PRINC IN IZGUBLJENI ZAKLAD Pripravila Manica Marolt Vir: Sveto pismo november 2018 Gradivo ni namenjeno v komercialne namene, Le za družinsko uporabo.

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "PRINC IN IZGUBLJENI ZAKLAD Pripravila Manica Marolt Vir: Sveto pismo november 2018 Gradivo ni namenjeno v komercialne namene, Le za družinsko uporabo."

Transkripcija

1 PRINC IN IZGUBLJENI ZAKLAD Pripravila Manica Marolt Vir: Sveto pismo november 2018 Gradivo ni namenjeno v komercialne namene, Le za družinsko uporabo. POTEK DRUŽINSKEGA ADVENTNEGA BOGOSLUŽJA Prižgemo svečke na adventnem venčku (ker je otrok v družini več, se v naprej dogovorimo, kdo jih bo prižigal in ugašal na posamezni dan). Pesem: Pridi k nam Gospod, pridi k nam. Pridi k nam, Gospod, pridi k nam. Pridi k nam, Gospod, pridi k nam. Pridi, Gospod naš Bog. Vsi te čakamo, pridi k nam Ob risbi branje zgodbe. Pogovor. (Vprašanja prilagodimo starosti otrok.) Molitev: desetka rožnega venca. Pesem: Zdaj razsvetljena je noč tema pregrešna je proč. S srca Marije vsakemu sije milost in božja pomoč. Angel vesel iz nebes milo pozdravlja jo res: Bodi češčena, blažena žena, Mati si Kralja nebes. Barvanje bunkice. Ugasnemo svečke.

2 1. december DOBILI BOMO OBISK Venček s štirimi svečkami že krasi naše stanovanje in jutri bomo prižgali prvo svečko. Spet je tu adventni čas. Advent pomeni čakanje. Nekdo prihaja. Veste kdo? Iz daljne dežele prihaja Princ. Rad bi pridobil izgubljeni zaklad. Rešiti hoče tiste, ki jih ima rad. Zato je zapustil svoje kraljestvo in svoj prestol. Rad bi prišel tudi k nam, v naš dom, v našo družino in nam poklonil čudovito darilo. Toda, saj ga ne moremo sprejeti. Naše stanovanje je premajhno in preskromno za kraljevski obisk. Sploh pa ni dovolj pospravljeno. In jedilnik za slavnostno večerjo ni izbran. Tudi piškotov še nismo napekli. Joj, kaj pa darila? Nikar si ne delajmo skrbi, saj prihaja kot dojenček. Materino mleko in njeno nežno naročje je vse, kar potrebuje. Od nas pa si želi le to, da bi ga sprejeli medse in imeli radi. Se vam zdi težko? Morda ne. Vseeno pa se bomo morali na njegov prihod pripraviti. Kako? Z branjem najlepše in, kar je še pomembnejše, tudi resnične zgodbe vseh časov, ki naj večer za večerom povečuje našo željo po srečanju z Otrokom, ki je za vedno spremenil svet. POVABILO: Zvečer se v temi primimo za roke in v molitvi Boga prosimo za to, da bi se dobro pripravili na kraljevski obisk. 2. december ČUDOVIT DOM Najprej je bila sama tema. In praznina. Bil pa je Bog. In Bog je imel čudovit načrt: iz te tišine, teme in praznine je s pomočjo besede ustvaril življenje. Najprej svetlobo, da je zasvetila v temi. Nato je oblikoval zemljo, da so nastale visoke gore in globoka morja. Zemljo je prekril s cvetlicami in drevesi, na katerih je zraslo sadje. Ustvaril je sonce, ki Zemljo razsvetljuje podnevi, in luno ter zvezde, ki žare ponoči. Bog je morje napolnil z majhnimi in velikimi ribami, zrak pa z brenčečimi čebelami in pisanimi pticami. Tudi kopno je oživelo z mnogo različnimi živalmi: dolgovrate žirafe, mogočni sloni, črtaste mačke, ljubki zajčki in male miške. Vse je prekipevalo od življenja. In bilo je dobro. V travo, cvetje, živali, hribe, doline, morja, vesolje v vse, kar je ustvaril, je Bog vtisnil sporočilo. Zelo te imam rad. POVABILO: Kaj v naravi meni najbolj sporoča, da me ima Bog rad? Poiščimo fotografijo, narišimo, ali pa pojdimo ven v naravo ter si ob venčku podelimo svoje misli. V molitvi se Bogu zahvalimo za vse lepote narave.

3 3. december URESNIČENE SANJE Že od samega začetka je Bog v svojem srcu nosil sanje: želel si je ustvariti človeka, s katerim bo lahko delil svojo srečo in veselje. Za vedno. Zato je vdihnil življenje v Adama in Evo, ki ju je ustvaril po svoji podobi. Podaril jima čudovit vrt, v katerem sta imela svoj dom. Bog ju je prosil, naj skrbita za vse živali. Od njiju je pričakoval, da se imata rada ter napolnita Zemljo z otroki. Bilo je popolno: Božje sanje so postale resničnost... Vse gore in zvezde in živali in oceani prav nič se ni moglo primerjati s tem, kako zelo je Bog imel rad svoja otroka. In želel si je biti z njima. Za vedno. POVABILO: Drug drugemu pripovedujmo: Kaj si pa jaz najbolj želim? (pustimo, da vsak pove svoje in nič ne komentiramo) Mi lahko Bog pomaga, da se mi to uresniči? Kako? V molitvi prosimo Boga za pomoč pri uresničevanju naših želja. 4. december SOVRAŽNIK Si predstavljate, kako je, če imaš vse, kar si želiš in potrebuješ, upoštevati pa moraš eno samo pravilo? Adam in Eva sta imela to srečo. Bog jima je nudil vse, le sadeža iz drevesa, ki je raslo v sredini njunega vrta, nista smela jesti. Njuno življenje v družbi Boga je bilo čudovito. In tako je bilo do tistega dne, ko je šlo vse narobe. Bog je imel strašnega nasprotnika. Nekoč je bil čudovit angel, ki je moral zapustiti raj. Bil je namreč zelo hudoben. Ta sovražnik se je odločil, da uniči čudoviti načrt, ki ga je Bog imel za svet. Želel si je prizadeti Boga. In vedel je, da to lahko stori samo tako, da postane Adamov in Evin prijatelj. Zato se je spremenil v kačo in ju pričakal ovit na drevo, ki je raslo na sredini raja. POVABILO: Katero pravilo, ki ga moram upoštevati, je zame najtežje? Zakaj? Kako bi bilo v naši družini/vrtcu/šoli/na svetu, če mi ga ne bi bilo treba upoštevati? V molitvi prosimo, da bi zmogli živeti tako, kot od nas želi Bog.

4 5. december STRAŠNA LAŽ IN KONEC Eva se je bližala drevesu. Kača je brž izkoristila priložnost in se pričela z Evo pogovarjati. Povedala ji je, da jima Bog noče dati tistega, kar je v njunem vrtu najslajše. Prepričala jo je, da ju Bog zaradi tega nima rad. Eva ji je vse verjela. Ne da bi pomislila, je utrgala sadež in ga ponudila še Adamu. Ob prvem grižljaju pa sta se spogledala. Začutila sta strah. Spoznala sta, da sta naredila napako in se skrila. Toda Bog ju je hitro našel. In ko je ugotovil, da sta napravila edino stvar, za katero ju je prosil, naj je ne storita, je bil zelo žalosten. Adam in Eva sta uničila njihovo čudovito prijateljstvo. Zaradi tega dejanja se bo zrušilo vse. Čeprav je bilo vse ustvarjeno za vedno. Greh je vstopil v čudoviti svet in nikoli ga ne bo zapustil. Od zdaj naprej bomo ljudje vedno bežali stran od Boga in se skrivali pred njim. Naša srca bodo zaradi tega velikokrat žalostna. Čeprav Bogu to ni bilo všeč, je odel Adama in Evo s toplimi oblačili, nato pa ju poslal ven iz čudovitega vrta na dolgo, dolgo pot. To je bil konec čudovite zgodbe. POVABILO: V kaj pa mene hoče zvabiti kača/sovražnik? Kako se mu lahko upiram? Si lahko v družini pri tem pomagamo? Kako? V molitvi prosimo Boga, da nas brani pred stvarmi, v katere nas hoče zvabiti kača/nasprotnik. 6. december NOV ZAČETEK Nasprotnik je bil zelo vesel. Uspelo mu je to, kar si je najbolj želel: na svojo stran je pridobil Adama in Evo in s tem hudo prizadel Boga. Uničil je sanje, uničil je raj. Bogu je bilo zaradi tega zelo težko. Bil je jezen, ker ga Adam in Eva nista poslušala. Toda, da bi pustil, da se Njegova zgodba tukaj konča? Da bi dovolil premoč sovražniku? Ne. Preveč nas ima rad, da bi to dopustil. Da bi nas pridobil nazaj, je izdelal čudovit načrt: da ga bo lahko uresničil, bo preteklo mnogo let. In potreboval bo velik ljudi, ki mu bodo pri tem pomagali. Še preden sta Adam in Eva zapustila rajski vrt, pa jima je Bog dal obljubo: Nekega dne bom prišel. Takrat bom dobil bitko s kačo in se znebil greha, teme in žalosti, ki jih boste doživljali. Pripeljal vas bom nazaj v svoj čudoviti dom. POVABILO: Sem danes čutil, da me ima Bog rad? Pripovedujmo si. V molitvi se Bogu zahvalimo, da nas ima rad.

