SPO A Dutovlje Lavra Konič, Miranda Rudež. Vidim, slišim SDZ/75, 76

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "SPO A Dutovlje Lavra Konič, Miranda Rudež. Vidim, slišim SDZ/75, 76"

Transkripcija

1 SPO A Dutovlje Lavra Konič, Miranda Rudež ZDRAVO ŽIVIM NAČIN DELA PREVERJANJE POMOČ UČENCEM Moje telo SDZ/73, 74 Vidim, slišim SDZ/75, 76 SDZ, str. 73 Otroci poskusijo ugotoviti, kaj fotografije sporočajo. Izberejo eno fotografijo oz. temo, o kateri mislijo, da največ vedo. Pripovedujejo. Krožec pri izbrani fotografiji pobarvajo s poljubno barvo. Poimenujejo zunanje dele telesa na sebi ali staršu. Sami ali s pomočjo staršev zapišejo besede na listke- glej prilogo SPO 1. Povedo, kakšno funkcijo ima posamezen del telesa. Igra Povem narediš Npr. Pomahaj z levo roko, pobožaj se po trebuhu, stegni desno nogo in jo stresi, desno roko si pokrij z desno dlanjo, pomigaj s prsti leve roke, poklekni na obe koleni, z levim komolcem se dotakni desnega kolena, primi se za levo zapestje Izdelava plakata Na tla položimo večjo polo papirja (lahko zlepimo več listov, časopisni papir, ) Otrok, brat ali sestra se uleže na papir in naredim njegov obris. Listke z zapisanimi deli telesa prilepijo na ustrezna mesta na plakatu. SDZ, str. 74 Zgornja naloga: Kdor zna, lahko rešitve ob puščice tudi zapiše. Spodnja naloga: Učenci preberejo besede sami ali s pomočjo staršev. SDZ, str. 75 Ogledamo in poimenujemo si vseh 5 sličic To so naša čutila ( oči, ušesa, nos, jezik koža) Otrok dajte nalogo: - Dotakni se nečesa, kar je rumeno. - Dotakni se nečesa, kar slišiš. - Dotakni se nečesa, kar diši. - Dotakni se nečesa, kar je hrapavo. - Dotakni se nečesa, kar je okusno. Pogovorimo se : - Kaj vse lahko v vidimo? - Kaj vse lahko v slišimo? - Kaj vse lahko v vonjamo? - Kaj vse lahko v okušamo? - Kaj vse lahko v otipamo? SDZ, str. 76 Poskus naredimo, če imamo sadeže. Lahko tudi kdaj drugič, ko jih boste imeli. Potrebujete banano, jabolko, hruško in kivi, krožnik, desko za rezanje, žlico in nož (iz jedilnega pribora, tako da se ne morajo urezati). Sadje predhodno operemo. Učenci si pred rokovanjem s sadjem umijejo roke. Učencem povemo, da bomo preučevali sadje in pri tem uporabili vseh pet čutil. Sledimo navodilom v zgornji tabeli. Učenci poskus izvedejo in nato svojo ugotovitev vnesejo v spodnjo tabelo. 1. navodilo: Z žlico potrkaj po vseh štirih sadežih. Poslušaj zvoke, ki pri tem nastanejo. Če se ti zdi zvok pri vseh sadežih enak, v tabelo napravi, če zvok pri vseh sadežih ni enak, napravi X. 2. navodilo: Oglej si sadeže in jih v tabeli pobarvaj z ustrezno barvo. 3. navodilo: Sadeže potipaj. Za vsak sadež posebej ugotovi, ali je hrapav ali gladek in to označi v spodnji tabeli. 4. navodilo: Sadeže povonjaj. Za vsak sadež posebej ugotovi, ali ti je njegov vonj všeč ali ne in to označi v spodnji tabeli. 5. navodilo: Sadeže razreži, tako da bo vsak član skupine lahko pojedel vsaj po en kos vsakega od sadežev. V tabeli označi, ali ti je okus posameznega sadeža všeč ali ne. Pregled DZ in izdelanega plakata v Pregled DZ v Starši oz. skrbniki po zmožnostih. Za vsa vprašanja sva dosegljivi na .

