Dr. Tjaša Pogačar Biotehniška fakulteta, Oddelek za agronomijo. PODNEBJE se SPREMINJA tudi v SLOVENIJI (Erasmus+, LTTA, Maribor; maj 2018)

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Dr. Tjaša Pogačar Biotehniška fakulteta, Oddelek za agronomijo. PODNEBJE se SPREMINJA tudi v SLOVENIJI (Erasmus+, LTTA, Maribor; maj 2018)"

Transkripcija

1 Dr. Tjaša Pogačar Biotehniška fakulteta, Oddelek za agronomijo PODNEBJE se SPREMINJA tudi v SLOVENIJI (Erasmus+, LTTA, Maribor; maj 2018)

2 Celje mesec april Povprečna temperatura: Absolutno najvišja temperatura: Absolutno najnižja temperatura: 9,3 C 28,8 C -5,8 C Kaj je vreme? Kaj je podnebje (klima)? Climate is what we expect, weather is what we get (M.Twain)

3 RAZLIKA VREME: PODNEBJE vreme predstavljajo vsi pojavi v ozračju, še posebej v troposferi (~ spodnjih 10 km) = trenutno stanje atmosfere (sevanje, temperatura, vlaga, veter, izhlapevanje, oblačnost, tlak ) podnebje so skupne značilnosti vremena (povprečja, spremenljivost, ekstremi) v določenem kraju za dolgoletno obdobje (običajno 30 let)

4 PODNEBJE Podnebje je v preteklosti vplivalo na to - kje se je človeška vrsta sploh razvila, - kam so se naši predniki razselili po svetu, - kdaj se je razvilo kmetijstvo, - kje so se razvile prve civilizacije, - kakšne so bile življenjske navade, prehrana, prebivališča... Večje spremembe v vremenskih vzorcih so lahko pomenile tudi sprožitev procesov, ki so privedli k propadu velikih civilizacij (Vikingi, Azteki, Maji, Anasazi, Mezopotamci...)

5 Jared Diamond v knjigi Propad civilizacij navaja vrsto primerov, kako je podnebje odločilno vplivalo na razvoj dogodkov pri preteklih družbah... Podnebne spremembe in njihove posledice naj bi bile npr. ključen dejavnik za zaton majevske civilizacije okoli leta 1000 KAJ našega PA štetja MI??? SMO SE IZ - obstajajo PRETEKLOSTI geološki dokazi, KAJ NAUČILI? da se je na tem območju podnebje spremenilo in so od 6. stoletja naprej nastopile vse hujše suše. Podnebne spremembe se dogajajo kar naprej, verjetno pa so Maji k poslabšanju klime pripomogli tudi sami s požigalništvom in gosto poselitvijo, saj so uničili gozdove, brez njih pa so suše še hujše. To je vplivalo na poljedelstvo in je začelo primanjkovati hrane; prišlo je do uporov in vojn...

6 Podnebje se spreminja ves čas Odklon t emp erature (ºC) Konec z adnje l e dene dobe 20,000 Me z opotami j a cveti Začetek Viking i n a kmetijstva Grenland iji Suha hladna doba Holocen ski o ptimum Topel sr. vek Č rna kuga Mala ledena doba v E v rop i (15. do 18.st. ) IPCC napoved : + 4 o C, z razponom negotovosti 1940 Hitra rast T v tem stoletju 10,000 2,000 1, danes +100 Število let nazaj v preteklost ( kvazi logaritmična skala ) Kako ugotavljajo spremembe za nazaj?

7 Sedanje ogrevanje Arktike glede na dolgoročno ohlajevanje za zadnjih 2000 let (Kaufmann et al. 2009) Paleoklimatologi raziskujejo, kakšno je bilo podnebje v preteklosti

8 PODNEBNE SPREMEMBE - vzroki NARAVNI DEJAVNIKI: spremenljivost sončne aktivnosti, vulkanski izbruhi - majhen vpliv ANTROPOGENI DEJAVNIKI: Izpusti toplogrednih plinov, trdnih delcev, CFC-jev, spremembe v rabi tal (pozidava, krčenje gozdov, kmetijstvo) velik vpliv

9 Podnebni sistem ATMOSFERA Ledeniki sneg Dolgovalovno sevanje tal Toplogredni plini in aerosol Sončno sevanje Morski led Oblaki Padavine Biomasa KOPNO OCEAN VREME in PODNEBJE GLOBALNI SISTEM, KI SE NE OZIRA NA državne meje

10

11 +15 o C Drugi TGP <1 C CO 2 2 C Naravni učinek tople grede 33 C H 2 O 31 C 18 o C

12

13 POSLEDICA POVEČANEGA UČINKA TOLE GREDE GLOBALNO SEGREVANJE

14 Od začetka industrializacije se je količina toplogrednih plinov v ozračju zelo hitro povečevala. Od leta 1700 se je količina CO 2 povečala za 31%, količina metana pa za 149%. Trenutna količina CO 2 je največja izmerjena količina v letih, ki jo je možno zanesljivo meriti z izvrtinami ledu v velikih globinah Zadnje geološke raziskave kažejo, da je bila količina CO 2 tako visoka nazadnje pred 20 milijoni let. 12,2-centimetrski valj ledu iz globine 3331 metrov (zahodna antarktična ledena plošča)

15

16 Točne vrednosti koncentracije CO2 so poznane za zadnjih let. V tem času so znašale med 180 ppm in 300 ppm. L je znašala globalna koncentracija CO2 385 ppm do te točke je narasla v 100 letih za primerjavo, po zadnji ledeni dobi je za povečanje 80 ppm trajalo več kot 5000 let Ko so bile koncentracije CO2 nazadnje tako visoke kot danes, je bila gladina morja m višja

17 Vzroki za tako hitre spremembe? Napovedi: l milijard l milijard -stopnja rasti se upočasnjuje

18 I think there is a world market for maybe five computers. (Thomas Watson, Chairman of IBM, 1943) NAPOVEDI??? Computers in the future may weigh no more than 1.5 tons. (Popular Mechanics, 1949) There is no reason anyone would want a computer in their home. (Ken Olsen, founder of DEC, 1977) 640K ought to be enough for anybody. (Bill Gates, 1981) PREDICTION IS VERY DIFFICULT, ESPECIALLY ABOUT THE FUTURE (Niels Bohr)

19

20 - povečano število ekstremnih vremenskih dogodkov - povečano izhlapevanje - naraščanje višine gladine morja - višje temperature zraka, tal in oceanov - taljenje ledenikov (zaloge pitne vode) - vpliv na kmetijstvo, zavarovalništvo, transport, gradbeništvo - vpliv na ekosisteme - vpliv na zdravstvo (širjenje nalezljivih bolezni) Nekaj glavnih posledic globalnega segrevanja ki so lahko negativne in tudi pozitivne

21 Povprečna letna temperatura - Slovenija

22 Povprečna sezonska temperatura Zima Pomlad Poletje Jesen

23 Vir: Magistrsko delo T. Lukančič, 2017: Časovno ujemanje sušnih obdobij in vročinskih valov v Sloveniji Vročinski valovi vplivajo na -zdravje in počutje ljudi, živali -požare v naravnem okolju -na kmetijstvo -porabo energije M A J Maribor-Tabor Prikaz vročinskih valov in obdobij z negativno vodno bilanco v obdobju od leta 1961 do M A J Ugotovitve: - so pogostejši - intenzivnejši - dlje časa trajajoči - pojavljajo se že v maju in še v septembru - pojavljajo se v krajih, kjer jih prej ni bilo J U N I J J U L I J A V G U S T S E P T E M B E R J U N I J J U L I J A V G U S T S E P T E M B E R

24 Povprečna višina skupnega snega Število mrzlih in ledenih dni, Murska Sobota

25 Spremenjeno ekstremno vreme Toplejše podnebje več energije v podnebnem sistemu? Večja pogostnost in jakost vremenskih ekstremov?

