Naložbeni načrt za Evropo September 2018 SL #investeu

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Naložbeni načrt za Evropo September 2018 SL #investeu"

Transkripcija

1 Naložbeni načrt za Evropo September 2018 SL #investeu

2 #investeu

3 Naložbeni načrt za Evropo spodbuja rast po vsej EU NALOŽBE EFSI PO SEKTORJIH - SEPTEMBER 2018 Cilj naložbenega načrta za Evropo je spodbujati naložbe, da se ustvarjajo delovna mesta, povečata rast in konkurenčnost, zadovoljujejo dolgoročne ekonomske potrebe in krepijo proizvodne zmogljivosti in infrastruktura. V ta namen podpira naložbe v realno gospodarstvo s seznamom projektov EU, ustvarja naložbam prijazno okolje tako, da odstranjuje ovire zanje, ter mobilizira javne in zasebne vire. Ključni element pri tem zadnjem sklopu je Evropski sklad za strateške naložbe (EFSI), ki spodbuja naložbe v infrastrukturne projekte ter mala in srednja podjetja (MSP). Z zagotavljanjem skupnega jamstva v višini 33,5 milijard evrov za poslovne in infrastrukturne projekte, od katerih je 26 milijard evrov zagotovljenih v proračunu EU, 7,5 milijard evrov pa zagotavlja skupina Evropske investicijske banke, si razširjeni Evropski sklad za strateške naložbe prizadeva za sprostitev dodatnih naložb v višini vsaj pol milijarde evrov do konca leta Obstoječe potrjeno financiranje naj bi sprostilo 344,4 milijard evrov dodatnih naložb. Pobuda bo tudi nadalje prispevala k znatnim gospodarskim koristim. Pričakuje se, da bo od naložb EFSI MSP imelo koristi približno manjših podjetij. Te številke kažejo dodano vrednost EFSI za gospodarstvo EU tako zdaj kot v prihodnjih letih. Digitalna infrastruktura Okolje in učinkovita raba virov Regionalni razvoj* (0%) Promet 11 % RDI 8 % Od tega je 21 % 45,9 milijard podpisanih 4 % 4 % *Nov sektor od januarja 2018 Socialna infrastruktura 21 % 31 % Manjša podjetja Energetika Biogospodarstvo* (0%) 344,4 milijard 500 milijard Cilj do leta milijard Cilj do sredine leta TRANSAKCIJ ŽE ODOBRENIH V 28 DRŽAVAH EU ODOBRENO FINANCIRANJE EFSI** 67,1 milijard 344,4 milijard ** Odobreno s strani EIB: 51,8 milijard Odobreno s strani EIF: 15,3 milijard SKUPNA NALOŽBA, POVEZANA S SOGLASJI EFSI

4 EFSI ZA INFRASTRUKTURO VETRNA ELEKTRARNA NA OBALI SEVERNEGA POLA Kraj: Švedska Sektor: energetika Financiranje EFSI: 100 milijonov EUR Naložbeni načrt podpira največjo vetrno elektrarno na obali v Evropi V bližini mesta Piteå na severu Švedske, blizu arktičnega kroga, bo zgrajenih 179 vetrnih turbin. V teku je projekt za izgradnjo največje vetrne elektrarne na obali v Evropi. Projekt» Markbygden 1101 «naj bi se zaključil do leta 2020 in bo za več kot 12 % povečal švedsko zmogljivost izkoriščanja vetrne energije. GE Renewable Energy bo zagotovil 179 svojih turbin 3,6 MW s 137-metrskimi rotorji. Take turbine so najprimernejše za hitrost vetra in podnebje na lokaciji projekta. Poleg tega bodo turbine opremljene s tehnologijo za odstranjevanje ledu. Norsk Hydro, eden največjih evropskih proizvajalcev aluminija, je potrdil, da bo odkupil večino elektrike, ki jo bo proizvedla vetrna elektrarna. Predvideva se, da bo to največji posel z vetrno energijo, sklenjen s korporativnim potrošnikom energije.

5 EFSI ZA INFRASTRUKTURO SPLOŠNA BOLNIŠNICA RYDYGIER Kraj: Poljska Sektor: zdravje, socialne zadeve Financiranje EFSI: 57 milijonov EUR Zagotavljanje novih storitev za bolnike na Poljskem Bolnišnice morajo pogosto vlagati sredstva v izboljšanje svojih standardov zdravstvene nege, vendar jim sredstev primanjkuje. Regija Kujawsko-Pomorskie je kot prva na Poljskem pridobila posojila za projekt v javnem sektorju v okviru Evropskega sklada za strateške naložbe. Z združitvijo posojila v višini 57 milijonov EUR z denarjem iz lastnega proračuna in drugih virov sredstev EU je regija razširila Torunjsko bolnišnico Rydygier. Ta projekt, ki se osredotoča na raziskave in moderno tehnologijo, bo varovancem zagotovil celo vrsto zdravljenj in dostop za najnovejših medicinskih postopkov. Število bolnišničnih postelj se bo podvojilo, s 551 bo zraslo na Talna površina se bo povečala z m² na več kot m², poleg tega pa bo urejenih tudi m² zelenih površin. Bolnišnica bo varčevala z omejitvijo števila administrativnega osebja in uvedbo okolju prijaznih in energetsko varčnih ukrepov. Otvoritev novih delov bolnišnice za bolnike bo leta 2019.

6 EFSI ZA INOVACIJE ZDRAVLJENJE RAKA APEIRON ZNA NOST Kraj: Avstrija Sektor: zdravje, socialne zadeve Financiranje EFSI: 25 milijonov EUR Iskanje novih oblik zdravljenja raka Posojilo EIB z jamstvom Junckerjevega načrta bo v podporo razvoju novih farmacevtskih proizvodov za zdravljenje raka, zlasti nevroblastoma redke oblike raka, ki prizadene otroke. Apeiron je inovativno biotehnološko podjetje, ki razvija biološke in imunološke pristope k zdravljenju raka in zaposluje približno 40 ljudi. Z izvajanjem inovativnih raziskovalnih in razvojnih projektov si prizadeva za razvoj novih farmakoloških oblik zdravljenja, ki jih je še treba odkriti. Podjetje razvija imunoterapevtske postopke za zdravljenje raka, ki temeljijo bodisi na ciljnem zdravljenju, specifičnem za tumor, bodisi na spodbujanju sposobnosti imunskega sistema za boj proti raku, ki izkorišča naravne obrambne mehanizme človeškega telesa. S tem financiranjem, ki ga zagotavlja EFSI, lahko Apeiron nadaljuje z razvojem teh prelomnih novih oblik zdravljenja.

7 EFSI ZA SOCIALNO VKLJUČEVANJE EPIQUS Kraj: Finska Sektor: socialne zadeve, izobraževanje Financiranje EFSI: 10 milijonov EUR Junckerjev načrt financira program delovnega usposabljanja za priseljence in ubežnike Finski skrbnik sklada Epiqus in finsko Ministrstvo za gospodarstvo in zaposlovanje pomagata priseljencem in ubežnikom najti delo na Finskem. EIS je z jamstvom Evropskega sklada za strateške naložbe (EFSI) odobril sredstva v višini 10 milijonov EUR za naložbo v shemo obveznic z družbenim učinkom ki podpira vključevanje med in priseljencev in ubežnikov na finski trg dela. To dosega najprej z zagotavljanjem usposabljanja, nato pa s pomočjo pri iskanju ustreznega dela. Da bi se program lahko začel, je Epiqus najprej ustvaril shemo obveznic z družbenim učinkom prvo tako shemo v Evropi, ki omogoča, da se tveganje razporedi med zasebne in javne vlagatelje. Zahvaljujoč temu projektu se je več sto priseljencev in ubežnikov udeležilo usposabljanja in so našli delo, kar jim je pomagalo pri vključevanju v finsko družbo.

