PREDMETNI DA-ODVISNIKI V SLOVENSKO-RUSKI SOPOSTAVITVI. 1 Uvod

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "PREDMETNI DA-ODVISNIKI V SLOVENSKO-RUSKI SOPOSTAVITVI. 1 Uvod"

Transkripcija

1 UDK : : Mladen Uhlik, Andreja Žele Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani mladen.uhlik@ ff.uni-lj.si andreja.zele@ff.uni-lj.si PREDMETNI DA-ODVISNIKI V SLOVENSKO-RUSKI SOPOSTAVITVI Prispevek obravnava predmetne vsebinske odvisnike s slovenskimi glagoli reči, misliti, videti in slišati v vlogi matičnega povedka. Odpira vprašanje razmerij med matičnim in odvisnim stavkom. Obravnava, kako izbor naklonske, časovne ali vidske oblike v odvisnem stavku vpliva tako na pomen matičnega povedka kot na sporočilnost celotne povedi. Ključne besede: zložena poved, predmetni vsebinski odvisnik, vezniki, slovenščina, ruščina The article focuses on the analysis of object clauses that contain Slovene verbs reči to say, misliti to think, videti to see, and slišati to hear in the function of matrix predicates. It explores the question of the relationship between the matrix and subordinate clauses, while trying to establish to what extent the particular choice of mood, tense, or aspect in the complement clause can influence the meaning of the matrix predicate as well as the general informational value of the sentence. Keywords: complex sentence, object clauses, sentential complementation, complementizers, Slovene, Russian 1 Uvod Namen prispevka je opis značilnosti t. i. predmetnih vsebinskih odvisnikov. 1 Predmetni vsebinski odvisniki so obvezni udeleženci (aktanti) oz. obveznovezljiva določila povedkov v matičnem stavku. Tovrstni predmetni odvisniki nimajo niti prislovne niti oziralne vrednosti, 2 temveč z vsebinsko dopolnitvijo konkretizirajo pomen matičnega povedka. Tipični veznik, ki lahko uvaja vsebino teh predmetnih odvisnikov, je veznik da. Ker ta veznik nima dovolj specializiranega pomena, celotno pomensko razmerje ostaja na obeh povedkih, s tem da prevladujočo vlogo usmerjanja časa in naklona prevzema 1 Avtorja bi se posebej zahvalila M. Beniću, D. Krvini in M. N. Sajenku za dragocene nasvete, pomoč pri prevodu in opombe. Vso odgovornost za morebitne napake pri analizi in interpretaciji prevzemata avtorja. 2 S pomenskega vidika se odvisniki lahko delijo na vsebinske, oziralne in prislovne (Toporišič 2000: ). Ta delitev je sicer brez delitvenih meril prevzeta iz slovanskega jezikoslovja.v slovenski slovničarski tradiciji npr. A. Breznik (1934: ) govori o posebni vrsti vezniških odvisnikov, ki jih deli na izjavne (deklarativne), npr. Sem videl, da svoj čoln po sapi sreče, in na pojasnilne (eksplikativne), npr. Boljše je, da ostanete v šoli. ipd.

2 214 Slavistična revija, letnik 66/2018, št. 2, april junij povedek v matičnem nadrejenem stavku (matični povedek). 3 Matični povedek je hkrati izhodišče za izražanje časovnih razmerij in naklonske usmerjenosti v zloženi povedi. 2 Vsebinski odvisniki: merila delitve Glede na stavčnočlensko vlogo med vsebinskimi odvisniki prevladujejo: a) predmetni vsebinski odvisniki: 1. Andrej je vesel (tega), da ga je Ivan obiskal. Aндрей рад, что Иван навестил его. 2. Povedal je, da ga je sosedа obiskalа. Он рассказал, что соседка его навестила. b) osebkovi vsebinski odvisniki: 3. Veseli me (to), da si me obiskal. Я рад, что ты меня навестил. c) povedkovodoločilni odvisniki: 4. Svoboda je, da lahko delaš po svoji volji. Свобода это когда делаешь все, что хочется. 4 č) prilastkovi vsebinski odvisniki, ki določajo samostalniško zvezo 5 in niso neposredno povezani z matičnim povedkom: 5. Dobil je uradno prošnjo, (da) naj se izseli. Он получил официальное предписание выехать из помещения. Z vidika izražanja časovnih razmerij je posebnost vsebinskih odvisnikov (6, 7), da lahko izražajo tako relativno kot absolutno časovnost, medtem ko večina prislovnih odvisnikov, kot so vzročni in posledični (8), izraža navadno zgolj absolutno časovno rabo. 3 Matični stavek je tu mišljen kot nadrejeni del zložene povedi brez določenega obravnavanega odvisnika. V zloženi povedi z več odvisniki torej matični stavek lahko obsega glavni stavek z vsaj enim odvisnikom; v teh primerih matični stavek ni enak glavnemu stavku, ampak je enakovreden nadrednemu stavku. Matični stavek se v smislu izhodiščnega stavka, ki vključuje vse sestavine potencialnih stavčnih členov tudi v obliki stavka, uporablja npr. v češkem jezikoslovju, pri nas pa je njegovo rabo utemeljeval Cazinkić (2004: 46). 4 Prevod slovenskega zgleda v ruščino kaže, kako lahko aktualno dejanje v slovenskem da-odvisniku s prevodom v ruščino, ki poudari ponovitveno časovnost, prehaja v pravilo. 5 V primerjavi z ruščino so v slovenščini pri samostalnikih, izpeljanih iz glagolov velevanja, nedoločniška dopolnila zelo redka (rus. Он получил просьбу/ приглашение/ совет прийти. = slov. Prejel je prošnjo/vabilo/nasvet naj pride).

3 Mladen Uhlik, Andreja Žele: Predmetni da-odvisniki v slovensko-ruski sopostavitvi Rekel mi je, da jutri pride. Он сказал мне, что завтра придет. V zgledu (6) se sedanjik v predmetnem odvisniku rabi relativno; matični povedek je v pretekliku, dovršni sedanjik (pride) v odvisniku izraža zadobnost glede na dejanje v matičnem povedku. 7. Poslušal je, kako so se prepirale sosede. Oн слушал, как ругались соседки. Preteklik v predmetnem odvisniku pri (7) izraža absolutno rabo in označuje dejanje, istočasno z matičnim povedkom, ki je umeščeno v preteklost glede na trenutek govorjenja. 8. Ker zamujam, mi ne bo uspelo vsega opraviti. Tak как я опаздываю, я не успею всего сделать. V vzročnem odvisniku v zgledu (8) gre za absolutno rabo časa, dejanje je umeščeno glede na na trenutek govorjenja. Razpoznavna lastnost vsebinskih da-odvisnikov je, da lahko posredno izražajo tudi različne naklonske pomene. 9. Rekel sem mu, da pišemo poročilo. (pripovedni skladenjski naklon) Я сказал ему, что мы пишем отчет. 10. Rekel sem mu, (da) naj napiše poročilo. Я сказал ему, чтобы он написал отчет. V zgledu (10) je izražen velelni skladenjski naklon z veznikom naj in povednikom/ indikativom. Posebnost slovenščine je, da velelnost v odvisniku izrazimo tudi z veznikom da, in sicer z indikativom ali z velelnikom, ko je ukaz naslovljen na neposrednega udeleženca: Rekel sem ti, da napišeš poročilo/ Rekel sem ti, da napiši poročilo. = Я тебе сказал, чтобы ты написал отчет. 11. Rekel sem mu, da bi napisali poročilo. (želelni skladenjski naklon) Я сказал ему, что следовало бы написать отчеть. 12.? Rekel sem mu / Vprašal sem ga, ali naj napišemo poročilo. (vprašalni skladenjski naklon) Я спросил у него, не написать ли нам отчет. V nasprotju z ruščino, bolgarščino ali češčino slovenščina nima posebnega veznika, ki bi razlikoval dejansko (realno) ali naklonsko zaznamovano (nerealno) odvisno

4 216 Slavistična revija, letnik 66/2018, št. 2, april junij vsebino, ki jo veznik uvaja. 6 То pomeni, da se v predmetnih odvisnikih z matičnim povedkom želje ali velevanja (13) uporablja isti veznik da kot pri odvisnikih ob povedkih govorjenja in mišljenja (Uhlik, Žele 2017: 91): 13. Želim si, da ti vse uspe pravočasno narediti./ Želim si, da bi ti vse uspelo pravočasno narediti. Желаю тебе, чтобы удалось всё сделать вовремя. češ. Přeji ti, abys to stihl udělat načas. S skladenjskim naklonom se izraža odnos govorca do dejanskosti in uresničljivosti vsebine v odvisniku (prim. realno v (9) vs. nerealno v (10), (11) (12)). 2 Tipologija povedkov, ki uvajajo predmetne vsebinske da-odvisnike Povedke, ki uvajajo predmetne vsebinske da-odvisnike, lahko razvrščamo glede na različna merila. V prispevku bosta predstavljeni dve delitvi prva, ki izhaja z vidika osnovnih komunikacijskih vlog matičnih povedkov (Grepl 2011: 173), in druga, ki z vidika govorca ocenjuje resničnostno vrednost vsebine v odvisniku (Padučeva 2017). 7 Glede na tvorčevo upravljanje s sporočilom, ki je v našem primeru vsebinski odvisnik, je možna delitev matičnih povedkov v tri velike skupine (Grepl 1977: 253; 2011: 173): 1) glagoli predajanja (reči, povedati), prejemanja (slišati, videti, izvedeti), obravnavanja informacij (misliti, razsojati, odločiti se); 2) glagoli stališč, vrednotenj (dvomiti, soglašati); 3) glagoli psihičnih in psihosomatskih stanj in sprememb (veseliti se, pomiriti se, sprijazniti se, bati se). Naštete tri skupine vključujejo najtipičnejše glagole rekanja, mišljenja, védenja, spoznanja, zaznavanja, vrednotenja, občutenja, želje, potrebe ipd. Posebno prva skupina povedkov povezuje vsebinske odvisnike z odvisnim govorom kot pretvorbo premega govora, npr. Prepričuje jih, da naj ga pošljejo na zdravljenje. Pri E. V. Padučevi je tipologija povedkov vezana zlasti na posamezne pomenske sestavine matičnih povedkov, ki omogočajo vezljivost propozicijskih udeležencev z različnimi resničnostnimi vrednostmi; pod pojmom resničnost je obravnavano tisto, kar je resnično z vidika govorca, in ne s stališča zunajjezikovne dejanskosti (Kiparsky&Kiparsky 1970: 143). 8 6 V ruščini, češčini in bolgarščini se razlikovanje med dejanskostjo in nerealnostjo vsebine v odvisniku odraža s pomočjo opozicije veznikov: rus. что, češ. že in bolg. че uvajajo naklonsko nezaznamovane pripovedne odvisnike, rus. чтобы, češ. aby in bolg. да pa odvisnike z nerealno vsebino (ob povedkih želje in velevanja). 7 Sintagma resničnostna vrednost (»истинностный статус«) je pri delitvi E. V. Padučeve povzeta iz filozofije F. L. G. Fregeja ( ). O terminu resničnostna vrednost v filozofiji glej A. Ule (1997: 302). 8 Paul in Carol Kiparsky (1970) sta postavila tezo, da govorčev odnos do resničnosti presupozicije vpliva na izbiro dopolnila.

