Novosti verzije 6

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Novosti verzije 6"

Transkripcija

1 Poletni seminar 2012 SAOP icenter Trgovina in proizvodnja Gradivo je namenjeno izključno uporabnikom SAOP icentra! Julij 2012 SAOP računalništvo Cesta Goriške fronte Šempeter pri Gorici Slovenija Tel.: Fax: E-posta: Spletna stran: P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 0.

2 Kazalo vsebine Dnevni red seminarja... 3 e-računi... 4 Izstavljanje e-računov... 5 Obvezni podatki za pripravo XML datoteke e-slog... 5 Obvezni podatki za pripravo XML datoteke e-ovojnica... 6 Obvezni podatki za pripravo PDF datoteke e-ovojnica... 7 Izstavitev e-račune v Fakturiranju... 7 Izstavitev e-račune v Obračunu storitev... 8 Uvoz e-računov v knjigi prejetih računov... 9 Naročanje dobaviteljem...11 Priprava naročil dobaviteljem pod kodo...11 Avtomatsko formiranje naročil dobaviteljem iz naročil kupcev in stanja zalog...13 Gumb»Avtomatsko formiranje naročil«na strani Dobaviteljev...17 Priprava naročil dobaviteljem po naročilih kupcev...17 Delo s ceniki...19 Preglednica Cenik artiklov...20 Vnos cen...20 Množično spreminjanje cen...22 Gibanje cen...24 Brisanje cen iz cenika...25 Kalkulacija cen...26 Uvoz cenikov...29 Zapis cene v cenik ob vnosu dokumenta (F3)...31 Čarovnik uvoza podatkov...33 Uvoz podatkov s pomočjo čarovnika...34 Upravljanje s specifikacijami uvoza...36 Popusti za stranke...41 Primer uporabe...41 Nastavitve cenikov in ponujanje cen...44 Komerciala...48 Napredno upravljanje cenikov...49 Upravljanje popustov P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 1.

3 Priprava nabavnih in prodajnih akcij...54 Upravljanje pogodb...56 Rešitev bo omogočala še...59 Uporaba funkcijskih tipk za hitro delo in dostopa do informacij...61 Hitra tipka F5 ''nabiranje v košarico''...61 Hitra tipka F6 preračun količine - cene...63 Preračun cene...65 Hitra tipka F7 pregled podatkov artikla...66 Hitra tipka F8 pregled zaloge in cen...70 Hitra tipka F9 pregled prodaje artikla za stranko...76 Prenos podatkov trgovinskih modulov v knjigovodstvo...78 Knjiženje Gotovinske prodaje v Dvostavno knjigovodstvo...78 Izpis rekapitulacije...78 Nastavitve za knjiženje (trgovina na drobno)...79 Prenos Blagajniško poslovanje in Dvostavno knjigovodstvo...82 Razbremenitev zaloge iz Materialno skladiščnega poslovanje glede na izdano vrednost iz skladišča...85 Temeljnica nabave in porabe...87 Namen programa Nabava, Poraba...87 Knjižne skupine...88 Novosti icenter za Trgovino in proizvodnjo...90 Vgrajen sistem akcij...90 Masovni izvoz računov za e-slog...90 Obračun kala in knjiženje...91 Polnjenje podatka o minimalni zalogi na artikel...92 Odjava konsignacije v Materialno skladiščnem poslovanju Odklepanje odpremnih nalogov pojasnitev morebitnih težav Zapis blagajniških prejemkov iz Fakturiranja ali Dobaviteljev in kupcev Trgovina na drobno kontrola polja dokument Interni prenosi v Trgovini na drobno Nastavitve Interni premik med poslovalnicami Interni premik iz veleprodaje v maloprodajo Interni premik iz maloprodaje v veleprodajo Kartica artikla in vpogled v dokument iz kartice P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 2.

4 Dnevni red seminarja E-Računi in brezpapirno poslovanje Registracija na izdajanje in prejemanje e-računov Izstavitev e-računa Prejetje e-računa Naročanje dobaviteljem in spremljanje potrebe po zalogah Avtomatsko formiranje na osnovi minimalne zaloge Priprava naročil dobaviteljem glede na sezonske potrebe Priprava naročil glede na potrebe kupcev Sistem cenikov, popustov in akcij v icentru Rokovanje s ceniki (priprava, primerjava, pregled in sledenje spremembam) Postavitev sistema popustov in rabatov glede na skupine kupcev in artiklov Priprava prodajnih akcij in sledenje le-tem Uporaba hitrih tipk v trgovini icenter F5 vnos dokumenta s pregledom zaloge in cen F6 preračun količine in odbitek DDV F7 pregled podatkov vseh artikla F8 pregled zaloge in cen F9 pregled kartice artikla za stranko Prenos podatkov v knjigovodstvo iz trgovine Knjiženje izdanih računov in zapiranje terjatev z gotovinskim plačilom Prenos dnevnega izkupička iz trgovine in blagajniškega poslovanja Knjiženje porabe/izdaje na stroške oz. odhodke Razno Izpostavitev novosti po modulih v zadnjem letu glede na objavljeno Vaša vprašanja in diskusija s predavateljem P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 3.

5 e-računi Omogočeno je, da se lahko pri svoji banki odločite za pošiljanje in prejemanje eračunov. To pomeni, da dosedanji način tiskanje računa pakiranje v kuverte plačevanje poštnine odpiranje prejete pošte za račune odpade. Tako je icenter v celoti podprt s pripravo eovojnice in tudi z uvažanjem le-te. Izstavljajte, pošiljajte in prejemajte e-račune, da si zmanjšate stroške s pošiljanjem in knjiženjem ter se na zelo preprost način izognete napakam zaradi nepazljivega zajema podatkov. E-Račun je elektronski način izmenjevanja dokumentov, kot je na primer račun, vendar lahko s tem izmenjujete tudi druge datoteke. Sistem je zasnovan tako, da poteka med dvema partnerjema Izstavitelj-Prejemnik računa po vnaprej določenem sporazumu. Vsakdo se lahko odloči, da bo e-račune samo prejemal ali samo izstavljal oz. oboje. E-Računi za enkrat potekajo samo preko Halkomove informacijske rešitve za prenos e-ovojnice na spletno banko ali prenos e-ovojnice iz spletne banke v SAOP icenter. S SAOP icentrom v Fakturiranju (in od jeseni tudi v Obračunu storitev) lahko pripravite sami e-ovojnico za uvoz v Halcom aplikacijo spletnega bančništva. E-Ovojnica je sestavljena iz treh datotek in imajo enako ime, ki se samo različno končajo primer: *IRacun RA-111.xml - datoteka e-slog * IRacun RA-111_env.xml - datoteka e-ovojnica * IRacun RA-111.pdf - datoteka *.pdf kot priloga za izpis Za vsako od datotek veljajo posebna pravila, ki jih je potrebno upoštevati, da lahko pričnemo z uporabo izdajanja e-računov. Za uspešno uporabo potrebujete na svojem računalniku ustrezno digitalno potrdilo in orodje za podpisovanje XML datotek kot je določeno s strani banke v kolikor datoteke niso ustrezno podpisane se bojo pojavile na strani prejemnika e-računa težave. Vaš ponudnik bančnih storitev vam lahko tudi zagotovi arhiv e-računov. S strani SAOP je zagotovljena ponovna priprava e-računa in tudi hranjenje datotek na področju, kjer jih odvzame spletna aplikacija vaše banke in jih zamakne v podmapo»accepted«, ko gre za izstavljanje. Na strani prevzema e-ovojnice, se vse 3 datoteke shranijo na področje SAOP dokumentacijskega sistema na stranko in podmapo prejeti računi, od kjer se tudi odpira predogled preko ikone za odpri priponko P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 4.

6 Izstavljanje e-računov Fakturiranje in Obračun storitev omogoča v celoti masovno pripravo e-ovojnic za nemoteno izstavljanje e-računov in ob enem tisk za lasten arhiv. Obvezni podatki za pripravo XML datoteke e-slog Da pripravimo datoteko z vsemi podatki moramo imeti urejene nastavitve modula, šifrante in v celoti izpolnjen dokument računa. Nastavitve: - Uporaba sklica na številko je obvezna - Stranka uporabnik v nastavitvah mora imeti: o Naziv stranke (1,2,3) o Ulica s hišno številko o Kraj o Državo Šifra in naziv! o Pošto o Davčno številko o Zavezanec za DDV Šifrant strank (Plačnik kupec): - Šifra kupca - Naziv stranke (1,2,3) - Ulica s hišno številko - Država Šifra in naziv! - Pošta - Davčna številka - Zavezanec za DDV - Oznaka statusa - Prejeminik e-računov Šifrant artiklov, če izdajate e-račun iz Fakturiranja (SaopFAK): - Šifrant merskih enot (mora imeti pravilno izpolnjen podatek: e-slog) - Šifra artikla - Naziv artikla (1,2) - Tip artikla - Merska enota - Šifra davka z odstotkom DDV Račun splošno: P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 5.

7 - Šifra denarne enote, če izdajate e-račun iz Fakturiranja (SaopFAK), sicer je privzeto EUR - Datum računa - Datum opravljanja - Datum zapadlosti plačila Račun vrstice: - Količina - Prenaša se Opis za DDV [ni obvezen!] Obvezni podatki za pripravo XML datoteke e-ovojnica Da pripravimo datoteko z vsemi potrebnimi podatki moramo najprej urediti stranko, ki je v nastavitvah fakturiranja kot izdajatelj računov. Stranka mora imeti vpisan bančni račun in tudi potrjen spodaj gumb 'Vpiši TRR'. V primerih, ko želimo, da nam določeni kupci nakažejo sredstva na en račun, drugi na drugega, moramo pripravljat e-račune ločeno za vsak bančni račun posebej, ko ga spremenimo v stranki uporabnika programa preko gumba Vpiši TRR P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 6.

8 Obvezni podatki za pripravo PDF datoteke e-ovojnica Da pripravimo ustrezno datoteko z vsemi potrebnimi podatki moramo najprej urediti ustrezen obrazec preko QRD oblikovanja, kar velja opozoriti predvsem uporabnike, ki za tisk računov uporabljajo predtiskane obrazce, ker ob pripravi datoteke, bo samo to kar tiskalnik tiska. Izstavitev e-račune v Fakturiranju Poglejmo si primer izvoza enega e-računa: Na preglednici izdanih računov izberemo ikono za izvoz in Priprava e-računov Nastavitveno okno izpolnimo po potrebi s parametri od do, kar želimo, da se vzame v okvir znotraj katerega se bodo pripravili e-računi v kolikor obstajajo plačniki, ki so prejemniki e-računa. Določimo vrsto računa Izberemo ustrezno obliko naziv izpisa, ki bo osnova za PDF Izberemo mapo, kjer se formirajo datoteke P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 7.

9 Kljukica Samo v datoteke računi, ki so za e-račune, se ne natisnejo sočasno Kljukica Uporabi obstoječo priponko računa samo za ponovitev postopka ali že natisnjene račune, ki imajo kopijo, takrat se ta priponka določi v e-ovojnico. Kljukica Podatek podjetja samo davčna številka vedno ko se pripravijo pravi e- Računi. Kljukica Ne izvozi črtne šifre pripravi datoteko brez podatka črtna šifra Kljukica Dodaj Priponka (o.) k vsakemu računu lahko pripnete določeno priponko, ki je lahko kot priloga k računu primer popis dela ali priloga k začasni ali končni situaciji itd.. Pripeta priponka računa se ob potrditvi kljukice pripne v e-ovojnico in tako pošlje z e- Računom. Polje Opis omogočen dodaten opis k e-računom Na potrdi se pripravijo datoteke in sledi samo še okno informacija, da je postopek končan in dalje nadaljujemo v bančnem programu. Izstavitev e-račune v Obračunu storitev Poglejmo si primer izvoza enega e-računa: Na preglednici Obračuni izberemo ikono za izvoz in Priprava e-računov P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 8.

10 Nastavitveno okno izpolnimo: Določimo vrsto računa, najbolj običajna je 380 račun Izberemo mapo, kjer se formirajo datoteke Izberemo ustrezno obliko naziv izpisa, ki bo osnova za PDF Kljukica Samo v datoteke računi, ki so za e-račune, se ne natisnejo sočasno Kljukica Podatek podjetja samo davčna številka vedno ko se pripravijo pravi e- Računi. Polje Opis omogočen dodaten opis k e-računom Na Potrdi se pripravijo datoteke in sledi samo še okno informacija, da je postopek končan in dalje nadaljujemo v bančnem programu. Uvoz e-računov v knjigi prejetih računov Poglejmo si primer uvoza enega e-računa: V Knjigi prejetih računov na zavihku prejeti računi kliknemo na gumb uvoz podatkov in izberemo Uvoz e-računov. Odpre se nam spodnje okno, kjer izberemo iz katere mape bomo P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 9.

11 uvažali e-račune in v katere knjige dokumentov jih bomo vnesli. (Datoteke v to mapo izvozimo iz aplikacije za prejemanje e-računov (Abacom, Proklik, UJP)) V primeru, da izberemo kljukico v polje: Ob uvozu pripravi še plačilni nalog nam pripravi plačilni nalog v PP, sicer ne. Ko potrdimo se nam račun uvozi v knjigo prejetih računov. Izpolnijo se nam osnovni podatki, podatki za davke, prilepi pa se nam tudi slika računa v pdf obliki, ki je v e-ovojnici. V kolikor so težave s podatki ali datotekami se odpre dnevnik prenosa, ki sporoči ugotovljeno odstopanje. Pozoren je potrebno biti predvsem, da prejemate račune namenjene vam in da so res potovali preko sistema za e-račune. Dopolnitev 6.19 december 2011 Izvoz v e-račune smo dopolnili z novo verzijo ovojnice (1.5). Izvoz stare (1.4) ovojnice je še vedno mogoč tako, da pred pritiskom na gumb Potrdi držimo tipko Shift. Uporabniki UJP trenutno lahko samo sami med seboj uporabljajo e-račune, ne morejo na strani UJP pa izstavljat računov za fizične osebe in podjetja, ki imajo banko in ravno tako ne morejo podjetja izstavit e-računov uporabniku UJP-ja P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 10.

12 Naročanje dobaviteljem Priprava naročil dobaviteljem pod kodo To je pripomoček, ki omogoča pripravo naročil dobaviteljem s prikazom podatkov v preglednici in možnostjo spreminjanja določenih podatkov. Funkcionalnost se omogoči z aktivacijsko kodo. Ob zagonu: V primeru, da pripomoček ni bil še aktiviran se odpre okno: Vpiše se aktivacijska koda, ki Vam jo posreduje podjetje SAOP d.o.o. V primeru pravilne kode se pojavi informacija: Nato se odpre nastavitveno okno za pripravo naročil dobaviteljem: P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 11.

13 Glede na izbrane parametre se podatki prikažejo v preglednici: P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 12.

14 Tu se lahko dopolni oziroma spremeni količina za naročilo in dobavitelj. Vpišemo še želeni dobavni rok in datum naročila. Ob pritisku na gumb se prikaže še potrditev: Ob potrditvi se pripravijo naročila dobaviteljem za artikle, ki imajo izpolnjeno količino in izbranega dobavitelja. Po končani obdelavi se prikaže še okno: obdelave. in odpre se preglednica naročil dobaviteljem za nadaljnje Avtomatsko formiranje naročil dobaviteljem iz naročil kupcev in stanja zalog P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 13.

15 To je pripomoček, ki omogoča pripravo naročil dobaviteljem s prikazom podatkov v preglednici in možnostjo spreminjanja določenih podatkov. Funkcionalnost se omogoči z isto aktivacijsko kodo kot pripomoček Priprava naročil dobaviteljem. Obdelava deluje na podoben način z razliko, da se količine izračunavajo glede na trenutno potrebo, ki izhaja iz prejetih naročil kupcev. Ob izbiri se odpre nastavitveno okno za pripravo naročil dobaviteljem: P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 14.

16 P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 15.

17 V primeru na sliki so prikazane možnosti, ki so na voljo pri pripravi naročil dobaviteljem iz potreb naročil kupcev: Tu se lahko dopolni oziroma spremeni količina za naročilo in dobavitelj. Vpišemo še želeni dobavni rok in datum naročila. Ob pritisku na gumb se prikaže še potrditev: Ob potrditvi se pripravijo naročila dobaviteljem za artikle, ki imajo izpolnjeno količino in izbranega dobavitelja. Po končani obdelavi se prikaže še okno: obdelave. in odpre se preglednica naročil dobaviteljem za nadaljnje P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 16.

18 Gumb»Avtomatsko formiranje naročil«na strani Dobaviteljev Ob aktiviranju tega gumba se odpre pogovorno okno, v katerem se nastavi vse želene podatke za avtomatsko formiranje naročil dobaviteljem na podlagi minimalne zaloge. Pogoj za pravilno delovanje avtomatskega formiranja naročil je, da so pravilno izpolnjeni podatki v šifrantih artiklov, v skladiščih in da so pravilno izpolnjena prejšnja naročila. Ob aktiviranju se odpre naslednje nastavitveno okno: Priprava naročil dobaviteljem po naročilih kupcev Na strani naročil kupcev je na voljo obdelava ''Formiranje naročil dobaviteljem'', ki omogoča na podlagi naročil kupcev pripravo naročil dobaviteljem v nekoliko omejenem naboru podatkov in možnosti ter največja razlika od pripomočka v tem, da se naročila pripravijo brez možnosti predhodne kontrole in vmesnega urejanja. Postopek izvedemo preko naslednjega okna: P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 17.

19 Po kliku na gumb izvajaj program samo javi v kolikor so ali niso pripravljena naročila P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 18.

