EK O V R TE C. Alenka Klop~i~ Ilustrirala Marta Bartolj

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "EK O V R TE C. Alenka Klop~i~ Ilustrirala Marta Bartolj"

Transkripcija

1 EK O V R TE C Alenka Klop~i~ Ilustrirala Marta Bartolj

2

3 SON^NO JUTRO V VRTCU BILO JE ^UDOVITO SON^NO JUTRO. VSI OTROCI IZ SKUPINIC PINGVIN^KI, MUCE IN BONBON^KI PRISPELI V VRTEC. TEGA DNE SO SE ZELO VESELILI. BILA JE SREDA IN SPET SO IMELI EKODAN Z A NAJPREJ JE BIL NA VRSTI ZDRAV ZAJTRK. "DOBRO JUTRO, OTROCI!" JE MAL^KE VESELO POZDRAVILA VZGOJITELJICA MILENA. "DOBRO JUTRO!" SO GLASNO ODZDRAVILI OTROCI. "VESTE, KAJ JE DANES?" "JAAA!" SO RAZPOSAJENO ODGOVORILI: "EKODAN!" 3

4 "TAKO JE, DANES IMAMO EKODAN," SE JE NASMEHNILA VZGOJITELJICA. "BOMO DANES POSTAVILI NA[O EKOSTOJNICO?" SE JE ZASLI[AL DROBEN GLASEK IZ SKUPINICE PINGVIN^KOV. "SEVEDA," JE ODGOVORILA VZGOJITELJICA MILENA IN OTROCI SO OD VESELJA ZAPLOSKALI. NADALJEVALA JE: "A [E PREJ BOMO POZAJTRKOVALI." OTROCI SO PRIDNO UBOGALI IN POSEGLI VSAK PO SVOJEM KO[^KU ^RNEGA KRUHA, KI JE BIL NAMAZAN Z DOMA^IM MEDOM, VSAK PA JE ZADOVOLJNO SPIL TUDI SKODELICO ZDRAVEGA ^AJA. MALE ROKE PRED TEM UMILI, PRI ^EMER SO PRAV VSI PAZILI NA TO, DA SO PORABILI LE TOLIKO VODE, KOLIKOR SO JO ZARES POTREBOVALI. 4

5 PO ZAJTRKU SO SE PODALI PRED VRTEC IN POMAGALI VZGOJITELJICAM EKOSTOJNICO. NANJO SO RAZLI^NA ZELI[^A, KI SO JIH DOBILI Z EKOVRTA, PA DOMA^A JABOLKA IN HRU[KE. TOKRAT SO NA STOJNICO POSTAVILI TUDI PRAV POSEBNE IZDELKE. TO SO BILE RISBICE IN RASTLINIC IN DREVES, KI SO PRIPOVEDOVALI SVOJO ZGODBO. TA JE GOVORILA O VELIKEM POMENU NARAVE, O ^EMER JIM JE VELIKO PRIPOVEDOVALA TUDI VZGOJITELJICA MILENA. KER SO BILI NJIHOVI IZDELKI TAKO LEPI, JIH JE VZGOJITELJICA MILENA FOTOGRAFIRALA IN FOTOGRAFIJE POSLALA NA NATE^AJ ZA OTRO[KE EKOIZDELKE. TUDI TAM SO IZDELKI NAVDU[ILI, KOT SO NAVDU[ILI VABLJENE OBISKOVALCE, KI SO TAKRAT PRI[LI V VRTEC. TI SO SI LAHKO POSTREGLI Z OKUSNIM SADJEM, OTROCI PA SO JIM PREDSTAVILI RAZLI^NA ZDRAVILNA ZELI[^A. 5

6 ZADOVOLJEN JE BIL TUDI SON^EK. PRIJAZNO JE PO LI^KIH MALE PINGVIN^KE, MUCE IN BONBON^KE, PA JE TUDI VZGOJITELJICI MILENI.

