Dobro jutro, spoštovani starši in otroci bi bil moj pozdrav. Zaradi težav z easistentom pa je zdaj že dober dan :)

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Dobro jutro, spoštovani starši in otroci bi bil moj pozdrav. Zaradi težav z easistentom pa je zdaj že dober dan :)"

Transkripcija

1 PONEDELJEK, 16. marec 2020 Dobro jutro, spoštovani starši in otroci bi bil moj pozdrav. Zaradi težav z easistentom pa je zdaj že dober dan :) * Se spomnite pravljice o Muci Copatarici? Verjamem da se, vendar vam jo vseeno pošiljam, da jo preberete. Otroci jo radi poslušajo in vsakič se tudi kaj novega zapomnijo. * Lahko se igrate igrico Ni copatka. Vi ali vaš otrok skrijete copat (nekam v vašo bližino), drugi pa naj ga poišče. Ali pa, skupaj skrijete očkov/mamin copat, očka/mami pa ga mora najti, ko pride domov iz službe ;). * Še ena podobna. V vrečo (naj bo taka, da se ne vidi skozi) date copate vseh družinskih članov. Ko otrok iz vreče vleče copate, mora povedati čigav je in ga obuje pravemu članu. * Ponovite lahko tudi pesmico o copatku: KJE JE COPATEK (Janez Kuhar) Ni copatka, ni copatka, kam se je izgubil? Ni copatka, ni copatka, kdo mi ga je skril? Je copatek, je copatek, za pečjo leži. V njem pa sladko, v njem pa sladko Metkin mucek spi. Tukaj je še povezava do posnetka, da se boste še vi naučili melodijo: ** MUCA COPATARICA V Mali vasi so majhne hiše in v vsaki hiši so otroci. V pisanih srajčkah so in obuti v rdeče in modre copatke. Vse hiše v vasi so bele, vse strehe na hišah so rdeče, vsa okna imajo zelene naoknice, dvorišča so pometena in cesta je gladka. Vse je v najlepšem redu, le otroci so neredni. Zvecer, ko ležejo spat, nikoli ne pospravijo copatk za seboj. Drugo jutro jih iščejo pod mizo, na stopnicah, v vozičku, med drvmi, v žepu očetove suknje; in po dolgem iskanju najdejo eno copato v kuhinji, drugo v sobi. Neko jutro pa, ko so že v vseh hišah v Mali vasi kuhali zajtrk, je Janezek zaman iskal svoje copate. "Mama, kje so moji copati?" je vprašal. "Če jih nisi zvečer pospravil, ti jih je odnesla muca," je odgovorila mama.

2 "Mama, kje so moji copati?" je klicala Špelca v sosednji hiši. "Če jih nisi zvečer pospravila, jih je odnesla muca," ji je rekla mama. "Mama, kjer so moji copati?" je vprašal Tine v tretji hiši. "Muca ti jih je odnesla, ker jih nikoli ne pospraviš," mu je odgovorila mama. "Mama, kje so moji copati?" je vprašala Tonka in mama ji je odgovorila: "Muca jih je odnesla." V vsej vasi je dišalo po sladki kavi in otroci so bili lačni. Kar bosi so posedli k mizi. Napili so še tople kave, potem pa je Janezek stopil na prag in zaklical cez cesto: "Špelca, pridi k meni!" Špelca je takoj pritekla na prag in rekla: "Saj bi rada prišla, pa ne morem. Muca mi je odnesla copate. Pridi ti k meni!" "Ne morem," je rekel Janezek. "Muca mi je odnesla copate." "Tine!" sta klicala Janezek in Špelca, "pridi k nama!" Tine je pritekel na prag in odgovoril: "Muca mi je odnesla copate." Še Tonka je prišla na hišni prag. Tudi njej je muca odnesla copate. V vseh hišah so odpirali vrata in vsi otroci so prišli bosi na prag. "Muca mi je odnesla copate!" so klicali drug drugemu. Prestopali so se z noge na nogo, ker jih je zeblo. Potem pa je posijalo sonce in otrokom je bilo toplo. Bosi in v pisanih srajčkah so prišli na cesto. Spraševali so se: "Kam je odnesla muca naše copate?" "Poiščimo mucin dom!" je rekel Jurček. In so šli. Zavili so s ceste in hodili po rosni travi, prišli so do gozda in so šli kar naprej. Hodili so po mahu, poslušali so ptičje petje in pripogibali grmičke, da bi našli mucin dom. Sredi gozda so našli belo hišico z rdeco streho. Okna so bila polna rož, na vratih pa je bil napis: "Muca copatarica." Muca je otroke slišala in jim odprla vrata. "Ljubi otroci, kaj bi radi?" "Copate," so prosili otroci. Nato jih je povabila v hiško. V hiški so bile police in na policah modri in rdeci copatki. Kakšen red je bil v hiški! Otroci so umolknili. "Vsak naj vzame svoje copate," je rekla muca copatarica. To pa ni bilo lahko. Copatki so bili očišceni in zakrpani, a potrgani gumbi spet prišiti. Otroci so jih komaj prepoznali. Bobek, najmanjši med otroki, pa svojih copatk ni našel. Vsi otroci so bili ze obuti, on pa jih je se vedno iskal.

