Microsoft PowerPoint - x05 Razsvetljava pisarn in upravnih prostorov.ppt

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Microsoft PowerPoint - x05 Razsvetljava pisarn in upravnih prostorov.ppt"

Transkripcija

1 Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani Laboratorij za razsvetljavo in fotometrijo Izbirni predmet Svetlobna tehnika Razsvetljava pisarn in upravnih prostorov predavatelj prof. dr. Grega Bizjak, u.d.i.e. Razsvetljava na delovnem mestu Vid je na delovnem mestu najbolj pomemben in tudi najbolj obremenjen čut. Znanstveno je dokazano, da razsvetljava vpliva na produktivnost, pripravljenost za delo in počutje na delovnem mestu. Vendar želimo danes z razsvetljavo na delovnem mestu doseči več kot samo dobre vidne pogoje tudi ustrezno menjavo stresa in sprostitve. Pisarne se spreminjajo Danes so pisarne zelo spreminjajoči se prostori in tako bo tudi v prihodnje. spreminja se način dela (uvedba računalnikov) spreminja se oblika dela: samostojno, timsko,.. spreminjajo se komunikacije med zaposlenimi: direktne, po telefonu, preko računalnikov, v naslednjih letih se pričakujejo še hitrejše spremembe; razsvetljava mora tem spremembam slediti.

2 Pisarne se spreminjajo Toge oblike delovnih mest in delovnih prostorov zamenjujejo bolj prilagodljiva delovna mesta. Eno delovno mesto lahko uporablja več delavcev. Nova oblika delovnih mest zahteva tudi ustrezno prilagojeno razsvetljavo. Tipi pisarn Danes pisarne delimo na: klasične pisarne, skupinske pisarne, kombinirane pisarne in veliko-prostorske pisarne. Poleg teh pa v poslovnih stavbah srečamo še: reprezentativne pisarne, CAD biroje, konferenčne prostore, pisarne za delo s strankami. Pa tudi sprejemne prostore, prostore za sprostitev, Zahteve za razsvetljavo Senčnost (sence) Smer svetlobe Barva svetlobe Nivo osvetljenosti (svetlost) Dobra razsvetljava Omejevanje bleščanje Barva in reprodukcija barve Harmonična porazdelitev svetlosti Pri načrtovanju razsvetljave pisarn in upravnih prostorov izhajamo iz znanih 7 lastnosti dobre razsvetljave: Vidna sposobnost Nivo osvetljenosti (svetlost) Omejevanje bleščanja Vidno udobje Harmonična porazdelitev svetlosti Barva in reprodukcija barve Vizualni ambient Barva svetlobe Smer svetlobe Senčnost (sence)

3 Nivo osvetljenosti delež zadovoljnih Nivo osvetljenosti določa v prvi vrsti osvetljenost delovnega mesta. Za delovna mesta v pisarnah je običajno zahtevano 500 lx. Pomembna je tudi vertikalna osvetljenost na policah, tablah, v samem prostoru (komunikacija med sodelavci). Torej je pomembna tudi porazdelitev svetlosti in s tem tudi odsevnost posameznih površin: strop: 0,7 0,9 stene: 0,5 0,8 tla: 0,2 0,4 delovne površine, pohištvo: 0,2 0,7 osvetljenost (lx) Nivo osvetljenosti Zahtevane vrednosti po SIST EN Delo - pisarne E (lx) UGR Ra odlaganje, kopiranje prometne površine v pisarnah pisanje, uporaba pisalnega stroja branje, obdelava podatkov CAD delovna mesta konferenčne in sejne sobe možnost regulacije E sprejemni pulti arhiv Nivo osvetljenosti Zahtevane vrednosti po SIST EN Delo javni prostori, delo s strankami E (lx) UGR Ra vhodne avle UGR če je primerno garderobo čakalnice blagajne in okenca

4 Nivo osvetljenosti Zahtevane vrednosti po SIST EN Delo pomožni prostori E (lx) UGR Ra stopnišča, tekoče stopnice in trakovi kantine, menze, okrepčevalnice bifeji Prostori za počitek čajne kuhinje kuhinje garderobe, umivalnice, toaletni prost tehnični prostori, stikališča shrambe in skladišča Nivo osvetljenosti Osvetljenost delovnega mesta se s časom spreminja. nova razsvetljava Osvetljenost vzdrževana osvetljenost osvetljenost brez vzdrževanja Nivo osvetljenosti Osvetljenost po standardu se nanaša na osvetljenost delovnega mesta. Osvetljenost neposredne okolice je definirana ločeno. Prav tako enakomernost osvetljenosti. delovno mesto s slikovnim zaslonom delovno mesto za razgovore neposredna okolica

5 Omejevanje bleščanja Tako kot standard SIST EN predpisuje ustrezno osvetljenost delovnega mesta, predpisuje tudi omejevanje bleščanja. 2 0,25 L ω UGR = 8 log Σ 10 2 Lb p Omejevanje bleščanja Ne smemo pozabiti na odsevno bleščanje, ki je še posebej pomembno pri delu s slikovnimi zasloni. Porazdelitev svetlosti V pisarnah je pomembna tudi porazdelitev svetlosti, oziroma osvetljenost vertikalnih površin, ki vpliva nanjo. Pomagamo si z vertikalno polcilindrično osvetljenostjo -pomembno tudi za razpoznavanje obrazov.

6 Barve svetlobe in Ra Tretja zahteva, ki jo predpisuje standard SIST EN je indeks barvnega videza (Ra). Nanj vpliva frekvenčni spekter svetlobe, ki ima vpliv tudi na barvo svetlobe. Spekter svetlobe navadne žarnice in fluorescenčnih sijalk (tw, nw, ww) Smer svetlobe in senčnost Sence sicer pomagajo pri boljšem zaznavanju trodimenzionalnosti predmetov, vendar so v pisarnah v večini primerov moteče. Smer svetlobe prilagodimo delavnemu mestu pa tudi položaju oken. Vrste razsvetljave v pisarnah V splošnem lahko razsvetljavo v pisarnah razdelimo v štiri glavne vrste: direktna razsvetljava, direktno indirektna razsvetljava, razsvetljava orientirana na delovno mesto in indirektna razsvetljava z dodatno lokalno razsvetljavo. Možne pa so tudi kombinacije dveh ali več glavnih vrst razsvetljave.

7 Vrste razsvetljave v pisarnah Direktna razsvetljava s stropnimi svetilkami. Vrste razsvetljave v pisarnah Direktno indirektna razsvetljava s spuščenimi svetilkami. Vrste razsvetljave v pisarnah Razsvetljava orientirana na delovno mesto s posebnimi spuščenimi direktnoindirektnimi svetilkami.

8 Vrste razsvetljave v pisarnah Indirektna razsvetljava s stoječimi svetilkami v kombinaciji z lokalno razsvetljavo z namizno svetilko. Vrste razsvetljave v pisarnah Da dosežemo ustrezno enakomernost svetlosti lahko vertikalne površine osvetlimo dodatno s posebnimi svetilkami. Enako prometne površine. Koncept razsvetljave Podobno kot pri ostalih delovnih prostorih lahko tudi pri pisarnah definiramo koncept razsvetljave: splošna razsvetljava, s katero enakomerno osvetlimo celoten prostor; lokalizirana razsvetljava s katero v pisarni osvetlimo širše delovno področje in lokalna razsvetljava, pri kateri primarno osvetlimo samo področje dela. Seveda moramo pri zadnjih dveh poskrbeti tudi za ustrezno osvetljenost neposredne okolice oziroma celotnega prostora.

9 Koncept razsvetljave Osvetlimo z splošno razsvetljavo lokalizirano razsvetljavo lokalno razsvetljavo Koncept razsvetljave Kakšen tip razsvetljave lahko uporabimo za posamezen koncept razsvetljave splošna razsvetljava lokalizirana razsvetljava lokalna razsvetljava Koncept razsvetljave Splošna razsvetljava Prostor je enakomerno osvetljen, tako da so vidni pogoji po celotne prostoru ustrezni in enaki. Uporabimo takrat, ko razporeditev delovnih mest v fazi načrtovanja še ni znana oziroma ko se bodo delovna mesta v prostoru spreminjala.

10 Koncept razsvetljave Lokalizirana razsvetljava Osvetljenost delovnih mest je drugačna (večja) kot osvetljenost okolice. Uporabimo, ko imamo v prostoru različna delovna mesta z različnimi zahtevami. Uporabno tudi, kadar želimo delovne otoke med seboj optično ločiti. Koncept razsvetljave Lokalna razsvetljava Z lokalno razsvetljavo delovnega mesta lahko delovno mesto prilagodimo potrebam dela oziroma individualnim potrebam delavca. Lokalna razsvetljava je dopolnilo splošni razsvetljavi, ki pa je lahko zato projektirana za manjšo osvetljenost. Možnost varčevanja z električno energijo. Klasična pisarna Površina: 10 do 50 m 2. Globina prostora 4 do 5,5 m. Višina do 4 m. 1 do 6 delavcev. Električne inštalacije v parapetnih kanalih ali v stropu. Prezračevanje z okni. Uporaba dnevne svetlobe in dodatno umetna razsvetljava.

