OPISI PREGLEDOV IN PODROČIJ (okvirne informacije in navodila za zavarovance) Abdominalna kirurgija Abdominalna kirurgija se ukvarja z kirurgijo in dia

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "OPISI PREGLEDOV IN PODROČIJ (okvirne informacije in navodila za zavarovance) Abdominalna kirurgija Abdominalna kirurgija se ukvarja z kirurgijo in dia"

Transkripcija

1 OPISI PREGLEDOV IN PODROČIJ (okvirne informacije in navodila za zavarovance) Abdominalna kirurgija Abdominalna kirurgija se ukvarja z kirurgijo in diagnostiko trebušnih organov. Prvi in kontrolni specialistično ambulantni pregled za abdominalno kirurgijo: Pregled specialista abdominalne kirurgije obsega pregled morebitne dosedanje dokumentacije, pogovor o dosedanjih boleznih, trenutnih težavah in klinični pregled bolnika. Po končani obravnavi bolnik prejme pisni izvid s končno oceno stanja in priporočil za zdravljenje in razlago morebitnega kirurškega posega. UZ trebuha (trebušna slinavka, žolčnik, jetra, vranica, mehur, prostata, ledvica) Z ultrazvokom trebuha pregledujemo naslednje organe: jetra, žolčne vode, žolčnik, trebušno slinavko, ledvice, nadledvične žleze, vranico, trebušne arterije in vene, retroperitonej, sečni mehur, prostato pri moškem. Ocenjujemo lego in velikost organov, tkivno strukturo organov, bolezenske spremembe na vseh naštetih organih. Navodila za pripravo na pregled: Pred preiskavo morate biti tešči vsaj 6h. Pijete lahko le vodo ali nesladkan čaj. 2h pred preiskavo popijte 0,5 l vode, da bo mehur poln. Bolezni ožilja Ambulanta bolezni ožilja preiskuje najpogostejše razloge obolevnosti in dejavnike tveganja ožilja. Prvi in kontrolni specialistično ambulantni pregled bolezni ožilja V ambulanti pomagamo pri diagnosticiranju in zdravljenju bolezni ožilja. Pregled vsebuje: Pregled specialista obsega pregled morebitne dosedanje dokumentacije, pogovor o dosedanjih boleznih, trenutnih težavah in klinični pregled bolnika. Po končani obravnavi bolnik prejme pisni izvid s končno oceno stanja in priporočil za zdravljenje in razlago morebitnega kirurškega posega. UZ vratnih žil Ultrazvočna preiskava vratnih arterij omogoča neinvazivno oceno aterosklerotičnih sprememb na notranji žilni steni in posledične zožitve žile. Preiskava natančno in hitro odkriva že začetne aterosklerotične spremembe na žilju.

2 UZ perifernega ožilja, aorte Ultrazvočna preiskava arterij je zanesljiva, neinvazivna, neboleča metoda, ki nam omogoča ugotoviti periferno arterijsko bolezen. DUPLEX ultrazvočna preiskava ven nog Omogoči nam natančen prikaz vseh ven nog, njihovega poteka in tudi področij povratnega toka krvi, to je področij, kjer venska kri teče navzdol namesto navzgor. Preiskava je neinvazivna in neboleča. Pacient je med pregledom povrhnjih ven v stoječem položaju z razbremenjeno preiskovano nogo. Zdravnik s pomočjo ultrazvočne slike na zaslonu ocenjuje potek povrhnjih ven, njihov premer in prehodnost, poleg tega pa tudi morebitno prisotnost patološkega povratnega toka krvi, njegovo trajanje in obseg. Hkrati se pregleda tudi globoke vene, predvsem njihovo prehodnost in odsotnost strdkov globoke venske tromboze. Po opravljeni preiskavi zdravnik specialist napiše izvid, v katerem natančno popiše potek in delovanje venskega sistema nog. Informacije, ki jih pridobimo s to preiskavo, so ključne za izbiro najustreznejšega načina zdravljenja venske bolezni, hkrati pa je preiskavo mogoče poljubno ponavljati in s tem spremljati stanje bolezni tudi po zdravljenju. S to metodo lahko poleg napredovale periferne arterijske bolezni odkrijemo tudi njene predklinične oblike, ki še ne povzročajo subjektivnih težav, torej posameznik za bolezen še ne ve. V primeru patoloških vrednosti je potrebna nadaljnja obravnava pri angiologu. Kardiologija Kardiologija je veja interne medicine, ki se ukvarja z boleznimi srca in ožilja. Prvi in kontrolni specialistično ambulantni kardiološki pregled Obsega pregled morebitne dosedanje dokumentacije, razširjen klinični kardiološki pregled, oceno telesne hranjenosti, ocena dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja, mnenje glede sposobnosti za operacije ter pisni izvid s končno oceno stanja preiskovanca in priporočili. Elektrokardiografija (EKG) skupaj s specialistnično ambulantnim kardiološkim pregledom EKG je osnovni diagnostični postopek za odkrivanje bolezni srca. Z analizo električne aktivnosti srca ugotavljamo motenje srčnega ritma, motnje prekrvavitve srčne mišice in druga bolezenska stanja. Zdravnik se po potrebi odloči tudi za daljše snemanje EKG. 24h Holter monitoring EKG S posebnim aparatom 24 ur snemamo delovane srca (EKG). Ocenimo predvsem motnje srčnega ritma, manj zanesljivo pa tudi spremembe, ki bi lahko govorile za koronarno srčno bolezen. 24h merjenje krvnega tlaka Preiskava omogoča kontrolo urejenosti krvnega tlaka tako podnevi kot tudi ponoči s pomočjo sodobnega monitorja krvnega tlaka, ki omogoča do 24 urno snemanja krvnega tlaka in srčne frekvence.

3 UZ srca Z ultrazvočno preiskavo srca ugotavljamo obliko in velikost srca oz. posameznih votlin, motnje krčenja in sproščanja srčne mišice, obliko in delovanja srčnih zaklopk, pretoke in tlake v posameznih delih srca in velikih žilah ter morebitne spremembe v okolici srca. Obremenitveno testiranje (cikloergometrija) Obremenitveni test je neinvazivna preiskovalna metoda, s katero ugotavljamo morebitno ishemično bolezen srca. Med stopnjevanjem obremenitve na posebnem kolesu nenehno merimo EKG, krvni tlak, srčno frekvenco. Test se uporablja pri sumu na koronarno bolezen, za oceno morebitnih motenj ritma, ki nastanejo med naporom. Uporablja se tudi za oceno splošne telesne zmogljivosti. Gastroenterologija Gastroenterologija je veja interne medicine, ki se ukvarja z diagnostiko in zdravljenjm bolezni prebavil, jeter in žolčnih poti. Prvi in kontrolni specialistično ambulantni gastroenterološki pregled Specialistični pregled obsega pregled morebitne dosedanje dokumentacije, natančen pogovor o dosedanjih boleznih in trenutnih težavah. Sledi klinični pregled. Če je potrebno sledi odvzem krvi za laboratorijske preiskave ter napotitev na morebitno dodatno diagnostiko. Za razjasnitev težav je pogosto potreben UZ trebuha, gastrskopija ali kolonoskopija. Kolonoksopija z morebiti potrebno biopsijo / polipektomijo / histopatološkim pregledom Kolonoskopija velja za zelo zanesljivo diagnostično preiskavo, pri kateri lahko odkrijemo pomembne predrakave in rakave spremembe v debelem črevesu in danki ter še nekatere druge bolezenske spremembe črevesne sluznice, kot so vnetne bolezni črevesa, divertikli in žilne spremembe. Če med preiskavo ugotovimo spremembe na sluznici, uvedemo preko inštrumenta kleščice in odvzamemo delček sluznice ter ga pošljemo na histopatološki pregled. Kadar naletimo na polipe, jih z zanko in s pomočjo električnega toka odrežemo. Če je polipov veliko in vseh ni mogoče odstraniti naenkrat, je potrebno kolonoskopijo ponoviti. Navodila za pripravo na pregled: Za izvedbo pregleda je potrebna priprava in sicer je potrebno posebno čiščenje črevesa. 3 dni pred pregledom ne smete jesti surove zelenjave in sadja, izdelkov s semeni, oreščkov, suhega sadja, ipd., 24h pred pregledom ne smete jesti nobene goste hrane in mlečnih izdelkov. Popiti je potrebno vsaj 2 litra nesladkanega čaja ali vode. Po navodilih proizvajalca je potrebno zaužiti tudi sredstvo za čiščenje črevesja. Gastroskopija z morebiti potrebno biopsijo / polipektomijo / histopatološkim pregledom / hitrim ureazni test (HUT) Gastroskopija je diagnostična preiskava, pri kateri s posebnim medicinskim instrumentom gastroskopom pregledamo notranjost požiralnika, želodca in dvanajstnika. Pri preiskavi si natačno ogledamo izgled sluznice zgornjih prebavil. Hkrati lahko tudi odvzamemo vzorce tkiva za histopatološko preiskavo.

4 Navodila za pripravo na pregled: Pred preiskavo morate biti tešči vsaj 6h, popijete lahko le manjšo količino vode. 3h pred preiskavo ne smete piti. UZ trebuha (trebušna slinovka, žolčnik, jetra, vranica, mehur, prostata, ledvica) Z ultrazvokom trebuha pregledujemo naslednje organe: jetra, žolčne vode, žolčnik, trebušno slinavko,ledvice, nadledvične žleze,vranico, trebušne arterije in vene, retroperitonej,sečni mehur, prostato pri moškem. Navodila za pripravo na pregled: Pred preiskavo morate biti tešči vsaj 6h. Pijete lahko le vodo ali nesladkan čaj. 2h pred preiskavo popijte 0,5 l vode, da bo mehur poln. Urea dihalni test Urea dihalni test je neinvazivna metoda ( dihalni test), pri kateri v izdihanem zraku odkrivamo okužbo z bakterija Helicobacter pylori. Ta bakterija povzroča vnetje želodčne sluznice in razjede v želodcu in dvanajstniku, ima pa tudi pomembno vlogo pri razvoju nekaterih vrst želodčnega raka. Večina okuženih nima posebnih simptomov. Baketrija Helicobacter pylori ima pomembno vlogo pri kožni bolezni rozacea. Okužbo zdravimo s trotirno terapijo. Priporočeno je sedemdnevno zdravljenje z zdravilom, ki zavira izločanje želodčne kisline in dvema antibiotikoma. Uspeh zdravljenja preverjamo z urea dihalnim testom. V primeru neuspešnega zdravljenja (odpornost bakterij na določene antibiotike) lahko terapijo ponovimo. Izbor antibiotikov je pogosto odvisen od dodatnih mikrobioloških preiskav. Navodila za pripravo na pregled: Pred preiskavo morate biti tešči vsaj 6h. Pijete lahko le vodo. Laktozna intoleranca V diagnostiki laktozne intolerance uporabljamo dihalni test. Na pregled pridemo tešči, zaužijemo raztopljeno laktozo ter nato na določene časovne razmike pihamo v posebno vrečko. Z posebnim aparatom nato analiziramo izdihani zrak. Pri bolnikih z laktozno intoleranco se pojavijo plini v črevesju, ki se deloma prenesejo v kri in izločijo v izdihanem zraku. Preiskava je popolnoma neškodljiva in neboleča ter zanesljiva. Navodila za pripravo na pregled: Pred preiskavo morate biti tešči vsaj 12 ur. Od polnoči pred testiranjem ne sme piti, 1 dan pred testiranjem lahko uživate le priporočeno hrano. Proktologija Proktologija je kirurška veja medicine, ki se ukvarja z diagnostiko, konzervativnim in operativnim zdravljenjem bolezni zadnjika in danke. Prvi in kontrolni specialistično ambulantni proktološki pregled Po iztipanju zadnjikovega kanala opravimo še rektoskopijo, kar pomeni, da danko pregledamo z inštrumentom, pri čemer jo nekoliko napihnemo z zrakom. Za pregled se ni potrebno posebej pripraviti. Rektoskopija z morebiti potrebno biopsijo / polipektomijo / histopatološkim pregledom Rektoskopija je endoskopski pregled spodnjega dela širokega črevesa, z uporabo daljše kovinske cevi (do 25 cm), skozi katero vidimo notranjost danke.