26 VREMENSKA ČRNA KRONIKA Vreme in podnebne spremembe ubijejo vsako leto okrog ljudi, kar je 10 x več kot vojne in 100 x več kot teroristi Vsak dan se 170 mrtvim zaradi vremenskih ujm pridruži še 1000 ljudi, ki ostanejo brez doma in premoženja.

27 Padavine na letni ravni Izhlapevanje na letni ravni

28 Sprememba padavin Zima Pomlad Poletje Jesen Posledice - Suša (kmetijstvo, energetika, zdravstvo, turizem ) - Pomanjkanje pitne vode

29 Navodila prebivalcem Cape Towna, kako porabiti samo 50 l vode na dan

30 Vir: Sušnik A., ARSO-2017

31 Taljenje ledenikov Triglavski ledenik 1924 Vir: Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU, Preglednica PS5-1: Spremembe površine Triglavskega ledenika, _triglav_ledenik_kronolosko_1200_400.jpg

32

33 Vir podatkov: ARSO, 2018

34 Islandija, Jökulsárlón, Breiðamerkurjökull Franz Josef ledenik, Južni otok, NZ

35 ledenik pod Grossglocknerjem, 2004; po napovedih naj bi alpski ledeniki izginili do l. 2050

36 obseg ledu (milijoni km 2 ) Povprečna površina ledu v aprilu (obdobje ) Leto April 2011 nadaljeval se je splošni trend zmanjševanja površine ledu, obseg je peti najnižji glede na satelitske posnetke za zadnjih 34 let, Maj 2011 tretji najnižji obseg ledu od 1978 dalje (VIr: National Snow and Ice Data Center:

37 Severni beli medved Prva žival, ki je na seznamu ogroženih vrst zaradi PODNEBNIH SPREMEMB

38 Severozahodni prehod 2007 prvič brez ledu Pozitivna stran taljenja ledu - skozi prehod je pot od Evrope do Azije dolga le 7900 morskih milj, kar je bistveno manj od morskih milj za pot skozi Panamski prekop.

39 POSLEDICE ZMANJŠEVANJA OBSEGA POLARNEGA LEDU Arktika trenutno ne pripada nobeni državi, z njo pa trenutno upravlja mednarodno telo na podlagi številnih mednarodnih dogovorov. Države, ki obkrožajo Arktiko - Rusija, ZDA, Norveška, Danska oz. Grenlandija in Kanada - so omejene na 370-kilometrsko gospodarsko cono ob svojih obalah. 10. avgust 2007 ob 12:20 Yellowknife - MMC RTV SLO/STA Spor zaradi Severozahodnega prehoda Kanada in ZDA sta se zapletli v spor zaradi prihodnosti Severozahodnega prehoda, delno zamrznjene morske poti, ki povezuje Atlantski in Tihi ocean. ZDA trdijo, da je prehod mednaroden, kanadski premier Harper pa je glasno zagovarjal mnenje, da je prehod del kanadskega ozemlja, in napovedal graditev šestih patrolnih plovil, da bi varovala pot...

40 - ameriški geologi ocenjujejo, da bi lahko bilo na tem območju 25 odstotkov vseh doslej še neodkritih svetovnih rezerv nafte in zemeljskega plina, poleg tega so tu zaloge premoga, železove rude ter rude drugih barvnih kovin - mednarodno zanimanje za polarna območja se je zelo povečalo: - taljenje arktičnega ledu je že vzpodbudilo boj za izkoriščanje naravnih bogastev na dnu morja pod ledenim pokrovom Rusija je leta 2001 vložila zahtevo za velik del Arktike, vključno s severnim tečajem... Rusija razjezila s svojo potezo 10. avgust 2007 ob 12:20 Yellowknife - MMC RTV SLO/STA 2.avgusta 2007 je ruska podmornica MIR na dno Severnega morja zapičila rusko zastavo in s tem nakazala svoje ozemeljske zahteve po tem območju. Na dejanje so se burno odzvale ZDA, Danska in Norveška, ki si prav tako lastijo Arktiko.

41 Spremembe višine gladine oceanov (globalno) - v zadnjih 100 letih + 20 cm - do l bi se po napovedih IPCC zaradi nadaljnjega segrevanja in raztezanja oceanov gladina lahko dvignila še za dodatnih 0,6 m, pri čemer ni upoštevano taljenja ledu na kopnem (Grenlandija in Antarktika) Če bi se stalil ves led na Grenlandiji, bi se morska gladina dvignila za 6 m, če pa bi se stalil ves led na Zemlji pa bi se gladina zvišala za kar 76 m. V zadnji ledeni dobi je bila morska gladina več kot 100 m nižja od današnje.

42 Podnebje rešilo ozemeljski spor med Indijo in Bangladešem Indija in Bangladeš sta se skoraj 30 let prepirala, čigav je majhen skalnat otok v Bengalskem zalivu. Ozemeljski spor so naposled rešile podnebne spremembe - zaradi dviga vodne gladine je otoček New Moore namreč izginil. "Česar državi nista mogli rešiti z večletnimi pogajanji, je rešilo globalno segrevanje ozračja," je dejal oceanograf in profesor na univerzi v Kalkuti Sugata Hazra. Da je 3,5 kilometra dolg in tri kilometre širok nenaseljeni otok izginil, so potrdili tudi satelitski posnetki in pomorske patrulje. Strokovnjaki opozarjajo, da gladina vode v Bengalskem zalivu zaskrbljujoče hitro narašča. Do leta 2000 se je dvigala za okoli tri milimetre letno, v zadnjem desetletju pa po pet milimetrov na leto. Po besedah Hazre je več otokov že zalila voda, nevarnost izginotja pa grozi še desetim otokom na območju. (Vir: 25.marec 2010)

43 Maldivi ležijo slab meter nad morjem, najvišji vrh pa je dva metra nad morjem. Napovedi so zelo obetavne! Maldivi iščejo novo ozemlje Globalno segrevanje ogroža ene izmed najlepših otokov na svetu 10. november 2008 ob 21:15; Male - MMC RTV SLO/STA Ker Maldivom zaradi globalnega segrevanja grozi, da jih bo preplavilo morje, se je tamkajšnji novoizvoljeni predsednik odločil za nenavadno potezo. Mohamed Nasheed je napovedal, da bo država začela varčevati denar za nakup novega ozemlja za domovino... Zaradi podobnosti kultur sta najvišje na "seznamu želja" Indija in Šrilanka...