7 VRTEC KR[KO ZASAJA DREVO MEDTEM KO SO OTROCI V VRTCU V SON^NEM EKODNEVU, PA SO NJIHOVI PRIJATELJ^KI IZ VRTCA KR[KO ZA VRTCEM Z VELIKIM ZANOSOM ZASAJALI [E ENO DREVO. TOKRAT JE BILA TO HRU[KA, MEDTEM KO SO SE ^E[NJA, JABLANA IN VESELO SON^ILE V TEM TOPLEM DOPOLDNEVU.

8 "VZGOJITELJICA UR[KA, VZGOJITELJICA UR[KA!" JE NAENKRAT POKLICALA DROBNA DEKLICA. "KAJ PA JE?" JE PRIHITELA K NJEJ VZGOJITELJICA. "POGLEJ, TAM NAM JE ZRASEL JE DEKLICA VZNEMIRJENO POKAZALA NA EKOVRTI^EK, V KATEREGA JE RASLA TUDI TRTA IN SE BOHOTILA KORUZA. "PA JE RES!" JE BILA VESELA TUDI VZGOJITELJICA UR[KA. "POGLEJTE, OTROCI!" JE POKAZALA VSEM SKUPINICAM, KI SO ZAVZETO POMAGALE PRI SAJENJU NOVEGA DREVESA. "VAU - JEEE - III!" SE JE SLI[ALO IZ

9 "VIDITE, KAKO HITRO SE JE NA[ TRUD POPLA^AL. PA KOMAJ PRED MESECEM DNI SMO SI OMISLILI EKOVRTI^EK, KAJNE?" SE JE MAL^KOM NASMEHNILA VZGOJITELJICA. "BOMO LAHKO KMALU NAREDILI SOLATO IZ NA[IH VRTNIN?" JE TEDAJ VPRA[AL SVETLOLASI DE^EK. "SEVEDA, JUTRI," MU JE ODVRNILA VZGOJITELJICA UR[KA. NJEN ODGOVOR JE SPET GLASEN VZKLIK: "JEEE!" "NO, ZDAJ PA LE ZASEJMO TOLE NA[E DREVESCE, DA BOMO PRIHODNJE LETO TUDI V SO^NIH RUMENIH HRU[KAH," JE DODALA IN OTROCI SO SE PRIDNO VRNILI K ZASAJANJU MALEGA DREVESA.

10 VEDELI SO, DA JIM BO PO TEM VZGOJITELJICA PREBRALA ZGODBICO O HRASTU, KAR JIM JE OB ZAJTRKU. ^E BO ^AS, PA BO LAHKO TISTI, KI VSEM POVEDAL TUDI KAK[NO ZGODBO O NARAVI, KI SO MU JO PREJ[NJI VE^ER PREBRALI STAR[I. TO JE VEDNO ZABAVNO!

11 ^EBELICE V VRTCU MAVRICA ISTEGA SON^NEGA DNE SO PO KREP^ILNEM PO^ITKU OTROCI IZ VRTCA MAVRICA SEDLI ZA MALE MIZICE. PRED SEBOJ SO IMELI BELE LISTE IN LAHKO SO IZBRALI VO[^ENKE, TEMPERA BARVICE ALI NAVADNE SVIN^NIKE. VZGOJITELJICA ROMANA JIH JE TAKO NAVDU[ILA Z ZGODBICO O KI JI JE BILO IME VANJA, DA SO JO MORALI HITRO, HITRO TUDI UPODOBITI. SVOJE RISBICE BODO NATO POSLALI NA NATE^AJ ZA OTRO[KE EKOIZDELKE, JIM JE OBLJUBILA VZGOJITELJICA. BILI SO NAVDU[ENI. 11

