ALKOHOLNA POLITIKA V SLOVENIJI PRILOŽNOSTI ZA ZMANJŠEVANJE ŠKODE IN STROŠKOV LJUBLJANA

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "ALKOHOLNA POLITIKA V SLOVENIJI PRILOŽNOSTI ZA ZMANJŠEVANJE ŠKODE IN STROŠKOV LJUBLJANA"

Transkripcija

1

2 1 ALKOHOLNA POLITIKA V SLOVENIJI PRILOŽNOSTI ZA ZMANJŠEVANJE ŠKODE IN STROŠKOV LJUBLJANA 2015

3 2 O PUBLIKACIJI Publikacija ALKOHOLNA POLITIKA V SLOVENIJI priložnosti za zmanjševanje škode in stroškov je nastala z namenom, da bi vse, ki odločajo v procesu oblikovanja alkoholne politike v naši državi, opremili z verodostojnimi informacijami in podatki o obsegu problema alkohola v Sloveniji in o tem, kateri ukrepi alkoholne politike so dokazano učinkoviti. Publikacija je namenjena vsem tistim, ki soustvarjajo politiko na področju alkohola v različnih resorjih tako na ravni države kot na ravni lokalne skupnosti in ki lahko pripomorejo, da bo škoda zaradi alkohola v Sloveniji čim manjša. Publikacijo so pripravili strokovnjaki, ki se ukvarjajo s problematiko alkohola na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in Ministrstvu za zdravje, sodelavci spletne strani MOSA in Mednarodne mladinske zveze za alkoholno politiko. Vsebina publikacije je nastala na osnovi podatkov in virov, zbranih v knjigi Alkohol v Sloveniji. Trendi v načinu pitja, zdravstvene posledice škodljivega pitja, mnenja akterjev in predlogi ukrepov za učinkovitejšo alkoholno politiko, ki jo je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje, ter na osnovi nekaterih drugih slovenskih in tujih virov.

4 3 ZMANJŠAJMO ŠKODO, POVEZANO Z ALKOHOLOM V SLOVENIJI! ALKOHOL PREDSTAVLJA RESEN PROBLEM Večina 15-letnikov v Sloveniji, kar 85 %, je že pila alkoholne pijače kljub prepovedi prodaje alkohola mlajšim od 18 let, pri čemer sta bila dva od petih že vsaj dvakrat opita. V zadnjih letih opažamo naraščanje deleža mladostnic in mladih žensk, ki tvegano pijejo. 28 % moških in 16 % žensk v starosti od 25 do 34 let se opija 1- do 3-krat mesečno ali pogosteje. Vsak dan je zaradi vzrokov, ki jih pripisujemo izključno alkoholu, v bolnišnico sprejetih deset oseb. Zaradi škodljivih učinkov alkohola na zdravje in zaradi prometnih nezgod, ki jih povzročijo alkoholizirani vozniki, vsako leto umre vsaj 725 oseb. ŠKODA, POVEZANA Z ALKOHOLOM, MOČNO PRIZADENE DRŽAVNO BLAGAJNO Ocena zdravstvenih stroškov, ki so povezani s pitjem alkohola, je v Sloveniji leta 2011 znašala 159 milijonov EUR. Če dodamo oceno še nekaterih drugih stroškov (npr. prometne nezgode, nasilje v družini, kriminalna dejanja kraje, vandalizem), se ta številka poveča na 242 milijonov EUR. Vsem tem stroškom pa bi bilo treba prišteti še nekatere druge, npr. stroške zmanjšane produktivnosti in stroške, ki nastanejo zaradi duševnega trpljenja bližnjih, predvsem otrok. SVETOVNA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA DRŽAVAM PRIPOROČA SPREJETJE DOKAZANO UČINKOVITIH UKREPOV Dokazano najučinkovitejši ukrepi so: preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, omejevanje dostopnosti alkohola (npr. uvedba licenc za prodajo alkohola, omejitev prodaje po urah in dnevih, določena spodnja starostna meja za nakup alkohola in pitje alkoholnih pijač), zmanjšanje cenovne dostopnosti alkohola (npr. zvišanje minimalnih davčnih stopenj, določitev minimalne cene alkohola, prepoved akcijskih in promocijskih cen, dodatna obdavčitev za mešane gazirane alkoholne pijače), omejevanje tržnega komuniciranja alkoholnih pijač, povečevanje odgovornosti strežnega osebja, zgodnje prepoznavanje in obravnavanje tveganih pivcev, zdravljenje duševnih in vedenjskih motenj zaradi uživanja alkohola.

5 4 V SLOVENIJI ŠE NISMO UVEDLI VSEH UČINKOVITIH UKREPOV V sprejemanju učinkovitih ukrepov alkoholne politike Slovenija zaostaja za najnaprednejšimi državami v Evropi in se med 29 evropskimi državami glede obsega uvedbe učinkovitih ukrepov uvršča na 16. mesto, medtem ko je po obsegu posledic zaradi škodljive rabe alkohola v samem evropskem vrhu. DRŽAVI KORISTI UKREPANJE ZA ZMANJŠEVANJE ŠKODE ZARADI ALKOHOLA Vlaganje v preprečevanje tveganega in škodljivega pitja alkohola vodi k boljšemu zdravju in blagostanju prebivalcev. Pomeni manj bolezni in smrti, tudi med mladimi in delovno aktivnimi prebivalci, manj prometnih in drugih nezgod, manj nasilja, manj nesrečnih družin, manj odsotnosti z dela, višjo delovno učinkovitost ter prihranek denarja za posameznika in državo. USPEŠNOST ALKOHOLNE POLITIKE V DRŽAVI JE ODVISNA OD SODELOVANJA VSEH KLJUČNIH AKTERJEV Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da se na ravni države in lokalnih skupnosti za koordinacijo ukrepanja in mobilizacijo vseh ključnih akterjev sprejme strategijo in akcijski načrt za alkoholno politiko z jasnimi cilji, prednostnimi nalogami in ukrepi. JAVNO MNENJE PODPIRA UKREPE ALKOHOLNE POLITIKE Prebivalci Slovenije v veliki meri podpirajo ukrepe za omejevanje porabe alkohola. 79 % prebivalcev podpira uvedbo licenc za prodajo alkohola, 62 % prebivalcev podpira določitev minimalne cene alkohola, 57 % prebivalcev pa podpira popolno prepoved oglaševanja alkoholnih pijač.

6 5 KAKŠNA JE RAZSEŽNOST PROBLEMA? V zadnjih desetletjih je bilo narejenih veliko raziskav, ki so pokazale, da ima škodljivo pitje alkohola lahko veliko različnih posledic 1-4 :

7 6 POSLEDICE TVEGANEGA IN ŠKODLJIVEGA PITJA ALKOHOLA Posledice tveganega in škodljivega pitja alkohola se kažejo na različnih ravneh 2 3 : Načeloma velja, da več kot popijemo ob eni ali več priložnostih, večjemu tveganju izpostavljamo sebe, svojo družino in druge.

8 7 KAJ JE TVEGANO IN KAJ ŠKODLJIVO PITJE ALKOHOLA? Tvegano pitje alkohola je način pitja, pri katerem obstaja verjetnost, da bo povzročena škoda zaradi pitja alkohola 3. Škodljivo pitje alkohola je način pitja, kjer je z alkoholom povezana škoda že prisotna 3. Zasvojenost z alkoholom opredelimo takrat, ko so bili v zadnjem letu prisotni vsaj trije od naslednjih pojavov: povečana toleranca, ko je za doseganje enakega učinka potrebna čedalje večja količina alkohola, telesne motnje zaradi odtegnitve alkohola (abstinenčna kriza), težko obvladljiva želja po pitju alkohola, težave pri obvladovanju pitja alkohola, vztrajanje pri pitju alkohola kljub škodljivim posledicam, zanemarjanje drugih dejavnosti zaradi pitja alkohola Ljudje se razlikujemo v tem, koliko alkohola v življenju popijemo, katere alkoholne pijače pijemo in kako pogosto pijemo. V Sloveniji velja (starost let) 5 8 : 28 % moških in 16 % žensk v starosti od 25 do 34 let se opija ena- do trikrat mesečno ali pogosteje, vsak deseti oz. približno 117 tisoč prebivalcev pije tvegano, kar pomeni, da pri njih obstaja verjetnost, da se bo razvila škoda zaradi pitja alkohola, 69 % prebivalcev pije manj tvegano, kar pomeni, da je pri njih manj verjetno, da bo prišlo do škode zaradi pitja alkohola, 10 % prebivalcev alkohola ni pilo v zadnjem letu, 5 % polnoletnih prebivalcev nikoli ne pije alkohola.

9 8 Ljudje v raziskavah običajno poročajo o manjših količinah popitega alkohola, kot ga v resnici popijejo 11. Glede na to predvidevamo, da je število oseb, ki pijejo tvegano, višje. Deleži prebivalcev Slovenije, starih let, ki se opijajo 1 3-krat mesečno ali pogosteje. Odstotek tveganih pivcev je višji med moškimi, pričakovati pa je, da se bodo razlike med spoloma v prihodnosti zmanjševale, saj v zadnjih letih narašča odstotek mladih žensk (25 34 let), ki se pogosto opijajo 7.

10 NEKATERE POSLEDICE TVEGANE IN ŠKODLJIVE RABE ALKOHOLA V ŠTEVILKAH Alkohol je eden glavnih dejavnikov tveganja za kronične bolezni, poškodbe in nasilje, saj povzroča zasvojenost ter več kot 60 različnih bolezni, stanj in poškodb. Škodljivo pitje alkohola je med najpomembnejšimi dejavniki tveganja za obolevnost, manjzmožnost in umrljivost. Škodljivo pitje alkohola povzroča nekatere bolezni, katerih povzročitelj je izključno alkohol in ki jih lahko v celoti preprečimo, npr. zasvojenost z alkoholom, alkoholna ciroza jeter, alkoholni gastritis (vnetje želodčne sluznice). Vsak dan v Sloveniji zaradi razlogov, izključno povezanih z alkoholom, umreta dve osebi. Vsako leto umre 650 oseb, stopnja umrljivosti pa je nad evropskim povprečjem Zaradi prometnih nezgod, katerih povzročitelji so alkoholizirani, vsako leto v povprečju umre dodatnih 75 oseb 16. Skupaj je to najmanj 725 smrti na leto (med 3 % in 4 % vseh smrti v Sloveniji), ki bi jih lahko preprečili. Vsak dan v Sloveniji zaradi škode, izključno povezane z alkoholom, v bolnišnicah beležimo deset hospitalizacij, vsako leto v povprečju 3876 hospitalizacij. Število v zadnjih letih sicer pada, a podatki iz prakse kažejo, da v bolnišnice prihajajo osebe, ki so v slabšem zdravstvenem stanju 12, 17. Škodljivo pitje alkohola pa je povezano tudi s številnimi drugimi boleznimi, kot so npr. rakava obolenja, mišično-skeletne in srčno-žilne bolezni, bolezni želodca in prebavil ipd., kjer je alkohol pomemben dejavnik tveganja za razvoj teh bolezni. Smrti, poškodbe in bolezni zaradi alkohola so nepotrebne in jih lahko preprečimo, saj se tveganemu in škodljivemu pitju alkohola lahko izognemo. 1,7x Prebivalci vzhodne Slovenije imajo 1,7-krat večje tveganje za smrt zaradi razlogov, izključno povezanih z alkoholom, v primerjavi s prebivalci zahodne Slovenije 13. 9

