Reši učni list PREVERJANJE ZNANJA ( toplota in temperatura, gorenje, snov zavzema prostor, masa snovi se ohranja, o gostoti).

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Reši učni list PREVERJANJE ZNANJA ( toplota in temperatura, gorenje, snov zavzema prostor, masa snovi se ohranja, o gostoti)."

Transkripcija

1 PREDMET: NIT NASLOV NALOGE Ponovimo RAZRED: 5. b NAČIN DELA Preberi. Interaktivno gradivo Radovednih 5 - Pregled vsebin o lastnostih snovi: Starši oz. skrbniki po zmožnostih. Za vsa vprašanja sem dosegljiva na od ponedeljka do petka, Rešuj zanimive naloge o teh vsebinah: KAZALO - izbereš teme STRANI - izbereš naloge Preverjanje znanja Analiza preverjanja znanja Reši učni list PREVERJANJE ZNANJA ( toplota in temperatura, gorenje, snov zavzema prostor, masa snovi se ohranja, o gostoti). Rešitve lahko zapisuješ v zvezek (napiši naslov, označi naloge). Preveri pravilnost PREVERJANJA ZNANJA. Napiši popravo v zvezek.

2 PREVERJANJE ZNANJA 1. Poveži, kar sodi skupaj. toplota oblika energije temperatura naprava termometer lastnost telesa 2. Oglej si sliko in odgovori na vprašanji. Kako imenujemo proces na sliki? Kaj je potrebno, da do tega procesa pride? 3. Prečrtaj snovi, ki jih v primeru gorenja ne smeš gasiti z vodo. les stiropor olje v ponvi bencin papir elektronska naprava Kako bi gasil prečrtane snovi? 4. V primeru požara pokličemo gasilce na številko.

3 5. Dopolni preglednico. Ime predmeta Iz katerega materiala je? Kakšne snovi v njem shranjujemo? 6. Matevž rad kipari. Iz gline je izdelal medveda. Izmeril je njegovo maso in prostornino. Medved mu ni bil všeč, zato ga je podrl in izdelal podgano, ki je bila daljša in ožja od medveda. Porabil pa je vso glino od prej. Ponovno je izmeril maso in prostornino. Odgovori. Je bila masa podgane večja ali manjša od mase medveda? Je bila prostornina podgane večja ali manjša od prostornine medveda?

4 Kako bi ti izmeril maso medveda? Kako bi izmeril prostornino medveda? 7. V preglednici je navedena gostota nekaterih snovi. SNOV železo voda les plastika olje GOSTOTA [kg/m 3 ] Obkroži pravilno trditev. Železna kroglica v kozarcu, v katerem je voda, potone na dno. Lesena kroglica v kozarcu, v katerem je voda, potone na dno. Železna kroglica v kozarcu, v katerem je olje, potone na dno. Plastična kroglica v kozarcu, v katerem je olje, potone na dno. Zakaj predmeti iz nekaterih snovi v tekočini potonejo na dno, drugi pa ne? 8. Pod slike napiši, kaj označujejo.

5 PREVERJANJE ZNANJA - REŠITVE 1. Poveži, kar sodi skupaj. toplota oblika energije temperatura naprava termometer lastnost telesa 2. Oglej si sliko in odgovori na vprašanji. Kako imenujemo proces na sliki? Imenujemo ga gorenje. Kaj je potrebno, da do tega procesa pride? Gorljiva snov (v danem primeru je to les), kisik in vir visoke temperature 3. Prečrtaj snovi, ki jih v primeru gorenja ne smeš gasiti z vodo. les stiropor olje v ponvi bencin papir elektronska naprava Kako bi gasil prečrtane snovi? Prekrijemo jih s požarno odejo, z navadno odejo ali kosom tkanine (da preprečimo dovod kisika) ali gasimo z gasilnim aparatom na peno, prah ali ogljikov dioksid. 4. V primeru požara pokličemo gasilce na številko 112.

6 5. Dopolni preglednico. Ime predmeta jeklenka košara steklenica Iz katerega materiala je? Kakšne snovi v njem shranjujemo? kovina les (šibje) steklo pline trdne tekoče 6. Matevž rad kipari. Iz gline je izdelal medveda. Izmeril je njegovo maso in prostornino. Medved mu ni bil všeč, zato ga je podrl in izdelal podgano, ki je bila daljša in ožja od medveda. Porabil pa je vso glino od prej. Ponovno je izmeril maso in prostornino. Odgovori. Je bila masa podgane večja ali manjša od mase medveda? Masa je bila enaka (ker je porabil vso glino). Je bila prostornina podgane večja ali manjša od prostornine medveda? Prostornina je bila enaka (ker je porabil vso glino). Kako bi ti izmeril maso medveda? Postavil bi ga na tehtnico.

7 Kako bi izmeril prostornino medveda? V čašo za merjenje prostornine (menzuro) bi natočil nekaj vode in odčital višino vode. Potem bi medveda potopil v vodo in preveril, za koliko se je višina vode dvignila. Razlika v višini je prostornina medveda. 7. V preglednici je navedena gostota nekaterih snovi. SNOV železo voda les plastika olje GOSTOTA [kg/m 3 ] Obkroži pravilno trditev. Železna kroglica v kozarcu, v katerem je voda, potone na dno. Lesena kroglica v kozarcu, v katerem je voda, potone na dno. Železna kroglica v kozarcu, v katerem je olje, potone na dno. Plastična kroglica v kozarcu, v katerem je olje, potone na dno. Zakaj predmeti iz nekaterih snovi v tekočini potonejo na dno, drugi pa ne? Predmeti iz snovi, ki imajo večjo gostoto od tekočine, potonejo na dno. Tisti, ki imajo manjšo gostoto, plavajo na gladini. 8. Pod slike napiši, kaj označujejo. strupeno nevarno za okolje zdravju škodljivo

8