12 "VZGOJITELJICA, ALI LAHKO NARI[EM TUDI ^EBELICE?" JE MED RISANJEM VPRA[ALA MALA DEKLICA S TEMNIM ^OPKOM, V VZGOJITELJICO PA SE JE OB TEM ZAZRLO [E NEKAJ RADOVEDNIH O^I. "SEVEDA LAHKO," JE PRIJAZNO ODVRNILA VZGOJITELJICA IN SVIN^NIK ZA^EL ZAVZETO DRSETI PO LISTU. "SO VAM V[E^ ^EBELICE?" JE TEDAJ MAL^KE VPRA[ALA VZGOJITELJICA. "JAAA!" SO ODGOVORILI OTROCI. "ZAKAJ PA?" JE Z NASMEHNOM DREZALA VANJE VZGOJITELJICA ROMANA. "KER NAM DAJEJO MED! IN KER JE MED ZDRAV! PA DOBER JE!" SO SE OGLASILI OTROCI. VSE TO SO IZVEDELI PREJ[NJI DAN, KO SO OBISKALI PRIJAZNEGA ^EBELARJA V "RES JE. NO, POTEM PA LE NARI[ITE ^EBELICE. ALI KOT JIM JE ODVRNILA VZGOJITELJICA.

13

14 TAKO SO NEKATERI OTROCI POSEGLI PO ZELENIH VO[^ENKAH IN TEMPERAH, NEKATERI SAMO PO SVIN^NIKIH TER DRUGI SO NARISALI DROBNE ^EBELICE. RISBICE ^EBELIC SO PODARILI MAL^KU, KI JE RAVNO TA DAN PRAZNOVAL PETI ROJSTNI DAN, PA SO POSLALI NA NATE^AJ ZA EKOIZDELKE. KO JE BILO DELO KON^ANO, SO NAVDU[ENO POSEGLI PO SADNIH NABODALIH, KI SO JIH DOPOLDNE PRIPRAVILI ZA ZDRAVO IN VESELO PRAZNOVANJE ROJSTNEGA DNE. 14

15 MEHUR^KI PRIPRAVIJO SVOJO EKOKNJIGO MALI MEHUR^KI IZ VRTCA KOMAJ ^AKALI, DA JIM VZGOJITELJICA ANDREJA PRINESE POSEBNE LISTE. POSEBNE ZATO, KER BO NA NJIH NASTALA NJIHOVA PRVA EKOKNJIGA.

16 "VZGOJITELJICA ANDREJA, NAJ NARI[EM DREVO?" JE VPRA[AL NADEBUDEN FANTI^EK IN SE POPRASKAL PO BRADI, NA KATERI JE TAKO OSTALA ZELENA PACKA VODENE BARVICE. "LAHKO POSKUSI[, JA," SE MU JE NASMEHNILA VZGOJITELJICA ANDREJA IN MU OBRISALA BRADICO. DE^EK SE JE ZAVZETO LOTIL RISANJA, IZPOD NJEGOVIH RO^IC PA SE JE KMALU ZASMEJALO VELIKO ZELENO DREVO. BIL JE HRAST.

17 DEKLICA POLEG NJEGA JE VZELA V ROKE SVIN^NIK IN ZAPISALA NEKAJ BESEDIC. GOVORILE SO O PRAV POSEBNEM HRASTU. TUDI DRUGA DEKLICA, KI JE SEDELA POLEG, JE NARISALA DREVO. TO JE BILO MANJ[E, KOT GA JE UPODOBIL NJEN PRIJATELJ^EK. PRISEDEL JE [E EN MAL^EK IN POLEG NJENEGA DREVESCA NARISAL NENAVADNO BITJECE. BIL JE BELI NETOPIR, KI SO GA MEHUR^KI SPOZNALI, KO JIM JE VZGOJITELJICA ANDREJA PREBRALA ZGODBICO O HRASTU IN NJEGOVEM PRIJATELJU NETOPIRJU.

18 KO SO VSI KON^ALI SVOJE DELO, JE VZGOJITELJICA ANDREJA SPELA VSE NJIHOVE IZDELKE IN NASTALA JE PRAVCATA OTRO[KA EKOKNJIGA. PO DOBRO OPRAVLJENEM DELU JIM JE OBLJUBILA, DA BODO NASLEDNJI DAN OBISKALI GOZD IN SE SPOZNALI S TAMKAJ[NJIMI HRASTI. MORDA PA BODO KJE SRE^ALI TUDI BELEGA NETOPIRJA?