11 10 Z ALKOHOLOM SE VEČINA SREČA ŽE V MLADOSTI Čim mlajša je oseba, ko začne piti alkohol, tem večja je verjetnost, da bo imela pozneje v življenju težave zaradi alkohola. Alkohol ima nevrotoksičen učinek (je škodljiv za centralni živčni sistem) v vseh obdobjih našega življenja. Ob tem raziskovalci ugotavljajo, da so možgani otrok in mladostnikov občutljivejši za škodo, ki nastane zaradi izpostavljenosti alkoholu. Večja občutljivost je posledica razvojnih sprememb, predvsem dozorevanja možganov. Alkohol kot droga povzroča zasvojenost, ta proces se lahko začne že v otroštvu in mladostništvu Vedno več otrok in mladostnikov se z alkoholom sreča že pred 13. letom Opijanje je pogostejše med fanti, a se v zadnjih letih razlike med spoloma zmanjšujejo, saj opijanje med dekleti narašča. Delež mladostnikov, starih od 11 do 15 let, ki so že pili alkohol pri starosti 13 let ali manj

12 11 Deleži mladostnikov, starih od 11 do 15 let, ki so bili v življenju dvakrat ali večkrat opiti 18. Dva od petih slovenskih 15-letnikov sta bila v življenju že vsaj dvakrat opita. Kljub zakonski prepovedi prodaje in strežbe alkohola mladoletnim 22 je alkohol mladim zlahka dostopen Do alkohola najpogosteje pridejo pri prijateljih in doma, težav pa nimajo niti pri nakupu na bencinski črpalki ali v lokalu. Pitje alkohola jim pomeni način zabave in sprostitve 27, 29 32, v zvezi z alkoholom pa imajo več pozitivnih kakor negativnih pričakovanj 33.

13 12 STROŠKI, POVEZANI S PITJEM ALKOHOLA Ocena zdravstvenih stroškov, ki so povezani s pitjem alkohola, je v Sloveniji leta 2011 znašala 159 milijonov. Če dodamo oceno še nekaterih drugih stroškov (npr. prometne nezgode, nasilje v družini, kriminalna dejanja kraje, vandalizem), se ta številka poveča na 242 milijonov EUR Za primerjavo: v zadnjih letih vsako leto v državni proračun s trošarinami od alkohola in alkoholnih pijač dobimo približno 90 milijonov EUR 36. Z naraščanjem porabe alkohola v Sloveniji naraščajo tudi povzročena škoda in stroški. Na porabo alkohola vplivajo tudi cene alkoholnih pijač, ki so po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije v Sloveniji nizke, zlasti za vina 37.

14 13 KAJ JE ALKOHOLNA POLITIKA? Alkoholna politika obravnava odnos med pitjem alkohola, blagostanjem in zdravjem posameznika ter javno blaginjo. Združuje ukrepe, ki jih država sprejme z namenom preprečevanja in zmanjševanja škode zaradi rabe alkohola. Alkoholna politika je uspešna le, če pri njenem oblikovanju in izvajanju sodelujejo različni akterji: tako politični snovalci in odločevalci (npr. državni svet, državni zbor, ministrstva) kot tudi stroka (npr. strokovne organizacije, inštituti, strokovna združenja, fakultete), civilna družba (npr. nevladne organizacije, lokalne skupnosti) in mediji 1. Alkoholna politika, ki se je v Evropi začela intenzivneje razvijati v devetdesetih letih 20. stoletja, vse bolj pridobiva na pomenu. Za Evropo je bilo prelomno leto 2001, ko sta EU in Svetovna zdravstvena organizacija v Stockholmu z Deklaracijo o alkoholu opozorili na mednarodne razsežnosti problema. Sledile so številne raziskave, v katerih so ugotavljali, kako veliko breme za družbo predstavljata tvegana in škodljiva raba alkohola, in hkrati analize o učinkovitosti posameznih ukrepov alkoholne politike. Nova spoznanja so vplivala na mobilizacijo stroke in civilne družbe na tem področju, posledično pa sta se odzvali tudi mednarodna in nacionalna politika. Alkoholna politika se v Sloveniji financira iz proračuna, sredstev ZZZS, evropskih sredstev, virov iz sodelovanja s Svetovno zdravstveno organizacijo in drugih bilateralnih sredstev.

15 MEJNIKI SLOVENSKE ALKOHOLNE POLITIKE 38 14

16 MEJNIKI EVROPSKE ALKOHOLNE POLITIKE 38 15

17 16 V SLOVENIJI ŠE NISMO UVEDLI VSEH UČINKOVITIH UKREPOV V zadnjih letih nam je v Sloveniji uspelo narediti nekaj pomembnih korakov v smeri učinkovite alkoholne politike. Sprejetih je bilo kar nekaj naprednih in učinkovitih ukrepov za zmanjševanje rabe alkohola. Tako je leta 2001 Zakon o medijih popolnoma prepovedal oglaševanje alkoholnih pijač, leta 2003 pa je bil sprejet Zakon o omejevanju porabe alkoholnih pijač (ZOPA), ki je pomembno prispeval k omejevanju dostopnosti alkoholnih pijač, še posebej za mlade. Popolna prepoved oglaševanja alkoholnih pijač je bila uzakonjena le krajše obdobje, do leta 2002, ko je bil sprejet Zakon o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili, saj je pod določenimi pogoji znova dovolil oglaševanje alkoholnih pijač. Z uveljavitvijo sprememb prometne zakonodaje, ki po novem vključuje tudi zdravstvene ukrepe, smo zmanjšali število prometnih nezgod, v katerih je bil prisoten alkohol. Z uvedbo referenčnih ambulant v primarnem zdravstvu smo povečali kapacitete za preventivno obravnavo tistih, ki tvegano in škodljivo pijejo. K boljšemu povezovanju vseh ključnih akterjev so pripomogla tudi vlaganja države v spletni portal MOSA Mobilizacija skupnosti za odgovornejši odnos do alkohola ( in redna strokovna srečanja na nacionalni in lokalni ravni. Glede na mednarodne primerjave in priporočila v Sloveniji še nismo uvedli vseh učinkovitih ukrepov alkoholne politike in se tako ne uvrščamo v skupino najuspešnejših evropskih držav, kamor sodijo predvsem skandinavske države (Švedska, Norveška, Finska). V sprejemanju učinkovitih ukrepov alkoholne politike se po mednarodnih ocenah uvrščamo na 16. mesto med 29 evropskimi državami 39. Raziskava v Sloveniji je pokazala, da večina ključnih akterjev ugotavlja, da se alkoholna politika v Sloveniji izvaja v omejenem obsegu ter da manjka politične volje za vodenje učinkovite alkoholne politike Za boljše rezultate potrebujemo odločitev politike, da na nacionalni in lokalnih ravneh za to področje sprejme celovito strategijo, ki bo bolje povezala ključne akterje, zagotovila potrebne vire in vključevala učinkovite ukrepe.

18 17 ZAKAJ VLAGATI V ALKOHOLNO POLITIKO? Vlaganje v preprečevanje tveganega in škodljivega pitja alkohola pomeni manj izgubljenih let življenja in tudi manjše ekonomsko breme za posameznika, njegove bližnje in družbo zaradi 1 : prezgodnjih smrti, samomorov in umorov, bolezni in zastrupitev, prometnih in drugih nezgod, poškodb ter invalidnosti, manjše delovne učinkovitosti in odsotnosti z dela, nasilja in duševnih stisk, socialne izključenosti in revščine.

19 18 DOKAZANO UČINKOVITI UKREPI IN KAKŠNO PODPORO IMAJO PRI PREBIVALCIH SLOVENIJE? Država ima pri preprečevanju tvegane in škodljive rabe alkohola na voljo vrsto dokazano učinkovitih ukrepov 1, 3, 42 49, ki so podprti z raziskavami in jih predlaga Svetovna zdravstvena organizacija. Učinkoviti ukrepi, ki jih v Sloveniji podpira tudi večina prebivalstva 50, so prikazani v nadaljevanju.

20 19 KATERI UKREPI ALKOHOLNE POLITIKE SO ŠE DOKAZANO UČINKOVITI? Še posebej v času gospodarske krize bi bilo smotrno, da bi država prednostno sprejela ukrepe, s katerimi bi ob vloženih sredstvih lahko dosegli največ. UKREP UČINKOVITOST UKREPA STROŠKI ZA DRŽAVO ALI JE V SLOVENIJI UKREP SPREJET? Preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola Postopno znižanje dovoljene vsebnosti alkohola v krvi za voznike do 0,2 g/l 0,0 g/l alkohola v krvi za mlade voznike, voznike javnega prevoza in voznike težkih tovornih vozil Naključno preverjanje vsebnosti alkohola v izdihanem zraku zelo učinkovit nizki DELNO Najvišja dovoljena raven alkohola v krvi je 0,50 grama alkohola na kilogram krvi (ZPrCP). zelo učinkovit nizki DA (ZPrCP) zelo učinkovit visoki DA Vozniki imajo lahko največ do vključno 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka pod pogojem, da tudi pri nižji koncentraciji alkohola ne kažejo znakov motenj v vedenju, katerih posledica je lahko nezanesljivo ravnanje v cestnem prometu. Poklicni vozniki, učitelji vožnje, vozniki začetniki, vozniki, ki prevažajo otroke, in nekateri drugi vozniki ne smejo imeti alkohola v organizmu (ZPrCP). Postopno pridobivanje vozniškega dovoljenja zmerno učinkovit nizki DA Od 16. do 18. leta starosti je obvezna vožnja s spremljevalcem. Voznik začetnik mora po najmanj štirih mesecih od izdaje vozniškega dovoljenja opraviti obvezen program dodatnega usposabljanja. Ob izgubi vozniškega dovoljenja zaradi vožnje pod vplivom alkohola je obvezna udeležba v rehabilitacijskih programih pred vnovičnim opravljanjem vozniškega izpita (ZVoz).