44 Opazujemo vse zgodnejši razvoj rastlin (olistanje, cvetenje) VPLIV NA RASTLINE IN ŽIVALI Pojavljajo se novi škodljivci, bolezni, pleveli, letno možnih več generacij škodljivcev, na višjih nadmorskih višinah npr. tigrasti komarji

45

46 Pojav NOVIH INVAZIVNIH RASTLIN in ŽIVALI - prilagojene so na različne klimatske razmere -- prilagojenost na okoljske strese - vnesene rastline so navadno v določeni prednosti pred avtohtono vegetacijo, saj v novem okolju ponavadi nimajo naravnih sovražnikov in bolezni - lahko so škodljive za človeka, živali

47 Znanost pravi, da negativni učinki globalnega segrevanja na kmetijstvo, zdravje in okolje zasenčijo vse pozitivne učinke - nekateri domnevajo, da se bo v višjih geografskih širinah (npr. v Sibiriji), kmetijska proizvodnja povečala. Vendar pa so tla na Arktiki in okoliških območjih zelo revna, količina sončne svetlobe v poletnem času pa se ne bo spremenila, saj jo določa nagib Zemljine osi - toplejše zime bi pomenile manj mrtvih, zlasti med občutljivimi skupinami, na primer ostarelimi -vendar so te iste skupine občutljive na dodatni vročinski stres. Število smrti, povezanih z vročinskimi valovi, naj bi znašalo petkrat toliko kot število preprečenih smrti zaradi mraza; toplejše podnebje bo spodbudilo preseljevanje prenašalcev bolezni, na primer komarjev. Malarija se že pojavlja na območjih, kjer je prej niso poznali. - taljenje polarnega ledu - stalna plovna pot, krajša plovna pot; izguba življenjskega prostora številnih že zdaj ogroženih vrst povečano ranljivost plovbe zaradi povečanega števila plavajočih ledenih površin izginotje svetle površine morskega ledu povzroči večjo absorbcijo sončnega sevanja - morje vpije večino vpadlega sončnega sevanja, pozitivna povratna zanka toplejše morje pospeši taljenje ledenikov sproščanje metana, močno toplogreden plin dvig morske gladine

48 SRM (Solar Radiation Management) tehnike - atmosferska ogledala za odboj sevanja Sonca za globalno ohlajanje našega planeta -Ustvarjanje umetnih oblakov s škropljenjem morske vode v zrak ODBOJ SEVANJA -VNOS AEROSOLOV v ozračje (mehanizem kot pri izbruhu vulkanov) - prekrivanje ledenikov s folijami CCS tehnike Carbon Capture and Storage

49 Napovedi Temperatura površja Zemlje v 21.stoletju naj bi se zvišala za 1,1 do 6,4 C Ogrevanje Zemlje in višanje gladine morij naj bi se nadaljevalo še več stoletij - tudi, če se količina toplogrednih plinov ne bi več povečevala - zaradi velike toplotne kapacitete oceanov. Spremenili se bodo padavinski vzorci Zaradi višjih temperatur zraka je v zraku več vlage, kar vpliva na intenzivnejše in pogostejše ekstremne vremenske dogodke (poplave, močne nevihte z uničujočimi vetrovi, toče, suše) Nadaljne sproščanje metana zaradi taljenja permafrosta... Posledice bomo čutili na vseh področjih...kmetijstvo, biodiverziteta, zdravje, infrastruktura, promet, energetika, oskrba z vodo, mednarodna varnost...

50 V boju za ohranjanje naravnega okolja gre za osnovno pravico vseh nas, predvsem pa naših otrok, do življenja v okolju, v katerem bodo lahko živeli in ne životarili potrebna je korenita sprememba v globalnem ekonomskem sistemu, pravica do lastnine ter svobodne ekonomije ne sme posegati v človekovo pravico živeti v okolju, primernem za preživetje človeške vrste Potrebno je (preprečiti) in omiliti negativne učinke podnebnih sprememb ter podpirati prilagajanje neizogibnim spremembam Fotografije:

51

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Toplotni pasovi in podnebni tipi Toplotni pasovi: so območja, ki se v obliki pasov raztezajo okrog zemeljske oble. Ločimo: Tropski pas Subtropski pas Zmerno topli pas Subpolarni pas Polarni pas Znotraj

Prikaži več

Microsoft Word - zelo-milo-vreme_dec-jan2014.doc

Microsoft Word - zelo-milo-vreme_dec-jan2014.doc ARSO Državna meteorološka služba Ljubljana,. 1. 1 Zelo milo vreme od. decembra 13 do 3. januarja 1 Splošna vremenska slika Od konca decembra do sredine januarja je nad našimi kraji prevladoval južni do

Prikaži več

Microsoft Word - agrobilten_ doc

Microsoft Word - agrobilten_ doc Dekadni bilten vodnobilančnega stanja v Sloveniji 1. april 3. april 9 OBVESTILO Ob prehodu v drugo polovico aprila so se tla že zelo izsušila. A visoke temperature zraka so popustile in po večini Slovenije

Prikaži več

Microsoft Word - podnebne razmere slovenije71_00_internet.doc

Microsoft Word - podnebne razmere slovenije71_00_internet.doc PODNEBNE RAZMERE V SLOVENIJI (OBDOBJE -2) 2 1 21 3 2 1 - -1 Ljubljana, november 26 1 PODNEBJE SLOVENIJE Podnebje v Sloveniji določajo številni dejavniki, najpomembnejši so njena geografska lega, razgiban

Prikaži več

Ali se podnebje v Celju spreminja?

Ali se podnebje v Celju spreminja? MLADI ZA CELJE ALI SE PODNEBJE V CELJU SPREMINJA? Raziskovalna naloga Avtorji: Jan Cigoj, 9.b Jure Košir, 9.b Matej Hrlec, 9.b Mentor: Sandi Šarman, prof. Šola: Osnovna šola Hudinja Šolsko leto 2007/2008

Prikaži več

BC Naklo Strahinj Strahinj POROČILO PRI PREDMETU GEOGRAFIJA OPAZOVANJE VREMENA

BC Naklo Strahinj Strahinj POROČILO PRI PREDMETU GEOGRAFIJA OPAZOVANJE VREMENA BC Naklo Strahinj 99 4292 Strahinj POROČILO PRI PREDMETU GEOGRAFIJA OPAZOVANJE VREMENA Datum meritve Lokacija meritve Merjenje temperatur 19.2.2014 20.2.2014 21.2.2014 22.2.2014 23.2.2014 46.292418 SGŠ

Prikaži več

ENV _factsheet_bio_SL.indd

ENV _factsheet_bio_SL.indd NARAVA IN BIOTSKA RAZNOVRSTNOST Kaj to pomeni za vas? Biotska raznovrstnost pomeni raznolikost življenja na našem planetu. Je temelj naše blaginje in gospodarstva. Pri preskrbi s hrano in vodo, pa tudi

Prikaži več

Microsoft Word - Podnebje_februar_2014-koncna.doc

Microsoft Word - Podnebje_februar_2014-koncna.doc KRATEK PREGLED PODNEBNIH RAZMER ISSN 2350-5729 Glavne značilnosti po svetu Arktični in antarktični led Nekaj izbranih dogodkov po svetu Podnebne razmere pri nas in v naši okolici februar 2014 Mojca Dolinar

Prikaži več

Prilagajanje kmetijstva na podnebne spremembe – pomoč AGROMETEOROLOGIJE pri izboljšanju upravljanja z vodo

Prilagajanje kmetijstva na podnebne  spremembe – pomoč AGROMETEOROLOGIJE pri  izboljšanju upravljanja z vodo MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR AGENCIJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OKOLJE REPUBLIKA SLOVENIJA Vojkova 1b, 1000 Ljubljana p.p. 2608, tel.: +386(0)1 478 40 00 fax.: +386(0)1 478 40 52 Prilagajanje kmetijstva

Prikaži več

KLIMATSKE ZNAČILNOSTI LETA 1993 Aleška Bernot-lvančič* Leto 1993 je bilo glede na podatke 30-letnega klimatološkega niza nadpovprečno toplo, s

