Pesmi. Celje, Založil dr. Josip Furlan. Tiskal Dragotin Hribar.

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Pesmi. Celje, Založil dr. Josip Furlan. Tiskal Dragotin Hribar."

Transkripcija

1 Pesmi Celje, Založil dr. Josip Furlan. Tiskal Dragotin Hribar.

2 z io t fiij T C Kazalo. Uživaj I v 3 Pod jablano 4 Z nesrečnim srcem 5 Kraška roža " 8 Po plesu 10 V svet" 11 # V snegu 13 V drevoredu " 16 večer 18 Na letališči ' 20 Zimska vožnja 22 Duhtelo je cvetje ob poti 24 Na tujem spet 26 Tujki, v 28 Vetru 29 JDoma i i 30»Prošnja 33 V gozdu v. 34 Slovo". 36 Na cvetji se vender ti solze blišče 1...,. 37 Ostal je le spomin Prošlo 41 Sneg /,.,">. 42 'Vr V' ]EZc, v

3 Udaja 43 Čemii? \ 44 O mraku 46 Na sveti večer " 47 V zatišji J 49 Bolna ljubezen " 50 Čestokrat v jeseni pozni 51 Sen " 52 Nekdaj sedaj Y 53 Rožica 54 Spomin 56 Angelj smrti " 59 V hladnici K 61 Ptici. 63 Dekliška tožba 65»Trioleti 69 V noči 79 Pri narodnih pevcih 81 Menih 83 Na samostanskem vrtu." 85 Ecce dolor 1" 87 Na Gosposvetskem polji v. 90 Prijatelju na grob J 92 Bratom Čehom. 94 Kdo ve? v 96 Vihing " 100 Naročilo v 103 Tri noči" 106 Zadnji brat" 113

4 I.

5

6 Uživaj! zvihrale so burje čez širno ravan, Čez polje cvetnó so sinoči vzvihrale, Ko zóra pa nov porodila je dan, Cvetice uvele, mrtve so ležale. Takó kar narava iz sebe rodi, Boreč se z naravo samó spet pogine, Zatorej na stran nepotrebne skrbi, Uživaj življenje, dokler te ne mine!

7 Pod jablano. od jablano sediva sama, Nad nama se razgrinja cvet, To krasno cvetje pa nad nama Poljublja vetrec brzolet. A usta tvoja, zorna deva, Cvet6 krasnej, ko cvetje vej, In moj poljubec bolj ogreva, Kakor poljubci vetra glej!

8 Z nesrečnim srcem... i nesrečnim srcem, z mračno dušo Ostavil dom sem mladolet; Isk&t ljubavi sem uzorne Napravil se med tuji svet. Kakor deseti brat v tujini Nemirno blodil sem okrog. Oh! gledal mnogo sem radosti, In jok obupen čul sem mnog. Posetil jasne sem gradove, Kjer bajno blaženstvo cvetč; Prestopil prag sem nizke koče, Kjer v siromaštvu človek mrč.

9 A blaženci v gradovih jasnih Ljubav imajo le za se, In siromak pod borno streho O nji besedice ne ve. Občudoval v dvoranih svetlih, V begdtnem plesu se vrteč, Krasoto mnogo sem nebeško, In mnog pogled žarn6 goreč. Prečestokrat pa kras telesa In pogled kakor solnce čist Zakriva v prsih trdosrčnih Sovraštvo, zlobo in zavist. Med samostanskimi zidovi Otožni mrtveci žive Kedaj, kedaj pa zelenele In cvetle veje so suhe'? Z nesrečnim srcem, z mračno dušo Ostavil dom sem mladolet, Z nesrečnim srcem, z mračno dušo Povrnil sem domu se spet.

10 In cesar sem po širnem svetu Povsodi le zaman iskal, To ozki dom mi milostljivo S tab6j, dekle, je daroval. V očeh ti, deva črnolasa, Ljubav najčišča se žari... Oh, zri na me in lek čaroben V nesrečno mojo dušo lij!

11 Kraška roža. ozdravljam vas, uborne, mala koče, Pozdravljam tožna kraška te ravan! A bridko mi s pozdravom srce joče, Na čelo lega mi oblak teman. Viharna burja brije čez pečine Čez moje brila tudi je srce, Pod njo zornč življenje bedno gine, Poginilo mi v srci kdaj je že. In vendar ne! Glej, roža -se razcvita Na tožnem vrtu mojega srca; Nebeškokrasna roža, ponosita Rrstnč cvetd mi in sladko vonja. f'

12 A roža tako krasno je vzklila Iz skalnatih, neplodnih kraških tal, Tam roka moja jo je izpulila, In v prsih svojih dom sem ji odbral. L. v. Tu v srci mojem veje sapa cista, Tu notri ne besni moreči mraz, Zato le cvšti roža mi stolista, Ti Krasu golemu poslednji kras!

13 Po plesu. y zori sem šel na visoko goró, Izkopal sem ondú jamó ; In svojo ljubezen, nadeje, zeljé, Položil sem v krilo zemlje. In potlej korake obrnil sem v stran, Preblodil ves svet sem sumán, Povrnil nazaj sem se kakor poprej, Brez želj, brez ljubezni, nadej. Sinoči pa, deva, vrtel me je ples S tabój, najkrasnejše čudes! Vzbudile ljubezen, nadeje, zeljé, Vselile so spet se v srcé.

14 V svet. Jutranja se zora na nebu žari In sveti na tožni mi poti, Ko samec odhajam iz rojstne vasi V svet, žarnemu solncu naproti. Da zrlo za manoj od solz bi rosnč, Nobenega tu ni očesa, Srce mi je v prsih tesn6 in težkč Od tihega tega slovesa. Ob poti se hiša za hišo vrsti, In hiša za hišo izginja Tu zadnjo, stoječo na konci vasi, Vejevje zeleno zagrinja.

15 Zastane mi noga in krene mi v stran, Kjer klijejo v vrtu cvetice, Pripnem si na prsi v slovo cvet rosan In... dalje od cvetne gredice. Nad manoj škorjanec se dviga v neb6, Pred mano/ pot vije se bela, In srce bolnč in mehkč in sladkč Prijazna je misel objela. Mordil me je zrla na skrivnem tedaj, Ko sem za ljubav ovenelo Na njeni gredici utrgal skrivaj V slovo si cvetico razcvelo. Morda... toda beži prijazni obraz, Kaj, sanja mameča, licem s taboj! Le to vem, kako zdaj ostavljen sem jaz, In kaj sem ostavil za saboj.

16 V snegu. Zimska burja zunaj brije Sneg po zemlji sipajoč; Daleč tu od domačije Sanjam, burni metež zroč. Kakor v zraku ti kosmiči, Misli v glavi mi rojé, In kot lahnokrili ptiči Čez goré na jug hité. Čez goré hité, doline, Čez bregove šumnih rek, Do slovenske domovine, Ob domače reke breg.

17 Ondu pot jim je zvršena, Vz hišo k oknu se popnč In skoz stekla porošena Radoznalo v sobo zrč. Zro pri mizi devo milo, Črnih las, temnih očij; Vitko, kakor gozdno Vilo, Lepo kot sen mladih dnij. a Droben list devojka piše, Droben list z rokč drobno, V njem skrivnostna čustva riše, Ki ji v mladi duši vr6. Piše mi, da ji drhtelo Tožno v prsih je srce, Ko slovo od mene vzelo Do kedaj je sam Bog ve! Da ostavljena samica V bridki žalosti medli, Da le drobna golobica Krajša ji otožne dni.

18 Da povsodi, koder hodi Zre po meni slednji dan, A da vedno in povsodi Vse iskanje je zaman. Da jo blaženost prešine, Kedar vrata se odprč, Češ da spet me iz tujine K nji privelo je neb6. Da nikjer ji ni pokoja, V šumu ne, v zatišji ne, Da bo vedno moja... moja... Da živeč le meni mre.

19 V drevoredu. življenja urah tesnih, Ko tré mi jad srcé, V spomine prošlih časov Vse misli mi hité: Podobe znane vstajajo, Megleno se porajajo, S tolažbo me navdájajo, Da gine mi gorje. Pomlad je v cvetji klila, Duhtel je drevored, Tedáj ob tvoji strani Po njem sem hodil spet Kar zima razločila je, Pomlad lepó združila je In v srci pomladila je Ljubezni nama cvet.

20 Krasoto tujk sem hvalil; Zelo sem se razgrel...»... A lepše ni od tebe!«ko to sem ti bil del, V obraz si se zažarila, S pahljačo me uddrila In ljubko se razjarila:»tedaj si spet začel:«sestala sva se jedva, Ločila sva se spet, Spet mi krenila noga Nazaj je v tuji svet. Pomlad zdaj tu pač klije mi, V srce pa ne prisije mi, Spomin le ondu žije mi, Na t e in drevored.

21 Zvečer. P)em samujem v mirni sobi, Medlo sveče svit brli, Zunaj pa pod mojim oknom Zime mrzli piš vrši. Glava se mi k prsim kloni, Sni duha mi objemč: u Hišo zrčm v domovjj' belo, V hiši devo zrem cvetn6. Sama mi sloni ob oknu, Kot slonela je nekdaj, Na laseh trepeče črnih Lune bledi ji sijaj.

22 A pod oknom ji priroda Trosi cvetja bajni kras... Oh, minulo je poletje, Zunaj brije zimski mraz! Zimski piš, le brij čez gore, Do snežene brij ravni, K. Kjer v domovji, v hiši beli Deva zorna mi živi. Ko prispeš pod njeno okno, Glas ti bodi miren, tih, Da bo čuti kot bolnika ^Umirajočega izdih.

23 Na šetališči. i^ošato drevje nad man6j se boci In brani solnčnim žarkom pot do tal, Kjer umaknivši se vročini žgoči Brezdelni svet se je na šetnjo zbral. Ob godbe zvokih po peščeni poti Neskrbno hodi starost in mladost, Jaz samec le slonim v zatišnem koti, Na šetališči najredkejši gost. In gledam jih. Veselje vsem na lici, Krog usten vsem neskrben, jasen smeh, Radosten govor in veseli klici In strasten ogenj v čarobnih očeh.

24 Življenje bodro in nemira polno Razgrinja mi košati drevored, In vender v prsih mojih srce bolno Iz nova mi objema mrzli led. Ob godbe zvokih, jasnih lic, počasi Sprehajajo ljudje se pred man6j. O cveti, cvijti v daljni gorski vasi, Ti črnolasi, krasni a n g e 1 j moj!

25 Zimska vožnja. okril je beli sneg ravan in grič, In lena megla se nad snegom plazi, Težko hropeč utrujeni konjič Po zameteni, slabi cesti gazi. Tu ali tam v ravnini mi čepi Pohlevna koča za zametom skrita, Tu ali tam kot senca mi stoji Samotna smreka v sneg in noč zavita. Oh dolgo že se nisem vozil tod, Po gladkih potih dirjal sem skoz mesta, A vender mi je vedno in povsod V spomin se vračala ta slaba cesta.

26 In vračale so ure se bridke, Ki sam prebil sem jih v otožnem časi A glej! Zdaj hiše, koče se goste... Da, spet sem v znani, dragi gorski vasi. Tam g&ri še brli jedina luč, Sicer vse mrtvo... NI ne čuješ glaska... Obstal je konj... Zaškripal v durih ključ.. Tu spet imaš me, krasna črnolaska!

27 Duhtelo je cvetje ob poti o log se zagrinjal v večerni je mrak, Po stezi sva gladki hodila; Po vejah se zibal je vetrec lehak, A midva pa sva se ljubila. Topili sta srci se v srečo zlat6, Iz grma je slavec pel pesem sladk6, Duhtelo je cvetje ob poti. Pa kmalu razkošja je cvet ovenel, V slovesu bridkostnem sva mrla; Iz grma je slavec otožno zapel, Ti solzo si z oka otrla. Podal sem ti zadnjikrat zvesto rokč, Ko sam pa v tujino sem meril stezd, Duhtelo je cvetje ob poti.

