OJA VARCNA PISARNA

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "OJA VARCNA PISARNA"

Transkripcija

1 OJA VARCNA PISARNA

2 Moja varčna pisarna Partnerji projekta: FAKULTETA ZA UPRAVO, UNIVERZA V LJUBLJANI SVETOVALNO-IZOBRAŽEVALNI CENTER FAKULTETE ZA UPRAVO E-UPRAVNIK, napredni sistemi upravljanja nepremičnin FOCUS, društvo za sonaraven razvoj JAVNI ŠTIPENDIJSKI, RAZVOJNI, INVALIDSKI IN PREŽIVNINSKI SKLAD REPUBLIKE SLOVENIJE MINISTRSTVO ZA IZOBRAŽEVANJE, ZNANOST IN ŠPORT, Republika Slovenija EVROPSKI SOCIALNI SKLAD, Evropska unija Pri projektu sodelujejo študentje različnih fakultet Univerze v Ljubljani, in sicer v okviru projekta»po kreativni poti do praktičnega znanja«. Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

3 SMERNICE VARČNE PISARNE V DELOVNEM OKOLJU Varčevanje z energijo, vodo in raznimi materiali v delovnem okolju se začne najprej pri vsakem posamezniku. Čeprav se zdi, da lahko v posamezni pisarni oziroma službenem prostoru privarčujemo zgolj malo, praksa kaže, da temu ni tako. Pri ogrevanju, hlajenju, razsvetljavi, uporabi elektronske opreme, tiskanju in drugem lahko že z enostavnimi ukrepi zmanjšamo porabo energije tudi za tretjino, podobno je tudi pri vodi in drugih materialih. Varčevanje z energijo ne pomeni nazadovanja delovnega standarda ali dodatnih nepotrebnih stroškov, ampak je to dejanje sodobnega in ozaveščenega človeka, ki se zaveda pomena energije in njenega vpliva na okolje. Če se spremembe najprej začnejo pri vsakem posamezniku je potrebno, da se slednje konkretno odraža v mislih, dejanjih in navadah ter tudi skozi vidik ukrepov organizacij, ki sokreirajo nujne tehnične spremembe v naših delovnih prostorih. V nadaljevanju gradiva vam predstavljamo nekatere smernice (ukrepe) kako varčevati z energijo, vodo in drugimi materiali v pisarni oziroma delovnem okolju. Večino smernic oziroma ukrepov lahko preprosto izvedemo in terjajo le nekaj trenutkov naše pozornosti. Ko ti ukrepi postanejo del vsakdanjih rutin pa se slednje kot končni rezultat hitro kaže tudi skozi vidik pozitivnih vplivov na okolje in tudi na nižje stroške na različnih področjih. Smernice (ukrepi) v veliki večini temeljijo na osnovi ukrepov za varčno rabo energije, ki jih je pripravila nevladna organizacija Focus in na osnovi ukrepov priročnika Evropske zelene pisarne (Umanotera). Projekt merjenja porabe energije v pisarnah in aktivnosti ozaveščanja (gradiva, izobraževanja, itd.) zaposlenih v javnem sektorju za zmanjšanje porabe energije in ogljičnega odtisa poteka v okviru projekta»po kreativni poti do praktičnega znanja«, ki ga koordinira Fakulteta za upravo, Univerza v Ljubljani. Pri projektu sodelujejo študentje različnih fakultet in predstavniki nevladne organizacije Focus in podjetja E-upravnik.

4 Razsvetljava Varčne sijalke porabijo 5x manj električne energije od navadnih sijalk. Tako prihranimo 80 % električne energije. Vsekakor pa je najboljše, če uporabljajte naravno svetlobo, kjer lahko. Redno tudi ugašajte luči ali pa namestite senzorje gibanja. Smernice za varčevanje pri razsvetljavi: Zamenjajte tradicionalne žarnice z žarilno Uporabljajte stikala, katera omogočajo nitko za energijsko varčne žarnice. uporabniku nastavitev stopnje osvetlitve. Najbolj varčna je ugasnjena sijalka, zato Razporedite pohištvo in delovni prostor ugašajte luči tam, kjer je trenutno ne glede na izrabo naravne svetlobe. potrebujete. Uporabljajte senzorje gibanja. Kjer je možno, uporabljajte naravno svetlobo.

5 Ogrevanje in hlajenje Prvi in osnovni korak k zmanjšanju rabe energije je spremljanje in nadzor porabe energije za ogrevanje in hlajenje ter tudi porabe električne energije. Šele ko vemo koliko energije porabimo, se lahko lotimo akcijskega načrta z vsemi potrebnimi ukrepi in smernicami. Uvedba energetskega knjigovodstva tako predstavlja osnovo, na kateri gradimo prihodnje ukrepe. Primerne temperature delovnih prostorov pozimi so med 20 in 21 C. Vsaka dodatna stopinja temperature pomeni za približno 6 % višjo porabo energije. Pri daljši odsotnosti zaprite radiatorje ali ugasnite sistem ogrevanja, saj ga takrat ne potrebujete. Poleti razmislite o dejanski potrebi po klimatski napravi v pisarni, saj je uporaba klimatskih naprav neučinkovita.

6 Smernice za varčevanje z energijo pri ogrevanju in hlajenju: Zamenjajte stara neučinkovita okna in vrata z novimi učinkovitimi (primer: okna z vsaj dvojno zasteklitvijo) ter poskrbite za ustrezno in učinkovito toplotno izolacijo stavbe. Radiatorjev ne pokrivajte oz. nad njimi ne nameščajte polic, saj s tem onemogočate učinkovito kroženje zraka. Preverite možnost namestitve zunanje zaščite pred soncem, kot so rolete in senčniki. Za zmanjšanje porabe primarne energije lahko investirate v sončne sprejemnike za pridobivanje tople vode ali sončne celice za proizvodnjo električne energije. Vzpostavite zeleno streho, ki ima pozitivne Namestite termostat ali inteligentni učinke na zmanjšanje rabe energije poleti nadzorni sistem za upravljanje s sistemom ogrevanja in hlajenja. Določite ustrezno temperaturo v pisarni, temperatura v prostorih kjer zaposleni le hodijo oz. se ne zadržujejo dolgo, pa je lahko drugačna (v času ogrevalne sezone nižja kot v pisarni; v poletnem času pa je in pozimi. Temperaturo sanitarne vode nastavite na med 30 in 45 C. Rastline v pisarni čistijo zrak, proizvajajo kisik in prispevajo k občutku udobja v pisarni, hkrati pa poleti pomagajo zmanjševati temperaturo z izhlapevanjem. lahko višja).

7 Elektronska oprema Električne naprave tudi v stanju pripravljenosti trošijo energijo, zato računalnike, televizije, zaslone in druge naprave, ki vplivajo na porabo energije, ne puščajte v stanju pripravljenosti. Polnilce za telefone in prenosne računalnike izklapljajte iz vtičnice, saj porabljajo energijo tudi ko nanje ni priključen noben porabnik. Zelo dobro je tudi, če vemo koliko električne energije porabijo naprave in oprema, kot so računalniki, strežniki in druga elektronska pisarniška oprema, v času delovanja oz. v stanju pripravljenosti, saj lahko v primeru prekomerne porabe napravo zamenjamo z bolj učinkovito. Zaradi vse večje potrebe po elektronski opremi v pisarnah je pomembno, da poznamo nekaj osnovnih smernic kako najti bolj učinkovito opremo za pisarne in kako s tem pripomoremo k manjšemu onesnaževanju okolja in bolj racionalni porabi energije in materialov.