5 Endokrinologija Endokrinologija je veja interne medicine, ki se ukvarja z diagnostiko in zdravljenjem bolezni žlez z notranjim izločanjem. Prvi in kontrolni specialistično ambulantni endokrinološki pregled Pregled obsega pregled morebitne dosedanje dokumentacije, natančen pogovor o dosedanjih boleznih in trenutnih težavah ter klinični pregled. Pogosto je potreben tudi odvzem krvi za laboratorijske preiskave. RTG - Merjenje kostne gostote Dvoenergetska rentgenska absorpciometrija (DXA) je referenčna metoda za merjenje mineralne gostote kosti. Metoda je natančna in zanesljiva, količina in intenziteta rentgenskih žarkov pa zelo majhna in s tem sevanje zanemarljivo nizko. Tireologijo Tireologija je veja interne medicine, ki se ukvarja z diagnostiko in zdravljenjm bolezni žleze ščitnice. Prvi in kontrolni specialistično ambulantni tireološki pregled Pregled obsega pregled morebitne dosedanje dokumentacije, natančen pogovor o dosedanjih boleznih in trenutnih težavah ter klinični pregled ščitnice. Če je potrebno sledi odvzem krvi za laboratorijske preiskave - pogosto je potrebno določiti koncentracijo ščitničnih hormonov v krvi ter v nekaterih primerih tudi ščitničnih protiteles. Uz ščitnice s pregledom Z ultrazvokom ščitnice ugotavljamo velikost in strukturo ščitnice in obščitnic. Ugotavljamo spremembe, ki so značilne za bolezni omenjenih žlez. Dermatovenerologija Dermatologija je medicinska veda, ki se ukvarja z boleznimi kože in kožnih priveskov, kot so lasje in nohti ter s spolno prenosljivimi boleznimi. Prvi in kontrolni specialistično ambulantni dermatovenerološki pregled V dermatološki ambulanti vam pomagamo pri vseh kožnih bolezni (bakterijske, virusne in glivične okužbe alergijske in reaktivne bolezni (npr. atopijski dermatitis, kontaktni dermatitis) akne, rozacea in seboroični dermatitis,luskavica, izpadanje las, pigmentna (melanocitna) znamenja, benigni tumorji kože (seboroične keratoze, mehki fibromi, hemangiomi), kožni rak (aktinične keratoze, bazalnocelični karcinom, ploščatocelični karcinom kože, melanom), bolezni ven (krčne žile). Dermatoskopija Dermatoskopija ali površinska mikroskopija kože je metoda, ki dermatologom pomaga pri zgodnjem odkrivanju melanoma in drugih vrst kožnega raka. Z njo je mogoče veliko zanesljiveje ločiti nenevarne pigmentirane spremembe na koži od nevarnega melanoma.

6 Flebologija Ambulanta za krčne žile ali flebološka ambulanta se ukvarja z obolenji povrhnjih ven nog, to je s krčnimi žilami, preučuje bolečine v nogah, nočne krče, težke in utrujene noge, otečene noge, srbeče vnetje kože goleni, vensko golenjo razjedo. Na kronično vensko bolezen nakazuje, če vam dalj časa otekajo noge, imate predvsem zvečer občutek bolečih, oteklih, težkih in utrujenih nog, v nogah ponoči čutite krče in vas srbi koža goleni. Prvi in kontrolni specialistično ambulantni flebološki klinični pregled oz. pregled venskega ožilja Pregled specialista obsega pregled morebitne dosedanje dokumentacije, pogovor o dosedanjih boleznih, trenutnih težavah in klinični pregled bolnika. Po končani obravnavi bolnik prejme pisni izvid s končno oceno stanja in priporočil za zdravljenje in razlago morebitnega kirurškega posega. Orientacijska doplerska ultrazvočna preiskava Z ročnim doplerskim ultrazvočnim aparatom preverimo delovanje venskih zaklopk na stiku med povrhnjimi in globokimi venami. DUPLEX ultrazvočna preiskava ven nog Omogoči nam natančen prikaz vseh ven nog, njihovega poteka in tudi področij povratnega toka krvi, to je področij, kjer venska kri teče navzdol namesto navzgor. Preiskava je neinvazivna in neboleča. Pacient je med pregledom povrhnjih ven v stoječem položaju z razbremenjeno preiskovano nogo. Zdravnik s pomočjo ultrazvočne slike na zaslonu ocenjuje potek povrhnjih ven, njihov premer in prehodnost, poleg tega pa tudi morebitno prisotnost patološkega povratnega toka krvi, njegovo trajanje in obseg. Hkrati se pregleda tudi globoke vene, predvsem njihovo prehodnost in odsotnost strdkov globoke venske tromboze. Po opravljeni preiskavi zdravnik specialist napiše izvid, v katerem natančno popiše potek in delovanje venskega sistema nog. Informacije, ki jih pridobimo s to preiskavo, so ključne za izbiro najustreznejšega načina zdravljenja venske bolezni, hkrati pa je preiskavo mogoče poljubno ponavljati in s tem spremljati stanje bolezni tudi po zdravljenju. S to metodo lahko poleg napredovale periferne arterijske bolezni odkrijemo tudi njene predklinične oblike, ki še ne povzročajo subjektivnih težav, torej posameznik za bolezen še ne ve. V primeru patoloških vrednosti je potrebna nadaljnja obravnava pri angiologu. Angiologija Angiologija se ukvarja s prepoznavanjem in zdravljenjem bolezni žil. V širšem pomenu besede se angiologija ukvarja z vsemi žilami v telesu. Če pri hoji opažate močno bolečino v mečih in/ali stegnih, ki se stopnjuje, po počitku pa popusti, ali če imate bolečine v nogi že med mirovanjem, imate morda periferno arterijsko bolezen. Svetujemo vam pregled pri internistu angiologu. Prvi in kontrolni specialistično ambulantni angiološki klinični pregled oz. pregled arterijskega ožilja Pregled specialista obsega pregled morebitne dosedanje dokumentacije, pogovor o dosedanjih boleznih, trenutnih težavah in klinični pregled bolnika. Po končani obravnavi bolnik prejme pisni izvid s končno oceno stanja in priporočil za zdravljenje in razlago morebitnega kirurškega posega.

7 Merjenje gleženjskega indeksa (preventivna diagnostika srčnega infarkta in možganske kapi) Preiskava pomeni razmerje med vrednostjo sistoličnega krvnega tlaka izmerjenega na nadlakti in nad levim oziroma desnim gležnjem. Namenjena je zlasti tistim, ki so starejši od 45 let, redno kadijo, imajo zvišan krvni tlak ali sladkorno bolezen, imajo povečano telesno težo ali med hojo občutijo stiskajočo bolečino v mečih in/ali stegnih. V teh primerih obstaja možnost, da imate aterosklerozo in periferno arterijsko bolezen. UZ perifernega ožilja, aorte Ultrazvočna preiskava arterij je zanesljiva, neinvazivna, neboleča metoda, ki nam omogoča ugotoviti periferno arterijsko bolezen. Pulmologija Pulmologija se ukvarja s preučevanjem, preprečevanjem in zdravljenjem pljučnih bolezni in bolezni dihal. V pulmološki ambulanti obravnavamo bolnike s težavami pri dihanju ali s sumom na bolezni prsnega koša kot so vnetja (pljučnice, bronhitisi, kašelj, pojav izmečka, težka sapa in dušenje, bolečina pri dihanju) ali sum na rakasto bolezen pljuč in drugih organov v prsnem košu. Prvi in kontrolni specialistično ambulantni pulmološki pregled Pregled specialista obsega pregled morebitne dosedanje dokumentacije, pogovor o dosedanjih boleznih, trenutnih težavah in klinični pregled bolnika. Po končani obravnavi bolnik prejme pisni izvid s končno oceno stanja in priporočil za zdravljenje in razlago morebitnega kirurškega posega. Pregled zajema splošni internistični pregled ter usmerjen klinični pregled dihal. Spirometrija s prvim specialistično ambulantnim pulmološkim pregledom Spirometrija ali merjenje pljučnih volumnov je zelo pogosto uporabljena preiskava v poteku diagnostike in ocene različnih bolezenskih stanj. S preiskavo ocenimo kapaciteto in funkcijo pljuč. Oftalmologija Oftalmologija se ukvarja z odkrivanjem, diagnostiko in zdravljenjem bolezni oči, obočesnih struktur in vidne poti. Za obisk očesnega zdravnika se velikokrat odločimo šele, ko se pojavijo težave z očmi. Prav pa je, da nas oftlamolog pregleda pred pojavom težav oziroma preventivno. Zgodnje, pravočasno in kvalitetno diagnosticiranje so nujni za pravilno postavljanje diagnoze, ustrezno ukrepanje in zdravljenje očesnih bolezni. Prvi in kontrolni specialistično ambulantni oftalmološki pregled refrakcijskih motenj Pregled zajema preverjanje vidne ostrine, merjenje očesnega pritiska, pregled sprednjih delov očesa z biomikroskopom, pregled očesnega ozadja ter po potrebi še druge preiskave in meritve. Predpisujemo očala, opravljamo preglede za potrebe medicine dela in preglede za šoferje. Na oftalmološki pregled pridite z očali, ki jih uporabljate, očeh ne imejte kontaktnih leč, koristno je, če s seboj prinesite zdravstveno dokumentacijo o morebitnih trenutnih ali prejšnjih obolenjih.

