SLOVENSKO MEDNARODNO RAZVOJNO SODELOVANJE IN URADNA RAZVOJNA POMOČ kratek pregled za leto 2014 Vid Tomić in Adriana Aralica Platforma SLOGA Leto 2015

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "SLOVENSKO MEDNARODNO RAZVOJNO SODELOVANJE IN URADNA RAZVOJNA POMOČ kratek pregled za leto 2014 Vid Tomić in Adriana Aralica Platforma SLOGA Leto 2015"

Transkripcija

1 SLOVENSKO MEDNARODNO RAZVOJNO SODELOVANJE IN URADNA RAZVOJNA POMOČ kratek pregled za leto 2014 Vid Tomić in Adriana Aralica Platforma SLOGA Leto 2015 je predstavljalo mejnik za področje mednarodnega razvojnega sodelovanja. Konferenca o financiranju za razvoj v Adis Abebi, sprejem ciljev trajnostnega razvoja v New Yorku in podnebna konferenca v Parizu ter posledična izbira leta 2015 za evropsko leto za razvoj pričajo o priložnostih za pozitivne spremembe na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja. Kljub mešanim odzivom o rezultatih zgoraj omenjenih procesov bodo dejanski učinki vidni šele v naslednjih letih, hkrati pa bodo učinki odvisni od pripravljenosti vseh akterjev k izpolnjevanju njihovih obvez ter iskanju konsenza o izzivih, ki jih niso uspeli nasloviti v tem letu. Prav tako je potrebno izpostaviti ugotovitev poročila Aidwatch za leto 2014, da je splošna učinkovitost mednarodnega razvojnega sodelovanja držav članic Evropske unije (EU) slaba, tudi politična volja za razvojno sodelovanje se je zmanjšala in številne države članice EU so zmanjšale proračunske postavke za uradno razvojno pomoč (URP). Letošnje poročilo je torej opozorilo o nevzdržnem stanju in glasilo upanja za prihodnje izboljšave, ki so nujne tako v okviru celotne EU kot tudi posameznih držav članic, vključno z Republiko Slovenijo (RS).»Slovenija si bo v skladu s proračunskimi zmogljivostmi prizadevala za povečanje uradne razvojne pomoči in izboljšanje kakovosti te pomoči ter bo pripravila državni načrt. Razvojna pomoč bo ostala ključni element razvojnega financiranj,«je dejal dr. Miro Cerar, predsednik vlade RS. V letu 2014 je Slovenija za URP namenila evrov, kar znaša 0,13 odstotkov bruto nacionalnega dohodka (BND). Od tega je za bilateralno razvojno pomoč pomoč, ki poteka neposredno med Slovenijo in drugo državo prejemnico in na izvajanje katere ima neposreden vpliv namenila evrov, kar je 1,03 odstotka manj kot lani. Od tega je bilo kar evrov namenjenih za pokrivanje administrativnih stroškov, kar znaša skoraj 30 odstotkov bilateralne pomoči. Za multilateralno pomoč, ki poteka preko multilateralnih organizacij, pa je Slovenija namenila evrov. S tem se je razmerje med bilateralno in multilateralno pomočjo (32,8 : 67,2 %) še dodatno povečalo v korist slednje. Razmerje v Sloveniji se močno razlikuje od prakse uveljavljenih evropskih donatoric URP, kjer je večina sredstev kanaliziranih preko bilateralne pomoči; na primer delež bilateralne pomoči Luksemburga znaša 70,4 odstotke, Švedske 70,3 odstotke, Danske 73,1 odstotek ter Malte 62,3 odstotke. Preglednica: Uradna razvojna pomoč Slovenije v letih * 2011* 2012* Celoten znesek URP Delež BND, namenjen URP 0,13 % 0,13 % 0,13 % 0,13 % 0,13 % Bilateralna URP

2 Multilateralna URP Vir: Ministrstvo za zunanje zadeve RS, Trenutni globalni delež pomoči ni zadovoljiv. V skladu s poročilom Konference Združenih narodov o trgovini in razvoju bi bila količina sredstev, namenjenih za URP, premajhna za naslavljanje infrastrukturne vrzeli ter posledic podnebnih sprememb. Glede na dejstvo, da se razvojna pomoč meri kot delež BND, gospodarska kriza ne more biti vzrok za nedoseganje zadanih obvez. Razlog tiči v pomanjkanju politične volje. To pomeni, da se URP lahko navkljub padcu BND odstotkovno povečuje in s tem upošteva ekonomsko stanje v Sloveniji. Sredstva razvojnega sodelovanja RS že v osnovi predstavljajo majhen delež njenega proračuna. Njihovo krčenje v času globalne ekonomske krize kaže na pomanjkanje globalne solidarnosti z državami, ki so v veliko večjem razvojnem krču kot mi. S takim ravnanjem spodkopavamo tudi prizadevanja in napredek, dosežena v preteklih letih. Slovenska razvojna pomoč od leta 2010 ostaja na ravni 0,13 odstotka BND, kar pomeni, da je Slovenija kršila zavezo o postopnem povečevanju URP in doseganju 0,33 odstotka BND do leta Problem povečevanja napihnjene razvojne pomoči, ki ostaja v Sloveniji Napihnjena razvojna pomoč (t. i. inflated aid) zajema sredstva, ki so poročana pod URP, vendar dejansko niso uporabljena v državah v razvoju za razvojne aktivnosti, temveč v državi donatorici. Taka vrsta pomoči posledično ne vpliva na doseganje razvoja v državah v razvoju oz. je ponekod vpliv celo nasprotujoč omenjenim ciljem. Med napihnjeno pomoč se v skladu z metodologijo AidWatch štejejo izdatki za odpis dolga, izobraževanje študentov iz držav v razvoju znotraj Evrope, stroški, povezani z begunci v Evropi, vezana pomoč in obresti na posojila. V letu 2014 je za napihnjeno pomoč Slovenija namenila 4,2 milijona evrov, kar predstavlja 27,8 odstotkov bilateralne pomoči oz. 9,1 odstotek celotne URP Slovenije. V primerjavi z lanskim letom se je delež napihnjene pomoči povečal za 52 odstotkov. Za 38 odstotkov se je povečal delež sredstev, ki jih Slovenija namenja za izobraževanje tujih študentov v Sloveniji. Hkrati beležimo 23-odstotni upad sredstev, ki jih namenjamo za pomoč beguncem v Sloveniji, in so v letu 2014 znašala evrov. V istem letu je bilo evrov namenjenih kot prispevek Svetovni banki za programe odpisa dolga (IDA-MDRI), kar pomeni 5-odstotni dvig teh sredstev v primerjavi z letom 2013, medtem ko do bilateralnih odpisov dolga ni prišlo. Če napihnjeno pomoč odštejemo od celotna zneska, ki ga Slovenija namenja za URP, ugotovimo, da Slovenija prispeva 0,11 odstotkov dejanske URP (CONCORD AidWatch 2015).