8 Smernice pri uporabi elektronske opreme in naprav: Zmanjšajte porabo energije z nabavo Izberite manj hrupno opremo, saj varčnih napravah (podatki o porabi povzroča manj stresa za zaposlene. Če ne naprave se nahajajo na energijski nalepki). Izklapljajte naprave in jih ne puščajte v stanju pripravljenosti. Ob odsotnosti ali neuporabi naprave in opreme, le to izklopite ali jo v primeru kratkotrajne odsotnosti dajte v stanje pripravljenosti (opcija je tudi uporaba gre, jih izoliramo od zaposlenih s pomočjo omar ali drugih izolacijskih pripomočkov. Izbirajte produkte z malo oz. manj embalaže. Računalniki naj se po uporabi ugasnejo. Enako naredimo s tiskalniki, skenerji in drugimi napravami, ko za delo niso več programov za samodejno ugašanje potrebni. računalnikov). Uporabljajte elektronsko opremo, ki ni okolju škodljiva oz. ne vsebuje škodljivih snovi za okolje in organizme (npr. živo srebro). Le-teh se poskušamo izogibati, če je to mogoče in najdite alternativo za njih, če obstaja.

9 Pisarniški material Pisarne običajno uporabljajo 4 vrste papirja: pisarniški papir, časopisni papir, kartonska embalaža in ovojni papir, mehki ali higienski papir (papirnate brisače, papirnati robčki, prtički). Smernice za varčevanje s papirjem: Oblikujte (in upoštevajte) pravila za zmanjšanje uporabe papirja (vključno s pravili in ukrepi za zmanjševanje, ponovno Prikazujte in spreminjajte dokumente na računalniškem zaslonu, namesto tiskanja vseh delovnih verzij dokumenta. uporabo in ločeno zbiranje papirja). Posredujte podatke po elektronski poti. Pravila so lahko del splošnih okoljskih pravil v pisarni ali pa gre za ločena pravila za papirnate izdelke. Tiskajte obojestransko. Izognite se barvnemu tiskanju. Zbirajte papir za reciklažo. Redno obveščajte in opozarjajte Kupujte recikliran papir, izdelan iz zaposlene na dogovorjena pravila in ukrepe za varčevanje s papirjem. visokega odstotka recikliranih surovin in/ ali z znakom za okolje. Nadzorovanje porabe papirja glede Kupujte papir, ki je izdelan brez uporabe na postavljene kazalnike. Spremljanje klora (PCF). in meritve porabe papirja in količino zavrženega papirja. Izberite papir z oznako FSC (izvira iz trajnostno upravljanih gozdov). Tiskalnike in fotokopirne stroje nastavite Uporabljajte nebeljen in brezbarven na čim manjšo porabo črnila. Ne tiskajte dokumentov po nepotrebnem, papir. Ne uporabljajte sijočega papirja. Kupujte najlažji papir, ki ga lahko. le tisto, kar je nujno potrebno. Izbirajte produkte z malo oz. manj embalaže.

10 Poraba vode Smernice za varčno uporabo vode: Uporabite vodo iz pipe namesto Za učinkovito zmanjšanje porabe vode ustekleničene vode - cena vode iz pipe je lahko od 100 do 300-krat nižja od cene ustekleničene vode. Uporabljate lahko tudi filtre za vodo. Porabo vode boste posredno znižali z na pipo namestite varčevalne nastavke (perlatorje), ki znižajo pretok vode tudi za 50 %. Na stranišču namestite WC kotliček, ki ima 2 stopnji splakovanja. uporabo recikliranega papirja. Uporabljajte opozorilne oziroma Grelnike vode napolnite le s toliko vode, kot je potrebujete. To bo zmanjšalo tudi motivacijske napise s katerimi zaposlene nagovarjate za varčno uporabo vode. vaš račun za energijo. Pipo vestno zapirajte, ko je neposredno ne potrebujete.

11 Pisarniško pohištvo Smernice na področju pisarniškega pohištva: Naročajte izdelke iz lesa iz trajnostno upravljanih gozdov. Uporabljajte izdelke, ki so delno ali v celoti iz recikliranih oziroma obnovljivih materialov (npr. les). Pred nakupom se pričajte, da je pohištvo možno popraviti. Prepričajte se, da je embalažo in sestavne dele pohištva možno ločevati zaradi potreb recikliranja. Kupujte trpežno pohištvo, ki bo uporabno, ergonomično, enostavno za razstavljanje, popravljanje in recikliranje. Upoštevajte dolgoročne, ne le takojšnjih Prepričajte se, da pohištvo vsebuje stroškov. omejeno količino organskih topil in Razmislite o nakupu rabljenega pohištva. izpustov hlapnih organskih spojin (v Kupujte od lokalnih proizvajalcev. izdelkih, kot so lepila in snovi za površinsko obdelavo). Posamezni elementi se morajo ob koncu življenjske dobe izdelka brez težav ločiti za potrebe recikliranja.

12 Ravnanje z odpadki Ločeno zbirajte odpadke ter reciklirajte tiste, ki jih je možno. Z dobavitelji uredite sistem ravnanja z odpadki po zaključku življenjske dobe (kartuše ipd.). Smernice na področju ravnanja z odpadki: Informirajte zaposlene in jih usposabljajte Prirejajte redna srečanja na temo za ločevanje odpadkov in recikliranje. Redno opominjajte zaposlene na ukrepe ločevanja odpadkov (npr. na sestankih). Prikažite in uporabite dobre, zanimive primere ločenega zbiranja odpadkov (npr. koši za ločeno zbiranje). Občasno preverite, ali obstajajo oz. ali se uporabljajo koši za ločeno zbiranje, vključno s tistimi za ločeno zbiranje papirja pomembnosti ravnanja z odpadki na delovnem mestu in pravilne uporabe košev za ločevanje. V začetni fazi oblikujte odbor, ki naj vključuje zaposlene, ki bodo odgovorni za aktivnosti, povezane z ravnanjem z odpadki. Seznanjajte nove zaposlene s praksami ravnanja z odpadki. iz pisalnih miz.

13 Okoljska vprašanja naj bodo na dnevnem redu sestankov vodilnega osebja. Spodbujajte zaposlene k sodelovanju in posredovanju povratnih informacij. Kupujte ali najemite opremo z daljšo življenjsko dobo, ki jo je mogoče popraviti (fotokopirni stroji, računalniki, aparati za kavo itd.) Pri izbiri izdelkov upoštevajte dolžino in obseg garancije. Za zmanjšanje količine embalaže izdelke in materiale (npr. kavo, čaj, sladkor) kupite v večji embalaži oz. večjih količinah. Izberite nestrupene izdelke (npr. čistilna sredstva, barve, črnila) v velikih posodah, primernih za reciklažo, in s tem preprečite nastajanje nevarnih odpadkov. Kupujte opremo, ki ne potrebuje baterij, kot so kalkulatorji na sončne celice, ročni odpirači za konzerve in običajni mehanski šilčki. Embalažo lahko večkrat ponovno uporabite. Zmanjšate lahko odpadke, ki nastanejo iz materiala za zavijanje (izogibajte se foliji in celofanu) in stare škatle ponovno uporabite za poštne pakete. Ponovno polnite kartuše in tonerje za tiskalnik. Uporabljajte pisala z možnostjo ponovnega polnjenja. Za kavne avtomate uporabljajte filtre za večkratno uporabo. Uporabljajte krpe iz blaga za čiščenje kuhinje in kopalnice. Kadar je mogoče, kupite uporabljene ali obnovljene materiale (npr. pohištvo in tekstil).