21 20 UKREP UČINKOVITOST UKREPA STROŠKI ZA DRŽAVO ALI JE V SLOVENIJI UKREP SPREJET? Omejevanje dostopnosti alkohola Določena spodnja starostna meja za uživanje alkohola Nadzor države nad prodajo alkohola na drobno (državni monopol nad prodajo alkohola, uvedba licenc za prodajo alkohola) Določena spodnja starostna meja za prodajo alkoholnih pijač zelo učinkovit srednji NE zelo učinkovit nizki NE zelo učinkovit ni podatka DA Prepovedana je prodaja in ponudba alkoholnih pijač mlajšim od 18 let (ZOPA). Omejevanje gostote prodajnih mest zmerno učinkovit nizki NE Omejitev prodaje po urah in dnevih zmerno učinkovit nizki DA Prepovedana je prodaja alkoholnih pijač med 21. uro in 7. uro naslednjega dne v trgovinah; prepovedana je prodaja žganih pijač v gostinskih obratih od začetka dnevnega obratovalnega čas do 10. ure dopoldan (ZOPA). Zmanjšanje cenovne dostopnosti alkohola Obdavčitev zvišanje minimalnih davčnih stopenj, v skladu z inflacijo, za vse alkoholne pijače; stopnje naj bodo vsaj sorazmerne z vsebnostjo alkohola zelo učinkovit nizki DELNO Uvedeno imamo trošarino na pivo, vmesne pijače in etilni alkohol. Za vino in fermentirane pijače trošarina ni uvedena oz. znaša 0 EUR (ZTro- UPB837). Trošarine se ne usklajujejo z inflacijo. Določitev minimalne cene alkohola Prepoved akcijskih in promocijskih cen Dodatna obdavčitev za mešane gazirane alkoholne pijače

22 21 UKREP UČINKOVITOST UKREPA STROŠKI ZA DRŽAVO ALI JE V SLOVENIJI UKREP SPREJET? Obravnava tveganih in škodljivih pivcev ter zdravljenje duševnih in vedenjskih motenj zaradi uživanja alkohola Kratko svetovanje tveganim pivcem v primarnem zdravstvu zelo učinkovit srednji DELNO Ukrep se izvaja v okviru Zakona o voznikih in v okviru Nacionalnega programa primarne preventive srčno-žilnih bolezni. Vsi zdravniki splošne/ družinske medicine tveganega in škodljivega pitja alkohola ne odkrivajo, čeprav obstajajo klinične smernice za zgodnje odkrivanje in kratke ukrepe Zdravljenje duševnih in vedenjskih motenj zaradi uživanja alkohola zelo učinkovit srednji/ visoki DA Stroške zdravljenja krije zdravstveno zavarovanje. Povečevanje odgovornosti strežnega osebja zmerno učinkovit nizki NE Zaposleni v strežbi odškodninsko niso odgovorni, z denarno kaznijo se kaznujejo pravna oseba, odgovorna oseba pravne osebe in posameznik v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, ki streže osebi, ki kaže znake opitosti, ter kdor omogoči osebi, mlajši od 18 let, pitje alkoholne pijače na javnem mestu (ZOPA). Omejevanje tržnega komuniciranja alkoholnih pijač zmerno učinkovit nizki DELNO Prepovedano je oglaševanje alkoholnih pijač, ki vsebujejo več kot 15 vol. % alkohola; alkoholne pijače z manj kot 15 vol. % alkohola je prepovedano oglaševati na radiu in televiziji med 7. in uro, v kinematografih pa pred 22. uro (ZZUZIS-A). Prepovedano je oglaševanje na panojih, tablah, plakatih ali svetlobnih napisih, ki so od vrtcev in šol oddaljeni manj kot 300 metrov (ZZUZIS-A). Legenda: ZOPA Zakon o omejevanju porabe alkohola, ZPrCP Zakon o pravilih cestnega prometa, ZVoz Zakon o voznikih, ZTro-UPB837 Zakon o trošarinah, ZZUZIS-A Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili. Preglednica je nastala na osnovi več virov 1, 3, 44 49, in je objavljena z dovoljenjem avtorjev 1, 3, Programi ozaveščanja in informiranja neposredno ne vplivajo na zmanjševanje tveganega in škodljivega pitja alkohola, so pa kljub temu nepogrešljiv del celovite alkoholne politike, saj vplivajo na boljšo sprejemljivost drugih ukrepov v družbi in povečujejo njihov učinek. Pomemben del alkoholne politike so tudi obravnave tveganega in škodljivega pitja alkohola ter zasvojenosti zunaj zdravstva ter pomoč svojcem, pri čemer odpravljanje posledic stane bistveno več kot ukrepi, s katerimi škodo lahko preprečimo. Za preprečevanje škode so pomembni tudi preventivni in promocijski programi, ki krepijo zdrav življenjski slog prebivalstva.

23 KJE SO ŠE PRILOŽNOSTI ZA UČINKOVITEJŠO ALKOHOLNO POLITIKO V SLOVENIJI? 22 Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) v Globalnem akcijskem načrtu za preprečevanje in nadzor nad nenalezljivimi boleznimi navaja devet prostovoljnih ciljev, med njimi tudi za najmanj 10 % zmanjšati škodljivo pitje alkohola. SZO predlaga deset področij ukrepanja celovite alkoholne politike, ki jih je kot ključne prepoznala tudi slovenska stroka 42, Vodenje, ozaveščanje in zavezanost k ukrepanju 2. Obravnava tvegane in škodljive rabe alkohola v zdravstvu 3. Pristopi v lokalni skupnosti in na delovnem mestu 4. Vožnja pod vplivom alkohola 5. Cena alkohola 6. Dostopnost alkohola 7. Tržno komuniciranje alkoholnih pijač 8. Preprečevanje javnozdravstvenih posledic neformalne pridelave ter nedovoljene ponudbe in prodaje alkohola 9. Preprečevanje negativnih posledic pitja in zastrupitve z alkoholom 10. Spremljanje in nadzor Načeloma velja, da smo kot država lahko najbolj uspešni, kadar zgoraj navedene ukrepe povežemo v celovito alkoholno politiko, katere ključni cilj je varovanje prebivalcev pred z alkoholom povezano škodo.

24 23 1. VODENJE, OZAVEŠČANJE IN ZAVEZANOST K UKREPANJU Sprejeti strategijo in akcijski načrt, ki bosta temeljila na dokazano učinkovitih ukrepih, spodbujala sodelovanje države, stroke in civilne družbe in za izvajanje katerih bodo zagotovljeni tudi potrebna infrastruktura, finančni viri ter sistem upravljanja in spremljanja napredka; Vzpostaviti medsektorsko koordinativno telo za razvoj alkoholne politike; Zagotoviti podporo sprejemanju in izvajanju alkoholne politike ter ozaveščati javnosti o tveganjih, ki jih za zdravje in blagostanje prebivalstva predstavljata tvegano in škodljivo pitje alkohola, in o možnostih učinkovitega ukrepanja; Ozaveščati akterje alkoholne politike o dokazano učinkovitih ukrepih alkoholne politike; Spremljati javno mnenje glede podpore posameznim ukrepom. 2. OBRAVNAVA TVEGANE IN ŠKODLJIVE RABE ALKOHOLA V ZDRAVSTVU Vzpostaviti celovit sistem za zgodnje odkrivanje tistih, ki tvegano ali škodljivo pijejo, in za prepoznavanje zasvojenosti z alkoholom, ki poleg zdravstvenih vključuje tudi službe socialnega varstva, delovne organizacije in izobraževalne ustanove; Vzpostaviti celovite in dolgoročne programe pomoči za posameznike, zasvojene z alkoholom, in njihove svojce, ki bodo dostopni tudi specifičnim skupinam prebivalcev (npr. starejšim, mladim); Vzpostaviti sistem za prepoznavanje in spremljanje tveganega in škodljivega pitja alkohola pri bodočih materah; Nadgraditi obstoječe programe obravnave tveganega in škodljivega pitja alkohola s programi za zmanjševanje neenakosti in za specifične skupine prebivalstva (otroci, mladi, ženske, starejši, etnične skupine); Vpeljati pozitivne spodbude tako za izvajalce kot za uporabnike in delodajalce, da se bodo prej in pogosteje odločali za napotitev, vključitev ali v primeru delodajalcev spodbujanje k vključitvi v obravnavo v zdravstvu; Za zagotavljanje večje dostopnosti v izvajanje kratkih intervencij poleg zdravnikov družinske medicine vključiti tudi druge zdravstvene profile.

25 24 3. PRISTOPI V LOKALNI SKUPNOSTI IN NA DELOVNEM MESTU Zagotoviti pregled programov, projektov in aktivnosti, ki se v Sloveniji izvajajo v lokalni skupnosti, izobraževalnem sistemu in delovnih organizacijah; Zagotoviti nacionalne strokovne smernice ter sistem vrednotenja za programe, projekte in aktivnosti, ki se na področju alkoholne politike izvajajo v šolskem in delovnem okolju ter v lokalni skupnosti; Sprejeti lokalne akcijske načrte za alkoholno politiko, ki bi temeljili na prepoznanih lokalnih potrebah in bi v skupna prizadevanja povezali vse ključne akterje na lokalni ravni; Zagotoviti ustrezna orodja in usposabljanja za izvajalce programov, projektov in aktivnosti na lokalni ravni, v sistemu izobraževanja in v delovnih organizacijah. 4. VOŽNJA POD VPLIVOM ALKOHOLA Zagotavljati dosledno izvajanje Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa; Zagotoviti obsežne kampanje, ki so namenjene informiranju, ozaveščanju in izobraževanju splošne javnosti, zlasti mladih voznikov; Nadaljnje zniževanje dovoljene koncentracije alkohola v krvi voznikov. 5. CENA ALKOHOLA Proučiti nadaljnje možnosti povečevanja cen alkoholnih izdelkov in zagotoviti ozaveščanje prebivalstva o pomenu uvajanja tovrstnih ukrepov; Proučiti možnosti uvedbe posebnih obdavčitev alkoholnih pijač, ki so posebej privlačne za mlade npr. mešane gazirane alkoholne pijače (angl. alcopops); Uvesti višanje trošarin v skladu z inflacijo; Proučiti možnost uvedbe najnižje cene, pod katero se posamezne alkoholne pijače ne smejo prodajati; Prihodke iz naslova trošarin za alkohol in alkoholne pijače naj se uporabi za programe zmanjševanja tveganega in škodljivega pitja alkohola. 6. DOSTOPNOST ALKOHOLA Uvesti izboljšave zakonodaje predvsem z vidika lažje interpretacije ukrepov omejevanja dostopnosti do alkohola in njihovega nadzora; Proučiti možnost uvedbe dodatnih ukrepov za zmanjšanje gostote prodajnih mest in krajšanje odpiralnih časov za

26 25 prodajo alkohola; Proučiti možnosti prepovedi prodaje alkohola na bencinskih črpalkah in obcestnih počivališčih; Spodbujati lokalne skupnosti, ki se soočajo s problemom srečevanja in zbiranja mladih z namenom opijanja, da se odločajo za prepoved popivanja na javnih površinah, ki niso določene za prodajo alkoholnih pijač. 7. TRŽNO KOMUNICIRANJE ALKOHOLNIH PIJAČ Uvesti popolno prepoved oglaševanja vseh alkoholnih pijač; Prepovedati sponzorske in donatorske aktivnosti, ki so namenjene promociji alkoholnih pijač; Posebno pozornost posvetiti prepovedi aktivnosti za pospeševanje prodaje; Zagotoviti sistem spremljanja in vrednotenja tržno komunikacijskih sporočil za alkoholne pijače v vseh medijih, vključno s spletom in mobilnimi aplikacijami, ki bo zagotavljal boljši nadzor. 8. PREPREČEVANJE JAVNOZDRAVSTVENIH POSLEDIC NEFORMALNE PRIDELAVE TER NEDOVOLJENE PONUDBE IN PRODAJE ALKOHOLA Izboljšati nadzor nad proizvodnjo in prodajo alkoholnih pijač, npr. z uvedbo davčnih nalepk; Vzpostaviti učinkovit sistem spremljanja neregistrirane porabe alkohola, vključno z nadzorom nad njegovo kakovostjo. 9. PREPREČEVANJE NEGATIVNIH POSLEDIC PITJA IN ZASTRUPITVE Z ALKOHOLOM Več pozornosti nameniti usposabljanju strežnega osebja in zagotavljanju varnosti v pivskih okoljih; Vzpostaviti lokalne akcijske skupine ter sprejeti regijske in lokalne akcijske načrte za preprečevanje tveganega in škodljivega pitja alkohola, zlasti med mladimi, v pivskih okoljih in v lokalni skupnosti nasploh; Proučiti možnost uvedbe posebnih dovoljenj/licenc za prodajo in ponudbo alkoholnih pijač z namenom, da se licenca lahko odvzame, če prodajalec oz. ponudnik ponavlja kršitve zakonodaje; Uvesti obvezna zdravstvena sporočila o tveganjih, povezanih z uživanjem alkohola v času nosečnosti, in druga zdravstvena opozorila na embalaži alkoholnih pijač oziroma prehranskih izdelkov, ki vsebujejo alkohol.