5 7. december VELIKA LADJA Čas je mineval, Zemljo je napolnjevalo vedno več ljudi. Skoraj vsi so pozabili na Boga in zato naredili veliko slabih stvari. Bog je bil zelo žalosten, ko je videl, kaj se dogaja s svetom, ki ga je ustvaril. Med to množico je bil mož po imenu Noe. Edini je poslušal Boga in se z njim pogovarjal. Nekega dne je Noe prejel od Boga nenavadno povabilo, naj zgradi barko, ki bo dovolj velika za njegovo družino in po dve od vseh živali, kar jih je tedaj živelo na Zemlji. Noe je storil, kar mu je Bog naročil, čeprav so se vsi norčevali iz njega. Pričelo je deževati. Deževalo je zelo dolgo, tako da je bila poplavljena vsa Zemlja. Vse, kar je bilo na ladji, pa je Bog rešil. Noe se je Bogu zahvalil za rešitev, Bog pa je na nebo razpel mavrico in dal obljubo, da ne bo nikoli več uničil Zemlje. Veste, ni trajalo dolgo, ko je bilo na svetu spet vse narobe. In Bog je vedel, da se bo to zgodilo. Odločil se je, da bo vse slabo, žalostno in boleče izničil s pomočjo Prinčevega srca. POVABILO: Sem danes komu v naši družini naredil kaj slabega? Opravičim se in poskušam svoje slabo dejanje popraviti. V molitvi prosimo za vse, ki smo jih prizadeli. 8. december STOLP DO NEBES Noe in njegova družina so srečno živeli. Njegovi otroci so imeli otroke. In ti otroke Zemlja je bila spet polna življenja. Vsi ljudje so živeli skupaj in vsi so govorili isti jezik. Nekega dne so se spomnili, da bi zgradili stolp do nebes. Mislili so, da bodo tako na varnem in njihovi sreči ne bo konca. Lotili so se gradnje. Stolp je bil vedno višji. Skoraj se je že dotikal neba. Ljudje so bili navdušeni: kaj vse zmorejo s svojimi rokami... Bogu pa njihova ideja ni bila všeč. Videl je, da hočejo živeti brez njega. In vedel je, da to ne vodi v srečo in varnost. Če bodo živeli brez njega, bodo uničeni. On pa tega ni hotel. Preveč jih je imel rad, zato se je vmešal v njihov načrt. Nekega jutra, ko so se odpravili na delo, je bilo vse drugače. Bog je dal vsakemu izmed njih čisto drugačen jezik. Zdaj se niso več razumeli, zato so se pri gradnji le prepirali, bili slabe volje in nazadnje odnehali. Niso več živeli skupaj, razkropili so se na vse konce sveta. Naj se ljudje še tako trudimo, ne moremo sami priti v nebesa. Ne potrebujemo stopnic. Potrebujemo Nekoga, ki nam bo pri tem pomagal. In ta Nekdo že prihaja k nam na obisk. POVABILO: Odločimo se za eno delo, ki ga bomo jutri kot družina opravili skupaj. Izberimo nekaj, kar se nam zdi težko, kar že nekaj časa odlašamo. V molitvi prosimo Boga za pomoč.

6 9. december TEŽKO PRIČAKOVANI OTROK Leta so minevala in na svetu ni bilo nič bolje. Ljudje niso bili prijazni drug do drugega. Zato je Bog prosil moža po imenu Abraham, naj naj zapusti svoj dom, družino, prijatelje in gre na dolgo pot. V zameno mu je obljubil, da mu dal vse, kar si želi. Čeprav ni vedel, kam odhaja in ne kako dolgo bo trajala pot, je Abraham zaupal Bogu. Skupaj s svojo ženo Saro sta se odpravila na pot. S seboj sta vzela vse, kar sta imela. Med potjo so prenočevali v šotorih. Ko so prispeli v Kanaansko deželo, jim je Bog sporočil, da je to njihov dom. In bil je tako čudovit, kakor je obljubil. Abraham in Sara sta bila zelo srečna. Ena stvar pa jima je manjkala. Bog jima je obljubil, da bo nekega dne njuna družina tako številčna, kolikor je zvezd na nebu. Minilo je veliko let. Abraham in Sara sta mislila, da sta že prestara, da bi lahko imela otroke. Toda zaupala sta Bogu. Končno je Sara rodila dečka. Poimenovala sta ga Izak, kar pomeni smeh. Bog je izpolnil svojo obljubo. Vedno bo varoval izbrano ljudstvo. Zato bo poslal še enega Dojenčka. Dojenčka, ki bo prinesel smeh celemu svetu. POVABILO: Stisnimo se v objem. Mami in ati naj otrokom povesta, da je prav vsak izmed njih dragoceno darilo, ki sta ga prejela od Boga. Če imamo v družini dojenčka, ga pocrkljajmo. Oče in mati se v molitvi zahvalita za svoje otroke in za njih prosita Božjega varstva in blagoslova. 10. december DARILO Abraham je Bogu velikokrat dajal darila. S tem mu je pokazal, da ga ima rad. Nekega dne pa ga je Bog preizkusil. Nekega dne je Bog Abrahama prosil, naj mu za darilo pokloni svojega sina. Stari mož se je sprva prestrašil, saj je bil Izak njegov edini sin in imel ga je zelo rad. Vedel pa je, da je Bog ljubeči Očka, ki mu želi le dobro. Abraham je zaupal Bogu. Naslednjega jutra se je z Izakom odpravil na hrib. Na vrhu sta zgradila oltar, nato pa je namesto kozice ali jagenjčka, ki ju je daroval običajno, Abraham na oltar privezal svojega sina. Izak se mu ni nič upiral, saj je vedel, da ga ima oče zelo rad. Bog je videl, da bo Abraham res naredil vse, kar mu reče, zato mu je dovolil, da odveže Izaka. Vse se je srečno izteklo. Izak in Abraham sta se objela, Bog pa jima je poslal ovna, da sta mu ga lahko darovala. Ko sta Abraham in Izak zvečer ob ognju opazovala zvezdno nebo, sta razumela: Bog želi, da ljudje živimo. Bog hoče rešiti ljudi. Noče nas kaznovati. A moramo mu zaupati. POVABILO: Na liste zapišimo vsa naša imena. Vsak izžreba en listič. Zanj tekom dneva pripravi darilo in mu ga na skrivaj pusti na njegovem mestu pri jedilni mizi oz. njegovi postelji. V molitvi prosimo drug za drugega.