28 Čez leta sem vračal se zopet domov, Z veselim sem srcem se vračal, A skoro okusil sem bridki otrov : Vrnitev si s srečo sem plačal. Gorelo je drugemu tvoje srce, In drugemu v logu tihotnem odšle Duhtelo je cvetje' ob poti. r Umikam se zopet ti izpred očij; Čemu bi budil ti spomine?! A skoro do rojstvene bode vasi Raznesel se glas iz tujine: Pokopat so nesli ga štirje možje, Nihče pa pretočil za njim ni solze, Duhtelo je cvetje ob poti.

29 Na tujem spet. a tujem spet! Pomlad se v cvetji smeje, Na nebu jarko solnce se žari, A meni solnčni žar srca ne greje, Otožne misli cvetje mi budi. Na jugu, kjer bobni mogočna Sava, Tam žije meni najkrasneji cvet, Jednakega pač nima tu dobrava, Jednakega ne hrani širi svet. Ko sem ostavljal svojo rožo krasno, Radost mi je ostavljala srce, Mračilo se mi je oko prej jasno, Po lici tekle srage so solzne.

30 Na pot življenja so mi solze lile, In vsklilo trnje je iž njih ostro, Osti bodeče nogo mi ranile In žitje so zamorile mlad6. Zdaj tu na tujem sem kot mrtvec v grobi, Pomlad razsiplje cvetje krog in krog, Budeč spomine o cvetni milobi, Ki hrani meni jo domači log.

31 Tujki. h upiraj v me pogleda, Tuje zemlje lepa hči, Saj ne zveš, kolika beda Srce strto mi teži. Sam sem šel iz domovine, Nesel s sabo/ sem gorje, Sam trpel bom bolečine, Dok me v grob ne polože.

32 Vetru. I-Se hiti veter hladan in močan, Le jaderno hiti čez goro zeleno! Za goro razteza se cvčtna ravan, V ravni boš našel dekle zapuščeno. Mogočno zavej ji v srce mladč, Otožne preženi iž njega spomine, Da zopet, da zopet kot nekdaj žarn6 Ljubezni vesele ji solnce zasine.

33 Doma. se kot nekdaj! Še vedno isti griči Krog plodnega polja v nebo kipe, Po njih vrheh kot beli golobici Raztresene še cerkvice stoje. Na polji sredi zlatega se žita Kot nekdaj skriva še uborna vas, In slednja kočica se slamo krita Se isti tožni kaže ti obraz. S holmiča kot nekdaj še zatemnelo Na mirno selo gleda stari grad; Do njega zopet merim stezo belo, Katero meril prej sem tolikrat.

34 Tajinstveno šumi nad manoj drevje, Na pot samotno listje sipajoč, V pozdrav priklanja veter mi vejevje, Pozdrav šumi studenec mi begoč. Pozdrav pojo mi lehnokrile ptice, Pozdrav iz dupelj cvrčki mi cvrče, In korčki, zapoznele jeternice V pozdrav priklanjajo drobne' glave. Po vejah gibka veverica skače, Vse na okrog je radostno, živ6, A meni vender srce tožno plače, A meni vender se mrači oko 1 Spomin uhaja mi v minule čase, Ko marsikdaj pod drevjem tu blodeč Devojke mile čul sem mile glase In skozi zelen solnčnik zrl rudeč. Ko v travi poleg nje sedeč duhteči Na prsi sem naslanjal ji glavč In sanjal o bodoči svoji sreči, Gledaje v temnojasno ji oko.

35 V poljubih sem... Spomini usehnite, Spomini želje nove le rode Oh, čelo»tristia«mi razvedrite, Ovidij tožni, jasni mi srce! > Mehkč turobni spev mi boža dušo, Kot pomladanje sape prvi dih... Tako miran ni pod zeleno rušo Ne bodem snival večno nem in tih! A mir, ki stihi ga dij6 ubrani, Razruši jeden mi pogled na mig : Glej, velo rožo drobna knjiga hrani, Mrtve' ljubezni mrtev spomenik. Na prsi mi jo je -.nekdaj pripela, Ko sem odhajal v daljni, šumni svet; Ljubezen bujna njena zdaj je vela, Vel zdaj z ljubeznijo je zorni cvet. Vse kot nekdaj in vender vse drugače, Vse na okolu žalostno, mrtvo! - Li čudo, da srce mi tožno plače? Li čudo,, da rnrači se mi oko?

36 Prošnja. inkrát samó naj ti še zrem V očesa temnega globino, Enkrát naj, predno v tujce spem, Ogrevam ž njega se milino! Saj sam Bog ve', če še nazaj Povrnem se v vasico malo, In sam Bog vé, če mi tedaj Očesce tvoje bo sijalo. Glej! leta v enomer tekó, Rodé pokapajo spomine... Ljubezni cvet, cvetoč zarnó, Čez noč ospé se in premine.

37 V gozdu. I o v tihem gozdu samec hodim V naročji tujega sveta, V otožnosladkih mislih blodim Tam onstran zelenih gora. Stoji li tam še koča mala? V nji žije li deklic zoran? Oh, koča mala, deva zala... Preživel ondu mnog sem dan. Li v senci lipe zeleneče Jelova klopica stoji? Poglede prve tam žareče V nje črne sem topil oči.

38 In tam ob konci plodne njive Takrat košat je javor stal; Pod njim od deve ljubeznive S solzami sem slovo jemal. Zdaj pa po gozdu samec hodim V naročji tujega sveta, A v tožnosladkih mislih blodim Tam onstran zelenih gora. In zdi se mi, da nad vrhovi Glasi se zvon zvoneč v pokop... Pojo, resno poj6 zvonovi, Jaz pa ljubav pokladam v grob.

39 Slovo. eseni solnca sev omaga, Hladneje greje žar njegov. Jesen se bliža meni, draga, Že hladnih čutim dih vetrov. Odpusti, če ljubezen vrela, Ki žarno za-te je gorela, Ugašati je zdaj začela, Ko hladnih veje dih vetrov. Ti še cveteš v pomladni dobi, In v srci ti cvete pomlad, Umakni se jesenski zlobi, Da te ne zamori nje hlad! Brezskrbno na desnico kreni, Odločena je leva meni, Kjer vetri vejejo strupeni, In kjer mori jesenski hlad.

40 Na cvetji se vender ti solze blišče! fiuj, burje ledene po planem vrše, V dvorani pa mehka toplota se širi, In v sladkem razkošji, v prijetnem nemiri Plesalcev veselih se pari vrte. I ti zavrtela si v burni se ples, Očesi žarita se v strastnem ti sviti, In nedrije cvetje duhteče ti kiti, In čarobna si kakor angelj z nebes. Ko tako gledalec te zrem nevesel, Otožnost srca se mi jadnega loti, Ker znam, kaka čustva po prsih zdaj vro ti, Ker znam, da obup ti je dušo objel.

41 Pozabila rada minulih bi dnij, Ko z mojim se tvoje srce je ljubilo... A ples je spominu preslabo mamilo In mrtve spomine le znova budi. Čeprav se ti rože na lici žare, In nedrije mlado razkošno se dviga, In plamen veselja v očeh se ti vžiga, Na cvetji se vender ti solze blišče!

42 Ostal je le spomin. edar mi v mračni duši Spomin na te vscvete, Nebo cvetoče radosti Se v prsih mi razpne. Morilna noč izgine mi, Življenje novo sine mi, Kedar mi v mračni duši Spomin na te vscvete. Ti bila si mi sreče, Ljubezni čiste vir, In v prsi burne lila si Nebeškotihi mir. Čarobno tvoje je oko Sijalo v žitje mi temno, Ti bila si mi sreče, Ljubezni čiste vir.

43 Minula je ljubezen, Ostal je le spomin, V življenja breznadejnih dneh Tolažnik mi jedin. Kot cvet, če slana ga ožge, Na tla se brez sadu ospe, Minula je ljubezen, Ostal je le spomin.

44 Prošlo! Izdihne lice trpek mi usmev, y S Če spomnim se ljubezni nekedanje, Ko božale so me mladostne sanje, In božali pogledi zornih dev. ProšlO, prošl6! Minul je žitja maj, Minule so ljubavi ure zlate! Za druge rože zdaj cvet6, in za-te, Srce bolnč, ostal je prazen gaj.

45 Sneg. y?h meti, beli sneg, le meti, Gor6, dolino v sen zavij! Da v vigredi se tem čilejša, Cvetoča pestro prebudi. Zameti tudi srce moje, Zameti prazne mi želje, Zameti nade mi slepilne, Da v novo več se ne vzbude.

46 Udaja. a neba jasnem svodu blišče nebrojne zvezde, Pod manoj Mure bistre bežeči val šumi, Pokojno vse počiva in sanja' sladke sanje, Oh srce moje tožno, kaj nisi mirno ti? Pozabi jih, pozabi, dnij prošlih zlate ure, Minule so, kot mine o zori s n krasan! Kaj upati še more, za čim še koprneti, Kdor je z gorečim mečem iz raja bil izgnan? Naj srečna ona bode, kot rosa v pestrem cvetu, Življenje naj uživa, saj je tako krasn6; A midva, srce strto, zabiva in trpiva! Kjer ostro trnje klije, tam cvetke ne cvetč.

47 CemiJ? jemu zaničljivo me gledate vsi, Češ»srce mu je omrzelo«? Res! v prsih se meni je vmirila kri, Srce mi ledeno je, ne koprni, Za čim pa naj bi koprnelo? Za slavo r Brez slave se lahko živ Za zlatom? Zlato me ne briga; Saj slava, zlato ti le dela skrbi, Da ti ne izgine, da se ne stopi, Srca ne oveseli ga. Dekleta ljubiti več volja me ni, Ljubezen rojeva trpljenje. V trpljenje pa nismo ustvarjeni mi. Le človek, ki išče trpljenja, trpi... Trpljenje ne bo mi življenje!

48 Čemu zaničujete torej me vsi, Češ»srce mu je omrzelo«? Res! v prsih se meni je vmirila Srce mi ledeno je, ne koprni, Za čim pa naj bi koprnelo?

49 O mraku. jen mi večerni mrak, Noseč hladila bolni duši, Pozdravljen slavca spev sladak, Ki blaženo tihoto ruši! Ko sluša petje mi uho, Srce se meni v prsih oži, Saj tožil sem i jaz tako, Kot ptica osamela toži. A dasi je tesnd srce, Le v zadovoljstvo se mi vtaplja Da drugi tudi še trpe, Nam je v bolest hladilna kaplja,

50 Na sveti večer. rez božičnega drevesca Sam proslavljam sveto noč, V svojega življenja knjigo Z rosnim okom "nemo zroč. Izza črk me obledelih Gleda mnog predrag obraz Z jasnim licem, z vedrim čelom In v okviru bujnih las. A če v te obraze drage Motno se oko mi vpre, Pomneč svojo mlado srečo Srce tem bedneje mre.

51 Ti orumeneli listi S srčno pisani krvjó Slikajo samó minljivost, Smrt, odpoved, jad samó. Vse življenje dosedanje Polno togepolnih slik Od viharja se mi zrušen Zdi nagrobni spomenik. Krijejo!i lepšo dobo Se ostale mi strani? Roka hcé, da list obrne, Srce brani in drhti.

52 V zatišji..ehkč me senca tvojih vej, Košato drevje, tu objema, Kjer bova bivala odslej Jaz in družica žalost nema. Nad manoj se jasni nebo, Krog mene mir tihoten vlada; A kdaj zjasni se srce to? Kdaj se mi vmiri duša mlada? Iz trave poleg cveta cvet V življenje radostno poganja, In o radosti bivših let Mi tožna duša tožno sanja.

53 Bolna ljubezen. 'rce je moje bilo pusta njiva, Kril jo je sneg in led... Kar se nasmehne pomlad ljubezniva, Požene cvet. Oh, smiliš se mi cvetje : Nikdar, nikdar ne sine ti poletje. Glej 1 Koliko jih bilo je pred tabo, Ko jim je še prijazen vetrec vel, A vsem usčhlo stebelce je slabo, In nerazcvel že vsak je ovenel. Pod rušo nenasiten črv prebiva, Nemirno gloda ondu noč in dan, Zato, ko malo hipcev slaj uživa, Na bolnih tleh umrje cvet bolan.

54 Čestokrat v jeseni pozni estokrat v jeseni pozni Razcveti se boder cvet, A razcvelega pokrije Skoro mrzli sneg in led. Pozna leta v prsih meni Vzgojila blesteč so up, Toda v kali že zamoril Žitja mrzli ga je strup.

