Jabolka BR.indd

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Jabolka BR.indd"

Transkripcija

1 JABOLKA KAKOVOSTI 2013

2 JABOLKA KAKOVOSTI 2013 Po ljudskih vražah naj leto s trinajstico v številki ne bi bilo najbolj srečno. Res so časi težki, tudi najbolj gotova okolja se vse bolj srečujejo z negotovostjo. Življenje nas postavlja pred vedno nove in velikokrat vedno težje izzive. Na razpolago nam je na videz vse manj orodij za premagovanje vse višjih ovir. Pa vendar je vsak izziv le izziv. Izziv kreativnosti, domiselnosti, inovativnosti. Izziv volji in pogumu. In vsak izmed letošnjih nagrajenih projektov je pokazal veliko volje in kreativnosti v spopadanju z zadanimi nalogami. Čeprav so bili projekti skrbno načrtovani, so postavljeni v spreminjajoče se okolje in se morajo zato odzivati tudi na nenačrtovana dejstva in okoliščine. Izkazati morajo učinkovito odzivnost v nepredvidenih situacijah in biti odprti za spremembe. In zagotovo so vsi nagrajeni projekti dobro krmarili mimo čeri in uspešno pripluli do zelo kakovostnih rezultatov. Projektov pa ni brez ljudi. Še tako dobra ideja ostaja le na papirju, dokler je ne oživijo pravi ljudje. Takrat iz ideje nastanejo rezultati, dosežejo se zadani cilji, ob tem pa stkejo mnoge nevidne, a kot jeklo trdne vezi med projektnimi partnerji. Veseli smo, da lahko znova izpostavimo najboljše med dobrimi. Predvsem jih odlikuje odločnost, volja in predanost, da uresničijo zadano ne glede na ovire, ki so se jim tekom dela postavile na pot. Naj bodo kot motivacija vsem ostalim kjer je volja, je pot. Iskrene čestitke za uspešno delo. dr. Alenka Flander direktorica CMEPIUS-a

3 Zakaj jabolka kakovosti? Jabolko je eden izmed najmočnejših simbolov zdravja in zdravega življenja. Kot prepovedan sadež v rajskem vrtu v sebi skriva moč spoznanja in je zato vabljiv. Simbolizira elementarni objekt poželenja, predvsem v smislu odkrivanja novega sveta in védenja. Nekoč je bilo odkrivanje znanja o vsem absolutnem greh. Danes nam jabolko služi kot simbol napredka, svobodne volje, ki nas žene v odkrivanje neznanega vsaka mobilnost in sodelovanje v mednarodnem okolju pomenita odkrivanje novih znanj, kulture, jezika, novega sveta in znanja. V tem smislu je jabolko pravi simbol mednarodne mobilnosti in projektov, zato smo se na CMEPIUS-u odločili, da bomo priznanja najboljšim imenovali jabolka kakovosti. V letu 2013 se podeljujejo jabolka kakovosti za najboljše projekte v kategorijah: Comenius Šolska partnerstva (razpisni leti 2010 in 2011) Leonardo da Vinci Partnerstva (razpisni leti 2010 in 2011) Grundtvig Učna partnerstva (razpisni leti 2010 in 2011) Grundtvig Delavnice (razpisni leti 2010 in 2011) Erasmus Intenzivni programi (razpisni leti 2010 in 2011) Leonardo da Vinci Prenos inovacij (razpisni leti 2010 in 2011) Nacionalna agencija CMEPIUS je na podlagi zaključene projektne dokumentacije predlagala najboljše projekte v ocenjevanje zunanjim ocenjevalcem na podlagi štirih kriterijev kakovosti, ki sledijo ciljem programa Vseživljenjsko učenje: upravičenost projekta, vodenje projekta, rezultati projekta in trajnost projekta. Vsi trije najboljši projekti v posamezni kategoriji prejmejo kipec in nacionalno priznanje jabolko kakovosti, prvi v vsaki kategoriji pa je še dodatno nagrajen. Najboljši projekti predstavljajo primere dobre prakse. V želji, da bi jih predstavili širši javnosti, smo jim namenili tudi mesto v pričujoči publikaciji.

4 COMENIUS ŠOLSKA PARTNERSTVA Osnovna šola Pivka Time travellers OŠ Pivka je skupaj s koordinatorsko šolo iz Velike Britanije in partnersko šolo iz Španije sodelovala v projektu 'Time travellers', ki raziskuje življenje različnih generacij Evropejcev. Mladi so skozi medpredmetno povezovanje proučevali raznolike vsebine, npr. zdravo prehrano, kulinariko, tradicionalne igre, način življenja ter vplive okolja. Še posebno dobro izpeljane strani projekta so uspešno vodenje, konstruktivno medsebojno sodelovanje vseh vključenih šol ter vrsta inovativnih projektnih rezultatov, ki so imeli spodbuden učinek na organizacije, učence, njihove starše in učitelje. V času srečanja v Veliki Britaniji so sodelujoči skupaj z drugimi šolami, vključenimi v Comenius projekte, organizirali šolski Evropski parlament, kjer so slovenski učenci predstavili svojo državo ter se učili demokratičnih odnosov, komunikacije in jezika.

5 COMENIUS ŠOLSKA PARTNERSTVA Šolski center Celje, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije European CNC-Network Train for Europe Reloaded Šolski center Celje je pripravil projekt 'CNC-Network Train for Europe RELOADED', nadaljevanje projekta 'Train for Europe', ki je bil prejemnik nagrade European Charlemagne Youth Prize. Projekt ima zelo veliko število partnerjev, v njem je sodelovalo kar 24 šol iz 23 držav. Cilj projekta je bil izdelati pomanjšan železniški vagon s kulturnimi značilnostmi posamezne države, nato pa sestaviti evropski vlak. Sodelujoči učitelji in mladi, bilo jih je kar 1.500, so skozi timsko delo razvijali svojo kreativnost, spoznavali kulturno raznolikost, usvajali jezikovna znanja ter razvijali socialne kompetence. Projekt poudarja pomen medkulturnega dialoga ter izstopa s svojo inovativnostjo. Projekt 'Train for Europe Reloaded' je dokaz, kako povezati veliko število partnerjev, kljub temu pa ohraniti vzorno vodenje projekta ter izpeljati načrtovano delo.

6 COMENIUS ŠOLSKA PARTNERSTVA Srednja šola Črnomelj European solidarity in action Srednja šola Črnomelj je skupaj z 11 partnerskimi šolami v Evropi sodelovala v projektu 'European solidarity in action'. Koordinatorska šola z Madžarske je s pomočjo partnerjev naloge uspešno usklajevala in njihova zavzetost je pripomogla k izvedbi inovativnega humanitarnega projekta. V prvem letu so sodelujoči spoznavali delo v humanitarnih organizacijah, v nadaljevanju pa so svoje spretnosti pokazali pri zbiranju pomoči ter k sodelovanju pritegnili raznolike ciljne skupine. Dodana vrednost projekta je, da so sodelujoči z zbranimi finančnimi sredstvi dejansko pomagali šoli in učencem v Angoli v Afriki. Projekt s svojimi rezultati in učinkom prinaša veliko dodano vrednost vsem vključenim organizacijam, hkrati pa svoje dejavnosti širi tudi izven evropskih meja.

