Naloge s kolokvijev iz fizike za študente FRI v letih 2013/14 in 2014/15 1. Nekdo vrže žogo iz izhodišča s hitrostjo 25 m/s pod kotom 60 glede na vodo

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Naloge s kolokvijev iz fizike za študente FRI v letih 2013/14 in 2014/15 1. Nekdo vrže žogo iz izhodišča s hitrostjo 25 m/s pod kotom 60 glede na vodo"

Transkripcija

1 Naloge s kolokvijev iz fizike za študente FRI v letih 2013/14 in 2014/15 1. Nekdo vrže žogo iz izhodišča s hitrostjo 25 m/s pod kotom 60 glede na vodoravnico (poševni met). Nekdo drug vrže žogo v vodoravni smeri z enako hitrostjo (vodoravni met). S kolikšne višine jo mora vreči, da bo žoga v vodoravni smeri priletela enako daleč kot tista pri poševnem metu? (24 m) 2. Vozilo z maso 1800 kg ima začetno hitrost 18 m/s. Nato začne nanj delovati konstantna sila 180 N v smeri gibanja, tako da je gibanje vozila enakomerno pospešeno. Kolikšno delo opravi ta sila v času 40 s? (144 kj) 3. Pri popolnoma neprožnem trku v eni dimenziji hitrejša blatna kepa zadene počasnejšo, ki se giblje v isti smeri, zlepek pa se giblje v isti smeri naprej. Kepi pred trkom imata enaki masi, razmerje njunih hitrosti pa je 3 : 1. Kolikšen del (v odstotkih) skupne kinetične energije se pri trku pretvori v notranjo energijo? (20 %) 4. Muzikalično fizikalno nihalo v obliki triangla je sestavljeno iz treh enakih palic z dolžino po 15 cm, zlepljenih v enakostranični trikotnik. Os nihanja je eno od oglišč trikotnika. Kolikšen je nihajni čas tega nihala? Kolikšna je največja kotna hitrost nihala, če je amplituda nihanja 4? (0,72 s; 0,61/s) 5. V roki držimo utež z maso 20 g. Nanjo je pritrjena vijačna vzmet, na njej pa visi utež z maso 30 g. Zgornjo utež nenadoma izpustimo iz roke. S kolikšnima pospeškoma se v tem trenutku začneta gibati obe uteži? Pozor: vzmet je takoj ob spustu še vedno napeta! (24,5 m/s 2 ; 0) 6. Posoda, ki je napolnjena z vodo do višine 50 cm, stoji na tleh. Na višini 20 cm od tal ima posoda luknjico, skozi katero izteka voda. Kolikšna je hitrost iztekajočega curka? Kako daleč od posode zadene curek tla? (2,43 m/s; 0,5 m) 7. Na isti premici so razporejeni trije točkasti naboji: najbolj levo naboj -8 nas, 5 cm desno od njega srednji naboj +12 nas, potem še 10 cm desno od srednjega naboja še desni naboj -20 nas. Kolikšna je skupna sila levega in desnega naboja na srednji naboj in v katero smer kaže, levo ali desno? Skicirajte naboje, posamezni sili in rezultanto. Pazite na predznake nabojev. Konstanta 0 = 8, As/Vm. (F 12 = 0,345 mn levo, F 32 = 0,216 mn desno, F R = 0,129 mn levo) 8. Kolikšen električni tok teče po dolgem ravnem vodniku, če je na oddaljenosti 50 cm od njega gostota magnetnega polja 5 pt? Konstanta 10-7 Vs/Am. (1, A) 9. Kondenzator s kapaciteto 18 pf je v začetku prazen. Potem ga napolnimo prek upornika z uporom 6 k. Kolikšen je karakteristični čas polnjenja? Popolnoma poln kondenzator ima napetost 90 V. Kolikšen je čas med trenutkoma, ko je na kondenzatorju trenutna napetost 20 V in 50 V? ( = RC = 108 ns; t = 60,44 ns)

2 10. Proton (m = 1, kg, e = 1, As) pospešimo s kondenzatorjem od zanemarljive začetne hitrosti do še neznane končne hitrosti. Potem prileti ta proton v homogeno magnetno polje 0,08 T, kjer kroži po krožnici s polmerom 6 cm. Kolikšna je hitrost krožečega protona? S kolikšno napetostjo v kondenzatorju smo pospešili proton? Kolikšna je centripetalna sila na krožeči proton v magnetnem polju? (4, m/s; 1,1 kv; 5, N) 11. Enakokraki trikotnik ABC ima stranice AB = 12 cm, AC = BC = 20 cm. V oglišču A je naboj +5 As, v oglišču B pa -5 As. Izračunajte skupno električno polje E v oglišču C zaradi obeh nabojev. Skicirajte trikotnik in pokažite smer električnega polja. (6, V/m; polje kaže v desno) 12. Pravokotnik ima koordinate oglišč: A(0, 0), B(40 cm, 0), C(40 cm, 30 cm), D(0, 30 cm). V ogliščih A in C sta enaka pozitivna naboja, vsak 2 nas, v oglišču D pa je negativni naboj, -4 nas. Kolikšen je skupni električni potencial v oglišču B? (33 V) 13. Pravokotni trikotnik ima koordinate oglišč: A(0, 0), B(50 cm, 0), C(0 cm, 20 cm). V ogliščih A in C sta enaka pozitivna naboja, vsak 5 nas, v oglišču B pa je negativni naboj, -2 nas. Kolikšna je skupna električna sila nabojev v ogliščih B in C na naboj v oglišču A? (5,63 N) 14. Pozitron (m = 9, kg, e = 1, As) pospešimo s prvim kondenzatorjem od zanemarljive začetne hitrosti do neke (še neznane) hitrosti, s katero pozitron vstopi v drug kondenzator. V drugi kondenzator prileti vzporedno s ploščama, tik ob zgornji pozitivni plošči, tako da električna sila ukrivi njegov tir navzdol. Razmik med ploščama drugega kondenzatorja je 2 cm, plošči pa sta dolgi 20 cm; napetost med ploščama je 15 kv. Pozitron zapusti drugi kondenzator tik ob spodnji plošči. Kolikšna je bila njegova hitrost ob vstopu v ta kondenzator? Kolikšna je bila pospeševalna napetost prvega kondenzatorja? (1, m/s; 37,6 kv) 15. Po dveh dolgih vzporednih žicah tečeta tokova 0,2 A in 0,5 A v isto smer. Kolikšna je razdalja med žicama, če deluje na vsak meter dolžine vsake od njiju medsebojna magnetna sila 10-6 N? Kolikšno je tedaj skupno magnetno polje točno na sredi med žicama? Skicirajte njegovo smer. (2 cm; 6 T)

3 IZPIT IZ FIZIKE (FRI, ) 1. Majhno telo se giblje enakomerno pospešeno v smeri urinega kazalca po krožnici s polmerom 30 cm. V času t= 0 ima telo začetno hitrost nič, nahaja pa se v točki (0, 30 cm). V času t = 20 s pa se nahaja v točki (-30 cm, 0). Kolikšen je tangencialni pospešek telesa? Kolikšen je trenutni radialni pospešek v tej zadnji točki? 2. Po klancu navzgor potiskamo voziček s silo, ki je trikrat večja od dinamične komponente teže. Sila trenja je zanemarljiva. Pospešek vozička je 2 m/s 2. Kolikšen je naklonski kot klanca? Začetna hitrost, višina na klancu vozička na klancu in s tem kinetična in potencialna energija so v času t = 0 vse enake nič. Vozičku se s potiskanjem po klancu s časom povečujeta tako kinetična kot potencialna energija. Razmerje energij W k /W p pa ostaja ves čas enako, neodvisno od časa. Kolikšno je to razmerje? 3. Delavec z maso 80 kg sedi na vozičku z maso 40 kg. Odrine se od praznega vozička z maso 60 kg. Na začetku vozička mirujeta. Delavec pri odrivu odda delo 200 J. S kolikšnima hitrostma se začneta gibati vozička (eden z delavcem na njem) tik po odrivu? Pomagajte si z energijskim zakonom in ohranitvijo gibalne količine. 4. Štiri enake naboje, po 1 As, z enakimi masami, po 0,2 g, tiščimo, da mirujejo v ogliščih pravokotnika s stranicama 60 cm in 20 cm. Kolikšna je njihova skupna električna energija? Ko jih spustimo, gredo narazen. Kolikšno hitrost ima vsak, ko so daleč proč drug od drugega? 5. Kolikšen je naboj delca z maso 1 mg, če pri hitrosti 10 5 m/s zaradi magnetne sile kroži v homogenem magnetnem polju 0,5 T po krožnici s polmerom 15 cm? S kolikšno pospeševalno napetostjo smo pospešili delec do te hitrosti, če je bila pred pospeševanjem njegova hitrost zanemarljiva?

