PRIMERJAVA ORGANSKIH SISTEMOV

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "PRIMERJAVA ORGANSKIH SISTEMOV"

Transkripcija

1 PRIMERJAVA ORGANSKIH SISTEMOV No, pa smo pri koncu s kraljestvom živali Čaka nas samo še ponovitev oz. pregled organskih sistemov. Kaj je že to organski sistem? Se še spomniš CELICA = osnovna gradbena enota živih bitij TKIVO = skupina celic, ki opravljajo enako nalogo in so si po zgradbi podobne ORGAN = več različnih tkiv, ki se med seboj dopolnjujejo ORGANSKI SISTEM = več organov, ki so med sabo povezani z namenom, da opravijo določeno (npr. prenos kisika po telesu ) nalogo ORGANIZEM = med sabo povezani organski sistemi Spoznali bomo: - Prebavila - Transportni sistem - Izločala - Dihala - Prenos informacij po živčevju in s hormoni - Premikanje - Krovni sistem- koža - Ogrodje - Čutila - Razmnoževanje

2 PREBAVILA Telo potrebuje za rast in razvoj energijo in hranilne snovi. Naše celice jih ne morejo sprejeti v taki obliki, kot jih ponuja narava npr. predstavljajte si, da so energija in hranilne snovi zapakirane v paketu - jabolku, celica pa ga ne zmore sama odpreti in uporabiti vsebino. No, tu pa pridejo na vrsto prebavila: Prebavila znajo razgraditi hrano tako, da jo lahko celica sprejme. Temu procesu rečemo PREBAVA. PREBAVILA pri živalih so lahko: - SLEPO ZAPRTA (ožigalkarji)

3 - CEVASTA VLOGA PREBAVIL: - Sprejem in skladiščenje hrane - Kosanje in drobljenje - Raztapljanje in kemijska razgradnja - Vsrkavanje in oblikovanje iztrebka OGLEJ SI KRATKO RISANKO O PREBAVI (NA PRIMERU ČLOVEKA) PREBAVA LAHKO SI VKLOPIŠ PODNAPISE: KLIKNI NATO KLIKNI SUBTITLE AUTO TRANSLATE IN NATO POIŠČI SLOVENŠČINO Spomnimo se, da praživali sprejemajo hrano skozi CELIČNA USTA (del membrane, kjer lahko hrana vstopa) in»zapakirajo«v prebavni mehurček.

4 Nekatere živali imajo usta z zobmi, ki služijo kosanju hrane, da jo lažje pogoltnejo. Pticam za to služijo kljuni. Naloga ŽELODCA je hrano spremeniti v gosto kašo pomeša s prebavnimi sokovi. V ČREVESJU se hrana razgradi še kemijsko in nato vsrka v kri, ki potem hranilne snovi raznese po celem telesu. Neprebavljene snovi se izločijo skozi ZADNJIČNO ODPRTINO v obliki iztrebka. Značilno za RASTLINOJEDCE je dolgo prebavilo, saj je rastlinska hrana težje prebavljiva. MESOJEDCI pa imajo kratko prebavilo njihova hrana je lažje prebavljiva.

5 Redke živali so brez prebavil se spomniš trakulje? Trakulja posrka že prebavljeno hrano iz črevesa živali kar preko svoje telesne površine. DIHALA Vloga dihal je zagotoviti kisik živali skoraj vse ga potrebujejo. Kisik mora po transportnem sistemu (npr. pri sesalcih je to krvožilje) priti do celice natančneje do MITOHONDRIJA v njej kjer poteka CELIČNO DIHANJE pri tem procesu se sprosti energija. Hkrati pa je vloga dihal tudi iz telesa izločiti ogljikov dioksid. Med notranjostjo in zunanjostjo telesa poteka izmenjava plinov: kisik v telo, ogljikov dioksid iz telesa. Pri vodnih organizmih, kot so npr. pijavke, ožigalkarji poteka dihanje skozi telesno površino ta mora biti stalno vlažna. Pri drugih vodnih organizmih, kot npr. ribe, raki, vodni polži, ličinke dvoživk pa so se razvile ŠKRGE.