27 SPREMLJANJE IN NADZOR Zagotavljati celovit sistem spremljanja posledic tveganega in škodljivega pitja alkohola in učinkovitosti ukrepanja; Zagotavljati spremljanje fizične in cenovne dostopnosti alkohola; Zagotavljati ekonomsko oceno bremena, ki ga za posameznika in družbo predstavlja alkohol, in sistem merjenja ekonomske uspešnosti in učinkovitosti ukrepov alkoholne politike; Vzpostaviti sistem spremljanja posledic tvegane in škodljive rabe alkohola ter zasvojenosti v nosečnosti; Zagotavljati podatke o tveganem in škodljivem pitju alkohola v različnih skupinah prebivalstva (npr. ženske, mladi, starejši, etnične skupine, brezposelni) s predlogi konkretnih ukrepov; Zagotavljati sistematično spremljanje preventivno-promocijskih programov, raziskav in akterjev s področja problematike alkohola v Sloveniji; Vzpostaviti sistem vrednotenja preventivno-promocijskih programov in programov zmanjševanja škode na področju problematike alkohola; Zagotoviti celovita periodična poročila o rabi alkohola, vzorcih pitja, posledicah tveganega in škodljivega pitja alkohola, preventivnih programih in izvajanju ukrepov alkoholne politike na nacionalni in regionalnih ravneh.

28 VIRI 1. Babor TF, Ceatano R, Casswell S, Edwards G, Giesbrecht N, Graham K, in dr. Alcohol: No Ordinary Commodity: Research and Public Policy. Oxford: Oxford University Press, Svetovna zdravstvena organizacija. Global status report on alcohol and health. Geneva: WHO, Pridobljeno s spletne strani: 3. Anderson P in Baumberg B. Alcohol in Europe. London: Institute of Alcohol Studies, Rehm J, Mathers C, Popova S, Thavorncharoensap M, Teerawattananon Y, Patra J. Global burden of disease and injury and economic cost attributable to alcohol use and alcohol use disorders. The Lancet 2009; 373(9682): Hovnik Keršmanc M, Čebašek - Travnik Z in Trdič J. Pivsko vedenje odraslih prebivalcev Slovenije leta 1999 (rezultati raziskave). Ljubljana: Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije, Toš N, Malnar B, Hafner Fink M, Uhan S, Štebe J, Kurdija S, Švara S in Kecman I. Stališča o zdravju in zdravstvu III, Slovensko javno mnenje 1999/2; Mednarodna raziskava o kakovosti življenja. Ljubljana: Fakulteta za družbene vede, CINDI Slovenija raziskava Z zdravjem povezan vedenjski slog. Ljubljana: Nacionalni inštitut za javno zdravje, 2001, 2004, 2008, Lovrečič M in Lovrečič B. Alkohol. V S Tomšič, T Kofol Bric, A Korošec, J Maučec Zakotnik, Izzivi v izboljševanju vedenjskega sloga in zdravja. Desetletje CINDI raziskav v Sloveniji. Ljubljana: Nacionalni inštitut za javno zdravje, Svetovna zdravstvena organizacija. Mednarodna klasifikacija bolezni in sorodnih zdravstvenih problemov za statistične namene. Deseta revizija (1. knjiga, 2. izdaja). Ljubljana: Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth Edition, Text Revision (DSM-IV-TR). Washington DC: American Psychiatric Association, Stockwell T, Zhao J, Macdonald S. Who under-reports their alcohol consumption in telephone surveys and by how much? An application of the yesterday method in a national Canadian substance use survey. Addiction, Lovrečič M in Lovrečič B. Ocena zdravstvenih posledic tveganega in škodljivega pitja alkohola. V M Zorko, T Hočevar, A Tančič Grum, V. K. Petrič, S Radoš Krnel, Lovrečič M, Lovrečič B, Alkohol v Sloveniji. Trendi v načinu pitja, zdravstvene posledice škodljivega pitja, mnenja akterjev in predlogi ukrepov za učinkovitejšo alkoholno politiko. Ljubljana: Nacionalni inštitut za javno zdravje, Kovše K, Tomšič S, Mihevc Ponikvar B, Nadrag P. Posledice tveganega in škodljivega uživanja alkohola v Sloveniji. Zdrav Vestn 2012; 8: Svetovna zdravstvena organizacija. Global Information System on Alcohol and Health. Geneva: World Health Organization, Pridobljeno s spletne strani: Svetovna zdravstvena organizacija. European Health For All database Geneva: World Health Organization, Pridobljeno s spletne strani: euro.who. int/hfadb/. 16. Podatki policije o smrtih v prometnih nesrečah za obdobje Posredovano s strani Policije Kravos M, Malešič I. Bolnišnično zdravljenje odvisnih od alkohola v vzhodni Sloveniji. Zdrav Vestn 2011; 80:

29 18. Zorko, M in Bajt M. Trendi v pitju alkohola. V H Jeriček Klanšček, H Koprivnikar, T Zupanič, V Pucelj, M Bajt, Spremembe v vedenjih, povezanih z zdravjem mladostnikov, v Sloveniji v obdobju (Raziskava HBSC Z zdravjem povezan vedenjski slog v osnovni šoli). Ljubljana: Inštitut za varovanje zdravja RS, Zorko M, Hočevar T, Tančič Grum A, Bajt M, Jeriček Klanšček H. Alkohol in slovenski mladostniki v obdobju V M Zorko, T Hočevar, A Tančič Grum, V. K. Petrič, S Radoš Krnel, Lovrečič M, Lovrečič B, Alkohol v Sloveniji. Trendi v načinu pitja, zdravstvene posledice škodljivega pitja, mnenja akterjev in predlogi ukrepov za učinkovitejšo alkoholno politiko. Ljubljana: Nacionalni inštitut za javno zdravje, Lovrečič B. Možgani mladostnikov in alkohol. Isis, 2014, 23 (7): Bava S in Tapert S.F. Adolescent Brain Development and the Risk for Alcohol and Other Drug Problems. Neuropsychol Rev 2010; 20: Uradni list RS, št. 15/2003 Zakon o omejevanju porabe alkohola (ZOPA). Pridobljeno s spletne strani: jsp?urlid=200315&stevilka= Boben - Bardutzky D, Boben D, Čebašek - Travnik Z, Levačič M, Sorko N, Zorko M. Odraščanje: z ali brez alkohola?: rezultati raziskave med slovenskimi osnovnošolci. Ljubljana: Društvo Žarek upanja, Boben - Bardutzky D, Boben D, Čebašek - Travnik Z, Levačič M, Sorko N, Zorko M. Pot v odraslost z ali brez alkohola?: rezultati raziskave o odnosu srednješolcev do alkohola. Ljubljana: Društvo Žarek upanja, Eurobarometer. Youth attitudes on drugs 2011 analytical report. Pridobljeno s spletne strani: Stergar E, Urdih Lazar T. Evropska raziskava o alkoholu in preostalih drogah med šolsko mladino, Slovenija 2011: ESPAD Ljubljana: Univerzitetni klinični center Ljubljana, Klinični inštitut za medicino dela, prometa in športa, Zalta A, Kralj A, Zurc J, Lenarčič B, Medarič Z, Simčič B. Mladi in alkohol v Sloveniji. Koper: Univerza na Primorskem. Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Pridobljeno s spletne strani pdf. 28. Boben D in Sorko N. Pasti odraščanja v alkoholni kulturi. Ljubljana: Društvo Žarek upanja, Bajt M, Zorko M. Uživanje alkoholnih pijač med mladostniki izsledki fokusnih skupin. Pridobljeno s spletne strani: Kolšek, M. Pogostost pitja in pivske navade osnovnošolcev v Sloveniji. Doktorska disertacija. Ljubljana: Medicinska fakulteta, Tivadar B, Kamin T. Razvoj pristopov za spodbujanje zdrave prehrane in gibanja v srednjih šolah. Ljubljana: Inštitut za varovanje zdravja RS, Ramovš J, Ramovš K. Pitje mladih. Ljubljana: Inštitut Antona Trstenjaka, Hibell B, Guttormsson U, Ahlström S, Balakireva O, Bjarnason T, Kokkevi A. et. al. The 2011 ESPAD Report. Substance Use Among Students in 36 Countries. Stockholm: CAN, Sedlak S, Zaletel M, Zorko M, Kasesnik K. Ekonomske posledice tveganega in škodljivega pitja alkohola v Sloveniji. Ljubljana: Nacionalni inštitut za javno zdravje, 2014 (neobjavljeno). 35. Rehm, J, Shield, K.D.Rehm, M.X., Gmel, G., Frick, U. Alcohol consumption, alcohol dependance and attributable burden of disease in Europe: Potential gains from effective interventions for alcohol dependance. Canada: Centre for Addiction and Mental Health. 36. Bilten javnih financ. Pridobljeno s spletne strani: delovna_podrocja/tekoca_gibanja_v_javnih_financah/bilten_javnih_financ/ 28