19 EKOIGRA^E IZ VRTCA VI[KI GAJ "OTROCI, VESTE KAJ BOMO PO^ELI DANES?" JE PRIJAZNA VZGOJITELJICA DRAGICA VPRA[ALA OTROKE V VRTCU VI[KI GAJ. "NE," SO ODGOVORILI NEKATERI, DRUGI PA SO LE SKOMIGNILI Z RAMENI. "NAREDILI BOMO EKOIGRA^E!" JIM JE NAVDU[ENO ODGOVORILA VZGOJITELJICA.

20 "KAJ PA JE TO?" SE JE ZASLI[AL GLASEK DROBNEGA FANTKA. "JA, KAK[NE IGRA^E SO TO?" JE VPRA[ALA TUDI DEKLICA POLEG NJEGA. "TO SO PRAV POSEBNE IGRA^E," JIM JE ZAUPALA VZGOJITELJICA. "TAK[NE, KI JIH LAHKO NAREDIMO SAMI IZ VSEGA, IMAMO." OTROCI SO SE LE SPOGLEDALI, NEKATERI PA NESTRPNO PRI^AKOVALI, KAJ BO SLEDILO. "SE SPOMNITE DOPOLDANSKE ZGODBICE O ^EBELICAH, KI VAM JO JE POVEDALA PISATELJICA, KI NAS JE OBISKALA?" JE VPRA[ALA VZGOJITELJICA DRAGICA. "JAAA!" SO ODGOVORILI OTROCI.

21 "NO, SEDAJ PA BOMO PO ZGODBICI, KI SMO JO SLI[ALI, SAMI NAREDILI ^EBELJI PANJ IN ^EBELICE," JIM JE DEJALA IN POSTAVILA PREDNJE PRAZNO [KATLO BONBONIERE, KI JE BILA KOT NALA[^ ZA OBLIKOVANJE PRAV POSEBNEGA PANJA, RUMENE ZAMA[KE IN KARTONASTE TULCE. OTROCI SO VZELI, KAR JIM JE PRI[LO POD ROKE. NEKATERI SO POLEPILI ROLICE Z RUMENIMI IN ^RNIMI TRAKOVI, DA SO DOBILE PODOBO ^EBELIC. DRUGI SO OKRASILI RUMENE ZAMA[KE, KI SO JIH PRITRDILI NA PRAZNO [KATLO BONBONIERE, TAKO DA JE TA SPOMINJALA NA ^EBELJI PANJ. SPET TRETJI SO ^EBELICE IN NJIHOV PANJ PREPROSTO NARISALI NA ODPADNI PAPIR.

22 PO URICI USTVARJANJA SO TISTE ODPADKE, KI JIH NISO UPORABILI, ODNESLI NA EKOLO[KI OTOK, KJER JIM JIH JE VZGOJITELJICA DRAGICA POMAGALA ZMETATI V USTREZNE ZABOJNIKE. NA SON^KU PRED VRTCEM JE SLEDILA IGRA Z NOVIMI EKOIGRA^AMI!

