Opis predmetov za program Mednarodni odnosi 1. semester 1. letnik Zap. št. Učna enota Vsebina 1 2 Mednarodni odnosi Osnove znanstvenega pisanja z angl

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Opis predmetov za program Mednarodni odnosi 1. semester 1. letnik Zap. št. Učna enota Vsebina 1 2 Mednarodni odnosi Osnove znanstvenega pisanja z angl"

Transkripcija

1 Opis predmetov za program Mednarodni odnosi 1. semester 1. letnik Zap. št. Učna enota Vsebina 1 2 Mednarodni odnosi Osnove znanstvenega pisanja z angleško terminologijo Cilj predmeta je naučiti študente temeljnih značilnosti sodobne mednarodne skupnosti in njenega (zgodovinskega) razvoja ter jih uvesti v znanstveno disciplino mednarodnih odnosov v problematiko, ki jo ta znanstvena disciplina obravnava. Prav tako ima predmet za cilj aktualizacijo uvodnih razlag z obravnavo aktualnih problemov sodobne mednarodne skupnosti. Kompetence, ki jih študent pridobi, so: poznavanje in razumevanje značilnosti sodobne mednarodne skupnosti. Sodelovanje v razpravah o sodobnem dogajanju v mednarodni skupnosti. Spremljanje poročanja medijev o aktualnih dogodkih ter analiza teh dogodkov s pomočjo elementov strukture sodobne mednarodne skupnosti. Priprava krajših pisnih izdelkov ter njihova ustna predstavitev. Priprava poročila (analize) medijskega poročanja o aktualnih mednarodnih dogodkih. Cilji predmeta so: usposobiti študente za raziskovanje in pisanje strokovnih in znanstvenih besedil, zlasti raziskovalnih esejev in seminarskih nalog, zagotoviti poznavanje temeljne angleške terminologije na področju mednarodnih odnosov, študentom posredovati skupek kompetenc in znanj, ki jim bodo omogočila uspešno komuniciranje v angleško govorečem akademskem okolju. Kompetence, ki jih študent pridobi, so: obvladovanje iskanja in klasifikacije različnih virov za znanstveno raziskovanje, pisno izražanje in oblikovanje znanstvenih besedil, razvijanje raziskovalnih analitičnih sposobnosti, sposobnost jasne argumentacije in zmožnosti sinteze znanstvenih ugotovitev. Študenti bodo zmožni ustno in pisno komunicirati v angleščini v študijskem okolju; zmožni bodo razumeti, povzemati in samostojno tvoriti strokovna in znanstvena besedila ter jih oblikovati skladno s protokoli znanstvenega pisanja.

2 3 4 5 Temelji politologije Temelji ekonomije Uvod v sociologijo Osnovni namen predmeta je študente na sistematičen in vsebinsko celovit način seznaniti z vsebinskim področjem predmeta. Kompetenca: razumevanje in prepoznavanje temeljnih konceptov politologije in njihova uporaba v ustreznih kontekstih. Cilj predmeta je posredovati znanja, ki bodo omogočila: a) prepoznavanje in razumevanje ekonomskih odločitev posameznikov/gospodinjstev v kontekstu omejenih virov in razumevanje ekonomskih odločitev poslovanja podjetij (stroški, dohodki, dobiček) v različnih konkurenčnih tržnih strukturah. b) poznavanje in sposobnost razumevanja ključnih makroekonomskih pojavov in kazalcev (brezposelnost, rast, inflacija) ter presojanje spleta makroekonomske politike vlade na osnovi obravnavanih teorij. Pridobljene kompetence so zmožnost in sposobnost uporabe ekonomskih konceptov za proučevanje in razlago vsakodnevnih ekonomskih odločitev potrošnikov, podjetij in oblikovalcev politik. Sposobnost podajanja argumentov v pisni, ustni in grafični obliki na temo ekonomskih vprašanj. Ustna javna komunikacija ekonomskih argumentov. Osnovno poznavanje iskanja in uporabe ekonomskih podatkov iz javno dostopnih primarnih virov. Predmet je namenjen poznavanju temeljnih socioloških pojmov, konceptualnih in metodoloških pristopov, njihovem analitičnem razumevanju ter vsaj osnovni usposposobljenosti za njihovo uporabo. Predmet študente uvede v sociološki način razmišljanja (imaginacije), ki je pogoj za študij sociologije in družboslovja nasploh. 2. semester 1. letnik Zap. št. Učna enota Vsebina 1 Razvoj mednarodne skupnosti Osnovni namen/cilj predmeta je seznaniti študente s procesom, ki je privedel do današnjega stanja v mednarodni skupnosti. Zakaj je do tega prišlo v preteklosti in zakaj je današnja mednarodna skupnost taka, kot je. KOMPETENCE: študenti bodo razumeli evolucijo odnosov in poznavali razvoj procesov v mednarodni skupnosti. Učili se bodo analize in sinteze dogajanj ter uporabo znanja za razumevanje sodobnosti.

3 2 3 4 Temelji Evropske unije Osnove znanstvenega pisanja z angleško terminologijo Temelji prava Cilji predmeta so: študentom predstaviti poznavanje osnovnih konceptov EU kot mednarodne vladne organizacije in političnega sistema, študentom predstaviti in razložiti zgodovinski proces nastajanja EU kot konteksta aktualnega političnega dogajanja, študentom pojasniti politični proces EU in omogočiti osnovno analizo posameznih politik EU na podlagi uporabe procesov odločanja v EU (kot podlaga za predmete na modulu Evropska integracija), študentom razjasniti uporabo institucionalnega ustroja EU na primeru udejstvovanja slovenskih deležnikov v institucijah EU. Kompetence, ki jih študent pridobi, so: priprava krajših pisnih izdelkov, analiza in sinteza posameznih mejnih dogodkov in procesov v zgodovini integracije EU, sposobnost pisnega in ustnega izražanja, sposobnost razprave in delovanja v skupini. Cilji predmeta so: usposobiti študente za raziskovanje in pisanje strokovnih in znanstvenih besedil, zlasti raziskovalnih esejev in seminarskih nalog, zagotoviti poznavanje temeljne angleške terminologije na področju mednarodnih odnosov, študentom posredovati skupek kompetenc in znanj, ki jim bodo omogočila uspešno komuniciranje v angleško govorečem akademskem okolju. Kompetence, ki jih študent pridobi, so: obvladovanje iskanja in klasifikacije različnih virov za znanstveno raziskovanje, pisno izražanje in oblikovanje znanstvenih besedil, razvijanje raziskovalnih analitičnih sposobnosti, sposobnost jasne argumentacije in zmožnosti sinteze znanstvenih ugotovitev. Študenti bodo zmožni ustno in pisno komunicirati v angleščini v študijskem okolju; zmožni bodo razumeti, povzemati in samostojno tvoriti strokovna in znanstvena besedila ter jih oblikovati skladno s protokoli znanstvenega pisanja. Pravni sistem odločilno zaznamuje odnose znotraj posamezne družbe. Poznavanje temeljnih značilnosti pravnega sistema so nujni predpogoj za razumevanje drugih procesov v družbi. Namen predmeta je seznaniti študente s temeljnimi značilnostmi pravnega sistema ter utrditi zavest o pomenu prava ter pravnih institucij. Pri predmetu bodo študenti_ke pridobili_e naslednje kompetence: timsko delo in projektno vodenje odločanje in sprejemanje odgovornosti strokovnost (samostojna analiza enostavnejših pravnih problemov) komunikacijske spretnosti (sposobnost pisnega izražanja; pisanja dopisov, opominov; zmožnost kompetentnega komuniciranja s strokovnjaki s pravnega področja, javno predstavljanje in argumentiranje).

4 Socialna in kulturna antropologija Uvod v jezik stroke italijanščina ali Uvod v jezik stroke nemščina ali Uvod v jezik stroke francoščina ali Cilj je študentom posredovati znanja za bolj informiran uvid v izoblikovanje kulturnih norm, stereotipov in predsodkov do»drugačnosti«; v heterogenost, raznolikost in raznovrstnost človeških zadev. Prispevati k bolj inkluzivnemu in tolerantnemu odnosu do raznolikosti. Prikazati načine sodobne aplikacije splošne antropološke teorije. KOMPETENCE: z razumevanjem neracionalnosti in arbitrarnosti družbenih in kulturnih kategorij bodo slušatelji sposobni kritične refleksije in reevaluacije implicitnih kontekstov proizvajanja kulturnih razlik in njihovih implikacij. Multikulturno komuniciranje. Cilj je študentom posredovati skupek kompetenc in znanj, ki jim bodo omogočila uspešno komuniciranje v italijansko govorečem študijskem okolju. Študenti bodo zmožni ustno in pisno komunicirati v italijanskem jeziku v študijskem okolju; zmožni bodo prepoznati, razumeti in povzemati bistvo lažjih družboslovnih besedil. Zmožni bodo učinkovito javno nastopati v italijanskem jeziku in predstaviti družboslovne vsebine z ustrezno terminologijo. Cilje je študentom posredovati skupek kompetenc in znanj, s katerimi bodo zmožni najprej razumeti enostavnejša besedila na izbrane teme, poiskati in prepoznati v njih bistvene informacije, jih povzeti in konstruirati samostojne krajša besedila, ki jih bodo potem zmožni ustno predstaviti. Naučiti jih prepoznati, obdelati in smiselno uporabiti strokovno terminologijo. Aplicirati slovnične vaje na strokovna besedila in jim pokazati, kako se določene slovnične strukture uporabljajo v strokovnih besedilih. Doseči, da bodo brez težav sledili in razumeli zvočnim zapisom realnega nemškega govora. Študenti bodo sposobni na kratek in jedrnat način oceniti vsebino obravnavanih besedil in zavzeti stališče. Študenti bodo imeli krajše samostojne jezikovne predstavitve, sposobni bodo tvorno sodelovati v razpravah na izbrane družboslovne teme, pri tem uporabiti naučeno terminologijo in ustrezne slovnične strukture, kratko predstaviti določeno problematiko in argumentirano pojasniti svoje stališče. Cilj predmeta je študentom posredovati skupek kompetenc in znanj, ki jim bodo omogočila uspešno komuniciranje v frankofonem študijskem okolju. Kompetence: študenti bodo zmožni ustno in pisno komunicirati v francoskem jeziku v študijskem okolju; zmožni bodo prepoznati, razumeti in povzemati bistvo lažjih družboslovnih besedil. Zmožni bodo učinkovito javno nastopati v francoskem jeziku in predstaviti družboslovne vsebine.

5 6 Uvod v jezik stroke španščina Cilj je študentom posredovati skupek kompetenc in znanj, ki jim bodo s pomočjo usvajanja znanj o temeljnih zakonitostih pogajanj v tujem jeziku. Študenti bodo zmožni analizirati preprosto strukturo argumentov na določeno temo. 1. semester 2. letnik Zap. št. Učna enota Vsebina 1 Cilji predmeta so: študentom predstaviti osnovne ontološke razlike med pojavoma zunanja politika ter mednarodni odnosi; študentom predstaviti osnovne teoretske razlike med proučevanjem zunanje politike (seznanitev s pristopom analiza zunanje politike) ter mednarodnih odnosov (teorije mednarodnih odnosov); študentom podati osnovno konceptualno orodje iz pristopa analiza zunanje politike za razumevanje okolja, odločevalskega procesa ter strateških dokumentov zunanje politike držav; študente usposobiti za samostojno analizo zunanje politike izbrane države z namenom razumevanja, pojasnjevanja in predpisovanja zunanje politike izbrane države; študentom omogočiti prenos znanja (analitičnega dela, uporabe znanja tujih jezikov in predpisovanja politike) v različna delovna okolja. 2 Zunanja politika Mednarodni ekonomski odnosi Kompetence, ki jih študent pridobi, so: priprava krajših analitičnih pisnih izdelkov, biranje, analiza in vrednotenje podatkov, relevantnih za razumevanje, pojasnjevanje in predpisovanje zunanje politike izbrane države, sposobnost pisnega in ustnega izražanja, sposobnost individualnega in skupinskega analitičnega dela, razprave in pogajanj. Cilj predmeta je študentom posredovati znanja, ki omogočajo razumeti razvoj mednarodnih ekonomskih odnosov ter sodobno mednarodno menjavo. KOMPETENCE: razumeti vzroke in posledice mednarodnih ekonomskih odnosov (MEO), razlikovati in prepoznati vrste/oblike mednarodnega ekonomskega sodelovanja, analizirati obseg in strukturo mednarodnih ekonomskih odnosov (po posameznih oblikah menjave), razumeti potencialne koristi in škode posameznih udeležencev v MEO ter agregiranje učinkov na nivoju države, spoznati teoretične cilje in instrumente zunanje trgovinske politike.

