ŠIRIMO SLOVENSKO MREŽO ZDRAVIH ŠOL. 2019/ krog

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "ŠIRIMO SLOVENSKO MREŽO ZDRAVIH ŠOL. 2019/ krog"

Transkripcija

1 ŠIRIMO SLOVENSKO MREŽO ZDRAVIH ŠOL 2019/ krog

2 Avtorice besedila: Nacionalni tim Zdravih šol - Mojca Bevc, Vesna Pucelj, mag. Nina Scagnetti Besedilo je delno povzeto po knjižici Širimo Slovensko mrežo zdravih šol (2. krog) Oblikovanje: Andreja Frič Izdajatelj: Nacionalni inštitut za javno zdravje, Trubarjeva 2, 1000 Ljubljana Spletni naslov: Elektronski vir. Fotografije: Shutterstock Kraj in leto izdaje: Ljubljana, 2019

3 VABIMO VSE OSNOVNE IN SREDNJE ŠOLE TER DIJAŠKE DOMOVE, KI ŠE NISO ČLANI SLOVENSKE MREŽE ZDRAVIH ŠOL, DA SE NAM PRIDRUŽIJO! VAŠE PRIJAVE PRIČAKUJEMO DO 31. marca 2019 Več o Slovenski mreži zdravih šol najdete tudi na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje:

4

5 KAZALO UVOD 6 POVABILO V SLOVENSKO MREŽO ZDRAVIH ŠOL 6 KAJ PONUJAMO IN KAJ ŠOLA PRIDOBI Z VSTOPOM V MREŽO? 7 POGOJI / MERILA ZA VSTOP V SLOVENSKO MREŽO ZDRAVIH ŠOL 8 PRIJAVA ZA NOVE ŠOLE 9 PODROBNEJE O... PROMOCIJI ZDRAVJA, VZGOJI ZA ZDRAVJE IN CELOSTNEM PRISTOPU 10 EVROPSKA MREŽA ZDRAVIH ŠOL 12 SLOVENSKA MREŽA ZDRAVIH ŠOL 14 EVALVACIJA NAŠEGA DELA 16 NAČRTI ZA PRIHODNOST 18 SEZNAM OBMOČNIH ENOT NIJZ 19 SEZNAM LITERATURE IN INTERNETNIH NASLOVOV 20

6 6 UVOD Zdrave šole so šole, ki zavestno, načrtno in usmerjeno promovirajo zdravje. Prostovoljno so se odločile, da bodo z različnimi dejavnostmi spodbujale, omogočale in krepile zdravje učencev, učiteljev in staršev na vseh področjih zdravja - telesnem, duševnem, socialnem in okoljskem. Bolj ko so področja uravnotežena, boljša sta počutje in zdravje, tako posameznika kot skupnosti. Zdrave šole se tega lotevajo s sistematičnim načrtovanjem in evalvacijo začrtanih nalog. Pri tem celostno pristopajo k zdravju, iščejo možnosti, ki jim jih omogoča šolsko okolje - vsebine zdravja posredujejo preko učnega načrta, z različnimi projekti in dejavnostmi, ki so usmerjene v zdrav življenjski slog, s spodbujanjem sodelovanja staršev, lokalne skupnosti, zdravstvene službe ter drugih zainteresiranih institucij in posameznikov. Promocijo zdravja v šolah je mogoče opisati kot katerokoli dejavnost, ki se izvaja za izboljšanje zdravja vseh v šolski skupnosti. Vključuje tako vplivanje na vedenje posameznikov kot tudi na kakovost njihovih socialnih odnosov, okolja in življenjskih pogojev. Slovenska mreža zdravih šol (v nadaljevanju SMZŠ) je članica Evropske mreže zdravih šol (SHE mreže) že od leta Prvim 12 šolam so se skozi pet širitev priključile nove članice, tako šteje mreža od leta 2016 že 374 zavodov (301 osnovnih šol oziroma 66 % vseh osnovnih šol, 63 srednjih šol oziroma 35 % vseh srednjih šol in 9 dijaških domov oziroma 23 % vseh dijaških domov in 1 zavod za otroke s posebnimi potrebami). Več kot 90 % Zdravih šol je ocenilo delovanje mreže v celotnem obdobju kot uspešno ali zelo uspešno in bi priporočilo vključitev tudi drugim šolam. POVABILO V SLOVENSKO MREŽO ZDRAVIH ŠOL Ali je tudi vaša šola pripravljena narediti spremembe za izboljšanje zdravja učencev, učiteljev, staršev? Si želite boljšega sodelovanja med učenci, učitelji in starši, ki naj jim olajša delovni vsakdan? Kaj želite doseči oziroma spremeniti? Na kakšen način boste to naredili? Kako se prepletajo vaša vizija, vrednote, cilji, dejavnosti s konceptom Zdravih šol? V kolikor so vam ta vprašanja izziv, si preberite spodnja merila. Vabimo vas, da se nam pridružite kot nova članica v Slovenski mreži zdravih šol šol, ki promovirajo zdravje.

7 7 KAJ PONUJAMO IN KAJ ŠOLA PRIDOBI Z VSTOPOM V MREŽO? 1. Več znanja s področja vsebin zdravja, promocije zdravja v šolskem okolju, aktivnih metod in oblik dela, spodbujanja dejavnega vključevanja učencev v načrtovanje in delo šole, boljšega sodelovanja s starši, lokalno skupnostjo, zdravstveno službo in drugimi iniciativami, kar posledično lahko prispeva k bolj kakovostnemu, učinkovitemu in zadovoljnemu delu učiteljev in učencev. 5. Vključevanje v skupne programe oziroma dejavnosti članic Evropske mreže zdravih šol SHE mreže. Vključevanje in seznanjanje z drugimi dejavnostmi na področju promocije zdravja (povezovanje s strokovnimi institucijami in drugimi mrežami, nevladnimi organizacijami, seznanjanje s pobudami, dogodki s področja zdravja...). 2. Strokovno vodenje in podporo Nacionalnega inštituta za javno zdravja z območnimi enotami (usmeritve in informacije s področja promocije zdravja, gradiva za učitelje, starše in učence, strokovna literatura, izdelani preventivni programi, vključevanje v raziskave...) Brezplačna redna srečanja z vodji timov Zdravih šol vsaj 3-krat na leto (predavanja, strokovno vodenje, izmenjava izkušenj in primerov dobrih praks, vključevanje v»rdečo nit«) Šole z vstopom v mrežo ne pridobijo dodatnih finančnih sredstev, ampak za svoje dejavnosti lahko kandidirajo za sredstva na različnih drugih razpisih. Šole, ki bodo izpolnjevale merila, bodo vsako leto prejele potrdilo za vodjo tima Zdrave šole (ovrednoteno z 2 točkama), za sodelavce pa potrdila za aktivne člane šolskega tima (ovrednoteno z 1 točko). 8. Vstop v Slovensko mrežo zdravih šol je brezplačen, šole ne plačujejo članarine.

8 8 POGOJI / MERILA ZA VSTOP V SLOVENSKO MREŽO ZDRAVIH ŠOL Šola, ki se želi dejavno vključiti v Slovensko mrežo zdravih šol, mora izpolnjevati naslednje pogoje (od 1. do 3. že ob prijavi, ostale pa v naslednjem šolskem letu): Več kot polovica kolektiva se strinja s pristopom ter usmeritvami Zdravih šol (podpira namen in cilje Evropske mreže zdravih šol). Projekt podpira tudi vodstvo šole (izobraževanja s področja promocije zdravja, redna udeležba vodje oziroma sodelavcev na regijskih srečanjih, sredstva za dejavnosti s področja zdravja, nagrajevanje prizadevnih učiteljev...). Na šoli se oblikuje šolski tim Zdrave šole (predstavniki vodstva, učiteljev, učencev/dijakov, staršev, zdravstvene službe, lokalne skupnosti), ki ga vodi vodja tima. Oblikuje se naj tudi skupina učencev/dijakov, ki bo aktivneje sodelovala pri načrtovanih nalogah in spreminjanju stanja na šoli, npr. klub Zdrave šole, krožek Zdravošolcev (prestavniki šolske skupnosti). Šola organizira oziroma izvede vsaj eno izobraževanje na leto za ves kolektiv s področja promocije zdravja oziroma vsebin zdravja. Vodja tima oziroma sodelavci se udeležuje/jo rednih brezplačnih regijskih izobraževalnih srečanj s področja promocije zdravja (3-krat na leto) v organizaciji območnih enot Nacionalnega inštituta za javno zdravje (OE NIJZ). V primeru odsotnosti vodje tima mora le-ta zagotoviti ustrezno zamenjavo. Šolski tim Zdrave šole oblikuje celostno politiko zdravja na šoli, ki temelji na Ciljih in Kriterijih Zdravih šol in jo zapiše v dokument (vključen v Letni delovni načrt oziroma Vzgojni načrt). V njem predvidi možnosti vključevanja zdravja ter pobude za dejavnosti v rednem in skritem kurikulu. Šola načrtuje vsaj en program s področja krepitve oziroma izboljševanja zdravja na svoji šoli, spremlja izvajanje, na koncu pa ga evalvira. Ob začetku šolskega leta vodja vnese podatke o načrtovanih nalogah v spletni vprašalnik za načrtovanje, ob zaključku pa v vprašalnik za evalvacijo. Vprašalnik Kriteriji Zdravih šol izpolnjuje tim Zdrave šole vsake tri leta in mu služi za spremljanje napredka na različnih področjih zdravja na šoli. Vsako leto šola planira vsaj eno novo nalogo povezano z»rdečo nitjo«. Šola s svojim delovanjem in ukrepi spoštuje, omogoča in promovira smernice zdravega načina življenja na področju: medsebojnih odnosov, zdrave prehrane, gibanja, duševnega zdravja, zdrave spolnosti, preprečevanja nasilja, preprečevanja rabe alkohola, tobaka, drog, zdravega okolja in na drugih področjih zdravja. Člani nacionalne in regijske koordinacije SMZŠ bodo preverjali izpolnjevanje pogojev/meril iz razpisa vsako 2. leto. V kolikor šola ne bo izpolnjevala navedenih pogojev/meril, bo izgubila imenovanje Zdrava šola za tisto obdobje (lahko pa ga bo pridobila za novo obdobje, v kolikor bo ponovno izpolnjevala merila).