30 37. Svetovna zdravstvena organizacija. Status report on alcohol and health in 35 European countries. Copenhagen: WHO/Europe, Petrič K V. Razvoj alkoholne politike. V M Zorko, T Hočevar, A Tančič Grum, V. K. Petrič, S Radoš Krnel, Lovrečič M, Lovrečič B, Alkohol v Sloveniji. Trendi v načinu pitja, zdravstvene posledice škodljivega pitja, mnenja akterjev in predlogi ukrepov za učinkovitejšo alkoholno politiko. Ljubljana: Nacionalni inštitut za javno zdravje, Mackenbach JP in Mckee M. Successes and failures of health policy in Europe. Glasgow: European obsevatory on health systems and policies, Radoš Krnel S, Albreht T, Omerzu M, Švab I, Markič M. Mnenje akterjev o izvajanju aktivnosti na področju alkoholne politike v Sloveniji. Zdravstveni vestnik 2011; 80(6): Radoš Krnel S, Kamin T, Košir M, Markič M. Stakeholders interests through their opinions on the alcohol policy measures in Slovenia = Interesi akterjev alkoholne politike skozi njihovo mnenje o ukrepih alkoholne politike v Sloveniji. Zdravstveno varstvo 2010; 49 (2): Svetovna zdravstvena organizacija. Global strategy to reduce the harmful use of alcohol. Geneva: WHO, Pridobljeno s spletne strani: int/substance_abuse/msbalcstragegy.pdf. 43. Svetovna zdravstvena organizacija. European action plan to reduce the harmful use of alcohol Copenhagen: WHO, Svetovna zdravstvena organizacija. Evidence for the effectiveness and cost-effectiveness of interventions to reduce alcohol-related harm. Copenhagen: WHO, Svetovna zdravstvena organizacija. Handbook for action to reduce alcohol related harm. Copenhagen: WHO, Deutsche Hauptstelle fuer Suchtfragen e.v. (DHS). Reducing drinking and driving. Report. Hamm, DHS, Deutsche Hauptstelle fuer Suchtfragen e.v. (DHS). Reducing drinking and driving. Recommendations & conclusions. Hamm, DHS, Babor TF, Ceatano R, Casswell S, Edwards G, Giesbrecht N, Graham K, et al. Alcohol: No Ordinary Commodity. Research and Public Policy. Oxford: Oxford University Press, Anderson P, Chisholm D, Fuhr DC. Effectiveness and cost-effectiveness of policies and programmes to reduce the harm caused by alcohol. Lancet 2009; 373: Raziskava javnega mnenja o podpori ukrepom na področju tobaka in alkohola. Ljubljana: Ministrstvo za zdravje, Anderson P, Gual A, Colom J. Alcohol and primary health care: clinical guidelines on identification and brief interventions. Barcelona: Department of health of the Government of Catalonia, Slovenski prevod: Kolšek M, Alkohol in osnovno zdravstvo Klinične smernice za zgodnje odkrivanje tveganega in škodljivega pitja in kratki ukrepi. Ljubljana: Medicinska fakulteta, Gual A, Anderson P, Segura L, Colom J. Alcohol and primary health care: training programme on identification and brief interventions. Slovenski prevod: Kolšek M, Alkohol in osnovno zdravstvo Priročnik za poučevanje odkrivanja ter ukrepanja ob tveganem in škodljivem pitju alkohola. Ljubljana: Medicinska fakulteta, Kolšek M. O pitju alkohola: priročnik za zdravnike družinske medicine. 2. dopolnjena izdaja. Ljubljana: Katedra za družinsko medicino, Medicinska fakulteta, Univerza v Ljubljani, Petrič K V. Predlogi ukrepov. V M Zorko, T Hočevar, A Tančič Grum, V. K. Petrič, S Radoš Krnel, Lovrečič M, Lovrečič B, Alkohol v Sloveniji. Trendi v načinu pitja, zdravstvene posledice škodljivega pitja, mnenja akterjev in predlogi ukrepov za učinkovitejšo alkoholno politiko. Ljubljana: Nacionalni inštitut za javno zdravje,

31 30 Ljubljana 2015 izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje kontakt , oblikovanje Primož Roškar, Arhilog d.o.o. jezikovni pregled Plitta zaščita dokumenta 2015 NIJZ Vse pravice pridržane. Reprodukcija po delih ali v celoti na kakršenkoli način in v kateremkoli mediju ni dovoljena brez pisnega dovoljenja avtorja. Kršitve se sankcionirajo v skladu z avtorsko pravno in kazensko zakonodajo.

32

OBDAVČITEV TOBAČNIH IZDELKOV in zmanjševanje rabe tobaka

OBDAVČITEV TOBAČNIH IZDELKOV in zmanjševanje rabe tobaka Slovenija brez tobaka kdaj? Helena Koprivnikar Nacionalni inštitut za javno zdravje 20. 10. 2016, Nacionalna konferenca ob mesecu preprečevanja zasvojenosti 2016 Vir: Banks E, Joshy G, Weber MF, Liu B,

Prikaži več

PREVENTIVA in PRESEJANJE - Mateja Bulc

PREVENTIVA in PRESEJANJE - Mateja Bulc PREVENTIVA in PRESEJANJE v RADM MATEJA BULC Vrste preventive Priložnost ali breme? 2002 Vzrok smrti SKUPAJ Neoplazme Bolezni obtočil Bolezni dihal Bolezni prebavil Poškodbe, zastrupitve Spol - SKUPAJ 18.701

Prikaži več

PREVENTIVA in PRESEJANJE - Mateja Bulc

PREVENTIVA in PRESEJANJE - Mateja Bulc PREVENTIVA in PRESEJANJE v RADM MATEJA BULC Vrste preventive Priložnost ali breme? Benefits Mortality 2018 Men die younger, but life expectancy is rising quicker men: death at 74 (average) +10 y in 30

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation V pomurski regiji bliže k izboljšanju razumevanja motenj razpoloženja Novinarska konferenca, 14. maj 2019 Partnerja programa: Sofinancer programa: Novinarsko konferenco so organizirali: Znanstvenoraziskovalni

Prikaži več

program-ivz

program-ivz Konferenca Skupaj za zdravje! Obeležitev 10. obletnice Nacionalnega programa primarne preventive srčno-žilnih bolezni 2013 in izzivi prihodnosti 7. in 8. oktober 2013, Brdo pri Kranju, Slovenija Ponedeljek,

Prikaži več

Vloga Onkološkega inštituta Ljubljana v projektu skupnega ukrepa ipaac Urška Ivanuš OBVLADOVANJE RAKA V EU KAKO NAPREJ ipaac Local

Vloga Onkološkega inštituta Ljubljana v projektu skupnega ukrepa ipaac Urška Ivanuš OBVLADOVANJE RAKA V EU KAKO NAPREJ ipaac Local Vloga Onkološkega inštituta Ljubljana v projektu skupnega ukrepa ipaac Urška Ivanuš () OBVLADOVANJE RAKA V EU KAKO NAPREJ ipaac Local Stakeholder Meeting NIJZ, 31. maj 2019 ZARADI KATERIH BOLEZNI UMIRAMO

Prikaži več

Letni posvet o IO 2018 in letna konferenca projekta EUPO

Letni posvet o IO 2018 in letna konferenca projekta EUPO 23. in 24. oktober, Kongresni center Habakuk, Maribor RAZVOJNI KORAKI DO LETA 2020 IN NAPREJ VIDIK ANDRAGOŠKEGA CENTRA SLOVENIJE Andrej Sotošek, Andragoški center Slovenije Vsebina predstavitve Ključni

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 CILJI IN USMERITVE NA PODROČJU SOCIALNEGA VKLJUČEVANJA IN BOJA PROTI REVŠČINI V KONTEKSTU PAKETA SOCIALNIH NALOŽB Davor Dominkuš, generalni direktor MDDSZ Socialna situacija Socialne posledice krize: povečevanje

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev ZADEVE IN ENAKE MOŽNOSTI NACIONALNI INŠTITUT ZA JAVNO ZDRAVJE Preventivna konferenca na področju drog Skupaj zmoremo več Preventivni pristopi v sistemu socialnega varstva PORTOROŽ, 20. 10. 2016 Marjeta

Prikaži več

Izhodišča za načrtovanje politik Z ZDRAVJEM POVEZANA VEDENJA MLADOSTNIKOV V SLOVENIJI IZZIVI IN ODGOVORI

Izhodišča za načrtovanje politik Z ZDRAVJEM POVEZANA VEDENJA MLADOSTNIKOV V SLOVENIJI IZZIVI IN ODGOVORI Izhodišča za načrtovanje politik Z ZDRAVJEM POVEZANA VEDENJA MLADOSTNIKOV V SLOVENIJI IZZIVI IN ODGOVORI Izhodišča za načrtovanje politik Z ZDRAVJEM POVEZANA VEDENJA MLADOSTNIKOV V SLOVENIJI - IZZIVI IN

Prikaži več

Microsoft Word - Izvedbeni načrt preventivne akcije Alkohol ubija največkrat nedolžne.doc

Microsoft Word - Izvedbeni načrt preventivne akcije Alkohol ubija največkrat nedolžne.doc Vlada Republike Slovenije Ministrstvo za zdravje OBDOBNI NAČRT ZA ZAGOTAVLJANJE VARNOSTI CESTNEGA PROMETA V LETU 2008 "ALKOHOL UBIJA - NAJVEČKRAT NEDOLŽNE" (IZVEDBENI NAČRT PREVENTIVNE AKCIJE) 5. november

Prikaži več

Okužba s HIV v Sloveniji Podatki o prijavljenih primerih do vključno 22. novembra

Okužba s HIV v Sloveniji Podatki o prijavljenih primerih do vključno 22. novembra Okužba s HIV v Sloveniji Podatki o prijavljenih primerih do vključno 22. novembra 2017 1 Pregled vsebine Ključni poudarki 3 Priporočila 3 1 Nove diagnoze okužb s HIV 4 2 Pozne diagnoze 6 3 Aids in smrt

Prikaži več

Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje assessment tool Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje Spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mre

Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje assessment tool Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje Spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mre Spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mreže 1 Kolofon Naslov : spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mreže Avtorji Erin Safarjan, magistra javnega zdravja Goof Buijs,

Prikaži več

Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost

Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost strokovnih delavcev v VIZ mag. Andrej Sotošek Andragoški Center Slovenije Struktura predstavitve Viri in strokovne podlage Namen in ključni cilji projektne

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 P

Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 P Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 Prejemnik: delegacije Št. predh. dok.: 14755/17 Zadeva:

Prikaži več

ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020

ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020 ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020 ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA OTROKE IN MLADINO Srednješolsko obdobje je obdobje velikih sprememb, tako na telesnem kot duševnem področju. Istočasno pa

Prikaži več

(Microsoft Word - ANALIZA ANKET_So\236itje_Kr\232ko)

(Microsoft Word - ANALIZA ANKET_So\236itje_Kr\232ko) Splošno o projektu ANALIZA ANKET Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu se od meseca marca 201 postopoma izvaja po celotni Sloveniji, z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših

Prikaži več

PROJEKT SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU Velenje, april 2015 ANALIZA ANKET Splošno o projektu Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem pro

PROJEKT SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU Velenje, april 2015 ANALIZA ANKET Splošno o projektu Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem pro ANALIZA ANKET Splošno o projektu Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu se od meseca marca 2015 postopoma izvaja po celotni Sloveniji, z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših

Prikaži več

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana Izhodišč

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana   Izhodišč 20. november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana Izhodišča za novo finančno perspektivo 2014-2020 na področju izobraževanja odraslih Mag. Katja Dovžak Partnerski sporazum med Slovenijo in Evropsko komisijo

Prikaži več

Zlozenka A6 Promocija zdravja na delovnem mestu.indd

Zlozenka A6 Promocija zdravja na delovnem mestu.indd PROMOCIJA ZDRAVJA NA DELOVNEM MESTU V Zdravstvenem domu Ljubljana izvajamo program Promocija zdravja na delovnem mestu, ki je namenjen ozaveščanju delavcev in delodajalcev o zdravem življenjskem slogu

Prikaži več

Izvajalec

Izvajalec Priloga 1 PREDLOG SOFINANCIRANJA PROGRAMOV SOCIALNEGA VARSTVA V LETU 2013 1. PROGRAMI NA PODROČJU HUMANITARNE DEJAVNOSTI: - programi, ki omogočajo vključitev v skupnost osebam z dolgotrajnimi težavami

Prikaži več

Delavnica Zagovorništvo na področju alkoholne politike Vesna-Kerstin Petrič 21. in 22. julij 2010

Delavnica Zagovorništvo na področju alkoholne politike Vesna-Kerstin Petrič 21. in 22. julij 2010 Delavnica Zagovorništvo na področju alkoholne politike Vesna-Kerstin Petrič 21. in 22. julij 2010 Uvod Namen delavnice Building Capacity Project Alkoholna politika Udele enci delavnice se predstavijo Namen

