RAZVIJANJE POKLICNE IDENTITETE IZOBRAŽEVALCA ODRASLIH

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "RAZVIJANJE POKLICNE IDENTITETE IZOBRAŽEVALCA ODRASLIH"

Transkripcija

1 Projekt: Izobraževanje in usposabljanje strokovnih delavcev v izobraževanju odraslih od 2011 do 2014 Aktivnost: Usposabljanje in spopolnjevanje za andragoško delo Naloga: Razvoj novega programa andragoškega spopolnjevanja Učno gradivo za udeležence programa usposabljanja za andragoško delo: RAZVIJANJE POKLICNE IDENTITETE IZOBRAŽEVALCA ODRASLIH (nelektorirano gradivo) Avtorica: Sandra Bohinec Gorjak Ljubljana, oktober 2013

2 Stran 2 od 14

3 Stran 3 od 14 SAMOMOTIVACIJSKE KOMPETENCE PRI RAZVIJANJU POKLICNE IDENTITETE IZOBRAŽEVALCA ODRASLIH Začnimo s premislekom o sebi in se vprašajmo:»kdaj ste prvič v vašem življenju začutili v sebi misel, da boste postali izobraževalec odraslih?«se še spomnite tega trenutka in kdaj natančno se je to zgodilo? Od kod je vzniknila ta vaša odločitev? Kaj vas je usmerilo in spodbudilo oziroma kateri motivacijski vzgibi so zaigrali na strune vaše osebnosti, da ste prinesli takšno odločitev, postati izobraževalec odraslih? Kako vidite sebe danes kot izobraževalca odraslih? Če želimo poglobljeno spregovoriti o poklicni identiteti izobraževalca odraslih, se posledično dotaknemo tistih najglobljih vzgibov osebnosti, ki so povezane z našimi najglobljimi prepričanji, vrednotami in motivacijo, ki jih usmerja, vse skupaj pa gradi identiteto izobraževalca odraslih. V obravnavanju teh tematik bi radi pokazali, da obstaja nekaj takega čemur lahko rečemo»poklicna identiteta izobraževalec odraslih«in raziskali bomo nekatere pomembne pojme, ki to identiteto sestavljajo in kako globoko je njihovo delovanje. Na drugi strani pa obstajajo samomotivacijske kompetence, ki jih lahko razvijamo, da bi lastno identiteto izobraževalca odraslih živeli čim bolj in v skladu z našim poslanstvom, kar bi nam zagotavljalo rast kot posameznikom oziroma t.i. poklicno samouresničitev in bi nam prinašalo zadovoljstvo ob opravljanju poklicne poslanosti. Želimo poudariti, da nas veščine samomotiviranja lahko opremijo v kompetentnega izobraževalca odraslih, ki izvršuje svojo poklicno identiteto. V zelo preprostem jeziku, bi tako trdili, da posvečanje rasti lastne osebnosti in povečevanje samorefleksije, oblikuje kompetentnega izobraževalca odrasli, ki uspešno upravlja samega sebe in aktivno vodi izobraževalni proces.

4 Stran 4 od 14 Opredelitev vloge izobraževalca odraslih Mnogi raziskovalci ugotavljajo, da je uspešno poučevanje odvisno od značilnosti izobraževalca odraslih te pa naj bi bile: znanje, jasnost, organiziranost, toplina, navdušenje. Navdušenje izobraževalca odraslih se povezuje z dosežki tistih, ki jih poučuje, njegova toplina, prijaznost in razumevanje so poteze, ki se zelo povezujejo z njegovim vedenjem. Tako zasledimo eno izmed definicij, kakšen naj bi bil izobraževalec odraslih:»zmožen empatije, kritičnega razmišljanja, obvlada vsebine, jih zna zanimivo opisati in hkrati aktivirati udeležence, sočasno pa obvlada široko paleto učnih metod in postopkov, je optimist, je spodbujajoč in komunikativen, za nameček naj bi bil pa tudi zabaven in sproščen.«ali je sploh mogoče biti takšen izobraževalec odraslih? Ali bi si želeli postati takšen izobraževalec odraslih? Mnenja o tem, kakšna naj bi bila vloga izobraževalca odraslih so v družbi različna. Najširše je vloga izobraževalca odraslih zajeta v opredelitev, da je izobraževalec odraslih strokovnjak za vsebine, ki jih poučuje, hkrati pa tudi raziskovalec in razvijalec svoje prakse. Poglejmo, kako je izobraževalec odraslih opredeljen v definiciji Nacionalnega sveta za profesionalne standarde v ZDA. Profesionalno ravna izobraževalec odraslih, ki: - je zavzet za učence, - pozna učne metode in metode poučevanja, - je kolegialen zmožen sodelovanja kot član učeče se skupnosti, - se je zmožen učiti iz svoje izkušnje s sistematičnim razmišljanjem. Usmerimo še malo pozornosti na pojem kompetenc izobraževalca odraslih in kaj razumemo pod tem izrazom. Pri izobraževalcu odraslih naj bi kompetentnost pomenila»sposobnost učinkovitega delovanja v številnih situacijah«. Za uspešno delovanje pa so potrebne kognitivne sposobnosti, kot so reševanje problemov, analitično in kritično mišljenje, odločanje, divergentno mišljenje, spretnosti odločanja pa seveda tudi zadostna količina znanja.

5 Stran 5 od 14 Pojem kompetenc zajema tako motivacijske in čustvene vidike našega delovanja. In potem, ko že imamo kompetenco, to še ni dovolj sposobni naj bi bili to kompetenco aktivirati in uporabiti v ustreznem času in kompleksnih situacijah. Lingvistični koncept kompetence (kognitivno-epistemološki koncept kompetenc po Chomskem Gre za koncept kompetenc, ki ga je vpeljal Chomsky in svoj teoretski model poimenoval»kompetenca-performanca«temelji pa na modelu jezika. Po Chomskem je kompetenca dispozicija, ki jo tvori poznavanje jezikovnih struktur in sposobnost kombiniranja z njimi. Performanca pa je aktualna raba jezika v konkretni situaciji, je izrazna praksa, je konkretna uporaba kompetenc. Performanca je vedno aplikacija kompetence, aktualna raba kompetence, reagiranje v konkretni situaciji. Kompetenca torej označuje kompleks potencialov na določenem področju, ki omogočajo samoregulacijo človekovega ravnanja, njegovo živo delovanje. Pri tem je izpostavljeno tudi dejstvo, da je kompetenca nedvoumno vezana tudi na znanje in torej ni ločena od teoretičnega znanja. Sistematično obvladanje teorije je za razvoj kompetence prav tako pomembno, kakor ustreznost odzivanja v danih situacijah.prišli smo do točke širšega razumevanja kompetence, ki naj posamezniku omogoča, da se znajde v kompleksnih, nepredvidljivih delovnih in drugih življenjskih okoliščinah. Identiteta izobraževalca odraslih Človek v svojem življenju nenehno sledi svoji identiteti, išče samega sebe. Skozi izbor lastnih življenjskih odločitev oblikujemo svojo identiteto. Identiteto razvijamo vse življenje. Gre za razvoj življenjskih spretnosti, kot so sprejemanje, dajanje, sodelovanje in sprejemanje samega sebe. Izobraževalec odraslih naj bi bil samorefleksivno najprej zmožen sprejemati sebe. Kot»izoblikovana zrela osebnost«pa se zrcalno sreča tudi z gradnjo in vplivom na identiteto tistih, ki jih uči. Izobraževalec odraslih je pri svojem delu vpet tudi v razvoj identitete tistih, ki jih poučuje.