20 Delo s ceniki Upravljanje cenikov je v icentru mogoče z več strani glede na način vnosa cen c cenik in dalje nadzor nad veljavnimi cenami. Kot prvo, bi omenil, da posamezna cena, ki je zapisana v cenik za artikel je vedno vezana na datum začetka veljavnosti, kar nam omogoča, da cen ne brišemo ali popravljamo ampak spremembe vedno izvajamo preko dodajanja cen z novim datumom pričetka veljavnosti. Kerna en dan v enem ceniku lahko velja samo ena cena s tem omogočamo sledenje spremembam cen in v časovnem sledenju lahko tudi določeno ceno nastavimo na obdobje veljave, ki se po poteku samodejno povrne v veljavo predhodna cena. Na sam vnos podatka cene v cenik si velja zapomnit, da poleg ročnega vnosa cen na artikel, je omogočen tudi masovni uvoz cenika iz raznih datotek in zapis cen iz posameznega dokumenta, ki ga vnesemo v sistem (primer: prevzemni list, predračun, ), da se pod določenimi pogoji samodejno zapišejo cene v cenik. Ob tem, ko omenjamo, da lahko na en dan za en artikel v enem ceniku velja samo ena cena naj dopolnim, da je lahko veljavnih cen grede na količino do 6 (v kolikor ni navedenih cen za količino velja osnovna cena) P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 19.

21 Preglednica Cenik artiklov V oknu Cenik artiklov je prikazan seznam cena artiklov. Nad preglednico sta polji Cenovno področje in Datum, ki opredeljujeta cenik, ki ga vidimo v preglednici. V Cenovno področje vpišemo ali izberemo šifro cenovnega področja, ki ga želimo imeti v preglednici. V Datum vpišemo ali izberemo datum veljavnosti cenika. Ter izbira Samo aktivni artikli, kjer se potem v preglednici izpišejo artikli, ki imajo status, da so aktivni. Pod preglednico so naslednji gumbi: Spremeni cene Briši cene (Alt S), ki omogoča množično spreminjanje cenika. (Alt B), ki omogoča množično brisanje cen iz cenika. Kalkulacija cenovnih kalkulacij na osnovi sestavnic enega nivoja. (Alt K), ki omogoča izdelavo, tiskanje in vnos v cenik Vnos cen Ob kliku na gumb podatke o ceni artikla. - Vnesi zapis (Insert) se odpre okno Cena artikla, v katero vpišemo P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 20.

22 Cenovno področje privzame se podatek iz preglednice Cenik artiklov in ga ni možno spreminjati. Šifra artikla vpišemo oziroma izberemo šifro artikla, ki ji vpisujemo ceno. Datum začetka vpišemo oziroma izberemo datum, od katerega dalje bo veljala vnesena cena. Datum konca vpišemo oziroma izberemo datum, do katerega bo veljala vnesena cena. Če ni izpolnjeno, pomeni, da velja do pričetka veljavnosti druge cene iz cenika za isti artikel. Prodajna cena višemo prodajno ceno artikla. Cena z DDV izberemo ali je vnesena prodajna cena z ali brez DDV. Ob kliku na gumb - O artiklu (Alt L, F7) se odpre okno za hitri vpogled v osnovne podatke in cene artikla. Spremeni ceno šifre za primerjavo če dobi šifro za primerjavo za ta artikel, potem še tem artiklom spremeni cene P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 21.

23 Akcijska cena označimo ali je vnesena cena akcijska ali ne. Količina / Cena določimo za kolikšno prodano naročeno količino velja drugačna cena, na voljo imamo do 5 različnih količin in cen. Množično spreminjanje cen Množično spreminjanje cenika artiklov zaženemo tako, da najprej v preglednici Cenik ariklov kliknemo na gumb Spremeni cene (Alt S). Odpre se okno Spremeni cene P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 22.

24 IZ CENIKA Cenovno področje vpišemo oziroma izberemo šifro cenovnega področja, ki je osnova za pripravo novih cen. Datum veljavnosti Vpišemo oziroma izberemo datum veljavnosti cenika, ki je osnova za pripravo novih cen. V CENIK Cenovno področje vpišemo oziroma izberemo šifro cenovnega področja z novimi cenami. Datum začetka vpišemo oziroma izberemo datum začetka veljavnosti novih cen. Datum konca vpišemo oziroma izberemo datum konca veljavnosti novih cen. Podatek je lahko prazen. Cena z DDV določimo ali bo nova cena veljala z DDV ali ne. Akcijski cenik določimo ali je nova cena akcijska ali ne. IZRAČUN CEN Faktor vpišemo faktor, s katerim se pomnožijo obstoječe cene, pri izračunu novih cen. Zaokrožitev Vpišemo oziroma izberemo znesek, na kateri se zaokrožijo novo izračunane cene. Način spremembe pove, kako se vpisujejo nove cene v cenik Dodajanje in popravljanje zapisov obstoječi zapisi se zamenjajo, novi zapisi se dodajo. Samo dodajanje zapisov dodajajo se samo novi zapisi IZBOR PODATKOV Šifra artikla vpišemo oziroma izberemo šifre artiklov, katerih cenik želimo spremeniti. Skupina artikla vpišemo oziroma izberemo šifre skupin artiklov, katerih cenik želimo spremeniti. Črtna šifra vpišemo črtne šifre artiklov, katerih cenik želimo spremeniti. Klasifikacija vpišemo oziroma izberemo klasifikacijske šifre artiklov, katerih cenik želimo spremeniti. Oddelek vpišemo oziroma izberemo oddelke, katerih cenik želimo spremeniti. Dobavitelj vpišemo oziroma izberemo šifre dobaviteljev, katerih cenik želimo spremeniti. Konsignant vpišemo oziroma izberemo šifre konsigantov, katerih cenik želimo spremeniti. Prikaz cen pred spreminjanjem cenika če izberemo to možnost se bo preden se popravijo cene prikazala preglednica z novimi cenami, katere lahko ročno popravimo. Po potrditvi te preglednice se bodo popravile cene v izbranem ceniku P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 23.

25 Gibanje cen Prikaz gibanja cene artikla zaženemo tako, da na vrstici preglednice na spustnem meniju izberemo Gibanje cene (Control G). Odpre se okno Gibanje cene artikla. Cenovno področje vpišemo oziroma izberemo šifro cenovnega področja, katerega gibanje cen želimo pregledovati. Artikel vpišemo oziroma izberemo šifro artikla, katerega gibanje cen v izbranem cenovnem področju (ceniku) želimo pregledovati. Datum vnesemo oziroma izberemo časovno obdobje, v katerem želimo pregledovati gibanje cen. Z izborom Opusti (Alt O), se vrnemo v preglednico Cenik artiklov. Z izborom Potrdi (Alt P), se prične analiza podatkov in odpre se okno preglednico rezultatov. Če izberemo Graf (Alt G), lahko pregledujemo gibanje cene artikla v obliki linijskega grafa P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 24.

26 Brisanje cen iz cenika Cene iz cenika lahko množično brišemo tako, da najprej v preglednici Cenik artiklov kliknemo na gumb Briši cene (Alt B). Odpre se okno za cen iz cenika. Tip brisanja izberemo, katere cene želimo brisati. Stare cene brišejo se cene, ki so starejše od trenutnega datuma in na trenutni datum niso več veljavne Celoten cenik brišejo se vse cene iz cenika POMEMBNO! P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 25.

27 V kolikor brišemo šifro cenika (Šifra cenovnega področja) s tem ne izbrišemo cen v ceniku in prav lahko se nam dogodi nevšečnost, da kasneje ponovno odpremo to šifro cenika in vstopijo v veljavo neželene-stare cene. Zto si velja zapomnit, da najprej se briše cene iz cenika nato še sam cenik! Kalkulacija cen Kalkulacijo cen po sestavnicah enega nivoja zaženemo tako, da najprej v preglednici Cenik artiklov kliknemo na gumb Kalkulacija (Alt K). Odpre se okno Cenovne kalkulacije. V zgornji del vnesemo izbor, katere sestave bomo obdelovali. Obdelujejo se samo artikli, ki imajo veljavno sestavnico P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 26.

28 Tip artiklov vpišemo oziroma izberemo tip artiklov, katerega sestavom želimo narediti cenovno kalkulacijo. Če je prazno, se obdelujejo vsi tipi artiklov. Šifra artikla vpišemo oziroma izberemo šifre artiklov, katerim želimo narediti cenovno kalkulacijo. Skupina artikla vpišemo oziroma izberemo skupine artiklov, katerih artiklom želimo narediti cenovno kalkulacijo. Črtna šifra vpišemo črtne šifre artiklov, katerih artiklom želimo narediti cenovno kalkulacijo. Klasifikacija vpišemo oziroma izberemo klasifikacije, katerih artiklom želimo narediti cenovno kalkulacijo. Oddelek vpišemo oziroma izberemo oddelke, katerih artiklom želimo narediti cenovno kalkulacijo. Datum cenikov vpišemo oziroma izberemo datum, ki velja za cene, ki se pri kalkulaciji uporabljajo iz cenikov. Marža višemo odstotek marže, ki ga želimo uporabljati pri cenovni kalkulaciji. Upoštevaj izmet označimo ali želimo pri razgradnji sestavnice upoštevati izmet ali ne. Materiali vnesemo podatke, ki se nanašajo na kalkulacijo sestavin, ki predstavljajo materiale (vsi tipi artiklov razen S in R). Cenovno področje vpišemo oziroma izberemo šifro cenovnega področja s cenami, ki se bodo primerjale z Skladišče vpišemo oziroma izberemo šifro skladišča MSP. Če se uporabljajo cene iz MSP, se uporablja cena vrednotenja zalog iz vnesenega skladišča. Če podatek ni izpolnjen se uporablja zadnja nabavna cena iz MSP. Pribitek vnesemo odstotek pribitka na vrednost materialov, ki se bo upošteval pri kalkulaciji. Delo - vnesemo podatke, ki se nanašajo na kalkulacijo sestavin, ki predstavljajo delo (tip artikla S) Cenovno področje vpišemo oziroma izberemo šifro cenovnega področja za vrednotenje dela. Če podatek ni izpolnjen, se delo ne vrednosti. Pribitek vnesemo odstotek pribitka na vrednost dela, ki se bo upošteval pri kalkulaciji. Stroji - vnesemo podatke, ki se nanašajo na kalkulacijo sestavin, ki predstavljajo stroje (tip artikla R) Cenovno področje vpišemo oziroma izberemo šifro cenovnega področja za vrednotenje strojev. Če podatek ni izpolnjen, se stroji ne vrednosti. Pribitek vnesemo odstotek pribitka na vrednost strojev, ki se bo upošteval pri kalkulaciji. Primerjalni cenik P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 27.

29 Cenovno področje vpišemo oziroma izberemo šifro cenovnega področja, katerega cene se bodo primerjale z pri kalkulaciji izračunanimi cenami. Cenovne kalkulacije sestavi V oknu Cenovne kalkulacije sestavi so prikazani sumarni podatki kalkulacije. S pomočjo izbora Zbirna kalkulacija (dvoklik, Enter) na spustnem meniju preglednice se nam odpore okno Zbirna kalkulacija s podatki za artikel na aktovni vrstici preglednice. Prikazani so zbirni podatki kalkulacije artikla po posameznih kategorijah. Spreminjamo lahko naslednje podatke: Materiali Pribitek spremenimo lahko predlagan odstotek pribitka na vrednost materialov. Sprememba velja samo za kalkulacijo, ki jo trenutno obdelujemo. Delo Pribitek spremenimo lahko predlagan odstotek pribitka na vrednost dela. Sprememba velja samo za kalkulacijo, ki jo trenutno obdelujemo. Stroji Pribitek spremenimo lahko predlagan odstotek pribitka na vrednost strojev. Sprememba velja samo za kalkulacijo, ki jo trenutno obdelujemo. Marža spremenimo lahko predlagan odstotek marže. Sprememba velja samo za kalkulacijo, ki jo trenutno obdelujemo. Za posameznimi kategorijami lahko s pomočjo izbora gumba (Podrobnosti) odpremo preglednico Podrobnosti cenovne kalkulacije z osnovnimi elementi kalkulacije izbrane kategorije. Na preglednici lahko spremenimo naslednji podatek: Cena spremenimo lahko ceno, ki se upošteva pri kalkulaciji. Sprememba velja samo za vrstico, na kateri se trenutno nahajamo. S pomočjo izbora Podrobnosti na spustnem meniju preglednice se nam odpore okno Podrobnosti cenovne kalkulacije s podatki za artikel na aktovni vrstici preglednice. Prikažejo se vsi elementi kalkulacije ne glede tip sestavine. Delovanje je enako, kot če prikaz podrobnosti izberemo iz Zbirne kalkulacije. Izvoz izračunanih cen v cenik P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 28.

30 Z izborom gumba (Izvoz podatkov) na preglednici Cenovne kalkulacije sestavi zaženemo prepis izračunanih cen v cenik artiklov. Najprej se nam odpre okno Izvoz izračunanih cen v cenik. V cenik Cenovno področje vpišemo oziroma izberemo šifro cenovnega področja, v katerega se bodo vpisale izračunane cene. Datum začetka vpišemo oziroma izberemo datum začetka veljavnosti novo vpisanih cen v cenik. Datum konca vpišemo oziroma izberemo datum konca veljavnosti novo vpisanih cen v cenik. Izračun cene zaokrožitev vpišemo oziroma izberemo na koliko bodo zaokrožene novo vpisane cene. Način prenosa izberemo kako naj se cene dodajajo v cenik. Izberemo lahko Dodajanje in popravljanje zapisov, ko neobstoječe zapise doda v cenik obstoječe pa spremeni ali Samo dodajanje zapisov, ki neobstoječe zapise dodaja obstoječe pa pusti nespremenjene. Uvoz cenikov Podatke o cenikih uvozimo tako, da najprej kliknemo na gumb Najprej se nam odpre okno uvoz cenika iz datoteke. - Uvoz podatkov. Vanj vnesemo podatke nastavitvi uvoza in o datoteki, iz katere uvažamo cenik. Uvoz je narejen s pomočjo standardnega SAOP čarovnika za uvoz podatkov. Izberemo lahko naslednja podatka: P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 29.

31 Predpona šifre artikla vnesemo predpono, ki jo uvoz doda pred šifro artikla pridobljeno iz vhodne datoteke. Uporablja se predvsem pri neštevilčnih šifrah artiklov, ko želimo različne dobavitelje ali proizvajalce ločiti s samo šifro blaga, tako, da imajo vsi artikli istega izvora enak začetek šifre. Dobavitelj vnesemo ali izberemo šifro dobavitelja iz šifranta strank. Uporablja se predvsem, če za povezavo s šifrantom artiklov uporabljamo dobaviteljevo šifro. Specifikacija vnesemo ali izberemo specifikacijo datoteke katero uvažamo. Pred uvažanjem moramo vnesti specifikacijo podatkov v datoteki. Datoteka vnesemo ali izberemo datoteko s podatki. Po izbrani specifikacij in datoteki s pomočjo gumba izbrane datoteke. Uvoženi podatki so prikazani v preglednici. sprožimo uvoz podatkov iz Vrstice, ki so obarvane rdeče, vsebujejo napake in ne bodo uvožene. Predvsem so to šifre artiklov, ki v šifrantu artiklov še ne obstajamo. Na tem mestu lahko z izborom gumba Dodaj artikle neobstoječe artikle tudi dodamo. Odpre se nam okno P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 30.

32 v katero vpišemo tip artikla in stopnjo DDV, ki jih bodo imeli novo dodani artikli. Če ob izhodu s Potrdi (Alt P) obstajajo nove cene za dodat v cenik, se odpre okno, v katerega vpišemo datum veljavnosti novega cenika in ali so v njem cene z vključenim DDV ali ne. Če specifikacija za tip datoteke še ne obstaja jo lahko naredimo in shranimo s pomočjo čarovnika za izdelavo specifikacij uvoza, ki ga zaženemo s pomočjo Dodajanje specifikacij. Pri dodajanju specifikacij moramo določiti mesto šifre artikla ali črtne šifre artikla ali dobaviteljeve šifre in cene. Za nove artikle lahko določimo tudi mesto dveh vrstic naziva artikla in merske enote. Zapis cene v cenik ob vnosu dokumenta (F3) Ko vnašamo artikle na posamezen dokument prodaje lahko opazimo, da cena ni vpisana v cenik ali bi predlagano ceno želeli spremeniti. Omogočena je uporaba funkcijske tipke F3 v polju cena, ko se nam tako že vnesena/spremenjena cena predlaga za vnos v cenik, ki je določen na dokumentu. Vnos/sprememba cene deluje tako na okenskem kot vrstičnem vnosu vrstic dokumenta P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 31.

33 Primer: V cenovnem področju 2 za ta artikel cene nisem imel veljavne na dan izstavitve računa in ko sem vnesel na vrstico računa ceno sem izbral tipko funkcijsko F3 in odpre se okno za zapis cene v cenik iz dokumenta ter na tekoči datum, kjer lahko še naknadno urejam/dopolnjujem podatke ostale podatke P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 32.

34 Čarovnik uvoza podatkov V nekaterih procesih SAOP icentra je možen uvoz podatkov iz zunanjih virov s pomočjo Čarovnika uvoza podatkov. Podatki so lahko shranjeni v datotekah različnih oblik najpogosteje v tekstovni ali MS Excel obliki. Poleg samega uvoza podatkov iz različnih datotek nam Čarovnik uvoza podatkov omogoča tudi upravljanje s specifikacijami. Za vsak vir podatkov, ki jih uvažamo, enkrat opišemo strukturo podatkovnega vira ter jo shranimo za kasnejšo uporabo. Ko kasneje želimo uvoziti podatke, samo izberemo datoteko s podatki in specifikacijo, ki opisuje strukturo podatkovnega vira ter uvozimo podatke. Običajno mesta, kjer lahko uporabljamo čarovnik za uvoz podatkov, prepoznamo po ikoni. Ob zagonu se odpre okno za uvoz podatkov s pomočjo čarovnika. Okna so prilagojena konkretnemu uvozu vsa pa vsebujejo pa običajno naslednje dele: Ikono za upravljanje s specifikacijami uvoza Vnosna polja za nastavitev uvoza, ki so prilagojena konkretnemu uvozu. Obvezna sestavina sta polji za izbor specifikacije uvoza in polno ime datoteke s podatki za P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 33.