Prikaži več

Microsoft Word - RAZISKAVA_II._del.doc

Microsoft Word - RAZISKAVA_II._del.doc DEJAVNIKI VARNOSTI CESTNEGA PROMETA V SLOVENIJI Raziskava II. del Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani Ljubljana, avgusta 2010 Vodja raziskave: dr. Dragan Petrovec Izvajalci in avtorji:

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - Alkohol in nosecnost OE Lj_koncna_ [Zdru\236ljivostni na\350in])

(Microsoft PowerPoint - Alkohol in nosecnost OE Lj_koncna_ [Zdru\236ljivostni na\350in]) ZAŠČITA ŠE NEROJENEGA OTROKA PRED ŠKODLJIVIMI UČINKI ALKOHOLA Mag. Marjetka HOVNIK KERŠMANC NIJZ OE Kranj Strokovno izobraževanje za patronažne medicinske sestre Ljubljana, 23. oktober 2017 Uporaba prosojnic

Prikaži več

210X297

210X297 Health at a Glance: Europe 2010 Summary in Slovenian HEALTH AT GLANCE: EUROPE 2010 ISBN 978-92-64-090309 OECD 2010 1 Povzetek Evropske države so v zadnjih desetletjih dosegle velik napredek na področju

Prikaži več

Présentation PowerPoint

Présentation PowerPoint Evropski projekt Achieve Dejavnosti za izboljšanje energetske učinkovitosti v gospodinjstvih z nizkimi prihodki skozi obiske in energetsko svetovanje 21/04/2011-21/04/2014 Ljubljana, 14.5.2013 Tomislav

Prikaži več

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2014 2020. Namenjen je krepitvi kompetenc in zaposljivosti

Prikaži več

Učinkovitost nadzora nad varnostjo živil

Učinkovitost nadzora nad varnostjo živil Revizijsko poročilo Učinkovitost nadzora nad varnostjo živil 19. junij 2013 Računsko sodišče Republike Slovenije http://www.rs-rs.si 1 Predstavitev revizije Revidiranec: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje

Prikaži več

Microsoft Word - Strokovno srečanje ob svetovnem dnevu zdravja_mediji.docx

Microsoft Word - Strokovno srečanje ob svetovnem dnevu zdravja_mediji.docx SPOROČILO ZA JAVNOST Novo mesto, 16. aprila 2018 Strokovno srečanje ob Svetovnem dnevu zdravja NEENAKOST V ZDRAVJU V LUČI DOLGOŽIVE DRUŽBE Novo mesto, 16. aprila 2018 - Na Fakulteti za zdravstvene vede

Prikaži več

Poročilo 2015

Poročilo 2015 ZDRUŽENJE PROTI SPOLNEMU ZLORABLJANJU, MASARYKOVA 23,00 LJUBLJANA Poročilo 2015 o delu UVOD ZDRUŽENJE PROTI SPOLNEMU ZLORABLJANJU je nepridobitna, prostovoljna, nevladna organizacija s statusom humanitarne

Prikaži več

Spremembe in dopolnitve kadrovskega načrta za leto Zdravstveni dom Ljubljana

Spremembe in dopolnitve kadrovskega načrta za leto Zdravstveni dom Ljubljana Spremembe in dopolnitve kadrovskega načrta za leto 2016 - Zdravstveni dom Ljubljana KADROVSKI NAČRT OBRAZLOŽITEV SPREMEMB IN DOPOLNITEV KADROVSKEGA NAČRTA ZD LJUBLJANA ZA LETO 2016 sprejetega dne 23.2.2016

Prikaži več

Številka:

Številka: Štefanova ulica 5, 1000 Ljubljana T: 01 478 60 07 F: 01 478 60 79 E: gp.mz@gov.si www.mz.gov.si Seznam aktivnosti za zmanjšanje tveganega in škodljivega pitja alkoholnih pijač med mladimi na dan ulične

Prikaži več

Na podlagi petega odstavka 92. člena, drugega odstavka 94. člena in 96. člena Zakona o duševnem zdravju (Uradni list RS, št. 77/08) izdaja minister za

Na podlagi petega odstavka 92. člena, drugega odstavka 94. člena in 96. člena Zakona o duševnem zdravju (Uradni list RS, št. 77/08) izdaja minister za Na podlagi petega odstavka 92. člena, drugega odstavka 94. člena in 96. člena Zakona o duševnem zdravju (Uradni list RS, št. 77/08) izdaja minister za delo, družino in socialne zadeve v soglasju z ministrom

Prikaži več

Impact assessment Clean 0808

Impact assessment  Clean 0808 EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 13.9.2017 SWD(2017) 501 final DELOVNI DOKUMENT SLUŽB KOMISIJE POVZETEK OCENE UČINKA Spremni dokument k predlogu uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o Agenciji EU za kibernetsko

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation IV. Mednarodna znanstvena konferenca: ZA ČLOVEKA GRE: DRUŽBA IN ZNANOST V CELOSTNI SKRBI ZA ČLOVEKA Alma Mater Europaea - ECM Maribor, 11-12. marec 2016 ODZIVANJE ZDRAVSTVENEGA OSEBJA V PRIMERIH NASILJA

Prikaži več

Številka: 62-4/2014

Številka: 62-4/2014 OE NOVO MESTO Muzejska 5 SI-8000 Novo mesto t +386 7 39 34 195 f +386 7 39 34 101 www.nijz.si info@nijz.si ID DDV: SI 44724535 TRR: 011006000043188 ODZIVNOST V PROGRAM SVIT V ZDRAVSTVENI REGIJI NOVO MESTO

Prikaži več

Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa

Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa znanja slovenskega jezika (Ur. l. RS št. 47/1994),

Prikaži več

Objavljeno v Našem časopisu št. 408 z dne Na podlagi 7. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98, 27/02, 110/02 in 15/03), v sklad

Objavljeno v Našem časopisu št. 408 z dne Na podlagi 7. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98, 27/02, 110/02 in 15/03), v sklad Objavljeno v Našem časopisu št. 408 z dne 30. 9. 2013 Na podlagi 7. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98, 27/02, 110/02 in 15/03), v skladu z Nacionalnim programom športa v Republiki Sloveniji

Prikaži več

SCs V Portorož 3 Skupščina - vabilo s sklepi

SCs V Portorož 3 Skupščina  - vabilo s sklepi Številka: SCs_170511_Portorož_V_1_Skupščina_170412 Datum: 12.4.2017 Člani združenja Občine - ustanoviteljice športnih centrov, zavodov, podjetij in agencij Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport,

Prikaži več

POKLICNO IZOBRAŽEVANJE IN SPLOŠNA ZNANJA

POKLICNO IZOBRAŽEVANJE IN SPLOŠNA ZNANJA ZAGOTAVLJANJE IN IZBOLJŠEVANJE KAKOVOSTI V PSIU (Usposabljanje timov za kakovost izvajalcev PSIU) Gradivo je nastalo v okviru projekta Finančna podpora nacionalnim referenčnim točkam EQAVET 2017 (Project

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Celostna obravnava oseb s težavami v duševnem zdravju NASTJA SALMIČ TISOVEC, UNIV. DIPL. PSIH., CERTIFICIRANA EUROPSY PSIHOLOGINJA Š E N T, S LOV E N S KO Z D R U Ž E N J E Z A D U Š E V N O Z D R AVJ

Prikaži več

UPORABA PREPOVEDANIH DROG, TOBAKA IN ALKOHOLA MED OBSOJENIMI OSEBAMI V SLOVENIJI

UPORABA PREPOVEDANIH DROG, TOBAKA IN ALKOHOLA MED OBSOJENIMI OSEBAMI V SLOVENIJI UPORABA PREPOVEDANIH DROG, TOBAKA IN ALKOHOLA MED OBSOJENIMI OSEBAMI V SLOVENIJI UPORABA PREPOVEDANIH DROG, TOBAKA IN ALKOHOLA MED OBOJENIMI OSEBAMI V SLOVENIJI Urednice: Ada Hočevar Grom, Metka Zaletel,

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - Priprava na obisk in\232pektorja za delo - GZS - kon\350na.pptx)

(Microsoft PowerPoint - Priprava na obisk in\232pektorja za delo - GZS - kon\350na.pptx) 1 PRIPRAVA NA OBISK INŠPEKTORJA ZA DELO Nadzori na področju delovnih razmerij Nataša Trček Glavna inšpektorica RS za delo 2 Uvodoma: - Organizacija Inšpektorata RS za delo - Spremembe zakonodaje - Akcije

Prikaži več

Microsoft Word - BESEDILO JAVNEGA RAZPISA_SOC_VAR_2017.docx

Microsoft Word - BESEDILO JAVNEGA RAZPISA_SOC_VAR_2017.docx Občina Trebnje na podlagi 99. člena Zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 3/07 uradno prečiščeno besedilo, 23/07 popr., 41/07 popr., 61/10 ZSVarPre, 62/10 ZUPJS, 57/12, 39/16, 52/16 ZPPreb-1

Prikaži več

I.5 ANALIZA UPORABE ZDRAVSTVENIH STORITEV PRI STAREJ IH SLOVENCIH: PRVI REZULTATI 4. VALA RAZISKAVE SHARE Rok Hren, Inštitut za matematiko, fiziko in

I.5 ANALIZA UPORABE ZDRAVSTVENIH STORITEV PRI STAREJ IH SLOVENCIH: PRVI REZULTATI 4. VALA RAZISKAVE SHARE Rok Hren, Inštitut za matematiko, fiziko in I.5 ANALIZA UPORABE ZDRAVSTVENIH STORITEV PRI STAREJ IH SLOVENCIH: PRVI REZULTATI 4. VALA RAZISKAVE SHARE Rok Hren, Inštitut za matematiko, fiziko in mehaniko, Univerza v Ljubljani Valentina Prevolnik

Prikaži več

kodeks_besedilo.indd

kodeks_besedilo.indd Samoregulacijski kodeks ravnanja operaterjev mobilnih javnih elektronskih komunikacijskih storitev o varnejši rabi mobilnih telefonov s strani otrok in mladostnikov do 18. leta Izdal in založil Gospodarska

Prikaži več

(Igor Pravst [Združljivostni način])

(Igor Pravst [Združljivostni način]) Kongresni center Brdo, 17. oktober 2017 2. nacionalna konferenca o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje NACIONALNI PORTAL O HRANI IN PREHRANI WWW.PREHRANA.SI PROF. DR. IGOR PRAVST INŠTITUT ZA NUTRICIONISTIKO

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Značilnosti odzivanja ciljne populacije v Program Svit Tatjana Kofol Bric, Marcel Kralj, Aleš Korošec, Dominika Novak Mlakar, Tanja Metličar, Ana Lucija Škrjanec SVITOVI DNEVI 2014 Vključevanje oseb v

Prikaži več

OBČINA GORJE

OBČINA GORJE Številka: Datum: OCENA IZVAJANJA SKUPNEGA OBČINSKEGA PROGRAMA VARNOSTI ZA OBMOČJE OBČINE TOLMIN ZA LETO 2018 Lokalna skupnost je z uveljavitvijo Zakona o občinskem redarstvu (UR. l. RS, št. 139/06 in 9/17,

Prikaži več

Workhealth II

Workhealth II SEMINAR Development of a European Work-Related Health Report and Establishment of Mechanisms for Dissemination and Co- Operation in the New Member States and Candidate Countries - WORKHEALTH II The European

Prikaži več

EVROPSKE REFERENČNE MREŽE POMOČ PACIENTOM Z REDKIMI ALI KOMPLEKSNIMI BOLEZNIMI Share. Care. Cure. zdravje

EVROPSKE REFERENČNE MREŽE POMOČ PACIENTOM Z REDKIMI ALI KOMPLEKSNIMI BOLEZNIMI Share. Care. Cure. zdravje EVROPSKE REFERENČNE MREŽE POMOČ PACIENTOM Z REDKIMI ALI KOMPLEKSNIMI BOLEZNIMI Share. Care. Cure. zdravje KAJ SO EVROPSKE REFERENČNE MREŽE? Evropske referenčne mreže združujejo zdravnike in raziskovalce

Prikaži več

21. usposabljanje tehničnega asfalterskega kadra 2017

21. usposabljanje tehničnega asfalterskega kadra 2017 Organizator Pokrovitelj 21. USPOSABLJANJE TEHNIČNEGA ASFALTERSKEGA KADRA mag. Slovenko Henigman predsednik ZAS ZAG, 15. in 16. marec 2017 Vsebina predstavitve Asfalterska industrija v Evropi kje so poudarki?