7 11. december PRINC, KI VSE ODPUSTI Abrahamov vnuk Jakob je imel dvanajst sinov. Najljubši izmed njih je bil Jožef. Nekega dne je oče dal Jožefu čudovit plašč. To pa ni bilo všeč Jožefovim ostalim bratom. Tudi oni bi radi imeli takšen plašč. Nekoč se je Jožefu sanjalo, da bo postal kralj. In vsi bratje se mu bodo morali klanjati. Ko je to povedal svojim bratom, so se ti močno zjezili. Strgali so mu plašč in ga prodali za sužnja v Egipt. Jožef je bil v Egiptu daleč od doma. Slabo se mu je godilo. Obtožili so ga, da je storil nekaj, česar v resnici ni. Pahnili so ga v ječo. Bog pa je bil vseskozi z njim. Neke noči je imel faraon strašne sanje. In Jožef jih je znal razložiti. Faraon je bil navdušen nad njegovim znanjem, zato ga je rešil iz ječe. Jožef je postal princ. Medtem pa so doma njegovi bratje trpeli za lakoto. Zato so se odpravili v Egipt, da bi tam nakupili hrano. Pokleknili so pred princa. Jožefa. Ko so ga bratje zagledali, so se prestrašili. Jožef pa je stopil k njim in jih objel. Čeprav so mu bratje storili veliko hudega, jih je imel še vedno rad. Vse jim je odpustil. Tudi Princ, ki prihaja k nam na obisk, bo moral zapustiti Očeta in dom. Ljudje ga ne bodo marali. Tudi on bo prodan za nekaj srebrnikov. Kaznovan bo, čeprav ne bo storil nič hudega. Vendar se nam ni treba bati. Čeprav se nam včasih zdi, da gre vse narobe, Bog poskrbi, da se na koncu vse dobro izteče. POVABILO: Mi danes oz. v preteklih dneh kaj ni uspelo tako, kot sem si želel? Kaj mi hoče Bog s tem povedati? Kako naj ravnam drugače, da bo bolje? V molitvi prosimo Boga, da bi poskrbel za nas. Da bi nas varoval in vodil na vseh naših poteh. 12. december NAŠ REŠITELJ Izraelci, ki jih je Bog izbral za svoje ljudstvo, so ostali v Egiptu. Na prestol je prišel kraljfaraon, ki jih ni maral. Zato so Izraelci postali njegovi sužnji. Vedno težje so morali delati in vsak dan so prosili Boga, naj jih reši. Bog jih je slišal in pripravil načrt za njihovo rešitev. Da bi ga obvarovala pred faraonovimi ukazi, je mamica svojega dojenčka položila v košaro in ga skrila v ločje ob reki Nil. Dečka je našla faraonova hči, ki se je odločila, da ga obdrži. Poimenovala ga je Mojzes. In tako je Mojzes (skupaj s svojo materjo, ki je skrbela zanj) živel v faraonovi palači, dokler ni odrasel. Bil je princ, vendar nikoli ni pozabil, da je del Izraelskega ljudstva. Nekega dne mu je Bog v puščavi povedal, da ima zanj pomembno nalogo: iti mora k faraonu in ga prositi, da izpusti njegovo ljudstvo. Mojzes se je sprva prestrašil. Ko pa mu je Bog obljubil pomoč, se je pogumno napotil h kralju. POVABILO: Zmolimo desetko rožnega venca za vse voditelje držav. Da bi vladali tako, da bomo vsi živeli v miru in prijateljstvu.

8 13. december POT DO SVOBODE Ko je Mojzes prišel pred faraona in od njega zahteval, da spusti njegovo ljudstvo, se je kralj močno razjezil. Ljudi ni želel osvoboditi. Zato je Bog nad egiptovsko ljudstvo poslal deset strašnih nadlog, svoje ljudstvo pa je obvaroval vsega hudega. Šele po zadnji nadlogi je faraon dovolil Mojzesu odpeljati svoje ljudstvo. Ljudje so bili navdušeni. Dokler niso za seboj zagledali egipčanskih bojnih vozov, saj se je kralj premislil in za njimi poslal vojsko. Znašli so se v pasti: med vojsko in morjem. Toda Bog jih je tudi tokrat varoval. Mojzes je z njegovo pomočjo razgrnil vodo, tako da so lahko po suhi poti odšli čez. Ker so vode spet zalile dno, Egipčani niso mogli za njimi. Božje ljudstvo je bilo rešeno. Plesali so in peli, se smejali in zahvaljevali Bogu. Čeprav ni bilo izhoda, ga je Bog naredil zanje. Tudi Princ, ki prihaja, bo rešil svoje ljudstvo. Tokrat za vse čase. POVABILO: Se je tudi meni že kdaj zgodilo, da sem se znašel v nevarnosti? Kdo mi je takrat pomagal? Oblikujmo večerno molitev. Dobri Bog, pomagaj mi pri 14. december DESET PRAVIL ZA ŽIVLJENJE Božje izvoljeno ljudstvo se je znašlo v puščavi. Bili so lačni. Bili so žejni. Bilo jim je vroče. Čeprav jih je Bog rešil, niso bili srečni. Spet so slišali strašno laž, da jih Bog nima rad. Bog pa jim je na tej dolgi poti vseskozi kazal, da jih ima rad. Ko so bili žejni, jim je poslal dež. Ker so bili lačni, je iz neba padal kruh. Ljudje pa mu še vedno niso zaupali. Mislili so, da bi sami zmogli bolje poskrbeti zase in za svojo srečo. Bog pa je vedel, da brez njega ni sreče. Zato jih je vodil do visoke gore. Hotel jim je pokazati, kakšen je in jim povedati o posebni deželi, ki jim jo namerava dati. Za življenje jim je dal deset pravil. Ta naj bi jim kazala, kako naj živijo, da bo njihovo življenje srečno. Ljudje so mu obljubili, da se jih bodo vedno držali. A so se motili. Niso se jih mogli vseskozi držati. In Bog je vedel, da jim ne bo uspelo. Samo pravila nas ne morejo rešiti. Pravila nam le pokažejo pravo pot. Reši pa nas lahko le Princ. Le njemu bo dano, da se bo držal teh pravil in živel popolno. POVABILO: Bog je ljudstvu dal 10 pravil. Da imaš rad Boga. Da govoriš o Bogu lepo. Da hodiš k maši in moliš. Da spoštuješ in imaš rad očeta in mamo. Da nikomur ne storiš nič hudega. Da si spoštljiv do svojega telesa. Da ne vzameš ničesar, kar ni tvoje. Da govoriš po resnici. Da si zadovoljen s tem, kar imaš. Vsak si izbere eno pravilo in ga poskuša tekom jutrišnjega dne upoštevati. V molitvi prosimo, da nam Bog pri tem pomaga.

9 15. december MAJHEN, A MOGOČEN KRALJ Izvoljeno Božje ljudstvo je dobilo svojo deželo. Ko so bili v svoji deželi, so si ljudje zaželeli, da bi imeli še kralja. Med njimi je živel tudi Samuel. Njegova naloga je bila, da ljudem pripoveduje, kaj od njih pričakuje Bog. Samuel je ljudi opomnil, da že imajo kralja, Boga. Toda oni so želeli imeti takšnega, ki ga bodo lahko videli. Ni jim bilo mar, da ta kralj ne bo imel takšne moči, kot jo ima Bog. Hoteli so ga imeti in to takoj. In Bog jim ga je dal. Imenoval se je Savel. Sprva je bil dober kralj, a bogastvo in moč sta ga spremenila. Ni hotel biti več prijatelj z Bogom. Bog pa je želel biti preko kralja povezan s svojim ljudstvom. Zato je pričel iskati takšnega, ki bo dobro opravil svojo kraljevsko nalogo. V Betlehemu je živel s svojo družino mož po imenu Jese. Imel je sedem sinov. Med njimi se bo gotovo našel tak, ki je lep, močan in velik. Torej, primeren za kralja. Tako je mislil Samuel, ki je bil poslan, da z Božjo pomočjo v tej družini izbere pravega. In izbral je Davida. Bil je najmanjši, najšibkejši. Imel pa je srce polno ljubezni. Ko bo odrasel, bo z njegovo pomočjo Bog lahko uresničil svoj načrt. Iz Davidovega rodu pa prihaja tudi Princ, ki ga pričakujemo. POVABILO: Objemimo se in si povejmo, da se imamo radi. Tudi jutri čez dan si večkrat izkažimo ljubezen: objemi, poljubi, medsebojna pomoč, opora...v molitvi prosimo Boga, da se bomo vedno imeli radi BOŽIČNA DEVETDNEVNICA POTEK DEVETDNEVNICE V ŽUPNIJI ALI DRUŽINI PRIPRAVIMO SVEČNIK ZA SVEČKO Na steklen kozarec (naj ne bo preozek in previsok!!!) namestimo žičko za držanje. Pripravimo kos časopisnega papirja, ki naj bo tako velik, da z njim ovijemo kozarec. Na papir narišemo motive (srčke, smrečice, snežinke, zvezdo repatico ) ter jih izrežemo ven. Papir nalepimo na zunanjo stran kozarca. Z zlato konturo za steklo lahko izrezane motive še okrasimo (vendar ne preveč). Na rob kozarca z okrasno vrvjo zavežemo pentljo. V kozarček vstavimo čajno svečko. Prižig svečke na adventnem venčku (v naprej se dogovorimo, kdo jih bo prižigal in ugašal na posamezni dan). Pesem: Pridi k nam Gospod, pridi k nam. Pridi k nam, Gospod, pridi k nam. Pridi k nam, Gospod, pridi k nam. Pridi, Gospod naš Bog. Vsi te čakamo, pridi k nam Ob risbi branje zgodbe. Pogovor. Procesija z lučkami po cerkvi oz. doma, vmes pojemo Poslušajte vsi ljudje. Na koncu procesijo sklenemo s krogom okrog oltarja oz. pri prostoru, kjer bodo jaslice. Molitev: desetka rožnega venca. Pesem: Zdaj razsvetljena je noč tema pregrešna je proč. S srca Marije vsakemu sije milost in božja pomoč. Angel vesel iz nebes milo pozdravlja jo res: Bodi češčena, blažena žena, Mati si Kralja nebes. Barvanje bunkice in lepljenje posameznih motivov v obliki drevesca.