8 Ginekologija Ginekologija proučuje, odkriva, preprečuje in zdravi bolezni rodil in dojk pri ženskah. Prvi in kontrolni specialistično ambulantni ginekološki pregled z odvzemom brisa in PAP testom Ginekolog najprej ugotovi, kakšna je poraščenost, kako je oblikovano zunanje spolovilo (mala, velika sramna ustna, ščegetavček, vhod v sečnico, vhod v nožnico) ter predel okrog zadnjika. Sledi pregled s spekuli (poseben inštrument, ki se vstavi v nožnico). S spekulom ginekolog razširi nožnico in si prikaže celotno steno nožnice in maternični vrat. Z materničnega vratu se odvzame PAP bris (glej članek Pap bris) s posebno oblikovanim lesenim loparčkom. Z njim popraska površino materničnega vratu, nato pa z nežno krtačko odvzame bris iz kanala materničnega vratu. Oboje razmaže na posebno stekelce. Če je potrebno, pogleda maternični vrat pod povečavo, govorimo o kolposkopiji: vrat namaže s šibko raztopino ocetne kisline, pogleda pod povečavo in opazuje bodisi zdrav videz materničnega vratu ali morda spremembe, ki lahko že pomenijo predrakavo spremenjenost. Pregled se opravlja s transvaginalno ultrazvočno sondo. UZ rodil UZ rodil prikaže morebitne spremembe na maternici (miomi, prirojene nepravilnosti maternice, adenomioza), na jajčnikih (ciste, endometriomi,dermoidi, policistični jajčniki), v maternični votlini (polipi, miomi, pregrade in zelo spremenjenih jajcevodih. Otorinolaringologija Otorinolaringologija se ukvarja z boleznimi ušesa, nosu in grla. ORL pregled je potreben pri naslednjih simptomih: bolečine v ušesih, šumenje piskanje, slabši sluh, vrtoglavica, oteženo dihanje skozi nos, kronični izcedek iz nosu, alergijski rinitis, glavobol, težave s sinusi, pogoste angine, kašelj, cmok v grlu, hripavost, oteženo požiranje, zatikanje hrane, povečane bezgavke na vratu. Za ORL pregled ni potrebnih posebnih priprav, pomembno pa je dobro sodelovanje preiskovanca. Potrebno je, da s seboj prinesete zdravstveno dokumentacijo o morebitnih trenutnih in prejšnjih ORL obolenjih. Prvi in kontrolni specialistično ambulantni ORL pregled Specialistični pregled obsega pregled morebitne dosedanje dokumentacije, natančen pogovor o dosedanjih boleznih in trenutnih težavah. Sledi klinični ORL pregled. Če je potrebno sledi odvzem krvi za laboratorijske preiskave ter napotitev na morebitno dodatno diagnostiko. Audiometrija (ADG) Audiometrija je metoda merjenja stanja sluha. Timpanometrija Timpanometrija je objektivni test funkcionalnega stanja srednjega ušesa. Temelji na merjenju zračnega tlaka v votlini srednjega ušesa, gibljivosti membrane srednjega uhlja in sistema slušnih koščic. Vestibulometrija (VTG) Vestibulometrija (VTG) je niz diagnostičnih metod, na podlagi katerih se diagnosticira vrtoglavica. S testiranjem centra za ravnotežje odkrivamo, ali je vrtoglavica rezultat težav s srednjim ušesom ali drugih motenj.

9 UZ vratu (bezgavke, žleze slinavke) Z ultrazvočnim pregledom vratu ugotavljamo morebitne spremembe žleze ščitnice, žlez obščitnic in slinavk, vratnega žilja, bezgavk, ocenjujemo morebitne druge patološke formacije v predelu vratu. Urologija Urologija se ukvarja z boleznimi sečil (ledvic, sečevoda in mehurja) ter moških spolovil. Prvi in kontrolni specialistično ambulantni urološki pregled Pregled specialista obsega pregled morebitne dosedanje dokumentacije, pogovor o dosedanjih boleznih, trenutnih težavah in klinični pregled bolnika. Po končani obravnavi bolnik prejme pisni izvid s končno oceno stanja in priporočil za zdravljenje in razlago morebitnega kirurškega posega. UZ sečil Pri preiskavi ocenjujemo strukturo ledvici, sečnico, mehur in velikost prostate. UZ skrotuma Testisov Z ultrazvočnim pregledom skrotuma ocenjujemo velikost in strukturo testisov ter obmodkov ter ugotavljamo morebitne druge patološke spremembe v predelu skrotuma. UZ trebuha (trebušna slinovka, žolčnik, jetra, vranica, mehur, prostata, ledvica) Z ultrazvokom trebuha pregledujemo naslednje organe: jetra, žolčne vode, žolčnik, trebušno slinavko,ledvice, nadledvične žleze,vranico, trebušne arterije in vene, retroperitonej,sečni mehur, prostato pri moškem. Ocenjujemo lego in velikost organov, tkrivno strukturo organov, bolezenske spremembe na naštetih organih. Psihiatrija Psihiatrija se ukvarja z diagnostiko in zdravljenjem duševnih motenj. Najbolj pogoste duševne motnje so anksiozne motnje in depresija, zdravnik psihiater pa pomaga tudi ljudem z organskimi duševnimi motnjami, z motnjami zaradi uživanja različnih psihoaktivnih snovi, s psihotičnimi motnjami, z drugimi razpoloženjskimi motnjami ter motnjami osebnosti in vedenja v odrasli dobi in vedenjskimi in čustvenimi motnjami, ki se običajno začnejo v otroštvu oziroma adolescenci. Prvi in kontrolni specialistično ambulantni psihiatrični pregled Specialistični pregled obsega pregled morebitne dosedanje dokumentacije, poglobljeno anamnezo ter pisni izvid z oceno klinične slike, ter predlogi za nadaljnje zdravljenje. Ortopedija Ortopedija proučuje, odkriva, preprečuje in zdravi bolezni hrbtenice in gibal. Prvi in kontrolni specialistično ambulantni ortopedski pregled Specialistični pregled obsega pregled morebitne dosedanje dokumentacije, razširjen klinični ortopedski pregled, napotitev na morebitno dodatno slikovno diagnostiko ter pisni izvid s končno oceno stanja preiskovanca in priporočili.

10 Punkcija skupaj s specialistično ambulantnim ortopedskim pregledom Diagnostično punkcijo sklepa izvajamo, kadar je v sklepu prisoten izliv. Izliv v sklepu lahko nastane zaradi degenerativnih sprememb, lahko gre za stanje po poškodbi ali gnojnem vnetju sklepa. Izliv je prisoten tudi pri s kristali povzročenimi artritisi (urični, pirofostatni) ali v sklopu revmatske bolezni. Ortoped po pregledu oceni, za kakšno vrsto izliva gre, in predlaga nadaljnje preiskave in načine zdravljenja. Aplikacija blokade skupaj s specialistično ambulantnim ortopedskim pregledom Običajna ortopedska blokada s kombinacijo lokalnega anestetika in kortikosteroida pacientu nudi prehodno pomoč. Navadno se zanjo odločamo v primeru napredovale obrabe sklepa, kadar pa gre za blažjo stopnjo, raje svetujemo zdravljenje z ACP/PRP ali aplikacijo hialuronske kisline. Bolezni dojk Ambulanta proučuje, odkriva, preprečuje in zdravi bolezni bolezni dojk, vodita jo specialist kirurg onkolog in rentegenolog. Prvi in kontrolni specialistično ambulantni pregled bolezni dojk V ambulanti za bolezni dojk vam lahko strokovno in poglobljeno pomagamo z naslednjimi storitvami: svetovanje, klinični pregledi, učenje pravilnega samopregledovanja, genetsko svetovanje v primeru družinske obremenjenosti za raka dojk in/ali jajčnikov. Genetsko svetovanje v primeru družinske obremenjenosti za raka dojk in/ali jajčnikov. Mamografija Mamografija je metoda slikanja dojk z rentgenskimi žarki. To je najbolj zanesljiva metoda za odkrivanje bolezenskih sprememb v dojkah. UZ dojk Ultrazvočna preiskava dojk je koristna tudi za razjasnitev mamografsko vidnih nepravilnosti in za opredelitev tipljivih zatrdlin ob negativni ali nepregledni mamografiji. Metoda je zelo natančna za razlikovanje cist od solidnih formacij in tudi precej natančna za razlikovanje žleze od drugih sprememb. Nevrologija Nevrologija se ukvarja s področjem živčevja ter z diagnostiko in zdravljenjem bolezni živčevja. Pod bolezni živčevja spadajo tiste, ki neposredno vplivajo na centralni, periferni in avtonomni živčni sistem ter tista, ki posredno povzročajo bolezenska stanja. To so lahko žilne bolezni (npr. možganska kap) ali mišične bolezni (npr. distrofija) in številne druge. Prvi in kontrolni specialistično ambulantni nevrološki pregled Nevrološki pregled je klinična diagnostična metoda, s katero zanesljivo odkrivamo nevrološka obolenja, kot so možganska kap, multipla skleroza, Parkinsonova bolezen, epilepsija in jih tudi učinkovito zdravimo. UZ vratnih žil Ultrazvočna preiskava vratnih arterij omogoča neinvazivno oceno aterosklerotičnih sprememb na notranji žilni steni in posledične zožitve žile. Preiskava je povsem

11 nenevarna ter natančno in hitro odkriva že začetne aterosklerotične spremembe na žilju. UZ (Doppler) vratnih in znotraj možganskih arterij Ultrazvočna preiskava vratnih in znotrajmožganskih arterij je ena najpogostejših nevroloških diagnostičnih metod, ki je primerna za ugotavljanje in preprečevanje možganskih bolezni. Na podlagi nevrološkega pregleda lahko svetujemo nadaljnje preiskave (računalniška tomografija glave, magnetna resonanca glave, elektroencefalografija... ) Plastična in rekonstrukcijska kirurgija Plastična in rekonstruktivna kirurgija se ukvarja z rekonstrukcijo tkiv po poškodbah, boleznih in prirojenih anomalijah, z obravnavo in kirurškim zdravljenjem benignih in malignih tumorjev kože in mehkih tkiv, s poškodbami in boleznimi rok, z opeklinami, z mikrokirurški ekonstrukcijski posegi, z rekonstrukcijo dojke, z regenerativno medicino, estetsko kirurgijo in estetsko medicino. Prvi in kontrolni pregled plastične in rekonstrukcijske kirurgije Pregled obsega anamnezo in telesni pregled, odrejanje potrebnih preiskav in izdelavo terapevtskega načrta ali priporočilo posega. Radiologija Rentgensko slikanje je diagnostična metoda, s pomočjo katere se običajno opravi slikanje okostja (hrbtenice, dolgih kosti, sklepov, glave, sinusov ) in pljuč v standardnih in specialnih projekcijah. Preiskave so neboleče in za slikanje niso potrebne posebne priprave, temveč je zaželeno le dobro sodelovanje pacienta. S pomočjo slikanja kosti lahko zaznamo zlome, utesnitve na različnih delih hrbtenice, kalcinacije v sklepih, starostne spremembe na kosteh ipd. Pri slikanju prsnega koša (pljuča in srce) lahko ugotavljamo akutne respiratorne infekte, kronične spremembe v pljučih, tumorje, povečanje srca, kalcinacije v prsnem košu (žile) ipd. Rentgenski aparat kot vir ionizirajočega sevanja ne predstavlja radioaktivnega sevanja. Sevanje oddaja le kratek čas ob vklopu visoke napetosti. Sevanje preneha v nekaj milisekundah po izklopu napetosti. Tudi po daljšem delovanju rentgenski aparat in njegovi sestavni deli ne postanejo radioaktivni. Rentgenski žarki se že več kot stoletje uporabljajo za prikaz skeletnih struktur in sprememb v notranjosti človeškega telesa. Vrste slikanj, ki jih opravljamo: pljuča in srce (PC-pulmo cor), hrbtenica (vratna-cervikalna, prsna-torakalna, lumbosakralna- LS: ledvenokrižnična in trtica), vsi sklepi telesa (kolenski sklep, ramenski sklep, zapestje, sklepi prstov rok in nog, gleženj, stopalo, dlan ), glava (lobanja, obnosne votline, čeljustni sklepi, nos, obrazne kosti ), medenica (medenica, kolki ), vse dolge kosti (stegnenica, nadlahtnica, podlahtnica...). Rentgen Rentgenske žarke uporabljamo za prikaz skeletnih struktur in sprememb v notranjosti človeškega telesa. Snop rentgenskih žarkov ob prehodu skozi telo različno oslabi ter pusti sled na filmu, ki ga kasneje razvijemo in fiksiramo. Rentgen omogoča predvsem prikaz struktur, ki bodisi zelo (kostne in poapnele strukture) ali malo oslabijo rentgenske žarke (zrak).