9 9 PRIJAVA ZA NOVE ŠOLE V PRIJAVI MORA ŠOLA PREDLOŽITI OKVIRNI PROGRAM: 1. Kratko predstavitev šole: ime in naslov šole, število učencev in učiteljev, okolje, iz katerega izhaja Na katerih področjih zdravja že deluje (na kakšen način?). 3. Na katerih področjih zdravja želi doseči pozitivne spremembe (na kakšen način?). 4. Kaj šola pričakuje od vključitve v projekt? 5. Na kakšen način se bodo vključevali: učenci; učitelji/kolektiv; starši; lokalna skupnost; zdravstvena služba. 6. Kako bo šola integrirala vsebine promocije zdravja v: učni načrt (predmetnik); skriti učni načrt (vzgojni načrt). 7. Poimenovanje članov šolskega tima in vodje - priložite poimenski seznam! (obvezno predstavniki: vodstva, učiteljev, učencev, staršev, lokalne skupnosti in zdravstvene službe). Prijave šole pošljejo do 31. marca 2019 po navadni in elektronski pošti: Nacionalni Inštitut za javno zdravje Slovenska mreža zdravih šol ŠIRITEV Trubarjeva Ljubljana mojca.bevc@nijz.si Nove članice Slovenske mreže zdravih šol bodo izbrali člani Nacionalnega posvetovalnega odbora (regijski koordinatorji za Zdrave šole). O izboru novih članic v SMZŠ bodo šole obveščene do konca aprila 2019.

10 10 PODROBNEJE O... PROMOCIJI ZDRAVJA, VZGOJI ZA ZDRAVJE IN CELOSTNEM PRISTOPU PROMOCIJA ZDRAVJA je proces krepitve zdravja s posredovanjem med ljudmi in okoljem. Zajema vključevanje zdravja v vse politike, preventivno delujoče zdravstveno varstvo, ustvarjanje podpornih okolij (npr. šola, vrtec, delovno mesto), razvoj veščin in sposobnosti vsakega posameznika ter povezovanje z lokalnimi skupnostmi (Ottawska listina, 1986). Promocijo zdravja v šoli lahko opredelimo kot katerokoli dejavnost, s katero izboljšamo in/ali zaščitimo zdravje celotne šolske skupnosti. Vzgoja za zdravje v šoli je komunikacija, pomeni povezovanje dejavnosti s poučevanjem in učenjem, ki se nanaša na znanje, prepričanja, navade, vrednote, veščine in kompetence. Pogosto je osredotočena na posamezne zdravstvene teme, lahko pa vključuje pogled na naše zdravje na bolj celostni način. Promocija zdravja in sodobni koncepti izobraževanja uporabljajo sodelovalni pristop. Zakaj je pomembna promocija zdravja v šolskem okolju? Promocija zdravja v šolskem okolju je pomembna, ker sta zdravje in izobraževanje neločljivo povezana: zdravi otroci so bolj verjetno uspešni pri učenju; promocija zdravja lahko pomaga šolam pri socialnih ciljih in izboljšanju izobraževalnih dosežkov; mladostniki, ki obiskujejo šolo, imajo boljše možnosti za dobro zdravje; za mladostnike, ki se dobro počutijo v šoli in so s šolo ter pomembnimi odraslimi dobro povezani, je manj verjetno, da bo njihovo vedenje zelo tvegano in bolj verjetno, da imajo boljše učne rezultate; izobrazba je pomembna za ekonomski položaj in zdravstveno stanje v odraslem življenju; promocija zdravja med šolskim osebjem lahko privede do večjega zadovoljstva pri delu in zmanjšuje odsotnost z dela; aktivna promocija zdravja v šolah lahko pomaga tako šolam kot oblikovalcem politik pri doseganju izobraževalnih, socialnih in ekonomskih ciljev v smislu trajnostnega razvoja. Šole lahko igrajo pomembno vlogo pri izboljševanju izobraževanja, zdravja in dobrega počutja mladih in prav tako pri zmanjševanju neenakosti v zdravju v Evropi, pa tudi drugod po svetu. Pregled raziskav potrjuje, da je največja verjetnost, da bodo v šolah učinkoviti tisti pristopi, ki so dolgotrajni, celostni in upoštevajo več vidikov zdravja, ki se medsebojno prepletajo (1, 3, 14).

11 11 VZGOJA ZA ZDRAVJE Vzgoja za zdravje je proces, ki usposablja ljudi, da imajo večji nadzor nad življenjem nad svojim zdravjem - je opolnomočenje, krepitev potencialov in usmerjanje v opuščanje nezdravega vedenja. Je pomemben in nepogrešljiv del promocije zdravja, namen katere je informirati posameznika ali skupino in ga motivirati, da skrbi za svoje zdravje. Posamezniku z različnimi programi omogoči pridobivanje znanja, oblikovanje stališč in vedenj za zdrav življenjski slog. Ker se ta oblikuje tekom celotnega življenja, je zelo pomembno, da začnemo z vzgojo za zdravje dovolj zgodaj, zato so ključne ciljne skupine sedanji in bodoči starši ter otroci in mladostniki v vseh okoljih, kjer živijo in delajo. Bolj tradicionalni pristop k vzgoji za zdravje se je osredotočal na posamezne teme kot so: zdrava prehrana, kajenje, telesna dejavnost in duševno zdravje. V resnici pa te zdravstvene teme v življenju mladih ljudi ali v njihovem vedenju niso ločene. Na posameznikov odnos in vedenje v zvezi z zdravjem namreč pomembno vpliva tudi njegovo socialno okolje. Vzgoja za zdravje izhaja iz širšega modela razumevanja promocije zdravja, ki vključuje interakcijo telesnih, duševnih, duhovnih, okoljskih in družbenih vidikov ter poleg zdravstvenih vključuje tudi najnovejša spoznanja in veščine na kognitivno vedenjskem, psihološkem, pedagoškem, sociološkem, komunikološkem in drugih področjih. CELOSTNI PRISTOP Pomembna značilnost šol, ki promovirajo zdravje in dobro počutje, je celostni pristop, ki se je izkazal kot eden od najbolj učinkovitih pristopov. Najpomembnejše značilnosti in poti delovanja: program zajema celotno šolo (vse ravni in populacije - vodstvo, učence, pedagoške, nepedagoške delavce, starše); vsebine zdravja so vključene v učni načrt (medpredmetno povezovanje, aktivne in sodelovalne učne metode, spiralni učni načrt od razreda); pomemben je prikriti učni načrt (podpira, omogoča, spodbuja zdravje - vodenje šole, šolski etos, pravila, medsebojni odnosi, organizacija prehrane, interesne in različne druge dejavnosti, projekti, skrb za notranjost in okolico šole ); načelo spodbujanja k sodelovanju (odprtost navzven, intenzivnejše sodelovanje s starši, zdravstveno službo in drugimi specializiranimi službami, z nevladnimi organizacijami, z lokalno skupnostjo); programi so dolgoročno in intenzivno naravnani (ne le nekajdnevne akcije). Celostni šolski pristop k promociji zdravja je mogoče razdeliti na naslednjih šest elementov: politika šole na področju zdravja je jasno opredeljena v šolskih dokumentih in je del letnega načrta oziroma vzgojnega načrta; šolsko fizično okolje vključuje stavbe, igrišča in okolico šole. Na primer, ustvarjanje zdravega fizičnega okolja lahko vključuje oblikovanje bolj privlačnih šolskih igrišč za rekreacijo in telesno dejavnost; šolsko socialno okolje se nanaša na kakovost medsebojnih odnosov med člani šolske skupnosti (učenci - učitelji - starši - lokalna skupnost);

12 12 spretnosti in sposobnosti ukrepanja se lahko spodbujajo prek dejavnosti, ki razvijajo znanje in veščine, ki učencem omogočajo, da razvijajo kompetence in sprejemajo odločitve, povezane z zdravjem, dobrim počutjem in izobraževanjem; povezave znotraj skupnosti so povezave med šolo in družinami učencev ter šolo in ključnimi skupinami/posamezniki v lokalni skupnosti. zdravstvene službe so lokalne in regionalne službe znotraj šol ali povezane s šolami, ki so odgovorne za zdravstveno varstvo učencev in promocijo zdravja z zagotavljanjem neposrednih storitev učencem. Schools for Health in Europe EVROPSKA MREŽA ZDRAVIH ŠOL 1992 ENHPS SHE 2 GLAVNI NAMEN Številne študije dokazujejo, da imajo učinkovite šole, kjer se mladi ljudje počutijo povezani z njihovim delovanjem, vpliv na zdravje in zmanjševanje neenakosti v zdravju. Tako se je izoblikovala tudi zamisel o konceptu promocije zdravja v šolskem okolju - Evropska mreža Zdravih šol oziroma šol, ki promovirajo zdravje (ENHPS, v nadaljevanju SHE mreža), ki so jo razvile Svetovna zdravstvena organizacija (SZO), Svet Evrope in Evropska komisije že v 80. letih prejšnjega tisočletja. Aktivno mreža deluje od leta 1992, vanjo pa so vključene vse EU članice in druge iz regije SZO (do danes skupaj 43 držav). SHE mreža uvaja sistematične pristope na področju promocije zdravja v šolskem okolju. Predstavlja okvir, znotraj katerega se razvijajo preventivni programi za zdravje v šolskem okolju na sistematičen in povezovalen način. Zdrave šole promovirajo zdravje in dobro počutje učencev in vseh zaposlenih skozi dobro načrtovan kurikul ter šolske dejavnosti na telesnem, duševnem, socialnem in okoljskem področju, ki omogočajo učencem izbire v korist zdravemu življenjskemu slogu. Izkušnje kažejo, da so se v teh letih izkazali kot najbolj uspešni ravno programi, ki so se problemov zdravja lotevali na celostni način in povezujejo šolski in zdravstveni sektor. Večletne izkušnje kažejo, da najbolj učinkoviti šolski programi vključujejo celotno šolo (učence, učitelje, starše), obsegajo več dimenzij (napisani in skriti učni načrt ter lokalno skupnost), poleg tega pa so tudi dolgoročno in intenzivno naravnani. Med najbolj uspešnimi so bili ocenjeni programi, ki so se lotevali prehrane, telesne dejavnosti in duševnega zdravja. 1 ENHPS European Network of Health Promoting Schools 2 SHE Schools for Health in Europe

