CELULIT IN STRIJE - sovražnika žensk.

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "CELULIT IN STRIJE - sovražnika žensk."

Transkripcija

1 CELULIT IN STRIJE - Znebite sovražnika se žensk. ju!

2 Kako do gladke in prožne kože? Gladka in prožna koža je zagotovo nekaj, kar si želi vsaka ženska. Staranje, porodi in nakopičeni kilogrami nam prinesejo številne kožne tegobe, med njimi tudi naša največja sovražnika celulit in strije! Ste tudi vi med tistimi, ki ne marate toplejših mesecev, ko morate obleči kopalke, kratke hlače in pokazati nekaj gole kože? Se vam zdi, da je iz meseca v mesec in iz leta v leto vaša koža manj prožna in napeta? Niste edine. Velik odstotek žensk se sooča z enakimi strahovi. Ne bodite ena tistih, ki so se preprosto sprijaznile s stanjem vaše kože ali pa z ukrepanjem odlašate iz dneva v dan. Prej, ko boste nekaj storile zase, prej bodo vidne pozitivne spremembe in bolje se boste počutile v svoji koži. Celulita in strij se lahko znebite, če le poznate nekaj lepotnih skrivnosti. V tokratni E-knjigi bomo pogledali, zakaj pride do celulita in strij in s katerimi ukrepi lahko preprečimo te nadležne in neprivlačne kožne spremembe. Predstavili vam bomo nasvete, kako se na naraven način lahko znebite celulita in omilite vidnost strij ter vaši koži spet povrnete gladkost in prožnost. Spoznali boste učinkovite a preproste tehnike masaže, s katero zmanjšamo videz pomarančne kože, prav tako pa vam bomo razkrili odlične domače recepte za boj proti strijam in brazgotinam. Na koncu vam bomo zaupali še, katera so ključna hranila in dopolnila, ki lahko bistveno pomagajo pri izgledu vaše kože in vas naredijo bolj privlačne in vitalne. Vse kar potrebujete, je le še motivacija za spremembo. In nove kopalke. Ko bodo rezultati vidni in bo vaša koža sijoča, gladka in prožna, se boste spet želeli pokazati v vsej svoji naravni lepoti! Želimo vam prijetno branje! E-knjiga je last podjetja BE HEALTHY D.O.O. Vsakršno kopiranje in objavljanje vsebine je prepovedano. OPOZORILO: Informacije v tej E-knjigi so zgolj informativnega značaja in niso namenjene za uporabo v zdravstvene namene.

3 Kaj je celulit? Celulit je videz kašaste in nagrbančene kože, ki se pretežno razvije s starostjo na zadnjici, stegnih, trebuhu in zgornjem delu rok. Gre za neenakomerno strukturo maščobnega tkiva, vode in odpadnih snovi pod kožo. Nekateri dejavniki, ki dodatno prispevajo k temu stanju kože, so pomanjkanje vadbe, hormonske spremembe in način prehrane. Videz pomarančaste kože, kakor tudi pravimo celulitu, nastaja počasi in postopoma in je pogostejši pri ženskah kot pri moških. Kar 80 % žensk ima določeno mero celulita na telesu, še posebej v zrelih letih, ko koža izgubi svojo elastičnost. A vendar se lahko celulit razvije kadarkoli od najstniških let. Kot stanje kože celulit ni škodljiv ali resno nevaren za zdravje, zato se mnogi odločijo, da ga bodo preprosto ignorirali in se z njim sprijaznili. A kakorkoli pogledamo, videz pomarančne kože je vse prej kot privlačen, zato je dobro vedeti, na kakšen način ga lahko preprečimo oz. se ga znebimo. Najpogostejši vzroki za celulit Vzrokov za celulit je veliko - od procesov staranja do dedne nagnjenosti. Poglejmo si, kateri so najpogostejši dejavniki, ki povzročijo videz pomarančne kože: NEPRAVILNA PREHRANA in prehranjevalne navade. DEHIDRACIJA oz. premalo pitja tekočine. POMANJKANJE CIRKULACIJE, ki je pogosto posledica pretesnih oblačil, ki ovirajo normalen krvni pretok in tako povzročijo iztekanje in kopičenje tekočin v podkožno tkivo. ZASTAJANJE TEKOČINE v telesu, ki povzroča tudi napihnjenost SLABA KOLAGENSKA STRUKTURA kože, do katere pride zaradi staranja in pomanjkanja silicija. PREKOMERNA TELESNA TEŽA oz. povečana telesna maščoba. HORMONSKE SPREMEMBE, ki lahko spremenijo lastnosti vezivnega tkiva. POMANJKANJE TELESNE AKTIVNOSTI in preveč sedenja, kar povzroči oslabljeno cirkulacijo. Obstajajo tudi drugi dejavniki za kopičenje celulita, kot je stres, avtoimune bolezni, diabetes, alergije, kajenje, izpostavljenost soncu in drugi sprožilci povečane toksičnosti v telesu. Študija iz julija 2000, objavljena v Journal of European Academy of Dermatology je pokazala, da je lahko vzrok za celulit večja koncentracija kateholaminov zaradi visokega stresa in zvišanja ravni kortizola.

4 5 nasvetov za odpravo celulita 1. POSKRBITE ZA ZDRAVO PREHRANO LANENA SEMENA so odlično živilo za zdravje kože in izgubo maščobe, saj uravnavajo raven estrogena in povečujejo proizvodnjo kolagena. Tudi druga živila, ki so bogata z vlakninami so zelo dobrodošla, saj podpirajo presnovo in delovanje hormonov. HIDRIRAJOČA HRANA je zelo pomembna, saj hidrira naš organizem in poskrbi za napeto kožo. V to kategorijo spada predvsem sadje in zelenjava, kot so melone, lubenica, kumare, jagode, citrusi ipd. Tudi voda je zelo ključnega pomena, saj ohranja hidracijo kože in pomaga odvajati toksine iz telesa. VISOKOKAKOVOSTNA BELJAKOVINSKA HRANA in hrana, ki je hkrati bogata tudi s kalijem, kot je zelena listnata zelenjava, avokado, banane in kokosova voda, pomaga pri odvajanju odvečnih tekočin in toksinov iz celic lahko pomaga zmanjšati celulit. ZDRAVE MAŠČOBE v kokosovem ali ribjem olju so prav tako dobrodošle, saj spodbujajo zdravje tkiv. 2. REDNO TELOVADITE Ni potrebno posebno poudarjati, da redna telesna aktivnost pomaga pri odpravljanju celulita, saj izboljša presnovo, cirkulacijo in uravnava telesno težo. Poiščite program ali vadbo, ki vam ustreza in TELOVADITE VSAJ ŠTIRIKRAT TEDENSKO. 3. POVEČAJTE NASTAJANJE KOLAGENA Vezivno tkivo, vključno s sloji kože, je sestavljeno iz kolagena. Kolagen je najbolj pomembna beljakovina v človeškem telesu za elastičnost kože, mladostno strukturo in moč. Ko je koža močna in elastična, se videz pomarančne kože zmanjša. Da bi povečali nastajanje kolagena v telesu, uživajmo ŽIVILA BOGATA S SILICIJEM, ki spodbudi naravno nastajanje kolagena v telesu in tako okrepi kožno tkivo in vidno zmanjša celulit. 4. POMAGAJTE SI S PREHRANSKIMI DOPOLNILI Obstajajo številna prehranska dopolnila, s katerimi si lahko pomagate pri odpravljanju celulita. V študijah so največkrat omenjena silicij, zelena kava, afriški mango in prebavni encim bromelain. Naredite vsaj trimesečno kuro s SILICIJEM IN ZELENO KAVO. 5. NE POZABITE NA MAZILA IN MASAŽO Komercialne anticelulitne kreme so pogosto neučinkovite ali pa zelo drage, zato jih izbirajte previdno. Zelo zaželena sestavina je IZVLEČEK IZ MIKROALG, vsekakor pa je ključna tudi masaža, s katero vtirate mazila in kreme na problematična mesta.