55 Sen. I^oč zimska kosme snežne siplje S studeno rok6, Vse mirno, le srce utripije Mi v prsih glasno. O lepi sanja prošli dobi Brez toge, jadu, O cvetu, ki v preranem grobi Dobil je miru.

56 Nekdaj sedaj., ri mizah smo nekdaj sedeli In pili smo vince rujnč, Pa pesmi vesele smo peli, Uživali žitje mlad6. Pri mizi zdaj samec sedevam, In jad mi. objema duha, Več pesmij veselih ne pevam, Le vzdihi kipe iz srca. Tako se spreminja življenje, Z življenjem spreminja srce, Na mestu veselja trpljenje, Na čelu prej gladkem gube.

57 Rožica. iedkr življenja truden Zatisnem v smrt ok6, Možje me štirje črni Tj& v zemljo pones6. Na grobu pa ne bode Napis se mi blestel, Ni mramornata plošča, Ni križ visok, svetčl. Iz srca mi požene Prekrasen rožin cvet; A z ljubim pride deva Odtrga krasni cvet.

58 In rožico na nedro Razkošno si pripnč Kjer nekdaj srce moje, Cvetica zdaj tam mrfe. e

59 Spomin. Zamišljen potnik sam sedim v kupeji, Skoz okno se upira pogled moj, Kjer na drevesu vsakem, vsaki veji Mrtvaški list priroda piše svoj. Megla otožno lega po dolinah, Studeno ivje krije mrtvi breg, Pod mračnim nebom gori na planinah Vrhove venča večnobeli sneg. A jaz zamišljen sam sedim v kupeji, d doma strani vlak z mančj hiti, Hiti z man6j in s sliko, ki v aleji Motrile nekdaj so mi jo oči.

60 Nikdar poprej še niste prišla sama Na klopico v popoludnevni hlad, Gotovo vselej stara garde-dama Hodila vas je skrbno varovat. A danes ni je bilo. Kako živo Vzdrhtelo v prsih mojih je srce, Ko gledal sem vas, v rokah vam vezivo, Na lici bile rože so cvetne. Sanjavo tčmno vam oko je zrlo Na nežno delce nežnejših še rok; Nad vami pa poletje razprostrlo Zelenih vej je slikovit obok. Pogosto skoz košato se je drevje Potajno solnčen pramen k vam prikral, In z modro pentljico njegov se sev je Na črnih vam laseh ljub6 igral. Da stopim k vam, srce mi je velelo, A koj umolknilo je od strahu: Na drevji listje tajno je šumelo:»ne kali devi srčnega miru!«

61 Na drevji listje tajno je šumelo, Ob deblu sem ostal motreč vaš lik Pobožno, kakor sveto zre razpelo O svoji zadnji uri bled bolnik.

62 Angelj smrti. o duh oprošča se telesa, Ko sklepaš v večni sen oči, Tedaj odprejo se nebesa, In k tebi angelj prihiti. Otožen angelj, angelj smrti Poljubi v lice te bledó ; Na njega roki razprostrti Počiva glava ti mehkó. In pred okó ti v teku burnem Hité podobe prošlih let, Vrte v vrtinci hudournem Zeljé se, nade, sad in cvet.

63 V nasmeh se rajsk obraz zazibne, Zazibne v sen se ti ok6, Podoba za podobo vzgibne, In srce je mirn6, mirno... Ljubezni, deva, te ne prosim, Po roki tvoji ne hlepim, Le eno žčljo v srci nosim, Želj 6 le eno jaz gojim: Kedar se iz življenja ločim, K ležišču mojemu prispej, Poslednjikrat s poljubom vročim Ledeno lice mi ogrej! Naslonjen naj na tvojo roko Prežijem prošli život svoj! Oh, dekle krasno, žarnooko, Ti bodi smrtni angelj moj!

64 V hladnici. omlad je cvela. V duhteči hladnici Ob vašem vznožji sem slonel molče, In gledal rože cvetoče na lici In gledal vaše oči sem jasne. Skoz listje mlado, skoz pisano cvetje Pomladni vetrec pihljal je mehko, V mrakotno, tiho nama zavetje Skorjanca petje noseč na uho. Molče sem slonel, brezimnega pevca Turobno pesem ste čitala vi, Molče sem slušal brezimnega pevca Glasovi vam so skalili oči.

65 O strti sreči, zagrebeni nadi, O mrtvem srci glasil se je spev, In v vaših prsih, v cvetoči pomladi, Porajal spev je otožen odmev. In znala niste, da pevec neznani Ob vašem vznožji je slonel molče, Da vse bolesti zle v tožbi ubrani Kriv6 le vaše je bilo srce.

66 Ptici. <emu izmed zelenih vej Upiraš v me oči proseče? Le t6pi, ptica, se naprej V glasove srebrno zveneče! Saj ti ne veš, kako ljub6 V srce done mi tvoji glasi, Kako temn6, kako bolnč Cvet6 mi v duši prošli časi. Glej, v deblo bukve tam srce Pred davnimi sem leti vrezal, In v srci s svojim nje ime Umetno sem med saboj zvezal.

67 Takrat gojil sem up krasan, Da kot sta združeni imeni Življenja potje neki dan Zjedine moji se in njeni. Usahnil pa je z leti up, Kot cvetka pisana usahne, Če burje mrzle strup gorjup Ledeno smrt ji v lice dahne. Na dvoje poti najini Bolj, ko porej sta šli, zdaj gresta. Na zemlji ni je, v raji ni Žene, ki bi ostala zvesta!

68 Dekliška tožba. 'olzeč se v temno noč strmim Ostavljena in sama: Usoda goro in ravan Prostrla je med nama. 2 Ko zora nov dan porodi, In solnce spet zasine, Morda se z dnevom novim on Povrne iz tujine.«tako tolaži slednjo noč Srce se neveselo, A zlato solnce slednji dan Me gleda osamelo.

69

70 II.

71

72 zni nisem nikdar ti razkril, Tajnč sem hranil v prsih čustva svoja, Čeprav si vmiril nisem v src; boja, Ljubezni nisem nikdar ti razkril. Temna sedanjost je bodočnost moja, Čemu bi torej srečo ti kalil? Ljubezni nisem nikdar ti razkril, Tajn6 sem hranil v prsih čustva svoja,»i. Zdaj ž njim v razkošji blaženem živiš; Srce mi v prsih radosti trepeče; In meni sije žarek tvoje sreče, Ko ž njim v razkošji blaženem živiš. Cele se srca rane mi skeleče, Usode krute ponehuje piš... Ko ž njim v razkošji blaženem živiš Srce mi v prsih radosti trepeče.

73 /a razvalinah mojega srca Jesen otožna cvet je nov pognala : Ljubezen je uzorna zasijala Na razvalinah mojega srca. Z vonjavo cvetka ta jesenska, mala Sladkoopojno mami mi duha... Na razvalinah mojega srca. Jesen otožna cvet je nov pognala. Cvetč življenje nam iz razvalin, In iz otožnosti radost rodi se; Ko nad izgubo nam oko solzi se, Cvete življenje nam iz razvalin. Zaupaj! v srečo dobro spremeni se, Kar sipa na-te temo bolečin: Cvetč življenje nam iz razvalin, In iz otožnosti radost rodi se.

74 o zunaj grom bobni, razgraja piš, Pod varno streho v sobici sediva, Ljubezni se uzorne veseliva, Ko zunaj grom bobni, razgraja piš. Poljubuj6 te usta radostiva, Od tajnosladke strasti ti drhtiš. Ko zunaj grom bobni, razgraja piš Pod varno streho v sobici sediva. Proveva temna slutnja mi srce, Ko k sebi stiskam tvoj život drhteči, Če ti v očesci gledam koprneči, Proveva temna slutnja mi srce: Prišel bo skoraj konec naju sreči, Popotni les bo vzeti mi v roke... Proveva temna slutnja mi srce, Ko k sebi stiskam tvoj život drhteči.

75 ^e treba jutri mi oditi je, Pa danes se ljubezni veseliva! Kar krije v tml bodočnost ne motriva, Če treba jutri mi oditi je. Le kdor trenotka dar krepko uživa, On pravi človek je, cvetnč dekle!... Če treba jutri mi oditi je, Pa danes se ljubezni veseliva I Ljubezen tvoja bode mi vodnik, Če duše jadni se obup poloti; Da ne zgrešim v življenji prave poti, Ljubezen tvoja bode mi vodnik. In v duhomorni bode mi temoti Bodr6 sijal obraz tvoj zornolik... Ljubezen tvoja bode mi vodnik, Če duše jadni se obup poloti.

76 o spal bom v grobu hladnem smrtni sen, Tedaj spomin moj, deva, te ne moti! Kakor sedaj naj jasno zre oko ti, Ko spal bom v grobu hladnem smrtni sen. Čemu naj bo ti v radosti na poti Otožni moj obraz, obraz temen r Ko spal bom v grobu hladnem smrtni sen, Tedaj spomin moj, deva, te ne moti! Usode krute zakon res je trd: Kar se rodi, rodi se, da pogine. Jedva vscvete življenje, že premine... Usode krute zakon res je trd! V pomladni dan cvet pisan jedva sine, Z ledeno roko že ga boža smrt... Usode krute zakon res je trd: Kar se rodi, rodi se, da pogine.

77 aj de li to, če ljudstvo bedno strada, Da tebe le obliva sreče sev! Neznana, kneze, ti je teža rev, Kaj de li to, če ljudstvo bedno strada Obsije lice boder ti usmev, Ko gledaš jih, kako mrj6 od glada.. Kaj de li to, če ljudstvo bedno strada, Da tebe le obliva sreče sev! Saj ti si knez, beseda tvoja sveta, Kar ti velevaš, vse naj se zgodi! Za tebe gladni ljud naj se bori, Saj ti si knez, beseda tvoja sveta! Da težko breme nosi in molči, To siromaštva je usoda kleta... A ti si knez, beseda tvoja sveta, Kar ti velevaš vse naj se zgodi!

78 'k6 otožna solza mi rosi, Ko tebe gledam, deva osamela! Če v lica se ozrem ti ovenela, Ok6 otožna solza mi rosi. Kot divna roža bajno prej si cvela, Sadu zdaj ni, a tudi cvetja ni... Ok6 otožna solza mi rosi, Ko tebe gledam, deva osamela! Čas je cvetočim rožam slab vrtnar In malo se za zorno cvetje meni; V brzini preko gred hiti ognjeni Čas je cvetočim rožam slab vrtnar. Če zamori jih sape dih strupeni, Če krasno se vscvetč kaj njemu mar Čas je cvetočim rožam slab vrtnar, In malo se za zorno cvetje meni.

79 nebeškem slavospevu slab akord, To je v vesoljnem stvarstvu žizen naša. Gorjupega otrova polna čaša, V nebeškem slavospevu slab akord, Zaklade nad, nam pleni in raznaša Ropaželneje od tatarskih ord. V nebeškem slavospevu slab akord, To je v vesoljnem stvarstvu žizen naša. Najlepši dan človeku zadnji dan, Ko nad oholi grad se v nič podira, Ko trudno se oko na vek zapira, Najlepši dan človeku zadnji dan. Z njim konec je trapečega nemira, Življenja boj na veke je končan... Najlepši dan človeku zadnji dan, Ko nad oholi grad se v nič podira.

80 III.

81 3- ' p

82 V v noci. noči tihi, dremajoči, Ko le zvezdic zbor bedi, V mali zastareli koči Siva mamica sloni. Skozi okno nje pogledi G6ri proti nebu zr6, A drhteč ji ustni bledi Prošnjo molita toplč. In puhte želje goreče V pomladansko, mirno noč Zvezda zvezdi jih šepeče Tja na sever jih nesoč.

83 Tamkaj V noči dremajoči, Ko le zvezdic zbor bedi, Z vročim srcem v grudi vroči Bled mladeneč mi sloni. V oknu zvezd migljanje gleda; Zdi se mu, kot da pozdrav Njih svitloba tožnobleda Nosi z južnih mu planjav. Svetla zvezda se utrne; Sever zrč in jug nje pad Dvoje src se v strah zagrne, Dvoje src objame jad.

