Smernice terminologizacije in determinologizacije glagolov v zelenoenergetski terminologiji

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Smernice terminologizacije in determinologizacije glagolov v zelenoenergetski terminologiji"

Transkripcija

1 Laura Mrhar Ljubljana, Slovenija Smernice terminologizacije in determinologizacije glagolov v zelenoenergetski terminologiji Izvleček V prispevku bodo obravnavane smernice terminologizacije in determinologizacije glagolov s področja zelenoenergetske terminologije, pri čemer bodo kot vzorec vzeti tako splošnopomenski kot tudi specializirani glagoli. Primeri rabe v konkretnih besedilih, analiziranih s pomočjo enojezičnega korpusa, bodo pokazali poti in stopnje /de/terminologizacije, iz izsledkov pa bo mogoče ugotoviti, ali večina glagolov s področja zelene energije izvira iz splošnega jezika ali v zelenoenergetsko terminologijo prehaja iz drugih strok. Prikazani bodo tudi značilni primeri specializiranih glagolov, ki v zelenoenergetski stroki uvajajo popolnoma nove pomene, in se nato iz te interdisciplinarne stroke širijo drugam. Directions of Terminologization and Determinologization of Verbs in the Terminology of Green Energy This paper seeks to demonstrate the directions of terminologization and determinologization of verbs in the specialized domain of green energy, considering both examples of general and semantically specialized verbs. Examples of use in authentic texts, analyzed with the help of a monolingual corpus, show the degrees of /de/terminologization, and the research findings reveal how many verbs used in this domain are taken from general language and how many migrate into green energy terminology from other specialized domains. Presented are typical cases of semantically specialized verbs that introduce new meanings in the interdisciplinary domain of green energy and then move to other domains.

2 158 Laura Mrhar 1 Glagoli in /de/terminologizacija Glagoli so zaradi svoje organizacijske vloge v stavčnih povedih relativno netipična besedna vrsta za tehnične termine 1 (Žele 2004, 78), ki je pogosto spregledana, čeprav je del strukturiranega sistema, v katerem lahko ravno tako govorimo o različnih povezavah na isti ravnini, tj. s termini z istega področja, ali povezavah na drugih ravninah, tj. s termini z drugih področij (prim. Žagar Karer 2011, 32). V tem smislu govorimo o poteh terminologizacije in determinologizacije. Pri terminologizaciji gre za poimenovanje manj znanega z izrazom, ki je vsaj v svojem osnovnem pomenu del splošne zavesti (Vidovič Muha 2000, 116), kar pomeni, da se termin, značilen za določeno stroko, uveljavi na področju, ki ni strokovno, oziroma se poimenuje s splošnim izrazom. V primeru determinologizacije gre za pomensko posploševanje izhodiščnega termina z uporabo v manj strokovnih, splošnosporazumevalnih in nespecializiranih besedilih. 2 Smeri /de/terminologizacije Najbolj učinkovito merilo za ugotavljanje smeri /de/terminologizacije oziroma terminološkosti termina, v primeru tega besedila glagola, je konkretno strokovno besedilo. Žele (2004, 78 79) glagole deli na pomensko specializirane, ki z rabo v različnih strokah in splošnejših besedilih prehajajo v determinologizacijo, ter na primitivne in temeljne, ki se s širokim pomenjem v zelo specializiranih besedilih terminologizirajo. V nadaljevanju skušamo predstaviti praktično uporabo glagolskih terminov na področju zelene energije in nakazati smernice nadaljnje /de/terminologizacije v slovenščini. Kot vzorec za (korpusno) analizo so vzeti glagoli iz slovarja GREET 2, izsledki pa naj bi pokazali, ali področje zelene energije večino glagolov prevzema iz splošnega jezika in ali v primeru določenih glagolov uvaja nove pomene in s tem preureja pomenje glagola. Predpostavljamo, da se je večini glagolov pomen do neke mere zožal, zaradi česar so se glagoli specializirali. 1 Pod tehničnim terminom razumemo objektiven in čustveno nezaznamovan strokovni izraz, ki opisuje zadeve nekega področja, dejavnosti, znanosti ali stroke. Gre za poimenovanje predmeta ali pojma ali akcije, lastnosti, kakovosti, delovanja, načina delovanja, količine torej vsega, kar neko stroko specifično opisuje (Klinar 2004, ). 2 GREET (GREen Energy Terms) je kratica za Angleško-slovenski slovar terminov zelene energije (English- Slovene Dictionary of Green Energy Terms), ki je bil sestavljen v okviru doktorske disertacije Sestava dvojezičnega specializiranega slovarja s prevodoslovnega vidika (Mrhar 2015).

3 Smernice terminologizacije in determinologizacije glagolov Analiza glagolov iz slovarja GREET s stališča terminološkosti GREET zajema 300 gesel, od tega le 16 glagolov, ki bodo v nadaljevanju analizirani s stališča terminološkosti glede na to, kako se pojavljajo v slovarju, v SSKJ 3 in v enojezičnem korpusu Gigafida. GREET je zasnovan kot dvojezični prevajalni slovar, ki ima v omejenem obsegu tudi razlagalno funkcijo. Strokovno izrazje je pomensko opisano s kratkimi in neenciklopedičnimi razlagami, ki so prevzete iz različnih strokovnih slovarjev ali iz SSKJ. Kratica v oklepajih na koncu razlage prikazuje, iz katerega slovarja je pomen prevzet. V nekaterih primerih so slovarske razlage, prevzete iz obstoječih slovarjev, že spremenjene oziroma skrajšane, medtem ko bi bilo treba pri nadaljnji reviziji slovarja razlage opisati še bolj natačno in predlagati specializirane razlage, ki bi splošne nadomestile, kar velja predvsem za tiste primere, kjer so razlage v GREET identične razlagam v SSKJ. Sicer se definicije v specializiranem slovarju upoštevajo kot dodatne in ne nujno potrebne informacije, zato bi bile lahko iz slovarskih gesel v bodoče tudi izpuščene. Za podrobnejšo analizo in kvantifikacijo vsakega posameznega glagola bo kot vzorec vzetih 200 konkordanc iz Gigafide, ki bodo natančno prikazale, v kakšnem pomenu in kolikokrat se določen glagol v korpusu pojavi. Analiza bo potekala ročno in bo prikazala delež zelenoenergetske terminologije oziroma besedil v korpusu. Če zadetkov ne bo dovolj oziroma jih bo zelo malo, bo tudi to jasno zapisano. Glagoli bodo nato razvrščeni med pomensko specializirane in pomensko nespecializirane, kar naj bi pokazalo, do katere mere se jezik stroke prekriva s splošnim jezikom in drugimi strokami ter v katerem primeru pride do /de/ terminologizacije. (1) aerate prezračevati Razlaga v GREET: delati, da večja količina zraka učinkuje na kaj (SSKJ) Razlaga v SSKJ: (1) delati, povzročati, da se zrak v kakem prostoru zamenja, (2) delati, da večja količina zraka učinkuje na kaj V Gigafidi je bilo pregledanih 200 konkordanc in med njimi je 131 zadetkov, v katerih se glagol pojavlja v prvem splošnem pomenu (1), v kombinacijah tipa prezračevati bivalne prostore/prostor/stavbo/stanovanje/ hlev/dvorano/hišo/rudnik/sobo/klet oziroma v primerih tipa prezračevati z odpiranjem oken. Le 45 zadetkov je primerov specializiranih besedil, vezanih na npr. kemijo, geografijo ali zeleno energijo, v katerih ima glagol 3 Povzeto po spletni različici slovarja SSKJ, dostopni na

4 160 Laura Mrhar drugi pomen (2) in se pojavlja v primerih tipa prezračevati vodo/zemljo/ gnojevko/tla/travno rušo/prst/polje/material/glinena tla/kompost/blato/ muljasta tla. Delež, ki ga dosega drugi pomen, je 22,5-odstotni. Iz tovrstnih primerov je razvidno, da ima glagol, ki je v splošnem jeziku pogosto rabljen, v stroki specializiran pomen. Zanimivo je, da se je glagol razširil tudi na področje kulinarike, npr. prezračevati jajčni beljak s stepanjem ali prezračevati vino/čokolado, medicine, npr. Evstahijeva troblja prezračuje bobnično votlino, ter v enem samem primeru tudi politike, npr. Barry bo prezračeval Lordsko zbornico. (2) damage poškodovati Razlaga v GREET: povzročiti poškodbo, poškodbe (SSKJ) 4 Razlaga v SSKJ: (1) povzročiti poškodbo, poškodbe, (2) povzročiti, da postane kaj slabše, neuporabno V vzorcu 200 konkordanc v Gigafidi se glagol v zelenoenergetskem kontekstu pojavi le enkrat, t.j. v primeru z deponijo lesa se poškoduje vsakokratno urejanje prostora. Delež, ki ga dosega pomen, vezan zgolj na poškodbe, ki jih zaradi človekovih dejavnosti utrpi okolje, je 0,5-odstotni. Glagol torej v zelenoenergetski terminologiji postane pomensko specializiran oziroma se terminologizira. Za stroko je relevanten tudi pomen, vezan na poškodbe, ki jih povzročijo naravne katastrofe oziroma vremenski pojavi; takšnih primerov je v pregledanem vzorcu osem (4-odstotni delež), npr. neurje je poškodovalo stanovanjske objekte/hišo, potres je poškodoval cesto/objekt, pomladanska nevihta je hudo poškodovala najstarejše drevo na Brionih, žled je poškodoval kubičnih metrov lesa, narasle vode so poškodovale cestno in vodno omrežje, idr. V nadaljevanju je iz vzorca mogoče razbrati, da do terminologizacije glagola pride tudi na področju medicine, v primerih tipa poškodovati možgansko tkivo/celično DNK/resice tankega črevesja/imunski sistem/črevesno mišičevje, idr. V analiziranem vzorcu se glagol v medicinskem kontekstu pojavi osemkrat (4-odstotni delež). Ostale pojavitve glagola v prvem (1) in drugem pomenu (2) so vezane na splošna besedila, kjer se glagol pojavlja v primerih tipa poškodovati z nožem/v nesreči/pri smučanju, poškodovati ograjo/osebno lastnino/otroška igrala, idr. 4 Izkazalo se je, da je razlaga iz SSKJ za GREET preveč splošna in vrste poškodb ne opiše dovolj natančno, kar bi bilo treba pri nadaljnji reviziji slovarja upoštevati in predlagati specializirano razlago, ki bi nadomestila splošno (npr. povzročiti poškodovanje okolja s človeškimi dejavnostmi).