5 Mladen Uhlik, Andreja Žele: Predmetni da-odvisniki v slovensko-ruski sopostavitvi 217 Po mnenju Padučeve je možnost izražanja resničnosti vsebine v odvisniku ena izmed pomenskih sestavin matičnih povedkov (Padučeva 2004, 2011, 2017). 9 S tem se vprašanje stopnje resničnosti vsebine v odvisniku prenese iz zunajjezikovnega konteksta v znotrajjezikovno besedilno analizo, kar sodi v sistemsko pomenoslovje. Pri zloženi povedi s predmetnim odvisnikom Padučeva poudarja izhodiščno t. i. trditveno vrednost celotne propozicije (prim.»aссертивный статус пропозиции«, Padučeva 2011, 2017). Trditvena vrednost celotne propozicije se nananaša na razmerje med trditvijo, ki je nadredni stavek, in vsebino v odvisniku. Zgled Padučeve (14) izraža razmerje, pri katerem je vsebina v odvisniku predstavljena kot predpostavka (presupozicija): 14. Иван жалеет, что поехал на конференцию в Марокко. Ivan obžaluje (Ivanu je žal), da je šel na konferenco v Maroko. (Padučeva 2011) Prvi del»ivan obžaluje«je po mnenju Padučeve trdilni (t. i. asercija), ki v danem primeru vključuje povedek čustev (obžalovati) s faktičnim pomenom, 10 in v tovrstnih primerih pomeni zanikanje trditve oz. nadrejenega stavka zanikanje celotne povedi. Drugi del»[...], da je šel na konferenco v Maroko«je predpostavka (presupozicija), povezana z védenjem govorca in je pri faktičnih glagolih nespremenljiva stalnica, zato se ne more spremeniti tudi v zgledu (15), ko je matični povedek zanikan (prim. Ivić 1980: 46): 15. Иван не жалеет, что поехал на конференцию в Марокко. Ivan ne obžaluje, da je šel v na konferenco v Maroko. Glede na stopnjo resničnosti vsebine v odvisniku Padučeva predlaga tipologijo matičnih povedkov, ki v ruskem jeziku uvajajo predmetne vsebinske odvisnike z veznikom что. Svojo tipologijo omeji na skupine glagolov v povedkih in izključi zložene povedke z imensko sestavino, ki prav tako lahko uvajajo что-оdvisnike. Avtorica se v veliki meri opira na tipologijo M. Noonana (2007) in matične povedke, ki uvajajo что-оdvisnike, razdeli na naslednje skupine glagolov: 11 9 To za južnoslovanske jezike potrjuje študija M. Ivić (1980: 45). 10 Termin faktičnih povedkov sta leta 1970 uvedla zakonca Kiparsky: faktični povedek (»factive predicate«) je tisti povedek, ki v vlogi matičnega povedka zagotavlja, da ima odvisnik status predpostavke/presupozicije, na katero ne vpliva zanikanje matičnega povedka (Kiparsky&Kiparsky 1970; Ivić 1980; Padučeva 2011). Faktični povedki se razlikujejo od t. i. implikativnih povedkov, pri katerih zanikanje vpliva na resničnostno vrednost vsebine v odvisniku: Dosegel je, da so ga sprejeli (sprejeli so ga) vs. Ni dosegel, da bi ga sprejeli (niso ga sprejeli) (Karttunen 1971 v Padučeva 2011). 11 M. Noonan (2007: ) z vidika tipologije, ki vključuje gradivo tudi iz neindoevropskih jezikov, razlikuje naslednje vrste povedkov, ki lahko uvajajo vsebinske odvisnike: povedki rekanja, povedki presoje, povedki prepričevanja, faktični povedki pripominjanja, povedki znanja ali pridobivanja znanja, povedki strahu, povedki želje, povedki velevanja, naklonski povedki možnosti in obveznosti, povedki namere/cilja, fazni povedki, povedki neposrednega zaznavanja, povedki zanikanja in povedki navezave.

6 218 Slavistična revija, letnik 66/2018, št. 2, april junij glagoli rekanja (глаголы речи), glagoli mišljenja (глаголы мнения), glagoli želje in strahu (дезидеративы и глаголы опасения), glagoli čustev (глаголы эмоции) glagoli vedenja in pridobivanja vedenja (глаголы знания и приобретения знания), glagoli zaznavanja (глаголы восприятия), glagoli laži in pretvarjanja (глаголы лжи и притворства), glagoli dogajanja (общесобытийные глаголы) V nadaljevanju bomo zgornje skupine naštetih glagolov združili glede na resničnostno vrednost odvisnika v razmerju do matičnega povedka. Večina glagolov rekanja (16, 17), mišljenja (18, 19) in glagolov želje in strahu (20, 21) 12 v matičnem povedku ne sproža ocene resničnostne vrednosti v odvisnem stavku. Po Padučevi je njihov resničnostni status indiferenten do resnice (»безотносительность к истинe«), kar tudi pomeni, da ne uvajajo predpostavke, ki bi upoštevala naslovnika: 16. Povedal mi je, da pride. Он сказал мне, что придет. 17. Naročil sem mu, (da) naj pride. Я велел ему прийти. 18. Mislim, da pride. Я думаю, что он придет. 19. Verjamem, da pride. Я верю, что он придет. 20. Želim, da pride./ da bi prišel. Мне бы хотелось, чтобы он пришел. 21. Bojim se, da pride./ da bi prišel. Я боюсь, что он придет. V zgledih (16 21) ni izraženo, ali je vsebina v odvisniku s stališča govorca resnična, in posledica tega je, da pomena trditve v celotni povedi ne moremo istovetiti s pomenom odvisnika. Zato Padučeva znotraj skupine glagolov rekanja zavestno opozori na performativa предупреждать (opozarjati) in напоминать (spomniti) ter na glagol сообщать (obveščati), pri katerih predpostavka v odvisniku izraža tisto, kar govorec jemlje kot resnično. 12 O posebnostih stavčnih dopolnil pri glagolih želje glej še Uhlik, Žele (2018).

7 Mladen Uhlik, Andreja Žele: Predmetni da-odvisniki v slovensko-ruski sopostavitvi 219 Omenjene skupine glagolov se razlikujejo od faktičnih glagolov čustev, pri katerih velja, da ne glede na to, ali je matični povedek trdilni ali zanikani, vsebina v odvisniku izraža predpostavko, za katero govorec najpogosteje meni, da je znana naslovniku (v predpostavki je izraženo skupno védenje govorca in naslovnika/sogovorca): 22. Veselim se, da pride. Я рад, что он придет. 23. Ne veselim se, da pride. Я не рад тому, что он придет. 24. Žalosti me, da pride. Меня расстраивает, что он придет. Med faktične glagole Padučeva uvrsti tudi glagole védenja in pridobivanja znanja (25, 26), pri katerih ima vsebina v odvisniku status predpostavke (presupozicije). V nasprotju z glagoli čustev gre pri glagolih védenja in pridobivanja znanja po navadi za predpostavko, ki je znana govorcu, in ne potencialnemu naslovniku. 25. Vedel sem, da pride. Я знал, что он придет. 26. Nisem vedel, da pride. Я не знал, что он придет. Tako Padučeva (2004: ) kot M. Ivić (1980: 47) opozarjata, da se glagol rus. знать, srh. znati uporablja kot faktični povedek (27), razen pri zanikanju v prvi osebi sedanjika (28), kjer vsebina v odvisniku ne izraža predpostavke: 27. Я не знал, что она приехала. Nisem vedel, da je prišla. Vsebina v odvisniku v zgledu (27) je predpostavka, ki se tudi pri zanikanju obdrži. 28. Я не знаю, приехала она или нет. Ne vem, ali je prišla. V zgledu (28) vsebina v odvisniku z zanikanim matičnim povedkom v 1. osebi sedanjika nima statusa predpostavke. Po Padučevi se glagoli zaznavanja lahko prekrivajo z glagoli pridobivanja znanja. V nadaljevanju (glej 4.1.2) bomo skušali pokazati, kako se razlike med zaznavanjem in pridobivanjem znanja izražajo tudi s pomočjo časovne sovisnosti med nadrejenim matičnim stavkom in odvisnikom.

8 220 Slavistična revija, letnik 66/2018, št. 2, april junij Pri glagolih zaznavanja se kot eno pomembnejših meril za ocenjevanje stopnje resničnostne vrednosti vsebine v odvisniku izkaže zanikanje. Tako je na primer v trdilnih stavkih s stališča govorca vsebina odvisnega stavka po navadi resnična. 29. Vidim/ Videl sem/ Videl bom, 13 da prihaja. Я вижу / Я (у)видел / Я увижу, что она идет Slišim/ Slišal sem/ Slišal bom, da prihaja. Я слышу / Я (у)слышал / Я услышу, что она идет. Že sami glagoli zaznavanja vključujejo tudi pomensko sestavino vrednotenja resničnosti. Stopnja resničnostne vrednosti oz. faktičnosti glagolov zaznavanja se pričakovano zmanjša v primerih zanikanih povedkov zaznavanja, ko vsebina v odvisniku ni več faktična predpostavka/presupozicija. V ruščini se sprememba resničnostne vrednosti na izrazni ravni kaže s pogostejšo rabo veznika чтобы, ki uvaja odvisnike ob zanikanih glagolih zaznavanja (слышал, что/ видел, что vs. не слышал, чтобы/ не видел, чтобы), v slovenščini pa s pogostejšo rabo pogojnika v odvisniku. 31. Не слышал, чтобы сейчас в России существовала бы какая-то система массового тестирования, а без этого вряд ли можно говорить о достаточном материале для серьёзных выводов. (NKRJ). Nisem slišal, da bi danes v Rusiji obstajal kakršen koli sistem množičnega preverjanja, brez tega pa težko govorimo o gradivu, ki bi zadoščalo za resne ugotovitve. 32. Никто не видел, чтобы они бежали через мост, поднимались на холм Nihče ni videl, da bi pretekli most, se povzpeli na hrib... Padučeva izpostavlja dva primera zanikanja trdilnega stavka z glagolom видеть, kjer uporaba veznikov что in чтобы poudari različno stopnjo resničnostne vrednosti. Gre za dva načina zanikanja stavka Я видел, что она улыбнулась. = Videl sem, da se je nasmehnila. 33. Я не видел, что она улыбнулась. = Nisem videl, da/ko se je nasmehnila (odvisnik s что vsebuje predpostavko»ona se je nasmehnila«). 13 V slovenščini in štokavščini sta osnovna glagola, ki označujeta neaktivno zaznavo z vidom/sluhom, dvovidska (slov. videti, slišati, bos., hrv., srb. vid(j)eti, čuti). Glagola neaktivnega zaznavanja v nasprotju z ruščino (видеть vs. увидеть; слышать vs. услышать) nimata sestavljenk, pri katerih bi predponsko obrazilo izražalo vidsko razliko. 14 Ruski glagol приходить nima aktualnoprocesnega pomena (Zaliznjak, Mikaеljan, Šmelev 2015: 29). Zato pri prevodu slovenskega prihajati uporabljamo glagol идти: Poglej, sosed prihaja. Смотри, сосед идет. Za podrobnejši opis o razlikah med rabo vida v ruščini in slovenščini glej Derganc (2010).

9 Mladen Uhlik, Andreja Žele: Predmetni da-odvisniki v slovensko-ruski sopostavitvi Я не видел, чтобы она (хоть раз) улыбнулась. = Nisem videl, da bi se (kdaj) nasmehnila. (v tem primeru je vsebina odvisnika indiferentna do resnice, raba pogojnika nevtralizira faktičnost) 15 Med glagoli zaznavanja Padučeva izpostavlja še podskupino glagolov, kot so казаться (zdeti se, videti kot), воображать (zamišljati si, predstavljati si), pri katerih vsebina v odvisniku ne izraža predpostavke in je indiferentna glede na resničnost s stališča govorca. 35. Zdi se, da prihaja. Кажется, она идет. 36. Videti je, (kot) da prihaja/ (kot) da bi prihajal. Похоже, он идет. V prispevku se osredotočamo na posebnosti odvisnikov ob matičnih povedkih reči, misliti, slišati in videti, preostalih skupin, ki niso povezane s temi povedki, ne bomo vključili v obravnavo. 3 Značilnosti veznika da Pri vseh dosedanjih primerih se je potrdilo, da za uvajanje vsebine predmetnih odvisnikov v slovenščini uporabljamo veznik da. Nespecializirani pomen, po katerem se slovenski da razlikuje od ruskih что in чтобы, mu omogoča nevtralno vlogo pri vzpostavljanju razmerja med matičnim povedkom in povedkom v odvisniku. Pomenska izpraznjenost veznika da se kaže v njegovi široki rabi. V primeru večje pomenske specializiranosti razmerja, ki lahko poudarja časovnost ali način, pa je pri faktičnih glagolih namesto da možna uporaba bolj specializiranih veznikov ko in kako. Zlasti ob faktičnih glagolih čustvenega vrednotenja se razlika med veznikoma da in ko kaže pri naslednjih zgledih: 37. Veselim se, da mi pišeš. Я рад, что ты мне пишешь. 38. Veselim se, ko mi pišeš. Я радуюсь, когда ты мне пишешь. 39. Pritožuje se, da mu zmanjkuje denarja. Он жалуется, что ему не хватает денег. 15 Podoben zgled iz slovaščine omenja Darovec Ešte som ho nevidel, aby sa smial (1984: 172).