2 Zdravo živim SDZ/77 SDZ, str. 77 Zgornja naloga Z učenci si ogledamo fotografije in se pogovorimo kako skrbijo za svoje zdravje.: - Jemo zdravo, raznoliko hrano - Dovolj pijemo, predvsem vodo in nesladkane pijače - Se gibljemo na svežem zraku - Dovolj spimo - Skrbimo za čistočo telesa in okolice Spodnja naloga Dogovorimo se, da bomo tri dni zapored spremljali, kako dobro smo tisti dan skrbeli za svoje zdravje. Otroku razložimo, kaj pomenijo sličice v tabeli in legendo. Damo jim okvirne smernice, kaj pomeni, da so za zdravje skrbeli dobro/še kar dobro/slabo. Primeri: Hrana če si ta dan pojedel vsaj en kos sadja in en kos zelenjave, lahko krogec pobarvaš z zeleno; če si pojedel samo en kos sadja ali zelenjave, pobarvaj krogec oranžno; če nisi jedel sadja in zelenjave, pobarvaj krogec rdeče. Pijača če si ta dan pil samo zdravo pijačo zelena; če si spil en kozarec manj zdrave pijače (gazirana pijača, ledeni čaj) oranžna; če si spil dva ali več kozarcev manj zdrave pijače rdeča. Gibanje če si se gibal zunaj na svežem zraku zeleno; če si se gibal v zaprtih prostorih (telovadnici) oranžno, če ta dan nisi nič telovadil rdeče. Spanje če si se zjutraj zbudil naspan zelena; če si bil malo zaspan oranžna; če si bil močno zaspan rdeča. Umivanje rok če si roke umil vedno, ko si šel na stranišče in pred jedjo zelena; če si na umivanje kdaj pozabil oranžna; če si rok nisi umival rdeča. Umivanje zob če si zobe umil dvakrat na dan zelena; če si zobe umil enkrat oranžna; če si zob nisi umil rdeča. Pregled DZ v ČE VAM OSTAJA ČAS IN OTROK NI PREVEČ UTRUJEN! Izdelava plakata - Zdravo živim Ključne besede so: HRANA, PIJAČA, GIBANJE, POČITEK, UMIVANJE. Na list OTROK napiše besede in ob njej nariše, zalepi sličico (lahko tudi napiše), kako skrbi za svoje zdravje. Interaktivna naloga (neobvezno): Pregled izdelanega plakata in predstavitev v

3 SLJ A Dutovlje Lavra Konič, Miranda Rudež Velika tiskana črka Č DZ O/40, 41 Berem in pišem Bralni list DZ O/42, 43 do konca Zapis črk, besed, povedi. NAČIN DELA PREVERJANJE POMOČ UČENCEM DZ za opismenjevanje, str. 40,41 - Uporabite postopek kot pri obravnavi prejšnjih črk Na str. 40 rešijo nalogo, vadijo branje. Na str.41 berejo slikopis in povedi prepišejo( čez dve vrstici) v zvezek s črtami. Pregled DZ in zvezka v Težje naloge (neobvezno): stran 41 do konca Otrok glasno bere. Starši mu sledite in po potrebi opozorite na napake. Pregled zvezka v Težje naloge (neobvezno) V zvezku s črtami utrjujete zapis črk D,C,Č (na strani, kjer je posamezna črka v zvezku). Zapisujete besede. Zapisujete povedi o zdravju, lahko zgodbico( neobvezno) Starši oz. skrbniki po zmožnostih. Za vsa vprašanja sva dosegljivi na Lutkovna igrica SAPRAMIŠKA Na povezavi: si otrok ogleda lutkovno igrico Sapramiška Pogovorite se o vsebini s pomočjo vprašanj: Kako je Sapramiška dobila ime? Kdo ji je podaril lešnike in koliko jih je imela? Kaj se je zgodilo, ko je Sapramiška hotela odgrizniti lešnik? Koga je najprej srečala v gozdu? Kaj je veverica naredila z lešnikom? Kako se je počutila Sapramiška? Srečala je prijateljico. Katero? Kaj se je zgodilo z drugim lešnikom? Kaj je Sapramiški predlagala žaba? Ko je Sapramiška škrtala z zobmi se ji je nekaj zgodilo. Kaj? Kdo ji je pomagal in kako? Kaj se je zgodilo s tretjim lešnikom? Kdo je ponoči obiskal miško in kako ji je pomagal? V brezčrtni zvezek z rdečo barvico otrok napiše naslov SAPRAMIŠKA. Ilustrira nekaj iz vsebine pravljice, kar mu je bilo najbolj všeč. Težja naloga (neobvezno) : Samostojno pripoveduje vsebino pravljice lahko ga posnamete Pregled zvezka v Pošiljanje posnetka (neobvezno)