5 Smernice terminologizacije in determinologizacije glagolov (3) decompose razkrojiti Razlaga v GREET: narediti, povzročiti, da snov preide v enostavne spojine ali elemente (SSKJ) Razlaga v SSKJ: (1) narediti, povzročiti, da snov preide v svoje sestavine, (2) kem. narediti, povzročiti, da snov preide v enostavne spojine ali elemente, (3) knjiž. povzročiti, da kaj preneha zadovoljivo opravljati svojo osnovno dejavnost (4) knjiž. narediti, povzročiti, da česa ni več V Gigafidi se v sklopu 200 konkordanc glagol 72-krat pojavi z drugim pomenom (2) v besedilih z zelenoenergetsko tematiko oziroma drugimi sorodnimi tematikami (t.j. biološko ali kemijsko), npr. razkrojiti organske snovi/ strupene snovi/odpadne snovi/odpadke/raztopine kloroforma/listje/bakterije/ papir in les, razkrojiti na aktivni ali hranilni humus/na elemente, razkrojiti v metan/v sluz/v gnojilo/v organska hranila/v svoje sestavne elemente/v neorganske snovi, idr. Delež, ki ga dosega drugi pomen (2), je 36-odstotni. Glagol je že sam po sebi terminološki, do determinologizacije pa pride v besedilih, vezanih na pravno, gospodarsko in politično tematiko, kjer se pojavlja s tretjim (3) in četrtim pomenom (4), npr. razkrojiti javni sektor/državo/ javno moralo/opozicijsko partijo/materializem/družbene vrednote. S četrtim pomenom (4) se glagol pogosto pojavlja tudi na področju meteorologije, kjer se ravno tako determinologizira, npr. razkrojiti meglo/oblak. (4) distil destilirati Razlaga v GREET: spreminjati tekočino v paro in to paro v tekočino (SSKJ) Razlaga v SSKJ: (1) spreminjati tekočino v paro in to paro v tekočino, prekapati, (2) z destilacijo pridobivati Na področju zelene energije in okoljevarstva se glagol pojavlja predvsem s prvim pomenom (1) in je rabljen terminološko. Prvi pomen (1) se v Gigafidi v sklopu 200 konkordanc pojavi 40-krat, v primerih tipa destilirati pri atmosferskem tlaku, destilirati z amonijakom, destilirati olje/nafto/organsko tekočino/bituminozno zmes/zmes z različnimi vrelišči/komponente z nižjimi vrelišči. Delež, ki ga v Gigafidi dosega prvi pomen (1), je 20-odstotni. Zanimivo je, da se glagolski termin determinologizira, kadar je rabljen v prenesenem pomenu ali v književnosti, npr. destilirati iz eseja/podobe, destilirati duha časa zgodnjih osemdesetih let, destilirati v modrost/v spomine. En sam primer v sklopu 200 konkordanc v Gigafidi dokazuje, da glagol z determinologizacijo prehaja tudi na področje računalništva, npr. destilirati datoteko.

6 162 Laura Mrhar V primerih determinologizacije glagol pridobi tretji pomen, tj. nekaj prečistiti, predelati, izločiti iz nečesa. (5) eco-audit ekološko nadzorovati Razlaga v GREET: presoditi, kako nekaj vpliva na okolje ter ta vpliv kontrolirati Razlaga v SSKJ: / Glagolskega termina ni mogoče najti ne v SSKJ ne v Gigafidi, saj njegova raba še ni dovolj razširjena. Ker se uporablja izključno samo na področju zelene energije in okoljevarstva, lahko sklepamo, da je njegov pomen specializiran, saj je ožji od osnovnega pomena glagola nadzorovati. (6) forecast napovedati Razlaga v GREET: vnaprej povedati, določiti potek, pojav česa (SSKJ) 5 Razlaga v SSKJ: (1) narediti, da postane prihod koga, nastop česa vnaprej znan, (2) vnaprej povedati, določiti potek, pojavitev nečesa, (3) z glagolskim samostalnikom povedati, izraziti svojo odločenost za izvršitev dejanja, kot ga določa samostalnik, (4) ekspr. reči, povedati (npr. napovedati o novem znancu) Glagol vzet iz splošnega jezika se v zelenoenergetski stroki uporablja z drugim pomenom (2) in v stroki ni specializiran. Drugi pomen (2), ki se znotraj te stroke nanaša predvsem na vnaprejšnjo določitev vremenskih pojavov ali potekov človeških dejavnosti, ki škodujejo ali negativno vplivajo na okolje, se v Gigafidi v sklopu 200 konkordanc pojavi 4-krat, v primerih tipa napovedati najtoplejše poletje doslej/otoplitev/prihodnost Antarktike/vreme. Delež, ki ga v Gigafidi dosega drugi pomen (2), je 2-odstotni. (7) insulate izolirati Razlaga v GREET: obdati, premazati s snovjo, z materialom, ki ne dopušča prehajanja vlage, toplote, zvoka, električnega toka (SSKJ) Razlaga v SSKJ: (1) napraviti, da kdo ne biva, ni skupaj z drugimi, osamiti, (2) onemogočiti komu stike, povezavo z drugimi, (3) obdati, premazati s 5 Izkazalo se je, da je razlaga iz SSKJ za GREET preveč splošna in vrste potekov oziroma pojavov ne opiše dovolj natančno, kar bi bilo treba pri nadaljnji reviziji slovarja upoštevati in predlagati specializirano razlago, ki bi nadomestila splošno (npr. vnaprej določiti vremenski pojav ali potek človeških dejavnosti, ki škodujejo ali negativno vplivajo na okolje).

7 Smernice terminologizacije in determinologizacije glagolov snovjo, z materialom, ki ne dopušča prehajanja vlage, toplote, zvoka, električnega toka, (4) biol. dobiti določeno snov, stvar iz kake snovi v čisti obliki V zelenoenergetski terminologiji je glagol specializiran in se rabi terminološko, s tretjim pomenom (3), ki se v Gigafidi v sklopu 200 konkordanc pojavi 53-krat, v primerih tipa izolirati prostor/hišo/steno/zid/streho/objekt, toplotno/zvočno/vibracijsko izolirati, izolirati pred mrazom, izolirati s stekleno volno, izolirati zaradi hrupa. Delež, ki ga v Gigafidi dosega tretji pomen (3), je 26,5-odstotni. Četrti pomen (4) je vezan izključno na področje biologije, ki besedišče pogosto posoja zelenoenergetski terminologiji, zato tudi na tem področju najdemo primere tipa izolirati barvilo/aminokislino/čisti radij/ DNK/protein/molekulo/virus gripe/gen. Primeri so vzeti iz Gigafide, kjer se četrti pomen (4) glagola, ki se v omenjenih strokah uporablja terminološko in je pomensko specializiran, v sklopu 200 konkordanc pojavi 46-krat. Delež, ki ga v Gigafidi dosega četrti pomen (4), je 23-odstotni. (8) irrigate namakati Razlaga v GREET: dovajati vodo, zlasti obdelovalnim zemljiščem (SSKJ) Razlaga v SSKJ: (1) imeti kaj potopljeno v tekočini, navadno z določenim namenom, (2) dovajati vodo, zlasti obdelovalnim zemljiščem, (3) pomakati, (4) kopati se V zelenoenergetski terminologiji je glagol specializiran in se rabi terminološko, z drugim pomenom (2), ki se v Gigafidi v sklopu 200 konkordanc pojavi 26-krat, v primerih tipa namakati zemljo/puščavo/površino/polje/ njivo/njivske površine/nasad/velika bombažna polja/sadovnjak/zemljišče, province namaka dež. Delež, ki ga v Gigafidi dosega drugi pomen (2), je 13-odstotni. S prvim pomenom (1) se glagol v Gigafidi v sklopu 200 konkordanc pojavi 108-krat, v primerih tipa namakati v hladni vodi/v vroči vodi/v vodi/v rumu/v fungicid/v strupih proti talnim škodljivcem/v žveplovi vodi, namakati čez noč, namakati rezance/semena/trnek. Tudi ta pomen se najde v zelenoenergetski terminologiji, zlasti v primerih tipa namakati v fungicid/v strupih proti talnim škodljivcem. Delež, ki ga v Gigafidi dosega prvi pomen (1), je 54-odstotni. (9) liquefy utekočiniti Razlaga v GREET: neko snov, npr. paro ali plin, spremeniti v tekoče agregatno stanje