84 Pri narodnih pevcih. iij jedva štirinajst Ti zrlo je življenje, A že poznaš kopnenje, Poznaš ljubezni strast. Oblastno z odra doli zreš V zavesti si krasote In čdrobne milote, Ki diči vitko rast. Dovtipom narod smeje se In ploska ti z rokami, Jaz pa tešim s solzami Za tebe bridek jad. Kaj grenkih bi solza ne lil Jedvk ti je vzbrstela In skoro bo odcvela Cvetoča ti pomlad.

85 A ti ne vidiš mojih solz, Le poješ in razgrajaš; Da s strupom se napajaš, Kaj tega tebi mar?! Življenja bodo te megle V svoj mračni plašč zavile... Da ti sramoto krile, Oh, krile bi vsekdar!

86 Menih. Lšadija o mraku plava Jasnih pevcev zbor noseč, Okrog nje pa bistra Sava Šepeta tajn6 šumeč. Pevcem mladim pesem zala Iz veselih prsij vre:»davi je pa slanca pala Na zelene travnike...«lahno do bregu se širi Milozvoki spev krasan, Kjer v ponočnem, tihem miri Samostan stoji teman.

87 Ondu mlad menih sameva V oknu sluša pesmi glas. Kaj o tožnih glasih speva Mladi mu bledi obraz? Kaj srce mu rezvo bije, Kaj solza mu lije vir? Med zidinami samije V celi mir je, v srci mir. Mir kraljuje v ozki celi, Pred menihom pa beži, Ko prožiti čas veseli Stopa spet mu pred oči: Tudi on nekdaj še pel je, Pel je ž njim deklic zoran, Zdaj na veke onemel je, Zdaj medli živ pokopan.

88 Na samostanskem vrtu. j brevirjem v roci po stezici beli Molče sprehaja star se minorit; Za goro že se žarno solnce seli Večernica z neba razsipa svit. Meglica vonjajoča lahno plava Nad zasajenimi gredicami, In vzibajoč jih v sanje poigrava Ljubč se s pestrimi cveticami. Skrivnostno skozi mlado se zelenje Beli visoki samostanski zid, Na jedni strani mirno zroč življenje, Na drugi tok borjenja valovit.

89 Menihu se smehlja oko saj nosi V pobožnem srci najrahlejši mir, In pomlad pisan cvet na pot mu trosi, Na pot, na golo teme in brevir.

90 Ecce dolor! Aj, zde leži zem ta pred okem mym slzy ronícím, Nékdy kolébka, nyní národu mého rakev. Ecce dolor! Zélene ravnine, Nad ravninami strmé gore'; Kamorkoli zlato solnce sine, Vse živi, cveté le narod gine Pod bremenom tujčeve peté! Jan Kollár. Kje so časi, ko za dom svoj sveti Dedje naši tod so lili kri? Ko drhtel pred njimi je v trepeti Prej sovrag, a zdaj gospod nam kleti, Kje so? Bili so in so prošli I

91 Kje so ure, ko v ljubezni verni Ljubil tod Slovenko je Sloven? Ko odmevali so v hlad večerni Glasi iz junaških prs stoterni? V veke li bo molčal spev jeklen? Kje noči so, ko v gozdovih širnih Med vejevjem svetih nam dreves Dim se dvigal v kolobarjih mirnih V počeščenje bitij nedozirnih K jasnemu oboku je nebes? Vse minulo, kakor pena mine, Kedar se valovi umire... Ecce dolor! Kamor solnce sine, Vse živi, cvete le narod gine Pod bremenom tujčeve pete! Svojih dedov grobe razorava V svoji zemlji tlačeni moj rod! Kje je slavnih predcev naših slava? Kam izginila so sveta prava, Ki nekdaj so carovala tod?

92 Vse molči. Za goro solnce tone, Nemo s polja vrača se tlačan... Kaj brezupno duh mi slabi klone? Ne! Razdrobil bode sužne spone, Prost bo spet naš tožni Korotan!

93 Na Gosposvetskem polji... lapides clamabunt. Luk. XIX. 40. omladna zora na okoli Oživlja goro in ravan, A jaz ob kamnatem prestoli Sam sredi cvetja mrem teman. Molče še drobne ptice v gaji, Po drevji listje še molči. Le kamen, kamen tu v ograji, On glasno, jasno govori. On govori, in v času davnem Ostavlja duh mi svoj pogled, Ko v Korotanu staroslavnem Kmet bil gospod, gospod je kmet.

94 Ko sveti veri in pravici Prosto izbrani knez udan S kaljenim mečem je v desnici Za pravdo vdove stopal v bran. Sedaj? Sam samcat na planjavi. Mogočnih dedov boren vnuk, Spominjam se o prošli slavi Sedanjih bed, sedanjih muk.»ma sveti veri«samosilnik,»ma sveti veri«v kruto moč, S katero na podanca tilnik Poklada jarem stiskujoč. Ne brani tu se pravda vdove, Rodu se pravda tu tepta Kdaj pač otrla boš okove, Ti Večna Pravda iz neba?...

95 Prijatelju na grob. (Pravnik Kr. Sajnkovič; umrl dne 27. avgusta v Središčih Življenja svit ti jedva je zazoril, Okušal jedva si mladosti slaj, Ze žitja dih strupeni je zamoril In v grob položil te za vekomaj. Tako spomladi pisan cvet uvene. Če sape zabrijo nad njim ledene. Cvet brez sadu! Usoda je hotela, Da takšen ti se ločil si od nas. Kaj to, če srca naša so drhtela, Ce solze so rosile nam obraz? Nikamor se usoda ne ozira, In zida sama, sama spet podira.

96 Ob žalostnem ti nisem stal ležišči, Ko v smrtni sen zapiral si okó, Solz točil nisem na pokopališči, Ko v grob ložili tvoje so teló; Od tebe daleč, v sobici so tihi Iz prsij vili se mi tožni vzdihi. In še vijó se, ko ob strtem cveti Pošilja znova se gorjup spomin In pohiti mi z vetrom v brzem leti H grobišču sredi zélenih ravnin. Dokler na zemlji cvetje bo venelo, Bo toge trnje meni v srci cvelo. Od njega spletal venec bom nagrobni, In če morda zanese čas me kdaj Iz mirnega domú na kraj žalobni, Kjer v sladkem snii počivaš ti mi zdaj, Na grob položil v znak ljubezni verne In žalosti bom svoje ga nezmerne.

97 Bratom Čehom. (O njihovem prihodu v Ljubljano, dne 10. avg ) ste sveta rodna tla, lo Ostavili domače ste ognjišče, Da brata v bratski zemlji brat obišče In z novim žarom si srce navda, Da obnovi ž njim zopet staro zvezo, V kateri zmoreta sovraga jezo, Ki hoče, da ugonobi oba. Res lahka ni iz domovine pot, Milejši veter po domovji veje, Iij cvet razcvita se doma krasneje, In solnce sije lepše' ko drugod. A kjer ljubezen topla v srci klije, Čeprav na cvetje solnce tam ne sije, Spreminja le se zemlja v raj povsod.

98 Slovenski rod je narod siromak : Uborne so njegove tesne koče, Pod slamnato se streho beda joče, Pod prostim nebom žuli jarem jak. A srca siromakov so bogata: Jasnč žari se v njih ljubav do brata, Slovan prostora ondu najde vsak. Zatorej k nam na širo to srce, Vi severa predragi nam sinovi; Da težki razdrobe se nam okovi, V zavezo krepko sklenimo roke! Nad zvezo, kjer ljubezen gospoduje, Dobrotljivo nebo dobrotno čuje In ponižuje vrage v prah zemlje. Ljubezen je čutečih src vladar; Ljubezen čista brata k bratu vodi. Da vladala med Slave bi nar6di Ljubezen vroča, kakor solnca žar! Ljubezen vam je bila k nam vodnica, Ljubezen vam pri nas je vzprijemnica, V ljubezni kličemo vam vsi: Na zdar 1

99 Kdo ve? F)a vasi pod lipo košato Pravljico pravi ded; Mladina posluša ga pazno, Mladina zornih let.»poglejte zelenje po polji, Poglejte cvetje to, In vender nekdaj tu zelenja Ni cvetja ni bil6. Ves kraj tod razgrnjen pred vami, Do kamor sega vid, Takrat je še s peskom bil jarkim In s kamenjem pokrit.

100 In prišel od daljnega vzhoda Mogočen je gospod, Pripeljal iz zemlje je daljne S sab6j slovenski rod. Sezidal na skali je sivi Gospod si grad močan, A pesek oral mu krog grada Slovenski je tlačan. Oral in oral je Slovenec In vlekel plug molče, Hladilo ga žarno je solnce, Krepile ga solze. Iz oka solze so mu lile. Obraz rosile so, Kapaje z upalega lica Zemljd pojile so. Nebo pa je videlo muke, Poslalo blagoslov: Se solzo je vsako prelito Zaplodil cvet se nov.

101 In česar ni leta in leta Porodil trud potan, To bedne so storile solze Lijoče le en dan. Poglejte zelenje po polji, Poglejte cvetje to: Solze siromaka-tlačana Klij6 tako krasn61 Dovršil je starec ter glavo Z lehtjo si je podprl In po poslušalcih molčečih Molče se je ozrl. Mladini v planjavo cvetočo Uprte so oči. Nap6sled se vzganfe mladeneč In plaho besedi:»spomladi vscvetč nam cvetice, Pod jesen se osp6, Kedaj pa te solze-cvetice Kak sad nam doneso r «

102 Nasmehne se starec mu trpko, Pogladi si lase, Povesi na prsi si glavo In tiho de:»kdo ve"? -«

103 Vihing. Iz nočne temote poraja se dan, In zora razsvitlja prostrano ravan. Osvitlja sneženih Karpatov vrhe, Osvitlja razsežno moravsko polje. Ob oknu nitranski škof Vihing sloni In tihoma v sebi tako govori:»prekrasna ta zemlja je, večni Gospod, A mnogo krasnejši nje verni je rod! V pritlikavih kočah oskromno živeč, Pred Taboj se klanja, udan Te česteč. Česteč Te, a golku slovenskem samo, To v dušo me peče, to v srce hud6!

104 Res pravo, a napačno zanas le pot Pokazal je ljudstva ta grški Metod. Odslej pa tako jih ne bo več učil, In Nemca Slovenec bo nemški slavil! Saj Vihing živi še, veleva nam Rim, Umolkne Metod naj, slovenščina ž njim!«sovraštvo mu v srci vzkipi in zavist, In sede za mizo napiše mi list:»naš oče presveti, vest žalostno čuj, Svoj ljud pomiluj in Metoda kaznuj! Besedo je Ivanu papežu dal, Da mašo v latinskem jeziku bo bral. A dane besede mu malo je mar, Slovenski vrši nekrvavi še dar. Slovenski mašuje, slovenski uči,,filioque' izpušča in ljudstvo gubi. Zatorej naš oče, vest žalostno čuj, Svoj ljud pomiluj in Metoda kaznuj!«

105 Ko papež je Štefan bral pismo le-to, Iskrilo od jeze se mu je ok6. Poslance je svoje do sebe pozval, Ter v širno Moravo jih h kralju poslal:»mogočni kralj Svetopolk, pazno mi glej, Da tega Metod ne vrši več odslej!«na Velegrad pelje kralj Svetopolk slč In v cerkvi tam rakev jim temno odprč :»Prepozno! Tu glejte v naročji miru Dobrotnik slovenskega spava rodu. Bog spasil ga je, da za to, kar učil, Ne bo se mu božji namestnik grozil!«* * Pepel je že Vihmg, umolknil Metod, Izginil s sveta, žal, ni Vihingov rod! Klevet pa njegovih ne čuje nikdo, Ne čuje jih narod, ne čuje nebo!

106 Naročilo. Za rana pa bode spet grom topov Razlegal se preko ravni; V ljut boj zvihrali bodemo vnov, In zemljo pojila bo kri. Morda tudi mene porazi vihar... Mordš.! A kaj pač to de?! Saj mnogo borilcev ima še naš car, Da hrabro jim bije srce. Tovariš! Če jutri se res to zgodi, Da v boji objame me smrt. Očesa naj solza ti ne kali, Ne kloni ti duh potrt!