7 LEONARDO DA VINCI PARTNERSTVA SCCA, Zavod za sodobno umetnost Ljubljana World of Art. Models of training and collaboration in contemporary arts Projekt 'World of Art. Models of training and collaboration in contemporary arts' je bil voden sistematično in z jasno vizijo. V projektu so sodelovali partnerji, ki so enakovredno prispevali k razvoju in izmenjavi novih znanj. Komunikacija je potekala nemoteno, sodelovanje je bilo konstruktivno. Partnerstvo je bistveno pripomoglo k zapolnitvi vrzeli manjkajočih znanj, ki se pri mladih pojavlja na področju kuratorskih študij, kritike umetnosti, muzeoloških študij in umetnostnega novinarstva. Pridobljeno znanje omogoča dodajanje vrednosti k vsakemu projektu, ki ga bodo izvajalci izvajali v prihodnosti kot del svojega poklica. Projekt uporablja orodja, ki omogočajo nove pristope pri nadaljnjem delu, hkrati pa uvaja nove modele poklicnega usposabljanja ter obenem upošteva modele, ki so že integrirani v obstoječe izobraževalne strukture. Skupni kurikul, ki je bil razvit v projektu, je relevanten za vse sodelujoče partnerje, vsi udeleženci so ob zaključku usposabljanja prejeli tudi certifikate. Projekt omogoča razvoj funkcionalne in aktivne platforme za kuratorje v sodobni umetnosti ter izgradnjo mednarodne mreže za nadaljnje sodelovanje.

8 GRUNDTVIG UČNA PARTNERSTVA Kulturno turistični rekreacijski center Radeče Sustainable villages and education Vsebina projekta 'Sustainable villages and education' je dobro naravnana na cilje programa in je pomembna za organizacijo in njene potrebe. Rezultati so dobro vidni, inovativni in, ker vključujejo širšo populacijo, so zelo dobro naravnani na trajnostni razvoj podeželskega okolja in vključevanje prebivalcev v vlogo sooblikovalcev razvoja v lokalni skupnosti. Projekt je prinesel nova vidna inovativna znanja na vseh ravneh. Vključen je v strategijo organizacije in predstavlja odlično izhodišče s svojim gradivom za nadaljevanje dela na področju trajnostnega razvoja podeželja in vasi. Zastavljen je tako, da lahko prebivalci sami identificirajo svoje težave in razvojne cilje ter najdejo pot do uresničitve teh ciljev. Izvajalci projekta so zadostili kriterijem kreativnosti in inovativnosti, še zlasti izstopa ideja trajnostnega razvoja podeželja in njihovega okolja ter ideja o vključevanju prebivalcev v aktivno vlogo sooblikovalcev razvoja v lokalni skupnosti. Partnerstvo predstavlja tudi dobro izhodišče za nadaljnje sodelovanja vseh vključenih partnerjev z vzdrževanjem rednih stikov na institucionalni in osebni ravni, saj se je vzpostavila dobra mreža sodelovanja.

9 GRUNDTVIG UČNA PARTNERSTVA Znanstveno-raziskovalno združenje za umetnost, kultrune in izobraževalne programe in tehnologijo EPEKA Young and adults for a better life Projekt 'Young and adults for a better life' predstavlja inovativno partnerstvo, katerega namen je povezati mlade in odrasle iz marginalnih ciljnih skupin in jih naučiti, kako si lahko medsebojno pomagajo na osebnem in poklicnem nivoju. Partnerstvo je zanimiv primer delovanja in povezovanja 14 partnerjev. Predstavlja aktivno in dinamično iskanje primerov dobrih praks. Udeleženci v projektu so tako lahko pridobili kompetence s socialnih, podjetniških, digitalnih in kulturnih področij kot tudi jezikovne spretnosti. Učinek tovrstnega povezovanja predstavlja tudi vpliv na širše okolje, tako lokalno, regionalno, nacionalno in mednarodno. Udeleženci bodo s tovrstnim partnerstvom pridobili nove izkušnje, udeleženci mentorji pa bodo pridobili nova znanja glede dela z marginalnimi ciljnimi skupinami. Priprava in vodenje projekta sta bila glede na vsebino dobro predstavljena in ustrezna. Partnerstvo je bilo učinkovito, saj so pridobili različne akterje oz. organizacije, ki delujejo na področju dela z ranljivimi skupinami. Na ravni organizacije je projekt prispeval k širjenju in izboljšanju osebnih, poklicnih, podjetniških in socialnih kompetenc tako na področju udeležencev izmenjave kot tudi na področju izmenjav mentorjev. Skozi projekt pa so se lahko organizacije naučile tudi vpliva medkulturnosti.

10 GRUNDTVIG UČNA PARTNERSTVA Društvo Mitra Extending creative practice Projekt s svojo vsebino in naslovom 'Extending creative practice' zelo dobro dosega in podpira cilje programa VŽU in akcije Grundtvig Učna partnerstva. Vsebina projekta je dobro naravnana na cilje in je pomembna tako za organizacijo in njene potrebe kakor tudi širše. Društvo je s sodelovanjem v tem projektu pridobilo na ugledu tako na lokalni kakor tudi na mednarodni ravni. Rezultati so dobro vidni in inovativni, tudi zato, ker vključujejo populacijo, ki je še zlasti v današnjem času zelo pomembna. Povezava med mediji, izobraževanjem, javnimi službami, socialo in izobraževalnimi partnerji veliko prispeva h kakovosti projekta. Inovativnost se kaže v iskanju novih poti aktivnega vključevanja starejših ljudi tudi prek interaktivne televizije in inovativne uporabe informacijsko-komunikacijske tehnologije skozi prikaz filmov in sprotnega učenja uporabe spleta in s tem povezovanja v socialne mreže. Vključen je v strategijo organizacije in predstavlja odlično izhodišče s svojim gradivom za nadaljevanje dela na področju trajnostnega razvoja. Skozi članke, z vključevanjem knjižnic, s prispevki na televiziji in z organiziranjem delavnic za starejše so partnerji zagotovili vključenost tudi na lokalni, regionalni in nacionalni ravni. Prav tako so se odločili za nadaljevanje sodelovanja in nadgradnjo partnerstva z vključevanjem drugih držav in z razvijanjem idej tudi na drugih podobnih področjih. Projekt je v mnogih točkah celo presegel cilje in pričakovanja. Z uporabo informacijsko-komunikacijske tehnologije je vključil starejše ljudi in s tem povečal njihovo inkluzijo, zmanjšal je socialno izolacijo, saj je odprl prostor za druženje tako na medmrežju kakor tudi v vsakdanjem življenju. Projekt v veliki meri promovira interkulturni in medgeneracijski dialog in razumevanje.

11 GRUNDTVIG DELAVNICE Kulturno turistični rekreacijski center Radeče iscxxvii Strengthening of the European identity through diversity of individuals Vsebina izvedene aktivnosti se ustrezno umešča v program VŽU in podpira doseganje posebnih in operativnih ciljev podprograma Grundtvig delavnice. Delavnica je pomenila nadgradnjo dosedanjega dela organizacije, ki jo je izvedla, in obogatila lokalno okolje, kjer so možnosti za delo in izobraževanje, predvsem za odrasle, ki sodijo v ranljive skupine prebivalstva, omejene. Vpetost lokalnega okolja in umeščenost izvedene aktivnosti v strategijo organizacije zagotavljata trajno vrednost. Vodenje delavnice projekta je bilo ustrezno. Potekalo je stalno evalviranje delavnice, uporabljen je bil tudi pristop video zapisov. Delavnica je ciljni skupini na dostopen način in z aktivnim vključevanjem udeležencev približala problematiko evropske identitete. Namen aktivnosti, izvedene v okviru delavnice, je bil sprožiti procese, ki bi pri udeležencih dolgoročno povzročili pozitivne spremembe zasidranih miselnih vzorcev in ovrgli nekatere predsodke. Čeprav kratko- in srednjeročni učinki v poročilu niso oprijemljivo predstavljeni, je projekt spodbudil odprtost do sprememb. Pomanjkljivost končnega poročila, oddanega s strani organizatorja, je ta, da izvedene aktivnosti z vsebinske plati niso predstavljene dovolj natančno in strukturirano.