KLIMATSKE ZNAČILNOSTI LETA 1993 Aleška Bernot-lvančič* Leto 1993 je bilo glede na podatke 30-letnega klimatološkega niza nadpovprečno toplo, s KLIMATSKE ZNAČILNOSTI LETA 1993 Aleška Bernot-lvančič* Leto 1993 je bilo glede na podatke 30-letnega klimatološkega niza 1961-90 nadpovprečno toplo, sončno in suho. Po vremenu bi ga lahko razdelili na

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Nizkoogljične tehnologije tudi v industriji Marko KOVAČ Institut Jožef Stefan Center za energetsko učinkovitost Portorož, Slovenija 16. april 2019 Večjega znižanja emisij v industriji ne bo mogoče doseči

Prikaži več

REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR AGENCIJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OKOLJE SPREMLJANJE HIDROLOŠKIH RAZMER Pot do hidroloških opozoril

REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR AGENCIJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OKOLJE SPREMLJANJE HIDROLOŠKIH RAZMER Pot do hidroloških opozoril SPREMLJANJE HIDROLOŠKIH RAZMER Pot do hidroloških opozoril ARSO Oddelek za hidrološke prognoze Dravograd, 3. december 2015 Vsebina Kako lahko sami spremljate meteorološke in hidrološke razmere ter kako

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - poletna-sola_klima.ppt

Microsoft PowerPoint - poletna-sola_klima.ppt Analiza podatkov za potrebe proučevanja podnebja Predavanje na Poletni meteorološki šoli za ljubitelje spremljanja in opazovanja vremena Gregor Vertačnik Ljubljana, 12. junij 2010 1 Kazalo Metapodatki

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 1»Projekcije prometnega dela«uporaba projekcij prometnega dela v analizi scenarijev za Dolgoročno strategijo za nizke emisije Matjaž Česen, IJS-CEU Reaktorski center Podgorica, Ljubljana, 21.11.2018 2

Prikaži več

Problemi sodobnega sveta Srednja šola Črnomelj KIDRIČEVA 18/a 8340 Črnomelj PROBLEMI SODOBNEGA SVETA (Seminarska naloga) 1

Problemi sodobnega sveta Srednja šola Črnomelj KIDRIČEVA 18/a 8340 Črnomelj PROBLEMI SODOBNEGA SVETA (Seminarska naloga) 1 Srednja šola Črnomelj KIDRIČEVA 18/a 8340 Črnomelj PROBLEMI SODOBNEGA SVETA (Seminarska naloga) 1 UVOD V tej seminarski nalogi vam bom opisal probleme, ki se trenutno dogajajo po vsem svetu, tudi pri nas,

Prikaži več

PODNEBNE SPREMEMBE Kako vplivajo na Alpe in kaj lahko storimo?

PODNEBNE SPREMEMBE Kako vplivajo na Alpe in kaj lahko storimo? PODNEBNE SPREMEMBE Kako vplivajo na Alpe in kaj lahko storimo? Alpe so izpostavljene podnebnim spremembam V Alpah živi približno 14 milijonov ljudi, 30.000 živalskih in 13.000 rastlinskih vrst. V Alpah

Prikaži več

Microsoft Word - bilten doc

Microsoft Word - bilten doc Dekadni bilten vodnobilančnega stanja kmetijskih tal v Sloveniji 11. 20. avgust 2010 OBVESTILO Drugo dekado avgusta so zaznamovali pogosti intenzivni nalivi. Skupno je v teh dneh padlo največ dežja v zahodni

Prikaži več

Univerza v Mariboru Filozofska fakulteta Oddelek za geografijo Igor Plohl VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNI POMEN POUČEVANJA PROBLEMATIKE PODNEBNIH SPREMEMB PRI P

Univerza v Mariboru Filozofska fakulteta Oddelek za geografijo Igor Plohl VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNI POMEN POUČEVANJA PROBLEMATIKE PODNEBNIH SPREMEMB PRI P Univerza v Mariboru Filozofska fakulteta Oddelek za geografijo Igor Plohl VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNI POMEN POUČEVANJA PROBLEMATIKE PODNEBNIH SPREMEMB PRI POUKU GEOGRAFIJE V OBVEZNEM IZOBRAŽEVANJU MAGISTRSKO

Prikaži več

Microsoft Word - bilten doc

Microsoft Word - bilten doc Dekadni bilten stanja vodne bilance kmetijskih tal v Sloveniji 11. do 20. avgusta 2011 OBVESTILO Spet je nastopila vročina. Vremenske razmere so idealne za dozorevanje zgodnjih sort hrušk in jablan, ki

Prikaži več

PODNEBNE SPREMEMBE

PODNEBNE SPREMEMBE PODNEBNE SPREMEMBE UVOD Človekov vpliv na spreminjanje podnebja je danes znanstveno dokazan. neposredno se ta vpliv kaže v naraščanju povprečne globalne temperature, ki je v največji meri posledica človekovih

Prikaži več

Microsoft Word - veter&nalivi_11maj2014.doc

Microsoft Word - veter&nalivi_11maj2014.doc ARSO Državna meteorološka služba Ljubljana, 3. 6. 1 Močan veter in nalivi med prehodom hladne fronte 11. maja 1 Splošna vremenska slika Dne 11. maja se je nad severozahodnim in deloma osrednjim, severnim

Prikaži več

Microsoft Word - SevnoIII.doc

Microsoft Word - SevnoIII.doc Naše okolje, april 8 METEOROLOŠKA POSTAJA SEVNO Meteorological station Sevno Mateja Nadbath V Sevnem je klimatološka meteorološka postaja Agencije RS za okolje. Sevno leži na prisojnem pobočju Sevniškega

Prikaži več

EKOKVIZ 2013/14 KAKŠNO BO VREME JUTRI? GRadivo za tekmovanje iz ekoznanja za SREDNJE šole

EKOKVIZ 2013/14 KAKŠNO BO VREME JUTRI? GRadivo za tekmovanje iz ekoznanja za SREDNJE šole EKOKVIZ 2013/14 KAKŠNO BO VREME JUTRI? GRadivo za tekmovanje iz ekoznanja za SREDNJE šole E-publikacija Ekokviz 2013/14 gradivo za tekmovanje iz ekoznanja za srednje šole KAKŠNO BO VREME JUTRI? Izdajatelj:

Prikaži več

Poročilo

Poročilo Močan veter od 16. do 19. januarja 17 Splošna vremenska slika Že v petek, 13. januarja, je hladen in vlažen polarni zrak iznad severnega Atlantika preplavil zahodno Evropo, hladna fronta pa je popoldne

Prikaži več

OSNOVNA ŠOLA Dr. ALEŠ BEBLER PRIMOŽ Merkur in Venera Seminarska naloga Predmet: Fizika Kazalo:

OSNOVNA ŠOLA Dr. ALEŠ BEBLER PRIMOŽ Merkur in Venera Seminarska naloga Predmet: Fizika Kazalo: OSNOVNA ŠOLA Dr. ALEŠ BEBLER PRIMOŽ Merkur in Venera Seminarska naloga Predmet: Fizika Kazalo: Uvod Stran: 3 Merkur Lastnosti 4 Stran: Površje Stran: 4 Notranja zgradba Stran: 5 Atmosfera 6 Stran: Krčenje