107 Izpolni mi jedno, poslednjo željo, Ko vrneš v domačo se vas, Ko plavalo bo ti v radosti oko, V radosti žaril se obraz. Oh spomni tedaj se denašnjega dne, In h koči pojdi za vasjoj Ter v senci lipe košate, stare Pred kočo trenotek postoj! Na klopi tam stara mi majka sedi, Obraz ji mračan je, solzan, Skrbljivo upira steklene oči Po meni na severno stran. In ko te ugleda, povpraša plašn6, Kje jaz, njen sin, sem ostal; Tedaj pa prikrij ji novico strašno, Da v seči krvavi sem pal. Da hrabro na tvoji se strani boril, Da skoro se vrnem ji dej! 1 Čemu bi pač stara ji leta grenil!? In zavriskaj in pojdi naprej!

108 In cula tvoj vrisk bo sosedova hči, Urn6 prihitela na prag ; Naj se ti ne smilijo njene oči, Ne smili obraz njen sladak. Povej ji, da v krilu sovražne zemlje Počivam poražen in strt. Zamkn so ji bile prisege zveste, Oh, morda omeči jo smrt!

109 Tri noči. (Ob Komenskega tristoletnici.) Nivnice, 28. sušca ^iha luna bledo z neba sveti, Hčerke njene okrog nje blestijo. Mir slovesen se nad vas razlil je, Mir slovesen, ko da vsa narava Pričakuje vigredi prihoda, Ki ogrne s plaščem jo zelenim, Ki privede zopet v svojem spremstvu Ptičic petje in cvetličic cvetje, Ki prinese v blagodarnem krilu Vetreca ji nežnega poljubov In blestečih, toplih žarkov solnčnih. Pogasili so vaščani luči,

110 Zadremali v svetem strahu božjem; Samo mlinar tamkaj koncem vasi, Samo on še v hiši beli sveti. Skozi okno medli svit prodira In odbija v valčkih se potoka, Ki skrivnostno žubori ob hiši. Kaj li sveti stari oče mlinar? Moli»brat«li in kesa se grehov? Nima grehov stari oče mlinar. Melje v noč li rumeno pšenico? Ne vrtijo se kolesa v vodi. Šteje morda suhe turške zlate; Kje nabral bi bore mlinar zlatov?! Luna v sobo zvedavo pogleda: Ob postelji beli sloni mlinar, Blaga sreča mu žari obličje, Od radosti se iskre oči mu. Razvedri si luna obraz bledi, Njeni žarki božajo prijazno Nežni lici mladega zemljana... Ko se zdrami zjutraj vas iz spanja, Že dospela vigred je v naravo, Ogrnila s plaščem jo zelenim, Pripeljala ji je v svojem spremstvu Ptičic petje in cvetličic cvetje In prinesla v blagodarnem krilu

111 Vetreca ji nežnega poljubov In blestečih, toplih žarkov solnčnih. a * Lesno, 29. malega travna Tesna soba. Preprosta oprava. Temna noč je. Luč brleče sveti. Poleg mize sloni sivolasec. Glava se mu je sklonila k prsim, Roka mu ob bok je omahnila, In pero mu padlo je iz roke. A na planem strašna burja vije In oblake zganja gromonosne. Drevje stoka in zidovje poka, Blisek šviga in bobni grmenje. Toda svoje misli sivolasec. Gleda v duhu cerkev razsvitljeno, Vidi v cerkvi zbrane zveste»brate«, Zre mladenča, ki gre k žrtveniku In daruje Bogu prvo žrtev. Mili Bože, veličastne slike! A ne gleda več je sivolasec. Bela širi se pred njim dvorana, V nji klopi so razvrščene lepo, In v klopeh otroška nežna lica,

112 Kakor zrelo jabolko rudeča, Kakor novo padši sneg so bela, Žar mladosti jim oči unema. Zablesti se pogled sivolascu, Zablesti se, da takoj ugasne. Jeseniki dvigajo se k nebu, Sneg pokriva jim otožne glave, Sneg pokriva boke jim in noge, Sneg pokriva cesto ob njih nogah. Četa stopa po sneženi cesti, Pestra četa m&ž, žena in dece, Tožna četa vernih»čeških bratov«. Tiho stopa, tiho solze roni. Kar obstane, v beli sneg poklekne, Zre na jug, kjer vije se Morava, In z drhtečo roko solze briše. Oh, težka od doma je ločitev! Pretežka, če ločiš se po sili! Svetla solza starcu se utrne. S kalnim okom zre angleške vojne, Zre upor in boj zelene Irske, Vidi sive, skalne gore švedske, Gleda vrhe žalostnih Beskidov In otožno ogersko ravnino. Gleda, gleda... Preprosta oprava... Tesna soba... Svit brleče luči

113 Vse, vse bili so samo spomini: Saj doma je v tihem, mirnem Lešnu! V tihem, mirnem? Kakor zla ujeda Išče žrtve, da nasiti žrelo, Poljska vojska zdaj preži krog Lešna, Da iztrga zopet mesto Švedom. Kaj to? Svet li se drobi na kose? Zemlja stresa se, nebo se maje, V dalji čuje otlo se bobnenje, Bliža se in vedno bolj se bliža... In ta žar, ki tvarja dan iz teme? Ogenj v Lešnu, z ognjem poljske četel Proč iz hiše, proč iz temnih zidov, Ven na piano dirja sivolasec... Po vseh cestah klanje in kričanje, Žalovanje in bridko ječanje. Kri rudeča lije se v potokih, Poljska kri se druži s krvjo švedsko, Liže vznožja belim mestnim hišam, A njih krove žarki plamen liže; Liže, širi se in dviga k nebu, Kjer vijoč je zgnala burja ljuta Gromonosne in temne oblake Pridrvi iz mesta sivolasec, Truden, bled se zgrudi na koleni

114 In pobožno zahvaljuje Boga, Da mu rešil, golo je življenje... A * * Amsterdam, 15. listo pada Bledo lice na blazini beli, Smrtni pot na bledem, mrzlem lici, P6gled medel iz očij gasnočih, Sklenjeni na prsih veli roki Sivolasec čaka smrtne ure... Kakor mrtev je, nič se ne gane, Toda v prsih buri mu življenje, Bridka žalost srce mu razriva: Razkropljena čreda»čeških bratov«, Razkropljena je po širem svetu, In vodnik njen daleč v tuji zemlji, Daleč proč od nje in domovine. Oh, težko je v tujem svetu mreti! Oh, težko je mreti brezi svojcev! Zdaj se zganil je... pregiba ustni... Moli starec za nesrečne»brate«, Za nesrečno moli domovino, Ki ni mogla mu ni groba dati. Zaiskrl še jedenkrat oko mu, Zakipi še jedenkrat mu srce,

115 Zažari še jedenkrat se lice, In prošlo je mrtev je Komenski!... Tiha luna jasno z neba sije In pogleda zvedavo skoz okno, Trepetaje ljubijo nje žarki Mrzlo, mrtvo lice velikana.

116 Zadnji brat. očivaj sladko v zemlji hladni, Najljubši brat moj zadnji In duši tvoji Bog vsevladni Porosi svojo blagodat! Pač burno mi je srce bilo, Solzilo se mi je oko, Ko pod zeleno to gomilo Pokladal tvoje sem telo. Zdaj spiš! In vse krilate želj In tvoje nadeje zlate, In toga vsa in vse veselje Ti v mirnem srci mirno spe.

117 Ti spiš! A tu ob tvojem grobi Pa sebi kopljem jamo jaz, Da v smrti spavala družn6 bi, Kot sva prežila žitja čas. Jaz v zemljo sem položil tebe, A kdo pa mene položi? Kdo v mrzlo, črno prst zagrebe Življenja trudne mi kosti? Da za-me nima svet prostrani Tovariša, to vem in znam; A to boli, da v samostani Poslednji sem menih in sam!...«bolestno Stanko zatrepeče, V solzah se koplje mu oko... Oh! solze srčno bol hladeče Kropijo jamo mu svoj6. * * * Čarobno na nebesnem svodi Svitle se zvezde vžigajo; Mirn6 je vse, mirno povsodi, Megle iz tal se dvigajo.

118 A iz kapele v samostani Glasé se v megel tihi ples Glasovi žalostno ubrani:»oprosti ga, Gospod nebes!»oprosti ga! Kar grehov storil Menih je Stanko svoje dni, Osamljen v celici pokoril Za njé se dni je in noči. Za bratom brata z zlobno roko Pobrala mu je kruta smrt, In grob je mnog pred njim globoko Za druge bil ne zanj odprt. Da bil bi zanj, kako želeče Položil život svoj bi vanj, Saj tam srcé mu koprneče Počilo bi brez mučnih sanj. Zdaj konec je življenja strupa, Užil je Stanko d&sti ga: Izpraznjena do dná je kupa!... Oprósti ga! Oprosti ga! «

119 Odprejo duri se kapele, I ž njih počasi in resnč Zaviti v dolge halje bele Menihi Stanka v grob neso. Molče pogrebcev trop koraka, Mrtvaškobled trop in neštet; V obrazi slednjem črta vsaka Samo trohnobe nosi sled. Nad njimi davno groba vrata Usoda zatvorila je, A smrt poslednjega njih brata To noč jih obudila je. Molče gredč, molče nesd ga Iz svetle cerkve v grob teman; Ko s črno zemljo zakrij6 ga, V slovo zaori spev glasan:»oprosti ga, Gospod nad nami! Da mir dari ti groba hlad! Počij, počij si v mirni jami, Najljubši brat naš zadnji brat!«

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANES SE V ŽIVLJENJU NAŠEM NEKAJ NOVEGA GODI, KO SMO PRVIČ

Prikaži več

17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsa

17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsa 17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsak doume, čeprav jezika morda ne razume. Beseda sama

Prikaži več

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte Glejte, zdaj je tisti milostni čas! Glejte, zdaj je dan rešitve! Nosíte bremena drug drugemu... in tako boste izpolnili Kristusovo postavo. Tistemu, ki te udari po enem licu,... nastavi še drugo. Kar koli

Prikaži več

PESMI O POMLADI * * * *»Kaj je pomlad?«se sprašujemo vsi. To so trije meseci topli in svetli. Marec, april, maj so ti najlepši, vsaj posebej je zapisa

PESMI O POMLADI * * * *»Kaj je pomlad?«se sprašujemo vsi. To so trije meseci topli in svetli. Marec, april, maj so ti najlepši, vsaj posebej je zapisa PESMI O POMLADI»Kaj je pomlad?«se sprašujemo vsi. To so trije meseci topli in svetli. Marec, april, maj so ti najlepši, vsaj posebej je zapisan in v koledarju s posebno sličico narisan. Ko pomlad se prebudi,

Prikaži več

POEZIJA UČENCEV 5. RAZREDA ČEBELA Leta in leta s cveta na cvet, v pisan čebelnjak pa hodi živet. Z drobcenimi krili letijo in se na travniku veselijo.