4 1. pismeni kolokvij iz fizike za študente FRI ( ) 1. Pri poševnem metu odleti predmet iz koordinatnega izhodišča z začetno hitrostjo 40 m/s pod kotom 60 glede na vodoravnico. Kolikšna je velikost vektorja hitrosti predmeta v trenutku, ko se je v vodoravni smeri premaknil za tri četrtine dometa (x = 3x max /4)? Namig: najprej izračunajte čas za ¾ dometa. 2. Burkež hoče prevrniti 150 kg težko omaro v obliki kvadra z roboma a = 0,5 m, b = 1,5 m (tretji rob, pravokoten na ravnino slike, pri računu ni pomemben). S kolikšno najmanjšo silo mora začeti delovati na omaro, da jo bo zavrtel okrog spodnje desne osi (pika na sliki)? Najmanj koliko dela mora vložiti za njeno prevrnitev? 3. Dve lahki prečki z dolžino 10 cm sta vrtljivo vpeti na skupno horizontalno os. Na koncu prve prečke je pritrjena majhna kroglica z maso 200 g, na koncu druge pa kroglica z maso 300 g. Prvo kroglico izmaknemo iz ravnovesja tako, da njena prečka oklepa pravi kot glede na vertikalo. Nato prečko s kroglico spustimo. Pri prehodu čez ravnovesno lego prva kroglica trči v drugo kroglico. Kolikšen je največji naklonski kot, ki ga po trku dosežeta prečki s kroglicama, če je trk popolnoma plastičen (kroglici se ob trku zlepita). Koliko energije se izgubi pri trku? 4. Majhen hrček z maso 50 g teče v kolesu za hrčke. Kolo za hrčke opišemo kot plašč valja, ki je s tankimi in lahkimi prečkami vpet v os skozi središče valja. Polmer kolesa je 15 cm, njegova masa pa 0,2 kg. Hrček teče tako, da je vedno pri dnu kolesa, kolo pa se takrat vrti s kotno hitrostjo 5/s. Nato hrček neha teči in se s kremplji trdno oprime kolesa. Izračunaj kotno hitrost, s katero se takoj za tem vrtita kolo in hrček. Ali je hitrost dovolj velika, da kolo s hrčkom naredi poln obrat? Odgovor utemelji z računom. 5. V ustje lijaka, ki je spodaj zaprto z zamaškom, natresemo 1 kg majhnih svinčenih kroglic. Iztočna cev lijaka je zavita v obliki črke L in pritrjena na voziček z maso 300 g. V nekem trenutku zamašek izpulimo in pustimo, da kroglice začnejo iztekati iz lijaka. Voziček se pri tem začne premikati v nasprotni smeri iztekanja kroglic. Masni iztok kroglic iz cevi je 500 g/s, njihova izstopna hitrost glede na voziček pa je 0.8 m/s. Kolikšen je pospešek vozička v trenutku, ko kroglice začnejo iztekati iz cevi. Kolikšna je hitrost vozička potem, ko vse kroglice odtečejo? Trenja vozička s podlago je zanemarljivo.

5 2. pismeni kolokvij iz fizike za študente FRI (jan. 2015) 1. Z jadralne deske, ki plava na jezeru, spustimo v vodo plastično kroglo s polmerom 10 cm in gostoto 1200 kg/m 3. Krogla je privezana na desko in v celoti potopljena, kot med vrvico in navpičnico pa je enak 10. Skicirajte vse sile na kroglo. Izračunajte hitrost, s katero se premika jadralna deska. Koeficient upora za kroglo C u = 0,4, gostota vode je 1000 kg/m 3, njena viskoznost pa 1 mpa s. Uporabite kvadratni zakon upora, nazadnje pa preverite njegovo ustreznost z Reynoldsovim številom. 2)Lahka prečka iz neprevodnega materiala z dolžino 40 cm je prosto vrtljiva okoli vodoravne osi skozi sredino prečke. Na enem krajišču nanjo pritrdimo s prevodno folijo obdano kroglo s polmerom 3 cm in maso 100 g, na drugem krajišču pa vzmet s koeficientom raztezka 200 N/m. Palica je v ravnovesju v horizontalni legi. Nato kroglo naelektrimo z nabojem 1 µas in počakamo, da se umiri. Za koliko mm se poveča raztezek vzmeti, ko se naelektreni krogli v smeri navpično od zgoraj približamo z drugo enako veliko in enako naelektreno kroglo, ki jo fiksiramo na razdalj 7 cm nad prvo (7 cm je razdalja med središčema obeh krogel)? 3. Kalcijeve ione Ca ++ z zanemarljivo začetno hitrostjo najprej pospešimo s prvim kondenzatorjem z napetostjo 10 kv. Potem jih pošljemo skozi drugi kondenzator, da ukloni njihov tir navzdol. Napetost med ploščama drugega kondenzatorja je 50 V, plošči sta v razmiku 1 cm, dolgi pa 10 cm. Ioni vstopijo v drugi kondenzator na sredini med ploščama, vzporedno z njima. Ali pridejo skozi kondenzator? Če pridejo, za koliko nižje od prvotne smeri zadenejo 2 m oddaljen zaslon? Podatkov za maso in naboj ionov za rešitev naloge ne potrebujete. 4. Dolga ravna žica, po kateri teče tok 8 A, v pravokotni smeri prebada horizontalno podlago. V razdalji 5 cm od žice na podlago postavimo prosto vrtljivo majhno magnetnico z magnetnim momentom 15 Am 2 ter počakamo, da se umiri. Nato magnetnico prestavimo na razdaljo 10 cm od žice in jo potem še zavrtimo v nasprotno orientacijo od njene ravnovesne orientacije. Koliko dela opravimo pri celotnem navedenem procesu? Kolikšen je navor magnetnega polja žice na magnetnico v končni legi? 5. Pravokotna zanka s stranicama a = 40 cm in b = 10 cm sinusno niha v homogenem magnetnem polju gostote 2,5 mt, tako da se kot med magnetnim poljem in normalo na zanko s časom spreminja takole: = 0 sin(2 t). Kotna amplituda je 0 = /10, frekvenca nihanja pa = 2 Hz. Upor zanke je 0,025. Kako se s časom spreminja inducirani tok v zanki in kolikšna je njegova vrednost v trenutku t = t 0/8, kjer je nihajni čas t 0 = 1/?

6 Popravni kolokvij iz fizike za študente FRI jan Sprva mirujoči voziček z maso 50 kg začnemo potiskati po klancu z nagibom 25 o navzgor, tako da v času 10 s opravi pot 20 m. Njegovo gibanje je enakomerno pospešeno, trenje na klancu pa zanemarljivo. Kolikšen je pospešek vozička in s kolikšno silo ga potiskamo? 2. Deska (dolžina 1 meter in masa 3 kg) je vrtljivo vpeta v gornjem krajišču. Dvignemo jo v vodoravno lego, nato pa spustimo. Ko je v najnižji legi, udari ob utež z maso 0,5 kg, tako da se v najnižji legi ravno ustavi, utež pa začne drseti po vodoravni podlagi. Kolikšno pot opravi utež, če je koeficient trenja med tlemi in utežjo 0,4? 3. Na prožno vzmet obesimo homogeni valj iz aluminija z gostoto 2700 kg/m 3. Valj potopimo v vodo tako, da je v celoti potopljen, vendar se ne dotika dna. Nato na spodnjo ploskev aluminijastega valja pripnemo še homogeni valj iz teflona, ki ima enako maso kot aluminijasti valj. Tudi drugi valj je v celoti potopljen in se ne dotika dna. Kolikšno je v ravnovesju razmerje med raztezkom vzmeti, ko sta na njej obešena oba valja in raztezkom vzmeti, ko je na njej obešen le prvi valj? Gostota teflona je 2100 kg/m 3. Gostota vode je 1000 kg/m Dve enako nabiti krogli (e = 10-5 As) sta pritrjeni na razdalji 10 cm. Po simetrali med kroglama se jima približuje tretja krogla z enakim nabojem in maso 3 mg. Izračunaj najmanjšo hitrost, ki jo mora imeti tretja kroglica (še daleč proč od prvih dveh kroglic), da doseže sredino med obema kroglama. Skicirajte graf, na katerem prikažete velikost hitrosti tretje kroglice v odvisnosti od njene oddaljenosti od središča med prvima dvema kroglicama. 5. Generator izmenične napetosti s frekvenco 20 Hz zaporedno zvežemo z upornikom z upornostjo 60 in kondenzatorjem s kapacitivnostjo 35 μf. Na kakšno vrednost moramo zvišati frekvenco napetosti, da bo električni tok, ki teče po vezju pri novi frekvenci (a pri enaki amplitudi napetosti), dvakrat večji od toka pri frekvenci 20 Hz? Za koliko se pri tej spremembi frekvence spremeni fazni zamik med napetostjo in tokom na generatorju?