3 Vir: CONCORD AidWatch 2015 Geografske prioritete Tudi v letu 2014 je Slovenija največ razpoložljive bilateralne URP usmerila v države Zahodnega Balkana, ki so prejele evrov ali 81 odstotkov te pomoči, kar je sorazmerno več kot v poprečju od leta 2010 (70 odstotkov). V letu 2014 je bila največja prejemnica s tega območja Bosna in Hercegovina ( evrov oz. 28 odstotkov vseh sredstev za Zahodni Balkan). Sledile so ji Makedonija ( evrov oz. 24 odstotkov), Črna gora ( evrov oz. 13 odstotkov), Srbija ( evrov oz. 11 odstotkov), regionalni programi ( evrov oz. 10 odstotkov), Kosovo ( evrov oz. 9 odstotkov), Albanija ( evrov oz. 4 odstotke) in Turčija ( evrov oz. 1 odstotek) (Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije 2015). Državam Vzhodne Evrope, Kavkaza in Srednje Azije je bilo namenjenih evrov oz. 5 odstotkov razpoložljive bilateralne URP. Afriki sta bila namenjena 2 odstotka bilateralne URP. V primerjavi z letom 2013 je bilo Afriki namenjenih manj sredstev, saj se je v letu 2014 zaključil večletni program na Zelenortskih otokih, kamor se je v letih 2012 in 2013 usmerjalo več kot 70 odstotkov sredstev, namenjenih Afriki. Zgolj evrov oz. 3 odstotki razpoložljive bilateralne URP je bilo namenjenih za najmanj razvite države (Least Developed Countries), kar je bistveno manj kot v preteklih letih: evrov oz. 4 odstotki v letu 2013, evrov oz. 5 odstotkov v letu 2012, evrov oz. 10 odstotkov v letu 2011 in evrov oz. 8 odstotkov v letu 2010 (Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije 2015). Največ sredstev je prejel Afganistan ( evrov oz. 37 odstotkov pomoči za te države). Sledijo mu Ruanda s evri ali 18 odstotki, Južni Sudan, Burundi, Srednjeafriška republika in Haiti. Ravno zato deluje odločitev Slovenije o namenjanju tolike količine sredstev URP Zelenortskim otokom, državi, ki se je v letu 2012 glede na lestvico OECD uvrščala v razred nižjesrednjih dohodkov na prebivalca in v skladu s to lestvico predstavlja eno bolj razvitih držav v Afriki, še toliko bolj neracionalna.

4 Slovenske visokošolske ustanove so še vedno največji prejemnik bilateralne uradne razvojne pomoči Ko pogledamo poti razdeljevanja URP, vidimo, da so največ sredstev razpoložljive bilateralne URP prejele javne institucije, prek katerih se je v letu 2014 usmerilo evrov ali 55 odstotkov URP. Največ bilateralne URP ( evrov ali 38 odstotkov razpoložljive bilateralne URP) je usmerjene prek posrednih proračunskih uporabnikov, med katerimi so z evrov oz. 86 odstotki na prvem mestu slovenske visokošolske ustanove, in sicer z brezplačnimi programi izobraževanja ter šolanja na dodiplomski in podiplomski ravni (oprostitev šolnin), ki so na voljo dijakom in študentom iz Makedonije, Črne gore, Bosne in Hercegovine ter Srbije. Sledijo sredstva za štipendiranje tujih državljanov v Sloveniji preko Javnega sklada za razvoj kadrov in štipendije ter Centra za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS) evrov ali 17 odstotkov razpoložljive bilateralne URP je bilo dodeljene preko neposrednih proračunskih uporabnikov, med katerimi je z evri oz. 48 odstotki na prvem mestu Policija (z napotitvami civilnega osebja v mirovne misije, delovanjem Centra za tujce ter stroški policijskih atašejev in drugih napotitev) ter Ministrstvo za obrambo z evri oz. 31 odstotki (s podporo protiminskemu delovanju, pomočjo Srbiji ter Bosni in Hercegovini ob poplavah maja 2014 ter svetovanjem predvsem na področju približevanja evro-atlanstkim povezavam). Z zneskom nad evrov sledi še Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje evrov oz. 15 odstotkov razpoložljive bilateralne URP (brez administrativnih stroškov) je prejel zasebni zavod z javnim pooblastilom Center za mednarodno sodelovanje in razvoj (CMSR). Glede na analizirano prakso v poročilu iz leta 2013 (SLOGA 2013) lahko trdimo, da gre v teh primerih za neformalno vezano razvojno pomoč. Drugo skupino izvajalcev mednarodne razvojne pomoči obsegajo zasebne institucije, ki so prejele evrov oz. 21 odstotkov razpoložljive bilateralne URP, od tega so evrov ali 15 odstotkov prejele ustanove, katerih ustanoviteljica ali soustanoviteljica je Vlada RS (CEF, ITF in CEP). Slovenske nevladne organizacije, ki prav tako spadajo v skupino zasebnih institucij, so prejele evrov ali 5 odstotkov razpoložljive bilateralne URP. To je precej manj kot npr. za nevladne razvojne organizacije namenjajo članice OECD-DAC statistika za leto 2009 je pokazala, da so (izključujoč institucije EU in Združene države Amerike) za nevladne razvojne organizacije (vključno z nevladnimi razvojnimi organizacijami v državah v razvoju) v povprečju namenile 13 odstotkov celotne URP. Slovenija si mora prizadevati za krepitev razvoja nevladnega sektorja, vključno z vzpostavitvijo mehanizma financiranja razvoja partnerstev in kakovostnih projektnih predlogov (npr. preko t. i. izhodiščnih sredstev oz. seed funds za razvoj mednarodnih projektov za prijavo na mednarodne mehanizme financiranja) (SLOGA 2013). V tretjo skupino Ministrstvo za zunanje zadeve uvršča pomoč, usmerjeno preko uveljavljenih mednarodnih organizacij (UNIDO, UNCHR, WFP) za mednarodno razvojno sodelovanje ( evrov ali en odstotek bilateralne razvojne pomoči). V četrto skupino ministrstvo poroča preostale poti dodeljevanja, kamor sodijo neuveljavljene mednarodne vladne in nevladne organizacije ter zasebna podjetja. Leta 2014 je bilo zanje namenjenih evrov ali 5 odstotkov razpoložljive bilateralne URP.

5 Slovenska uradna razvojna pomoč je vezana razvojna pomoč Kot smo opozarjali že v poročilu za leto 2013, je večina slovenske URP dodeljene brez javnih pozivov ali naročil, prav tako je neposreden dostop do sredstev za izvajalce iz držav v razvoju zelo omejen oz. skoraj nemogoč. Velik del slovenske razvojne pomoči predstavlja vezano pomoč, torej pomoč, pri kateri so vse pogodbe, povezane z izvajanje URP, sklenjene z zasebnim sektorjem ali drugimi institucijami, ki imajo sedež v državah donatoricah. Slovenija o uradni vezani pomoči sicer ne poroča, vendar je sistem URP vzpostavljen na način, da omogoča prednosti za sklenitev pogodb oz. izvajanja URP s podjetji in institucijami, ki imajo sedež v Sloveniji. Prav tako je sporna praksa podeljevanja»subvencij«slovenskim podjetjem skozi URP preko CMSR. S tem se pod vprašaj postavlja tudi namen uporabe URP za zmanjševanje revščine v državah v razvoju in zasledovanja globalnih razvojnih ciljev.»medtem ko je vključevanje podjetij v izvajanje URP lahko spodbudno, pa je pomembno, da so vzpostavljena tudi vodila oz. kriteriji, kako maksimirati trajnosten razvojni vpliv njihovih aktivnosti v državah v razvoju in ne zgolj njihovega tržnega deleža v tej državi«(sloga 2013). Razvojna pomoč doseže večji učinek, kadar je porabljena lokalno, na lokalno proizvedenih dobrinah in storitvah. Dodatna neposredna sredstva za gospodarstva držav v razvoju prispevajo k izgradnji proizvodnih kapacitet, ustvarjajo delo in priložnosti za dohodek, ki lahko pomembno prispeva k zmanjševanju revščine med lokalnim prebivalstvom. Zato je ključnega pomena način izvedbe javnih naročil in izvajalec razvojne pomoči. Z vztrajanjem pri izvajalcih, ki prihajajo iz države donatorice, se občutno zmanjšuje prispevek URP k naslavljanju revščine in doseganja trajnostnega razvoja v državah v razvoju. Zato je še toliko pomembneje opuščanje prakse vezane razvojne pomoči. Prizadevanja za zvišanje učinkovitosti razvojne pomoči Poleg povečanja sredstev, namenjenih URP, in doseganja zavez, podanih na mednarodni ravni, je potrebno prizadevanja še dodatno usmeriti tudi v izboljšanje kakovosti URP in doseganje večjega razvojnega učinka slovenskega mednarodnega razvojnega sodelovanja. Ena od tematskih prioritet držav članic EU bi, v skladu s poročilom AidWatch, morala biti gradnja partnerstev z državami v razvoju in pomoč pri izgrajevanju naprednih fiskalnih sistemov omenjenih držav. Hkrati bi lahko države članice EU prispevale k izboljšavam z uvedbo naprednih ukrepov za preprečevanje utaj in izogibanja davkom v skladu z načeli skladnosti politik za razvoj (CONCORD AidWatch 2015). Torej bi si Slovenija, skupaj z drugimi članicami EU, morala aktivno prizadevati za vzpostavitev sistema globalnega upravljanja davčnih sistemov, ki ne bi temeljil izključno na pravilih, postavljenih s strani razvitih držav. Glede na ocene AidWatch-a prakse utaj in izogibanja plačila davkov v državah v razvoju namreč ustvarjajo več kot 100 milijard evrov izgube. Zgoraj smo že omenili nekaj vidikov učinkovitosti razvojne pomoči. Slovenija si mora znotraj EU prizadevati za aktivnejši pristop k zagotavljanju načel učinkovitosti razvojne pomoči. Način izvajanja razvojne pomoči, prakse in politike donatoric kot tudi držav prejemnic imajo ogromen vpliv na dejanski učinek URP. Razvojna prizadevanja so lahko učinkovita le, ko so medsebojno usklajena in se izvajajo znotraj skupnega okvirja, vzpostavljenega in upravljanega s strani držav v razvoju. To velja tako za URP kot druge vire financiranja razvoja (CONCORD AidWatch 2015). Glede na poročilo AidWatch za leto 2014 zgolj peščica držav, med katerimi ni Slovenije, resno in aktivno vključuje načela učinkovitosti razvojne pomoči v strategije in/ali politike mednarodnega razvojnega sodelovanja.