13 13 Uspešni so bili tudi programi, ki so se razvijali prek dobrega sodelovanja med ministrstvi - predvsem med zdravstvenim in šolskim sektorjem (Egmondska deklaracija, 2002; Bankoška listina, 2005; Vileniška resolucija, 2009). Kot aktivni partnerji na regijski in lokalni ravni pa so zelo pomembne tudi nevladne organizacije ter druge zainteresirane institucije. Države, ki so vključene v projekt, so s promocijo zdravja v šolskem okolju povezale zdravstveni in šolski sektor ter zagotovile dobro podporo nacionalni koordinaciji projekta. SHE mreža olajšuje prenos informacij, znanja in izmenjavo najboljših praks, vključuje zdravje v šolski sektor, izboljšuje teorijo in prakso na področju promocije zdravja, omogoča državam članicam sodelovanje v skupnih projektih in različnih študijah, razvija in predstavlja indikatorje promocije zdravja za uporabo med članicami. CILJI EVROPSKE MREŽE ZDRAVIH ŠOL Tudi šole, ki so vstopile v Slovensko mrežo Zdravih šol, so se zavezale, da bodo spodbujale uresničevanje naslednjih ciljev: 1. Aktivno bomo podpirali pozitivno samopodobo vseh učencev s tem, da bomo pokazali, da lahko prav vsak prispeva k življenju v šoli. 2. Skrbeli bomo za vsestranski razvoj dobrih medsebojnih odnosov med učitelji in učenci. 3. Potrudili se bomo, da bodo socialni cilji šole postali jasni učiteljem, učencem in staršem. 4. Vse učence bomo spodbujali k različnim dejavnostim tako, da bomo oblikovali raznovrstne pobude. 5. Izkoristili bomo vsako možnost za izboljšanje šolskega okolja. 6. Skrbeli bomo za razvoj dobrih povezav med šolo, domom in skupnostjo. 7. Skrbeli bomo za razvoj povezav med osnovno in srednjo šolo zaradi priprave skladnega učnega načrta vzgoje za zdravje. 8. Aktivno bomo podprli zdravje in blaginjo svojih učencev in učiteljev. 9. Upoštevali bomo dejstvo, da so učitelji in šolsko osebje zgled za zdravo obnašanje. 10. Upoštevali bomo komplementarno vlogo, ki jo ima šolska prehrana pri učnem načrtu vzgoje za zdravje. 11. Sodelovali bomo s specializiranimi službami v skupnosti, ki nam lahko svetujejo in pomagajo pri vzgoji za zdravje. 12. Vzpostavili bomo poglobljen odnos s šolsko zdravstveno in zobozdravstveno službo, da nas bo dejavno podprla pri učnem načrtu vzgoje za zdravje. TEMELJNA NAČELA SHE MREŽE Evropski strokovnjaki, ki so se udeležili 1. konference Evropske mreže zdravih šol (Thessaloniki, 1997), so postavili temeljna načela šol, ki promovirajo zdravje. Ta načela veljajo še danes: demokracija; pravičnost, enake možnosti, vključenost vseh; opolnomočenje, akcijska kompetenca, priložnosti za sodelovanje; varno, spodbudno, podporno šolsko okolje; učni načrt (vključujejo znanje, razumevanje, učenje veščin); izobraževanje učiteljev s področja promocije zdravja;

14 14 vključevanje skupnosti (starši, šola, zdravstvena služba, nevladne organizacije, lokalna skupnost); partnerstvo med ministrstvi, sodelovanje na vseh ravneh; dokazi o učinkovitosti, evalvacija (merjenje učinkov); zagotavljanje virov za vzdrževanje promocije zdravja v šolah. SLOVENSKA MREŽA ZDRAVIH ŠOL krog krog krog krog krog krog KDO SMO? Slovenija je bila leta 1993 z 12 pilotsko vključenimi šolami med prvimi državami, ki so pristopile k ENHPS oziroma SHE mreži. Od vsega začetka mreža deluje s podporo Ministrstva za zdravje in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, nacionalno koordinacijo pa vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje. Od takrat so bile izvedene štiri širitve in od leta 2016 je v mrežo vključenih 374 zavodov (301 osnovnih šol, 63 srednjih šol, 9 dijaških domov in 1 zavod za otroke s posebnimi potrebami), ki so se zavezale, da bodo soustvarjale zdravju prijazno okolje in dejavno sodelovale v Slovenski mreži zdravih šol. Regijsko koordinacijo so leta 2008 prevzemale regijske območne enote NIJZ, kjer so imenovani regijski koordinatorji za Zdrave šole. OD PROJEKTA DO PROCESA Vsak projekt temelji na znanju, zato so se v času, ko je Slovenska mreža zdravih šol zastavila prve korake, vodje in člani šolskih timov intenzivno seznanjali z vsebinami promocije zdravja. S svežim znanjem so v svojih šolah lažje prepoznavali potrebe ter načrtovali, izvedli in na koncu evalvirali programe za izboljšanje različnih zdravstvenih problemov. V evalvaciji, izvedeni po nekaj letih delovanja projekta, so učenci, učitelji, starši in zdravstveni delavci izrazili odobravanje nad širjenjem mreže. Projekt so prepoznali kot pomemben zaradi ciljev in vsebin, izmenjave izkušenj in povezovanja z drugimi šolami. Menili so, da projekt ponuja možnosti za promocijo zdravja in skrb za zdrav način življenja, priložnosti za poglobljeno delo na aktualnih zdravstvenih problemih in uvaja aktivne metode dela. Podrobnejša evalvacija, ki smo jo izvedli leta 2013, je opisana v poglavju o Evalvaciji našega dela (str. 16). V 25 letih je projekt prerasel v skrbno načrtovan proces dela, javnosti s področja promocije zdravja so v šolah postale del vsakdana. Rezultati minulega dela se zrcalijo v stabilni mreži šol, ki poskušajo z različnimi dejavnostmi ohranjati in izboljševati zdravje svojih učencev, učiteljev in staršev.

15 15 KAKO DELUJE SLOVENSKA MREŽA ZDRAVIH ŠOL ZNAČILNOSTI Šolski tim Na vsaki šoli deluje tim zdrave šole, ki ga sestavljajo vodja, predstavniki učiteljev, učencev, vodstva, staršev, zdravstvene službe in lokalne skupnosti. Tim se sestaja najmanj trikrat na leto in na svojih sestankih člani analizirajo stanje na šoli, identificirajo probleme, vsebine, ki bi bile aktualne za njihovo šolo, načrtujejo, vodijo, izvajajo in evalvirajo naloge s področja zdravja glede na potrebe in možnosti šole. Sistematično načrtovanje in evalvacija nalog, sledimo Kriterijem Zdravih šol Šolski tim Zdrave šole na začetku vključitve v projekt naredi posnetek stanja (najbolje z vprašalniki za učence, učitelje, starše, zdravstveni tim, z razgovori in opazovanjem). Na osnovi zbranih podatkov oblikuje politiko celostne vizije promocije zdravja v šolskem okolju, ki jo zapiše v Listino promocije zdravja na šoli (cilje, potrebe, prioritete dela, aktivnosti, roke, človeške, časovne, finančne vire ), pri tem sledi usmeritvam iz Kriterijev Zdravih šol. Posamezne naloge, aktivnosti, njihovo izvajanje in uspešnost pa je potrebno zabeležiti v spletnem obrazcu - Vprašalnik za načrtovanje in evalvacijo nalog (vnos podatkov junija za tekoče šolsko leto). Vsaka šola naj bi si zastavila vsaj eno celoletno nalogo, v kateri bi upoštevala celostni pristop. Evalvacija načrtovanja nalog in projektov po šolah v šolskem letu 2017/18 (11) je pokazala, da so šole večino nalog namenjale zagotavljanju in krepitvi duševnega zdravja, spodbujanju telesne dejavnosti, zdravim prehranjevalnim navadam, zdravemu življenjskemu slogu nasploh, izboljševale ekološko problematiko in medgeneracijsko sodelovale. Za izvedbo programov na šolah je pomembno, da so prilagojeni konkretni šolski situaciji, da so integrirani v okolje ter, da je zagotovljeno sodelovanje učiteljev in učencev ob podpori vodstva šole. Poleg svojih aktualnih tem, si šola zastavi najmanj eno nalogo v okviru nacionalne rdeče niti za tisto šolsko leto (zadnja leta: duševno zdravje, zdrava prehrana in telesna dejavnost). 12 ciljev evropske mreže zdravih šol Za orientacijo pri načrtovanju nalog Zdrave šole upoštevamo 12 ciljev Evropske mreže zdravih šol, ki smo jih že navedli. Šole si s pomočjo teh ciljev, lastnih potreb in možnosti, ki jim jih ponuja njihovo okolje, načrtujejo naloge, programe, projekte, s katerimi poskušajo še bolj spodbujati določeno področje, povezano z zdravjem. Redna srečanja z vodji timov Zdravih šol Območne enote NIJZ trikrat na leto organizirajo pestra brezplačna izobraževalna srečanja z vodji šolskih timov in njihovimi sodelavci. Na sestankih obravnavamo različne teme zdravja, informiramo šole o dogodkih, dejavnostih povezanih z zdravjem, skupaj dajemo pobude za razreševanje problemov na šolah, izmenjujemo izkušnje in primere dobrih praks. Prav regijska srečanja so pripomogla k dobremu povezovanju teorije s prakso in k temu, da se je mreža Zdravih šol obdržala vsa ta leta kot dejavna mreža. Rdeča nit Skupaj s šolami ob zaključku šolskega leta tudi izberemo vsebinsko rdečo nit, ki jo poglobljeno obravnavamo naslednje šolsko leto. Naloge, ki se izvajajo v okviru izbrane teme, naj bi imele dodano vrednost v smislu dejavnosti, metod, razvijanja stališč, vrednot Vsaka šola v mreži naj bi si vsako šolsko leto zastavila vsaj eno nalogo v okviru rdeče niti poleg drugih, ki jih šolski timi Zdravih šol že redno izvajajo v okviru določenih vsebin.