7 2. pisni izpit iz fizike za študente FRI Na zračno klop postavimo jahača, ki lahko drsi po klopi brez trenja. Na začetku je klop v vodoravni legi in jahač miruje. Nato začnemo klop nagibati, tako da njen naklonski kot glede na vodoravnico narašča enakomerno s časom po enačbi = k t, pri čemer je k = 0,01 s -1. Kolikšno pot opravi jahač v 5 s od začetka nagibanja klopi? 2. Dve krogli iz plastelina hkrati trčita v tretjo, mirujočo kroglo. Vse tri krogle imajo enako maso, ob trku pa se zlepijo. Prvi dve krogli se pred trkom s tretjo gibljeta z enako hitrostjo in simetrično, to je pod enakim kotom glede na os x (glej sliko). Kolikšen naj bo kot med osjo x in vektorjema hitrosti dveh krogel pred trkom, da se bo skupna kinetična energija ob trku zmanjšala na polovico? 3. Umetnostna drsalka na ledu izvede pirueto. Na začetku ima roke v odročenju in se vrti s frekvenco 1/s. Takrat znaša njen vztrajnostni moment 2,5 kg m 2. V pirueti roke priroči, tako da se njen vztrajnostni moment zmanjša na 1,2 kg m 2. S kolikšno frekvenco se vrti v pirueti? Koliko dela je opravila drsalka, ko je skrčila roki? 4. V poenostavljenem modelu vodikovega atoma elektron kroži okoli protona na razdalji 0,05 nm. Kolikšen bi moral biti osnovni naboj, da bi bila gravitacijska sila med protonom in elektronom enaka električni? Masa protona je 1,67 10 kg, masa elektrona pa 9,11 10 kg. Kolikšna bi bila v tem primeru hitrost krožečega elektrona? 5. Generator izmenične napetosti s frekvenco 50 Hz zaporedno zvežemo z upornikom z upornostjo 100 in tuljavo z neznano induktivnostjo. Po vezju teče efektivni tok 0,1 A. Če upornik nadomestimo z drugim, ki ima upornost 60, teče po vezju efektivni tok 0,15 A. Izračunaj induktivnost tuljave in amplitudo napetosti na generatorju. g = 9,81 m/s 2-11, = 6,67 10 N m 2 /kg 2-12, 0 = 8,85 10 As/Vm. Opozorilo: naloge niso urejene po zahtevnosti.

8 3. pisni izpit iz fizike za študente FRI Po ravni podlagi brez trenja drsijo sani s hitrostjo 4 m/s. Nato gladka podlaga preide v klanec z naklonskim kotom 20 o. Kako visoko se povzpnejo sani po klancu, če med podlago in sanmi ni trenja? Do katere višine pa se povzpnejo, če je koeficient trenja med klancem in sanmi 0,1? Ko prispejo sani do vrha klanca, začnejo drseti navzdol. Izračunaj hitrost sani, ko dosežejo dno klanca za oba primera: ko med podlago in sanmi ni trenja in ko je trenje med klancem in sanmi 0,1. 2. Sedež otroške gugalnice ima maso 6 kg in visi na 2 m dolgih lahkih vrvicah. Na sedežu počiva kuža z maso 3 kg. V nekem trenutku kuža odskoči z gugalnice s hitrostjo 2 m/s v vodoravni smeri. S kolikšno hitrostjo se začne odmikati sedež gugalnice? Za kolikšen kot glede na navpičnico se odmakne sedež po odskoku? 3. Pokončna posoda v obliki valja je napolnjena z vodo. Višina posode je 70 cm, polmer osnovne ploskve pa 20 cm. Pri dnu posode je odprtina s presekom 1 cm 2. Izračunaj, koliko časa voda izteka iz posode. 4. Štiri enake točkaste naboje z maso po 1,8 mg in nabojem po 5 nas postavimo v oglišča kvadrata s stranico 20 cm. Trije naboji so pritrjeni, četrtega pa držimo. S kolikšnim pospeškom (velikost in smer!) se začne gibati četrti naboj, ko ga spustimo? Kolikšno največjo hitrost doseže četrti naboj? Silo teže zanemari. 5. Generator izmenične napetosti s frekvenco 20 Hz zaporedno zvežemo z upornikom z upornostjo 100 kondenzatorjem s kapaciteto 40 F in tuljavo z induktivnostjo 60 mh. Nato upornost upornika povečamo na 140, s spreminjanjem frekvence izmenične napetosti pa poskrbimo, da teče skozi vezje enak efektivni tok kot prej. Poiščite vse frekvence, pri katerih je ta pogoj izpolnjen, če amplitude napetosti na izvoru ne spreminjamo. g = 9,81 m/s 2-12, 0 = 8,85 10 As/Vm. Opozorilo: naloge niso urejene po zahtevnosti.

Univerza v Novi Gorici Fakulteta za aplikativno naravoslovje Fizika (I. stopnja) Mehanika 2014/2015 VAJE Gravitacija - ohranitveni zakoni

Univerza v Novi Gorici Fakulteta za aplikativno naravoslovje Fizika (I. stopnja) Mehanika 2014/2015 VAJE Gravitacija - ohranitveni zakoni Univerza v Novi Gorici Fakulteta za aplikativno naravoslovje Fizika (I. stopnja) Mehanika 2014/2015 VAJE 12. 11. 2014 Gravitacija - ohranitveni zakoni 1. Telo z maso M je sestavljeno iz dveh delov z masama

Prikaži več

Microsoft Word - CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.doc

Microsoft Word - CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.doc Elektrotehniški praktikum Sila v elektrostatičnem polju Namen vaje Našli bomo podobnost med poljem mirujočih nabojev in poljem mas, ter kakšen vpliv ima relativna vlažnost zraka na hitrost razelektritve

Prikaži več

Fizika2_stari_testi.DVI

Fizika2_stari_testi.DVI Stari pisni izpiti in kolokviji iz Fizike 2 na Fakulteti za elektrotehniko 6. november 2003 Tako, kot pri zbirki za Fiziko 1, so izpiti in kolokviji zbrani po študijskih letih (2002/2003, 2001/2002, 2000/2001).

Prikaži več

ELEKTRIČNI NIHAJNI KROG TEORIJA Električni nihajni krog je električno vezje, ki služi za generacijo visokofrekvenče izmenične napetosti. V osnovi je "

ELEKTRIČNI NIHAJNI KROG TEORIJA Električni nihajni krog je električno vezje, ki služi za generacijo visokofrekvenče izmenične napetosti. V osnovi je ELEKTRIČNI NIHAJNI KROG TEORIJA Električni nihajni krog je električno vezje, ki služi za generacijo visokofrekvenče izmenične napetosti. V osnovi je "električno" nihalo, sestavljeno iz vzporedne vezave

Prikaži več

Predtest iz za 1. kontrolno nalogo- 2K Teme za kontrolno nalogo: Podobni trikotniki. Izreki v pravokotnem trikotniku. Kotne funkcije poljubnega kota.

