UČNA GRADIVA IN NALOGE ZA 2. RAZRED ( ) PONEDELJEK,

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "UČNA GRADIVA IN NALOGE ZA 2. RAZRED ( ) PONEDELJEK,"

Transkripcija

1 UČNA GRADIVA IN NALOGE ZA 2. RAZRED ( ) POZDRAVLJEN/POZDRAVLJENA! UPAM, DA TI BODO DOBRE UČNE NAVADE POMAGALE PRI UČENJU TUDI TA TEDEN. NIKAR NE POZABI VSEBIN, KI JIH PONAVLJAMO, SAJ MI BOŠ SVOJE ZNANJE IZKAZAL/IZKAZALA MORDA ŽE PREKO VIDEOKLICA. SEVEDA TI TUDI TOKRAT PRI DELU ŽELIM VELIKO DOBRE VOLJE! PONEDELJEK, ŠPO Predvaje za skok v daljino z mesta, skok v daljino. Obuj športne copate, ne skači v nogavicah. Tudi danes boš skakal/skakala v daljino. Vaje izvajaj na mestu. Telo ogrej, predvaje za skakanje si izmisli sam/sama ali izvedi tiste, ki jih poznaš od prejšnjega tedna. Na tleh si označi začetni položaj. S prsti stopi do označbe. Zazibaj se v kolenih, se močno odrini in skoči čim dlje. Poizkusi obstati na mestu brez padca. Označi mesto, kjer je peta. Daljina skoka se bo upoštevala od mesta odriva do pete noge, ki je zadaj. Poizkusi večkrat in izboljšaj dolžino svojega prvega skoka. Če je vreme primerno, telovadi zunaj. Za jutrišnjo uro športa pripravi dolgo vrv (kolebnico, gumico ). SLJ Nauči se zapisati novo črko, tokrat mali L. Kot ponavadi si najprej dobro oglej poteze za pisanje in jih upoštevaj pri samostojnem delu. Pazi tudi na velikost črk. Sam/sama se odloči, kako boš zapisal/zapisala spodnji del črke. Ponujam ti dve možnosti, oglej si na sliki.

2 Zapomni si! Mala tiskana črka l je zapisana čez dve vrsti, tako kot velika tiskana.

3 SLJ Jesen v gozdu Opazuj sliko. Natančno preberi povedi. Če trditev drži, zaploskaj. Če trditev ne drži, jo najprej ustno popravi, nato pa zapiši z veliki tiskanimi črkami v zvezek za črke. Sam/sama si izmisli naslov.

4 MAT Orientacija Odpri učbenik za spoznavanje okolja na str.6. Opazuj sliko, preberi povedi in ustno vstavi besede: NAD, POD, NA, LEVO, DESNO, ZA, PRED, MED. Ko boš opazoval/opazovala osebe na sliki, se postavi v njihov položaj. PTICA JE DREVESOM. DEKLICA STOJI VOZIČKOM. KNJIŽNICA JE GLAVNIM VHODOM. MUCA JE VOZIČKOM IN DREVESOM. RDEČ LONEC JE ŠTEDILNIKU. MUCA JE OD VOZIČKA. DREVO JE MUCO. DEKLICA V MODRIH HLAČAH IMA KNJIGO V ROKI. ŠOLA JE OD MAMICE. KUHINJA JE PISARNO. MAMICA NESE ŠOLSKO TORBO V ROKI. Nalogo branja lahko vpišeš v bralni list. Ustno izračunaj 5 računov seštevanja in 5 računov odštevanja do 20. Prosi starše, da ti račune povedo. Pri računanju si lahko pomagaš s prstki. Računi naj bodo tudi s številom 0.

5 SPO Jesen V učbeniku za spoznavanje okolja si na str. 20 oglej sliko. Pripoveduj o jeseni. Preberi besedilo pod sliko in ustno odgovori na vprašanja. Kaj se dogaja jeseni z dnevom in nočjo? Kaj delajo ljudje na vrtu in polju? Kaj bodo naredili s pridelki? Kaj delajo ljudje v vinogradu in sadovnjaku? Kaj se dogaja z listavci? Kako se živali pripravijo na zimo? Katera praznika praznujemo jeseni? Orodja in stroji Pri delu na vrtu in polju potrebujemo orodja in stroje. Nekaj jih imaš narisanih v učbeniku na str. 25. Oglej si jih. Prosi starše, da ti pokažejo, katera orodja uporabljate pri vas. Poimenuj jih.