5 Učinkovita proticelulitna masaža Celulit se formira iz maščob, ki se nahajajo globoko v podkožju in ko se to maščobno tkivo zadebeli, se pretok limfe med celicami zmanjša in tako oslabi tudi vezivno tkivo. Posledično maščobni vozliči iz globljih plasti silijo proti površju in to povzroči grd nagrbančen izgled naše kože. Z učinkovito masažo problematičnih predelov kože lahko dosežemo, da se vozli in žepi maščobe lepše razporedijo in je tako celulit manj opazen. V nadaljevanju vam bomo predstavili preprosto in učinkovito anticelulitno masažno tehniko, ki spominja na gnetenje testa. Zakaj je proticelulitna masaža tako učinkovita? 1. Velik nivo pritiska, ki se ustvari med masažo dobesedno razbije celulitne maščobne obloge. 2. Ključni element odpravljanja celulita je cirkulacija. Masaža stimulira pretok krvi in poveča cirkulacijo ter tako zmanjša možnost, da pride do nastanka maščobnih vozličev in celulita. 3. Naš limfni sistem vzdržuje izločanje toksinov in drugih produktov iz podkožja. Masaža popravlja in regenerira ta sistem in tako koža bolje funkcionira in lepše izgleda. Pri anticelulitni masaži sledite naslednjim preprostim korakom: 1. Z uporabo primernega losjona za masažo ali olja namažite problematične predele. Ne uporabljajte losjonov, ki se hitro absorbirajo in tako povzročijo, da si boste med masažo poškodovali kožo. Kokosovo olje vlaži kožo in prijetno diši, zato je še posebej priljubljeno v poletnih mesecih. VEČ >> Odlični so tudi balzami, ki vsebujejo učinkovine, ki pospešujejo cirkulacijo in pozitivno vplivajo na topljenje maščob in odvajanje odvečne tekočine in toksinov iz podkožja. Poiščite losjon iz mikroalg z dodanim ginkom, kofeinom ali bršljanom. VEČ >> 2. Pri masaži se najprej osredotočite na najbolj problematična področja in uporabite čvrste krožne gibe. Kožo masirajte navzgor proti srcu. Pomembno je, da ste dovolj grobi in ustvarjate dovolj pritiska ter tako kot bi gnetli testo za pico, gnetite vašo kožo. Pri tem uporabite dlani ali podlakti, če je potrebno. Zamesite vašo kožo 3-5 minut na vseh prizadetih območjih kože. 3. Stisnite kožo in poiščite tudi skrita in manj očitna nagrbančena celulitna področja. Tudi ta zmasirajte s prsti, da jih čim bolj prekrvavite. 4. Za zaključek masaže z dlanjo nežno masirajte površino kože še 2-3 minute, kar bo sprostilo kožo in limfni sistem.

6 Kaj so strije? Strije so kožne razpoke oz. brazgotine, ki nastanejo zaradi prehitrega raztezanja kože. Naša koža je sestavljena iz več plasti - iz vrhnjice, ki jo imenujemo epidermis, srednje plasti oz. usnjice in podkožja. Strije se pojavijo, ko se raztrga srednji sloj oz. usnjica. Do teh raztrganin oz. strij pride zaradi preobremenjenosti in prenapetosti kože v določenih pogojih, kot je npr. nosečnost, debelost in rast v času mladosti. Zaradi slabe elastičnosti kože se pri raztezanju kože tkivo poškoduje in na usnjici nastanejo brazgotine. Strije lahko povzroči tudi steroidna terapija, hudo pomanjkanje kolagena, kronične bolezni jeter, anoreksija, Cushingova bolezen in podobno. Vsekakor je ključnega pomena elastičnost kože. Najpogostejši vzroki za strije Dejavniki, ki največkrat povzročijo nastanek strij so: NOSEČNOST je tisto obdobje, ko kar 90 % žensk doletijo najrazličnejše kožne spremembe, med njimi tudi strije. Zelo hitro raztezanje kože, predvsem na predelu trebuha, marsikateri ženski pusti posledice v obliki brazgotin. NAGLO PRIDOBIVANJE ALI IZGUBA TELESNE TEŽE je eden najpogostejših vzrokov za nastanek strij. Lahko postanejo vidne ob nenadni izgubi teže ali v primeru, ko se hitro zredimo ali pridobimo na mišični masi. Ko se tkivo pod kožo hitro poveča, se usnjica ne more tako hitro raztezati, kar povzroči poškodbe. Če težo pridobivamo ali izgubljamo postopoma, redkeje pride do poškodb. HITRA RAST V OBDOBJU ADOLESCENCE je lahko dejavnik pri razvoju strij. Intenzivne hormonske spremembe povzročijo spremembe ravni nekaterih hormonov, ki preprečujejo, da bi usnjica oz. srednja plast kože proizvedla dovolj kolagena in elastinskih vlaken, ki dajejo kožnemu tkivu prožnost. Razvoj strij sovpada tudi s tipičnimi adolescentnimi telesnimi spremembami, kot je širjenje bokov in rast prsi. Strije se lahko zaradi hitre rasti, sploh pri dečkih, pojavijo tudi na hrbtu. POVEČANA RAVEN KORTIZONA povzroči izgubo vlage in elastičnosti kože. Kortikosteroidne kreme, losjoni, tablete in kronična uporaba peroralnih ali sistemskih steroidov lahko povečajo količino tega hormona v telesu ter zmanjšajo sposobnost kože, da se razteza. POMANJKANJE KLAGENA v telesu povzroči številne težave z vezivnim tkivom, kot so sklepi, hrustanec, nohti in tudi koža. Če ga primanjkuje, koža kljub počasnemu raztezanju razpoka.

7 5 nasvetov za nego strij 1. V PREHRANO VKLJUČITE VITAMIN K Vitamin K je vsekakor pomemben vitamin, ki ga dermatologi priporočajo pri težavah s kožo in zdravljenju strij. Uživajte živila, ki so bogata z vitaminom K, kot so špinača, paradižnik, grah, soja, korenje in alge, lahko pa ga uživate v obliki dopolnila. VEČ >> 2. KOŽO NEGUJTE Z NARAVNIMI OLJI Redna nega z naravnimi olji vsekakor pripomore k boljši elastičnosti in izgledu vaše kože. V poštev pridejo hladno stiskana rastlinska olja, kot je ricinusovo ali šipkovo olje. Olje šipka je še posebej poznano po svojih regenerativnih lastnostih. VEČ >> Naravna rastlinska olja vsebujejo pomembne vitamine in esencialne maščobne kisline, ki izboljšajo strukturo kože in lahko omilijo opaznost strij. Uporabite jih vsakodnevni na zadnjici, trebuhu in prsih. 3. NE POZABITE NA KOKOSOVO OLJE Tudi kokosovo olje je odlično naravno sredstvo za zmanjševanje opaznosti strij. Gre za nasičeno maščobo, ki se razlikuje od ostalih olj v tem, da je sestavljeno iz srednjeverižnih trigliceridov, prav tako pa je odličen vir lavrinske kisline. Kokosovo olje je znano po dolgem seznamu koristi, a za kožo je najpomembnejša prav njegova sposobnost izboljšanja elastičnosti kože, povečanja regeneracije celic in preprečevanja okužb. Kokosovo olje nanesite neposredno na strije in dobro vmasirajte. VEČ >> 4. UŽIVAJTE ŽELATINO IN SILICIJ ZA PROŽNOST KOŽE Ker pomanjkanje kolagena pogosto povzroči strije, je zelo priporočljivo uživanje želatine in silicija. S tem se boste vašemu telesu zagotovili več kolagena, kar bo pripomoglo k preprečevanju nastajanja strij in pomagalo zmanjšati že obstoječe strije. Silicij bo pomagal krepiti strukturo kože, pa tudi las in nohtov ter bo spodbudil rast novih celic in izboljšal presnovo. Skuhajte si čaj njivske preslice ali pa ga zaužijte v obliki dopolnila. VEČ >> 5. PIJTE ALOE VERO IN SE Z NJO NEGUJTE Ni presenetljivo, da je tudi aloe vera gel na seznamu priporočil za zmanjšanje brazgotin in nego strij. Pozitivni učinki aloje na kožo in lepoto so znani že tisočletja. Privoščite si tudi aloe vera sok, ki ga kot lepotni eliksir pijte vsak dan. VEČ >>