6 Že v poročilu iz leta 2013 smo poročali o pozitivnih spremembah v Sloveniji pri zagotavljanju transparentnosti razvojne pomoči, predvsem glede pristopa Slovenije k uporabi skupnega okvirja poročanja o URP, pripravljenega s strani Delovne skupine o razvoju finančnih statistik (Working Party on Development Finance Statistics) OECD DAC in Mednarodne pobude za transparentnost razvojne pomoči (International Aid Transparency Initiative). Kljub temu pa je še vedno transparentnost pomanjkljiva predvsem na področju sprejemanja odločitev in jasno vzpostavljenih kriterijev za dodeljevanje URP posameznim izvajalcem za njihove programe ter projekte. Več javnih razpisov, odprtih tudi za razvojne akterje v državah v razvoju, vzpostavitev jasnih in vnaprej določenih kriterijev za dodelitev URP ter transparenten način odločanja pri dodeljevanju URP izvajalcem projektov bi lahko predstavljali pomemben napredek na področju transparentnosti URP. Ključni izvajalci razvojnega sodelovanja so nevladne organizacije, saj zaradi stikov z lokalnim prebivalstvom najbolj učinkovito naslavljajo lokalne potrebe. Sodelovanje Ministrstva za zunanje zadeve z nevladnimi organizacijami mora presegati zgolj simbolično vključevanje nevladnih organizacij v izvajanje razvojnega sodelovanja; nevladne organizacije morajo biti vključene v oblikovanje, izvajanje in evalvacijo politik mednarodnega razvojnega sodelovanja. Prav tako je potrebno opredeliti vlogo zasebnega sektorja v mednarodnem razvojnem sodelovanju vključno z oblikovanjem jasnega okvirja, ki bo zagotavljal odgovorno ravnanje zasebnega sektorja in spoštovanje ter izvajanje obstoječih načel učinkovitosti razvojne pomoči. V luči prihoda večjega števila migrantov in beguncev v Evropo, ki je zaznamoval leto 2015, se je potrebno dotakniti tudi stroškov oskrbe beguncev. Sredstva, ki se namenjajo za pomoč beguncem v državah donatoricah, predstavljajo eno od postavk, ki jih po metodologiji AidWatch prištevamo k napihnjeni razvojni pomoči. V letu 2014 je opazen ogromen porast omenjenih stroškov v nekaterih državah (145 odstotkov na Nizozemskem, 107 odstotkov v Italiji, 65 odstotkov na Cipru). V Sloveniji je ta odstotek sicer padel z 2,2 odstotkov URP v letu 2010 na 0,13 odstotkov v letu Upamo, da se bo ta trend nadaljeval in da v letu 2015 ne bomo beležili nenadnega porasta omenjenih stroškov, ki bi bili povezani z reševanjem begunske krize v tem letu. Poročilo AidWatch priznava nujno naravo naslavljanja obstoječe begunske krize, vendar vztraja, da mora biti URP namenjena za podporo razvoja v tretjih državah in ne v državah donatoricah. Naslavljanje begunske krize v Evropi tako ne sme biti vključeno v stroške URP iz vsaj treh razlogov. Prvič, obstoječ način poročanja onemogoča transparenten pregled porabe sredstev. Drugič, obstaja velika skrb, da bo uporaba sredstev URP za naslavljanje begunske krize potekala na račun ljudi, ki živijo v državah v razvoju. V skladu z obstoječimi standardi bi morala URP, namenjena za stroške beguncev, predstavljati zgolj dodatna sredstva znotraj URP, s čimer se prepreči prekinitev obstoječih in zasnovo novih projektov v državah v razvoju. Tretjič, obstaja skrb, da bodo države članice EU izkoristile begunsko krizo za poročanje stroškov, povezanih s splošnimi migracijskimi tokovi, ki niso upravičeni znotraj standardov URP. Stroški, povezani s pomočjo beguncem, so, pod nekaterimi pogoji, upravičeni znotraj URP, medtem ko stroški, povezani z migracijami, ne spadajo v to kategorijo. Uporaba URP za preprečevanje migracij, kot v primeru Španije, namesto naslavljanja temeljnih vzrokov za pojav množičnih migracij ni upravičena, saj je v nasprotju z obstoječimi standardi mednarodnega razvojnega sodelovanja in predstavlja klasičen primer neskladnih politik za razvoj.

7 Priporočila Vlado Republike Slovenije pozivamo, da: Viri: - poveča delež bilateralnih prispevkov URP in minimizira delež vezane pomoči z namenom povečanja pomoči najmanj razvitim državam; - krepi sodelovanje in uskladi delovanje med različnimi sektorji Ministrstva za zunanje zadeve ter ustreznimi resorji drugih ministrstev in si hkrati prizadeva za čim večjo skladnost politik za razvoj; - natančno opredeli vlogo zasebnega sektorja v razvojnem sodelovanju vključno z oblikovanjem jasnega okvirja, ki bo zagotavljal odgovorno ravnanje zasebnega sektorja in spoštovanje ter izvajanje obstoječih načel učinkovitosti razvojne pomoči; - si v okviru financiranja uresničevanja nove razvojne agende in ciljev trajnostnega razvoja prizadeva za reformo razvojnega sodelovanja, ki bo temeljilo na načelih učinkovitosti razvojne pomoči ter s tem zagotovi osredotočanje na zmanjševanje revščine in neenakosti; - zagotovi vključujoč in celovit način ustvarjanja novih strateških dokumentov, kot sta Zakon o mednarodnem razvojnem sodelovanju in Resolucija o mednarodnem razvojnem sodelovanju, ter večje vključevanje in financiranje relevantnih deležnikov civilne družbe. CONCORD AidWatch Looking to the Future, Don't Forget the Past Aid Beyond Dostopno prek: (20. januar 2016). Ministrstvo za zunanje Zadeve Poročilo o mednarodnem razvojnem sodelovanju Republike Slovenije za leto Dostopno prek: a_mrs/porocilo_mrs_2014.pdf (20. Januar 2016). Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj Organization for Economic Co-Operation and Development (OECD) The DAC List of ODA Recepients January Factsheet. Dostopno prek: (20. januar 2016). SLOGA platforma nevladnih organizacij za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč Slovensko mednarodno razvojno sodelovanje in uradna razvojna pomoč - kratek pregled za Dostopno prek: (20. januar 2016).