35 uvoz. Poleg polja z imenom datoteke, se nahaja gumb, ki postane aktivna ob izboru specifikacije in imena datoteke. Preglednica z uvoženimi podatki, ki omogoča predogled podatkov, ki jih uvažamo v SAOP icenter. Uvoz podatkov s pomočjo čarovnika Po izbrani specifikaciji in vnesenem imenu datoteke s podatki za uvoz zaženemo uvoz s pomočjo gumba Uvoz ( zavihku prikazani podatki iz podatkovnega vira ). Najprej se nam odpre okno, na katerem so na prvem na drugem pa protokol uvoza, P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 34.

36 , kjer so prikazane tudi morebitne formalne napake na vrsticah podatkovnega vira. Opomba: Če je izbrana specifikacija, ki je še shranjena v obliki preteklih verzij čarovnika uvoza SAOP icentra, se v ozadju izvede pretvorba specifikacije v novo obliko. Ker lahko pri pretvorbi pride do neskladij, nas čarovnik uvoza pelje skozi korake za vnos/spremembo specifikacije. Ob zaključku se specifikacija shrani v obliki trenutne verzije čarovnika uvoza SAOP icentra. Z gumboma / lahko na oknih za vnos specifikacije dodatno preoblikujemo specifikacijo uvoza. To preoblikovanje specifikacije velja začasno samo za ta uvoz. Z gumbom Z gumbom predogled podatkov razveljavimo postopek uvoza podatkov s pomočjo čarovnika. se podatki iz čarovnika za uvoz podatkov uvozijo v preglednico za P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 35.

37 . Podatki na tej preglednici tudi obdelani v skladu s pravili posameznega uvoza podatkov. Pri nekaterih uvozih je v skladu s pravili možna tu tudi delno dopolnjevanje uvoženih podatkov. S pomočjo gumba potrdimo uvoz podatkov in podatki se v skladu s pravili trajno uvozijo v podatkovne baze. S pomočjo gumba zapustimo uvoz podatkov brez uvoza v podatkovne baze. Upravljanje s specifikacijami uvoza Upravljanje s specifikacijami zaženemo z izborom okno s preglednico specifikacij.. Z izborom puščice se nam opre P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 36.

38 Če želimo samo spremeniti ime specifikacije, izberemo v preglednici ime, ki ga želimo spremeniti in vtipkamo novo. S pomočjo ikon na vrhu preglednice lahko dodajamo novo specifikacijo, spreminjamo obstoječo ali brišemo obstoječo specifikacijo. Poleg tega lahko na preglednici specifikacij tudi izvozimo ali uvozimo specifikacijo. Vnos specifikacije uvoza Vnos oz. sprememba specifikacije poteka s pomočjo čarovnika v 4 korakih. 1. korak izbor oblike datoteke V prvem koraku izberemo obliko v kateri so shranjeni podatki, ki jih želimo uvažati s pomočjo čarovnika. Izbiramo lahko med raznimi tabelami (MS Office, Open Office,...), besedilnimi datotekam (podatki fiksnega formata ali ločeni z ločilom), XML datoteke, DBF ali MS Access podatkovne baze. 2. korak povezovanje podatkov V drugem koraku povežemo podatke iz izvorne datoteke s stolpci v preglednici v katero uvažamo podatke. Ekran v tem koraku se različen za različne oblike izvornih podatkov. Podatki, ki jim je potrebno obvezno dodeliti izvor so označeni pred imenom z, ostale podatke ( ) pa lahko povežemo ali ne. Pri vseh oblikah podatkov lahko tudi določimo število vrstic na začetku vhodne datoteke, ki jih želimo preskočiti P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 37.

39 V nadaljevanju je opisano povezovanje podatkov za štiri najbolj pogosto uporabljene oblike podatkov. Za ostale tipe poteka povezovanje na podoben način. Besedilne datoteke fiksnega formata Najprej v predogledu vhodnih podatkov na desni strani okna z dvoklikom določimo meje med različnimi podatki. V levem delu okna nato izberemo ime podatka v ciljni preglednici in nato izberemo v predogledu vhodnih podatkov stolpec z vhodnimi podatki tako, da kliknemo med dve meji. Besedilne datoteke ločene z ločili V levem delu okna izberemo ime podatka v ciljni preglednici in nato izberemo v predogledu vhodnih podatkov na desni strani okna stolpec z vhodnimi podatki P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 38.

40 MS Excel V levem delu okna nato izberemo ime podatka v ciljni preglednici in nato v predogledu vhodnih podatkov na desnem delu okna izberemo obseg podatkov. Povezavo vzpostavimo s tipko <Enter>. MS Excel 2007 V levem delu okna izberemo ime podatka v ciljni preglednici in nato izberemo v predogledu vhodnih podatkov na desni strani okna stolpec z vhodnimi podatki P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 39.

41 3. korak določitev oblike podatkov V tretjem koraku določimo obliko vhodnih podatkov npr. obliko zapisa datuma, ure, decimalno ločilo,... Poleg tega lahko tudi podrobneje določimo morebitno zamenjavo nizov v vhodnih podatkih po posameznih stolpcih ciljnih podatkov. 4. korak potrditev specifikacije V zadnjem koraku imamo predogled uvoženih podatkov in protokol uvoza. Če želimo shraniti specifikacijo za uporabo pri uvozih v SAOP icenter moramo vpisati naziv specifikacije in potrditi specifikacijo z gumbom <Izvedi>. Specifikacija uvoza se shrani in uvoz iz datoteke, na kateri smo definirali specifikacijo se izvede P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 40.

42 Popusti za stranke To je sitem v obliki šifranta, kjer z dodanimi pravili postavimo sitem, ki je ravno tako kot cene v ceniku postavljen na časovno razmejitev in nastopi v veljavo na določen dan in velja do datuma konca oz. velja do nastopa novega pravila v enakih okoliščinah, kar določa skupina artiklov in skupina strank v odvisnosti do količine. Primer vnosnega okna: Primer uporabe Pri sistemu popustov se določi ceno artiklu, artikel se razporedi v izbrano skupino, za katero velja določen % popustov. Kupce se ravno tako razporedi v skupine, ki predstavljajo določene višine popustov. Poglejmo primer Artikel 1 ima določeno prodajno ceno (19 ) in spada v 2. skupino za popuste P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 41.

43 Sistem popustov je zastavljen na tak način: Kupec B spada v 3. Gručo popustov. Kupec C nima določene gruče popustov Iz nastavitev pričakujemo predlaganje cene za artikel 1: - Pri kupcu A če nabavi do 5 enot ceno 19-5% rabata - Pri kupcu A če nabavi 5 enot ali več 19-4% popusta - 5% rabata P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 42.

44 - Pri kupcu C ceno 19 brez popustov in rabatov P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 43.

45 Nastavitve cenikov in ponujanje cen Nastavitve posameznega modula v icentru določajo kako se cena predlaga ob vnosu posameznega dokumenta. Velja si zapomnit, da v kolikor nastavljamo t.i. akcijske cenike se delovanje sistema popolnoma spremeni, saj se sistem vedno obnaša tako, da išče za našo stranko (kupec/dobavitelj) najugodnejšo možnost. V kolikor ne izpolnimo akcijskih cenikov so pravila nekoliko drugačna, saj se na strani redne prodaje najprej upošteva cena v ceniku, ki velja za stranko in v kolikor te cene nimamo se cena ponudi iz cenika, ki je določena na posamezni knjigi za poslovni dogodek(dopremni nalog/dobavnica) in v kolikor ne eno niti drugo ne obstaja cena ali ni izpolnjeno se predlaga cena iz cenika v nastavitvah modula. To so osnovna pravila predlaganja, razen za primere, ko imamo v sistem vpeljan sistem kartic zaupanja saj tam lahko določamo še dodatne cenike, ki veljajo pred omenjenimi ceniki. Kot posebno predlaganje cen je na strani maloprodaje (Trgovina na drobno) ko ne uporabljamo cenikov za predlaganje cen ob prodaji ampak sistem beleži po kartici zadnjo ceno postavljeni s kalkulacijo na prevzemnem listu. Primer: Cenik je možno določiti v fakturiranju Cenik pa je možno nastaviti tudi v naročilih kupcev in dobaviteljem. Na delu nabave ga določimo tako kot je na sliki: P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 44.

46 In na kupcih pa imamo dve možnosti in sicer na splošnih nastavitvah P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 45.

47 Ali pa še dodaten akcijski cenik na knjigi kupcev P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 46.

48 Kako dela program? V primeru nabave in prodaje VEDNO izbira najnižjo ceno iz možnih cenikov. V primeru, da imamo v ceniku za artikel vneseno ceno 25, v akcijskem ceniku pa 26 za 10 enot, 24 za 30 enot, bo program pri količini manjši od 30 enot predlagal ceno 25, ker je ugodnejša, šele v primeru 30 enot bo predlagal ceno 24. Posebno priporočilo V primeru uporabe sistemov cenikov s popusti ali pa ceniki vezani na količino, predlagamo, da se»običajnim«operaterjem z varnostnim sistemom onemogoči spreminjanje popustov ali cen. V takih sistemih naj bo za cene odgovorna določena oseba, ne pa vsi operaterji v sistemu nabave in prodaje. V primeru neupoštevanja tega priporočila se lahko pripeti, da se z sistemom cen in popustov lahko doseže manjšo ceno od nabavne, kar bi za uporabnika pomenilo gospodarsko škodo. Cene ki se določajo na centralnem sistemu MORAJO biti postavljene iz centrale. Vsako dodatno spreminjanje tako postavljenih cen, lahko pomeni gospodarsko škodo za katero SAOP ne odgovarja P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 47.

49 Komerciala Modul SAOP Komerciala povečuje učinkovitost podjetja pri poslovanju z dobavitelji in partnerji ter poenostavlja uresničevanje cenovnih politik. Podjetju zagotavlja: Učinkovito upravljanje cenikov, Gospodarno delo s popusti v dobro podjetja, Pregledno vodenje nabavnih in prodajnih akcij, Obvladovanje pogodbenih odnosov z dobavitelji in kupci. Rešitev SAOP Komerciala prav v povezavi z ostalimi moduli tvori celovit sistem za delo s kupci in dobavitelji, kar pomembno zmanjšuje obseg ročnega dela. Avtomatski prenos podatkov in povezava s SAOP moduli: Materialno skladiščno poslovanje Naročila dobaviteljev in kupcem Trgovina na drobno Fakturiranje Delovni nalogi Servisna dejavnost Katera podjetja so primerna za uporabo modula SAOP Komerciala? Podjetja, ki imate cilj privabiti kupce s pomočjo hitre priprave prodajnih trikov (akcij) Podjetja s področja trgovine in distribucije, pa tudi proizvodna podjetja, ki imajo v svojem programu trgovsko blago, oziroma izdelke drugih proizvajalcev Podjetja, ki imate preveč raznolik asortiman prodajnih artiklov in bi radi artikle obvladali z enostavnim sistem kalkulacij, izračuna cen, ipd. Podjetja, ki se želite aktivno in gospodarno ubadati s politiko cen, popustov in rabatov Podjetja, ki povečala učinkovitost in kakovost nabavno prodajnih pogojev Podjetja, ki bi rada v prvi vrsti povečala učinkovitost zaposlenih in kakovost dela P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 48.

50 Odgovoriti na vprašanje Zakaj je pametno upravljati vse iz enega mesta, oziroma zakaj ne bi to delali z različnih mest icentra? Če upravljaš iz več mest: - Razdrobljen vnos podatkov (npr.: podatke lahko vnašamo na več mestih in na različne načine) - Podatke težje povežemo z virom (npr.: sprememba cen artiklov zaradi prodajne akcije) Če upravljaš iz enega mesta: - Napredno pripomočki za vnos in pregled podatkov (npr.: Pregled popustov po skupinah in izjem) - Omogočena primerjava podatkov (npr.: cenikov) - Poenoten način dela oziroma vnosa podatkov (npr.: prodajne akcije) - Povezanost podatkov in sledljivost spremembam (npr.: Prodajna akcija akcijski cenik) Napredno upravljanje cenikov Rešitev vam zagotavlja: Večjo preglednost pri upravljanju cenikov Precej bolj enostavno upravljanje s ceniki Bistveno manj napak pri delu, saj se na primer lahko prepreči prodajo z izgubo Možnost predvidevanja zaslužka pri prodaji Modul SAOP Komerciala omogoča podjetju: Pregledovanje in urejanje več cenikov hkrati Oblikovanje novega cenika na osnovi obstoječega, s pomočjo kalkulacije ali uporabe enostavnih formul, ki so vnesejo v program Simulacijo upravičenosti novih cen preden se jih objavi na ceniku P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 49.

51 Prilagodljivo združevanje in urejanje cenikov zaposlenim v komercialnih službah po eni strani omogoča enostavnejše uveljavljanje cenovne politike, po drugi strani pa jim poenostavlja delo s poslovnimi partnerji ter dosledno izpolnjevanje pogodbenih obveznosti. Izdelke lahko združujete po različnih kriterijih, na primer po blagovnih skupinah, dobaviteljih, kupcih ter klasifikaciji in nazivu blaga, kar vam omogoča učinkovitejše obvladovanje lastnih proizvedenih izdelkov ter trgovskega blaga. Cene na izbranem ceniku lahko vpisujete ročno, oziroma določeno ceno dodelite vsem artiklom na seznamu (s pomočjo čarovnika). Pri oblikovanju cen izbranega cenika lahko cene zaokrožite ali pa oblikujete na maksimalno 5 decimalnih mest (npr.: 1,99; 5,49, ). Pri določanju cene posameznega artikla je omogočen vnos do pet mejnih količin (vrednost cene je vezana na količino). Priprava in objava cenikov se lahko glede na vaše potrebe izvede v enem ali dveh korakih: V enem koraku: Cenik pripravite in objavite takoj V dveh korakih: Najprej pripravite cenik, nato ga objavite Vsi podatki o izdelkih in storitvah se nahajajo na enem mestu, kar zagotavlja ažurne in konsistentne podatke za različne službe oziroma poslovne procese. Poleg tega se lahko P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 50.

52 podatke v cenikih ureja tudi prek povezanih rešitev, kar odpravlja potrebo po večkratnem vnašanju. Primer: 5 cen in odnos med njimi Poleg spreminjanja osnovne cene artikla je omogočeno tudi definiranje cen artikla v povezavi z količino. Za posamezen artikel lahko določimo do 5 dodatnih cen, ki so vezane na vpisano količino. Artikel, ki ima definiranih več cen se v preglednici izpiše v poševni (posreden način dela) oziroma podčrtani (neposreden način dela) pisavi. Upravljanje popustov Rešitev vam zagotavlja: Jasen pregled trenutnih prodajnih pogojev, kar vam omogoča planiranje prodaje vnaprej in Vpogled v zgodovino prodajnih pogojev posameznih kupcev, da se lažje odločate pri nadaljnji prodaji le-tem Oblikovanje izjem popustov na obstoječih in/ali na novo oblikovanih skupinah artiklov/strank P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 51.

53 Večjo urejenost in kontrolo nad dodeljevanjem popustov Možnost dodeljevanja popustov za določena obdobja Napredno upravljanje popustov zagotavlja preglednejši način dela s količinskimi popusti. Rešitev vodenje izjemnih popustov, s čimer so uporabnikom zagotovili preglednost pri obvladovanju ugodnosti za kupce ter individualno obravnavo kupcev. Hkratno lahko na enem zaslonu upravljamo popuste artiklov/strank, kot tudi upravljamo z izjemami. Za izbrano skupino artiklov/strank lahko definiramo izjeme, torej drugačne količinske popise za določeno stranko ali artikel. Na pregledu popustov skupine artiklov/strank sta omogočena pregleda»seznam artiklov izbrane skupine artiklovseznam strank izbrane skupine strank«omenjena seznama služita tudi za filtriranje seznama izjem, kar pomeni, da lahko v nekaj korakih pridobite informacije o izjemah določene stranke in/ali artikla. Modul omogoča, da količinske popuste: Kopirate in brišete P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 52.

54 Pripravite posredno ali neposredno Pripravite in shranite v enem koraku, ali pa jih najprej shranite v delovne tabele in jih s posebno akcijo prenesete v produkcijske tabele Sicer pa lahko večino ukazov izvedete zelo hitro kar preko»plavajočega«menija, ki je dosegljiv preko desnega klika na miški. Primer: Pregled izjem na nivoju stranke/artikla Izjeme popustov pregledujemo in tudi urejamo na osnovnem zaslonu. Izjeme so prikazane v spodnji preglednici. Pregled in urejanje za izbran artikel in/ali stranko lahko upravljamo z gumba, ki se nahajata v preglednici na sredini okna. Z omenjenima gumboma filtriramo prikaz preglednice v spodnjem delu okna P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 53.

55 Priprava nabavnih in prodajnih akcij Rešitev vam zagotavlja: Akcijski cenik, ki služi iskanju najugodnejše cene Preprosto sledenje izvoru cene in pripravljanje analize uspešnosti posameznih akcij (povezava z ostalimi trgovinskimi moduli: Dobavitelji in kupci, Trgovina na drobno ). priprava novih akcij na osnovi obstoječih Seznam artiklov posamezne akcije lahko pripravite na dva načina: Akcijo povežete s pogodbo, da se v akcijo prenesejo artikli, ki so definirani na pogodbi. S pomočjo šifranta artiklov, torej z uporabo filtrirnih polj po lastni izbiri, kar pomeni, da si lahko omejite po merski enoti, davku in tako lažje dostopate P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 54.