6 Stran 6 od 14 Tako lahko izobraževalec odraslih v izobraževalnem procesu, kot»mediju«, spreminja nezaupanje do drugih v zaupanje, negotovost v samostojnost, pasivnost v prevzemanje pobud. Z razvojem in vsakodnevnim komuniciranjem v socialnem okolju, s pomočjo samorefleksivnih tehnik, se naučimo»meta«pogleda na učne situacije,»kaj se je pravzaprav zgodilo«. Upamo si postavljati ogledalo naši lastni identiteti in tako postopoma oblikujemo vpogled v to, kdo dejansko smo in se sprejemamo z vsemi prednostmi in pomanjkljivostmi. Učne vsebine so velikokrat le»ogrodje«za oblikovanje»nečesa več«, osebnosti, ki bo zaživela povsem samostojno. Delo izobraževalca odraslih profesionalca je zahtevno, zanj potrebujemo visoko raven znanja in specifičnih spretnosti. Velikokrat se znajde v nepredvidljivih problemskih položajih, pri izbiri postopkov razreševanja le-teh pa je sorazmerno neodvisen. Da bi bil izobraževalec odraslih kos takšnim izzivom vsakdanjega delovanja, potrebuje čas za permanenten premislek o svojih izkušnjah. Notranji viri moči Za notranjo rast posameznika je ključno spoznanje, da lahko v teku življenja popravljamo svojo smer in seveda ni nič manj ključen pogum, da naredimo potrebne spremembe, ki ga aktiviramo iz notranjih virov moči. Samorefleksija je tisti notranji kompas, ki nas vodi v notranje zaznave, kaj je za nas in izražanje lastne identitete, pomembno. Stari Grki so poznali t.i. višjo usodo, ki so ji rekli mojra. Vsi imamo nižjo usodo (rojstvo, šolanje, služba, partner, potomci, prijatelji) in višjo usodo oziroma mojro. Če sledimo višji usodi ali mojri, ne delamo kar od nas pričakuje družba, marveč sledimo ukazom srca. Takšni posamezniki, ki sledijo mojri, se vkrcajo na junaško potovanje in sledijo svoji sreči. To pomeni, da delajo tisto, za kar se počutijo notranje najbolj usposobljenega, tisto, kar je del njihove najvišje identitete.

7 Stran 7 od 14 Takrat ljudje počnejo tisto, kar je njihova naravna identiteta. Uspeh v prizadevanjih živeti lastno resnično identiteto pomeni uspešno in pristno življenje. Uveljavimo svojo notranjo pristnost, resnično notranjo identiteto. Ko sledimo višji usodi ali mojri rabimo moč in pogum, da smo pristni in iskreni predvsem do SEBE. Pravo vrednost življenja je moč najti v iskanju lastne resnice in lastne identitete. Višja usoda oblikuje vrste prepletenih povezav med ljudmi in njihovimi pravimi življenjskimi potmi in oblikuje nekakšno pretanjeno vodstvo, ki nas usmerja k višjemu jazu. Za odkrivanje in življenje lastne notranje identitete je pomembno usmerjanje lastne pozornosti v aktivnosti in delovanja, ki so nam resnično pomembna. V Perujskih Andih veliki misleci učijo, da»energija teče tja, kamor je usmerjena naša pozornost«. Tja, kamor bomo usmerili našo pozornost, takšna bo naša usoda. Pozornost je usoda. Inteligenca je,»prava«odločitev o tem, kam bomo usmerili našo pozornost in modrost je, kako usmerjati to pozornost. Za modrost je značilno, da jo izkusimo skozi srce in ne z razumom. Majhna dejanja, ki jih naredimo čez dan, so tista, ki imajo največji in spreminjajoči vpliv na naša življenja. Pomembno je, da sami sprejemamo svoje lastne odločitve.»kdor danes poseje misel, Bo jutri žel dejanje, Pojutrišnjem navado, Nato značaj in potem usodo.«g. Keller Če poteka usmerjanje naše pozornosti iz srca, so vse situacije, v katerih se znajdemo,»prave«, saj so posledica mojre oziroma naše resnične identitete, ki jo živimo. S tem mislimo tako dobre kot težke. Iz težkih situacij se veliko naučimo, zato se jim lahko zahvalimo za učno uro, ki so nam jo namenile. V njih potrebujemo notranjo moč, da jih zdržimo. Težki trenutki so naša usoda, lepi trenutki so darilo te usode.

8 Stran 8 od 14 Težave se včasih nakopičijo prav do meja sposobnosti obvladovanja, preden se nenadoma začnejo razpletati rešitve. Svoje sposobnosti merimo ob težavnosti dogodkov. Kadar živimo in delujemo v skladu z našo najvišjo identiteto, nas sledenje srcu nikoli ne spelje s poti. Bolj kot delujemo po svojih občutkih in intuiciji, zanesljivejša postaja naša pot. Sledenje višji usodi velikokrat usmeri pot z vsakdanje hitre ceste na junaško potovanje, ki jo lahko prepotujemo le samo mi osebno. Takrat živimo pristno in vodeni smo na vse višje ravni svoje lastne resnice oziroma identitete. Ljudje, ki sprejmejo takšno življenjsko usmerjenost zaživijo avtentično in kongruentno, saj ne glede na posledice, sledijo lastni resnici. Predanost srca in zvestoba najglobljemu v sebi oziroma predano osebno delovanje, ki nas navdihuje in razsvetljuje, je učinkovita metoda za gradnjo lastne identitete. Življenjske okoliščine so praviloma plod našega lastnega stvarjenja. Zato razmišljajmo o stvareh, ki bi jih radi doživeli, izgovarjajmo besede, za katere si želimo, da bi se uresničile, svoj um uporabljajmo za oblikovanje realnosti, kakršno si želimo. Izkusimo to, v kar verjamemo. Identiteta je izraz našega najvišjega stremljenja, je razglasitev naših najambicioznejših sanj. Kdo ste? Samorefleksivno spoznavanje lastne identitete je spoznavanje samega sebe skozi lastne izkušnje, do česar pridemo postopoma. Če ne poznamo notranjega miru, smo velikokrat odtujeni od samih sebe, nekongruentni. Do odtujenosti v življenju pride, ko se ločimo od naše notranje moči in ne sledimo svoji lastni identiteti. Zavedanje lastne identitete je posledica dolgih let samorefleksivnih meditacij, dela na sebi in introspekcije. Odkrivanje lastne identitete poteka korak za korakom, pri čemer nam ni treba videti predaleč naprej. Celo koraki v napačno smer nam razkrijejo številne poti, ki so bile oblikovane za našo rast. Da bi postali v življenju aktivni udeleženci in ne samo opazovalci, je nujno, da se osredotočimo na iskanje odgovora na to, kdo smo kot oseba.

9 Stran 9 od 14 Edine omejitve osebnega vpogleda si postavljamo sami. Razlog za to, da smo, kdor smo, je glavna resnica življenja. Odkrivanje identitete je povezano z obvladovanjem samega sebe. Naša prihodnja identiteta je pod vplivom preteklosti in ta vpliv je neizbežen. Za notranjo rast je ključno spoznanje, da lahko v teku življenja popravljamo svojo smer in seveda ni nič manj ključen pogum in notranja moč, da naredimo potrebne spremembe. Za odkrivanje lastne identitete skozi samomotivacijske kompetence je pomembno, da: - uvidimo lastne napake, - se izognemo samozanikanju, - najdemo pogum in moč za nenehne prilagoditve v življenju, - smo odkriti in pošteni glede sebe in svojih najglobljih vzgibov. Jezik, ki nagovarja samorefleksivna spoznanja lastne identitete je jezik čustev in moč intuicije. Ta moč spi v nas vse dokler je ne prebudimo. Ključ do prebujanja moči je v načinu, kako vidimo sebe na svetu. Jezik čustev in moč intuicije sta izjemno pomembni orodji, s katerima se lahko spopademo s celo navidezno nemogočimi okoliščinami. To se zgodi tedaj, ko sami sebi dopustimo nov način videnja svoje identitetne vloge v svetu. Imamo vso moč, ki jo potrebujemo, da bi ustvarili vse želene spremembe. V življenju postanimo to, kar se odločimo doživljati kot svoj svet. Komunikacijska kompetenca in obvladovanje stresa Naši največji (univerzalni) strahovi : 1) ločenost in zapuščenost 2) nizka samopodoba 3) predaja in zaupanje