6 TOREK, SPO Ponovimo o jeseni Preriši miselni vzorec v zvezek Šolar ali Moja šola. Ustrezno ga dopolni s spodnjimi besedami ali doriši. Piši čez eno vrstico z velikimi tiskanimi črkami. HLADNEJE KOT POLETI; TOPLEJE KOT POZIMI; SLANA GOSTA, DOLGA DLAKA; MAŠČOBA POD KOŽO; SO ODLETELE V TOPLE KRAJE; POIŠČEJO BIVALIŠČA; NABIRAJO HRANO KURJAVO, OZIMNICO POSPRAVIMO PRIDELKE DAN SE KRAJŠA; NOČ SE DALJŠA NARIŠI, KAKO SMO JESENI OBLEČENI. NARIŠI LISTNATO IN IGLASTO DREVO JESENI. MAT Vidimo se preko videokonference. Utrjevali bomo ustno računanje do 20 s prehodom, tudi z 0 in orientacijo na listu.

7 ŠPO Skok v višino OGREVANJE S TEKOM GIMNASTIČNE VAJE OD GLAVE DO PETA. e SKOK ČEZ VRVICO NAJPREJ ENONOŽNO PRESKAKUJ NA TLEH LEŽEČE PALICE ALI VIŠJE OVIRE, KI JIH NAJDEŠ V NARAVI ALI V HIŠI (ŽOGO, PRUČKO, VEDRO, ZALIVALKO, ZABOJ ). PRIVEŽI DALJŠO VRV ALI ELASTIKO MED DREVESI ALI MED PALICI OD VRVICE SE ODDALJI NEKAJ KORAKOV, OZNAČI MESTO STARTA, TECI IN SKAČI ČEZ NAPETO VRV ALI ELASTIKO. POSKUSI SE ODRIVATI NEKAJ ČASA Z LEVO IN NATO Z DESNO NOGO; UGOTOVIL/UGOTOVILA BOŠ, KATERA JE TVOJA ODRIVNA NOGA. POSTOPOMA ZVIŠUJ VIŠINO VRVICE, TOLIKO, KOT ZMOREŠ VARNO PRESKAKOVATI. Če naloge bereš sam/sama, jih lahko vpišeš v bralni list. SLJ Nauči se zapisati novo črko, tokrat mali t. Kot ponavadi si najprej dobro oglej poteze za pisanje in jih upoštevaj pri samostojnem delu. Pazi tudi na velikost črk. Sam/sama se odloči, kako boš zapisal/zapisala spodnji del črke. Ponujam ti dve možnosti, oglej si na sliki. Zapomni si! Mala tiskana črka t je zapisana čez dve vrsti, tako kot velika tiskana. Zelo je podobna malemu l, dodaš ji črtico NAD črto v zvezku.

8 Še veš? Imena oseb pišemo z veliko začetnico.

9 SREDA, SLJ Danes boš utrdil/utrdila branje in pisanje z malimi tiskanimi črkami. Reši naloge v DZ Lili in Bine za opismenjevanje, str. 73. Mislim, da ti do sedaj naučene črke ne delajo težav. Če pa misliš, da ti katera še nagaja, beri in utrjuj nagajivo črko v nalogah iz tega DZ. Kmalu jo boš usvojil/usvojila! Lahko ti ponudim še tole bralno vajo: ni, mi, miza, vaza, nos, voz, vozim, siv, oči, čiv, sin, Simon, som, vino, Tomo, Ema, mož, nož, sir, Uroš, noč, moč, Ana, sova, Saša, slana, raca, roža, rama, ura, trava, srna, Karli. Na mizi ni vaze. Anton vozi nov voz. Mami ima v vazi rumeno rožo. Muc Muri ima sive oči. Mama Erna nosi novo uro. Simona ni Tilnova mama. Saša nese tetino raco. To ni mamin nos. Naloge branja vpiši v bralni list. SPO MAT Vidimo se preko videokonference. Utrjevali bomo znanje o jeseni. Razporejam Odpri DZ za matematiko na str.74. Poglej, kako je deček na različne načine razporedil svoje igrače na polico. Ustno odgovori na vprašanja. Kolikokrat je vsaka igrača na prvem mestu? Kolikokrat je na drugem? Kolikokrat je na tretjem?