3 "Če copatk ne najdeš, boš moral bos domov," mu je rekla muca copatarica. Bobka je zeblo v noge in na jok mu je šlo. Njegovi copatki so bili raztrgani, na polici pa ni bilo strganih copatk. Otroci so že odhajali iz hiške in Bobka je vedno bolj zeblo. Muca copatarica pa mu je odgovorila: "Bos boš sel domov." "Prehladil se bom," je rekel Bobek in muci se je zasmilil. "Najbolj nereden si, a najmanjši in bi se nemara res prehladil, ce bi hodil bos," mu je rekla in mu prinesla copatke. Bili so zakrpani in čisti. "Ko bo zapadel sneg, ti sešijem nove," mu je obljubila. To so slišali tudi drugi otroci. Obrnili so se in prosili: "Meni tudi! Meni tudi! Muca copatarica jim je pomahala in rekla: "Tudi vam jih sešijem!" Zaprla je hiško in gledala skozi okno, kako so otroci v pisanih srajčkah in v rdečih in modrih copatkah hiteli domov. Zadnji je tekel Bobek. Danes sneži in muca copatarica šiva copate za otroke iz Male vasi. Z zajčjo kožo jih bo podložila, da bodo toplejši. Kdo ve, ali jih bodo otroci pospravili, ko pojdejo spat? * Na tej povezavi najdete še veliko drugih pravljic v mp3 obliki, med njimi tudi našo Muco Copatarico: *** Preživite lep sončen dan in ostanite zdravi! Polona Horvat

4 Žana se je že prvi dan lotila ustvarjanja. Njena mamica Jerneja je povedala, da je bila navdušena nad Muco copatarico, naslednji dan pa si je naredila še svojo trgovino. Super ideja, Žana! Kasneje pa je še malo drugače ustvarjala. Po ogledu Muce copatarice sta se ustvarjanja lotili tudi Lucija in njena sestrica Lara.

5 TOREK, 17. marec 2020 Dobro juutrooo ;) Naše skupno srečanje, kjer bi izdelovali gregorčke, je splavalo po vodi. Da pa ne bo samo to plavalo po vodi, danes skupaj z vašimi malimi glavicami naredite gregorčka in ga spustite po reki Kokri, v Rupovščico ali pa kje drugje. Narava nam ponuja veliko materiala za izdelavo. Kaj pa je pravzaprav Gregorjevo? To je star ljudski običaj, ko so se obrtniki s spuščanjem lesenih ladjic z gorečimi svečkami po potokih simbolično poslovili od zime in se veselili, da s prihodom pomladi pri delu ne bodo več potrebovali luči. Veliko zabave pri izdelavi in spuščanju gregorčkov po vodi. Tukaj pa še nekaj idej:

6 Skupaj lahko zapojete tudi pesmici: * BARČICA (ljudska) Barčica po morju plava, drevesa se priklanjajo. O, le naprej, o, le naprej, dokler je še vetra kej! O, le naprej, o, le naprej, dokler je še vetra kej! Barčica po morju plava, jadra se razpenjajo. O, le naprej, o, le naprej, dokler je še vetra kej! O, le naprej, o, le naprej, dokler je še vetra kej! * CICIBAN IN POTOČEK (Janez Bitenc) Potoček postoj in poglej, kje domek je tvoj mi povej! Moj domek je tam pod goro, kjer ptički veselo pojo. Zakaj pa nemirno hitiš, od doma in ptičkov bežiš? Saj vrnem se spet pod goro, ko dežek namoči zemljo. Povezava do posnetkov: Uk&start_radio=1&t=43 *** Lepo preživite ta torek in ostanite zdravi! Polona Horvat

7 Lucija in Lara sta spustili svoje gregorčke v reko. Mamica Tjaša pravi, da so malo goljufali, ker so doma naredili ladjice. Saj jim bomo pogledali skozi prste, kajne? Seveda, da, bomo :)