10 Stran 10 od 14 V čustveno spremenljivih položajih, kot je strah, se težko znajdemo. Če se v takšnih okoliščinah pridruži še nizka stopnja sposobnosti sporazumevanja, so lahko posledice prav uničujoče. Nesposobnost obvladovanja čustev in učinkovitega sporazumevanja pogosto pripelje do nerešenih ter ponavljajočih se sporov, nizke delovne morale in manjše storilnosti. Uničujoče izrečena kritika če jo izrečemo mi, ali če nam jo izrečejo drugi - povzroči čustven izbruh. Vsekakor pa je konstruktivno izrečena povratna informacija oziroma kritika lahko za nas dobrodošla informacija, ki lahko uspešno usmeri naše nadaljnje korake pri doseganju ciljev in reševanju situacij. Osnovni izziv, če želimo biti komunikacijsko kompetentni je, kritiko uporabiti konstruktivno, da s to izkušnjo pridobita oba sogovornika. Prav dajanje in sprejemanje konstruktivne kritike je pomemben del obvladovanja komunikacijske kompetence. Če ne razumemo in ne znamo ublažiti svoje jeze, spodkopavamo svoje delo. Zato je za nas in za gradnjo odnosov z ljudmi dobro, da znamo izraziti svojo jezo na konstruktiven in asertiven način. Z razvijanjem visoke stopnje samozavedanja se naučimo prisluhniti samemu sebi in s tem vplivati na svoja dejanja in ravnanja. Visoko stopnjo samozavedanja razvijemo s poglabljanjem v svoje lastne ocene sebe in drugih, misli, občutke, mnenja, čustva in namene. Kako razvijamo komunikacijsko kompetenco v stresnih situacijah: - z obvladovanjem komunikacijskih zaznavnih položajev in kalibriranjem (čutna ostrina), - z razvijanjem visoke stopnje (samo)zavedanja kot osnove za komunikacijsko kompetenco, - z asertivnostjo, kot komunikacijsko držo.

11 Stran 11 od 14 Razvijanje visoke stopnje samozavedanja Spoznati podatke o sebi je bistveno (čustva, ocene, namene, vedenje, sporazumevanje). Samozavedanje pomeni predelavo teh podatkov. Če hočemo obvladati svojo jezo, se je dobro zavedati njenega izvora. Prisluhnimo si in se opazujmo. Imamo svoje motive, da delamo, kar delamo, da doživljamo, kar doživljamo. Če hočemo ostati dejavni v svojem poklicu, če želimo vedeti, katero pot naj uberemo in kako naj ostanemo na njej, potrebujemo nekakšen kompas. Naš kompas je samozavedanje, ki nam pomaga ohranjati pravo smer in nas opozori, kadar zavijemo s poti. Če se ne zavedamo sami sebe, nimamo dovolj podatkov za učinkovito odločanje. Povečanje samozavedanja svojih miselnih naravnanosti Vaše ocene nekega dogodka sprožijo vaš odziv (in ne dogodek sam). Vaš odziv ni sprožen zaradi vedenja druge osebe ali dogodka samega, temveč zaradi vaše ocene tega, kar se je zgodilo. Pomen (vaša ocena), ki ga pripisujete dogodkom in ljudem, je tisti, ki vpliva na vas dobro ali slabo, ne pa sami ljudje ali dogodki. Zato so vaše ocene samo vaše. Različni ljudje različno ocenjujejo isti dogodek. Vaša ocena velja za vas in njihova zanje in to je dobro spoštovati. Ocene se spreminjajo z novimi podatki. Ocena je glede na informacije in vašega dojemanja položaja v tistem trenutku bila optimalna. Pomen prepričanj in obvladovanje lastnih miselnih naravnanosti Prepričanja so različne vodilne misli, ki jih imamo za resnične in jih uporabljamo kot temelj za vsakdanjo dejavnost. Prepričanja so lahko dovoljenja in omejitve. Prepričanja močno vplivajo na naše vedenje. Motivirajo nas in oblikujejo to, kar počnemo. Težko se je česarkoli naučiti, če ne verjamemo, da bo prijetno ali da bomo s tem nekaj pridobili. Prepričanja so naši vodilni principi, dajejo nam notranjo trdnost in občutek povezanosti.

12 Stran 12 od 14 Prepričanja prihajajo iz mnogih virov vzgoje, posnemanja pomembnih Drugih, iz preteklih travm in ponavljajočih se izkušenj. Prepričanja si razvijamo tako, da posplošimo svoje izkušnje, ki jih imamo s svetom in drugimi ljudmi. Nekatera prepričanja nam prineseta že izoblikovana kultura in okolje, kjer se rodimo. Pričakovanja pomembnih odraslih, ko smo še otroci, vcepijo prepričanja. Visoka pričakovanja (če so uresničljiva), izoblikujejo sposobnost. Nizka pričakovanja vcepijo nesposobnost. Ko smo v nekaj prepričani, se obnašamo tako, kakor da bi bilo res, in zato to težko ovržemo. Prepričanja ustvarjajo dosežke. Prepričanja so močni zaznavni filtri. Identiteta je moj temeljni občutek o sebi, samopodoba, vrednote, ki tvorijo moje jedro, moje življenjsko poslanstvo. Poslanstvo je najgloblja raven, na kateri razmišljamo in uresničujemo velika metafizična vprašanja. Zakaj smo tukaj? Kakšen je naš smisel? Poslanstvo usmerja in oblikuje naše življenje in daje trdnost našemu obstoju. Vsaka sprememba na ravni poslanstva ima globoke posledice na vseh drugih ravneh. Ta raven v določenem pogledu vsebuje vse kar smo in kar počnemo, a hkrati nič od tega. Samomotivacija in naše poslanstvo Ali ni radovednost najboljša motivacija? Motivacijo opredelimo kot notranje stanje, ki izzove, usmerja in vzdržuje človekovo vedenje. Pri motivaciji se srečujejo vplivi trajnejših osebnostnih lastnosti. Za motivacijo je značilno, da tudi neprenehoma niha. Kadar smo motivirani in v skladu s svojim poslanstvom smo zmožni konstruktivno uporabljati komunikacijske kompetence. Motivacija je izpeljanka iz latinske besede movere in pomeni premik, korak, akcija. Čustva igrajo pomembno vlogo na delovnih mestih, saj vplivajo na naše vedenje in na našo komunikacijo. Dolga leta se je smatralo, da se jih na delovnem mestu ne spodobi razkazovati ali sploh imeti, kot da ne bi bila pomembna. Sedaj pa neštete raziskave kažejo, da so ne le del naših delovnih izkušenj, ampak v veliki meri določajo smer delovanja ustanov.