8 Najboljši recepti za nego strij Stegna, boki in trebuh so področja, ki jih najpogosteje prizadenejo strije. Zavedati se moramo, da je strije v pozni fazi težko odpraviti, zato je dobro, da jih zdravimo takoj, ko se prikažejo. Tako kot brazgotine, je tudi strije nemogoče popolnima odstraniti, a obstajajo metode, ki jih lahko naredijo precej manj vidne. Poglejmo si nekaj najboljših receptov: Terapija s kavo in cimetom Kava ni odlična le kot napitek, temveč tudi kot terapija za strije in preprečevanje celulita. Namesto dragih izdelkov, lahko uporabite»običajno«kavo za piling. Večtedenska kavna terapija bo pomagala zabrisati strije, zmanjšala celulit in izboljšala splošno strukturo kože. POTREBUJEMO: 1/2 skodelice deviškega kokosovega olja, 1/2 skodelice mlete kave, 1,5 žlici mletega cimeta, 1/2 skodelice sladkorja POSTOPEK: Vse sestavine zmešajte v čisti posodi, da nastane pasta. Vsako jutro prizadeto območje nežno drgnite s pasto 8 minut. Preostanek paste shranite za naslednji dan v neprodušno posodo. Piling s sladkorjem in limono Sladkor je eno izmed najboljših domačih sredstev za blaženje strij. Vsebuje glikolno kislino, ki pomaga stimulirati kožo in pripomore k ustvarjanju mlajše, sveže in žareče kože. Majhni delci sladkorja pa delujejo kot piling za odstranjevanje odmrlih kožnih celic. POTREBUJEMO: limonin sok iz 1 limone, 1 žlica sladkorja, 3 žlice mandljevega olja POSTOPEK: V čisto posodo dajte vse sestavine in jih mešajte 6 minut. Namažite in masirajte prizadeta območja 10 minut dnevno, nato sperite z vodo. Mešanico si pripravite vsak dan posebej. Masaža z ricinusovim oljem Ta recept je odlična naravna metoda za nego strij, opeklin, suhe kože, prav tako pa pomaga pri prhljaju, bradavicah in okužbah kože. Kadarkoli boste na koži uporabili ricinusovo olje, bo le-to stimuliralo proizvodnjo kolagena in elastina, kar je ključno za zdravljenje strij. POTREBUJEMO: topla voda, 2 žlici ricinusovega olja, steklenica za toplo vodo, čista plastična folija POSTOPEK: Na obolelo mesto nanesite tanek sloj ricinusovega olja in področje ovijte v plastično folijo. V steklenico nalijte toplo vodo in z njo 15 minut valjajte po tem območju. Nato sperite z vodo. VEČ >>

9 S silicijem učinkovito nad strije in celulit! Silicij je zelo pomemben element za ohranjanje napete kože, kot tudi njene regeneracije. Poleg zdrave kože pa silicij skrbi tudi za hrustanec, kosti in druga vezivna tkiva. V našem telesu se nahaja okoli 5 gramov silicija, a ta vir se staranjem zmanjšuje. Ker ga naš organizem ne more tvoriti sam, ga je potrebno v telo vnašati z vsakodnevno prehrano. Poleg lepotne funkcije, ki ga ima na kožo, lase in nohte, pa je pomemben tudi za imunski sistem in ohranjanje vitalnosti. Silicij ima izjemno sposobnost vezave, saj se nanj vežejo voda, strupi in plini, kar izboljša celično presnovo in preskrbljenost celic z vodo in hranilnimi snovmi. Navzven se to izrazi kot sveža, mladostna in napeta koža. Je tudi eden glavnih gradnikov kolagena in elastana, ki sta ključna za prožnost kože in vezivnega tkiva nasploh. Če nam silicija primanjkuje, naša koža postane neprožna in nagubana, nohti in lasje pa krhki in lomljivi. Ker vezivno tkivo postane manj prožno se začenja pojavljati celulit, koža pa pri raztezanju prej razpoka, kar privede do nastanka strij. Veliko silicija vsebuje proso in njivska preslica, prisoten pa je tudi v grahu, soji, rjavemu rižu, repi in ječmenu, a v manjši meri. Iz njivske preslice si lahko pripravimo čaj, kopel ali obloge, ki jih čez noč položimo na problematične predele in tako izboljšamo prožnost in gladkost kože. Najbolj zaželene so organske oblike silicija, prav tako učinkovite pa so tudi anorganske oblike, ki jih najdemo npr. v raznih bazičnih praških, zeolitu in podobno. Če dnevno ne zaužijemo dovolj živil, ki so bogati s silicijem, se priporoča, da ga uživamo v obliki prehranskega dopolnila. Za piko na i Poleg silicija je zelo pomemben element za nastajanje kolagena tudi vitamin C, ki ga lahko uživamo sočasno s silicijem. Prav tako zaželeni so dodatki s hialuronsko kislino, ki tkivom daje čvrstost in polnost ter biotin in B5, ki spodbujata normalno funkcijo kože, sluznice, hormonov in metabolizma. Izberite mazila, ki vsebujejo naravne aktivne snovi, kot so mikroalge, saj le-te naravno spodbujajo izgorevanje maščob in imajo takojšen»zategovalni«učinek na vezivno tkivo kože. Kombinacija s silicijem oz. preslico bo dodatno okrepila strukturo kože, izvlečki, kot je npr. ginko ali bršljan pa bosta izboljšala cirkulacijo. Vsekakor so najboljša mazila tista, ki vsebujejo kombinacijo vseh teh učinkovin. VEČ >>

10 Za čvrsto in napeto kožo ter močne lase in nohte! Silicij Active, 30 kapsul Z dodanim biotinom, cinkom, vitaminom B5 in hialuronsko kislino NAROČI TUKAJ >> Silicij Actice vzdržuje normalno delovanje kože, las in nohtov, zmanjšuje utrujenost in izčrpanost, prispeva k vzdrževanju normalne presnove ter spodbuja normalno funkcijo sluznice, hormonov in živčnega sistema. Ne spreglejte! 3 x Silicij Active, 30 kapsul NAROČI TUKAJ >>

BOLEZNI KOSTI

BOLEZNI KOSTI BOLEZNI KOSTI Glavni vzroki za osteoporozo so: družinska nagnjenost k osteoporozi, pomanjkanje kalcija v prehrani, pomanjkanje gibanja, kajenje, pretirano pitje alkohola in zgodnja menopavza. Zdravljenje:

Prikaži več

Zdrav način življenja

Zdrav način življenja o o o o Zdrav način življenja vodi k boljšemu počutju in ohranjanju dobrega zdravja, Biti zdrav ni le naša pravica, temveč tudi dolžnost, Človeški organizem za nemoteno delovanje potrebuje ravnovesje,

Prikaži več

SOS POMOČ NA DOMU S TKIVNIMI SOLMI Človeško telo sestavlja 12 osnovnih mineralih soli. Anorganske snovi (minerali) so bistvenega pomena za življenje,

SOS POMOČ NA DOMU S TKIVNIMI SOLMI Človeško telo sestavlja 12 osnovnih mineralih soli. Anorganske snovi (minerali) so bistvenega pomena za življenje, SOS POMOČ NA DOMU S TKIVNIMI SOLMI Človeško telo sestavlja 12 osnovnih mineralih soli. Anorganske snovi (minerali) so bistvenega pomena za življenje, saj skupaj z organskimi snovmi tvorijo celice iz katerih

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev MOŽNOSTI ZDRAVLJEN DIETA PRI LEDVIČNI BOLEZNI Razumeti ledvično bolezen, njen potek in vedeti za možnosti zdravljenja KAJ DELAJO LEDVICE čistijo kri in odstranjujejo odvečno vodo iz telesa odstranjujejo

Prikaži več

ENOTA 1 Izvor hrane Klasifikacija in funkcija hrane Kako se bomo učili? Page Izvor hrane. 2 Skupine hrane... 5 Funkcija hrane 7 KAJ SE BOMO NAUČILI? -

ENOTA 1 Izvor hrane Klasifikacija in funkcija hrane Kako se bomo učili? Page Izvor hrane. 2 Skupine hrane... 5 Funkcija hrane 7 KAJ SE BOMO NAUČILI? - ENOTA 1 Izvor hrane Klasifikacija in funkcija hrane Kako se bomo učili? Page Izvor hrane. 2 Skupine hrane... 5 Funkcija hrane 7 KAJ SE BOMO NAUČILI? - Kakšnega izvora je hrana ki jo jemo: živalskega, rastlinskega

Prikaži več

UNIVERZA V MARIBORU PEDAGOŠKA FAKULTETA RAZREDNI POUK ŽIVA BITJA VSEBUJEJO VODO (vaja pri predmetu Didaktični praktikum iz biologije in kemije) Ime in

UNIVERZA V MARIBORU PEDAGOŠKA FAKULTETA RAZREDNI POUK ŽIVA BITJA VSEBUJEJO VODO (vaja pri predmetu Didaktični praktikum iz biologije in kemije) Ime in UNIVERZA V MARIBORU PEDAGOŠKA FAKULTETA RAZREDNI POUK ŽIVA BITJA VSEBUJEJO VODO (vaja pri predmetu Didaktični praktikum iz biologije in kemije) Ime in priimek: D. V. Skupina: 5 / D Maribor, 7. 5. 2012

Prikaži več

lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina

lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina Pred začetkom uporabe kontaktnih leč Sentina vam svetujemo, da si preberete naslednja navodila. Četudi kontaktne leče uporabljate že dlje časa, je dobro