16 16 V zadnjih letih smo imeli naslednje rdeče niti: 2000/01 Mladi in alkohol (Sporočilo v steklenici) 2001/02 Duševno zdravje 2002/03 Gibanje in zdrava prehrana 2003/04 Gibanje in zdrava prehrana, humani medsebojni odnosi 2004/05 Poglobljeno delo s starši 2005/06 Kakovostna izraba prostega časa 2006/07 Duševno zdravje, prehrana in gibanje 2007/08 Zdrav življenjski slog 2008/09 Zdravi pod soncem (zdrav življenjski slog, klimatske spremembe, varovanje pred nevarnostmi sončenja) 2009/10 Odnos-si (odnos do sebe, do drugih, okolja, prehrane, gibanja, zasvojenosti, do življenja nasploh) 2010/11 Odnos si (nadaljevanje) 2012/13 Odnos-si: Zmanjševanje neenakosti 2013/14 Medgeneracijsko sodelovanje 2014/15 Duševno zdravje (izobraževanja o treh programih duševnega zdravja) 2015/16 Duševno zdravje (prenos programov v šolsko prakso) 2016/17 Duševno zdravje, prehrana in gibanje 2017/18 Duševno zdravje, prehrana in gibanje Šole v okviru vodilne teme vsebine vključujejo v predmetnik, pripravijo različne dejavnosti, predavanja, delavnice, okrogle mize, tabore, naravoslovne dni, pohode, projektne dni, dneve dejavnosti, drugačne razredne ure, razstave Iz evalvacije je razvidno, da so dejavnosti, ki jih na šolah skupaj izvedejo učenci, učitelji in starši, odlična priložnost, ki jo izkoristijo za poglabljanje medsebojnih odnosov, kar pa se odraža tudi na večjem zadovoljstvu, počutju in, ne nazadnje, na uspehu učencev. Izobraževanja v okviru Zdravih šol Temelj projekta Zdrave šole predstavlja stalno izobraževanje učiteljev in zdravstvenih delavcev s področja zdravja in promocije zdravja ter aktivnejših pristopov in metod dela. V zadnjih letih potekajo brezplačna izobraževanja v okviru rednih regijskih srečanj, nacionalnega srečanja Slovenske mreže Zdravih šol ter ob drugih dogodkih, povezanih s promocijo zdravja. EVALVACIJA NAŠEGA DELA KLJUČNA SPOROČILA V šolskem letu 2013/14 smo naredili obširnejšo evalvacijo našega dela (13). Z različnimi vprašalniki smo spraševali Zdrave in druge šole o njihovem pogledu na celostni pristop promocije zdravja v šoli, v čem vidijo ovire in spodbude, katerim področjem so se najbolj posvečali, kako ocenjujejo učinkovitost projekta na njihovi šoli v teh letih, ipd. Zanimal nas je tudi pogled regijskih koordinatorjev na vodenje regijskih mrež Zdravih šol. Še posebej nas je zanimala uspešnost in učinkovitost programa Slovenska mreža zdravih šol ter mnenje Zdravih šol o uporabnosti in izvedljivosti programa.

17 17 Navajamo nekaj ključnih sporočil iz evalvacije: Razlike med Zdravimi šolam in drugimi šolami so se pokazale na naslednjih področjih: Večji delež Zdravih šol kot drugih šol ima oblikovano celostno politiko zdravja v šoli. Zdrave šole vsebine zdravja za učence pogosteje (več ur kot druge šole) dodatno vključujejo preko učnega načrta, prikritega učnega načrta ter preko različnih dejavnosti. Zdrave šole vsebine zdravja za učitelje pogosteje vključujejo preko različnih oblik izobraževanj (vsakoletna izobraževanja za ves kolektiv s področja promocije zdravja, strokovna srečanja, izmenjave izkušenj in primeri dobrih praks ter preko formalnih oblik izobraževanja in informiranja konference, izobraževanja, uporaba gradiv). Zdrave šole vsebine zdravja za starše pogosteje (še enkrat več ur kot druge šole) vključujejo preko formalnih in neformalnih dejavnosti ter pogosteje starše aktivno vključujejo v dejavnosti. Zdrave šole bolj pogosto povezujejo že utečene projekte/programe kot druge šole. Druge šole izražajo v večji meri potrebo po sistematičnem usmerjanju in podpori kot Zdrave šole. Tiste šole, ki ne izvajajo politike zdravja (tako Zdrave kot druge šole), so izpostavile, da bi potrebovale: sistematično usmerjanje in podporo s strani odgovornih institucij (smernice); obsežnejše znanje in veščine s tega področja; izdelane priročnike in modelne ure; so preobremenjene z drugim delom in ocenjujejo nizko prioriteto šole in učiteljev za te vsebine. Zdrave šole o Slovenski mreži zdravih šol (SMZŠ): Velika večina (94 %) Zdravih šol je ocenila delovanje projekta kot uspešno ali zelo uspešno v celotnem obdobju. 81 % Zdravih šol je ocenila vpliv mreže na boljše zdravje in kvaliteto življenja na šoli kot velik oziroma zelo velik. Več kot polovica Zdravih šol je uspela uresničiti svoje cilje v celoti, ostale pa vsaj deloma. 90 % Zdravih šol bi priporočalo drugim šolam vključitev v SMZŠ. Večina Zdravih šol meni, da je vključitev v SMZŠ doprinesla: večjo ozaveščenost nasploh glede zdravega življenjskega sloga med učenci/dijaki in več dodatnega znanja o vsebinah zdravja. Več kot polovica Zdravih šol meni, da je vključitev v SMZŠ doprinesla: več praktičnih veščin in spremenjen odnos/mišljenje učencev/dijakov do zdravja; boljšo ozaveščenost nasploh glede zdravega življenjskega sloga med učitelji. Večina Zdravih šol je uvedla: več konkretnih preventivnih/promocijskih programov; izboljšala kakovost in zdravo življenje na šoli skozi pogoje dela; dala večji poudarek vsebinam zdravja v kurikulu; več vsebin zdravja v prostočasne dejavnosti. Zdrave šole so vzpostavile boljše sodelovanje z zdravstvenimi in drugimi institucijami (zlasti z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, njegovimi območnimi enotami ter zdravstvenimi domovi).

18 18 Povzetek mnenj regijskih koordinatorjev Zdravih šol (vprašalnik za regijske koordinatorje Zdravih šol): Vseh devet regijskih koordinatorjev Zdravih šol meni, da je vpliv projekta SMZŠ velik ali zelo velik (večja ozaveščenost nasploh glede zdravega življenjskega sloga med učenci, učitelji, starši; bolj sistematičen pristop k projektom; uvajanje novosti oziroma novih projektov). Prednosti vključenosti šol v SMZŠ je v: nacionalni in regijski koordinaciji; strokovni podpori šolam; brezplačnem izobraževanju; mreženju, izmenjavi izkušenj in dobrih praks; poenotenem programu za vse regije; povezovanju z različnimi deležniki v lokalni skupnosti. Po njihovem mnenju bi bilo potrebno nameniti še več pozornosti: izobraževanju učiteljev s področja zdravja; določenim vsebinam zdravja v kurikulu; večji ozaveščenosti glede zdravega življenjskega sloga med učenci, učitelji in starši; konkretnim preventivnim/ promocijskim programom. Povzetki Vprašalnika Kriteriji zdravih šol (na vprašalnik odgovarjajo timi Zdravih šol vsake 3 leta): Skoraj vse Zdrave šole ocenjujejo, da dosegajo zastavljene cilje zelo uspešno oziroma uspešno. Za učence so najpogosteje vključevali vsebine zdravja: preko različnih dejavnosti, učnega načrta, s pomočjo aktivnih oblik in metod dela. Za učitelje so izpostavili kot zelo uspešna redna regijska srečanja ter formalne oblike sodelovanja (pedagoške konference, izobraževanja, informiranja). Pri starših so bile šole najbolj zadovoljne s formalnimi oblikami izobraževanja, želele pa bi si še več aktivnega vključevanja v dejavnosti šole. Zdrave šole ocenjujejo svojo uspešnost na različnih področjih zdravja, še posebej pa so izpostavile spodbujanje: dobrih medsebojnih odnosov, zdrave in uravnotežene prehrane, rednega gibanja, aktivnosti na prostem, prostočasnih aktivnosti, preprečevanje vseh vrst zasvojenosti, skrb za čisto, varno in urejeno okolje ter sodelovanje z deležniki v lokalni skupnosti. NAČRTI ZA PRIHODNOST Že od leta 2000 si Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) prizadeva, da bi se dobre izkušnje in način dela Slovenske mreže zdravih šol prenesel na nacionalno raven in da bi projekt prerasel v proces dela na vseh slovenskih šolah. Želimo si, da bi vse slovenske šole delale po principih šol, ki promovirajo zdravje. Model zdrav življenjski slog, ki ga je NIJZ razvijal skupaj z Zdravimi šolami, ponuja možne obravnave vsebin zdravja pri posameznih predmetih in razredih. Priročnik z modelnimi urami, ostala gradiva in več o Modelu si lahko ogledate na in so na voljo vsem, ki želijo pri obravnavi redne učne snovi dati še večji poudarek vsebinam zdravja. Dober vir oziroma izhodišče za pogovore z učenci/dijaki o aktualnih vsebinah zdravja je tudi priročnik za učitelje Zdravje skozi umetnost (16).

19 19 NIJZ bo ohranjal nacionalno in regijsko koordinacijo, prispeval bo s svojim strokovnim znanjem, bogatimi izkušnjami in preizkušenimi preventivnimi programi s področja prehrane, gibanja, duševnega zdravja, preprečevanja zasvojenosti ter drugih področij zdravja. Koncept Slovenske mreže zdravih šol ponuja tudi možnosti za bolj poenoteno delovanje različnih sektorjev z namenom krepiti koristi za zdravje in dobro počutje naših otrok in mladostnikov. Prek Evropske mreže zdravih šol SHE mreže pa bo dovolj priložnosti za še aktivnejše povezovanje z mednarodnimi institucijami, vključevanje v skupne projekte ter študije za prenos skupnih znanj in izkušenj (več informacij je dostopnih na spletni strani SHE mreže: SEZNAM OBMOČNIH ENOT NIJZ regijske koordinacije SMZŠ Regija NIJZ OE Ljubljana NIJZ OE Maribor NIJZ OE Celje NIJZ OE Ravne na Koroškem NIJZ OE Koper NIJZ OE Nova Gorica NIJZ OE Kranj NIJZ OE Murska Sobota NIJZ OE Novo mesto Naslov Zaloška 29, 1000 Ljubljana Ljubljanska 4, 2000 Maribor Ipavčeva 18, 3000 Celje Ob Suhi 5 b, 2390 Ravne na Koroškem Vojkovo nabrežje 4 a, 6000 Koper Vipavska c. 13, 5000 Nova Gorica Gosposvetska 12, 4000 Kranj Arhitekta Novaka 2-b, 9000 Murska Sobota Muzejska 5, 8000 Novo mesto CELOTEN SEZNAM Slovenske mreže zdravih šol 5. krogov.