23 NAVDIH ZA SLIKANICO JE BILO PRIJETNO SODELOVANJE Z OTROKI IN VZGOJITELJICAMI IZ VRTCEV KR[KO, MAVRICA V VOJNIKU TER IN VI[KI GAJ V LJUBLJANI. OTROCI POD MENTORSTVOM VZGOJITELJIC SPOZNAVAJO, KAJ JE EKOLOGIJA IN ZAKAJ JE TAKO POMEMBNA. VZGOJITELJICE, KI IMAJO TUDI SAME MO^AN ^UT ZA OHRANJANJE OKOLJA, MAL^KE U^INKOVITO USMERJAJO K EKOLO[KEMU USTVARJANJU, JIM NUDIJO PRIJETNIH OB^UTENJ OB RAZLI^NIH RAZISKOVANJIH NARAVE IN NJENIH SADOV, HKRATI PA JIM ZAGOTAVLJAJO SVOBODO, KI JE POTREBNA ZA TO, DA SE OTROCI Z VSEM NOVIM DODOBRA SPOZNAJO PREK OTRO[KE IGRE. VSI OMENJENI VRTCI SO ZMAGOVALCI NATE^AJA EKO BERI, KI GA JE V LETU 2011 RAZPISALO DRU[TVO PLANET ZEMLJA. UPAM, DA BO MALIM ZMAGOVALCEM SLIKANICA USTREZNA NAGRADA ZA NJIHOVO EKOLO[KO IN USTVARJALNO UDEJANJANJE, S KATERIM NAJ LE [E NADALJUJEJO. HKRATI PA DA BI S PRIKAZANIMI ZGODBICAMI NAVDU[ILI TUDI SVOJE PRIJATELJ^KE IN NJIHOVE VZGOJITELJE V DRUGIH VRTCIH. PRIHODNOST NA[EGA DRAGOCENEGA PLANETA NAMRE^ SLONI PREDVSEM NA NJIH! ALENKA KLOP^I^, AVTORICA SI LAHKO PREDSTAVLJATE ^OKOLADO BREZ OKUSA PO ^OKOLADI? KAJ PA GOZD BREZ DREVES? POMISLITE, KAK[EN BI BIL SVET OKOLI NAS, ^E NE BI IMEL NOBENIH BARV. IN KAKO BI SE PO^UTILI, ^E BI SONCE ZA VEDNO PREKRILI OBLAKI? GROZNO, KAJ? NE LE OTROKOM, TUDI ODRASLIM TA VPRA[ANJA ZBUDIJO NEPRIJETNE ALI VSAJ NENAVADNE OB^UTKE. Z VELIKO MERO NAVDU[ENJA SO MENTORICE ZAVODOV, KI SO SODELOVALI V NA[EM NATE^AJU EKO BERI, VODILE SVOJE VAROVANCE PO POTI, NA KATERI SE BODO NAU^ILI ODGOVORNEGA ODNOSA DO ZEMLJE. VSE PREVE^KRAT NAMRE^ POZABIMO, DA SMO VSI NA ISTEM, ENEM SVETU IN DEJANJA VSAKEGA OD NAS [E KAKO [TEJEJO. HVALA VSEM SODELUJO^IM! NAJ BODO ZGLED TISTIM, KI [E VEDNO I[^EJO ODGOVORE NA ZGORAJ ZASTAVLJENA VPRA[ANJA. IRENA MRAZ, PREDSEDNICA DRU[TVA PLANET ZEMLJA 23

24 E K O V R TE C ALENKA KLOP^I^ ILUSTRIRALA: MARTA BARTOLJ LEKTORIRALA: MAJA SU[IN OBLIKOVANJE IN GRAFI^NA PRIPRAVA: JAMAJA, MAJA ROSTOHAR IZDAJA: EKO KNJIGA D.O.O. LJUBLJANA, APRIL, NATIS, 1. IZDAJA CIP - ZAPIS O PUBLIKACIJI NARODNA IN UNIVERZITETNA LJUBLJANA 373.2:502/ KLOP^I^, ALENKA EKO VRTEC / ALENKA KLOP^I^ ; ILUSTRIRALA MARTA BARTOLJ IZD., 1. NATIS. - LJUBLJANA : EKO KNJIGA, 2012 ISBN VSE PRAVICE SO NOBEN DEL TE KNJIGE SE BREZ PISNEGA DOVOLJENJA AVTORICE NE SME V NOBENI OBLIKI REPRODUCIRATI ALI Z UPORABO ELEKTRONSKIH SISTEMOV PREDELOVATI, KOPIRATI, TISKATI, ALI RAZ[IRJATI. BREZ PISNEGA DOVOLJENJA AVTORICE JE PREPOVEDANO JAVNO OBJAVLJANJE KNJIGE ALI NJENIH DELOV, DISTRIBUIRANJE IN DAJANJE V NAJEM.