11 Klasična pisarna Različni uporabniki: znanstveniki, vodilni delavci, tajnice, oblikovalci, manjše zelo povezane skupine. Vrsta dela: uporaba računalnika, pogovori sodelavcev, zbrano branje, razgovori s strankami. Oprema: zelo različna, prilagojena uporabniku in delu, ki ga opravlja. Klasična pisarna Vgradne svetilke (z rastrom) zelo ekonomična varianta Direktno-indirektne spuščene svetilke za bolj prijazen izgled prostora Stoječe indirektne svetilke za bolj individualno osvetlitev. Dobra osvetlitev vertikalnih površin. Skupinska pisarna Površina: 100 do 300 m 2. Globina prostora do 18 m. Višina do 4 m. 8 do 25 delavcev. Električne inštalacije v tleh. Delno klimatizirano. Uporaba dnevne svetlobe in dodatno umetna razsvetljava v notranjosti prostora.

12 Skupinska pisarna Pisarno običajno uporablja skupina, katere člani morajo med seboj veliko komunicirati. Individualna delovna mesta in posebni kotički za komunikacijo. Uporaba računalnika, pogovori v dvoje ali v večji skupini, branje, pisanje, Zelo različne razmestitve delovnih mest Skupinska pisarna Uporaba dnevne svetlobe s pomočjo sistemov za usmerjanje (žaluzije, ). Linijske stropne svetilke vzporedno z okni. Direktno-indirektne spuščene svetilke. Direktno-indirektne stoječe svetilke in dodatne namizne svetilke. Ločevanje posebnih delov z drugačno razsvetljavo (kotički za komunikacijo, servisni kotički,..) Kombinirana pisarna Površina: 9 do 12 m 2. Globina prostora do 5 m. Višina do 4 m. 1 do 2 delavca. Električne inštalacije v parapetnih kanalih ali v stropu. Prezračevanje z okni ali delno klimatizirano. Uporaba dnevne svetlobe in dodatno umetna razsvetljava. Pisarne razmeščena okoli skupnega prostora.

13 Kombinirana pisarna Pisarna, namenjena tako individualnemu delu članom skupine, kot skupinski komunikaciji. Običajno tržna razporeditev: delovna mesta okli skupinskega dela prostora. Delo z računalnikov, individualno delo: branje, pisanje, komunikacija znotraj in zunaj (fax, tiskalnik, ), branje revij, Zelo raznoliko individualno delo. Kombinirana pisarna Direktno-indirektne spuščene svetilke prijetna svetloba. Stoječe svetilke. Razsvetljava z možnostjo regulacije kombinirana z namiznimi svetilkami. Sistemi za usmerjanje dnevne svetlobe. Ustrezna osvetlitev vertikalnih površin. Vidno ločevanje posameznih delov z razsvetljavo. Veliko-prostorska pisarna Površina: 400 do m 2. Globina prostora 20 do 30 m. Višina do 4,5 m. 25 do 100 delavcev. Električne inštalacije v tleh ali v stropu. Klimatska naprava. Umetna razsvetljava stalno v uporabi vsaj v delu prostora.

14 Veliko-prostorska pisarna Koncentrirano individualno delo z računalnikov. Komunikacija z zunanjim svetom (telefon, call-centri). Več manjših skupin, ki med seboj komunicirajo ustrezna razporeditev delovnih mest. Zelo važno omejevanje bleščanja zaradi pogoste uporabe slikovnih zaslonov. Veliko-prostorska pisarna Stropne svetilke z ustrezno omejenim bleščanjem. Spuščene direktno-indirektne svetilke. Dodatna razsvetljava vertikalnih površin. Vidno ločevanje delov prostora. Možnost zmanjšanja bleščanja dnevne svetlobe. Uporaba krmilnikov razsvetljave. Reprezentativna pisarna Površina: 25 do 100 m 2. Globina prostora 5 do 10 m. Višina do 4 m. 1 vodilni delavec. Električne inštalacije v parapetnih kanalih ali v stropu. Prezračevanje z okni ali delno klimatizirano. Uporaba dnevne svetlobe in dodatno umetna razsvetljava, uporaba akcentne razsvetljave.

15 Reprezentativna pisarna Prostor namenjen predstavitvi firme in vodilnega delavca. Tri področja: delovno mesto, mesto za razgovore, mesto za predstavitev firme. Delo z računalnikom samo v manjšem obsegu. Prostor mora izgledati prijazno in domače. Reprezentativna pisarna Topla barva svetlobe in indirektna svetloba. Razsvetljava ne samo za opravljanje dela ampak tudi kot del prostora. Kljub temu mora zadovoljiti vse potrebe. Dodatna razsvetljava vertikalnih površin. Reprezentativna pisarna Ločena razsvetljava za tri področja prostora. Delovno mesto: stoječe, namizne spuščene designerske svetilke. Razgovori: neopazna direktno indirektna razsvetljava brez bleščanja. Razstavni prostor: poudarek predmetom: stropni sevalniki, stenska razsvetljava, reflektorji.

16 CAD biro Površina: 80 do 500 m 2. Globina prostora 8 do 20 m. Višina do 4,5 m. 6 do 30 delavcev. Električne inštalacije v tleh ali v stropu. Delno ali popolnoma klimatizirano. Stalna uporaba umetne razsvetljave, včasih v kombinaciji z dnevno svetlobo. CAD biro Konstruiranje na slikovnem zaslonu je s stališča vida in razsvetljave eno najbolj zahtevnih del. Zelo pomembna je nivo osvetljenosti delovnega mesta v razmerju do svetlosti ekrana in osvetljenosti neposredne okolice. Potrebno je ustrezno omejiti direktno in refleksno bleščanje. CAD biro Ustrezna razmestitev delovnih mest dnevna svetloba z leve. Svetilke v nizih vzporedno z okni in med delovnimi mesti. Uporaba svetilk z ustreznimi rastri za omejevanje bleščanja. Priporočena uporaba direktnoindirektnih spuščenih svetilk. Dodatne namizne svetilke. Uporaba krmilnikov razsvetljave in žaluzij za zastiranje dnevne svetlobe.

17 Konferenčni prostor Površina: 50 do 400 m 2. Globina prostora 5 do 15 m. Višina do 4,5 m. 6 do 30 delavcev. Električne inštalacije v tleh ali v stropu. Delno ali popolnoma klimatizirano. Kombinacija dnevne svetlobe in umetne razsvetljave, posebna razsvetljava za potrebe predstavitev. Konferenčni prostor Konferenčni prostori se uporabljajo za zelo različne namene: interni sestanki, obiski, stranke, Potrebna je možnost prilagajanja tako opreme kot tudi razsvetljave. Pri načrtovanju je potrebno predvideti različne scene: enakomerno osvetljenost, poudarjeno osvetljen demo del prostora, Konferenčni prostor Direktno-indirektne spuščene svetilke za enakomerno osvetljenost prostora. Stropni sevalniki za poudarjeno osvetlitev dela prostora. Reflektorji za osvetlitev govornika oziroma akcentno razsvetljavo (tokovne tračnice!). Možnost zatemnitve pri prezentacijah. Razsvetljava brez bleščanja, ki omogoča ustrezno orientacijo v prostoru. Obvezna uporaba ustreznega krmilnika razsvetljave.

18 Pisarna za delo s strankami Površina: 100 do 800 m 2. Globina prostora 10 do 20 m. Višina do 4,5 m. 6 do 40 delavcev. Električne inštalacije v tleh ali v stropu. Delno klimatizirano. Stalna uporaba umetne razsvetljave, vsaj v notranjosti prostora. Pisarna za delo s strankami Individualno delo s strankami je zelo pomembno za veliko firm. Prostor mora izgledati domače, prijetno in prijazno. Pogovori so za mizo in ne za okencem. Razsvetljava mora usmeriti obiskovalca: bolj osvetljena recepcija, ustrezno osvetljene table. Dovolj svetlo, da ni opazen jamski efekt. Pisarna za delo s strankami Ker so sprejemni prostori tudi reprezentančni, mora imeti razsvetljava poleg uporabne tudi emocionalno in estetsko vrednost. Vgradni stropni in talni sevalniki lahko poudarijo določene arhitekturne elemente prostora. Z stropnimi sevalniki lahko naredimo prostor bolj dramatičen in tako bolj življenjski.