10 222 Slavistična revija, letnik 66/2018, št. 2, april junij 40. Pritožuje se, ko mu zmanjkuje denarja. Он жалуется, когда ему не хватает денег. Če predmetni odvisnik uvaja veznik da (37, 39), odvisnik označuje aktualno dejanje ali stanje, medtem ko zgleda z veznikom ko (38, 40) izražata ponovljivost in neaktualnost izraženega stanja ali dejanja. Uporaba veznika kako ob glagolih zaznavanja poudarja procesualnost vsebine v odvisniku (42, 43): 41. Videl je, da je burja odnesla šotor. Он видел, что буря унесла палатку. 42. Videl je, kako je burja odnesla šotor. Он видел, как буря унесла палатку. Razmerje med rabo veznikov da in kako izraža tudi njuno različno skladenjskopomensko vlogo, in sicer tako, da se pri glagolih aktivnega zaznavanja (sln. gledati, poslušati, rus. смотреть, слушать) uporablja izključno veznik kako (rus. как), ki poudarja način dejanja/procesa: Poslušal je, kako spretno trgovci nagovarjajo mimoidoče. Он слушал, как умело торговцы зазывают прохожих. 44. *Poslušal je, da trgovci spretno nagovarjajo mimoidoče. Pri glagolih neaktivnega zaznavanja (videti, slišati, увидеть, слышать), ko nosilec zaznavanja ni tvorno vključen v dogаjanje, veznik da navadno izraža zgolj poročano vsebino: 45. Slišal je, da trgovci spretno nagovarjajo mimoidoče. Он слышал, что торговцы умело зазывают прохожих. 46. Videl je, da trgovci spretno nagovarjajo mimoidoče. Он видел, что торговцы умело зазывают прохожих. Korpusno gradivo potrjuje, da je raba veznika kako ob glagolih neaktivnega zaznavanja videti in slišati omejena na izražanje zaznave, medtem ko veznik da lahko uvaja pomen zaznavanja (glej nadaljevanje) ali pridobivanja informacij: 47. Videl je, kako spretno trgovci nagovarjajo mimoidoče. Он видел, как умело торговцы зазывают прохожих. 16 Glede razlikovanja med veznikoma что in как v ruščini glej Barentsen 1993; Letučij 2014.

11 Mladen Uhlik, Andreja Žele: Predmetni da-odvisniki v slovensko-ruski sopostavitvi Slišal je, kako spretno trgovci nagovarjajo mimoidoče. Он слышал, как умело торговцы зазывают прохожих. Da potrjuje svojo nezaznamovano vezniško vlogo in neposeganje v vsebino tudi tako, da ga kdaj lahko tudi opustimo. V slovenščini, kot je razvidno iz (49), dobimo t. i. polpremi govor: 49. Slišal je, trgovci spretno nagovarjajo mimoidoče. Он слышал, что торговцы умело зазывают прохожих. Nasprotno veznik kako posega v vsebino odvisnika s poudarjanjem načina poteka dejanja, kar izraža tudi izpostavljeno mesto prislova, ki v (47) in (48) sledi vezniku. 4 Konkretna empirična analiza odvisnikov ob povedkih: reči, misliti, videti in slišati Veznik da omogoča, da je težišče časa in naklona na matičnem povedku, ki izraža stališče vršilca oz. govorca in je hkrati izhodišče za časovno sovisnost in naklonsko usmerjenost v zloženi povedi. Čeprav sta časovnost in naklonskost vsebinskega odvisnika podrejeni času in naklonu matičnega povedka in stavka, ravno predmetni vsebinski da-odvisniki, omogočajo časovno sovistnost in naklonsko usklajevano dvosmernost med matičnim in odvisnim stavkom. 17 Tako je s strukturnoskladenjskega vidika smiselno ločevanje vezniških vsebinskih odvisnikov z vezniki kot da in naj, 18 npr. Povedal je, da pride, in oziralnih vsebinskih odvisnikov z oziralnimi zaimki oz. oziralniki, npr. Ni povedal, kdo pride / kam gre / kako gre / zakaj gre ipd.; pri slednjih namreč izbira zaimenskega oziralnika ni odvisna od povedka v matičnem stavku. Nevezanost oziralnih zaimkov na povedek v matičnem (nadrejenem) stavku daje tudi širšo možnost izbire naklonske rabe kot Ne bi verjel, kdor ni videl nasproti Ne bi verjel, da bi lahko videl), Vam že pokažemo, kaj (lahko) znamo / kaj bi lahko znali / kaj ne boste nikoli znali ipd. 17 Vsebinski odvisniki so v češkem jezikoslovju (Miroslav Grepl, Petr Karlík, 1986: ) imenovani kot propozicijski udeleženci»argumenty propoziční«se namreč lahko izvorno razlagajo tudi kot samostojne vsebinsko zaokrožene izjave (vloga premega govora) v različnih komunikacijskih položajih. 18 Poleg povedkov v matičnem stavku različna oz. spremenjena stališča do propozicijsko izražene vsebine izražajo tudi vezniške besede; izbor le-teh je odvisen od konkretnega povedka in tako se izraža tudi tvorčevo stališče oz. odnos do vsebine, ki združuje sporazumevalno težnjo z realno naklonskostjo ali čustvenim vrednotenjem: Bojim se, da se Petru ne bi kaj zgodilo, Bojim se, da bi se Petru kaj zgodilo, Sovražim, da se Peter tako slabo uči Sovražim, ko se Peter tako slabo uči, Čudi me, da je toliko stalo Čudi me, koliko je to stalo, Zdi se, da nekdo gre Zdi se, kot da nekdo gre ipd.

12 224 Slavistična revija, letnik 66/2018, št. 2, april junij 4.1 Primeri vsebinskih odvisnikov z glagoli reči, misliti in slišati, videti v matičnem povedku Za nadaljnjo obravnavo so izbrani pomensko temeljni glagoli reči, misliti, slišati in videti, ki so temeljni splošnopomenski predstavniki povedkov rekanja, mišljenja in zaznavanja. Zaradi njihove splošnopomenskosti je toliko bolj jasen vzvratni konkretni pomenski vpliv odvisnika na matični povedek. Tovrstni povedki 19 vzpostavljajo temeljni komunikacijski okvir, ki uvaja vsebinski odvisnik, da lahko a) sporoča oz. obvešča, npr. Rekel mi je, da pride, b) sprašuje, npr. Sprašuje ga, ali/če je varno, c) zahteva, npr. Rekli so mu, (da) naj bo tiho, č) zaznava, npr. Sliši, da ne more uiti, d) spoznava in pridobiva informacijo, npr. Vidi/Sliši, da jim ni pomoči, e) izraža mnenje ali vrednoti Misli, da bi se lahko poenotili. Širokopomenskost izbranih matičnih povedkov (reči, misliti, slišati) dopušča to, da jih predmetni vsebinski odvisnik pomensko dopolnjuje in izraža tako časovno kot naklonsko sovisnost Glagoli rekanja in mišljenja Časovna razmerja med matičnimi in odvisnimi stavki pri glagolih rekanja in mišljenja v matičnem povedku niso omejena lahko izražajo preddobnost, istodobnost ali zadobnost. Izjema so naklonski pomeni teh glagolov, ki bodo predstavljeni v nadaljevanju. 20 Pomene (povedke) slovenskega glagola reči (po SSKJ), 21 ki navadno vežejo vsebinski odvisnik, lahko razdelimo v naslednje pomenske skupine: 'povedati', 'izraziti z govorjenjem', 'zatrditi, izjaviti' 50. Rekel mi je, da se hitro vrne. Он сказал мне, что скоро вернется. 'ukazati, veleti': 51. Rekel mi je, (da) naj se hitro vrnem. Он велел мне вернуться поскорее. Glagol reči v (53) sporočani vsebini v odvisniku lahko dodaja vrednotenjski okvir in s tem naklonsko zaznamuje vsebino v odvisniku. 19 Karolak (2001: 22 25) jih imenuje tudi povedke»drugega/višjega razreda«, označeni so tudi kot razlagalni ali razmerni glagoli oz. povedki. 20 Za češčino je pomenljiva ugotovitev F. Daneša (1987: 156), da reči lahko zaradi svoje širopomenskosti zaobjame in hkrati združuje vloge indikativa, interogativa, optativa in imperativa, npr. říkal mi, že přijede říkal mi ptal se, jestli bych mu (ne)půjčil stovku říkal mi radil, abych se neženil, medtem ko v slovenščini matični reči ne uvaja vprašanega odvisnika, npr. Rekel je, da pride *Rekel je, če/ali bi prišli Rekel je, da bi (rad) prišel Rekel je, (da) naj pride. 21 Slovar slovenskega knjižnega je v dveh izdajah dostopen na slovarskem spletišču Fran = Fran: slovarji Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. URL: ( ).

13 Mladen Uhlik, Andreja Žele: Predmetni da-odvisniki v slovensko-ruski sopostavitvi Rečem vam, dobro premislite. Говорю Вам, xoрошенько подумайте. Naklon kot izraz pomenske sestavine 'odnosa, razmerja do koga/česa' v pomenju glagolov omeji izražanje časovnih razmerij: 22 v (51, 52) je dejanje v odvisniku izključno zadobno v odnosu do trenutka govorjenja, medtem ko pomeni reči v (50, 53, 54, 55) dopuščajo izražanja različnih dobnosti: 53. Rekel mi je, da se je hitro vrnil. preddobnost Он сказал мне, что быстро вернулся. 54. Rekel mi je, da se bo hitro vrnil/ da se hitro vrne. zadobnost (dovršna oblika prihodnjika ali sedanjika) Он сказал мне, что скоро вернется. 55. Rekel mi je, da se vrača. istodobnost (nedovršna oblika sedanjika) Oн сказал мне, что возвращается. Pomeni vrednotenja so pogosteje izraženi z glagolom misliti: 'imeti povedano za resnično' (prim. SSKJ). Posebnost slovenskega glagola misliti je, da z njim lahko enakovredno izrazimo tako domnevo kot oceno (56). 56. Mislila sva, da bova kmalu na cilju. Мы думали, что скоро будем у цели. V pomenu, kjer prevladuje presoja, ni nobene omejitve glede izražanja časovnega razmerja med odvisnim povedkom in matičnim povedkom (razumsko ravnavanje potrebuje časovne opredelitve). Nasprotno pa prevlada čustvene rabe v zgledu (57), ki izraža očitek, ukinja časovna razmerja. 57. Kaj misliš, da si?! = Kaj si drzneš? Что ты о себе возомнил?! Raba drugih časov v zgledu (57) bi namreč preusmerila pomen glagola misliti (Kaj misliš, da si bil? Kaj misliš, da boš?) iz čustvenega očitka v pravo vprašanje s pomenom presoje. Sopostavitev z ruščino in češčino opozarja na to, da v slovenščini zanikana oblika misliti v 1. osebi sedanjika redkeje uvaja predmetno vsebino z da-stavkom. 22 Na to lastnost naklonskih glagolov v vlogi matičnih povedkov opozarja tipolog M. Noonan (Noonan 2007).

14 226 Slavistična revija, letnik 66/2018, št. 2, april junij Če je v ruščini vsebina odvisnika zanikana z negacijo glagola rus. думать (Letučij 2014), pa to za slovenščino ni običajno v slovenščini se navadno zanika glagol v odvisnem stavku: 58. Не думаю, чтобы завтра пошел снег.? Ne mislim, da bi jutri snežilo. Mislim, da jutri ne bo snežilo. V ruščini zanikanje matičnega povedka v zgledu (58) lahko vpliva na izbiro veznika: pri zanikanju se ob что pojavlja tudi odvisnik чтобы Glagola zaznave: videti, slišati Gradivno se potrjuje, da slovenski glagoli zaznavanja v vlogi matičnega povedka lahko uveljavljajo različne načine absolutne in relativne rabe časa in časovnih razmerij v zloženih povedi. Osredotočili se bomo predvsem na glagole neaktivnega zaznavanja videti in slišati. Glagola neaktivnega zaznavanja videti in slišati poznata različne možnosti izražanja časovne sovisnosti med matičnim in odvisnim povedkom. Vezava predmetnega da- -odvisnika odpira tudi različne možnosti relativne in absolutne rabe časov v odvisnem povedku. Možnosti izražanja sovisnosti in rabe časov ponazarjamo z zgledi iz korpusa Gigafida, pri čemer se opiramo na tipologijo, kot je predstavljena v (Bondarko, Bulаnin 1967: ): 59. Vidim ga/ Videl ga bom/ Videl sem ga. Я его вижу / Я его увижу ~ Я буду его видеть / Я его (у)видел. Prvi tip (59) ponazarja popolno absolutno rabo časovnih oblik v prostem stavku, povezana zgolj z umestitvijo dejanja glede na trenutek govorjenja. 60. Videl sem, kako so mimo mene letele pločevinke s pivom. Я видел, как мимо меня летали банки пива. Drugi tip (60) predstavlja absolutno rabo časovnih oblik. Celotna poved je zaradi obeh povedkov v pretekliku, ki izražata istočasno dejanje, umeščena pred trenutek govorjenja. Veznik kako, ki poudarja način poteka dejanja, v kombinaciji z nedovršnikom vpliva na vzpostavljanje razmerja istočasnosti med matičnim in odvisnim povedkom. Oblika odvisnega povedka je preko izražanja istočasnosti povezana s časom matičnega povedka; preteklik obeh povedkov pa kaže na umeščenost pred trenutek govorjenja (absolutna raba). 61. Slišim, da pride. (Со всех сторон) слышу, что он приедет.