Prikaži več

Microsoft Word - Meteoroloıka postaja Kobarid3.doc

Microsoft Word - Meteoroloıka postaja Kobarid3.doc Naše okolje, avgust 28 METEOROLOŠKA POSTAJA KOBARID Meteorological station Kobarid Mateja Nadbath V zahodni polovici Slovenije je ena izmed meteoroloških padavinskih postaj v Kobaridu. To je kraj v Srednji

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Jernej Čad Vpliv podnebnih sprememb na ogrožanje državne varnosti v Afriki Diplomsko delo Ljubljana, 2

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Jernej Čad Vpliv podnebnih sprememb na ogrožanje državne varnosti v Afriki Diplomsko delo Ljubljana, 2 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE Jernej Čad Vpliv podnebnih sprememb na ogrožanje državne varnosti v Afriki Diplomsko delo Ljubljana, 2014 UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA DRUŽBENE VEDE

Prikaži več

(Microsoft Word - Cilji zmanj\232evanja TGP izpustov-PODLAGE 05)

(Microsoft Word - Cilji zmanj\232evanja TGP izpustov-PODLAGE 05) Cilji zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov Strokovne podlage Prvi osnutek gradiva, 2. oktober 2009 Izvajalec: Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj, ustanova Resljeva 20, p.p. 4440,

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M07250122* JESENSKI ROK GEOGRAFIJA Izpitna pola 2 Petek, 31. avgust 2007 / 80 minut Dovoljeno dodatno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese s seboj

Prikaži več

Microsoft Word - OBILNE_PADAVINE_20-22_avgust.doc

Microsoft Word - OBILNE_PADAVINE_20-22_avgust.doc REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR Vojkova 1b, 1001 Ljubljana p.p. 2608 tel.: 01 478 40 00 faks.: 01 478 40 52 OBILNE PADAVINE MED 20. IN 22. AVGUSTOM 2005 Ob Sredozemskem ciklonu običajno

Prikaži več

Microsoft Word - padavine med1506in i.doc

Microsoft Word - padavine med1506in i.doc Ljubljana, 10. oktober 2014 Padavine med 15. junijem in 15. septembrom 2014 Poletje 2014 je izstopalo po nadpovprečni višini padavin, še posebej po 15. juniju; pogoste in občasno tudi zelo obilne padavine

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Umanotera ppt [Read-Only] [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Umanotera ppt [Read-Only] [Compatibility Mode] Blaženje podnebnih sprememb: strošek ali razvojna priložnost? mag. Mojca Vendramin Okoljska Kuznetsova krivulja Pritiski na okolje na prebiv. Dohodek na prebivalca Neposredni vpliv različnih cen CO 2

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 REPUBLIKA SLOVENIJA Ministrstvo za zdravje Štefanova 5, 1000 Ljubljana ZMANJŠANJE PORABE ENERGIJE V SPLOŠNI BOLNIŠNICI NOVO MESTO Dolenjske Toplice, 5.4.2012 Božidar Podobnik, univ.dipl.inž. Vodja projekta

Prikaži več

Neurja 11. junija

Neurja 11. junija Neurja 11. junija 2019 1 Splošna vremenska slika Enajstega junija je na sprednji strani odcepljene višinske doline z vremensko fronto, ki je vztrajala nad zahodno Evropo, v višinah k nam iznad Sredozemlja

Prikaži več

SUDAN IN JUŽNI SUDAN

SUDAN IN JUŽNI SUDAN SUDAN IN JUŽNI SUDAN SUDAN NEKOČ Sudan pod Egipt, Egiptu vladala G.B. 1956 Sudan samostojen. Na oblasti -arabski muslimani, živijo na severu. Prebivalci na jugu- zapostavljeni, sledita dve državljanski

Prikaži več

Microsoft Word - Meteoroloıka postaja Kanèevci1.doc

Microsoft Word - Meteoroloıka postaja Kanèevci1.doc Naše okolje, april 21 METEOROLOŠKA POSTAJA KANČEVCI/IVANOVCI Meteorological station Kančevci/Ivanovci Mateja Nadbath N a vzhodnem delu Goričkega, na stiku vasi Kančevci in Ivanovci, je padavinska postaja.

Prikaži več

1

1 1 KAZALO Kazalo 2 Ogled Toplarne Moste 3 Zgodovina 3 Splošno 4 O tovarni 5 Okolje 6 2 Ogled Toplarne Moste V ponedeljek ob 9.20 uri smo se dijaki in profesorji zbrali pred šolo ter se nato odpeljali do

Prikaži več

Uporaba OVE v stavbah

Uporaba OVE v stavbah Sončna energija in stavbe Ogrevanje in hlajenje stavb s soncem Dr. Sašo Medved, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo Vrste SOS pasivni sistemi ; integrirani v stavbe aktivni sistemi ; ogrevalni

Prikaži več

(Microsoft Word - Kisovec meritve PM10 in te\236kih kovin-februar 13.doc)

(Microsoft Word - Kisovec meritve PM10 in te\236kih kovin-februar 13.doc) REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO IN OKOLJE AGENCIJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OKOLJE KISOVEC-MERITVE DELCEV PM 10 IN TEŽKIH KOVIN Kisovecmeritve delcev PM 10 in težkih kovin AGENCIJA REPUBLIKE

Prikaži več

Model IEUBK za napoved vsebnosti svinca v krvi otrok in njegova uporaba na primeru Zgornje Mežiške doline

Model IEUBK za napoved vsebnosti svinca v krvi otrok in njegova uporaba na primeru Zgornje Mežiške doline MODEL IEUBK ZA NAPOVED VSEBNOSTI SVINCA V KRVI OTROK IN NJEGOVA UPORABA NA PRIMERU ZGORNJE MEŢIŠKE DOLINE ZZV Ravne na Koroškem mag. Matej Ivartnik Portorož 25.11.2011 IEUBK model Računalniško orodje,

Prikaži več

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke VGRADNJA KOMPAKTNEGA KOLEKTORJA ZA OGREVANJE NIZKENERGIJSKE HIŠE S TOPLOTNO ČRPALKO ZEMLJA/VODA Vgradnja kompaktnega zemeljskega kolektorja v obliki košare prihrani 75 % površino zemlje v primerjavi z

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Podnebni in energetski občine Simona Pestotnik Predstavitev za javnost: Koliko nas stane ogrevanje z Zemljino toploto? Kakšne so perspektive za občino Cerkno? Cilji občine in razumevanje aktivnosti na

Prikaži več

Živimo v razburljivem obdobju človeške zgodovine, v času eksplozije svetovnega prebivalstva, tehnoloških novosti, informacijske revolucije in izčrpava

Živimo v razburljivem obdobju človeške zgodovine, v času eksplozije svetovnega prebivalstva, tehnoloških novosti, informacijske revolucije in izčrpava Živimo v razburljivem obdobju človeške zgodovine, v času eksplozije svetovnega prebivalstva, tehnoloških novosti, informacijske revolucije in izčrpavanja planeta. Hkrati pa se je v zadnjih petdesetih letih

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - 14 IntrerspecifiOna razmerja .ppt

Microsoft PowerPoint - 14 IntrerspecifiOna razmerja .ppt IV. POPULACIJSKA EKOLOGIJA 14. Interspecifična razmerja Št.l.: 2006/2007 1 1. INTERSPECIFIČNA RAZMERJA Osebki ene vrste so v odnosih z osebki drugih vrst, pri čemer so lahko ti odnosi: nevtralni (0), pozitivni