Junij2018

Junij2018 ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 30. junija 2018 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 3.427 ilegalnih prehodov državne meje. Lani so obravnavali

Prikaži več

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2014 2020. Namenjen je krepitvi kompetenc in zaposljivosti

Prikaži več

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 31. maja 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 4.

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 31. maja 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 4. ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 31. maja 219 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 4.313 (2.59) ilegalnih prehodov državne meje. Število

Prikaži več

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 30. aprila 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 30. aprila 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 3. aprila 219 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 3.43 (1.35) ilegalnih prehodov državne meje. Število

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 17. julij 2017 (OR. en) 11334/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 17. julij 2017 Prejemnik: Št. predh. dok.: general

Svet Evropske unije Bruselj, 17. julij 2017 (OR. en) 11334/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 17. julij 2017 Prejemnik: Št. predh. dok.: general Svet Evropske unije Bruselj, 17. julij 2017 (OR. en) 11334/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 17. julij 2017 Prejemnik: Št. predh. dok.: generalni sekretariat Sveta delegacije COHAFA 59 DEVGEN 176

Prikaži več

untitled

untitled EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 16.12.2014 C(2014) 9982 final IZVEDBENI SKLEP KOMISIJE z dne 16.12.2014 o odobritvi nekaterih elementov Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju

Prikaži več

Template SL 1

Template SL 1 P7_TA(2010)0379 Instrument za financiranje razvojnega sodelovanja (sprememba Uredbe (ES) št. 1905/2006) ***I Zakonodajna resolucija Evropskega parlamenta z dne 21. oktobra 2010 o predlogu uredbe Evropskega

Prikaži več

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 28. februarja 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnava

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 28. februarja 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnava ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 28. februarja 19 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 611 (453) ilegalnih prehodov državne meje. Število

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 P

Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 P Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 Prejemnik: delegacije Št. predh. dok.: 14755/17 Zadeva:

Prikaži več

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 8.3.2018 A8-0048/7 7 Marco Zanni, Stanisław Żółtek, André Elissen Uvodna izjava B B. ker se je hitro izkazalo, da večletni finančni okvir za obdobje 2014 2020 ni primeren za izpolnjevanje dejanskih potreb

Prikaži več

Microsoft Word - INFORMACIJE NOVEMBER doc

Microsoft Word - INFORMACIJE NOVEMBER doc INFORMACIJE NOVEMBER 2014 Spoštovani! Pošiljamo Vam informacije za november. Vlada pripravlja kup dokaj neugodnih ukrepov za podjetnike (povišan davek na bančne storitve, povišan davek na zavarovalniške

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Kokolj

Microsoft PowerPoint - Kokolj REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO Sektor za strukturno politiko in podeželje RAZVOJ PODEŽELJA ELJA Ljubljana, 13.2. 2006 Janja Kokolj Prošek I. NAČRTOVANJE II. RAZVOJNI

Prikaži več

Culture Programme (2007 – 2013)

Culture Programme (2007 – 2013) USTVARJALNA EVROPA (2014 2020) Podprogram Kultura Razpis za zbiranje predlogov: Razpis za zbiranje predlogov EACEA 34/2018: podpora za projekte evropskega sodelovanja 2019 OPOZORILO: Izvajanje tega razpisa

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 CILJI IN USMERITVE NA PODROČJU SOCIALNEGA VKLJUČEVANJA IN BOJA PROTI REVŠČINI V KONTEKSTU PAKETA SOCIALNIH NALOŽB Davor Dominkuš, generalni direktor MDDSZ Socialna situacija Socialne posledice krize: povečevanje

Prikaži več

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana Izhodišč

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana   Izhodišč 20. november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana Izhodišča za novo finančno perspektivo 2014-2020 na področju izobraževanja odraslih Mag. Katja Dovžak Partnerski sporazum med Slovenijo in Evropsko komisijo

Prikaži več

Porevizijsko poročilo: Popravljalni ukrep Ministrstva za notranje zadeve pri izvajanju ukrepov za integracijo humanitarnih migrantov

Porevizijsko poročilo: Popravljalni ukrep Ministrstva za notranje zadeve pri izvajanju ukrepov za integracijo humanitarnih migrantov Porevizijsko poročilo Popravljalni ukrep Ministrstva za notranje zadeve pri izvajanju ukrepov za integracijo humanitarnih migrantov POSLANSTVO Računsko sodišče pravočasno in objektivno obvešča javnosti

Prikaži več

EY Slovenija Davčne novice – 10. julij 2019

EY Slovenija Davčne novice – 10. julij 2019 10. julij 2019 EY Slovenija Davčne novice Davčne novice julij V julijski številki Davčnih novic vam pošiljamo pregled zadnjih predlogov za spremembo davčne zakonodaje in predstavljamo predlog uvedbe davka

Prikaži več

Letni posvet o IO 2018 in letna konferenca projekta EUPO

Letni posvet o IO 2018 in letna konferenca projekta EUPO 23. in 24. oktober, Kongresni center Habakuk, Maribor RAZVOJNI KORAKI DO LETA 2020 IN NAPREJ VIDIK ANDRAGOŠKEGA CENTRA SLOVENIJE Andrej Sotošek, Andragoški center Slovenije Vsebina predstavitve Ključni

Prikaži več

Erasmus+ mag. Robert Marinšek

Erasmus+ mag. Robert Marinšek Erasmus+ mag. Robert Marinšek Program Erasmus+ Uredba št. 1288/2013 (11. dec. 2013) Področje izobraţevanja, usposabljanja, športa in mladine trajanje: 2014 2020 proračun: 14,7 G Pričakovanja: >4 M mobilnosti

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 11. avgust 2017 (OR. en) Medinstitucionalna zadeva: 2017/0188 (NLE) 11653/17 FISC 173 PREDLOG Pošiljatelj: Datum prejema:

Svet Evropske unije Bruselj, 11. avgust 2017 (OR. en) Medinstitucionalna zadeva: 2017/0188 (NLE) 11653/17 FISC 173 PREDLOG Pošiljatelj: Datum prejema: Svet Evropske unije Bruselj, 11. avgust 2017 (OR. en) Medinstitucionalna zadeva: 2017/0188 (NLE) 11653/17 FISC 173 PREDLOG Pošiljatelj: Datum prejema: 9. avgust 2017 Prejemnik: Št. dok. Kom.: Zadeva: za

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev »ŠTUDIJA O IZVEDLJIVOSTI PROJEKTA PRIDELAVE IN PREDELAVE SLADKORNE PESE«Državni svet. 14.11. 2013 Prof. dr. Črtomir Rozman Svetovna proizvodnja sladkorja 123 držav: 80% sladk. Trs, 20 % sladk. Pesa 43

Prikaži več

SI057 OK KAPITAL Period SI057 NOVA LJUBLJANSKA BANKA D.D. (NLB d.d.) Kapitalska pozicija upoštevaje pravila CRD 3 A) Navadni lastnišk

SI057 OK KAPITAL Period SI057 NOVA LJUBLJANSKA BANKA D.D. (NLB d.d.) Kapitalska pozicija upoštevaje pravila CRD 3 A) Navadni lastnišk SI57 OK 1. KAPITAL Period SI57 Kapitalska pozicija upoštevaje pravila CRD 3 A) Navadni lastniški kapital pred odbitnimi postavkami (Temeljni kapital brez hibridnih instrumentov in državnih ukrepov pomoči,

Prikaži več

Predstavitev IPro06

Predstavitev IPro06 REVIZIJSKO POROČILO O PREDLOGU ZAKLJUČNEGA RAČUNA PRORAČUNA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2006 CILJI REVIZIJE 1. Izrek mnenja o predlogu splošnega dela zaključnega računa 2. Izrek mnenja o pravilnosti izvršitve:

Prikaži več

PR_INI

PR_INI EVROPSKI PARLAMENT 2009-2014 Odbor za razvoj 27.2.2013 2012/2289(INI) OSNUTEK POROČILA o razvojnih ciljih tisočletja opredelitev okvira za obdobje po letu 2015 (2012/2289(INI)) Odbor za razvoj Poročevalec

Prikaži več

Problemi sodobnega sveta Srednja šola Črnomelj KIDRIČEVA 18/a 8340 Črnomelj PROBLEMI SODOBNEGA SVETA (Seminarska naloga) 1

Problemi sodobnega sveta Srednja šola Črnomelj KIDRIČEVA 18/a 8340 Črnomelj PROBLEMI SODOBNEGA SVETA (Seminarska naloga) 1 Srednja šola Črnomelj KIDRIČEVA 18/a 8340 Črnomelj PROBLEMI SODOBNEGA SVETA (Seminarska naloga) 1 UVOD V tej seminarski nalogi vam bom opisal probleme, ki se trenutno dogajajo po vsem svetu, tudi pri nas,

Prikaži več

VIŠJA STROKOVNA ŠOLA Strahinj 99, 4202 Naklo Tel.: Faks: E naslov: RAZPIS ZA SOFINA

VIŠJA STROKOVNA ŠOLA Strahinj 99, 4202 Naklo Tel.: Faks: E naslov:   RAZPIS ZA SOFINA VIŠJA STROKOVNA ŠOLA Strahinj 99, 4202 Naklo Tel.: +386 4 277 21 45 Faks: +386 4 277 21 18 E naslov: info@bc-naklo.si www.bc-naklo.si RAZPIS ZA SOFINANCIRANJE MOBILNOSTI ŠTUDENTOV Z NAMENOM PRAKSE V TUJINI

Prikaži več

INFORMACIJE MAREC 2017

INFORMACIJE MAREC 2017 INFORMACIJE MAREC 2017 NOVICE Zakon o pokojninsko invalidskem zavarovanju STATISTIČNI PODATKI Spoštovani! V februarju 2017 ni bilo veliko novosti na področju davkov, financ in računovodstva, na nekaj sprememb

Prikaži več

Microsoft Word - odlok 2005.doc

Microsoft Word - odlok 2005.doc Na podlagi Zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 79/99, 124/00, 79/01 in 30/02, 56/02-ZJU in 110/02-ZDT-B) ter 27. člena Statuta Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, št. 26/01 in 28/01) je

Prikaži več

Microsoft Word - A AM MSWORD

Microsoft Word - A AM MSWORD 3.9.2015 A8-0230/15 15 Uvodna izjava F F. ker je za to, da se bolje zavarujejo demokracija, pravna država in temeljne pravice, potrebna revizija Pogodb EU; F. ker je za to, da se bolje zavarujeta nacionalna

Prikaži več

NASLOV PRISPEVKA

NASLOV  PRISPEVKA 26. november 2014, Grand hotel Union Ljubljana MJU NEVLADNE ORGANIZACIJE ReNPIO Erika Lenčič Stojanovič, Ministrstvo za javno upravo Operativni program razvoja človeških virov 2007-2013 Prednostna usmeritev

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - lj_obroc_predstavitev_tiskovna_mar_2019_02AM.pptx

Microsoft PowerPoint - lj_obroc_predstavitev_tiskovna_mar_2019_02AM.pptx IZHODIŠČA UREJANJA LJUBLJANSKEGA AVTOCESTNEGA OBROČA IN VPADNIH AVTOCEST Predstavitev pobude za državno prostorsko načrtovanje za ureditev ljubljanskega avtocestnega obroča in vpadnih cest ter predloga

Prikaži več

Status Erasmus študenta je povezan s pogoji, ki jih mora izpolnjevati bodisi študent, bodisi institucija

Status Erasmus študenta je povezan s pogoji, ki jih mora izpolnjevati bodisi študent, bodisi institucija JAVNI RAZPIS ZA ZBIRANJE KANDIDATOV ZA MOBILNOST ŠTUDENTOV Z NAMENOM ŠTUDIJA V OKVIRU PROGRAMA ERASMUS+ v študijskem letu 2019/2020 1 NAZIV IN SEDEŽ IZVAJALCA JAVNEGA RAZPISA Izvajalec javnega razpisa

Prikaži več

PRILOGA 1

PRILOGA 1 REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA OBRAMBO KABIT MINISTRA Vojkova cesta 55, 1000 Ljubljana T: 01 471 23 73 F: 01 471 29 78 E: gp.mo@gov.si E: glavna.pisarna@mors.si www.mo.gov.si PRILOGA 1 Številka: 510-21/2018-75

Prikaži več

ODPRT RAZPIS ERASMUS ZA 2009/2010

ODPRT RAZPIS ERASMUS ZA 2009/2010 RAZPIS ZA MOBILNOST ŠTUDENTOV Z NAMENOM PRAKTIČNEGA USPOSABLJANJA V OKVIRU PROGRAMA ERASMUS+ v študijskem letu 2018/19 Rok za prijavo: 05.03.2018 Razpisna dokumentacija: Razpis Prijavni obrazec Naslov

Prikaži več

Gregorčičeva 20, 1001 Ljubljana

Gregorčičeva 20, 1001 Ljubljana Maistrova ulica 10, 1000 Ljubljana T: 01 369 59 00 F: 01 369 59 01 E: gp.mk@gov.si www.mk.gov.si Številka: 0070-17/2018/7 Ljubljana, 26. 11. 2018 EVA 2018-3340-0017 GENERALNI SEKRETARIAT VLADE REPUBLIKE

Prikaži več

20. andragoški kolokvij

20. andragoški kolokvij 21. andragoški kolokvij in sklepni dogodek projekta EPUO Neformalno izobraževanje odraslih kot strategija odzivanja na spremembe 3. in 4. oktober 2017 Stavba Vertikala (Pipistrel Vertical Solutions), Vipavska

Prikaži več

2019 QA_Final SL

2019 QA_Final SL Predhodni prispevki v enotni sklad za reševanje za leto 2019 Vprašanja in odgovori Splošne informacije o metodologiji izračuna 1. Zakaj se je metoda izračuna, ki je za mojo institucijo veljala v prispevnem

Prikaži več

PRILOGA III FINANČNA in POGODBENA PRAVILA I. PRAVILA, KI SE UPORABLJAJO ZA PRORAČUNSKE KATEGORIJE NA PODLAGI PRISPEVKOV NA ENOTO I.1 Pogoji za upravič

PRILOGA III FINANČNA in POGODBENA PRAVILA I. PRAVILA, KI SE UPORABLJAJO ZA PRORAČUNSKE KATEGORIJE NA PODLAGI PRISPEVKOV NA ENOTO I.1 Pogoji za upravič PRILOGA III FINANČNA in POGODBENA PRAVILA I. PRAVILA, KI SE UPORABLJAJO ZA PRORAČUNSKE KATEGORIJE NA PODLAGI PRISPEVKOV NA ENOTO I.1 Pogoji za upravičenost prispevkov na enoto Kadar so nepovratna sredstva

Prikaži več

Regionalni razvoj: včeraj danes jutri dr. Damjan Kavaš, Inštitut za ekonomska raziskovanja, Ljubljana

Regionalni razvoj: včeraj danes jutri dr. Damjan Kavaš, Inštitut za ekonomska raziskovanja, Ljubljana Regionalni razvoj: včeraj danes jutri dr. Damjan Kavaš, Inštitut za ekonomska raziskovanja, Ljubljana Ali je zemlja ploščata? Vir: http://www.publishwall.si/stoychi./post/149158/planet-zemlja-ni-to-kar-so-nas-ucili-v-soli.