12 CT Računalniška tomografija CT - je rentgenska preiskovalna metoda, s katero lahko opredelimo vzrok, mesto in razširjenost bolezni natančneje od klasičnega rentgenskega slikanja, saj zaradi boljšega kontrasta razlikuje med različnimi tkivi, kot so kosti, mišice in maščoba. Namesto opazovanja zunanjih obrisov kosti in organov CT ustvari popoln trirazsežen računalniški model opazovanega dela telesa. CTA Računalniška tomografija s kontrastom (CTA) Pred preiskavo vas sprejme in na preiskavo pripravi radiološki inženir, ki tudi upravlja s CT napravo med preiskavo. Včasih je potrebno, da med preiskavo dobite kontrastno sredstvo, ki vsebuje jod. Kontrastno sredstvo omogoča boljši in zanesljivejši prikaz žil in organov v telesu ter s tem možnost boljše in natančnejše ocene diagnoze. Kontrastno sredstvo vbrizgamo med preiskavo v veno (pred preiskavo vam medicinska sestra v veno vstavi cevko vensko kanilo) ali pa ga dobite kot tekočino za pitje. MR Magnetna resonanca (MR) je postopek slikanja telesa z uporabo magneta, radijskih valov in računalnika. Je neinvazivna medicinska diagnostična tehnika ker ne uporablja rentgenskih žarkov, zdravju ni škodljiva s katero ugotavljamo bolezenske spremembe v možganih, hrbtenjači in drugih delih glave, v hrbtenici in sklepih, mišicah, vezeh, mehkih tkivih. Magnetna resonanca je močno spremenila preiskovanje in odkrivanje bolezni, ki se izražajo z milimetrskimi spremembami in s to napredno diagnostiko je omogočen hiter pričetek zdravljenje bolezni, ki je še v začetni fazi in še ne kaže bolezenskih znakov in simptomov ter v tej fazi največkrat tudi ozdravljiva. MRA Magnetna resonanca s kontrastom (MRA) je tehnika slikanja notranje zgradbe telesa z uporabo magneta, radijskih valov in računalnika ter uporabo posebnega kontrastnega sredstva, da lahko bolje ocenimo določene strukture. Laboratorijske preiskave Medicinski laboratorij zagotavlja visoko kakovost in konzistentnost celotne svoje dejavnosti vključno z zanesljivimi in klinično relevantnimi rezultati. Zahtevane preiskave, v sodelonju z laboratorijem, ciljano določi zdravnik glede na medicinsko problematiko. Laboratorijske preiskave so izvedene analitsko neoporečno, njihovi rezultati pa pravilno tolmačeni. Dodatni preventivni diagnostični testi Cilj preventivnih diagnostičnih testov je odkriti morebitna začetna stanja in obolenja. V začetnem stanju, ki lahko traja tudi več let, namreč zelo težko opazimo indikacije, saj nam obolenja v tej fazi navadno še ne povzročajo težav. Potem, ko se pojavijo prvi očitni znaki bolezni, pa je za preventivo že prepozno, zdravljenje bolezni pa je lahko manj učinkovito in celo bolj zapleteno. PSA - preventivna diagnostika raka na prostati Prostata je moška spolna žleza, ki leži tik pod mehurjem (imenuje se tudi obsečnica ali podmehurnica), objema del sečnice, skozi katero moški izločajo urin in semensko tekočino. Vloga prostate je izločanje snovi, ki so del semenske tekočine, in pa snovi, ki vsebujejo cink in varujejo spodnja sečila pred vnetji. Kakšne težave pa so lahko povezane s prostato?

13 - Vnetje prostate (prostatitis) navadno povzročijo bakterije in najpogosteje doleti moške med 30. in 40. letom, seveda pa lahko tudi prej ali pozneje. Neprijetno ščemenje v presredku se nadaljuje z močnimi bolečinami v spodnjem delu trebuha, stalnim siljenjem na vodo, pekočim mokrenjem in zvišano telesno temperaturo potrebno je strogo mirovanje in zdravljenje z antibiotiki. Včasih se bolezen prevesi v kronično vnetje, ki sicer z blažjimi, a vztrajnimi težavami leta in leta povzroča težave tako bolnikom kakor zdravnikom. Kaj pa značilne moške težave tretjega življenjskega obdobja? Govorimo o neprijetnem čakanju na začetek mokrenja, pojavi se oslabel curek, ki se lahko prekinja, uhajanje seča po kapljicah po mokrenju (znaki oteženega mokrenja), nočno vstajanje zaradi siljenja na vodo, ki je tudi čez dan pogostejše, uhajanje seča in občutek neizpraznjenega mehurja kljub pravkar končanemu odvajanju vode (znaki draženja). In moški se odpravi k zdravniku Pomembna je seveda anamneza, opis bolnikovih težav. Tu si lahko pomagamo tudi s standardiziranim vprašalnikom (IPSS - International Prostate Symptom Score), ki omogoča oceno bolnikovih težav. Sledijo preproste preiskave, ki služijo tudi zgodnjemu odkrivanju raka prostate (a o tem malo pozneje): otip prostate skozi črevo (t. i. rektalni pregled, pri katerem pri zdravi prostati tipamo elastično, gladko, nebolečo in dobro omejeno žlezo), merjenje ravni PSA (prostatični specifični antigen) v krvi ter ultrazvočna preiskava sečil in prostate (normalna velikost je okrog 25 cm3, z zastankom seča v mehurju po mokrenju do 50 ml). Z laboratorijskim pregledom seča dodatno izključujemo druge bolezni sečil (vnetja, kamni). Najpogostejša bolezen prostate je t. i. benigna hiperplazija prostate (BHP oziroma nenevarno zvečanje žleze prostate). Pritisk zvečane prostate na sečnico moti odtok seča iz mehurja in lahko povzroča zgoraj opisane težave. Zdravljenje je uspešno, benigno hiperplazijo prostate lahko zdravimo z zdravili, ki zmanjšujejo velikost prostate, oziroma tistimi, ki delujejo na mišice v prostatični ovojnici in izhodu mehurja ter omogočajo boljši pretok seča. Običajno zdravimo z obema vrstama zdravil hkrati, dolgotrajno, tudi več let. Ko pa so težave že prehude ali se bolniku voda popolnoma zapre, je potreben operativni poseg. Kaj pa, če ni le BHP? Najbolj nevarna bolezen te žleze je seveda rak prostate. Pojavnost se značilno veča s starostjo po 50. letu doleti povprečno vsakega desetega moškega. Vsako leto v Sloveniji odkrijemo 450 novih primerov raka prostate, ki je tako drugi najpogostejši malignom pri moških (za rakom na pljučih). Pri mlajših moških je bolezen zelo nevarna, saj se lahko hitro razširi s prostate na okolna tkiva in metastazira (zaseva) v kosti. Pri starejših moških bolezen teče počasneje in veliko moških z rakom na prostati doleti smrt zaradi drugih (predvsem srčno-žilnih) vzrokov in ne zaradi raka. Raka prostate zdravimo operativno (s popolno odstranitvijo prostate), s hormonskimi tabletami in injekcijami (za znižanje moškega spolnega hormona testosterona, ki je dolga leta»hrana«raku) ali z obsevanjem. Operativno zdravljenje (radikalna prostatektomija) ima lahko za posledico uhajanje vode (v približno desetih odstotkih primerov) in žal tudi impotenco pri kar odstotkih operiranih. Zvečanje prostate in rak prostate pa nista vzročno povezana. Rak lahko vznikne v vsaki prostati ne glede na njeno velikost, uspešno pa ga lahko zdravimo le, če ga odkrijemo dovolj zgodaj ko je res še dobro omejen znotraj manjšega dela prostate. Ali lahko kaj naredite sami? Seveda lahko. Številni dejavniki lahko privedejo do razvoja bolezni prostate. Na nekatere, denimo dednost, na žalost še nimamo vpliva, na druge, denimo na prehrano, pa seveda lahko vplivamo. Znan je škodljiv vpliv alkohola (predvsem piva), prave kave, tobaka, močnih začimb, mrzlih in šumečih pijač. Prostati škoduje tudi visokokalorična hrana, bogata z ogljikovimi hidrati in maščobami, onesnažena s pesticidi in težkimi kovinami. Boleznim prostate so izraziteje izpostavljeni moški, ki imajo zvišan holesterol v krvi, raku prostate pa tisti, ki pojedo veliko sladkorja. Zdravje prostate pomaga ohranjati zdrava prehrana,

14 pomagajo pa tudi rastlinski izvlečki (korenina koprive, plodovi žagastoliste palme sabala, paradižnika likopen, črnega popra bioperin) in mikroelementi (vitamin E, cink, selen). V zgodnjem stadiju odkriti rak prostate omogoča petletno preživetje kar 80 odstotkom moških! Zato se vsem moškim po 50. letu enkrat na leto priporoča preventivni pregled prostate, tudi če z mokrenjem nimajo nobenih težav! Znaki, ki kažejo na težave s prostato so šibek curek seča, čakanje na začetek mokrenja, prekinjanje seča med mokrenjem, nekontrolirano kapljanje seča po mokrenju in uhajanje seča pri prekomerno napolnjenem mehurju, pogosto mokrenje z nočnim vstajanjem, neustavljiva potreba po mokrenju z uhajanjem seča in občutek nepopolno izpraznjenega mehurja po mokrenju. Moškim po 50. letu starosti enkrat na leto priporočamo preventivni pregled prostate. Zdravje prostate nam pomagajo oceniti: vprašalnik IPSS, rektalni pregled (otip prostate skozi črevo), PSA (prostatični specifični antigen) v serumu (normalno do 3 μg/l), ultrazvočni pregled prostate z oceno zastanka seča po mokrenju (normalno manj kakor 50 ml, velikost prostate do 25 cm3). Na zdravje prostate neugodno vplivajo prekomerno uživanje alkohola in prave kave, kajenje, visokokalorična in močno začinjena prehrana z veliko beljakovinami živalskega izvora, mehurčkaste in mrzle pijače, visoka raven holesterola v krvi. Meritev gleženjskega indeksa - Preventivna diagnostika srčnega infarkta in možganske kapi Preiskava pomeni razmerje med vrednostjo sistoličnega krvnega tlaka izmerjenega na nadlakti in nad levim oziroma desnim gležnjem. Namenjena je zlasti tistim, ki so starejši od 45 let, redno kadijo, imajo zvišan krvni tlak ali sladkorno bolezen, imajo povečano telesno težo ali med hojo občutijo stiskajočo bolečino v mečih in/ali stegnih. V teh primerih obstaja možnost, da imate aterosklerozo in periferno arterijsko bolezen. Potek meritve gleženjskega indeksa Meritev gleženjskega indeksa je neboleča, neinvazivna in nenevarna preiskava. Traja približno minut in lahko jo poljubno ponavljamo. Pred preiskavo je potreben vsaj 10-minutni počitek sede. Med meritvijo preiskovanec leži. Zdravstveni tehnik namesti manšete za merjenje krvnega tlaka na nadlaket in nad oba gležnja. Aparat samodejno napihne manšete in nato počasi spušča zrak, hkrati pa z ultrazvočno sondo nad arterijami, izmeri sistolični krvni tlak. Nato izračuna vrednost gleženjskega indeksa posebej za desno in levo nogo. Pri zdravi osebi je vrednost gleženjskega indeksa med 1,0 in 1,4. Pri bolniku s periferno arterijsko boleznijo so arterije na nogah zožene in je vrednost gleženjskega indeksa manjša od 0,9. Vrednost je tem nižja, čim večja je zožitev ali zapora arterij nog. Tisti, ki imajo vrednost gleženjskega indeksa večjo od 0,80, običajno še nimajo subjektivnih težav (bolezen je asimptomatska), pri manjših vrednostih pa se med hojo že lahko pojavljajo stiskajoče bolečine v mečih in/ali stegnih. Z meritvijo gleženjskega indeksa lahko poleg napredovale periferne arterijske bolezni odkrijemo tudi njene predklinične oblike, ki še ne povzročajo subjektivnih težav, torej posameznik za bolezen še ne ve. V primeru patoloških vrednosti je potrebna nadaljnja obravnava pri internistu angiologu. Preventivna fotopletizmografska preiskava ven nog - preventivna diagnostika popuščanja venskih zaklopk To je preventivna, računalniško vodena, neinvazivna, neboleča, enostavna in hitra preiskava, ki traja približno deset minut in s katero ugotavljamo tudi učinkovitost