Prikaži več

Močan veter od 2. do 4. januarja

Močan veter od 2. do 4. januarja Močan veter od 2. do 4. januarja 2019 1 Splošna vremenska slika Nad severovzhodno Evropo je bilo 2. januarja globoko ciklonsko območje, nad zahodno Evropo pa je vztrajalo obsežno območje visokega zračnega

Prikaži več

(Microsoft Word - Hidrolo\232ko porocilo.docx)

(Microsoft Word - Hidrolo\232ko porocilo.docx) Ljubljana, 23. 10. 2015 Hidrološko poročilo o visokih vodah v dneh med 11. in 18. oktobrom 2015 Predhodna velika vodnatost rek, nasičenost tal z vodo in pogoste padavine od 10. do 15. oktobra so povzročile

Prikaži več

Microsoft Word - zagaretal_2011.doc

Microsoft Word - zagaretal_2011.doc IZZIVI REGIONALNEGA KLIMATSKEGA MODELIRANJA N. Žagar, J. Rakovec, G. Skok in L. Honzak * Povzetek Članek predstavlja izzive povezane z regionalnim klimatskim modeliranjem s poudarkom na procesu povezovanja

Prikaži več

14 VPLIV SUŠE 1992 NA PRIDELEK KMETIJSKIH RASTLIN (KORUZA) Iztok Matajc* UDK Pričujoče delo obravnava vpliv kmetijske suše na pridelek koruze

14 VPLIV SUŠE 1992 NA PRIDELEK KMETIJSKIH RASTLIN (KORUZA) Iztok Matajc* UDK Pričujoče delo obravnava vpliv kmetijske suše na pridelek koruze 14 VPLIV SUŠE 1992 NA PRIDELEK KMETIJSKIH RASTLIN (KORUZA) Iztok Matajc* UDK 62.112 Pričujoče delo obravnava vpliv kmetijske suše na pridelek koruze v dveh severovzhodnih predelih Slovenije leta 1992.

Prikaži več

SOLARNI SISTEMI ZA OGREVANJE IN PRIPRAVO TOPLE VODE PRI NEH IN PH Pri nizkoenergijskih hišah (NEH) in pasivnih hišah (PH) so sistemi za ogrevanje in p

SOLARNI SISTEMI ZA OGREVANJE IN PRIPRAVO TOPLE VODE PRI NEH IN PH Pri nizkoenergijskih hišah (NEH) in pasivnih hišah (PH) so sistemi za ogrevanje in p SOLARNI SISTEMI ZA OGREVANJE IN PRIPRAVO TOPLE VODE PRI NEH IN PH Pri nizkoenergijskih hišah (NEH) in pasivnih hišah (PH) so sistemi za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode (PTV) nadgrajeni s solarnimi

Prikaži več

Microsoft Word - Met_postaja_Jelendol1.doc

Microsoft Word - Met_postaja_Jelendol1.doc Naše okolje, junij 212 METEOROLOŠKA POSTAJA JELENDOL Meteorological station Jelendol Mateja Nadbath V Jelendolu je padavinska meteorološka postaja; Agencija RS za okolje ima v občini Tržič še padavinsko

Prikaži več

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke SOLARNI SISTEMI ZA OGREVANJE IN PRIPRAVO TOPLE VODE V NEH IN PH Pri nizkoenergijskih hišah (NEH) in pasivnih hišah (PH) so sistemi za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode (PTV) nadgrajeni s solarnimi

Prikaži več

Microsoft Word - neurja_22okt2014.doc

Microsoft Word - neurja_22okt2014.doc ARSO Državna meteorološka služba Ljubljana, 24.. 14 Neurja v noči z 21. na 22. oktober 14 Splošna vremenska slika V dneh med 9. in 21. oktobrom 14 smo v Sloveniji beležili eno najtoplejših obdobij za sredino

Prikaži več

4. konferenca z mednarodno udeležbo Konferenca VIVUS s področja kmetijstva, naravovarstva, hortikulture in floristike ter živilstva in prehrane»z znan

4. konferenca z mednarodno udeležbo Konferenca VIVUS s področja kmetijstva, naravovarstva, hortikulture in floristike ter živilstva in prehrane»z znan 4. konferenca z mednarodno udeležbo Konferenca VIVUS s področja kmetijstva, naravovarstva, hortikulture in floristike ter živilstva in prehrane»z znanjem in izkušnjami v nove podjetniške priložnosti«20.

Prikaži več

VETRNO KOLO

VETRNO KOLO VETRNO KOLO KAZALO: Zgodovina Razvoj vetrnic Vrste vetrnic Značilnosti Uporaba Sestavni deli Delovanje Animacije Prednosti in slabosti Viri in literatura ZGODOVINA: Ljudje izkoriščamo energijo vetra že

Prikaži več

UJMA_2007.indd

UJMA_2007.indd PODNEBNE RAZMERE V SVETU LETA 2006 Climatic conditions in the world in 2006 Tadeja Ovsenik-Jeglič* UDK 551.528(100) 2006 Povzetek Svetovna temperatura za kopno in oceane je bila leta 2006 0,5 C nad povprečjem,

Prikaži več

INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE ŠTUDIJ INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ

INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE ŠTUDIJ INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE ŠTUDIJ INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ Border Memorial: Frontera de los Muertos, avtor John Craig Freeman, javno umetniško delo obogatene resničnosti,

Prikaži več

Naslov

Naslov Kriminaliteta v mestnih občinah v Republiki Sloveniji KATJA EMAN ROK HACIN 1 Uvod Meško (2016) kriminaliteto zločinstvenost ali hudodelstvo opredeli kot skupek ravnanj, ki napadajo ali ogrožajo tako temeljne

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev »ŠTUDIJA O IZVEDLJIVOSTI PROJEKTA PRIDELAVE IN PREDELAVE SLADKORNE PESE«Državni svet. 14.11. 2013 Prof. dr. Črtomir Rozman Svetovna proizvodnja sladkorja 123 držav: 80% sladk. Trs, 20 % sladk. Pesa 43

Prikaži več

Microsoft Word - Ozon_clanek_2012.doc

Microsoft Word - Ozon_clanek_2012.doc OZON NAŠ ZAŠČITNIK IN SOVRAŽNIK Kaj je ozon Ozon (O 3 ) je plin, katerega molekula je sestavljena iz treh atomov kisika. Pri standardnih pogojih (temperatura 0 C, tlak 1013 hpa) je bledo modre barve. Ozon

Prikaži več

Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre

Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre Age of Empires, je tudi drugi del realnočasovna strategija.