POEZIJA UČENCEV 5. RAZREDA ČEBELA Leta in leta s cveta na cvet, v pisan čebelnjak pa hodi živet. Z drobcenimi krili letijo in se na travniku veselijo. POEZIJA UČENCEV 5. RAZREDA ČEBELA Leta in leta s cveta na cvet, v pisan čebelnjak pa hodi živet. Z drobcenimi krili letijo in se na travniku veselijo. Imajo svojo gospodarico, pravo čebeljo kraljico. Ta

Prikaži več

Postojna, 2017

Postojna, 2017 Postojna, 2017 Zgodbo napisala: Anuša Gaši Zgodba je povzeta po ljudski legendi o pastirčku Jakobu Oblikoval: Ertunč Sali Založil: Zveza društev Mladinski center Postojna Idejna zasnova: Društvo prijateljev

Prikaži več

Album OBHAJILO notranjost.indd

Album OBHAJILO notranjost.indd V spomin na prvo sveto obhajilo Pridi, ljubi Jezus, pridi mi v srce, težko te že čakam, veselim se že! Tukaj nalepi svojo najljubšo fotografi jo z dne, ko si prvič prejel/a sveto obhajilo. Moje ime in

Prikaži več

VSEBINA I. MOLITVENE URE Molimo Jezusa S psalmi slavimo Gospoda Za edin

VSEBINA I. MOLITVENE URE Molimo Jezusa S psalmi slavimo Gospoda Za edin VSEBINA I. MOLITVENE URE...................... 7 1. Molimo Jezusa......................... 9 2. S psalmi slavimo Gospoda................ 27 3. Za edinost in vero...................... 49 4. Na čast Srcu

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 KAKO SE RIMSKA KURIJA PREKO ZAPOVEDANE MOLITVE NORČUJE IZ LASTNIH VERNIKOV IN IZ VSEH NAS, SAJ NAM JE VZELA ORODJE LASTNEGA DOZOREVANJA MOLITEV. JAVNO ZNANIH MOLITVENIH ALTERNATIV V ZAHODNI CIVILIZACIJI

Prikaži več

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc Mojca Gubanc I. poglavje Požar se je že tri dni razplamteval po gozdu nad vasjo. Zdelo se je, da bo ogenj dosegel naselje pod hribom. Gasilci iz vasi in okolice

Prikaži več

KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. Krst je novo rojst

KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. Krst je novo rojst KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Krst je novo rojstvo, novo življenje. Brez krsta bi zapadli zakonu izvirnega greha. Ko se spominjamo dejanja Pilatove obsodbe, vemo, da je to

Prikaži več

ZIMSKA PRAVLJICA UGODNOSTI Kot jo piše kartica MasterCard

ZIMSKA PRAVLJICA UGODNOSTI Kot jo piše kartica MasterCard ZIMSKA PRAVLJICA UGODNOSTI Kot jo piše kartica MasterCard December je čas veselja in obdarovanja. To je tisti mesec, ki kljub nizkim temperaturam prinaša na lica tople nasmehe. K čimer seveda pripomorejo

Prikaži več

DUHOVNA PRIPRAVA NA GOD BLAŽENEGA ALOJZIJA GROZDETA Novo mesto, maj 2014

DUHOVNA PRIPRAVA NA GOD BLAŽENEGA ALOJZIJA GROZDETA Novo mesto, maj 2014 DUHOVNA PRIPRAVA NA GOD BLAŽENEGA ALOJZIJA GROZDETA Novo mesto, maj 2014 O pojdi še k bratom, pomlad, jim upa v srca vlij, in novih jim moči prinesi in svetlih še nad. Pridi, pomlad, bl. A. Grozde Besedila

Prikaži več

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx Statistika leta 217 in napovednik leta 218 Za nami je leto 217, ki je bilo v veliko stvareh prelomno in je zaznamovalo našo župnijo. Večino dogodkov ste lahko ovrednotili in se jih spomnili z zapisom v

Prikaži več

PINGVIN Živel je nek pingvin, ki ni hotel puščati stopinj. Že v rani mladosti bil je v evforični norosti, da je hoja brez veze in ni del njegove obvez

PINGVIN Živel je nek pingvin, ki ni hotel puščati stopinj. Že v rani mladosti bil je v evforični norosti, da je hoja brez veze in ni del njegove obvez PINGVIN Živel je nek pingvin, ki ni hotel puščati stopinj. Že v rani mladosti bil je v evforični norosti, da je hoja brez veze in ni del njegove obveze. Malo je zrasel, a nikoli ni prerasel nadute ideje,

Prikaži več

UČENCI oš Cirkovce smo posvojili folkloro v Cirkovcah

UČENCI oš Cirkovce  smo posvojili folkloro v Cirkovcah POSVOJENI SPOMENIK FOLKLORA Spoznavanje naravne in kulturne dediščine domačega kraja je eden od sestavnih delov vzgojno-izobraževalnega procesa. Z učenci smo se zato odločili, da v projektu Mladi posvojijo

Prikaži več

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji 26. 11. 30. 11. 2018 1. dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob 15 čez 6 zjutraj, v Kavalo pa smo prispele ob 18.00

Prikaži več

TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njih

TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njih TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njihovega otroštva z otroštvom v sedanjem času. Vsi ugotavljamo,

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 PRAVLJICE UČENCEV 4. c RAZREDA NAROBE PRAVLJICE SREČANJE S PEPELKO NAROBE PRAVLJICA Nekoč, pred davnimi časi, je živel kraljevič. Imel je dve sestri, Pepelko in Trnuljčico. Prirejal je zabavo za dvajseti

Prikaži več

Microsoft Word - IZ ÈRK V BESEDO.doc

Microsoft Word - IZ ÈRK V BESEDO.doc IZ ČRK V BESEDO, IZ BESEDE V RIME ZBIRKA PESMIC UČENCEV 3.a Šol. leto 2002/2003 DRAGI PREŠEREN Dragi Prešeren, dragi pesnik le kako naj te pozabimo? Otrokom si fige delil in se z njimi spoprijateljil.

Prikaži več

1. Ki je za nas krvavi pot potil Molite za nezvestega kardinala, nezveste škofe in duhovnike, ki sejejo razdor, povzročajo pohujšanje in nez

1. Ki je za nas krvavi pot potil Molite za nezvestega kardinala, nezveste škofe in duhovnike, ki sejejo razdor, povzročajo pohujšanje in nez 1. Ki je za nas krvavi pot potil 7.12.1991 nezvestega kardinala, nezveste škofe in duhovnike, ki sejejo razdor, povzročajo pohujšanje in nezvestobo sv. očetu, Cerkvi in Bogu. 5.8.1994 Ponovno vas vabim,

Prikaži več

Microsoft Word - zelo-milo-vreme_dec-jan2014.doc

Microsoft Word - zelo-milo-vreme_dec-jan2014.doc ARSO Državna meteorološka služba Ljubljana,. 1. 1 Zelo milo vreme od. decembra 13 do 3. januarja 1 Splošna vremenska slika Od konca decembra do sredine januarja je nad našimi kraji prevladoval južni do

Prikaži več

639ff5bf-47b8-4fee-9e32-77a53d6482db.pdf

639ff5bf-47b8-4fee-9e32-77a53d6482db.pdf SEPTEMBER Vrata našega oddelka na Osnovni šoli Alojza Hohkrauta so se odprla 03.09.2018 in že prvi dan smo pričeli s skupnim sodelovanjem z OŠ. V dopoldanskemu času smo skupaj z učenci in učiteljicami

Prikaži več

Sporočila Device Marije v Međugorju od 1. Marca 1984 do 25. Decembra 2016 po vidkinji Mariji Pavlovič - Lunetti 1. marca "Dragi otroci! To župni

Sporočila Device Marije v Međugorju od 1. Marca 1984 do 25. Decembra 2016 po vidkinji Mariji Pavlovič - Lunetti 1. marca Dragi otroci! To župni Sporočila Device Marije v Međugorju od 1. Marca 1984 do 25. Decembra 2016 po vidkinji Mariji Pavlovič - Lunetti 1. marca 1984. "Dragi otroci! To župnijo sem posebej izbrala in jo želim voditi. V ljubezni

Prikaži več

PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Ra

PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Ra PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Razdeljena je na več manjših zgodbic. KAZALO Solzice

Prikaži več

Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenj

Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenj Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenje. Dojenje je nadaljevanje tesne povezave, ki sta jo

Prikaži več

3

3 3. VELIKONOČNA NEDELJA Prvo berilo: Apostoli in Sveti Duh pričujejo o Jezusovem vstajenju Apd 5,27-32.40-41 Berilo iz Apostolskih del. Tiste dni je véliki duhovnik zasliševal apostole:»ali vam nismo zabičali,

Prikaži več

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. Tako pravi Trismigistus, Mag nad magi. (Hermes Trismigistus

Prikaži več

1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospo

1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospo 1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospod, usmili se (Gospod, zdaj sem tukaj pred teboj); Vsi,

Prikaži več

1 2 Planica je eden najbolj odmevnih in najbolje organiziranih zimsko-športnih dogodkov v Evropi in ponuja priložnost za sprostitev z družino, prijate

1 2 Planica je eden najbolj odmevnih in najbolje organiziranih zimsko-športnih dogodkov v Evropi in ponuja priložnost za sprostitev z družino, prijate 1 2 Planica je eden najbolj odmevnih in najbolje organiziranih zimsko-športnih dogodkov v Evropi in ponuja priložnost za sprostitev z družino, prijatelji, sodelavci. Dogodki v Planici omogočajo tudi edinstvene

Prikaži več

CENIK

CENIK 1. Urejanje in vzdrževanje pokopališč in oddajanje prostorov za grobove v najem ter pogrebne storitve - Cene veljajo od 1.8.2015 1. POKOPALIŠKA DEJAVNOST: OPIS ENOTA CENA ZA ENOTO CENA Z DDV (22%) NAJEM

Prikaži več

Sinjina mojega neba_sidro_40_notranjost.indd

Sinjina mojega neba_sidro_40_notranjost.indd STANE BRAČKO SINJINA MOJEGA NEBA BOLEST Na vsej stezi samo samotna sled neznanega popotnika pred mano in jaz grem z njo, z njo grem v neznano in brez besed strmim v ta nedogled. Tako strupene so vse ure

Prikaži več

Microsoft Word - P053-A doc

Microsoft Word - P053-A doc [ifra kandidata: Dr`avni izpitni center *P053A30112* ZIMSKI ROK SLOVEN[^INA KOT DRUGI JEZIK Izpitna pola 2 Pisanje besedila na knji`evno temo Torek, 14. februar 2006 / 60 minut Dovoljeno dodatno gradivo

Prikaži več

Poved in stavek

Poved in stavek Poved in stavek POVED je najmanjša enota besedila. POVED (nekaj pove) je zaokrožena skupina pomensko in oblikovno povezanih besed. Je srcu laže mi pri postalo. Pri srcu mi je postalo laže. Logično povezane

Prikaži več

BC Naklo Strahinj Strahinj POROČILO PRI PREDMETU GEOGRAFIJA OPAZOVANJE VREMENA

BC Naklo Strahinj Strahinj POROČILO PRI PREDMETU GEOGRAFIJA OPAZOVANJE VREMENA BC Naklo Strahinj 99 4292 Strahinj POROČILO PRI PREDMETU GEOGRAFIJA OPAZOVANJE VREMENA Datum meritve Lokacija meritve Merjenje temperatur 19.2.2014 20.2.2014 21.2.2014 22.2.2014 23.2.2014 46.292418 SGŠ

Prikaži več

Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Nazaj Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima

Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Nazaj Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima ženske, kar zelo skriva pred svojo Branko, ki jo ljubkovalno

Prikaži več

OBUDIMO KULTURNO ŽIVLJENJE V LOKAVCU

OBUDIMO KULTURNO ŽIVLJENJE V LOKAVCU Predstavitev študijskega krožka Obudimo kulturno življenje na vasi Mentorica Alenka Furlan Obudimo kulturno življenje v Lokavcu Lokavec - vas pod Čavnom LOKAVEC razpotegnjena vas 13 zaselkov ljudje se

Prikaži več

Človek išče srečo…

Človek išče srečo… Bojan Rebernak Človek išče srečo (3. del) O projektu Brez težav na Osnovni šoli Frana Kranjca Celje O sprejemanju Uvodni razgovor za učence V učenje, trening košarke, igranje kitare vlagaš mnogo truda,

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Toplotni pasovi in podnebni tipi Toplotni pasovi: so območja, ki se v obliki pasov raztezajo okrog zemeljske oble. Ločimo: Tropski pas Subtropski pas Zmerno topli pas Subpolarni pas Polarni pas Znotraj

Prikaži več

Lojze Kozar ml. Panonski cvetovi za Marijo ob stoletnici združitve prekmurskih slovencev z matičnim narodom

Lojze Kozar ml. Panonski cvetovi za Marijo ob stoletnici združitve prekmurskih slovencev z matičnim narodom Lojze Kozar ml. Panonski cvetovi za Marijo ob stoletnici združitve prekmurskih slovencev z matičnim narodom vsebina Panonskim cvetovom na pot 7 Prvi cvet: Dežela ob rekah 9 Drugi cvet: sveta ciril in Metod

Prikaži več

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v

Prikaži več

KAKO VELIKA SO ŠTEVILA

KAKO VELIKA SO ŠTEVILA KAKO VELIKA SO ŠTEVILA V teh vajah i bomo ogledali nekaj primerov, ko v vakdanjem življenju naletimo na zelo velika števila. Uporabili bomo zmožnot programa DERIVE, da zna računati poljubno velikimi celimi

Prikaži več

Helena Fašalek Sara Sara Blaž Matej 1. Prizor Blaž potrka na Sarina vrata. Sara: Ja. Blaž: Zakaj nisi pomila posode? Sej smo se zmenili da danes jaz k

Helena Fašalek Sara Sara Blaž Matej 1. Prizor Blaž potrka na Sarina vrata. Sara: Ja. Blaž: Zakaj nisi pomila posode? Sej smo se zmenili da danes jaz k Sara Sara Blaž Matej 1. Prizor Blaž potrka na Sarina vrata. Sara: Ja. Blaž: Zakaj nisi pomila posode? Sej smo se zmenili da danes jaz kuham ti pa pomivaš. Sara: Bom pol no. Dej ne teži. Blaž: Tko kot včeraj.