6 3 4 5 Mednarodno varstvo človekovih pravic Temelji komunikologije Statistika Namen predmeta je poznati in razumeti človekove pravice ter mehanizme in politiko varstva človekovih pravic v sodobni mednarodni skupnosti. Študenti poznajo temeljne značilnosti mednarodnega varstva človekovih pravic zgodovinski razvoj (z razumevanjem dejavnikov, ki so razvoj omogočili), različne institucionalne mehanizme mednarodnega varstva človekovih pravic, vsebino in omejitve mednarodnega režima za varstvo človekovih pravic. Drugi temeljni cilj predmeta je spremljati razvoj varstva človekovih pravic in kritično obravnavati mednarodno varstvo človekovih pravic v okviru strukture sodobne mednarodne skupnosti, pri čemer je posebna pozornost namenjena oviram pri izvajanju pravic v praksi in razlikam med svetovnimi regijami glede uresničevanja posameznih človekovih pravic. Kompetence, ki jih študent pridobi, so: sposobnost analizirati implementacijo mednarodnih pogodb v posamezni državi in pripraviti raziskovalno poročilo o uresničevanju človekovih pravic posamezne države; sposobnost analizirati Splošni periodični pregled (v več krogih) in pripraviti raziskovalno poročilo o posamezni državi; sposobnost zbirati, analizirati in vrednotiti podatke, relevantne za razumevanje in pojasnjevanje razvoja in vsebine posameznih človekovih pravic in temeljnih svoboščin; sposobnost pisnega in ustnega izražanja; sposobnost individualnega in skupinskega analitičnega dela in razprave; sposobnost argumentiranja in empatije (razumevanje pomena mednarodnega varstva človekovih pravic z vidika posameznika); sposobnost analizirati primarne vire (dokumente) z vidika vsebine varstva človekovih pravic ter v kontekstu sodobne mednarodne skupnosti (tj. ob upoštevanju različnih akterjev, dejavnikov, procesov in odnosov ter različnih norm). Namen predmeta je posredovati študentom najpomembnejša spoznanja komunikologije kot znanstvene discipline. Cilj predmeta je naučiti študente samostojno in kritično razmišljati o družbenem komuniciranju in o vlogi medijev v sodobnem svetu. Predmet ponudi osnovna znanja, ki so potrebna za nadaljnji študij komuniciranja in medijev v sodobni družbi. Cilji: spoznati osnovne pojme in programe s področja analize in vizualizacije socialnih in drugih omrežij, tako da bo študent sposoben: v svojem okolju odkrivati socialna in druga omrežja; pripraviti omrežne podatke v obliki primerni za računalniško obdelavo; dobljena omrežja analizirati in prikazati s sodobnimi pripomočki (Pajek). Kompetence: poznavanje in razumevanje osnovnih pojmov analize omrežij kot so: središčnost, povezanost, kohezivnost; eno in dvovrstna omrežja, označena omrežja; poznavanje programov za analizo omrežij; samostojna analiza manjših omrežij; interpretacija dobljenih rezultatov.

7 Strokovna italijanščina I ali Strokovna nemščina I ali Strokovna francoščina I ali Strokovna španščina I Cilj je študentom posredovati skupek kompetenc in znanj, ki jim bodo omogočila uspešno komuniciranje v italijansko govorečem poklicnem okolju. Študenti bodo zmožni ustno in pisno komunicirati v italijanščini v poklicnem okolju; zmožni bodo razumeti in samostojno tvoriti pisna ali govorna strokovna in znanstvena besedila z izbranega študijskega področja. Zmožni bodo razumeti v italijanščini zapisane / predstavljene teme s svojega študijskega področja, italijanske strokovne vsebine bodo zmožni prevesti v slovenski jezik, zmožni bodo pripraviti in izvesti učinkovite predstavitve v italijanskem jeziku. Cilj je študentom bomo posredovali skupek kompetenc in znanj, ki jim bodo s pomočjo usvajanja znanj o temeljnih zakonitostih argumentiranega razpravljanja v tujem jeziku in v različnih kulturnih okoljih omogočili uspešno komuniciranje v nemškem govornem poklicnem okolju. Študentom posredovati znanja in spretnosti za analiziranje argumentov in protiargumentov na določeno temo, za ustrezno uporabljanje strokovnega besedišča, slovničnih in funkcionalnih jezikovnih struktur za kompleksno predstavljanje argumentov v nemškem jeziku. Cilj je študentom posredovati skupek kompetenc in znanj, ki jim bodo omogočila uspešno komuniciranje v francosko govorečem poklicnem okolju. Kompetence: študenti bodo zmožni ustno in pisno komunicirati v francoščini v poklicnem okolju; zmožni bodo razumeti in samostojno tvoriti pisna ali govorna strokovna in znanstvena besedila z izbranega študijskega področja. Zmožni bodo razumeti v francoščini zapisane / predstavljene teme s svojega študijskega področja, francoske strokovne vsebine bodo zmožni prevesti v slovenski jezik, zmožni bodo pripraviti in izvesti učinkovite ustne nastope v francoskem jeziku. Cilj je študentom posredovati osnove kompetenc in znanj, ki jim bodo s pomočjo usvajanja znanj o temeljnih zakonitostih pogajanj v tujem jeziku in v različnih kulturnih okoljih omogočili uspešno komuniciranje v španskem govornem poklicnem okolju. Študenti bodo zmožni analizirati strukturo argumentov in protiargumentov na določeno temo, uporabiti ustrezno strokovno besedišče, slovnične in funkcionalne jezikovne strukture za predstavljanje argumentov v španskem jeziku.

8 2. semester 2. letnik Zap. št. Učna enota Vsebina Teorije in metodologija mednarodnih odnosov Praktikum tehnike pogajanj z angleško terminologijo Zgodovina političnih idej Polemologija Cilji predmeta so: usposobiti študente za razumevanje sodobnih teorij mednarodnih odnosov, usposobiti študente za razumevanje logike in uporabe metodologij proučevanja mednarodnih odnosov, usposobiti študente za uporabo in ustrezno povezovanje teoretičnih konceptov mednarodnih odnosov z metodami družboslovnega proučevanja. Kompetence, ki jih študent/ ka pridobi, so: sposobnost uporabe teoretskih konceptov na konkretnem primeru, sposobnost uporabe metod družboslovnega raziskovanja za analizo mednarodnih odnosov, sposobnost samostojnega teoretičnega razmisleka mednarodnih problemov sposobnost ustrezne metodološke zastavitve analize mednarodnih odnosov. Cilji predmeta so študente (a) usposobiti za uspešno pogajanje s pomočjo usvajanja znanj o temeljnih zakonitosti pogajanj, njihovih vrstah, posebnostih pogajanj v različnih situacijah (kulturnih okoljih), različnih ravneh, različnih subjektih (privatnih, državnih, vojaških) ter različnih vrstah pogajanj (političnih/diplomatskih, poslovnih oz. ekonomskih). (b) študentom posredovati skupek tujejezikovnih kompetenc in znanj, ki jim bodo omogočala uspešno pisno in ustno komuniciranje v pogajalskem procesu v angleško govorečem okolju. KOMPETENCE: predmet daje naslednje kompetence študentom: (a) sposobnost razumevanja procesa pogajanj; (b) zmožnost uporabe pridobljenega znanja na praktičnih primerih iz dvostranskih, večstranskih ali mnogostranskih pogajanjih; (c) sposobnost oblikovanja primerne ustne in pisne komunikacije ter vzpostavljanja medosebnih odnosov; (d) sposobnost analize strukture argumentov na določeno temo in uporabe ustreznega strokovnega besedišča v angleškem jeziku; (e) sposobnost simulacije pogajanj in medkulturnega sporazumevanja (kot podlaga za delovanje v okviru predmeta Diplomatski in konzularni odnosi ter Mednarodne organizacije). Osnovni namen predmeta je študente na sistematičen in vsebinsko celovit način seznaniti z vsebinskim področjem predmeta. Namen predmeta je seznaniti študente s temeljnimi pojmi v proučevanju vojn, oboroženih spopadov in konfliktov, z vzroki za človekovo agresivnost in vojne ter jih usposobiti za polemološko analizo sodobnih oboroženih spopadov ter političnih konfliktov. Sposobnost analize vzrokov.

9 5 Zunanja politika 6 Strokovna italijanščina I ali 6 Strokovna nemščina I ali 6 Strokovna francoščina I ali 6 Strokovna španščina I Cilji predmeta so: študentom predstaviti osnovne ontološke razlike med pojavoma zunanja politika ter mednarodni odnosi; študentom predstaviti osnovne teoretske razlike med proučevanjem zunanje politike (seznanitev s pristopom analiza zunanje politike) ter mednarodnih odnosov (teorije mednarodnih odnosov); študentom podati osnovno konceptualno orodje iz pristopa analiza zunanje politike za razumevanje okolja, odločevalskega procesa ter strateških dokumentov zunanje politike držav; študente usposobiti za samostojno analizo zunanje politike izbrane države z namenom razumevanja, pojasnjevanja in predpisovanja zunanje politike izbrane države; študentom omogočiti prenos znanja (analitičnega dela, uporabe znanja tujih jezikov in predpisovanja politike) v različna delovna okolja. Kompetence, ki jih študent pridobi, so: priprava krajših analitičnih pisnih izdelkov, zbiranje, analiza in vrednotenje podatkov, relevantnih za razumevanje, pojasnjevanje in predpisovanje zunanje politike izbrane države, sposobnost pisnega in ustnega izražanja, sposobnost individualnega in skupinskega analitičnega dela, razprave in pogajanj. 1. semester 3. letnik Modul Mednarodni odnosi Zap. št. Učna enota Vsebina

10 Diplomatski in konzularni odnosi Politika prava oboroženih spopadov Mednarodna politična ekonomija Svetovni jezik ruščina * Cilji predmeta so: (a) seznaniti študente z osnovami diplomatskih in konzularnih odnosov; (b) usposobiti študente za kritično ovrednotenje diplomatske prakse; (c) omogočiti študentom povezovanje med diplomatskimi študijami in diplomatsko prakso. KOMPETENCE: (a) poznavanje in razumevanje procesov v diplomatskih in konzularnih odnosih v sodobni mednarodni skupnosti; (b) poznavanje in primerna uporaba temeljnih izrazov iz diplomatskih in konzularnih odnosov; (c) usposobljenost za pripravo diplomatske korespondence; (d) kritično ovrednotenje teorije in prakse diplomatskih in konzularnih odnosov; (e) razumevanje posebnosti dvostranske, večstranske in mnogostranske diplomacije (kot podlaga za delovanje v okviru predmeta Mednarodne organizacije). Cilji: študenti se spoznajo s politiko in pravom oboroženih spopadov, kaj je dovoljeno in kaj ne, kam gredo sodobni trendi v tej mednarodni skupnosti. KOMPETENCE: študentje spoznajo mednarodno pravo. Razumejo nastanek norm (načel in pravil). Razumevanje uporabljajo za analizo in presojo dogajanj na terenu v realnosti. Cilj predmeta je študentom posredovati znanja s področja mednarodnih ekonomskih odnosov s pomočjo analitičnega orodja mednarodne politične ekonomije. Na podlagi poznavanja odnosov med akterji v mednarodni ekonomski sferi se gradi razumevanje obvladovanja procesov in struktur moči na področju mednarodne politične ekonomije. KOMPETENCE: predmet daje naslednje kompetence študentom: (a) poznavanje temeljev mednarodne politične ekonomije (b) razumevanja medsebojnih vplivov struktur moči v mednarodnem okolju; (c) zmožnost povezovanja dogajanja na različnih področjih mednarodne politične ekonomije; (d) sposobnost ustne in pisne komunikacije (e) osnove raziskovalnega dela. CILJI: študentom želimo posredovati potrebna znanja za osnovno komuniciranje v strokovnem okolju izbranega jezika. Kompetence: študenti bodo po opravljenem predmetu znali uporabiti osnovne slovnične in funkcionalne, morfološke in sintaktične jezikovne strukture in jih smiselno povezati z osnovno terminologijo področja Mednarodnih odnosov in Evropskih študij. Sposobni bodo govornega in pisnega sporočanja v enostavnih strokovnih govornih položajih, v katerih bodo svojim sposobnostim primerno kritično razmišljali in ovrednotili razlike in podobnosti med rusko kulturo in med drugimi evropskimi kulturami.