8 164 Laura Mrhar Razlaga v SSKJ: (1) spremeniti iz plinastega stanja v tekoče, (2) narediti, povzročiti, da trda snov preide v tekočo Glagol, ki se pogosto rabi v splošnem jeziku, v stroki ohrani nespecializiran pomen in se na področju zelene energije uporablja tako s prvim (1) kot z drugim pomenom (2). Prvi pomen (1) se v Gigafidi v sklopu 200 konkordanc pojavi 106-krat, v primerih tipa utekočiniti vodik/zrak/dušik/plin/živo srebro/ zemeljski plin/permanentne pline/klor. Delež, ki ga v Gigafidi dosega prvi pomen (1), je 53-odstotni. Drugi pomen (2) se v Gigafidi v sklopu 200 konkordanc pojavi 72-krat, v primerih tipa utekočiniti kamnine/les/trdno snov/ lesno biomaso/rudo/kristal. Delež, ki ga v Gigafidi dosega drugi pomen (2), je 36-odstotni. (10) mitigate ublažiti Razlaga v GREET: narediti, da se kaj pojavlja v manj visoki stopnji (SSKJ) Razlaga v SSKJ: (1) narediti kaj manj neprijetno, hudo, boleče, ostro, negativno, (2) narediti, da se kaj pojavlja v manj izraziti obliki, v manj visoki stopnji, (3) narediti kaj blago, milo Na področju zelene energije se glagol rabi zgolj z drugim pomenom (2), ki se v Gigafidi v sklopu 200 konkordanc pojavi 14-krat, v primerih tipa ublažiti katastrofalno pomanjkanje hrane/sezonska nihanja/posledice naraslih voda/posledice podnebnih sprememb/škodo na ribjem življu/vročino s Sonca, ublažiti z ureditvijo vodotokov, idr. Delež, ki ga v Gigafidi dosega drugi pomen (2), je 7-odstotni. Glagol vzet iz splošnega jezika v zelenoenergetski stroki pridobi specializiran pomen oziroma se terminologizira. (11) pollute onesnaževati Razlaga v GREET: delati kaj nečisto, umazano, navadno zdravju škodljivo (SSKJ) Razlaga v SSKJ: (1) delati kaj nečisto, umazano, navadno zdravju škodljivo Glagolski termin je pomensko specializiran in se na področju zelene energije pojavlja predvsem v primerih tipa onesnaževati z dušikovimi oksidi/z blatom/z emisijami prahu in plinov/s škodljivimi snovmi/s kemikalijami ter onesnaževati okolje/naravo/pitno vodo/zrak/podtalnico. V Gigafidi se v sklopu 200 konkordanc glagol s pomenom iz GREET in SSKJ pojavi 177- krat. Delež, ki ga v Gigafidi dosega ta pomen, je 88,5-odstotni. Glagol se je

9 Smernice terminologizacije in determinologizacije glagolov verjetno najprej pojavil kot termin, vendar se je determinologiziral, ko se je njegova raba razširila v splošnem jeziku, npr. onesnaževati božični mir/ slovenski jezik, in jeziku drugih strok, na primer v politiki, kjer se uporablja v besednih zvezah tipa onesnaževati javno življenje/visok državni zbor. (12) power poganjati Razlaga v GREET: oskrbeti stroj ali vozilo z energijo Razlaga v SSKJ: (1) delati, povzročati, da se kaj giblje, premika, (2) delati, povzročati, da se kaj zelo hitro giblje, premika, (3) delati, povzročati, da pride navadno žival pod nadzorstvom na določeno mesto, (4) delati, povzročati, da kaj opravlja, izpolnjuje kako nalogo, (5) delati, povzročati, da kaj kam pride, (6) delati, povzročati, da pride kdo v določeno stanje; gnati, (7) poditi, odganjati, (8) delati poganjke, (9) delati, povzročati, da iz česa kaj nastaja, (10) začenjati rasti Primeri iz Gigafide dokazujejo, da se glagolski termin pogosto rabi v splošnem jeziku in v različnih strokah, npr. v politiki (npr. nemško-francoska os poganja združeno Evropo), gospodarstvu (npr. poganjati gospodarsko rast) in računalništvu (npr. poganjati strežnik), kjer ohrani nespecializiran pomen. Ko se splošnopomenski, nespecializiran glagol rabi na področju zelene energije, je to navadno s pomenom iz GREET, v Gigafidi predvsem v besednih zvezah tipa x poganja x (npr. vlak poganja elektrika iz sončnih celic, letalo poganja sončna energija, električno vozilo poganja elektromotor, plovilo poganjajo hidromotorji z biološko razgradljivim oljem, stroje poganjajo novi viri fosilne energije, motor poganja bioetanol). V Gigafidi se v sklopu 200 konkordanc glagol s pomenom iz GREET pojavi 97-krat. Delež, ki ga v Gigafidi dosega pomen iz GREET, je 48,5-odstotni. (13) reclaim predelati Razlaga v GREET: narediti nekaj, kar je že bilo uporabljeno, primerno za ponovno uporabo Razlaga v SSKJ: (1) narediti iz česa izdelek, izdelke, (2) narediti iz določene stvari drugo stvar, (3) narediti, da ima kaj drugačne lastnosti, značilnosti, drugačno obliko, uporabnost, (4) načrtno se seznaniti z določeno vsebino V Gigafidi se v sklopu 200 konkordanc glagol s pomenom iz GREET pojavi 44-krat, v primerih tipa predelati aluminij/odpadke/plastiko/jedilna olja/

10 166 Laura Mrhar nafto, predelati v derivate/v usnje/v granulat/v gorivo/v kompost. Delež, ki ga v Gigafidi dosega pomen iz GREET, je 22-odstotni. Glagol, vzet iz splošnega jezika, v stroki ohrani nespecializiran pomen. (14) recycle reciklirati Razlaga v GREET: ponovno uporabljati že uporabljene, odpadne snovi v proizvodnem procesu (SNBSJ 6 ) Razlaga v SNBSJ: (1) ponovno uporabljati že uporabljene, odpadne snovi v proizvodnem procesu, (2) ekspr. ponovno uporabljati, oživljati, reaktualizirati Glagol se v Gigafidi v sklopu 200 konkordanc 142-krat pojavi s prvim pomenom (1), npr. reciklirati materiale/produkte množične proizvodnje/odpadno embalažo/jeklene odpadke/gospodinjske odpadke/odpadke/steklo/ papir/embalažo/amoniak, reciklirati za ponovno uporabo, ekološko reciklirati, reciklirati v nove kartonske izdelke/v plastiko, idr. Delež, ki ga v Gigafidi dosega prvi pomen (1), je 71-odstotni. Glagol je značilen za področje zelene energije in je pomensko specializiran, čeprav ima tako v stroki kot v splošnem jeziku isti pomen (1), kar gre verjetno pripisati temu, da je to na novo tvorjena beseda oziroma samostalniška izpeljanka, ki v SSKJ še ni bila upoštevana. Razločka med specializiranim in splošnim jezikom ni, se je pa glagol najverjetneje s počasno determinologizacijo iz jezika stroke razširil še na druga področja, kjer se lahko uporablja tudi v drugem pomenu (2), v Gigafidi v primerih tipa reciklirati stare uspešnice/original/zamisel/ pohištvo/ime/film/staro novico/stereotip/matrico. (15) transmit oddajati Razlaga v GREET: delovati kot izvor tega, kar prehaja, potuje v okolico (SSKJ) Razlaga v SSKJ: (1) delati, da prehaja kaj k drugemu, (2) delati, da česa, kar je kdo prej imel, nima več, (3) delovati kot izvor tega, kar prehaja, potuje v okolico, (4) z radijskimi, televizijskimi oddajnimi napravami posredovati program, sporočila Glagolski termin ima v stroki specializiran pomen in se uporablja samo v tretjem pomenu (3). S tem pomenom se glagol v Gigafidi v sklopu SNBSJ je kratica za Slovar novejšega besedja slovenskega jezika (Bizjak Končar et al. 2012).

11 Smernice terminologizacije in determinologizacije glagolov konkordanc pojavi 28-krat, npr. v primerih tipa oddajati škodljive hlape/ ogljikov dioksid/zdravju škodljiv vonj/električne signale/strupene snovi/zvok/ vodo/hlape/kisik/toploto/energijo. Delež, ki ga v Gigafidi dosega tretji pomen (3), je 14-odstotni. Poleg glagola oddajati se pogosto rabi tudi glagol prenašati, npr. prenašati zvok/svetlobo. Pomen glagolov oddajati in prenašati ni popolnoma enakovreden, saj se prenašati navadno uporablja takrat, kadar želimo povedati, da nekdo ali nekaj dela, povzroča, da kaj kam pride (SSKJ). (16) transplant presaditi Razlaga v GREET: izkopati rastlino in jo drugam vsaditi (SSKJ) Razlaga v SKKJ: (1) izkopati rastlino in jo drugam vsaditi, (2) narediti, da pride tkivo, organ na drugo mesto telesa ali v drug organizem Pomensko specializiran glagol se na področju zelene energije uporablja s prvim pomenom (1), ki se v Gigafidi v sklopu 200 konkordanc pojavi 105- krat, npr. presaditi sadike/potaknjence/poganjke/rastlino/sejance/odraslo drevo. S tem pomenom (1) se glagol velikokrat rabi z nekim predlogom, npr. na, iz, v (presaditi na novo gredo/na stalno mesto/na domača tla/na vrt/na prosto, presaditi iz prirodnega okolja, presaditi v cvetlične lončke/v korito/v kompostno zemljo/v rodovitno prst). Delež, ki ga v Gigafidi dosega prvi pomen (1), je 52,5-odstotni. Raba je razširjena tudi na področju medicine, kjer se glagol determinologizira in uporablja v drugem pomenu (2), npr. presaditi ledvico/jetra/gen/krvotvorne celice). V sklopu 200 konkordanc se glagol z drugim pomenom (2) pojavi 87-krat in je tako njegov delež 43,5-odstotni. V Gigafidi se glagol pojavlja tudi v primerih tipa Nazivov ni bilo mogoče kar presaditi iz slovenščine v drug jezik. / Režiser Edi Majaron ni mogel s svoje kože, saj je izkušnje z odra marionet kar uspešno presadil tudi na operni oder. Ti primeri prikazujejo širjenje rabe glagola, ki se pri tem determinologizira. 3 Sklepne ugotovitve Večina glagolov vzetih iz GREET ima specializiran pomen in se pojavlja tako na področju zelene energije kot tudi v drugih sorodnih strokah. Primeri iz Gigafide potrjujejo, da je kar nekaj glagolov že samih po sebi terminoloških (npr. destilirati), čeprav se pogosto prekrivajo z glagoli, vzetimi iz splošnega jezika; od splošnih glagolskih leksemov glagolske termine torej loči le specializirana raba