13 Stran 13 od 14 Motivacija je za socialno vedenje ena najpomembnejših psihičnih funkcij in daje vsakemu človeku značilen pečat posebnosti ali celo edinstvenosti. Keenan (1996) pravi, da je motivacija kot velika skrivnost kot nekaj podobnega čarobnemu prahu, ki ga potresemo po ljudeh, da nenadoma pridobijo moč in postanejo pripravljeni za ustvarjalno delo. Motivacija pa je pravzaprav enostaven pojem, saj zadeva vprašanje, kako ravnati z ljudmi in kako doseči, da bi bili zadovoljni pri uresničevanju ciljev. Motivacijski Meta programi (jezik kot (samo)motivator VIR ZUNANJI NOTRANJI SMER K CILJU STRAN OD NEČESA GONILO DOLŽNOST MOŽNOST AKCIJA REAKTIVNI PROAKTIVNI ODLOČANJE PODOBNOST DRUGAČNOST

14 Stran 14 od 14 Viri in literatura VELIKONJA, Marija in dr.: Andragoško vodenje. Andragoški center Slovenije (2012). BOHINEC, Sandra: Tom Best»Vodje si morajo prizadevati za upoštevanje in spoštovanje zaposlenih«intervju s Tomom Bestom. Marketing magazin (2011). GOLEMAN, D.: Čustvena inteligenca. Mladinska knjiga (2008). O'CONNOR, J.: Spretnosti sporazumevanja in vplivanja. Sledi (1996). LEWIS, Byron A.: Magi cof NLP demystified: a pragmatic guide to communication and change. Metamorphous (1990). WRYCZA, Peter: Supporting Transformation. International Academy for Transformational Coaching and Leadership (2011).

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. Tako pravi Trismigistus, Mag nad magi. (Hermes Trismigistus

Prikaži več

Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI

Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI KODEKS EVROPSKE PRAVNE FAKULTETE PREAMBULA Ta kodeks

Prikaži več

Univerza v Mariboru

Univerza v Mariboru Univerza v Mariboru Pedagoška fakulteta VLOGA UČITELJA Avtor: M. Š. Datum: 23.11.2010 Smer: razredni pouk POVZETEK Učitelj je strokovnjak na svojem področju, didaktično usposobljen, ima psihološka znanja

Prikaži več

1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnost

1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnost 1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis 16052016 2. IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnostni razvoj (drugo) 0909 Novi Klasius P bo 0922 Skrb

Prikaži več

20. andragoški kolokvij

20. andragoški kolokvij 21. andragoški kolokvij in sklepni dogodek projekta EPUO Neformalno izobraževanje odraslih kot strategija odzivanja na spremembe 3. in 4. oktober 2017 Stavba Vertikala (Pipistrel Vertical Solutions), Vipavska

Prikaži več

PEDAGOŠKO VODENJE, kot ena od nalog

PEDAGOŠKO  VODENJE, kot ena od nalog Osebni pogled, refleksija in ključne ugotovitve ob koncu leta 2014/2015 Maja Koretič, pomočnica ravnatelja in pedagoška vodja MOJA VLOGA V ENOTI VRTCA Dela in naloge pomočnice ravnatelja za vrtec glede

Prikaži več

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v

Prikaži več

PROJECT OVERVIEW page 1

PROJECT OVERVIEW page 1 N A Č R T P R O J E K T A : P R E G L E D stran 1 Ime projekta: Ustvarjanje s stripom Predmet/i: Slovenščina Avtorja/i projekta: Jasmina Hatič, Rosana Šenk Učitelj/i: Učitelji razrednega pouka Trajanje:

Prikaži več

BB Svetovanje d.o.o. Dunajska cesta 199, SI-1000 Ljubljana T E Kako so povezani dobri odnos

BB Svetovanje d.o.o. Dunajska cesta 199, SI-1000 Ljubljana T E   Kako so povezani dobri odnos Kako so povezani dobri odnosi in dobri rezultati? Pri delu z različnimi podjetji v okviru BB Svetovanja se nam skozi prakso vedno znova potrjuje rek: Posel s(m)o ljudje! Rek, ki nam gre zlahka z jezika,

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF UL Pedagoško-andragoški dnevi 2018 25. januar 2018 SVETOVANJE NA PODROČJU VZGOJE IN IZOBRAŽEVANJA: VLOGA PEDAGOGA IN ANDRAGOGA V VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNIH INSTITUCIJAH

Prikaži več

Ko je izbira ovira v napredovanju Silva Novljan

Ko je izbira ovira v napredovanju Silva Novljan Ko je izbira ovira v napredovanju Silva Novljan Bralna pismenost v Sloveniji in Evropi Nacionalna konferenca, Brdo pri Kranju, 25. in 26. oktober 2011 Izhodišče razmišljanja Rezultati raziskav o povezanosti

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Ključne kompetence za uspešno delo knjižničarja Kako jih razvijati? Dr. Vlasta Zabukovec Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo FF, UL Kompetence Študij, vseživljenjsko učenje

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 SMERNICE ZA VKLJUČEVANJE OTROK PRISELJENCEV V VRTCE IN ŠOLE Mag. Katica Pevec Semec katica.pevec@zrss.si Kaj so Smernice? So okviren dokument, ki lahko s splošnimi usmeritvami za delo z otroki priseljenci

Prikaži več

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx številka 10,27.avg. 2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! V prejšnji številki mesečnika smo si ogledali, katera področja moramo vsebinsko obdelati v sklopu delovne zgodovine. V današnji

Prikaži več

PowerPoint Template

PowerPoint Template IV. Strateško planiranje v splošnem Strateško planiranje ni izolirano področje od managementa Dve vrsti managementa: Strateški management Operativni management Strateški managemenet šele v zadnjem obdobju

Prikaži več

Društvo gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota

Društvo gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota Društvo gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota Gluhota in naglušnost nimata dramatičnega zunanjega videza, zato pa imata dramatične posledice. Nevidna invalidnost Pri invalidih sluha in govora gre za

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP 2018

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP 2018 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Po 20. a člen ZOoš šola ponuja za učence 1.razreda, 4. 9. razreda neobvezne izbirne predmete. Šola bo za učence 1. razreda izvajala pouk prvega tujega jezika

Prikaži več

PROJEKT RAZVOJA MLADIH PERSPEKTIVNIH KADROV V BANKI KOPER D.D. mag. Katja Sabadin, vodja projekta razvoja kadrov v Banki Koper, d.d "Vse organizacije,

PROJEKT RAZVOJA MLADIH PERSPEKTIVNIH KADROV V BANKI KOPER D.D. mag. Katja Sabadin, vodja projekta razvoja kadrov v Banki Koper, d.d Vse organizacije, PROJEKT RAZVOJA MLADIH PERSPEKTIVNIH KADROV V BANKI KOPER D.D. mag. Katja Sabadin, vodja projekta razvoja kadrov v Banki Koper, d.d "Vse organizacije, podjetja in ustanove danes rutinsko zatrjujejo, da

Prikaži več

Microsoft Word - D9_Prijateljstvo_9-11let_Priročnik za učitelje

Microsoft Word - D9_Prijateljstvo_9-11let_Priročnik za učitelje Priročnik za učitelje Prijateljstvo Tema: Prijateljstvo Starostna skupina: 9 do 11 let S podporo programa Vseživljenjsko učenje Evropske unije. Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije.

Prikaži več

AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna

AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna vsebina: Ustno seštevanje in odštevanje do 20 sprehodom

Prikaži več

Priloga k pravilniku o ocenjevanju za predmet LIKOVNA UMETNOST. Ocenjujemo v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja v srednjih šolah

Priloga k pravilniku o ocenjevanju za predmet LIKOVNA UMETNOST. Ocenjujemo v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja v srednjih šolah Priloga k pravilniku o ocenjevanju za predmet LIKOVNA UMETNOST. Ocenjujemo v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja v srednjih šolah in Pravili ocenjevanja Gimnazije Novo mesto, veljavnim

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Akademija upravljanja s človeškimi viri Informativni dan J A S M I N A R I D Z I F R A N J A R I D Z I D R. A L E K S A N D E R Z A D E L P R I M O Ž K O Č A R 0 4. J U L I J, 2 0 0 8 Zakaj HRM Akademija?