19 Sprejemni prostori - recepcije Sprejemni prostor je vizitka firme. Štirje deli prostora: vhodni del, recepcija, sprejemnica, pot v notranjost. Razsvetljava mora te dele prostora poudariti in ustrezno usmeriti obiskovalce. Ker je vhodni del prehod od zunaj v notranjost mora biti še posebej svetel (zunaj je dnevna svetloba!). Osvetlitev tabel brez bleščanja. Sprejemni prostori - recepcije Sprejemni del je namenjen komunikaciji, zato mora razsvetljava zagotoviti ustrezno vidnost sogovornika. Z ustrezno usmerjajočo razsvetljavo mora biti osvetljen tudi prehod v notranjost: hodniki, stopnišča, dvigala, Sprejemni prostori - recepcije Stropni sevalniki zaradi visokih stropov. Dekorativna razsvetljava, akcentna razsvetljava, usmerjevalna razsvetljava LED. Kombinacija dnevne in umetne razsvetljave z ustrezno regulacijo obeh v vhodnem delu.

20 Gostinski prostori, prostori za sprostitev, prometne površine Delo je vse bolj del življenja, zato se dela tudi med sprostitvijo ob zajtrku, kosilu, med poslušanjem glasbe. Klasične menze so zamenjali prijetni lokali in kotički za branje. Namen teh prostorov je, da se delavci v firmi dobro počutijo. Gostinski prostori, prostori za sprostitev, prometne površine Razsvetljava mora poudariti prijetnost in prijaznost prostorov. Oprema prostorov je topla in prijetna veliko lesa. Tudi svetloba mora biti topla in prijetna. V prostorih za sprostitev mora biti omogočena regulacija osvetljenosti. Ustrezna razsvetljava brez bleščanja, ki omogoča razpoznavanje obrazov. Dobra barvna reprodukcija Ra. Gostinski prostori, prostori za sprostitev, prometne površine Dekorativne svetilke s halogenskimi žarnicami. Metalhalogenidne sijalke z ustreznim Ra. Mini-sevalniki (spots). Nastavljivi sevalniki in reflektorji. Spuščene dekorativne svetilke. Dobra osvetlitev bifejev malo toplote in dober Ra.

21 Zunanja osvetlitev Zunanja podoba poslovne stavbe je pomemben del izgleda firme tudi ponoči. Ustrezen estetski izgled je vse bolj pomemben pri zasebnih in javnih stavbah. Barva svetlobe mora biti prilagojena arhitekturi. Razsvetljava mora poudariti arhitekturne elemente in plastičnost fasade. Zunanja osvetlitev Pomembno je tudi ustrezno vodenje obiskovalca proti parkirišču, proti vhodu, Zunanja razsvetljava mora zagotavljati tudi ustrezno varnost. Paziti na dovoljeno in prepovedano Uredba o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaženja okolja. Zunanja osvetlitev Bela svetloba za moderno arhitekturo, bolj rumena za klasične stavbe. VT Na sijalke ali VT MH sijalke glede na osvetljen objekt. Ustrezne svetilke za parkirišča in prometne peščeve površine. Uporaba krmilnikov, ugašanje dela razsvetljave, varčevanje z energijo.

22 Ustrezni svetlobni viri Fluorescenčne sijalke, predvsem moderna T5 izvedba z elektronsko predstikalno napravo. Kompaktne fluorescenčne sijalke (pin in E27, E14 izvedba). Ustrezni svetlobni viri VT metalhalogenidne sijalke manjšim moči in malih dimenzij. Halogenske sijalke za 12 V napetost retrofit sijalke v LED izvedbi. različni LED sistemi Ustrezne svetilke Vgradne in nadgradne stropne svetilke z rastri ali prizmatične. Spuščene direktno-indirektne svetilke. Asimetrične svetilke za osvetlitev vertikalnih površin. Tokovne tračnice z reflektorji.

23 Ustrezne svetilke Reflektorske vgradne svetilke. Stropni sevalniki: vgradni in nadgradni. Stoječe indirektne svetilke. Namizne svetilke. Talne svetilke za poudarjanje arhitekture. Varnostna razsvetljava. Regulacija razsvetljave Regulacija razsvetljave v poslovnih stavbah lahko pomeni prilagajanje razmer razpoložljivi dnevni svetlobi in preko tega varčevanje z električno energijo. Regulacija razsvetljave Regulacija razsvetljave lahko pomeni tudi prilagajanje svetlobnih razmer trenutnemu delu na delovnem mestu.

24 Regulacija razsvetljave Regulacija razsvetljave (tako jakosti kot barve svetlobe) se lahko uporabi za izvedbo dinamične razsvetljave, ki sledi dnevnemu ritmu naravne svetlobe in tako tudi dnevnemu ritmu človeka. Regulacija razsvetljave V prostorih, ki so namenjeni več dejavnostim (konferenčni prostori), regulacija razsvetljave omogoča izvedbo različnih svetlobnih scen in tako prilagajanje razsvetljave trenutni dejavnosti v prostoru. Stroški razsvetljave Razsvetljava stavbe predstavlja 1 % do 2 % celotne investicije. Razsvetljava zelo vpliva na počutje delavcev; 57 % ljudi je nezadovoljnih z razsvetljavo delovnega mesta; moteča razsvetljava je takoj za suhim zrakom in hrupom.

25 Stroški razsvetljave Stroški za nabavo in montažo razsvetljave. Stroški za vzdrževanje razsvetljave (menjava svetlobnih virov). Stroški za električno energijo. Investicija v moderno razsvetljavo (T5, EPN) se povrne v nekaj letih. Za konec Pri razsvetljavi pisarn in upravnih prostorov ne smemo pozabiti na: zagotavljanje ustreznih vidnih pogojev, dobro počutje delavcev, izgled (reprezentativnost) stavbe in prostorov, možnosti regulacije razsvetljave in ustrezno ekonomičnost. in še: Vprašanja?

Microsoft PowerPoint - Kobav_delovna mesta.pptx

Microsoft PowerPoint - Kobav_delovna mesta.pptx Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Varno in zdravo delovno okolje Izvajanje meritev osvetljenost DM v skladu s standardom SIST EN 12464 Razsvetljava na delovnem mestu predavatelj doc. dr.

Prikaži več

Microsoft Word - Kontrolna tabela za energetski pregled.doc

Microsoft Word - Kontrolna tabela za energetski pregled.doc Kontrolna tabela za energetski pregled HLADILNIK 1. Število hladilnikov (hladilniki in kombinirani hladilniki) na električnem priključku: 2. Poraba posameznega hladilnika: 3. Ocena izvedbe ukrepov: izveden

Prikaži več

Halogenske žarnice (Seminarska) Predmet: Inštalacije HALOGENSKA ŽARNICA

Halogenske žarnice (Seminarska) Predmet: Inštalacije HALOGENSKA ŽARNICA Halogenske žarnice (Seminarska) Predmet: Inštalacije HALOGENSKA ŽARNICA Je žarnica z nitko iz volframa, okoli katere je atmosfera - prostor, ki vsebuje poleg argona in kriptona doloceno razmerje halogena

Prikaži več

Microsoft Word - TEKST PZI STOPORKO.doc

Microsoft Word - TEKST PZI  STOPORKO.doc ProBiro Božo GAJŠEK s.p. Maribor stran 1/3 tel. 02/2521-025, E-mail: bozo.gajsek@triera.net 4.1.) NASLOVNA STRAN NAČRTA NAČRT ELEKTRIČNIH INSTALACIJ IN ELEKTRIČNE OPREME MAPA 4 INVESTITOR : OBJEKT: OBČINA

Prikaži več

HEXA_design_StanovanjeY_2018.cdr

HEXA_design_StanovanjeY_2018.cdr PROJEKT: NOTRANJA OPREMA STANOVANJA LOKACIJA: LJUBLJANA LETO: 2018 PROJEKTNA MAPA WWW.-DESIGN.COM Idejna zasnova Projekt notranje opreme stanovanja v objektu Y Idejna zasnova: marec 2018 Predviden zaključek

Prikaži več

S rdf

S rdf Stran 1/10 Puhova cona Stranka : ELTRIS d.o.o. Projektiral : Sloluks Sledeče vrednosti bazirajo na natančnem izračunu na kalibriranih sijalkah, svetilkah in njihovi postavitvi. V praksi lahko pride do

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - EV R 04 Svetlobni viri in svetilke.ppt

Microsoft PowerPoint - EV R 04 Svetlobni viri in svetilke.ppt Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani Oddelek za tehniško varnost 3. letnik Univerzitetni študij Elektrotehnika in varnost Razsvetljava Svetlobni viri in svetilke predavatelj

Prikaži več

SLO - NAVODILO ZA UPORABO IN MONTAŽO Št

SLO - NAVODILO ZA UPORABO IN MONTAŽO Št SLO - NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 57 57 46 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Megaman Dekorativna razsvetljava LED nočna luč MEGAMANR MM00103 LED Bela Kataloška št.: 57 57 46 Kazalo 1. Prednosti