12 GRUNDTVIG DELAVNICE Biotehniški center Naklo Alternative sources of energy and their use in horticulture Grundtvig delavnica za trajnostni razvoj s področja okoljskih inovacij je skupini starejših odraslih približala aktualna spoznanja s področja uporabe alternativnih, okolju prijaznejših virov energije in primere dobrih praks iz osmih evropskih držav. Delavnica je obogatila obstoječo ponudbo različnih oblik vseživljenjskega učenja na BC Naklo in je rezultat timskega dela. Ker je bil projekt zastavljen kot del strategije in vizije organizacije, je trajen. Je inovativen: osvetlil je teme, kot so odgovornost posameznika, odnos človeka do narave, medsebojna odvisnost ljudi (ne glede na to, da ne živijo v istem lokalnem okolju) ipd. Organizatorji so izkoristili priložnost in udeleženca s Cipra, sicer učitelja matematike, vključili v pedagoški proces: popestril je pouk dijakom in dodal delavnici še medgeneracijsko dimenzijo. Pri izvedbi delavnice so pomembno vlogo odigrali tudi terenski ogledi in partnerji, ki so jo omogočili.

13 GRUNDTVIG DELAVNICE UNIVERSI skupaj z mladimi za mlade, Koper 'Well-being' How to improve our mental health and establish harmonious interpersonal relationships Mednarodna delavnica je bila namenjena seznanjanju udeležencev o pomembnosti oblikovanja zdravega življenjskega sloga s poudarkom na izboljšanju duševnega zdravja. Pri tem je s skrbno načrtovanimi aktivnostmi spodbujala medkulturno zavest, sposobnosti za medkulturno sodelovanje ter razvoj socialnih in medosebnih kompetenc. Delavnica je pomembna za program VŽU in podprogram Grundtvig, saj je udeležencem iz ranljivih skupin na dostopen način in z aktivnim vključevanjem približala problematiko, omogočila nove izkušnje ter nova znanja za obvladovanje življenjskih izzivov. Razvidna je pripravljenost organizacije, da prisluhne povratnim informacijam udeležencev, tudi če te niso le pozitivne. Zaradi izbrane tematike in zahtevne skupine je zato uspešna izvedba zares pohvalna.

14 ERASMUS INTENZIVNI PROGRAMI Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede European media and communication doctoral summer school Enaindvajset organizacij iz Evropske unije ter izven nje je v obdobju treh let sodelovalo v doktorski poletni šoli in tvorilo izjemno pestro skupnost na področju medijskih in komunikoloških študij. Vsakemu doktorskemu študentu je bila omogočena individualna obravnava njegove doktorske teme na delavnicah, kar je nova metoda dela na doktorski ravni študija in hkrati pomeni izrazito internacionalizacijo pedagoškega procesa. Poletna šola je odprla svoja vrata vsem slušateljem medijskih in komunikoloških študij, ne glede na to, ali je njihova organizacija članica konzorcija ali ne. Obsežna partnerska mreža je imela jasno definirane projektne faze, njihov nadzor in implementacijo, na ustrezen način porazdeljeno med vsemi projektnimi partnerji. Projekt je pripomogel k širjenju trajnostnih raziskovalno-pedagoških mrež in k boljšemu razumevanju kulturnih in tehnoloških sprememb na področju medijske globalizacije v EU.

15 ERASMUS INTENZIVNI PROGRAMI Univerza v Novi Gorici Hidden live(r)s of Venice V projektu so sodelovale štiri univerze in slušatelji iz sedmih držav, ki so na kreativen način odkrivali in beležili svoje impresije o Benetkah. Projektni rezultati so predmet nadaljnje diseminacije v širšem okolju in izpričujejo svoj trajnostni karakter. Poudariti velja, da je organizator na podlagi tega izvedenega projekta uvedel veliko novosti/izboljšav, ki bodo v prihodnje še podkrepile kakovost in inovativnost podobnih projektov. Projektni partnerji intenzivno nadaljujejo svoje sodelovanje. Projekt je pomemben za samo organizacijo z vidika pridobivanja izkušenj v mednarodnem prostoru in prispeva k nadgradnji obstoječih in pridobivanju novih kompetenc sodelujočih. Izveden program predstavlja uspešen primer inovativnega, interdisciplinarnega, raziskovalno usmerjenega didaktičnega pristopa k medijski produkciji.

16 ERASMUS INTENZIVNI PROGRAMI Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Oddelek za arheologijo INTERKRAS Interdisciplinary studies of natural and cultural karstic landscapes Skupno delo partnerjev v mednarodnem okolju omogoča študentom in profesorjem, da se seznanijo s strokovnimi izzivi sodobnega časa in tako obravnavajo vsebine, s katerimi se v rednem izobraževalnem sistemu sicer ne bi srečali. Preučevanje strokovne teme naravne in kulturne dediščine je bilo študentom približano na učinkovit in mednacionalen način. Študenti so izboljšali znanja in ključne strokovne kompetence, kar je velika dodana vrednost, s tem si izboljšajo možnosti zaposlitve tudi na mednarodnem trgu delovne sile. Udeleženci Erasmus IP bodo nadaljevali s sodelovanjem na mednarodni ravni, saj so rezultati dodana vrednost izobraževanju, saj sicer v tako kratkem času ne bi zmogli zajeti tako veliko teoretičnih in praktičnih znanj. Mreženje je eden najbolj pozitivnih elementov mobilnosti. Pozitivni rezultati mednarodnega sodelovanja so hitro prenosljivi in uporabni na različnih ravneh, tako za institucije kot tudi za študente in zaposlene.

17 LEONARDO DA VINCI PRENOS INOVACIJ Zavod IRCUO - industrijsko razvojni center usnjarske in obutvene industrije Izobraževanje nove generacije strokovnjakov usnjarsko-obutvene industrije Projekt Industrijsko-razvojnega centra za usnjarsko in obutveno industrijo 'Izobraževanje nove generacije strokovnjakov usnjarskoobutvene industrije' je vključeval več mednarodno priznanih partnerjev iz različnih držav, ki so skupaj sestavljali smiselno zaokroženo celoto. Projekt je iskal način, kako ponuditi možnost ustvarjanja tistim dejavnostim, ki jim javni interes ali zanimanje mladih ne dajeta več možnosti izobraževanja prek tradicionalnih izobraževalnih poti. Kot posledica propada mnogih podjetij obutvene in usnjarske industrije, tako v Sloveniji kot širše v Evropi, so bili namreč ukinjeni izobraževalni programi na teh področjih. Vendar je pri izdelkih z višjo dodano vrednostjo smiselnost izdelave, načrtovanja, oblikovanja, razvoja in analiziranja značilnosti anatomije itn. še vedno prisotna tudi v tem prostoru. Podjetja, ki to znanje potrebujejo, namreč še obstajajo, brez teh znanj pa nimajo perspektive. Projekt se osredotoča na premoščanje teh težav. V tem smislu je lahko vzorčen tudi drugim dejavnostim s podobnimi izhodišči; kako ustvariti večjo dodano vrednost in krepiti podjetja tudi v dejavnostih, ki naj zaradi višjih stroškov delovne sile ne bi imele več prihodnosti v tem okolju. Rezultati projekta so dobro in smiselno predvideni ter razdeljeni v ustrezno smiselne celote. Projekt je omogočil nova znanja in spretnosti, prav tako pa tudi izboljšanje zaposljivosti. S svojimi učinki projekt deluje tako lokalno ohranjanje tradicije izdelave in razvoja kot tudi širše.