Prikaži več

ŠVEDSKA

ŠVEDSKA ŠVEDSKA Kraljevina Švedska Kraljevina Švedska leži v severni Evropi. Meji na : - Norveško - Finsko - Dansko Glavno mesto je Stockholm. Ima približno 9 mio. prebivalcev Površina obsega prib.450.000 KM2

Prikaži več

GOSPODARICA SVOJEGA ČASA Kljub zunanjim pritiskom je sledila svoji poti in zdaj opravlja delo, ki ga ljubi. In delo ljubi njo. 68 MOJA HIŠA MOJ DOM

GOSPODARICA SVOJEGA ČASA Kljub zunanjim pritiskom je sledila svoji poti in zdaj opravlja delo, ki ga ljubi. In delo ljubi njo. 68 MOJA HIŠA MOJ DOM GOSPODARICA SVOJEGA ČASA Kljub zunanjim pritiskom je sledila svoji poti in zdaj opravlja delo, ki ga ljubi. In delo ljubi njo. 68 MOJA HIŠA MOJ DOM Carmen L. Oven, komunikologinja in voditeljica, ki velja

Prikaži več

Ustanova - Fundacija za pomoč otrokom

Ustanova - Fundacija za pomoč otrokom UTRINKI IZ AKCIJ http://www.fzpo.org/sl/star_papir.php?id=55 (1 of 5)17.11.2005 11:10:02 http://www.fzpo.org/sl/star_papir.php?id=55 (2 of 5)17.11.2005 11:10:02 Osnovna šola Ljudski vrt Ptuj Župan i eva

Prikaži več

MESTNA OBČINA LJUBLJANA ŽUPAN Mestni trg 1, p.p. 25, 1001 Ljubljana Številka: / Datum: MESTNA OBČINA LJUB

MESTNA OBČINA LJUBLJANA ŽUPAN Mestni trg 1, p.p. 25, 1001 Ljubljana Številka: / Datum: MESTNA OBČINA LJUB MESTNA OBČINA LJUBLJANA ŽUPAN Mestni trg 1, p.p. 25, 1001 Ljubljana 306-10-10 306-12-14 Številka: 007-26/2008-29 Datum: 23. 4. 2009 MESTNA OBČINA LJUBLJANA M E S T N I S V E T ZADEVA: PRIPRAVIL: NASLOV:

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 IGRE NA SREČO IN NEVARNOSTI ZASVOJENOSTI Pripravile: FKPV - Komerciala I IGRALNIŠTVO Seminarska naloga Marec 2012 HAZARDERSTVO: RAZVADA, BOLEZEN, POSEL? Iskanje tveganja in tveganje prekletstva Magična

Prikaži več

Avtor: Nace Rabič Por, 1L Biotehniški center Naklo UČINKOVITA RABA ENERGIJE V GOSPODINJSTVU Avtor: Nace RABIČ POR Program: Strokovna gimnazija Mentori

Avtor: Nace Rabič Por, 1L Biotehniški center Naklo UČINKOVITA RABA ENERGIJE V GOSPODINJSTVU Avtor: Nace RABIČ POR Program: Strokovna gimnazija Mentori Biotehniški center Naklo UČINKOVITA RABA ENERGIJE V GOSPODINJSTVU Avtor: Nace RABIČ POR Mentorica: Bernarda BOŽNAR, prof. geo. in soc. Dovje, december 2017 1 1. UVOD Energetska učinkovitost je svetovno

Prikaži več

PRIPRAVILA: Nevenka Šalamon

PRIPRAVILA: Nevenka Šalamon PRIPRAVILA: JANUAR PON 7.jan 14.jan Nastop Velenje 21.jan 28.jan TOR 1.jan 8.jan Skupna tombola 15.jan 22.jan 29.jan SRE 2.jan 9.jan 16.jan 23.jan 30.jan Sv. maša ČET 3.jan Nastop RD Polzela 10.jan 17.jan

Prikaži več

Pred nami

Pred nami Leto II., št. 106, 20. nedelja med letom; 16.8.2015 Naša oznanila Cerkev čistijo iz Štrihovca, Bog povrni! Z današnjo nedeljo 16.8.2015 se spet vrača običajni nedeljski razpored sv. maš, torej ob 07.30

Prikaži več

HEXA_design_StanovanjeY_2018.cdr

HEXA_design_StanovanjeY_2018.cdr PROJEKT: NOTRANJA OPREMA STANOVANJA LOKACIJA: LJUBLJANA LETO: 2018 PROJEKTNA MAPA WWW.-DESIGN.COM Idejna zasnova Projekt notranje opreme stanovanja v objektu Y Idejna zasnova: marec 2018 Predviden zaključek

Prikaži več

marec, 2010

marec, 2010 Kosti Luske, ploščate, brez sklenine Škrge so prekrite s škržnim poklopcem Plavalni mehur Organi: zadnjična odprtina, sečni mehur, škržni lok, srce, jetra, pilorični žepki, črevesje, vranica, jajčnik ali

Prikaži več

Khamikaze - Astro - Vogel 2011.indd

Khamikaze - Astro - Vogel 2011.indd VESOLJE, KI ME PREVZEMA SREČANJE PRIJATELJEV RADIA OGNJIŠČE VOGEL 2011 utrinki Kje smo? Živimo v prostoru in času. Smo del narave (Stvarstva) in zato razmišljajmo o njej. Doma smo v galaksiji Rimska cesta

Prikaži več

VRTEC PIKAPOLONICA PRI OŠ CERKLJE OB KRKI

VRTEC PIKAPOLONICA PRI OŠ CERKLJE OB KRKI januar "LJUDJE SMO VEČINOMA TOLIKO SREČNI, KOLIKOR HOČEMO BITI." OGLEDALI SMO SI MOJCO POKRAJCULJO V ponedeljek, 03.01.2011, so v našo telovadnico prišle prostovoljke Zveze Prijateljev Mladine Krško in

Prikaži več

Je pred nami nov dan

Je pred nami nov dan NAŠE OBČESTVO Ljubljana Sv. Trojica Leto XXXV 9/2017 Biti Cerkev pomeni biti občestvo V homiliji na letošnje binkošti je papež Frančišek posvaril pred dvema ponavljajočima se skušnjavama:»prva je ta, da

Prikaži več

Opis poti

Opis poti Operni festival Arena di Verona S Padovo, Montagnano in Petrarcinim mestom Arquà Petrarca Poletni operni festival Arena di Verona vsako leto privabi veliko število opernih ljubiteljev, ki se vedno znova

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 FOUND POETRY Found poetry se ustvarja, piše z uporabo besedišča iz nepoetičnih kontekstov, ki se uporabi v pesniškem besedilu. Kot temeljno besedilo se lahko uporabijo teksti iz različnih virov: časopisov,

Prikaži več

ORFFOV JESENSKI SEMINAR 2015 Plesna delavnica Tadeja Mraz Novak 1. Ritmično ogrevanje Prostor: večji odprti prostor Pripomočki: Ročni boben ali drug t

ORFFOV JESENSKI SEMINAR 2015 Plesna delavnica Tadeja Mraz Novak 1. Ritmično ogrevanje Prostor: večji odprti prostor Pripomočki: Ročni boben ali drug t 1. Ritmično ogrevanje Pripomočki: Ročni boben ali drug tolkalni inštrument za podporo ritma Hodimo prosto po prostoru na vsako 8. dobo = PLOSK Hodimo, na 4. dobo = TLESK + na vsako 8. dobo = PLOSK Preštejemo

Prikaži več



 STATIČNE RAZTEZNE VAJE (»STREČING«) NEKAJ PRAVIL O RAZTEZANJU PRED RAZTEZANJEM SE VEDNO OGREJ, NAJBOLJE, DA NAREDIŠ VAJE PO TUŠIRANJU, KO SI ŠE OGRET OD TRENINGA PREDEN ZAČNEŠ, SPIJ KOZAREC ALI DVA VODE

Prikaži več

Untitled-1

Untitled-1 -$-... 1 100 95 75 25 5 0...... -$- -$web slo prospekt KOLOFON 9. december 2016 18:29:46 Narodna galerija Narodna galerija v Ljubljani, s stoletno tradicijo, utrjuje položaj najodličnejše slovenske kulturne

Prikaži več

MIKS Športna prireditev štirih vrtcev in medgeneracijsko sodelovanje

MIKS Športna prireditev štirih vrtcev in medgeneracijsko sodelovanje MIKS Športna prireditev štirih vrtcev in medgeneracijsko sodelovanje Ivanjkovci; 12. 3. 2019 Milena Školiber, dipl. vzg. ZAKAJ MIKS? Miks so začetnice vseh štirih sodelujočih vrtcev na tej prireditvi.

Prikaži več

Prijetno dopoldan v vrtcu

Prijetno dopoldan v vrtcu DOPOLDANSKO DRUŽENJE TREH GENERACIJ V VRTCU (BRALNA DELAVNICA Z USTVARJANJEM) VRTEC PRI OŠ MILANA MAJCNA ŠENTJANŽ DIPL. VZG. VLADKA ŽAJBER PREDNOSTNO PODROČJE VRTCA V 2018/19 GOVORNO JEZIKOVNO Opažamo,

Prikaži več

OTOK NESKONČNE DOMIŠLJIJE Nekoč je v središču Zemlje stal kraj, ki ga človeško oko ni videlo. Čakalo je, da ga bo nekdo odkril. Ta usoda je bila v rok

OTOK NESKONČNE DOMIŠLJIJE Nekoč je v središču Zemlje stal kraj, ki ga človeško oko ni videlo. Čakalo je, da ga bo nekdo odkril. Ta usoda je bila v rok OTOK NESKONČNE DOMIŠLJIJE Nekoč je v središču Zemlje stal kraj, ki ga človeško oko ni videlo. Čakalo je, da ga bo nekdo odkril. Ta usoda je bila v rokah dečka z imenom Ethen Parker. Ta fant je bil poln

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Vrtec pri OŠ Polhov Gradec Z ROKO V ROKI OTROCI IN ODRASLI JERICA KREFT, NATAŠA PELJHAN POBUDA Na enem od srečanj ravnateljev in koordinatorjev v okviru Mreže vrtcev/šol Korak za korakom, ki ga organizira

Prikaži več

Opis poti

Opis poti Operni festival Arena di Verona S Padovo, Montagnano in Petrarcinim mestom Arquà Petrarca S Padovo, Montagnano in Petrarcinim mestom Arquà Petrarca Poletni operni festival Arena di Verona vsako leto privabi

Prikaži več

Microsoft Word - Pastoralni koledar doc

Microsoft Word - Pastoralni koledar doc PASTORALNI KOLEDAR ŽUPNIJE ŠMARJETA za pastoralno leto 2013/2014 Legenda Državni praznik (dela prosti dnevi) Nedelja Župnijska romanja Dejavnosti za člane ŽPS Dejavnosti mladinske in študentske pastorale

Prikaži več

Ponudba za oglaševanje na TV Slovenija junij ČETRTEK, PETEK, SOBOTA, NEDELJA, :00 Tedenski izbor Tedenski izbor Ted