14 Prevoz Obstaja neko splošno soglasje o tem, da je potrebno zmanjšati vpliv transporta in mobilnosti na okolje, saj se bodo v nasprotnem primeru izpusti toplogrednih plinov še povečali. Kakovost zraka v okolju je zaradi prometa zelo problematična. Obenem kar 20 % evropskih državljanov trpi zaradi škodljivih ravni hrupa, ki je produkt gostega prometa. Smernice na področju prevoza zaposlenih: Zaposlene spodbudite (lahko tudi Če je možno, se izognite službenim finančno) k uporabi kolesa, javnega potovanjem in raje pripravite prevoza ali skupnih voženj na delo in videokonferenco. po poslovnih opravkih. Na ta način zmanjšamo emisije toplogrednih plinov in drugih onesnažil. Če obstaja potreba po službenih vozilih, izberite vozila na električni ali hibridni pogon, naslednja opcija je plinski pogon, vsekakor pa naj bo to vozilo z nizko porabo goriva.

15 Kakovost zraka v zaprtih prostorih Z zagotavljanjem dobrega zraka lahko poskrbimo za udobje in dobro počutje v pisarni. Evropejci preživimo v zaprtih prostorih povprečno kar 80 odstotkov svojega časa (doma, v službi, v šoli, prevoznih sredstvih itd.). Onesnažen zrak v prostorih je ena izmed glavnih groženj za zdravje ljudi. Smernice na področju kakovosti zraka v zaprtih prostorih: Redno čistite prostore in tako Mehanski sistemi prezračevanja naj onemogočite dolgotrajno kopičenje zagotavljajo 12 litrov zraka na sekundo za onesnaževal zraka, predvsem prahu. Pri sesanju uporabite visoko učinkovite vakuumske sesalce s HEPA filtri. Zmanjšajte relativno vlago v prostorih na manj kot 60 %. Če je potrebno, uporabite razvlaževalce zraka. vsako osebo v prostoru. Uporaba okolju prijaznega pohištva lahko zmanjša onesnaženje zraka v prostorih. Izogibajte se preprogam, saj so pravi magnet za prah in jih je težko vzdrževati. V pisarno postavite rastline, ki pomagajo Pri prezračevalnih sistemih redno čistiti zrak. Uporabite rastline, kot so menjajte filtre. dracene, taščin jezik, angleški bršljan, Vgradite okna, ki se lahko odprejo, tako sobna palma. da lahko zaposleni sami zračijo prostore po potrebi.

16 Čiščenje Čiščenje je pospravljanje prostorov po tem, ko zaposleni zapustijo delovni prostor. Prah se širi čez cel dan, med hojo in uporabo računalnikov, poleg tega pa zaposleni uporabljajo skupne prostore, kot so stranišča in kuhinje. Smernice na področju čiščenja: Zmanjšajte količino čistilnih izdelkov, ki jih uporabljate v pisarni. Okolju nevarna čistila zamenjajte z okolju prijaznimi čistili.

17 OJA VARCNA PISARNA NAJCENEJŠA ENERGIJA JE TISTA, KI JE NE PORABIMO.

Microsoft Word - Kontrolna tabela za energetski pregled.doc

Microsoft Word - Kontrolna tabela za energetski pregled.doc Kontrolna tabela za energetski pregled HLADILNIK 1. Število hladilnikov (hladilniki in kombinirani hladilniki) na električnem priključku: 2. Poraba posameznega hladilnika: 3. Ocena izvedbe ukrepov: izveden

Prikaži več

Podatki o stavbi Vrsta izkaznice: merjena nestanovanjska Pošta Lokev katastrska občina 2459 številka stavbe de

Podatki o stavbi Vrsta izkaznice: merjena nestanovanjska Pošta Lokev katastrska občina 2459 številka stavbe de Pošta Lokev katastrska občina 2459 številka stavbe 198 1220201 del stavbe 2 1970 Lokev 159 a, 6219 Lokev 4197/1 LOKEV : 51 Dovedena energija 283 kwh/m 2 a POVPREČNA RABA ENERGIJE PRIMERLJIVE STAVBE (283

Prikaži več

Zbirni center

Zbirni center OGREVANJE IN HLAJENJE Z ZEMELJSKIMI SONDAMI IN TOPLOTNO ČRPALKO Željko HORVAT GEOTERMALNA ENERGIJA Geotermalna energija je toplota notranjosti Zemlje. V globini je temperatura stalna in z globino narašča.

Prikaži več

Microsoft Word - Zapisnik_EKOmisije_1_obisk_18_in_21_11_2011.doc

Microsoft Word - Zapisnik_EKOmisije_1_obisk_18_in_21_11_2011.doc EKOmisija 1. obisk ZAPISNIK 18. 11. 2011 Kranj in Škofja Loka: TŠC Kranj (strokovna gimnazija in strokovna in poklicna šola), Gimnazija Kranj, ŠC Škofja Loka (Srednja šola za lesarstvo in Srednja šola

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Akumulatorski ročni LED reflektor IVT PL 838 4x1WB Kataloška š

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Akumulatorski ročni LED reflektor IVT PL 838 4x1WB Kataloška š SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 86 83 42 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Akumulatorski ročni LED reflektor IVT PL 838 4x1WB Kataloška št.: 86 83 42 KAZALO 1. UVOD...3 2. OPOZORILO! POMEMBNI

Prikaži več

CLIQUEZ POUR AJOUTER UN TITRE

CLIQUEZ POUR AJOUTER UN TITRE Izkušnje pri vodenju celovitega sistema ravnanja z odpadki v podjetju Revoz Vplivi na okolje pri proizvodnji avtomobila Emisije v zrak hlapne organske snovi (HOS) ostale emisije (prašni delci, TOC, CO2,

Prikaži več

Podatkovni list o okoljski trajnosti Sto-Turbofix Mini Enokomponentna lepilna pena za lepljenje izolacijskih plošč Za opis izdelka glejte tehnični lis

Podatkovni list o okoljski trajnosti Sto-Turbofix Mini Enokomponentna lepilna pena za lepljenje izolacijskih plošč Za opis izdelka glejte tehnični lis Enokomponentna lepilna pena za lepljenje izolacijskih plošč Za opis izdelka glejte tehnični list (če je ta na voljo) Podatki za certificiranje zgradb po DGNB (različica 2012) Stopnja kakovosti (ENV 1.2)

Prikaži več

RAČUNSKO PREVERJANJE DOSEGANJA MERIL snes VSEBINA 1. Faktorji pretvorbe in energijska performančnost (EP P ) 2. Primer poslovne stavbe s plinskim kotl

RAČUNSKO PREVERJANJE DOSEGANJA MERIL snes VSEBINA 1. Faktorji pretvorbe in energijska performančnost (EP P ) 2. Primer poslovne stavbe s plinskim kotl RAČUNSKO PREVERJANJE DOSEGANJA MERIL snes VSEBINA 1. Faktorji pretvorbe in energijska performančnost (EP P ) 2. Primer poslovne stavbe s plinskim kotlom - z energijo drugih naprav 3. Primer poslovne stavbe

Prikaži več

2. SESTANEK EKOODBORA OŠ POLJE

2. SESTANEK EKOODBORA OŠ POLJE 2. SESTANEK EKOODBORA OŠ POLJE Polje, 12.12.2011 Tatjana Pecin završan Predlog dnevnega reda Analiza okoljskega pregleda Predstavitev aktivnosti, ki jih izvajate Mreža predstavnikov učencev in učiteljev

Prikaži več

OBČUTEK TOPLINE ZA DOBRO POČUTJE OLJNI RADIATORJI gorenje.si

OBČUTEK TOPLINE ZA DOBRO POČUTJE OLJNI RADIATORJI gorenje.si OBČUTEK TOPLINE ZA DOBRO POČUTJE OLJNI RADIATORJI gorenje.si OBČUTEK TOPLINE ZA DOBRO POČUTJE Oljni radiatorji so odlična izbira za dodatno ogrevanje najrazličnejših prostorov. S pomočjo koles jih z lahkoto