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP Osnovna šola dr. Aleš Bebler - Primož Hrvatini NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V ŠOLSKEM LETU 2017/18 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Neobvezni izbirni predmeti so novost, ki se postopoma uvršča

Prikaži več

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2014, Grand hotel Union Ljubljana Letni posv

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2014, Grand hotel Union Ljubljana   Letni posv 26. november 2014, Grand hotel Union Ljubljana KLJUČNI RAZVOJNI DOSEŽKI IN IZZIVI ANDRAGOŠKEGA CENTRA SLOVENIJE Mag. Andrej Sotošek Raziskave in razvoj 1. Raziskava PIAAC (OECD): rezultati: glavna raziskava

Prikaži več

Arial 26 pt, bold

Arial 26 pt, bold 3 G MATEMATIKA Milan Černel Osnovna šola Brežice POUČEVANJE MATEMATIKE temeljni in zahtevnejši šolski predmet, pomembna pri razvoju celovite osebnosti učenca, prilagajanje oblik in metod poučevanja učencem

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Zapisovanje učnih izidov Bled, 21.1.2016 Darko Mali ECVET ekspert, CPI Pojmi: Kvalifikacija Kompetenca Učni cilji Učni izidi Enote učnih izidov Kreditne točke Programi usposabljanja NE! 2 Učni cilji kompetence

Prikaži več

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015 Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015 Drage učenke in učenci bodočih 4. in 5. razredov, spoštovani starši! Leto je naokoli, pred

Prikaži več

PONUDBA NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV 4., 5. IN 6. RAZRED ŠOLSKO LETO 2018/19

PONUDBA NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV 4., 5. IN 6. RAZRED ŠOLSKO LETO 2018/19 PONUDBA NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV 4., 5. IN 6. RAZRED ŠOLSKO LETO 2018/19 UVOD V šolskem letu 2014/15 so se začele uporabljati določbe Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli (Uradni

Prikaži več

IZBIRNI PREDMETI šolsko leto 2019/2020 neobvezni izbirni predmeti v 4., 5. in 6. razredu

IZBIRNI PREDMETI šolsko leto 2019/2020 neobvezni izbirni predmeti v 4., 5. in 6. razredu IZBIRNI PREDMETI šolsko leto 2019/2020 neobvezni izbirni predmeti v 4., 5. in 6. razredu Spoštovani! Osnovna šola poleg obveznih predmetov in obveznih izbirnih predmetov izvaja v šolskem letu 2017/2018

Prikaži več

Zlozenka A6 Promocija zdravja na delovnem mestu.indd

Zlozenka A6 Promocija zdravja na delovnem mestu.indd PROMOCIJA ZDRAVJA NA DELOVNEM MESTU V Zdravstvenem domu Ljubljana izvajamo program Promocija zdravja na delovnem mestu, ki je namenjen ozaveščanju delavcev in delodajalcev o zdravem življenjskem slogu

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Komunikacijske veščine Mag. Edita Krajnović, Mediade Vsebina 1. Kako naj bolj učinkovito komuniciram? 2. Na kaj se ljudje odzovejo? 3. Usta govorijo, telo pove. 4. Zakaj nekateri znajo z ljudmi in drugi

Prikaži več

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Učenec, ki si izbere neobvezni izbirni predmet, ga mora obiskovati

Prikaži več

Microsoft Word Okolju prijazno vrtnarstvo

Microsoft Word Okolju prijazno vrtnarstvo Naziv programske enote Okolju prijazno vrtnarstvo Program Vrtnarstvo Področje KMETIJSTVO SPLOŠNI DEL Utemeljenost Program usposabljanja za odrasle osebe s področja Vrtnarstva je zasnovan na podlagi povpraševanja

Prikaži več

Esej Prejeto 30. aprila 2018, sprejeto 11. maja 2019 Klavdija Gorjup Moja izkušnja učenja socialnega dela Kot deklica nisem nikoli razmišljala, da bom

Esej Prejeto 30. aprila 2018, sprejeto 11. maja 2019 Klavdija Gorjup Moja izkušnja učenja socialnega dela Kot deklica nisem nikoli razmišljala, da bom Esej Prejeto 30. aprila 2018, sprejeto 11. maja 2019 Moja izkušnja učenja socialnega dela Kot deklica nisem nikoli razmišljala, da bom, ko bom velika, socialna delavka. Ves čas pa sem vedela, da bom opravljala

Prikaži več

VINSKI SVETOVALEC SOMMELIER SLOVENIJE Pripravil: Edvard Kužner

VINSKI SVETOVALEC SOMMELIER SLOVENIJE Pripravil: Edvard Kužner VINSKI SVETOVALEC SOMMELIER SLOVENIJE Pripravil: Edvard Kužner ETIKA IN MORALA SOMMELIERSKEGA POKLICA Pojem etika in morala uporabljajo v strokovni literaturi dokaj nedosledno. Za uporabo v našem primeru

Prikaži več

08_03

08_03 OBVESTILO O RAZPISU ZA OBLIKOVANJE REZERVNEGA SEZNAMA Naziv delovnega mesta Funkcionalna skupina/razred AD 6 Vrsta pogodbe Sklic Rok za prijavo Kraj zaposlitve Veljavnost rezervnega seznama do Število

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 59. Predmet: SLJ Ura: 71. Datum: Učitelj/vzgojitelj: Sklop: MOJA DRUŽINA Učna enota: Pesem: JAKEC - BRAT RIŠEM ČRTE predopismenjevalne vaje Cilji: Doživljajo interpretativno prebrano pesem.

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 S&TLabs Innovations mag. Damjan Kosec, S&T Slovenija d.d. marec 2013 S&TLabs Laboratorij za inovacije in razvoj spletnih in mobilnih informacijskih rešitev Kako boste spremenili svoj poslovni model na

Prikaži več

BODI KULTUREN – BODI MEDKULTUREN!

BODI KULTUREN – BODI MEDKULTUREN! MEDKULTURNE KOMPETENCE Maruša Bajt, CMEPIUS Thermana Laško 29. september 2018 DANAŠNJA VSEBINA Kaj je kultura? Kaj so kompetence? Kaj so medkulturne kompetence? Praktični primeri Vaje NEKAJ BESED O...

Prikaži več

Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje assessment tool Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje Spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mre

Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje assessment tool Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje Spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mre Spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mreže 1 Kolofon Naslov : spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mreže Avtorji Erin Safarjan, magistra javnega zdravja Goof Buijs,

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Samoevalvacija: POČUTJE UČENCEV V ŠOLI IN OCENA RAZLIČNIH ŠOLSKIH DEJAVNOSTI TER POGOJEV ZA DELO Šolsko leto 2018/19 PREDSTAVITEV REZULTATOV ANKETNEGA VPRAŠALNIKA ZA UČENCE OD 4. DO 9. RAZREDA IN UGOTOVITVE

Prikaži več

Erasmus+ mag. Robert Marinšek

Erasmus+ mag. Robert Marinšek Erasmus+ mag. Robert Marinšek Program Erasmus+ Uredba št. 1288/2013 (11. dec. 2013) Področje izobraţevanja, usposabljanja, športa in mladine trajanje: 2014 2020 proračun: 14,7 G Pričakovanja: >4 M mobilnosti

Prikaži več

KJER SE RAZVIJA NAJBOLJŠA PODPORA MENEDŽMENTU KONGRES ADMA maj 2019, GH Bernardin, Portorož

KJER SE RAZVIJA NAJBOLJŠA PODPORA MENEDŽMENTU KONGRES ADMA maj 2019, GH Bernardin, Portorož KJER SE RAZVIJA NAJBOLJŠA PODPORA MENEDŽMENTU KONGRES ADMA 2019 16. 18. maj 2019, GH Bernardin, Portorož www.adma.si/kongres 2 ADMA KONGRES www.adma.si/kongres Kongres ADMA bo od 16. do 18. maja 2019 v

Prikaži več

NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V 2. triadi 2018/19 V šolskem letu 2018/2019 se bodo v skladu z določbo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni

NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V 2. triadi 2018/19 V šolskem letu 2018/2019 se bodo v skladu z določbo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V 2. triadi 2018/19 V šolskem letu 2018/2019 se bodo v skladu z določbo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli (Uradni list RS, št 63/13), ki določa tudi izvajanje

Prikaži več

- podpora ženskam v času materinstva

- podpora ženskam v času materinstva TEORETIČNI MODEL ZN HILDEGARD E. PEPLAV Hildegard E. Peplau, rojena 1.9.1909 v Pensilvaniji. Najpomembnejše delo»international RELATIONS IN NURSING«leta1952: Življenjsko delo posvečeno oblikovanju medosebnega

Prikaži več

FAMICO_NEWSLETTER_1st_Final_SI

FAMICO_NEWSLETTER_1st_Final_SI FAMICO Glasilo I V tej izdaji: - Dobrodošlica - Namen projekta - Pričakovani rezultati - Novice - Partnerstvo - Uvodna konferenca februar 2014 Dobrodošli! Dobrodošli v prvi izdaji glasila projekta FAMICO.