11 5 5 5 Strokovna italijanščina II ali Strokovna nemščina II ali Strokovna francoščina II ali Cilj je študentom posredovati skupek kompetenc in znanj, ki jim bodo s pomočjo usvajanja znanj o temeljnih zakonitostih pogajanj v tujem jeziku in v različnih kulturnih okoljih omogočila uspešno komuniciranje v italijansko govorečem poklicnem okolju. Študenti bodo zmožni analizirati strukturo argumentov in protiargumentov na določeno temo, uporabiti ustrezno strokovno besedišče, slovnične in funkcionalne jezikovne strukture za predstavljanje argumentov v italijanskem jeziku, tvoriti pisna in ustna sporočila, ki ustrezajo strokovnemu kontekstu in sporočanjskemu namenu v pogajanjih, v okviru srečanj na mednarodni ravni, v javnih diskusijah, v stikih z javnostjo in v ostalih poklicnih okoljih. Študentom bomo posredovali skupek kompetenc in znanj, ki jim bodo s pomočjo usvajanja znanj o temeljnih zakonitostih argumentiranega razpravljanja v tujem jeziku in v različnih kulturnih okoljih omogočili uspešno komuniciranje v nemškem govornem poklicnem okolju. Študenti bodo zmožni analizirati strukturo argumentov in protiargumentov na določeno temo. Uporabiti ustrezno strokovno besedišče, slovnične in funkcionalne jezikovne structure za predstavljanje argumentov v nemškem jeziku, tvoriti pisna in ustna sporočila, ki ustrezajo strokovnemu kontekstu in sporočanjskemu namenu v pogajanjih, v okviru srečanj na mednarodni ravni, v javnih diskusijah, v stikih z javnostjo in v ostalih poklicnih okoljih. Cilj je študentom posredovati skupek kompetenc in znanj, ki jim bodo s pomočjo usvajanja znanj o temeljnih zakonitostih pogajanj v tujem jeziku in v različnih kulturnih okoljih omogočila uspešno komuniciranje v francosko govorečem poklicnem okolju. Kompetence: študenti bodo zmožni analizirati strukturo argumentov in protiargumentov na določeno temo, uporabiti ustrezno strokovno besedišče, slovnične in funkcionalne jezikovne strukture za predstavljanje argumentov v francoskem jeziku, tvoriti pisna in ustna sporočila, ki ustrezajo strokovnemu kontekstu in sporočanjskemu namenu v pogajanjih, v okviru srečanj na mednarodni ravni, v javnih diskusijah, v stikih z javnostjo in v ostalih poklicnih okoljih.

12 5 Strokovna španščina II Cilje je študentom posredovati zahtevnih kompetenc in znanj, ki jim bodo s pomočjo usvajanja znanj o temeljnih zakonitostih pogajanj v tujem jeziku in v različnih kulturnih okoljih omogočili uspešno komuniciranje v španskem govornem poklicnem okolju. Študenti bodo zmožni analizirati strukturo argumentov in protiargumentov na določeno temo, uporabiti ustrezno strokovno besedišče, slovnične in funkcionalne jezikovne strukture za predstavljanje argumentov v spanskem jeziku, tvoriti pisna in ustna sporočila, ki ustrezajo strokovnemu kontekstu in sporočanjskemu namenu v pogajanjih, v okviru srečanj na mednarodni ravni, v javnih diskusijah, v stikih z javnostjo in v ostalih poklicnih okoljih. 6 Izbirni predmet modula 1. semester 3. letnik Modul Evropska integracija Zap. št. Učna enota Vsebina 1 Diplomatski in konzularni odnosi 2 Politika prava oboroženih spopadov 3 Mednarodna politična ekonomija 4 Svetovni jezik ruščina* 5 Strokovna italijanščina II ali 5 Strokovna nemščina II ali 5 Strokovna francoščina II ali 5 Strokovna španščina II 6 Izbirni predmet modula

13 2. semester 3. letnik Modul Mednarodni odnosi Zap. št. Učna enota Vsebina Cilj predmeta je študentom podati temeljna znanja pri proučevanju mednarodnih organizacij kot nadgradnja pridobljenih znanj z institucionalnih vidikov mednarodnih odnosov v predhodnih dveh letnikih. 1 2 Mednarodne organizacije s praktikumom Politični sistem Republike Slovenije Kompetence, ki jih študent pridobi pri tem predmetu, so naslednje: a) sposobnost pisnega in ustnega izražanja b) branje in interpretacija primarnih virov (npr. ustanovnih pogodb mednarodnih organizacij) c) analiziranje oblikovanja in izvajanja politik mednarodnih organizacij č) pisanje kratkih, artikuliranih policy prispevkov, po vzoru prispevkov možganskih trustov, ki kritično analizirajo aktivnosti mednarodnih organizacij. d) sprejemanje odločitev na podlagi opravljenih analiz e) pogajalske in verbalne sposobnosti Osnovni cilj predmeta je študente na metodološko sistematičen in vsebinsko celovit način seznaniti s slovenskim političnim sistemom, njegovimi institucijami in strukturo. Študenti bodo pridobili kompetence strokovnega poznavanja političnega sistema (teorij, konceptov in doktrin), pri individualnem in skupinskem delu bodo razvijali kompetence strokovnosti, komunikativnosti, analitičnosti in sposobnosti sinteze, sposobni bodo pridobljena znanja uporabiti v praksi in pri seminarskem delu ter se samoiniciativno odzivati na potrebe v družbi, s pridobljenim znanjem bodo sposobni oblikovati lastne predloge in rešitve problemov s področja političnega sistema in njegovih komponent. 3 Svetovni jezik ruščina* 4 Strokovna italijanščina II ali 4 Strokovna nemščina II ali 4 Strokovna francoščina II ali 4 Strokovna španščina II 5 Izbirni predmet modula 6 Izbirni predmet modula

14 2. semester 3. letnik Modul Evropska integracija Zap. št. Učna enota Vsebina 1 Mednarodne organizacije s praktikumom 2 Politični sistem Republike Slovenije 3 Svetovni jezik ruščina* 4 Strokovna italijanščina II ali 4 Strokovna nemščina II ali 4 Strokovna francoščina II ali 4 Strokovna španščina II 5 Izbirni predmet modula 6 Izbirni predmet modula Izbirni predmet modula Modul Mednarodni odnosi Študent lahko namesto enega predmeta iz modula izbere fakultetni ali zunanji izbirni predmet. Zap. št. Učna enota Vsebina

15 1 Mednarodno varstvo okolja 2 Aktualni problemi mednarodne skupnosti 3 Varnost v mednarodnih odnosih Cilj predmeta je študentom podati znanja, ki bodo nadgradila njihovo razumevanje procesov in odnosov v mednarodni skupnosti (vsebine, ki jih poslušajo tako v prvem kot v drugem letniku) na specifičnem področju mednarodnega varstva okolja. Tu se namreč najbolje ilustrira dinamika strukture mednarodne skupnosti kot konfliktnega sistema, kot sistema kooperacije ter kot sistema razvitosti in nerazvitosti. Kompetence, ki jih študent pridobi pri tem predmetu, so naslednje: a) sposobnost pisnega in ustnega izražanja b) branje in interpretacija primarnih virov mednarodnih okoljskih pogodb, resolucij in deklaracij konferenc na vrhu in mednarodnih organizacij c) analiziranje oblikovanja in izvajanja politik na področju mednarodnega varstva okolja č) pisanje kratkih, artikuliranih policy prispevkov, po vzoru prispevkov možganskih trustov, ki kritično analizirajo aktivnosti na področju mednarodnega varstva okolja. CILJI: študente spoznati in naučiti analizirati najpomembnejše svetovne probleme. KOMPETENCE: razumevanje mednarodnih izzivov. Sodelovanje pri teamskem delu. Učenje jezika, ustne in pisne komunikacije. Samostojno raziskovalno delo. Predstavljanje na kratko dolgo in zapleteno problematiko. Cilji: študentom posredovati znanja za kritično razumevanje procesov in pojavov v zvezi z zagotavljanjem sodobne varnosti na ravni mednarodnega sistema. Študente usposobiti za konceptualno razumevanje in praktično razreševanje izzivov in problemov mednarodne skupnosti pri razreševanju sodobne mednarodne varnostne paradigme. Kompetence: sposobnost celostnega razumevanja, analize in vrednotenja zagotavljanja sodobne varnosti na ravni mednarodnega sistema. Sposobnost analiziranja in vrednotenja izzivov in problemov mednarodne skupnosti pri reševanju mednarodnih varnostnih problemov. Kritično ovrednotenje delovanja varnostnih mehanizmov in instrumentov mednarodne skupnosti pri institucionalnem zagotavljanju mednarodne/globalne varnosti. Izbirni predmet modula Modul Evropska integracija Študent lahko namesto enega predmeta iz modula izbere fakultetni ali zunanji izbirni predmet. Zap. št. Učna enota Vsebina

16 1 Evropske institucije Cilj predmeta je študentom podati znanja, ki bodo nadgradila znanja s področja evropskih integracijskih procesov. Fokus na EU se prenese na ostale, komplementarne institucije, ki prav tako skrbijo za stabilnost evropskega kontinenta. Kompetence, ki jih študent pridobi pri tem predmetu, so naslednje: a) sposobnost pisnega in ustnega izražanja b) branje in interpretacija primarnih virov (ustanovitvenih pogodb obravnavanih Evropskih institucij) c) delo v skupini z namenom zasnove in implementacije projekta 2 3 Zunanje delovanje EU Evropska ekonomska integracija Cilji predmeta so: študentom podati pregledno znanje o razvoju pojava zunanjega delovanja EU, o institucionalnem ustroju različnih zunanjih dimenzij sektorskih politik oz. zunanje politike same ter pravnem okviru, ki slednje določa; študente opremiti s konceptualnim razumevanjem pojava zunanjega delovanja EU; študente usposobiti za lastno empirično analizo in predpisovanje zunanjega delovanja EU, vključno z identificiranjem prednosti, slabosti, priložnostmi in grožnjami (SWOT analiza) pri izbranem primeru. Kompetence, ki jih študent/ ka pridobi, so: priprava daljšega analitičnega pisnega izdelka (policy paper); zbiranje, analiza in vrednotenje podatkov, relevantnih za razumevanje, pojasnjevanje in predpisovanje EU's EA; sposobnost pisnega in ustnega izražanja, sposobnost individualnega in skupinskega analitičnega dela; razprave in pogajanj. Cilji: predmet je namenjen študentom, ki želijo pridobiti osnovno razumevanje ekonomike Evropske unije. Cilj predmeta je predstaviti ekonomske argumente in učinke različnih oblik ekonomske integracije v Evropi in štirih ekonomskih svoboščin v EU. Naslednji cilje je osvojiti osnovno poznavanje in razumevanje glavnih skupnih ekonomskih politik skupnega trga EU. Kompetence: študenti bodo sposobni razumeti ekonomsko logiko ekonomskega povezovanja v Evropi in izkazati poznavanje pravnega reda EU, ki je podlaga za ekonomsko integracijo. Študenti bodo poznali in razumeli različne oblike ekonomske integracije in ekonomske svoboščine EU. Razumeli bodo prednosti in stroške Ekonomske in monetarne unije ter okvir ekonomskega upravljanja EU. Poznali bodo aktualne gospodarske probleme, s katerimi se sooča EU. Dobili bodo znanje razumevanja politik in ekonomskega okolja ter pogojev gospodarjenja, relevantnih za vse ekonomske subjekte: državo, podjetja in posameznike. Študenti bodo razumeli in poznali ekonomske učinke evropske integracije in glavnih skupnih evropskih ekonomskih politik.