10 16. december MALI JUNAK IN STRAŠNI SILAK David je bil pastir. Rad je skrbel za svojo čredo: naučil se je, kaj je za ovce dobro ter kako jih lahko obvaruje pred levi in medvedi. Nekega dne je šel David obiskat brate: bili so vojaki kralja Savla. Vsak dan so gledali, kako se velikan Goljat spravlja na njih. Nihče od vojakov se ni upal bojevati z Goljatom. Vsi so se ga bali, razen Davida. David je bil premajhen, da bi si lahko nadel kraljevi oklep, bil pa je dovolj pogumen za boj. Verjel je, da mu bo Bog pomagal, tako kot mu je pomagal in ga varoval pred medvedi in levi, ko je pasel ovce. David je vzel kamne iz potoka in šel proti velikanu. Enega je vtaknil v fračo in pomeril v velikanovo glavo. Že s prvim kamnom ga je zadel. Tako so bili vojaki rešeni. Mnogo let pozneje se bo v Betlehemu spet rodil mali Junak. Ki bo moral izbojevati največjo bitko, kar jih je svet kdajkoli poznal. POVABILO: Kdo je zame pravi junak? Sem lahko tudi jaz junak? Kako? Jutri poskusim narediti kaj res junaškega. V molitvi prosimo Boga, da bi nam naš izziv uspel. 17. december DOBRI PASTIR Bog je Davida preko pastirske službe pripravljal, da bo tudi kot kralj dobro skrbel za njegovo ljudstvo. In res je David postal odličen kralj. Njegovo srce je bilo polno ljubezni. To pa še ni pomenilo, da je delal vse dobro in prav. Nasprotno. Tudi njega sta prevzela bogastvo in slava. Naredil je veliko napak. Toda, čeprav je delal slabe stvari, ga Bog ni zapustil. Pomagal mu je, da je David spoznal svoje napake, se za njih opravičil in jih popravil. Tako je postal boljši kralj in človek. David je pričel pisati pesmi. Ena izmed najbolj znanih gre tako: Gospod je moj pastir, nič mi ne manjka. Hrani me, vodi me. Pazi name. Daje mi vse, kar potrebujem. Vodi me po varnih poteh. Tudi, če hodim po temnih in samotnih poteh ali zaidem v nevarnost, se ne bojim, ker je Bog z menoj. Božja dobrota in ljubezen bosta z menoj vse dni mojega življenja. Vedno bom z Bogom in Bog bo vedno z menoj. David jo je napisal s pomočjo Boga. Z njo je želel opogumiti vse nas, da nas ima Bog rad in da nas hoče voditi kot pastir, ki vodi svoje ovce. Kmalu bo prišel še večji pastir, ki ga bomo imenovali Dobri pastir. In On bo vodil vse svoje ovce nazaj tja, kamor sodijo. V zavetje Boga. POVABILO: Sem se že kdaj kje izgubil? Kako sem se počutil? Kdo me je rešil? V molitvi prosimo Boga, da bi bil On vedno z nami, da se ne bi izgubili.

11 18. december NE BO VEČ JOKA Bog je preko prerokov večkrat spregovoril svojemu izbranemu ljudstvu. Eden izmed njih je bil Izaija. Njemu je Bog razkril svoj skrivnostni načrt, ki sta ga s Princem skovala davno pred začetkom sveta. Ta načrt se imenuje Operacija Ne bo več joka. Poglejmo, kaj je Izaija izvedel. Najprej to, da ljudje tavamo kot izgubljene ovce po svetu in bežimo stran od Boga. Da pa nas ima On še vedno rad. Hoče nas dobiti nazaj. Zato bo poslal na svet Pastirja, ki nas bo vodil nazaj domov. Prišel bo majhen dojenček. Rojen bo iz Davidovega rodu, torej bo Kraljevi otrok. Njegova mamica bo mlado dekle. Ime mu bo Emanuel, kar pomeni Bog z nami, Princ Miru. Prišel bo Kralj, ki bo zelo drugačen od vseh drugih. Ne bo živel v palači, niti nosil čudovitih in dragih oblačil. Ne bo imel služabnikov, ampak bo on služil drugim. Čeprav ne bo imel svoje vojske in orožja, bo junak. Bojeval se bo za svoje ljudstvo. Ne z orožjem, temveč z besedo, zgledom. Ozdravljal bo srca ljudi. Vse bo postavil na pravo mesto. Ljudje pa ga ne bodo marali. Ne bodo ga hoteli poslušati. Grdo bodo ravnali z njim. A On bo vstal. In nekega dne se bo vrnil in zakraljeval celemu svetu. Pregnal bo temo iz sveta in na Zemlji ne bo več joka. Le veselje. Za vedno. Ja, prišel bo Rešitelj. Zato bodite budni. Čakajte ga. POVABILO: Naredimo načrt za našo družino. Vanj vključimo vse tisto, kar nam bo pomagalo, da bomo živeli v veselju in miru. V molitvi Boga prosimo, naj nam pomaga naš načrt tudi izpeljati. 19. december ZAUPAM TI, BOG Prerok Danijel je bil zelo dober človek. Ni pa ubogal ene zapovedi: namesto kralja je občudoval in ubogal le Boga. To drugim ljudem ni bilo všeč, zato so prepričali kralja, da ga vrže v jamo z levi. Levi v jami so bili sestradani. A Danijel se jih ni prestrašil. Molil je in prosil Boga, naj mu pomaga. Prišel je angel, ki je levom zaprl usta. Ko je kralj naslednje jutro videl, da je Danijel živ in opazil, da nima niti najmanjše praske, je takoj spremenil zapoved: Danijelov Bog je najmogočnejši Bog. Bog, ki rešuje. K njemu se zatekajmo. Tudi nas Bog rešuje. Bliža se čas, ko bo k nam prišel še en Junak, ki ima tako kot Danijel zelo rad Boga in je zanj pripravljen narediti čisto vse. Tudi izgubiti svoje življenje. On edini ima moč, da reši cel svet. POVABILO: Je tudi mene že kdaj Bog rešil? Kje pa jaz potrebujem njegovo pomoč? Mu verjamem, da mi bo pomagal? V molitvi Boga prosimo za stvari, pri katerih potrebujemo njegovo pomoč.