4 MAT A Dutovlje Lavra Konič, Miranda Rudež Seštevanje in odštevanje - nasprotni računski operaciji - rdeči in modri krogci iz priloge, ki ste jo dobili v petek v šoli ali kocke dveh različnih barv -kartončki s številkami in znaki v kuverti NAČIN DELA PREVERJANJE POMOČ UČENCEM Seštevanje in odštevanje konkretno Otroku naročimo: Na mizo postavi 5 rdečih krogcev in dodaj 4 modre krogce. Povej in nastavi račun. 5+4=9 Otroku naročimo: Na mizo postavi 9 krogcev; 5 rdečih, 4 modre. Odvzemi 4 modre krogce. Povej in nastavi račun. 9 4 = 5 Vprašamo: Koliko barvic smo odvzeli? Koliko barvic je ostalo? Ponovijo vprašanje in odgovorijo nanj. Prebere oba računa in ju primerja. Ugotovimo, da je prvi račun seštevanja, drugi pa račun odštevanja. V obeh računih so ista števila, na različnih mestih (učenci ugotovijo, da je v računu odštevanja največje število vedno na prvem mestu). Učencem pokažemo tudi drugačen zapis računov seštevanja in odštevanja kot nasprotnih računskih operacij. + 4 Starši oz. skrbniki po zmožnostih. Za vsa vprašanja sva dosegljivi na SDZ 2/70, SDZ 2, str. 70 Sliki primerjajo in ugotovijo, da imata enake podatke, razlikujeta se računa. Rešijo še nalogo1 in 2. SDZ 2, str naloga Pogovorite se o reševanju naloge kateri račun bomo napisali pri računu seštevanja, katerega pri računu odštevanja. Spremljajte delo in po potrebi pomagate. 4. naloga ( Pripravijo kartončke s številkami) Vprašajte: Iz katerih števil je sestavljen račun? Kje so ta števila napisana? (na kartončkih) Pripravijo svoje kartončke s številkami 6, 7, 1. S kartončki sestavijo račune, jih izračunajo in rezultate vpišejo v prazna okenca. 5. naloga Nalogo rešijo tako, da račune nastavljajo s kartončki in jih sproti zapišejo Vsi otroci tega ne bodo takoj razumeli. Vsak dan naredite kakšen primer s pomočjo kartončkov. Ko bo šlo, naj otrok zapiše račune v zvezek s kvadratki. Besedilne naloge SDZ 2/75, 76 Vadim in zbiram sončke SDZ 2/77, 78, 79 Otroci naj se trudijo in skušajo tudi sami kaj prebrat, vsaj krajše lažje besede. Naloge vam lahko služijo za preverjanje znanja otroka. Preberite mu navodilo naloge, brez vaših pojasnil in otrok naj samostojno rešuje naloge eno po eno. Ko konča, mu preglejte rešitve in s kljukicami označite pravilne rešitve. Pogovorite se z otrokom o rezultatih. Pregled zvezka v Pregled DZ v DODATNO(ni obvezno) Če želite me lahko seznanite z rezultati, kako je vaš otrok reševal, če je imel težave in kje INTERAKTIVNE NALOGE (NEOBVEZNO) :

5 A Dutovlje Lavra Konič, Miranda Rudež GUM PREVERJANJE POMOČ UČENCEM Pesmica iz pravljice Sapramiška. Otrok posluša posnetek pesmice. Vkluči se v petje. Lahko jo tudi uprizoriš z gibi. Posnetek pesmice: MOJI BELI ZOBKI KAKOR SNEG SE SVETIJO. SE KAR SAMI SMEJEJO. Starši oz. skrbniki po zmožnostih. Za vsa vprašanja sva dosegljivi na SE VENOMER BLEŠČIJO, NIKOLI NE BOLIJO, KER JIH VSAK DAN ČISTIM, JAZ ŽE VEM ZAKAJ. KO MLEČNI ZOB IZGUBIM, GA MIŠKI PODARIM: IZVOLI SAPRAMIŠKA, PA NOVEGA MI DAJ. KAKOR SNEG SE SVETIJO. SE KAR SAMI SMEJEJO. LUM ROŽICE IZ TUJEGA PLANETA Na tujem planetu, nekje v vesolju res nimajo veliko barv. Vse je bolj črno-belo. Zato bomo potrebovali:-škarje -lepilo -časopisni ali revijalni papir -risalni list -črn flomaster Na risalni list s črnim flomastrom nariši ravne in krive črte. Vleci v vse smeri. Tako bo nastal vesoljski travnik. Iz časopisnega papirja izreži cvetlice,stebla in liste in jih prilepi na travnik. Lahko izrežeš tudi kakšnega vesoljca. Na koncu vse izrezano obrobiš s flomastrom in risba je končana. Pri delu ti želim veliko ustvarjalnosti. Izdelek prinesi v šolo ko bo to mogoče. Fotografije izdelka bom zelo vesela. ŠPO VAJE ZA RAVNOTEŽJE VODENJE IN LOVLJENJE ŽOGE ( utrjevanje) Na dvorišču nariši v pesek črto, lahko uporabiš kolebnico, če jo imaš. Večkrat se sprehodi po njej. Obe nogi morata biti stalno na črti. Pomagaj si z rokami, da boš lažje lovil(a) ravnotežje. Naslednjo vajo naredi tako, da skačeš po eni nogi in skušaš ostati na črti. Lahko narediš še nekaj sonožnih poskokov čez črto. Ponovi vaje iz prejšnjega tedna. Vodenje žoge, met z eno roko, lovljenje z obema, kotaljenje, met v cilj Svoje spretnosti nam boš predstavil v

6