56 Pri pripravi akcijskega cenika lahko cene vnašate ročno ali pa se avtomatsko napolnijo iz izbranega cenovnega področja, oziroma pogodbe. Pri samem oblikovanju cene pa lahko uporabite različne pred nastavljene pogoje: Oblikujete novo ceno Obstoječi ceni opredelite dodaten popust Oblikujete novo količinsko ceno Primer: Oblikovanje prodajne akcije in pregled akcijskega cenika Akcijo prodajno ali nabavno oblikujemo za izbrane artikle preko ročnega ali množičnega vnosa. Način oblikovanja akcijske cene lahko določimo na nivoju akcije (dokumenta) oziroma za posamezni artikel. V preglednici imamo na novo oblikovane cene prikazane v krepki pisavi. S klikom na gumb, se na podlagi vpisanih podatkov oblikuje akcijski cenik, ki je takoj na razpolago ostalim trgovinskim modulom. Pri iskanju najugodnejše cene znotraj dotičnega trgovinskega modula je akcijski cenik prvi, ki se preveri. S pomočjo funkcionalnosti»upravljanje cenikov«znotraj modula Komerciala lahko z nekaj kliki preverimo na novo oblikovan cenik, kot je prikazano na spodnji sliki P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 55.

57 Upravljanje pogodb Rešitev vam zagotavlja: Bistveno lažje obvladovanje nabavnih in prodajnih pogodb (vrednostno in terminsko) Dosledno sledenje dogovorjenim poslom, oziroma izpolnjevanju obveznosti s strani vaših partnerjev. Oblikovanje cenikov na osnovi vpisanih komercialnih pogojev Prosto oblikovanje načinov zajema oziroma zapisa pogodbenih podatkov (komercialnih in ostalih Pogodbene podatke lahko vpisujete na različnih nivojih (pogodba, poslovalnica, skupina artiklov, artikel, ipd), vneseni podatki pa služijo kot osnova za razne poračune in obračune, oblikovanje cenikov, kot tudi za administrativno upravljanje pogodb (veljavnost pogodbe, podpisniki, pogodbene obveznosti, roki, ipd.) P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 56.

58 Znotraj pogodbe je omogočeno prosto oblikovanje skupin blaga, kot tudi oblikovanje na podlagi atributov. Pogodbeni pogoji (popusti, rabati, distribucija, ipd.) se definirajo na nivoju skupine blaga. Omogočena pa je tudi priprava izjem oziroma posebnosti na nivoju artikla. Kot skupine blaga ima uporabnik možnost oblikovanja pogodbenih pogojev na različnih nivojih P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 57.

59 Omogočeno je oblikovanje in tiskanje pogodb. Zajete pogodbene podatke pa lahko uporabite za pripravo oziroma oblikovanje cenikov P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 58.

60 Poleg oblikovanja cenikov, pa se bodo na željo stranke pripravile posebne obdelave in analize podatkov. Rešitev bo omogočala še Upravljanje dovoljenj V rešitvi SAOP Komerciala bo podprto tudi omejevanje uporabe artiklov na področju naročanja bodisi prodaje. Omogočena bosta dva načina dela: Posredni zaradi predvidevanja gospodarnosti akcij lahko vse nastavljene omejitve najprej shranite v delovno tabelo, ki vam služi le za simulacijo. Kasneje s klikom na gumb omogočite, da gredo omejitve takoj v uporabo. Neposredni omejitve gredo takoj v uporabo. Primer: Omejitev uporabe artikla Uporabo določenega artikla bo mogoče omejevati tako na nabavni kot tudi na prodajni strani. Na zaslonu pa bo s pomočjo obarvanih zvezdic lepo razviden tudi status omejitve (prepovedano, dovoljeno, brez omejitve), kar vam omogoča večjo preglednost in hitro ažuriranje P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 59.

61 Vpeljan bo odprt pristop, kar pomeni, da lahko prosto razpolagate z artikli, ki nimajo definirane omejitve znotraj izbrane skupine skladišč in/ali skupine trgovin. Omejitve boste lahko definirali za določeno časovno obdobje, kot tudi za določene entitete (skupina skladišč, skupina trgovin). Rešitev bo zasnovana tako, da bo lahko operater dinamično oblikoval tako seznam artiklov, kot tudi seznam skupin skladišč, oziroma skupin trgovin, katerim bo dodeljeval omejitve v določenem obdobju. - Omejitve boste lahko nastavljali z dvoklikom miške na vrstico oziroma s pomočjo čarovnika P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 60.

62 Uporaba funkcijskih tipk za hitro delo in dostopa do informacij V SAOP trgovskih modulih, ki so del informacijskega sistema icenter imamo vključenih kar nekaj standardnih delovanj funkcijskih tipk na tipkovnici: F5 enostavna priprava dokumenta s pregledom nad zalogo in cenami F6 preračun količine F7 hitri pregled artikla, cen, zaloge, kartice, dokumentov, F8 hitri pregled zalog in cen F9 pregled prodaje artikla za stranko so še druge tipke, a jih ne bomo v tem gradivu posebej omenjali Ne pozabite funkcijske tipke velikokrat delujejo ena za drugo in se med seboj dopolnjujejo! Hitra tipka F5 ''nabiranje v košarico'' Opcija je bila v sistem vgrajena z namenom hitrega vnosa raznih dokumentov. Trenutno deluje na: DOBAVITELJI IN KUPCI Naročilih kupcev Odpremnih nalogih Naročilih dobaviteljem Prevzemih FAKTURIRANJE Vnos računov Vnos predračunov Sistem deluje tako, da na vrstičnem vnosu namesto tipke F8 uporabite tipko F5. Ekran ki se odpre je zelo podoben ekranu ki ga odpremo z tipko F8. Razlika je v tem, da se išče artikle na drugačen način, v bistvu smo skozi v oknu za iskanje in vpisujemo artikle. Ko končamo z vnosom kliknemo izberi in vsi vneseni artikli se prenesejo v vrstice dokumenta P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 61.

63 Iskali smo kable Če želimo poiskati npr. žarnice, potem damo vpišemo žar in enter, ker potem program sam poišče žarnice in spet v stolpec količina vpišemo količino. Kliknemo izberi, program prenese vpisane artikle in količine v vrstice P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 62.

64 Hitra tipka F6 preračun količine - cene V kolikor imamo na artiklu izpolnjen podatek Količina pakiranja različen od P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 63.

65 V tem primeru lahko na vnosnih oknih vrstic dokumentov vnesem enote pakiranja Primer 4 pakete Takoj za tem pritisnemo funkcijsko tipko F6 in na osnovi količine pakiranja Se količina pretvori na osnovno mersko enoto v kateri vodimo kartico artikla P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 64.

66 Tipka deluje na vseh vnosnih oknih kjer vnašamo količino. Preračun cene Če poslujete s cenami, ki vsebujejo DDV, v program morate vnesti ceno brez DDV, lahko brez težav vnesete ceno z DDV in v polju stisnete funkcijsko tipko F6 in tako vam program sam odbije potreben DDV brez dodatnega preračunavanja POZOR: v kolikor večkrat stisnete zaporedoma gumb, vas program nič ne opozori ampak DDV večkrat zaporedoma od že zmanjšane vrednosti odbije! Podprto delovanje je na vseh vnosnih poljih na strani nabave kot prodaje/izdaje P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 65.

67 Hitra tipka F7 pregled podatkov artikla Funkcijsko tipko F7 na vaši tipkovnici lahko uporabite v različnih situacijah in z njo pridete do številnih dobrodošlih informacij. Tipka deluje na glavnih menijih posameznega modula ter v podmeniju Knjiženje. Na posameznih mestih, je tipka F7 označena s sledečo ikono (O artiklu). Tipka je dostopna tudi iz preglednice Artikli- zaloga (tipke F8). Po kliku na F7, vam program odpre vam podatke posameznega artikla, ki je označen na preglednici»pregled artikli zaloge, cene«(f8). Splošno o F7: Okno je razdeljeno na 4 dele: - izbor artikla in datuma za prikaz podatkov(poslovalnice), ter desno gumbi z več podatki - Osnovni podatki artikla iz samega šifranta - Skupna zaloga skladišč in carinskega skladišča - Veljavne cene na izbran datum P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 66.

68 Črtna šifra in Šifra artikla - Ko se nam odpre okno pregled artikla, moramo najprej določiti kateri artikel bomo pregledovali. Iskanje artikla poteka lahko na več načinov, kot smo že vajeni iz vseh polj in je utečena stalnica na samih knjiženjih po modulih. Datum cenikov - potrebno je določiti za kateri dan želimo pregledovati veljavne cene na dnu okna. Poslovalnica podatek je na voljo samo pri odpiranju okna iz modula Trgovina na drobno in z izborom prikazuje desno nižje zadnjo določeno prodajno in maloprodajno ceno glede na knjižen promet. ME merska enota artikla v kateri se vodi kartica P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 67.

69 Aktivnost kljukica se sama označi, ko je artikel enkrat v uporabi in ima v enem od modulov vsaj en dogodek. Serije kljukica nam pove ali artiklu vodimo serije ali ne Gumbi desno: Gumbi niso vedno vidni vsi ampak je vidnost odvisna od mesta kjer odpremo okno za pregled artikla ter tukaj so možne tudi posebnosti, kot je uporaba web zalog, SAOP Raziskovalec dostop do vseh dokumentov, ki so vezani na ta artikel in se nahajajo v dokumentaciji icentra Zaznamki - dostop do vseh Zaznamkov na artiklu ter možnost urejanja in dodajanja novih zaznamkov na izbran artikel Pretvorniki Zaloge podrobnejši opis] - dostop do vseh podatkov o pretvornikih količine - prikaz vseh podatkov vezanih na zalogo [v nadaljevanju Napoved - pregled nad dokumenti v prihajanju za posamezen tip skladišča in skladišče s podatki: Dokument, Datum, Skladišče, Prihod, Odhod, Razpoložljivost zaloge z možnostjo upoštevanja samo potrjenih naročil. Kartica maloprodaje - pregled dogodkov na kartici artikla, ki so knjiženi v modulu Trgovina na drobno za posamezno poslovalnico in prikazom razlike na količini med prejemom in izdajo Popusti za stranko - nam prikaže za določeno stranko podatke tega artikla glede na zapise v tabeli»popusti-stranke«. Osrednji razdelek: Izkazani so vsi osnovni podatki iz šifranta in so na voljo za vpogled brez spreminjanja. Zadnja PC je prikazana zadnja prodajna cena glede na izbrano šifro poslovalnice Zadnja MPC je prikazana zadnja maloprodajna cena glede na izbrano šifro poslovalnice Skupna zaloga: P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 68.

70 Levo se prikazuje skupna zaloga artikla v Carinskem skladišču. Desno se prikaže skupna zalo vseh skladišč iz Materialno skladiščnega poslovanja, razen v kolikor zalogo vodimo izključno v modulu Trgovina na drobno se prikazuje le-ta. Podatki o cenah: Tabela prikazuje vse veljavne cene tega artikla za določen datum in upoštevanjem dovoljenj iz varnostnega sistema. Tabela prikazuje naslednje podatke: - Cenik šifra cenovnega področja, ki je nosilec cene - Naziv naziv cenovnega področja - Cena veljavna cena na največ 5 decimalnih mest - DE. denarna enota v kateri se izpisuje cena - DDV v kolikor je kljukica to pomeni, da cena je izražena z DDV-jem - Začetek datum pričetka veljave izkazane cene - Konec datum, ko cena ne bo več veljala - Pretvornik za cenik količnik z mersko enoto, ki jo običajno izkazujemo na poličnih etiketah ali cenikih za kupce - Primerjalna cena veljavna cena z upoštevanjem količnika prikazana z mersko enoto cenika - Nadomestna valuta po paritetnem tečaju izkazana cena v SIT - RVC v znesku izkazana razlika v ceni med ceno cenika in ceno v ceniku za izkaz RVC v nastavitvah modula Fakturiranje - % RVC v odstotku izkazana razlika v ceni med ceno cenika in ceno v ceniku za izkaz RVC v nastavitvah modula Fakturiranje - Akcijski cenik kljukica prikazuje oznako iz šifre cenovnega področja Gumb»Zaloge«Odpre okno s tremi razdelki: P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 69.

71 V 1. tretjini vidimo za posamezen tip skladišča zalogo in določeno minimalno zalogo. V 2. tretjini vidimo zalogo posameznega skladišča izbranega tipa ter minimalno zalogo, skupino pripadnosti skladišča, morebitnega komisionarja ter zadnjo ceno po kateri je artikel vstopil v skladišče. V 3. tretjini vidimo razdelitev zaloge na serije v kolikor se artiklu serije vodijo. V nasprotnem je izpolnjena Serija z znakom»-». Gumb Kartica je na voljo v spodnjem delu okna in prikaže vse dogodke izbranega artikla in skladišča v obliki tabele za tekoče poslovno leto. Hitra tipka F8 pregled zaloge in cen Funkcijsko tipko F8 na vaši tipkovnici lahko uporabite v različnih situacijah in z njo pridete do številnih dobrodošlih informacij. Tipka deluje na glavnim menijih posameznega modula ter v podmeniju Knjiženje. Na posameznih mestih, je tipka F8 označena s sledečo ikono (Zaloga artikla). V kolikor se vam okno ne odpre na prvi klik F8, poskusite z sosednjo tipko P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 70.

72 F7 in zatem F8. Namreč tipka F7 (sledeča ikona posameznega artikla, in obenem omogoča dostop do F8 in obratno. ) prikazuje podatke V nadaljevanju opis po oštevilčenih oblačkih iz zgornje slike: 1. Tako kot ostali nadrejeni filtri preglednice omogoča pregled v preglednico samo enega določenega tipa artikla iz osnovnega šifranta artiklov omogočen izbor na padajoče meni ali s smerno puščico navzdol ( ). 2. Obvezen podatek za izbor, na osnovi tega podatka se prikazujejo podatki v preglednici za izbran tip skladišča omogočen ročni vnos ali izbor s smerno tipko navzdol ( ). - v primeru samostojne uporabe modula Trgovina na drobno, ta možnost ni omogočena P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 71.

73 3. Polje za vnos šifre želenega skladišča ali izbor iz šifranta ( F2 ). V kolikor polje ostane prazno, se v preglednici prikazujejo podatki za vsa skladišča navedenega tipa, v kolikor je skladišče navedeno, so prikazani samo podatki iz izbranega skladišča. - v primeru samostojne uporabe modula Trgovina na drobno, se tukaj vnaša podatek o šifri poslovalnice ali izbira iz šifranta ( F2 ). 4. Polje omogoča vnos ali izbor ( F2 ) šifre Cenovnega področja, iz katerega se spodaj prikazujejo cene veljavne na sistemski datum računalnika. V kolikor polje nima izpolnjene šifre, se prikazujejo spodaj zadnje nabavne cene. 5. S pomočjo kljukic lahko poljubno prikazujete določene podatke, glede na vašo trenutno potrebo. - Prikaz zaloge 0, izkazuje v preglednici vrstice obarvane v rdečo barvo s količino zaloge 0. V kolikor kljukica ni izbrana (Preslednica), se artikli z zalogo 0 ne prikazujejo! - Artikli brez cene, v kolikor je kljukica navedena (Preslednica), se prikažejo artikli, ki nimajo zadnje nabavne cene ali nimajo cene v izbranem ceniku polje v stolpcu Cena ostaja prazno. V kolikor kljukica ni izbrana, se artikli, ki cene ne vsebujejo ne prikažejo. - Aktivni, prikazujejo se samo artikli, ki so v šifrantu označeni kot aktivni, v kolikor kljukica ni izbrana (Preslednica) se izkazujejo samo neaktivni artikli. - Neaktivni, prikazujejo se samo artikli, ki so v šifrantu označeni kot neaktivni, v kolikor kljukica ni izbrana (Preslednica) se izkazujejo samo aktivni artikli. 6. Tiskanje (Ctrl+P) omogoča tiskanje cenika s cenami vidnimi v preglednici. Izpis je zasnovan z orodjem QRD, ki omogoča lastno oblikovanje po poljubno želeni obliki. 7. Kljukica Razvrščanje v kolikor je izbrana (Preslednica) omogoča razvrstitev v izbranem stolpcu posameznih podatkov naraščajoče ali padajoče. V kolikor kljukica ni izbrana, se preglednica precej hitreje odpira s tem, da razvrstitev ni urejena. 8. Iskanje po izbranem stolpcu (svetlo modro obarvan). Pri iskanju predlagam pogosto uporabo znaka %. Omenjen znak (%) zamenja bilo kateri znak! 9. Na preglednici poljubno kje lahko na miški izberete desni klik in na razpolago vam bojo naslednje možnosti: P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 72.

74 - Privzeto, sistem vam zaporedje, razpoložljivost in širine stolpcev povrne v privzete vrednosti, kot je bilo privzeto z instalacijo. - Izbira stolpcev, vse preglednice omogočajo, da si lahko uredite prikaz le teh stolpcev, ki so za vas pomembni. Ostale lahko skrijete in jih kadarkoli povrnete na razpolago. Zadnjo nastavitev, si sistem zapomni na osnovi Operaterja (11.) ter na osnovi mesta zagona (13.). - Čarovnik za izvoz podatkov, vse preglednice omogočajo vidne podatke, da se prenesejo v drugo elektronsko obliko za več si lahko pogledate literaturo naprednih uporabnikov ali pomoči. 10. Kot vsaka preglednica tudi ta izkazuje število zadetkov od vseh razpoložljivih na osnovi nastavljenih filtrov nad preglednico. 11. Operater, ki se je prijavil v SAOP icenter in na to se vežejo vse postavitve in nastavitve posamezne preglednice. Ravno tako je na Operaterja vezan varnostni sistem za več si lahko pogledate literaturo naprednih uporabnikov ali pomoči. 12. Vse stolpce med seboj lahko premikate s pomočjo miške (tako da na nazivu stolpca izberete desni miškin klik in le tega zadržite in levo/desno ustrezno pomikate stolpec do želene postavitve. Podobno velja za spreminjanje širine stolpca z levim klikom med enim in drugim stolpcem. 13. Izkazuje mesto zagona F8. Na to mesto so tudi vezane nastavitve postavitve stolpcev. 14. Funkcijska tipka F7 je vedno aktivna za artikel, ki je na preglednici označen in tako lahko hitro dostopate do osnovnih podatkov posameznega artikla. Glede na mesto zagona, se v spodnjem desnem predelu okna pojavijo lahko gumbi»zapri«ali»opusti«ter»izberi«, ki delujejo popolnoma enako kot v ostalih primerih uporabe. Tipka Esc je ravno tako vedno aktivna in reagira kot»opusti«ali»zapri«oz. klik na gumbek ali Alt+F4. Okno, preglednica F8 se različno obnaša glede na trenutne nastavitve, uporabe modulov ter mesto zagona tipke F8. V nadaljevanju opisane posamezne situacije: P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 73.