Prikaži več

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Neuradno prečiščeno besedilo Pravilnika

Prikaži več

Microsoft Word - A Pravilnik o izobraževanju-preizkušeni Rac+NR+D+RIS 2011 _lektorirano_.doc

Microsoft Word - A Pravilnik o izobraževanju-preizkušeni Rac+NR+D+RIS 2011 _lektorirano_.doc Na podlagi 9. člena in 5. točke drugega odstavka 16. člena Zakona o revidiranju (Uradni list RS, št. 65/08) ter 8. in 9. točke 19. člena Statuta Slovenskega inštituta za revizijo (Uradni list RS, št. 14/09)

Prikaži več

Microsoft Word - 01splmed.doc

Microsoft Word - 01splmed.doc 1. V okviru splošne medice spremljamo število izvajalcev splošne medice, zdravstvene delavce po številu izobrazbi, opravljene efektivne delovne ure število obiskov (kurativne - prve ponovne, preventivne

Prikaži več

LOREM IPSUM

LOREM IPSUM Delovanje Evropske agencije za varnost hrane in krme v Sloveniji Ada Hočevar Grom, Urška Blaznik Svetovni dan hrane, Nacionalni posvet o varnosti živil, Ljubljana 7. april 2015 SVETOVALNI FORUM EFSA (Po)svetovalni

Prikaži več

Regionalni razvoj: včeraj danes jutri dr. Damjan Kavaš, Inštitut za ekonomska raziskovanja, Ljubljana

Regionalni razvoj: včeraj danes jutri dr. Damjan Kavaš, Inštitut za ekonomska raziskovanja, Ljubljana Regionalni razvoj: včeraj danes jutri dr. Damjan Kavaš, Inštitut za ekonomska raziskovanja, Ljubljana Ali je zemlja ploščata? Vir: http://www.publishwall.si/stoychi./post/149158/planet-zemlja-ni-to-kar-so-nas-ucili-v-soli.

Prikaži več

ZAVOD za trajnostni razvoj Kopra „KOPER OTOK“

ZAVOD za trajnostni razvoj Kopra „KOPER OTOK“ MANAGEMENT MESTNEGA SREDIŠČA Projekt oživljanja starega mestnega jedra MMS v Kopru Jana Tolja, svetovalka župana Mestna občina Koper Management mestnih središč NAKUPOVALNA SREDIŠČA Po letu 2000 ogromen

Prikaži več

29. REDNA SEJA VLADE RS Ljubljana, Vlada RS se je na svoji 29. redni seji med drugim izdala Uredbo o načinu izvajanja gospodarske javne

29. REDNA SEJA VLADE RS Ljubljana, Vlada RS se je na svoji 29. redni seji med drugim izdala Uredbo o načinu izvajanja gospodarske javne 29. REDNA SEJA VLADE RS Ljubljana, 25. 4. 2019 - Vlada RS se je na svoji 29. redni seji med drugim izdala Uredbo o načinu izvajanja gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov v notranjem cestnem

Prikaži več

ZAPOSLOVANJE OSEB IZ RANLJIVIH SKUPIN STORITVE MPIS PISARNE, FINANČNE SPODBUDE POSAMEZNIH INSTITUCIJ IN PRIDOBIVANJE NEPOVRATNIH FINANČNIH SREDSTEV (z

ZAPOSLOVANJE OSEB IZ RANLJIVIH SKUPIN STORITVE MPIS PISARNE, FINANČNE SPODBUDE POSAMEZNIH INSTITUCIJ IN PRIDOBIVANJE NEPOVRATNIH FINANČNIH SREDSTEV (z ZAPOSLOVANJE OSEB IZ RANLJIVIH SKUPIN STORITVE MPIS PISARNE, FINANČNE SPODBUDE POSAMEZNIH INSTITUCIJ IN PRIDOBIVANJE NEPOVRATNIH FINANČNIH SREDSTEV (za delodajalce) Projekt delno financira Evropska unija,

Prikaži več

Porevizijsko poročilo: Popravljalni ukrep Ministrstva za notranje zadeve pri izvajanju ukrepov za integracijo humanitarnih migrantov

Porevizijsko poročilo: Popravljalni ukrep Ministrstva za notranje zadeve pri izvajanju ukrepov za integracijo humanitarnih migrantov Porevizijsko poročilo Popravljalni ukrep Ministrstva za notranje zadeve pri izvajanju ukrepov za integracijo humanitarnih migrantov POSLANSTVO Računsko sodišče pravočasno in objektivno obvešča javnosti

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - M. Horvat [Samo za branje]

Microsoft PowerPoint - M. Horvat [Samo za branje] VLOGA PATRONAŽNE SLUŽBE V KONTINUIRANI ZDRAVSTVENI NEGI PACIENTA USTREZNA IN PRAVOČASNA INFORMACIJA PODLAGA ZA VARNO IN KAKOVOSTNO OBRAVNAVO Murska Sobota, 15. Marec 2007 Martina Horvat, dipl. med. sestra

Prikaži več

Slovenska Web

Slovenska Web Evropski projekt CHAMP združuje vodilna evropska mesta na področju kolesarjenja. CHAMP mesta želijo s pomočjo medsebojne primerjave najti načine za izboljšanje kolesarske politike in pridobiti nove ideje

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Trajnostni razvoj družbe BTC Tomaž Damjan Ljubljana, 23.10.2013 BTC v številkah Družba BTC je uspešno izvedla premik na trajnostno in zeleno področje z željo ustvariti boljšo prihodnost za obiskovalce,

Prikaži več

PRIPOROČILA ZA MEDICINSKO INDICIRANE DIETE Dokument so pripravili: Tadej Avčin, Evgen Benedik, Vojko Berce, Andreja Borinc Beden, Jernej Dolinšek, Tin

PRIPOROČILA ZA MEDICINSKO INDICIRANE DIETE Dokument so pripravili: Tadej Avčin, Evgen Benedik, Vojko Berce, Andreja Borinc Beden, Jernej Dolinšek, Tin PRIPOROČILA ZA MEDICINSKO INDICIRANE DIETE Dokument so pripravili: Tadej Avčin, Evgen Benedik, Vojko Berce, Andreja Borinc Beden, Jernej Dolinšek, Tina Kamhi Trop, Anja Koren Jeverica, Nataša Marčun Varda,

Prikaži več

RAZISKAVA O NEUPRAVIČENEM PARKIRANJU NA MESTIH REZERVIRANIH ZA INVALIDE (oktober 2018) izr. prof. dr. Aleš Bučar Ručman O raziskavi 2018 Na Fakulteti

RAZISKAVA O NEUPRAVIČENEM PARKIRANJU NA MESTIH REZERVIRANIH ZA INVALIDE (oktober 2018) izr. prof. dr. Aleš Bučar Ručman O raziskavi 2018 Na Fakulteti RAZISKAVA O NEUPRAVIČENEM PARKIRANJU NA MESTIH REZERVIRANIH ZA INVALIDE (oktober 2018) izr. prof. dr. Aleš Bučar Ručman O raziskavi 2018 Na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru je bila pod vodstvom

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 VSEŽIVLJENJSKO UČENJE ZAPOSLENIH, KOMPETENČNI CENTRI N KAKO DO NOVIH DELOVNIH MEST DAMJANA KOŠIR Generalna direktorica direktorata za trg dela in zaposlovanje MINISTRSTVO ZA DELO, DRUŽINO IN SOCIALNE ZADEVE

Prikaži več

PREVENTIVNA PLATFORMA Bilten št.1 Preventivna platforma Marec 2013 V tej številki... Uvodna novica 1 Pretekli dogodki 3 Napovednik dogodkov 8»Preventi

PREVENTIVNA PLATFORMA Bilten št.1 Preventivna platforma Marec 2013 V tej številki... Uvodna novica 1 Pretekli dogodki 3 Napovednik dogodkov 8»Preventi PREVENTIVNA PLATFORMA Bilten št.1 Preventivna platforma Marec 2013 V tej številki... Uvodna novica 1 Pretekli dogodki 3 Napovednik dogodkov 8»Preventivna platforma«ponovno pridobila sredstva Evropskega

Prikaži več

Microsoft Word - GG_Toolbox-exc_si _todo p17.doc

Microsoft Word - GG_Toolbox-exc_si _todo p17.doc Orodja / Metode Golden Goal Osnovne spretnosti & Učenje komuniciranja z vključenimi športnimi aktivnostmi (Slovenian version) 1 Projekt Golden Goal je bil ustanovljen s pomočjo SOCRATES-GRUNDTVIG programa

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev INFORMATIKA Tečaj za višjega gasilca OGZ PTUJ 2017 PRIPRAVIL: ANTON KUHAR BOMBEK, GČ VSEBINA TEORETIČNA PREDAVANJA INFORMACIJSKI SISTEMI SISTEM OSEBNIH GESEL IN HIERARHIJA PRISTOJNOSTI PRAKTIČNE VAJE ISKANJE

Prikaži več

KODEKS RAVNANJA SKUPINE DOMEL Železniki, 16. oktober 2017

KODEKS RAVNANJA SKUPINE DOMEL Železniki, 16. oktober 2017 KODEKS RAVNANJA SKUPINE DOMEL Železniki, 16. oktober 2017 NAGOVOR POSLOVODSTVA S sprejetjem KODEKSA RAVNANJA skupine DOMEL smo sklenili zavezo, da se bomo po njegovih načelih ravnali povsod, kjer smo,

Prikaži več

Azman_Neja.pdf

Azman_Neja.pdf visokošolskega strokovnega študijskega programa prve stopnje ZDRAVSTVENA NEGA USPEŠNOST PROMOCIJSKIH IN ZDRAVSTVENO VZGOJNIH PROGRAMOV NA PODROČJU POZNAVANJA IN RAZŠIRJENOSTI UŽIVANJA TOBAKA, ALKOHOLA