8 EFSI ZA PROMET V DIGITALNI ERI ELEKTRONSKI CESTNINSKI SISTEM DARS PRO MET Kraj: Slovenija Sektor: promet, digitalna tehnologija Financiranje EFSI: 51 milijonov EUR Neoviran promet v Sloveniji Novi elektronski cestninski sistem, ki ga Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) uvaja za tovornjake, bo fizične pregrade nadomestil z digitalno infrastrukturo z obračunavanjem na daljavo v prostem prometnem toku na celotnem slovenskem avtocestnem omrežju. Ceste vključno z avtocestami so najpogostejša oblika prometa v Sloveniji, saj po njih poteka 80 % kopenskega prometa. Novi sistem DARS-a vključuje namestitev mikrovalovnih značk v notranjost težkih vozil, s pomočjo katerih se beleži, kdaj se vozila zapeljejo pod prejemniki, nameščenimi na nadcestnih strukturah na vseh odsekih cestninjenjih cest. Zahvaljujoč tej novi tehnologiji bo mogoče odstraniti fizične cestninske postaje in s tem sprostiti prometni tok, od česar bodo imeli korist vsi udeleženci v prometu. 51 milijonov EUR posojila EIB koristi jamstvo EFSI.

9 EFSI ZA ZDRUŽEVANJE SKLADOV EU Kraj: po vsej EU Sektor: digitalna infrastruktura Financiranje EFSI: 100 milijonov EUR Povezovanje točk: širokopasovna povezava doseže manj naseljena območja EU SKLAD ZA ŠIROKOPASOVNO POVEZOVANJE EVROPE Z združevanjem financiranja EIB, Instrumenta za povezovanje Evrope, nacionalnih promocijskih bank in zasebnih vlagateljev, bo Sklad za širokopasovno povezovanje Evrope vlagal v širokopasovno mrežno infrastrukturo na območjih v Evropi, ki so manj pokrita s tovrstnimi storitvami. Sklad za širokopasovno povezovanje Evrope je prva naložbena platforma za podporo širokopasovni infrastrukturi v okviru Junckerjevega načrta, ki združuje zasebne in javne vire. Nacionalne promocijske banke in institucije treh držav nameravajo sodelovati v pobudi kot glavni vlagatelji: KfW Bankengruppe iz Nemčije, Cassa Depositi e Prestiti iz Italije in Caisse des dépôts et consignations iz Francije. Naložbene platforme so lahko uporabno orodje za združevanje naložbenih projektov, ki so tematsko ali geografsko usmerjeni. Vzpostavitev te naložbene platforme je odgovor na povpraševanje po financiranju manjših in bolj tveganih širokopasovnih projektov po Evropi, ki trenutno nimajo dostopa do sredstev EU. Novi sklad bo EU pomagal izpolniti cilj, da morajo imeti vsa evropska gospodinjstva dostop do internetne povezave s hitrostjo 30 MB/s do leta 2020, do leta 2025 pa morajo imeti vse šole, prometna vozlišča, glavni ponudniki javnih storitev in podjetja, ki intenzivno uporabljajo digitalno tehnologijo, dostop do internetne povezave s hitrostjo 1 GB/s.

10 EFSI ZA ZDRAVJE ŽIVALI PODJETJE ZA ZDRAVJE ŽIVALI BIOVET Kraj: Bolgarija Sektor: kmetijstvo, zdravje Financiranje EFSI: 100 milijonov EUR Finančna podpora za proizvajalce cepiv za živali v Bolgariji Podpora v okviru naložbenega načrta pomaga podjetju za zdravje živali Biovet povečati nabor proizvodov za cepljenje, ki se uporabljajo v reji prašičev, perutnine in goveda. EIB podjetju Biovet zagotavlja posojilo v višini 100 milijonov EUR v okviru naložbenega načrta za financiranje spodbujanja obsega proizvodnje ter dejavnosti raziskav in razvoja. Projekt vključuje vzpostavitev dveh novih obratov: obrata za fermentacijo v Pešteri na jugu Bolgarije in obrata za proizvodnjo živalskih cepiv v Razgradu v severovzhodni Bolgariji. Projekt bo podjetju omogočil tudi izvajanje raziskav in razvoja na področju mikrobiologije in razvoja novih proizvodov, kot so cepiva, encimi, ter izboljšanje postopkov in pripravkov. S tem financiranjem bo ustvarjenih 210 delovnih mest na bolgarskem podeželju.

11 EFSI ZA MSP MANI FOODS Kraj: Grčija Sektor: industrija, kmetijstvo, MSP Nagrajeni pridelovalec oliv Kalamata se širi na nove trge Ko je podjetje Mani Foods hotelo povečati obseg izvoza svojih oliv, se je obrnilo na Banko Grčije, ki mu je zagotovilo posojilo v okviru Naložbenega načrta za Evropo. Mani Foods prideluje, pakira in izvaža olive Kalamata in povezane proizvode. Njegovo ekstra deviško oljčno olje je prejelo številne nagrade. Da bi se lahko odzval na večje povpraševanje, je moral Mani Foods vložiti v nove stroje. Podjetje je pridobilo posojilo pri Banki Grčije, za katerega jamči EIS prek programa EU za konkurenčnost podjetij ter mala in srednja podjetja (COSME) v okviru naložbenega sklada. S temi sredstvi je podjetje Mani Foods lahko razširilo svojo proizvodnjo in poslovanje, postavilo tri nove proizvodne linije in podvojilo število zaposlenih.

12 EFSI ZA MSP EXOVITE Kraj: Španija Sektor: zdravje, RRI, MSP Hitrejše okrevanje bolnikov z uporabo inovativne tehnologije Financiranje v okviru naložbenega načrta je španskemu podjetju Exovite omogočilo razvoj novih načinov za zdravljenje bolnikov z zlomi kosti in zagotavljanje učinkovitejšega naknadnega zdravljenja. Okrevanje po zlomu kosti je lahko dolgotrajno, zato je španski MSP Exovite razvil inovativen način za zdravljenje zlomov kosti in mišično-kostnih obolenj, ki bolnikom pomaga pri hitrejšem okrevanju. Podjetje se poslužuje tiskanje 3D za izdelavo lahkih, trpežnih, ergonomskih opornic po meri za poškodovano okončino bolnika. Zdravniki lahko nato z uporabo programske opreme na pametnem telefonu od daleč spremljajo napredek, ne da bi morali bolniki tako pogosto hoditi v bolnišnico. Zaradi večjega povpraševanja bolnišnic po tej tehnologiji je Exovite potreboval naložbo, ki bi mu omogočila povečanje obsega proizvodnje. Ustanovitelj podjetja je zagotovil financiranje pri španskem organu za financiranje MPS CERSA v okviru programa EU financiranja za inovatorje (InnovFin), za katerega jamči EIS v okviru Naložbenega načrta za Evropo. Exovite je za svojo inovacijo prejel več mednarodnih nagrad, ob koncu leta 2017 pa je tehnologijo podjetja Exovite uporabljalo 15 bolnišnic.

13 EFSI ZA MSP FRUSACK Kraj: Češka republika Sektor: okolje, MSP Kako prinesti domov sadje in zelenjavo na trajnostni način? Ko se srečata oblikovanje in krožno gospodarstvo: dve študentki v Češki republiki sta opazili vrzel na trgu in njuno podjetje sedaj, ko sta si zagotovili financiranje v okviru Junckerjevega načrta, raste v višave. Vsak dan sadje in zelenjavo iz supermarketov prinašamo domov v majhnih plastičnih vrečkah, kar ustvarja velike količine odpadnih izdelkov za enkratno uporabo. Soustanoviteljici novega praškega podjetja Frusack sta želeli to spremeniti. Začeli sta oblikovati in izdelovati elegantne biorazgradljive vrečke za ponovno uporabo, pri čemer sta kot osnovo uporabili bioplastiko, narejeno iz koruze. Povpraševanje po Frusackovih vrečkah je tako naraslo, da je podjetje moralo načrtovati širitev proizvodnje, ampak bančnega posojila ni lahko dobiti, če gre za mlado podjetje. Leta 2017 je podjetje dobilo posojilo pri Unicredit v okviru programa EU financiranja za inovatorje (InnovFin), za katerega jamči EIS v okviru Naložbenega načrta za Evropo. Frusack sedaj izvaža na trge v EU in po svetu.