6 POZNAMO: - ZUNANJE ŠKRGE (vidne so na zunanjosti telesa) ličinke dvoživk NOTRANJE ŠKRGE (skrite v notranjosti telesa) ribe, raki, vodni mehkužci Žival mora poskrbeti, da jih stalno obliva voda.

7 Škrge ribe Kopenski organizmi imamo dihala zaščitena znotraj telesa, z dihalnimi gibi pa poskrbimo, da stalno dovajamo v dihala zrak. Spomnimo se členonožcev in dihanja z zračnicami na zadku so dihalne odprtine, skozi katere vstopa zrak v telo po sistemu razvejanih cevk do vsake celice. SESALCI, PTIČI, PLAZILCI IN DVOŽIVKE pa dihamo s PLJUČI. OGLEJ SI DIHANJE ČLOVEKA Oglej si DIHANJE ŽUŽELK OGLEJ SI ANIMACIJO DIHANJA

8 IZLOČALA Odvečna voda, ki vstopi v telo, se izloči s pomočjo IZLOČAL. V URINU so poleg vode tudi različne odpadne snovi, ki jih telo ne potrebuje in so nastale s presnovo v celicah (PRESNOVA je proces, s katerim celica iz snovi, ki jih je prejela, izdela sebi lastne snovi ali pa iz njih sprosti energijo). Pri praživalih ima vlogo izločanja krčljivi mehurček, saj z odvečno vodo izloči tudi nerabne snovi, pa tudi prebavni mehurček sam izloči ostanke. Izločalom pri členonožcih rečemo MALPIGHIJEVE CEVKE ne izlivajo se v okolje, temveč v črevo. črevo Malpigijeve Malpigijeve cevke cevke

9 Izločala vretenčarjev so sestavljena iz LEDVIC, SEČEVODOV, SEČNEGA MEHURJA IN SEČNIKA. LEDVICA precejajo kri in tako izločijo iz nje odpadne snovi. Izločala ptičev, plazilcev, vrečarjev se izlivajo v skupno izvodilo prebavil in spolnih žlez. To izvodilo imenujemo STOK ali KLOAKA.

10 TRANSPORTNI SISTEM Naloga transportnega sistema je prenašanje snovi po telesu: - IZ CELIC OGLJIKOV DIOKSID V CELICE KISIK - V CELICE HRANILNE SNOVI IZ CELIC ODPADNE SNOVI Igra pa vlogo pri obrambi organizma, celjenju poškodb, prenašanje sporočil med celicami. Vse te snovi se prenašajo po tekočini (pri vretenčarjih je to kri), ki se največkrat pretaka po ceveh (žilah). Transportnega sistema nimajo zelo majhni organizmi, spužve, ožigalkarji, trakulje ODPRT TRANSPORTNI SISTEM: imajo ga žuželke, raki, pajkovci Njihova tekočina za prenos se imenuje HEMOLIMFA (to ime ni nujno, da si zapomniš) in ni rdeče barve. Hemolimfo iz telesne odprtine črpa CEVASTO srce, ki so na žili, nato pa se prosto pretaka po telesu. Srce zagotavljajo njeno kroženje. Cevasto srce Poglej si animacijo KROŽENJA HEMOLIMFE IN POSNETEK KROŽENJA PRI MUŠICI Označuje pot hemolimfe HEMOLIMFA OBLIVA ORGANE Cevasto srce

11 VEČINA ŽIVALI IMA ZAPRT TRANSPORTNI SISTEM to pomeni, da žile sestavljajo zaprt krožni sistem, kri pa poganja SRCE. PRIMERJAVA ODPRTEGA IN ZAPRTEGA TRANSPORTNEGA SISTEMA: bodi pozoren na to, da pri odprtem sistemu žile niso povezane med sabo (niso sklenjene), pri zaprtem pa so povezane v sistem cevi. ODPRT TRANSPORTNI SISTEM ZAPRT TRANSPORTNI SISTEM V učbeniku na str. 113 si lahko ogledaš slike, kako se razlikuje krvožilni sistem pri ribah, dvoživkah, sesalcih.