20 20 SEZNAM LITERATURE IN INTERNETNIH NASLOVOV 1. Stewart-Brown S (2006): What is the Evidence on School Health Promotion in Improving Health or Preventing Disease and, Specifically, What is the Effectiveness of the Health Promoting Schools Approach? Copenhagen, WHO Regional Office for Europe (Health Evidence Network report) 2. Antonovsky A (1990): Studying Health vs. Studying Disease, Lecture at the Congress for Clinical Psychology and Psychotherapy, Berlin, 19 February 1990, dostopno na: ensp.unl.pt/saboga/soc/pulic/soc_aaconference_berlim_91.pdf 3. Commission of the European Communities (1994): School Health A Review of the Effectiveness of Health Education and Health Promotion 4. Ottawa Charter for Health Promotion (1986). An International Conference on Health Promotion. The Move Towards a New Public Health. Ottawa, Kanada 5. Egmondska deklaracija (2002). Konferenca Povezovanje zdravstva in šolstva. Egmond aan Zee, Nizozemska 6. Vilenska resolucija (2009). Boljše šole skozi zdravje: Tretja evropska konferenca o šolah, ki promovirajo zdravje, Vilnius, Litva, dostopno na: 7. Širimo slovensko mrežo zdravih šol. (1997, 2008, 2011, 2016), Nacionalni inštitut za javno zdravje. Ljubljana 8. Bilteni Slovenske mreže zdravih šol, 1994, 95, 96, 97, 98, 99, 01, 02, 04, 05, 06, 07, 08, Inštitut za varovanje zdravja RS, Ljubljana 9. Bilten Slovenske mreže zdravih šol (2010, 2011), dostopen na naslovu: sites/ uploaded/bilten_1_2011.pdf 10. Bilten Slovenske mreže zdravih šol: zbornik Skupaj za boljše zdravje otrok in mladostnikov (2013), dostopen na naslovu: Scagnetti N, (2018), Poročilo o delu zdravih šol v šolskem letu 2017/18. Gradivo dostopno na naslovu: sol_2017_-_2018.pdf 12. Slovenska mreža zdravih šol (2019). Gradivo dostopno na naslovu: slovenska-mreza-zdravih-sol 13. Gregorič M, Bevc M, Izvajanje promocije zdravja v šoli (2016), Nacionalni inštitut za javno zdravje. Gradivo dostopno na naslovu: Evropska mreža zdravih šol - SHE mreža. Gradivo dostopno na naslovu: Spletni šolski priročnik Evropske mreže zdravih šol pet korakov do šole, ki promovira zdravje (2013); Šolske akcijske smernice; Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje. Gradivo dostopno na naslovu: Jeriček Klanšček H, Hočevar Grom A, Konec Juričič N, Roškar S, Zdravje skozi umetnost. Smernice za pogovore o izbranih zdravstvenih temah za pedagoške delavce (2015). Gradivo dostopno na naslovu:

21 Nacionalni inštitut za javno zdravje Trubarjeva 2, 1000 Ljubljana Telefon: E-pošta: info@nijz.si Gradivo je dostopno na:

Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje assessment tool Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje Spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mre

Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje assessment tool Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje Spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mre Spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mreže 1 Kolofon Naslov : spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mreže Avtorji Erin Safarjan, magistra javnega zdravja Goof Buijs,

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 SMERNICE ZA VKLJUČEVANJE OTROK PRISELJENCEV V VRTCE IN ŠOLE Mag. Katica Pevec Semec katica.pevec@zrss.si Kaj so Smernice? So okviren dokument, ki lahko s splošnimi usmeritvami za delo z otroki priseljenci

Prikaži več

PEDAGOŠKO VODENJE, kot ena od nalog

PEDAGOŠKO  VODENJE, kot ena od nalog Osebni pogled, refleksija in ključne ugotovitve ob koncu leta 2014/2015 Maja Koretič, pomočnica ravnatelja in pedagoška vodja MOJA VLOGA V ENOTI VRTCA Dela in naloge pomočnice ravnatelja za vrtec glede

Prikaži več

Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost

Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost strokovnih delavcev v VIZ mag. Andrej Sotošek Andragoški Center Slovenije Struktura predstavitve Viri in strokovne podlage Namen in ključni cilji projektne

Prikaži več

20. andragoški kolokvij

20. andragoški kolokvij 21. andragoški kolokvij in sklepni dogodek projekta EPUO Neformalno izobraževanje odraslih kot strategija odzivanja na spremembe 3. in 4. oktober 2017 Stavba Vertikala (Pipistrel Vertical Solutions), Vipavska

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation V pomurski regiji bliže k izboljšanju razumevanja motenj razpoloženja Novinarska konferenca, 14. maj 2019 Partnerja programa: Sofinancer programa: Novinarsko konferenco so organizirali: Znanstvenoraziskovalni

Prikaži več

Nacionalna mreža NVO s področja javnega zdravja 25X25 I. srečanje članic mreže in ostalih NVO s področja javnega zdravja 8. april 2013, dvorana Krke,

Nacionalna mreža NVO s področja javnega zdravja 25X25 I. srečanje članic mreže in ostalih NVO s področja javnega zdravja 8. april 2013, dvorana Krke, Nacionalna mreža NVO s področja javnega zdravja 25X25 I. srečanje članic mreže in ostalih NVO s področja javnega zdravja 8. april 2013, dvorana Krke, d. d., Dunajska cesta 65, Ljubljana vodja projekta:

Prikaži več

Promotion of Health at the Workplace

Promotion of Health at the Workplace SIMPOZIJ VARNO IN ZDRAVO DELO PRIMER DOBRE PRAKSE ZDRAVA DELOVNA MESTA ZA VSE GENERACIJE PROMOCIJA DUŠEVNEGA IN TELESNEGA ZDRAVJA NA DELOVNEM MESTU V POLICIJI VEDENIK LEON Ministrstvo za notranje zadeve

Prikaži več

Letni posvet o IO 2018 in letna konferenca projekta EUPO

Letni posvet o IO 2018 in letna konferenca projekta EUPO 23. in 24. oktober, Kongresni center Habakuk, Maribor RAZVOJNI KORAKI DO LETA 2020 IN NAPREJ VIDIK ANDRAGOŠKEGA CENTRA SLOVENIJE Andrej Sotošek, Andragoški center Slovenije Vsebina predstavitve Ključni

Prikaži več

Univerza v Mariboru

Univerza v Mariboru Univerza v Mariboru Pedagoška fakulteta VLOGA UČITELJA Avtor: M. Š. Datum: 23.11.2010 Smer: razredni pouk POVZETEK Učitelj je strokovnjak na svojem področju, didaktično usposobljen, ima psihološka znanja

Prikaži več

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2014 2020. Namenjen je krepitvi kompetenc in zaposljivosti

Prikaži več

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana Izhodišč

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana   Izhodišč 20. november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana Izhodišča za novo finančno perspektivo 2014-2020 na področju izobraževanja odraslih Mag. Katja Dovžak Partnerski sporazum med Slovenijo in Evropsko komisijo

Prikaži več

Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje in Kriteriji Zdravih šol Orodje SHE mreže in Kriteriji Zdravih šol za hitro ocenjevanje Spremljevalni dokument z

Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje in Kriteriji Zdravih šol Orodje SHE mreže in Kriteriji Zdravih šol za hitro ocenjevanje Spremljevalni dokument z Orodje SHE mreže in Kriteriji Zdravih šol za hitro ocenjevanje Spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mreže KOLOFON Naslov Orodje SHE mreže in Kriteriji Zdravih šol za hitro ocenjevanje:

Prikaži več

ŠPORTNA VZGOJA V PRVEM TRILETJU OSNOVNE ŠOLE

ŠPORTNA VZGOJA V PRVEM TRILETJU OSNOVNE ŠOLE UČNI NAČRT ZA ŠPORTNO VZGOJO - OSNOVNA ŠOLA DR. MARJETA KOVAČ DR. JANKO STREL SPLOŠNI PODATKI Sprejet na 21. seji Strokovnega sveta za splošno izobraževanje dne 12. 11. 1998. Kupite ga lahko v založni

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Samoevalvacija: POČUTJE UČENCEV V ŠOLI IN OCENA RAZLIČNIH ŠOLSKIH DEJAVNOSTI TER POGOJEV ZA DELO Šolsko leto 2018/19 PREDSTAVITEV REZULTATOV ANKETNEGA VPRAŠALNIKA ZA UČENCE OD 4. DO 9. RAZREDA IN UGOTOVITVE

Prikaži več

Microsoft Word - Financni nacrt SSUL 2009 BREZOVAR.doc

Microsoft Word - Financni nacrt SSUL 2009 BREZOVAR.doc 1 FINANČNI NAČRT ŠTUDENTSKEGA SVETA UNIVERZE V LJUBLJANI ZA LETO 2009, ki ga je Študentski svet Univerze v Ljubljani sprejel na seji dne 14. 1. 2009 in ga pošilja Upravnemu odboru Univerze v Ljubljani

Prikaži več

Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Pr

Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Pr Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Prešerna, Kranj (ponovitev izvedbe 23. oktobra na OE

Prikaži več

POROČILO O IZVAJANJU PROGRAMA IZBOLJŠEVANJE DUŠEVNEGA ZDRAVJA V ŠOLI Regijske in šolske izvedbe v šolskem letu 2014/15 V Ljubljani, september

POROČILO O IZVAJANJU PROGRAMA IZBOLJŠEVANJE DUŠEVNEGA ZDRAVJA V ŠOLI Regijske in šolske izvedbe v šolskem letu 2014/15 V Ljubljani, september POROČILO O IZVAJANJU PROGRAMA IZBOLJŠEVANJE DUŠEVNEGA ZDRAVJA V ŠOLI Regijske in šolske izvedbe v šolskem letu 14/15 V Ljubljani, september 15 1 Kazalo vsebine 1. Uvod... 3 2. Povzetek... 4 3. Analiza

Prikaži več

Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa

Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa znanja slovenskega jezika (Ur. l. RS št. 47/1994),

Prikaži več

ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020

ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020 ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020 ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA OTROKE IN MLADINO Srednješolsko obdobje je obdobje velikih sprememb, tako na telesnem kot duševnem področju. Istočasno pa

