Tisti, ki ste (morda) gledali samo film, se priključite nivoju B. Nivo A in B: Po končanem delu fotografijo izdelka pošlješ učitelju.

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Tisti, ki ste (morda) gledali samo film, se priključite nivoju B. Nivo A in B: Po končanem delu fotografijo izdelka pošlješ učitelju."

Transkripcija

1 5.B SLOVENŠČINA T9: SLO književnost pouk na daljavo PRILAGOJENO DOMAČE BRANJE Roald Dahl: Dejavnosti bodo potekale na 2 nivojih: Nivo A tisti, ki ste uspeli prebrati knjigo, Nivo B tisti, ki niste uspeli prebrati knjige. Tisti, ki ste (morda) gledali samo film, se priključite nivoju B. Izberi ustrezni nivo in sledi navodilom. Seveda lahko vsi, ki ste knjigo prebrali, sodelujete tudi v B nivoju. Nivo A in B: Avtorja, naslov in odgovore/rešitve pišeš v zvezek za književnost - SLO. Prerišeš tudi preglednice. Po končanem delu fotografijo izdelka pošlješ učitelju. Nivo A in B: SPOZNATA KRATEK ŽIVLJENJEPIS PISATELJA Roald Dahl se je rodil leta 1916 v Walesu in umrl je leta Njegova starša sta bila Norvežana, ampak pisatelj je pisal in živel večino življenja v Angliji. Njegove najbolj znane knjige so: Charlie in tovarna čokolade,, Čudoviti lisjak. Pisal je tudi pesmi. Za vsa njegova dela pa je značilno, da v njih rad posega po humorju. Izpolni preglednico (prerišeš jo v zvezek brez slik):

2 ROJSTVO Roald Dahl - britanski pisatelj za otroke SMRT DELO V našem berilu je Posebnosti ZAPIŠI NASLOVE IZ BERILA Če želiš Izvedeti več o pisatelju: Nivo A (prebral sem knjigo) 1. je nenavadno dekle s posebnimi sposobnostmi.

3 Napiši jih vsaj V čem se zakonca Pelin popolnoma razlikujeta od večine staršev? 3. Kakšne so vrednote posameznih članov družine Pelin? Oče Mama Visoko ceni Ne mara 4. V enem od poglavij so natančno opisana vsakdanja oblačila ravnateljice Volovškar. Nariši jo (po spominu opisa). 5. Primerjaj učiteljico Medico in ravnateljico Volovškar. Zapiši razlike, v presečišče pa tudi kakšno podobnost. Učiteljica Medica Ravnateljica Volovškar PODOBNOSTI 6. STRNJENA OBNOVA. (Se spomniš? Vsebuje samo BISTVENE PODATKE in čim manj povedi). Nivo B (nisem prebral knjige) Prirejeno po by Mladen 1. Preberi odlomek v Berilu na str. 171, 172 in reši spodnje naloge.

4 2. je nenavadno dekle s posebnimi sposobnostmi. Napiši vsaj 3, ki so zapisane v odlomku. 3. V čem se Matildin oče popolnoma razlikuje od večine očetov? 4. Kje preživljajo med tednom popoldneve člani družine Pelin? Oče Mama Brat 5. Nariši Matildo v knjižnici, ko je rahlo osupnila knjižničarko, gospo Felc. 6. Dopolni povedi. se je naučila brati pred letom ob pregledovanju in. Pri štirih letih je brala in. Ko je bila stara štiri leta in tri mesece, prebrala vse otroške knjige v mestni knjižnici. Oče ji je namesto branja knjig predlagal gledanje. Na vprašanje, kakšno knjigo bi rada brala, je odgovorila:. 7. PREBERI OBNOVO KNJIGE: živi z očetom, mamo ter bratom Michaelom. Oče je po poklicu prodajalec avtomobilov, ki po navadi avto kupi po nizki ceni, mu v motor natrosi žagovine, števec prevrti nazaj in ga nato drago proda. Mati vsako dopoldne odide na tombolo. Matildo je puščala ta čas doma. Ker je rada brala, je pogosto odhajala v bližnjo knjižnico in tam cele popoldneve brala težke knjige. Starši so mislili, da je neumna in je pri učenju niso spodbujali. Starši, predvsem oče, je bil velikokrat neznosen, zato se je

5 odločila, da ga bo kaznovala. Tako mu je nekega dne namazala njegov najljubši klobuk z zelo močnim lepilom in tako se mu je prilepil na glavo. Spet naslednjič si ji šla k prijatelju sposodit papagaja in ga namestila v kamin. Papagaj je vse zelo prestrašil, saj so vsi bili prepričani, da je v hiši duh. Spet drugič je očetu v tekočino za lase natočila belilo. Tako so se očetovi rjavi lasje pobelili in razmršili. S sedmimi leti je začela hoditi v šolo. Že prvi dan je navdušila učiteljico Mileno Medico, saj je znala poštevanko števila 2, znala je tudi računati večmestna števila npr krat in to zelo hitro, znala je brati in še marsikaj drugega. Učiteljica je takoj odhitela h grozni ravnateljici Volovškar in ji predlagala, naj preskoči nekaj razredov. Ta jo je zavrnila, saj je prej govorila z Matildinim očetom, ta pa ji je rekel, da je velika zgaga. se je zelo spoprijateljila z učiteljico Medico in Sivko. Ta pa je skrbela, da se v njenem razredu nikoli ni dolgočasila. Nekega dne se je v razred najavila ravnateljica, da preveri znanje otrok. Otroke je nato zaradi nepravilnih odgovorov mučila. je bila nanjo zelo jezna in je s svojo notranjo energijo prevrnila kozarec vode na ravnateljico. Nikomur ni bilo jasno, kaj se je zgodilo. Po pouku jo je učiteljica Medica povabila v svoj skromen dom. Učiteljica ji je povedala svojo žalostno zgodbo odraščanja, nepojasnjene smrti očeta in o hiši, ki si jo je prilastila njena teta, ravnateljica Agata Volovškar. je po tistem dnevu trenirala premikanje stvari z notranjo energijo in šlo ji je zelo dobro. Nekega dne, ko se je ravnateljica spet prikazala v njihovem razredu je na tablo napisala sporočilo Medičinega očeta Magnusa. Ravnateljica se je tako ustrašila duha, da je zapustila hišo in odšla neznano kam. Tako je Medica dobila nazaj hišo in denar, ki ji je ga zapustil oče. se je nato preselila k njej, saj njenim staršem ni bilo mar zanjo in so v to privolili. Šola je dobila novo, prijaznejšo ravnateljico, pa je preskočila nekaj razredov. Tudi notranje energije ni mogla več uporabljati, saj jo je sedaj porabila za reševanje zapletenih šolskih nalog, predvsem nalog iz matematike.