15 mišične črpalke. Temelji na merjenju časa ponovne polnitve drobnega žilja kože in podkožja po dejavnosti mišične črpalke goleni. Pri kronični venski bolezni se zaradi slabo delujočih venskih zaklopk in povratnega toka krvi žilje kože in podkožja napolni hitreje kot pri zdravih in normalno delujočih venah nog. Pri venski bolezni bolniki najpogosteje navajajo občutek bolečih, težkih, oteklih nog, pogosto imajo tudi nočne krče v mečih, ko bolezen napreduje, pa nastanejo krčne žile, noge začnejo otekati in na koncu nastanejo rane na golenih ali gležnjih, ki se izredno težko zacelijo. Potek preventivne meritve fotopletizmografska preiskava ven nog Preiskavo izvedemo tako, da preiskovancu, ki sedi, deset centimetrov nad notranjima gležnjema namestimo tipali. Preiskovanec mirno sedi eno minuto, nato pa s petami na tleh desetkrat dvigne stopali od tal in s tem aktivira mišično črpalko nog s tem oponaša gibanje nog med hojo. Venski sistem nog se ob taki aktivnosti izprazni. Po končani aktivnosti preiskovanec spet eno minuto mirno sedi. V vsem tem času aparat meri spremembe prekrvljenosti kože in jih prikaže v obliki fotopletizmografske krivulje. Čas polnitve drobnega žilja kože in podkožja, ki je krajši od 25 sekund, je patološki. Če je čas polnitve daljši od 25 sekund, je venski sistem nog zdrav in kompetenten. Preiskava je orientacijske narave, vendar zanesljiva. Namenjena je odkrivanju posameznikov z vensko boleznijo. V primeru patoloških vrednosti je nujno potreben pregled pri flebologu.

CENIK SAMOPLAČNIŠKIH STORITEV MAGNETNA RESONANCA DVOREC LANOVŽ MAGNETNA RESONANCA (MR) Cena MR GLAVE IN VRATU MR glave 230,00 MR glave + TOF angiograf

CENIK SAMOPLAČNIŠKIH STORITEV MAGNETNA RESONANCA DVOREC LANOVŽ MAGNETNA RESONANCA (MR) Cena MR GLAVE IN VRATU MR glave 230,00 MR glave + TOF angiograf MAGNETNA RESONANCA DVOREC LANOVŽ MAGNETNA RESONANCA (MR) MR GLAVE IN VRATU MR glave 230,00 MR glave + TOF angiografija možganskih žil 270,00 MR glave multipla skleroza 250,00 Kontrola za multiplo sklerozo

Prikaži več

SKUPNI-cenik-specialisticna-klinika-dvorec-lanovz

SKUPNI-cenik-specialisticna-klinika-dvorec-lanovz CENIK SAMOPLAČNIŠKIH STORITEV DVOREC LANOVŽ RADIOLOGIJA... 2 MAGNETNA RESONANCA DVOREC LANOVŽ... 2 RAČUNALNIŠKA TOMOGRAFIJA (TUDI CT DENZITOMETRIJA)... 3 ULTRAZVOK DVOREC LANOVŽ... 5 RENTGEN DVOREC LANOVŽ

Prikaži več

NACIONALNO SPREMLJANJE ČAKALNIH DOB Mesečno poročilo za stanje na dan Ljubljana september 2014

NACIONALNO SPREMLJANJE ČAKALNIH DOB Mesečno poročilo za stanje na dan Ljubljana september 2014 NACIONALNO SPREMLJANJE ČAKALNIH DOB Mesečno poročilo za stanje na dan 1.9.2014 Ljubljana september 2014 NACIONALNO SPREMLJANJE ČAKALNIH DOB Mesečno poročilo za stanje na dan 1.9.2014 Pripravil: David Breznikar

Prikaži več

Čakalne dobe SŽ ŽZD REDNO HITRO ZELO HITRO Cikloergometrija Cikloergometrija Cikloergometrija Okvirni termin Okvirni termin Okvirni termin

Čakalne dobe SŽ ŽZD REDNO HITRO ZELO HITRO Cikloergometrija Cikloergometrija Cikloergometrija Okvirni termin Okvirni termin Okvirni termin Čakalne dobe SŽ ŽZD 05.08.2019 REDNO HITRO ZELO HITRO Cikloergometrija Cikloergometrija Cikloergometrija Okvirni termin Okvirni termin Okvirni termin Oktober 2020 Oktober 2020 Oktober 2020 Cistoskopija

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Seznam predoperativnih preiskav in testov za pripravo pacienta na poseg v osnovnem zdravstvu Zahtevnost posega MALI SREDNJE VELIKI VELIKI ASA razred ASA 1 ASA 2 ASA 3 ASA 4 ASA 1 ASA 2 ASA 3 ASA 4 ASA

Prikaži več

PREVENTIVA in PRESEJANJE - Mateja Bulc

PREVENTIVA in PRESEJANJE - Mateja Bulc PREVENTIVA in PRESEJANJE v RADM MATEJA BULC Vrste preventive Priložnost ali breme? 2002 Vzrok smrti SKUPAJ Neoplazme Bolezni obtočil Bolezni dihal Bolezni prebavil Poškodbe, zastrupitve Spol - SKUPAJ 18.701

Prikaži več

NACIONALNO SPREMLJANJE ČAKALNIH DOB Mesečno poročilo za stanje na dan Ljubljana februar 2014

NACIONALNO SPREMLJANJE ČAKALNIH DOB Mesečno poročilo za stanje na dan Ljubljana februar 2014 NACIONALNO SPREMLJANJE ČAKALNIH DOB Mesečno poročilo za stanje na dan 1.2.2014 Ljubljana februar 2014 NACIONALNO SPREMLJANJE ČAKALNIH DOB Mesečno poročilo za stanje na dan 1.2.2014 Pripravil: David Breznikar

Prikaži več

Nika

Nika šč š š č š č š š č č č šč ž č š ž š ž š š č š č č ž š š č ž š ž č š š č č č č šč č š č ž š ž šč č š č šč ž š č č č č šč č š č šč žč č č ž č š Š Š Č č č š š š š č š č š Š Ž Ž Č š š š ž č č Ž Ž Č Š Ž Č Č

Prikaži več

PREVENTIVA in PRESEJANJE - Mateja Bulc

PREVENTIVA in PRESEJANJE - Mateja Bulc PREVENTIVA in PRESEJANJE v RADM MATEJA BULC Vrste preventive Priložnost ali breme? Benefits Mortality 2018 Men die younger, but life expectancy is rising quicker men: death at 74 (average) +10 y in 30

Prikaži več

Zdravstveno zavarovanje Zdravje

Zdravstveno zavarovanje Zdravje Zdravstveno zavarovanje Zdravje Čas je, da zdravje postavimo na prvo mesto Z ZDRAVSTVENIM ZAVAROVANJEM VAM V PRIMERU NOVO NASTA Ključne prednosti 1 2 3 4 ENOSTAVNO IN HITRO DO ZDRAVSTVENIH STORITEV PRIČETEK

Prikaži več

rešuje življenja dr žavni progr a m pre se janja in zgodnjeg a odkrivanja predr ak avih sprememb in r ak a na debelem čre ve su in danki Čas je, da po

rešuje življenja dr žavni progr a m pre se janja in zgodnjeg a odkrivanja predr ak avih sprememb in r ak a na debelem čre ve su in danki Čas je, da po rešuje življenja dr žavni progr a m pre se janja in zgodnjeg a odkrivanja predr ak avih sprememb in r ak a na debelem čre ve su in danki Čas je, da pomislite nase. 1 Rak debelega črevesa in danke prikriti

Prikaži več

PRVA Zdravje Poskrbite za svoje zdravje s hitrim dostopom do zdravnika DO STORITVE v največ 10 delovnih dneh Specialisti Operativni posegi Rehabilitac

PRVA Zdravje Poskrbite za svoje zdravje s hitrim dostopom do zdravnika DO STORITVE v največ 10 delovnih dneh Specialisti Operativni posegi Rehabilitac PRVA Zdravje Poskrbite za svoje zdravje s hitrim dostopom do zdravnika DO STORITVE v največ 10 delovnih dneh Specialisti Operativni posegi Rehabilitacije 080 88 08 www.prva.si Poskrbite za svoje zdravje

Prikaži več

Zlozenka A6 Promocija zdravja na delovnem mestu.indd

Zlozenka A6 Promocija zdravja na delovnem mestu.indd PROMOCIJA ZDRAVJA NA DELOVNEM MESTU V Zdravstvenem domu Ljubljana izvajamo program Promocija zdravja na delovnem mestu, ki je namenjen ozaveščanju delavcev in delodajalcev o zdravem življenjskem slogu

Prikaži več

Protokol preiskav za presaditev ledvice Manca Oblak Klinični oddelek za nefrologijo Center za transplantacijo ledvic Ljubljana,

Protokol preiskav za presaditev ledvice Manca Oblak Klinični oddelek za nefrologijo Center za transplantacijo ledvic Ljubljana, Protokol preiskav za presaditev ledvice Manca Oblak Klinični oddelek za nefrologijo Center za transplantacijo ledvic Ljubljana, 28.03.2019 Uvod Načini izboljšanja izbire bolnikov za zdravljenje s presaditvijo

Prikaži več

NAVODILA IN VPRAŠALNIK ZA PREGLED Z MAGNETNO RESONANCO MR PROSTATE Spoštovani, Vabimo vas na pregled v Dvorec Lanovž, specialistična klinika, dne ob u

NAVODILA IN VPRAŠALNIK ZA PREGLED Z MAGNETNO RESONANCO MR PROSTATE Spoštovani, Vabimo vas na pregled v Dvorec Lanovž, specialistična klinika, dne ob u NAVODILA IN VPRAŠALNIK ZA PREGLED Z MAGNETNO RESONANCO MR PROSTATE Spoštovani, Vabimo vas na pregled v Dvorec Lanovž, specialistična klinika, dne ob uri. Magnetna resonanca prostate in okolnih struktur

Prikaži več

BOLEZNI KOSTI

BOLEZNI KOSTI BOLEZNI KOSTI Glavni vzroki za osteoporozo so: družinska nagnjenost k osteoporozi, pomanjkanje kalcija v prehrani, pomanjkanje gibanja, kajenje, pretirano pitje alkohola in zgodnja menopavza. Zdravljenje:

Prikaži več

Poznate svoje številke? Skrb za zdravje zaposlenih se vedno obrestuje Spoštovana direktorica/direktor, Ali poznate svoje številke? Dve tretjini odrasl

Poznate svoje številke? Skrb za zdravje zaposlenih se vedno obrestuje Spoštovana direktorica/direktor, Ali poznate svoje številke? Dve tretjini odrasl Poznate svoje številke? Skrb za zdravje zaposlenih se vedno obrestuje Spoštovana direktorica/direktor, Ali poznate svoje številke? Dve tretjini odraslih Slovencev ima povišan holesterol, ki velja za enega