Prikaži več

Plan 2019 in ocena 2018

Plan 2019 in ocena 2018 01 Povzetek poslovnega načrta družbe Luka Koper, d. d., in Skupine Luka Koper za leto 2019 in ocena poslovanja za leto POVZETEK POSLOVNEGA A DRUŽBE, IN SKUPINE LUKA KOPER ZA LETO 2019 IN POSLOVANJA ZA

Prikaži več

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 3.7.2017 A8-0249/9 9 Odstavek 9 9. pozdravlja dejstvo, da predlog proračuna za leto 2018 v odgovor na pozive Parlamenta za nadaljevanje pobude za zaposlovanje mladih vsebuje dodatna sredstva za ta program;

Prikaži več

Strategic Planning Survival Kit

Strategic Planning Survival Kit GLEDAM BEGUNCA -VIDIM ČLOVEKA BEGUNCI V SVETU IN SLOVENIJI VSI IMAMO PRAVICO DO AZILA GettyImages Države so se po strahotah druge svetovne vojne, ki je ustvarila 60 milijonov beguncev, same dogovorile,

Prikaži več

Slovenska Web

Slovenska Web Evropski projekt CHAMP združuje vodilna evropska mesta na področju kolesarjenja. CHAMP mesta želijo s pomočjo medsebojne primerjave najti načine za izboljšanje kolesarske politike in pridobiti nove ideje

Prikaži več

Nacionalna mreža NVO s področja javnega zdravja 25X25 I. srečanje članic mreže in ostalih NVO s področja javnega zdravja 8. april 2013, dvorana Krke,

Nacionalna mreža NVO s področja javnega zdravja 25X25 I. srečanje članic mreže in ostalih NVO s področja javnega zdravja 8. april 2013, dvorana Krke, Nacionalna mreža NVO s področja javnega zdravja 25X25 I. srečanje članic mreže in ostalih NVO s področja javnega zdravja 8. april 2013, dvorana Krke, d. d., Dunajska cesta 65, Ljubljana vodja projekta:

Prikaži več

Številka:

Številka: apple REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana T: 01 478 90 00 F: 01 478 90 21 E: gp.mkgp@gov.si www.mkgp.gov.si Številka: 510-125/2016/11

Prikaži več

Microsoft Word - Prečiščen dnevni red 88.doc

Microsoft Word - Prečiščen dnevni red 88.doc Sektor za pripravo in izvedbo sej vlade Gregorčičeva 20, SI-1001 Ljubljana T: +386 1 478 1000 F: +386 1 478 1607 E: gp.gs@gov.si http://www.gsv.gov.si/ Ljubljana, 18. 5. 2016 PREČIŠČEN PREDLOG DNEVNEGA

Prikaži več

SL Uradni list Evropske unije L 163/17 II (Akti, sprejeti v skladu s Pogodbo ES/Pogodbo Euratom, katerih objava ni obvezna) ODLOČBE/SKLEPI S

SL Uradni list Evropske unije L 163/17 II (Akti, sprejeti v skladu s Pogodbo ES/Pogodbo Euratom, katerih objava ni obvezna) ODLOČBE/SKLEPI S 23.6.2007 Uradni list Evropske unije L 163/17 II (Akti, sprejeti v skladu s Pogodbo ES/Pogodbo Euratom, katerih objava ni obvezna) ODLOČBE/SKLEPI SVET SKLEP SVETA z dne 7. junija 2007 o sistemu virov lastnih

Prikaži več

Povracila-stroskov-julij-2011

Povracila-stroskov-julij-2011 POVRAČILA STROŠKOV V ZVEZI Z DELOM IN DRUGI PREJEMKI Povračila stroškov in druge prejemke v dejavnosti trgovine urejajo: Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije in Tarifna priloga h Kolektivni

Prikaži več

Na podlagi Dogovora o sofinanciranju štipendij za nadarjene športnike v Republiki Sloveniji, ki so ga dne sklenili Olimpijski komite Slov

Na podlagi Dogovora o sofinanciranju štipendij za nadarjene športnike v Republiki Sloveniji, ki so ga dne sklenili Olimpijski komite Slov Na podlagi Dogovora o sofinanciranju štipendij za nadarjene športnike v Republiki Sloveniji, ki so ga dne 22. 12. 2011 sklenili Olimpijski komite Slovenije Združenje športnih zvez, ministrstvo, pristojno

Prikaži več

Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI

Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI KODEKS EVROPSKE PRAVNE FAKULTETE PREAMBULA Ta kodeks

Prikaži več

Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost

Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost strokovnih delavcev v VIZ mag. Andrej Sotošek Andragoški Center Slovenije Struktura predstavitve Viri in strokovne podlage Namen in ključni cilji projektne

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - prezentacija Bo\236a [Zdru\236ljivostni na\350in])

(Microsoft PowerPoint - prezentacija Bo\236a [Zdru\236ljivostni na\350in]) POSLOVNA KONFERENCA: DAN JAVNO-ZASEBNEGA PARTNERSTVA: PRAKSE IN POSLOVNE PRILOŽNOSTI PROJEKTOV IZGRADNJE PREDSTAVITEV PROJEKTA IN ZAKLJUČKOV FOKUSNIH SKUPIN MAG. Boža Loverčič Špacapan Ljubljana, 11. junij

Prikaži več

AAA

AAA BONITETNO POROČILO ODLIČNOSTI Izdajatelj: BISNODE, družba za medije ter poslovne in bonitetne informacije d.o.o. Član skupine BISNODE, Stockholm, Švedska HLADILNA TEHNIKA MILAN KUMER s.p. Izdano dne 18.6.2018

Prikaži več

AAA

AAA BONITETNO POROČILO ODLIČNOSTI Izdajatelj: BISNODE, družba za medije ter poslovne in bonitetne informacije d.o.o. Član skupine BISNODE, Stockholm, Švedska JELE KITT proizvodno podjetje d.o.o. Izdano dne

Prikaži več

AAA

AAA BONITETNO POROČILO ODLIČNOSTI Izdajatelj: BISNODE, družba za medije ter poslovne in bonitetne informacije d.o.o. Član skupine BISNODE, Stockholm, Švedska Javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice,

Prikaži več

AAA

AAA BONITETNO POROČILO ODLIČNOSTI Izdajatelj: BISNODE, družba za medije ter poslovne in bonitetne informacije d.o.o. Član skupine BISNODE, Stockholm, Švedska LIBELA ORODJA, Izdelovanje orodij in perforiranje

Prikaži več

29. REDNA SEJA VLADE RS Ljubljana, Vlada RS se je na svoji 29. redni seji med drugim izdala Uredbo o načinu izvajanja gospodarske javne

29. REDNA SEJA VLADE RS Ljubljana, Vlada RS se je na svoji 29. redni seji med drugim izdala Uredbo o načinu izvajanja gospodarske javne 29. REDNA SEJA VLADE RS Ljubljana, 25. 4. 2019 - Vlada RS se je na svoji 29. redni seji med drugim izdala Uredbo o načinu izvajanja gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov v notranjem cestnem

Prikaži več

Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD

Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD Uvod Poslovna skupina ALDI SÜD, katere del je (skupina) Hofer, posluje po načelih odgovornega upravljanja podjetja. V tem dokumentu predstavljamo, kaj to pomeni

Prikaži več

Microsoft Word Updated FAQ-EN_SL.docx

Microsoft Word Updated FAQ-EN_SL.docx TVOJA PRVA ZAPOSLITEV EURES Pogosta vprašanja Splošno Kje najdem informacije o programu Tvoja prva zaposlitev Eures? Informacije lahko prenesete z Euresovega portala na naslovu http://eures.europa.eu ali

Prikaži več

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation ENERGETSKO POGODBENIŠTVO (EPC) V JAVNIH STAVBAH Podpora pri izvajanju energetske prenove stavb na lokalni ravni z mehanizmom energetskega pogodbeništva 12.10.2016, LJUBLJANA NIKO NATEK, KSSENA Projekt

Prikaži več

Microsoft Word - KRITERIJI-solski-sklad.docx

Microsoft Word - KRITERIJI-solski-sklad.docx KRITERIJI ZA RAZDELJEVANJE IN DODELJEVANJE NAMENSKIH SREDSTEV ŠOLSKEGA SKLADA OSNOVNE ŠOLE DEKANI Dekani, 9. 1. 2017 Predsednik upravnega odbora šolskega sklada Denis Burič Na osnovi 13. točke Pravil šolskega

Prikaži več

Evropski svet Bruselj, 18. december 2015 (OR. en) EUCO 28/15 CO EUR 13 CONCL 5 SPREMNI DOPIS Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Prejemnik: deleg

Evropski svet Bruselj, 18. december 2015 (OR. en) EUCO 28/15 CO EUR 13 CONCL 5 SPREMNI DOPIS Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Prejemnik: deleg Evropski svet Bruselj, 18. december 2015 (OR. en) EUCO 28/15 CO EUR 13 CONCL 5 SPREMNI DOPIS Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Prejemnik: delegacije Zadeva: Zasedanje Evropskega sveta (17. in 18.