Predtest iz za 1. kontrolno nalogo- 2K Teme za kontrolno nalogo: Podobni trikotniki. Izreki v pravokotnem trikotniku. Kotne funkcije poljubnega kota. Predtest iz za 1. kontrolno nalogo- K Teme za kontrolno nalogo: Podobni trikotniki. Izreki v pravokotnem trikotniku. Kotne funkcije poljubnega kota. Osnovne zveze med funkcijamo istega kota. Uporaba kotnih

Prikaži več

1 Naloge iz Matematične fizike II /14 1. Enakomerno segreto kocko vržemo v hladnejšo vodo stalne temperature. Kako se spreminja s časom temperat

1 Naloge iz Matematične fizike II /14 1. Enakomerno segreto kocko vržemo v hladnejšo vodo stalne temperature. Kako se spreminja s časom temperat 1 Naloge iz Matematične fizike II - 2013/14 1. Enakomerno segreto kocko vržemo v hladnejšo vodo stalne temperature. Kako se spreminja s časom temperatura v kocki? Kakšna je časovna odvisnost toplotnega

Prikaži več

Microsoft Word - M

Microsoft Word - M Državni izpitni center *M773* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK NAVODILA ZA OCENJEVANJE Četrtek, 4. junij SPLOŠNA MATRA RIC M-77--3 IZPITNA POLA ' ' Q Q ( Q Q)/ Zapisan izraz za naboja ' ' 6 6 6 Q Q (6 4 ) / C

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Državni izpitni center *M77* SPOMLADANSK ZPTN OK NAVODLA ZA OCENJEVANJE Petek, 7. junij 0 SPLOŠNA MATA C 0 M-77-- ZPTNA POLA ' ' QQ QQ ' ' Q QQ Q 0 5 0 5 C Zapisan izraz za naboj... točka zračunan naboj...

Prikaži več

VIN Lab 1

VIN Lab 1 Vhodno izhodne naprave Laboratorijska vaja 1 - AV 1 Signali, OE, Linije VIN - LV 1 Rozman,Škraba, FRI Laboratorijske vaje VIN Ocena iz vaj je sestavljena iz ocene dveh kolokvijev (50% ocene) in iz poročil

Prikaži več

LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE

LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE UVOD LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE V tem šolskem letu ste se odločili za fiziko kot izbirni predmet. Laboratorijske vaje boste opravljali med poukom od začetka oktobra do konca aprila. Zunanji kandidati

Prikaži več

VAJE

VAJE UČNI LIST Geometrijska telesa Opomba: pri nalogah, kjer računaš maso jeklenih teles, upoštevaj gostoto jekla 7,86 g / cm ; gostote morebitnih ostalih materialov pa so navedene pri samih nalogah! Fe 1)

Prikaži več

Univerza v Mariboru Fakulteta za naravoslovje in matematiko Oddelek za matematiko in računalništvo Enopredmetna matematika IZPIT IZ VERJETNOSTI IN STA

Univerza v Mariboru Fakulteta za naravoslovje in matematiko Oddelek za matematiko in računalništvo Enopredmetna matematika IZPIT IZ VERJETNOSTI IN STA Enopredmetna matematika IN STATISTIKE Maribor, 31. 01. 2012 1. Na voljo imamo kovanca tipa K 1 in K 2, katerih verjetnost, da pade grb, je p 1 in p 2. (a) Istočasno vržemo oba kovanca. Verjetnost, da je

Prikaži več

Poglavje 1 Kinematika in dinamika 1.1 Premočrtno gibanje Rešene naloge 1. Točka se giblje premočrtno po osi x. V času od 0 do t 1 se giblje s ko

Poglavje 1 Kinematika in dinamika 1.1 Premočrtno gibanje Rešene naloge 1. Točka se giblje premočrtno po osi x. V času od 0 do t 1 se giblje s ko Poglavje 1 Kinematika in dinamika 1.1 Premočrtno gibanje 1.1.1 Rešene naloge 1. Točka se giblje premočrtno po osi x. V času od 0 do t 1 se giblje s konstantno brzino v 1, v času od t 1 do t 2 enakomerno

Prikaži več

1 Merjenje sil in snovnih lastnosti 1.1 Merjenje sil z računalnikom Umeritev senzorja Senzor za merjenje sile pretvarja silo v električno napetost. Si

1 Merjenje sil in snovnih lastnosti 1.1 Merjenje sil z računalnikom Umeritev senzorja Senzor za merjenje sile pretvarja silo v električno napetost. Si 1 Merjenje sil in snovnih lastnosti 11 Merjenje sil z računalnikom Umeritev senzorja Senzor za merjenje sile pretvarja silo v električno napetost Signal vodimo do računalnika, ki prikaže časovno odvisnost

Prikaži več

Prevodnik_v_polju_14_

Prevodnik_v_polju_14_ 14. Prevodnik v električnem polju Vsebina poglavja: prevodnik v zunanjem električnem polju, površina prevodnika je ekvipotencialna ploskev, elektrostatična indukcija (influenca), polje znotraj votline

Prikaži več

Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad PRIPRAVE NA PISNI DEL IZPITA IZ MATEMATIKE 2. letnik nižjega pok

Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad PRIPRAVE NA PISNI DEL IZPITA IZ MATEMATIKE 2. letnik nižjega pok Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad PRIPRAVE NA PISNI DEL IZPITA IZ MATEMATIKE 2. letnik nižjega poklicnega izobraževanja NAVODILA: Izpit iz matematike

Prikaži več

Poskusi s kondenzatorji

Poskusi s kondenzatorji Poskusi s kondenzatorji Samo Lasič, Fakulteta za Matematiko in Fiziko, Oddelek za fiziko, Ljubljana Povzetek Opisani so nekateri poskusi s kondenzatorji, ki smo jih izvedli z merilnim vmesnikom LabPro.

Prikaži več

Vektorji - naloge za test Naloga 1 Ali so točke A(1, 2, 3), B(0, 3, 7), C(3, 5, 11) b) A(0, 3, 5), B(1, 2, 2), C(3, 0, 4) kolinearne? Naloga 2 Ali toč

Vektorji - naloge za test Naloga 1 Ali so točke A(1, 2, 3), B(0, 3, 7), C(3, 5, 11) b) A(0, 3, 5), B(1, 2, 2), C(3, 0, 4) kolinearne? Naloga 2 Ali toč Vektorji - naloge za test Naloga 1 li so točke (1, 2, 3), (0, 3, 7), C(3, 5, 11) b) (0, 3, 5), (1, 2, 2), C(3, 0, 4) kolinearne? Naloga 2 li točke a) (6, 0, 2), (2, 0, 4), C(6, 6, 1) in D(2, 6, 3), b)

Prikaži več

ANALITIČNA GEOMETRIJA V RAVNINI

ANALITIČNA GEOMETRIJA V RAVNINI 3. Analitična geometrija v ravnini Osnovna ideja analitične geometrije je v tem, da vaskemu geometrijskemu objektu (točki, premici,...) pridružimo števila oz koordinate, ki ta objekt popolnoma popisujejo.

Prikaži več

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_ junij 2013_pola1 in 2

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_ junij 2013_pola1 in 2 Šifra kandidata: Srednja elektro šola in tehniška gimnazija ELEKTROTEHNIKA PISNA IZPITNA POLA 1 12. junij 2013 Čas pisanja 40 minut Dovoljeno dodatno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero

Prikaži več

VAJE

VAJE UČNI LIST Kotne funkcije v pravokotnem trikotniku 1) Spremeni zapis kota iz decimalnega v stopinje in minute ali obratno: a),2 d) 19,1 8,9 e) 28 c) 2 f) 8 2) Spremeni zapis kota iz decimalnega v stopinje

Prikaži več

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 1. UVOD Enačbo leče dobimo navadno s pomočjo geometrijskih konstrukcij. V našem primeru bomo do te enačbe prišli eksperimentalno, z merjenjem razdalj a in b. 2. NALOGA Izračunaj

Prikaži več

Univerza v Ljubljani Pedagoška fakulteta Zbirka nalog iz fizike za 1. letnik Gregor Bavdek, Barbara Rovšek, Jure Bajc, Mojca Čepič 3. februar 2012

Univerza v Ljubljani Pedagoška fakulteta Zbirka nalog iz fizike za 1. letnik Gregor Bavdek, Barbara Rovšek, Jure Bajc, Mojca Čepič 3. februar 2012 Univerza v Ljubljani Pedagoška fakulteta Zbirka nalog iz fizike za 1. letnik Gregor Bavdek, Barbara Rovšek, Jure Bajc, Mojca Čepič 3. februar 2012 Kazalo Uvodne naloge 1 1 Kinematika 3 1.1 Kinematika

Prikaži več

dr. Andreja Šarlah Teorijska fizika II (FMF, Pedagoška fizika, 2010/11) kolokviji in izpiti Vsebina Kvantna mehanika 2 1. kolokvij 2 2. kolokvij 4 1.

dr. Andreja Šarlah Teorijska fizika II (FMF, Pedagoška fizika, 2010/11) kolokviji in izpiti Vsebina Kvantna mehanika 2 1. kolokvij 2 2. kolokvij 4 1. dr. Andreja Šarlah Teorijska fizika II (FMF, Pedagoška fizika, 2010/11) kolokviji in izpiti Vsebina Kvantna mehanika 2 1. kolokvij 2 2. kolokvij 4 1. izpit 5 2. izpit 6 3. izpit (2014) 7 Termodinamika

Prikaži več

TLAK PLOŠČINA 1. Zapiši oznako in enoto za ploščino. 2. Zapiši pretvornik pri ploščini in po velikosti zapiši enote od mm 2 do km Nariši skico z

TLAK PLOŠČINA 1. Zapiši oznako in enoto za ploščino. 2. Zapiši pretvornik pri ploščini in po velikosti zapiši enote od mm 2 do km Nariši skico z TLAK PLOŠČINA 1. Zapiši oznako in enoto za ploščino. 2. Zapiši pretvornik pri ploščini in po velikosti zapiši enote od mm 2 do km 2. 3. Nariši skico za kvadrat in zapiši, kako bi izračunal ploščino kvadrata.