Prikaži več

highlights Novi izdelki in dodatki Jesen 2014

highlights Novi izdelki in dodatki Jesen 2014 highlights Novi izdelki in dodatki Jesen 2014 highlights 2014 1 INTRO 2 LITECOM 3 SEQUENCE 4 Tehnologija podjetja Zumtobel tunablewhite LIGHT FIELDS evolution tunablewhite MELLOW LIGHT V tunablewhite

Prikaži več

MERKUR nepremicnine Poslovna stavba Merkur Naklo Ponudba za najem pisarn, konferenčnih dvoran in organizacijo delavnic

MERKUR nepremicnine Poslovna stavba Merkur Naklo Ponudba za najem pisarn, konferenčnih dvoran in organizacijo delavnic MERKUR nepremicnine Poslovna stavba Merkur Naklo Ponudba za najem pisarn, konferenčnih dvoran in organizacijo delavnic Poslovna stavba Merkur Naklo MERKUR nepremičnine, d.d. telefon: 04 258 7000, Cesta

Prikaži več

Microsoft Word - CNC obdelava kazalo vsebine.doc

Microsoft Word - CNC obdelava kazalo vsebine.doc ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO VIŠJA STROKOVNA ŠOLA STROJNIŠTVO DIPLOMSKA NALOGA Novo mesto, april 2008 Ime in priimek študenta ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO VIŠJA STROKOVNA ŠOLA STROJNIŠTVO DIPLOMSKA NALOGA Novo

Prikaži več

Zbirni center

Zbirni center OGREVANJE IN HLAJENJE Z ZEMELJSKIMI SONDAMI IN TOPLOTNO ČRPALKO Željko HORVAT GEOTERMALNA ENERGIJA Geotermalna energija je toplota notranjosti Zemlje. V globini je temperatura stalna in z globino narašča.

Prikaži več

133,60 EUR

133,60 EUR OKTOBER 2018 tehnična klasična in LED svetila svetila LED za skladiščne prostore vgradni reflektorji za stanovanjske in tehnične prostore, hodnike itd. zunanja LED stenska svetila za tri modulno dozo tračni

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 REPUBLIKA SLOVENIJA Ministrstvo za zdravje Štefanova 5, 1000 Ljubljana ZMANJŠANJE PORABE ENERGIJE V SPLOŠNI BOLNIŠNICI NOVO MESTO Dolenjske Toplice, 5.4.2012 Božidar Podobnik, univ.dipl.inž. Vodja projekta

Prikaži več

PH in NEH - dobra praksa

PH in NEH - dobra praksa Strokovno izpopolnjevanje, UL-FA, 5.4.2019 SKORAJ NIČ-ENERGIJSKE JAVNE STAVBE V SLOVENIJI Pravočasno in celovito načrtovanje ter zagotavljanje kakovosti pri gradnji sodobnih opečnih javnih skoraj nič-energijskih

Prikaži več

MLS ID:

MLS ID: MLS ID: 490351005-5 1 PRODAMO Sodobni pisarniški prostori v Kopru oddani v najem Republiki Sloveniji Naložbena nepremičnina na Ferrarski ulici v bližini mestnega središča odlična prometna navezava Predmet

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Akumulatorski ročni LED reflektor IVT PL 838 4x1WB Kataloška š

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Akumulatorski ročni LED reflektor IVT PL 838 4x1WB Kataloška š SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 86 83 42 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Akumulatorski ročni LED reflektor IVT PL 838 4x1WB Kataloška št.: 86 83 42 KAZALO 1. UVOD...3 2. OPOZORILO! POMEMBNI

Prikaži več

A3: 297x420 A: m² VIDEM_Poz-ZAHOD.dwg Os Z2 stena v nadstropju Os Z2 stena v nadstropju Stena v nadstropju - zahod Foto 7 Fot

A3: 297x420 A: m² VIDEM_Poz-ZAHOD.dwg Os Z2 stena v nadstropju Os Z2 stena v nadstropju Stena v nadstropju - zahod Foto 7 Fot Os Z stena v nadstropju Os Z stena v nadstropju Stena v nadstropju - zahod Foto 7 Foto Zahodna fasada stena na osi Z - nadstropje in del zahodne fasade v nadstropju od osi Z proti Z Okna v nadstropju v

Prikaži več

Naslovna stran

Naslovna stran CENIK LED Cestna RAZSVETLJAVA razsvetljava 2013LED Cenik velja od 01.08.2013 do preklica. Vse cene v EUR. Pridržujemo si pravico do spremembe cen brez predhodnega opozorila. Informacije: STAL ELEKTRONIK

Prikaži več

da

da SODELAVCI PRI RAZISKAVI REUS 2013 Pri načrtovanju in izvedbi raziskave REUS 2013 so sodelovali: Arhea Center za energetsko učinkovitost IJS Gradbeni inštitut ZRMK Informa Echo SURS Valicon Člani strokovnega

Prikaži več

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke FOTOVOLTAIČNI SISTEMI VGRAJENI V TOPLO ZRAČNE SPREJEMNIKE SONČNE ENERGIJE Pri snovanju ogrevalnih sistemov za nizkoenergijske hiše (NEH) v veliko primerih koristimo toplo zračne sprejemnike sončne energije

Prikaži več

A5LPKC

A5LPKC V tradicionalni alpski arhitekturi gank zajema funkcijo ozkega balkona, povezovalnega hodnika ter tudi vhodnega podesta. Je lahko prepoznavni arhitekturni element, ki obudi spomine na alpske pokrajine.

Prikaži več

Novogradnje.si Naselje Rakovnik Naselje Rakovnik LJ-okolica Medvode Naselje pametnih, energijsko varčnih hiš. Lokacija vam nudi neposreden stik z nara

Novogradnje.si Naselje Rakovnik Naselje Rakovnik LJ-okolica Medvode Naselje pametnih, energijsko varčnih hiš. Lokacija vam nudi neposreden stik z nara LJ-okolica Medvode Naselje pametnih, energijsko varčnih hiš. Lokacija vam nudi neposreden stik z naravo in hkrati hiter dostop do vse pomembne infrastrukture. NOVE HIŠE 2. FAZE ŽE V PRODAJI!, Medvode je

Prikaži več

0.1 NASLOVNA STRAN O - VODILNA MAPA INVESTITOR: MARIBORSKE LEKARNE MARIBOR Minařikova 6, 2000 Maribor (ime, priimek in naslov investitorja oziroma nje

0.1 NASLOVNA STRAN O - VODILNA MAPA INVESTITOR: MARIBORSKE LEKARNE MARIBOR Minařikova 6, 2000 Maribor (ime, priimek in naslov investitorja oziroma nje 0.1 NASLOVNA STRAN O - VODILNA MAPA INVESTITOR: MARIBORSKE LEKARNE MARIBOR Minařikova 6, 2000 Maribor (ime, priimek in naslov investitorja oziroma njegov naziv in sedež) OBJEKT: LEKARNA BETNAVA (poimenovanje

Prikaži več

(Microsoft Word _PZI_1_2_NA\310RT OPREME)

(Microsoft Word _PZI_1_2_NA\310RT OPREME) Naročnik KNJIŽNICA JOŽETA UDOVIČA CERKNICA Partizanska cesta 22 1380 Cerknica Investitor OBČINA CERKNICA Cesta 4. maja 53 1380 Cerknica Objekt ŠIRITEV PROSTORSKIH KAPACITET KNJIŽNICE JOŽETA UDOVIČA CERKNICA

Prikaži več

NASLOVNA STRAN Z OSNOVNIMI PODATKI O NAČRTU NAČRT OPREME IN TEHNIKE GRC POSTOJNA Investitor: OBČINA POSTOJNA, Ljubljanska cesta 4, 6230 Postojna Objek

NASLOVNA STRAN Z OSNOVNIMI PODATKI O NAČRTU NAČRT OPREME IN TEHNIKE GRC POSTOJNA Investitor: OBČINA POSTOJNA, Ljubljanska cesta 4, 6230 Postojna Objek NASLOVNA STRAN Z OSNOVNIMI PODATKI O NAČRTU NAČRT OPREME IN TEHNIKE GRC POSTOJNA Investitor: OBČINA POSTOJNA, Ljubljanska cesta 4, 6230 Postojna Objekt: GASILSKO REŠEVALNI CENTER POSTOJNA GRC POSTOJNA

Prikaži več

FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA

FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA SE SPOMNITE SREDNJEŠOLSKE FIZIKE IN BIOLOGIJE? Saša Galonja univ. dipl. inž. arh. ZAPS marec, april 2012 Vsebina Kaj je zvok? Kako slišimo? Arhitekturna akustika

Prikaži več

Microsoft Word - Pripombe na koncno uredbo1.doc

Microsoft Word - Pripombe na koncno uredbo1.doc Uvod Uredba o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja, ki se je usklajevala zelo dolgo in ki je imela veliko število delovnih verzij, je bila 7.9.2007 končno sprejeta (Ur. List RS št. 81/2007).