Prikaži več

(Microsoft Word - 39_Vklju\350enost odraslihv formalno izobra\236evanje)

(Microsoft Word - 39_Vklju\350enost odraslihv formalno izobra\236evanje) Andragoški center Slovenije 39. Statistični podatki: Vključenost odraslih v formalno izobraževanje Opomba: Informacijo o vključenosti odraslih v formalno izobraževanje (glej informacijo številka 38) nadgrajujemo

Prikaži več

Sistem za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Sistem za zgodnje opozarjanje na pojav NPS Sistem za zgodnje opozarjanje na pojav NPS & aktualna problematika Andreja Drev Nacionalni inštitut za javno zdravje Naloge zgodnje odkrivanje NPS & nevarnih p.d. hitra izmenjava informacij o proizvodnji,

Prikaži več

Promotion of Health at the Workplace

Promotion of Health at the Workplace SIMPOZIJ VARNO IN ZDRAVO DELO PRIMER DOBRE PRAKSE ZDRAVA DELOVNA MESTA ZA VSE GENERACIJE PROMOCIJA DUŠEVNEGA IN TELESNEGA ZDRAVJA NA DELOVNEM MESTU V POLICIJI VEDENIK LEON Ministrstvo za notranje zadeve

Prikaži več

Erasmus+ mag. Robert Marinšek

Erasmus+ mag. Robert Marinšek Erasmus+ mag. Robert Marinšek Program Erasmus+ Uredba št. 1288/2013 (11. dec. 2013) Področje izobraţevanja, usposabljanja, športa in mladine trajanje: 2014 2020 proračun: 14,7 G Pričakovanja: >4 M mobilnosti

Prikaži več

ALKOHOLI

ALKOHOLI ALKOHOLI Kaj je alkohol? Alkohol je bistvena učinkovina v alkoholnih pijačah, ter alkoholi so pomembna skupina organskih spojin. V kemiji je alkohol splošen pojem, ki ga uporabljamo za vsako organsko spojino,

Prikaži več

Nacionalna mreža NVO s področja javnega zdravja 25X25 I. srečanje članic mreže in ostalih NVO s področja javnega zdravja 8. april 2013, dvorana Krke,

Nacionalna mreža NVO s področja javnega zdravja 25X25 I. srečanje članic mreže in ostalih NVO s področja javnega zdravja 8. april 2013, dvorana Krke, Nacionalna mreža NVO s področja javnega zdravja 25X25 I. srečanje članic mreže in ostalih NVO s področja javnega zdravja 8. april 2013, dvorana Krke, d. d., Dunajska cesta 65, Ljubljana vodja projekta:

Prikaži več

Izrivanje zdravnikov in zobozdravnikov iz odločevalskih procesov

Izrivanje zdravnikov in zobozdravnikov iz odločevalskih procesov IZGUBLJENA PRILOŽNOST ZA UREDITEV RAZMER V SLOVENSKEM ZDRAVSTVU Izrivanje zdravnikov in zobozdravnikov iz odločevalskih procesov Dr. Zdenka Čebašek-Travnik, spec. psihiatrije Predsednica Zdravniške zbornice

Prikaži več

Povratne informacije pri 74 bolnikih

Povratne informacije pri  74 bolnikih Primarij Tatjana Erjavec, dr.med., specialistka interne medicine Telesna vadba po možganski kapi v bivalnem okolju V projekt smo vključili vse v letu 2006 obstoječe klube v Sloveniji. Odzvalo se jih je

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 PREDSTAVITEV PROJEKTA mobile2020 11.12.2013 Andrej Klemenc, Regionalni center za okolje Pisarna Ljubljana Klemen Gostič, Prometni institut Ljubljana d.o.o. Povod za projekt mobile2020 Medtem ko je v Skandinaviji

Prikaži več

Microsoft Word - 3. seja_T5_Odlok o plakatiranju.doc

Microsoft Word - 3. seja_T5_Odlok o plakatiranju.doc OBČINA POLJČANE Občinski svet 3. redna seja Občinskega sveta, 1. februar 2011 Gradivo za 5. točko dnevnega reda Predlagatelj: Stanislav Kovačič, župan ZADEVA: Odlok o plakatiranju na območju občine Poljčane

Prikaži več

AKCIJSKI NAČRT VILJEM JULIJAN za izboljšanje stanja na področju redkih bolezni v Sloveniji Ob priložnosti svetovnega dneva redkih bolezni 28. februarj

AKCIJSKI NAČRT VILJEM JULIJAN za izboljšanje stanja na področju redkih bolezni v Sloveniji Ob priložnosti svetovnega dneva redkih bolezni 28. februarj AKCIJSKI NAČRT VILJEM JULIJAN za izboljšanje stanja na področju redkih bolezni v Sloveniji Ob priložnosti svetovnega dneva redkih bolezni 28. februarja 2019 v Skladu Viljem Julijan podajamo pobudo za izboljšanje

Prikaži več

Sopotnik - MOL - Predstavitev - Razvoj alternativnih goriv

Sopotnik - MOL - Predstavitev - Razvoj alternativnih goriv Dosežki Mestne občine Ljubljana na področju trajnostne mobilnosti Matic Sopotnik Mestna občina Ljubljana Kako zagotoviti polnilno infrastrukturo za alternativna goriva na jedrnem TEN-T omrežju in urbanih

Prikaži več

Microsoft Word Updated FAQ-EN_SL.docx

Microsoft Word Updated FAQ-EN_SL.docx TVOJA PRVA ZAPOSLITEV EURES Pogosta vprašanja Splošno Kje najdem informacije o programu Tvoja prva zaposlitev Eures? Informacije lahko prenesete z Euresovega portala na naslovu http://eures.europa.eu ali

Prikaži več

PRAVILNIK

PRAVILNIK PRAVILNIK O POSTOPKIH IN KRITERIJIH ZA DODELITEV ODLIČJA PRIZNANJE MARKA GERBCA, SLOVENSKEGA ZDRAVNIŠKEGA DRUŠTVA Ustanovitelj priznanja 1. člen Priznanje Marka Gerbca (v nadaljevanju: priznanje) podeljuje

Prikaži več

Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI

Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI KODEKS EVROPSKE PRAVNE FAKULTETE PREAMBULA Ta kodeks

Prikaži več

Aktualno Novela Zakona o varnosti in zdravju pri delu Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je 9. julija 2010 na svojih spletnih straneh pre

Aktualno Novela Zakona o varnosti in zdravju pri delu Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je 9. julija 2010 na svojih spletnih straneh pre Novela Zakona o varnosti in zdravju pri delu Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve je 9. julija 2010 na svojih spletnih straneh predstavilo novelo Zakona o varnosti in zdravju pri delu, ki bo

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Novi mednarodni standard SIST ISO 45001 za področje sistema varnosti in zdravja pri delu Mag. Milan Srna, milan.srna@gmail.com Program Predstavitev standarda ISO 45001:2018, Novosti in spremembe v primerjavi

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Predstavitev smernic - osteoporoza mag. Suzana Kert, dr. med., spec. spl. med. Zdravstveni dom Maribor Katedra za DM MF Maribor 28. modularna skupina 01.03.2013 1 Viri 1. http://www.endodiab.si/ priporocila/osteoporoza/

Prikaži več

AJPES Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve INFORMACIJA O POSLOVANJU SAMOSTOJNIH PODJETNIKOV POSAMEZNIKOV V NOTRANJSKO-KRAŠ

AJPES Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve INFORMACIJA O POSLOVANJU SAMOSTOJNIH PODJETNIKOV POSAMEZNIKOV V NOTRANJSKO-KRAŠ AJPES Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve INFORMACIJA O POSLOVANJU SAMOSTOJNIH PODJETNIKOV POSAMEZNIKOV V NOTRANJSKO-KRAŠKI REGIJI V LETU 2010 Postojna, maj 2011 KAZALO I.

Prikaži več

Gregorčičeva 20, 1001 Ljubljana

Gregorčičeva 20, 1001 Ljubljana Maistrova ulica 10, 1000 Ljubljana T: 01 369 59 00 F: 01 369 59 01 E: gp.mk@gov.si www.mk.gov.si Številka: 0070-17/2018/7 Ljubljana, 26. 11. 2018 EVA 2018-3340-0017 GENERALNI SEKRETARIAT VLADE REPUBLIKE

Prikaži več

PREPREČUJMO ŠIRJENJE NALEZLJIVIH BOLEZNI V VRTCU Navodila za zdravje (2018/19)

PREPREČUJMO ŠIRJENJE NALEZLJIVIH BOLEZNI V VRTCU Navodila za zdravje (2018/19) PREPREČUJMO ŠIRJENJE NALEZLJIVIH BOLEZNI V VRTCU Navodila za zdravje (2018/19) Želja nas vseh, tako staršev kot tistih, ki delamo z otroki v vrtcu je, da bi bili otroci zdravi in bi se v vrtcu dobro počutili.

Prikaži več

Spodbude MG za uvajanje znaka za okolje EU in razvoj zelenih praks v turizmu

Spodbude MG za uvajanje znaka za okolje EU in razvoj zelenih praks v turizmu SLOVENIA GREEN www.slovenia.info Spodbude Ministrstva za gospodarstvo za uvajanje znaka za okolje EU in razvoj zelenih praks v turizmu Mag. Irena Milinkovič, Ministrstvo za gospodarstvo in Maša Puklavec,

Prikaži več

EY Slovenija Davčne novice – 10. julij 2019

EY Slovenija Davčne novice – 10. julij 2019 10. julij 2019 EY Slovenija Davčne novice Davčne novice julij V julijski številki Davčnih novic vam pošiljamo pregled zadnjih predlogov za spremembo davčne zakonodaje in predstavljamo predlog uvedbe davka

Prikaži več

Microsoft Word - vprasalnik_AZU2007.doc

Microsoft Word - vprasalnik_AZU2007.doc REPUBLIKA SLOVENIJA Anketa o zadovoljstvu uporabnikov statističnih podatkov in informacij Statističnega urada RS 1. Kako pogosto ste v zadnjem letu uporabljali statistične podatke in informacije SURS-a?

Prikaži več

Kazalnik dostopa do pitne vode dobre mikrobiološke kakovosti v Sloveniji - pojasnilo: Kazalnik dostopa do pitne vode dobre mikrobiološke kakovosti v S

Kazalnik dostopa do pitne vode dobre mikrobiološke kakovosti v Sloveniji - pojasnilo: Kazalnik dostopa do pitne vode dobre mikrobiološke kakovosti v S Kazalnik dostopa do pitne vode dobre mikrobiološke kakovosti v Sloveniji - pojasnilo: Kazalnik dostopa do pitne vode dobre mikrobiološke kakovosti v Sloveniji temelji na rezultatih monitoringa pitne vode,

Prikaži več

Microsoft Word - KAZALNIK ZADOVOLJSTVA S PREHRANO 2017

Microsoft Word - KAZALNIK ZADOVOLJSTVA S PREHRANO 2017 Neobvezni kazalnik kakovosti KAZALNIK ZADOVOLJSTVO S PREHRANO V PSIHIATRIČNI BOLNIŠNICI IDRIJA ZA LETO 2017 Kazalnik pripravila Andreja Gruden, dipl. m. s., Hvala Nataša, dipl. m. s. 1. POIMENOVANJE KAZALNIKA

Prikaži več