17 Izbirni predmeti (fakultetni in zunanji) Za fakultetne izbirne predmete velja, da se vsako leto izvajata 2 izbirna predmeta vsakega programa. Zap. št. Predmet Vsebina Spol, jezik, moč Jezik in stil strokovnih besedil Digitalni laboratorij za družboslovce CILJI: Študentom posredovati znanja za bolj informiran uvid v strategije izoblikovanja spolnih razlik, spolnih vlog, predsodkov v zvezi s spolom, ipd. KOMPETENCE: Z razumevanjem spola kot lingvistične kategorije bodo slušatelji sposobni kritične refleksije in reevaluacije implicitnih kontekstov proizvajanja spolnih razlik s socialnimi, kulturnimi in političnimi implikacijami. Cilji predmeta so podati celovito poznavanje in razumevanje značilnosti strokovnoznanstvenega ubesedovanja v slovenščini. Kompetence, pridobljene pri predmetu, so: poznavanje jezikovnih, vsebinskih in oblikovnih značilnosti različnih besedilnih vrst znotraj strokovnoznanstvene zvrsti (in v primerjavi z nestrokovnimi besedili); obvladovanje jezikovne normativnosti strokovno znanstvenih besedil in njihovega stila; razumevanje večplastnosti terminologije (terminološka sinonimija, prevodnost, besedilno prepoznavanje itd.); obvladovanje utemeljevalnega načina razvijanja teme; usposobljenost za ustrezno uporabo znanstvenega aparata in natančno navajanje virov; usposobljenost za pisanje in urejanje strokovno znanstvenih besedil skladno z merili, ki veljajo za strokovnoznanstveno pisanje v slovenščini; usposobljenost za položaju primerno izražanje in javno nastopanje s strokovno vsebino. Cilj predmeta je študente seznaniti z vseprisotnostjo in razvojem informacijskokomunikacijskih tehnologij, jih opremiti z znanji za uporabo širokega nabora spletnih storitev ter z veščinami za soočanje z različnimi vrstami računalniško podprtih sistemov. Študenti bodo pri predmetu dobili naslednja znanja in kompetence: (1) Temeljne tehnične osnove računalniške in internetne tehnologije (logika delovanja, osnovni pojmi); (2) Osnovne informatične veščine: orodja za delo s preglednicami in uporaba statističnih programov za analizo in prikaz podatkov, storitve v oblaku, vmesniki

18 4 5 6 Analiza omrežij Medijska kritika Evropska javna sfera različnih operacijskih sistemov, osnove varnosti in zaščite ter načela upravljanja datotečnih in drugih informacijskih sistemov; (3) Osnovne internetne veščine: pametno iskanje po svetovnem spletu in osnove uporabe internetnih informacijskih baz (npr. bibliografske baze, podatkovne baze), načini participacije v spletnih prostorih, osnove virtualnega sodelovanja in uporaba orodij v oblaku za študij; (4) Spoznati splošne in specifične vidike informatike in interneta v kontekstu posebnosti pri njihovi uporabi/aplikaciji v primeru specifičnih tipov spletnih mest in storitev, ki so zasnovane z različnimi nameni rab. Cilji: spoznati osnovne pojme in programe s področja analize in vizualizacije socialnih in drugih omrežij, tako da bo študent sposoben: v svojem okolju odkrivati socialna in druga omrežja; pripraviti omrežne podatke v obliki primerni za računalniško obdelavo; dobljena omrežja analizirati in prikazati s sodobnimi pripomočki (Pajek). Kompetence poznavanje in razumevanje osnovnih pojmov analize omrežij kot so: središčnost, povezanost, kohezivnost; eno in dvovrstna omrežja, označena omrežja; poznavanje programov za analizo omrežij; samostojna analiza manjših omrežij; interpretacija dobljenih rezultatov. Cilji: študenti_tke bodo skozi analizo konkretnih medijskih primerov spoznali osnovne pojme in metode za branje medijskih tekstov skozi perspektivo medijske kritike. Študentom_kam bodo posredovana znanja in orodja za kritično razumevanje in branje medijskih vsebin. Kompetence: študent_ka bo poznal osnovne teoretske pojme, ki jih uporabljamo za spoznavanje in analizo medijskih vsebin skozi perspektivo medijske kritike. Študent_ka bo pridobil_a kompetence za metodološko analizo medijskih vsebin. Študent_ka bo znala_a analizirati in interpretirati primere aktualnih medijskih vsebin. Cilji: poznavanje in sposobnost kritičnega vrednotenja različnih teoretskih in metodoloških pristopov k proučevanju javne sfere, smeri in silnic njihovega spreminjanja ter njihovega mesta v teorijah demokracije in družbe. Kompetence: poznavanje konceptov, razumevanje problemov, analiziranje, interpretiranje, argumentiranje, samostojno presojanje in pisanje.

19 7 Jezik in stil tržnega komuniciranja ter odnosov z javnostmi Cilji: študentom posredovati jezikoslovno in stilistično znanje za razumevanje in analizo področnih besedil. Študente usposobiti za ustvarjanje žanrsko, jezikovno in stilno kakovostnih področnih besedil. Kompetence: poglobljeno razumevanje norme knjižnega jezika na področnih besedilih Oglaševanje in družba Družbeni in etični vidiki razvoja moderne znanosti Antropologija postsocializma Cilj predmeta je študente_tke opremiti z znanjem za celostno in poglobljeno razumevanje oglaševanja. Omogoča razumevanje poslovne, politično ekonomske in kulturno družbene vloge oglaševanja. Kompetence: poznavanje in sposobnost sinteze ključnih teorij za celostno razumevanje fenomena oglaševanja; razumevanje oglaševalskega sistema, sposobnost analize oglaševalskih praks in podajanje rezultatov analize na kritičen in argumentiran način; dekonstrukcija prepričevalnih mehanizmov v oglasnih sporočilih; poznavanje regulatornih sistemov in pravil, ki omejujejo oglaševanje ter razumevanje prednosti in slabosti posameznih oblik regulacije oglaševanja; uporaba znanj za družbeno participacijo pri opozarjanju na sporne in družbeno odgovorne prakse oglaševanja. Slušatelji bodo v okviru predmeta pridobili celovit pregled, t.j. splošno in tudi specialno znanje, o najbolj aktualnih družbenih vprašanjih razvoja moderne znanosti. Predmet jim bo dal sposobnost analiziranja in sinteze najbolj kompleksnih družbenih fenomenov, ki so povezani z razvojem znanosti in tehnologije. To znanje jim bo v veliko pomoč v praksi po dokončanju študija na različnih delovnih mestih: državni in občinski upravi, gospodarstvu, podjetništvu in družbenem neprofitnem sektorju. Ker bo ponujeno veliko vsebin, ki se prekrivajo s področjem naravoslovnih in tehničnih znanosti in tudi drugih družboslovnih znanosti (etika, zaščita intelektualne znanosti, odprta znanost, itd.), bodo pridobili veliko sposobnost dela v interdisciplinarnih skupinah, ravno tako sposobnosti za delo z nestrokovnjaki, saj bo predmet predstavil vse ključne primere delovanja med eksperti, civilno javnostjo, mediji, ki predstavljajo znanost. Slušatelji bodo ravno tako prišli do razumevanja vrednotne dimenzije razvoja moderne znanosti in tehnologije. Cilji: predstaviti študentu antropološko razumevanje postsocializma in postsocialističnih družb ter socialnih sprememb v postsocialističnih družbah. Kompetence: študenti bodo razvili sledeče kompetence: razumevanje; razvoj znanja; analizo in sintezo znanj; uporabo znanja; oblikovanje novih zamisli; učenje; kritičnost; odločanje; ter ustno in pisno komunikacijo.

20 Sodobna umetnost in družba Kulturna antropologija Sodobne evropske družbe Primerjalna religiologija Teorija organizacije Cilj predmeta je študente seznaniti z najpomembnejšimi sodobnimi umetniškimi praksami in jih naučiti te prakse postavljati v širše okvire analitično temeljite družboslovne razlage. KOMPETENCE: razumevanje umetniških praks kot kompleksih pomenskih celot, sposobnost samostojne analize (analitičnost), kritičnost, učenje, sposobnost pisanja recenzij, sposobnost razbiranja pomenov različnih umetniških del, prepoznavanje razmerij moči v različnih umetniških artikulacijah. Cilji: študentom predstaviti kulturno antropologijo kot antropološko poddisciplino, antropološka razumevanja kulture in njenega odnosa do jezika, posameznika in procesov produkcije in reprodukcije družbe. Kompetence: razumevanje; razvoj znanja; analiza in sinteza; uporaba znanja; oblikovanje novih zamisli; učenje; kritičnost; odločanje; ustna in pisna komunikacija, raziskovalne spretnosti. Namen predmeta je študentom omogočiti teoretično refleksijo raziskovalnih vprašanj v povezavi s specifičnimi temami, ki temeljijo na empiričnih podatkih iz Evropske družboslovne raziskave. Predmet študente usposablja za primerjalno raziskovanje v kontekstu obravnave strukturnih sprememb evropskih družb. Empirično podlago predstavlja mednarodna podatkovna baza, ki študentom omogočata vpogled v celoten raziskovalni proces od oblikovanja in obravnave teoretičnih konceptov, do statistične in metodološke interpretacije rezultatov. Glavni namen predmeta je doseči osnovno stopnjo»verske pismenosti«študentov poznavanja osnov verskih pojavov in njihovih družbeno najpomembnejših sestavin. Cilj je tudi spoznati osnovna načela znanstvene oz. primerjalne obravnave religij. Ta znanja jim bodo koristila pri kritičnem razumevanju povezovalnih in razdruževalnih procesov in pojavov, v katere je v sodobnem svetu vključen t.i. religijski dejavnik. Študentom posredovati dodatna znanja s področja delovanja organizacij, ki jim bodo omogočila razširjeno razumevanje, analizo in oblikovaje orodij za hitrejši razvoj organizacij in njihovo uspešno implementacijo v praksi. KOMPETENCE: razširjeno razumevanje delovanja organizacij; oblikovanje zamisli in uporaba znanja za individualno in kolektivno delovanje, odločanje in razvoj organizacij; oblikovanje zamisli za razvoj orodij pri

21 spreminjanju organizacij; učenje in usposabljanje v organizacijah; razvoj organizacijske kulture v organizaciji; kritičnost in samokritičnost; komunikacijske sposobnosti. Cilj je seznaniti študente s ključnimi izzivi in rešitvami pri upravljanju sprememb v organizacijah zasebnega in javnega sektorja. 16 Kompetence: novo znanje in razumevanje Analiza primerov in uporaba novega znanja za reševanje problemov Kritična analiza aplikativnih pristopov Sodelovanje in timsko delo Veščine pisne in ustne komunikacije Menedžment sprememb Ekonomija in družba Ekonomske in delovne migracije Intelektualna lastnina Cilj so: razumevanje družbene določenosti ekonomskih struktur in procesov, ter pojmov in teorij, ki jo pomagajo razložiti. Osnovni namen/cilj predmeta je študente/tke na metodološko sistematičen in vsebinsko celovit način seznaniti z delovnimi in ekonomskimi migracijami ter njihovimi posledicami za posameznike in države (odselitve in priselitve). Osnovni cilj predmeta je študenta naučiti prepoznati vrste in pomen posameznih pravic intelektualne lastnine za varstvo raznolikih intelektualnih stvaritev posameznikov s posebnim poudarkom na tistih, ki jih ustvarjajo zaposleni v organizaciji. Zato je namen predmeta v tem, da študenti spoznajo ne le koncept, ampak tudi proces ustvarjanja intelektualne lastnine na ravni posameznika in podjetja, njene komercialne učinke v poslovni praksi, način njenega pravnega varstva, kakor tudi nekatere implikacije intelektualnih stvaritev za tehnološki napredek, gospodarski in socialni razvoj države. Namen predmeta je tudi v tem, da študente na metodološko sistematičen in vsebinsko celovit način seznani z osnovami intelektualne lastnine, ki jo razlaga interdisciplinarno, tj. z vidika prava, splošnega in kadrovskega menedžmenta, ekonomije in poslovnih ved; cilj je, da študenti podrobneje spoznajo tri reprezentativne kategorije pravic intelektualne lastnine (patenti, znamke, avtorske in druge pravice) in njihov pomen za poslovanje in doseganje konkurenčne prednosti podjetij. Kompetence: predmet študente opremi s specifičnimi znanji, ki jim omogočajo razvoj kompetenc za kritično družboslovno analizo problematike in dejavnikov spodbujanja ustvarjanja intelektualnih stvaritev v poslovnem svetu, s tega vidika pa tudi kompetence logične sinteze za učinkovito upravljanje s človeškimi viri v sodobnih, na znanju temelječih