18 LEONARDO DA VINCI PRENOS INOVACIJ Savatech e-rubber validation Podjetje Savatech, ki deluje v gumarski industriji, je v okviru projekta razvilo e-orodje za potrjevanje neformalno pridobljenega znanja. Eden od razlogov za izvedbo projekta je bil, da izobraževalnih programov za področje gumarstva v Sloveniji ni več, potrebe pa še vedno obstajajo. Projekt je omogočil ugotavljanje obstoječih in dopolnjevanje manjkajočih kompetenc z e-orodji za vrednotenje neformalno pridobljenih znanj. Tako prispeva tudi k razvoju in pridobitvi kompetenc, potrebnih za posamezen delovni proces. Del projekta sta bila tudi vmesna interna diploma priznanje kot tudi portfolio ali zbirna mapa, ki se v današnjem času kaže kot vse bolj pomemben in ključen element izgradnje posameznikovega kariernega razvoja. Razvoj in uporaba e-orodja, razvitega v tem projektu, ima tudi možnost širše uporabe oziroma uporabe na drugih področjih. Vseživljenjsko učenje kot sodoben koncept posameznikovega osebnega in poklicnega razvoja dobiva svojo podobo in uporabo tudi z razvojem projekta, kot je pričujoči nagrajeni projekt. Hitro spreminjajoče se zahteve sodobne družbe in trga dela potrjujejo potrebo po razvoju orodij, ki lahko ocenijo posameznikove kompetence ter, kar je še pomembneje, nudijo povratno informacijo o morebitnih manjkajočih kompetencah. Od tu in do pridobitve manjkajočih pa je lahko le še korak. Projekt je zaradi svoje narave, ki podpira vseživljenjsko učenje, izboljšuje zaposljivost in mobilnost delovne sile, vreden podpore, pozornosti in ne nazadnje uporabe tako delodajalcev kot tudi zaposlenih oziroma sindikatov.

19 LEONARDO DA VINCI PRENOS INOVACIJ Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije Hop industry lifelong learning Začetek sodobnega hmeljarstva v Sloveniji, natančneje v Savinjski dolini, sega v drugo polovico 19. stoletja. Kljub dolgoletni tradiciji pridelave hmelja pa doslej na nacionalni ravni ni bilo organizirano izobraževanje ali usposabljanje za pridelovalce hmelja. Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo je s pomočjo projekta LDV z naslovom 'Hop industry lifelong learning' našel priložnost, da je skupaj z domačimi in s tujimi partnerji razvil nacionalno poklicno kvalifikacijo hmeljar/ hmeljarka. V sklopu projekta so z izobraževanjem pridobili licenco za preverjanje in potrjevanje neformalnih znanj trije člani ter potrdili izvajalca preverjanja. Postopek potrjevanja in priznavanja znanj je doslej opravilo 13 kandidatov. Z nacionalno poklicno kvalifikacijo so pridobili javno listino, s katero dokazujejo svojo usposobljenost in hkrati povečujejo zaposlitvene možnosti. NPK hmeljar/hmeljarka je prva javnoveljavna kvalifikacija v Sloveniji, ki hkrati prispeva tudi k ohranjanju kulturne dediščine na področju hmeljarstva.

20

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana Izhodišč

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana   Izhodišč 20. november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana Izhodišča za novo finančno perspektivo 2014-2020 na področju izobraževanja odraslih Mag. Katja Dovžak Partnerski sporazum med Slovenijo in Evropsko komisijo

Prikaži več

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2014 2020. Namenjen je krepitvi kompetenc in zaposljivosti

Prikaži več

Subprogramme

Subprogramme Vodnik programa VŽU 2013 Del IIa Podprogrami in akcije 1 KAZALO PODPROGRAMOV IN AKCIJ SEKTORSKI PODPROGRAMI... 3 Kakšni so cilji?... 3 COMENIUS... 4 Kakšni so cilji?... 4 Kdo lahko sodeluje?... 4 Katere

Prikaži več

Subprogramme

Subprogramme PROGRAM VŽU VODNIK 2012 DEL IIA Vodnik programa VŽU 2012 Del IIa: Podprogrami in akcije http://ec.europa.eu/llp 1 PROGRAM VŽU VODNIK 2012 DEL IIA KAZALO PODPROGRAMOV IN AKCIJ SEKTORSKI PODPROGRAMI... 3

Prikaži več

Pregled programa Erasmus

Pregled programa Erasmus Pregled programa 10. Srečanje koordinatorjev 6.11.2012, Ajdovščina Maja Godejša, CMEPIUS Današnje srečanje Kratka zgodovina programa Izvajanje a v Sloveniji Rezultati analiz učinkov mobilnosti evš spletni

Prikaži več

20. andragoški kolokvij

20. andragoški kolokvij 21. andragoški kolokvij in sklepni dogodek projekta EPUO Neformalno izobraževanje odraslih kot strategija odzivanja na spremembe 3. in 4. oktober 2017 Stavba Vertikala (Pipistrel Vertical Solutions), Vipavska

Prikaži več

PEDAGOŠKO VODENJE, kot ena od nalog

PEDAGOŠKO  VODENJE, kot ena od nalog Osebni pogled, refleksija in ključne ugotovitve ob koncu leta 2014/2015 Maja Koretič, pomočnica ravnatelja in pedagoška vodja MOJA VLOGA V ENOTI VRTCA Dela in naloge pomočnice ravnatelja za vrtec glede

Prikaži več

Letni posvet o IO 2018 in letna konferenca projekta EUPO

Letni posvet o IO 2018 in letna konferenca projekta EUPO 23. in 24. oktober, Kongresni center Habakuk, Maribor RAZVOJNI KORAKI DO LETA 2020 IN NAPREJ VIDIK ANDRAGOŠKEGA CENTRA SLOVENIJE Andrej Sotošek, Andragoški center Slovenije Vsebina predstavitve Ključni

Prikaži več

predstavitev fakultete za matematiko 2017 A

predstavitev fakultete za matematiko 2017 A ZAKAJ ŠTUDIJ MATEMATIKE? Ker vam je všeč in vam gre dobro od rok! lepa, eksaktna veda, ki ne zastara matematičnoanalitično sklepanje je uporabno povsod matematiki so zaposljivi ZAKAJ V LJUBLJANI? najdaljša

Prikaži več

Microsoft Word - polensek-1.doc

Microsoft Word - polensek-1.doc Spletna učilnica športne vzgoje res deluje? Janja Polenšek OŠ Dobje janja.polensek@gmail.com Povzetek S pospešenim uvajanjem informacijsko-komunikacijske tehnologije v proces izobraževanja na OŠ Slivnica

Prikaži več

Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto STRATEGIJA Stran:1/9 STRATEGIJA FAKULTETE ZA INDUSTRIJSKI INŽENIRING NOVO MESTO No

Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto STRATEGIJA Stran:1/9 STRATEGIJA FAKULTETE ZA INDUSTRIJSKI INŽENIRING NOVO MESTO No inženiring Novo mesto STRATEGIJA 2011-2015 Stran:1/9 STRATEGIJA FAKULTETE ZA INDUSTRIJSKI INŽENIRING NOVO MESTO 2011-2015 Novo mesto, februar 2011 inženiring Novo mesto STRATEGIJA 2011-2015 Stran:2/9 1

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 SMERNICE ZA VKLJUČEVANJE OTROK PRISELJENCEV V VRTCE IN ŠOLE Mag. Katica Pevec Semec katica.pevec@zrss.si Kaj so Smernice? So okviren dokument, ki lahko s splošnimi usmeritvami za delo z otroki priseljenci

Prikaži več

1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnost

1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnost 1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis 16052016 2. IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnostni razvoj (drugo) 0909 Novi Klasius P bo 0922 Skrb

Prikaži več

Subprogramme

Subprogramme Vodnik programa VŢU 2010 IIa. del: Podprogrami in akcije http://ec.europa.eu/llp 1 KAZALO PODPROGRAMOV IN AKCIJ PODROČNI PODPROGRAMI... 4 Kakšni so cilji?... 4 COMENIUS... 5 Kakšni so cilji?... 5 Kdo lahko

Prikaži več

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2014, Grand hotel Union Ljubljana Letni posv

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2014, Grand hotel Union Ljubljana   Letni posv 26. november 2014, Grand hotel Union Ljubljana KLJUČNI RAZVOJNI DOSEŽKI IN IZZIVI ANDRAGOŠKEGA CENTRA SLOVENIJE Mag. Andrej Sotošek Raziskave in razvoj 1. Raziskava PIAAC (OECD): rezultati: glavna raziskava

Prikaži več

ODPRT RAZPIS ERASMUS ZA 2009/2010

ODPRT RAZPIS ERASMUS ZA 2009/2010 RAZPIS ZA MOBILNOST ŠTUDENTOV Z NAMENOM PRAKTIČNEGA USPOSABLJANJA V OKVIRU PROGRAMA ERASMUS+ v študijskem letu 2018/19 Rok za prijavo: 05.03.2018 Razpisna dokumentacija: Razpis Prijavni obrazec Naslov

Prikaži več

Univerza v Mariboru

Univerza v Mariboru Univerza v Mariboru Pedagoška fakulteta VLOGA UČITELJA Avtor: M. Š. Datum: 23.11.2010 Smer: razredni pouk POVZETEK Učitelj je strokovnjak na svojem področju, didaktično usposobljen, ima psihološka znanja

Prikaži več

FAMICO_NEWSLETTER_1st_Final_SI

FAMICO_NEWSLETTER_1st_Final_SI FAMICO Glasilo I V tej izdaji: - Dobrodošlica - Namen projekta - Pričakovani rezultati - Novice - Partnerstvo - Uvodna konferenca februar 2014 Dobrodošli! Dobrodošli v prvi izdaji glasila projekta FAMICO.