Prikaži več

Microsoft Word - SEP, koncnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Microsoft Word - SEP, koncnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Osnovna šola bratov Letonja telefon/fax: (03) 8965300, 8965304 Šmartno ob Paki 117 e-pošta: os-bl-smartno@guest.arnes.si 3327 Šmartno ob Paki spl. stran: www.ossmartno.si SAMOEVALVACIJSKO POROČILO SODELOVANJE

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF UL Pedagoško-andragoški dnevi 2018 25. januar 2018 SVETOVANJE NA PODROČJU VZGOJE IN IZOBRAŽEVANJA: VLOGA PEDAGOGA IN ANDRAGOGA V VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNIH INSTITUCIJAH

Prikaži več

LOREM IPSUM

LOREM IPSUM Delovanje Evropske agencije za varnost hrane in krme v Sloveniji Ada Hočevar Grom, Urška Blaznik Svetovni dan hrane, Nacionalni posvet o varnosti živil, Ljubljana 7. april 2015 SVETOVALNI FORUM EFSA (Po)svetovalni

Prikaži več

POROČILO O DELU KOMISIJE ZA KAKOVOST NA ŠCV

POROČILO O DELU KOMISIJE ZA KAKOVOST NA ŠCV POROČILO O DELU KOMISIJE ZA KAKOVOST NA ŠCV, RUDARSKI ŠOLI V ŠOLSKEM LETU 2011/2012 1. Predstavitev šole V šolskem letu 2011/2012 so bili na Rudarsko šolo vpisani 204 dijaki. Razporejeni so bili v 6 oddelkov

Prikaži več

LISTINA »OBČINA PO MERI INVALIDOV« MESTNI OBČINA NOVA GORICA

LISTINA »OBČINA PO MERI INVALIDOV« MESTNI OBČINA NOVA GORICA OBRAZLOŽITEV ZA PODELITEV LISTINE "OBČINA PO MERI INVALIDOV" ZA LETO 2012 MESTNI OBČINI NOVA GORICA Spoštovani svečani zbor! Prisrčen pozdrav v imenu Projektnega sveta»občina po meri invalidov«zveze delovnih

Prikaži več

NASLOV PRISPEVKA

NASLOV  PRISPEVKA 26. november 2014, Grand hotel Union Ljubljana MJU NEVLADNE ORGANIZACIJE ReNPIO Erika Lenčič Stojanovič, Ministrstvo za javno upravo Operativni program razvoja človeških virov 2007-2013 Prednostna usmeritev

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP Osnovna šola dr. Aleš Bebler - Primož Hrvatini NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V ŠOLSKEM LETU 2017/18 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Neobvezni izbirni predmeti so novost, ki se postopoma uvršča

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Kokolj

Microsoft PowerPoint - Kokolj REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO Sektor za strukturno politiko in podeželje RAZVOJ PODEŽELJA ELJA Ljubljana, 13.2. 2006 Janja Kokolj Prošek I. NAČRTOVANJE II. RAZVOJNI

Prikaži več

Zlozenka A6 Promocija zdravja na delovnem mestu.indd

Zlozenka A6 Promocija zdravja na delovnem mestu.indd PROMOCIJA ZDRAVJA NA DELOVNEM MESTU V Zdravstvenem domu Ljubljana izvajamo program Promocija zdravja na delovnem mestu, ki je namenjen ozaveščanju delavcev in delodajalcev o zdravem življenjskem slogu

Prikaži več

Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto STRATEGIJA Stran:1/9 STRATEGIJA FAKULTETE ZA INDUSTRIJSKI INŽENIRING NOVO MESTO No

Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto STRATEGIJA Stran:1/9 STRATEGIJA FAKULTETE ZA INDUSTRIJSKI INŽENIRING NOVO MESTO No inženiring Novo mesto STRATEGIJA 2011-2015 Stran:1/9 STRATEGIJA FAKULTETE ZA INDUSTRIJSKI INŽENIRING NOVO MESTO 2011-2015 Novo mesto, februar 2011 inženiring Novo mesto STRATEGIJA 2011-2015 Stran:2/9 1

Prikaži več

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation ENERGETSKO POGODBENIŠTVO (EPC) V JAVNIH STAVBAH Podpora pri izvajanju energetske prenove stavb na lokalni ravni z mehanizmom energetskega pogodbeništva 12.10.2016, LJUBLJANA NIKO NATEK, KSSENA Projekt

Prikaži več

Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD

Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD Uvod Poslovna skupina ALDI SÜD, katere del je (skupina) Hofer, posluje po načelih odgovornega upravljanja podjetja. V tem dokumentu predstavljamo, kaj to pomeni

Prikaži več

DRUŽINSKO BRANJE

DRUŽINSKO BRANJE DRUŽINSKO BRANJE: BRALNI PROJEKT MESTNE KNJIŽNICE KRANJ Jure Bohinec Ponedeljek, 10. 9. 2018 Bralno društvo Slovenije Nacionalni strokovni posvet BEREMO SKUPAJ, Cankarjev dom v Ljubljani Dejavnosti za

Prikaži več

Številka: 62-4/2014

Številka: 62-4/2014 OE NOVO MESTO Muzejska 5 SI-8000 Novo mesto t +386 7 39 34 195 f +386 7 39 34 101 www.nijz.si info@nijz.si ID DDV: SI 44724535 TRR: 011006000043188 ODZIVNOST V PROGRAM SVIT V ZDRAVSTVENI REGIJI NOVO MESTO

Prikaži več

program-ivz

program-ivz Konferenca Skupaj za zdravje! Obeležitev 10. obletnice Nacionalnega programa primarne preventive srčno-žilnih bolezni 2013 in izzivi prihodnosti 7. in 8. oktober 2013, Brdo pri Kranju, Slovenija Ponedeljek,

Prikaži več

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2014, Grand hotel Union Ljubljana Letni posv

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2014, Grand hotel Union Ljubljana   Letni posv 26. november 2014, Grand hotel Union Ljubljana KLJUČNI RAZVOJNI DOSEŽKI IN IZZIVI ANDRAGOŠKEGA CENTRA SLOVENIJE Mag. Andrej Sotošek Raziskave in razvoj 1. Raziskava PIAAC (OECD): rezultati: glavna raziskava

Prikaži več

Na podlagi petega odstavka 92. člena, drugega odstavka 94. člena in 96. člena Zakona o duševnem zdravju (Uradni list RS, št. 77/08) izdaja minister za

Na podlagi petega odstavka 92. člena, drugega odstavka 94. člena in 96. člena Zakona o duševnem zdravju (Uradni list RS, št. 77/08) izdaja minister za Na podlagi petega odstavka 92. člena, drugega odstavka 94. člena in 96. člena Zakona o duševnem zdravju (Uradni list RS, št. 77/08) izdaja minister za delo, družino in socialne zadeve v soglasju z ministrom

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Osnovnošolsko izobraževanje Dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica Osnovnošolsko izobraževanje 2017/2018 Vzgojno izobraževalni zavodi Osnovne šole Osnovne šole s prilagojenim programom Glasbene šole Zavodi

Prikaži več

1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnost

1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnost 1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis 16052016 2. IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnostni razvoj (drugo) 0909 Novi Klasius P bo 0922 Skrb

Prikaži več

Arial 26 pt, bold

Arial 26 pt, bold 3 G MATEMATIKA Milan Černel Osnovna šola Brežice POUČEVANJE MATEMATIKE temeljni in zahtevnejši šolski predmet, pomembna pri razvoju celovite osebnosti učenca, prilagajanje oblik in metod poučevanja učencem

Prikaži več

Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI

Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI KODEKS EVROPSKE PRAVNE FAKULTETE PREAMBULA Ta kodeks

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP 2018

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP 2018 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Po 20. a člen ZOoš šola ponuja za učence 1.razreda, 4. 9. razreda neobvezne izbirne predmete. Šola bo za učence 1. razreda izvajala pouk prvega tujega jezika

Prikaži več

PRAVILNIK O TUTORSKEM SISTEMU NA FILOZOFSKI FAKULTETI

PRAVILNIK O TUTORSKEM SISTEMU NA FILOZOFSKI FAKULTETI PRAVILNIK O TUTORSKEM SISTEMU NA FILOZOFSKI FAKULTETI 1. SPLOŠNE DOLOČBE 1. člen S tem pravilnikom je urejeno organiziranje in delovanje tutorskega sistema na Filozofski fakulteti v Ljubljani (v nadaljevanju:

Prikaži več

Ko je izbira ovira v napredovanju Silva Novljan

Ko je izbira ovira v napredovanju Silva Novljan Ko je izbira ovira v napredovanju Silva Novljan Bralna pismenost v Sloveniji in Evropi Nacionalna konferenca, Brdo pri Kranju, 25. in 26. oktober 2011 Izhodišče razmišljanja Rezultati raziskav o povezanosti

Prikaži več

POKLICNO IZOBRAŽEVANJE IN SPLOŠNA ZNANJA

POKLICNO IZOBRAŽEVANJE IN SPLOŠNA ZNANJA ZAGOTAVLJANJE IN IZBOLJŠEVANJE KAKOVOSTI V PSIU (Usposabljanje timov za kakovost izvajalcev PSIU) Gradivo je nastalo v okviru projekta Finančna podpora nacionalnim referenčnim točkam EQAVET 2017 (Project

Prikaži več

(Microsoft Word - Izvedbeni kurikul za SSI PRT november 2010-PRIMER DOBRE PRAKSE PATRICIJA PAVLI\310)

(Microsoft Word - Izvedbeni kurikul za SSI PRT november 2010-PRIMER DOBRE PRAKSE PATRICIJA PAVLI\310) IZVEDBENI NAČRT ZA IZOBRAŽEVALNI PROGRAM Srednjega strokovnega izobraževanja PREDŠOLSKA VZGOJA Šolsko leto 2010/2011 IZOBRAŽEVALNA ORGANIZACIJA: 1. PODLAGE IN VIRI ZA OBLIKOVANJE: 2. Šolska pravila ocenjevanja

Prikaži več

Društvo gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota

Društvo gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota Društvo gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota Gluhota in naglušnost nimata dramatičnega zunanjega videza, zato pa imata dramatične posledice. Nevidna invalidnost Pri invalidih sluha in govora gre za

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 CILJI IN USMERITVE NA PODROČJU SOCIALNEGA VKLJUČEVANJA IN BOJA PROTI REVŠČINI V KONTEKSTU PAKETA SOCIALNIH NALOŽB Davor Dominkuš, generalni direktor MDDSZ Socialna situacija Socialne posledice krize: povečevanje