8 SREDA, 18. marec 2020 Dobro jutro sonce, dobro jutro dan, dobro jutro ptički, ki ste zapeli nam. Dobro jutro, dobro jutro, dobro jutro, dober dan. Dobro jutro sonce, dobro jutro zrak, dobro jutro cvetje okrog zelenih trat. Dobro jutro, dobro jutro, dobro jutro, dober dan. Dobro jutro tebi, dobro jutro vam, dobro jutro vsem, ki odhajate drugam. Dobro jutro, dobro jutro, dobro jutro, dober dan. Tale pesmica je naš pozdravček za dobro jutro, kadar sem jaz ta jutranja. Jaz res rada pojem, otroci tudi, zato bo danes dan za pesmice :) * KUŽA PAZI (Janez Bitenc) Kuža Pazi z repkom miga, vstane, leže, tačko da; hišo čuva, jezno laja, če nikogar ni doma. Ko pa Jurček cicibanček truden se odpravi spat, Pazi naš pred vrata leže, da ne vzame jurčka tat. *METULJČEK CEKINČEK (Janez Bitenc) Metuljček, cekinček, ti potepinček, kje si pa bil? Pri majceni cvetki, drobni marjetki medek sem pil. Potem ko želodček, poln kakor sodček bil je nalit, sem rekel marjetki, drobceni cvetki: Zdaj sem pa sit! v=vef1tipruau&list=plmml59txhzf84p6rgdjeigutn-tidsler&index=2

9 * PIKAPOLONICA (Mira Voglar) Pika, poka, pikapolonica, to sem jaz! Suknjica rdeča, nekaj črnih pik! Res nisem velika kot sosedov bik! Toda vsak, ki me pozna, prav zares me rad ima! Pika, poka, pikapolonica, to sem jaz! * ŽOGICA (Mira Voglar) Hopla, hopla, sem in tja skače moja žogica. Žogica marogica, glej, da mi ne boš ušla. v=oqmdmaih4pm&list=plk0alzsh_teuczunpxuy7cnhswzk1rcfj&index=1 *RDEČA ŽOGA (Janez Bitenc) Rdeča žoga, hopla, hop, v lužo je skočila, rdeča žoga, hopla, hop, v luži se umila. Potlej je na sonce šla in se posušila, spet kot nova je bila moja rdeča žogica. *MOJ RDEČI AVTO (Mira Voglar) Brrm, brrm, brrm, brrm. Moj rdeči avto motor ima, ki br, br, br, br, br, br, br, br, br, br, br, br, bra. Moj rdeči avto krmilo ima, zavijam sem, zavijam tja, zavijam sem in tja. Moj rdeči avto še hupo ima, pa_pa_pa, pa_pa_pa, pa_pa_pa_pa_pa. Brrm, brrm, brrm, brrm.

10 *Z AVTOBUSOM K TETI ( Janez Bitenc) Tu, tu, tu, po cesti trikrat naokrog, avtobus nas pelje k teti v Zali log. Teta v Zalem logu sedem putk ima, osem belih zajčkov in kozlička dva. *RINGA RINGA RAJA (ljudska) Ringa, ringa raja, muca pa nagaja, kužek pa priteče, vse na tla pomeče. Kokot kikiriče, čipke, čopke kliče. Putka kokodajca, ker je znesla jajca. *BIBA RAJA (Mira Voglar) Biba buba baja pleše ringa raja. Malo sem in malo tja, Biba stopa ena, dva. Sredi kroga, bucibuc, dremlje, dremlje črni muc. Črni muc se prebudi, Bibe ni, ni, ni! *GASILSKA (Marta Zore) Iuiuiui - iuiuiui. Za avtom rdečim se kadi, kakor formula drvi! Saj to ni avto kar tako, v njem gasilcev pet sedi. Iuiuiui - iuiuiui. Mihcu bodo pomagali, zlesti spet nazaj na tla in čebelico poslali, daleč, daleč kar se da. Iuiuiui - iuiuiui.

11 *GOSENICA (Romana Krajnčan) Gosenica je lezla počasi na drevo, pomigala na dolgo, pomigala kratko. Primigala je k meni, v lonček sem jo dal, nikar mi ne pobegni, požugal sem dejal. Ko v lonček sem pogledal, je notri ni bilo, pred oknom pa je letal metuljček prelepo. *PERIČICE (ljudska) Poglejte ročice, poglejte roke, poglejte kak pridne peričice smo me. Pa peremo, pa peremo po celi ljubi dan, pa peremo, pa peremo po celi ljubi dan. Poglejte ročice, poglejte roke, poglejte kak pridne peričice smo me. Pa obešamo, pa obešamo po celi ljubi dan, pa obešamo, pa obešamo po celi ljubi dan. Pa likamo Pa zlagamo ** Nekaterih pesmic žal nisem našla v nobeni zvočni obliki, večina povezav je pod pesmico, ena pa je v priponki (Gosenica). *** Naj sreda lepo zazveni ;) in seveda, ostanite zdravi! Polona Horvat

12 Naš glasbenik Leon rad in veliko poje. Če mu ne gre z besedilom pa samo brunda. Mamica Mateja je povedala, da si je zraven petja še malo zaigral. Odlično Leon!