Prikaži več

Slovenian Group Reading Cards

Slovenian Group Reading Cards Kaj je program Narcotics Anonymous? NA (Narcotics Anonymous) smo nepridobitna skupnost moških in žensk, katerih glavni problem so droge. Smo odvisniki, ki okrevamo. Redno se srečujemo, da drug drugemu

Prikaži več

Microsoft Word - Nacionalne smernice za kulturno-umetnostno vzgojo -SLO.doc

Microsoft Word - Nacionalne smernice za kulturno-umetnostno vzgojo -SLO.doc Številka: 350-8/2009-1 Datum: 14. 4. 2009 DRŽAVNE SMERNICE ZA KULTURNO- UMETNOSTNO VZGOJO V VZGOJI IN IZOBRAŽEVANJU Ljubljana, april 2009 Nacionalne smernice za kulturno-umetnostno vzgojo so pripravili

Prikaži več

Microsoft Word - SEP, koncnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Microsoft Word - SEP, koncnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Osnovna šola bratov Letonja telefon/fax: (03) 8965300, 8965304 Šmartno ob Paki 117 e-pošta: os-bl-smartno@guest.arnes.si 3327 Šmartno ob Paki spl. stran: www.ossmartno.si SAMOEVALVACIJSKO POROČILO SODELOVANJE

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 17. julij 2017 (OR. en) 11334/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 17. julij 2017 Prejemnik: Št. predh. dok.: general

Svet Evropske unije Bruselj, 17. julij 2017 (OR. en) 11334/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 17. julij 2017 Prejemnik: Št. predh. dok.: general Svet Evropske unije Bruselj, 17. julij 2017 (OR. en) 11334/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 17. julij 2017 Prejemnik: Št. predh. dok.: generalni sekretariat Sveta delegacije COHAFA 59 DEVGEN 176

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev U K 20 P K U P M 2 0 1 2 12 M OBLIKOVANJE POJMA ŠTEVILO PRI OTROKU V 1. RAZREDU Sonja Flere, Mladen Kopasid Konferenca o učenju in poučevanju matematike, M a r i b o r, 2 3. i n 2 4. avgusta 2 0 1 2 Oblikovanje

Prikaži več

Kodeks ravnanja javnih uslužbencev

Kodeks ravnanja javnih uslužbencev Kodeks ravnanja javnih uslužbencev 1. Vlada Republike Slovenije sprejema kodeks ravnanja javnih uslužbencev, ki ga je sprejel Svet Evrope kot priporočilo vsem članicam Sveta Evrope. 2. Vlada Republike

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Povezani gradimo skupnost Rimske Terme, 6. in 7. junij 2017 SVETOVANJE ZA ZNANJE, ZNANJE ZA RAST VSEH V SKUPNOSTI mag. Tanja Vilič Klenovšek, Andragoški center Slovenije tanja.vilic.klenovsek@acs.si Vsebina

Prikaži več

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ slovenscina 2018.docx

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ slovenscina 2018.docx OSNOVNA ŠOLA SOSTRO POROČILO O ANALIZI DOSEŽKOV NACIONALNEGA PREVERJANJA ZNANJA IZ SLOVENŠČINE leta 2018 Pripravile učiteljice slovenščine: Renata More, Martina Golob, Petra Aškerc, Katarina Leban Škoda

Prikaži več

Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS DIDAKTIČNA IGRA PRI POUKU SLOVENŠČINE Študijski program in stopnja Study programme and le

Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS DIDAKTIČNA IGRA PRI POUKU SLOVENŠČINE Študijski program in stopnja Study programme and le Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS DIDAKTIČNA IGRA PRI POUKU SLOVENŠČINE Študijski program in stopnja Study programme and level Študijska smer Study field Letnik Academic year

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Vrtec pri OŠ Polhov Gradec Z ROKO V ROKI OTROCI IN ODRASLI JERICA KREFT, NATAŠA PELJHAN POBUDA Na enem od srečanj ravnateljev in koordinatorjev v okviru Mreže vrtcev/šol Korak za korakom, ki ga organizira

Prikaži več

AKCIJSKI NAČRT VILJEM JULIJAN za izboljšanje stanja na področju redkih bolezni v Sloveniji Ob priložnosti svetovnega dneva redkih bolezni 28. februarj

AKCIJSKI NAČRT VILJEM JULIJAN za izboljšanje stanja na področju redkih bolezni v Sloveniji Ob priložnosti svetovnega dneva redkih bolezni 28. februarj AKCIJSKI NAČRT VILJEM JULIJAN za izboljšanje stanja na področju redkih bolezni v Sloveniji Ob priložnosti svetovnega dneva redkih bolezni 28. februarja 2019 v Skladu Viljem Julijan podajamo pobudo za izboljšanje

Prikaži več

%

% OSNOVNA ŠOLA NARODNEGA HEROJA RAJKA HRASTNIK PODRUŽNIČNA ŠOLA DOL PRI HRASTNIKU PODRUŽNICA LOG AKTIV TJA IN NI KRITERIJ OCENJEVANJA 2018/2019 0-44 % nzd (1) 45-64 % zd (2) 65-79 % db (3) 80-89 % pdb (4)

Prikaži več

ŠPORTNA VZGOJA V PRVEM TRILETJU OSNOVNE ŠOLE

ŠPORTNA VZGOJA V PRVEM TRILETJU OSNOVNE ŠOLE UČNI NAČRT ZA ŠPORTNO VZGOJO - OSNOVNA ŠOLA DR. MARJETA KOVAČ DR. JANKO STREL SPLOŠNI PODATKI Sprejet na 21. seji Strokovnega sveta za splošno izobraževanje dne 12. 11. 1998. Kupite ga lahko v založni

Prikaži več

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2014 2020. Namenjen je krepitvi kompetenc in zaposljivosti

Prikaži več

Da bo komunikacija z gluho osebo hitreje stekla

Da bo komunikacija z gluho osebo hitreje stekla Da bo komunikacija z gluho osebo hitreje stekla Komu je knjižica namenjena? Pričujoča knjižica je namenjena javnim uslužbencem, zdravstvenemu osebju, ki pri svojem delu stopa v stik z gluho osebo, in tudi

Prikaži več

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana Izhodišč

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana   Izhodišč 20. november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana Izhodišča za novo finančno perspektivo 2014-2020 na področju izobraževanja odraslih Mag. Katja Dovžak Partnerski sporazum med Slovenijo in Evropsko komisijo

Prikaži več

PRAVILNIK O TUTORSKEM SISTEMU NA FILOZOFSKI FAKULTETI

PRAVILNIK O TUTORSKEM SISTEMU NA FILOZOFSKI FAKULTETI PRAVILNIK O TUTORSKEM SISTEMU NA FILOZOFSKI FAKULTETI 1. SPLOŠNE DOLOČBE 1. člen S tem pravilnikom je urejeno organiziranje in delovanje tutorskega sistema na Filozofski fakulteti v Ljubljani (v nadaljevanju:

Prikaži več

Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Pr

Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Pr Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Prešerna, Kranj (ponovitev izvedbe 23. oktobra na OE

Prikaži več

(Microsoft Word - Merila, metode in pravila - \350istopis )

(Microsoft Word - Merila, metode in pravila - \350istopis ) DRŽAVNOTOŽILSKI SVET Trg OF 13, 1000 LJUBLJANA Tel.: 01 434 19 63 E-pošta: dts@dt-rs.si Številka: Dts 5/15-12 Datum: 27. 10. 2016 Državnotožilski svet (v nadaljevanju: Svet) je na svoji 64. seji dne 27.