75 Veleprodaja (uporaba modula Materialno skladiščnega poslovanja) Najosnovnejša oblika F8, ki se odpira v primeru zagona: - v Fakturiranju, ko je povezava na Materialno skladiščno poslovanje - v Dobaviteljih in kupcih s povezavo na Materialno skladiščno poslovanje - v Trgovini na drobno s povezavo na Materialno skladiščno poslovanje - v samem Materialno skladiščnem poslovanju Maloprodaja ( brez uporabe Materialno skladiščnega Poslovanja) Nekoliko manj podatkov s samostojno uporabo modula Trgovina na drobno. Na spodnji sliki so od splošnega F8 označene posebnosti: P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 74.

76 1. Poslovalnica, vnesemo ali izberemo iz šifranta (F2). Podatek je obvezen, saj se na osnovi le tega izkazujejo spodnji podatki. 2. Zaloga, prikazan podatek se izkazuje iz prometa posameznega artikla v modulu Trgovina na drobno. V povezavi na modul Carinsko skladišče V primeru, ko je modul Dobavitelji in kupci povezan z modulom Carinsko skladišče, se pojavijo še sledeči podatki označeni na sliki: P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 75.

77 Pojavi se nov dodaten stolpec, ki izkazuje zalogo carinskega skladišča poleg redne zaloge iz splošnega pregleda F8. V Grafični dejavnosti V modulu Grafična dejavnost F8 deluje v osnovni obliki izključno na zavihku sestava. Hitra tipka F9 pregled prodaje artikla za stranko Uporaba funkcijske tipke F9 je na voljo na strani modula Dobavitelji in kupci na strani naročil kupcev in odpremnih nalogih, kjer ob vnosu posameznega artikla v vrstico dokumenta lahko P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 76.

78 na hiter način pogledate v zgodovino prodaje tega artikla za to stranko ko sedaj vnašate dokument. Pregled lahko odpret tudi preko tipke Kartica artikla. Ponudi se pregled za tekoče leto ampak lahko pregledujte tudi iz preteklih let dogodke P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 77.

79 Prenos podatkov trgovinskih modulov v knjigovodstvo Glavna knjiga beleži poslovne dogodke in veliko poslovnih dogodkov je zabeleženih v pomožnih evidencah glavne knjige, kot so moduli znotraj icentra kot trgovina in proizvodnja. V nadaljevanju si poglejmo par primerov prenosa podatkov poslovnih dogodkov v dvostavno knjigovodstvo. Knjiženje Gotovinske prodaje v Dvostavno knjigovodstvo Modul Trgovina na drobno omogoča tudi na enostaven način pripravo temeljnice za knjiženje v Glavno knjigo SAOP informacijskih rešitev icenter (neposredno ali preko datoteke) za modul Dvostavno knjigovodstvo (DK) in mm (MiniMax) s pomočjo datoteke. Izpis rekapitulacije Ob vsakodnevnem zaključku prodaje v maloprodaji je potrebno zaključiti blagajno. Postopek zaključka dnevne prodaje na blagajni znotraj SAOP icentra s pomočjo modula Trgovina na drobno (TDR) se izvede na naslednji način: Izpisi Rekapitulacija blaga in davkov ali s pomočjo izpisa Rekapitulacija Blagajn Glede na nastavitve dobimo izpis lahko na Paragonski tiskalnik (spodaj levo kljukica) ali na drug tiskalnik, ki nam je na voljo (desno zgoraj možnost predogleda) P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 78.

80 Nastavitve za knjiženje (trgovina na drobno) Iz trgovine na drobno je omogočeno avtomatsko knjiženje v DK in DDV. V nastavitvah programa nastavimo strani knjiženja in konte posebej za končne potrošnike, posebej za davčne zavezance. V šifrantu načinov plačil določimo konte za načine plačila in povezavo na program»blagajniško poslovanje«(samo za način plačila»gotovina«) P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 79.

81 Zaradi boljše kontrole prenosov, je možno v nastavitvah programa blokirati prodajo v naslednjem dnevu, če pretekli dan ni zaključen. Vsakodnevno je potrebno aktivirati zaključek dneva kateri zapre račune za popravljanje in pripravi vknjižbe v dvostavno knjigovodstvo (posredno knjiženje) in davčno knjigo, ter prejemek za gotovino v blagajniško poslovanje P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 80.

82 Izvede se najprej prenos podatkov v Blagajniško poslovanje in javi obvestilo o prenosu, nadaljuje se prenos v DDV z obvestilom in nato se izpiše temeljnica za prenos v glavno knjigo. Direktno knjiženje v DK in DDV (brez izvoza in uvoza) Aktiviramo jo tako da v nastavitve programa vpišemo številko uporabnika za DK in DDV P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 81.

83 Prenos Blagajniško poslovanje in Dvostavno knjigovodstvo Blagajniško poslovanje po Zaključku blagajne narejeni vsi prejemki in izdatki ter izvedenem blagajniškem dnevniku omogoča brez dodatnega dela pripravo podatkov za knjiženje v Dvostavno knjigovodstvo na dva načina: prenos podatkov v datoteko»promet.w-1«(primer - omogočeno pošiljanje v računovodstvo) neposreden vnos v Posredno knjiženje Operaterja SAOP icentra P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 82.

84 Blagajniško poslovanje Knjiženje Izvoz podatkov (za pripravo datoteke) ali spodaj ikona Knjiži DK (za neposredni prenos v posredno knjiženje operaterja) P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 83.

85 Dalje pripravljeno temeljnico knjižimo v Dvostavnem knjigovodstvu med Dnevnimi obdelavami Posredno knjiženje. Po končanem uspešnem knjiženju v DK se Blagajniški dnevniki obarvajo v zeleno na preglednici P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 84.

86 Razbremenitev zaloge iz Materialno skladiščnega poslovanje glede na izdano vrednost iz skladišča Modul SAOP icentra Materialno skladiščno poslovanje omogoča knjiženje izdaje iz skladišča v Dvostavno knjigovodstvo neposredno v Posredno knjiženje ali preko pomožne datoteke»promet.w-1«s pomočjo obdelave Knjiženje porabe brez odmikov. Materialno skladiščno poslovanje Knjiženje (tip prometa naj bo izdaja) Izvoz podatkov Razbrani podatki se prikažejo v tabelarični obliki, ki jih lahko natisnemo oz. obdelavo zapremo brez nadaljevanja knjiženja P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 85.

87 Knjiženje v posredno knjiženje Dvostavnega knjigovodstva izvedemo preko ikone za izvoz podatkov (desno zgoraj). Po uspešno pognani obdelavi se prikaže temeljnica, knjiženje dalje nadaljujemo v Posrednem knjiženju Dvostavnega knjigovodstva za SAOP Operaterja, ki je obdelavo izvedel P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 86.

88 Temeljnica nabave in porabe Zakaj bi knjižili ročno po izpisih, spoznajte dodatne zmožnosti modula Dvostavno knjigovodstvo, kjer si lahko s enkratnimi nastavitvami pripravite temeljnice za nabavo in porabo. Namen programa Nabava, Poraba Program je namenjen prenosu podatkov o nabavi in porabi materiala, trgovskega blaga iz materialno skladiščnega poslovanja v glavno knjigo. Dokumenti nabave in porabe se vedno prenašajo iz materialno skladiščnega poslovanja. Cene za prenos pa se upoštevajo glede na izbiro vnosnih podatkov za pripravo temeljnice in ustrezen modul (TDR,FAK, NDK). Prenos vključuje tri načine delovanja oz. določanja kontov: Konti za knjiženje nabave in porabe po nabavnih cenah ali prodajnih cenah se upoštevajo samo iz knjižne skupine. Pri tem načinu se pripravijo tudi podatki o RVC, DDV, prodajni vrednosti, maloprodajni vrednosti, odvisnih stroških, če imamo vpisane konte v ustreznih poljih. Konti za knjiženje nabave in porabe po nabavnih cenah se upoštevajo iz prometnega zapisa v MSP, stran knjiženja pa iz knjižne skupine; Konti za knjiženje porabe po nabavnih cenah se upoštevajo iz Nastavitve temeljnice porabe, ki jih vpišemo na gumbu Nastavitve TP P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 87.

89 Podatki za prenos se omejijo z izborom. Obvezni podatki so: Tip skladišča: I-skladišče izdelkov, M-materiala, T-trgovina na drobno, V-veleprodaja. Tip skladišča se vpiše tako kot je uporabljen pri knjiženju v MSP-ju. Obdobje: to je mesec datuma dokumentov v MSP. V kolikor bo polje Datum dokumenta prazno polje, se bodo v obdelavo vključili dokumenti z datumom od prvega do zadnjega dne v vnesenem obdobju (mesecu). Vrsta prometa: P-prejem, I-izdaja Temeljnica: omogočena je izbira iz DK Dogodek: omogočena je izbira iz DK Glede na vnesene omejitve se določijo konti knjiženja s pomočjo knjižne skupine oz. pri porabi lahko z Nastavitvami temeljnice porabe. Za določeno obdobje sta potrebna vsaj dva prenosa: Za nabavo: Tip prometa P Za porabo : Tip prometa I Pri izbiri Posamezno se bo vsak dokument samostojno prenesel v glavno knjigo na konto in protikonto: Dokument: vpiše se vrsta prometa in zaporedna številka dokumenta. Npr. IB-260 V opis : projekt v katerem se nahaja dokument, knjiga, zaporedna številka dokumenta v tem projektu in letnica. Npr. FAK-RA-210/2009 Pri izbiri Zbirno se bodo podatki prenesli zbirno po analitikah. V opis se bo prenesel opis iz vrste prometa MSP. Knjižne skupine Določijo se konti, protikonti, stran knjiženja in kako se upošteva predznak za: Nabavno vrednost Razliko v ceni Prodajno vrednost Maloprodajno vrednost Davek na dodano vrednost Odvisne stroške Konti se določijo posebej za tip artikla: Izdelki Material Trgovsko blago Embalaža P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 88.

90 Ostalo Knjiženje obračuna porabe na konte po pripravljeni tabeli, ki jo vnesemo na gumbu Nastavitve TP. Zbirajo se samo podatki porabe. Zbirajo se samo po nabavni vrednosti. Za vsak konto zaloge se pripravi najmanj ena vknjižba za kombinacijo konto /stranka/stroškovno mesto/stroškovni nosilec /referent /delovni nalog Program zbira vknjižbe na podlagi podatkov iz vhodne tabele, ki jo vnesemo na gumbu Nastavitve TP: V tem primeru program upošteva konto za zaloge, ki je zapisan na artiklu. Glede na ta konto in naslednje podatke: Tip skladišča Vrsta prometa Skladišče Stroškovno mesto Stroškovni nosilec Se določi Konto zaloge za knjiženje in Proti-konto za knjiženje P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 89.

91 Novosti icenter za Trgovino in proizvodnjo Veliko novosti se je nakopičilo v zadnjem času do sedanje verzije icentra, le nekaj jih omenimo v nadaljevanju. Ob enem vas za podrobnejša navodila vabim k rednemu branju SAOP e-novic, kjer so in še bojo posamezne obdelave še bolj podrobno predstavljene. Vgrajen sistem akcij Vsi moduli imajo dodano novo funkcionalnost sistem predlaganja cen iz prodajnih cenikov, tudi v povezavi z novim Komercialnim modulom. Uvedba akcijskih cenikov ter predlaganje najugodnejše prodajne cene glede na nastavitve cenikov in vnesenih količin. V kolikor imamo na nastavitvah modula izpolnjeno šifro akcijskega cenika in je v tem ceniku za prodajani artikel cena sistem sam najde za stranko in izbrani artikel katera cena je najugodnejša akcijski cenik, cenik za stranko redni cenik z upoštevanjem vseh popustov. Masovni izvoz računov za e-slog Omogočen je masovni izvoz izdanih računov iz preglednice računov in pošiljanje datotek po e-pošti. In naredim ustrezne nastavitve: P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 90.

92 Obračun kala in knjiženje S pomočjo modula Materialno skladiščno poslovanje in Trgovina na drobno lahko zelo preprosto pridete do podatka koliko dovoljenega kala si lahko odbijete od morebitnih neskladij v zalogi inventurnih mankov P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 91.

93 Polnjenje podatka o minimalni zalogi na artikel Minimalne zaloge artiklov določamo v šifrantu Artikli- zaloge P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 92.

94 Izberemo artikel ki mu želimo določiti minimalno zalogo Preko gumba popravi zapis pridemo do okna kjer vnašamo minimalne zaloge P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 93.

95 Za določanje enostavne kontrole minimalne zaloge je dovolj da določimo tip skladišča in minimalno količino. Do podatka o konkretni minimalni zalogi pa pridemo preko izpisa ki se nahaja v: P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 94.

96 Če želimo natančneje določiti kolikšna naj bo minimalna zaloga v določenem tipu skladišča pa vpišemo podatek na zavihku skladišča. In podatka ne vpisujemo na zavihku Tip skladišča P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 95.

97 P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 96.

98 P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 97.

99 Preko preglednice lahko preverimo minimalno zalogo materiala za vsako skladišče posebej Lahko pa tudi napravimo izpis na papir P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 98.

100 Aktivnost Gumb je na voljo v kolikor je modul iz katerega odpiram šifrant artiklov povezan na Materialno skladiščno poslovanje, saj so podatki do sedaj bili za vnos na voljo samo tam. In s tem hitreje pristopamo do podatkov P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r - 99.

101 Standardno okno V spodnjem predelu je nov gumb Hitri vnos Na voljo je gumb tudi pri hitrem vnosu z naslednjo nastavitvijo: In je dostopno kot: P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r

102 Odjava konsignacije v Materialno skladiščnem poslovanju V modulu materialno skladiščnem poslovanju smo z verzijo prenovili obdelavo/izpis odjave konsignacije. Glavne značilnosti so: - Priprava odjavnih dokumentov za poljubno obdobje, - Možnost poljubne izbire dokumentov, ki jih želimo odjaviti, - Omogočeno ponovno tiskanje odjavnega dokumenta, - Omogočeno brisanje in ponovna priprava odjavnega dokumenta, če le ta še ni povezan s prejetim računom. Pred prenovo se je odjava konsignacije klicala iz menija Izpisi - Statistike prometa - Promet za konsignanta in je ostala nespremenjena, vendar z odstranjeno možnostjo»odjavi artikle po tiskanju«. Namenjen je pregledu prometa za konsignatarja! P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r

103 Priprava nove odjave konsignacije Postopek priprave odjave konsignacije je sestavljen iz sledečih korakov: 1. Zaženemo Odjavo konsignacija iz menija Knjiženje - Odjava konsignacije. Odpre se nam preglednica s seznamom do sedaj pripravljenih odjav. 2. Novo odjavo pripravimo tako, da izberemo gumb, odpre se okno za vpis filtrirnih podatkov. Pri pripravi odjav konsignacije je novost možnost izbire cenika, po katerem se pripravi vrednotenje odjave. Če v izbranem ceniku ni veljavne cene za artikel, se vrednostenje izvede po izbiri v polju»obračunaj po« P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r

104 3. Pripravo predlogov odjav zaženemo z izbiro gumba. Predlogi odjav se prikažejo v preglednici. Če za izbrane kriterije ni podatkov, se prikaže obvestilo. 4. Seznam predlaganih odjav lahko filtriramo s pomočjo filtrirnih polj, ki se nahajajo v zgornjem delu okna. Zapise, katere ne želimo vključiti v odjavo izločimo tako, da jim odstranimo kljukico, ki se nahaja v stolpcu»ok«. 5. Pripravo odjav zaženemo z izbiro gumba. Odjave se bodo pripravile za vse zapise, kateri so označeni s kljukico po ključu Stranka/Skladišče. To pomeni, da se bo za konsignatarja, katerega blago je v več skladiščih pripravili dokument v katerem bodo odjave ločenepo skladiščih. Pregled obstoječe odjave konsignacije Pregled dokumenta odjavljene konsignacije izvedemo z izbiro gumba. Odpre se preglednica v kateri so prikazani osnovni podatki izbrane odjave, kot tudi seznam odjavljenih artiklov. Dokumentov odjavljenih konsignacij ni možno spreminjati, lahko se jih le briše P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r

105 Brisanje konsignacije Obstoječo odjavo konsignacije lahko brišemo z izbiro gumba, ki se nahaja v zgornjem desnem kotu osnove preglednice. Za uspešno brisanje morata biti izpolnjena sledeča pogoja: - Izbrana dokument odjave konsignacije še ni povezan z prejetimi računi in - Operater mora imeti dovoljenje za brisanje odjavnega dokumenta Izbrisan dokument odjave konsigancije ostane na preglednici odjav, vendar je prikazan v sivi barvi. Artikli, ki so bili zajeti v izbrani odjavi, so ponovno na razpolago P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r