12 168 Laura Mrhar oziroma pojavitev v ozkostrokovnih besedilih. Nekaj glagolov s specializiranim pomenom se pri prehajanju v druge stroke determinologizira (npr. reciklirati); ko se raba termina razširi, postane manj natančna, medtem ko se mora primarni pomen glagolskega termina v vseh primerih ohraniti. V nekaterih primerih je raba nekega glagola (npr. predelati) v stroki tako razširjena, da se uporablja več pomenov. Lahko se zgodi tudi, da v stroki glagol ohrani nespecializiran pomen oziroma pomen iz splošnega jezika (npr. napovedati), medtem ko je veliko manjše število tistih glagolov, ki so vezani na eno samo stroko (npr. ekološko nadzorovati). V okviru zelenoenergetske stroke gre za relativno nove pojme, zato lahko prihaja do nesoglasij pri rabi različnih dvojnic (npr. ekološko nadzorovati v nasprotju z ekorevidirati) ter pri slovenskem zapisu (npr. ekorevidirati/eko-revidirati/eko revidirati), kar se večinoma dogaja takrat, kadar ljudje o pravilni rabi in zapisu niso prepričani. Razvojne smernice terminologizacije in determinologizacije v primeru glagolov iz slovarja GREET torej splošno nakazujejo, da je pri pomensko primitivnih glagolih, vzetih iz splošnega jezika, poudarjena smer terminologizacije, medtem ko je pri pomensko specializiranih glagolih, vzetih iz strokovnega jezika in prenešenih ali v druge stroke ali v splošni jezik, poudarjena smer determinologizacije. Velikokrat je stopnja /ne/terminološkosti težko določljiva, še zlasti pri tistih glagolih, ki se pojavljajo v različnih strokah, zato /ne/terminološkost navadno določa konkretno besedilo, v katerem se glagol pojavi. Viri in literatura BIZJAK KONČAR, Aleksandra, et al., 2012: Slovar novejšega besedja slovenskega jezika. KLINAR, Stanko, 2004: Tehnični termin, kaj je to? Poskus definicije tehničnega termina s hkratno oslombo na Planinski terminološki slovar. Humar, Marjeta (ur.): Terminologija v času globalizacije. Ljubljana: Založba ZRC, ZRC SAZU MRHAR, Laura, 2015: Sestava dvojezičnega specializiranega slovarja s prevodoslovnega vidika. Neobjavljena doktorska disertacija. Ljubljana: Filozofska fakulteta. VIDOVIČ-MUHA, Ada, 2000: Slovensko leksikalno pomenoslovje (Razprave FF). Ljubljana: Znanstveni inštitut Filozofske fakultete. ŽAGAR KARER, Mojca, 2011: Terminologija med slovarjem in besedilom. Ljubljana: Založba ZRC, ZRC SAZU. ŽELE, Andreja, 2004: Stopnje terminologizacije v leksiki na primerih glagolov. Humar, Marjeta (ur.): Terminologija v času globalizacije. Ljubljana: Založba ZRC, ZRC SAZU

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Državni izpitni center *M1180314* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Izpitna pola Modul gradbeništvo NAVODILA ZA OCENJEVANJE Četrtek, 14. junij 01 SPLOŠNA MATURA RIC 01 M11-803-1-4 IZPITNA POLA Modul gradbeništvo

Prikaži več

1

1 1 KAZALO Kazalo 2 Ogled Toplarne Moste 3 Zgodovina 3 Splošno 4 O tovarni 5 Okolje 6 2 Ogled Toplarne Moste V ponedeljek ob 9.20 uri smo se dijaki in profesorji zbrali pred šolo ter se nato odpeljali do

Prikaži več

Evidenca_prejetih_vlog

Evidenca_prejetih_vlog Evidenca prejetih vlog za projekte prijavljene na Javni poziv objavljen dne 12. 12. 2018 Agencija za energijo v skladu s prvim odstavkom 373. člena Energetskega zakona (Uradni list RS, št. 17/14 in 81/15)

Prikaži več

Zavod sv. Stanislava Škofijska klasična gimnazija VPLIV KISLEGA DEŽJA NA RASTLINE poskus pri predmetu biologija

Zavod sv. Stanislava Škofijska klasična gimnazija VPLIV KISLEGA DEŽJA NA RASTLINE poskus pri predmetu biologija Zavod sv. Stanislava Škofijska klasična gimnazija VPLIV KISLEGA DEŽJA NA RASTLINE poskus pri predmetu biologija KAZALO: 1 UVOD...3 2 MATERIAL...4 POSTOPEK...4 3 SKICA NASTAVITVE POSKUSA...5 4 REZULTATI...6

Prikaži več

Podatkovni list o okoljski trajnosti Sto-Turbofix Mini Enokomponentna lepilna pena za lepljenje izolacijskih plošč Za opis izdelka glejte tehnični lis

Podatkovni list o okoljski trajnosti Sto-Turbofix Mini Enokomponentna lepilna pena za lepljenje izolacijskih plošč Za opis izdelka glejte tehnični lis Enokomponentna lepilna pena za lepljenje izolacijskih plošč Za opis izdelka glejte tehnični list (če je ta na voljo) Podatki za certificiranje zgradb po DGNB (različica 2012) Stopnja kakovosti (ENV 1.2)

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - 14 IntrerspecifiOna razmerja .ppt

Microsoft PowerPoint - 14 IntrerspecifiOna razmerja .ppt IV. POPULACIJSKA EKOLOGIJA 14. Interspecifična razmerja Št.l.: 2006/2007 1 1. INTERSPECIFIČNA RAZMERJA Osebki ene vrste so v odnosih z osebki drugih vrst, pri čemer so lahko ti odnosi: nevtralni (0), pozitivni

Prikaži več

Podatkovni list o okoljski trajnosti Sto-Vorlegeband Keramik Tračni profil za izoblikovanje fug na polietilenski osnovi Za opis izdelka glejte tehničn

Podatkovni list o okoljski trajnosti Sto-Vorlegeband Keramik Tračni profil za izoblikovanje fug na polietilenski osnovi Za opis izdelka glejte tehničn Tračni profil za izoblikovanje fug na polietilenski osnovi Za opis izdelka glejte tehnični list (če je ta na voljo) Podatki za certificiranje zgradb po DGNB (različica 2012) Stopnja kakovosti (ENV 1.2)

Prikaži več

34. seja Senata UL, z dne (sklepi HK UL, sprejeti na 10. seji dne ) I. Zbrane spremembe habilitacijskih področij članic UL, ki jih

34. seja Senata UL, z dne (sklepi HK UL, sprejeti na 10. seji dne ) I. Zbrane spremembe habilitacijskih področij članic UL, ki jih 34. seja Senata UL, z dne 24.1.2017 (sklepi HK UL, sprejeti na 10. seji dne 21.12.2016) I. Zbrane spremembe habilitacijskih področij članic UL, ki jih je HK UL zbirala in se odločila, da jih sedaj v paketu

Prikaži več

Pravila za čezmejne pošiljke odpadkov s poudarkom na odpadkih, ki vsebujejo GFRP; izkušnje IRSOP iz izvajanja nadzora nad čezmejnim pošiljanjem odpadk

Pravila za čezmejne pošiljke odpadkov s poudarkom na odpadkih, ki vsebujejo GFRP; izkušnje IRSOP iz izvajanja nadzora nad čezmejnim pošiljanjem odpadk Pravila za čezmejne pošiljke odpadkov s poudarkom na odpadkih, ki vsebujejo GFRP; izkušnje IRSOP iz izvajanja nadzora nad čezmejnim pošiljanjem odpadkov Delavnica: Kako ravnati z odpadki iz polimernih

Prikaži več

Novejši večbesedni leksemi v slovenščini z vidika slovaropisja Špela Petric Cobiss: 1.01 V članku je obravnavano področje novejših večbesednih leksemo

Novejši večbesedni leksemi v slovenščini z vidika slovaropisja Špela Petric Cobiss: 1.01 V članku je obravnavano področje novejših večbesednih leksemo Novejši večbesedni leksemi v slovenščini z vidika slovaropisja Špela Petric Cobiss: 1.01 V članku je obravnavano področje novejših večbesednih leksemov z vidika slovaropisja. Izhodišče za poskusno tipologijo

Prikaži več

Podatkovni list o okoljski trajnosti Sto-Weichfaserplatte M 042 Nut + Feder Toplotnoizolacijska plošča iz mehkih lesnih vlaken po EN Za opis izd

Podatkovni list o okoljski trajnosti Sto-Weichfaserplatte M 042 Nut + Feder Toplotnoizolacijska plošča iz mehkih lesnih vlaken po EN Za opis izd Toplotnoizolacijska plošča iz mehkih lesnih vlaken po EN 13171 Za opis izdelka glejte tehnični list (če je ta na voljo) Podatki za certificiranje zgradb po DGNB (različica 2012) Stopnja kakovosti (ENV

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Zapisovanje učnih izidov Bled, 21.1.2016 Darko Mali ECVET ekspert, CPI Pojmi: Kvalifikacija Kompetenca Učni cilji Učni izidi Enote učnih izidov Kreditne točke Programi usposabljanja NE! 2 Učni cilji kompetence

Prikaži več

Problemi sodobnega sveta Srednja šola Črnomelj KIDRIČEVA 18/a 8340 Črnomelj PROBLEMI SODOBNEGA SVETA (Seminarska naloga) 1