Prikaži več

NASTANITVENI OBJEKTI

NASTANITVENI OBJEKTI NASTANITVENI OBJEKTI HOTEL, MOTEL, ZDRAVILIŠČE, MLADINSKI HOTEL, PENZION 1. PODATKI O PROSILCU ZA PRIDOBITEV CERTIFIKATA»INVDOM PRIJAZNO«(ustrezno izpolnite) Naziv organizacije: Ime in priimek odgovorne

Prikaži več

Osvetlite svoj dom pametneje

Osvetlite svoj dom pametneje Osvetlite svoj dom pametneje Hue sistem za pametno osvetlitev doma Pametno upravljanje s pomočjo aplikacije Hue Dodajte do 50 Hue svetilk Hue bridge Razširitev sistema s Hue dodatki Razširitev s kompatibilnimi

Prikaži več

ŽARNICE Z ŽARILNO NITKO

ŽARNICE Z ŽARILNO NITKO ŽARNICE Z ŽARILNO NITKO Življenska doba je 1000 ur. Delovna temperatura nitke je 2650 stopinj celzija, lahko je izoblikovana v enojni ali dvojni spirali. Temperatura svetilk je 2800K. Žarnice imajo izkoristek

Prikaži več

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke VGRADNJA KOMPAKTNEGA KOLEKTORJA ZA OGREVANJE NIZKENERGIJSKE HIŠE S TOPLOTNO ČRPALKO ZEMLJA/VODA Vgradnja kompaktnega zemeljskega kolektorja v obliki košare prihrani 75 % površino zemlje v primerjavi z

Prikaži več

CENIK VZDRŽEVANJA JAVNE RAZSVETLJAVE V OBČINI LITIJA Datum: junij 2019

CENIK VZDRŽEVANJA JAVNE RAZSVETLJAVE V OBČINI LITIJA Datum: junij 2019 CENIK VZDRŽEVANJA JAVNE RAZSVETLJAVE V OBČINI LITIJA Datum: junij 2019 Kazalo 1. ZAMENJAVA SIJALKE (BREZ DOBAVE IN MONTAŽE)... 3 2. ZAMENJAVA DUŠILK IN VŽIGALNIH NAPRAV (BREZ DOBAVE IN MONTAŽE)... 4 3.

Prikaži več

(PVZ KNJI\216NICA_Cerknica_1.pdf)

(PVZ KNJI\216NICA_Cerknica_1.pdf) IZKAZ POŽARNE VARNOSTI STAVBE št.: 08516-ZPV Podatki o stavbi Naziv objekta: Klasifikacija objekta: Lokacija objekta: Investitor: Projektant: ŠIRITEV PROSTORISKIH KAPACITET KNJIŽNICE JOŽETA UDOVIČA CERKNICA

Prikaži več

Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Jure Jenko Poraba električne energije za javno razsvetljavo v slovenskih občinah v letu 2014 Diplomsk

Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Jure Jenko Poraba električne energije za javno razsvetljavo v slovenskih občinah v letu 2014 Diplomsk Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Jure Jenko Poraba električne energije za javno razsvetljavo v slovenskih občinah v letu 2014 Diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Mentor: doc.dr.

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Zunanji LED reflektor z detektorjem gibanja Brennenstuhl Katal

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Zunanji LED reflektor z detektorjem gibanja Brennenstuhl Katal SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 57 74 69 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Zunanji LED reflektor z detektorjem gibanja Brennenstuhl Kataloška št.: 57 74 69 KAZALO TEHNIČNI PODATKI...3 SESTAVNI

Prikaži več

IZKAZ telovadnica Duplek

IZKAZ telovadnica Duplek IZKAZ POŽARNE VARNOSTI STAVBE Objekt: VEČNAMENSKA ŠPORTNA DVORANA DUPLEK Lokacija: parcele št. 839/1, 839/2, 838/4, 838/2, 833/2, 833/3, vse k.o. 692 Spodnji Duplek Investitor: Naročnik: OBČINA DUPLEK,

Prikaži več

OKNA VRSTE LESENIH OKEN EKO LES Soft večslojno lepljen les vgradna globina 68 mm visoka stabilnost vogalnih spojev standardno vgrajena dva silikonska

OKNA VRSTE LESENIH OKEN EKO LES Soft večslojno lepljen les vgradna globina 68 mm visoka stabilnost vogalnih spojev standardno vgrajena dva silikonska OKNA VRSTE LESENIH OKEN EKO LES Soft večslojno lepljen les vgradna globina 68 mm visoka stabilnost vogalnih spojev zagotavljajo tesnenje tudi pri zelo nizkih temperaturah in močnih nalivih vgrajeno Roto

Prikaži več

Podatki o stavbi Vrsta izkaznice: merjena nestanovanjska Pošta Lokev katastrska občina 2459 številka stavbe de

Podatki o stavbi Vrsta izkaznice: merjena nestanovanjska Pošta Lokev katastrska občina 2459 številka stavbe de Pošta Lokev katastrska občina 2459 številka stavbe 198 1220201 del stavbe 2 1970 Lokev 159 a, 6219 Lokev 4197/1 LOKEV : 51 Dovedena energija 283 kwh/m 2 a POVPREČNA RABA ENERGIJE PRIMERLJIVE STAVBE (283

Prikaži več

Številka: 271-2/2015 Datum: SPLOŠNA BOLNIŠNICA DR. FRANCA DERGANCA NOVA GORICA mag. Robert BIZJAK Padlih borcev 13a 5290 Šempeter pri Goric

Številka: 271-2/2015 Datum: SPLOŠNA BOLNIŠNICA DR. FRANCA DERGANCA NOVA GORICA mag. Robert BIZJAK Padlih borcev 13a 5290 Šempeter pri Goric Številka: 271-2/2015 Datum: 19.08.2015 SPLOŠNA BOLNIŠNICA DR. FRANCA DERGANCA NOVA GORICA mag. Robert BIZJAK Padlih borcev 13a 5290 Šempeter pri Gorici Podračun: 01100-6030279058 Telefon: 05 33 01452 Fa

Prikaži več

Vedno pod nadzorom, kjerkoli že ste

Vedno pod nadzorom, kjerkoli že ste Vedno pod nadzorom, kjerkoli že ste 02 Vedno pod nadzorom, kjerkoli že ste Daikin zagotavlja novo rešitev za nadzorovanje in krmiljenje glavnih funkcij stanovanjskih notranjih enot. Sistem deluje na uporabniku

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Laserliner tester napetosti AC tive Finder Kataloška št.: 12 3

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Laserliner tester napetosti AC tive Finder Kataloška št.: 12 3 SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 12 33 32 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Laserliner tester napetosti AC tive Finder Kataloška št.: 12 33 32 KAZALO 1. FUNKCIJE / UPORABA... 3 2. VARNOSTNI

Prikaži več

PODATKI O VLOŽNIKU prostor za potrditev prejema (ime in priimek oz. naziv pravne osebe) (naselje, ulica in hišna številka) (poštna številka in pošta)

PODATKI O VLOŽNIKU prostor za potrditev prejema (ime in priimek oz. naziv pravne osebe) (naselje, ulica in hišna številka) (poštna številka in pošta) PODATKI O VLOŽNIKU prostor za potrditev prejema (ime in priimek oz. naziv pravne osebe) (poštna številka in pošta) (telefon) (elektronska pošta) IZPOLNI OBČINA NAPOVED PODATKOV ZA ODMERO NADOMESTILA ZA

Prikaži več

100% IZMENJAVA ZRAKA PRI ZAPRTIH OKNIH, OHRANJANJE ENERGIJE, ENERGETSKI PRIHRANKI LOKALNI PREZRAČEVALNI SISTEM Z REKUPERACIJO MIKrovent Rekuperacija/o

100% IZMENJAVA ZRAKA PRI ZAPRTIH OKNIH, OHRANJANJE ENERGIJE, ENERGETSKI PRIHRANKI LOKALNI PREZRAČEVALNI SISTEM Z REKUPERACIJO MIKrovent Rekuperacija/o 100% IZMENJAVA ZRAKA PRI ZAPRTIH OKNIH, OHRANJANJE ENERGIJE, ENERGETSKI PRIHRANKI LOKALNI PREZRAČEVALNI SISTEM Z REKUPERACIJO MIKrovent Rekuperacija/ohranjanje toplote do 95 % pri 100 % izmenjavi zraka

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - 08 Inteligentne električne inštalacije.ppt [Združljivostni način]

Microsoft PowerPoint - 08 Inteligentne električne inštalacije.ppt [Združljivostni način] Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani Laboratorij za razsvetljavo in fotometrijo 3. letnik Elektrotehnika - 64138 Nizkonapetostne elektroenergetske inštalacije Inteligentne električne inštalacije