106 Odklepanje odpremnih nalogov pojasnitev morebitnih težav Modul Dobavitelji in kupci omogoča vedno popravljanje dokumentov odpreme ne glede na to, da so dokumenti obarvani v rdeče. V kolikor popravek dokumenta ni možen preverite: - ali je morebiti račun knjižen v fakturiranju - ali imate zaradi organizacije v podjetju vi to preprečeno z varnostnim sistemom Nobena od zgoraj navedenih alinej NI RAZLOG za koriščenje omenjenega pripomočka, saj koriščenje le tega ne pomaga. Pripomoček je namenjen izključno uporabnikom, ki delajo zbirne fakture in več odpremnih nalogov in se pomotijo pri nastavitvenih parametrih in s tem tvorijo nepotreben račune. Po uporabi tega pripomočka v Fakturiranje nastane večje število računov z zneskom za plačilo 0, saj je pripomoček odstranil vrstice na nastalih računih. Brisanje nastalih računov ni potrebno, v kolikor bi pa to želeli storiti morate biti pozorni, da ste edini ki sedaj delate račune IN SO TO ZADNJI RAČUNI vmesnih računov se ne sme brisati. Zapis blagajniških prejemkov iz Fakturiranja ali Dobaviteljev in kupcev Od verzije 6.19 dalje se zapisi blagajniških dokumentov ne shranijo, v kolikor ne izberete Zaključi vrstice in Potrdi na dokumentu Blagajniškega prejemka. Primer knjiženja naročila kupcev: P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r

107 V kolikor bi v naslednjem oknu izbrali ne se ne nadaljuje zapis v blagajniški prejemek V kolikor bi dokument potrdili brez zaključka vrstic, se le ta ne ohrani v blagajni P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r

108 Ravno tako je potrebno potrditi način plačila in nato potrditi še blagajniški prejemek V kolikor ne potrdite vas modul opozori se ne ohrani dokument! in če potrdite Da Trgovina na drobno kontrola polja dokument V šifrantih modula trgovine na drobno si lahko nastavite kontrolo nad poljem dokument, da vas lahko program nadzira nad morebitnim ponavljanjem prevzema s kontrolo nad vnosom v polje dokument. Delovanje je na dokumentih prejema in vračil nova nastavitev»kontrola polja Dokument«. Če je to potrjeno, potem ob potrditvi program preveri prometne podatke. Če že obstaja enak podatek na katerem drugem prejemu, program izpiše opozorilo in ne dovoli nadaljevanja ter nas vrne v vnosno polje. Enako delovanje tudi na predprejemih, s tem, da se tam preverja prometne podatke predprejemov! Nastavitev delovanja vklopite na vrsti prometa s kljukico: Kontrola polja Dokument P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r

109 V primeru, ko to imamo označeno se nam ob vnosu že obstoječe vrednosti v polje pojavi obvestilo in brez spremembe polja dokument ne moremo nadaljevati. Funkcionalnost je namenjena, da preprečimo podvojenost vnosa, v kolikor bi morali dva različna dokumenta zabeležit na enako vrednost za polje Dokument predlagam, da si omislite še dalje kakšen podatke, da se zazna razlika ali pa odklopite nastavitev kontrole na sami vrsti prometa P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r

110 Interni prenosi v Trgovini na drobno Modul trgovina na drobno omogoča interne prenose med poslovalnicami in interne prenose iz veleprodaje preko odpremnega naloga, kar je v preteklosti z računovodskega vidika predstavljalo kar nekaj nevšečnosti zaradi dveh dokumentov, kjer je prvi dokument zmanjšanje zaloge in drugi dokument povečanje zaloge na drugi enoti. Ravno tako je z internimi prenosi iz maloprodaje v veleprodajo, ko imamo dva ločena dokumenta. Tukaj si lahko pomagate z novimi nastavitvami in tako dosežete, da dokumenti internega prenosa imajo enoten datum in se tako več ne dogaja, da nekaj zaloge obvisi izven evidenc in niti ni razvidno kot ''blago na poti''. Nastavitve Nastavitev lahko uredite v šifrantu poslovalnice preko spodnjega gumba: Interni prenosi. Preko sledečega gumba se odprejo nastavitve, kjer določite, da je datum izvornega dokumenta enak končnemu dokumentu na kratko se knjigovodsko zaloga prenese v enem trenutku dnevu in tako ne izostane del zaloge P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r

111 Pozor: predhodna 2 ekrana (sliki) koristita skupen gumb ''Potrdi'', zato ob zapiranju najprej gumb ''V redu'' in nato ''Potrdi'', da se zavedejo vaše nove nastavitve! Interni premik med poslovalnicami Obdelava je namenjena, da se na eni vrsti prometa (tip: Prejem) po mojem primeru glede na predhodne nastavitve izbere vrsto prometa ''II'', kjer naredimo izdajo iz 1. trgovine kot prejem z negativnimi količinami. Ko je takšen dokument pripravljen, ga 2. Trgovina k sebi povleče po naslednjem postopku na vrsto prometa iz mojega primera ''PI'' P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r

112 Odpre se okno, kjer določimo poslovalnico od kjer prejemamo blago in po katerem dokumentu lahko si pomagate s tipko F2: P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r

113 Po potrditvi se javi opozorilo o prenosu in nastane nov dokument, ki ga dalje še preverimo in knjižimo. Interni premik iz veleprodaje v maloprodajo Obdelava je namenjena, da se na eni strani zmanjša zaloga z izdajo, ki jo izvedemo preko odpremnega naloga za določeno vrsto prometa moj primer: ''AMT'' kot dobavnica. Ta pripravljen dokument na strani Odpreme ostane moder vse do takrat, ko ga Trgovina na drobno k sebi vzame kot prejem po naslednjem postopku: Odpre se okno z nastavitvami in to potrdimo: P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r

114 Odpre se preglednica dokumentov, ki so nam namenjeni za prevzem blaga. Po izboru se odpre opozorilo nastanejo novi prejemi, ki jih je potrebno preverit in poknjižit. in na potrditev Interni premik iz maloprodaje v veleprodajo Obdelava je namenjena, da se na eni strani zmanjša zaloga kot negativen prejem na strani Trgovine na drobno in se ta dokument s»potegom«uvozom preslika v prejem na strani Materialno skladiščnega poslovanja za izbrano vrsto prometa, ki mora imeti naslednjo nastavitev: P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r

115 Da dalje deluje uvoz negativnega prejema iz Trgovine na drobno preko menija Knjiženje Promet: P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r

116 Odpre se nastavitveno okno, kjer določimo poslovalnico in številko dokumenta s pomočjo F2 ali tri pikice ko dobimo preglednico z dokumenti, ki so nam namenjeni in enega po enega lahko označimo in z gumbom Izberi vzamemo blago v veleprodajo. Na Potrdi se nam pripravi prejem v veleprodajo in se ponudi tiskanje. Nastali dokument ima status Knjižen in spreminjanje ni mogoče P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r

117 Kartica artikla in vpogled v dokument iz kartice Po novem lahko preko kartice artikla, ki jo najdete na hitri tipki F7 vstopite lahko tudi v kartico artikla slika gumb spodaj levo. Na kartici lahko za vsak posamezen dogodek, ki ima izvor ali posledico še kakšen drug dokument (Predprejem, Račun, Dobavnica, ) lahko pogledate kako je bi ta dokument sestavljen preko gumba vezni dokument. Ekran je razdeljen v dva dela, kjer na zgornjem izberete dokument, v kolikor jih je več in v spodnjem delu vidite še vse ostale artikle na tem dokumentu: P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r

118 Do enakega rezultata pridete tudi v kolikor preko izpisov materialnega skladiščnega poslovanja izberete izpis kartice artikla v preglednico, kjer se na zadnjem nivoju tudi srečate z gumbom vezni dokument. Na preglednici veznih dokumentov je možnost izpisovanja/predogleda dokumenta na katerem se nahajamo (preko standardne ikone za tiskanje zgoraj desno) ali pa možnost P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r

119 izpisovanja/predogleda veznih dokumentov preko desnega miškinega klika in izbor»tiskanje«. Odpre se standardna forma za izbor izpisa, odvisno kateri vezni dokument smo izbrali. *** Navodila pripravljena z različico icentra , z naslednjimi dopolnitvami modula se navodila lahko spremenijo v skladu z objavljenimi novostmi na spletni strani: Šempeter pri Gorici; 25. Julij 2012 Janez Bajt SAOP d.o.o P o l e t n i s e m i n a r j i t r g o v i n a i n p r o i z v o d n j a - i C e n t e r

Prodajna knjižica

Prodajna knjižica Fakturiranje Programska rešitev je namenjena fakturiranju blaga in storitev v domači in tujih denarnih enotah. Računi se lahko izdajajo tako za davčne zavezance kot končne potrošnike. Račune/predračune

Prikaži več

Navodila Trgovina iCenter

Navodila Trgovina iCenter Knjiženje izdanih računov iz modula Fakturiranje glede na način plačila V navodilih, ki sledijo obravnavamo tematiko priprave temeljnice izdanih računov, ki smo jih fakturirali v modulu Fakturiranje. Glede

Prikaži več

Obračun storitev v vrtcu in šoli

Obračun storitev v vrtcu in šoli Obračun storitev v vrtcu in šoli mag. Jana Trbižan Pripravili: mag. Jana Trbižan, Nuša Peternelj, Mitja Živko Podpora uporabnikom Dnevni red 1. Pogoste napake pri obračunu v vrtcu in šoli 2. Kaj pomeni

Prikaži več

INFORMATOR BIROKRAT 1/2011

INFORMATOR BIROKRAT 1/2011 ta Veleprodaja Maloprodaja Storitve Računovodstvo Proizvodnja Gostinstvo Turizem Hotelirstvo Ticketing CRM Internetna trgovina Izdelava internetnih strani Grafično oblikovanje NOVOSTI IN NASVETI ZA DELO

Prikaži več

INFORMATOR BIROKRAT 1/2011

INFORMATOR BIROKRAT 1/2011 ta Veleprodaja Maloprodaja Storitve Računovodstvo Proizvodnja Gostinstvo Turizem Hotelirstvo Ticketing CRM Internetna trgovina Izdelava internetnih strani Grafično oblikovanje NOVOSTI IN NASVETI ZA DELO

Prikaži več

Navodila Trgovina iCenter

Navodila Trgovina iCenter Napredovanja v plačne razrede javnih uslužbencev 2019 S pomočjo SAOP programa Kadrovska evidenca lahko ob dokupljeni kodi vodimo napredovanja javnih uslužbencev. Za napredovanja v letu 2019 je potrebno

Prikaži več

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Stanje:

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Stanje: Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Stanje: 17.07.2013 Ver. 2.9.1.2 Spletni portal članov uporabniška navodila

Prikaži več

Navodila za uporabo SAOPpp

Navodila za uporabo SAOPpp Navodila za uporabo SAOPpp Plačilni promet SAOP d.o.o. Vsebina SAOP plačilni promet 1 O programu 1 Glavni menu 2 Glavni menu 2 Nastavitve programa 3 Nastavitve programa 3 Zavihek Povezave 3 Zavihek APP

Prikaži več

Poročanje izdanih računov pri gotovinskem poslovanju

Poročanje izdanih računov pri gotovinskem poslovanju Poročanje izdanih računov pri gotovinskem poslovanju Vrsta dokumenta: Uporabniška navodila Pripravil/i: Za: Naviservice +386 1 548 3999 naviservice@adacta.si Adacta d.o.o. Verovškova 55a, 1000 Ljubljana

Prikaži več

Document ID / Revision : 0519/1.3 ID Issuer System (sistem izdajatelja identifikacijskih oznak) Navodila za registracijo gospodarskih subjektov

Document ID / Revision : 0519/1.3 ID Issuer System (sistem izdajatelja identifikacijskih oznak) Navodila za registracijo gospodarskih subjektov ID Issuer System (sistem izdajatelja identifikacijskih oznak) Navodila za registracijo gospodarskih subjektov Gospodarski subjekti Definicija: V skladu z 2. členom Izvedbene uredbe Komisije (EU) 2018/574

Prikaži več

Navodilo za urejanje zavarovanj po šifri podlage za zavarovanje 033 prek portala e-vem Ljubljana, oktober 2015

Navodilo za urejanje zavarovanj po šifri podlage za zavarovanje 033 prek portala e-vem Ljubljana, oktober 2015 Navodilo za urejanje zavarovanj po šifri podlage za zavarovanje 033 prek portala e-vem Ljubljana, oktober 2015 Kazalo vsebine 1. Pooblastilo za izvajanje postopkov prek portala e-vem... 4 2. Prijava v

Prikaži več

Orodje za izvoz podatkov

Orodje za izvoz podatkov Pomoč uporabnikom -NA-SI-200, V6.13-00 IZUM, 2018 COBISS, COMARC, COBIB, COLIB, IZUM so zaščitene znamke v lasti javnega zavoda IZUM. KAZALO VSEBINE 1 Uvod... 1 2 Predstavitev orodja za izvoz podatkov...

Prikaži več

Davčno potrjevanje računov skupno icenter icenter je v celoti prilagojen glede na zakonodajo o davčnem potrjevanju računov. Ker omogočamo izdajo račun

Davčno potrjevanje računov skupno icenter icenter je v celoti prilagojen glede na zakonodajo o davčnem potrjevanju računov. Ker omogočamo izdajo račun Davčno potrjevanje računov skupno icenter icenter je v celoti prilagojen glede na zakonodajo o davčnem potrjevanju računov. Ker omogočamo izdajo računov iz več različnih modulov: Fakturiranje Trgovina

Prikaži več

Spoznajmo PowerPoint 2013

Spoznajmo PowerPoint 2013 Spoznajmo PowerPoint 2013 13 Nova predstavitev Besedilo v predstavitvi Besedilo, ki se pojavlja v predstavitvah lahko premaknemo kamorkoli v diapozitivu. Kadar izdelamo diapozitiv z že ustvarjenimi okvirji

Prikaži več

NEVTRIN d.o.o. Podjetje za razvoj elektronike, Podgorje 42a, 1241 Kamnik, Slovenia Telefon: Faks.: in

NEVTRIN d.o.o. Podjetje za razvoj elektronike, Podgorje 42a, 1241 Kamnik, Slovenia Telefon: Faks.: in NEVTRIN d.o.o. Podjetje za razvoj elektronike, Podgorje 42a, 1241 Kamnik, Slovenia Telefon: +386 1 729 6 460 Faks.: +386 1 729 6 466 www.nevtrin.si info@elektrina.si USB RFID READER Navodila za uporabo?

Prikaži več

COBISS3/Medknjižnična izposoja

COBISS3/Medknjižnična izposoja 3/Medknjižnična izposoja 2.2 KATALOG Katalog nam omogoča: iskanje gradiva prikaz izbranih bibliografskih zapisov ali pripadajočih podatkov o zalogi iz lokalne baze podatkov v formatu COMARC vpogled v stanje

Prikaži več

NAVODILA ZA IZPOLNJEVANJE ELEKTRONSKEGA OBRAZCA ZA PRIJAVO IN PREKLIC DIGITALNIH POTRDIL Verzija Datum Opis sprememb dokumenta dokumenta

NAVODILA ZA IZPOLNJEVANJE ELEKTRONSKEGA OBRAZCA ZA PRIJAVO IN PREKLIC DIGITALNIH POTRDIL Verzija Datum Opis sprememb dokumenta dokumenta NAVODILA ZA IZPOLNJEVANJE ELEKTRONSKEGA OBRAZCA ZA PRIJAVO IN PREKLIC DIGITALNIH POTRDIL Verzija Datum Opis sprememb dokumenta dokumenta 1.0 22.11.2013 Prva verzija dokumenta 1.1 15.04.2015 Dodana možnost

Prikaži več

Navodila Trgovina iCenter

Navodila Trgovina iCenter Davčno potrjevanje računov skupno icenter icenter je v celoti prilagojen glede na zakonodajo o davčnem potrjevanju računov. Ker omogočamo izdajo računov iz več različnih modulov: Fakturiranje Trgovina

Prikaži več

N HERMES OVICE Številka 26, oktober

N HERMES OVICE Številka 26, oktober N HERMES OVICE Številka 26, oktober 2016 1990-2015 NOVOSTI IZ NADGRADENJ Tudi v zadnjem obdobju smo v naše programe vključili dodatne programske funkcionalnosti, ki so rezultat aktivnosti razvojnega oddelka,

Prikaži več

Davčno potrjevanje računov s programsko opremo PCA 3000 PCA davčna blagajna verzija 768 1

Davčno potrjevanje računov s programsko opremo PCA 3000 PCA davčna blagajna verzija 768 1 Davčno potrjevanje računov s programsko opremo PCA 3000 PCA davčna blagajna verzija 768 1 1. Uvod S 02.0.1.2016 se v Sloveniji uvaja sistem davčnega potrjevanja računov. Zakon in pravilnik o davčnem potrjevanju

Prikaži več

Pogoji poslovanja Catena.si je spletna trgovina podjetja Catena d.o.o.. Pogoji poslovanja so sestavljeni upoštevajoč vse zakonske obveznosti in mednar

Pogoji poslovanja Catena.si je spletna trgovina podjetja Catena d.o.o.. Pogoji poslovanja so sestavljeni upoštevajoč vse zakonske obveznosti in mednar Pogoji poslovanja Catena.si je spletna trgovina podjetja Catena d.o.o.. Pogoji poslovanja so sestavljeni upoštevajoč vse zakonske obveznosti in mednarodne smernice za e-poslovanje, ki jih zastopa tudi

Prikaži več

Navodilo Telemach

Navodilo Telemach Nastavitve za: MOJ TELEMACH Registracija: Na spletni strani Moj Telemach (http://moj.telemach.si) se pomaknite na spodnji del strani in pritisnite gumb REGISTRIRAJ SE. 1. korak Odpre se novo okence, kamor

Prikaži več

Navodila za programsko opremo FeriX Namestitev na trdi disk Avtor navodil: Martin Terbuc Datum: December 2007 Center odprte kode Slovenije Spletna str

Navodila za programsko opremo FeriX Namestitev na trdi disk Avtor navodil: Martin Terbuc Datum: December 2007 Center odprte kode Slovenije Spletna str Navodila za programsko opremo FeriX Namestitev na trdi disk Avtor navodil: Martin Terbuc Datum: December 2007 Center odprte kode Slovenije Spletna stran: http://www.coks.si/ Elektronski naslov: podpora@coks.si

Prikaži več

Excel 2016

Excel 2016 PRIDOBIVANJE TEMELJN IH IN POKLICNIH KOMPETENC OD 2019 DO 2022 HIPERPOVEZAVA Gradivo za interno uporabo AVTOR: Belinda Lovrenčič Gradivo ni lektorirano V Maj 2019 Operacijo sofinancira Evropska unija,

Prikaži več

Programska sprememba oddelka šole

Programska sprememba oddelka šole Pomoč uporabnikom Programska sprememba oddelka šole -NA-SI-355, V1.0 IZUM, 2018 COBISS, COMARC, COBIB, COLIB, IZUM so zaščitene znamke v lasti javnega zavoda IZUM. KAZALO VSEBINE 1 Navodila... 1 2 Postopek...