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, COM(2012) 700 final 2012/0330 (NLE) Predlog SKLEP SVETA o stališču Evropske unije v pridružitvenem odboru EU-Alž

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, COM(2012) 700 final 2012/0330 (NLE) Predlog SKLEP SVETA o stališču Evropske unije v pridružitvenem odboru EU-Alž EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 28.11.2012 COM(2012) 700 final 2012/0330 (NLE) Predlog SKLEP SVETA o stališču Evropske unije v pridružitvenem odboru EU-Alžirija glede izvajanja določb o industrijskih izdelkih

Prikaži več

UREDBA (EU) 2015/ EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA - z dne aprila o spremembi Uredbe (ES) št. 223/ o evropski

UREDBA  (EU)  2015/ EVROPSKEGA  PARLAMENTA  IN  SVETA  -  z  dne aprila o  spremembi  Uredbe  (ES)  št. 223/ o  evropski L 123/90 19.5.2015 UREDBA (EU) 2015/759 EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA z dne 29. aprila 2015 o spremembi Uredbe (ES) št. 223/2009 o evropski statistiki (Besedilo velja za EGP in Švico) EVROPSKI PARLAMENT

Prikaži več

SKLEP SVETA (EU) 2016/ z dne novembra o stališču, ki se zastopa v imenu Evropske unije v Stabilizacijsko-pridru

SKLEP  SVETA  (EU)  2016/ z  dne novembra o  stališču,  ki  se  zastopa  v  imenu  Evropske  unije  v  Stabilizacijsko-pridru L 25/60 SKLEPI SKLEP SVETA (EU) 2016/134 z dne 16. novembra 2015 o stališču, ki se zastopa v imenu Evropske unije v Stabilizacijsko-pridružitvenem svetu, ustanovljenem s Stabilizacijsko-pridružitvenim

Prikaži več

AAA

AAA BONITETNO POROČILO ODLIČNOSTI Izdajatelj: BISNODE, družba za medije ter poslovne in bonitetne informacije d.o.o. Član skupine BISNODE, Stockholm, Švedska RCM špedicija, gostinstvo, trgovina in proizvodnja

Prikaži več

15. junij 2019 Cenik SKB za poslovanje s finančnimi instrumenti in investicijskimi skladi za pravne osebe (izvleček Cenika storitev SKB) vrsta storitv

15. junij 2019 Cenik SKB za poslovanje s finančnimi instrumenti in investicijskimi skladi za pravne osebe (izvleček Cenika storitev SKB) vrsta storitv Cenik SKB za poslovanje s finančnimi instrumenti in investicijskimi skladi za pravne osebe (izvleček Cenika storitev SKB) 1. Trgovanje s finančnimi instrumenti 1.1 Opravljanje investicijskih storitev in

Prikaži več

REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA DELO, DRUŽINO IN SOCIALNE ZADEVE ZAKON O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O UREJANJU TRGA DELA (ZUTD-A)

REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA DELO, DRUŽINO IN SOCIALNE ZADEVE ZAKON O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O UREJANJU TRGA DELA (ZUTD-A) ZAKON O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O UREJANJU TRGA DELA (ZUTD-A) Poglavitni cilji sprememb ZUTD: doseganje večje fleksibilnosti na trgu dela zmanjšanje pasti brezposelnosti za brezposelne osebe odprava

Prikaži več

Priporočilo Evropskega odbora za sistemska tveganja z dne 15. januarja 2019 o spremembi Priporočila ESRB/2015/2 o ocenjevanju čezmejnih učinkov ukrepo

Priporočilo Evropskega odbora za sistemska tveganja z dne 15. januarja 2019 o spremembi Priporočila ESRB/2015/2 o ocenjevanju čezmejnih učinkov ukrepo 20.3.2019 SL Uradni list Evropske unije C 106/1 I (Resolucije, priporočila in mnenja) PRIPOROČILA EVROPSKI ODBOR ZA SISTEMSKA TVEGANJA PRIPOROČILO EVROPSKEGA ODBORA ZA SISTEMSKA TVEGANJA z dne 15. januarja

Prikaži več

Headline Verdana Bold

Headline Verdana Bold Deloitte in R.U.R. PRVA 28.3.2018 2018 Deloitte Slovenija 1 MODUL 1: sreda, 28. marec 2018, Ljubljana PROGRAM 08:30 09:00 Registracija 09:00 09:15 Uvodni pozdrav dr. Yuri Sidorovich in Klaudijo Stroligo

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Svet

Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Svet Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Sveta delegacije Št. predh. dok.: 8946/16, 9455/16 FREMP

Prikaži več

A4x2Ex_SL.doc

A4x2Ex_SL.doc PETLETNE OCENE OKVIRNIH RAZISKOVALNIH PROGRAMOV EVROPSKE UNIJE V OBDOBJU 1999-2003 Povzetek Original EN POVZETEK Veljavna Pogodba o Evropski uniji opredeljuje dva temeljna strateška cilja evropskih okvirnih

Prikaži več

VIŠJA STROKOVNA ŠOLA Strahinj 99, 4202 Naklo Tel.: Faks: E naslov: RAZPIS ZA MOBILN

VIŠJA STROKOVNA ŠOLA Strahinj 99, 4202 Naklo Tel.: Faks: E naslov:   RAZPIS ZA MOBILN VIŠJA STROKOVNA ŠOLA Strahinj 99, 4202 Naklo Tel.: +386 4 277 21 45 Faks: +386 4 277 21 18 E naslov: info@bc-naklo.si www.bc-naklo.si RAZPIS ZA MOBILNOST ŠTUDENTOV Z NAMENOM PRAKSE V TUJINI V OKVIRU PROGRAMA

Prikaži več

LOREM IPSUM

LOREM IPSUM Delovanje Evropske agencije za varnost hrane in krme v Sloveniji Ada Hočevar Grom, Urška Blaznik Svetovni dan hrane, Nacionalni posvet o varnosti živil, Ljubljana 7. april 2015 SVETOVALNI FORUM EFSA (Po)svetovalni

Prikaži več

TA

TA 30.6.2017 A8-0170/ 001-105 PREDLOGI SPREMEMB 001-105 vlagatelj: Odbor za zunanje zadeve, Odbor za razvoj, Odbor za proračun Poročilo Eduard Kukan, Doru-Claudian Frunzulică, Eider Gardiazabal Rubial A8-0170/2017

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Kultura kakovosti na UL prof. dr. Radovan Stanislav Pejovnik, rektor 29.3.2012 Maribor RK RS 01/24/08 Zagotavljanje kakovosti Kultura kakovosti, zagotavljanje kakovosti, notranji / zunanji sistemi zagotavljanja

Prikaži več

Status Erasmus študenta je povezan s pogoji, ki jih mora izpolnjevati bodisi študent, bodisi institucija

Status Erasmus študenta je povezan s pogoji, ki jih mora izpolnjevati bodisi študent, bodisi institucija NAKNADNI JAVNI RAZPIS ZA ZBIRANJE KANDIDATOV ZA MOBILNOST ŠTUDENTOV Z NAMENOM ŠTUDIJA V OKVIRU PROGRAMA ERASMUS+ v študijskem letu 2019/2020 1 NAZIV IN SEDEŽ IZVAJALCA JAVNEGA RAZPISA Izvajalec javnega