Prikaži več

Naš znak:

Naš znak: DRUŽBA ZA AVTOCESTE V REPUBLIKI SLOVENIJI DARS d.d. POGLAVJE 2 PROJEKTNA NALOGA za Izdelava projektne dokumentacije za izgradnjo poslovne stavbe DARS na lokaciji Grič Junij 2018 PROJEKTNA NALOGA ZA IZGRADNJO

Prikaži več

Univerza v Ljubljani Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo University of Ljubljana Faculty of Civil and Geodetic Engineering Jamova cesta Ljub

Univerza v Ljubljani Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo University of Ljubljana Faculty of Civil and Geodetic Engineering Jamova cesta Ljub Univerza v Ljubljani Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo University of Ljubljana Faculty of Civil and Geodetic Engineering Jamova cesta 2 1000 Ljubljana, Slovenija http://www3.fgg.uni-lj.si/ Jamova

Prikaži več

Untitled 2

Untitled 2 Projektna rešitev multimedijske opreme za muzej Lojzeta Slaka - Mirna Peč Bazaarhitektura, d.o.o. Mestni trg 9, Ljubljana Projektna rešitev multimedijske opreme za muzej Lojzeta Slaka - Mirna Peč Projekt

Prikaži več

Delavnica_3_6_2015 [Združljivostni način]

Delavnica_3_6_2015 [Združljivostni način] KI Energija 2015 Škofja loka 3. junij 2015 Prof. dr. Sašo Medved vodja LOTZ vodja usposabljanja za pridobitev licence neodvisnega strokovnjaka za izdelavo EI LOTZ Laboratorij za okoljske tehnologije v

Prikaži več

Untitled-1

Untitled-1 -$-... 1 100 95 75 25 5 0...... -$- -$web slo prospekt KOLOFON 9. december 2016 18:29:46 Narodna galerija Narodna galerija v Ljubljani, s stoletno tradicijo, utrjuje položaj najodličnejše slovenske kulturne

Prikaži več

FABER 2012-stran4

FABER 2012-stran4 4 SIL-K: THE SILENCE KEY Sil-K ACT, ACTIVE NOISE REDUCTION FABER je prvo podjetje, med proizvajalci kuhinjskih nap, ki je razvilo tehnologijo aktivnega zmanjšanja hrupa na svojih aparatih. Razvit je bil

Prikaži več

O G R E V A N J E VSEBINA 1. TEHNIČNO POROČILO 2. TEHNIČNI IZRAČUN 3. PREDRAČUNSKI POPIS 4. NAČRTI: Tloris pritličja list 1 Tloris 1.nadstropja list 2

O G R E V A N J E VSEBINA 1. TEHNIČNO POROČILO 2. TEHNIČNI IZRAČUN 3. PREDRAČUNSKI POPIS 4. NAČRTI: Tloris pritličja list 1 Tloris 1.nadstropja list 2 O G R E V A N J E VSEBINA 1. TEHNIČNO POROČILO 2. TEHNIČNI IZRAČUN 3. PREDRAČUNSKI POPIS 4. NAČRTI: Tloris pritličja list 1 Tloris 1.nadstropja list 2 Tloris tipične etaže od 2. do 5. nadstr. list 3 Tloris

Prikaži več

Einsatzgrenzendiagramm

Einsatzgrenzendiagramm Tehnični podatki LA 6ASR Informacije o napravi LA 6ASR Izvedba - Izvor toplote Zunanji zrak - Različica - Reguliranje - Mesto postavitve Zunanje - Stopnje moči Meje uporabe - Min. temperatura vode / Maks.

Prikaži več

Datum objave: :54 VPRAŠANJE Spoštovani, prosimo za informacijo - sklop 1, Laboratorijska oprema, digestorij, ali je potrebno ponuditi tud

Datum objave: :54 VPRAŠANJE Spoštovani, prosimo za informacijo - sklop 1, Laboratorijska oprema, digestorij, ali je potrebno ponuditi tud Datum objave: 25.09.2017 10:54 prosimo za informacijo - sklop 1, Laboratorijska oprema, digestorij, ali je potrebno ponuditi tudi poddigestorijske omarice in kakšne, za kakšen namen shranjevanja? Hvala,

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - MK 3 tehnicni sistemi.ppt

Microsoft PowerPoint - MK 3 tehnicni sistemi.ppt Opredelitev tehničnega sistema Proces prenosa naravnih sistemov v tehnični sisteme, kot posledica človekovega ustvarjanja 1 Uvod - kaj predstavlja tehnični sistem, splošni primeri Predstavitev primera

Prikaži več

Grad Fužine Prostor, kjer se srečujeta preteklost in sedanjost

Grad Fužine Prostor, kjer se srečujeta preteklost in sedanjost Grad Fužine Prostor, kjer se srečujeta preteklost in sedanjost Grajski ambient za nepozabne družabne in poslovne dogodke O gradu Ponudba Prostori 4 7 12 Uporabnina Oprema in storitve Kavarna in Catering

Prikaži več

OKROŽNO SODIŠČE V LJUBLJANI Tavčarjeva LJUBLJANA Opravilna številka: St 4961/2016 Maribor, Stečajni dolžnik: CASA d.o.o. - v stečaju,

OKROŽNO SODIŠČE V LJUBLJANI Tavčarjeva LJUBLJANA Opravilna številka: St 4961/2016 Maribor, Stečajni dolžnik: CASA d.o.o. - v stečaju, OKROŽNO SODIŠČE V LJUBLJANI Tavčarjeva 9 000 LJUBLJANA Opravilna številka: St 496/206 Maribor, 2.7.207 Stečajni dolžnik: CASA d.o.o. - v stečaju, Savska cesta 0, 000 Ljubljana, matična številka: 535684000,

Prikaži več

INFORMATOR BIROKRAT 1/2011

INFORMATOR BIROKRAT 1/2011 ta Veleprodaja Maloprodaja Storitve Računovodstvo Proizvodnja Gostinstvo Turizem Hotelirstvo Ticketing CRM Internetna trgovina Izdelava internetnih strani Grafično oblikovanje NOVOSTI IN NASVETI ZA DELO

Prikaži več

Svet Evropske unije EVROPSKI SVET

Svet Evropske unije EVROPSKI SVET Svet Evropske unije EVROPSKI SVET STRATEŠKI ORGAN EU Evropski svet je institucija EU, ki določa splošne usmeritve in prednostne cilje Evropske unije. Sestavljajo ga voditelji držav ali vlad držav članic

Prikaži več

Slika izdelka / product picture OGREVALNA TEHNIKA OPREMA ZA GRIJANJE HEATING APPLIANCES KONVEKTORSKI GRELNIKI / KONVEKTORSKI GRIJAČI / CONVECTOR HEAER

Slika izdelka / product picture OGREVALNA TEHNIKA OPREMA ZA GRIJANJE HEATING APPLIANCES KONVEKTORSKI GRELNIKI / KONVEKTORSKI GRIJAČI / CONVECTOR HEAER Slika izdelka / product picture OGREVALNA TEHNIKA OPREMA ZA GRIJANJE HEATING APPLIANCES KONVEKTORSKI GRELNIKI / KONVEKTORSKI GRIJAČI / CONVECTOR HEAERS Opis / description SI Naziv KONVEKTORSKI GRELNIK

Prikaži več

Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T

Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T pred požarnim preskokom Q FO za požarni preskok polnorazviti

Prikaži več

OBČUTEK TOPLINE ZA DOBRO POČUTJE OLJNI RADIATORJI gorenje.si

OBČUTEK TOPLINE ZA DOBRO POČUTJE OLJNI RADIATORJI gorenje.si OBČUTEK TOPLINE ZA DOBRO POČUTJE OLJNI RADIATORJI gorenje.si OBČUTEK TOPLINE ZA DOBRO POČUTJE Oljni radiatorji so odlična izbira za dodatno ogrevanje najrazličnejših prostorov. S pomočjo koles jih z lahkoto

Prikaži več

INOVATIVNA RAZSVETLJAVA ZA SKUPNOSTI Pametna ulična razsvetljava za varno, privlačno in trajnostno okolje.