Prikaži več

Navodila za uporabo programske opreme OTRS verzija Administracijska navodila Avtor navodil: Sebastijan Šilec Datum: December 2007 Center odprte

Navodila za uporabo programske opreme OTRS verzija Administracijska navodila Avtor navodil: Sebastijan Šilec Datum: December 2007 Center odprte Navodila za uporabo programske opreme OTRS verzija 2.2.3 Administracijska navodila Avtor navodil: Sebastijan Šilec Datum: December 2007 Center odprte kode Slovenije Spletna stran: http://www.coks.si/ Elektronski

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev INTRANET - DETEKTIV Detektivska zbornica Republike Slovenije Pozdravljeni, v kratki predstaviti in navodilih za delo z intranet sistemom Detektiv. Intranet članom Detektivske zbornice RS omogoča, da: -

Prikaži več

PPT

PPT Koliko vas stane popust v maloprodaji? Kako privabiti kupce v trgovino in kako si zagotoviti, da se vrnejo? Kakšni so učinki popustov na nakupe? V raziskavah so ugotovili, da se ljudje zaradi popustov

Prikaži več

ISOFT , računalniški inženiring

ISOFT , računalniški inženiring ISOFT, računalniški inženiring Marko Kastelic s.p. Sad 2, 1296 Šentvid pri stični Spletna stran podjetja:http://www.isoft.si podjetja ISOFT Spletna stran sistema sledenja vozil track.si: http://www.track.si

Prikaži več

Postopek poracuna 2007 za JU

Postopek poracuna 2007 za JU POSTOPEK PORAČUNA PLAČ V JAVNEM SEKTORJU ZA OBDOBJE JANUAR-JUNIJ 2007 Ljubljana, julij 2007 verzija 1.00 Stran - 1 Skladno z objavo Zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o sistemu plač v javnem sektorju

Prikaži več

TRGOVSKI PORTAL SPLETNA APLIKACIJA NAMENJENA TRGOVCEM POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI Ljubljana, Verzija 1.0

TRGOVSKI PORTAL SPLETNA APLIKACIJA NAMENJENA TRGOVCEM POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI Ljubljana, Verzija 1.0 TRGOVSKI PORTAL SPLETNA APLIKACIJA NAMENJENA TRGOVCEM POGOSTA VPRAŠANJA IN ODGOVORI Ljubljana, 12.11.2018 Verzija 1.0 KAZALO 1 REGISTRACIJA... 3 1.1 Katere podatke potrebujem za registracijo/kreiranje

Prikaži več

Microsoft Word - ponudba_programski_paket

Microsoft Word - ponudba_programski_paket DIJAŠKI DOM BEŽIGRAD LJUBLJANA Kardeljeva ploščad 28, Ljubljana Tel. 01 53 42 867 e-mail: info@ddb.si Datum:15.8.2012 Naročnik : Dijaški dom Bežigrad Ljubljana, Kardeljeva ploščad 28, 1000 Ljubljana Ponudnik:

Prikaži več

Postopek za pripravo in oddajo kontrolnih podatkov za napoved dohodnine za leto 2007

Postopek za pripravo in oddajo kontrolnih podatkov za napoved dohodnine za leto 2007 Novosti v REK-1 po 1.1.2014 v programu POTNI NALOGI (posodobljeno 17.1.2014) V skladu s spremenjeno zakonodajo glede poročanja na REK obrazcih oziroma Pravilnika o spremembah in dopolnitvah Pravilnika

Prikaži več

Mojtelemach brosura_junij 2015_mail

Mojtelemach brosura_junij 2015_mail Naročniški portal MOJ TELEMACH. Junij 2015 Uredite naročilo, ne da bi vstali iz naslanjača. Za preprostejši pregled naročenih storitev, računov in opravljenih klicev ter naročanje dodatnih storitev ipd.

Prikaži več

NAVODILA ZA POSLOVANJE Z MONETO TELEFONSKA PRODAJA

NAVODILA ZA POSLOVANJE Z MONETO TELEFONSKA PRODAJA NAVODILA ZA POSLOVANJE Z MONETO V TELEFONSKI PRODAJI Ljubljana, julij 2013 KAZALO KAZALO... 2 1 UVOD... 3 2 PRIPRAVA PODATKOV ZA SISTEM MONETA... 3 2.1 PRODAJNA MESTA... 3 2.2 SLIKI GLAVE IN NOGE RAČUNA

Prikaži več

CODEKS IP KAMERA

CODEKS IP KAMERA CODEKS IP KAMERA uporabniška navodila Vse pravice pridržane. Noben del uporabniških navodil se ne sme reproducirati v kakršnikoli obliki ali na kakršen koli način - grafični, elektronski ali mehanski,

Prikaži več

Navodilo Struktura cene izdelka Št. dokumenta : Izdaja: 01 Datum spremembe: Stran: 1/5 NAVODILO STRUKTURA CENE IZDELKA 1. POVZETEK

Navodilo Struktura cene izdelka Št. dokumenta : Izdaja: 01 Datum spremembe: Stran: 1/5 NAVODILO STRUKTURA CENE IZDELKA 1. POVZETEK Stran: 1/5 NAVODILO STRUKTURA CENE IZDELKA 1. POVZETEK Splošne informacije Naročnik E-mail Telefonska številka Datum Dobavitelj Dobaviteljeva št. Projekt Referenca Naziv Indeks Verzija Varianta Odgovorna

Prikaži več

Zadeva: Ponudba

Zadeva: Ponudba Navodila za urejanje Spletne strani CTEK.si 1. Dodajanje novega polnilnika Za dodajanje novega polnilnika nikoli ne prepisujte že objavljenih vsebin, ampak sledite tem navodilom. Ta so zagotovilo, da bodo

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Uporaba storitve Office 365 v napravi iphone ali ipad Priročnik za hiter začetek dela Ogled e-pošte Nastavite napravo iphone ali ipad tako, da boste lahko pošiljali in prejemali e-pošto iz računa v storitvi

Prikaži več

eFin

eFin HelpAndManual_unregistered_evaluation_copy HelpAndManual_unregistered_evaluation_copy Uvod Najboljše rešitve izhajajo iz prakse Avtor: Gregor SLABE Programiranje poslovnih aplikacij je bilo vse od iznajdbe

Prikaži več

NAVODILA ZA IZPOLNJEVANJE OBRAZCA

NAVODILA ZA IZPOLNJEVANJE OBRAZCA NAVODILO ZA UPORABO PRIPOMOČKA ZA PRIPRAVO STROŠKOVNEGA NAČRTA PROJEKTA»Piano finanziario Stroskovni nacrt«dokument»piano finanziario Stroskovni nacrt«v Microsoft Excel obliki lahko uporabite kot pripomoček

Prikaži več

Navodilo za izpolnjevanje obrazca M-2 (maj 2015) Kazalo vsebine Podatki o ZAVEZANCU... 3 Rubrika 1 Firma in sedež/osebno ime in prebivališče... 3 Rubr

Navodilo za izpolnjevanje obrazca M-2 (maj 2015) Kazalo vsebine Podatki o ZAVEZANCU... 3 Rubrika 1 Firma in sedež/osebno ime in prebivališče... 3 Rubr Navodilo za izpolnjevanje obrazca M-2 (maj 2015) Kazalo vsebine Podatki o ZAVEZANCU... 3 Rubrika 1 Firma in sedež/osebno ime in prebivališče... 3 Rubrika 2 Registrska številka... 3 Rubrika 3 Matična številka

Prikaži več

TRGOVSKI PORTAL SPLETNA APLIKACIJA NAMENJENA TRGOVCEM NAVODILA ZA REGISTRACIJO IN PRIJAVO Ljubljana, Verzija 1.1,

TRGOVSKI PORTAL SPLETNA APLIKACIJA NAMENJENA TRGOVCEM NAVODILA ZA REGISTRACIJO IN PRIJAVO Ljubljana, Verzija 1.1, TRGOVSKI PORTAL SPLETNA APLIKACIJA NAMENJENA TRGOVCEM NAVODILA ZA REGISTRACIJO IN PRIJAVO Ljubljana, 14. 03. 2019 KAZALO 1 Namen...3 2 Registracija...4 3 Vnos gesla in aktivacija računa...6 4 Prijava...7

Prikaži več

Microsoft Word - Trust-CDsize-12052_12579_14070-al-cp_v5.0.doc

Microsoft Word - Trust-CDsize-12052_12579_14070-al-cp_v5.0.doc PRIROČNIK ZA UPORABO manual Version 5.0 SI TABLET TB-1100 / TB2100 TABLET TB-3100 / TB-4200 1 A B TABLET TB-2100-3100-4200 2 3 4 5 A 6 7 B 8 9 10 11 B A C D 12 A B 13 14 C 15 16 17 18 PRIROČNIK ZA UPORABO

Prikaži več

Navodila Trgovina iCenter

Navodila Trgovina iCenter Splošno o pripravi podatkov za Dohodnino v icentru Podatki za odmero dohodnine se za leto 2017 pripravijo na enak način, kot je to veljalo za preteklo leto. Skladno s Pravilnikom o dostavi podatkov za

Prikaži več

TRGOVSKI PORTAL SPLETNA APLIKACIJA NAMENJENA TRGOVCEM NAVODILA ZA REGISTRACIJO IN PRIJAVO Ljubljana, Verzija 1.1

TRGOVSKI PORTAL SPLETNA APLIKACIJA NAMENJENA TRGOVCEM NAVODILA ZA REGISTRACIJO IN PRIJAVO Ljubljana, Verzija 1.1 TRGOVSKI PORTAL SPLETNA APLIKACIJA NAMENJENA TRGOVCEM NAVODILA ZA REGISTRACIJO IN PRIJAVO Ljubljana, 14. 03.2019 Verzija 1.1 KAZALO 1 NAMEN...3 2 REGISTRACIJA...4 3 VNOS GESLA IN AKTIVACIJA RAČUNA...6

Prikaži več

Microsoft Word - eDenar - navodila za uporabo osebnega portala clana doc

Microsoft Word - eDenar - navodila za uporabo osebnega portala clana doc Navodila za uporabo osebnega portala člana 13.11.08 Pozor: Ta navodila so le v pomoč uporabnikom. V kolikor so navodila v nasprotju s splošnimi pogoji poslovanja kluba, veljajo splošni pogoji poslovanja

Prikaži več

21. DRŽAVNO TEKMOVANJE IZ ZNANJA RAČUNOVODSTVA 9. april 2019 (osnovni nivo) Čas reševanja: 60 minut Šifra dijaka: REŠITEV Odstotek: Točke / Sklop 1. 2

21. DRŽAVNO TEKMOVANJE IZ ZNANJA RAČUNOVODSTVA 9. april 2019 (osnovni nivo) Čas reševanja: 60 minut Šifra dijaka: REŠITEV Odstotek: Točke / Sklop 1. 2 1. DRŽAVNO TEKMOVANJE IZ ZNANJA RAČUNOVODSTVA 9. april 019 (osnovni nivo) Čas reševanja: 60 minut Šifra dijaka: REŠITEV Odstotek: Točke / Sklop 1.. SKUPAJ Možne točke: 55 36 91 Dosežene točke: Pišite s

Prikaži več

Splošni pogoji poslovanja 1. Uvodna določba 1) Splošni pogoji poslovanja so pravni dogovor med končnim uporabnikom (fizična ali pravna oseba, v nadalj

Splošni pogoji poslovanja 1. Uvodna določba 1) Splošni pogoji poslovanja so pravni dogovor med končnim uporabnikom (fizična ali pravna oseba, v nadalj Splošni pogoji poslovanja 1. Uvodna določba 1) Splošni pogoji poslovanja so pravni dogovor med končnim uporabnikom (fizična ali pravna oseba, v nadaljevanju»naročnik«) in družbo VI NOVA d.o.o. (v nadaljevanje»ponudnik«).

Prikaži več

IJS EDS IJS Elektronski Dokumentni Sistem Osnovna uporaba sistema uporabniška navodila Institut "Jožef Stefan" Ljubljana

IJS EDS IJS Elektronski Dokumentni Sistem Osnovna uporaba sistema uporabniška navodila Institut Jožef Stefan Ljubljana IJS Elektronski Dokumentni Sistem Osnovna uporaba sistema uporabniška navodila Institut "Jožef Stefan" Ljubljana Projekt: (RD JN19 16) Naročnik projekta: Institut "Jožef Stefan" Izvajalec projekta: BuyITC

Prikaži več

Microsoft Word KR navodila za CMS.doc

Microsoft Word KR navodila za CMS.doc Navodila za objavo vsebin s CMS sistemom Izvajalec: Gooya IT, interaktivni mediji, d.o.o., Ljubljana, julij 2011 stran 1 od 31 Vsebina Navodila vsebujejo informacije, ki jih potrebujejo uredniki spletnega

Prikaži več

NOVICE DECEMBER 2005

NOVICE DECEMBER 2005 VASCO NOVICE NOVEMBER 2015 Navodila za pričetek uporabe Davčnih blagajn Za vse uporabnike programov Fakturiranje (LT, Mini, S), Avtošola, Vasco.web ter mblagajna smo na spletni strani objavili navodila

Prikaži več

IND/L Zakon o državni statistiki (Uradni list RS, št. 45/1995 in št. 9/2001) Letni program statističnih raziskovanj (Uradni list RS, št. 97/2013) Spor

IND/L Zakon o državni statistiki (Uradni list RS, št. 45/1995 in št. 9/2001) Letni program statističnih raziskovanj (Uradni list RS, št. 97/2013) Spor IND/L Zakon o državni statistiki (Uradni list RS, št. 45/1995 in št. 9/2001) Letni program statističnih raziskovanj (Uradni list RS, št. 97/2013) Sporočanje podatkov je obvezno. Vprašalnik za statistično

Prikaži več

Navodila za študente

Navodila za študente Moodle UM Verzija 3.5.1 Navodila za študente RCUM, Služba za IS Maribor, 2019 Kazalo 1 Prijava v Moodle UM... 3 2 Odjava iz Moodla UM... 3 3 Seznam učnih enot... 4 4 Navigacijski trak... 4 5 Bloki... 5

Prikaži več

Navodila za uporabo

Navodila za uporabo Navodila za izdajo kartic Julijske Alpe: Bled Pripravil: Turizem Bled, zavod za pospeševanje turizma Ljubljanska cesta 27, 4260 Bled 045 780 500, info@visitbled.si Bled, maj 2019 SPLOŠNE INFORMACIJE 2

Prikaži več

Upravljanje sistema COBISS Navodila za uporabo tiskalnika CITIZEN S310II V1.0 VIF-NA-27-SI

Upravljanje sistema COBISS Navodila za uporabo tiskalnika CITIZEN S310II V1.0 VIF-NA-27-SI Navodila za uporabo tiskalnika CITIZEN S310II V1.0 VIF-NA-27-SI IZUM, 2015 COBISS, COMARC, COBIB, COLIB, IZUM so zaščitene znamke v lasti javnega zavoda IZUM. KAZALO VSEBINE 1 Uvod... 1 2 Uporaba tiskalnika...