Prikaži več

Title slide heading 32pt Arial bold, with 48pt line spacing

Title slide heading 32pt Arial bold, with 48pt line spacing Z nadgradnjo programa do novih kupcev, novih trgov Globalne izkušnje Knauf Insulation Jure Šumi Business Development Director O čem bo tekla beseda 1. Korporacija in segmenti/izdelki 2. S spremembami v

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Državni izpitni center *M1180314* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Izpitna pola Modul gradbeništvo NAVODILA ZA OCENJEVANJE Četrtek, 14. junij 01 SPLOŠNA MATURA RIC 01 M11-803-1-4 IZPITNA POLA Modul gradbeništvo

Prikaži več

Močan veter in obilne padavine nov. 2013

Močan veter in obilne padavine nov. 2013 Obilne padavine in močan veter od 5. do 7. novembra 216 Splošna vremenska slika V petek, 4. novembra, je iznad Britanskega otočja začela vdirati višinska dolina s hladnim zrakom proti Pirenejskemu polotoku

Prikaži več

Porocilo I-1-2-5

Porocilo I-1-2-5 PROGRAM DELA INŠTITUTA ZA VODE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2007 Poročilo o delu za leto 2007 PROGRAMSKI SKLOP: NAČRT UPRAVLJANJA VODA NA VODNEM OBMOČJU DONAVE IN VODNEM OBMOČJU JADRANSKEGA MORJA PROJEKT:

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Trajnostni razvoj družbe BTC Tomaž Damjan Ljubljana, 23.10.2013 BTC v številkah Družba BTC je uspešno izvedla premik na trajnostno in zeleno področje z željo ustvariti boljšo prihodnost za obiskovalce,

Prikaži več

Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T

Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T pred požarnim preskokom Q FO za požarni preskok polnorazviti

Prikaži več

PODNEBNE RAZMERE V SLOVENIJI LETA 2017 CLIMATIC CONDITIONS IN SLOVENIA IN 2017 Tanja Cegnar mag., Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za oko

PODNEBNE RAZMERE V SLOVENIJI LETA 2017 CLIMATIC CONDITIONS IN SLOVENIA IN 2017 Tanja Cegnar mag., Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za oko PODNEBNE RAZMERE V SLOVENIJI LETA 2017 CLIMATIC CONDITIONS IN SLOVENIA IN 2017 Tanja Cegnar mag., Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Vojkova 1b,, tanja.cegnar@gov.si Povzetek Leto

Prikaži več

ZAVOD za trajnostni razvoj Kopra „KOPER OTOK“

ZAVOD za trajnostni razvoj Kopra „KOPER OTOK“ MANAGEMENT MESTNEGA SREDIŠČA Projekt oživljanja starega mestnega jedra MMS v Kopru Jana Tolja, svetovalka župana Mestna občina Koper Management mestnih središč NAKUPOVALNA SREDIŠČA Po letu 2000 ogromen

Prikaži več

Microsoft Word - padavine_16-19sep10.doc

Microsoft Word - padavine_16-19sep10.doc ARSO, Državna meteorološka služba Ljubljana, 23. 9. 2010 Poročilo o izjemno obilnih padavinah od 16. do 19. septembra 2010 Opis sinoptične situacije Dne 15. septembra je bilo nad severno Evropo obsežno

Prikaži več

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v

Prikaži več

Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD

Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD Uvod Poslovna skupina ALDI SÜD, katere del je (skupina) Hofer, posluje po načelih odgovornega upravljanja podjetja. V tem dokumentu predstavljamo, kaj to pomeni

Prikaži več

ESTONIJA

ESTONIJA ESTONIJA GEOGRAFSKE ZNAČILNOSTI Estonija je najsevernejša od treh majhnih republik, ima samo dve sosedi, Latvijo na jugu in Rusijo na vzhodu. Na drugi strani Baltskega morja, ki predstavlja Estoniji naravno

Prikaži več

Jupiter Seminarska naloga Šola: O.Š.Antona Martina Slomška Vrhnika Predmet: Fizika Copyright by: Doman Blagojević

Jupiter Seminarska naloga Šola: O.Š.Antona Martina Slomška Vrhnika Predmet: Fizika Copyright by: Doman Blagojević Jupiter Seminarska naloga Šola: O.Š.Antona Martina Slomška Vrhnika Predmet: Fizika Copyright by: Doman Blagojević www.cd-copy.tk Jupiter je peti planet od Sonca in daleč največji. Jupitrova masa je več

Prikaži več

Microsoft Word - SOLARGE_goodpractice_si_innpribostjanu_SI.doc

Microsoft Word - SOLARGE_goodpractice_si_innpribostjanu_SI.doc Stavba Tip stavbe Hotel Število uporabnikov 20,000 Na leto Leto Izgradnje 1991 Celotna ogrevana površina 620 m 2 Poraba tople sanitarne vode 480 m 3 /a, Izračunan Poraba energije za ogrevanje načrtovana

Prikaži več

NAVODILA AVTORJEM PRISPEVKOV

NAVODILA AVTORJEM PRISPEVKOV Predmetna komisija za nižji izobrazbeni standard Družboslovje Opisi dosežkov učencev 9. razreda pri NPZ-ju Slika: Porazdelitev točk pri družboslovju (NIS), 3. obdobje ZELENO OBMOČJE V zeleno območje sodijo

Prikaži več

Microsoft Word - PR18-HoceZrak-letno2018.docx

Microsoft Word - PR18-HoceZrak-letno2018.docx DAT: DANTE/NL/COZ/MB/212A/PR18-HoceZrak-letno2018.docx POROČILO O MERITVAH DELCEV PM10 V OBČINI HOČE-SLIVNICA V LETU 2018 Maribor, marec 2019 Naslov: Izvajalec: Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje

Prikaži več

Predstavitev projekta

Predstavitev projekta Delavnica Projekcije cen energije Primerjava mednarodnih projekcij cen energije mag. Andreja Urbančič, IJS Ljubljana, 21. 6. 2018 2 Cene na mednarodnih trgih svetovne cene nafte na mednarodnih trgih zemeljskega

Prikaži več

Hirohito Predstavitev za zgodovino

Hirohito Predstavitev za zgodovino Hirohito Predstavitev za zgodovino Splošno Rodil se je 29. aprila 1901 v Tokiu Umrl je 7. januarja 1989 prav tako v Tokiu 25. decembra 1926 je postal 124. japonski cesar Nasledil je duševno bolnega očeta

Prikaži več

Microsoft Word - WP5 D15b infopackage supplement public buildings Slovenia.doc

Microsoft Word - WP5 D15b infopackage supplement public buildings Slovenia.doc ENERGETSKA IZKAZNICA KAKO SE NANJO PRIPRAVIMO Izkaznica na podlagi izmerjene rabe energije Energetske izkaznice za javne stavbe bodo predvidoma temeljile na izmerjeni rabi energije za delovanje stavbe.

Prikaži več

Gradbeništvo kot Industrija 4.0

Gradbeništvo kot Industrija 4.0 Povzetek: Kot vse druge panoge se mora gradbeništvo modernizirati Industrija 4.0 koncept, ki daje modernizaciji okvir, motivacijo, zagon Industrija 4.0 je stapljanje fizičnega in digitalnega sveta Gradbeništvo

Prikaži več

COM(2018)773/F2 - SL

COM(2018)773/F2 - SL EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 28.11.2018 COM(2018) 773 final/2 SPOROČILO KOMISIJE TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE EUROPEAN COUNCIL, THE COUNCIL, THE EUROPEAN ECONOMIC AND SOCIAL COMMITTEE, THE COMMITTEE OF

Prikaži več

RE_QO

RE_QO Evropski parlament 2014-2019 Dokument zasedanja B8-0514/2018 5.11.2018 PREDLOG RESOLUCIJE k vprašanju za ustni odgovor B8-0417/2018 v skladu s členom 128(5) Poslovnika o lymski boreliozi (2018/2774(RSP))

Prikaži več

Promotion of Health at the Workplace

Promotion of Health at the Workplace SIMPOZIJ VARNO IN ZDRAVO DELO PRIMER DOBRE PRAKSE ZDRAVA DELOVNA MESTA ZA VSE GENERACIJE PROMOCIJA DUŠEVNEGA IN TELESNEGA ZDRAVJA NA DELOVNEM MESTU V POLICIJI VEDENIK LEON Ministrstvo za notranje zadeve

Prikaži več

POZIV

POZIV Kaj je projekt 2 (2 stopinji)? Projekt 2 naslavlja ključne okoljske izzive sodobnih mest, med katerimi so pregrevanje mestnih središč, onesnažen zrak, velike količine padavinskih voda in vse manjša biotska