Prikaži več

EVROPSKE REFERENČNE MREŽE POMOČ PACIENTOM Z REDKIMI ALI KOMPLEKSNIMI BOLEZNIMI Share. Care. Cure. zdravje

EVROPSKE REFERENČNE MREŽE POMOČ PACIENTOM Z REDKIMI ALI KOMPLEKSNIMI BOLEZNIMI Share. Care. Cure. zdravje EVROPSKE REFERENČNE MREŽE POMOČ PACIENTOM Z REDKIMI ALI KOMPLEKSNIMI BOLEZNIMI Share. Care. Cure. zdravje KAJ SO EVROPSKE REFERENČNE MREŽE? Evropske referenčne mreže združujejo zdravnike in raziskovalce

Prikaži več

Povratne informacije pri 74 bolnikih

Povratne informacije pri  74 bolnikih Primarij Tatjana Erjavec, dr.med., specialistka interne medicine Telesna vadba po možganski kapi v bivalnem okolju V projekt smo vključili vse v letu 2006 obstoječe klube v Sloveniji. Odzvalo se jih je

Prikaži več

Delovni list: SEČILA IZLOČALA Vzdržujejo enakomerno sestavo telesnih tekočin, tako da izločajo snovi, ki sov telesu odveč ali škodljive. Izločala so m

Delovni list: SEČILA IZLOČALA Vzdržujejo enakomerno sestavo telesnih tekočin, tako da izločajo snovi, ki sov telesu odveč ali škodljive. Izločala so m IZLOČALA Vzdržujejo enakomerno sestavo telesnih tekočin, tako da izločajo snovi, ki sov telesu odveč ali škodljive. Izločala so mokrila (sečila), prebavila in dihala in kožo. SEČILA Drugače se imenujejo

Prikaži več

OCENJEVANJE IZIDA REHABILITACIJE PRI OSEBAH S KRONIČNO RAZŠIRJENO BOLEČINO

OCENJEVANJE IZIDA REHABILITACIJE PRI OSEBAH S KRONIČNO RAZŠIRJENO BOLEČINO TELESNA VADBA/ŠORT ZA LJUDI PO PREBOLELI MOŽGANSKI KAPI Doc.dr.Nika Goljar, dr.med. 13. KONGRES ŠPORTA ZA VSE ŠPORTNA REKREACIJA INVALIDOV Ljubljana, 30.11.2018 Uvod 15 milj. ljudi doživi MK / leto, t.j.

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Slovensko združenje paliativne in hospic oskrbe, NA STIČIŠČU: PALIATIVNA OSKRBA IN ONKOLOGIJA 9.10.2018, Onkološki inštitut Ljubljana Vloga Internistične prve pomoči pri oskrbi bolnikov z rakom v paliativni

Prikaži več

(Microsoft Word - KLINI\310NA POT ZA ODSTRANITEV OSTEOSINTETSKEGA MATERIALA.doc)

(Microsoft Word - KLINI\310NA POT ZA ODSTRANITEV OSTEOSINTETSKEGA MATERIALA.doc) Javni zdravstveni zavod SPLOŠNA BOLNIŠNICA BREŽICE Černelčeva cesta 15 8250 BREŽICE KLINIČNA POT ZA ODSTRANITEV OSTEOSINTETSKEGA MATERIALA ( OSM ) Prostor za nalepko SPREJEMNI ZDRAVNIK DATUM OPERACIJE

Prikaži več

Vloga Onkološkega inštituta Ljubljana v projektu skupnega ukrepa ipaac Urška Ivanuš OBVLADOVANJE RAKA V EU KAKO NAPREJ ipaac Local

Vloga Onkološkega inštituta Ljubljana v projektu skupnega ukrepa ipaac Urška Ivanuš OBVLADOVANJE RAKA V EU KAKO NAPREJ ipaac Local Vloga Onkološkega inštituta Ljubljana v projektu skupnega ukrepa ipaac Urška Ivanuš () OBVLADOVANJE RAKA V EU KAKO NAPREJ ipaac Local Stakeholder Meeting NIJZ, 31. maj 2019 ZARADI KATERIH BOLEZNI UMIRAMO

Prikaži več

Poročanje o domnevnih neželenih učinkih zdravil za uporabo v humani medicini v letu Številka: /2014 Datum: Poročanje o domnevn

Poročanje o domnevnih neželenih učinkih zdravil za uporabo v humani medicini v letu Številka: /2014 Datum: Poročanje o domnevn 1 Številka: 1382-18/2014 Datum: 31.7.2014 Poročanje o domnevnih neželenih učinkih zdravil za uporabo v humani medicini v letu 2013 V poročilu želimo na kratko predstaviti poročanje o domnevnih neželenih

Prikaži več

Zdrav način življenja

Zdrav način življenja o o o o Zdrav način življenja vodi k boljšemu počutju in ohranjanju dobrega zdravja, Biti zdrav ni le naša pravica, temveč tudi dolžnost, Človeški organizem za nemoteno delovanje potrebuje ravnovesje,

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev MOŽNOSTI ZDRAVLJEN HEMODIALIZA Razumeti ledvično bolezen, njen potek in vedeti za možnosti zdravljenja KAJ DELAJO LEDVICE čistijo kri in odstranjujejo odvečno vodo iz telesa odstranjujejo presnovke vzdržujejo

Prikaži več

Kronični Nebakterijski Osteomielitis/Osteitis (ali CRMO) Različica 1. KAJ JE CRMO? 1.1. Kaj je t

Kronični Nebakterijski Osteomielitis/Osteitis (ali CRMO) Različica 1. KAJ JE CRMO? 1.1. Kaj je t https://www.printo.it/pediatric-rheumatology/si/intro Kronični Nebakterijski Osteomielitis/Osteitis (ali CRMO) Različica 1. KAJ JE CRMO? 1.1. Kaj je to? Kronični rekurentni multifokalni osteomielitis (angl.

Prikaži več

Moja rožnata knjižica z nasveti za zdrave dojke

Moja rožnata knjižica z nasveti za zdrave dojke Moja rožnata knjižica z nasveti za zdrave dojke Samopregledovanje dojk Pregled, ki vam lahko reši življenje Rak dojke je v Sloveniji, kot tudi v svetu, najpogostejša oblika raka pri ženskah. Najnevarnejša

Prikaži več

O Č E S N I C E N T E R STAROSTNA DALJNOVIDNOST PRESBYOND IN MENJAVA OČESNE LEČE

O Č E S N I C E N T E R STAROSTNA DALJNOVIDNOST PRESBYOND IN MENJAVA OČESNE LEČE O Č E S N I C E N T E R STAROSTNA DALJNOVIDNOST PRESBYOND IN MENJAVA OČESNE LEČE LASERSKA ODSTRANITEV DIOPTRIJE PRESBYOND Kaj pomeni»starostna daljnovidnost«? Starostna daljnovidnost ali t.i. presbiopija

Prikaži več

Predmet: gospodinjstvo HORMONI Seminarska naloga pri predmetu biologija

Predmet: gospodinjstvo HORMONI Seminarska naloga pri predmetu biologija Predmet: gospodinjstvo HORMONI Seminarska naloga pri predmetu biologija KAZALO VSEBINE UVOD...4 1 ŽLEZE Z NOTRANJIM IZLOČANJEM...5 1.1 HIPOFIZA (endokrina žleza na možganskem dnu)...6 1.2 ŠČITNICA (žleza,

Prikaži več

8c ChID ChID Navodilo za uporabo Flonidan S 10 mg tablete loratadin pri alergijskih boleznih Pred začetkom jemanja zdravila natančno p

8c ChID ChID Navodilo za uporabo Flonidan S 10 mg tablete loratadin pri alergijskih boleznih Pred začetkom jemanja zdravila natančno p Navodilo za uporabo Flonidan S 10 mg tablete loratadin pri alergijskih boleznih Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Pri jemanju tega zdravila

Prikaži več

LiveActive

LiveActive Oblikujte svoje roke s temi 5 vajami brez obiska fitnesa! Dvig noge in nasprotne roke na veliki žogi 1 Vaja Y na telovadni žogi 2 z 8-12 ponovitvami na vsaki strani s 15-20 ponovitvami Dotik roke in nasprotne

Prikaži več

ZDRAVSTVENOVZGOJNI NASTOP

ZDRAVSTVENOVZGOJNI NASTOP Strokovno srečanje Programa Svit SVITOV DAN 2016 Ocenjevanje bolečine pri kolonoskopiji 13. december 2016 Austria Trend Hotel Ljubljana Avtorji: Viki Kotar dipl.zn., Maja Košele dipl. ms., Zoran Georgiev

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Predstavitev smernic - osteoporoza mag. Suzana Kert, dr. med., spec. spl. med. Zdravstveni dom Maribor Katedra za DM MF Maribor 28. modularna skupina 01.03.2013 1 Viri 1. http://www.endodiab.si/ priporocila/osteoporoza/

Prikaži več

Canesten 3 - navodilo za uporabo - lekarnanaklik.si

Canesten 3  - navodilo za uporabo - lekarnanaklik.si NAVODILO ZA UPORABO Canesten3 200 mg vaginalne tablete klotrimazol Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Zdravilo je na voljo brez recepta. Kljub temu ga morate

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev MOŽNOSTI ZDRAVLJEN DIETA PRI LEDVIČNI BOLEZNI Razumeti ledvično bolezen, njen potek in vedeti za možnosti zdravljenja KAJ DELAJO LEDVICE čistijo kri in odstranjujejo odvečno vodo iz telesa odstranjujejo

Prikaži več

lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina

lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina lenses PRIROČNIK za uporabo kontaktnih leč Sentina Pred začetkom uporabe kontaktnih leč Sentina vam svetujemo, da si preberete naslednja navodila. Četudi kontaktne leče uporabljate že dlje časa, je dobro

Prikaži več

OŠ Komandanta Staneta Dragatuš 48 Dragatuš 8343 Dragatuš ASTMA (seminarska naloga) Biologija 0

OŠ Komandanta Staneta Dragatuš 48 Dragatuš 8343 Dragatuš ASTMA (seminarska naloga) Biologija 0 OŠ Komandanta Staneta Dragatuš 48 Dragatuš 8343 Dragatuš ASTMA (seminarska naloga) Biologija 0 Kazalo poglavij 1. Uvod...2 2. Osnovno o astmi...3 Slika 1: Sapnica zdrave osebe in osebe, ki boleha za astmo...3

Prikaži več

NAVODILO ZA UPORABO

NAVODILO ZA UPORABO NAVODILO ZA UPORABO DICYNONE 125 mg/ml raztopina za injiciranje etamsilat Pred začetkom uporabe natančno preberite navodilo! - Navodilo shranite. Morda ga boste želeli ponovno prebrati. - Če imate dodatna

Prikaži več

Sistem za merjenje glukoze v krvi Predstavljamo vam pametni merilnik CONTOUR NEXT ONE, s katerim vstopamo v novo dobo vodenja sladkorne bolezni. Meril

Sistem za merjenje glukoze v krvi Predstavljamo vam pametni merilnik CONTOUR NEXT ONE, s katerim vstopamo v novo dobo vodenja sladkorne bolezni. Meril Sistem za merjenje glukoze v krvi Predstavljamo vam pametni merilnik CONTOUR NEXT ONE, s katerim vstopamo v novo dobo vodenja sladkorne bolezni. Merilnik omogoča izredno točne meritve glukoze v krvi. Edinstvena

Prikaži več

NAVODILO ZA UPORABO Canesten3 200 mg vaginalne tablete klotrimazol Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Zdravilo je na voljo brez recepta. Kljub temu ga morate

Prikaži več

Zdravstveno zavarovanje Best Doctors

Zdravstveno zavarovanje Best Doctors Zdravstveno zavarovanje Best Doctors Best Doctors Zdravljenje pri najboljših zdravnikih Zdravje vam prinaša največje obresti. Zato ne oklevajte in se odločite za zavarovanje Best Doctors. Kaj je zavarovanje