Prikaži več

KAV A

KAV A KAV A SPLOŠNO Kava je napitek iz prevretih zmletih zrn rastline kavovca. Je tradicionalno poživilo. V Evropo so kavo prvi prinesli beneški trgovci v 17. stoletju Uspeva v Afriki, Ameriki, Indoneziji in

Prikaži več

Ko pomislimo na hujšanje, verjetno vsak najprej pomisli na stradanje, odrekanje, trpljenje, sitnobo in še marsikaj negativnega. A ni treba, da je tako

Ko pomislimo na hujšanje, verjetno vsak najprej pomisli na stradanje, odrekanje, trpljenje, sitnobo in še marsikaj negativnega. A ni treba, da je tako Ko pomislimo na hujšanje, verjetno vsak najprej pomisli na stradanje, odrekanje, trpljenje, sitnobo in še marsikaj negativnega. A ni treba, da je tako. Hujšanje (lahko ga preimenujete tudi v nov, zdrav

Prikaži več

DODATEK I

DODATEK I Navodilo za uporabo IBUBEL COMBO 50 mg/30 mg v 1 g gel ibuprofen/levomentol Pred začetkom uporabe zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Pri uporabi tega zdravila natančno

Prikaži več

NAVODILO ZA UPORABO

NAVODILO ZA UPORABO 166 Navodilo za uporabo EXODERIL 10 mg/g krema naftifinijev klorid pri glivičnih okužbah stopal, dimelj ali neporaščene kože Pred začetkom uporabe zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas

Prikaži več

Zlozenka A6 Promocija zdravja na delovnem mestu.indd

Zlozenka A6 Promocija zdravja na delovnem mestu.indd PROMOCIJA ZDRAVJA NA DELOVNEM MESTU V Zdravstvenem domu Ljubljana izvajamo program Promocija zdravja na delovnem mestu, ki je namenjen ozaveščanju delavcev in delodajalcev o zdravem življenjskem slogu

Prikaži več

PREPREČUJMO ŠIRJENJE NALEZLJIVIH BOLEZNI V VRTCU Navodila za zdravje (2018/19)

PREPREČUJMO ŠIRJENJE NALEZLJIVIH BOLEZNI V VRTCU Navodila za zdravje (2018/19) PREPREČUJMO ŠIRJENJE NALEZLJIVIH BOLEZNI V VRTCU Navodila za zdravje (2018/19) Želja nas vseh, tako staršev kot tistih, ki delamo z otroki v vrtcu je, da bi bili otroci zdravi in bi se v vrtcu dobro počutili.

Prikaži več

11-01

11-01 Keramični prah za vlivanje Reliefco 250 in visoko kakovosten keramični prah za vlivanje Reliefco 300 Keramični prah za vlivanje Reliefco 250 je preprost za uporabo. Odlitek ima gladko belo površino. Mešalno

Prikaži več

DELOVANJE KATALIZATORJEV Cilji eksperimenta: Opazovanje delovanja encima katalaze, ki pospešuje razkroj vodikovega peroksida, primerjava njenega delov

DELOVANJE KATALIZATORJEV Cilji eksperimenta: Opazovanje delovanja encima katalaze, ki pospešuje razkroj vodikovega peroksida, primerjava njenega delov DELOVANJE KATALIZATORJEV Cilji eksperimenta: Opazovanje delovanja encima katalaze, ki pospešuje razkroj vodikovega peroksida, primerjava njenega delovanja z delovanjem nebeljakovinskih katalizatorjev in

Prikaži več

SLO CENIK WELLNESS STORITEV RAZVAJANJE V KRANJSKI GORI

SLO CENIK WELLNESS STORITEV RAZVAJANJE V KRANJSKI GORI SLO CENIK WELLNESS STORITEV RAZVAJANJE V KRANJSKI GORI PAKETI IN RITUALI VITA Za vas smo izbrali nepozabna doživetja. V vsakem paketu in ritualu je že vključena storitev, ki vam jo podarjamo. PAKETI VITA

Prikaži več

7

7 7.LABORATORIJSKA VAJA PRI BIOLOGIJI Kolonije bakterij POROČILO Januar 2006 Cilj eksperimenta Cilj je bil, da spoznamo v kakšnih pogojih se najbolje razmnožujejo bakterije in kje se sploh nahajajo. Spoznali

Prikaži več

Hidrasec 100 mg kapsule

Hidrasec 100 mg kapsule NAVODILO ZA UPORABO 100 mg trde kapsule racekadotril Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Pri jemanju tega zdravila natančno upoštevajte napotke

Prikaži več

Nova paleta izdelkov za profesionalce!

Nova paleta izdelkov za profesionalce! Nova paleta izdelkov za profesionalce! Popravilo barvanih površin AUTOSOL COMPOUND AUTOSOL POLISH AUTOSOL FINISH AUTOSOL NANO WAX Predstavitev osnove Zakaj se polirne paste uporabljajo? Kakšne poškodbe

Prikaži več

ZDRAVSTVO PREHRANA IN DIETETIKA Manica Radivo Močnejši si, kot se zdiš; pogumnejši, kot verjameš; in bistrejši, kot misliš. Uvajanje novih izobraževal

ZDRAVSTVO PREHRANA IN DIETETIKA Manica Radivo Močnejši si, kot se zdiš; pogumnejši, kot verjameš; in bistrejši, kot misliš. Uvajanje novih izobraževal ZDRAVSTVO PREHRANA IN DIETETIKA Manica Radivo Močnejši si, kot se zdiš; pogumnejši, kot verjameš; in bistrejši, kot misliš. Uvajanje novih izobraževalnih programov v srednjem poklicnem in strokovnem izobraževanju

Prikaži več

KAJ JE VZDRŽLJIVOST

KAJ JE VZDRŽLJIVOST 10. 12. 2011 VZDRŽLJIVOST S TEKOM Seminarska naloga KAZALO 1. UVOD... 3 2. KAJ JE VZDRŽLJIVOST... 4 3. METODE ZA RAZVOJ VZDRŽLJIVOSTI... 4 4. TEHNIKA DOLGOTRAJNEGA TEKA... 5 5. GIBALNE (MOTORIČNE) SPOSOBNOSTI...

Prikaži več

Poročanje o domnevnih neželenih učinkih zdravil za uporabo v humani medicini v letu Številka: /2014 Datum: Poročanje o domnevn

Poročanje o domnevnih neželenih učinkih zdravil za uporabo v humani medicini v letu Številka: /2014 Datum: Poročanje o domnevn 1 Številka: 1382-18/2014 Datum: 31.7.2014 Poročanje o domnevnih neželenih učinkih zdravil za uporabo v humani medicini v letu 2013 V poročilu želimo na kratko predstaviti poročanje o domnevnih neželenih

Prikaži več

Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek

Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek Tekaški program za tek na 10 km (1. 7. - 7. 7.) Intervalni trening 5 x 400 m (200 m hoje med ovitvami) Tekaški program za tek na 10 km (8. 7. 14. 7.) Fartlek

Prikaži več

NAVODILO ZA UPORABO

NAVODILO ZA UPORABO NAVODILO ZA UPORABO Plivit C 500 mg tablete acidum ascorbicum Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Zdravilo je na voljo brez recepta. Kljub temu ga morate uporabljati

Prikaži več

LiveActive

LiveActive Oblikujte svoje roke s temi 5 vajami brez obiska fitnesa! Dvig noge in nasprotne roke na veliki žogi 1 Vaja Y na telovadni žogi 2 z 8-12 ponovitvami na vsaki strani s 15-20 ponovitvami Dotik roke in nasprotne

Prikaži več

LUCIJA_2018 november CENIK.cdr

LUCIJA_2018 november CENIK.cdr C E N I K Prvi pregled pri specialistu - estetika 45 (v kolikor se odločite za poseg, je pregled brezplačen) POMLAJEVANJE S TROMBOCITNO PLAZMO PRP 1 PRP terapija 450 GLAJENJE GUB 1 PRP terapija + microneedling

Prikaži več

ALKOHOLI

ALKOHOLI ALKOHOLI Kaj je alkohol? Alkohol je bistvena učinkovina v alkoholnih pijačah, ter alkoholi so pomembna skupina organskih spojin. V kemiji je alkohol splošen pojem, ki ga uporabljamo za vsako organsko spojino,

Prikaži več

Povratne informacije pri 74 bolnikih

Povratne informacije pri  74 bolnikih Primarij Tatjana Erjavec, dr.med., specialistka interne medicine Telesna vadba po možganski kapi v bivalnem okolju V projekt smo vključili vse v letu 2006 obstoječe klube v Sloveniji. Odzvalo se jih je