INOVATIVNA RAZSVETLJAVA ZA SKUPNOSTI Pametna ulična razsvetljava za varno, privlačno in trajnostno okolje. www.lumenia.si INOVATIVNA RAZSVETLJAVA ZA SKUPNOSTI Pametna ulična razsvetljava za varno, privlačno in trajnostno okolje. INOVATIVNA RAZSVETLJAVA ZA SKUPNOSTI Pametna ulična razsvetljava za varno, privlačno

Prikaži več

UNIVERZA V NOVI GORICI POSLOVNO-TEHNIŠKA FAKULTETA VPLIV DELA Z RAČUNALNIKOM NA ZDRAVJE SEMINARSKA NALOGA PRI PREDMETU OSNOVE RAČUNALNIŠTVA Beti Grego

UNIVERZA V NOVI GORICI POSLOVNO-TEHNIŠKA FAKULTETA VPLIV DELA Z RAČUNALNIKOM NA ZDRAVJE SEMINARSKA NALOGA PRI PREDMETU OSNOVE RAČUNALNIŠTVA Beti Grego UNIVERZA V NOVI GORICI POSLOVNO-TEHNIŠKA FAKULTETA VPLIV DELA Z RAČUNALNIKOM NA ZDRAVJE SEMINARSKA NALOGA PRI PREDMETU OSNOVE RAČUNALNIŠTVA Beti Gregorc, Janja Mikuž, Lucija Vidrih Predavatelj: doc. dr.

Prikaži več

Zunanje žaluzije

Zunanje žaluzije Zunanje žaluzije Zunanje žaluzije LASTNOSTI - Moderna oblika z širokimi lamelami v obliki C, T, S ali Z ; - Lamele so izdelane iz visoko kakovostne aluminijaste zlitine in so zaradi trdnosti obojestransko

Prikaži več

PROGRAM ZDRAVJE V VRTCU

PROGRAM ZDRAVJE V VRTCU PROGRAM ZDRAVJE V VRTCU POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH ZA KREPITEV ZDRAVJA V ŠOLSKEM LETU Navodilo: Izpolni vsak tim izvajalk (vzgojiteljica in pomočnica vzgojiteljice) - ter posreduje koordinatorici

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Prevod SIOEN prezentacije

Microsoft PowerPoint - Prevod SIOEN prezentacije ZAŠČITA NA PODLAGI INOVACIJ Kratek pregled fasadnih oblog iz tekstilnih materialov Obrazložitev razlike med fasadnimi materiali in različnimi fasadnimi sistemi: Razlikujemo med sistemi oblog in prezračevanimi

Prikaži več

RAM stroj Nataša Naglič 4. junij RAM RAM - random access machine Bralno pisalni, eno akumulatorski računalnik. Sestavljajo ga bralni in pisalni

RAM stroj Nataša Naglič 4. junij RAM RAM - random access machine Bralno pisalni, eno akumulatorski računalnik. Sestavljajo ga bralni in pisalni RAM stroj Nataša Naglič 4. junij 2009 1 RAM RAM - random access machine Bralno pisalni, eno akumulatorski računalnik. Sestavljajo ga bralni in pisalni trak, pomnilnik ter program. Bralni trak- zaporedje

Prikaži več

Microsoft Word - NOVA DELOVNA OBLEKA - KAPA_KONCNI-3.doc

Microsoft Word - NOVA DELOVNA OBLEKA - KAPA_KONCNI-3.doc GASILSKA ZVEZA SLOVENIJE GASILSKA DELOVNA OBLEKA KAPA Standard kakovosti :GZS-DO-K-2013-1A Datum:24.09. 2013 1. PREDMET STANDARDA Ta standard se nanaša na kapo, ki je sestavni del gasilske delovne obleke.

Prikaži več

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : 191097 www.conrad.si LED PREMIČNA SVETILKA Z JAVLJALNIKOM GIBANJA Št. izdelka: 191097 1 KAZALO 1 NAMEN UPORABE...3 2 VARNOSTNI IN NEVARNOSTNI NAPOTKI...3

Prikaži več

Titelfolie. Lorem ipsum dolor sit amet, consecteluer iguat eget dolor y consetateur. Aenea, lorem ipsum, sit ligula. Arial, 18 pt, bold.

Titelfolie. Lorem ipsum dolor sit amet, consecteluer iguat eget dolor y consetateur. Aenea, lorem ipsum, sit ligula. Arial, 18 pt, bold. PERFECT CAR INTERIOR Novem Predstavitev podjetja PERFECT CAR INTERIOR 1) Vizija Strategija Vrednote Dejstva in podatki Kupci in reference Ponudba storitev Kariera Naša obljuba Stran 2 Vizija Strategija

Prikaži več

NASLOVNA STRAN Z OSNOVNIMI PODATKI O NAČRTU

NASLOVNA STRAN Z OSNOVNIMI PODATKI O NAČRTU 1.1 NASLOVNA STRAN Z OSNOVNIMI PODATKI O NAČRTU Načrt in številčna oznaka načrta 1 Načrt arhitekture Investitor / naročnik: Splošna bolnišnica Izola Polje 40 6310 Izola Objekt: Preureditev prostorov v

Prikaži več

Priloga 1: Konservatorski načrt za prenovo 1 Naslovna stran konservatorskega načrta za prenovo KONSERVATORSKI NAČRT ZA PRENOVO naročnik: ime in priime

Priloga 1: Konservatorski načrt za prenovo 1 Naslovna stran konservatorskega načrta za prenovo KONSERVATORSKI NAČRT ZA PRENOVO naročnik: ime in priime Priloga 1: Konservatorski načrt za prenovo 1 Naslovna stran konservatorskega načrta za prenovo KONSERVATORSKI NAČRT ZA PRENOVO naročnik: ime in priimek ter naslov naročnika oziroma firma in sedež naročnika

Prikaži več

NAČRT KUHINJSKE TEHNOLOGIJE N A S L O V N A S T R A N Z O S N O V N I M I P O D A T K I O N A Č R T U 1 NAČRT KUHINJSKE TEHNOLOGIJE investitor o

NAČRT KUHINJSKE TEHNOLOGIJE N A S L O V N A S T R A N Z O S N O V N I M I P O D A T K I O N A Č R T U 1 NAČRT KUHINJSKE TEHNOLOGIJE investitor o 7. N A S L O V N A S T R A N Z O S N O V N I M I P O D A T K I O N A Č R T U investitor objekt: OBČINA SLOVENSKA BISTRICA Kolodvorska 0, 230 SLOVENSKA BISTRICA CENTER STAREJŠIH SLOVENSKA BISTRICA projektna

Prikaži več

LEV omare TIPSKA KARTA original.cdr

LEV omare TIPSKA KARTA original.cdr program garderobnih omar S KLASIČNIM ali DRSNIM ODPIRANJEM VRAT LEV LEV Edinstven individulen program garderobnih omar, ki izpolnjuje vse vaše zahteve. Tako glede velikosti, funkcij in izgleda. Na izbiro

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - MK 3 tehnicni sistemi.ppt

Microsoft PowerPoint - MK 3 tehnicni sistemi.ppt Opredelitev tehničnega sistema Proces prenosa naravnih sistemov v tehnični sisteme, kot posledica človekovega ustvarjanja 1 Uvod - kaj predstavlja tehnični sistem, splošni primeri Predstavitev primera

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Samoevalvacija: POČUTJE UČENCEV V ŠOLI IN OCENA RAZLIČNIH ŠOLSKIH DEJAVNOSTI TER POGOJEV ZA DELO Šolsko leto 2018/19 PREDSTAVITEV REZULTATOV ANKETNEGA VPRAŠALNIKA ZA UČENCE OD 4. DO 9. RAZREDA IN UGOTOVITVE

Prikaži več

ZAVOD za trajnostni razvoj Kopra „KOPER OTOK“

ZAVOD za trajnostni razvoj Kopra „KOPER OTOK“ MANAGEMENT MESTNEGA SREDIŠČA Projekt oživljanja starega mestnega jedra MMS v Kopru Jana Tolja, svetovalka župana Mestna občina Koper Management mestnih središč NAKUPOVALNA SREDIŠČA Po letu 2000 ogromen

Prikaži več

Požarna odpornost konstrukcij

Požarna odpornost konstrukcij Požarna obtežba in razvoj požara v požarnem sektorju Tomaž Hozjan e-mail: tomaz.hozjan@fgg.uni-lj.si soba: 503 Postopek požarnega projektiranja konstrukcij (SIST EN 1992-1-2 Izbira za projektiranje merodajnih

Prikaži več

4

4 Naročnik: ELEKTRO Celje, podjetje za distribucijo električne energije d.d., Vrunčeva 2a, 3000 CELJE RTP 110/20 kv Vojnik Tehnična specifikacija za izgradnjo novega objekta RTP Vojnik A. SPLOŠNO VSEBINA

Prikaži več

BM2

BM2 MOBILNI PROSTORSKI PLINSKI GRELNIK Z DIREKTNIM Za gradbišča, manjše delavnice, plastenjake, steklenjake Direktno zgorevanje, ne potrebuje dimnika. Zelo hitra montaža ker priklopimo samo plinsko jeklenko

Prikaži več

ZBOR KRAJANOV KS VOJSKO

ZBOR  KRAJANOV KS VOJSKO VOJSKO Plani, cilji 2019 2022 Pripravil : B. Lapajne Program razvoja 2019-2022 Strateški dokument ( osnutek ), ki ga je Svet KS Vojsko sprejel na 22. redni seji 4. 12. 2017 Turizem kot panoga Kmetijska