Problemi sodobnega sveta Srednja šola Črnomelj KIDRIČEVA 18/a 8340 Črnomelj PROBLEMI SODOBNEGA SVETA (Seminarska naloga) 1 Srednja šola Črnomelj KIDRIČEVA 18/a 8340 Črnomelj PROBLEMI SODOBNEGA SVETA (Seminarska naloga) 1 UVOD V tej seminarski nalogi vam bom opisal probleme, ki se trenutno dogajajo po vsem svetu, tudi pri nas,

Prikaži več

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ slovenscina 2018.docx

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ slovenscina 2018.docx OSNOVNA ŠOLA SOSTRO POROČILO O ANALIZI DOSEŽKOV NACIONALNEGA PREVERJANJA ZNANJA IZ SLOVENŠČINE leta 2018 Pripravile učiteljice slovenščine: Renata More, Martina Golob, Petra Aškerc, Katarina Leban Škoda

Prikaži več

Poročilo projekta : Učinkovita raba energije Primerjava klasične sončne elektrarne z sončno elektrarno ki sledi soncu. Cilj projekta: Cilj našega proj

Poročilo projekta : Učinkovita raba energije Primerjava klasične sončne elektrarne z sončno elektrarno ki sledi soncu. Cilj projekta: Cilj našega proj Poročilo projekta : Učinkovita raba energije Primerjava klasične sončne elektrarne z sončno elektrarno ki sledi soncu. Cilj projekta: Cilj našega projekta je bil izdelati učilo napravo za prikaz delovanja

Prikaži več

Podatkovni list o okoljski trajnosti StoLevell Duo Mineralna lepilna in armirna malta/podomet Za opis izdelka glejte tehnični list (če je ta na voljo)

Podatkovni list o okoljski trajnosti StoLevell Duo Mineralna lepilna in armirna malta/podomet Za opis izdelka glejte tehnični list (če je ta na voljo) Mineralna lepilna in armirna malta/podomet Za opis izdelka glejte tehnični list (če je ta na voljo) Podatki za certificiranje zgradb po DGNB (različica 2012) Stopnja kakovosti (ENV 1.2) barve in premazi

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 PRIROČNIK O VARČNI PORABI GORIVA IN EMISIJAH CO 2 ZA VOZILA MITSUBSIHI Nasveti voznikom Pravilna uporaba vozila, redno vzdrževanje in način vožnje (izogibanje agresivni vožnji, vožnja pri nižjih hitrostih,

Prikaži več

Microsoft Word - Predpisi_inšpektorat.docx

Microsoft Word - Predpisi_inÅ¡pektorat.docx SKUPNA OBČINSKA UPRAVA MEDOBČINSKEGA INŠPEKTORATA IN REDARSTVA MESTNE OBČINE NOVO MESTO IN OBČINE STRAŽA I. NADZOR NAD PREDPISI POSAMEZNE OBČINE USTANOVITELJICE SKUPNE OBČINSKE UPRAVE 1. MEDOBČINSKI INŠPEKTORAT

Prikaži več

Gorivna celica

Gorivna celica Laboratorij za termoenergetiko Delovanje gorivnih celic Najbolj uveljavljeni tipi gorivnih celic Obstaja veliko različnih vrst gorivnih celic, najpogosteje se jih razvršča glede na vrsto elektrolita Obratovalna

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation NOVOSTI NA PODROČJU NEVARNIH KEMIKALIJ GHS 1 mag. Sandra SENČIČ KOVA d.o.o., Celje NOVOSTI GHS Uredba (ES) št. 1272/2008 z dne 16.12.2008 o razvrščanju, označevanju in pakiranju snovi ter zmesi, o spremembi

Prikaži več

Družina v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi Boris Kern Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša, ZRC SAZU, Ljubljana UDK ' '373

Družina v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi Boris Kern Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša, ZRC SAZU, Ljubljana UDK ' '373 Boris Kern Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša, ZRC SAZU, Ljubljana UDK 811.163.6'367.625'373.611:81'243 Stopenjske tvorjenke iz glagolov čutnega zaznavanja Namen prispevka je na podlagi analize

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 PRIROČNIK O VARČNI PORABI GORIVA IN EMISIJAH CO 2 ZA VOZILA HONDA Nasveti voznikom Pravilna uporaba vozila, redno vzdrževanje in način vožnje (izogibanje agresivni vožnji, vožnja pri nižjih hitrostih,

Prikaži več

Poved in stavek

Poved in stavek Poved in stavek POVED je najmanjša enota besedila. POVED (nekaj pove) je zaokrožena skupina pomensko in oblikovno povezanih besed. Je srcu laže mi pri postalo. Pri srcu mi je postalo laže. Logično povezane

Prikaži več

SLOVENŠČINA TVORJENKE: So besede, ki jih tvorimo iz drugih besed. Levo obrazilo/predpona: Za pis Desno obrazilo/pripona: pis atelj Podstava/koren: pis

SLOVENŠČINA TVORJENKE: So besede, ki jih tvorimo iz drugih besed. Levo obrazilo/predpona: Za pis Desno obrazilo/pripona: pis atelj Podstava/koren: pis SLOVENŠČINA TVORJENKE: So besede, ki jih tvorimo iz drugih besed. Levo obrazilo/predpona: Za pis Desno obrazilo/pripona: pis atelj Podstava/koren: pis mo Vmesno obrazilo/medpona: pot o pis BESEDOTVORNI

Prikaži več

Direktiva Komisije 2014/44/EU z dne 18. marca 2014 o spremembi prilog I, II in III k Direktivi Evropskega parlamenta in Sveta 2003/37/ES o homologacij

Direktiva Komisije 2014/44/EU z dne 18. marca 2014 o spremembi prilog I, II in III k Direktivi Evropskega parlamenta in Sveta 2003/37/ES o homologacij L 82/20 Uradni list Evropske unije 20.3.2014 DIREKTIVA KOMISIJE 2014/44/EU z dne 18. marca 2014 o spremembi prilog I, II in III k Direktivi Evropskega parlamenta in Sveta 2003/37/ES o homologaciji kmetijskih

Prikaži več

Priročnik o varčnosti porabe goriva, emisijah CO in emisijah onesnaževal 2 zunanjega zraka s podatki za vse modele novih osebnih avtomobilov

Priročnik o varčnosti porabe goriva, emisijah CO in emisijah onesnaževal 2 zunanjega zraka s podatki za vse modele novih osebnih avtomobilov Priročnik o varčnosti porabe goriva, emisijah CO in emisijah onesnaževal 2 zunanjega zraka s podatki za vse modele novih osebnih avtomobilov Seznam novih modelov Suzuki v Sloveniji Nasveti voznikom za

Prikaži več

Uredba Komisije (EU) št. 1179/2012 z dne 10. decembra 2012 o merilih za določitev, kdaj odpadno steklo preneha biti odpadek na podlagi Direktive 2008/

Uredba Komisije (EU) št. 1179/2012 z dne 10. decembra 2012 o merilih za določitev, kdaj odpadno steklo preneha biti odpadek na podlagi Direktive 2008/ 11.12.2012 Uradni list Evropske unije L 337/31 UREDBA KOMISIJE (EU) št. 1179/2012 z dne 10. decembra 2012 o merilih za določitev, kdaj odpadno steklo preneha biti odpadek na podlagi Direktive 2008/98/ES

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M07250122* JESENSKI ROK GEOGRAFIJA Izpitna pola 2 Petek, 31. avgust 2007 / 80 minut Dovoljeno dodatno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese s seboj

Prikaži več

VARNOSTNI LIST

VARNOSTNI LIST MEGLIO WC DEO Bouquet Varnostni list 1. IDENTIFIKACIJA SNOVI/PRIPRAVKA IN PODATKI O DOBAVITELJU 1.1. Identifikacija snovi ali pripravka: MEGLIO WC DEO Bouquet. 1.2. Podatki o dobavitelju: ARONA TRGOVINA

Prikaži več

MARIE SKŁODOWSKA CURIE ( )

MARIE SKŁODOWSKA CURIE ( ) MARIE SKŁODOWSKA CURIE (1867-1934) OTROŠTVO Rodila se je v Varšavi 7. 11. 1867 kot Marya Salomee Skłodowska, kot peti otrok v družini učiteljev Imela je neverjeten spomin, pri petih letih je znala brati

Prikaži več

Priročnik o varčnosti porabe goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka osebnih vozil smart

Priročnik o varčnosti porabe goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka osebnih vozil smart Priročnik o varčnosti porabe goriva, emisijah CO 2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka osebnih vozil smart. Izdaja: oktober 2018 www.smart.com smart znamka Daimlerja Poraba goriva, emisije CO 2 in

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Obravnava kotov za učence s posebnimi potrebami Reading of angles for pupils with special needs Petra Premrl OŠ Danila Lokarja Ajdovščina OSNOVNA ŠOLA ENAKOVREDNI IZOBRAZBENI STANDARD NIŽJI IZOBRAZBENI

Prikaži več

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJ Elektrotehnika Močnostna elektrotehnika PO

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJ Elektrotehnika Močnostna elektrotehnika PO UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJ Elektrotehnika Močnostna elektrotehnika POROČILO PRAKTIČNEGA IZOBRAŽEVANJA v TERMOSOLAR d.o.o.,

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - −omen_Baènik

Microsoft PowerPoint - −omen_Baènik Strupene kovine v izobraževanju kaj in kako? Andreja Bačnik, ZRSŠ Agnes Šömen Joksić, ZZV Koper Vsebina Opravimo z izrazom težke kovine Razmejimo: elementi kovine strupene kovine Biogeokemijsko kroženje