Prikaži več

Canespor - navodilo za uporabo - lekarnanaklik.si

Canespor - navodilo za uporabo - lekarnanaklik.si Canespor 10 mg/g krema bifonazol Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Zdravilo je na voljo brez recepta. Kljub temu ga morate uporabljati pazljivo in skrbno, da

Prikaži več

NAVODILO ZA UPORABO JAZMP-IB/

NAVODILO ZA UPORABO JAZMP-IB/ NAVODILO ZA UPORABO JAZMP-IB/002-29.09.2017 1 Navodilo za uporabo Lomexin 200 mg mehke vaginalne kapsule Lomexin 600 mg mehke vaginalne kapsule fentikonazolijev nitrat Pred začetkom uporabe zdravila natančno

Prikaži več

NAVODILO ZA UPORABO 1

NAVODILO ZA UPORABO 1 NAVODILO ZA UPORABO 1 Navodilo za uporabo Lomexin 20 mg/g vaginalna krema fentikonazolijev nitrat Pred začetkom uporabe zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Pri uporabi

Prikaži več

Razstrupljanje telesa 10 DNEVNI NAČRT

Razstrupljanje telesa 10 DNEVNI NAČRT Razstrupljanje telesa 10 DNEVNI NAČRT 10 dnevni načrt Zdravje in dobro počutje vseh nas je odvisno od prehrane. Kar jemo, to smo in tako se počutimo. Če je tvoje telo zakisano je razumljivo, da tudi tvoje

Prikaži več

8c ChID ChID Navodilo za uporabo Flonidan S 10 mg tablete loratadin pri alergijskih boleznih Pred začetkom jemanja zdravila natančno p

8c ChID ChID Navodilo za uporabo Flonidan S 10 mg tablete loratadin pri alergijskih boleznih Pred začetkom jemanja zdravila natančno p Navodilo za uporabo Flonidan S 10 mg tablete loratadin pri alergijskih boleznih Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Pri jemanju tega zdravila

Prikaži več

Takoj ko vstanemo 1 dcl

Takoj ko vstanemo 1 dcl 1.Dan PREHRANA NA DAN TELOVADBE Zajtrk Gr. Kcal Belj. Oglj. Maš. 2 dcl toplega mleka 1,6% mm 200 90 6,6 9,9 2,8 Muesli z vlakninami (Dorset cereals) 50 186 4 36 3,5 Skupaj 286,8 11,2 46,2 6.9 Malica 1:

Prikaži več

OKUSNA, ZDRAVA TER PRIJAZNA DO ŽIVALI IN OKOLJA B12 sadje škrobna živila voda zelenjava stročnice, oreščki, semena STALIŠČE ZNANOSTI O VEGANSKI PREHRA

OKUSNA, ZDRAVA TER PRIJAZNA DO ŽIVALI IN OKOLJA B12 sadje škrobna živila voda zelenjava stročnice, oreščki, semena STALIŠČE ZNANOSTI O VEGANSKI PREHRA OKUSNA, ZDRAVA TER PRIJAZNA DO ŽIVALI IN OKOLJA B12 sadje škrobna živila voda zelenjava stročnice, oreščki, semena STALIŠČE ZNANOSTI O VEGANSKI PREHRANI Veganska prehrana zmanjšuje možnosti za nastanek

Prikaži več

a Navodilo za uporabo LEKADOL 1000 mg tablete paracetamolum Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pom

a Navodilo za uporabo LEKADOL 1000 mg tablete paracetamolum Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pom Navodilo za uporabo LEKADOL 1000 mg tablete paracetamolum Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Navodilo shranite. Morda ga boste želeli ponovno

Prikaži več

VARNOSTNI LIST

VARNOSTNI LIST MEGLIO WC DEO Lavanda Varnostni list 1. IDENTIFIKACIJA SNOVI/PRIPRAVKA IN PODATKI O DOBAVITELJU 1.1. Identifikacija snovi ali pripravka: MEGLIO WC DEO Lavanda. 1.2. Podatki o dobavitelju: ARONA TRGOVINA

Prikaži več

KATALOG IZDELKOV

KATALOG IZDELKOV KATALOG IZDELKOV Matija Šega Fruktus Matija Šega s.p. GSM: 040 504 245 MAIL: info@fruktus.si Kazalo Knjiga o aloe arborescens... 3 Naslov: Zamolčana skrivnost aloje arborescens... 3 Podnaslov: Za uspešen

Prikaži več

NAVODILO ZA UPORABO Canesten3 200 mg vaginalne tablete klotrimazol Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Zdravilo je na voljo brez recepta. Kljub temu ga morate

Prikaži več

Hranilna vrednost (HV) kdaj ni potrebno navesti hranilne vrednost (izvzeti iz obveze) in kdaj je potrebno navesti HV 19. točka priloge V Uredbe o zago

Hranilna vrednost (HV) kdaj ni potrebno navesti hranilne vrednost (izvzeti iz obveze) in kdaj je potrebno navesti HV 19. točka priloge V Uredbe o zago Hranilna vrednost (HV) kdaj ni potrebno navesti hranilne vrednost (izvzeti iz obveze) in kdaj je potrebno navesti HV 19. točka priloe V Uredbe o zaotavljanju informacij o živilih potrošnikom z vsemi spremembami

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev MOŽNOSTI ZDRAVLJEN HEMODIALIZA Razumeti ledvično bolezen, njen potek in vedeti za možnosti zdravljenja KAJ DELAJO LEDVICE čistijo kri in odstranjujejo odvečno vodo iz telesa odstranjujejo presnovke vzdržujejo

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 ZAHTEVE TENIŠKE IGRE V tej predstavitvi bomo... Analizirali teniško igro z vidika fizioloških procesov Predstavili energijske procese, ki potekajo pri športni aktivnosti Kako nam poznavanje energijskih

Prikaži več

REFLEKSOTERAPIJA

REFLEKSOTERAPIJA REFLEKSNOCONSKA MASAŽA STOPAL Maja VRHUNC, univ. dipl. prav., psihoterapevtka, refleksoterapevtka MAJ-CHI 1 KAJ JE REFLEKSOTERAPIJA V modernem času je refleksoterapija postala umetnost dotika, zelo učinkovita

Prikaži več

(Microsoft Word - Dr\236avno tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni za SREDNJ\205)

(Microsoft Word - Dr\236avno tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni za SREDNJ\205) Državno tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni za SREDNJO ŠOLO 22.11.2008 možne toke Osvojene toke 1) Medicinski izraz za»prenizek sladkor v krvi«je: a) diabetes insipidus; 1 b) diabetes melius; c) hiperglikemija;

Prikaži več

NAVODILO ZA UPORABO

NAVODILO ZA UPORABO Navodilo za uporabo Lamisil 10 mg/g krema terbinafinijev klorid Pred začetkom uporabe zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte

Prikaži več

Osnovna šola Gabrovka - Dole

Osnovna šola Gabrovka - Dole Jedilnik za 49. teden od 1. avgusta do 5. avgusta 2011 1.8. topljeni sir planinski čaj z limono krompirjev golaž čokoladni puding s smetano polnozrnati piškoti nektarina 2.8. sadni musli navadni jogurt

Prikaži več

Vsebina 5 Kaj moramo vedeti o mleku? Kemijska sestava mleka... 6 Kozje mleko Ovčje mleko Mikrobiološka naseljenost Postopki obdel

Vsebina 5 Kaj moramo vedeti o mleku? Kemijska sestava mleka... 6 Kozje mleko Ovčje mleko Mikrobiološka naseljenost Postopki obdel Vsebina 5 Kaj moramo vedeti o mleku? Kemijska sestava mleka... 6 Kozje mleko... 10 Ovčje mleko... 11 Mikrobiološka naseljenost... 12 14 Postopki obdelave mleka v mlekarni Toplotna obdelava mleka... 16

Prikaži več

MALICA oktober 2015 Preglednica učencev po razredih in število izpolnjenih anketnih vprašalnikov. Razred Učenci Št. odgovorov 4.a b a

MALICA oktober 2015 Preglednica učencev po razredih in število izpolnjenih anketnih vprašalnikov. Razred Učenci Št. odgovorov 4.a b a MALICA oktober 2015 Preglednica učencev po razredih in število izpolnjenih anketnih vprašalnikov. Razred Učenci odgovorov 4.a 20 20 4.b 19 18 5.a 2 22 6.a 17 17 6.b 17 17 7.a 14 1 7.b 16 15 8.a 20 20 8.b

Prikaži več

PONEDELJEK OD IN MALICA ŠTRUČKA S HRENOVKO, 100% JABOLČNI SOK KOSILO CVETAČNA JUHA, MESNO ZELENJAVNA RIŽOTA, SOLATA ALERGENI GLUT