Prikaži več

DEDNI RAK DOJK IN/ALI JAJČNIKOV AMBULANTA ZA ONKOLOŠKO GENETSKO SVETOVANJE Druga, dopolnjena izdaja 1

DEDNI RAK DOJK IN/ALI JAJČNIKOV AMBULANTA ZA ONKOLOŠKO GENETSKO SVETOVANJE Druga, dopolnjena izdaja 1 DEDNI RAK DOJK IN/ALI JAJČNIKOV AMBULANTA ZA ONKOLOŠKO GENETSKO SVETOVANJE Druga, dopolnjena izdaja 1 KAZALO KRITERIJI ZA NAPOTITEV NA SVETOVANJE ZA DEDNI RAK DOJK IN/ALI JAJČNIKOV...4 POTEK ONKOLOŠKEGA

Prikaži več

Znanje za življenje Urinski katetri, ki jim lahko zaupate

Znanje za življenje Urinski katetri, ki jim lahko zaupate Znanje za življenje Urinski katetri, ki jim lahko zaupate Znanje za življenje Podjetje TIK z uporabo najsodobnejše tehnologije in številnih izkušenj razvija inovativne izdelke za humano medicino ter se

Prikaži več

Pred uporabo natančno preberite to navodilo

Pred uporabo natančno preberite to navodilo Navodilo za uporabo Elmogan 450 mg filmsko obložene tablete gemfibrozil Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Navodilo shranite. Morda ga boste

Prikaži več

Pred nočno izmeno grem spat v trajanju:

Pred nočno izmeno grem spat v trajanju: Vpliv nočnega dela na počutje in zdravje zaposlenih v DARS in v policiji Helena Pleslič Srečanje promotorjev zdravja Slovenije 9. december 2016 Cirkadiani ritem pri človeku 00.00 (polnoč) 2.00 najgloblji

Prikaži več

O Č E S N I C E N T E R ODPRAVA DIOPTRIJE ŽIVLJENJE BREZ OČAL IN KONTAKTNIH LEČ

O Č E S N I C E N T E R ODPRAVA DIOPTRIJE ŽIVLJENJE BREZ OČAL IN KONTAKTNIH LEČ O Č E S N I C E N T E R ODPRAVA DIOPTRIJE ŽIVLJENJE BREZ OČAL IN KONTAKTNIH LEČ LASERSKA ODPRAVA DIOPTRIJE Kaj je laserska korekcija dioptrije? Laserska operacija oči je postopek, s katerim se trajno odpravi

Prikaži več

Cochlear Implants Medicinski postopki za sisteme vsadkov MED EL English AW33320_3.0 (Slovenian)

Cochlear Implants Medicinski postopki za sisteme vsadkov MED EL English AW33320_3.0 (Slovenian) Cochlear Implants Medicinski postopki za sisteme vsadkov MED EL English AW33320_3.0 (Slovenian) Ta priročnik vsebuje pomembna navodila in varnostne informacije za uporabnike sistemov vsadkov MED EL, pri

Prikaži več

PARTICULARS TO APPEAR ON <THE OUTER PACKAGING> <AND> <THE IMMEDIATE PACKAGING>

PARTICULARS TO APPEAR ON <THE OUTER PACKAGING> <AND> <THE IMMEDIATE PACKAGING> Navodilo za uporabo Coryol 3,125 mg tablete Coryol 6,25 mg tablete Coryol 12,5 mg tablete Coryol 25 mg tablete karvedilol Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas

Prikaži več

PARTICULARS TO APPEAR ON <THE OUTER PACKAGING> <AND> <THE IMMEDIATE PACKAGING>

PARTICULARS TO APPEAR ON <THE OUTER PACKAGING> <AND> <THE IMMEDIATE PACKAGING> NAVODILO ZA UPORABO Olicef 2 g prašek za raztopino za infundiranje ceftriakson Pred uporabo natančno preberite navodilo! - Navodilo shranite. Morda ga boste želeli ponovno prebrati. - Če imate dodatna

Prikaži več

Microsoft Word - 01splmed.doc

Microsoft Word - 01splmed.doc 1. V okviru splošne medice spremljamo število izvajalcev splošne medice, zdravstvene delavce po številu izobrazbi, opravljene efektivne delovne ure število obiskov (kurativne - prve ponovne, preventivne

Prikaži več

Cepljenje proti okužbam s HPV (predavanje za starše)

Cepljenje proti okužbam s HPV (predavanje za starše) Cepljenje proti okužbam s humanimi papilomavirusi (HPV) predstavitev za starše Cepljenje in cepiva S cepljenjem izzovemo imunost tako, da s cepivom v telo vnesemo oslabljene ali uničene bakterije, viruse

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Onkološko genetsko svetovanje in testiranje dedni rak debelega črevesa in danke Mateja Krajc Onkološki inštitut Ljubljana SVITOV DAN 2015 Ogroženost za raka debelega črevesa in danke Splošna populacija

Prikaži več

POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA

POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA 1. IME ZDRAVILA DICYNONE 125 mg/ml raztopina za injiciranje 2. KAKOVOSTNA IN KOLIČINSKA SESTAVA Dva ml raztopine za injiciranje (ena ampula) vsebuje 250 mg etamsilata.

Prikaži več

Rak TREBUŠNE SLINAVKE Kaj mora vsakdo vedeti o tej bolezni 1

Rak TREBUŠNE SLINAVKE Kaj mora vsakdo vedeti o tej bolezni 1 Rak TREBUŠNE SLINAVKE Kaj mora vsakdo vedeti o tej bolezni 1 V življenju ni rešitev. So sile na poti: treba je verovati vanje in rešitve bodo sledile. Antoine de Saint-Exupery Želimo, da vas uvodna misel,

Prikaži več

Microsoft Word - UNI_Diplomska Naloga_Ungar_Kora

Microsoft Word - UNI_Diplomska Naloga_Ungar_Kora UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ZDRAVSTVENE VEDE PROTIBOLEČINSKA OBRAVNAVA KOSTNIH METASTAZ PACIENTOV Z RAKOM PROSTATE S STRONCIJEM 89 (Diplomsko delo) Maribor, 2010 Kora Ungar UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA

Prikaži več

PI_Benign Prostatic Enlargement_SL.indd

PI_Benign Prostatic Enlargement_SL.indd Priročnik za bolnike Slovenščina Benignem povečanje prostate Informacije so bile posodobljene julija 2013. Ta letak je del informacij EAU za paciente s BPP. Vsebuje splošne informacije o benignem povečanju

Prikaži več

Družinski vodnik zdravja Tema meseca Žilne bolezni Spomladanska utrujenost jo že čutite? Kako vzdrževati zdravo črevesno floro? Številka 57, marec 201

Družinski vodnik zdravja Tema meseca Žilne bolezni Spomladanska utrujenost jo že čutite? Kako vzdrževati zdravo črevesno floro? Številka 57, marec 201 Družinski vodnik zdravja Tema meseca Žilne bolezni Spomladanska utrujenost jo že čutite? Kako vzdrževati zdravo črevesno floro? Številka 57, marec 2019 Denis Baš, dr. med., spec. pediater Najlepše je videti,

Prikaži več

Tysabri, INN: natalizumab

Tysabri, INN: natalizumab 25/04/2016 EMA/266665/2016 EMA potrjuje priporočila za zmanjševanje tveganja za možgansko okužbo PML pri Pri bolnikih s povečanim tveganjem je treba razmisliti o pogostejšem magnetnoresonačnem slikanju.

Prikaži več

Microsoft Word - 6.1splmed.doc

Microsoft Word - 6.1splmed.doc 6.1. Zdravstve služba splošne medice je e od zdravstvenih služb, ki izvaja dejavnost osnovnega zdravstvenega varstva. Uporabniku zdravstvenega varstva je dostop brez potnice praviloma predstavlja prvi

Prikaži več

Daleron za otroke susp PIL

Daleron za otroke susp PIL NAVODILO ZA UPORABO Daleron za otroke 120 mg/5 ml peroralna suspenzija paracetamol proti vročini in bolečinam Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Zdravilo je

Prikaži več

Telesna okvara

Telesna okvara PRAVICE IZ INVALIDSKEGA ZAVAROVANJA IN NOVOSTI GLEDE TELESNE OKVARE Lidija Plaskan Oddelek za medicinsko rehabilitacijo Splošna bolnišnica Celje 1 UVOD Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ZPIZ:

Prikaži več

ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020

ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020 ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020 ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA OTROKE IN MLADINO Srednješolsko obdobje je obdobje velikih sprememb, tako na telesnem kot duševnem področju. Istočasno pa

Prikaži več

DIALIZNI KATETRI KOT DOLGOTRAJNI ŽILNI PRISTOP IN PRI AKUTNI HD/MPF PRI

DIALIZNI KATETRI KOT DOLGOTRAJNI ŽILNI PRISTOP IN PRI AKUTNI HD/MPF PRI DIALIZNI KATETRI KOT DOLGOTRAJNI ŽILNI PRISTOP IN PRISTOP PRI AKUTNI HD/PF PRI OTROCIH Rina Rus Klinični oddelek za nefrologijo Pediatrična klinika KRANJSKA GORA, november 2013 Otroci, ki potrebujejo zaradi

Prikaži več

PRIPOROČILA ZA MEDICINSKO INDICIRANE DIETE Dokument so pripravili: Tadej Avčin, Evgen Benedik, Vojko Berce, Andreja Borinc Beden, Jernej Dolinšek, Tin

PRIPOROČILA ZA MEDICINSKO INDICIRANE DIETE Dokument so pripravili: Tadej Avčin, Evgen Benedik, Vojko Berce, Andreja Borinc Beden, Jernej Dolinšek, Tin PRIPOROČILA ZA MEDICINSKO INDICIRANE DIETE Dokument so pripravili: Tadej Avčin, Evgen Benedik, Vojko Berce, Andreja Borinc Beden, Jernej Dolinšek, Tina Kamhi Trop, Anja Koren Jeverica, Nataša Marčun Varda,

Prikaži več

ASPIRIN*

ASPIRIN* NAVODILO ZA UPORABO ASPIRIN migran 500 mg šumeče tablete acetilsalicilna kislina Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Zdravilo je na voljo brez recepta. Kljub

Prikaži več

FIZIOTERAPIJA Fizioterapevt v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih

FIZIOTERAPIJA Fizioterapevt v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih FIZIOTERAPIJA Fizioterapevt v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih Kaj je FIZIOTERAPIJA? Fizioterapija je panoga medicine, ki z neinvazivnimi terapevtskimi metodami skrbi predvsem

Prikaži več

O Č E S N I C E N T E R VIDIM, očesni kirurški center d.o.o. Mariborska cesta 88, 3000 Celje CENIK STORITEV SAMOPLAČNIŠKE ORDINACIJE datum cenika 01.