Prikaži več

Vloga Onkološkega inštituta Ljubljana v projektu skupnega ukrepa ipaac Urška Ivanuš OBVLADOVANJE RAKA V EU KAKO NAPREJ ipaac Local

Vloga Onkološkega inštituta Ljubljana v projektu skupnega ukrepa ipaac Urška Ivanuš OBVLADOVANJE RAKA V EU KAKO NAPREJ ipaac Local Vloga Onkološkega inštituta Ljubljana v projektu skupnega ukrepa ipaac Urška Ivanuš () OBVLADOVANJE RAKA V EU KAKO NAPREJ ipaac Local Stakeholder Meeting NIJZ, 31. maj 2019 ZARADI KATERIH BOLEZNI UMIRAMO

Prikaži več

IZVEDBENI SKLEP KOMISIJE - z dne marca o določitvi meril za ustanavljanje in vrednotenje evropskih referenčnih mrež in

IZVEDBENI  SKLEP  KOMISIJE  -  z  dne marca o  določitvi  meril  za  ustanavljanje  in  vrednotenje  evropskih  referenčnih  mrež  in 17.5.2014 L 147/79 IZVEDBENI SKLEP KOMISIJE z dne 10. marca 2014 o določitvi meril za ustanavljanje in vrednotenje evropskih referenčnih mrež in njihovih članov ter za lažjo izmenjavo informacij in strokovnega

Prikaži več

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015 Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015 Drage učenke in učenci bodočih 4. in 5. razredov, spoštovani starši! Leto je naokoli, pred

Prikaži več

(Igor Pravst [Združljivostni način])

(Igor Pravst [Združljivostni način]) Kongresni center Brdo, 17. oktober 2017 2. nacionalna konferenca o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje NACIONALNI PORTAL O HRANI IN PREHRANI WWW.PREHRANA.SI PROF. DR. IGOR PRAVST INŠTITUT ZA NUTRICIONISTIKO

Prikaži več

AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna

AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna vsebina: Ustno seštevanje in odštevanje do 20 sprehodom

Prikaži več

OD PROJEKTNE IDEJE DO NAČRTA Priročnik za pripravo projektnih načrtov študijsko leto 2011/2012 Pripravila: Romana Zidar

OD PROJEKTNE IDEJE DO NAČRTA Priročnik za pripravo projektnih načrtov študijsko leto 2011/2012 Pripravila: Romana Zidar OD PROJEKTNE IDEJE DO NAČRTA Priročnik za pripravo projektnih načrtov študijsko leto 2011/2012 Pripravila: Romana Zidar Uvod Za uspešno delo v socialnem delu morate osvojiti kompetence s področja projektnega

Prikaži več

ZELENA DOLINA

ZELENA DOLINA REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA DELO, DRUŽINO IN SOCIALNE ZADEVE ZELENA DOLINA Evalvacija programa dr. Janez Drobnič Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje

Prikaži več

Microsoft Word - KAZALNIK ZADOVOLJSTVA S PREHRANO 2017

Microsoft Word - KAZALNIK ZADOVOLJSTVA S PREHRANO 2017 Neobvezni kazalnik kakovosti KAZALNIK ZADOVOLJSTVO S PREHRANO V PSIHIATRIČNI BOLNIŠNICI IDRIJA ZA LETO 2017 Kazalnik pripravila Andreja Gruden, dipl. m. s., Hvala Nataša, dipl. m. s. 1. POIMENOVANJE KAZALNIKA

Prikaži več

PROGRAM nacionalnega usposabljanja»le z drugimi smo«ljubljana 24. in 25. april 2017 ZRC SAZU, Novi trg 2, 1000 Ljubljana Prijave: Katis, MIZŠ Infotočk

PROGRAM nacionalnega usposabljanja»le z drugimi smo«ljubljana 24. in 25. april 2017 ZRC SAZU, Novi trg 2, 1000 Ljubljana Prijave: Katis, MIZŠ Infotočk PROGRAM nacionalnega usposabljanja»le z drugimi smo«ljubljana 24. in 25. april 2017 ZRC SAZU, Novi trg 2, 1000 Ljubljana Prijave: Katis, MIZŠ Infotočka: info@lezdrugimismo.si Vključevanje, slovenščina,

Prikaži več

POZIV

POZIV Kaj je projekt 2 (2 stopinji)? Projekt 2 naslavlja ključne okoljske izzive sodobnih mest, med katerimi so pregrevanje mestnih središč, onesnažen zrak, velike količine padavinskih voda in vse manjša biotska

Prikaži več

PRILOGA 3 TRAJNOSTNA URBANA STRATEGIJA MES 2030

PRILOGA 3 TRAJNOSTNA URBANA STRATEGIJA MES 2030 PRILOGA 3 TRAJNOSTNA URBANA STRATEGIJA MES 2030 Naročnik: Mestna občina Kranj Slovenski trg 1, 4000 Kranj Tel.: 04 23 73 000 Fax: 04 23 73 106 E-pošta: mok@kranj.si, www.kranj.si Naziv dokumenta: Trajnostna

Prikaži več

Izvajalec

Izvajalec Priloga 1 PREDLOG SOFINANCIRANJA PROGRAMOV SOCIALNEGA VARSTVA V LETU 2013 1. PROGRAMI NA PODROČJU HUMANITARNE DEJAVNOSTI: - programi, ki omogočajo vključitev v skupnost osebam z dolgotrajnimi težavami

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 24. maj 2017 (OR. en) 9639/17 SPORT 41 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 24. maj 2017 Prejemnik: generalni sekretaria

Svet Evropske unije Bruselj, 24. maj 2017 (OR. en) 9639/17 SPORT 41 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 24. maj 2017 Prejemnik: generalni sekretaria Svet Evropske unije Bruselj, 24. maj 2017 (OR. en) 9639/17 SPORT 41 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 24. maj 2017 Prejemnik: generalni sekretariat Sveta delegacije Št. predh. dok.: 8938/17 SPORT 33

Prikaži več

FAMICO_NEWSLETTER_1st_Final_SI

FAMICO_NEWSLETTER_1st_Final_SI FAMICO Glasilo I V tej izdaji: - Dobrodošlica - Namen projekta - Pričakovani rezultati - Novice - Partnerstvo - Uvodna konferenca februar 2014 Dobrodošli! Dobrodošli v prvi izdaji glasila projekta FAMICO.

Prikaži več

Slovenska Web

Slovenska Web Evropski projekt CHAMP združuje vodilna evropska mesta na področju kolesarjenja. CHAMP mesta želijo s pomočjo medsebojne primerjave najti načine za izboljšanje kolesarske politike in pridobiti nove ideje

Prikaži več

PREDLOGI NASLOVOV ZA IZDELAVO DIPLOMSKIH DEL PROGRAM VELNES 2018/2019 PREDAVATELJICA: mag. Darja Radić UVOD V TURIZEM IN DESTINACIJSKI MANAGEMENT (UTD

PREDLOGI NASLOVOV ZA IZDELAVO DIPLOMSKIH DEL PROGRAM VELNES 2018/2019 PREDAVATELJICA: mag. Darja Radić UVOD V TURIZEM IN DESTINACIJSKI MANAGEMENT (UTD PREDLOGI NASLOVOV ZA IZDELAVO DIPLOMSKIH DEL PROGRAM VELNES 2018/2019 PREDAVATELJICA: mag. Darja Radić UVOD V TURIZEM IN DESTINACIJSKI MANAGEMENT (UTD) 1. Oblikovanje doživetij v izbrani turističnih destinaciji

Prikaži več

Kadrovski načrt in plan dela 2017

Kadrovski načrt in plan dela 2017 KADROVSKI NAČRT in PLAN DELA za 2017 mag. Tilka Jakob, OŠ Vitanje REDNI ODDELKI ODDELEK 2016/17 ODDELEK 2017/2018 1. razred 1. a 25 1.a 26 2. razred 2. a 18 2.a 25 3. razred 3. a, b 30 3.a 18 4. razred

Prikaži več

Na podlagi 35. člena Statuta Univerze v Ljubljani (Ur. l. RS, št. 4/2017) in ob soglasju Senata UL, pridobljenega na 39. seji senata UL z dne

Na podlagi 35. člena Statuta Univerze v Ljubljani (Ur. l. RS, št. 4/2017) in ob soglasju Senata UL, pridobljenega na 39. seji senata UL z dne Na podlagi 35. člena Statuta Univerze v Ljubljani (Ur. l. RS, št. 4/2017) in ob soglasju Senata UL, pridobljenega na 39. seji senata UL z dne 27.6.2017, rektor Univerze v Ljubljani sprejema naslednja PRAVILA

Prikaži več

Culture Programme (2007 – 2013)

Culture Programme (2007 – 2013) USTVARJALNA EVROPA (2014 2020) Podprogram Kultura Razpis za zbiranje predlogov: Razpis za zbiranje predlogov EACEA 34/2018: podpora za projekte evropskega sodelovanja 2019 OPOZORILO: Izvajanje tega razpisa

Prikaži več

21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na: Kontakt: Referat Pedagoške fakultete

21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na:   Kontakt: Referat Pedagoške fakultete 21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na: www.pef.uni-lj.si Kontakt: Referat Pedagoške fakultete (referat@pef.uni-lj.si, tel.: +386(0)15892343, +386(0)15892201)

Prikaži več

Workhealth II

Workhealth II SEMINAR Development of a European Work-Related Health Report and Establishment of Mechanisms for Dissemination and Co- Operation in the New Member States and Candidate Countries - WORKHEALTH II The European

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev ZADEVE IN ENAKE MOŽNOSTI NACIONALNI INŠTITUT ZA JAVNO ZDRAVJE Preventivna konferenca na področju drog Skupaj zmoremo več Preventivni pristopi v sistemu socialnega varstva PORTOROŽ, 20. 10. 2016 Marjeta

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - lj_obroc_predstavitev_tiskovna_mar_2019_02AM.pptx

Microsoft PowerPoint - lj_obroc_predstavitev_tiskovna_mar_2019_02AM.pptx IZHODIŠČA UREJANJA LJUBLJANSKEGA AVTOCESTNEGA OBROČA IN VPADNIH AVTOCEST Predstavitev pobude za državno prostorsko načrtovanje za ureditev ljubljanskega avtocestnega obroča in vpadnih cest ter predloga