15 Mladen Uhlik, Andreja Žele: Predmetni da-odvisniki v slovensko-ruski sopostavitvi Že vidim, da je zamudil. Я вижу, что oн уже опоздал. Pri tretjem tipu (61, 62) obliki v odvisniku (pride, je zamudil) po Bondarku lahko hkrati izražata relativno in absolutno rabo. Relativno, ker sta umeščeni glede na dejanje v matičnem povedku, absolutno, ker je čas v matičnem povedku (njuna orientacijska točka) sedanjik, ki je po Bondarku povezan s trenutkom govorjenja. Veznik da v nasprotju s kako ne poudarja poteka in zato pomensko ni nujno povezan z izražanjem istočasnosti med obema povedkoma. V zgledu (61) je zadobnost v odvisnem stavku izražena s pomočjo sedanjega dovršnika. Istočasnost bi poudarili tako, da bi v odvisniku uporabili nedovršnik sedanjika Slišim, da prihaja. Vsebina v odvisniku, kot je razvidno iz (61) in (62), ne označuje vedno samega procesa zaznavanja, v zgledu (62) da-stavek ima pomen ugotovitve ali rezulatata zaznavanja, ki izhaja iz posledice predhodnjega dejanja. Obenem pa odsotnost istočasnosti poteka dveh dejanj lahko sproži pomenski premik v matičnem povedku, ta poleg zaznavanja še pridobi pomen pridobivanja informacije oz. ugotavljanja posledic predhodnih dejanj. 63. Videl je, da se vhodna vrata odpirajo na poseben način. Он увидел, что входная дверь открывается особым образом. Četrti tip (63) ponazarja relativno rabo sedanjiške oblike v odvisniku (odpirajo), ki je umeščena glede na čas dejanja v matičnem povedku. Bondarko meni, da ima ta tip»dodatno absolutno orientacijo«, ker sedanjiška oblika v odvisniku označuje dejanje, istočasno z matičnim povedkom, umeščenim pred trenutek govorjenja. Sedanjiško obliko v odvisniku je, kakor opozarja Bondarko, mogoče zamenjati s preteklikom: 64. Videl je, da so se vhodna vrata odpirala na poseben način. Он увидел, что входная дверь открывалась особым образом. Tako v zgledu (63) kot v (64) je razmerje med povedkoma izraženo istočasno in povezano s pomenom zaznavanja. Na razliko med rabo sedanjika (63) in preteklik (64) v odvisnem povedku je opozoril A. Barentsen (1996) sedanjik lahko označuje dejanje, ki še vedno obstaja v trenutku govorjenja, ali splošnoveljavno resnico vrata se odpirajo tudi po tem, ko je osebek to opazil. Raba preteklika v odvisniku (vrata so se odpirala) tovrstno interpretacijo izključuje, ker je vezana izključno na časovni trenutek zaznavanja, npr. Videl sem ga, kako je bežal skozi zadnja vrata.

16 228 Slavistična revija, letnik 66/2018, št. 2, april junij 65. Ves svet je slišal, da bo Avstrija gostila evropsko nogometno prvenstvo. Весь мир слышал, что Австрия будет принимать чемпионат Европы по футболу. Peti tip (65) označuje popolno relativno rabo oblike v odvisniku, prihodnjik se umešča glede na dejanje matičnega povedka (je slišal) in ni povezan s trenutkom govorjenja. Hkratna raba preteklika v matičnem stavku in prihodnjika v odvisnem vzpostavlja obvezno neistočasnost dejanj. V tem primeru pa glagol slišati pomensko prehaja iz zaznavanja (slišal) v pridobivanje informacije (izvedel). Zanikanje matičnih glagolov videti in slišati pa povzroči modifikacijo celotne propozicije, tako da a) se izniči faktičnost, ki je sicer značilna za glagole zaznavanja; b) se pogosteje v odvisniku uporablja pogojnik in c) se ukine možnost izražanja časovnih razmerij. Ugotovljeno potrjuje tip vsebinskega odvisnika (66), ki ne opisuje konkretnega stanja/ dejanja, govorec se v tem primeru ne opredeljuje glede faktičnosti vsebine v odvisniku (Darovec 1984: 172): Nisem ga še videl, da bi se smejal. Я еще не видел, чтобы он смеялся. 5 Vzporedne izrazne možnosti z nedoločnikom ali izglagolskim samostalnikom Izhajamo iz postavke, da da-stavki najbolj popolno in nedvoumno izražajo vsebino. V primerih, ko da-stavke zamenjamo z nedoločnikom ali izglagolskim samostalnikom, 24 navadno krnimo vsebino: relativiziramo časovna in ukinjamo naklonska razmerja med matičnim povedkom in nestavčnim vsebinskim udeležencem, ki je lahko izražen z nedoločnikom ali izglagolskim samostalnikom. Krnitev vsebine je povezana tudi z zmanjševanjem udeleženskih vlog, kar je stalnica pri zamenjavi osebnih glagolskih oblik v odvisnikih z nedoločniki, pri zamenjavah z izglagolskimi samostalniki pa se poveča tudi dvoumnost sporočanega. Pravo pretvorbno razmerje ostaja med premim govorom in vsebinskim odvisnikom, npr. Rekel mu je:»pridi«> Rekel mu je, (da) naj pride. Zamenjava da-stavkov odpira vzporedne izrazne možnosti: vsebinske udeležence lahko izrazimo tudi z nedoločnikom (68) ali izglagolskim samostalnikom (69) v isti skladenjski vlogi: 23 V češki jezikoslovni literaturi imamo sintagmo postoj mluvčího k propozicii (k propozičnímu obsahu). O tem glej Grepl 1977: Po ugotovitvah čeških jezikoslovcev (Grepl, Karlík a kol. 1986: 509) ravno vezniško vsebinski odvisniki v nasprtju z oziralnimi odvisniki odpirajo večjo možnost zamenjav z nedoločnikom ali izglagolskim samostalnikom: npr. Ni povedal, da pride > Ni povedal za svoj prihod.

17 Mladen Uhlik, Andreja Žele: Predmetni da-odvisniki v slovensko-ruski sopostavitvi Slišal sem ga, da poje. Я слышал, как он поет. 68. Slišal sem ga peti. Я слышал, как он поет. 69. Slišal sem njegovo petje. Я слышал его пение. V konkretnih primerih o možnosti zamenjave da-odvisnika z izglagolskim samostalnikom ali nedoločnikom lahko odloča glagolski vid povedka v odvisniku, npr. Slišal je, da so škripala vhodna vrata > Slišal je škripanje vhodnih vrat : Slišal je škripati vhodna vrata nasproti Slišal je, da so zaškripala vhodna vrata > Slišal je zaškripati vhodna vrata : *Slišal je zaškripanje vhodnih vrat (prim. Petr a kol. 1987: 509). Povedki se ločujejo po možnem upovedenju vsebine v odvisniku, nedoločniku ali izglagolskem samostalniku. 25 Tu se bomo omejili zgolj na spremembe, ki jih povzroči zamenjava stavčnega dopolnila z nedoločnikom pri glagolih reči, misliti, videti in slišati v matičnem povedku. Pri misliti vsebina izražena z nedoločnikom poveča konkretizacijo matičnega povedka v smislu konkretne pomenske usmerjenosti. Vsebina v zgledu (71) dobi naklonski odtenek izražanja namena: 70. Mislim, da jo bom kupil. = 'Predvidevam, da jo bom kupil.' (izražanje domneve) Я думаю, что я ее куплю. 71. Mislim jo kupiti. = 'Nameravam jo kupiti.' (izražanje namena) Я планирую ее купить. Izražanje namena (71) je vedno povezano z zadobnostjo, izražena ciljna vsebina pa poudari tudi naklonsko sestavino povedka misliti. Glagol misliti v (71) vzpostavlja z nedoločnikom nujno osebkovo koreferenco. 25 Pretvorbene možnosti vsebinskega odvisnika v nedoločnik ali izglagolski samostalnik omogočajo 1) splošnopomenski povedki, ki so usmerjeni v konkretno početje: odločiti se, pripravljati se, nameniti se, nameravati, domisliti se/si, zamisliti si, npr. Janez se je odločil, da bo pobegnil Janez se je odločil pobegniti Janez se je odločil za pobeg, in 2) povedki, ki nasprotujejo konkretnemu početju: bati se, braniti se, sramovati se, upirati se, npr. Janez se je bal, da bi moral pobegniti Janez se je bal pobegniti Janez se je bal pobega. 3) Široko splošnopomensko rabo pa glagolom tipa dovoliti si, upati si, uspeti, zmoči, znati omeji potencialna naklonskost oz. odnos govorca, in sicer pretežno na rabo z nedoločnikom, npr. Dovolil si je pobegniti, Upal si je pobegniti ipd. (Grepl 2011: ).

18 230 Slavistična revija, letnik 66/2018, št. 2, april junij Ravno nasprotno pa glagol reči s pomensko sestavino velevanja in nedoločnikom uvaja vsebino, pri kateri se neizraženi osebek ob nedoločniku nanaša na naslovnika v vlogi predmeta: 72. Rekel mi je sesti. = 'Ukazal mi je sesti.' Он велел мне сесть. Slovensko korpusno gradivo izkazuje, da so zgledi z nedoločnikom ob glagolih velevanja redki in da se v teh primerih navadno uporabljajo stavčna dopolnila, kar je v nasprotju z rabo v ruščini. V nasprotju s sodobno ruščino se v slovenščini vsebina lahko izraža z nedoločnikom tudi pri glagolih zaznavanja videti in slišati. Neizraženi osebek nedoločniškega dopolnila je koreferenčen s predmetom matičnega povedka (videl sem ga), ki mora biti izražen, in navadno nekoreferenčen z osebkom matičnega povedka. 73. Videl sem ga igrati na turnirjih. Я видел, как он играет на турнирах. 74. Slišal sem ga žvižgati. Я слышал, как он свистит. Za pomen zaznavanja v zgornjih zgledih (73, 74) je značilna istodobnost dejanj v matičnem povedku in nedoločniku, medtem ko matični povedki rekanja in mišljenja z nedoločnikom uvajajo zadobnost (71, 72). 6 Zaključek Prispevek poskuša predstaviti značilnosti predmetnih da-odvisnikov, ki nimajo niti prislovne niti oziralne vrednosti, temveč z vsebinsko dopolnitvijo konkretizirajo pomen matičnega povedka. Razpoznavna lastnost vsebinskih odvisnikov je tudi, da lahko izražajo različne naklonske pomene (pripovedni, velelni, želelni skladenjski naklon); v skladenjskem naklonu se prepoznava odnos govorca do stopnje uresničljivosti vsebine v odvisniku. V nasprotju z ruščino, bolgarščino ali češčino slovenščina nima posebnega veznika, ki bi razlikoval dejansko (realno) ali naklonsko zaznamovano (nerealno) odvisno vsebino, ki jo veznik uvaja. Veznik da nima dovolj specializiranega pomena in zato pomensko težišče ostaja na povedkih, s tem da prevladujočo vlogo usmerjanja časa in naklona prevzema povedek v matičnem nadrejenem stavku (matični povedek).

19 Mladen Uhlik, Andreja Žele: Predmetni da-odvisniki v slovensko-ruski sopostavitvi 231 Povedke, ki uvajajo predmetne vsebinske da-odvisnike, lahko razvrščamo glede na različna merila. V prispevku sta predstavljeni dve delitvi ena izhaja z vidika osnovnih komunikacijskih vlog matičnih povedkov (M. Grepl), druga pa z vidika govorca ocenjuje resničnostno vrednost vsebine v odvisniku (E. V. Padučeva). Obravnavani izbrani glagoli (reči, misliti, videti, slišati) se glede na različno skladenjskopomensko rabo v matičnem povedku lahko ločijo glede na stopnjo resničnostne vrednosti odvisnika v razmerju do matičnega povedka. Njihova širokopomenskost dopušča, da jih predmetni vsebinski odvisnik pomensko dopolnjuje in z njimi vstopa v različna časovna in naklonska razmerja. Časovna razmerja med matičnimi in odvisnimi stavki pri glagolih rekanja in mišljenja v matičnem povedku niso omejena lahko izražajo preddobnost, istodobnost ali zadobnost, izjema so naklonski pomeni teh glagolov. Tako npr. pri glagolu misliti v pomenu, kjer prevladuje pomenska sestavina presoje, ni omejitev glede izražanja časovnega razmerja med odvisnim povedkom in matičnim povedkom (razumsko ravnanje potrebuje časovne opredelitve), nasprotno pa prevlada naklonske rabe (misliti = nameravati ) navadno izraža zgolj zadobnost. Pri slovenskih glagolih videti in slišati je od vrste sovisnosti med matičnim in odvisnim povedkom odvisna prevlada pomenske sestavine: istočasnost označuje neaktivno zaznavanje, raznočasnost pa pridobivanje informacije. V primerih, ko da-stavke zamenjamo z nedoločnikom ali izglagolskim samostalnikom, navadno zlasti z zmanjšanjem udeleženskih vlog krnimo vsebino in s tem relativiziramo časovna in ukinemo naklonska razmerja med matičnim povedkom ter nestavčnim vsebinskim udeležencem. Pri zamenjavi z nedoločnikom se pri glagolih zaznavanja v matičnem povedku ohranja izražanje istodobnosti, pri glagolih rekanja in mišljenja v matičnem povedku pa vezava z nedoločnikom uvaja zadobnost. Viri in literatura Adrian Barentsen, 1993: Shifting points of orientation in Modern Russian: Tense selection in reported perception. Reported speech: Forms and functions of verbs. Ur. T. Jansssen in W. Van der Wurf. Amsterdam, Philadelphia: John Benjamins Jaroslav Bauer, 1965: Souvětí s větami obsahovými. Sborník prací Filozofické fakulty Brněnské University Anton Breznik, 1934: Slovenska slovnica za srednje šole. Četrta pomnožena izdaja. Celje: Družba sv. Mohorja. Helena Běličová Křížkova, 1979: Větná modalita a podřadné souvětí (k modální charakteristice vedlejších vět). Slovo a slovesnost 40/ Helena Běličová, 1982: Sémantická struktura věty a kategorie pádu. Příspěvek k porovnávací syntaxi ruské a české jednoduché věty. Praha: Academia. Aleksandr V. Bondarko, Lev L. Bulanin, 1967: Russkij glagol. Leningrad: Izdatel'stvo «Prosveščenie». [Russian Verb]