14 NALOŽBENI NAČRT ZA EVROPO Naložbeni načrt za Evropo je skupno in usklajeno prizadevanje na ravni EU za spodbujanje naložb v realno gospodarstvo, da se: pospešita ustvarjanje novih delovnih mest in gospodarska rast, zadovoljijo dolgoročne potrebe gospodarstva in poveča konkurenčnost, pripomore h krepitvi proizvodne zmogljivosti in infrastrukture v EU. Izboljšanje naložbenega okolja Pomemben splošni cilj naložbenega načrta je izboljšati naložbeno okolje tako na ravni EU kot na ravni posameznih držav članic. Izvajajo se ukrepi za odpravo ovir na ravni EU in na ravni enotnega trga ter premagovanje regulativnih in drugih izzivov za naložbe na nacionalni ravni. EVROPSKI SKLAD ZA STRATEŠKE NALOŽBE (EFSI) Evropski sklad za strateške naložbe (EFSI) je osrednji del naložbenega načrta s podporo inovativnim projektom, ki potrebujejo kritje za tveganje. Kot skupna pobuda Evropske komisije in Evropske investicijske banke (EIB) EFSI pomaga pritegniti zasebne naložbe. SEKTORJI Okolje in učinkovita raba virov Promet Digitalna infrastruktura Energetika Raziskave in inovacije KDO SE LAHKO PRIJAVI? Podjetja vseh velikosti Javne službe Subjekti javnega sektorja Da bi bili deležni podpore EFSI, projekti morajo: 3 biti tržno utemeljeni ter gospodarsko in tehnično izvedljivi; 3 prispevati k ciljem EU, trajnostni rasti in zaposlovanju; 3 biti dovolj zreli za prejem sredstev; 3 biti ocenjeni skladno s stopnjo tveganja. Socialna infrastruktura Manjša podjetja s srednje veliko tržno kapitalizacijo Biogospodarstvo Regionalni razvoj Nacionalne promocijske banke ali druge banke, ki ponujajo posredna posojila Posebne naložbene platforme KAKO SE PRIJAVITI? Nosilci velikih infrastrukturnih in inovacijskih projektov lahko zaprosijo za posojilo prek Evropske investicijske banke: Mala in srednja podjetja (MSP) ter podjetja s srednje veliko tržno kapitalizacijo si lahko zagotovijo financiranje projektov prek nacionalnih promocijskih bank in lokalnih finančnih posrednikov: EVROPSKO SVETOVALNO VOZLIŠČE ZA NALOŽBE (EIAH) Evropsko svetovalno vozlišče za naložbe (EIAH) je pobuda Evropske komisije in EIB za pospeševanje naložb, ki ponuja enotno dostopno točko do širokega nabora podpore za projekte in naložbe na vseh stopnjah projektnega cikla. Svetovalne storitve vključujejo: 3 tehnično podporo za pripravo in izvedbo projekta, 3 boljšo uporabo skladov in finančnih instrumentov EU, 3 podporo krepitvi zmogljivosti, 3 politično, programsko in projektno podporo za javno-zasebna partnerstva, 3 dostop do financiranja za inovativne projekte. Za več informacij glejte: EVROPSKI PORTAL NALOŽBENIH PROJEKTOV (EIPP) Evropski portal naložbenih projektov (EIPP) je spletni portal, ki omogoča javnim ali zasebnim projektom s sedežem v EU, ki so vredni vsaj 5 milijonov evrov, da dosežejo morebitne vlagatelje po vsem svetu. Portal izvaja in gosti Evropska komisija ter je del naložbenega načrta za Evropo. Za več informacij glejte: SODELUJTE PRI INVESTEU Aktualne informacije o naložbenem načrtu za Evropo: Lokalne pisarne EIB: Finančni posredniki: Obstoječi projekti EFSI v vaši bližini: Informacije o financiranju, ki je na voljo pri drugih pobudah EU:

15 NALOŽBENI NAČRT ZA EVROPO Açores Evropa naj vlaga v delovna mesta in gospodarsko rast. #investeu Madeira Canarias Guadeloupe Martinique Mayotte Guyane La Réunion Za več informacij obiščite ec.europa.eu/invest-eu eib.europa.eu/invest-eu

Naložbeni načrt za Evropo JUNIJ 2019 JUNCKER- JEV STANJE NAČRTA #investeu

Naložbeni načrt za Evropo JUNIJ 2019 JUNCKER- JEV STANJE NAČRTA #investeu Naložbeni načrt za Evropo JUNIJ 2019 JUNCKER- JEV STANJE NAČRTA #investeu #investeu Naložbeni načrt za Evropo spodbuja rast po vsej EU Cilj naložbenega načrta za Evropo je spodbujati naložbe, da se ustvarjajo

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, COM(2018) 439 final ANNEX 4 PRILOGA k predlogu uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o vzpostvitvi programa Invest

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, COM(2018) 439 final ANNEX 4 PRILOGA k predlogu uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o vzpostvitvi programa Invest EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 6.6.2018 COM(2018) 439 final ANNEX 4 PRILOGA k predlogu uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o vzpostvitvi programa InvestEU {SEC(2018) 293 final} - {SWD(2018) 314 final} -

Prikaži več

SPOROČILO ZA JAVNOST Slovenskim podjetjem na voljo 100 milijonov evrov kapitala SID banka in Evropski investicijski sklad sta predstavila Slovenski na

SPOROČILO ZA JAVNOST Slovenskim podjetjem na voljo 100 milijonov evrov kapitala SID banka in Evropski investicijski sklad sta predstavila Slovenski na Slovenskim podjetjem na voljo 100 milijonov evrov kapitala SID banka in Evropski investicijski sklad sta predstavila Slovenski naložbeni program kapitalske rasti. Program je namenjen lastniškemu financiranju

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 2. junij 2016 (OR. en) 9842/16 SPREMNI DOPIS Pošiljatelj: Datum prejema: 2. junij 2016 Prejemnik: Št. dok. Kom.: Zadeva:

Svet Evropske unije Bruselj, 2. junij 2016 (OR. en) 9842/16 SPREMNI DOPIS Pošiljatelj: Datum prejema: 2. junij 2016 Prejemnik: Št. dok. Kom.: Zadeva: Svet Evropske unije Bruselj, 2. junij 2016 (OR. en) 9842/16 SPREMNI DOPIS Pošiljatelj: Datum prejema: 2. junij 2016 Prejemnik: Št. dok. Kom.: Zadeva: ECOFIN 549 POLGEN 51 COMPET 356 RECH 219 ENER 240 TRANS

Prikaži več

Microsoft Word Updated FAQ-EN_SL.docx

Microsoft Word Updated FAQ-EN_SL.docx TVOJA PRVA ZAPOSLITEV EURES Pogosta vprašanja Splošno Kje najdem informacije o programu Tvoja prva zaposlitev Eures? Informacije lahko prenesete z Euresovega portala na naslovu http://eures.europa.eu ali

Prikaži več

Impact assessment Clean 0808

Impact assessment  Clean 0808 EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 13.9.2017 SWD(2017) 501 final DELOVNI DOKUMENT SLUŽB KOMISIJE POVZETEK OCENE UČINKA Spremni dokument k predlogu uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o Agenciji EU za kibernetsko