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 REPUBLIKA SLOVENIJA Ministrstvo za zdravje Štefanova 5, 1000 Ljubljana ZMANJŠANJE PORABE ENERGIJE V SPLOŠNI BOLNIŠNICI NOVO MESTO Dolenjske Toplice, 5.4.2012 Božidar Podobnik, univ.dipl.inž. Vodja projekta

Prikaži več

Navodila za uporabo Mini prenosna HD kamera s snemalnikom

Navodila za uporabo Mini prenosna HD kamera s snemalnikom Navodila za uporabo Mini prenosna HD kamera s snemalnikom www.spyshop.eu Izdelku so priložena navodila v angleščini, ki poleg teksta prikazujejo tudi slikovni prikaz sestave in delovanja izdelka. Lastnosti

Prikaži več

Podatkovni list o okoljski trajnosti Sto-Weichfaserplatte M 042 Nut + Feder Toplotnoizolacijska plošča iz mehkih lesnih vlaken po EN Za opis izd

Podatkovni list o okoljski trajnosti Sto-Weichfaserplatte M 042 Nut + Feder Toplotnoizolacijska plošča iz mehkih lesnih vlaken po EN Za opis izd Toplotnoizolacijska plošča iz mehkih lesnih vlaken po EN 13171 Za opis izdelka glejte tehnični list (če je ta na voljo) Podatki za certificiranje zgradb po DGNB (različica 2012) Stopnja kakovosti (ENV

Prikaži več

Microsoft Word - A AM MSWORD

Microsoft Word - A AM MSWORD 1.7.2015 A8-0215/2 2 Uvodna izjava 21 a (novo) ob upoštevanju peticije Stop Food Waste in Europe! (Ustavimo nastajanje živilskih odpadkov v Evropi!); 1.7.2015 A8-0215/3 3 Uvodna izjava N N. ker je Parlament

Prikaži več

SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : MERILNIK TEMPERATURE / VLAGE / UDOBJA Št. izdelka:

SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : MERILNIK TEMPERATURE / VLAGE / UDOBJA Št. izdelka: SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : 672647-672648 www.conrad.si MERILNIK TEMPERATURE / VLAGE / UDOBJA Št. izdelka: 672647-672648 1 NAMEN UPORABE Izdelka sta namenjena za merjenje temperatur

Prikaži več

Spodbude za omilitev podnebnih sprememb

Spodbude za omilitev podnebnih sprememb mag. Karin Žvokelj Služba za razvojna sredstva Kohezijska sredstva in omilitev podnebnih sprememb cca. 160 mio EUR (cca 85 mio nepovratnih sredstev) prednostna naložba 1.2: 53,3 mio EUR (nepovratna sredstva:

Prikaži več

Podatkovni list o okoljski trajnosti Sto-Vorlegeband Keramik Tračni profil za izoblikovanje fug na polietilenski osnovi Za opis izdelka glejte tehničn

Podatkovni list o okoljski trajnosti Sto-Vorlegeband Keramik Tračni profil za izoblikovanje fug na polietilenski osnovi Za opis izdelka glejte tehničn Tračni profil za izoblikovanje fug na polietilenski osnovi Za opis izdelka glejte tehnični list (če je ta na voljo) Podatki za certificiranje zgradb po DGNB (različica 2012) Stopnja kakovosti (ENV 1.2)

Prikaži več

Microsoft Word - SOLARGE_goodpractice_si_innpribostjanu_SI.doc

Microsoft Word - SOLARGE_goodpractice_si_innpribostjanu_SI.doc Stavba Tip stavbe Hotel Število uporabnikov 20,000 Na leto Leto Izgradnje 1991 Celotna ogrevana površina 620 m 2 Poraba tople sanitarne vode 480 m 3 /a, Izračunan Poraba energije za ogrevanje načrtovana

Prikaži več

Avtor: Nace Rabič Por, 1L Biotehniški center Naklo UČINKOVITA RABA ENERGIJE V GOSPODINJSTVU Avtor: Nace RABIČ POR Program: Strokovna gimnazija Mentori

Avtor: Nace Rabič Por, 1L Biotehniški center Naklo UČINKOVITA RABA ENERGIJE V GOSPODINJSTVU Avtor: Nace RABIČ POR Program: Strokovna gimnazija Mentori Biotehniški center Naklo UČINKOVITA RABA ENERGIJE V GOSPODINJSTVU Avtor: Nace RABIČ POR Mentorica: Bernarda BOŽNAR, prof. geo. in soc. Dovje, december 2017 1 1. UVOD Energetska učinkovitost je svetovno

Prikaži več

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke VGRADNJA KOMPAKTNEGA KOLEKTORJA ZA OGREVANJE NIZKENERGIJSKE HIŠE S TOPLOTNO ČRPALKO ZEMLJA/VODA Vgradnja kompaktnega zemeljskega kolektorja v obliki košare prihrani 75 % površino zemlje v primerjavi z

Prikaži več

Družba Butan plin Družba Butan plin na slovenskem trgu nastopa kot eden vodilnih ponudnikov energije, strateško pa smo povezani tudi z največjim distr

Družba Butan plin Družba Butan plin na slovenskem trgu nastopa kot eden vodilnih ponudnikov energije, strateško pa smo povezani tudi z največjim distr Družba Butan plin Družba Butan plin na slovenskem trgu nastopa kot eden vodilnih ponudnikov energije, strateško pa smo povezani tudi z največjim distributerjem utekočinjenega naftnega plina, koncernom

Prikaži več

1

1 1 KAZALO Kazalo 2 Ogled Toplarne Moste 3 Zgodovina 3 Splošno 4 O tovarni 5 Okolje 6 2 Ogled Toplarne Moste V ponedeljek ob 9.20 uri smo se dijaki in profesorji zbrali pred šolo ter se nato odpeljali do

Prikaži več

Podatkovni list o okoljski trajnosti StoLevell Duo Mineralna lepilna in armirna malta/podomet Za opis izdelka glejte tehnični list (če je ta na voljo)

Podatkovni list o okoljski trajnosti StoLevell Duo Mineralna lepilna in armirna malta/podomet Za opis izdelka glejte tehnični list (če je ta na voljo) Mineralna lepilna in armirna malta/podomet Za opis izdelka glejte tehnični list (če je ta na voljo) Podatki za certificiranje zgradb po DGNB (različica 2012) Stopnja kakovosti (ENV 1.2) barve in premazi

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Državni izpitni center *M1180314* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Izpitna pola Modul gradbeništvo NAVODILA ZA OCENJEVANJE Četrtek, 14. junij 01 SPLOŠNA MATURA RIC 01 M11-803-1-4 IZPITNA POLA Modul gradbeništvo

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Trajnostni razvoj družbe BTC Tomaž Damjan Ljubljana, 23.10.2013 BTC v številkah Družba BTC je uspešno izvedla premik na trajnostno in zeleno področje z željo ustvariti boljšo prihodnost za obiskovalce,

Prikaži več

da

da SODELAVCI PRI RAZISKAVI REUS 2013 Pri načrtovanju in izvedbi raziskave REUS 2013 so sodelovali: Arhea Center za energetsko učinkovitost IJS Gradbeni inštitut ZRMK Informa Echo SURS Valicon Člani strokovnega

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - 9_Xella.pptx

Microsoft PowerPoint - 9_Xella.pptx SKORAJ NIČ-ENERGIJSKE STAVBE V SLOVENIJI Porobeton in BIM na javnih objektih Miloš Kmetič, univ.dipl.inž.grad. Konzorcij pasivna hiša Strokovno izpopolnjevanje za arhitekte, projektante in energetske svetovalce