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev SKLOP 1: EKONOMIKA KMETIJSKEGA GOSPODARSTVA Upravljanje kmetijskih gospodarstev Tomaž Cör, KGZS Zavod KR Vsem značilnostim kmetijstva mora biti prilagojeno tudi upravljanje kmetij. Ker gre pri tem za gospodarsko

Prikaži več

POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo u

POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo u POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo učbenik in delovni zvezek, ki sta obvezna učna pripomočka

Prikaži več

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL DRAGI TAJNI AGENTI, SOOČITE SE S 50+1 JEZIKOVNIM IZZIVOM IN POSTANITE NAJBOLJŠI MED TAJNIMI AGENTI kot mednarodni tajni agenti boste obiskali veliko novih

Prikaži več

ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020

ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020 ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020 ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA OTROKE IN MLADINO Srednješolsko obdobje je obdobje velikih sprememb, tako na telesnem kot duševnem področju. Istočasno pa

Prikaži več

LISTINA »OBČINA PO MERI INVALIDOV« MESTNI OBČINA NOVA GORICA

LISTINA »OBČINA PO MERI INVALIDOV« MESTNI OBČINA NOVA GORICA OBRAZLOŽITEV ZA PODELITEV LISTINE "OBČINA PO MERI INVALIDOV" ZA LETO 2012 MESTNI OBČINI NOVA GORICA Spoštovani svečani zbor! Prisrčen pozdrav v imenu Projektnega sveta»občina po meri invalidov«zveze delovnih

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 IGRE NA SREČO IN NEVARNOSTI ZASVOJENOSTI Pripravile: FKPV - Komerciala I IGRALNIŠTVO Seminarska naloga Marec 2012 HAZARDERSTVO: RAZVADA, BOLEZEN, POSEL? Iskanje tveganja in tveganje prekletstva Magična

Prikaži več

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx številka 13, 15. dec.2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! Danes nadaljujemo z vprašanji, s katerimi vrednotite konkretne lastnosti in sposobnosti posameznega kandidata. V prejšnjih

Prikaži več

Primer obetavne prakse za dejavnost-i z uporabo IKT 1 Učitelj: MARIJA VOK LIPOVŠEK Šola: OŠ Hruševec-Šentjur Predmet: Biologija 8 Razred: 8.b Št. ur:

Primer obetavne prakse za dejavnost-i z uporabo IKT 1 Učitelj: MARIJA VOK LIPOVŠEK Šola: OŠ Hruševec-Šentjur Predmet: Biologija 8 Razred: 8.b Št. ur: Primer obetavne prakse za dejavnost-i z uporabo IKT 1 Učitelj: MARIJA VOK LIPOVŠEK Šola: OŠ Hruševec-Šentjur Predmet: Biologija 8 Razred: 8.b Št. ur: 1 Vsebinski sklop: OGRODJE Tema: VRSTE IN NALOGE KOSTI

Prikaži več

Microsoft Word - polensek-1.doc

Microsoft Word - polensek-1.doc Spletna učilnica športne vzgoje res deluje? Janja Polenšek OŠ Dobje janja.polensek@gmail.com Povzetek S pospešenim uvajanjem informacijsko-komunikacijske tehnologije v proces izobraževanja na OŠ Slivnica

Prikaži več

L I S T I N A O V R E D N O T A H

L I S T I N A O V R E D N O T A H L I S T I N A O V R E D N O T A H LISTINA O VREDNOTAH l Uvod l TEMELJI LISTINE l E N A KO P R AV N O ST l P R EG L E D N O ST l SPOŠTOVANJE l V ZA J E M N O ST l SVOBODA DELOVANJA l ZAUPANJE l TEMELJNE

Prikaži več

EVRO.dvi

EVRO.dvi Management tehnologije dr. Cene Bavec Management tehnologije postaja v gospodarsko in tehnološko razvitih državah eno temeljnih managerskih znanj. V Sloveniji nimamo visokošolskih in univerzitetnih programov

Prikaži več

Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD

Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD Uvod Poslovna skupina ALDI SÜD, katere del je (skupina) Hofer, posluje po načelih odgovornega upravljanja podjetja. V tem dokumentu predstavljamo, kaj to pomeni

Prikaži več

OSNOVNI PODATKI

OSNOVNI PODATKI OSNOVNI PODATKI Naslov: Osnovna šola Tišina knjiţnica Tišina 4b, 9251 Tišina Telefon: 02 539 16 16 E-pošta: Delovni čas: valerija.trajber@guest.arnes.si vsak delovnik po šolskem koledarju Izposoja: od

Prikaži več

DNEVNIK

DNEVNIK POROČILO PRAKTIČNEGA USPOSABLJANJA Z DELOM PRI DELODAJALCU DIJAKA / DIJAKINJE. ( IME IN PRIIMEK) Izobraževalni program FRIZER.. Letnik:.. oddelek:. PRI DELODAJALCU. (NASLOV DELODAJALCA) Šolsko leto:..

Prikaži več

Microsoft Word - A AM MSWORD

Microsoft Word - A AM MSWORD 3.9.2015 A8-0230/15 15 Uvodna izjava F F. ker je za to, da se bolje zavarujejo demokracija, pravna država in temeljne pravice, potrebna revizija Pogodb EU; F. ker je za to, da se bolje zavarujeta nacionalna

Prikaži več

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru 6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, 30.03.2009 Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru in na končni ali neskončni čokoladi. Igralca si izmenjujeta

Prikaži več

PREDLOGI NASLOVOV ZA IZDELAVO DIPLOMSKIH DEL PROGRAM VELNES 2018/2019 PREDAVATELJICA: mag. Darja Radić UVOD V TURIZEM IN DESTINACIJSKI MANAGEMENT (UTD

PREDLOGI NASLOVOV ZA IZDELAVO DIPLOMSKIH DEL PROGRAM VELNES 2018/2019 PREDAVATELJICA: mag. Darja Radić UVOD V TURIZEM IN DESTINACIJSKI MANAGEMENT (UTD PREDLOGI NASLOVOV ZA IZDELAVO DIPLOMSKIH DEL PROGRAM VELNES 2018/2019 PREDAVATELJICA: mag. Darja Radić UVOD V TURIZEM IN DESTINACIJSKI MANAGEMENT (UTD) 1. Oblikovanje doživetij v izbrani turističnih destinaciji

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Celostna obravnava oseb s težavami v duševnem zdravju NASTJA SALMIČ TISOVEC, UNIV. DIPL. PSIH., CERTIFICIRANA EUROPSY PSIHOLOGINJA Š E N T, S LOV E N S KO Z D R U Ž E N J E Z A D U Š E V N O Z D R AVJ

Prikaži več

Projekt: Kako potekajo krogotoki razvoja v nogometu pri mladih ( uporaba RSA metode dela ) Vaje za spodbujanje gibanja v nogometu- Ime vaje: slalom 1:

Projekt: Kako potekajo krogotoki razvoja v nogometu pri mladih ( uporaba RSA metode dela ) Vaje za spodbujanje gibanja v nogometu- Ime vaje: slalom 1: Vaje za spodbujanje gibanja v nogometu- Ime vaje: slalom 1:0 z žogo ; Skice za trening vaje predvsem za mlajše kategorije; Opis vaje: 1. slalom a) navpično, b) počez in sicer z nogami; rokami; kombinirano

Prikaži več

PKP projekt SMART WaterNet_Opis

PKP projekt SMART WaterNet_Opis PKP projekt SMART WaterNet Po kreativni poti do znanja (PKP) opis programa Program Po kreativni poti do znanja omogoča povezovanje visokošolskih zavodov s trgom dela in tako daje možnost študentom za pridobitev

Prikaži več

SPOLNA USMERJENOST

SPOLNA USMERJENOST SPOLNA USMERJENOST Spolna usmerjenost ali spolna orientacija je pojem, ki se nanaša na posameznikov spolni nagon oz. na preferiran spol intimnih partnerjev. Spolnost je normalen del človekovega življenja.