Prikaži več

untitled

untitled EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 16.12.2014 C(2014) 9982 final IZVEDBENI SKLEP KOMISIJE z dne 16.12.2014 o odobritvi nekaterih elementov Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju

Prikaži več

Plan 2019 in ocena 2018

Plan 2019 in ocena 2018 01 Povzetek poslovnega načrta družbe Luka Koper, d. d., in Skupine Luka Koper za leto 2019 in ocena poslovanja za leto POVZETEK POSLOVNEGA A DRUŽBE, IN SKUPINE LUKA KOPER ZA LETO 2019 IN POSLOVANJA ZA

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, SEC(2011) 1230 konč. DELOVNI DOKUMENT SLUŽB KOMISIJE POVZETEK OCENE UČINKA Spremni dokument za: Uredba Evropskeg

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, SEC(2011) 1230 konč. DELOVNI DOKUMENT SLUŽB KOMISIJE POVZETEK OCENE UČINKA Spremni dokument za: Uredba Evropskeg EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 19.10.2011 SEC(2011) 1230 konč. DELOVNI DOKUMENT SLUŽB KOMISIJE POVZETEK OCENE UČINKA Spremni dokument za: Uredba Evropskega parlamenta in Sveta o smernicah za vseevropska telekomunikacijska

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - lj_obroc_predstavitev_tiskovna_mar_2019_02AM.pptx

Microsoft PowerPoint - lj_obroc_predstavitev_tiskovna_mar_2019_02AM.pptx IZHODIŠČA UREJANJA LJUBLJANSKEGA AVTOCESTNEGA OBROČA IN VPADNIH AVTOCEST Predstavitev pobude za državno prostorsko načrtovanje za ureditev ljubljanskega avtocestnega obroča in vpadnih cest ter predloga

Prikaži več

(Microsoft Word - Razvoj konkuren\350nega gospodarstva in internacionalizacija.docx)

(Microsoft Word - Razvoj konkuren\350nega gospodarstva in internacionalizacija.docx) Razvoj konkurenčnega gospodarstva in internacionalizacija Posredno financiranje NAZIV PRODUKTA: Razvoj konkurenčnega gospodarstva in internacionalizacija NAČIN FINANCIRANJA posredno financiranje preko

Prikaži več

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Neuradno prečiščeno besedilo Zakona o Slovenski

Prikaži več

FOTOVOLTAIKA

FOTOVOLTAIKA PRIMERJALNA ANALIZA TEHNOLOGIJ KONČNO POROČILO 1 Vsebina 1. Uvod... 3 1.1. Prva leta fotovoltaike v Italiji, Evropi in svetu... 4 1.1.1. Italija... 4 1.1.2. Svet... 8 1.1.3. Evropa... 10 2 1. Uvod Fotovoltaična

Prikaži več

A4x2Ex_SL.doc

A4x2Ex_SL.doc PETLETNE OCENE OKVIRNIH RAZISKOVALNIH PROGRAMOV EVROPSKE UNIJE V OBDOBJU 1999-2003 Povzetek Original EN POVZETEK Veljavna Pogodba o Evropski uniji opredeljuje dva temeljna strateška cilja evropskih okvirnih

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - prezentacija Bo\236a [Zdru\236ljivostni na\350in])

(Microsoft PowerPoint - prezentacija Bo\236a [Zdru\236ljivostni na\350in]) POSLOVNA KONFERENCA: DAN JAVNO-ZASEBNEGA PARTNERSTVA: PRAKSE IN POSLOVNE PRILOŽNOSTI PROJEKTOV IZGRADNJE PREDSTAVITEV PROJEKTA IN ZAKLJUČKOV FOKUSNIH SKUPIN MAG. Boža Loverčič Špacapan Ljubljana, 11. junij

Prikaži več

ENV _factsheet_bio_SL.indd

ENV _factsheet_bio_SL.indd NARAVA IN BIOTSKA RAZNOVRSTNOST Kaj to pomeni za vas? Biotska raznovrstnost pomeni raznolikost življenja na našem planetu. Je temelj naše blaginje in gospodarstva. Pri preskrbi s hrano in vodo, pa tudi

Prikaži več

2019 QA_Final SL

2019 QA_Final SL Predhodni prispevki v enotni sklad za reševanje za leto 2019 Vprašanja in odgovori Splošne informacije o metodologiji izračuna 1. Zakaj se je metoda izračuna, ki je za mojo institucijo veljala v prispevnem

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Trajnostni razvoj družbe BTC Tomaž Damjan Ljubljana, 23.10.2013 BTC v številkah Družba BTC je uspešno izvedla premik na trajnostno in zeleno področje z željo ustvariti boljšo prihodnost za obiskovalce,

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, SWD(2013) 256 final DELOVNI DOKUMENT SLUŽB KOMISIJE POVZETEK OCENE UČINKA Spremni dokument k predlogu Uredbe Svet

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, SWD(2013) 256 final DELOVNI DOKUMENT SLUŽB KOMISIJE POVZETEK OCENE UČINKA Spremni dokument k predlogu Uredbe Svet EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 10.7.2013 SWD(2013) 256 final DELOVNI DOKUMENT SLUŽB KOMISIJE POVZETEK OCENE UČINKA Spremni dokument k predlogu Uredbe Sveta o skupnem podjetju ECSEL {COM(2013) 501 final} {SWD(2013)

Prikaži več

Erasmus+ mag. Robert Marinšek

Erasmus+ mag. Robert Marinšek Erasmus+ mag. Robert Marinšek Program Erasmus+ Uredba št. 1288/2013 (11. dec. 2013) Področje izobraţevanja, usposabljanja, športa in mladine trajanje: 2014 2020 proračun: 14,7 G Pričakovanja: >4 M mobilnosti

Prikaži več

Evidenca_prejetih_vlog

Evidenca_prejetih_vlog Evidenca prejetih vlog za projekte prijavljene na Javni poziv objavljen dne 12. 12. 2018 Agencija za energijo v skladu s prvim odstavkom 373. člena Energetskega zakona (Uradni list RS, št. 17/14 in 81/15)

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 CILJI IN USMERITVE NA PODROČJU SOCIALNEGA VKLJUČEVANJA IN BOJA PROTI REVŠČINI V KONTEKSTU PAKETA SOCIALNIH NALOŽB Davor Dominkuš, generalni direktor MDDSZ Socialna situacija Socialne posledice krize: povečevanje

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Prva javna predstavitve Lokacija: ETRA d.o.o., Bukovžlak 101, Celje 26.9.2017 ob 12.00 uri Podjetniški razvojni konzorcij Kompetenčni center ROBOFLEX () Dr.Brane Semolič Strokovni koordinator Vpliv eksplozivnega

Prikaži več

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation ENERGETSKO POGODBENIŠTVO (EPC) V JAVNIH STAVBAH Podpora pri izvajanju energetske prenove stavb na lokalni ravni z mehanizmom energetskega pogodbeništva 12.10.2016, LJUBLJANA NIKO NATEK, KSSENA Projekt

Prikaži več

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2014 2020. Namenjen je krepitvi kompetenc in zaposljivosti

Prikaži več

Brexit_Delakorda_UMAR

Brexit_Delakorda_UMAR MAKROEKONOMSKI IZGLEDI ZA EU IN SLOVENIJO KAKŠNA JE / BO VLOGA BREXITA? Aleš Delakorda, UMAR C F A S l o v e n i j a, 1 7. 1 0. 2 0 1 6 M A K R O E K O N O M S K I P O L O Ž A J I N I Z G L E D I Z A E

Prikaži več

PARTNER PROGRAM POSLOVANJE 2.0

PARTNER PROGRAM POSLOVANJE 2.0 PARTNER PROGRAM POSLOVANJE 2.0 O PROGRAMU Partner program Poslovanje 2.0 deluje pod okriljem Ljubljanske borze d. d. in je namenjen vsem ambicioznim podjetnikom, managerjem in lastnikom, ki stremijo k