Prikaži več

Erasmus+ mag. Robert Marinšek

Erasmus+ mag. Robert Marinšek Erasmus+ mag. Robert Marinšek Program Erasmus+ Uredba št. 1288/2013 (11. dec. 2013) Področje izobraţevanja, usposabljanja, športa in mladine trajanje: 2014 2020 proračun: 14,7 G Pričakovanja: >4 M mobilnosti

Prikaži več

Culture Programme (2007 – 2013)

Culture Programme (2007 – 2013) USTVARJALNA EVROPA (2014 2020) Podprogram Kultura Razpis za zbiranje predlogov: Razpis za zbiranje predlogov EACEA 34/2018: podpora za projekte evropskega sodelovanja 2019 OPOZORILO: Izvajanje tega razpisa

Prikaži več

KA2_2014_15-apr

KA2_2014_15-apr ERASMUS+ Strateška partnerstva KA 2 Delavnica za prijavitelje 15. april 2014 PREDSTAVITEV NI DEL RAZPISNE DOKUMENTACIJE! Ni pravno zavezujoča, je zgolj informativni material. Cilji politike Evropa 2020

Prikaži več

1. Medkulturnost kot pedagoško- didak:čno načelo 7. Sodelovanje šole z lokalno skupnostjo 2. Sistemska podpora pri vključevanju otrok priseljencev 6.

1. Medkulturnost kot pedagoško- didak:čno načelo 7. Sodelovanje šole z lokalno skupnostjo 2. Sistemska podpora pri vključevanju otrok priseljencev 6. 1. Medkulturnost kot pedagoško- didak:čno načelo 7. Sodelovanje šole z lokalno skupnostjo 2. Sistemska podpora pri vključevanju otrok priseljencev 6. Sodelovanje šole s (starši) priseljenci Medkulturna

Prikaži več

Partnerska mesta projekta NewPilgrimAge se nahajajo ob evropski kulturni poti sv. Martina -»Via Sancti Martini«. Zdaj združujejo moči za oživitev kult

Partnerska mesta projekta NewPilgrimAge se nahajajo ob evropski kulturni poti sv. Martina -»Via Sancti Martini«. Zdaj združujejo moči za oživitev kult Partnerska mesta projekta NewPilgrimAge se nahajajo ob evropski kulturni poti sv. Martina -»Via Sancti Martini«. Zdaj združujejo moči za oživitev kulturne dediščine in spodbujanje skupnih evropskih vrednot

Prikaži več

NASLOV PRISPEVKA

NASLOV  PRISPEVKA 26. november 2014, Grand hotel Union Ljubljana MJU NEVLADNE ORGANIZACIJE ReNPIO Erika Lenčič Stojanovič, Ministrstvo za javno upravo Operativni program razvoja človeških virov 2007-2013 Prednostna usmeritev

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev PREDSTAVITEV MOBILNOSTI NA PODROČJU POKLICNEGA IZOBRAŽEVANJA IN USPOSABLJANJA Špela Langus, koordinatorica projektov PROJEKTNA PISARNA ERASMUS+ KA1-VET-14/16 Ime projekta: Let's cross borders school for

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Povezani gradimo skupnost Rimske Terme, 6. in 7. junij 2017 SVETOVANJE ZA ZNANJE, ZNANJE ZA RAST VSEH V SKUPNOSTI mag. Tanja Vilič Klenovšek, Andragoški center Slovenije tanja.vilic.klenovsek@acs.si Vsebina

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Kokolj

Microsoft PowerPoint - Kokolj REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO Sektor za strukturno politiko in podeželje RAZVOJ PODEŽELJA ELJA Ljubljana, 13.2. 2006 Janja Kokolj Prošek I. NAČRTOVANJE II. RAZVOJNI

Prikaži več

DRUŽINSKO BRANJE

DRUŽINSKO BRANJE DRUŽINSKO BRANJE: BRALNI PROJEKT MESTNE KNJIŽNICE KRANJ Jure Bohinec Ponedeljek, 10. 9. 2018 Bralno društvo Slovenije Nacionalni strokovni posvet BEREMO SKUPAJ, Cankarjev dom v Ljubljani Dejavnosti za

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 VSEŽIVLJENJSKO UČENJE ZAPOSLENIH, KOMPETENČNI CENTRI N KAKO DO NOVIH DELOVNIH MEST DAMJANA KOŠIR Generalna direktorica direktorata za trg dela in zaposlovanje MINISTRSTVO ZA DELO, DRUŽINO IN SOCIALNE ZADEVE

Prikaži več

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Neuradno prečiščeno besedilo Pravilnika

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - Zlati kamen 2013-finalisti [Zdru\236ljivostni na\350in])

(Microsoft PowerPoint - Zlati kamen 2013-finalisti [Zdru\236ljivostni na\350in]) 6. mesto OBČINA RAZKRIŽJE Razkrižje Razkrižje: uvrstitve Kvalitativna analiza: 33 točk (11. mesto) UČINKOVITOST Investicije 28 Rast odhodkov za javno upravo 8 Prihodki iz EU 9 Rast priha 1 GOSPODARSTVO

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Trajnostni razvoj družbe BTC Tomaž Damjan Ljubljana, 23.10.2013 BTC v številkah Družba BTC je uspešno izvedla premik na trajnostno in zeleno področje z željo ustvariti boljšo prihodnost za obiskovalce,

Prikaži več

Microsoft Word Okolju prijazno vrtnarstvo

Microsoft Word Okolju prijazno vrtnarstvo Naziv programske enote Okolju prijazno vrtnarstvo Program Vrtnarstvo Področje KMETIJSTVO SPLOŠNI DEL Utemeljenost Program usposabljanja za odrasle osebe s področja Vrtnarstva je zasnovan na podlagi povpraševanja

Prikaži več

Microsoft Word - 126

Microsoft Word - 126 ŠOLA IN MEDNARODNO OKOLJE Dolores Keš dolores.kes@gmail.com Po nekaj letih zaposlitve v vzgoji in izobraževanju, sem prišla do spoznanja, da je edina in zvesta stalnica šolstva sprememba. Spremembe bi

Prikaži več

untitled

untitled EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 16.12.2014 C(2014) 9982 final IZVEDBENI SKLEP KOMISIJE z dne 16.12.2014 o odobritvi nekaterih elementov Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju

Prikaži več

OGROŽENI JEZIKI IN JEZIKOVNA RAZNOLIKOST V EVROPSKI UNIJI

OGROŽENI JEZIKI IN JEZIKOVNA RAZNOLIKOST V EVROPSKI UNIJI GENERALNI DIREKTORAT ZA NOTRANJO POLITIKO TEMATSKI SEKTOR B: STRUKTURNA IN KOHEZIJSKA POLITIKA KULTURA IN IZOBRAŽEVANJE OGROŽENI JEZIKI IN JEZIKOVNA RAZNOLIKOST V EVROPSKI UNIJI OBVESTILO POVZETEK Izvleček

