BOJ ZA OSVOBODITEV IN ŽIVLJENJE MED VOJNO

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "BOJ ZA OSVOBODITEV IN ŽIVLJENJE MED VOJNO"

Transkripcija

1 BOJ ZA OSVOBODITEV IN ŽIVLJENJE MED VOJNO

2 1. Odziv na okupacijo Predstavniki komunistične partije in nekaterih levo usmerjenih skupin so 26. aprila 1941 ustanovili Osvobodilno fronto - OF Program - Temeljne točke OF je predvideval boj za osvoboditev in združitev slovenskega naroda Jeseni 1941 so meščanski politiki, ob sodelovanju z vlado v Londonu, pripravili program LONDONSKE TOČKE Aprila 1942 so ustanovili ilegalno organizacijo SLOVENSKO ZAVEZO.

3 2. Kako je potekal upor proti okupatorju OF je od ustanovitve naprej izvajala upor, od napada na SZ pa je prešla v oborožen odpor. Meščanski tabor se je pripravljal na odpor postopno. Pripadniki OF so: - zbirali podatke o okupatorjih, - izvajali sabotaže, atentate, - ilegalno obveščali prebivalstvo Liberalni tabor je organiziral obveščevalno dejavnost za zaveznike Ljubljana Okupatorji so: - streljali talce, - ljudi zapirali in pošiljali v taborišča Kočevsko Ustanovili so ilegalne odporniške enote, ki pa niso delovale vojaško.

4 Posamezniki so prostovoljno odšli v gozdove prve partizanske čete. 3. Kdo so bili partizani Prvi partizani so bili predvsem komunisti. Najbolj izkušeni so prihajali iz vrst španskih borcev. Vodstvo: Vrhovno poveljstvo slovenskih partizanskih čet. Sprva so imeli enotna le partizanska pokrivala triglavke z zvezdo Enote OF so skrbele za mobilizacijo partizanskih prostovoljcev in pomagale pri odhodu v gozdove. Partizanski način bojevanja: - izogibali so se neposrednim spopadom, - napadali iz zasede, izvajali diverzantske akcije, - zavetje v gozdovih, samotnih kmetijah, kočah Samostojno je načrtovalo in izvajalo akcije na slovenskem ozemlju. Od začetka vojne sestavni del jugoslovanskega osvobodilnega gibanja. irokus

5 4. Kako je potekalo življenje na okupiranem ozemlju Pomanjkanje najosnovnejših živil, živilske nakaznice, dviganje cen, policijska ura. S porastom odporniškega gibanja so se krepili nasilni ukrepi okupatorja: racije, streljanje talcev Katera je bila glavna značilnost življenja na okupiranem ozemlju? Kljub vojni se je življenje nadaljevalo. Razmisli, zakaj.

6 5. Kako je potekalo življenje na osvobojenem ozemlju Partizansko osvobojeno ozemlje: - večje ali manjše naseljeno ozemlje, - z ozemlja pregnan okupator, - delovala OF, - polnoletni prebivalci volili predstavnike OF v narodne odbore, - oblast prevzeli narodni odbori OF Spomladi več manjših osvobojenih ozemelj v Ljubljanski pokrajini se je povezalo v veliko osvobojeno ozemlje Središče Kočevski rog, vodstvo OF in vodstvo partizanskih čet PRESKRBA PARTIZANSKIH ČET OSKRBA RANJENCEV PARTIZANSKE BOLNIŠNICE PARTIZANSKE ŠOLE KAPITULACIJA ITALIJE - RAZMAH

7 6. Kakšno vlogo je med vojno imela kultura irokus Nemci in Madžari so ob zasedbi prepovedali slovensko kulturno življenje. Italijani v Ljubljanski pokrajini so omogočili kulturno delovanje Slovencev. Aprila 1942 OF objavila poziv h kulturnemu molku. Kultura je imela v osvobodilnem boju zelo pomembno vlogo, saj so z njeno pomočjo spodbujali borbenost Slovencev. Tiskali publikacije, leposlovna, pesniška dela Na osvobojenem ozemlju: mitingi, gledališke predstave, pevski zbori, folklorne skupine, orkestri, športne prireditve Kulturna dejavnost je bila tudi med Slovenci v taboriščih.

8