Prikaži več

Microsoft Word - sostanj_jr_porocilo_test.doc

Microsoft Word - sostanj_jr_porocilo_test.doc 1 Načrt javne razsvetljave s študijo prihrankov in predlogom uskladitev z zakonodajo INVESTITOR: Občina Šoštanj Trg Svobode 12 3325 Šoštanj JAN ING d.o.o., Britof 179, 4000 Kranj Direktor: Janez Bukovec

Prikaži več

PRILOGA 1BNASLOVNA STRAN NAČRTA PRILOGA 1B NASLOVNA STRAN NAČRTA OSNOVNI PODATKI O GRADNJI naziv gradnje kratek opis gradnje OBNOVA KOPALIŠČA DOMŽALE

PRILOGA 1BNASLOVNA STRAN NAČRTA PRILOGA 1B NASLOVNA STRAN NAČRTA OSNOVNI PODATKI O GRADNJI naziv gradnje kratek opis gradnje OBNOVA KOPALIŠČA DOMŽALE PRILOGA BNASLOVNA STRAN NAČRTA PRILOGA B NASLOVNA STRAN NAČRTA OSNOVNI PODATKI O GRADNJI naziv gradnje kratek opis gradnje OBNOVA KOPALIŠČA DOMŽALE Obnova kopališča Domžale zajema izgradnjo novega olimpijskega

Prikaži več

Področje uporabe

Področje uporabe Regulator Področja uporabe Regulator DIALOG EQ je namenjen predvsem vodenju in nadziranju sistemov ogrevanja in hlajenja, lahko pa se uporabi tudi na različnih področjih avtomatizacije in inteligentnih

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - 9 Trzenje bancnih storitev ppt

Microsoft PowerPoint - 9 Trzenje bancnih storitev ppt Trženje bančnih storitev ŠC PET Višja šola Smer ekonomist (modul bančništvo) prosojnice predavanj Jožica Rihter, univ.dipl.ekon E.naslov: jorko.rihter@gmail.com november 2018 1 Načelo tržnosti Oziroma

Prikaži več

SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : MERILNIK TEMPERATURE / VLAGE / UDOBJA Št. izdelka:

SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : MERILNIK TEMPERATURE / VLAGE / UDOBJA Št. izdelka: SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : 672647-672648 www.conrad.si MERILNIK TEMPERATURE / VLAGE / UDOBJA Št. izdelka: 672647-672648 1 NAMEN UPORABE Izdelka sta namenjena za merjenje temperatur

Prikaži več

Predloga za pisanje diplomske naloge

Predloga za pisanje diplomske naloge Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Matic Eržen Razvoj svetilke za zunanjo osvetlitev kulturnih spomenikov Diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Mentor: doc. dr. Matej B. Kobav,

Prikaži več

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : 646217 www.conrad.si BREZŽIČNI MERILNIK TEMPERATURE IN ZRAČNE VLAGE Št. izdelka: 646217 1 KAZALO VSEBINE 1 NAMEN UPORABE... 3 2 NAVODILA ZA VARNOST...

Prikaži več

Microsoft Word - VS_Kranjc_Marko_1990_R

Microsoft Word - VS_Kranjc_Marko_1990_R MARKO KRANJC OPTIMIZACIJA JAVNE RAZSVETLJAVE OBČINE KRŠKO Krško, maj 2012 Diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa 1. stopnje OPTIMIZACIJA JAVNE RAZSVETLJAVE OBČINE KRŠKO Študent:

Prikaži več

NexiLite Pregled izdelka Novi produkti NexiLite Enostavni in zanesljivi v prvi klasi

NexiLite Pregled izdelka Novi produkti NexiLite Enostavni in zanesljivi v prvi klasi NexiLite Pregled izdelka Novi produkti NexiLite Enostavni in zanesljivi v prvi klasi NexiLite, konkreten in Novi produkti zasilne razsvetljave NexiLite, enostavnost na prvem mestu NexiLite je nova paleta

Prikaži več

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJ Elektrotehnika Močnostna elektrotehnika PO

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJ Elektrotehnika Močnostna elektrotehnika PO UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJ Elektrotehnika Močnostna elektrotehnika POROČILO PRAKTIČNEGA IZOBRAŽEVANJA v TERMOSOLAR d.o.o.,

Prikaži več

dezis geodetske storitve Goriška cesta 12 SI Ajdovščina T: F: Predhodni elaborat etažne las

dezis geodetske storitve Goriška cesta 12 SI Ajdovščina T: F: Predhodni elaborat etažne las dezis geodetske storitve Goriška cesta 12 SI- 5270 Ajdovščina T: 05 92 11 656 F: 05 92 11 657 info@dezis.si www.dezis.si Predhodni elaborat etažne lastnine Poslovno-stanovanjski objekt»vilavi«storitve

Prikaži več

4. SISTEM ZA ODVODNJAVANJE Obrobe po vasi meri Izbira nakita za vašo hišo! OBROBE Valovitke, betonske in opečne kritine VETRNA OBROBA UNI T1 VETRNA OB

4. SISTEM ZA ODVODNJAVANJE Obrobe po vasi meri Izbira nakita za vašo hišo! OBROBE Valovitke, betonske in opečne kritine VETRNA OBROBA UNI T1 VETRNA OB Valovitke, betonske in opečne kritine VETRNA OBROBA UNI T1 VETRNA OBROBA Z OKRASNIM TRIKOTNIKOM UNI T5 OBROBA ZA ČOP COP T1 OBROBA ZA ČOP COP T2 r. š.* 25, 28 ali 33 (odvisno od debeline strešne kritine

Prikaži več

MESTNA OBČINA MARIBOR Ulica heroja Staneta Maribor POROČILO O IZVAJANJU Projekta»KC Pekarna - Hladilnica«Pripravljeno skladno s 15. členom Ured

MESTNA OBČINA MARIBOR Ulica heroja Staneta Maribor POROČILO O IZVAJANJU Projekta»KC Pekarna - Hladilnica«Pripravljeno skladno s 15. členom Ured MESTNA OBČINA MARIBOR Ulica heroja Staneta 1 2000 Maribor POROČILO O IZVAJANJU Projekta»KC Pekarna - Hladilnica«Pripravljeno skladno s 15. členom Uredbe o enotni metodologiji za pripravo in obravnavo investicijske

Prikaži več

Microsoft Word - NACRT_JAVNE RAZSVETLJAVE.doc

Microsoft Word - NACRT_JAVNE RAZSVETLJAVE.doc NAČRT JAVNE RAZSVETLJAVE Številka: 354-0019/2009-1 Divača, Marec 2009 KAZALO: 1. UVOD... 1 2. PODATKI O UPRAVLJALCU JAVNE RAZSVETLJAVE... 3 2.1. PODATKI O UPRAVLJALCU... 3 2.2. STATISTIČNI PODATKI... 4

Prikaži več

Microsoft Word - DIPLOMSKA NALOGA2

Microsoft Word - DIPLOMSKA NALOGA2 UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA GRADBENIŠTVO Dijana Božić IDEJNA ZASNOVA PROSTORSKE REŠITVE IN VIZUALIZACIJA DNEVNE SOBE Diplomsko delo Maribor, avgust 2011 Diplomsko delo univerzitetnega študijskega

Prikaži več

Microsoft Word - Predpisi_inšpektorat.docx

Microsoft Word - Predpisi_inÅ¡pektorat.docx SKUPNA OBČINSKA UPRAVA MEDOBČINSKEGA INŠPEKTORATA IN REDARSTVA MESTNE OBČINE NOVO MESTO IN OBČINE STRAŽA I. NADZOR NAD PREDPISI POSAMEZNE OBČINE USTANOVITELJICE SKUPNE OBČINSKE UPRAVE 1. MEDOBČINSKI INŠPEKTORAT

Prikaži več

Termostatska glava Halo Termostatske glave Z vgrajenim tipalom

Termostatska glava Halo Termostatske glave Z vgrajenim tipalom Termostatska glava Halo Termostatske glave Z vgrajenim tipalom IMI HEIMEIER / Termostatske glave in radiatorski ventili / Termostatska glava Halo Termostatska glava Halo Termostatska glava Halo se uporablja

Prikaži več

VPELJAVA MDM V DRŽAVEM ZBORU MATJAŽ ZADRAVEC

VPELJAVA MDM V DRŽAVEM ZBORU MATJAŽ ZADRAVEC VPELJAVA MDM V DRŽAVEM ZBORU MATJAŽ ZADRAVEC Državni zbor v številkah 90 poslancev 9 + 1 poslanska skupina 150+ mobilnih naprav (OS Android, ios) 500+ internih uporabnikov, 650+ osebnih računalnikov, 1100+

Prikaži več