Prikaži več

SMERNICE O DOLOČITVI POGOJEV ZA FINANČNO PODPORO V SKUPINI EBA/GL/2015/ Smernice o določitvi pogojev za finančno podporo v skupini iz čle

SMERNICE O DOLOČITVI POGOJEV ZA FINANČNO PODPORO V SKUPINI EBA/GL/2015/ Smernice o določitvi pogojev za finančno podporo v skupini iz čle SMERNICE O DOLOČITVI POGOJEV ZA FINANČNO PODPORO V SKUPINI EBA/GL/2015/17 08.12.2015 Smernice o določitvi pogojev za finančno podporo v skupini iz člena 23 Direktive 2014/59/EU Smernice organa EBA o določitvi

Prikaži več

EVROPSKE REFERENČNE MREŽE POMOČ PACIENTOM Z REDKIMI ALI KOMPLEKSNIMI BOLEZNIMI Share. Care. Cure. zdravje

EVROPSKE REFERENČNE MREŽE POMOČ PACIENTOM Z REDKIMI ALI KOMPLEKSNIMI BOLEZNIMI Share. Care. Cure. zdravje EVROPSKE REFERENČNE MREŽE POMOČ PACIENTOM Z REDKIMI ALI KOMPLEKSNIMI BOLEZNIMI Share. Care. Cure. zdravje KAJ SO EVROPSKE REFERENČNE MREŽE? Evropske referenčne mreže združujejo zdravnike in raziskovalce

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Čezmejno sodelovanje Mestne občine Nova Gorica na področju trajnostne mobilnosti Vanda Mezgec, Aleksandra Torbica Mestna občina Nova Gorica Ljubljana, 2.6.2016 NOVA GORICA GORICA GORICA Kolesarska steza

Prikaži več

Microsoft Word - A AM MSWORD

Microsoft Word - A AM MSWORD 1.7.2015 A8-0215/2 2 Uvodna izjava 21 a (novo) ob upoštevanju peticije Stop Food Waste in Europe! (Ustavimo nastajanje živilskih odpadkov v Evropi!); 1.7.2015 A8-0215/3 3 Uvodna izjava N N. ker je Parlament

Prikaži več

Petrol

Petrol PETROLOV Program za zagotavljanje prihrankov energije pri končnih odjemalcih 2 Zakonski okvir Sredstva iz Petrolovega programa se podeljujejo v skladu s pravili za podeljevanje Državne pomoči (javni pozivi)

Prikaži več

Culture Programme (2007 – 2013)

Culture Programme (2007 – 2013) USTVARJALNA EVROPA (2014 2020) Podprogram Kultura Razpis za zbiranje predlogov: Razpis za zbiranje predlogov EACEA 34/2018: podpora za projekte evropskega sodelovanja 2019 OPOZORILO: Izvajanje tega razpisa

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev POVEČANJE ZAKONSKIH PREDNOSTI V KORIST EMAS REGISTRACIJI Projekt Delavnica: SHEMA EMAS V SLOVENIJI dr. KLAVDIJA RIŽNAR 14. september 2017, Ljubljana PREDSTAVITEV Znanstveno-raziskovalno središče Bistra

Prikaži več

BILTEN JUNIJ 2019

BILTEN JUNIJ 2019 BILTEN JUNIJ 2019 Izdajatelj: BANKA SLOVENIJE Slovenska 35, 1000 Ljubljana Slovenija tel.: +386 (1) 4719000 fax.: +386 (1) 2515516 E-mail: bilten@bsi.si http://www.bsi.si/ SWIFT: BSLJ SI 2X Razmnoževanje

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 P

Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 P Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 Prejemnik: delegacije Št. predh. dok.: 14755/17 Zadeva:

Prikaži več

COM(2007)634/F1 - SL

COM(2007)634/F1 - SL KOMISIJA EVROPSKIH SKUPNOSTI Bruselj, 23.10.2007 COM(2007) 634 konč. Predlog UREDBA SVETA o spremembi Uredbe Sveta (ES) št. 1425/2006 o uvedbi dokončne protidampinške dajatve na uvoz nekaterih vreč in

Prikaži več

DELOVNI LIST 2 – TRG

DELOVNI LIST 2 – TRG 3. ŢT GOSPODARSKO POSLOVANJE DELOVNI LIST 2 TRG 1. Na spletni strani http://www.sc-s.si/projekti/vodopivc.html si oglej E-gradivo z naslovom Cena. Nato reši naslednja vprašanja. 2. CENA 2.1 Kaj se pojavi

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Kokolj

Microsoft PowerPoint - Kokolj REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO Sektor za strukturno politiko in podeželje RAZVOJ PODEŽELJA ELJA Ljubljana, 13.2. 2006 Janja Kokolj Prošek I. NAČRTOVANJE II. RAZVOJNI

Prikaži več

Aktualni izzivi informacijske družbe

Aktualni izzivi informacijske družbe REPUBLIKA SLOVENIJA www.mvzt.gov.si, e: gp.mvzt@gov.si Kotnikova 38, 1000 Ljubljana t: 01 478 4600, f: 01 478 4719 Aktualni izzivi informacijske družbe Dr. Davorka Šel 29.5.2009 1 Vloga Direktorata za

Prikaži več

Matej Čehovin

Matej Čehovin UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA MAGISTRSKO DELO VLOGA UKREPA TEHNIČNE POMOČI PRI ČRPANJU SREDSTEV EVROPSKE KOHEZIJSKE POLITIKE Ljubljana, maj 2016 KATARINA KAVČIČ IZJAVA O AVTORSTVU Podpisana

Prikaži več

C(2015)383/F1 - SL

C(2015)383/F1 - SL EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 30.1.2015 C(2015) 383 final DELEGIRANA DIREKTIVA KOMISIJE.../ /EU z dne 30.1.2015 o spremembi Priloge III k Direktivi 2011/65/EU Evropskega parlamenta in Sveta glede izjem pri

Prikaži več

Microsoft Word Grebenc Andrej, Raziskovanje v EU Možnosti in priložnosti slovenskih MSP

Microsoft Word Grebenc Andrej, Raziskovanje v EU Možnosti in priložnosti slovenskih MSP Obzorje 2020: Leto dni izkušenj z novim znanstveno tehnološkim sodelovanjem v Evropski uniji Andrej Grebenc Evropska komisija, Bruselj andrej.grebenc@ec.europa.eu Kratek pregled prispevka Mineva eno leto

Prikaži več

SMERNICA EVROPSKE CENTRALNE BANKE (EU) 2018/ z dne 24. aprila o spremembi Smernice ECB/ 2013/ 23 o statistiki državnih

SMERNICA  EVROPSKE  CENTRALNE  BANKE  (EU)  2018/ z dne  24. aprila o spremembi  Smernice  ECB/  2013/  23  o statistiki  državnih 15.6.2018 L 153/161 SMERNICE SMERNICA EVROPSKE CENTRALNE BANKE (EU) 2018/861 z dne 24. aprila 2018 o spremembi Smernice ECB/2013/23 o statistiki državnih financ (ECB/2018/13) IZVRŠILNI ODBOR EVROPSKE CENTRALNE

Prikaži več

Microsoft Word - INFORMACIJE NOVEMBER doc

Microsoft Word - INFORMACIJE NOVEMBER doc INFORMACIJE NOVEMBER 2014 Spoštovani! Pošiljamo Vam informacije za november. Vlada pripravlja kup dokaj neugodnih ukrepov za podjetnike (povišan davek na bančne storitve, povišan davek na zavarovalniške

Prikaži več

(Microsoft Word - razpisna dokumentacija - tehni\350na podpora.doc)