12 20. december BI NAREDIL TO, KAR BOG ŽELI OD MENE? Živel je tudi prerok, Jona po imenu. Bog je želel, da gre v Ninive in tam ljudem, ki delajo hudo, pove, da jih ima Bog rad. Jona pa tega ni želel storiti. Šel je na ladjo in zbežal proč. Na poti je nastal silen vihar in Jona je rekel mornarjem, naj ga vržejo v morje. Vedel je, da je nevihta nastala zato, ker ni hotel ubogati Boga. Ko je že mislil, da bo utonil, je Bog poslal veliko ribo, ki ga je pogoltnila. Jona je v njenem trebuhu razmišljal, da se ni dobro upirati Bogu. Po treh dneh pa je riba Jona izbljuvala na kopno. Bil je rešen. In tako je odšel v Ninive, kjer je vsem ljudem pripovedoval o tem, kako jih ima Bog rad. Mnogo let kasneje prihaja na zemljo Princ. Tudi on bo tako kot Jona tri dni preživel v temi. Bog ga pošilja, da bi na nam razumljiv način povedal, kako naj živimo, da se bomo lahko vrnili v izgubljeno kraljestvo. POVABILO: Se tudi jaz kdaj upiram Bogu in nočem narediti tega, kar on pričakuje od mene? (Mlajše usmerjamo: si prijazen z bratcem/sestrico, deliš igračke, narediš, kar ti rečeta ati ali mami). Poskusimo jutrišnji dan živeti brez upiranja Bogu. V molitvi ga prosimo za pomoč. 21. december PRIPRAVIMO SE Si predstavljate, kakšno bi bilo življenje, če bi dan za dnem hodili le na zabave, se cele dneve igrali, dobro jedli in pili? Pri tem pa pozabili na vsa pravila? Bi vam bilo to všeč? Tako želimo živeti vsi ljudje, vse odkar je Mojzes z Božjo pomočjo vodil svoje ljudstvo v obljubljeno deželo. A vsakokrat, ko se spomnimo in začutimo, da ne upoštevamo pravil za življenje, ki nam jih je dal Bog, se ustrašimo. Mislimo, da smo slabi, da nas Bog nima rad. Postanemo zelo žalostni. Rabimo še več zabav, še več igrač. Mislimo, da bo to pregnalo žalost. To želi sovražnik. Tisti, ki je šepetal Adamu in Evi v rajskem vrtu. Mi smo prešibki, da bi se upirali njegovim ponudbam. Le Bog ima to moč, da ga premaga. In ga bo. Okoli nas je vse polno ljudi, ki verjamejo in zaupajo v Njegovo moč. Preko njih nas Bog opogumlja in spominja, da ni pozabil na nas. Da nas ima rad. Da je že skoraj prišel čas, ko bo v naša srca lahko prišel Princ. On bo pregnal strah in žalost ter na naše obraze vrnil nasmeh. POVABILO: Pripovedujmo si, kako nam je Bog že pokazal, da nas ima rad. V molitvi se zahvalimo za vse te trenutke.

13 22. december OBLJUBA Zaharija in Elizabeta sta bila Marijina stric in teta. Tudi onadva sta imela zelo rada Boga in Bog je imel rad njiju. Toda bila sta brez otrok. Zelo dolgo časa sta čakala, molila in prosila, a dojenčka kar ni bilo. Potem pa je nekega dne do Zaharija med delom prišel angel, ki mu je sporočil, da Elizabeta pričakuje otroka, ki naj ga poimenuje Janez. Zaharija sprva ni verjel, zato mu je Bog odvzel glas. Ni mogel govoriti. Ali si predstavljate, da hočete nekaj povedati na glas, pa tega ne morete storiti? Zaharijev in Elizabetin sin je bil Janez Krstnik. Bil je Prinčev nečak. Janez je bil poseben mož in je živel v puščavi. Nekateri ljudje so zagotovo mislili, da je malce čuden. Ampak Bog ga je izbral, da ljudem okoli sebe govori o Princu, ki prihaja. Veste, minilo je res že mnogo let od obljube, ki jo je Bog dal Adamu in Evi, da bo poslal nekoga, ki jih bo rešil. Zato se je Janez močno trudil, da bi ljudje verjeli, da je resnično napočil čas za njegov prihod. In res bo tu, že kmalu. POVABILO: Sklenimo dogovor: do prihoda Princa se bo vsak po svojih močeh trudil, da bo v našem domu veselje ter da si bomo kazali, da se imamo radi. V molitvi prosimo Boga, da bi nam to uspelo. 23. december IMAMO VSE PRIPRAVLJENO? Jutri bo dan za slavje. Princ bo z nami. Čakajte, čakajte: Kako pa bo prišel? Kakšen bo? Kaj bo delal? V hišo, kjer je živela Marija, je nekega čisto navadnega dne vstopil angel Gabrijel. Pozdravil jo je in ji povedal čudovito novico: Marija, Bog je zelo zadovoljen s teboj. Izbral te je, da boš postala mamica Božjemu otroku, Princu. Marija se je sprva prestrašila, potem pa se je spomnila, da je pri Bogu mogoče tudi tisto, kar se nam ljudem zdi nemogoče. Vedela je tudi, da ji Bog podarja le dobre in čudovite stvari. Zato je sprejela povabilo: če Bog tako želi, hoče postati mati njegovemu Otroku. In angelova napoved se je uresničila. Devet mesecev kasneje, ko se je približal čas rojstva našega Princa, sta Jožef in Marija zaradi cesarjevega ukaza morala na pot v mesto Betlehem. Zdaj sta že tam in trkata na vrata. Jima bomo odprli, ko bosta prišla do vrat našega doma? POVABILO: Kaj moramo še postoriti, da bo naš dom jutri pripravljen za prihod Princa? V molitvi se Bogu zahvalimo za njegov prihod.

14 24. december DOBRODOŠEL, NAŠ PRINC Ta trenutek, ki smo ga že težko čakali, je končno tu. Med nami si. Prišel si daleč stran od bleščečih luči. Prišel si v preprost dom v tišini noči. Marija in Jožef sta te povila in položila v jasli. Dala sta ti ime Jezus, kar pomeni Bog z nami. In si z nami, v našem domu. Bog nam je poslal čudovito darilo. Tukaj je Njegov Otrok. Ne bojmo se in stopimo k njemu. Ta dojenček je Luč, ki nocoj osvetljuje naš dom. Prišel je, da iz naših src prežene skrbi in strah. Daje nam veselje in mir. V tišini prisluhnimo, kaj nam govori. Pokleknimo k njemu in mu iz srca zapojmo: Sveta noč, blažena noč. POVABILO: Vsak naj prispeva, da bo nocojšnji večer res svet. Ob jaslicah pojmo, molimo, se pogovarjajmo, preberimo zgodbo o Jezusovem rojstvu iz Svetega pisma...

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte Glejte, zdaj je tisti milostni čas! Glejte, zdaj je dan rešitve! Nosíte bremena drug drugemu... in tako boste izpolnili Kristusovo postavo. Tistemu, ki te udari po enem licu,... nastavi še drugo. Kar koli

Prikaži več

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANES SE V ŽIVLJENJU NAŠEM NEKAJ NOVEGA GODI, KO SMO PRVIČ

Prikaži več

639ff5bf-47b8-4fee-9e32-77a53d6482db.pdf

639ff5bf-47b8-4fee-9e32-77a53d6482db.pdf SEPTEMBER Vrata našega oddelka na Osnovni šoli Alojza Hohkrauta so se odprla 03.09.2018 in že prvi dan smo pričeli s skupnim sodelovanjem z OŠ. V dopoldanskemu času smo skupaj z učenci in učiteljicami

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 PRAVLJICE UČENCEV 4. c RAZREDA NAROBE PRAVLJICE SREČANJE S PEPELKO NAROBE PRAVLJICA Nekoč, pred davnimi časi, je živel kraljevič. Imel je dve sestri, Pepelko in Trnuljčico. Prirejal je zabavo za dvajseti

Prikaži več

Album OBHAJILO notranjost.indd

Album OBHAJILO notranjost.indd V spomin na prvo sveto obhajilo Pridi, ljubi Jezus, pridi mi v srce, težko te že čakam, veselim se že! Tukaj nalepi svojo najljubšo fotografi jo z dne, ko si prvič prejel/a sveto obhajilo. Moje ime in

Prikaži več

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo 1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyonu v obubožani plemiški družini in je zgodaj izgubil

Prikaži več

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx Statistika leta 217 in napovednik leta 218 Za nami je leto 217, ki je bilo v veliko stvareh prelomno in je zaznamovalo našo župnijo. Večino dogodkov ste lahko ovrednotili in se jih spomnili z zapisom v

Prikaži več

KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. Krst je novo rojst

KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. Krst je novo rojst KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Krst je novo rojstvo, novo življenje. Brez krsta bi zapadli zakonu izvirnega greha. Ko se spominjamo dejanja Pilatove obsodbe, vemo, da je to

Prikaži več

1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospo

1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospo 1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospod, usmili se (Gospod, zdaj sem tukaj pred teboj); Vsi,

Prikaži več

VOZI ME VLAK V DALJAVE

VOZI ME VLAK V DALJAVE VOZI ME VLAK V DALJAVE P R O J E K T D R U Ž I N S K E P I S M E N O S T I M O D E R A T O R K A M A G. H E L E N A K R A M P L N I K A Č N A K L O, M A J 2 0 1 8 VOZI ME VLAK V DALJAVE VOZI ME VLAK V