Prikaži več

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke Prihranek energije pri posobitvi ogrevanja in energetski obnovi ovoja stavbe V primeru posobitve ogrevalnega sistema stanovanjske zgradbe je potrebno ugotoviti letno porabo toplotne energije. Približno

Prikaži več

NAVODILA ZA UPORABO K01-WIFI Hvala, ker ste se odločili za nakup našega izdelka. Pred uporabo enote skrbno preberite ta Navodila za uporabo in jih shr

NAVODILA ZA UPORABO K01-WIFI Hvala, ker ste se odločili za nakup našega izdelka. Pred uporabo enote skrbno preberite ta Navodila za uporabo in jih shr NAVODILA ZA UPORABO Hvala, ker ste se odločili za nakup našega izdelka. Pred uporabo enote skrbno preberite ta in jih shranite za prihodnjo rabo Vsebina 1. Pregled 2. Sistem 3. Prednosti 4. Upravljanje

Prikaži več

BeoLab 12 BeoLab 12 2 BeoLab 12 3

BeoLab 12 BeoLab 12 2 BeoLab 12 3 BeoLab 12 BeoLab 12 2 BeoLab 12 3 Pridržujemo si pravico do sprememb tehničnih podatkov, podatkov o lastnostih izdelkov in njihovi uporabi, ki jih navaja ta priročnik, brez predhodnega obvestila. Različica

Prikaži več

Microsoft Word - WP5 D15b infopackage supplement public buildings Slovenia.doc

Microsoft Word - WP5 D15b infopackage supplement public buildings Slovenia.doc ENERGETSKA IZKAZNICA KAKO SE NANJO PRIPRAVIMO Izkaznica na podlagi izmerjene rabe energije Energetske izkaznice za javne stavbe bodo predvidoma temeljile na izmerjeni rabi energije za delovanje stavbe.

Prikaži več

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke FOTOVOLTAIČNI SISTEMI VGRAJENI V TOPLO ZRAČNE SPREJEMNIKE SONČNE ENERGIJE Pri snovanju ogrevalnih sistemov za nizkoenergijske hiše (NEH) v veliko primerih koristimo toplo zračne sprejemnike sončne energije

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Predstavitev učinkovitega upravljanja z energijo in primeri dobrih praks v javnih stavbah Nova Gorica, 23.1.2019 Projekt CitiEnGov Tomaž Lozej, GOLEA Nova Gorica Energetski manager Agencija GOLEA opravlja

Prikaži več

VHF1-VHF2

VHF1-VHF2 VHF BREZŽIČNI MIKROFONSKI KOMPLET VHF1: 1 CHANNEL VHF2: 2 CHANNELS NAVODILA ZA UPORABO SLO Hvala, ker ste izbrali naš BREZŽIČNI MIKROFONSKI KOMPLET IBIZA SOUND. Za vašo lastno varnost, preberite ta navodila

Prikaži več

016 2017 2015 2016 2017 2015 2016 2017 2015 2016 201 2016 2017 2015 2016 2017 2015 2016 2017 2015 2016 2 016 2017 2015 2016 2017 2015 2016 2017 2015 2016 201 2016 2017 2015 2016 2017 2015 2016 2017 2015

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Slovenija znižuje CO 2 : dobre prakse INTEGRACIJA SPREJEMNIKOV SONČNE ENERGIJE V SISTEM DOLB VRANSKO Marko Krajnc Energetika Vransko d.o.o. Vransko, 12.4.2012 Projekt»Slovenija znižuje CO 2 : dobre prakse«izvaja

Prikaži več

an-01-Vodoodporna_prenosna_polnilna _postaja_Powerbank_Beltrona_Camouflage_5200_mAh.docx

an-01-Vodoodporna_prenosna_polnilna _postaja_Powerbank_Beltrona_Camouflage_5200_mAh.docx SLO - NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 130 76 00 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Vodoodporna prenosna polnilna postaja Powerbank Beltrona Camouflage 5200mAh Kataloška št.: 130 76 00 KAZALO 1.

Prikaži več

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJ Elektrotehnika Močnostna elektrotehnika PO

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJ Elektrotehnika Močnostna elektrotehnika PO UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJ Elektrotehnika Močnostna elektrotehnika POROČILO PRAKTIČNEGA IZOBRAŽEVANJA v TERMOSOLAR d.o.o.,

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Podnebni in energetski občine Simona Pestotnik Predstavitev za javnost: Koliko nas stane ogrevanje z Zemljino toploto? Kakšne so perspektive za občino Cerkno? Cilji občine in razumevanje aktivnosti na

Prikaži več

Tehnologija poročena z obliko. Grelnik je končno postal oblikovalski predmet in postaja junak novega domačega okolja. SELECTION 2016

Tehnologija poročena z obliko. Grelnik je končno postal oblikovalski predmet in postaja junak novega domačega okolja. SELECTION 2016 Tehnologija poročena z obliko. Grelnik je končno postal oblikovalski predmet in postaja junak novega domačega okolja. SELECTION 2016 Osa S vsebuje vse v 18 centimetrih. barva vašega stila Sprednje plošče

Prikaži več

Podatkovni list o okoljski trajnosti StoPrep Sil Silikatno sredstvo za temeljni premaz na notranjem območju, brez konzervansov Za opis izdelka glejte

Podatkovni list o okoljski trajnosti StoPrep Sil Silikatno sredstvo za temeljni premaz na notranjem območju, brez konzervansov Za opis izdelka glejte Silikatno sredstvo za temeljni premaz na notranjem območju, brez konzervansov Za opis izdelka glejte tehnični list (če je ta na voljo) Podatki za certificiranje zgradb po DGNB (različica 2018) Stopnja

Prikaži več

an-01-sl-Neprava_nadzorna_kamera_z_utripajoco_LED.docx

an-01-sl-Neprava_nadzorna_kamera_z_utripajoco_LED.docx SLO - NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 11 75 222 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Neprava nadzorna kamera z utripajočo LED Kataloška št.: 11 75 222 KAZALO PRAVILNA UPORABA... 3 VSEBINA PAKETA...

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 1 ENERGETSKA UČINKOVITOST PLANINSKIH KOČ EKONOMIKA ENERGENTOV in ENOSTAVNI ENERGETSKI UKREPI Patricjo Božič Energetski svetovalec mreže ENSVET Vsebina Zakaj toliko pozornosti namenjamo energiji? Energenti,

Prikaži več

KRMILNA OMARICA KO-0

KRMILNA OMARICA KO-0 KOTLOVSKA REGULACIJA Z ENIM OGREVALNIM KROGOM Siop Elektronika d.o.o., Dobro Polje 11b, 4243 Brezje, tel.: +386 4 53 09 150, fax: +386 4 53 09 151, gsm:+386 41 630 089 e-mail: info@siopelektronika.si,

Prikaži več

1 ORO , januar 2019 / Izdelal: V. Črtalič, A. Smuk / Odobril: E. Uljančič

1 ORO , januar 2019 / Izdelal: V. Črtalič, A. Smuk / Odobril: E. Uljančič 1 2 Kot vsako podjetje se tudi pri nas ukvarjamo z varovanjem okolja, s čimer se držimo zahtev iz standarda za okolje ISO 14001. Zavedamo se tudi naših okolijskih vidikov s katerimi vplivamo na okolje

Prikaži več

Urbanistično-planerska delavnica Sevnica 2011/12

Urbanistično-planerska delavnica Sevnica 2011/12 Energetska sanacija večstanovanjskih stavb - PRIMERI DOBRIH PRAKS - Roman Perčič, Občina Sevnica En.občina 016 12. oktober 2016 Sevnica v 80. letih Foto: Ljubo Motore Sevnica v 80. letih Foto: Ljubo Motore