(Microsoft Word - razpisna dokumentacija - tehni\350na podpora.doc) PRIJAVNI OBRAZEC DRUŠTVA ZA DODELITEV POMOČI ZA OHRANJANJE, SPODBUJANJE IN RAZVOJ PODEŽELJA V OBČINI ŠKOFLJICA ZA LETO 2008 ZAGOTAVLJANJE TEHNIČNE PODPORE V PRIMARNEM KMETIJSTVU 1. PODATKI O VLAGATELJU

Prikaži več

18.SMK Tomaž Berločnik - za objavo

18.SMK Tomaž Berločnik - za objavo 18. Slovenska marketinška konferenca Energija za prihodnost PETROL Mag. Tomaž Berločnik Portorož, 21.5.2013 1. POSLOVANJE SKUPINE PETROL Predstavitev skupine Petrol Vodilna slovenska energetska družba

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 PREDSTAVITEV PROJEKTA mobile2020 11.12.2013 Andrej Klemenc, Regionalni center za okolje Pisarna Ljubljana Klemen Gostič, Prometni institut Ljubljana d.o.o. Povod za projekt mobile2020 Medtem ko je v Skandinaviji

Prikaži več

PRORAČUNSKI POSTOPEK 2018 Dokument št.: 5: (1) ******* ODBOR ZA PRORAČUN POROČEVALCA: SIEGFRIED MURESAN- ODDELEK III (KOMISIJA) RICHARD ASH

PRORAČUNSKI POSTOPEK 2018 Dokument št.: 5: (1) ******* ODBOR ZA PRORAČUN POROČEVALCA: SIEGFRIED MURESAN- ODDELEK III (KOMISIJA) RICHARD ASH PRORAČUNSKI POSTOPEK 2018 Dokument št.: 5: (1) ******* 12.10.2017 ODBOR ZA PRORAČUN POROČEVALCA: SIEGFRIED MURESAN- ODDELEK III (KOMISIJA) RICHARD ASHWORTH - OSTALI ODDELKI STALIŠČE PARLAMENTA Predlogi

Prikaži več

Sopotnik - MOL - Predstavitev - Razvoj alternativnih goriv

Sopotnik - MOL - Predstavitev - Razvoj alternativnih goriv Dosežki Mestne občine Ljubljana na področju trajnostne mobilnosti Matic Sopotnik Mestna občina Ljubljana Kako zagotoviti polnilno infrastrukturo za alternativna goriva na jedrnem TEN-T omrežju in urbanih

Prikaži več

Spodbude za omilitev podnebnih sprememb

Spodbude za omilitev podnebnih sprememb mag. Karin Žvokelj Služba za razvojna sredstva Kohezijska sredstva in omilitev podnebnih sprememb cca. 160 mio EUR (cca 85 mio nepovratnih sredstev) prednostna naložba 1.2: 53,3 mio EUR (nepovratna sredstva:

Prikaži več

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 3.7.2017 A8-0249/9 9 Odstavek 9 9. pozdravlja dejstvo, da predlog proračuna za leto 2018 v odgovor na pozive Parlamenta za nadaljevanje pobude za zaposlovanje mladih vsebuje dodatna sredstva za ta program;

Prikaži več

OPERATIVNI PROGRAM RAVNANJA S KOMUNALNIMI ODPADKI s poudarkom na doseganju okoljskih ciljev iz Direktive 2008/98/ES, Direktive 94/62/ES in Direktive 1

OPERATIVNI PROGRAM RAVNANJA S KOMUNALNIMI ODPADKI s poudarkom na doseganju okoljskih ciljev iz Direktive 2008/98/ES, Direktive 94/62/ES in Direktive 1 OPERATIVNI PROGRAM RAVNANJA S KOMUNALNIMI ODPADKI s poudarkom na doseganju okoljskih ciljev iz Direktive 2008/98/ES, Direktive 94/62/ES in Direktive 1999/31/ES (Marec 2013) Operativni načrt v skladu z

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 PREDSTAVITEV PROJEKTA mobile2020 29.03.2013 Klemen Gostič, Prometni institut Ljubljana d.o.o. Povod za projekt mobile2020 Medtem ko je v Skandinaviji in severni Evropi urbano kolesarstvo vsestransko podprt

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 VRANSKO URE IN OVE Franc Sušnik Piran, oktober 2012 Lokacija Občina Vransko Prebivalcev 2.614 Površina 53,3 km 2 Zelo aktivni pri osveščanju varovanja okolja, Osnovna šola Vransko vključena v sistem Eko

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Pridelava in poraba žita v Sloveniji, Svetu in EU Marjeta Bizjak Direktorat za kmetijstvo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ljubljana, 25. 11. 2015 Vsebina Splošni podatki o kmetijstvu

Prikaži več

OSNUTEK III (1

OSNUTEK III (1 OBČINA SELNICA OB DRAVI ŽUPAN Slovenski trg 4, 2352 Selnica ob Dravi Številka: 007-6/2007 Datum: 10. 9. 2007 Občinski svet Občine Selnica ob Dravi Zadeva: Predlog za obravnavo na 7. seji Občinskega sveta

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, COM(2012) 341 final SPOROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU, SVETU, EVROPSKEMU EKONOMSKO- SOCIALNEMU ODBORU IN O

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, COM(2012) 341 final SPOROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU, SVETU, EVROPSKEMU EKONOMSKO- SOCIALNEMU ODBORU IN O EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 26.6.2012 COM(2012) 341 final SPOROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU, SVETU, EVROPSKEMU EKONOMSKO- SOCIALNEMU ODBORU IN ODBORU REGIJ Evropska strategija za ključne omogočitvene

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, COM(2015) 639 final ANNEX 2 PRILOGA PRILOGA II: Podatki po državah k Sporočilu Komisije Vlaganje v delovna mesta

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, COM(2015) 639 final ANNEX 2 PRILOGA PRILOGA II: Podatki po državah k Sporočilu Komisije Vlaganje v delovna mesta EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 14.12.2015 COM(2015) 639 final ANNEX 2 PRILOGA PRILOGA II: Podatki po državah k Sporočilu Komisije Vlaganje v delovna mesta in rast za kar največji prispevek evropskih strukturnih

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 11. avgust 2017 (OR. en) Medinstitucionalna zadeva: 2017/0188 (NLE) 11653/17 FISC 173 PREDLOG Pošiljatelj: Datum prejema:

Svet Evropske unije Bruselj, 11. avgust 2017 (OR. en) Medinstitucionalna zadeva: 2017/0188 (NLE) 11653/17 FISC 173 PREDLOG Pošiljatelj: Datum prejema: Svet Evropske unije Bruselj, 11. avgust 2017 (OR. en) Medinstitucionalna zadeva: 2017/0188 (NLE) 11653/17 FISC 173 PREDLOG Pošiljatelj: Datum prejema: 9. avgust 2017 Prejemnik: Št. dok. Kom.: Zadeva: za

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev »ŠTUDIJA O IZVEDLJIVOSTI PROJEKTA PRIDELAVE IN PREDELAVE SLADKORNE PESE«Državni svet. 14.11. 2013 Prof. dr. Črtomir Rozman Svetovna proizvodnja sladkorja 123 držav: 80% sladk. Trs, 20 % sladk. Pesa 43

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - Zlati kamen 2013-finalisti [Zdru\236ljivostni na\350in])

(Microsoft PowerPoint - Zlati kamen 2013-finalisti [Zdru\236ljivostni na\350in]) 6. mesto OBČINA RAZKRIŽJE Razkrižje Razkrižje: uvrstitve Kvalitativna analiza: 33 točk (11. mesto) UČINKOVITOST Investicije 28 Rast odhodkov za javno upravo 8 Prihodki iz EU 9 Rast priha 1 GOSPODARSTVO