O Č E S N I C E N T E R VIDIM, očesni kirurški center d.o.o. Mariborska cesta 88, 3000 Celje CENIK STORITEV SAMOPLAČNIŠKE ORDINACIJE datum cenika 01. O Č E S N I C E N T E R VIDIM, očesni kirurški center d.o.o. Mariborska cesta 88, 3000 Celje CENIK STORITEV SAMOPLAČNIŠKE ORDINACIJE datum cenika CENE OSNOVNEGA PREGLEDA IN PREDOPERATIVNEGA POSTOPKA Tel.:

Prikaži več

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Neuradno prečiščeno besedilo Programa pripravništva

Prikaži več

Version 1

Version 1 Navodilo za uporabo Betaklav 500 mg/125 mg filmsko obložene tablete Betaklav 875 mg/125 mg filmsko obložene tablete amoksicilin/klavulanska kislina Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo,

Prikaži več

Na podlagi tretjega odstavka 64. člena Zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 23/05 uradno prečiščeno besedilo, 15/08 ZPacP, 23/08, 58/0

Na podlagi tretjega odstavka 64. člena Zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 23/05 uradno prečiščeno besedilo, 15/08 ZPacP, 23/08, 58/0 Na podlagi tretjega odstavka 64. člena Zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 23/05 uradno prečiščeno besedilo, 15/08 ZPacP, 23/08, 58/08 ZZdrS-E in 77/08 ZDZdr) ter drugega odstavka 4. člena

Prikaži več

Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek

Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek Tekaški program za tek na 10 km (1. 7. - 7. 7.) Intervalni trening 5 x 400 m (200 m hoje med ovitvami) Tekaški program za tek na 10 km (8. 7. 14. 7.) Fartlek

Prikaži več

21st century? RE-THINK DEVELOPMENT

21st century? RE-THINK DEVELOPMENT Redni letni strokovni posvet, Rogaška Slatina, 13. november 2015 SKUPINE OTROK, KI SO POSEBEJ OGROŽENE ZA RESEN POTEK RESPIRATORNIH OBOLENJ Kornhauser Cerar Lilijana, KO za perinatologijo, UKC Ljubljana

Prikaži več

ZDRAVSTVO PREHRANA IN DIETETIKA Manica Radivo Močnejši si, kot se zdiš; pogumnejši, kot verjameš; in bistrejši, kot misliš. Uvajanje novih izobraževal

ZDRAVSTVO PREHRANA IN DIETETIKA Manica Radivo Močnejši si, kot se zdiš; pogumnejši, kot verjameš; in bistrejši, kot misliš. Uvajanje novih izobraževal ZDRAVSTVO PREHRANA IN DIETETIKA Manica Radivo Močnejši si, kot se zdiš; pogumnejši, kot verjameš; in bistrejši, kot misliš. Uvajanje novih izobraževalnih programov v srednjem poklicnem in strokovnem izobraževanju

Prikaži več

Canespor - navodilo za uporabo - lekarnanaklik.si

Canespor - navodilo za uporabo - lekarnanaklik.si Canespor 10 mg/g krema bifonazol Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Zdravilo je na voljo brez recepta. Kljub temu ga morate uporabljati pazljivo in skrbno, da

Prikaži več

ZdraveNovine apr_2019.indd

ZdraveNovine apr_2019.indd Letnik 8, številka 29 april 2019 VSEBINA DERMATOLOŠKA AMBULANTA SE PREDSTAVI... 2 EVROPSKI DAN LOGOPEDIJE... 4 DELAVNICE V CENTRU ZA KREPITEV ZDRAVJA... 5 CTG ŠOLA... 6 VARNO NA SONCE... 7 BABIŠTVO V TEORIJI

Prikaži več

Lekadol 500 mg tablete

Lekadol 500 mg tablete Navodilo za uporabo LEKADOL 500 mg tablete PARACETAMOLUM proti bolečinam in zvišani telesni temperaturi Pred začetkom uporabe natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Pri jemanju

Prikaži več

ASPIRIN*

ASPIRIN* Navodilo za uporabo Aspirin plus C 400 mg/240 mg šumeče tablete acetilsalicilna kislina/askorbinska kislina Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke!

Prikaži več

NAVODILO ZA UPORABO

NAVODILO ZA UPORABO Navodilo za uporabo Amoksiklav SOLVO 875 mg/125 mg disperzibilne tablete amoksicilin/klavulanska kislina Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke!

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev DOPPLERSKE METODE V EHOKARDIOGRAFIJI In STRAIN Prim.As.Tatjana Golob Gulič, MD Specialist kardiologije in vaskularne medicine SRCE IN OŽILJE D.O.O. MARIBOR Slovenska šola ehokardiografije, 18-19.mar 2016

Prikaži več

NAVODILO ZA UPORABO JAZMP-IB/

NAVODILO ZA UPORABO JAZMP-IB/ NAVODILO ZA UPORABO JAZMP-IB/002-29.09.2017 1 Navodilo za uporabo Lomexin 200 mg mehke vaginalne kapsule Lomexin 600 mg mehke vaginalne kapsule fentikonazolijev nitrat Pred začetkom uporabe zdravila natančno

Prikaži več

(\310AKALNE DOBE xlsx)

(\310AKALNE DOBE xlsx) UNIVERZITETNI KLINIČNI CENTER LJUBLJANA Zaloška cesta 2, 1525 Ljubljana ČAKALNE DOBE - 30. 6. 2019 V BOLNIŠNIČNI IN SPECIALISTIČNI ZUNAJBOLNIŠNIČNI DEJAVNOSTI Organizacijska enota / storitev INTERNA KLINIKA

Prikaži več

ovitek FIT-1

ovitek FIT-1 Funkcionalna inzulinska terapija Dnevnik vodenja FIT 1 Vaš diabetes v novi luči Sistem za merjenje glukoze v krvi 12:24 Moje vrednosti SRE TOR PET Danes, petek, 21. oktober 5.2 mmol L 12:23 Moj teden (Zadnjih

Prikaži več

DODATEK I

DODATEK I Navodilo za uporabo IBUBEL COMBO 50 mg/30 mg v 1 g gel ibuprofen/levomentol Pred začetkom uporabe zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Pri uporabi tega zdravila natančno

Prikaži več

KAJ JE VZDRŽLJIVOST

KAJ JE VZDRŽLJIVOST 10. 12. 2011 VZDRŽLJIVOST S TEKOM Seminarska naloga KAZALO 1. UVOD... 3 2. KAJ JE VZDRŽLJIVOST... 4 3. METODE ZA RAZVOJ VZDRŽLJIVOSTI... 4 4. TEHNIKA DOLGOTRAJNEGA TEKA... 5 5. GIBALNE (MOTORIČNE) SPOSOBNOSTI...

Prikaži več

a Navodilo za uporabo LEKADOL 1000 mg tablete paracetamolum Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pom

a Navodilo za uporabo LEKADOL 1000 mg tablete paracetamolum Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pom Navodilo za uporabo LEKADOL 1000 mg tablete paracetamolum Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Navodilo shranite. Morda ga boste želeli ponovno

Prikaži več

antifibrinolytics art 31(TXA)_annexI_III_sl

antifibrinolytics art 31(TXA)_annexI_III_sl Dodatek III Predlagano besedilo za povzetek glavnih značilnosti zdravila in navodilo za uporabo 12 POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA IN NAVODILO ZA UPORABO 13 POVZETEK GLAVNIH ZNAČILNOSTI ZDRAVILA

Prikaži več

NAVODILO ZA UPORABO Sirdalud 2 mg tablete Sirdalud 4 mg tablete tizanidin Pred začetkom uporabe zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za v

NAVODILO ZA UPORABO Sirdalud 2 mg tablete Sirdalud 4 mg tablete tizanidin Pred začetkom uporabe zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za v NAVODILO ZA UPORABO Sirdalud 2 mg tablete Sirdalud 4 mg tablete tizanidin Pred začetkom uporabe zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! - Navodilo shranite. Morda ga

Prikaži več

PARTICULARS TO APPEAR ON <THE OUTER PACKAGING> <AND> <THE IMMEDIATE PACKAGING>

PARTICULARS TO APPEAR ON <THE OUTER PACKAGING> <AND> <THE IMMEDIATE PACKAGING> Navodilo za uporabo Seldiar 2 mg trde kapsule loperamidijev klorid Pred začetkom jemanja zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! - Navodilo shranite. Morda ga boste želeli

Prikaži več

Calcium - Calvive - navodila za uporabo - lekarnanaklik.si

Calcium - Calvive - navodila za uporabo - lekarnanaklik.si Stran 1 NAVODILO ZA UPORABO kalcij Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Zdravilo je na voljo brez recepta. Kljub temu ga morate jemati pazljivo in skrbno, da vam

Prikaži več

Pripravil: Rade Pribaković Brinovec Ljubljana, MKB-10 AM, ver.6, POGLAVJE 4. ENDOKRINE, PREHRANSKE (NUTRICIJSKE) IN PRESNOVNE (METABOLIČNE)

Pripravil: Rade Pribaković Brinovec Ljubljana, MKB-10 AM, ver.6, POGLAVJE 4. ENDOKRINE, PREHRANSKE (NUTRICIJSKE) IN PRESNOVNE (METABOLIČNE) Pripravil: Rade Pribaković Brinovec Ljubljana, 10.12.2012 MKB-10 AM, ver.6, POGLAVJE 4. ENDOKRINE, PREHRANSKE (NUTRICIJSKE) IN PRESNOVNE (METABOLIČNE) BOLEZNI (E00 E89) To poglavje vsebuje naslednje sklope:

Prikaži več

NAVODILO ZA UPORABO

NAVODILO ZA UPORABO NAVODILO ZA UPORABO Plivit C 500 mg tablete acidum ascorbicum Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Zdravilo je na voljo brez recepta. Kljub temu ga morate uporabljati

Prikaži več

NAVODILO ZA UPORABO 1

NAVODILO ZA UPORABO 1 NAVODILO ZA UPORABO 1 Navodilo za uporabo Lomexin 20 mg/g vaginalna krema fentikonazolijev nitrat Pred začetkom uporabe zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Pri uporabi

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Presentation1

Microsoft PowerPoint - Presentation1 Drža telesa čelno proti tlom»klop«vzdrževati ravno linijo telesa. Opora je na podlahteh in prstih nog. Stisnite trebušne mišice in postavite medenico v nevtralni položaj (t.j. poteg popka noter in stisk

Prikaži več

Priloga: Seznam obvezne medicinske dokumentacije za uveljavljanje pravic na podlagi invalidnosti in preostale delovne zmožnosti po 22. členu Pravilnik

Priloga: Seznam obvezne medicinske dokumentacije za uveljavljanje pravic na podlagi invalidnosti in preostale delovne zmožnosti po 22. členu Pravilnik Priloga: Seznam obvezne medicinske dokumentacije za uveljavljanje pravic na podlagi invalidnosti in preostale delovne zmožnosti po 22. členu Pravilnika o organizaciji in načinu delovanja izvedenskih organov

Prikaži več

Na podlagi tretjega odstavka 64. člena zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 9/92, 45/94, 37/95, 8/96, 59/99, 90/99, 98/99, 31/00 in 36

Na podlagi tretjega odstavka 64. člena zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 9/92, 45/94, 37/95, 8/96, 59/99, 90/99, 98/99, 31/00 in 36 Na podlagi tretjega odstavka 64. člena zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 9/92, 45/94, 37/95, 8/96, 59/99, 90/99, 98/99, 31/00 in 36/00), 12. ter 15. člena pravilnika o pripravništvu

Prikaži več

Pred uporabo natančno preberite to navodilo

Pred uporabo natančno preberite to navodilo Navodilo za uporabo Canesten3 set 200 mg vaginalne tablete in 10 mg/g krema klotrimazol Pred začetkom uporabe zdravila natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Pri uporabi tega

Prikaži več

(\310AKALNE DOBE xlsx)

(\310AKALNE DOBE xlsx) UNIVERZITETNI KLINIČNI CENTER LJUBLJANA Zaloška cesta 2, 1525 Ljubljana ČAKALNE DOBE - V BOLNIŠNIČNI IN SPECIALISTIČNI ZUNAJBOLNIŠNIČNI DEJAVNOSTI INTERNA KLINIKA sprejem preko IPP preventivno iz drugih

Prikaži več