Prikaži več

JUDOVSTVO

JUDOVSTVO JUDOVSTVO NEKAJ ZGODOVINE Začetek Judovstvo je ustvaril Abraham V drugem tisočletju pr.kr Verovanje v Jahveja- edinega boga in stvarnika sveta, ki je izbral izraelsko ljudstvo Razširjalo se je po celem

Prikaži več

VSEBINA I. MOLITVENE URE Molimo Jezusa S psalmi slavimo Gospoda Za edin

VSEBINA I. MOLITVENE URE Molimo Jezusa S psalmi slavimo Gospoda Za edin VSEBINA I. MOLITVENE URE...................... 7 1. Molimo Jezusa......................... 9 2. S psalmi slavimo Gospoda................ 27 3. Za edinost in vero...................... 49 4. Na čast Srcu

Prikaži več

3

3 3. VELIKONOČNA NEDELJA Prvo berilo: Apostoli in Sveti Duh pričujejo o Jezusovem vstajenju Apd 5,27-32.40-41 Berilo iz Apostolskih del. Tiste dni je véliki duhovnik zasliševal apostole:»ali vam nismo zabičali,

Prikaži več

POEZIJA UČENCEV 5. RAZREDA ČEBELA Leta in leta s cveta na cvet, v pisan čebelnjak pa hodi živet. Z drobcenimi krili letijo in se na travniku veselijo.

POEZIJA UČENCEV 5. RAZREDA ČEBELA Leta in leta s cveta na cvet, v pisan čebelnjak pa hodi živet. Z drobcenimi krili letijo in se na travniku veselijo. POEZIJA UČENCEV 5. RAZREDA ČEBELA Leta in leta s cveta na cvet, v pisan čebelnjak pa hodi živet. Z drobcenimi krili letijo in se na travniku veselijo. Imajo svojo gospodarico, pravo čebeljo kraljico. Ta

Prikaži več

17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsa

17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsa 17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsak doume, čeprav jezika morda ne razume. Beseda sama

Prikaži več

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji 26. 11. 30. 11. 2018 1. dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob 15 čez 6 zjutraj, v Kavalo pa smo prispele ob 18.00

Prikaži več

TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njih

TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njih TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njihovega otroštva z otroštvom v sedanjem času. Vsi ugotavljamo,

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 KAKO SE RIMSKA KURIJA PREKO ZAPOVEDANE MOLITVE NORČUJE IZ LASTNIH VERNIKOV IN IZ VSEH NAS, SAJ NAM JE VZELA ORODJE LASTNEGA DOZOREVANJA MOLITEV. JAVNO ZNANIH MOLITVENIH ALTERNATIV V ZAHODNI CIVILIZACIJI

Prikaži več

Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenj

Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenj Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenje. Dojenje je nadaljevanje tesne povezave, ki sta jo

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 59. Predmet: SLJ Ura: 71. Datum: Učitelj/vzgojitelj: Sklop: MOJA DRUŽINA Učna enota: Pesem: JAKEC - BRAT RIŠEM ČRTE predopismenjevalne vaje Cilji: Doživljajo interpretativno prebrano pesem.

Prikaži več

PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Ra

PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Ra PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Razdeljena je na več manjših zgodbic. KAZALO Solzice

Prikaži več

Postojna, 2017

Postojna, 2017 Postojna, 2017 Zgodbo napisala: Anuša Gaši Zgodba je povzeta po ljudski legendi o pastirčku Jakobu Oblikoval: Ertunč Sali Založil: Zveza društev Mladinski center Postojna Idejna zasnova: Društvo prijateljev

Prikaži več

DUHOVNA PRIPRAVA NA GOD BLAŽENEGA ALOJZIJA GROZDETA Novo mesto, maj 2014

DUHOVNA PRIPRAVA NA GOD BLAŽENEGA ALOJZIJA GROZDETA Novo mesto, maj 2014 DUHOVNA PRIPRAVA NA GOD BLAŽENEGA ALOJZIJA GROZDETA Novo mesto, maj 2014 O pojdi še k bratom, pomlad, jim upa v srca vlij, in novih jim moči prinesi in svetlih še nad. Pridi, pomlad, bl. A. Grozde Besedila

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 IGRE NA SREČO IN NEVARNOSTI ZASVOJENOSTI Pripravile: FKPV - Komerciala I IGRALNIŠTVO Seminarska naloga Marec 2012 HAZARDERSTVO: RAZVADA, BOLEZEN, POSEL? Iskanje tveganja in tveganje prekletstva Magična

Prikaži več

Q1 Ali redno spremljate, kaj vaš otrok je v šoli? Podvprašanja Enote Navedbe Frekvence Veljavni % - Veljavni Ustrezni % - Ustrezni Frekvence % Q1a DA

Q1 Ali redno spremljate, kaj vaš otrok je v šoli? Podvprašanja Enote Navedbe Frekvence Veljavni % - Veljavni Ustrezni % - Ustrezni Frekvence % Q1a DA Q1 Ali redno spremljate, kaj vaš otrok je v šoli? Podvprašanja Enote Navedbe Frekvence Veljavni % - Veljavni Ustrezni % - Ustrezni Frekvence % Q1a DA 49 93 53% 93 53% 49 53% Q1b NE 7 93 8% 93 8% 7 8% Q1c

Prikaži več

1. Ki je za nas krvavi pot potil Molite za nezvestega kardinala, nezveste škofe in duhovnike, ki sejejo razdor, povzročajo pohujšanje in nez

1. Ki je za nas krvavi pot potil Molite za nezvestega kardinala, nezveste škofe in duhovnike, ki sejejo razdor, povzročajo pohujšanje in nez 1. Ki je za nas krvavi pot potil 7.12.1991 nezvestega kardinala, nezveste škofe in duhovnike, ki sejejo razdor, povzročajo pohujšanje in nezvestobo sv. očetu, Cerkvi in Bogu. 5.8.1994 Ponovno vas vabim,

Prikaži več

Sporočila Device Marije v Međugorju od 1. Marca 1984 do 25. Decembra 2016 po vidkinji Mariji Pavlovič - Lunetti 1. marca "Dragi otroci! To župni

Sporočila Device Marije v Međugorju od 1. Marca 1984 do 25. Decembra 2016 po vidkinji Mariji Pavlovič - Lunetti 1. marca Dragi otroci! To župni Sporočila Device Marije v Međugorju od 1. Marca 1984 do 25. Decembra 2016 po vidkinji Mariji Pavlovič - Lunetti 1. marca 1984. "Dragi otroci! To župnijo sem posebej izbrala in jo želim voditi. V ljubezni

Prikaži več

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc Mojca Gubanc I. poglavje Požar se je že tri dni razplamteval po gozdu nad vasjo. Zdelo se je, da bo ogenj dosegel naselje pod hribom. Gasilci iz vasi in okolice

Prikaži več

Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Nazaj Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima

Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Nazaj Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima ženske, kar zelo skriva pred svojo Branko, ki jo ljubkovalno

Prikaži več

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v

Prikaži več

Microsoft Word - Pastoralni koledar doc

Microsoft Word - Pastoralni koledar doc PASTORALNI KOLEDAR ŽUPNIJE ŠMARJETA za pastoralno leto 2013/2014 Legenda Državni praznik (dela prosti dnevi) Nedelja Župnijska romanja Dejavnosti za člane ŽPS Dejavnosti mladinske in študentske pastorale

Prikaži več

Prijetno dopoldan v vrtcu

Prijetno dopoldan v vrtcu DOPOLDANSKO DRUŽENJE TREH GENERACIJ V VRTCU (BRALNA DELAVNICA Z USTVARJANJEM) VRTEC PRI OŠ MILANA MAJCNA ŠENTJANŽ DIPL. VZG. VLADKA ŽAJBER PREDNOSTNO PODROČJE VRTCA V 2018/19 GOVORNO JEZIKOVNO Opažamo,

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Vrtec pri OŠ Polhov Gradec Z ROKO V ROKI OTROCI IN ODRASLI JERICA KREFT, NATAŠA PELJHAN POBUDA Na enem od srečanj ravnateljev in koordinatorjev v okviru Mreže vrtcev/šol Korak za korakom, ki ga organizira

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 49. Predmet: SPO Ura: 30. Datum: Učna enota: NAŠ MALI PROJEKT: Sestavimo druţino Prepoznajo oblike druţinskih skupnosti in razvijajo strpen odnos do njih. Uporabljajo poimenovanja za druţinske