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 IGRE NA SREČO IN NEVARNOSTI ZASVOJENOSTI Pripravile: FKPV - Komerciala I IGRALNIŠTVO Seminarska naloga Marec 2012 HAZARDERSTVO: RAZVADA, BOLEZEN, POSEL? Iskanje tveganja in tveganje prekletstva Magična

Prikaži več

FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA

FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA SE SPOMNITE SREDNJEŠOLSKE FIZIKE IN BIOLOGIJE? Saša Galonja univ. dipl. inž. arh. ZAPS marec, april 2012 Vsebina Kaj je zvok? Kako slišimo? Arhitekturna akustika

Prikaži več

Microsoft Word - bibliografske-zbirke-medicina.doc

Microsoft Word - bibliografske-zbirke-medicina.doc Univerza v Ljubljani Filozofska fakulteta Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo Sistemi za poizvedovanje Bibliografske zbirke področje medicine Mentor: doc.dr. Jure Dimec Avtorja:

Prikaži več

DELOVANJE KATALIZATORJEV Cilji eksperimenta: Opazovanje delovanja encima katalaze, ki pospešuje razkroj vodikovega peroksida, primerjava njenega delov

DELOVANJE KATALIZATORJEV Cilji eksperimenta: Opazovanje delovanja encima katalaze, ki pospešuje razkroj vodikovega peroksida, primerjava njenega delov DELOVANJE KATALIZATORJEV Cilji eksperimenta: Opazovanje delovanja encima katalaze, ki pospešuje razkroj vodikovega peroksida, primerjava njenega delovanja z delovanjem nebeljakovinskih katalizatorjev in

Prikaži več

Pravilno podiranje drevesa. Ogromne količine lesa. (sliki iz: Spravilo lesa s pomočjo velikega tovornjaka. Veliki

Pravilno podiranje drevesa. Ogromne količine lesa. (sliki iz:   Spravilo lesa s pomočjo velikega tovornjaka. Veliki Pravilno podiranje drevesa. Ogromne količine lesa. (sliki iz: http://www.ggsg.si/gozdarstvo.aspx) Spravilo lesa s pomočjo velikega tovornjaka. Veliki kompleksi gozda. Kaj je gozdarstvo... Gozdarstvo je

Prikaži več

PREIZKUS ZNANJA IZ VARSTVA PRED POŽAROM

PREIZKUS ZNANJA IZ VARSTVA PRED POŽAROM PREIZKUS ZNANJA IZ VARSTVA PRED POŽAROM NORMATIVNA UREDITEV VARSTVA PRED POŽAROM Kakšne pogoje mora izpolnjevati pooblaščena oseba za izvajanje ukrepov varstva pred požarom v večstanovanjskih hišah? Kako

Prikaži več

Microsoft Word - WP5 D15b infopackage supplement public buildings Slovenia.doc

Microsoft Word - WP5 D15b infopackage supplement public buildings Slovenia.doc ENERGETSKA IZKAZNICA KAKO SE NANJO PRIPRAVIMO Izkaznica na podlagi izmerjene rabe energije Energetske izkaznice za javne stavbe bodo predvidoma temeljile na izmerjeni rabi energije za delovanje stavbe.

Prikaži več

NOVOSTI NA PODROČJU HARMONIZIRANIH STANDARDOV V OKVIRU DIREKTIV NOVEGA PRISTOPA Pripravila: Enisa Šmrković, mag., Kontaktna točka SIST V 6. členu Zako

NOVOSTI NA PODROČJU HARMONIZIRANIH STANDARDOV V OKVIRU DIREKTIV NOVEGA PRISTOPA Pripravila: Enisa Šmrković, mag., Kontaktna točka SIST V 6. členu Zako NOVOSTI NA PODROČJU HARMONIZIRANIH STANDARDOV V OKVIRU DIREKTIV NOVEGA PRISTOPA Pripravila: Enisa Šmrković, mag., Kontaktna točka SIST V 6. členu Zakona o tehničnih zahtevah za proizvode in o ugotavljanju

Prikaži več

PRIROČNIK O VARČNI PORABI GORIVA IN EMISIJAH CO2

PRIROČNIK O VARČNI PORABI GORIVA IN EMISIJAH CO2 PRIROČNIK O VARČNI PORAI GORIVA IN EMISIJAH CO2 Seznam novih modelov Suzuki v Sloveniji Nasveti voznikom za varčno vožnjo Seznam vseh novih modelov osebnih vozil znamke Suzuki, ki so v tekočem letu naprodaj

Prikaži več

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke Prihranek energije pri posobitvi ogrevanja in energetski obnovi ovoja stavbe V primeru posobitve ogrevalnega sistema stanovanjske zgradbe je potrebno ugotoviti letno porabo toplotne energije. Približno

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Š i f r a k a n d i d a t a : *M07119111* Državni izpitni center SLOVENŠČINA KOT DRUGI JEZIK NA NARODNO MEŠANEM OBMOČJU V PREKMURJU Izpitna pola 1 A) Bralno razumevanje B) Razčlemba neumetnostnega besedila

Prikaži več

RAČUNSKO PREVERJANJE DOSEGANJA MERIL snes VSEBINA 1. Faktorji pretvorbe in energijska performančnost (EP P ) 2. Primer poslovne stavbe s plinskim kotl

RAČUNSKO PREVERJANJE DOSEGANJA MERIL snes VSEBINA 1. Faktorji pretvorbe in energijska performančnost (EP P ) 2. Primer poslovne stavbe s plinskim kotl RAČUNSKO PREVERJANJE DOSEGANJA MERIL snes VSEBINA 1. Faktorji pretvorbe in energijska performančnost (EP P ) 2. Primer poslovne stavbe s plinskim kotlom - z energijo drugih naprav 3. Primer poslovne stavbe

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - DPN_II__05__Zanesljivost.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - DPN_II__05__Zanesljivost.ppt [Compatibility Mode] Univerza v Ljubljani - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo KATEDRA ZA TEHNIŠKO VARNOST Delovne naprave in priprave II Boris Jerman Prioriteta pri izboru načinov varovanja: a) vgrajena varnost;

Prikaži več

UNIVERZA V MARIBORU PEDAGOŠKA FAKULTETA RAZREDNI POUK ŽIVA BITJA VSEBUJEJO VODO (vaja pri predmetu Didaktični praktikum iz biologije in kemije) Ime in

UNIVERZA V MARIBORU PEDAGOŠKA FAKULTETA RAZREDNI POUK ŽIVA BITJA VSEBUJEJO VODO (vaja pri predmetu Didaktični praktikum iz biologije in kemije) Ime in UNIVERZA V MARIBORU PEDAGOŠKA FAKULTETA RAZREDNI POUK ŽIVA BITJA VSEBUJEJO VODO (vaja pri predmetu Didaktični praktikum iz biologije in kemije) Ime in priimek: D. V. Skupina: 5 / D Maribor, 7. 5. 2012

Prikaži več

Uradni list RS - 32/2004, Uredbeni del

Uradni list RS - 32/2004, Uredbeni del PRILOGA VI POTRDILA O SKLADNOSTI (Vzorci vsebine) Stran 1 A) POTRDILO O SKLADNOSTI ZA VOZILO HOMOLOGIRANEGA TIPA POTRDILO O SKLADNOSTI ZA VOZILO HOMOLOGIRANEGA TIPA (1) (številka potrdila o skladnosti:)

Prikaži več

PS v luci NUV_Mohorko_GZS_

PS v luci NUV_Mohorko_GZS_ Prednostne snovi v luči Načrta upravljanja voda 2009 do 2015 Dr. Tanja Mohorko, uni. dipl. inž. kem. inž. Ljubljana, 03.07.2012 Pregled predstavitve Evropska zakonodaja za področje prednostnih snovi Metodologija

Prikaži več

GASILSKA ZVEZA SLOVENIJE Ljubljana, Tržaška cesta , Fax: Št.: GZS-35/2016 D

GASILSKA ZVEZA SLOVENIJE Ljubljana, Tržaška cesta , Fax: Št.: GZS-35/2016 D GASILSKA ZVEZA SLOVENIJE Ljubljana, Tržaška cesta 221 01 241 97 57, 241 97 52 Fax: 01 241 97 64 E-mail: gasilska.zveza-slo@siol.net Št.: GZS-35/2016 Datum: 22.02.2016 Zadeva: PREDLOG PRAVIL GASILSKE SLUŽBE

Prikaži več

1. RAZRED 1 x A4 črtan zvezek 11 mm razmik med vrsticami (tip: tako lahko) - SLJ 1 x A4 brezčrtni zvezek (tip: tako lahko) - SPO 1 x A5 brezčrtni zvez

1. RAZRED 1 x A4 črtan zvezek 11 mm razmik med vrsticami (tip: tako lahko) - SLJ 1 x A4 brezčrtni zvezek (tip: tako lahko) - SPO 1 x A5 brezčrtni zvez 1. RAZRED 1 x A4 črtan zvezek 11 mm razmik med vrsticami (tip: tako lahko) - SLJ 1 x A4 brezčrtni zvezek (tip: tako lahko) - SPO 1 x A5 brezčrtni zvezek (tip: tako lahko) GUM (glasbena umetnost) 1 x A5

Prikaži več

NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem pose

NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem pose NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem posevku Ta letak vam nudi informacije o dobrih kmetijskih

Prikaži več

VARNOSTNI LIST

VARNOSTNI LIST MEGLIO WC DEO Lavanda Varnostni list 1. IDENTIFIKACIJA SNOVI/PRIPRAVKA IN PODATKI O DOBAVITELJU 1.1. Identifikacija snovi ali pripravka: MEGLIO WC DEO Lavanda. 1.2. Podatki o dobavitelju: ARONA TRGOVINA

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Samoevalvacija: POČUTJE UČENCEV V ŠOLI IN OCENA RAZLIČNIH ŠOLSKIH DEJAVNOSTI TER POGOJEV ZA DELO Šolsko leto 2018/19 PREDSTAVITEV REZULTATOV ANKETNEGA VPRAŠALNIKA ZA UČENCE OD 4. DO 9. RAZREDA IN UGOTOVITVE