Prikaži več

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc Mojca Gubanc I. poglavje Požar se je že tri dni razplamteval po gozdu nad vasjo. Zdelo se je, da bo ogenj dosegel naselje pod hribom. Gasilci iz vasi in okolice

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Pedstavitev igre Prometna kača [Združljivostni način]

Microsoft PowerPoint - Pedstavitev igre Prometna kača [Združljivostni način] Predstavitev igre PROMETNA KAČA Okolju prijazno in varno v šolo Sebastian Toplak Ljubljana 29.2.2012 Vsebina Mreža Prometna kača Predstavitev mreže Izvedba igre (kampanje) Priprava na igro Izračun šolskega

Prikaži več

DRUŽINSKO BRANJE

DRUŽINSKO BRANJE DRUŽINSKO BRANJE: BRALNI PROJEKT MESTNE KNJIŽNICE KRANJ Jure Bohinec Ponedeljek, 10. 9. 2018 Bralno društvo Slovenije Nacionalni strokovni posvet BEREMO SKUPAJ, Cankarjev dom v Ljubljani Dejavnosti za

Prikaži več

BV_STANDARDI_SISTEMOV_VODENJA_EN_OK

BV_STANDARDI_SISTEMOV_VODENJA_EN_OK STANDARDI SISTEMOV VODENJA KOT ORODJE ZA IZBOLJŠANJE OKOLJSKE IN ENERGETSKE UČINKOVITOSTI 10.11.2011 Gregor SIMONIČ Sistemi vodenja Kaj so sistemi vodenja oziroma upravljanja? Sistem vodenja oziroma upravljanja

Prikaži več

LOREM IPSUM

LOREM IPSUM Delovanje Evropske agencije za varnost hrane in krme v Sloveniji Ada Hočevar Grom, Urška Blaznik Svetovni dan hrane, Nacionalni posvet o varnosti živil, Ljubljana 7. april 2015 SVETOVALNI FORUM EFSA (Po)svetovalni

Prikaži več

LETNO POROČILO O IZVAJANJU ZAKONA O DOSTOPU DO INFORMACIJ JAVNEGA ZNAČAJA V LETU ______

LETNO POROČILO O IZVAJANJU ZAKONA O DOSTOPU DO INFORMACIJ JAVNEGA ZNAČAJA V LETU ______ LETNO POROČILO O IZVAJANJU ZAKONA O DOSTOPU DO INFORMACIJ JAVNEGA ZNAČAJA 1 V LETU 2010 Organ: OBČINA RADLJE OB DRAVI Sedež organa: MARIBORSKA CESTA 7, 2360 RADLJE OB DRAVI Spletni naslov kataloga www.radlje.si

Prikaži več

Microsoft Word - LIKOVNI_3.doc

Microsoft Word - LIKOVNI_3.doc likovna vzgoja SPLOŠNI razvijajo opazovanje, predstavljivost, likovno mišljenje, likovni spomin in domišljijo razvijajo interes za različne oblike likovne dejavnosti bogate in ohranjajo zmožnost za likovno

Prikaži več

Na podlagi sklepa o izbiri kandidata/kandidatke Petre Zega z dne 1

Na podlagi sklepa o izbiri kandidata/kandidatke Petre Zega  z dne 1 Posvet Otrok v družinskih sporih Rdeča dvorana Pravne fakulteta Univerze v Ljubljani Četrtek, 14. 5. 2015 ANALIZA ODLOČANJA SODIŠČ O VZGOJI IN VARSTVU OTROK Lan Vošnjak Svetovalec pri Varuhu človekovih

Prikaži več

Spremljanje in obvladovanje stroškov

Spremljanje in obvladovanje stroškov Spremljanje in obvladovanje stroškov v podjetjih mag. Jana Trbižan Dnevni red Razvrščanje in razmejevanje stroškov Ugotavljanje stroškov po dejavnostih Obvladovanje stroškov 1 Pomembno je poznati stroškovna

Prikaži več

Novo, certificirano izobraževanje "Fit for Export" Strateško in ciljno vstopiti na nemško govoreče trge regije DACH! Nič ni bolj razburljivo, kot spoz

Novo, certificirano izobraževanje Fit for Export Strateško in ciljno vstopiti na nemško govoreče trge regije DACH! Nič ni bolj razburljivo, kot spoz Novo, certificirano izobraževanje "Fit for Export" Strateško in ciljno vstopiti na nemško govoreče trge regije DACH! Nič ni bolj razburljivo, kot spoznavanje sebe: na začetku izobraževanja boste najprej

Prikaži več

KODEKS RAVNANJA SKUPINE DOMEL Železniki, 16. oktober 2017

KODEKS RAVNANJA SKUPINE DOMEL Železniki, 16. oktober 2017 KODEKS RAVNANJA SKUPINE DOMEL Železniki, 16. oktober 2017 NAGOVOR POSLOVODSTVA S sprejetjem KODEKSA RAVNANJA skupine DOMEL smo sklenili zavezo, da se bomo po njegovih načelih ravnali povsod, kjer smo,

Prikaži več

Microsoft Word - P043-A mod.doc

Microsoft Word - P043-A mod.doc Dr`avni izpitni center *P043A22213* ZIMSKI ROK NEM[^INA NAVODILA ZA OCENJEVANJE ^etrtek, 3. februar 2005 POKLICNA MATURA RIC 2003 2 P043-A222-1-3 IZPITNA POLA 1 1 A: BRALNO RAZUMEVANJE (20) Točke zapisujte

Prikaži več

ŠOLA Gr. SHOLAE = brezdelje, prosti čas JE DRUŽBENA INSTITUCIJA V KATERI POTEKA EDUKACIJA. TO JE: - NAČRTNO IN SISTEMATIČNO IZOBRAŽEVANJE - NAČRTNAIN

ŠOLA Gr. SHOLAE = brezdelje, prosti čas JE DRUŽBENA INSTITUCIJA V KATERI POTEKA EDUKACIJA. TO JE: - NAČRTNO IN SISTEMATIČNO IZOBRAŽEVANJE - NAČRTNAIN ŠOLA Gr. SHOLAE = brezdelje, prosti čas JE DRUŽBENA INSTITUCIJA V KATERI POTEKA EDUKACIJA. TO JE: - NAČRTNO IN SISTEMATIČNO IZOBRAŽEVANJE - NAČRTNAIN SISTEMATIČNA VZGOJA. Na ta način družba posreduje vnaprej

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 VSEŽIVLJENJSKO UČENJE ZAPOSLENIH, KOMPETENČNI CENTRI N KAKO DO NOVIH DELOVNIH MEST DAMJANA KOŠIR Generalna direktorica direktorata za trg dela in zaposlovanje MINISTRSTVO ZA DELO, DRUŽINO IN SOCIALNE ZADEVE

Prikaži več