Prikaži več

Présentation PowerPoint

Présentation PowerPoint Evropski projekt Achieve Dejavnosti za izboljšanje energetske učinkovitosti v gospodinjstvih z nizkimi prihodki skozi obiske in energetsko svetovanje 21/04/2011-21/04/2014 Ljubljana, 14.5.2013 Tomislav

Prikaži več

Priloga 1 Tabela 1: Ločene frakcije Klas. št. (1) Opis odpadka Dopolnilo k opisu odpadkov, primeri Papirna in kartonska embalaža Pla

Priloga 1 Tabela 1: Ločene frakcije Klas. št. (1) Opis odpadka Dopolnilo k opisu odpadkov, primeri Papirna in kartonska embalaža Pla Priloga 1 Tabela 1: Ločene frakcije 15 01 01 Papirna in kartonska embalaža 15 01 02 Plastična embalaža Sem spada tudi biorazgradljiva plastična embalaža. 15 01 03 Lesena embalaža 15 01 04 Kovinska embalaža

Prikaži več

Uradni list RS 082/2012, Uredbeni del

Uradni list RS 082/2012, Uredbeni del Priloga 1 Tabela 1: Ločene frakcije Klas. št. (1) Opis odpadka Dopolnilo k opisu 15 01 01 Papirna in kartonska embalaža 15 01 02 Plastična embalaža Sem spada tudi biorazgradljiva plastična embalaža. Hierarhija

Prikaži več

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc SLO - NAVODILO ZA MONTAŽO IN UPORABO Št. art. : 512375 www.conrad.si DC-AC RAZSMERNIK PI 75-12 Št. artikla: 512375 1 KAZALO VSEBINE 1 NAMEN UPORABE... 3 2 RAZLAGA SIMBOLOV... 3 3 VARNOSTNA OPOZORILA...

Prikaži več

Uporaba OVE v stavbah

Uporaba OVE v stavbah Sončna energija in stavbe Ogrevanje in hlajenje stavb s soncem Dr. Sašo Medved, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo Vrste SOS pasivni sistemi ; integrirani v stavbe aktivni sistemi ; ogrevalni

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Pripravil: Miha Miha Šetina Šetina >> Zrakotesno, energetsko varčno in tajnostno vgrajevanje, zunanjega stavbnega pohištva po evropskih smernicah EnEV oz RAL z inovativnimi sistemi Pinta abdichtung >>

Prikaži več

PodroĊje uporabe

PodroĊje uporabe Regulator Dialog za sisteme s toplotno črpalko Področje uporabe Regulator DIALOG tč je namenjen vodenju ogrevanja in hlajenja v družinskih hišah s pomočjo toplotne črpalke kot samostojnim virom ali v kombinaciji

Prikaži več

Novogradnje.si Naselje Rakovnik Naselje Rakovnik LJ-okolica Medvode Naselje pametnih, energijsko varčnih hiš. Lokacija vam nudi neposreden stik z nara

Novogradnje.si Naselje Rakovnik Naselje Rakovnik LJ-okolica Medvode Naselje pametnih, energijsko varčnih hiš. Lokacija vam nudi neposreden stik z nara LJ-okolica Medvode Naselje pametnih, energijsko varčnih hiš. Lokacija vam nudi neposreden stik z naravo in hkrati hiter dostop do vse pomembne infrastrukture. NOVE HIŠE 2. FAZE ŽE V PRODAJI!, Medvode je

Prikaži več

MERKUR nepremicnine Poslovna stavba Merkur Naklo Ponudba za najem pisarn, konferenčnih dvoran in organizacijo delavnic

MERKUR nepremicnine Poslovna stavba Merkur Naklo Ponudba za najem pisarn, konferenčnih dvoran in organizacijo delavnic MERKUR nepremicnine Poslovna stavba Merkur Naklo Ponudba za najem pisarn, konferenčnih dvoran in organizacijo delavnic Poslovna stavba Merkur Naklo MERKUR nepremičnine, d.d. telefon: 04 258 7000, Cesta

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Merilnik ogljikovega monoksida Testo Kataloška št.: 10 1

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Merilnik ogljikovega monoksida Testo Kataloška št.: 10 1 SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 10 16 57 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Merilnik ogljikovega monoksida Testo 317 3 Kataloška št.: 10 16 57 KAZALO NAMEN UPORABE...3 TEHNIČNI PODATKI...3

Prikaži več

Training

Training Svetovalna pisarna Drago Dretnik 2016 Namen Svetovalne pisarne je nuditi strokovno pomoč planinskim društvom na naslednjih področjih: sistemi za ravnanje z odpadno vodo vodooskrbni sistemi energetski sistemi

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Zunanji LED reflektor z detektorjem gibanja Brennenstuhl Katal

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Zunanji LED reflektor z detektorjem gibanja Brennenstuhl Katal SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 57 74 69 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Zunanji LED reflektor z detektorjem gibanja Brennenstuhl Kataloška št.: 57 74 69 KAZALO TEHNIČNI PODATKI...3 SESTAVNI

Prikaži več

Termostatska glava Halo Termostatske glave Z vgrajenim tipalom

Termostatska glava Halo Termostatske glave Z vgrajenim tipalom Termostatska glava Halo Termostatske glave Z vgrajenim tipalom IMI HEIMEIER / Termostatske glave in radiatorski ventili / Termostatska glava Halo Termostatska glava Halo Termostatska glava Halo se uporablja

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 PRIROČNIK O VARČNI PORABI GORIVA IN EMISIJAH CO 2 ZA VOZILA MITSUBSIHI Nasveti voznikom Pravilna uporaba vozila, redno vzdrževanje in način vožnje (izogibanje agresivni vožnji, vožnja pri nižjih hitrostih,

Prikaži več

OPERATIVNI PROGRAM RAVNANJA S KOMUNALNIMI ODPADKI s poudarkom na doseganju okoljskih ciljev iz Direktive 2008/98/ES, Direktive 94/62/ES in Direktive 1

OPERATIVNI PROGRAM RAVNANJA S KOMUNALNIMI ODPADKI s poudarkom na doseganju okoljskih ciljev iz Direktive 2008/98/ES, Direktive 94/62/ES in Direktive 1 OPERATIVNI PROGRAM RAVNANJA S KOMUNALNIMI ODPADKI s poudarkom na doseganju okoljskih ciljev iz Direktive 2008/98/ES, Direktive 94/62/ES in Direktive 1999/31/ES (Marec 2013) Operativni načrt v skladu z

Prikaži več

SVETOVANJE Kaj je prezračevanje?»pravila«naravnega prezračevanja Prezračevanje je dovajanje zunanjega zraka v stanovanje ob hkratnem odvajanju notranj

SVETOVANJE Kaj je prezračevanje?»pravila«naravnega prezračevanja Prezračevanje je dovajanje zunanjega zraka v stanovanje ob hkratnem odvajanju notranj Kaj je prezračevanje?»pravila«naravnega prezračevanja Prezračevanje je dovajanje zunanjega zraka v stanovanje ob hkratnem odvajanju notranjega zraka v zunanjost. S tem zamenjamo iztrošeni, nečisti in vlažni

Prikaži več

Microsoft Word - Zapisnik_EKOmisije_3_obisk_29_in_30_3_2012.doc

Microsoft Word - Zapisnik_EKOmisije_3_obisk_29_in_30_3_2012.doc EKOmisija 3. obisk ZAPISNIK 29. 3. 2012 Jesenice in Radovljica: Srednja šola Jesenice, Gimnazija Jesenice, Ekon. gimnazija in srednja šola Radovljica, Srednja gostinska in turistična šola Radovljica 30.