10 Kaj je deček naredil z igračama na drugem in tretjem mestu? (Zamenjal ju je.) Kaj je deček naredil z igračama na drugem in tretjem mestu? (Zamenjal ju je.) Kaj je deček naredil z igračama na drugem in tretjem mestu? (Zamenjal ju je.) V DZ za matematiko reši stran 75. Pri reševanju upoštevaj : VSAKA IGRAČA JE NA PRVEM MESTU DVAKRAT, IGRAČI NA DRUGEM IN TRETJEM MESTU SE ZAMENJATA. TJA Poglej posnetek Saint Nicholas Is Coming in pesmico Jolly Old Saint Nicholas, ki sta v spletni učilnici. Reši kviz. Video navodilo prejmejo starši na elektronski naslov.

11 GUM 2.a Ob PPT Veverica se poskusi naučiti novo pesem. Že prejšnji teden si jo poslušal/poslušala. Ko bomo spet v šoli, jo bomo skupaj utrdili. 2.b Ob PPT Veverica ponovi in utrdi pesem Veverica. VEVERICA_01.mp3 ČETRTEK, TD TEHNIŠKI DAN - PREDPRAZNIČNA DELAVNICA Bližajo se praznični dnevi. Še lepši bodo, če boš ustvaril/ustvarila kaj čisto svojega. Ponujam ti nekaj idej z navodili za ustvarjanje, lahko pa te predloge nadomestiš s svojimi zamislimi. Izdelaj dva izdelka različnih vrst. Ustvarjanje si lahko popestriš s poslušanjem praznične glasbe. Veriga in snežinka

12 Okraski iz slanega testa Lonček moke, pol lončka soli in pol lončka vode zgneti v gladko testo. Če je presuho, dodaj malo vode, če je premokro, dodaj moko in ščep soli. Po oblikovanju pusti, da se izdelek suši na sobni temperaturi ali na radiatorju. Večkrat ga obrni.

13 Voščilnice Praznični piškoti - zvezdice Testo: 250 g moke 150 g masla 70 g sladkorja v prahu 120 g mletih orehov + marmelada ali čokolada za polnilo in sladkor za posip Podrobnejši recept: Okrasne smrečice obešanka

14 Stojalo za prtičke Svečnik

15 PETEK, ŠD ŠPORTNI DAN - POHOD Z DRUŽINO V NARAVO Povabi družino, da se ti pridruži na pohodu v naravo. Izberite dan in del dneva, ki vsem ustreza. Priporočam, naj telesna aktivnost traja vsaj 2 uri. Pred pohodom: Ne pozabite na ustrezno obutev in oblačila. Poskrbite za dovolj tekočine in zdravo malico. Izogibajte se priljubljenih izletniških točk, igrišč in skupnih igral (mest, kjer se zbira in druži več ljudi). Če boste hodili po gozdu, bodite pozorni na podrta drevesa, ovire na tleh in spolzko podlago. Spoštujmo naravo, saj smo v njej na obisku. Ideje za popestritev pohoda: Prisluhni naravi. Koliko različnih zvokov slišiš? Gibalno posnemaj vsaj dve živali. Zadeni cilj s storži (veja, deblo, markacija). Preskoči oviro (luža, potok, veja na tleh...). Objemi drevo sam/a ali vsi skupaj in se umiri/umirite. Iskanje škratovega zaklada ali morebitnih Miklavževih sledi v naravi v sodelovanju družine. Po pohodu: Vesela bom fotografije, ki mi jo boš poslal/poslala s pohoda. Za opravljen pohod si boš v šoli prilepil/prilepila nalepko v knjižico za športni program Zlati sonček. Tudi naši učitelji športa te preko posnetka spodbujajo k zdravemu načinu življenja. ŠE VEŠ, DA SE VESELIM TVOJIH USPEHOV? OPAZIM TVOJ NAPREDEK, PONOSNA SEM NATE, KER SE DOMA ŠE VEDNO UČIŠ POMEMBNIH VSEBIN. OHRANJAJ SVOJE ZDRAVJE Z GIBANJEM NA SVEŽEM ZRAKU IN Z DOBRO VOLJO. VEM, DA BOŠ USPEŠEN/USPEŠNA.