22 organizacijah. Dodatne kompetence: ustvarjalnost in inovativnost, obvladovanje sprememb, teamsko delo, uporaba znanja v praksi. 20 Cilji: poznavanje in opredelitev kariernih konceptov, poznavanje in uporaba kariernih modelov na individualni ravni, v organizaciji in v svetovalnem procesu, sposobnost kontekstualizacije kariere v različnih življenjskih obdobjih in na različnih področjih življenja, sposobnost izvedbe svetovalnega procesa z uporabo teorij in tehnik kariernega svetovanja Karierni menedžment Poslovna etika Prihodnost države blaginje in socialna ekonomija Socialna izključenost in politike vključevanja Kompetence: strokovnost, usmerjenost k ljudem, usmerjenost k rezultatom, obvladovanje sprememb, odločanje in sprejemanje odgovornosti, timsko delo, komunikativnost, kreativnost in inovativnost, projektno vodenje. Cilji: 1. predmet najprej obravnava, kaj je poslovna etika in 2. usmerja na etične probleme in na posledice neetičnih odločitev. Kompetence: 1. študente opremi za prepoznavanje etičnih dilem, 2. študentje bodo znali identifikacirati etične probleme, 3. spoznali bodo metode etičnega sklepanja, 4. naučili se bodo etičnega sklepanja, 5. reševati bodo znali moralne probleme. Cilji predmeta so celovito seznaniti študente s področjem sistemov blaginje in socialne ekonomije s primerjalne evropske perspektive. Poseben poudarek bo namenjen spremembam sistemov blaginje in znotraj teh vloge socialne ekonomije glede na sodobne gospodarske in demografske trende. Posebej so izpostavljeni sodobni družbeni procesi, ki v začetku 21. stoletja predstavljajo izzive za prihodnost države blaginje in širše spreminjajočo se vlogo socialne ekonomije, na katere se evropske države odzivajo na različne načine. Študenti bodo pridobili tudi analitične in strokovne kompetence, sposobnost analiziranja sinteze in primerjave kompetence timskega dela in strateškega razmišljanja ter evalvacije, ustne predstavitve in pisnega izražanja. Razvijali pa bodo tudi socialno občutljivost in socialno odgovornost do družbeno in socialno občutljivih vprašanj. Cilji predmeta so celovito seznaniti študente s področjem socialne izključenosti in socialne politike in vlogo, ki jo ima v družbi za preprečevanje različnih tveganj. Poleg tega bodo študenti pridobili tudi analitične in strokovne kompetence, sposobnost analiziranja in sinteze, primerjave kompetence timskega dela in strateškega razmišljanja ter evalvacije, ustne predstavitve in pisnega izražanja. 24 Menedžment inovacij Cilj predmeta je dvojen: 1. naučiti študente v teoriji in praksi prepoznati dejavnike in procese upravljanja inovacij v podjetjih, ter 2. razviti sposobnosti študentov za identifikacijo oziroma kritično prepoznavanje

23 25 Strateški menedžment konkretnih problemov v inovacijskem procesu podjetij in njihovega poslovnega okolja. Kompetence: inovacijska kompetenca, kompetenca za ustvarjalnost, kompetenca za timsko delo, kompetenca obvladovanja sprememb, kompetenca za analitično razmišljanje in logično sintezo pri iskanju možnih praktično uporabnih rešitev učinkovitega upravljanja inovacij s končnim ciljem pospeševanja inovacijske dejavnosti in posledično konkurenčnosti v naših podjetjih ter jih seznaniti z vlogo in pomenom inovacijske dejavnosti v sodobnem gospodarskem procesu. Cilj je seznaniti študente s procesom oblikovanja poslovne strategije in prikazati korake, ki privedejo do potrebnih informacij za strateško odločanje. KOMPETENCE: Novo znanje in razumevanje, spoznavanje pristopov in metod za oblikovanje strategije. Uporaba metod za strateško analizo Sodelovanje in timsko delo Veščine pisne in ustne komunikacije. Cilj je seznaniti študente z novimi izzivi organiziranja in z rešitvami ter dilemami, ki jih prinašajo nove oblike organizacij v iskanju fleksibilnosti in inovativnosti Nove oblike organizacije Organizacije in menedžment Menedžment dinamičnih organizacij Kompetence: novo znanje in razumevanje; analiza organizacijskih dilem pri prilagajanju na okolje in uporaba novih konceptov pri predlaganju rešitev; sinteza teorije in aplikativnih pristopov; sodelovanje in timsko delo; veščine pisne in ustne komunikacije. Cilj je seznaniti študente s ključnimi managerskimi problemi, s katerimi se srečujejo organizacije zasebnega in javnega sektorja. Kompetence: novo znanje in razumevanje; analiza primerov in uporaba novega znanja za reševanje problemov; sinteza teorije in aplikativnih pristopov; sodelovanje in timsko delo; veščine pisne in ustne komunikacije. Seznaniti študente z naprednimi pristopi v managementu in jih usposobiti za kritično presojo novih in že uveljavljenih pristopov s pomočjo razkrivanja teoretskih osnov. Kompetence: novo znanje in razumevanje, analiza novih pristopov in njihova kritična evalvacija, sinteza teorije in aplikativnih pristopov, sodelovanje in timsko delo, Veščine pisne in ustne komunikacije.

24 Ekonomska in organizacijska demokracija Krizni menedžment in sodobna varnost Varnost v informacijski družbi Politika globalizacije Nova političnost in globalna družbena gibanja Namen predmeta je študente seznaniti s trendi in koncepti organizacijske teorije, ki obravnavajo spremembe organizacij in redefiniranje organizacijskih ciljev in vlog v sodobnih gospodarskih družbah v smeri večje ekonomske in organizacijske demokracije. Predmet razvija analitičnost, komunikativnost, usmerjenost k ciljem, strateško razmišljanje. Cilji: študentom posredovati znanja, ki jim bodo omogočila razumevanje sodobne kompleksne krize. Študente usposobiti za uporabo analitičnih instrumentov pri proučevanju krize in kriznega upravljanja. Kompetence: razumevanje sodobne krize kot endemičnega, sestavljenega in obnavljajočega se fenomena. Sposobnost ustne in pisne komunikacije v angleškem jeziku. Pridobitev analitičnih spretnosti. Cilji: Namen predmeta je opozoriti študente na varnostne implikacije uporabe informacijskokomunikacijske tehnologije, pa naj se nanašajo na posameznika, državo ali nedržavne akterje. Drugi cilj je povezan s preučevanjem oblikovanja in nastajanja varnostnih mehanizmov in politik na omenjenih nivojih. Kompetence: sposobnost analitičnega povezovanja informacijske tehnologije (tudi njenih tehničnih značilnosti) in družbenih procesov ter varnostnih teorij, razumevanje IKT kot družbeno tehničnega omrežja, Načrtovanje politik v informacijski družbi. Študenti bodo spodbujani in usmerjani da: 1. Spoznajo vprašanje sodobne globalizacije z večih vidikov (družbenega, politološkega, ekonomskega, kulturnega, ekološkega). 2. Razvijejo celovit nabor analitičnih metod za kritično ovrednotenje globalizacijskih fenomenov. Preko tega bodo sposobni identificirati, reflektirati in kritično preučevanje fenomene globalizacije. 3. Uporabijo znanje o globalizaciji v praksi. 4. Nadalje razvijejo svoje sposobnosti, da predstavijo ključne točke svoje analize na jasen in koncizen način tako v pisni kot govorni obliki. Cilji in kompetence: 1. Politične fenomene razumeti kot procese, ki so v konfliktnem ali komplementarnem odnosu z modeli; 2. Razumeti na kak način političen zemljevid današnjeg sveta sooblikujejo družbena gibanja; 3. Analiza pojavnih oblik družbenih gibanj in širjenje konceptualnega in analitičnega aparata z inovacijami, ki nastajajo v gibanjih; 4. Identificiranje in pozicioniranje glede temeljnih dilem, ki jih izpostavljajo sodobna globalna družbena gibanja; 5. Soočiti forme znanstvenega pisanja in predstavitev z inovativnimi formami izražanja v novih družbenih gibanjih.

Opis predmetov za program Sociologija 1. semester 1. letnik Zap. št. Učna enota Vsebina 1 Temelji politologije 2 Statistika 3 Uvod v sociologijo Osnov

Opis predmetov za program Sociologija 1. semester 1. letnik Zap. št. Učna enota Vsebina 1 Temelji politologije 2 Statistika 3 Uvod v sociologijo Osnov Opis predmetov za program Sociologija 1. semester 1. letnik Zap. št. Učna enota Vsebina 1 Temelji politologije 2 Statistika 3 Uvod v sociologijo Osnovni namen predmeta je študente na sistematičen in vsebinsko

Prikaži več

Predmetnik programa Družboslovna informatika, smer Digitalne tehnologije in družba (DI-DTID) 1. letnik Zimski semester Poletni semester # Naziv predme

Predmetnik programa Družboslovna informatika, smer Digitalne tehnologije in družba (DI-DTID) 1. letnik Zimski semester Poletni semester # Naziv predme Predmetnik programa Družboslovna informatika, smer Digitalne tehnologije in družba (DI-DTID) 1. letnik 1 Statistika 60 6 6 Uvod v metode družboslovnega raziskovanja 60 6 2 Uvod v družboslovno informatiko

Prikaži več

Opis predmetov za program Komunikologija Medijske in komunikacijske študije 1. semester 1. letnik Zap. št. Predmet Vsebina 1 Socialna in kulturna antr

Opis predmetov za program Komunikologija Medijske in komunikacijske študije 1. semester 1. letnik Zap. št. Predmet Vsebina 1 Socialna in kulturna antr Opis predmetov za program Komunikologija Medijske in komunikacijske študije 1. semester 1. letnik Zap. št. Predmet Vsebina 1 Socialna in kulturna antropologija CILJI: študentom posredovati znanja za bolj

Prikaži več

Opis predmetov za programa Družboslovna informatika 1. semester 1. letnik Zap. št. Učna enota Vsebina Statistika Uvod v sociologijo Osnove infor

Opis predmetov za programa Družboslovna informatika 1. semester 1. letnik Zap. št. Učna enota Vsebina Statistika Uvod v sociologijo Osnove infor Opis predmetov za programa Družboslovna informatika. semester. letnik št. Učna enota Vsebina 3 Statistika Uvod v sociologijo Osnove informatike in interneta Cilj predmeta je spodbuditi zavedanje študentov

Prikaži več

08_03

08_03 OBVESTILO O RAZPISU ZA OBLIKOVANJE REZERVNEGA SEZNAMA Naziv delovnega mesta Funkcionalna skupina/razred AD 6 Vrsta pogodbe Sklic Rok za prijavo Kraj zaposlitve Veljavnost rezervnega seznama do Število

Prikaži več

POSLOVNO OKOLJE PODJETJA

POSLOVNO OKOLJE PODJETJA POSLOVNO OKOLJE PODJETJA VSI SMO NA ISTEM ČOLNU. ACTIVE LEARNING CREDO (adapted from Confucius) When I hear it, I forget. When I hear and see it, I remember a little. When I hear, see and ask questions

Prikaži več

Na podlagi Zakona o visokem šolstvu, Statuta Univerze v Ljubljani ter Pravil o organizaciji in delovanju Fakultete za družbene vede (FDV) je senat FDV

Na podlagi Zakona o visokem šolstvu, Statuta Univerze v Ljubljani ter Pravil o organizaciji in delovanju Fakultete za družbene vede (FDV) je senat FDV Na podlagi Zakona o visokem šolstvu, Statuta Univerze v Ljubljani ter Pravil o organizaciji in delovanju Fakultete za družbene vede (FDV) je senat FDV na seji 5. 2. 2018 sprejel P R A V I L N I K O PREHODU

Prikaži več

PEDAGOŠKO VODENJE, kot ena od nalog

PEDAGOŠKO  VODENJE, kot ena od nalog Osebni pogled, refleksija in ključne ugotovitve ob koncu leta 2014/2015 Maja Koretič, pomočnica ravnatelja in pedagoška vodja MOJA VLOGA V ENOTI VRTCA Dela in naloge pomočnice ravnatelja za vrtec glede