20 232 Slavistična revija, letnik 66/2018, št. 2, april junij Robert Cazinkić, 2004: Pojmovanje odvisnika in razmerja med nadrednim in odvisnim stavkom. Jezikoslovni zapiski 10/ František Daneš idr., 1987: Větné vzorce v češtině. Praha: Academia. Fran = Fran: slovarji Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. URL: dostop Miroslav Darovec, 1984: Obsahové vedl ajšie vety v slovenčine. Studia Academica Slovaca 13. Ur. J. Mistrík. Bratislava: Alfa Aleksandra Derganc, 2010: Še nekatere razlike v rabi glagolskih vidov v ruščini in slovenščini. Slavistična revija. Jan. Mar / GigaFida, korpusna besedilna zbirka, dostop Miroslav Grepl, 1977: Věty s tzv. propozičním argumentem. Slavica slovaca 12/ Miroslav Grepl, Petr Karlík, 1986: Skladba spisovné češtiny. Praha: Státní pedagogické nakladatelství. Miroslav Grepl, 2011:»Jak dál v syntaxi.«studie osobností brněnské lingvistiky IV. Brno: Host. Milka Ivić, 1980: O faktivnosti rečenice čiji je glavni predikat glagol sa značenjem»znati«, Otázky slovanske syntaxe IV/2. Brno: Opera Universitatis Purkynianae Brunensis Ján Kačala, 1989: Sloveso a sémantická štruktúra vety. Bratislava: VEDA, Vydavatelʼstvo Slovenskej akadémie vied. Stanisław Karolak, 2001: Od semantyki do gramatyki. Wybór rozpraw. Warszawa: Instytucia Slawistyki PAN. Paul Kiparsky, Carol Kiparsky, 1970: Fact. V: Bierwisch, Manfred / Heidolph, Karl Erich: Progress in Linguistics. Hague-Mouton Domen Krvina, Andreja Žele, 2018: Vezniki: poskus opredelitve njihove vloge v slovenskih zloženih povedih. Jezikoslovni zapiski 24/ Aleksandr B. Lетučij, 2012: O nekotoryh svojstvah russkih sentencial nyh aktantov. Voprosy Jazykoznanija. No [Some features of sentential arguments in Russian]. --, 2014: Sentencial nye aktanty. Materialy dlja proekta korpusnogo opisanija russkoj grammatiki ( Na pravah rukopisi. Moskva [Sentential arguments]. --, 2014: [Materials for the project of corpus description of the Russian grammar] Nacional nyj korpus russkogo jazyka (NKRJa), dostop [Russian National Corpus] Michael Noonan, 2007: Complementation. In: Timothy Shopen, Language typology and syntactic description 2: Complex constructions, 2nd edn. Ur. T. Shopen. Cambridge: Cambridge University Press Elena V. Padučeva, 2004: Dinamičeskie modeli v semantike leksiki. Studia Philologica. Moskva: Jazyki slavjanskoj kul'tury [Dynamic Models in Lexical Semantics] --,2011: Prezumpcija. Materialy dlja proekta korpusnogo opisanija russkoj grammatiki ( Na pravah rukopisi. Moskva. [Presumption] --,2017: Оb istinnostnom statuse propozicii v predloženijah s sentencial'ym aktantom. Russkij jazyk v naučnom osveščenii [On the truth value status of a proposition in sentences with a sentential complement]

21 Powered by TCPDF ( Mladen Uhlik, Andreja Žele: Predmetni da-odvisniki v slovensko-ruski sopostavitvi 233 Jarmila Panevová, 1971: Vedlejší věty obsahové. Slovo a slovesnost 32/ ParaSol, a Corpus of Slavic and Other Languages, dostop Jan Petr a kol., 1987: Mluvnice češtiny (3 Skladba). Praha: Academia. Jože Toporišič, 1982: Nova slovenska skladnja (NSS). Ljubljana: DZS. --, 1992: Enciklopedija slovenskega jezika. Ljubljana: CZ. Jože Toporišič, : Slovenska slovnica (SS). Četrta prenovljena in razširjena izdaja. Maribor: Obzorja. Mladen Uhlik, Andreja Žele, 2017: Semantičeskie i sintaksičeskie osobennosti glagolov bati se bojat sja i upati (se/si) nadejat sja; otvaživat sja v slovenskom predloženii. Slovenski jezik - Slovene linguistic studies. Vol [Semantic and syntactic features of the verbs bati se ʽto fearʼ and upati (si/se) ʽto hope; to dareʼ in the Slovenian sentence] --,2018: Da-predloženija pri glagolah želanija i pobuždenija v slovenskom jazyke. Voprosy Jazykoznanija. No (v tisku) [Da-Clauses as Complements of Desiderative and Manipulative Verbs in Slovenian] Andrej Ule, 1997: Mali leksikon logike. Ljubljana: MK. Ada Vidovič Muha, 1984: Nova slovenska skladnja J. Toporišiča. Slavistična revija XXXII/2: Anna A. Zaliznjak, Irina L. Mikaeljan, Aleksandr D. Šmelev, 2015: Russkaja aspektologija: V zaščitu vidovoj pary. Moskva: Jazyki slavjanskoj kul tury. [Russian aspectology: In defense of the aspect pair] Резюме В современном словенском языке союз da занимает особое место, будучи наиболее выразительным многофункциональным подчинительным союзом, вводящим самые различные типы подчиненных предложений. Как и в других южнославянских языках, он типичен для сентенциальных актантов, функционально соответствующим прежде всего объектным и подлежащным придаточным. Русскими соответствиями словенским da-предложениям чаще всего являются актантные предложения, вводимые союзами что и чтобы (возник из слияния что и бы, частицы, участвующей в образовании форм сослагательного наклонения). Вместо актантного предложения в обоих языках может использоваться перифраз с инфинитивом. Объектные сентенциальные актанты в обоих языках употребляются в первую очередь с глаголами, обозначающими ментальную или речевую деятельность. При сентенциальных актантах выбор времени и наклонения зависимого предиката обычно определяется матричным предикатом, который при этом выражает также отношение говорящего к высказыванию. В статье рассматриваются объектные придаточные при словенских глаголах reči «сказать», misliti «думать», videti «видеть» и slišati «слышать», отличающихся своей многозначностью. В случае этих глаголов особым образом проявляется взаимосвязанность матричной и зависимой предикаций. Выбор видо-временных форм или наклонения зависимого предиката влияет на значение как матричного глагола, так и высказывания в целом.

SLOVENŠČINA TVORJENKE: So besede, ki jih tvorimo iz drugih besed. Levo obrazilo/predpona: Za pis Desno obrazilo/pripona: pis atelj Podstava/koren: pis

SLOVENŠČINA TVORJENKE: So besede, ki jih tvorimo iz drugih besed. Levo obrazilo/predpona: Za pis Desno obrazilo/pripona: pis atelj Podstava/koren: pis SLOVENŠČINA TVORJENKE: So besede, ki jih tvorimo iz drugih besed. Levo obrazilo/predpona: Za pis Desno obrazilo/pripona: pis atelj Podstava/koren: pis mo Vmesno obrazilo/medpona: pot o pis BESEDOTVORNI

Prikaži več

Microsoft Word AZ_Verzija za posiljanje.doc

Microsoft Word AZ_Verzija za posiljanje.doc Izvirni znanstveni članek UDK:811.163.6'367.625 GLAGOLSKA VEZLJIVOST Z VIDIKA GLAGOLSKE KOOKURENCE V SLOVENSKI ZLOŽENI POVEDI Andreja Žele Oddelek za slovenistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Prikaži več

Poved in stavek

Poved in stavek Poved in stavek POVED je najmanjša enota besedila. POVED (nekaj pove) je zaokrožena skupina pomensko in oblikovno povezanih besed. Je srcu laže mi pri postalo. Pri srcu mi je postalo laže. Logično povezane

Prikaži več

Univerza v Ljubljani Filozofska fakulteta Oddelek za anglistiko in amerikanistiko Aškerčeva Ljubljana izr. prof. dr. Marjeta VRBINC Recenzija u

Univerza v Ljubljani Filozofska fakulteta Oddelek za anglistiko in amerikanistiko Aškerčeva Ljubljana izr. prof. dr. Marjeta VRBINC Recenzija u Univerza v Ljubljani Filozofska fakulteta Oddelek za anglistiko in amerikanistiko Aškerčeva 2 1000 Ljubljana izr. prof. dr. Marjeta VRBINC Recenzija učbeniškega kompleta za angleščino kot prvi tuji jezik

Prikaži več

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ slovenscina 2018.docx

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ slovenscina 2018.docx OSNOVNA ŠOLA SOSTRO POROČILO O ANALIZI DOSEŽKOV NACIONALNEGA PREVERJANJA ZNANJA IZ SLOVENŠČINE leta 2018 Pripravile učiteljice slovenščine: Renata More, Martina Golob, Petra Aškerc, Katarina Leban Škoda

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M18153112* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK FILOZOFIJA Izpitna pola 2 Esej Sreda, 30. maj 2018 / 120 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese

Prikaži več

Iztok KOSEM in Špela ARHAR HOLDT Trojina, zavod za uporabno slovenistiko ANALIZA BESEDIŠČA IN SKLADNJE V BESEDILIH TESTA BRALNE PISMENO

Iztok KOSEM in Špela ARHAR HOLDT Trojina, zavod za uporabno slovenistiko   ANALIZA BESEDIŠČA IN SKLADNJE V BESEDILIH TESTA BRALNE PISMENO Iztok KOSEM in Špela ARHAR HOLDT Trojina, zavod za uporabno slovenistiko www.trojina.si ANALIZA BESEDIŠČA IN SKLADNJE V BESEDILIH TESTA BRALNE PISMENOSTI PISA 2009 TEMA POROČILA PISA (The Programme for

Prikaži več

F. Klingauf

F. Klingauf Acta agriculturae Slovenica, 89-1, avgust 2007 str. 129-135 Agrovoc descriptors: brassica oleracea capitata; cabbages; terminology; nomenclature; identification; taxonomy; classification; research; interdisciplinary

Prikaži več

PAST CONTINUOUS Past continuous uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se dogajali v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič

PAST CONTINUOUS Past continuous uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se dogajali v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič PAST CONTNUOUS Past continuous uporabljamo, ko želimo opisati dogodke, ki so se dogajali v preteklosti. Dogodki so se zaključili v preteklosti in nič več ne trajajo. Dogodki so v preteklosti trajali dalj

Prikaži več

Univerza v Ljubljani Ekonomska fakulteta Kardeljeva ploščad Ljubljana doc. dr. Alenka Vrbinc Recenzija učbeniškega kompleta za angleščino kot

Univerza v Ljubljani Ekonomska fakulteta Kardeljeva ploščad Ljubljana doc. dr. Alenka Vrbinc Recenzija učbeniškega kompleta za angleščino kot Univerza v Ljubljani Ekonomska fakulteta Kardeljeva ploščad 17 1000 Ljubljana doc. dr. Alenka Vrbinc Recenzija učbeniškega kompleta za angleščino kot drugi tuji jezik v prvem in drugem letniku gimnazij,

Prikaži več

ITALIJANŠČINA - 5. raz. Poslušanje in ustno izražanje UČNI SMOTRI OPISNIKI Kaj preverimo VSEBINE/DEJAVNOSTI Učenec disciplinirano posluša sogovornike

ITALIJANŠČINA - 5. raz. Poslušanje in ustno izražanje UČNI SMOTRI OPISNIKI Kaj preverimo VSEBINE/DEJAVNOSTI Učenec disciplinirano posluša sogovornike ITALIJANŠČINA - 5. raz. Poslušanje in ustno izražanje disciplinirano posluša sogovornike in se ustrezno vključuje v razgovor; upošteva stališča sogovornikov; pozorno posluša in izlušči informacije iz besedil,

Prikaži več

Smernice Sodelovanje med organi na podlagi členov 17 in 23 Uredbe (EU) št. 909/ /03/2018 ESMA SL

Smernice Sodelovanje med organi na podlagi členov 17 in 23 Uredbe (EU) št. 909/ /03/2018 ESMA SL Smernice Sodelovanje med organi na podlagi členov 17 in 23 Uredbe (EU) št. 909/2014 28/03/2018 ESMA70-151-435 SL Kazalo 1 Področje uporabe... 2 2 Namen... 4 3 Obveznosti v zvezi s skladnostjo in poročanjem...