Prikaži več

21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na: Kontakt: Referat Pedagoške fakultete

21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na:   Kontakt: Referat Pedagoške fakultete 21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na: www.pef.uni-lj.si Kontakt: Referat Pedagoške fakultete (referat@pef.uni-lj.si, tel.: +386(0)15892343, +386(0)15892201)

Prikaži več

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation ENERGETSKO POGODBENIŠTVO (EPC) V JAVNIH STAVBAH Podpora pri izvajanju energetske prenove stavb na lokalni ravni z mehanizmom energetskega pogodbeništva 12.10.2016, LJUBLJANA NIKO NATEK, KSSENA Projekt

Prikaži več

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Neuradno prečiščeno besedilo Pravilnika

Prikaži več

PRAVILNIK O TUTORSKEM SISTEMU NA FILOZOFSKI FAKULTETI

PRAVILNIK O TUTORSKEM SISTEMU NA FILOZOFSKI FAKULTETI PRAVILNIK O TUTORSKEM SISTEMU NA FILOZOFSKI FAKULTETI 1. SPLOŠNE DOLOČBE 1. člen S tem pravilnikom je urejeno organiziranje in delovanje tutorskega sistema na Filozofski fakulteti v Ljubljani (v nadaljevanju:

Prikaži več

PKP projekt SMART WaterNet_Opis

PKP projekt SMART WaterNet_Opis PKP projekt SMART WaterNet Po kreativni poti do znanja (PKP) opis programa Program Po kreativni poti do znanja omogoča povezovanje visokošolskih zavodov s trgom dela in tako daje možnost študentom za pridobitev

Prikaži več

Društvo gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota

Društvo gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota Društvo gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota Gluhota in naglušnost nimata dramatičnega zunanjega videza, zato pa imata dramatične posledice. Nevidna invalidnost Pri invalidih sluha in govora gre za

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Vseživljenjsko učenje ERASMUS Erasmus univerzitetna listina Erasmus University Charter EUC Sestanek za prijavitelje Aljoša Belcijan Ljubljana, 16.05.2011 Vsebina sestanka Program Vseživljenjsko učenje

Prikaži več

PONUDBA NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV 4., 5. IN 6. RAZRED ŠOLSKO LETO 2018/19

PONUDBA NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV 4., 5. IN 6. RAZRED ŠOLSKO LETO 2018/19 PONUDBA NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV 4., 5. IN 6. RAZRED ŠOLSKO LETO 2018/19 UVOD V šolskem letu 2014/15 so se začele uporabljati določbe Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli (Uradni

Prikaži več

Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost

Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost strokovnih delavcev v VIZ mag. Andrej Sotošek Andragoški Center Slovenije Struktura predstavitve Viri in strokovne podlage Namen in ključni cilji projektne

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Ključne kompetence za uspešno delo knjižničarja Kako jih razvijati? Dr. Vlasta Zabukovec Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo FF, UL Kompetence Študij, vseživljenjsko učenje

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 PREDSTAVITEV PROJEKTA mobile2020 11.12.2013 Andrej Klemenc, Regionalni center za okolje Pisarna Ljubljana Klemen Gostič, Prometni institut Ljubljana d.o.o. Povod za projekt mobile2020 Medtem ko je v Skandinaviji

Prikaži več

Microsoft Word - Nacionalne smernice za kulturno-umetnostno vzgojo -SLO.doc

Microsoft Word - Nacionalne smernice za kulturno-umetnostno vzgojo -SLO.doc Številka: 350-8/2009-1 Datum: 14. 4. 2009 DRŽAVNE SMERNICE ZA KULTURNO- UMETNOSTNO VZGOJO V VZGOJI IN IZOBRAŽEVANJU Ljubljana, april 2009 Nacionalne smernice za kulturno-umetnostno vzgojo so pripravili

Prikaži več

Reducing disparities Strengthening relations

Reducing disparities Strengthening relations Priprava, akreditacija in izvedba skupnega študijskega programa Dr. Alenka Braček Lalić, IEDC-Poslovna šola Bled, Fakulteta za podiplomski študij managementa, CEEMAN Združenje Univerza v Mariboru, 7. 6.

Prikaži več

Komisija za Čopove diplome in priznanja pri ZBDS je na svoji seji dne 5

Komisija za Čopove diplome in priznanja pri ZBDS je na svoji seji dne 5 Na podlagi določil 33., 98. in 120. člena Statuta Zveze bibliotekarskih društev Slovenije (v nadaljevanju Zveza) je Občni zbor Zveze na svoji redni seji dne 10. 5. 2011 sprejel PRAVILNIK O PODELJEVANJU

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ERASMUS+ Strateška partnerstva KA 2 (partnerstva zgolj šol) Delavnica za prijavitelje april 2014 PREDSTAVITEV NI DEL RAZPISNE DOKUMENTACIJE! Ni pravno zavezujoča, je zgolj informativni material. 2014-2020

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev OD STRATEGIJ DO RECEPTA ZA IZOBRAŽEVANJE ODRASLIH Samo Hribar Milič, Gospodarska zbornica Slovenije Andragoški kolokvij, Ljubljana, 31.5.2019 KAJ JE POMEMBNEJŠE ZA NAČRTOVANJE: - Tisto kar vemo - Tisto

Prikaži več

Microsoft Word - SEP, koncnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Microsoft Word - SEP, koncnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Osnovna šola bratov Letonja telefon/fax: (03) 8965300, 8965304 Šmartno ob Paki 117 e-pošta: os-bl-smartno@guest.arnes.si 3327 Šmartno ob Paki spl. stran: www.ossmartno.si SAMOEVALVACIJSKO POROČILO SODELOVANJE

Prikaži več

ZELENA DOLINA

ZELENA DOLINA REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA DELO, DRUŽINO IN SOCIALNE ZADEVE ZELENA DOLINA Evalvacija programa dr. Janez Drobnič Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje

Prikaži več

Primer obetavne prakse za dejavnost-i z uporabo IKT 1 Učitelj: MARIJA VOK LIPOVŠEK Šola: OŠ Hruševec-Šentjur Predmet: Biologija 8 Razred: 8.b Št. ur:

Primer obetavne prakse za dejavnost-i z uporabo IKT 1 Učitelj: MARIJA VOK LIPOVŠEK Šola: OŠ Hruševec-Šentjur Predmet: Biologija 8 Razred: 8.b Št. ur: Primer obetavne prakse za dejavnost-i z uporabo IKT 1 Učitelj: MARIJA VOK LIPOVŠEK Šola: OŠ Hruševec-Šentjur Predmet: Biologija 8 Razred: 8.b Št. ur: 1 Vsebinski sklop: OGRODJE Tema: VRSTE IN NALOGE KOSTI

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF UL Pedagoško-andragoški dnevi 2018 25. januar 2018 SVETOVANJE NA PODROČJU VZGOJE IN IZOBRAŽEVANJA: VLOGA PEDAGOGA IN ANDRAGOGA V VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNIH INSTITUCIJAH

Prikaži več

training farmers for sustainable succession processes Študije primerov Mariaoliva Lombardi

training farmers for sustainable succession processes Študije primerov Mariaoliva Lombardi training farmers for sustainable succession processes Študije primerov Mariaoliva Lombardi 1. Uvod Kmetija je bila majhna do srednje velika za pridelavo bivoljega mleka, upravljal jo je oče. Mariaoliva

Prikaži več

SABINA ALIHODŽIĆ DIPLOMSKA NALOGA 2018 UNIVERZA NA PRIMORSKEM FAKULTETA ZA MANAGEMENT DIPLOMSKA NALOGA SABINA ALIHODŽIĆ KOPER, 2018