Prikaži več

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx številka 13, 15. dec.2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! Danes nadaljujemo z vprašanji, s katerimi vrednotite konkretne lastnosti in sposobnosti posameznega kandidata. V prejšnjih

Prikaži več

Microsoft Word - 501_GEO_.doc

Microsoft Word - 501_GEO_.doc SPLOŠNA MATURA IZ GEOGRAFIJE V LETU 2011 Poročilo DPK SM za geografijo VSEBINA 1 Splošni podatki 1.1 Število in struktura kandidatov po izobraževalnem programu in statusu 1.2 Potek zunanjega ocenjevanja

Prikaži več

Priloga k pravilniku o ocenjevanju za predmet LIKOVNA UMETNOST. Ocenjujemo v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja v srednjih šolah

Priloga k pravilniku o ocenjevanju za predmet LIKOVNA UMETNOST. Ocenjujemo v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja v srednjih šolah Priloga k pravilniku o ocenjevanju za predmet LIKOVNA UMETNOST. Ocenjujemo v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja v srednjih šolah in Pravili ocenjevanja Gimnazije Novo mesto, veljavnim

Prikaži več

Partnerska mesta projekta NewPilgrimAge se nahajajo ob evropski kulturni poti sv. Martina -»Via Sancti Martini«. Zdaj združujejo moči za oživitev kult

Partnerska mesta projekta NewPilgrimAge se nahajajo ob evropski kulturni poti sv. Martina -»Via Sancti Martini«. Zdaj združujejo moči za oživitev kult Partnerska mesta projekta NewPilgrimAge se nahajajo ob evropski kulturni poti sv. Martina -»Via Sancti Martini«. Zdaj združujejo moči za oživitev kulturne dediščine in spodbujanje skupnih evropskih vrednot

Prikaži več

KRITERIJI ZA PREVERJANJE IN OCENJEVANJE ZNANJA – SLOVENŠČINA

KRITERIJI ZA PREVERJANJE IN OCENJEVANJE ZNANJA – SLOVENŠČINA KRITERIJI ZA PREVERJANJE IN OCENJEVANJE ZNANJA SLOVENŠČINA Obvezni učbeniki Berilo Branja 1, 2, 3, 4 Na pragu besedila 1, 2, 3, 4 (učbenik in delovni zvezek); Če dijak pri pouku nima ustreznega učbenika,

Prikaži več

Paper Title

Paper Title Iskanje pragmatičnih enot v neoznačenem korpusu: primer kažipotov Agnes Pisanski Peterlin Oddelek za prevajalstvo, Filozofska fakulteta, Univerza v Ljubljani Aškerčeva 2, 1000 Ljubljana agnes.pisanski@guest.arnes.si

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, XXX [ ](2013) XXX draft DIREKTIVA KOMISIJE.../ /EU z dne XXX o spremembi prilog I, II in III k Direktivi 2000/25/ES Evropsk

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, XXX [ ](2013) XXX draft DIREKTIVA KOMISIJE.../ /EU z dne XXX o spremembi prilog I, II in III k Direktivi 2000/25/ES Evropsk EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, XXX [ ](2013) XXX draft DIREKTIVA KOMISIJE.../ /EU z dne XXX o spremembi prilog I, II in III k Direktivi 2000/25/ES Evropskega parlamenta in Sveta o ukrepih, ki jih je treba

Prikaži več

AMIN I

AMIN I AMI I Kaj so Amini Amini so zelo razširjene spojine v naravnih ali umetnih organskih snoveh.kemijsko so vezani v barvilih, zdravilih,alkaloidih in polimerih.prosti amini se redko pojavljajo v naravi, nastanejo

Prikaži več

POROČILO O VAJI: IZDIHAVANJE CO2 PRI ČLOVEKU

POROČILO O VAJI: IZDIHAVANJE CO2 PRI ČLOVEKU POROČILO O VAJI: FOTOSINTETSKA BARVILA V LISTIH RASTLIN Jan Vogler, 4.h, GIMB 1 UVOD Pri pouku biologije smo delali vajo z naslovom fotosintetska barvila v listih rastlin. Cilji vaje: dokazati da so v

Prikaži več

%

% OSNOVNA ŠOLA NARODNEGA HEROJA RAJKA HRASTNIK PODRUŽNIČNA ŠOLA DOL PRI HRASTNIKU PODRUŽNICA LOG AKTIV TJA IN NI KRITERIJ OCENJEVANJA 2018/2019 0-44 % nzd (1) 45-64 % zd (2) 65-79 % db (3) 80-89 % pdb (4)

Prikaži več

Microsoft Word - SL Common Communication 2 updated v1.1.doc

Microsoft Word - SL Common Communication 2 updated v1.1.doc Skupno sporočilo o običajni praksi pri splošnih navedbah naslovov razredov Nicejske klasifikacije (verzija 1.1) 1 20. februar 2014 Sodišče je 19. junija 2012 izreklo sodbo v zadevi C-307/10 IP Translator

Prikaži več

PRILOGA II Obrazec II-A Vloga za pridobitev statusa kvalificiranega proizvajalca elektri ne energije iz obnovljivih virov energije 1.0 Splošni podatki

PRILOGA II Obrazec II-A Vloga za pridobitev statusa kvalificiranega proizvajalca elektri ne energije iz obnovljivih virov energije 1.0 Splošni podatki PRILOGA II Obrazec II-A Vloga za pridobitev statusa kvalificiranega proizvajalca elektri ne energije iz obnovljivih virov energije 1.0 Splošni podatki o prosilcu 1.1 Identifikacijska številka v registru

Prikaži več

0.1 NASLOVNA STRAN O - VODILNA MAPA INVESTITOR: MARIBORSKE LEKARNE MARIBOR Minařikova 6, 2000 Maribor (ime, priimek in naslov investitorja oziroma nje

0.1 NASLOVNA STRAN O - VODILNA MAPA INVESTITOR: MARIBORSKE LEKARNE MARIBOR Minařikova 6, 2000 Maribor (ime, priimek in naslov investitorja oziroma nje 0.1 NASLOVNA STRAN O - VODILNA MAPA INVESTITOR: MARIBORSKE LEKARNE MARIBOR Minařikova 6, 2000 Maribor (ime, priimek in naslov investitorja oziroma njegov naziv in sedež) OBJEKT: LEKARNA BETNAVA (poimenovanje

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - lca.presentation.ppt [Združljivostni način]

Microsoft PowerPoint - lca.presentation.ppt [Združljivostni način] Analiza življenskega cikla Life Cycle Assessment LCA Znanstveni pogled na zeleno ekonomijo! What does it mean to be Green?? What is Sustainability?? Kaj nam pomeni Zelena ekonomija?? Kaj pomeni Trajnostno

Prikaži več

Kovinska protipoplavna KD vrata Življenje je kot reka, včasih mirna, drugič deroča a vedno polna presenečenj. Če vas v življenju p

Kovinska protipoplavna KD vrata Življenje je kot reka, včasih mirna, drugič deroča a vedno polna presenečenj. Če vas v življenju p Kovinska protipoplavna KD vrata Življenje je kot reka, včasih mirna, drugič deroča a vedno polna presenečenj. Če vas v življenju ponese deroča voda, se lahko zaščitite, dokler se voda ne umiri. JUNIJ 2015

Prikaži več

eko projet in ostali za spletno stran

eko projet in ostali za spletno stran VODA KOT ŽIVLJENJSKA VREDNOTA N Rozina Kramar Daniela Huber Tkalec, Gizela Vidak Cilji: -razumevanje pomena vode za živa bitja, -spodbujati otroke k razmišljanju o pomenu vode, -iskati izvirne ideje za

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Tehnološki izzivi proizvodnja biometana in njegovo injiciranje v plinovodno omrežje prof. dr. Iztok Golobič Predstojnik Katedre za toplotno in procesno tehniko Vodja Laboratorija za toplotno tehniko Fakulteta

Prikaži več

Priloga 1: Poročilo o pregledu Firma izvajalca javne službe: Sedež izvajalca javne službe: ID za DDV: Matična številka izvajalca javne službe: POROČIL

Priloga 1: Poročilo o pregledu Firma izvajalca javne službe: Sedež izvajalca javne službe: ID za DDV: Matična številka izvajalca javne službe: POROČIL Priloga 1: Poročilo o pregledu Firma izvajalca javne službe: Sedež izvajalca javne službe: ID za DDV: Matična številka izvajalca javne službe: POROČILO O PREGLEDU MALE KOMUNALNE ČISTILNE NAPRAVE Z ZMOGLJIVOSTJO,

Prikaži več

Bodi moder zgled

Bodi moder zgled www.modra-energija.si Bodi moder zgled Moč je v vaših rokah Naredite kaj za bolj zdravo okolje.naredite nekaj koristnega. Prevzemite del skrbi in odgovornosti za naravo. Kar storimo dobrega za naravo,

Prikaži več

016 2017 2015 2016 2017 2015 2016 2017 2015 2016 201 2016 2017 2015 2016 2017 2015 2016 2017 2015 2016 2 016 2017 2015 2016 2017 2015 2016 2017 2015 2016 201 2016 2017 2015 2016 2017 2015 2016 2017 2015

Prikaži več

ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO Šegova ulica 112, 8000 Novo mesto Višja strokovna šola Datum: Razpis za imenovanje predavateljev Zadeva: Razpis za

ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO Šegova ulica 112, 8000 Novo mesto Višja strokovna šola Datum: Razpis za imenovanje predavateljev Zadeva: Razpis za ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO Šegova ulica 112, 8000 Novo mesto Višja strokovna šola Datum: 7. 7. 2015 Razpis za imenovanje predavateljev Zadeva: Razpis za imenovanje predavateljev Višje strokovne šole Šolskega