Prikaži več

Naravna izbira DAIKIN ALTHERMA NIZKO TEMPERATURNA TOPLOTNA ČRPALKA

Naravna izbira DAIKIN ALTHERMA NIZKO TEMPERATURNA TOPLOTNA ČRPALKA Naravna izbira DAIKIN ALTHERMA NIZKO TEMPERATURNA TOPLOTNA ČRPALKA 2 Štiri prednosti nizko temperaturne toplotne črpalke aikin Altherma 99 Prihranite pri obratovalnih stroških, ohranite najvišjo raven

Prikaži več

Halogenske žarnice (Seminarska) Predmet: Inštalacije HALOGENSKA ŽARNICA

Halogenske žarnice (Seminarska) Predmet: Inštalacije HALOGENSKA ŽARNICA Halogenske žarnice (Seminarska) Predmet: Inštalacije HALOGENSKA ŽARNICA Je žarnica z nitko iz volframa, okoli katere je atmosfera - prostor, ki vsebuje poleg argona in kriptona doloceno razmerje halogena

Prikaži več

Čistila, storitve čiščenja in storitve pranja perila Vir: Address&dcr=0&source

Čistila, storitve čiščenja in storitve pranja perila Vir:   Address&dcr=0&source Čistila, storitve čiščenja in storitve pranja perila Vir: https://www.google.si/search?q=%c4%8distila&rls=com.microsoft:sl-si:ie- Address&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjjwYa1z4HWAhUEORQKHeOaATUQ_AUI

Prikaži več

Installation manual

Installation manual EKRTR EKRTETS 1 2 1 2 3 60 87 170 161 ±1.5 m >0.2 m 3 5 4 34 125 4 5 28 50 EKRTR EKRTETS Vsebina Pred zagonom naprave pozorno preberite ta priročnik. Ne zavrzite ga. Spravite ga na varno mesto, ker ga

Prikaži več

ThiEYE i60+ 4K športna kamera Navodila za uporabo

ThiEYE i60+ 4K športna kamera Navodila za uporabo ThiEYE i60+ 4K športna kamera Navodila za uporabo Vsebina embalaže Izgled 1. Objektiv 2. Vklop/Način tipka 3. LED indikator 4. Sprožilec/Izbor tipka 5. USB vtičnica 6. Reža za Mikro SD kartico 7. Mikro

Prikaži več

(Na\350rt razvojnih programov)

(Na\350rt razvojnih programov) Rebalans proračuna občine Log-Dragomer za leto 2016 - II NAČRT RAZVOJNIH PROGRAMOV 2016-2019 4000 OBČINSKA UPRAVA 5.668.446 4.337.623 3.093.547 4.226.294 2.457.821 2.367.536 06 LOKALNA SAMOUPRAVA 94.564

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 1»Projekcije prometnega dela«uporaba projekcij prometnega dela v analizi scenarijev za Dolgoročno strategijo za nizke emisije Matjaž Česen, IJS-CEU Reaktorski center Podgorica, Ljubljana, 21.11.2018 2

Prikaži več

_ _ _BDA_Glasheizung_Klarstein_Update.indd

_ _ _BDA_Glasheizung_Klarstein_Update.indd KONVEKCIJSKI GRELEC 10006588 10006589 10011265 Spoštovani kupci, Čestitamo Vam za nakup. Prosimo, da skrbno preberete navodilo in da skrbite za nasvete o namestitvi in uporabi, da bi ste izognili tehničnim

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 PRIROČNIK O VARČNI PORABI GORIVA IN EMISIJAH CO 2 ZA VOZILA HONDA Nasveti voznikom Pravilna uporaba vozila, redno vzdrževanje in način vožnje (izogibanje agresivni vožnji, vožnja pri nižjih hitrostih,

Prikaži več

Priklopite se na zemeljski plin in prihranite! ZEMELJSKI PLIN VAS ČAKA PRED VRATI AKCIJSKA PONUDBA VELJA DO 31. DECEMBRA 2017 Da bo vaša odločitev za

Priklopite se na zemeljski plin in prihranite! ZEMELJSKI PLIN VAS ČAKA PRED VRATI AKCIJSKA PONUDBA VELJA DO 31. DECEMBRA 2017 Da bo vaša odločitev za Priklopite se na zemeljski plin in prihranite! ZEMELJSKI PLIN VAS ČAKA PRED VRATI AKCIJSKA PONUDBA VELJA DO 31. DECEMBRA 2017 Da bo vaša odločitev za zemeljski plin lažja, vam ponujamo: ¾¾celovito energetsko

Prikaži več

Bodi moder zgled

Bodi moder zgled www.modra-energija.si Bodi moder zgled Moč je v vaših rokah Naredite kaj za bolj zdravo okolje.naredite nekaj koristnega. Prevzemite del skrbi in odgovornosti za naravo. Kar storimo dobrega za naravo,

Prikaži več

PRIROČNIK O VARČNI PORABI GORIVA IN EMISIJAH CO2

PRIROČNIK O VARČNI PORABI GORIVA IN EMISIJAH CO2 PRIROČNIK O VARČNI PORAI GORIVA IN EMISIJAH CO2 Seznam novih modelov Suzuki v Sloveniji Nasveti voznikom za varčno vožnjo Seznam vseh novih modelov osebnih vozil znamke Suzuki, ki so v tekočem letu naprodaj

Prikaži več

untitled

untitled ROTEX Sanicube: Kombinacija pretočnega grelnika in hranilnika toplote. ROTEX Sanicube: Higienski grelnik sanitarne vode. Topla sanitarna voda - vedno na voljo, ko jo potrebujete. Del kakovosti življenja

Prikaži več

Osnovna šola dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec Črešnjevec 47, 2310 Slovenska Bistrica Tel: (02) Fax: (02) w

Osnovna šola dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec Črešnjevec 47, 2310 Slovenska Bistrica Tel: (02) Fax: (02) w Osnovna šola dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec Črešnjevec 47, 2310 Slovenska Bistrica Tel: (02) 8055150 Fax: (02) 8055158 o-cresnjevec.mb@guest.arnes.si www.cresnjevec.si projekt ZDRAVJE V VRTCU POROČILO O

Prikaži več

18.SMK Tomaž Berločnik - za objavo

18.SMK Tomaž Berločnik - za objavo 18. Slovenska marketinška konferenca Energija za prihodnost PETROL Mag. Tomaž Berločnik Portorož, 21.5.2013 1. POSLOVANJE SKUPINE PETROL Predstavitev skupine Petrol Vodilna slovenska energetska družba

Prikaži več

AZ_sredstva_katalog_140306

AZ_sredstva_katalog_140306 Sredstva za zaščito vseh vrst ogrevalnih Najboljša zmogljivost v ogrevalnih sistemih in zagotovitev popolne varnosti za uporabnika in okolje Praktični napotki za uporabo AZ sredstev Ogrevalni sistemi radiatorji

Prikaži več

Renault MEGANE Grandcoupe

Renault MEGANE Grandcoupe Renault MEGANE Grandcoupe DIZAJN Kataloška številka Maloprodajna cena brez DDV Zunanjost Kromirana ohišja zunanjih ogledal 8201547579 58,41 Ohišje za prostoročno kartico Renault v športnem videzu 7711780544

Prikaži več

O G R E V A N J E VSEBINA 1. TEHNIČNO POROČILO 2. TEHNIČNI IZRAČUN 3. PREDRAČUNSKI POPIS 4. NAČRTI: Tloris pritličja list 1 Tloris 1.nadstropja list 2