Prikaži več

LETNA PRIPRAVA:

LETNA PRIPRAVA: Romana Janc, prof. Agata Bohinc LETNA PRIPRAVA: 1. Splošni del (strani 2 14) (povzeto iz Učnega načrta za angleščino, izdanega pri Ministrstvu za šolstvo, znanost in šport ter Zavodu RS za šolstvo, 2004)

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Š i f r a k a n d i d a t a : *M07119111* Državni izpitni center SLOVENŠČINA KOT DRUGI JEZIK NA NARODNO MEŠANEM OBMOČJU V PREKMURJU Izpitna pola 1 A) Bralno razumevanje B) Razčlemba neumetnostnega besedila

Prikaži več

Neformalni izobraževalni program ZAČETNA OPISMENJEVALNICA V SLOVENŠČINI ZA PRISELJENCE Ljubljana, oktober 2017

Neformalni izobraževalni program ZAČETNA OPISMENJEVALNICA V SLOVENŠČINI ZA PRISELJENCE Ljubljana, oktober 2017 Neformalni izobraževalni program ZAČETNA OPISMENJEVALNICA V SLOVENŠČINI ZA PRISELJENCE Ljubljana, oktober 2017 Kazalo 1 IME PROGRAMA... 3 2 UTEMELJENOST PROGRAMA... 3 3 CILJNA SKUPINA... 5 4 CILJI PROGRAMA...

Prikaži več

Da bo komunikacija z gluho osebo hitreje stekla

Da bo komunikacija z gluho osebo hitreje stekla Da bo komunikacija z gluho osebo hitreje stekla Komu je knjižica namenjena? Pričujoča knjižica je namenjena javnim uslužbencem, zdravstvenemu osebju, ki pri svojem delu stopa v stik z gluho osebo, in tudi

Prikaži več

21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na: Kontakt: Referat Pedagoške fakultete

21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na:   Kontakt: Referat Pedagoške fakultete 21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na: www.pef.uni-lj.si Kontakt: Referat Pedagoške fakultete (referat@pef.uni-lj.si, tel.: +386(0)15892343, +386(0)15892201)

Prikaži več

Univerza v Ljubljani Ekonomska fakulteta Kardeljeva ploščad Ljubljana doc. dr. Alenka Vrbinc Recenzija učbeniškega kompleta za angleščino kot

Univerza v Ljubljani Ekonomska fakulteta Kardeljeva ploščad Ljubljana doc. dr. Alenka Vrbinc Recenzija učbeniškega kompleta za angleščino kot Univerza v Ljubljani Ekonomska fakulteta Kardeljeva ploščad 17 1000 Ljubljana doc. dr. Alenka Vrbinc Recenzija učbeniškega kompleta za angleščino kot drugega tujega jezika v prvem in drugem letniku gimnazije

Prikaži več

PROJECT OVERVIEW page 1

PROJECT OVERVIEW page 1 N A Č R T P R O J E K T A : P R E G L E D stran 1 Ime projekta: Ustvarjanje s stripom Predmet/i: Slovenščina Avtorja/i projekta: Jasmina Hatič, Rosana Šenk Učitelj/i: Učitelji razrednega pouka Trajanje:

Prikaži več

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE –

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE – PRAŠALNIK BRALNE MOTIACIJE ZA STAREJŠE UČENCE BM-st Pred teboj je vprašalnik o branju. Prosimo te, da nanj odgovoriš tako, kot velja zate. vprašalniku ni pravilnih oz. napačnih odgovorov. Na posamezne

Prikaži več

Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa

Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa znanja slovenskega jezika (Ur. l. RS št. 47/1994),

Prikaži več

Družina v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi Boris Kern Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša, ZRC SAZU, Ljubljana UDK ' '373

Družina v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi Boris Kern Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša, ZRC SAZU, Ljubljana UDK ' '373 Boris Kern Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša, ZRC SAZU, Ljubljana UDK 811.163.6'367.625'373.611:81'243 Stopenjske tvorjenke iz glagolov čutnega zaznavanja Namen prispevka je na podlagi analize

Prikaži več

KRITERIJI ZA PREVERJANJE IN OCENJEVANJE ZNANJA – SLOVENŠČINA

KRITERIJI ZA PREVERJANJE IN OCENJEVANJE ZNANJA – SLOVENŠČINA KRITERIJI ZA PREVERJANJE IN OCENJEVANJE ZNANJA SLOVENŠČINA Obvezni učbeniki Berilo Branja 1, 2, 3, 4 Na pragu besedila 1, 2, 3, 4 (učbenik in delovni zvezek); Če dijak pri pouku nima ustreznega učbenika,

Prikaži več

Microsoft Word - P043-A mod.doc

Microsoft Word - P043-A mod.doc Dr`avni izpitni center *P043A22213* ZIMSKI ROK NEM[^INA NAVODILA ZA OCENJEVANJE ^etrtek, 3. februar 2005 POKLICNA MATURA RIC 2003 2 P043-A222-1-3 IZPITNA POLA 1 1 A: BRALNO RAZUMEVANJE (20) Točke zapisujte

Prikaži več

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA UČNA PRIPRAVA ZA URO VZOJE (1. razred) MALI POTEPUH Skladatelj: W. A. Mozart Besedilo: Jože Humer MENTOR: Mateja Petrič PRIPRAVNICA: Urška Zevnik Ljubljana, 24. 1.

Prikaži več

Microsoft Word - P122-A _mod.doc

Microsoft Word - P122-A _mod.doc 2 P122-A302-1-3 IZPITNA POLA 1 Vsak pravilen odgovor je vreden eno (1) točko. Skupno je možno doseči trideset (30) točk. Opomba: Pri ocenjevanju te pole se ne upošteva kriterija jezikovne pravilnosti.

Prikaži več

Mihail Bahtin in OBERIU / ОБЭРИУ (Psihotipologija nekega obdobja)

Mihail Bahtin in OBERIU / ОБЭРИУ (Psihotipologija nekega obdobja) Mihail Bahtin in OBERIU / ОБЭРИУ (Psihotipologija nekega obdobja) Mihail Bahtin in OBERIU / ОБЭРИУ (Psihotipologija nekega obdobja) Miha Javornik (Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani) Notes References

Prikaži več

Microsoft Word - P113-A _mod.docx

Microsoft Word - P113-A _mod.docx Državni izpitni center *P113A22213* ZIMSKI IZPITNI ROK NEMŠČINA NAVODILA ZA OCENJEVANJE Torek, 7. februar 2012 POKLICNA MATURA RIC 2012 2 P113-A222-1-3 IZPITNA POLA 1 Vsak pravilen odgovor je vreden eno

Prikaži več

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 31. maja 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 4.

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 31. maja 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 4. ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 31. maja 219 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 4.313 (2.59) ilegalnih prehodov državne meje. Število

Prikaži več

Deans Office

Deans Office Dekan izr. prof. dr. Janez Stare Gosarjeva ulica 005 SI-1000 Ljubljana T: +386 1 5805 561 F: +386 1 5805 521 crpo@fu.uni-lj.si www.fu.uni-lj.si Datum: 20. 6. 2016 Številka: 30000-07/2016-1 V skladu z določili

Prikaži več

Zadeva T-317/02 Fédération des industries condimentaires de France (FICF) in drugi proti Komisiji Evropskih skupnosti Skupna trgovinska politika - Sve

Zadeva T-317/02 Fédération des industries condimentaires de France (FICF) in drugi proti Komisiji Evropskih skupnosti Skupna trgovinska politika - Sve Zadeva T-317/02 Fédération des industries condimentaires de France (FICF) in drugi proti Komisiji Evropskih skupnosti Skupna trgovinska politika - Svetovna trgovinska organizacija (STO) - Uredba (ES) št.

Prikaži več

Strategic Planning Survival Kit

Strategic Planning Survival Kit GLEDAM BEGUNCA -VIDIM ČLOVEKA BEGUNCI V SVETU IN SLOVENIJI VSI IMAMO PRAVICO DO AZILA GettyImages Države so se po strahotah druge svetovne vojne, ki je ustvarila 60 milijonov beguncev, same dogovorile,

Prikaži več

Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin

Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin OBDOBJE ROMANTIKA Romantika je umetnostna smer v Evropi iz prve polovice 19. stoletja. Razvila se je iz predromantike konec 18.stol. Izražanje čustev Osrednja

Prikaži več

Microsoft Word - A AM MSWORD

Microsoft Word - A AM MSWORD 3.9.2015 A8-0230/15 15 Uvodna izjava F F. ker je za to, da se bolje zavarujejo demokracija, pravna država in temeljne pravice, potrebna revizija Pogodb EU; F. ker je za to, da se bolje zavarujeta nacionalna

Prikaži več

Ocenjevanje tvorbnih nalog

Ocenjevanje tvorbnih nalog Vrednotenje tvorbnih nalog dr. Simona Kranjc Ljubljana, 11. aprila 2012 Kaj ocenjujemo? Razumevanje Tvorjenje Razumevanje in tvorjenje besedil Dejavnost sprejemanja (branje) Dejavnost tvorjenja (pisanje)

Prikaži več

Microsoft Word - Financni nacrt SSUL 2009 BREZOVAR.doc

Microsoft Word - Financni nacrt SSUL 2009 BREZOVAR.doc 1 FINANČNI NAČRT ŠTUDENTSKEGA SVETA UNIVERZE V LJUBLJANI ZA LETO 2009, ki ga je Študentski svet Univerze v Ljubljani sprejel na seji dne 14. 1. 2009 in ga pošilja Upravnemu odboru Univerze v Ljubljani

Prikaži več

SL SL SL

SL SL SL KOMISIJA EVROPSKIH SKUPNOSTI Bruselj, 13.8.2008 COM(2008) 514 konč. VOL. I 2008/0167 (CNS) 2008/0168 (CNS) Predlog UREDBA SVETA o spremembi Uredbe (ES) št. 2182/2004 o medaljah in žetonih, podobnih eurokovancem

Prikaži več

Microsoft Word - SL Opinion CON_2014_39 on public access to specific information related to bad loans of certain banks.doc

Microsoft Word - SL Opinion CON_2014_39 on public access to specific information related to bad loans of certain banks.doc SL MNENJE EVROPSKE CENTRALNE BANKE z dne 27. maja 2014 o javnem dostopu do določenih informacij o slabih posojilih nekaterih bank (CON/2014/39) Uvod in pravna podlaga Evropska centralna banka (ECB) je

Prikaži več

Številka: Up-694/19-8 U-I-179/19-5 Datum: SKLEP Ustavno sodišče je v postopkih za preizkus ustavne pritožbe in pobude A. B., C., na seji 1

Številka: Up-694/19-8 U-I-179/19-5 Datum: SKLEP Ustavno sodišče je v postopkih za preizkus ustavne pritožbe in pobude A. B., C., na seji 1 Številka: Up-694/19-8 U-I-179/19-5 Datum: 15. 7. 2019 SKLEP Ustavno sodišče je v postopkih za preizkus ustavne pritožbe in pobude A. B., C., na seji 15. julija 2019 sklenilo: 1. Ustavna pritožba zoper

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 9. Funkcije 1 9. 1. F U N K C I J A m a i n () 9.2. D E F I N I C I J A F U N K C I J E 9.3. S T A V E K r e t u r n 9.4. K L I C F U N K C I J E I N P R E N O S P A R A M E T R O V 9.5. P R E K R I V

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Standardi znanja in kriteriji ocenjevanja 2 r.ppt [Samo za branje] [Združljivostni način]

Microsoft PowerPoint - Standardi znanja in kriteriji ocenjevanja 2  r.ppt [Samo za branje] [Združljivostni način] STANDARDI ZNANJA PO PREDMETIH IN KRITERIJI OCENJEVANJA 2. razred SLOVENŠČINA 1 KRITERIJI OCENJEVANJA PRI SLOVENŠČINI POSLUŠANJE -Poslušanje umetnostnega besedilo, določanja dogajalnega prostora in časa,

Prikaži več

%

% OSNOVNA ŠOLA NARODNEGA HEROJA RAJKA HRASTNIK PODRUŽNIČNA ŠOLA DOL PRI HRASTNIKU PODRUŽNICA LOG AKTIV TJA IN NI KRITERIJ OCENJEVANJA 2018/2019 0-44 % nzd (1) 45-64 % zd (2) 65-79 % db (3) 80-89 % pdb (4)