Prikaži več

VPRAŠANJA ZA USTNI IZPIT PRI PREDMETU OSNOVE ELEKTROTEHNIKE II PREDAVATELJ PROF. DR. DEJAN KRIŽAJ Vprašanja so v osnovi sestavljena iz naslovov poglav

VPRAŠANJA ZA USTNI IZPIT PRI PREDMETU OSNOVE ELEKTROTEHNIKE II PREDAVATELJ PROF. DR. DEJAN KRIŽAJ Vprašanja so v osnovi sestavljena iz naslovov poglav VPRAŠANJA ZA USTNI IZPIT PRI PREDMETU OSNOVE ELEKTROTEHNIKE II PREDAVATELJ PROF. DR. DEJAN KRIŽAJ Vprašanja so v osnovi sestavljena iz naslovov poglavij v učbeniku Magnetika in skripti Izmenični signali.

Prikaži več

FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO Matematika 2 Pisni izpit 9. junij 2005 Ime in priimek: Vpisna št: Zaporedna številka izpita: Navodila Pazljivo preberite bese

FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO Matematika 2 Pisni izpit 9. junij 2005 Ime in priimek: Vpisna št: Zaporedna številka izpita: Navodila Pazljivo preberite bese FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO Matematika Pisni izpit 9. junij 005 Ime in priimek: Vpisna št: Zaporedna številka izpita: Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite reševanja. Veljale bodo

Prikaži več

Naloge 1. Dva električna grelnika z ohmskima upornostma 60 Ω in 30 Ω vežemo vzporedno in priključimo na idealni enosmerni tokovni vir s tokom 10 A. Tr

Naloge 1. Dva električna grelnika z ohmskima upornostma 60 Ω in 30 Ω vežemo vzporedno in priključimo na idealni enosmerni tokovni vir s tokom 10 A. Tr Naloge 1. Dva električna grelnika z ohmskima upornostma 60 Ω in 30 Ω vežemo vzporedno in priključimo na idealni enosmerni tokovni vir s tokom 10 A. Trditev: idealni enosmerni tokovni vir obratuje z močjo

Prikaži več

Microsoft Word - Avditorne.docx

Microsoft Word - Avditorne.docx 1. Naloga Delovanje oscilatorja je odvisno od kapacitivnosti kondenzatorja C. Dopustno območje izhodnih frekvenc je podano z dopustnim območjem kapacitivnosti C od 1,35 do 1,61 nf. Uporabljen je kondenzator

Prikaži več

TOTP - Fizika 2017/18 Seznam obravnavanih vsebin January 19, 2018 Ta seznam vsebin ne nadomešča zapiskov s predavanj. Je pa izčrpen spisek tega, kar s

TOTP - Fizika 2017/18 Seznam obravnavanih vsebin January 19, 2018 Ta seznam vsebin ne nadomešča zapiskov s predavanj. Je pa izčrpen spisek tega, kar s TOTP - Fizika 2017/18 Seznam obravnavanih vsebin January 19, 2018 Ta seznam vsebin ne nadomešča zapiskov s predavanj. Je pa izčrpen spisek tega, kar smo obravnavali. Vektorske količine so označene krepko.

Prikaži več

resitve.dvi

resitve.dvi FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO Matematika 2. kolokvij 4. januar 212 Ime in priimek: Vpisna št: Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite reševanja. Veljale bodo samo rešitve na papirju, kjer

Prikaži več

Microsoft Word - 2. Merski sistemi-b.doc

Microsoft Word - 2. Merski sistemi-b.doc 2.3 Etaloni Definicija enote je največkrat šele natančno formulirana naloga, kako enoto realizirati. Primarni etaloni Naprava, s katero realiziramo osnovno ali izpeljano enoto je primarni etalon. Ima največjo

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M16140111* Osnovna raven MATEMATIKA Izpitna pola 1 SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Sobota, 4. junij 016 / 10 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Državni izpitni center *M7773* SPOMLDNSKI IZPITNI ROK NVODIL Z OCENJEVNJE Četrtek,. junij 07 SPLOŠN MTUR Državni izpitni center Vse pravice pridržane. M7-77--3 IZPITN POL W kwh 000 W 3600 s 43, MJ Pretvorbena

Prikaži več

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_11. junij 2104

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_11. junij 2104 Šifra kandidata: Srednja elektro šola in tehniška gimnazija ELEKTROTEHNIKA PISNA IZPITNA POLA 1 11. junij 2014 Čas pisanja 40 minut Dovoljeno dodatno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero

Prikaži več

resitve.dvi

resitve.dvi FAKULTETA ZA STROJNISTVO Matematika Pisni izpit. junij 22 Ime in priimek Vpisna st Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite resevanja. Veljale bodo samo resitve na papirju, kjer so

Prikaži več

Ime in priimek

Ime in priimek Polje v osi tokovne zanke Seminar pri predmetu Osnove Elektrotehnike II, VSŠ (Uporaba programskih orodij v elektrotehniki) Ime Priimek, vpisna številka, skupina Ljubljana,.. Kratka navodila: Seminar mora

Prikaži več

Napotki za izbiro gibljivih verig Stegne 25, 1000 Ljubljana, tel: , fax:

Napotki za izbiro gibljivih verig   Stegne 25, 1000 Ljubljana, tel: , fax: Napotki za izbiro gibljivih verig Postopek za izbiro verige Vrsta gibanja Izračun teže instalacij Izbira verige glede na težo Hod verige Dolžina verige Radij verige Hitrost in pospešek gibanja Instalacije

Prikaži več

Microsoft Word - ge-v01-osnove

Microsoft Word - ge-v01-osnove .. Hidroelektrarna Gladina akumulacijskega jezera hidroelektrarne je 4 m nad gladino umirjevalnega bazena za elektrarno. Skozi turbino teče 45 kg/s vode. Temperatura okolice in vode je 0 C, zračni tlak

Prikaži več

P182C10111

P182C10111 Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *P18C10111* JESENSKI IZPITNI ROK MATEMATIKA Izpitna pola Ponedeljek, 7. avgust 018 / 10 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno

Prikaži več

Inducirana_napetost(11)

Inducirana_napetost(11) Inducirana napetost Equatio n Section 11 Vsebina poglavja: Inducirana napetost izražena s časovno spremembo magnetnega pretoka (sklepa) skozi zanko (tuljavo), inducirana napetost izražena z lastno ali

Prikaži več

N

N Državni izpitni center *N19141132* 9. razred FIZIKA Ponedeljek, 13. maj 2019 NAVODILA ZA VREDNOTENJE NACIONALNO PREVERJANJE ZNANJA v 9. razredu Državni izpitni center Vse pravice pridržane. 2 N191-411-3-2

Prikaži več

Equation Chapter 1 Section 24Trifazni sistemi

Equation Chapter 1 Section 24Trifazni sistemi zmenicni_signali_triazni_sistemi(4b).doc / 8.5.7/ Triazni sistemi (4) Spoznali smo že primer dvoaznega sistema pri vrtilnem magnetnem polju, ki sta ga ustvarjala dva para prečno postavljenih tuljav s azno

Prikaži več

CpE & ME 519

CpE & ME 519 2D Transformacije Zakaj potrebujemo transformacije? Animacija Več instanc istega predmeta, variacije istega objekta na sceni Tvorba kompliciranih predmetov iz bolj preprostih Transformacije gledanja Kaj