O G R E V A N J E VSEBINA 1. TEHNIČNO POROČILO 2. TEHNIČNI IZRAČUN 3. PREDRAČUNSKI POPIS 4. NAČRTI: Tloris pritličja list 1 Tloris 1.nadstropja list 2 O G R E V A N J E VSEBINA 1. TEHNIČNO POROČILO 2. TEHNIČNI IZRAČUN 3. PREDRAČUNSKI POPIS 4. NAČRTI: Tloris pritličja list 1 Tloris 1.nadstropja list 2 Tloris tipične etaže od 2. do 5. nadstr. list 3 Tloris

Prikaži več

 POROČILO o izvedbi EKOdneva na Šolskem centru Kranj Na ŠC Kranj smo EKODAN POZOR(!)NI ZA OKOLJE izvedli v soboto, 11. aprila 2015, med 7.30 in 13. uro. Temeljni cilji,ki smo jih želeli doseči na EKOdnevu

Prikaži več

100% IZMENJAVA ZRAKA PRI ZAPRTIH OKNIH, OHRANJANJE ENERGIJE, ENERGETSKI PRIHRANKI LOKALNI PREZRAČEVALNI SISTEM Z REKUPERACIJO MIKrovent Rekuperacija/o

100% IZMENJAVA ZRAKA PRI ZAPRTIH OKNIH, OHRANJANJE ENERGIJE, ENERGETSKI PRIHRANKI LOKALNI PREZRAČEVALNI SISTEM Z REKUPERACIJO MIKrovent Rekuperacija/o 100% IZMENJAVA ZRAKA PRI ZAPRTIH OKNIH, OHRANJANJE ENERGIJE, ENERGETSKI PRIHRANKI LOKALNI PREZRAČEVALNI SISTEM Z REKUPERACIJO MIKrovent Rekuperacija/ohranjanje toplote do 95 % pri 100 % izmenjavi zraka

Prikaži več

innbox_f60_navodila.indd

innbox_f60_navodila.indd Osnovna navodila Komunikacijski prehod Innbox F60 SFP AC Varnostna opozorila Pri uporabi opreme upoštevajte naslednja opozorila in varnostne ukrepe. Da bi v največji meri izkoristili najnovejšo tehnologijo

Prikaži več

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : 646217 www.conrad.si BREZŽIČNI MERILNIK TEMPERATURE IN ZRAČNE VLAGE Št. izdelka: 646217 1 KAZALO VSEBINE 1 NAMEN UPORABE... 3 2 NAVODILA ZA VARNOST...

Prikaži več

Priročnik o varčnosti porabe goriva, emisijah CO in emisijah onesnaževal 2 zunanjega zraka s podatki za vse modele novih osebnih avtomobilov

Priročnik o varčnosti porabe goriva, emisijah CO in emisijah onesnaževal 2 zunanjega zraka s podatki za vse modele novih osebnih avtomobilov Priročnik o varčnosti porabe goriva, emisijah CO in emisijah onesnaževal 2 zunanjega zraka s podatki za vse modele novih osebnih avtomobilov Seznam novih modelov Suzuki v Sloveniji Nasveti voznikom za

Prikaži več

Predstavitev EKO SKLAD MONS 2017

Predstavitev EKO SKLAD MONS 2017 FINANČNE SPODBUDE EKO SKLADA, SLOVENSKEGA OKOLJSKEGA JAVNEGA SKLADA Tanja Šumrada Delavnica PASIVNE IN NIZKOENERGIJSKE STAVBE ZAGOTAVLJANJE KAKOVOSTI Ljubljana, 15. marec 2017 EKO SKLAD Eko sklad, Slovenski

Prikaži več

1. Distributivni elementi.indd

1. Distributivni elementi.indd Kompaktna klimatska naprava SMRTY / 119 Tehnični list Namestitev: Stanovanja, Stanovanjske hiše, Vile, Pasivne hiše Prezračevalna naprava za stanovanjske hiše Smarty X z EPP ohišjem je sinonim za najvišjo

Prikaži več

2019_ katalog_stenski_plinski_kotel_Evodens_De_Dietrich

2019_ katalog_stenski_plinski_kotel_Evodens_De_Dietrich EVODENS STENSKI PLINSKI KONDENZACIJSKI KOTLI CELOVITA IN VISOKO UČINKOVITA REŠITEV NA PODLAGI NAJNOVEJŠIH INOVACIJ www.dedietrich-thermique.fr ADVANCE OBČUTNO IZBOLJŠANJE KAKOVOSTI BIVANJA OB NAMESTITVI

Prikaži več

Direktiva Komisije 2014/44/EU z dne 18. marca 2014 o spremembi prilog I, II in III k Direktivi Evropskega parlamenta in Sveta 2003/37/ES o homologacij

Direktiva Komisije 2014/44/EU z dne 18. marca 2014 o spremembi prilog I, II in III k Direktivi Evropskega parlamenta in Sveta 2003/37/ES o homologacij L 82/20 Uradni list Evropske unije 20.3.2014 DIREKTIVA KOMISIJE 2014/44/EU z dne 18. marca 2014 o spremembi prilog I, II in III k Direktivi Evropskega parlamenta in Sveta 2003/37/ES o homologaciji kmetijskih

Prikaži več

SLO - NAVODILO ZA UPORABO IN MONTAŽO Št

SLO - NAVODILO ZA UPORABO IN MONTAŽO Št SLO - NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 58 86 58 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Spajkalna postaja digitalna 80 W Ersa i- CON pico +150 do +450 C Kataloška št.: 58 86 58 Kazalo 1. Dodatki. 2 2.

Prikaži več

CE51 TOGETHER_D.C.4.8_Planet defender_prevod_final_SLO

CE51 TOGETHER_D.C.4.8_Planet defender_prevod_final_SLO CE51 TOGETHER D.C.4.8 Zaščitniki planeta Zelena enciklopedija Različica 1 08 2018 Vsebina VSEBINA...2 1. PREDSTAVITEV PROJEKTA...3 1.1 ZAŠČITNIKI PALNETA IN ZELENA ENCIKLOPEDIJA...4 2. POGLAVJE: PODNEBNE

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Z uporabo energetsko učinkovitih naprav zmanjšujemo vplive na okolje mag. Vilma FECE Ljubljana, 19.9.2012 Osebna izkaznica Temeljna dejavnost Izdelki in storitve za dom: VGA, MGA, HVAC, kuhinje Skupina

Prikaži več

ENERGETSKO UPRAVLJANJE STAVB

ENERGETSKO UPRAVLJANJE STAVB NRGTSKI INŽNIRING energetsko upravljanje in knjigovodstvo nergy management and bookkeeping Notranje usposabljanje podjetja UTRIP, d. o. o. Celje, 21. januar 2014 Cveto Fendre cveto.fendre@guest.arnes.si

Prikaži več

Presentation‘s Main Title

Presentation‘s Main Title JUBIZOL Izvedba detajlov fasade načrtovanje in pregled izvedbe v praksi 1 Aleš Kovač d.i.g. JUB d.o.o. ; ales.kovac@jub.eu Obdelava COKLA Slaba praksa Direktno stikovanje z asfaltom? VROČINA!! 2 Obdelava

Prikaži več

VARNOSTNI LIST

VARNOSTNI LIST MEGLIO WC DEO Lavanda Varnostni list 1. IDENTIFIKACIJA SNOVI/PRIPRAVKA IN PODATKI O DOBAVITELJU 1.1. Identifikacija snovi ali pripravka: MEGLIO WC DEO Lavanda. 1.2. Podatki o dobavitelju: ARONA TRGOVINA

Prikaži več

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : 191097 www.conrad.si LED PREMIČNA SVETILKA Z JAVLJALNIKOM GIBANJA Št. izdelka: 191097 1 KAZALO 1 NAMEN UPORABE...3 2 VARNOSTNI IN NEVARNOSTNI NAPOTKI...3

Prikaži več