SABINA ALIHODŽIĆ DIPLOMSKA NALOGA 2018 UNIVERZA NA PRIMORSKEM FAKULTETA ZA MANAGEMENT DIPLOMSKA NALOGA SABINA ALIHODŽIĆ KOPER, 2018 SABINA ALIHODŽIĆ DIPLOMSKA NALOGA 2018 UNIVERZA NA PRIMORSKEM FAKULTETA ZA MANAGEMENT DIPLOMSKA NALOGA SABINA ALIHODŽIĆ KOPER, 2018 UNIVERZA NA PRIMORSKEM FAKULTETA ZA MANAGEMENT Diplomska naloga EVROPSKE

Prikaži več

21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na: Kontakt: Referat Pedagoške fakultete

21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na:   Kontakt: Referat Pedagoške fakultete 21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na: www.pef.uni-lj.si Kontakt: Referat Pedagoške fakultete (referat@pef.uni-lj.si, tel.: +386(0)15892343, +386(0)15892201)

Prikaži več

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015 Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015 Drage učenke in učenci bodočih 4. in 5. razredov, spoštovani starši! Leto je naokoli, pred

Prikaži več

Projekt: Opolnomočenje učencev z izboljšanjem bralne pismenosti in dostopa do znanja Naslov delavnice: SPREMLJANJE IN SPODBUJANJE RAZVOJA BRALNE PISME

Projekt: Opolnomočenje učencev z izboljšanjem bralne pismenosti in dostopa do znanja Naslov delavnice: SPREMLJANJE IN SPODBUJANJE RAZVOJA BRALNE PISME Naslov delavnice: SPREMLJANJE IN SPODBUJANJE RAZVOJA BRALNE PISMENOSTI V uvodu delavnice bodo udeleženci osvežili pojmovanja o bralni pismenosti in se seznanili z opredelitvijo, ki ji sledimo v projektu

Prikaži več

POKLICNO IZOBRAŽEVANJE IN SPLOŠNA ZNANJA

POKLICNO IZOBRAŽEVANJE IN SPLOŠNA ZNANJA ZAGOTAVLJANJE IN IZBOLJŠEVANJE KAKOVOSTI V PSIU (Usposabljanje timov za kakovost izvajalcev PSIU) Gradivo je nastalo v okviru projekta Finančna podpora nacionalnim referenčnim točkam EQAVET 2017 (Project

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 PREDSTAVITEV PROJEKTA mobile2020 29.03.2013 Klemen Gostič, Prometni institut Ljubljana d.o.o. Povod za projekt mobile2020 Medtem ko je v Skandinaviji in severni Evropi urbano kolesarstvo vsestransko podprt

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Sirikt-SK-FV.ppt

Microsoft PowerPoint - Sirikt-SK-FV.ppt E-učbeniki za izbrane naravoslovno-tehniške predmete E-books for selected science and technical subjects Slavko KOCIJANČIČ Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta slavko.kocijancic@pef.uni-lj.si Franc

Prikaži več

Microsoft Word Updated FAQ-EN_SL.docx

Microsoft Word Updated FAQ-EN_SL.docx TVOJA PRVA ZAPOSLITEV EURES Pogosta vprašanja Splošno Kje najdem informacije o programu Tvoja prva zaposlitev Eures? Informacije lahko prenesete z Euresovega portala na naslovu http://eures.europa.eu ali

Prikaži več

give yourself a digital makeover

give  yourself  a digital  makeover Prenos znanja v praksi in projekti pametne vasi prof. dr. Janez Bešter 33. Posvet Javne službe kmetijskega svetovanja, 26.11.2018, Thermana, Laško Načrti in primeri AKIS Od načrtov v izvedbo in praktično

Prikaži več

(Microsoft Word - Izvedbeni kurikul za SSI PRT november 2010-PRIMER DOBRE PRAKSE PATRICIJA PAVLI\310)

(Microsoft Word - Izvedbeni kurikul za SSI PRT november 2010-PRIMER DOBRE PRAKSE PATRICIJA PAVLI\310) IZVEDBENI NAČRT ZA IZOBRAŽEVALNI PROGRAM Srednjega strokovnega izobraževanja PREDŠOLSKA VZGOJA Šolsko leto 2010/2011 IZOBRAŽEVALNA ORGANIZACIJA: 1. PODLAGE IN VIRI ZA OBLIKOVANJE: 2. Šolska pravila ocenjevanja

Prikaži več

PROJECT OVERVIEW page 1

PROJECT OVERVIEW page 1 N A Č R T P R O J E K T A : P R E G L E D stran 1 Ime projekta: Ustvarjanje s stripom Predmet/i: Slovenščina Avtorja/i projekta: Jasmina Hatič, Rosana Šenk Učitelj/i: Učitelji razrednega pouka Trajanje:

Prikaži več

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Učenec, ki si izbere neobvezni izbirni predmet, ga mora obiskovati

Prikaži več

Microsoft Word - Financni nacrt SSUL 2009 BREZOVAR.doc

Microsoft Word - Financni nacrt SSUL 2009 BREZOVAR.doc 1 FINANČNI NAČRT ŠTUDENTSKEGA SVETA UNIVERZE V LJUBLJANI ZA LETO 2009, ki ga je Študentski svet Univerze v Ljubljani sprejel na seji dne 14. 1. 2009 in ga pošilja Upravnemu odboru Univerze v Ljubljani

Prikaži več

Microsoft Word - Vsebinska_izhodisca_nakupa_knjiznicnega_gradiva.doc

Microsoft Word - Vsebinska_izhodisca_nakupa_knjiznicnega_gradiva.doc VSEBINSKA IZHODIŠČA NAKUPA KNJIŽNIČNEGA GRADIVA Knjižnica v letu 2010 načrtuje 74.993 enot prirasta z nakupom oziroma 6.330 naslovov. V okolju s 325.312 prebivalci je to 231 enot na 1000 prebivalcev. Načrtujemo

Prikaži več

Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje assessment tool Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje Spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mre

Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje assessment tool Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje Spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mre Spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mreže 1 Kolofon Naslov : spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mreže Avtorji Erin Safarjan, magistra javnega zdravja Goof Buijs,

Prikaži več

PROGRAM nacionalnega usposabljanja»le z drugimi smo«ljubljana 24. in 25. april 2017 ZRC SAZU, Novi trg 2, 1000 Ljubljana Prijave: Katis, MIZŠ Infotočk

PROGRAM nacionalnega usposabljanja»le z drugimi smo«ljubljana 24. in 25. april 2017 ZRC SAZU, Novi trg 2, 1000 Ljubljana Prijave: Katis, MIZŠ Infotočk PROGRAM nacionalnega usposabljanja»le z drugimi smo«ljubljana 24. in 25. april 2017 ZRC SAZU, Novi trg 2, 1000 Ljubljana Prijave: Katis, MIZŠ Infotočka: info@lezdrugimismo.si Vključevanje, slovenščina,

Prikaži več

Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teleteks

Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teleteks Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, 01. 07. 2014 Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teletekst: 0 Spremljane teme: Leopold Pogačar Občina Žirovnica

Prikaži več

PokostaVprasanja_KA2_1.0

PokostaVprasanja_KA2_1.0 Pogosta vprašanja, Ključni ukrep 2 Strateška partnerstva Ali je PIC koda začasna, ali jo bomo morali obnavljati? Ali morajo biti otroci s posebnimi potrebami vsa tri leta v projektu, če prijavimo triletni

Prikaži več

Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Pr

Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Pr Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Prešerna, Kranj (ponovitev izvedbe 23. oktobra na OE

Prikaži več

Samoevalvacijsko porocilo

Samoevalvacijsko porocilo POROČILO KOMISIJE ZA KAKOVOST ZA ŠOLSKO LETO 2015/ 2016 NA ŠOLSKEM CENTRU SLOVENSKE KONJICE-ZREČE Svet zavoda sprejel na svoji redni seji dne, 26. 9. 2016 Pripravila: Maja Dragan, univ. dipl. prev. 1 1.