PONEDELJEK OD IN MALICA ŠTRUČKA S HRENOVKO, 100% JABOLČNI SOK KOSILO CVETAČNA JUHA, MESNO ZELENJAVNA RIŽOTA, SOLATA ALERGENI GLUT OD 06. 11. IN 10. 11. 2017 ŠTRUČKA S HRENOVKO, 100% JABOLČNI SOK CVETAČNA JUHA, MESNO ZELENJAVNA RIŽOTA, ALERGENI GLUTEN MLEKO, GLUTEN, JAJCA, ZELENA KROMPIRJEV KRUH, ČOKOLADNI NAMAZ, KISLA SMETANA, BELA

Prikaži več

OBČUTEK TOPLINE ZA DOBRO POČUTJE OLJNI RADIATORJI gorenje.si

OBČUTEK TOPLINE ZA DOBRO POČUTJE OLJNI RADIATORJI gorenje.si OBČUTEK TOPLINE ZA DOBRO POČUTJE OLJNI RADIATORJI gorenje.si OBČUTEK TOPLINE ZA DOBRO POČUTJE Oljni radiatorji so odlična izbira za dodatno ogrevanje najrazličnejših prostorov. S pomočjo koles jih z lahkoto

Prikaži več

ANKETA O ŠOLSKI PREHRANI ZA STARŠE: Zbirnik besednih odgovorov (Opomba: Številčni prikaz z grafi je v drugi priponki.) Zbirnik besednih odgovorov po v

ANKETA O ŠOLSKI PREHRANI ZA STARŠE: Zbirnik besednih odgovorov (Opomba: Številčni prikaz z grafi je v drugi priponki.) Zbirnik besednih odgovorov po v ANKETA O ŠOLSKI PREHRANI ZA STARŠE: Zbirnik besednih odgovorov (Opomba: Številčni prikaz z grafi je v drugi priponki.) Zbirnik besednih odgovorov po vrstnem redu vprašanj 3. Ali je vašemu otroku všeč šolska

Prikaži več

Pestra izbira posebne prehrane v Mercatorju. Ponudba velja v supermarketih in hipermarketih Mercator v okviru razpoložljivega prodajnega asortimana. S

Pestra izbira posebne prehrane v Mercatorju. Ponudba velja v supermarketih in hipermarketih Mercator v okviru razpoložljivega prodajnega asortimana. S Pestra izbira posebne prehrane v Mercatorju. Ponudba velja v supermarketih in hipermarketih Mercator v okviru razpoložljivega prodajnega asortimana. Slike so simbolične. Za morebitne napake v tisku se

Prikaži več

Version 1

Version 1 NAVODILO ZA UPORABO SmPCPIL128255_2 18.03.2019 Updated: 22.05.2019 Page 1 of 6 Navodilo za uporabo Noctiben Mea 15 mg filmsko obložene tablete doksilaminijev hidrogensukcinat Pred začetkom jemanja zdravila

Prikaži več

VARNOSTNI LIST

VARNOSTNI LIST MEGLIO WC DEO Bouquet Varnostni list 1. IDENTIFIKACIJA SNOVI/PRIPRAVKA IN PODATKI O DOBAVITELJU 1.1. Identifikacija snovi ali pripravka: MEGLIO WC DEO Bouquet. 1.2. Podatki o dobavitelju: ARONA TRGOVINA

Prikaži več

JOGA IN TEK Joga za tekače in tek za jogije

JOGA IN TEK Joga za tekače in tek za jogije JOGA IN TEK Joga za tekače in tek za jogije JOGA IN TEK Joga za tekače in tek za jogije Besedilo in fotografije: Maja Miklič, www.yogasachi.com Lektoriranje: Anja Miklavčič, www.lektoriranjebesedil.net

Prikaži več

Osnove gastronomije PREBAVA MAKROHRANIL IN Vpliv senzoričnih lastnosti na prebavo Barbara HERLAH, univ. dipl. inž. živ. teh.

Osnove gastronomije PREBAVA MAKROHRANIL IN Vpliv senzoričnih lastnosti na prebavo Barbara HERLAH, univ. dipl. inž. živ. teh. Osnove gastronomije PREBAVA MAKROHRANIL IN Vpliv senzoričnih lastnosti na prebavo Barbara HERLAH, univ. dipl. inž. živ. teh. PREBAVA (DIGESTIJA) IN VSRKAVANJE (ABSORPCIJA) V PREBAVILIH OH, B in M so uporabni

Prikaži več

zdr04.doc

zdr04.doc Raziskava o navadah ljudi pri uporabi zdravil Q0) anketar oznaci ali odgovarja... 1 skrbnik 2 ostali Q1) ZA ZACETEK BI VAM ZASTAVIL(A) NEKAJ VPRAŠANJ O VAŠEM ZDRAVJU IN ZDRAVSTVENIH NAVADAH. KAJ BI REKLI,

Prikaži več

Kmetijska šola Grm Sevno Novo mesto PROIZVODNJA IN UPORABA ENCIMOV Marec, 2007

Kmetijska šola Grm Sevno Novo mesto PROIZVODNJA IN UPORABA ENCIMOV Marec, 2007 Kmetijska šola Grm Sevno 13 8000 Novo mesto PROIZVODNJA IN UPORABA ENCIMOV Marec, 2007 O ENCIMIH So najpomembnejša skupina beljakovin, so biokatalizatorji, znanih je okoli 3000, znižujejo aktivacijsko

Prikaži več

JEDILNIK Dan Zajtrk Dopoldanska malica Kosilo Popoldanska malica Ponedeljek Mleko/ laktoza Čokolino/ čokoladne kroglice/ mus

JEDILNIK Dan Zajtrk Dopoldanska malica Kosilo Popoldanska malica Ponedeljek Mleko/ laktoza Čokolino/ čokoladne kroglice/ mus JEDILNIK 22.1. Dan Zajtrk Dopoldanska malica Kosilo Popoldanska malica Mleko/ laktoza Čokolino/ čokoladne kroglice/ mussli /gluten Sirova štručka/ laktoza, gluten Mortadela/gorčično seme Brokolijeva kremna

Prikaži več

Zavod sv. Stanislava Škofijska klasična gimnazija VPLIV KISLEGA DEŽJA NA RASTLINE poskus pri predmetu biologija

Zavod sv. Stanislava Škofijska klasična gimnazija VPLIV KISLEGA DEŽJA NA RASTLINE poskus pri predmetu biologija Zavod sv. Stanislava Škofijska klasična gimnazija VPLIV KISLEGA DEŽJA NA RASTLINE poskus pri predmetu biologija KAZALO: 1 UVOD...3 2 MATERIAL...4 POSTOPEK...4 3 SKICA NASTAVITVE POSKUSA...5 4 REZULTATI...6

Prikaži več

Ca C Sandoz PIL

Ca C Sandoz PIL Navodilo za uporabo Ca-C Calvive 260 mg/1000 mg šumeče tablete kalcij/askorbinska kislina (vitamin C) Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Pri

Prikaži več

PREVENTIVA in PRESEJANJE - Mateja Bulc

PREVENTIVA in PRESEJANJE - Mateja Bulc PREVENTIVA in PRESEJANJE v RADM MATEJA BULC Vrste preventive Priložnost ali breme? 2002 Vzrok smrti SKUPAJ Neoplazme Bolezni obtočil Bolezni dihal Bolezni prebavil Poškodbe, zastrupitve Spol - SKUPAJ 18.701

Prikaži več

AZ_sredstva_katalog_140306

AZ_sredstva_katalog_140306 Sredstva za zaščito vseh vrst ogrevalnih Najboljša zmogljivost v ogrevalnih sistemih in zagotovitev popolne varnosti za uporabnika in okolje Praktični napotki za uporabo AZ sredstev Ogrevalni sistemi radiatorji

Prikaži več

(Igor Pravst [Združljivostni način])

(Igor Pravst [Združljivostni način]) Kongresni center Brdo, 17. oktober 2017 2. nacionalna konferenca o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje NACIONALNI PORTAL O HRANI IN PREHRANI WWW.PREHRANA.SI PROF. DR. IGOR PRAVST INŠTITUT ZA NUTRICIONISTIKO

Prikaži več



 STATIČNE RAZTEZNE VAJE (»STREČING«) NEKAJ PRAVIL O RAZTEZANJU PRED RAZTEZANJEM SE VEDNO OGREJ, NAJBOLJE, DA NAREDIŠ VAJE PO TUŠIRANJU, KO SI ŠE OGRET OD TRENINGA PREDEN ZAČNEŠ, SPIJ KOZAREC ALI DVA VODE