Prikaži več

Microsoft Word - DGSF - Preverjanje veljavnosti ZPIZ e-dokumentov - V.1.0

Microsoft Word - DGSF - Preverjanje veljavnosti ZPIZ e-dokumentov - V.1.0 Upravljanje z dokumentarnim gradivom (DGSF) Zgodovina dokumenta Verzije # Oznaka verzije Spremembe Avtorji Datum 1.0 Osnovni dokument Upravljanje z dokumentarnim gradivom (DGSF) Stran 2 od 13 Kazalo 1

Prikaži več

Microsoft Word - CN-BTU4 Quick Guide_SI

Microsoft Word - CN-BTU4 Quick Guide_SI Bluetooth Dongle Artikel: CN-BTU4 NAVODILA v1.0 Sistemske zahteve Zahteve za PC: - Proc.: Intel Pentium III 500MHz or above. - Ram: 256MB ali več. - Disk: vsaj 50MB. - OS: Windows 98SE/Me/2000/XP - Prost

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Navodila za izdajo kartic.pptx

Microsoft PowerPoint - Navodila za izdajo kartic.pptx Navodila za izdajo kartic Julijske Alpe: Bled Pripravil: Turizem Bled, zavod za pospeševanje turizma Ljubljanska cesta 27, 4260 Bled 045 780 500, info@visitbled.si Bled, maj 2019 SPLOŠNE INFORMACIJE 2

Prikaži več

Microsoft Word - Navodila za uporabo 1.1.doc

Microsoft Word - Navodila za uporabo 1.1.doc PhotoOrder Navodila za uporabo 1 Kazalo 1 Kazalo... 2 2 Kazalo slik... 3 3 PhotoOrder... 4 4 Nameščanje programa... 5 4.1 Internet Explorer... 5 4.1.1 "Save" ("Shrani")... 5 4.1.2 "Run" ("Odpri")... 6

Prikaži več

Kako kupovati na Domači spletni tržnici VODNIK ZA KUPCE Približali smo ti lokalno na Domači spletni tržnici. Made in Istria

Kako kupovati na Domači spletni tržnici VODNIK ZA KUPCE Približali smo ti lokalno na Domači spletni tržnici.   Made in Istria Kako kupovati na Domači spletni tržnici VODNIK ZA KUPCE Približali smo ti lokalno na Domači spletni tržnici. www.trznica-trg.eu Made in Istria VSEBINA 1. UVOD 1.1. O PROJEKTU NEPOSREDNE PRODAJE KMETIJSKIH

Prikaži več

PODATKI O DAVČNEM ZAVEZANCU PRILOGA 2 (ime in priimek) (davčna številka) (podatki o prebivališču: naselje, ulica, hišna številka) (elektronski naslov)

PODATKI O DAVČNEM ZAVEZANCU PRILOGA 2 (ime in priimek) (davčna številka) (podatki o prebivališču: naselje, ulica, hišna številka) (elektronski naslov) PODATKI O DAVČNEM ZAVEZANCU PRILOGA 2 (ime in priimek) (davčna številka) (podatki o prebivališču: naselje, ulica, hišna številka) (elektronski naslov) (poštna številka, ime pošte) (telefonska številka)

Prikaži več

Microsoft Word - CNC obdelava kazalo vsebine.doc

Microsoft Word - CNC obdelava kazalo vsebine.doc ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO VIŠJA STROKOVNA ŠOLA STROJNIŠTVO DIPLOMSKA NALOGA Novo mesto, april 2008 Ime in priimek študenta ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO VIŠJA STROKOVNA ŠOLA STROJNIŠTVO DIPLOMSKA NALOGA Novo

Prikaži več

Priloga 1: Pravila za oblikovanje in uporabo standardiziranih referenc pri opravljanju plačilnih storitev Stran 4012 / Št. 34 / Uradni lis

Priloga 1: Pravila za oblikovanje in uporabo standardiziranih referenc pri opravljanju plačilnih storitev Stran 4012 / Št. 34 / Uradni lis Priloga 1: Pravila za oblikovanje in uporabo standardiziranih referenc pri opravljanju plačilnih storitev Stran 4012 / Št. 34 / 24. 5. 2019 Uradni list Republike Slovenije PRILOGA 1 PRAVILA ZA OBLIKOVANJE

Prikaži več

Si.mobil Si.most Najkrajša pot do vaših strank. Ljubljana,

Si.mobil Si.most Najkrajša pot do vaših strank. Ljubljana, Si.mobil Si.most Najkrajša pot do vaših strank. Ljubljana, 3. 06. 13 Si.most SMS nagradna igra SMS nagradna igra Dostop do aplikacije http://www.simost.si SMS nagradna igra Ko se logirate v aplikacijo

Prikaži več

Naročnik:

Naročnik: RAZPISNA DOKUMENTACIJA Pleskarska dela v letu 2015 junij 2015 Številka: 439-59/2015 Datum: 11.6.2015 Predmet javnega naročila:»pleskarska dela«vsebina RAZPISNE DOKUMENTACIJE 1. Povabilo k oddaji ponudbe

Prikaži več

ACAD-BAU-Analiza-prostorov

ACAD-BAU-Analiza-prostorov ANALIZA PROSTOROV Ko obdelujemo večje projekte, je analiza prostorov zelo pomembna v vseh fazah projektiranja. Pri idejnem snovanju moramo npr. za določeno površino trgovske namembnosti zagotoviti primerno

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - seminar_ pptx

Microsoft PowerPoint - seminar_ pptx Leatalske informacije in ARO Slovenia Control Igor Čučnik, ARO Aleš Omahne, NOTAM Uroš Grošelj, AIP Brnik, 12.5.2018 Letalske informacije AIP AIP AMDT AIP SUP AIC NOTAM Serija A, B in C VFR karta Spletna

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Projektno vodenje PREDAVANJE 7 doc. dr. M. Zajc matej.zajc@fe.uni-lj.si Projektno vodenje z orodjem Excel Predstavitev Najbolj razširjeno orodje za delo s preglednicami Dva sklopa funkcij: Obdelava številk

Prikaži več

REPUBLIKA SLOVENIJA SLUŽBA VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA RAZVOJ IN EVROPSKO KOHEZIJSKO POLITIKO NAVODILA ZA PRIJAVO LISTIN NA ZZI V PRIMERU PRO RATA V

REPUBLIKA SLOVENIJA SLUŽBA VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA RAZVOJ IN EVROPSKO KOHEZIJSKO POLITIKO NAVODILA ZA PRIJAVO LISTIN NA ZZI V PRIMERU PRO RATA V REPUBLIKA SLOVENIJA SLUŽBA VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA RAZVOJ IN EVROPSKO KOHEZIJSKO POLITIKO NAVODILA ZA PRIJAVO LISTIN NA ZZI V PRIMERU PRO RATA V IS e-ma Ljubljana, avgust 2019 1 Vsebina 1. UVOD...

Prikaži več

II-RIS-Primer Seminarske Naloge Redni-LJ

II-RIS-Primer Seminarske Naloge Redni-LJ UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA UPRAVO Študijski program: Visokošolski strokovni program Uprava Prva stopnja (bolonjski) Način študija: redni ČIŠČENJE VOZIL V AVTOPRALNICI Seminarska naloga Predmet:

Prikaži več

Splošni pogoji poslovanja Splošni pogoji spletne trgovine Dentalia so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot), Zakonom o varstvu

Splošni pogoji poslovanja Splošni pogoji spletne trgovine Dentalia so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot), Zakonom o varstvu Splošni pogoji poslovanja Splošni pogoji spletne trgovine Dentalia so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot), Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) ter Zakonom o elektronskih

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Š i f r a k a n d i d a t a : ržavni izpitni center *M15178112* SPOMLNSKI IZPITNI ROK Izpitna pola 2 Četrtek, 4. junij 2015 / 90 minut ovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero ali

Prikaži več

Gimnazija Bežigrad Peričeva Ljubljana OPERACIJSKI SISTEM Predmet: informatika

Gimnazija Bežigrad Peričeva Ljubljana OPERACIJSKI SISTEM Predmet: informatika Gimnazija Bežigrad Peričeva 4 1000 Ljubljana OPERACIJSKI SISTEM Predmet: informatika KAZALO 1. Uvod...3 2. Predstavitev programa Windows 98...5 3. Raziskovanje računalnika...5 4. Raziskovanje Interneta...6

Prikaži več

NOVICE

NOVICE VASCO NOVICE SEPTEMBER 2017 Zakonske novosti - V Uradnem listu RS, št. 46/2017 dne 29.8.2017 je bil objavljen Aneks št. 10 h Kolektivni pogodbi za javni sektor (KPJS), ki nalaga odpravo anomalij do vključno

Prikaži več

EndNote Basic Online navodila za uporabo Vsebina 1 Kaj je EndNote Online? Dostop in prijava Ustvarjanje računa Uporaba

EndNote Basic Online navodila za uporabo Vsebina 1 Kaj je EndNote Online? Dostop in prijava Ustvarjanje računa Uporaba EndNote Basic Online navodila za uporabo Vsebina 1 Kaj je EndNote Online?... 2 2 Dostop in prijava... 3 2.1 Ustvarjanje računa... 3 3 Uporaba... 5 3.1 Dodajanje referenc... 5 3.2 Navodila za pripravo in

Prikaži več

bob p. p Ljubljana Tel.: (cena klica na minuto je 1 z DDV) Posebni pogoji uporabe storitve moj bob

bob p. p Ljubljana Tel.: (cena klica na minuto je 1 z DDV)   Posebni pogoji uporabe storitve moj bob bob p. p. 415 1001 Ljubljana Tel.: 090 068 068 (cena klica na minuto je 1 z DDV) www.bob.si Posebni pogoji uporabe storitve moj bob Kazalo Uvod 5 Opredelitve 5 Registracija in uporaba Storitve moj bob

Prikaži več

PowerApps

PowerApps ko tehnologija postane brezmejna strast Microsoft PowerApps Uporabniška navodila Avtorji Brina Gomboc, Lucija Kos, Damjana Krampač Mentorici dr. Simona Sternad Zabukovšek Sara Cokan, mag. ekon. in posl.

Prikaži več

RAM stroj Nataša Naglič 4. junij RAM RAM - random access machine Bralno pisalni, eno akumulatorski računalnik. Sestavljajo ga bralni in pisalni

RAM stroj Nataša Naglič 4. junij RAM RAM - random access machine Bralno pisalni, eno akumulatorski računalnik. Sestavljajo ga bralni in pisalni RAM stroj Nataša Naglič 4. junij 2009 1 RAM RAM - random access machine Bralno pisalni, eno akumulatorski računalnik. Sestavljajo ga bralni in pisalni trak, pomnilnik ter program. Bralni trak- zaporedje

Prikaži več

Uradni list RS - 102/2015, Uredbeni del

Uradni list RS - 102/2015, Uredbeni del PRILOGA 6 NAPOVED ZA ODMERO DOHODNINE OD OBRESTI ZA LETO (razen od obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v Republiki Sloveniji ter v drugih državah članicah EU) OZNAKA STATUSA

Prikaži več

Microsoft Word - PRzjn-2.doc

Microsoft Word - PRzjn-2.doc Na podlagi 24. člena Zakona o javnem naročanju (Ur. l. RS, št. 128/06) (v nadaljevanju ZJN-2), in 33. člena Statuta Občine Vrhnika (Ur. l. RS, št. 99/99, 39/00 36/01 in 77/06) izdajam naslednji P R A V

Prikaži več

IND-L Zakon o državni statistiki (Uradni list RS, št. 45/95 in št. 9/01) Letni program statističnih raziskovanj za leto 2011 (Uradni list RS, št. 92/1

IND-L Zakon o državni statistiki (Uradni list RS, št. 45/95 in št. 9/01) Letni program statističnih raziskovanj za leto 2011 (Uradni list RS, št. 92/1 IND-L Zakon o državni statistiki (Uradni list RS, št. 45/95 in št. 9/0) Letni program statističnih raziskovanj za leto 0 (Uradni list RS, št. 9/) Sporočanje podatkov je obvezno. Vprašalnik za statistično

Prikaži več

Microsoft Word - CNR-BTU3_Bluetooth_vmesnik

Microsoft Word - CNR-BTU3_Bluetooth_vmesnik CNR-BTU3 Bluetooth vmesnik A. Vsebina pakiranja Bluetooth USB Adapter Bluetooth programska oprema in CD z gonilniki Navodila za uporabo in CD 1. Namestitev Bluetooth programske opreme za Windowse 1. Vstavite

Prikaži več

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefonih. Obstaja precej različic, sam pa sem sestavil meni

Prikaži več

DRUŽBA ZA AVTOCESTE V REPUBLIKI SLOVENIJI

DRUŽBA ZA AVTOCESTE V REPUBLIKI SLOVENIJI DRUŽBA ZA AVTOCESTE V REPUBLIKI SLOVENIJI DARS d.d. POGLAVJE 10 SPOSOBNOST za Izdelavo projektne dokumentacije za izgradnjo poslovne stavbe DARS na lokaciji Grič Junij 2018 Opozorilo ponudnikom: Vsi predloženi

Prikaži več

Splošni pogoji poslovanja Podatki o podjetju, ki upravlja spletno trgovino K-PRINT, sedež podjetja: K-PRINT d.o.o., Srednja vas pri Šenčurju 5, 4208 Š

Splošni pogoji poslovanja Podatki o podjetju, ki upravlja spletno trgovino K-PRINT, sedež podjetja: K-PRINT d.o.o., Srednja vas pri Šenčurju 5, 4208 Š Splošni pogoji poslovanja Podatki o podjetju, ki upravlja spletno trgovino K-PRINT, sedež podjetja: K-PRINT d.o.o., Srednja vas pri Šenčurju 5, 4208 Šenčur DDV ID številka: SI97624284 Zavezanec za DDV:

Prikaži več

JAVNO ZBIRANJE PONUDB 1. PODATKI O NAROČNIKU Naročnik: Javni zavod ŠKTM za šport, kulturo, turizem in mladino Radlje ob Dravi Naslov: Mariborska cesta

JAVNO ZBIRANJE PONUDB 1. PODATKI O NAROČNIKU Naročnik: Javni zavod ŠKTM za šport, kulturo, turizem in mladino Radlje ob Dravi Naslov: Mariborska cesta JAVNO ZBIRANJE PONUDB 1. PODATKI O NAROČNIKU Naročnik: Javni zavod ŠKTM za šport, kulturo, turizem in mladino Radlje ob Dravi Naslov: Matična številka: 3372421000 Davčna številka: 58270574 Transakcijski

Prikaži več

(Microsoft Word - U\350enje telegrafije po Kochovi metodi.doc)

(Microsoft Word - U\350enje telegrafije po Kochovi metodi.doc) MORSE UČENJE PO KOCHOVI METODI Računalniški program za učenje skupaj z nekaterimi dodatnimi datotekami dobite na spletni strani avtorja: http://www.g4fon.net/. Zanimive strani so tudi: - http://www.qsl.net/n1irz/finley.morse.html

Prikaži več

PRIJAVNI OBRAZEC ZA DODELITEV POMOČI ZA ZAGOTAVLJANJE TEHNIČNE PODPORE V KMETIJSTVU V OBČINI VODICE V LETU 2015 ZAGOTAVLJANJE TEHNIČNE PODPORE V KMETI

PRIJAVNI OBRAZEC ZA DODELITEV POMOČI ZA ZAGOTAVLJANJE TEHNIČNE PODPORE V KMETIJSTVU V OBČINI VODICE V LETU 2015 ZAGOTAVLJANJE TEHNIČNE PODPORE V KMETI PRIJAVNI OBRAZEC ZA DODELITEV POMOČI ZA ZAGOTAVLJANJE TEHNIČNE PODPORE V KMETIJSTVU V OBČINI VODICE V LETU 2015 ZAGOTAVLJANJE TEHNIČNE PODPORE V KMETIJSTVU UKREPI DE MINIMIS V SKLADU Z UREDBO KOMISIJE

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation DRŽAVNOZBORSKE VOLITVE Ljubljana, 3. 5. OGLAŠEVANJE MED INFORMATIVNIM PROGRAMOM 1 Naročnik: Stranka Ime akcije: Datum ponudbe: maj Časovni pas Št. 15'' oglasov Cena POP TV Med 24ur Popoldne 17h 10 Med

Prikaži več

Na podlagi 24. in 25. člena Zakona o varstvu osebnih podatkov (Ur. list RS, št. 94/07), sprejema ravnatelj javnega zavoda Dijaški dom Nova Gorica nasl

Na podlagi 24. in 25. člena Zakona o varstvu osebnih podatkov (Ur. list RS, št. 94/07), sprejema ravnatelj javnega zavoda Dijaški dom Nova Gorica nasl Na podlagi 24. in 25. člena Zakona o varstvu osebnih podatkov (Ur. list RS, št. 94/07), sprejema ravnatelj javnega zavoda Dijaški dom Nova Gorica naslednji P RAVILNIK o izvajanju videonadzora I. SPLOŠNE

Prikaži več

Microsoft Word - katalog informacij javnega znaēaja TRŽIŀĄE 2019

Microsoft Word - katalog informacij javnega znaÄ“aja TRŽIŀĄE 2019 KATALOG INFORMACIJ JAVNEGA ZNAČAJA 1. Osnovni podatki o katalogu: naziv organa, ki je izdal katalog: Osnovna šola Tržišče odgovorna uradna oseba, ki je katalog sprejela: Zvonka Mrgole, prof., ravnateljica

Prikaži več

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Neuradno prečiščeno besedilo Pravilnika

Prikaži več

Microsoft Word - Pogodba-SI-TSA-v7.doc

Microsoft Word - Pogodba-SI-TSA-v7.doc SI-TSA Overitelj na Ministrstvu za javno upravo Tržaška cesta 21, 1000 Ljubljana, Slovenija http://www.si-tsa.si si-tsa@gov.si Overitelj na Ministrstvu za javno upravo Tržaška cesta 21 1000 Ljubljana Davčna

Prikaži več

COBISS COBISS3/Katalogizacija 7.3 VNOS PODATKOV Podatke vnašamo ali spreminjamo z vpisom v vnosno polje, z izbiro iz šifranta ali spustnega seznama. 7

COBISS COBISS3/Katalogizacija 7.3 VNOS PODATKOV Podatke vnašamo ali spreminjamo z vpisom v vnosno polje, z izbiro iz šifranta ali spustnega seznama. 7 3/Katalogizacija 7.3 VNOS PODATKOV Podatke vnašamo ali spreminjamo z vpisom v vnosno polje, z izbiro iz šifranta ali spustnega seznama. 7.3.1 Vnos vsebine podpolja Vsebino podpolj vnašamo v vnosna polja.

Prikaži več

SPLETNA PRIJAVA NA IZPITE ZA DIJAKE Dijaki se na izpite prijavite na novem portalu novi.lopolis.si z istim uporabniškim imenom in geslom, kot ga upora

SPLETNA PRIJAVA NA IZPITE ZA DIJAKE Dijaki se na izpite prijavite na novem portalu novi.lopolis.si z istim uporabniškim imenom in geslom, kot ga upora SPLETNA PRIJAVA NA IZPITE ZA DIJAKE Dijaki se na izpite prijavite na novem portalu novi.lopolis.si z istim uporabniškim imenom in geslom, kot ga uporabljate tudi za portal Lo.Polis (www.lopolis.si), kjer

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev TIK terminal nima povezave s strežnikom Ob vpisu v TIK Admin se pojavi napis ni povezave s strežnikom Na terminalu je ikona 1. preverimo ali je pravilno nastavljen IP strežnika 1. Preverimo datoteko TIKSAdmin.INI

Prikaži več

Navodila za uporabo aplikacije mlist - neposredni mentorji za Zdravniško zbornico Slovenije pripravila Gooya, interaktivni mediji, d.o.o. Ljubljana, m

Navodila za uporabo aplikacije mlist - neposredni mentorji za Zdravniško zbornico Slovenije pripravila Gooya, interaktivni mediji, d.o.o. Ljubljana, m Navodila za uporabo aplikacije mlist - neposredni mentorji za Zdravniško zbornico Slovenije pripravila Gooya, interaktivni mediji, d.o.o. Ljubljana, marec 2019 Vsebina 1 Dostop do aplikacije... 3 1.1 Android...

Prikaži več