Prikaži več

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Neuradno prečiščeno besedilo Zakona o razvojni

Prikaži več

ENV _factsheet_bio_SL.indd

ENV _factsheet_bio_SL.indd NARAVA IN BIOTSKA RAZNOVRSTNOST Kaj to pomeni za vas? Biotska raznovrstnost pomeni raznolikost življenja na našem planetu. Je temelj naše blaginje in gospodarstva. Pri preskrbi s hrano in vodo, pa tudi

Prikaži več

Kodeks EFPIA o javni objavi Javne objave 2016 Shire Pharmaceuticals (vključno z družbo Baxalta US Inc.) 1

Kodeks EFPIA o javni objavi Javne objave 2016 Shire Pharmaceuticals (vključno z družbo Baxalta US Inc.) 1 Kodeks EFPIA o javni objavi Javne objave 2016 Shire Pharmaceuticals (vključno z družbo Baxalta US Inc.) 1 Razdelek 1: Pristop poročanja za podatke iz leta 2016 Družba Shire je 3. junija 2016 prevzela družbo

Prikaži več

SMERNICA EVROPSKE CENTRALNE BANKE (EU) 2018/ z dne 24. aprila o spremembi Smernice ECB/ 2013/ 23 o statistiki državnih

SMERNICA  EVROPSKE  CENTRALNE  BANKE  (EU)  2018/ z dne  24. aprila o spremembi  Smernice  ECB/  2013/  23  o statistiki  državnih 15.6.2018 L 153/161 SMERNICE SMERNICA EVROPSKE CENTRALNE BANKE (EU) 2018/861 z dne 24. aprila 2018 o spremembi Smernice ECB/2013/23 o statistiki državnih financ (ECB/2018/13) IZVRŠILNI ODBOR EVROPSKE CENTRALNE

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 PREDSTAVITEV PROJEKTA mobile2020 11.12.2013 Andrej Klemenc, Regionalni center za okolje Pisarna Ljubljana Klemen Gostič, Prometni institut Ljubljana d.o.o. Povod za projekt mobile2020 Medtem ko je v Skandinaviji

Prikaži več

ZAVOD za trajnostni razvoj Kopra „KOPER OTOK“

ZAVOD za trajnostni razvoj Kopra „KOPER OTOK“ MANAGEMENT MESTNEGA SREDIŠČA Projekt oživljanja starega mestnega jedra MMS v Kopru Jana Tolja, svetovalka župana Mestna občina Koper Management mestnih središč NAKUPOVALNA SREDIŠČA Po letu 2000 ogromen

Prikaži več

AAA

AAA BONITETNO POROČILO ODLIČNOSTI Izdajatelj: BISNODE, družba za medije ter poslovne in bonitetne informacije d.o.o. Član skupine BISNODE, Stockholm, Švedska MULTILINGUAL PRO prevajalska agencija d.o.o. Izdano

Prikaži več

Microsoft Word - Visoko_citirane_3.doc

Microsoft Word - Visoko_citirane_3.doc Visoko citirane objave (1%) v obdobju 23-213 glede na predhodno obdobje Visoko citirane objave so znanstvene objave, ki se po številu citatov uvrščajo v zgornji odstotek najbolj citiranih objav. Gibanje

Prikaži več

LISTINA »OBČINA PO MERI INVALIDOV« MESTNI OBČINA NOVA GORICA

LISTINA »OBČINA PO MERI INVALIDOV« MESTNI OBČINA NOVA GORICA OBRAZLOŽITEV ZA PODELITEV LISTINE "OBČINA PO MERI INVALIDOV" ZA LETO 2012 MESTNI OBČINI NOVA GORICA Spoštovani svečani zbor! Prisrčen pozdrav v imenu Projektnega sveta»občina po meri invalidov«zveze delovnih

Prikaži več

Microsoft Word - ribištvo.docx

Microsoft Word - ribištvo.docx Gregorčičeva 20 25, Sl-1001 Ljubljana T: +386 1 478 1000 F: +386 1 478 1607 E: gp.gs@gov.si http://www.vlada.si/ NUJNI POSTOPEK PREDLOG EVA 2017-2330-0079 ZAKON O SPREMEMBAH ZAKONA O MORSKEM RIBIŠTVU I.

Prikaži več

Microsoft Word - Intervju_Lebar_SID_banka

Microsoft Word - Intervju_Lebar_SID_banka INTERVJU: Leon Lebar, direktor oddelka za zavarovanje kreditov in investicij SID banke, d.d. G. Leon Lebar je bil kot gost iz prakse letos povabljen k predmetu Mednarodno poslovanje. Študentom je na primerih

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020 na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport www.mizs.gov.si www.eu-skladi.si Tanja Vertelj, vodja Projektne enote za izvajanje kohezijske politike

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 PREDSTAVITEV PROJEKTA mobile2020 29.03.2013 Klemen Gostič, Prometni institut Ljubljana d.o.o. Povod za projekt mobile2020 Medtem ko je v Skandinaviji in severni Evropi urbano kolesarstvo vsestransko podprt

Prikaži več

PODATKI O DAVČNEM ZAVEZANCU PRILOGA 1 (ime in priimek) (davčna številka) (podatki o bivališču: naselje, ulica, hišna številka) (elektronski naslov) (p

PODATKI O DAVČNEM ZAVEZANCU PRILOGA 1 (ime in priimek) (davčna številka) (podatki o bivališču: naselje, ulica, hišna številka) (elektronski naslov) (p PODATKI O DAVČNEM ZAVEZANCU PRILOGA 1 (ime in priimek) (davčna številka) (podatki o bivališču: naselje, ulica, hišna številka) (elektronski naslov) (poštna številka, ime pošte) (telefonska številka) VLOGA

Prikaži več

Datum: 21

Datum: 21 Datum: 20.2.2019 ČLANOM OBČINSKEGA SVETA OBČINE BOROVNICA ZADEVA: LETNI PROGRAM ŠPORTA V OBČINI BOROVNICA ZA LETO 2019 PRAVNA PODLAGA: Zakon o športu ((ZŠpo-1, Ur. l. RS, št. 29/17) Resolucija o Nacionalnem

Prikaži več

Revizijsko poročilo: Pravilnost financiranja referendumske kampanje stranke DeSUS - Demokratična stranka upokojencev Slovenije za referendum o Zakonu

Revizijsko poročilo: Pravilnost financiranja referendumske kampanje stranke DeSUS - Demokratična stranka upokojencev Slovenije za referendum o Zakonu Pravilnost financiranja referendumske kampanje stranke DeSUS - Demokratična stranka upokojencev Slovenije za referendum o Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju Pravilnost financiranja referendumske

Prikaži več

2

2 Povzetek makroekonomskih gibanj, maj 19 Gospodarska rast v evrskem območju je nizka, a precej stabilna, saj se ob naraščajoči negotovosti v svetovni trgovini ohranja solidna rast domačega povpraševanja.

Prikaži več

Občina Moravče na podlagi 8. člena Pravilnika o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva in podeželja v Občini Moravče za programsko obdobje 2015

Občina Moravče na podlagi 8. člena Pravilnika o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva in podeželja v Občini Moravče za programsko obdobje 2015 Občina Moravče na podlagi 8. člena Pravilnika o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva in podeželja v Občini Moravče za programsko obdobje 2015 2020 (Uradni vestnik Občine Moravče, št. 3/15, 6/15

Prikaži več

V

V 3. /redna/ seja občinskega sveta Januar 2015 PREDLOG OKVIRNEGA INFORAMTIVNEGA PROGRAMA DELA OBČINSKEGA SVETA OBČINE LENDAVA V LETU 2015 GRADIVO PRIPRAVIL: mag. Anton BALAŽEK, Župan Polgármester PREDLAGATELJ:

Prikaži več