Prikaži več

untitled

untitled BREMENSKE JEKLENE VRVI kakovostnega razreda 5, izdelani po EN 131 v izvedbi z 1, 2, 3 ali stremeni NAVODILO ZA UPORABO Ta navodila naj pazljivo preberejo vsi uporabniki. Olajšala vam bodo delo s stroji

Prikaži več

Popravki nalog: Numerična analiza - podiplomski študij FGG : popravljena naloga : popravljena naloga 14 domače naloge - 2. skupina

Popravki nalog: Numerična analiza - podiplomski študij FGG : popravljena naloga : popravljena naloga 14 domače naloge - 2. skupina Popravki nalog: Numerična analiza - podiplomski študij FGG 9.8.24: popravljena naloga 4 3..25: popravljena naloga 4 domače naloge - 2. skupina V drugem delu morate rešiti toliko nalog, da bo njihova skupna

Prikaži več

Opisi območij rezultatov NPZ

Opisi območij rezultatov NPZ Predmetna komisija za fiziko Opisi dosežkov učencev 9. razreda pri NPZ-ju Slika: Porazdelitev točk pri fiziki, 9. razred Uvodni komentar Pri sestavljanju nalog je PK za fiziko upoštevala, da pomeni znanje

Prikaži več

TrLin Praktikum II Lastnosti transmisijske linije Uvod Visokofrekvenčne signale in energijo večkrat vodimo po kablih imenovanih transmisijske linije.

TrLin Praktikum II Lastnosti transmisijske linije Uvod Visokofrekvenčne signale in energijo večkrat vodimo po kablih imenovanih transmisijske linije. Lastnosti transmisijske lije Uvod Visokofrekvenčne signale energijo večkrat vodimo po kablih imenovanih transmisijske lije. V fiziki pogosto prenašamo signale v obliki kratkih napetostnih ali tokovnih

Prikaži več

P181C10111

P181C10111 Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *P181C10111* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK MATEMATIKA Izpitna pola Sobota, 9. junij 018 / 10 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno

Prikaži več

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površe, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno igro najdemo tudi v knjigi Scratch (Lajovic, 2011), vendar

Prikaži več

Opisi območij rezultatov NPZ

Opisi območij rezultatov NPZ Predmetna komisija za fiziko Opisi dosežkov učencev 9. razreda na nacionalnem preverjanju znanja Slika: Porazdelitev točk pri fiziki, 9. razred Uvodni komentar Pri sestavljanju nalog je PK za fiziko upoštevala,

Prikaži več

SLOVENIJA

SLOVENIJA KONDENZATORJI VRSTE in UPORABA Anja Pomeni besed: Kondenzator je naprava za shranjevanje električnega naboja Kapaciteta kondenzatorja pove, koliko naboja lahko hrani pri napetosti enega volta. Kapaciteta

Prikaži več

Microsoft Word - propozicije_mnogoboj.doc

Microsoft Word - propozicije_mnogoboj.doc SPLOŠNE PROPOZICIJE ATLETSKI MNOGOBOJ UČENCI TEKMUJETE V ATLETSKEM MNOGOBOJU, KAR POMENI, DA TEKMUJETE IZ VEČIH ATLETSKIH DISCIPLIN, REZULTATI PA SE VAM SEŠTEVAJO. TEKMUJE SE V ŠTIRIH KATEGORIJAH: - STAREJŠI

Prikaži več

Osnove matematicne analize 2018/19

Osnove matematicne analize  2018/19 Osnove matematične analize 2018/19 Neža Mramor Kosta Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerza v Ljubljani Funkcija je predpis, ki vsakemu elementu x iz definicijskega območja D f R priredi natanko

Prikaži več

MATEMATIKA Zbirka nalog za nacionalno preverjanje znanja Jana Draksler in Marjana Robič 9+ znam za več

MATEMATIKA Zbirka nalog za nacionalno preverjanje znanja Jana Draksler in Marjana Robič 9+ znam za več MATEMATIKA Zbirka nalog za nacionalno preverjanje znanja Jana Draksler in Marjana Robič 9+ znam za več ZBIRKA ZNAM ZA VEČ imatematika 9+ Zbirka nalog za nacionalno preverjanje znanja Avtorici: Jana Draksler

Prikaži več

E in M polje

E in M polje 25 E & M polje Električno polje Jakost polja in naboji Influenčne meritve polja Magnetno polje Indukcija napetosti Indukcijske meritve polja Jakost polja in tokovi Električni generator Izmenični tok Energija

Prikaži več

Jerneja Čučnik Merjenje in uporaba kondenzatorja Gimnazija Celje Center LABORATORIJSKA VAJA Merjenje in uporaba kondenzatorja Ime in priimek:

Jerneja Čučnik Merjenje in uporaba kondenzatorja Gimnazija Celje Center LABORATORIJSKA VAJA Merjenje in uporaba kondenzatorja Ime in priimek: 1. LABOATOJSKA VAJA Merjenje in uporaba me in priimek: azred: 4. b Šola: Gimnazija elje ener Menor: Boru Namesnik, prof. Daum izvedbe vaje: 17.12.29 1 VOD in POTEK DELA 1.a Polnjenje Kondenzaor priključimo

Prikaži več

Matematika Diferencialne enačbe prvega reda (1) Reši diferencialne enačbe z ločljivimi spremenljivkami: (a) y = 2xy, (b) y tg x = y, (c) y = 2x(1 + y

Matematika Diferencialne enačbe prvega reda (1) Reši diferencialne enačbe z ločljivimi spremenljivkami: (a) y = 2xy, (b) y tg x = y, (c) y = 2x(1 + y Matematika Diferencialne enačbe prvega reda (1) Reši diferencialne enačbe z ločljivimi spremenljivkami: (a) y = 2xy, (b) y tg x = y, (c) y = 2x(1 + y 2 ). Rešitev: Diferencialna enačba ima ločljive spremenljivke,

Prikaži več

EKSPERIMENTALNO DELO –

EKSPERIMENTALNO DELO – VAJE IN EKSPERIMENTI FIZIKA 9 OŠ Brezovica pri Ljubljani Fizikalno interno gradivo VAJE IN NAVODILA ZA DELO FIZIKA, 9. RAZRED Naloge rešuj tako, da jih najprej dobro prebereš in premisliš. Kljub temu,

Prikaži več

Teorija

Teorija 1.Newtnovi zakoni, kako je def. gibalna količina,kdaj se ohranja? 2.plinska enačba,poimenuj kaj v njej nastopa..nariši grafe za vse 3 termodinamske procese pri konst. tlaku,temp... 3.vse o nihanju vzmetnega

Prikaži več

Matematika II (UN) 1. kolokvij (13. april 2012) RE ITVE Naloga 1 (25 to k) Dana je linearna preslikava s predpisom τ( x) = A x A 1 x, kjer je A

Matematika II (UN) 1. kolokvij (13. april 2012) RE ITVE Naloga 1 (25 to k) Dana je linearna preslikava s predpisom τ( x) = A x A 1 x, kjer je A Matematika II (UN) 1 kolokvij (13 april 01) RE ITVE Naloga 1 (5 to k) Dana je linearna preslikava s predpisom τ( x) = A x A 1 x, kjer je 0 1 1 A = 1, 1 A 1 pa je inverzna matrika matrike A a) Poi² ite

Prikaži več

1. izbirni test za MMO 2018 Ljubljana, 16. december Naj bo n naravno število. Na mizi imamo n 2 okraskov n različnih barv in ni nujno, da imam

1. izbirni test za MMO 2018 Ljubljana, 16. december Naj bo n naravno število. Na mizi imamo n 2 okraskov n različnih barv in ni nujno, da imam 1. izbirni test za MMO 018 Ljubljana, 16. december 017 1. Naj bo n naravno število. Na mizi imamo n okraskov n različnih barv in ni nujno, da imamo enako število okraskov vsake barve. Dokaži, da se okraske

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - OVT_4_IzolacijskiMat_v1.pptx

Microsoft PowerPoint - OVT_4_IzolacijskiMat_v1.pptx Osnove visokonapetostne tehnike Izolacijski materiali Boštjan Blažič bostjan.blazic@fe.uni lj.si leon.fe.uni lj.si 01 4768 414 013/14 Izolacijski materiali Delitev: plinasti, tekoči, trdni Plinasti dielektriki