Prikaži več

JEDILNIK ZA TEDEN VRTEC ZAJTRK MALICA KOSILO MALICA PONEDELJEK Črn kruh, ribji namaz, svež paradižnik, sadje sadje Zelenjavna j

JEDILNIK ZA TEDEN VRTEC ZAJTRK MALICA KOSILO MALICA PONEDELJEK Črn kruh, ribji namaz, svež paradižnik, sadje sadje Zelenjavna j 1. 8. 5. 8. 2016 1. 8. ribji namaz, svež paradižnik, Zelenjavna juha z rižkom, telečji zrezek v omaki, kuskus, zelnata solata s korenčkom Polnozrnati grisini, sadni 2. 8. Žganci,, Goveja juha z rezanci,

Prikaži več

Predmet: gospodinjstvo HORMONI Seminarska naloga pri predmetu biologija

Predmet: gospodinjstvo HORMONI Seminarska naloga pri predmetu biologija Predmet: gospodinjstvo HORMONI Seminarska naloga pri predmetu biologija KAZALO VSEBINE UVOD...4 1 ŽLEZE Z NOTRANJIM IZLOČANJEM...5 1.1 HIPOFIZA (endokrina žleza na možganskem dnu)...6 1.2 ŠČITNICA (žleza,

Prikaži več

PARTICULARS TO APPEAR ON <THE OUTER PACKAGING> <AND> <THE IMMEDIATE PACKAGING>

PARTICULARS TO APPEAR ON <THE OUTER PACKAGING> <AND> <THE IMMEDIATE PACKAGING> 1. IME ZDRAVILA Kalcijev karbonat Krka 1 g tablete 2. KAKOVOSTNA IN KOLIČINSKA SESTAVA Ena tableta vsebuje 1 g kalcijevega karbonata. Za celoten seznam pomožnih snovi glejte poglavje 6.1. 3. FARMACEVTSKA

Prikaži več

PRILOGA I OSNOVNA SESTAVA ZAČETNIH FORMUL ZA DOJENČKE, PRIPRAVLJENIH PO NAVODILIH PROIZVAJALCA Vrednosti določene v tej prilogi se nanašajo na končno

PRILOGA I OSNOVNA SESTAVA ZAČETNIH FORMUL ZA DOJENČKE, PRIPRAVLJENIH PO NAVODILIH PROIZVAJALCA Vrednosti določene v tej prilogi se nanašajo na končno PRILOGA I OSNOVNA SESTAVA ZAČETNIH FORMUL ZA DOJENČKE, PRIPRAVLJENIH PO NAVODILIH PROIZVAJALCA Vrednosti določene v tej prilogi se nanašajo na končno pripravljeni obrok, ki se kot tak daje v promet ali

Prikaži več

Microsoft Word - SI_PIL_Voltaren_Emulgel_11,6 mgg_

Microsoft Word - SI_PIL_Voltaren_Emulgel_11,6 mgg_ NAVODILO ZA UPORABO dietilamonijev diklofenakat Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Zdravilo je na voljo brez recepta. Kljub temu ga morate uporabljati pazljivo

Prikaži več

Cepljenje proti okužbam s HPV (predavanje za starše)

Cepljenje proti okužbam s HPV (predavanje za starše) Cepljenje proti okužbam s humanimi papilomavirusi (HPV) predstavitev za starše Cepljenje in cepiva S cepljenjem izzovemo imunost tako, da s cepivom v telo vnesemo oslabljene ali uničene bakterije, viruse

Prikaži več

TELESNA AKTIVNOST IN PREHRANA ZA KAKOVOSTNO STARANJE Priročnik o prehrani v tretjem življenjskem obdobju

TELESNA AKTIVNOST IN PREHRANA ZA KAKOVOSTNO STARANJE Priročnik o prehrani v tretjem življenjskem obdobju TELESNA AKTIVNOST IN PREHRANA ZA KAKOVOSTNO STARANJE Priročnik o prehrani v tretjem življenjskem obdobju TELESNA AKTIVNOST IN PREHRANA ZA KAKOVOSTNO STARANJE Priročnik o prehrani v tretjem življenjskem

Prikaži več

PREVENTIVA in PRESEJANJE - Mateja Bulc

PREVENTIVA in PRESEJANJE - Mateja Bulc PREVENTIVA in PRESEJANJE v RADM MATEJA BULC Vrste preventive Priložnost ali breme? Benefits Mortality 2018 Men die younger, but life expectancy is rising quicker men: death at 74 (average) +10 y in 30

Prikaži več

ASPIRIN*

ASPIRIN* Navodilo za uporabo Canespor 10 mg/g krema bifonazol Pred začetkom uporabe zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Pri uporabi tega zdravila natančno upoštevajte napotke

Prikaži več

Promotion of Health at the Workplace

Promotion of Health at the Workplace SIMPOZIJ VARNO IN ZDRAVO DELO PRIMER DOBRE PRAKSE ZDRAVA DELOVNA MESTA ZA VSE GENERACIJE PROMOCIJA DUŠEVNEGA IN TELESNEGA ZDRAVJA NA DELOVNEM MESTU V POLICIJI VEDENIK LEON Ministrstvo za notranje zadeve

Prikaži več

Tehnični list 9900 M9 Surfacer, Univerzalno HS polnilo primer Ver.: Opis Univerzalno HS akrilno primer polnilo primerno za manjša popravila ali

Tehnični list 9900 M9 Surfacer, Univerzalno HS polnilo primer Ver.: Opis Univerzalno HS akrilno primer polnilo primerno za manjša popravila ali Opis Univerzalno HS akrilno primer polnilo primerno za manjša popravila ali za večje površine. Možno je izbrati med dvema različnima trdilcema za doseganje hitrega ali normalnega sušenja Lastnosti izdelka

Prikaži več

Eleganca razvajanja

Eleganca razvajanja Eleganca razvajanja Spa Luisa Na obali Blejskega jezera, v intimnem vzdušju nudi prijetno zatočišče za vsakogar, ki si želi sprostitev, mir in zasebnost. V elegantnem okolju, z razgledom na Blejsko kuliso,

Prikaži več

Pred uporabo natančno preberite to navodilo

Pred uporabo natančno preberite to navodilo Navodilo za uporabo Elmogan 450 mg filmsko obložene tablete gemfibrozil Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Navodilo shranite. Morda ga boste

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev CATERING MARIPOSA CATERING SPECIALTY COFFEE KAJ POČNEMO Posebnost kavnega cateringa je v tem, da prinaša vašemu dogodku brezkompromisno najvišjo kakovost. Naši prenosni espresso bar dovoljuje našim profesionalnim

Prikaži več

PREHRANA PO DELNI ALI POPOLNI ODSTRANITVI ŽELODCA 1

PREHRANA PO DELNI ALI POPOLNI ODSTRANITVI ŽELODCA 1 PREHRANA PO DELNI ALI POPOLNI ODSTRANITVI ŽELODCA 1 KAZALO KAKŠNA NAJ BO VAŠA PREHRANA V ČASU TAKOJ PO OPERACIJI ŽELODCA...4 KAKŠNA SO SPLOŠNA PRIPOROČILA PREHRANE PO OPERACIJI ŽELODCA...4 Beljakovinska

Prikaži več

OD IN MALICA KOSILO PONEDELJEK / ALERGENI TOREK / ALERGENI SREDA POLNOZRNATA BOMBETKA, PIŠČANČJA POSEBNA SALAMA, POLMASTNI SIR, K

OD IN MALICA KOSILO PONEDELJEK / ALERGENI TOREK / ALERGENI SREDA POLNOZRNATA BOMBETKA, PIŠČANČJA POSEBNA SALAMA, POLMASTNI SIR, K OD 01. 01. IN 05. 01. 2018 PONEDELJEK / ALERGENI / ALERGENI POLNOZRNATA BOMBETKA, PIŠČANČJA POSEBNA SALAMA, POLMASTNI SIR, KISLE KUMARE, PLANINSKI ČAJ Z MEDOM SEGEDIN GOLAŽ, KORUZNA POLENTA, PUDING S SMETANO

Prikaži več

Canesten 3 - navodilo za uporabo - lekarnanaklik.si

Canesten 3  - navodilo za uporabo - lekarnanaklik.si NAVODILO ZA UPORABO Canesten3 200 mg vaginalne tablete klotrimazol Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Zdravilo je na voljo brez recepta. Kljub temu ga morate

Prikaži več

Calcium - Calvive - navodila za uporabo - lekarnanaklik.si

Calcium - Calvive - navodila za uporabo - lekarnanaklik.si Stran 1 NAVODILO ZA UPORABO kalcij Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Zdravilo je na voljo brez recepta. Kljub temu ga morate jemati pazljivo in skrbno, da vam

Prikaži več

NAPRAVA ZA ČIŠČENJE IN ANTI-AGING

NAPRAVA ZA ČIŠČENJE IN ANTI-AGING NAPRAVA ZA ČIŠČENJE IN ANTI-AGING NAVODILA ZA UPORABO UVOD Čestitamo vam na prvem koraku do brezhibno lepe kože, ki jo boste dosegli z uporabo naprave LUNA TM go T- Sonic TM za čiščenje obraza in anti-aginig.