Prikaži več

Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto STRATEGIJA Stran:1/9 STRATEGIJA FAKULTETE ZA INDUSTRIJSKI INŽENIRING NOVO MESTO No

Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto STRATEGIJA Stran:1/9 STRATEGIJA FAKULTETE ZA INDUSTRIJSKI INŽENIRING NOVO MESTO No inženiring Novo mesto STRATEGIJA 2011-2015 Stran:1/9 STRATEGIJA FAKULTETE ZA INDUSTRIJSKI INŽENIRING NOVO MESTO 2011-2015 Novo mesto, februar 2011 inženiring Novo mesto STRATEGIJA 2011-2015 Stran:2/9 1

Prikaži več

Ko je izbira ovira v napredovanju Silva Novljan

Ko je izbira ovira v napredovanju Silva Novljan Ko je izbira ovira v napredovanju Silva Novljan Bralna pismenost v Sloveniji in Evropi Nacionalna konferenca, Brdo pri Kranju, 25. in 26. oktober 2011 Izhodišče razmišljanja Rezultati raziskav o povezanosti

Prikaži več

PROJECT OVERVIEW page 1

PROJECT OVERVIEW page 1 N A Č R T P R O J E K T A : P R E G L E D stran 1 Ime projekta: Ustvarjanje s stripom Predmet/i: Slovenščina Avtorja/i projekta: Jasmina Hatič, Rosana Šenk Učitelj/i: Učitelji razrednega pouka Trajanje:

Prikaži več

PKP projekt SMART WaterNet_Opis

PKP projekt SMART WaterNet_Opis PKP projekt SMART WaterNet Po kreativni poti do znanja (PKP) opis programa Program Po kreativni poti do znanja omogoča povezovanje visokošolskih zavodov s trgom dela in tako daje možnost študentom za pridobitev

Prikaži več

Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI

Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI KODEKS EVROPSKE PRAVNE FAKULTETE PREAMBULA Ta kodeks

Prikaži več

Komisija za študijske zadeve UL Medicinske fakultete Vrazov trg 2 SI-1000 Ljubljana E: T: Režim študija Predmet: Uvod

Komisija za študijske zadeve UL Medicinske fakultete Vrazov trg 2 SI-1000 Ljubljana E: T: Režim študija Predmet: Uvod Komisija za študijske zadeve UL Medicinske fakultete Vrazov trg 2 SI-1000 Ljubljana E: ksz@mf.uni-lj.si T: +386 1 543 7700 Režim študija Predmet: Uvod v medicino, modul Informatika Študijski program: EMŠ

Prikaži več

1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnost

1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnost 1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis 16052016 2. IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnostni razvoj (drugo) 0909 Novi Klasius P bo 0922 Skrb

Prikaži več

(Microsoft Word - Merila, metode in pravila - \350istopis )

(Microsoft Word - Merila, metode in pravila - \350istopis ) DRŽAVNOTOŽILSKI SVET Trg OF 13, 1000 LJUBLJANA Tel.: 01 434 19 63 E-pošta: dts@dt-rs.si Številka: Dts 5/15-12 Datum: 27. 10. 2016 Državnotožilski svet (v nadaljevanju: Svet) je na svoji 64. seji dne 27.

Prikaži več

predstavitev fakultete za matematiko 2017 A

predstavitev fakultete za matematiko 2017 A ZAKAJ ŠTUDIJ MATEMATIKE? Ker vam je všeč in vam gre dobro od rok! lepa, eksaktna veda, ki ne zastara matematičnoanalitično sklepanje je uporabno povsod matematiki so zaposljivi ZAKAJ V LJUBLJANI? najdaljša

Prikaži več

20. andragoški kolokvij

20. andragoški kolokvij 21. andragoški kolokvij in sklepni dogodek projekta EPUO Neformalno izobraževanje odraslih kot strategija odzivanja na spremembe 3. in 4. oktober 2017 Stavba Vertikala (Pipistrel Vertical Solutions), Vipavska

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Standardi znanja in kriteriji ocenjevanja 2 r.ppt [Samo za branje] [Združljivostni način]

Microsoft PowerPoint - Standardi znanja in kriteriji ocenjevanja 2  r.ppt [Samo za branje] [Združljivostni način] STANDARDI ZNANJA PO PREDMETIH IN KRITERIJI OCENJEVANJA 2. razred SLOVENŠČINA 1 KRITERIJI OCENJEVANJA PRI SLOVENŠČINI POSLUŠANJE -Poslušanje umetnostnega besedilo, določanja dogajalnega prostora in časa,

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Zapisovanje učnih izidov Bled, 21.1.2016 Darko Mali ECVET ekspert, CPI Pojmi: Kvalifikacija Kompetenca Učni cilji Učni izidi Enote učnih izidov Kreditne točke Programi usposabljanja NE! 2 Učni cilji kompetence

Prikaži več

Na podlagi 48. člena Statuta Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici (UPB4) z dne je senat FUDŠ na 2. seji senata dne

Na podlagi 48. člena Statuta Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici (UPB4) z dne je senat FUDŠ na 2. seji senata dne Na podlagi 48. člena Statuta Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici (UPB4) z dne 20.04.2015 je senat FUDŠ na 2. seji senata dne 26.11.2015 sprejel naslednji PRAVILNIK O DELOVANJU KOMISIJE

Prikaži več

Katere so silnice, ki povzročajo spremembo vrednosti denarja iz sekunde v sekundo? Kako jih kontrolirati ali izkoriščati? Vzroki za inflacijo, deflaci

Katere so silnice, ki povzročajo spremembo vrednosti denarja iz sekunde v sekundo? Kako jih kontrolirati ali izkoriščati? Vzroki za inflacijo, deflaci Katere so silnice, ki povzročajo spremembo vrednosti denarja iz sekunde v sekundo? Kako jih kontrolirati ali izkoriščati? Vzroki za inflacijo, deflacijo, hiperinflacijo? Zakaj valute izginjajo in jih nadomeščajo

Prikaži več

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Učenec, ki si izbere neobvezni izbirni predmet, ga mora obiskovati

Prikaži več

Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost

Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost strokovnih delavcev v VIZ mag. Andrej Sotošek Andragoški Center Slovenije Struktura predstavitve Viri in strokovne podlage Namen in ključni cilji projektne

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Akademija upravljanja s človeškimi viri Informativni dan J A S M I N A R I D Z I F R A N J A R I D Z I D R. A L E K S A N D E R Z A D E L P R I M O Ž K O Č A R 0 4. J U L I J, 2 0 0 8 Zakaj HRM Akademija?

Prikaži več

Univerza v Mariboru

Univerza v Mariboru VISOKOŠOLSKI STROKOVNI PROGRAM PREDŠOLSKA VZGOJA Prerazporeditev ur med semestri štud. programa Predšolska vzgoja je bila potrjena na 9. izredni seji Senata PEF dne 14. 9. 2007 in na 1. korespondenčni

Prikaži več

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2014 2020. Namenjen je krepitvi kompetenc in zaposljivosti

Prikaži več

Microsoft Word - Dokument1

Microsoft Word - Dokument1 Izpitni katalog za III. del poslovodno ekonomski del mojstrskega izpita 1. CILJI III. DELA IZPITA Pridobitev poslovodnih znanj, ki omogočajo mojstru, delovodji in poslovodji kvalitetno delo na področju

Prikaži več

Microsoft Word - 021_01_13_Pravilnik_o_zakljucnem delu

Microsoft Word - 021_01_13_Pravilnik_o_zakljucnem delu Na podlagi 64. člena Pravil o organizaciji in delovanju Fakultete za humanistične študije, št. 011-01/13 z dne 27. 6. 2013, je Senat Univerze na Primorskem Fakultete za humanistične študije na svoji 4.

Prikaži več

NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V 2. triadi 2018/19 V šolskem letu 2018/2019 se bodo v skladu z določbo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni

NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V 2. triadi 2018/19 V šolskem letu 2018/2019 se bodo v skladu z določbo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V 2. triadi 2018/19 V šolskem letu 2018/2019 se bodo v skladu z določbo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli (Uradni list RS, št 63/13), ki določa tudi izvajanje

Prikaži več

Predlog navodil članicam za pripravo predstavitve novih študijskih programov, namenjene objavi v predstavitvenem zborniku in na spletnih straneh člani

Predlog navodil članicam za pripravo predstavitve novih študijskih programov, namenjene objavi v predstavitvenem zborniku in na spletnih straneh člani Predstavitveni zbornik študijskega programa za štud. leto 2019/20 UNIVERZITETNI DVOPREDMETNI ŠTUDIJSKI PROGRAM PRVE STOPNJE BIBLIOTEKARSTVO IN INFORMATIKA UNIVERZA V LJUBLJANI, FILOZOFSKA FAKULTETA ODDELEK

Prikaži več

Na podlagi petega odstavka 92. člena, drugega odstavka 94. člena in 96. člena Zakona o duševnem zdravju (Uradni list RS, št. 77/08) izdaja minister za

Na podlagi petega odstavka 92. člena, drugega odstavka 94. člena in 96. člena Zakona o duševnem zdravju (Uradni list RS, št. 77/08) izdaja minister za Na podlagi petega odstavka 92. člena, drugega odstavka 94. člena in 96. člena Zakona o duševnem zdravju (Uradni list RS, št. 77/08) izdaja minister za delo, družino in socialne zadeve v soglasju z ministrom

Prikaži več

Kratek pregled vsebine Delovne skupne za izobraževanje odraslih Ema Perme, članica delovne skupine za izobraževanje odraslih pri Evropski komisiji (20

Kratek pregled vsebine Delovne skupne za izobraževanje odraslih Ema Perme, članica delovne skupine za izobraževanje odraslih pri Evropski komisiji (20 Kratek pregled vsebine Delovne skupne za izobraževanje Ema Perme, članica delovne skupine za izobraževanje pri Evropski komisiji (2014-2015) Ljubljana, 3. december 2014, Strokovni seminar PIAAC Podlage

Prikaži več

Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Pr

Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Pr Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Prešerna, Kranj (ponovitev izvedbe 23. oktobra na OE

Prikaži več

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ slovenscina 2018.docx

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ slovenscina 2018.docx OSNOVNA ŠOLA SOSTRO POROČILO O ANALIZI DOSEŽKOV NACIONALNEGA PREVERJANJA ZNANJA IZ SLOVENŠČINE leta 2018 Pripravile učiteljice slovenščine: Renata More, Martina Golob, Petra Aškerc, Katarina Leban Škoda

Prikaži več

KONTINGENČNI PRISTOP K OBLIKOVANJU SISTEMA STRATEŠKEGA POSLOVODNEGA RAČUNOVODSTVA: EMPIRIČNA PREVERBA V SLOVENSKIH PODJETJIH

KONTINGENČNI PRISTOP K OBLIKOVANJU SISTEMA STRATEŠKEGA POSLOVODNEGA RAČUNOVODSTVA:  EMPIRIČNA PREVERBA V SLOVENSKIH PODJETJIH Temelji poslovodnega računovodstva(1) Uvod v poslovodno računovodstvo (kontroling) Prof. dr. Simon Čadež simon.cadez@ef.uni-lj.si 2 CILJI PREDMETA Opredeliti vlogo managerjev in poslovodnega računovodstva

Prikaži več

Primer obetavne prakse za dejavnost-i z uporabo IKT 1 Učitelj: MARIJA VOK LIPOVŠEK Šola: OŠ Hruševec-Šentjur Predmet: Biologija 8 Razred: 8.b Št. ur:

Primer obetavne prakse za dejavnost-i z uporabo IKT 1 Učitelj: MARIJA VOK LIPOVŠEK Šola: OŠ Hruševec-Šentjur Predmet: Biologija 8 Razred: 8.b Št. ur: Primer obetavne prakse za dejavnost-i z uporabo IKT 1 Učitelj: MARIJA VOK LIPOVŠEK Šola: OŠ Hruševec-Šentjur Predmet: Biologija 8 Razred: 8.b Št. ur: 1 Vsebinski sklop: OGRODJE Tema: VRSTE IN NALOGE KOSTI

Prikaži več

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015 Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015 Drage učenke in učenci bodočih 4. in 5. razredov, spoštovani starši! Leto je naokoli, pred