Prikaži več

Prostor

Prostor 8 Prostor Dolžina Podobni trikotniki Pravokotni trikotnik Krog, lok in kot Kotna razmerja Triangulacija Splošni trikotnik Zemljemerstvo Ploščina Prostornina Velikost Zemlje Do nebesnih teles Sončni sistem

Prikaži več

NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite

NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite vzorčne strani iz DELOVNIH LISTOV 1 v štirih delih

Prikaži več

Uradni list Republike Slovenije Št. 44 / / Stran 6325 PRILOGA II Del A NAJVEČJE MERE IN MASE VOZIL 1 NAJVEČJE DOVOLJENE MERE 1.1 Največja

Uradni list Republike Slovenije Št. 44 / / Stran 6325 PRILOGA II Del A NAJVEČJE MERE IN MASE VOZIL 1 NAJVEČJE DOVOLJENE MERE 1.1 Največja Uradni list Republike Slovenije Št. 44 / 18. 8. 2017 / Stran 6325 PRILOGA II Del A NAJVEČJE MERE IN MASE VOZIL 1 NAJVEČJE DOVOLJENE MERE 1.1 Največja dolžina: - motorno vozilo razen avtobusa 12,00 m -

Prikaži več

Mladi za napredek Maribora srečanje DOLŽINA»SPIRALE«Matematika Raziskovalna naloga Februar 2015

Mladi za napredek Maribora srečanje DOLŽINA»SPIRALE«Matematika Raziskovalna naloga Februar 2015 Mladi za napredek Maribora 015 3. srečanje DOLŽINA»SPIRALE«Matematika Raziskovalna naloga Februar 015 Kazalo 1. Povzetek...3. Uvod...4 3. Spirala 1...5 4. Spirala...6 5. Spirala 3...8 6. Pitagorejsko drevo...10

Prikaži več

Srednja šola za oblikovanje

Srednja šola za oblikovanje Srednja šola za oblikovanje Park mladih 8 2000 Maribor POKLICNA MATURA MATEMATIKA SEZNAM VPRAŠANJ ZA USTNI DEL NARAVNA IN CELA ŠTEVILA Opišite vrstni red računskih operacij v množici naravnih števil. Kakšen

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Vhodno izhodne naprave Laboratorijska vaja 5 - LV 1 Meritve dolžine in karakteristične impedance linije VIN - LV 1 Rozman,Škraba, FRI Model linije Rs Z 0, Vs u i u l R L V S - Napetost izvora [V] R S -

Prikaži več

VIDEOANALIZA GIBANJ Za kratke projektne naloge lahko dijaki z domačimi digitalnimi fotoaparati posnamejo nekaj sekundne videofilme poljubnih gibanj. U

VIDEOANALIZA GIBANJ Za kratke projektne naloge lahko dijaki z domačimi digitalnimi fotoaparati posnamejo nekaj sekundne videofilme poljubnih gibanj. U VIDEOANALIZA GIBANJ Za kratke projektne naloge lahko dijaki z domačimi digitalnimi fotoaparati posnamejo nekaj sekundne videofilme poljubnih gibanj. Uporabni so skoraj vsi domači digitalni fotoaparati.

Prikaži več

1 Tekmovanje gradbenih tehnikov v izdelavi mostu iz špagetov 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki jih mentor po predhodni izbiri prijavi na tekm

1 Tekmovanje gradbenih tehnikov v izdelavi mostu iz špagetov 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki jih mentor po predhodni izbiri prijavi na tekm 1 Tekmovanje gradbenih tehnikov v izdelavi mostu iz špagetov 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki jih mentor po predhodni izbiri prijavi na tekmovanje. Končni izdelek mora biti produkt lastnega dela

Prikaži več

Microsoft Word - N doc

Microsoft Word - N doc Š i f r a u ~ e n c a/-k e : Dr`avni izpitni center *N05140131* REDNI ROK MATEMATIKA PISNI PREIZKUS Ponedeljek, 9.maj 005 / 60 minut Dovoljeno gradivo in pripomo~ki: u~enec prinese s seboj modro ali ~rno

Prikaži več

Microsoft Word - Pravila - AJKTM 2016.docx

Microsoft Word - Pravila - AJKTM 2016.docx PRAVILA ALI JE KAJ TRDEN MOST 2016 3. maj 5. maj 2016 10. 4. 2016 Maribor, Slovenija 1 Osnove o tekmovanju 1.1 Ekipa Ekipa sestoji iz treh članov, ki so se po predhodnem postopku prijavili na tekmovanje

Prikaži več

Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v k

Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v k Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta 1978. Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v kateri je igralec vodil laserski top ali vesoljsko ladjo,

Prikaži več

9razred.xls

9razred.xls Naloge iz 9 razreda 0- (d) dav Na cilj poti pripeljemo pri povprečni enakomerni hitrosti 90km/ h v 6 urah Koliko časa bi potrebovali za enako pot, če bi b) S katero povprečno hitrostjo smo vozili, vozili

Prikaži več

RC MNZ - kategorija U12 in U13 TRENING 3-4 SKLOP: Igra 1:1 USMERITEV TRENINGA: CILJ: Igra 1:1 v napadu Utrjevanje uspešnosti igre 1:1 v napadu UVODNI

RC MNZ - kategorija U12 in U13 TRENING 3-4 SKLOP: Igra 1:1 USMERITEV TRENINGA: CILJ: Igra 1:1 v napadu Utrjevanje uspešnosti igre 1:1 v napadu UVODNI RC MNZ - kategorija U12 in U13 TRENING 3-4 SKLOP: Igra 1:1 USMERITEV TRENINGA: CILJ: Igra 1:1 v napadu Utrjevanje uspešnosti igre 1:1 v napadu UVODNI DEL (20 minut) 1. NAVAJANJE NA ŽOGO (12 minut) S klobučki

Prikaži več

Osnove elektrotehnike 1, VSŠ

Osnove elektrotehnike 1, VSŠ akrižajosnove elektrotehnike 1, VSŠ Osnovna izpitna vprašanja za ustni izpit ENOSMERNA VEZJA 1. Kirchoffova zakona: enačbi, katere lastnosti polja opisujeta, razlaga, uporaba. 1.Khz Vsota vseh tokov v

Prikaži več

RAČUNALNIŠKA ORODJA V MATEMATIKI

RAČUNALNIŠKA ORODJA V MATEMATIKI DEFINICIJA V PARAVOKOTNEM TRIKOTNIKU DEFINICIJA NA ENOTSKI KROŢNICI GRAFI IN LASTNOSTI SINUSA IN KOSINUSA POMEMBNEJŠE FORMULE Oznake: sinus kota x označujemo z oznako sin x, kosinus kota x označujemo z

Prikaži več

STAVKI _5_

STAVKI _5_ 5. Stavki (Teoremi) Vsebina: Stavek superpozicije, stavek Thévenina in Nortona, maksimalna moč na bremenu (drugič), stavek Tellegena. 1. Stavek superpozicije Ta stavek določa, da lahko poljubno vezje sestavljeno

Prikaži več

30 Vpihovalne šobe Vpihovalna šoba VŠ-4 Uporaba Vpihovalne šobe VŠ-4 se uporabljajo za oskrbovanje prostorov s hladnim ali toplim zrakom povsod tam, k

30 Vpihovalne šobe Vpihovalna šoba VŠ-4 Uporaba Vpihovalne šobe VŠ-4 se uporabljajo za oskrbovanje prostorov s hladnim ali toplim zrakom povsod tam, k 30 Vpihovalna šoba VŠ-4 Uporaba VŠ-4 se uporabljajo za oskrbovanje prostorov s hladnim ali toplim zrakom povsod tam, kjer se zahtevajo velike dometne razdalje in nizka stopnja šumnosti. S postavitvijo

Prikaži več

1. Električne lastnosti varikap diode Vsaka polprevodniška dioda ima zaporno plast, debelina katere narašča z zaporno napetostjo. Dioda se v zaporni s

1. Električne lastnosti varikap diode Vsaka polprevodniška dioda ima zaporno plast, debelina katere narašča z zaporno napetostjo. Dioda se v zaporni s 1. Električne lastnosti varikap diode Vsaka polprevodniška dioda ima zaporno plast, debelina katere narašča z zaporno napetostjo. Dioda se v zaporni smeri obnaša kot nelinearen kondenzator, ki mu z višanjem