Prikaži več

AKCIJSKI NAČRT VILJEM JULIJAN za izboljšanje stanja na področju redkih bolezni v Sloveniji Ob priložnosti svetovnega dneva redkih bolezni 28. februarj

AKCIJSKI NAČRT VILJEM JULIJAN za izboljšanje stanja na področju redkih bolezni v Sloveniji Ob priložnosti svetovnega dneva redkih bolezni 28. februarj AKCIJSKI NAČRT VILJEM JULIJAN za izboljšanje stanja na področju redkih bolezni v Sloveniji Ob priložnosti svetovnega dneva redkih bolezni 28. februarja 2019 v Skladu Viljem Julijan podajamo pobudo za izboljšanje

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev SKLOP 1: EKONOMIKA KMETIJSKEGA GOSPODARSTVA Upravljanje kmetijskih gospodarstev Tomaž Cör, KGZS Zavod KR Vsem značilnostim kmetijstva mora biti prilagojeno tudi upravljanje kmetij. Ker gre pri tem za gospodarsko

Prikaži več

TA

TA 30.6.2017 A8-0170/ 001-105 PREDLOGI SPREMEMB 001-105 vlagatelj: Odbor za zunanje zadeve, Odbor za razvoj, Odbor za proračun Poročilo Eduard Kukan, Doru-Claudian Frunzulică, Eider Gardiazabal Rubial A8-0170/2017

Prikaži več

ZAPOSLOVANJE OSEB IZ RANLJIVIH SKUPIN STORITVE MPIS PISARNE, FINANČNE SPODBUDE POSAMEZNIH INSTITUCIJ IN PRIDOBIVANJE NEPOVRATNIH FINANČNIH SREDSTEV (z

ZAPOSLOVANJE OSEB IZ RANLJIVIH SKUPIN STORITVE MPIS PISARNE, FINANČNE SPODBUDE POSAMEZNIH INSTITUCIJ IN PRIDOBIVANJE NEPOVRATNIH FINANČNIH SREDSTEV (z ZAPOSLOVANJE OSEB IZ RANLJIVIH SKUPIN STORITVE MPIS PISARNE, FINANČNE SPODBUDE POSAMEZNIH INSTITUCIJ IN PRIDOBIVANJE NEPOVRATNIH FINANČNIH SREDSTEV (za delodajalce) Projekt delno financira Evropska unija,

Prikaži več

PRIJAVNI OBRAZEC ZA DODELITEV POMOČI ZA ZAGOTAVLJANJE TEHNIČNE PODPORE V KMETIJSTVU V OBČINI VODICE V LETU 2015 ZAGOTAVLJANJE TEHNIČNE PODPORE V KMETI

PRIJAVNI OBRAZEC ZA DODELITEV POMOČI ZA ZAGOTAVLJANJE TEHNIČNE PODPORE V KMETIJSTVU V OBČINI VODICE V LETU 2015 ZAGOTAVLJANJE TEHNIČNE PODPORE V KMETI PRIJAVNI OBRAZEC ZA DODELITEV POMOČI ZA ZAGOTAVLJANJE TEHNIČNE PODPORE V KMETIJSTVU V OBČINI VODICE V LETU 2015 ZAGOTAVLJANJE TEHNIČNE PODPORE V KMETIJSTVU UKREPI DE MINIMIS V SKLADU Z UREDBO KOMISIJE

Prikaži več

PR_INI

PR_INI Evropski parlament 2014-2019 Dokument zasedanja A8-0222/2016 29.6.2016 POROČILO o dostopu do finančnih sredstev za mala in srednja podjetja in povečanju raznolikosti financiranja teh podjetij v uniji kapitalskih

Prikaži več

PKP projekt SMART WaterNet_Opis

PKP projekt SMART WaterNet_Opis PKP projekt SMART WaterNet Po kreativni poti do znanja (PKP) opis programa Program Po kreativni poti do znanja omogoča povezovanje visokošolskih zavodov s trgom dela in tako daje možnost študentom za pridobitev

Prikaži več

Priloga_AJPES.xls

Priloga_AJPES.xls 1. IZKAZ PRIHODKOV IN ODHODKOV - DOLOČENIH UPORABNIKOV PODSKUPIN KONTOV NAZIV PODSKUPINE KONTOV Plan Ocena realizacije Plan 2014 2014 2015 Plan 2015 / Plan 2014 Plan 2015 / Ocena realizacije 2014 Razlika

Prikaži več

Pregled programa Erasmus

Pregled programa Erasmus Pregled programa 10. Srečanje koordinatorjev 6.11.2012, Ajdovščina Maja Godejša, CMEPIUS Današnje srečanje Kratka zgodovina programa Izvajanje a v Sloveniji Rezultati analiz učinkov mobilnosti evš spletni

Prikaži več

IZBRANI PRIMERI JAVNO-ZASEBNIH PARTNERSTEV V SLOVENIJI doc. dr. Boštjan Ferk Inštitut za javno-zasebno partnerstvo

IZBRANI PRIMERI JAVNO-ZASEBNIH PARTNERSTEV V SLOVENIJI doc. dr. Boštjan Ferk Inštitut za javno-zasebno partnerstvo IZBRANI PRIMERI JAVNO-ZASEBNIH PARTNERSTEV V SLOVENIJI doc. dr. Boštjan Ferk Inštitut za javno-zasebno partnerstvo ŠPORTNI PARK STOŽICE: ŠPORTNA DVORANA IN NOGOMETNI STADION, LJUBLJANA PROJEKT (IME, LOKACIJA)

Prikaži več

Microsoft Word - Intervju_Lebar_SID_banka

Microsoft Word - Intervju_Lebar_SID_banka INTERVJU: Leon Lebar, direktor oddelka za zavarovanje kreditov in investicij SID banke, d.d. G. Leon Lebar je bil kot gost iz prakse letos povabljen k predmetu Mednarodno poslovanje. Študentom je na primerih

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 SKUPINA SAVA RE NEREVIDIRANI REZULTATI 2017 23. MAREC 2018 a 2017 KLJUČNI POUDARKI LETA Kosmata premija skupine Sava Re je v letu 2017 prvič presegla 500 milijonov EUR. Čisti poslovni izid in donosnost

Prikaži več

BOLEZNI KOSTI

BOLEZNI KOSTI BOLEZNI KOSTI Glavni vzroki za osteoporozo so: družinska nagnjenost k osteoporozi, pomanjkanje kalcija v prehrani, pomanjkanje gibanja, kajenje, pretirano pitje alkohola in zgodnja menopavza. Zdravljenje:

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 REPUBLIKA SLOVENIJA www.mg.gov.si, e: gp.mg@gov.si Kotnikova ulica 5, 1000 Ljubljana t: 01 4003200, f: 01 4783262 Turistična politika za leto 2010 z usmeritvami za leto 2011 Mag. Marjan Hribar Generalni

Prikaži več

Bodi moder zgled

Bodi moder zgled www.modra-energija.si Bodi moder zgled Moč je v vaših rokah Naredite kaj za bolj zdravo okolje.naredite nekaj koristnega. Prevzemite del skrbi in odgovornosti za naravo. Kar storimo dobrega za naravo,

Prikaži več

Na podlagi 10. in 12. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 ZdZPVHVVR, 26/14 in 32/15) izdaja Vlada Republike Slovenije U

Na podlagi 10. in 12. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 ZdZPVHVVR, 26/14 in 32/15) izdaja Vlada Republike Slovenije U Na podlagi 10. in 12. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12, 90/12 ZdZPVHVVR, 26/14 in 32/15) izdaja Vlada Republike Slovenije U R E D B O o izvajanju ukrepa Sodelovanje iz Programa

Prikaži več

Številka:

Številka: apple REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana T: 01 478 90 00 F: 01 478 90 21 E: gp.mkgp@gov.si www.mkgp.gov.si Številka: 510-125/2016/11