Prikaži več

PODATKI ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA UPRAVLJANJE JAVNEGA SEKTORJA Osnovni podatki Ime programa Lastnosti programa Upravljanje javnega sektorja Vrsta Stopnja K

PODATKI ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA UPRAVLJANJE JAVNEGA SEKTORJA Osnovni podatki Ime programa Lastnosti programa Upravljanje javnega sektorja Vrsta Stopnja K PODATKI ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA UPRAVLJANJE JAVNEGA SEKTORJA Osnovni podatki Ime programa Lastnosti programa Upravljanje javnega sektorja Vrsta Stopnja KLASIUS-SRV univerzitetni prva stopnja Visokošolsko

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Ključne kompetence za uspešno delo knjižničarja Kako jih razvijati? Dr. Vlasta Zabukovec Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo FF, UL Kompetence Študij, vseživljenjsko učenje

Prikaži več

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana Izhodišč

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana   Izhodišč 20. november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana Izhodišča za novo finančno perspektivo 2014-2020 na področju izobraževanja odraslih Mag. Katja Dovžak Partnerski sporazum med Slovenijo in Evropsko komisijo

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev INFORMACIJSKA PISMENOST Tomaž Bešter Center za informacijske storitve NUK 01/2001-200 tomaz.bester@nuk.uni.lj.si Dnevni red Podatek informacija znanje; vrste pismenosti Zakaj je informacijska pismenost

Prikaži več

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 5. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 5. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 5. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 V 5. razredu si učenci lahko izberejo največ dve uri pouka

Prikaži več

Deans Office

Deans Office Dekan izr. prof. dr. Janez Stare Gosarjeva ulica 005 SI-1000 Ljubljana T: +386 1 5805 561 F: +386 1 5805 521 crpo@fu.uni-lj.si www.fu.uni-lj.si Datum: 20. 6. 2016 Številka: 30000-07/2016-1 V skladu z določili

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP Osnovna šola dr. Aleš Bebler - Primož Hrvatini NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V ŠOLSKEM LETU 2017/18 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Neobvezni izbirni predmeti so novost, ki se postopoma uvršča

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP 2018

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP 2018 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Po 20. a člen ZOoš šola ponuja za učence 1.razreda, 4. 9. razreda neobvezne izbirne predmete. Šola bo za učence 1. razreda izvajala pouk prvega tujega jezika

Prikaži več

FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Kidričeva cesta 55a, 4000 Kranj Tel.: (04) (04) E pošta: Splet

FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Kidričeva cesta 55a, 4000 Kranj Tel.: (04) (04) E pošta:  Splet FAKULTETA ZA ORGANIZACIJSKE VEDE Kidričeva cesta 55a, 4000 Kranj Tel.: (04) 237 42 22 (04) 237 42 15 E pošta: vs@fov.uni-mb.si; un@fov.uni-mb.si Spletna stran: http://www.fov.uni-mb.si Informativno mesto:

Prikaži več

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx številka 13, 15. dec.2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! Danes nadaljujemo z vprašanji, s katerimi vrednotite konkretne lastnosti in sposobnosti posameznega kandidata. V prejšnjih

Prikaži več

NASLOV PRISPEVKA

NASLOV  PRISPEVKA 26. november 2014, Grand hotel Union Ljubljana MJU NEVLADNE ORGANIZACIJE ReNPIO Erika Lenčič Stojanovič, Ministrstvo za javno upravo Operativni program razvoja človeških virov 2007-2013 Prednostna usmeritev

Prikaži več

1. Predmetnik: 1. semester Kontaktne ure Klinične Druge obl. š. vaje (LV) Zap. št. Učna enota Nosilec Pred. Sem. Vaje Ure skupaj 1 Zgodovina in metode

1. Predmetnik: 1. semester Kontaktne ure Klinične Druge obl. š. vaje (LV) Zap. št. Učna enota Nosilec Pred. Sem. Vaje Ure skupaj 1 Zgodovina in metode 1. Predmetnik: 1. semester 1 Zgodovina in metode psihologije Bojan Musil 30 15 135 180 6 2 Fiziologija Marjan Rupnik 30 30 120 180 6 3 Statistika za psihologe Janja Jerebic 45 30 195 270 9 4 Zgodovina

Prikaži več

Aktualni izzivi informacijske družbe

Aktualni izzivi informacijske družbe REPUBLIKA SLOVENIJA www.mvzt.gov.si, e: gp.mvzt@gov.si Kotnikova 38, 1000 Ljubljana t: 01 478 4600, f: 01 478 4719 Aktualni izzivi informacijske družbe Dr. Davorka Šel 29.5.2009 1 Vloga Direktorata za

Prikaži več

Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS DIDAKTIČNA IGRA PRI POUKU SLOVENŠČINE Študijski program in stopnja Study programme and le

Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS DIDAKTIČNA IGRA PRI POUKU SLOVENŠČINE Študijski program in stopnja Study programme and le Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS DIDAKTIČNA IGRA PRI POUKU SLOVENŠČINE Študijski program in stopnja Study programme and level Študijska smer Study field Letnik Academic year

Prikaži več

PROGRAM nacionalnega usposabljanja»le z drugimi smo«ljubljana 24. in 25. april 2017 ZRC SAZU, Novi trg 2, 1000 Ljubljana Prijave: Katis, MIZŠ Infotočk

PROGRAM nacionalnega usposabljanja»le z drugimi smo«ljubljana 24. in 25. april 2017 ZRC SAZU, Novi trg 2, 1000 Ljubljana Prijave: Katis, MIZŠ Infotočk PROGRAM nacionalnega usposabljanja»le z drugimi smo«ljubljana 24. in 25. april 2017 ZRC SAZU, Novi trg 2, 1000 Ljubljana Prijave: Katis, MIZŠ Infotočka: info@lezdrugimismo.si Vključevanje, slovenščina,

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF UL Pedagoško-andragoški dnevi 2018 25. januar 2018 SVETOVANJE NA PODROČJU VZGOJE IN IZOBRAŽEVANJA: VLOGA PEDAGOGA IN ANDRAGOGA V VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNIH INSTITUCIJAH

Prikaži več

PowerPoint Template

PowerPoint Template IV. Strateško planiranje v splošnem Strateško planiranje ni izolirano področje od managementa Dve vrsti managementa: Strateški management Operativni management Strateški managemenet šele v zadnjem obdobju

Prikaži več

Univerza v Mariboru

Univerza v Mariboru Univerza v Mariboru Pedagoška fakulteta VLOGA UČITELJA Avtor: M. Š. Datum: 23.11.2010 Smer: razredni pouk POVZETEK Učitelj je strokovnjak na svojem področju, didaktično usposobljen, ima psihološka znanja

Prikaži več

IZBIRNI PREDMETI šolsko leto 2019/2020 neobvezni izbirni predmeti v 4., 5. in 6. razredu

IZBIRNI PREDMETI šolsko leto 2019/2020 neobvezni izbirni predmeti v 4., 5. in 6. razredu IZBIRNI PREDMETI šolsko leto 2019/2020 neobvezni izbirni predmeti v 4., 5. in 6. razredu Spoštovani! Osnovna šola poleg obveznih predmetov in obveznih izbirnih predmetov izvaja v šolskem letu 2017/2018

Prikaži več

Univerzitetni študijski program Fizika I

Univerzitetni študijski program Fizika I Medicinska fizika II. stopnja 1. Splošni podatki o študijskem programu Ime študija: Magistrski študijski program Medicinska fizika. Stopnja študija: Druga bolonjska stopnja. Vrsta študija: Enopredmetni

Prikaži več

Microsoft Word - PZ_KZ_ osnovne informacije-pravi KLASIUS.docx

Microsoft Word - PZ_KZ_ osnovne informacije-pravi KLASIUS.docx Osnovni podatki PODATKI ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA KOGNITIVNA ZNANOST Ime programa Kognitivna znanost Lastnosti programa interdisciplinarni, skupni Vrsta magistrski Stopnja druga stopnja KLASIUS-SRV Magistrsko

Prikaži več

Poročilo o merjenju organizacijske klime

Poročilo o merjenju organizacijske klime Str.1/11 Izdelali: izr. prof. dr. Uroš Pinterič, Andrej Kolar (KKE), Katja Krevs (Karierni center in KKE), Mira Kastelic (mednarodna in projektna pisarna) Dne: 2015-09-07 Dostavljeno (e-mail): Senat, AZ,

Prikaži več

Microsoft Word - 88_01_Pravilnik_o_znanstveno_raziskovalnem_razvojnem_svetovalnem_delu_na_FZJ_ docx

Microsoft Word - 88_01_Pravilnik_o_znanstveno_raziskovalnem_razvojnem_svetovalnem_delu_na_FZJ_ docx Na podlagi 22., 70., 71., 94., 95., 96., 97. člena Statuta Fakultete za zdravstvo Jesenice je Senat Fakultete za zdravstvo Jesenice na svoji na 5. redni seji v študijskem letu 2014/2015, dne 18. 2. 2015,

Prikaži več

Gradbeništvo kot Industrija 4.0

Gradbeništvo kot Industrija 4.0 Povzetek: Kot vse druge panoge se mora gradbeništvo modernizirati Industrija 4.0 koncept, ki daje modernizaciji okvir, motivacijo, zagon Industrija 4.0 je stapljanje fizičnega in digitalnega sveta Gradbeništvo

Prikaži več

UČNI NAČRT PREDMETA/COURSE SYLLABUS

UČNI NAČRT PREDMETA/COURSE SYLLABUS Predmet: Course title UČNI NAČRT PREDMETA/COURSE SYLLABUS Poslovni angleški jezik 1 Študijski program in stopnja Study programme and level Študijska smer Study field Letnik Academic year Semester Semester

Prikaži več

21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na: Kontakt: Referat Pedagoške fakultete

21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na:   Kontakt: Referat Pedagoške fakultete 21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na: www.pef.uni-lj.si Kontakt: Referat Pedagoške fakultete (referat@pef.uni-lj.si, tel.: +386(0)15892343, +386(0)15892201)

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev OD STRATEGIJ DO RECEPTA ZA IZOBRAŽEVANJE ODRASLIH Samo Hribar Milič, Gospodarska zbornica Slovenije Andragoški kolokvij, Ljubljana, 31.5.2019 KAJ JE POMEMBNEJŠE ZA NAČRTOVANJE: - Tisto kar vemo - Tisto

Prikaži več

GROBI KURIKUL ZA 3. letnik program administrator TEMELJI GOSPODARSTVA KOMUNICIRANJE MODUL: KOMUNICIRANJE UČITELJ: SKLOP Predvideni časovni okvir CILJI

GROBI KURIKUL ZA 3. letnik program administrator TEMELJI GOSPODARSTVA KOMUNICIRANJE MODUL: KOMUNICIRANJE UČITELJ: SKLOP Predvideni časovni okvir CILJI GROBI KURIKUL ZA 3. letnik program administrator TEMELJI GOSPODARSTVA KOMUNICIRANJE MODUL: KOMUNICIRANJE UČITELJ: SKLOP Predvideni časovni okvir CILJI Samostojno izdelovanje predstavitev s programom za

Prikaži več

POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo u

POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo u POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo učbenik in delovni zvezek, ki sta obvezna učna pripomočka

Prikaži več

Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa

Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa znanja slovenskega jezika (Ur. l. RS št. 47/1994),

Prikaži več

Društvo gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota

Društvo gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota Društvo gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota Gluhota in naglušnost nimata dramatičnega zunanjega videza, zato pa imata dramatične posledice. Nevidna invalidnost Pri invalidih sluha in govora gre za

Prikaži več

Microsoft Word - PREDMETNIK_1_2_3_2015.doc

Microsoft Word - PREDMETNIK_1_2_3_2015.doc PREDMETNIK 1. letnik Organizirano študijsko delo IŠDŠ VP OŠD Zap. Predmet zimski poletni Št. P V P V PD IŠ PRVI LETNIK 1. Matematična fizika NV 30 45 75 / 135 210 7 2. Osnove tehnologij TV 30 45 75 / 93

Prikaži več

UČNI NAČRT PREDMETA/COURSE SYLLABUS

UČNI NAČRT PREDMETA/COURSE SYLLABUS Predmet: Course title UČNI NAČRT PREDMETA/COURSE SYLLABUS Poslovni angleški jezik 2 Študijski program in stopnja Study programme and level Študijska smer Study field Letnik Academic year Semester Semester