Prikaži več

Zadovoljstvo dijakov s šolsko prehrano

Zadovoljstvo dijakov s šolsko prehrano ZADOVOLJSTVO DIJAKOV S ŠOLSKO PREHRANO Primerjava šolskih let 2015/16, 2016/17, 2017/18 Vzorec Poklicni program (SPI) Strokovni program (SSI) Gimnazija (GIM) Skupaj 2015/16 0 190 40 230 2016/17 50 115

Prikaži več

ZIMSKA PRAVLJICA UGODNOSTI Kot jo piše kartica MasterCard

ZIMSKA PRAVLJICA UGODNOSTI Kot jo piše kartica MasterCard ZIMSKA PRAVLJICA UGODNOSTI Kot jo piše kartica MasterCard December je čas veselja in obdarovanja. To je tisti mesec, ki kljub nizkim temperaturam prinaša na lica tople nasmehe. K čimer seveda pripomorejo

Prikaži več

Lojze Kozar ml. Panonski cvetovi za Marijo ob stoletnici združitve prekmurskih slovencev z matičnim narodom

Lojze Kozar ml. Panonski cvetovi za Marijo ob stoletnici združitve prekmurskih slovencev z matičnim narodom Lojze Kozar ml. Panonski cvetovi za Marijo ob stoletnici združitve prekmurskih slovencev z matičnim narodom vsebina Panonskim cvetovom na pot 7 Prvi cvet: Dežela ob rekah 9 Drugi cvet: sveta ciril in Metod

Prikaži več

Hirohito Predstavitev za zgodovino

Hirohito Predstavitev za zgodovino Hirohito Predstavitev za zgodovino Splošno Rodil se je 29. aprila 1901 v Tokiu Umrl je 7. januarja 1989 prav tako v Tokiu 25. decembra 1926 je postal 124. japonski cesar Nasledil je duševno bolnega očeta

Prikaži več

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL DRAGI TAJNI AGENTI, SOOČITE SE S 50+1 JEZIKOVNIM IZZIVOM IN POSTANITE NAJBOLJŠI MED TAJNIMI AGENTI kot mednarodni tajni agenti boste obiskali veliko novih

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M17154111* PSIHOLOGIJA Izpitna pola 1 SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Strukturirane naloge Torek, 30. maj 2017 / 90 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki:

Prikaži več

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA UČNA PRIPRAVA ZA URO VZOJE (1. razred) MALI POTEPUH Skladatelj: W. A. Mozart Besedilo: Jože Humer MENTOR: Mateja Petrič PRIPRAVNICA: Urška Zevnik Ljubljana, 24. 1.

Prikaži več

STORYLINE PROJEKT – OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - KrašnjA)

STORYLINE PROJEKT – OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - KrašnjA) STORYLINE PROJEKT OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - Krašnja) ULICA S TRGOVINAMI Tekst: Marta Per, vodja projekta, učenci v OPB Krašnja, gospa Brigita Rožič Foto: Helena Urbanija, Katarina

Prikaži več

HINDUIZE M

HINDUIZE M HINDUIZE M Hinduizem splošno velja za najstarejšo glavno svetovno religijo, ki jo še vedno izpolnjujejo. Gre za širok razpon verovanj in šol s številnimi učitelji, spisi in čaščenjem različnih oblik Boga.

Prikaži več

OTOK NESKONČNE DOMIŠLJIJE Nekoč je v središču Zemlje stal kraj, ki ga človeško oko ni videlo. Čakalo je, da ga bo nekdo odkril. Ta usoda je bila v rok

OTOK NESKONČNE DOMIŠLJIJE Nekoč je v središču Zemlje stal kraj, ki ga človeško oko ni videlo. Čakalo je, da ga bo nekdo odkril. Ta usoda je bila v rok OTOK NESKONČNE DOMIŠLJIJE Nekoč je v središču Zemlje stal kraj, ki ga človeško oko ni videlo. Čakalo je, da ga bo nekdo odkril. Ta usoda je bila v rokah dečka z imenom Ethen Parker. Ta fant je bil poln

Prikaži več

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. Tako pravi Trismigistus, Mag nad magi. (Hermes Trismigistus

Prikaži več

Slovenian Group Reading Cards

Slovenian Group Reading Cards Kaj je program Narcotics Anonymous? NA (Narcotics Anonymous) smo nepridobitna skupnost moških in žensk, katerih glavni problem so droge. Smo odvisniki, ki okrevamo. Redno se srečujemo, da drug drugemu

Prikaži več

Na tvojo besedo Oratorijsko glasilo ORATORIJSKE DELAVNICE Eko obleke Kuharska delavnica Izdelovanje svečk Rožno milo Maserska delavnica Turbo plastenk

Na tvojo besedo Oratorijsko glasilo ORATORIJSKE DELAVNICE Eko obleke Kuharska delavnica Izdelovanje svečk Rožno milo Maserska delavnica Turbo plastenk Na tvojo besedo Oratorijsko glasilo ORATORIJSKE DELAVNICE Eko obleke Kuharska delavnica Izdelovanje svečk Rožno milo Maserska delavnica Turbo plastenke Mavrične ribice Novinarska delavnica Oratorij 2014

Prikaži več

PINGVIN Živel je nek pingvin, ki ni hotel puščati stopinj. Že v rani mladosti bil je v evforični norosti, da je hoja brez veze in ni del njegove obvez

PINGVIN Živel je nek pingvin, ki ni hotel puščati stopinj. Že v rani mladosti bil je v evforični norosti, da je hoja brez veze in ni del njegove obvez PINGVIN Živel je nek pingvin, ki ni hotel puščati stopinj. Že v rani mladosti bil je v evforični norosti, da je hoja brez veze in ni del njegove obveze. Malo je zrasel, a nikoli ni prerasel nadute ideje,

Prikaži več

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja  Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program Predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-knjižnica Vsebinski sklop: Uradno komuniciranje preko elektronske pošte

Prikaži več

MIKS Športna prireditev štirih vrtcev in medgeneracijsko sodelovanje

MIKS Športna prireditev štirih vrtcev in medgeneracijsko sodelovanje MIKS Športna prireditev štirih vrtcev in medgeneracijsko sodelovanje Ivanjkovci; 12. 3. 2019 Milena Školiber, dipl. vzg. ZAKAJ MIKS? Miks so začetnice vseh štirih sodelujočih vrtcev na tej prireditvi.

Prikaži več

Ponudba za oglaševanje na TV Slovenija junij ČETRTEK, PETEK, SOBOTA, NEDELJA, :00 Tedenski izbor Tedenski izbor Ted

Ponudba za oglaševanje na TV Slovenija junij ČETRTEK, PETEK, SOBOTA, NEDELJA, :00 Tedenski izbor Tedenski izbor Ted 1. - 4. junij ČETRTEK, 1. 6. PETEK, 2. 6. SOBOTA, 3. 6. NEDELJA, 4. 6. 6:00 Tedenski izbor Tedenski izbor Tedenski izbor Tedenski izbor 11.00 Vina sveta Na obisku redni blok 12:20 (6,0 EUR) redni blok

Prikaži več

OBUDIMO KULTURNO ŽIVLJENJE V LOKAVCU

OBUDIMO KULTURNO ŽIVLJENJE V LOKAVCU Predstavitev študijskega krožka Obudimo kulturno življenje na vasi Mentorica Alenka Furlan Obudimo kulturno življenje v Lokavcu Lokavec - vas pod Čavnom LOKAVEC razpotegnjena vas 13 zaselkov ljudje se

Prikaži več

1

1 1. razred Minimalni učni smotri Razumevanje in izvajanje ustno danih navodil Poimenovanje in prepoznavanje barv, števil, družinskih članov, stanovanjskih prostorov, šolskih potrebščin Predstavitev samega

Prikaži več

LEONARDO DA VINCI

LEONARDO DA VINCI LEONARDO DA VINCI ŽIVLJENJE Italijanski renesančni arhitekt,izumitelj,inženir,kipar in slikar. Rojen* 15. april 1452 Vinci, Toskana, Italija Umrl 2. maj 1519 Cloux, Francija Starši oče- Ser Piero da Vinci,

Prikaži več

Robert Hooke

Robert Hooke Robert Hooke Robert Hooke se je 18. julija leta 1635 rodil na otoku Wight v Freshwaterju v Angliji. Njegov oče je bil duhovnik, John Hooke, ki je deloval v cerkvi Vseh svetih. Pri Robertovih 10 letih je

Prikaži več

Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre

Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre Age of Empires, je tudi drugi del realnočasovna strategija.