Prikaži več

PODNEBNE RAZMERE V SLOVENIJI LETA 2005 Climate in Slovenia in 2005 Tanja Cegnar* UDK (497.4) 2005 Povzetek Povprečna temperatura v letu 2005, z

PODNEBNE RAZMERE V SLOVENIJI LETA 2005 Climate in Slovenia in 2005 Tanja Cegnar* UDK (497.4) 2005 Povzetek Povprečna temperatura v letu 2005, z PODNEBNE RAZMERE V SLOVENIJI LETA Climate in Slovenia in Tanja Cegnar* UDK 551.582(497.4) Povzetek Povprečna temperatura v letu, z izjemo Ljubljane, ni odstopala od dolgoletnega povprečja navzgor ali navzdol

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Tehnološki izzivi proizvodnja biometana in njegovo injiciranje v plinovodno omrežje prof. dr. Iztok Golobič Predstojnik Katedre za toplotno in procesno tehniko Vodja Laboratorija za toplotno tehniko Fakulteta

Prikaži več

-Leži med Pacifikom in Atlantikom -Zahodno od Afrike -večina njene površine je na južni polobli

-Leži med Pacifikom in Atlantikom -Zahodno od Afrike -večina njene površine je na južni polobli -Leži med Pacifikom in Atlantikom -Zahodno od Afrike -večina njene površine je na južni polobli bivalstva: približno 371.000.000 sto Sáo Paulo, Brazilija - 17,711,000 prebivalcev ajrevnejša država Južne

Prikaži več

ATT

ATT PODATKI O HIŠI V LESCAH NA GORENJSKEM 1. Lokacija: Lesce na Gorenjskem, nadmorska višina 500 m 2. ogrevana površina: 200 m2 3. neogrevana klet, pritličje, nadstropje in del mansarde 4. okna: dvoslojna

Prikaži več

untitled

untitled EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 13.5.2014 COM(2014) 254 final/2 CORRIGENDUM This document corrects Communication COM(2014) 254 final of 8 May 2014 Concerns all language versions Modification of last sentence

Prikaži več

ManpowerGroup raziskava napovedi zaposlovanja Slovenija

ManpowerGroup raziskava napovedi zaposlovanja Slovenija ManpowerGroup raziskava napovedi zaposlovanja Slovenija 3 19 Slovenija Napoved zaposlovanja ManpowerGroup raziskava napovedi zaposlovanja za tretje četrtletje 19 je bila v Sloveniji opravljena na reprezentativnem

Prikaži več

Potenciali lesne biomase v Sloveniji ter pomen kakovosti lesnih goriv

Potenciali lesne biomase v Sloveniji ter pomen kakovosti lesnih goriv Dr. Nike KRAJNC Potenciali lesne biomase v Sloveniji ter pomen kakovosti lesnih goriv Dejanski tržni potenciali lesa slabše kakovosti Podatki na nivoju občin so dostopni na: http://wcm.gozdis.si/ocene-potencialov-okroglega-lesa

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 17. julij 2017 (OR. en) 11334/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 17. julij 2017 Prejemnik: Št. predh. dok.: general

Svet Evropske unije Bruselj, 17. julij 2017 (OR. en) 11334/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 17. julij 2017 Prejemnik: Št. predh. dok.: general Svet Evropske unije Bruselj, 17. julij 2017 (OR. en) 11334/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 17. julij 2017 Prejemnik: Št. predh. dok.: generalni sekretariat Sveta delegacije COHAFA 59 DEVGEN 176

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - lca.presentation.ppt [Združljivostni način]

Microsoft PowerPoint - lca.presentation.ppt [Združljivostni način] Analiza življenskega cikla Life Cycle Assessment LCA Znanstveni pogled na zeleno ekonomijo! What does it mean to be Green?? What is Sustainability?? Kaj nam pomeni Zelena ekonomija?? Kaj pomeni Trajnostno

Prikaži več

Strategic Planning Survival Kit

Strategic Planning Survival Kit GLEDAM BEGUNCA -VIDIM ČLOVEKA BEGUNCI V SVETU IN SLOVENIJI VSI IMAMO PRAVICO DO AZILA GettyImages Države so se po strahotah druge svetovne vojne, ki je ustvarila 60 milijonov beguncev, same dogovorile,

Prikaži več

AJPES Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve INFORMACIJA O POSLOVANJU SAMOSTOJNIH PODJETNIKOV POSAMEZNIKOV V REPUBLIKI SLOVE

AJPES Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve INFORMACIJA O POSLOVANJU SAMOSTOJNIH PODJETNIKOV POSAMEZNIKOV V REPUBLIKI SLOVE AJPES Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve INFORMACIJA O POSLOVANJU SAMOSTOJNIH PODJETNIKOV POSAMEZNIKOV V REPUBLIKI SLOVENIJI V LETU 2005 Ljubljana, maj 2006 K A Z A L O Stran

Prikaži več

AJPES Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve INFORMACIJA O POSLOVANJU SAMOSTOJNIH PODJETNIKOV POSAMEZNIKOV V REPUBLIKI SLOVE

AJPES Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve INFORMACIJA O POSLOVANJU SAMOSTOJNIH PODJETNIKOV POSAMEZNIKOV V REPUBLIKI SLOVE AJPES Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve INFORMACIJA O POSLOVANJU SAMOSTOJNIH PODJETNIKOV POSAMEZNIKOV V REPUBLIKI SLOVENIJI V LETU 2008 Ljubljana, maj 2009 ISSN 1855-3990

Prikaži več

Številka 12, letnik III, december 2016 PLAČNI KAŽIPOT PODATKI ZA OBRAČUN PREJEMKOV Vsebina Pregled prejemkov po kolektivnih pogodbah dejavnosti 2 Ured

Številka 12, letnik III, december 2016 PLAČNI KAŽIPOT PODATKI ZA OBRAČUN PREJEMKOV Vsebina Pregled prejemkov po kolektivnih pogodbah dejavnosti 2 Ured Številka 12, letnik III, december 2016 PLAČNI KAŽIPOT PODATKI ZA OBRAČUN PREJEMKOV Vsebina Pregled prejemkov po kolektivnih pogodbah dejavnosti 2 Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov

Prikaži več

Obilne padavine in močan veter od 1. do 3. februarja

Obilne padavine in močan veter od 1. do 3. februarja Obilne padavine in močan veter od 1. do 3. februarja 219 1 Splošna vremenska slika Nad vzhodnim Atlantikom se je 31. januarja iznad južne Grenlandije proti Irski poglobila izrazita višinska dolina hladnega

Prikaži več

Letnik XXIV, oktober 2018 EVROPSKA ANKETA EKONOMSKEGA OKOLJA ANALIZA ANKETNEGA VPRAŠALNIKA Podjetja v iskanju svežih moči Izvozna pričakovanja visoka

Letnik XXIV, oktober 2018 EVROPSKA ANKETA EKONOMSKEGA OKOLJA ANALIZA ANKETNEGA VPRAŠALNIKA Podjetja v iskanju svežih moči Izvozna pričakovanja visoka Letnik XXIV, oktober 2018 EVROPSKA ANKETA EKONOMSKEGA OKOLJA ANALIZA ANKETNEGA VPRAŠALNIKA Podjetja v iskanju svežih moči Izvozna pričakovanja visoka stran 2 Pričakovanja podjetij glede na velikost stran

Prikaži več