Prikaži več

NAVODILO ZA UPORABO

NAVODILO ZA UPORABO Navodilo za uporabo LEKADOL PLUS C 500 mg/300 mg zrnca za peroralno raztopino za pripravo toplega napitka pri gripi in prehladu PARACETAMOLUM/ACIDUM ASCORBICUM Pred začetkom uporabe zdravila natančno preberite

Prikaži več

Ljubljana,11

Ljubljana,11 DIETNI JEDILNIK ZA OTROKE 1. STAROSTNEGA OBDOBJA - DIETA brez mleka, jajc, soje, arašidov in oreščkov, jagod, sezama, (vzg. Vida, E. Mo) MOJCA/VJ ZA OBDOBJE OD 15.06. DO 19.06.2015 Bio pšenični kruh* (B-forma),

Prikaži več

JEDILNIK OD IN SLAŠČIČARSKI IZDELKI (ŽEMLJE,PECIVO, PIŠKOTI )LAHKO VSEBUJEJO POLEG GLUTENA TUDI SLEDI MLEČNIH IN SOJINIH BELJAKOVIN

JEDILNIK OD IN SLAŠČIČARSKI IZDELKI (ŽEMLJE,PECIVO, PIŠKOTI )LAHKO VSEBUJEJO POLEG GLUTENA TUDI SLEDI MLEČNIH IN SOJINIH BELJAKOVIN OD 1.9.2016 IN 2.9.2016 SLAŠČIČARSKI IZDELKI (ŽEMLJE,PECIVO, PIŠKOTI )LAHKO VSEBUJEJO POLEG GLUTENA TUDI SLEDI MLEČNIH IN SOJINIH BELJAKOVIN TER SLEDI OREŠKOV IN SEZAMA! ZLATE MISLI O POGUMU: Naša pot

Prikaži več

Pred nočno izmeno grem spat v trajanju:

Pred nočno izmeno grem spat v trajanju: Vpliv nočnega dela na počutje in zdravje zaposlenih v DARS in v policiji Helena Pleslič Srečanje promotorjev zdravja Slovenije 9. december 2016 Cirkadiani ritem pri človeku 00.00 (polnoč) 2.00 najgloblji

Prikaži več

Delovni list: SEČILA IZLOČALA Vzdržujejo enakomerno sestavo telesnih tekočin, tako da izločajo snovi, ki sov telesu odveč ali škodljive. Izločala so m

Delovni list: SEČILA IZLOČALA Vzdržujejo enakomerno sestavo telesnih tekočin, tako da izločajo snovi, ki sov telesu odveč ali škodljive. Izločala so m IZLOČALA Vzdržujejo enakomerno sestavo telesnih tekočin, tako da izločajo snovi, ki sov telesu odveč ali škodljive. Izločala so mokrila (sečila), prebavila in dihala in kožo. SEČILA Drugače se imenujejo

Prikaži več

Vprašalnik o šol. preh. za učence [š.l. 2016/2017] Google Forms Vprašalnik o šol. preh. za učence [š.l. 2016/2017] QUESTIONS RESPONSES 332

Vprašalnik o šol. preh. za učence [š.l. 2016/2017] Google Forms Vprašalnik o šol. preh. za učence [š.l. 2016/2017] QUESTIONS RESPONSES 332 Vprašalnik o šol. preh. za učence [š.l. 216/217] QUESTIONS RESPONSES 332 SUMMARY INDIVIDUAL Accepting responses Insights Average.7/7 points Median /7 points Range -6 points Total points distribution No.

Prikaži več

Daleron za otroke susp PIL

Daleron za otroke susp PIL NAVODILO ZA UPORABO Daleron za otroke 120 mg/5 ml peroralna suspenzija paracetamol proti vročini in bolečinam Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Zdravilo je

Prikaži več

Lekadol 500 mg tablete

Lekadol 500 mg tablete Navodilo za uporabo LEKADOL 500 mg tablete PARACETAMOLUM proti bolečinam in zvišani telesni temperaturi Pred začetkom uporabe natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Pri jemanju

Prikaži več

NAVODILO ZA UPORABO

NAVODILO ZA UPORABO NAVODILO ZA UPORABO DICYNONE 125 mg/ml raztopina za injiciranje etamsilat Pred začetkom uporabe natančno preberite navodilo! - Navodilo shranite. Morda ga boste želeli ponovno prebrati. - Če imate dodatna

Prikaži več

JANUAR Dan Zajtrk Dopoldanska malica Kosilo Popoldanska malica Ponedeljek Torek Mleko/laktoza Čokolino ali čokolad

JANUAR Dan Zajtrk Dopoldanska malica Kosilo Popoldanska malica Ponedeljek Torek Mleko/laktoza Čokolino ali čokolad Dan Zajtrk Dopoldanska malica Kosilo Popoldanska malica Mleko/ Čokolino ali čokoladne kroglice/ mussli /, sledi oreščkov Čaj Pirin kruh/, Poli salama/sledi soje, gorčično seme Rezina paradižnika Hot dog

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - Prepre\350evanje mi\232i\350no-kostnih obolenj_ dop ABJ.pptx)

(Microsoft PowerPoint - Prepre\350evanje mi\232i\350no-kostnih obolenj_ dop ABJ.pptx) Preprečevanje mišično-kostnih obolenj Usposabljanje za razvoj pedagoškega dela s poudarkom na učitelju kot temeljnemu nosilcu sprememb pri razvoju kompetenc 21. stoletja 23.4.2019, GZS & NIJZ PREDAVATELJICA

Prikaži več

JEDILNIK Zajtrk Kosilo Popoldanska malica Ponedeljek Torek Sreda Četrtek *mlečni gris iz pire v domačem mleku, čokoladni/cimetov posip, jagod

JEDILNIK Zajtrk Kosilo Popoldanska malica Ponedeljek Torek Sreda Četrtek *mlečni gris iz pire v domačem mleku, čokoladni/cimetov posip, jagod Popoldanska malica 1.6.2017 *mlečni gris iz pire v domačem mleku, posip, jagode. goveja juha, pire krompir, kuhana eko govedina, kmečke kumare v smetanovi omaki marelični žepki, 100% pomarančni sok 2.6.2017

Prikaži več

JEDILNIK SEPTEMBER 2004

JEDILNIK SEPTEMBER 2004 1.7.2019 rahli ovseni kosmiči na nehomogenizirano mleko / rezine temnega kruha rezine banane piščančji paprikaš s svežo papriko koruzna polenta solata iz mladega zelja ½ sezamove štručke 2.7.2019 ovsen

Prikaži več

Pred uporabo natančno preberite to navodilo

Pred uporabo natančno preberite to navodilo NAVODILO ZA UPORABO Dermazin mg/g krema SREBROV SULFADIAZIN Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Navodilo shranite. Morda ga boste želeli ponovno prebrati. Če

Prikaži več

PRILOGA II OSNOVNA SESTAVA NADALJEVALNIH FORMUL ZA DOJENČKE IN MAJHNE OTROKE, PRIPRAVLJENIH PO NAVODILIH PROIZVAJALCA Vrednosti, določene v Prilogi, s

PRILOGA II OSNOVNA SESTAVA NADALJEVALNIH FORMUL ZA DOJENČKE IN MAJHNE OTROKE, PRIPRAVLJENIH PO NAVODILIH PROIZVAJALCA Vrednosti, določene v Prilogi, s PRILOGA II OSNOVNA SESTAVA NADALJEVALNIH FORMUL ZA DOJENČKE IN MAJHNE OTROKE, PRIPRAVLJENIH PO NAVODILIH PROIZVAJALCA Vrednosti, določene v Prilogi, se nanašajo na končno pripravljeni obrok, ki se kot

Prikaži več

PARTICULARS TO APPEAR ON <THE OUTER PACKAGING> <AND> <THE IMMEDIATE PACKAGING>

PARTICULARS TO APPEAR ON <THE OUTER PACKAGING> <AND> <THE IMMEDIATE PACKAGING> Navodilo za uporabo Seldiar 2 mg trde kapsule loperamidijev klorid Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! - Navodilo shranite. Morda ga boste želeli

Prikaži več