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP Osnovna šola dr. Aleš Bebler - Primož Hrvatini NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V ŠOLSKEM LETU 2017/18 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Neobvezni izbirni predmeti so novost, ki se postopoma uvršča

Prikaži več

DODATEK_F8

DODATEK_F8 COMARC/B F.8 F.8 Tabela polj/podpolj s stopnjo obveznosti za posamezen bibliografski nivo V tabeli je podana obveznost polj/podpolj (o - obvezen podatek, p - obvezen podatek, če obstaja, in n - neobvezen

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP 2018

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP 2018 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Po 20. a člen ZOoš šola ponuja za učence 1.razreda, 4. 9. razreda neobvezne izbirne predmete. Šola bo za učence 1. razreda izvajala pouk prvega tujega jezika

Prikaži več

Univerza v Ljubljani Ekonomska fakulteta Kardeljeva ploščad Ljubljana izr. prof. dr. Alenka Vrbinc Recenzija učbeniškega kompleta za angleščin

Univerza v Ljubljani Ekonomska fakulteta Kardeljeva ploščad Ljubljana izr. prof. dr. Alenka Vrbinc Recenzija učbeniškega kompleta za angleščin Univerza v Ljubljani Ekonomska fakulteta Kardeljeva ploščad 17 1000 Ljubljana izr. prof. dr. Alenka Vrbinc Recenzija učbeniškega kompleta za angleščino kot drugi tuji jezik v prvem in drugem letniku gimnazij,

Prikaži več

21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na: Kontakt: Referat Pedagoške fakultete

21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na:   Kontakt: Referat Pedagoške fakultete 21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na: www.pef.uni-lj.si Kontakt: Referat Pedagoške fakultete (referat@pef.uni-lj.si, tel.: +386(0)15892343, +386(0)15892201)

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Lapajne&Randl2015.pptx

Microsoft PowerPoint - Lapajne&Randl2015.pptx RAZISKAVA OB PREDVIDENI SELITVI KNJIŽNIC OHK Raziskava je potekala v okviru predmetov Raziskovalne metode in Uporabniki informacijskih virov in storitev pod mentorstvom treh profesorjev (dr. Pisanski,

Prikaži več

Slovenian Group Reading Cards

Slovenian Group Reading Cards Kaj je program Narcotics Anonymous? NA (Narcotics Anonymous) smo nepridobitna skupnost moških in žensk, katerih glavni problem so droge. Smo odvisniki, ki okrevamo. Redno se srečujemo, da drug drugemu

Prikaži več

POLA3

POLA3 Državni izpitni center *P173A22213* ZIMSKI IZPITNI ROK NEMŠČINA NAVODILA ZA OCENJEVANJE Ponedeljek, 5. februar 2018 POKLICNA MATURA Državni izpitni center Vse pravice pridržane. 2 P173-A222-1-3 IZPITNA

Prikaži več

Slavistična revija ( je ponujena pod licenco Creative Commons, priznanje avtorstva 4.0 international. URL

Slavistična revija (  je ponujena pod licenco Creative Commons, priznanje avtorstva 4.0 international. URL UDK 811.163 367 Andreja Žele Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša v Ljubljani 141 SLOVENSKA SKLADNJA Z VIDIKA SKLADENJSKIH TEORIJ Predstavitev vplivov skladenjskih teorij sem problemsko zamejila z

Prikaži več

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx številka 13, 15. dec.2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! Danes nadaljujemo z vprašanji, s katerimi vrednotite konkretne lastnosti in sposobnosti posameznega kandidata. V prejšnjih

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 11. avgust 2017 (OR. en) Medinstitucionalna zadeva: 2017/0188 (NLE) 11653/17 FISC 173 PREDLOG Pošiljatelj: Datum prejema:

Svet Evropske unije Bruselj, 11. avgust 2017 (OR. en) Medinstitucionalna zadeva: 2017/0188 (NLE) 11653/17 FISC 173 PREDLOG Pošiljatelj: Datum prejema: Svet Evropske unije Bruselj, 11. avgust 2017 (OR. en) Medinstitucionalna zadeva: 2017/0188 (NLE) 11653/17 FISC 173 PREDLOG Pošiljatelj: Datum prejema: 9. avgust 2017 Prejemnik: Št. dok. Kom.: Zadeva: za

Prikaži več

Microsoft Word - N doc

Microsoft Word - N doc Š i f r a u ~ e n c a/-k e: Dr`avni izpitni center *N03110131* REDNI ROK SLOVENŠ^IN PISNI PREIZKUS Sreda, 7. maja 003 / 45 minut Dovoljeno gradivo in pripomo~ki: u~enec/-ka prinese s seboj modro/~rno nalivno

Prikaži več

Govorne in slikovne tehnologije

Govorne in slikovne tehnologije Uvod GOVORNE TEHNOLOGIJE prof. dr. France Mihelič PREGLED PREDSTAVITVE Osnovni pojmi Uporaba Zahtevnost raziskovalnega področja Variabilnost govora Razumevanje govora Interdisciplinarnost Govorne podatkovne

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M17154111* PSIHOLOGIJA Izpitna pola 1 SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Strukturirane naloge Torek, 30. maj 2017 / 90 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki:

Prikaži več

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 30. aprila 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 30. aprila 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 3. aprila 219 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 3.43 (1.35) ilegalnih prehodov državne meje. Število

Prikaži več

Pravilnost podatkov, navedenih v vlogi, bo

Pravilnost podatkov, navedenih v vlogi, bo Pravilnost podatkov, navedenih v vlogi, bo Šolsko leto: 2019/2020 preverila komisija za sprejem otrok v vrtec pri upravljavcih zbirk osebnih podatkov, ki Datum oddaje vloge: / jih vodijo v skladu z zakonom.

Prikaži več

Na podlagi Zakona o visokem šolstvu, Statuta Univerze v Ljubljani ter Pravil o organizaciji in delovanju Fakultete za družbene vede (FDV) je senat FDV

Na podlagi Zakona o visokem šolstvu, Statuta Univerze v Ljubljani ter Pravil o organizaciji in delovanju Fakultete za družbene vede (FDV) je senat FDV Na podlagi Zakona o visokem šolstvu, Statuta Univerze v Ljubljani ter Pravil o organizaciji in delovanju Fakultete za družbene vede (FDV) je senat FDV na seji 5. 2. 2018 sprejel P R A V I L N I K O PREHODU

Prikaži več

EVROPSKA PRAVNA FAKULTETA V NOVI GORICI

EVROPSKA PRAVNA FAKULTETA V NOVI GORICI NOVA UNIVERZA, EVROPSKA PRAVNA FAKULTETA - Delpinova ulica 18b, 5000 Nova Gorica - tel: (05) 338-44-00, fax: (05) 338-44-01 - e-pošta: info@evro-pf.si Informativno mesto: - Referat za študijske zadeve,

Prikaži več

Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Pr

Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Pr Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Prešerna, Kranj (ponovitev izvedbe 23. oktobra na OE

Prikaži več

Na podlagi 65. člena Akta o ustanovitvi zasebnega vzgojno izobraževalnega zavoda»waldorfska šola Ljubljana«z dne je po predhodni obravnavi

Na podlagi 65. člena Akta o ustanovitvi zasebnega vzgojno izobraževalnega zavoda»waldorfska šola Ljubljana«z dne je po predhodni obravnavi Na podlagi 65. člena Akta o ustanovitvi zasebnega vzgojno izobraževalnega zavoda»waldorfska šola Ljubljana«z dne 13. 7. 2015 je po predhodni obravnavi in potrditvi besedila na pedagoški konferenci zavoda

Prikaži več

RAZVOJNI CENTER ZA ZAPOSLITVENO REHABILITACIJO NORMATIVI NA PODROČJU ZAPOSLITVENE REHABILITACIJE mag. Aleksandra Tabaj Predstojnica Razvojnega centra

RAZVOJNI CENTER ZA ZAPOSLITVENO REHABILITACIJO NORMATIVI NA PODROČJU ZAPOSLITVENE REHABILITACIJE mag. Aleksandra Tabaj Predstojnica Razvojnega centra RAZVOJNI CENTER ZA ZAPOSLITVENO REHABILITACIJO NORMATIVI NA PODROČJU ZAPOSLITVENE REHABILITACIJE mag. Aleksandra Tabaj Predstojnica Razvojnega centra za zaposlitveno rehabilitacijo mag. Robert Cugelj Generalni

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev SKLOP 1: EKONOMIKA KMETIJSKEGA GOSPODARSTVA Upravljanje kmetijskih gospodarstev Tomaž Cör, KGZS Zavod KR Vsem značilnostim kmetijstva mora biti prilagojeno tudi upravljanje kmetij. Ker gre pri tem za gospodarsko

Prikaži več

Microsoft Word - Vsebinska_izhodisca_nakupa_knjiznicnega_gradiva.doc

Microsoft Word - Vsebinska_izhodisca_nakupa_knjiznicnega_gradiva.doc VSEBINSKA IZHODIŠČA NAKUPA KNJIŽNIČNEGA GRADIVA Knjižnica v letu 2010 načrtuje 74.993 enot prirasta z nakupom oziroma 6.330 naslovov. V okolju s 325.312 prebivalci je to 231 enot na 1000 prebivalcev. Načrtujemo

Prikaži več

ZAHTEVA ZA UVELJAVLJANE PRAVIC POSAMEZNIKA V POVEZAVI Z NJEGOVIMI OSEBNIMI PODATKI Pošta Slovenije skladno z veljavno zakonodajo na področju varstva o

ZAHTEVA ZA UVELJAVLJANE PRAVIC POSAMEZNIKA V POVEZAVI Z NJEGOVIMI OSEBNIMI PODATKI Pošta Slovenije skladno z veljavno zakonodajo na področju varstva o ZAHTEVA ZA UVELJAVLJANE PRAVIC POSAMEZNIKA V POVEZAVI Z NJEGOVIMI OSEBNIMI PODATKI Pošta Slovenije skladno z veljavno zakonodajo na področju varstva osebnih podatkov posameznikom omogoča uveljavljanje

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 49. Predmet: SPO Ura: 30. Datum: Učna enota: NAŠ MALI PROJEKT: Sestavimo druţino Prepoznajo oblike druţinskih skupnosti in razvijajo strpen odnos do njih. Uporabljajo poimenovanja za druţinske

Prikaži več

Sklep Sveta z dne 16. junija 2011 o podpisu in sklenitvi Sporazuma med Evropsko unijo in Medvladno organizacijo za mednarodni železniški promet o pris

Sklep Sveta z dne 16. junija 2011 o podpisu in sklenitvi Sporazuma med Evropsko unijo in Medvladno organizacijo za mednarodni železniški promet o pris 23.2.2013 Uradni list Evropske unije L 51/1 II (Nezakonodajni akti) MEDNARODNI SPORAZUMI SKLEP SVETA z dne 16. junija 2011 o podpisu in sklenitvi Sporazuma med Evropsko unijo in Medvladno organizacijo

Prikaži več

Novejši večbesedni leksemi v slovenščini z vidika slovaropisja Špela Petric Cobiss: 1.01 V članku je obravnavano področje novejših večbesednih leksemo

Novejši večbesedni leksemi v slovenščini z vidika slovaropisja Špela Petric Cobiss: 1.01 V članku je obravnavano področje novejših večbesednih leksemo Novejši večbesedni leksemi v slovenščini z vidika slovaropisja Špela Petric Cobiss: 1.01 V članku je obravnavano področje novejših večbesednih leksemov z vidika slovaropisja. Izhodišče za poskusno tipologijo

Prikaži več

Microsoft Word - 88_01_Pravilnik_o_znanstveno_raziskovalnem_razvojnem_svetovalnem_delu_na_FZJ_ docx

Microsoft Word - 88_01_Pravilnik_o_znanstveno_raziskovalnem_razvojnem_svetovalnem_delu_na_FZJ_ docx Na podlagi 22., 70., 71., 94., 95., 96., 97. člena Statuta Fakultete za zdravstvo Jesenice je Senat Fakultete za zdravstvo Jesenice na svoji na 5. redni seji v študijskem letu 2014/2015, dne 18. 2. 2015,

Prikaži več

DELEGIRANA UREDBA KOMISIJE (EU) 2016/ z dne 2. junija o dopolnitvi Uredbe (EU) št. 600/ Evropskega parlamenta i

DELEGIRANA  UREDBA  KOMISIJE  (EU)  2016/ z dne  2.  junija o dopolnitvi  Uredbe  (EU)  št.  600/ Evropskega  parlamenta  i L 313/6 DELEGIRANA UREDBA KOMISIJE (EU) 2016/2021 z dne 2. junija 2016 o dopolnitvi Uredbe (EU) št. 600/2014 Evropskega parlamenta in Sveta o trgih finančnih instrumentov v zvezi z regulativnimi tehničnimi

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Pedstavitev igre Prometna kača [Združljivostni način]