Prikaži več

Letni posvet o IO 2018 in letna konferenca projekta EUPO

Letni posvet o IO 2018 in letna konferenca projekta EUPO 23. in 24. oktober, Kongresni center Habakuk, Maribor RAZVOJNI KORAKI DO LETA 2020 IN NAPREJ VIDIK ANDRAGOŠKEGA CENTRA SLOVENIJE Andrej Sotošek, Andragoški center Slovenije Vsebina predstavitve Ključni

Prikaži več

Andreja Hazabent Učiteljica angleščine in nemščine OŠ Danile Kumar, Ljubljana Recenzija učbeniškega kompleta za nemščino kot obvezni izbirni predmet z

Andreja Hazabent Učiteljica angleščine in nemščine OŠ Danile Kumar, Ljubljana Recenzija učbeniškega kompleta za nemščino kot obvezni izbirni predmet z Andreja Hazabent Učiteljica angleščine in nemščine OŠ Danile Kumar, Ljubljana Recenzija učbeniškega kompleta za nemščino kot obvezni izbirni predmet za 9. razred (nadaljevalna stopnja) osnovne šole BESTE

Prikaži več

AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna

AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna vsebina: Ustno seštevanje in odštevanje do 20 sprehodom

Prikaži več

ŠTUDENTSKE ANKETE UNIVERZE V LJUBLJANI EVALVACIJSKO POROČILO ZA PROGRAME I IN II STOPNJE Fakulteta za družbene vede Splošni vidiki študijskega procesa

ŠTUDENTSKE ANKETE UNIVERZE V LJUBLJANI EVALVACIJSKO POROČILO ZA PROGRAME I IN II STOPNJE Fakulteta za družbene vede Splošni vidiki študijskega procesa ŠTUDENTSKE ANKETE UNIVERZE V LJUBLJANI EVALVACIJSKO POROČILO ZA PROGRAME I IN II STOPNJE Splošni vidiki študijskega procesa Študijsko leto 2017/2018 Pripombe, komentarje, vprašanja sporočite na http://1ka.si/set

Prikaži več

PRAVILNIK O TUTORSKEM SISTEMU NA FILOZOFSKI FAKULTETI

PRAVILNIK O TUTORSKEM SISTEMU NA FILOZOFSKI FAKULTETI PRAVILNIK O TUTORSKEM SISTEMU NA FILOZOFSKI FAKULTETI 1. SPLOŠNE DOLOČBE 1. člen S tem pravilnikom je urejeno organiziranje in delovanje tutorskega sistema na Filozofski fakulteti v Ljubljani (v nadaljevanju:

Prikaži več

UČNI NAČRT PREDMETA/COURSE SYLLABUS

UČNI NAČRT PREDMETA/COURSE SYLLABUS Predmet: Course title UČNI NAČRT PREDMETA/COURSE SYLLABUS Strokovni angleški jezik 3 Študijski program in stopnja Study programme and level Študijska smer Study field Letnik Academic year Semester Semester

Prikaži več

Brezplačno učenje zaposlenim in brezposelnim od 2018 do 2022 omogočata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz Evropskega

Brezplačno učenje zaposlenim in brezposelnim od 2018 do 2022 omogočata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz Evropskega ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada Računalniška pismenost za odrasle 60 ur. - Seznaniti vas z osnovnimi komponentami računalnika in osnovnimi pojmi informacijske tehnologije. - Naučiti

Prikaži več

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation ENERGETSKO POGODBENIŠTVO (EPC) V JAVNIH STAVBAH Podpora pri izvajanju energetske prenove stavb na lokalni ravni z mehanizmom energetskega pogodbeništva 12.10.2016, LJUBLJANA NIKO NATEK, KSSENA Projekt

Prikaži več

OSNOVNA ŠOLA FRANA KOCBEKA GORNJI GRAD VODNIK PO NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETIH V ŠOLSKEM LETU 2016/17

OSNOVNA ŠOLA FRANA KOCBEKA GORNJI GRAD VODNIK PO NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETIH V ŠOLSKEM LETU 2016/17 OSNOVNA ŠOLA FRANA KOCBEKA GORNJI GRAD VODNIK PO NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETIH V ŠOLSKEM LETU 2016/17 NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI 4., 5. in 6. razred V skladu z 20. a členom ZOsn (Uradni list RS, št. 63-2519/2013

Prikaži več

Regionalni razvoj: včeraj danes jutri dr. Damjan Kavaš, Inštitut za ekonomska raziskovanja, Ljubljana

Regionalni razvoj: včeraj danes jutri dr. Damjan Kavaš, Inštitut za ekonomska raziskovanja, Ljubljana Regionalni razvoj: včeraj danes jutri dr. Damjan Kavaš, Inštitut za ekonomska raziskovanja, Ljubljana Ali je zemlja ploščata? Vir: http://www.publishwall.si/stoychi./post/149158/planet-zemlja-ni-to-kar-so-nas-ucili-v-soli.

Prikaži več

Spletno raziskovanje

Spletno raziskovanje SPLETNO RAZISKOVANJE RM 2013/14 VRSTE SPLETNEGA RAZISKOVANJA RENKO, 2005 Spletne fokusne skupine Spletni eksperiment Spletno opazovanje Spletni poglobljeni intervjuji Spletna anketa 2 PREDNOSTI SPLETNIH

Prikaži več

Predmetnik dvopredmetnega pedagoškega študijskega programa 2. stopnje Slovenski jezik in književnost Predmetnik je sestavljen iz: obveznih predmetov (

Predmetnik dvopredmetnega pedagoškega študijskega programa 2. stopnje Slovenski jezik in književnost Predmetnik je sestavljen iz: obveznih predmetov ( Predmetnik dvopredmetnega pedagoškega študijskega programa 2. stopnje in književnost Predmetnik je sestavljen iz: obveznih predmetov ( 26 ), nabora izbirnih predmetov ( 6 ), PDP-modula, obveznega magistrskega

Prikaži več

KRITERIJI OCENJEVANJA PRI ANGLEŠČINI Programi: SPLOŠNA GIMNAZIJA (splošni in športni oddelki) UMETNIŠKA GIMNAZIJA (likovna in dramsko-gledališka smer)

KRITERIJI OCENJEVANJA PRI ANGLEŠČINI Programi: SPLOŠNA GIMNAZIJA (splošni in športni oddelki) UMETNIŠKA GIMNAZIJA (likovna in dramsko-gledališka smer) KRITERIJI OCENJEVANJA PRI ANGLEŠČINI Programi: SPLOŠNA GIMNAZIJA (splošni in športni oddelki) UMETNIŠKA GIMNAZIJA (likovna in dramsko-gledališka smer) Aktiv učiteljev angleščine Gimnazije Nova Gorica (sprejeto

Prikaži več

Priloga k pravilniku o ocenjevanju za predmet LIKOVNA UMETNOST. Ocenjujemo v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja v srednjih šolah

Priloga k pravilniku o ocenjevanju za predmet LIKOVNA UMETNOST. Ocenjujemo v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja v srednjih šolah Priloga k pravilniku o ocenjevanju za predmet LIKOVNA UMETNOST. Ocenjujemo v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja v srednjih šolah in Pravili ocenjevanja Gimnazije Novo mesto, veljavnim

Prikaži več

give yourself a digital makeover

give  yourself  a digital  makeover Prenos znanja v praksi in projekti pametne vasi prof. dr. Janez Bešter 33. Posvet Javne službe kmetijskega svetovanja, 26.11.2018, Thermana, Laško Načrti in primeri AKIS Od načrtov v izvedbo in praktično

Prikaži več

KRITERIJI ZA PREVERJANJE IN OCENJEVANJE ZNANJA – SLOVENŠČINA

KRITERIJI ZA PREVERJANJE IN OCENJEVANJE ZNANJA – SLOVENŠČINA KRITERIJI ZA PREVERJANJE IN OCENJEVANJE ZNANJA SLOVENŠČINA Obvezni učbeniki Berilo Branja 1, 2, 3, 4 Na pragu besedila 1, 2, 3, 4 (učbenik in delovni zvezek); Če dijak pri pouku nima ustreznega učbenika,

Prikaži več

Macoma katalog copy

Macoma katalog copy POSLOVNE APLIKACIJE PO ŽELJAH NAROČNIKA Poročilni sistem Finance in kontroling Poprodaja Podatkovna skladišča Prodaja Proizvodnja Obstoječi ERP Partnerji Implementacija rešitev prilagojena po željah naročnika

Prikaži več

Andreja Hazabent Učiteljica angleščine in nemščine OŠ Danile Kumar, Ljubljana Recenzija učbeniškega kompleta za nemščino kot obvezni izbirni predmet z

Andreja Hazabent Učiteljica angleščine in nemščine OŠ Danile Kumar, Ljubljana Recenzija učbeniškega kompleta za nemščino kot obvezni izbirni predmet z Andreja Hazabent Učiteljica angleščine in nemščine OŠ Danile Kumar, Ljubljana Recenzija učbeniškega kompleta za nemščino kot obvezni izbirni predmet za 8. razred (nadaljevalna stopnja) osnovne šole BESTE

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - lj_obroc_predstavitev_tiskovna_mar_2019_02AM.pptx

Microsoft PowerPoint - lj_obroc_predstavitev_tiskovna_mar_2019_02AM.pptx IZHODIŠČA UREJANJA LJUBLJANSKEGA AVTOCESTNEGA OBROČA IN VPADNIH AVTOCEST Predstavitev pobude za državno prostorsko načrtovanje za ureditev ljubljanskega avtocestnega obroča in vpadnih cest ter predloga

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 VSEŽIVLJENJSKO UČENJE ZAPOSLENIH, KOMPETENČNI CENTRI N KAKO DO NOVIH DELOVNIH MEST DAMJANA KOŠIR Generalna direktorica direktorata za trg dela in zaposlovanje MINISTRSTVO ZA DELO, DRUŽINO IN SOCIALNE ZADEVE

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Lapajne&Randl2015.pptx

Microsoft PowerPoint - Lapajne&Randl2015.pptx RAZISKAVA OB PREDVIDENI SELITVI KNJIŽNIC OHK Raziskava je potekala v okviru predmetov Raziskovalne metode in Uporabniki informacijskih virov in storitev pod mentorstvom treh profesorjev (dr. Pisanski,

Prikaži več

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx številka 10,27.avg. 2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! V prejšnji številki mesečnika smo si ogledali, katera področja moramo vsebinsko obdelati v sklopu delovne zgodovine. V današnji

Prikaži več

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Neuradno prečiščeno besedilo Programa pripravništva

Prikaži več

Novo, certificirano izobraževanje "Fit for Export" Strateško in ciljno vstopiti na nemško govoreče trge regije DACH! Nič ni bolj razburljivo, kot spoz

Novo, certificirano izobraževanje Fit for Export Strateško in ciljno vstopiti na nemško govoreče trge regije DACH! Nič ni bolj razburljivo, kot spoz Novo, certificirano izobraževanje "Fit for Export" Strateško in ciljno vstopiti na nemško govoreče trge regije DACH! Nič ni bolj razburljivo, kot spoznavanje sebe: na začetku izobraževanja boste najprej

Prikaži več

DNEVNIK

DNEVNIK POROČILO PRAKTIČNEGA USPOSABLJANJA Z DELOM PRI DELODAJALCU DIJAKA / DIJAKINJE. ( IME IN PRIIMEK) Izobraževalni program FRIZER.. Letnik:.. oddelek:. PRI DELODAJALCU. (NASLOV DELODAJALCA) Šolsko leto:..

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Kokolj

Microsoft PowerPoint - Kokolj REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO Sektor za strukturno politiko in podeželje RAZVOJ PODEŽELJA ELJA Ljubljana, 13.2. 2006 Janja Kokolj Prošek I. NAČRTOVANJE II. RAZVOJNI

Prikaži več

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2014, Grand hotel Union Ljubljana Letni posv

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2014, Grand hotel Union Ljubljana   Letni posv 26. november 2014, Grand hotel Union Ljubljana KLJUČNI RAZVOJNI DOSEŽKI IN IZZIVI ANDRAGOŠKEGA CENTRA SLOVENIJE Mag. Andrej Sotošek Raziskave in razvoj 1. Raziskava PIAAC (OECD): rezultati: glavna raziskava

Prikaži več