Prikaži več

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 8.3.2018 A8-0048/7 7 Marco Zanni, Stanisław Żółtek, André Elissen Uvodna izjava B B. ker se je hitro izkazalo, da večletni finančni okvir za obdobje 2014 2020 ni primeren za izpolnjevanje dejanskih potreb

Prikaži več

Priporočilo Evropskega odbora za sistemska tveganja z dne 15. januarja 2019 o spremembi Priporočila ESRB/2015/2 o ocenjevanju čezmejnih učinkov ukrepo

Priporočilo Evropskega odbora za sistemska tveganja z dne 15. januarja 2019 o spremembi Priporočila ESRB/2015/2 o ocenjevanju čezmejnih učinkov ukrepo 20.3.2019 SL Uradni list Evropske unije C 106/1 I (Resolucije, priporočila in mnenja) PRIPOROČILA EVROPSKI ODBOR ZA SISTEMSKA TVEGANJA PRIPOROČILO EVROPSKEGA ODBORA ZA SISTEMSKA TVEGANJA z dne 15. januarja

Prikaži več

Predstavitev projekta

Predstavitev projekta Delavnica Projekcije cen energije Primerjava mednarodnih projekcij cen energije mag. Andreja Urbančič, IJS Ljubljana, 21. 6. 2018 2 Cene na mednarodnih trgih svetovne cene nafte na mednarodnih trgih zemeljskega

Prikaži več

1

1 2 PRIKAZ STANJA PROSTORA 2.1 OPIS OBSTOJEČEGA STANJA 2.1.1 MAKROLOKACIJA Območje OPPN PSC Mačkovec-2 v velikosti cca 4,5 ha je del gospodarske cone GC Mačkovec in se nahaja na skrajnem SV delu Novega mesta

Prikaži več

training farmers for sustainable succession processes Študije primerov Mariaoliva Lombardi

training farmers for sustainable succession processes Študije primerov Mariaoliva Lombardi training farmers for sustainable succession processes Študije primerov Mariaoliva Lombardi 1. Uvod Kmetija je bila majhna do srednje velika za pridelavo bivoljega mleka, upravljal jo je oče. Mariaoliva

Prikaži več

untitled

untitled EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 29.10.2014 COM(2014) 673 final 2014/0312 (NLE) Predlog IZVEDBENI SKLEP SVETA o pooblastitvi Hrvaške, da uporabi davčno oprostitev za plinsko olje, ki se uporablja za delovanje

Prikaži več

BILTEN Maj 2015 Leto 24, štev.: 5

BILTEN Maj 2015 Leto 24, štev.: 5 BILTEN Maj 2015 Leto 24, štev.: 5 Izdajatelj: BANKA SLOVENIJE Slovenska 35, 1000 Ljubljana Slovenija tel.: +386 (1) 4719000 fax.: +386 (1) 2515516 E-mail: bilten@bsi.si http://www.bsi.si/ SWIFT: BSLJ SI

Prikaži več

Microsoft Word - Zakon o Slovenski izvozni in razvojni banki doc

Microsoft Word - Zakon o Slovenski izvozni in razvojni banki doc Zakon o Slovenski izvozni in razvojni banki (ZSIRB) Podatki o predpisu: Uradni list RS, št. 56-2342/2008, stran 6015 Datum objave: 6.6.2008 Veljavnost: od 21.6.2008 Podatki o tej verziji istopisa: Zadnja

Prikaži več

15. junij 2019 Cenik SKB za poslovanje s finančnimi instrumenti in investicijskimi skladi za pravne osebe (izvleček Cenika storitev SKB) vrsta storitv

15. junij 2019 Cenik SKB za poslovanje s finančnimi instrumenti in investicijskimi skladi za pravne osebe (izvleček Cenika storitev SKB) vrsta storitv Cenik SKB za poslovanje s finančnimi instrumenti in investicijskimi skladi za pravne osebe (izvleček Cenika storitev SKB) 1. Trgovanje s finančnimi instrumenti 1.1 Opravljanje investicijskih storitev in

Prikaži več

Na podlagi Pravilnika o sofinanciranju drugih interesnih skupin in njihovih programov v Občini Nazarje (Uradno glasilo slovenskih občin, št. 7/2013 in

Na podlagi Pravilnika o sofinanciranju drugih interesnih skupin in njihovih programov v Občini Nazarje (Uradno glasilo slovenskih občin, št. 7/2013 in Na podlagi Pravilnika o sofinanciranju drugih interesnih skupin in njihovih programov v Občini (Uradno glasilo slovenskih občin, št. 7/2013 in 31/2014) in Odloka o proračunu Občine za leto 2016 (Uradno

Prikaži več

COM(2008)192/F1 - SL

COM(2008)192/F1 - SL SL SL SL KOMISIJA EVROPSKIH SKUPNOSTI Bruselj, 15.4.2008 COM(2008) 192 konč. POROČILO KOMISIJE SVETU IN EVROPSKEMU PARLAMENTU Napredek pri oblikovanju notranjega trga plina in električne energije [SEC(2008)

Prikaži več

EKS - Priloga 1

EKS - Priloga 1 Langusova ulica 4, 1535 Ljubljana T: 01 478 80 00 F: 01 478 81 39 E: gp.mzi@gov.si www.mzi.gov.si PROJEKCIJA DOLGOROČNE ENERGETSKE BILANCE Povzetek strokovnih podlag za projekcijo dolgoročnih energetskih

Prikaži več

C(2016)3544/F1 - SL

C(2016)3544/F1 - SL EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 13.6.2016 C(2016) 3544 final DELEGIRANA UREDBA KOMISIJE (EU) / z dne 13.6.2016 o dopolnitvi Uredbe (EU) št. 600/2014 Evropskega parlamenta in Sveta o trgih finančnih instrumentov

Prikaži več

Microsoft Word - Zadolžitev CČN.doc

Microsoft Word - Zadolžitev CČN.doc Datum: 20.05.2012 OBČINSKEMU SVETU MESTNE OBČINE NOVO MESTO ZADEVA: DOLGOROČNO ZADOLŽEVANJE MESTNE OBČINE NOVO MESTO V LETU 2012 ZA PROJEKT»HIDRAVLIČNE IZBOLJŠAVE KANALIZACIJSKEGA SISTEMA IN CENTRALNA

Prikaži več

Program dela NO za leto 2009

Program dela NO za leto 2009 Na podlagi 41. člena statuta občine Mirna Peč ter 12. in 13. člena Poslovnika nadzornega odbora občine Mirna Peč, je Nadzorni odbor občine Mirna Peč na svoji 9. seji, dne 15.12.2008 in 3. korespondenčni

Prikaži več

Masarykova cesta Ljubljana Slovenija e-naslov: Številka: /2018/ 6 Ljubljana, GENERALNI SEKRETARIAT VLADE REPU

Masarykova cesta Ljubljana Slovenija e-naslov: Številka: /2018/ 6 Ljubljana, GENERALNI SEKRETARIAT VLADE REPU Masarykova cesta 16 1000 Ljubljana Slovenija e-naslov: gp.mizs@gov.si Številka: 478-922018 6 Ljubljana, 4. 10. 2018 GERALNI SEKRETARIAT VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE Gp.gs@gov.si ZADEVA: Uvrstitev novega projekta

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - 5 Depoziti in var\350evanja pptx)

(Microsoft PowerPoint - 5 Depoziti in var\350evanja pptx) DEPOZITI IN VARČEVANJA ŠC PET Višja šola Smer ekonomist (modul bančništvo) Jožica Rihter, univ.dipl.ekon. E.naslov: jorko.rihter@gmail.com oktober 2018 1 Razvrstitev bančnih poslov Z vidika funkcionalnosti:

Prikaži več