Prikaži več

Funšterc, festival zasavske kulinarike 2013 Predstavitev projekta Organizator:

Funšterc, festival zasavske kulinarike 2013 Predstavitev projekta Organizator: Funšterc, festival zasavske kulinarike 2013 Predstavitev projekta Organizator: O projektu Funšterc, festival zasavske kulinarike 2013, je nadaljevanje uspešne zgodbe, ki smo jo pričeli graditi v letu 2011.

Prikaži več

LISTINA »OBČINA PO MERI INVALIDOV« MESTNI OBČINA NOVA GORICA

LISTINA »OBČINA PO MERI INVALIDOV« MESTNI OBČINA NOVA GORICA OBRAZLOŽITEV ZA PODELITEV LISTINE "OBČINA PO MERI INVALIDOV" ZA LETO 2012 MESTNI OBČINI NOVA GORICA Spoštovani svečani zbor! Prisrčen pozdrav v imenu Projektnega sveta»občina po meri invalidov«zveze delovnih

Prikaži več

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 5. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 5. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 5. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 V 5. razredu si učenci lahko izberejo največ dve uri pouka

Prikaži več

Arial 26 pt, bold

Arial 26 pt, bold 3 G MATEMATIKA Milan Černel Osnovna šola Brežice POUČEVANJE MATEMATIKE temeljni in zahtevnejši šolski predmet, pomembna pri razvoju celovite osebnosti učenca, prilagajanje oblik in metod poučevanja učencem

Prikaži več

Razpis - podiplomski študij

Razpis - podiplomski študij RAZPIS ZA VPIS V DOKTORSKA ŠTUDIJSKA PROGRAMA 3. STOPNJE UNIVERZE NA PRIMORSKEM PEDAGOŠKE FAKULTETE V ŠTUDIJSKEM LETU 2016/2017 Za vpis v podiplomske doktorske študijske programe 3. stopnje v študijskem

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 P

Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 P Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 Prejemnik: delegacije Št. predh. dok.: 14755/17 Zadeva:

Prikaži več

Na podlagi Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS, št

Na podlagi Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS, št Na podlagi Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS, št. 32/12 - uradno prečiščeno besedilo, 40/11 - ZUPJS-A, 40/12 - ZUJF, 57/12 - ZPCP-2D, 109/12, 85/14, 75/16, 61/17 - ZUPŠ in 65/17), Meril za akreditacijo

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP 2018

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP 2018 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Po 20. a člen ZOoš šola ponuja za učence 1.razreda, 4. 9. razreda neobvezne izbirne predmete. Šola bo za učence 1. razreda izvajala pouk prvega tujega jezika

Prikaži več

EVROPSKI TEDEN DENARJA, marec 2019 Združenje bank Slovenije je tudi letos aktivno vključeno v projekt Evropski teden denarja, ki se odvija pod

EVROPSKI TEDEN DENARJA, marec 2019 Združenje bank Slovenije je tudi letos aktivno vključeno v projekt Evropski teden denarja, ki se odvija pod EVROPSKI TEDEN DENARJA, 25. 29. marec 2019 Združenje bank Slovenije je tudi letos aktivno vključeno v projekt Evropski teden denarja, ki se odvija pod okriljem Evropske bančne federacije (EBF). V času

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation V pomurski regiji bliže k izboljšanju razumevanja motenj razpoloženja Novinarska konferenca, 14. maj 2019 Partnerja programa: Sofinancer programa: Novinarsko konferenco so organizirali: Znanstvenoraziskovalni

Prikaži več

Promotion of Health at the Workplace

Promotion of Health at the Workplace SIMPOZIJ VARNO IN ZDRAVO DELO PRIMER DOBRE PRAKSE ZDRAVA DELOVNA MESTA ZA VSE GENERACIJE PROMOCIJA DUŠEVNEGA IN TELESNEGA ZDRAVJA NA DELOVNEM MESTU V POLICIJI VEDENIK LEON Ministrstvo za notranje zadeve

Prikaži več

Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa

Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa znanja slovenskega jezika (Ur. l. RS št. 47/1994),

Prikaži več

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx številka 10,27.avg. 2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! V prejšnji številki mesečnika smo si ogledali, katera področja moramo vsebinsko obdelati v sklopu delovne zgodovine. V današnji

Prikaži več

Priloga k pravilniku o ocenjevanju za predmet LIKOVNA UMETNOST. Ocenjujemo v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja v srednjih šolah

Priloga k pravilniku o ocenjevanju za predmet LIKOVNA UMETNOST. Ocenjujemo v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja v srednjih šolah Priloga k pravilniku o ocenjevanju za predmet LIKOVNA UMETNOST. Ocenjujemo v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja v srednjih šolah in Pravili ocenjevanja Gimnazije Novo mesto, veljavnim

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Prva javna predstavitve Lokacija: ETRA d.o.o., Bukovžlak 101, Celje 26.9.2017 ob 12.00 uri Podjetniški razvojni konzorcij Kompetenčni center ROBOFLEX () Dr.Brane Semolič Strokovni koordinator Vpliv eksplozivnega

Prikaži več

Vodja delovne skupine v proizvodnji usposabljanje BREZPLAČNO za starejše od 45 LET z največ SREDNJO STROKOVNO IZOBRAZBO. Menimo, da je dobro usposoblj

Vodja delovne skupine v proizvodnji usposabljanje BREZPLAČNO za starejše od 45 LET z največ SREDNJO STROKOVNO IZOBRAZBO. Menimo, da je dobro usposoblj Vodja delovne skupine v proizvodnji usposabljanje BREZPLAČNO za starejše od 45 LET z največ SREDNJO STROKOVNO IZOBRAZBO. Menimo, da je dobro usposobljen vodja proizvodnje ključnega pomena za vsako proizvodnjo,

Prikaži več

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx številka 13, 15. dec.2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! Danes nadaljujemo z vprašanji, s katerimi vrednotite konkretne lastnosti in sposobnosti posameznega kandidata. V prejšnjih

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 CILJI IN USMERITVE NA PODROČJU SOCIALNEGA VKLJUČEVANJA IN BOJA PROTI REVŠČINI V KONTEKSTU PAKETA SOCIALNIH NALOŽB Davor Dominkuš, generalni direktor MDDSZ Socialna situacija Socialne posledice krize: povečevanje

Prikaži več

Slovenska Web

Slovenska Web Evropski projekt CHAMP združuje vodilna evropska mesta na področju kolesarjenja. CHAMP mesta želijo s pomočjo medsebojne primerjave najti načine za izboljšanje kolesarske politike in pridobiti nove ideje

Prikaži več

INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE ŠTUDIJ INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ

INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE ŠTUDIJ INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE ŠTUDIJ INFORMACIJSKO KOMUNIKACIJSKIH TEHNOLOGIJ Border Memorial: Frontera de los Muertos, avtor John Craig Freeman, javno umetniško delo obogatene resničnosti,

Prikaži več

ŠPORTNA VZGOJA V PRVEM TRILETJU OSNOVNE ŠOLE

ŠPORTNA VZGOJA V PRVEM TRILETJU OSNOVNE ŠOLE UČNI NAČRT ZA ŠPORTNO VZGOJO - OSNOVNA ŠOLA DR. MARJETA KOVAČ DR. JANKO STREL SPLOŠNI PODATKI Sprejet na 21. seji Strokovnega sveta za splošno izobraževanje dne 12. 11. 1998. Kupite ga lahko v založni

Prikaži več

Microsoft Word - GG_Toolbox-exc_si _todo p17.doc

Microsoft Word - GG_Toolbox-exc_si _todo p17.doc Orodja / Metode Golden Goal Osnovne spretnosti & Učenje komuniciranja z vključenimi športnimi aktivnostmi (Slovenian version) 1 Projekt Golden Goal je bil ustanovljen s pomočjo SOCRATES-GRUNDTVIG programa

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Zapisovanje učnih izidov Bled, 21.1.2016 Darko Mali ECVET ekspert, CPI Pojmi: Kvalifikacija Kompetenca Učni cilji Učni izidi Enote učnih izidov Kreditne točke Programi usposabljanja NE! 2 Učni cilji kompetence

Prikaži več