Prikaži več

Gregor Rabič, janja čeh Ploščina štirikotnika Vsebina dokumenta je avtorsko zaščitena. Gradivo je v dani obliki dostopno brezplačno in povsem in brez

Gregor Rabič, janja čeh Ploščina štirikotnika Vsebina dokumenta je avtorsko zaščitena. Gradivo je v dani obliki dostopno brezplačno in povsem in brez Gregor Rabič, janja čeh Ploščina štirikotnika Vsebina dokumenta je avtorsko zaščitena. Gradivo je v dani obliki dostopno brezplačno in povsem in brez omejitev uporabnikom na voljo za osebno uporabo kot

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Tonski generator IDEAL Electrical PRO Kataloška št.:

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Tonski generator IDEAL Electrical PRO Kataloška št.: SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 61 90 90 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Tonski generator IDEAL Electrical PRO Kataloška št.: 61 90 90 KAZALO LASTNOSTI NAPRAVE...3 SESTAVNI DELI NAPRAVE...3

Prikaži več

PRILOGA II MERE IN MASE VOZIL V CESTNEM PROMETU 1. Ta priloga v skladu Direktivo Sveta 96/53/ES z dne 25. julija 1996 o določitvi največjih dovoljenih

PRILOGA II MERE IN MASE VOZIL V CESTNEM PROMETU 1. Ta priloga v skladu Direktivo Sveta 96/53/ES z dne 25. julija 1996 o določitvi največjih dovoljenih PRILOGA II MERE IN MASE VOZIL V CESTNEM PROMETU 1. Ta priloga v skladu Direktivo Sveta 96/53/ES z dne 25. julija 1996 o določitvi največjih dovoljenih mer določenih cestnih vozil v Skupnosti v notranjem

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Vhodno izhodne naprave Laboratorijska vaja 4 - AV 4 Linije LTSpice, simulacija elektronskih vezij VIN - LV 1 Rozman,Škraba, FRI LTSpice LTSpice: http://www.linear.com/designtools/software/ https://www.analog.com/en/design-center/design-tools-andcalculators/ltspice-simulator.html

Prikaži več

1. K O~O~V~J Skupina: A Ce v racunskih nazogah ni pripadajocega poteka, ne dobite nobene toeke! Upoiitevani bodo samo 8teviZski rezultati v o kvireki

1. K O~O~V~J Skupina: A Ce v racunskih nazogah ni pripadajocega poteka, ne dobite nobene toeke! Upoiitevani bodo samo 8teviZski rezultati v o kvireki 1. K O~O~V~J Skupina: A Ce v racunskih nazogah ni pripadajocega poteka, ne dobite nobene toeke! Upoiitevani bodo samo 8teviZski rezultati v o kvireki h! 1. V vzporedno vezavo treh uporov (vsak 10Q) teee

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Vhodno-izhodne naprave naprave 1 Uvod VIN - 1 2018, Igor Škraba, FRI Vsebina 1 Uvod Signal električni signal Zvezni signal Diskretni signal Digitalni signal Lastnosti prenosnih medijev Slabljenje Pasovna

Prikaži več

C:/Users/Matevž Èrepnjak/Dropbox/FKKT/TESTI-IZPITI-REZULTATI/ /Izpiti/FKKT-avgust-17.dvi

C:/Users/Matevž Èrepnjak/Dropbox/FKKT/TESTI-IZPITI-REZULTATI/ /Izpiti/FKKT-avgust-17.dvi Vpisna številka Priimek, ime Smer: K KT WA Izpit pri predmetu MATEMATIKA I Računski del Ugasni in odstrani mobilni telefon. Uporaba knjig in zapiskov ni dovoljena. Dovoljeni pripomočki so: kemični svinčnik,

Prikaži več

Dinamika, laboratorijske vaje

Dinamika, laboratorijske vaje Univerza v Ljubljani Fakulteta za strojništvo LADISK Laboratorij za dinamiko strojev in konstrukcij Dinamika Laboratorijske vaje 1 Določitev aksialnega masnega vztrajnostnega momenta ojnice 2 2 Uravnoteženje

Prikaži več

DELOVNI LIST ZA UČENCA

DELOVNI LIST ZA UČENCA ZRCALA - UVOD 1. polprepustno zrcalo 2. ploščice različnih barv ( risalni žebljički), svinčnik 3. ravnilo Na bel papir postavi polprepustno zrcalo in označi njegovo lego. Pred zrcalo postavi risalni žebljiček.

Prikaži več

Optimizacija z roji delcev - Seminarska naloga pri predmetu Izbrana poglavja iz optimizacije

Optimizacija z roji delcev - Seminarska naloga pri predmetu Izbrana poglavja iz optimizacije Univerza v Ljubljani Fakulteta za matematiko in fiziko Seminarska naloga pri predmetu Izbrana poglavja iz optimizacije 2. junij 2011 Koncept PSO Motivacija: vedenje organizmov v naravi Ideja: koordinirano

Prikaži več

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru 6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, 30.03.2009 Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru in na končni ali neskončni čokoladi. Igralca si izmenjujeta

Prikaži več

Microsoft Word - N doc

Microsoft Word - N doc Š i f r a u ~ e n c a/-k e : Dr`avni izpitni center *N0614011* REDNI ROK MATEMATIKA PREIZKUS ZNANJA Torek, 9. maja 006 / 60 minut Dovoljeno gradivo in pripomo~ki: u~enec prinese s seboj modro ali ~rno

Prikaži več

Microsoft Word - Delo_energija_12_.doc

Microsoft Word - Delo_energija_12_.doc 12 Delo in potencialna enegija Vsebina: Delo kot integal sile na poti, delo elektične sile, delo po zaključeni poti, potencialna enegija, potencialna enegija sistema nabojev, delo kot azlika potencialnih

Prikaži več

1

1 ROKOMET IGRIŠČE Igrišče je pravokotnik, dolg 40m in širok 20m. Sestavljen je iz dveh enakih polj za igro in dveh vratarjevih prostorov. Daljši stranici se imenujeta vzdolžne črte, krajše pa prečne črte

Prikaži več

2. izbirni test za MMO 2017 Ljubljana, 17. februar Naj bosta k 1 in k 2 dve krožnici s središčema O 1 in O 2, ki se sekata v dveh točkah, ter

2. izbirni test za MMO 2017 Ljubljana, 17. februar Naj bosta k 1 in k 2 dve krožnici s središčema O 1 in O 2, ki se sekata v dveh točkah, ter 2. izbirni test za MMO 2017 Ljubljana, 17. februar 2017 1. Naj bosta k 1 in k 2 dve krožnici s središčema O 1 in O 2, ki se sekata v dveh točkah, ter naj bo A eno od njunih presečišč. Ena od njunih skupnih

Prikaži več

7. tekmovanje v znanju astronomije 8. razred OŠ Državno tekmovanje, 9. januar 2016 REŠITVE NALOG IN TOČKOVNIK SKLOP A V sklopu A je pravilen odgovor o

7. tekmovanje v znanju astronomije 8. razred OŠ Državno tekmovanje, 9. januar 2016 REŠITVE NALOG IN TOČKOVNIK SKLOP A V sklopu A je pravilen odgovor o 7. tekmovanje v znanju astronomije 8. razred OŠ Državno tekmovanje, 9. januar 2016 REŠITVE NALOG IN TOČKOVNIK SKLOP A V sklopu A je pravilen odgovor ovrednoten z 2 točkama; če ni obkrožen noben odgovor

Prikaži več

Gorivna celica

Gorivna celica Laboratorij za termoenergetiko Delovanje gorivnih celic Najbolj uveljavljeni tipi gorivnih celic Obstaja veliko različnih vrst gorivnih celic, najpogosteje se jih razvršča glede na vrsto elektrolita Obratovalna

Prikaži več

Univerza v Mariboru Fakulteta za naravoslovje in matematiko Oddelek za matematiko in ra unalni²tvo Izobraºevalna matematika Pisni izpit pri predmetu K

Univerza v Mariboru Fakulteta za naravoslovje in matematiko Oddelek za matematiko in ra unalni²tvo Izobraºevalna matematika Pisni izpit pri predmetu K 31. januar 2014 1. [25] V kino dvorano z 10 vrstami po 10 o²tevil enih sedeºev vstopi 100 ljudi. Od tega je 40 deklet in 60 fantov. Na koliko na inov se lahko posedejo, (a) e ni nobenih omejitev? (b) e

Prikaži več