Microsoft PowerPoint - Pedstavitev igre Prometna kača [Združljivostni način] Predstavitev igre PROMETNA KAČA Okolju prijazno in varno v šolo Sebastian Toplak Ljubljana 29.2.2012 Vsebina Mreža Prometna kača Predstavitev mreže Izvedba igre (kampanje) Priprava na igro Izračun šolskega

Prikaži več

TEHNIČNA DOKUMENTACIJA

TEHNIČNA DOKUMENTACIJA TEHNIČNA DOKUMENTACIJA za OBNOVO EVIDENCE DEJANSKE RABE KMETIJSKIH IN GOZDNIH ZEMLJIŠČ (območje V in Z del SLO) Verzija 1.0 Ljubljana, marec 2016 KAZALO 1 UVOD... 3 1.1 OBMOČJE PROJEKTA... 4 1.2 ČASOVNICA

Prikaži več

Na podlagi 579. člena Zakona o zavarovalništvu (ZZavar-1, Uradni list RS, št. 93/15 in naslednji) je podružnica zavarovalnice Porsche Versicherungs AG

Na podlagi 579. člena Zakona o zavarovalništvu (ZZavar-1, Uradni list RS, št. 93/15 in naslednji) je podružnica zavarovalnice Porsche Versicherungs AG Na podlagi 579. člena Zakona o zavarovalništvu (ZZavar-1, Uradni list RS, št. 93/15 in naslednji) je podružnica zavarovalnice Porsche Versicherungs AG, Podružnica v Sloveniji, ki jo zastopata zastopnika

Prikaži več

SMERNICE O DOLOČITVI POGOJEV ZA FINANČNO PODPORO V SKUPINI EBA/GL/2015/ Smernice o določitvi pogojev za finančno podporo v skupini iz čle

SMERNICE O DOLOČITVI POGOJEV ZA FINANČNO PODPORO V SKUPINI EBA/GL/2015/ Smernice o določitvi pogojev za finančno podporo v skupini iz čle SMERNICE O DOLOČITVI POGOJEV ZA FINANČNO PODPORO V SKUPINI EBA/GL/2015/17 08.12.2015 Smernice o določitvi pogojev za finančno podporo v skupini iz člena 23 Direktive 2014/59/EU Smernice organa EBA o določitvi

Prikaži več

Uporaba videokonferenc pri pridobivanju dokazov v civilnih in gospodarskih zadevah na podlagi Uredbe Komisije (ES) št. 1206/2001 z dne 28. maja 2001 P

Uporaba videokonferenc pri pridobivanju dokazov v civilnih in gospodarskih zadevah na podlagi Uredbe Komisije (ES) št. 1206/2001 z dne 28. maja 2001 P Uporaba videokonferenc pri pridobivanju dokazov v civilnih in gospodarskih zadevah na podlagi Uredbe Komisije (ES) št. 1206/2001 z dne 28. maja 2001 Praktični vodnik Evropska pravosodna mreža v civilnih

Prikaži več

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx številka 10,27.avg. 2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! V prejšnji številki mesečnika smo si ogledali, katera področja moramo vsebinsko obdelati v sklopu delovne zgodovine. V današnji

Prikaži več

EY Slovenija Davčne novice – 10. julij 2019

EY Slovenija Davčne novice – 10. julij 2019 10. julij 2019 EY Slovenija Davčne novice Davčne novice julij V julijski številki Davčnih novic vam pošiljamo pregled zadnjih predlogov za spremembo davčne zakonodaje in predstavljamo predlog uvedbe davka

Prikaži več

EVROPSKA PRAVNA FAKULTETA V NOVI GORICI

EVROPSKA PRAVNA FAKULTETA V NOVI GORICI NOVA UNIVERZA, EVROPSKA PRAVNA FAKULTETA - Delpinova ulica 18b, 5000 Nova Gorica - tel: (05) 338-44-00 - e-pošta: info@epf.nova-uni.si Informativno mesto: - Referat za študijske zadeve, Delpinova ulica

Prikaži več

Postopek poracuna 2007 za JU

Postopek poracuna 2007 za JU POSTOPEK PORAČUNA PLAČ V JAVNEM SEKTORJU ZA OBDOBJE JANUAR-JUNIJ 2007 Ljubljana, julij 2007 verzija 1.00 Stran - 1 Skladno z objavo Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o sistemu plač v javnem sektorju

Prikaži več

NAVODILA AVTORJEM PRISPEVKOV

NAVODILA AVTORJEM PRISPEVKOV Predmetna komisija za nižji izobrazbeni standard matematika Opisi dosežkov učencev 6. razreda na nacionalnem preverjanju znanja Slika: Porazdelitev točk pri matematiki (NIS), 6. razred 1 ZELENO OBMOČJE

Prikaži več

SLOVENŠČINA Zbirka preizkusov za pripravo na nacionalno preverjanje znanja Petra Jesenovec, Vanja Kavčnik Kolar, Vesna Kumer, Maja Laznik, Neža Ritlop

SLOVENŠČINA Zbirka preizkusov za pripravo na nacionalno preverjanje znanja Petra Jesenovec, Vanja Kavčnik Kolar, Vesna Kumer, Maja Laznik, Neža Ritlop SLOVENŠČINA Zbirka preizkusov za pripravo na nacionalno preverjanje znanja Petra Jesenovec, Vanja Kavčnik Kolar, Vesna Kumer, Maja Laznik, Neža Ritlop 6+ znam za več ZBIRKA ZNAM ZA VEČ SLOVENŠČINA 6+ Zbirka

Prikaži več

VABILO IN GRADIVO ZA LOČENO ZASEDANJE IN GLASOVANJE IMETNIKOV PREDNOSTNIH DELNIC RAZREDA A NA 32. SKUPŠČINI DRUŽBE HRANILNICE LON, D.D., KRANJ V Kranj

VABILO IN GRADIVO ZA LOČENO ZASEDANJE IN GLASOVANJE IMETNIKOV PREDNOSTNIH DELNIC RAZREDA A NA 32. SKUPŠČINI DRUŽBE HRANILNICE LON, D.D., KRANJ V Kranj VABILO IN GRADIVO ZA LOČENO ZASEDANJE IN GLASOVANJE IMETNIKOV PREDNOSTNIH DELNIC RAZREDA A NA 32. SKUPŠČINI DRUŽBE HRANILNICE LON, D.D., KRANJ V Kranju, dne 10. novembra 2017 Uprava Hranilnice LON d.d.,

Prikaži več

C(2015)383/F1 - SL

C(2015)383/F1 - SL EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 30.1.2015 C(2015) 383 final DELEGIRANA DIREKTIVA KOMISIJE.../ /EU z dne 30.1.2015 o spremembi Priloge III k Direktivi 2011/65/EU Evropskega parlamenta in Sveta glede izjem pri

Prikaži več

Microsoft Word - P122-A r_mod.doc

Microsoft Word - P122-A r_mod.doc 2 P122-A222-2-3 IZPITNA POLA 1 Vsak pravilen odgovor je vreden eno (1) točko. Skupno je možno doseči trideset (30) točk. Točke zapisujte v ocenjevalne obrazce. Naloga 1: Wieso, weshalb, warum? 1. der Fallhöhe

Prikaži več

Naslov

Naslov Kriminaliteta v mestnih občinah v Republiki Sloveniji KATJA EMAN ROK HACIN 1 Uvod Meško (2016) kriminaliteto zločinstvenost ali hudodelstvo opredeli kot skupek ravnanj, ki napadajo ali ogrožajo tako temeljne

Prikaži več

Leksikon besednih oblik SSJ: nadstandardno o (ne)standardnem

Leksikon besednih oblik SSJ: nadstandardno o (ne)standardnem Leksikon besednih oblik SSJ: nadstandardno o (ne)standardnem Kaja Dobrovoljc Ljubljana, 3. 2. 2012 Kaj je leksikon besednih oblik (LBO)? podatkovna zbirka o oblikoslovnih lastnostih besedišča zdruţevanje

Prikaži več

PRAVILA O DOLŽNOSTIH DIJAKOV S STATUSOM ŠPORTNIKA IN PRILAGAJANJU UČNIH OBVEZNOSTI 1. Načrtovanje učnih obveznosti Načrtovanje učnih obveznosti za dij

PRAVILA O DOLŽNOSTIH DIJAKOV S STATUSOM ŠPORTNIKA IN PRILAGAJANJU UČNIH OBVEZNOSTI 1. Načrtovanje učnih obveznosti Načrtovanje učnih obveznosti za dij PRAVILA O DOLŽNOSTIH DIJAKOV S STATUSOM ŠPORTNIKA IN PRILAGAJANJU UČNIH OBVEZNOSTI 1. Načrtovanje učnih obveznosti Načrtovanje učnih obveznosti za dijaka s statusom športnika je odvisno od njegove obremenitve

Prikaži več

Microsoft Word - P051-A doc

Microsoft Word - P051-A doc [ifra kandidata: Dr`avni izpitni center *P051A30111* SPOMLANSKI ROK SLOVEN[^INA KOT DRUGI JEZIK Izpitna pola 1 Raz~lemba neumetnostnega besedila Torek, 14. junij 2005 / 60 minut Dovoljeno dodatno gradivo

Prikaži več

Microsoft Word - pravilnik diploma_1.doc

Microsoft Word - pravilnik diploma_1.doc Na podlagi Statuta Univerze v Ljubljani in 42. člena Pravil o organiziranosti in delovanju Visoke šole za zdravstvo je senat Univerze v Ljubljani Visoke šole za zdravstvo na 38. redni seji dne 16. 10.

Prikaži več

USODL iskalnik

USODL iskalnik Opravilna št.: U-I-99/04 ECLI: ECLI:SI:USRS:2005:U.I.99.04 Akt: Pravilnik o oddajanju poslovnih prostorov v najem (Primorske novice, Uradne objave, št. 6/03 in 7/03), 8. čl. Izrek: Določba 8. člena Pravilnika

Prikaži več

Šolski center Velenje - Gimnazija Velenje - Umetniška gimnazija 3320 Velenje IZBOR UČBENIKOV IN DELOVNIH ZVEZKOV, KI JIH ZA ŠOLSKO LETO 2015/2016 PRED

Šolski center Velenje - Gimnazija Velenje - Umetniška gimnazija 3320 Velenje IZBOR UČBENIKOV IN DELOVNIH ZVEZKOV, KI JIH ZA ŠOLSKO LETO 2015/2016 PRED Šolski center Velenje - Gimnazija Velenje - Umetniška gimnazija 3320 Velenje IZBOR UČBENIKOV IN DELOVNIH ZVEZKOV, KI JIH ZA ŠOLSKO LETO 2015/2016 PREDLAGA STROKOVNI AKTIV 1. LETNIK B. Krakar Vogel et al.:

Prikaži več

DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in pr

DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in pr DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in prilagajanje. Komplet sestavljajo: učbenik in delovni

Prikaži več

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL DRAGI TAJNI AGENTI, SOOČITE SE S 50+1 JEZIKOVNIM IZZIVOM IN POSTANITE NAJBOLJŠI MED TAJNIMI AGENTI kot mednarodni tajni agenti boste obiskali veliko novih

Prikaži več

Naslov:

Naslov: Kaj in zakaj v referenčni govorni korpus slovenščine Jana Zemljarič Miklavčič, Marko Stabej, Simon Krek, Ana Zwitter Vitez Eden izmed ciljev nacionalnega projekta Sporazumevanje v slovenskem jeziku je

Prikaži več

REKE (SE) POVEZUJEJO, KAJ PA MI? Mednarodna konferenca za aktivno vključevanje prebivalstva v celovito upravljanje z vodami (IKEW) v Ljubljani glasilo

REKE (SE) POVEZUJEJO, KAJ PA MI? Mednarodna konferenca za aktivno vključevanje prebivalstva v celovito upravljanje z vodami (IKEW) v Ljubljani glasilo REKE (SE) POVEZUJEJO, KAJ PA MI? Mednarodna konferenca za aktivno vključevanje prebivalstva v celovito upravljanje z vodami (IKEW) v Ljubljani glasilo projekta SPARE APRIL 2018 saso.santl@izvrs.si http://www.alpine-space.eu/projects/spare/en/home

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M15245112* JESENSKI IZPITNI ROK Izpitna pola 2 / 90 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero ali kemični svinčnik in računalo.

Prikaži več

COM(2014)596/F1 - SL

COM(2014)596/F1 - SL EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 26.9.2014 COM(2014) 596 final 2014/0278 (NLE) Predlog SKLEP SVETA o določitvi določene potrebne in prehodne ureditve v zvezi s prenehanjem sodelovanja Združenega kraljestva Velika

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev U K 20 P K U P M 2 0 1 2 12 M OBLIKOVANJE POJMA ŠTEVILO PRI OTROKU V 1. RAZREDU Sonja Flere, Mladen Kopasid Konferenca o učenju in poučevanju matematike, M a r i b o r, 2 3. i n 2 4. avgusta 2 0 1 2 Oblikovanje

Prikaži več