Delo na domu v času od do PREDMET: NARAVOSLOVJE IN TEHNIKA

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Delo na domu v času od do PREDMET: NARAVOSLOVJE IN TEHNIKA"

Transkripcija

1 Delo na domu v času od do PREDMET: NARAVOSLOVJE IN TEHNIKA Za uspešno delo potrebuješ: internetni dostop na rokus - radovednih pet - 4. razred - naravoslovje in tehnika kllik na interaktivno gradivo - sklop: Raziskovanje je tudi potovanje v preteklost, učbenik NIT str.96-99, DZ str. NIT in zvezek NIT. Tudi tokrat lahko opraviš naloge vseh treh ur naenkrat, ali delaš po urah. Dve dejavnosti sta priporočeni kot dodatno delo. Opraviš jih,čer želi in kadar želiš. VSE sličice iz zapisov imaš na koncu dokumenta in jih lahko natisneš Pri zapisu pazi na vrstice presledka, da bo tvoj zapis čitljiv in razumljiv na pogled. Kdor ne zmore sam zapisati vsebin v zvezek, lahko natisne (fotografije so na koncu) in zalepi. Pri predmetih NIT in DRU si izvedel-a veliko zanimivega o vodi. Pri današnjem delu pa boš spoznal-a, kako pomembno življensko okolje za nastanek živih bitij / organizmov je bila prav voda

2 1. ura: RAZISKOVANJE potovanje v preteklost Ogled gradiva: Raziskovanje je tudi potovanje v preteklost *internetni dostop na rokus - radovednih pet - 4. razred - naravoslovje in tehnika kllik na interaktivno gradivo - sklop: Raziskovanje je tudi potovanje v preteklost, učbenik NIT, DZ NIT in zvezek NIT. V zvezek NIT prepiši besedilo in zalepi sličice RAZISKOVANJE potovanje v preteklost U/96-99, DZ/74-76, interaktivno gradivo Prvo življenje se je na Zemlji razvilo pred več milijardami let v morju. To so bili enocelični organizmi. paramecij zelena evglena 2. Nadaljuj z ogledom interaktivnega gradiva Razvoj živih bitij (okvir slike in polžeknaloga), v zvezek zapiši Reši DZ str. 75 Rešitve preveri v elektornski obliki DZ (klikneš ikono - prikaz reštev)

3 2. ura: RAZVOJ ŽIVIH BITIJ Pripravi;: *internetni dostop na rokus - radovednih pet - 4. razred - naravoslovje in tehnika kllik na interaktivno gradivo - sklop: Raziskovanje je tudi potovanje v preteklost fosili, učbenik NIT, DZ NIT in zvezek NIT 1. Nastavi si interaktivno gradivo Razvoj živih bitij na radovednih 5 in si oglej filmček. 2. Pripraviš zvezek in zapišeš ter zalepiš sličico. Zapis nadaljuješ, kjer si zadnjič ostal. RAZVOJ ŽIVIH BITIJ Znanstvenik Charles Darwin je; l. 1859, v knjigi O izovru vrst; razložil razvoj in obstoj živih bitij z naravnim izborom (boj za obstanek). razvoj ž. b..= EVOLUCIJA : spreminjanje organizmov skozi čas Gre za prilagajanje na nova življenjska okolja oz. razmere: iskanje bivalšč dihanje spremembe (prilagoditve) v premikanje TELESNEM RAZVOJU prehranjevanje omogočijo OBSTOJ razmnoževanje Celice organizmov so skozi čas postajale večje z vse bolj zapleteno zgradbo (U/98). Človek se pojavi kot zadnji v verigi razvoja iz skupnega prednika človeka in šimpanza. Razvoj človeka

4 3. ura: FOSILI Pripravi;: *internetni dostop na rokus - radovednih pet - 4. razred - naravoslovje in tehnika kllik na interaktivno gradivo - sklop: Raziskovanje je tudi potovanje v preteklost fosili, učbenik NIT, DZ NIT in zvezek NIT 1. Oglej si posnetke fosilov (klikneš na okvir slike), preberi zapise pod slikami, saj boš izvedel-a, kako so fosili nastali oz. katero so primerki živih fosilov). 2. Oglej si še filmček. 3. Zapiši v zvezek in zalepi sličice. Zapis nadaljuješ, kjer si zadnjič ostal. FOSILI - so okameneli ostanki ali sledi nekdaj živečih živih bitij. Nekatere še živeče primerke, tudi imenujemo fosili. Slikovno gardivo s primeri fosilov. Primerjava zgradbe fosilov nam priča o tem, da vrste organizmov skozi čas nastajajo in izumirajo. ENA IZMED TEMELJNIH ZNAČILNOSTI ŽIVLJENJA JE SPREMINJANJE ŽIVIH BITIJ SKOZI ČAS.

5 4. del *: DODATNO DELO- opravi, kdor želi a) V arhivu RTV SLO 1, PETEK, ,, si,po možnosti v spremstvu staršev, oglej oddajo National geographic-a RES ČUDEN KAMEN na sporedu je bila ob 14.55,. Izvedel-a boš veliko zanimivega prav o razvoju živih organizmov. Ljudje različnih poklicev te bodo popeljali na različne konce sveta in spoznal-a veliko zanimivih stvari (za razumevanje bo morda čuden del, ki prikazuje odnos do umrlih sorodnikov, vandar oni tako čutijo). b) U str. 99 (DZ str.76 in interaktivno gradivo): IZDELAJ SVOJ FOSIL (najbrž po potrebno počakati na normalne razmere za nabavo materiala) Po opravljenem delu pa še: Naloga za modrijane: Ob koncu dela razmisli, zakaj se je prvo življenje razvilo prav v VODi? (odgovor lahko tudi zapišeš v zvezek) Spodaj imaš fotografije zapisa v zvezek, le sličice moraš zalepiti sam-a. apis 1.stran Zapis 2.stran Zapis 3.stran SLIKOVNO GRADIVO (natisni, izreži in prilepi na ustrezno mesto v zapisu)

6