Prikaži več

Microsoft Word - katalog informacij javnega znaēaja TRŽIŀĄE 2019

Microsoft Word - katalog informacij javnega znaÄ“aja TRŽIŀĄE 2019 KATALOG INFORMACIJ JAVNEGA ZNAČAJA 1. Osnovni podatki o katalogu: naziv organa, ki je izdal katalog: Osnovna šola Tržišče odgovorna uradna oseba, ki je katalog sprejela: Zvonka Mrgole, prof., ravnateljica

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Ključne kompetence za uspešno delo knjižničarja Kako jih razvijati? Dr. Vlasta Zabukovec Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo FF, UL Kompetence Študij, vseživljenjsko učenje

Prikaži več

Deans Office

Deans Office Dekan izr. prof. dr. Janez Stare Gosarjeva ulica 005 SI-1000 Ljubljana T: +386 1 5805 561 F: +386 1 5805 521 crpo@fu.uni-lj.si www.fu.uni-lj.si Datum: 20. 6. 2016 Številka: 30000-07/2016-1 V skladu z določili

Prikaži več

Microsoft Word - Analiza evalvacije.doc

Microsoft Word - Analiza evalvacije.doc Analiza evalvacije Konference Ogljični odtis kot merilo uspešnosti Z analizo evalvacijskih vprašalnikov smo ugotavljali zadovoljnost udeležencev z izvedeno konferenco glede na različne vidike in kateri

Prikaži več

POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo u

POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo u POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo učbenik in delovni zvezek, ki sta obvezna učna pripomočka

Prikaži več

Štev.: /19-297/013 Ljubljana, dr. Olivera Stanojević Jerković, dr. med. spec. NIJZ OBMOČNA ENOTA MARIBOR Prvomajska ulica Marib

Štev.: /19-297/013 Ljubljana, dr. Olivera Stanojević Jerković, dr. med. spec. NIJZ OBMOČNA ENOTA MARIBOR Prvomajska ulica Marib Štev.: 1810-1/19-297/013 Ljubljana, 30.7.2019 dr. Olivera Stanojević Jerković, dr. med. spec. NIJZ OBMOČNA ENOTA MARIBOR Prvomajska ulica 1 2000 Maribor Zadeva: Polletno poročilo o delovanju Programa Svit

Prikaži več

Subprogramme

Subprogramme Vodnik programa VŽU 2013 Del IIa Podprogrami in akcije 1 KAZALO PODPROGRAMOV IN AKCIJ SEKTORSKI PODPROGRAMI... 3 Kakšni so cilji?... 3 COMENIUS... 4 Kakšni so cilji?... 4 Kdo lahko sodeluje?... 4 Katere

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Pedstavitev igre Prometna kača [Združljivostni način]

Microsoft PowerPoint - Pedstavitev igre Prometna kača [Združljivostni način] Predstavitev igre PROMETNA KAČA Okolju prijazno in varno v šolo Sebastian Toplak Ljubljana 29.2.2012 Vsebina Mreža Prometna kača Predstavitev mreže Izvedba igre (kampanje) Priprava na igro Izračun šolskega

Prikaži več

Microsoft Word - pravilnik o podeljevanju pohval.doc

Microsoft Word - pravilnik o podeljevanju pohval.doc PRAVILNIK O PODELJEVANJU POHVAL, PRIZNANJ IN NAGRAD UČENCEM NA OŠ III MURSKA SOBOTA Dopolnjen dne: 10. 06. 2011 Ravnateljica: Dominika Sraka Na podlagi 58. člena Zakona o osnovni šoli (Ur. l. RS št. 12/96,

Prikaži več

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Neuradno prečiščeno besedilo Pravilnika

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Celostna obravnava oseb s težavami v duševnem zdravju NASTJA SALMIČ TISOVEC, UNIV. DIPL. PSIH., CERTIFICIRANA EUROPSY PSIHOLOGINJA Š E N T, S LOV E N S KO Z D R U Ž E N J E Z A D U Š E V N O Z D R AVJ

Prikaži več

1. Medkulturnost kot pedagoško- didak:čno načelo 7. Sodelovanje šole z lokalno skupnostjo 2. Sistemska podpora pri vključevanju otrok priseljencev 6.

1. Medkulturnost kot pedagoško- didak:čno načelo 7. Sodelovanje šole z lokalno skupnostjo 2. Sistemska podpora pri vključevanju otrok priseljencev 6. 1. Medkulturnost kot pedagoško- didak:čno načelo 7. Sodelovanje šole z lokalno skupnostjo 2. Sistemska podpora pri vključevanju otrok priseljencev 6. Sodelovanje šole s (starši) priseljenci Medkulturna

Prikaži več

Za Uk Net - Marec 2009.indd

Za Uk Net - Marec 2009.indd za in UK UM Informativni list Posoškega razvojnega centra. L. 3, št. 3 / marec 2009 Želi tudi vaša šola imeti svoj solarni avto? Show dr. Klime Točka vseživljenjskega učenja Jezikovna in računalniška znanja

Prikaži več

Porocilo_Sinergija_ _ok.indd

Porocilo_Sinergija_ _ok.indd M r e ž a d r u ž b e n e k o r i s t n o s t i Kaj se dogaja v okviru kampanje Energija si, bodi učinkovit? - Akcija Varčna sijalka v vsak dom se je zaključila (rezultate bomo posredovali kasneje). -

Prikaži več

08_03

08_03 OBVESTILO O RAZPISU ZA OBLIKOVANJE REZERVNEGA SEZNAMA Naziv delovnega mesta Funkcionalna skupina/razred AD 6 Vrsta pogodbe Sklic Rok za prijavo Kraj zaposlitve Veljavnost rezervnega seznama do Število

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 PREDSTAVITEV PROJEKTA mobile2020 11.12.2013 Andrej Klemenc, Regionalni center za okolje Pisarna Ljubljana Klemen Gostič, Prometni institut Ljubljana d.o.o. Povod za projekt mobile2020 Medtem ko je v Skandinaviji

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation IV. Mednarodna znanstvena konferenca: ZA ČLOVEKA GRE: DRUŽBA IN ZNANOST V CELOSTNI SKRBI ZA ČLOVEKA Alma Mater Europaea - ECM Maribor, 11-12. marec 2016 ODZIVANJE ZDRAVSTVENEGA OSEBJA V PRIMERIH NASILJA

Prikaži več

Erasmus+ mag. Robert Marinšek

Erasmus+ mag. Robert Marinšek Erasmus+ mag. Robert Marinšek Program Erasmus+ Uredba št. 1288/2013 (11. dec. 2013) Področje izobraţevanja, usposabljanja, športa in mladine trajanje: 2014 2020 proračun: 14,7 G Pričakovanja: >4 M mobilnosti

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 P

Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 P Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 Prejemnik: delegacije Št. predh. dok.: 14755/17 Zadeva:

Prikaži več

REKE (SE) POVEZUJEJO, KAJ PA MI? Mednarodna konferenca za aktivno vključevanje prebivalstva v celovito upravljanje z vodami (IKEW) v Ljubljani glasilo

REKE (SE) POVEZUJEJO, KAJ PA MI? Mednarodna konferenca za aktivno vključevanje prebivalstva v celovito upravljanje z vodami (IKEW) v Ljubljani glasilo REKE (SE) POVEZUJEJO, KAJ PA MI? Mednarodna konferenca za aktivno vključevanje prebivalstva v celovito upravljanje z vodami (IKEW) v Ljubljani glasilo projekta SPARE APRIL 2018 saso.santl@izvrs.si http://www.alpine-space.eu/projects/spare/en/home

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Svet

Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Svet Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Sveta delegacije Št. predh. dok.: 8946/16, 9455/16 FREMP

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Opolnomočenje učencev z izboljšanjem bralne pismenosti in dostopa do znanja PREDSTAVITEV ZA STARŠE ŠOLSKO LETO 2011/12 Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Nacionalno preverjanje znanja v osnovni šoli 2018/2019 Zakonske podlage NPZ Čemu nacionalno preverjanje znanja, kaj želimo z njim doseči CILJ: pridobiti dodatno informacijo o znanju učencev, ki je namenjena

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Vrtec pri OŠ Polhov Gradec Z ROKO V ROKI OTROCI IN ODRASLI JERICA KREFT, NATAŠA PELJHAN POBUDA Na enem od srečanj ravnateljev in koordinatorjev v okviru Mreže vrtcev/šol Korak za korakom, ki ga organizira

Prikaži več

ZAVOD za trajnostni razvoj Kopra „KOPER OTOK“

ZAVOD za trajnostni razvoj Kopra „KOPER OTOK“ MANAGEMENT MESTNEGA SREDIŠČA Projekt oživljanja starega mestnega jedra MMS v Kopru Jana Tolja, svetovalka župana Mestna občina Koper Management mestnih središč NAKUPOVALNA SREDIŠČA Po letu 2000 ogromen

Prikaži več

Kratek pregled vsebine Delovne skupne za izobraževanje odraslih Ema Perme, članica delovne skupine za izobraževanje odraslih pri Evropski komisiji (20

Kratek pregled vsebine Delovne skupne za izobraževanje odraslih Ema Perme, članica delovne skupine za izobraževanje odraslih pri Evropski komisiji (20 Kratek pregled vsebine Delovne skupne za izobraževanje Ema Perme, članica delovne skupine za izobraževanje pri Evropski komisiji (2014-2015) Ljubljana, 3. december 2014, Strokovni seminar PIAAC Podlage

Prikaži več

1. stran od 8 Subscribe Share Past Issues Tra E-časopis Številka 3, februar 2015 Pripravljeni na start! Čez nekaj tednov bo v Sloveniji 33 šol igralo Prometno kačo. Cilj prometne kače je spodbuditi otroke

Prikaži več

Microsoft Word - 88_01_Pravilnik_o_znanstveno_raziskovalnem_razvojnem_svetovalnem_delu_na_FZJ_ docx

Microsoft Word - 88_01_Pravilnik_o_znanstveno_raziskovalnem_razvojnem_svetovalnem_delu_na_FZJ_ docx Na podlagi 22., 70., 71., 94., 95., 96., 97. člena Statuta Fakultete za zdravstvo Jesenice je Senat Fakultete za zdravstvo Jesenice na svoji na 5. redni seji v študijskem letu 2014/2015, dne 18. 2. 2015,

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 MODEL ODLIČNOSTI REFERENČNE AMBULANTE Darinka Klančar NAMEN PREDSTAVITVE European Practice Assessment EPA Evropski model poslovne odličnosti EFQM Samoocena ambulante/odličnost ambulante EPA European Practice

Prikaži več