Prikaži več

Sistemi za podporo odločanju

Sistemi za podporo odločanju Potresna varnost v Sloveniji s poudarkom na preventivi in pripravljenosti na potres in obnovi po potresu in potrebi po razvoju primerljivega orodja za obvladovanje poplavnih tveganj dr. R. Žarnič, E.Vivoda

Prikaži več

Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa

Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa znanja slovenskega jezika (Ur. l. RS št. 47/1994),

Prikaži več

OPERATIVNI PROGRAM RAVNANJA S KOMUNALNIMI ODPADKI s poudarkom na doseganju okoljskih ciljev iz Direktive 2008/98/ES, Direktive 94/62/ES in Direktive 1

OPERATIVNI PROGRAM RAVNANJA S KOMUNALNIMI ODPADKI s poudarkom na doseganju okoljskih ciljev iz Direktive 2008/98/ES, Direktive 94/62/ES in Direktive 1 OPERATIVNI PROGRAM RAVNANJA S KOMUNALNIMI ODPADKI s poudarkom na doseganju okoljskih ciljev iz Direktive 2008/98/ES, Direktive 94/62/ES in Direktive 1999/31/ES (Marec 2013) Operativni načrt v skladu z

Prikaži več

Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T

Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T pred požarnim preskokom Q FO za požarni preskok polnorazviti

Prikaži več

Podatkovni list o okoljski trajnosti StoPrep Sil Silikatno sredstvo za temeljni premaz na notranjem območju, brez konzervansov Za opis izdelka glejte

Podatkovni list o okoljski trajnosti StoPrep Sil Silikatno sredstvo za temeljni premaz na notranjem območju, brez konzervansov Za opis izdelka glejte Silikatno sredstvo za temeljni premaz na notranjem območju, brez konzervansov Za opis izdelka glejte tehnični list (če je ta na voljo) Podatki za certificiranje zgradb po DGNB (različica 2018) Stopnja

Prikaži več

ALKOHOLI

ALKOHOLI ALKOHOLI Kaj je alkohol? Alkohol je bistvena učinkovina v alkoholnih pijačah, ter alkoholi so pomembna skupina organskih spojin. V kemiji je alkohol splošen pojem, ki ga uporabljamo za vsako organsko spojino,

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M12224223* Višja raven JESENSKI IZPITNI ROK Izpitna pola 3 Pisno sporočanje A) Pisni sestavek (v eni od stalnih sporočanjskih oblik) (150 180 besed)

Prikaži več

Iztok KOSEM in Špela ARHAR HOLDT Trojina, zavod za uporabno slovenistiko ANALIZA BESEDIŠČA IN SKLADNJE V BESEDILIH TESTA BRALNE PISMENO

Iztok KOSEM in Špela ARHAR HOLDT Trojina, zavod za uporabno slovenistiko   ANALIZA BESEDIŠČA IN SKLADNJE V BESEDILIH TESTA BRALNE PISMENO Iztok KOSEM in Špela ARHAR HOLDT Trojina, zavod za uporabno slovenistiko www.trojina.si ANALIZA BESEDIŠČA IN SKLADNJE V BESEDILIH TESTA BRALNE PISMENOSTI PISA 2009 TEMA POROČILA PISA (The Programme for

Prikaži več

KEMAMIX G

KEMAMIX G KEMAMIX G Grobi apnenocementni omet in malta za zidanje Dober oprijem na podlago Pravilna in kontrolirana sestava Ustreza skupini ometov GP CS IV po SIST EN 988-1:2017 Malta za zidanje po SIST EN 988-2:2017

Prikaži več

GROBI KURIKUL ZA 3. letnik program administrator TEMELJI GOSPODARSTVA KOMUNICIRANJE MODUL: KOMUNICIRANJE UČITELJ: SKLOP Predvideni časovni okvir CILJI

GROBI KURIKUL ZA 3. letnik program administrator TEMELJI GOSPODARSTVA KOMUNICIRANJE MODUL: KOMUNICIRANJE UČITELJ: SKLOP Predvideni časovni okvir CILJI GROBI KURIKUL ZA 3. letnik program administrator TEMELJI GOSPODARSTVA KOMUNICIRANJE MODUL: KOMUNICIRANJE UČITELJ: SKLOP Predvideni časovni okvir CILJI Samostojno izdelovanje predstavitev s programom za

Prikaži več

Gospodarjenje z energijo

Gospodarjenje z energijo 1 Alternativne delovne snovi A Uvod Vir toplote za delovne krožne procese je običajno zgorevanje fosilnih goriv ali jedrska reakcija, pri katerih so na razpolago relativno visoke temperature, s tem pa

Prikaži več

IZBIRNI PREDMETI šolsko leto 2019/2020 neobvezni izbirni predmeti v 4., 5. in 6. razredu

IZBIRNI PREDMETI šolsko leto 2019/2020 neobvezni izbirni predmeti v 4., 5. in 6. razredu IZBIRNI PREDMETI šolsko leto 2019/2020 neobvezni izbirni predmeti v 4., 5. in 6. razredu Spoštovani! Osnovna šola poleg obveznih predmetov in obveznih izbirnih predmetov izvaja v šolskem letu 2017/2018

Prikaži več

SEAT Tarraco.

SEAT Tarraco. SEAT Tarraco. Tehnični podatki. Motor 1.5 EcoTSI 150 KM (110 kw) MQ-6 Start/Stop Valji/ventili (skupaj) 4/16 4/16 Gibna prostornina (cm 3 ) 1.498 1.984 Premer in hod bata (mm) 74,5/85,9 82,5/92,8 Kompresijsko

Prikaži več

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 1. UVOD Enačbo leče dobimo navadno s pomočjo geometrijskih konstrukcij. V našem primeru bomo do te enačbe prišli eksperimentalno, z merjenjem razdalj a in b. 2. NALOGA Izračunaj

Prikaži več

Večna pot 2, SI-1000 Ljubljana VABILO Otrokov svet je svež, nov in lep, poln vznemirjenj, čudenja in presenečenj in prav tak je slovenski gozd! Gozdar

Večna pot 2, SI-1000 Ljubljana VABILO Otrokov svet je svež, nov in lep, poln vznemirjenj, čudenja in presenečenj in prav tak je slovenski gozd! Gozdar VABILO Otrokov svet je svež, nov in lep, poln vznemirjenj, čudenja in presenečenj in prav tak je slovenski gozd! je v zadnjih letih pridobil številne izkušnje in znanja za podporo privlačnejšemu vzgojnoizobraževalnemu

Prikaži več

Diapositiva 1

Diapositiva 1 Različni pogledi na proizvodnjo in rabo energije v prometu, stavbah in v industriji Andrej Kitanovski, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo EPC - Energy Policy Consideration, GZS, Ljubljana 2019

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation IV. Mednarodna znanstvena konferenca: ZA ČLOVEKA GRE: DRUŽBA IN ZNANOST V CELOSTNI SKRBI ZA ČLOVEKA Alma Mater Europaea - ECM Maribor, 11-12. marec 2016 ODZIVANJE ZDRAVSTVENEGA OSEBJA V PRIMERIH NASILJA

Prikaži več

7

7 7.LABORATORIJSKA VAJA PRI BIOLOGIJI Kolonije bakterij POROČILO Januar 2006 Cilj eksperimenta Cilj je bil, da spoznamo v kakšnih pogojih se najbolje razmnožujejo bakterije in kje se sploh nahajajo. Spoznali

Prikaži več

Dolgoročna zanesljivost.

Dolgoročna zanesljivost. Dolgoročna zanesljivost. WWW.OKTRUCKS.COM OK TRUCKS: IVECO nudi celovito ponudbo rabljenih vozil najboljših blagovnih znamk skupaj z vseobsegajočimi storitvami in poslovnimi rešitvami. O nas OK TRUCKS

Prikaži več

Microsoft Word - 28 seja x tocka Odlok o mrezi javne zdravstvene sluzbe na primarni ravni v OA - 2. obravnava celotno gradivo z

Microsoft Word - 28 seja x tocka Odlok o mrezi javne zdravstvene sluzbe na primarni ravni v OA - 2. obravnava celotno gradivo z Predlagatelj: TADEJ BEOČANIN ŽUPAN OBČINE AJDOVŠČINA Datum: 12. 1. 2018 OBČINSKI SVET OBČINE AJDOVŠČINA ZADEVA: ODLOK O MREŽI JAVNE ZDRAVSTVENE SLUŽBE NA PRIMARNI RAVNI V OBČINI AJDOVŠČINA 2. obravnava

Prikaži več

Masarykova cesta Ljubljana Slovenija e-naslov: Številka: /2018/ 6 Ljubljana, GENERALNI SEKRETARIAT VLADE REPU

Masarykova cesta Ljubljana Slovenija e-naslov: Številka: /2018/ 6 Ljubljana, GENERALNI SEKRETARIAT VLADE REPU Masarykova cesta 16 1000 Ljubljana Slovenija e-naslov: gp.mizs@gov.si Številka: 478-922018 6 Ljubljana, 4. 10. 2018 GERALNI SEKRETARIAT VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE Gp.gs@gov.si ZADEVA: Uvrstitev novega projekta

Prikaži več

1 ORO , januar 2019 / Izdelal: V. Črtalič, A. Smuk / Odobril: E. Uljančič

1 ORO , januar 2019 / Izdelal: V. Črtalič, A. Smuk / Odobril: E. Uljančič 1 2 Kot vsako podjetje se tudi pri nas ukvarjamo z varovanjem okolja, s čimer se držimo zahtev iz standarda za okolje ISO 14001. Zavedamo se tudi naših okolijskih vidikov s katerimi vplivamo na okolje

Prikaži več