Ponudba za oglaševanje na TV Slovenija junij ČETRTEK, PETEK, SOBOTA, NEDELJA, :00 Tedenski izbor Tedenski izbor Ted 1. - 4. junij ČETRTEK, 1. 6. PETEK, 2. 6. SOBOTA, 3. 6. NEDELJA, 4. 6. 6:00 Tedenski izbor Tedenski izbor Tedenski izbor Tedenski izbor 11.00 Vina sveta Na obisku redni blok 12:20 (6,0 EUR) redni blok

Prikaži več

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, 11. 11. 2017 1. in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE 1. 20 2. 17 3. 20 4. 20 Skupaj 77 Opombe: pri 1. nalogi se tabela

Prikaži več

Microsoft Word - KONČNA VERZIJA.doc

Microsoft Word - KONČNA VERZIJA.doc OSNOVNA ŠOLA POLJANE Poljane nad Škofjo Loko 100 MLADI RAZISKOVALCI ZA RAZVOJ POLJANSKE DOLINE RAZISKOVALNA NALOGA VARČUJEM, PRIHODNOST IN SREČO KUPUJEM Tematsko področje: SOCIOLOGIJA Avtorja: Mateja Božnar,

Prikaži več

VOZI ME VLAK V DALJAVE

VOZI ME VLAK V DALJAVE VOZI ME VLAK V DALJAVE P R O J E K T D R U Ž I N S K E P I S M E N O S T I M O D E R A T O R K A M A G. H E L E N A K R A M P L N I K A Č N A K L O, M A J 2 0 1 8 VOZI ME VLAK V DALJAVE VOZI ME VLAK V

Prikaži več

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo 1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyonu v obubožani plemiški družini in je zgodaj izgubil

Prikaži več

Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T

Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T pred požarnim preskokom Q FO za požarni preskok polnorazviti

Prikaži več

LEONARDO DA VINCI

LEONARDO DA VINCI LEONARDO DA VINCI ŽIVLJENJE Italijanski renesančni arhitekt,izumitelj,inženir,kipar in slikar. Rojen* 15. april 1452 Vinci, Toskana, Italija Umrl 2. maj 1519 Cloux, Francija Starši oče- Ser Piero da Vinci,

Prikaži več

MOLITVENA URA ZA DUHOVNIKE

MOLITVENA URA ZA DUHOVNIKE MOLITVENA URA ZA DUHOVNIKE Pesem: Mogočno se dvigni V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen. D: Gospod, združeni s tistim Božjim namenom, s katerim si ti sam na zemlji slavil nebeškega Očeta in ga

Prikaži več

NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem pose

NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem pose NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem posevku Ta letak vam nudi informacije o dobrih kmetijskih

Prikaži več

Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek

Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek Tekaški program za tek na 10 km (1. 7. - 7. 7.) Intervalni trening 5 x 400 m (200 m hoje med ovitvami) Tekaški program za tek na 10 km (8. 7. 14. 7.) Fartlek

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Presentation1

Microsoft PowerPoint - Presentation1 Drža telesa čelno proti tlom»klop«vzdrževati ravno linijo telesa. Opora je na podlahteh in prstih nog. Stisnite trebušne mišice in postavite medenico v nevtralni položaj (t.j. poteg popka noter in stisk

Prikaži več

INFORMACIJE

INFORMACIJE INFORMACIJE O 10. MLADINSKI POLETNI ŠOLI SLOVENŠČINE Prihod in namestitev Prihod: Dijake, ki boste stanovali v Dijaškem domu Bežigrad, pričakujemo v Ljubljani v nedeljo, 28. junija, od 15.00 naprej. Informativni

Prikaži več

lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina

lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina Pred začetkom uporabe kontaktnih leč Sentina vam svetujemo, da si preberete naslednja navodila. Četudi kontaktne leče uporabljate že dlje časa, je dobro

Prikaži več

7

7 7.LABORATORIJSKA VAJA PRI BIOLOGIJI Kolonije bakterij POROČILO Januar 2006 Cilj eksperimenta Cilj je bil, da spoznamo v kakšnih pogojih se najbolje razmnožujejo bakterije in kje se sploh nahajajo. Spoznali

Prikaži več

LiveActive

LiveActive Oblikujte svoje roke s temi 5 vajami brez obiska fitnesa! Dvig noge in nasprotne roke na veliki žogi 1 Vaja Y na telovadni žogi 2 z 8-12 ponovitvami na vsaki strani s 15-20 ponovitvami Dotik roke in nasprotne

Prikaži več

Microsoft Word - cinque_terre_volterra_in_pisa.doc

Microsoft Word - cinque_terre_volterra_in_pisa.doc Pripeljali smo se v Volterro. Pomembna naselbina je bila že v neolitski dobi in kasneje etruščansko središče s svojstveno civilizacijo. Volterra je postala v 5 stol. škofova rezidenca. Svojo moč si je

Prikaži več

Hirohito Predstavitev za zgodovino

Hirohito Predstavitev za zgodovino Hirohito Predstavitev za zgodovino Splošno Rodil se je 29. aprila 1901 v Tokiu Umrl je 7. januarja 1989 prav tako v Tokiu 25. decembra 1926 je postal 124. japonski cesar Nasledil je duševno bolnega očeta

Prikaži več

7. tekmovanje v znanju astronomije 8. razred OŠ Državno tekmovanje, 9. januar 2016 REŠITVE NALOG IN TOČKOVNIK SKLOP A V sklopu A je pravilen odgovor o

7. tekmovanje v znanju astronomije 8. razred OŠ Državno tekmovanje, 9. januar 2016 REŠITVE NALOG IN TOČKOVNIK SKLOP A V sklopu A je pravilen odgovor o 7. tekmovanje v znanju astronomije 8. razred OŠ Državno tekmovanje, 9. januar 2016 REŠITVE NALOG IN TOČKOVNIK SKLOP A V sklopu A je pravilen odgovor ovrednoten z 2 točkama; če ni obkrožen noben odgovor

Prikaži več

(Microsoft Word _gradivo_\232t_6)

(Microsoft Word _gradivo_\232t_6) DUŠA DUHOVNA ŠOLA DAROVANJE AROVANJE IN ŽRTEV 2011-12, št. 6 Stran 1 REFLEKSIJA 2011-12, št. 6 Stran 2 IZ DON BOSKOVEGA ŽIVLJENJA Janez Bosko je kot bogoslovec večkrat izkusil, da je njegov poklic v nevarnosti.

Prikaži več

Zbirka medijskih objav JAVNI SKLAD RS ZA KULTURNE DEJAVNOSTI, Število objav: 6 Tiskani mediji: 0 Splet: 4 Radijske postaje: 2 Televizijsk

Zbirka medijskih objav JAVNI SKLAD RS ZA KULTURNE DEJAVNOSTI, Število objav: 6 Tiskani mediji: 0 Splet: 4 Radijske postaje: 2 Televizijsk Zbirka medijskih objav JAVNI SKLAD RS ZA KULTURNE DEJAVNOSTI, 6. 06. 202 Število objav: 6 Tiskani mediji: 0 Splet: 4 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teletekst: 0 Spremljane teme: Javni sklad

Prikaži več

_gradivo_št_3

_gradivo_št_3 DUŠA DUHOVNA ŠOLA Spoznavanje Božje ljubezni»daj mi duše, drugo vzemi«zajemimo iz duhovne izkušnje sv. Janeza Boska, da bi hodili v svetosti po poti naše posebne poklicanosti. (Vezilo 2014) DUŠA 3 2013/14

Prikaži več

PISNO OCENJEVANJE ZNANJA SLOVENŠČINA»Razčlemba neumetnostnega besedila«ime in priimek: Razred: Točke, odstotki: /44,5 Ocena: 0 %-49 % = nzd (1) 50 %-6

PISNO OCENJEVANJE ZNANJA SLOVENŠČINA»Razčlemba neumetnostnega besedila«ime in priimek: Razred: Točke, odstotki: /44,5 Ocena: 0 %-49 % = nzd (1) 50 %-6 PISNO OCENJEVANJE ZNANJA SLOVENŠČINA»Razčlemba neumetnostnega besedila«ime in priimek: Razred: Točke, odstotki: /44,5 Ocena: 0 %-49 % = nzd (1) 50 %-63 % = zd (2) 64 %-77 % = db (3) 78 %-89 % = pdb (4)

Prikaži več

Predinovo obujanje pesmi, ki ne najdejo več svojega občinstva

Predinovo obujanje pesmi, ki ne najdejo več svojega občinstva Glasba Predinovo obujanje pesmi, ki ne najdejo več svojega občinstva Akustični koncert Zorana Predina v Drami 2. december 2013 ob 15:16 LjubljanaMMC RTV SLO Kantavtorski pristop k besedilom in glasbi,

Prikaži več

PLANINSKO DRUŠTVO KAMNIK M L A D I N S K I O D S E K VABI NA POLETNI TABOR ZA OTROKE V esele Gorice od 4. do 8. avgust 2014 na Jezerskem infor

PLANINSKO DRUŠTVO KAMNIK M L A D I N S K I O D S E K VABI NA POLETNI TABOR ZA OTROKE V esele Gorice od 4. do 8. avgust 2014 na Jezerskem infor 1 8 9 3 PLANINSKO DRUŠTVO KAMNIK M L A D I N S K I O D S E K VABI NA POLETNI TABOR ZA OTROKE V esele Gorice od 4. do 8. avgust 2014 na Jezerskem informacije in prijave na: 041 874 887 (Marko) pdkamnik@siol.net

Prikaži več

Svajper_prezentacija

Svajper_prezentacija SVAJPER Svajpaj, stari. Za vse, kar sledi. UVOD Mladi danes živijo v trenutku. Svoj pogled pa namesto v prihodnost raje usmerjajo kar v pametni telefon. So družba individualistov, ki čustveno potešitev

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 59. Predmet: SLJ Ura: 71. Datum: Učitelj/vzgojitelj: Sklop: MOJA DRUŽINA Učna enota: Pesem: JAKEC - BRAT RIŠEM ČRTE predopismenjevalne vaje Cilji: Doživljajo interpretativno prebrano pesem.

Prikaži več

OS Podgora

OS Podgora Vzgoja sadik paradižnika, feferonov, paprike, jajčevcev, zelene S kmetijskim krožkom smo začeli že januarja 2010. Ker pozimi ni dela na vrtu, smo vzgajali sadike (135 kom) na okenskih policah šole. Nekaj

Prikaži več

Individualni podaljški za potovanje Indijski kalejdoskop 11 dni (skupaj 15 dni) Individualni podaljški so možnosti, ki si jih lahko privoščite kot pod

Individualni podaljški za potovanje Indijski kalejdoskop 11 dni (skupaj 15 dni) Individualni podaljški so možnosti, ki si jih lahko privoščite kot pod Individualni podaljški za potovanje Indijski kalejdoskop 11 dni (skupaj 15 dni) Individualni podaljški so možnosti, ki si jih lahko privoščite kot podaljške po potovanju Indijski kalejdoskop 11 dni. Podaljški

Prikaži več

Microsoft Word - bilten doc

Microsoft Word - bilten doc Dekadni bilten stanja vodne bilance kmetijskih tal v Sloveniji 11. do 20. avgusta 2011 OBVESTILO Spet je nastopila vročina. Vremenske razmere so idealne za dozorevanje zgodnjih sort hrušk in jablan, ki

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M17154111* PSIHOLOGIJA Izpitna pola 1 SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Strukturirane naloge Torek, 30. maj 2017 / 90 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki:

Prikaži več

DELTA REKE PAD

DELTA REKE PAD DELTA REKE PAD Opis poti Uživaško kolesarjenje od Gardskega jezera vzdolž Regijskih parkov reke Pad nas popelje skozi izredne naravne danosti in znamenitosti. Te se prepletajo s krajevno zgodovino, običaji,

Prikaži več

JUNIOR 01/ pomlad /poletje 2017 predstavljamo najnovejše trende ZA OTROŠKO RAZIGRANE KOR AKE

JUNIOR 01/ pomlad /poletje 2017 predstavljamo najnovejše trende ZA OTROŠKO RAZIGRANE KOR AKE JUNIOR 01/ pomlad /poletje 2017 predstavljamo najnovejše trende ZA OTROŠKO RAZIGRANE KOR AKE Pomladna igra Končno so pred nami dnevi, ki nam obljubljajo obilo sonca, kar lahko pomeni zgolj eno: otroška

Prikaži več