Prikaži več

Test

Test M A R I J I N L I S T župnije Cirkovce 23. 6. 2019 LETO 16 ŠTEVILKA 25 12. navadna nedelja KDO JE JEZUS? Evangelij današnje nedelje nam pomaga odgovoriti na vprašanje»kdo je Jezus?«. Preberimo prvi del:»ko

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev SKLOP 1: EKONOMIKA KMETIJSKEGA GOSPODARSTVA Upravljanje kmetijskih gospodarstev Tomaž Cör, KGZS Zavod KR Vsem značilnostim kmetijstva mora biti prilagojeno tudi upravljanje kmetij. Ker gre pri tem za gospodarsko

Prikaži več

MEDNARODNA FIZIKALNA OLIMPIJADA - BANGKOK 2011 Od 10. do 18. julija je v Bangkoku na Tajskem potekala 42. mednarodna fizikalna olimpijada. Slovenijo s

MEDNARODNA FIZIKALNA OLIMPIJADA - BANGKOK 2011 Od 10. do 18. julija je v Bangkoku na Tajskem potekala 42. mednarodna fizikalna olimpijada. Slovenijo s MEDNARODNA FIZIKALNA OLIMPIJADA - BANGKOK 2011 Od 10. do 18. julija je v Bangkoku na Tajskem potekala 42. mednarodna fizikalna olimpijada. Slovenijo sta skupaj z dvema dijakoma iz Gimnazije Bežigrad in

Prikaži več

Microsoft Word - SEP, koncnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Microsoft Word - SEP, koncnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Osnovna šola bratov Letonja telefon/fax: (03) 8965300, 8965304 Šmartno ob Paki 117 e-pošta: os-bl-smartno@guest.arnes.si 3327 Šmartno ob Paki spl. stran: www.ossmartno.si SAMOEVALVACIJSKO POROČILO SODELOVANJE

Prikaži več

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površe, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno igro najdemo tudi v knjigi Scratch (Lajovic, 2011), vendar

Prikaži več

Helena Fašalek Sara Sara Blaž Matej 1. Prizor Blaž potrka na Sarina vrata. Sara: Ja. Blaž: Zakaj nisi pomila posode? Sej smo se zmenili da danes jaz k

Helena Fašalek Sara Sara Blaž Matej 1. Prizor Blaž potrka na Sarina vrata. Sara: Ja. Blaž: Zakaj nisi pomila posode? Sej smo se zmenili da danes jaz k Sara Sara Blaž Matej 1. Prizor Blaž potrka na Sarina vrata. Sara: Ja. Blaž: Zakaj nisi pomila posode? Sej smo se zmenili da danes jaz kuham ti pa pomivaš. Sara: Bom pol no. Dej ne teži. Blaž: Tko kot včeraj.

Prikaži več

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE –

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE – PRAŠALNIK BRALNE MOTIACIJE ZA STAREJŠE UČENCE BM-st Pred teboj je vprašalnik o branju. Prosimo te, da nanj odgovoriš tako, kot velja zate. vprašalniku ni pravilnih oz. napačnih odgovorov. Na posamezne

Prikaži več

Računalniški praktikum Projektna naloga - Izdelava spletne strani Avtor: Matej Tekavčič Skupina: Matej Tekavčič - koordinator Simon Vrhovnik Tine Kavč

Računalniški praktikum Projektna naloga - Izdelava spletne strani Avtor: Matej Tekavčič Skupina: Matej Tekavčič - koordinator Simon Vrhovnik Tine Kavč Računalniški praktikum Projektna naloga - Izdelava spletne strani Avtor: Matej Tekavčič Skupina: Matej Tekavčič - koordinator Simon Vrhovnik Tine Kavčič Matjaž Jerman 8. februar 2006 Kazalo 1 Uvod 2 2

Prikaži več

VRTEC PIKAPOLONICA PRI OŠ CERKLJE OB KRKI

VRTEC PIKAPOLONICA PRI OŠ CERKLJE OB KRKI januar "LJUDJE SMO VEČINOMA TOLIKO SREČNI, KOLIKOR HOČEMO BITI." OGLEDALI SMO SI MOJCO POKRAJCULJO V ponedeljek, 03.01.2011, so v našo telovadnico prišle prostovoljke Zveze Prijateljev Mladine Krško in

Prikaži več

Poved in stavek

Poved in stavek Poved in stavek POVED je najmanjša enota besedila. POVED (nekaj pove) je zaokrožena skupina pomensko in oblikovno povezanih besed. Je srcu laže mi pri postalo. Pri srcu mi je postalo laže. Logično povezane

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 KAKO JE NAPOLEON USTVARIL EVROPSKI IMPERIJ učb.75-76 Učenec: > opiše, kako je Napoleon prišel na oblast, > opiše spremembe, ki jih je uvedel Napoleon in jih vrednoti, > pozna glavne vzroke in posledice

Prikaži več

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, 11. 11. 2017 1. in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE 1. 20 2. 17 3. 20 4. 20 Skupaj 77 Opombe: pri 1. nalogi se tabela

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Samoevalvacija: POČUTJE UČENCEV V ŠOLI IN OCENA RAZLIČNIH ŠOLSKIH DEJAVNOSTI TER POGOJEV ZA DELO Šolsko leto 2018/19 PREDSTAVITEV REZULTATOV ANKETNEGA VPRAŠALNIKA ZA UČENCE OD 4. DO 9. RAZREDA IN UGOTOVITVE

Prikaži več

PESMI O POMLADI * * * *»Kaj je pomlad?«se sprašujemo vsi. To so trije meseci topli in svetli. Marec, april, maj so ti najlepši, vsaj posebej je zapisa

PESMI O POMLADI * * * *»Kaj je pomlad?«se sprašujemo vsi. To so trije meseci topli in svetli. Marec, april, maj so ti najlepši, vsaj posebej je zapisa PESMI O POMLADI»Kaj je pomlad?«se sprašujemo vsi. To so trije meseci topli in svetli. Marec, april, maj so ti najlepši, vsaj posebej je zapisan in v koledarju s posebno sličico narisan. Ko pomlad se prebudi,

Prikaži več

Joseph Haydn Kazalo Uvod...2 Življenjepis...2,3 Zaključek...4 Joseph Haydn

Joseph Haydn Kazalo Uvod...2 Življenjepis...2,3 Zaključek...4 Joseph Haydn Kazalo Uvod...2 Življenjepis...2,3 Zaključek...4 Uvod V tem referatu vam bom predstavil, avstrijskega skladatelja Joseph-a Haydn-a. O njem boste izvedeli, kako in kje je živel, v katerem obdobju je deloval,

Prikaži več

Šola Piali Ashar Alo

Šola Piali Ashar Alo 1. DOMA V SLOVENIJI... Šola Piali Ashar Alo Poročilo maj-september 2015 Tudi letos smo del svojih poletnih počitnic preživeli v Sloveniji. Mesec maj je bil res poseben in nam bo ostal v zelo lepem spominu,

Prikaži več

SPOROČILA BOGA OČETA 1. SPOROČILO SVETEGA BOGA, VEČNEGA OČETA LESKOVCA, OB LJUBI MOJI SINOVI IN HČERE! ALI ME POZNATE? KDO SEM JAZ ZA

SPOROČILA BOGA OČETA 1. SPOROČILO SVETEGA BOGA, VEČNEGA OČETA LESKOVCA, OB LJUBI MOJI SINOVI IN HČERE! ALI ME POZNATE? KDO SEM JAZ ZA SPOROČILA BOGA OČETA 1. LESKOVCA, 15.7.2012 OB 11.30 LJUBI MOJI SINOVI IN HČERE! ALI ME POZNATE? KDO SEM JAZ ZA VAS IN V VAŠEM ŽIVLJENJU? ALI ME RES ŽELITE POZNATI? NE BOJTE SE ME, KER SEM VEDNO Z VAMI!

Prikaži več

Je pred nami nov dan

Je pred nami nov dan NAŠE OBČESTVO Ljubljana Sv. Trojica Leto XXXV 9/2017 Biti Cerkev pomeni biti občestvo V homiliji na letošnje binkošti je papež Frančišek posvaril pred dvema ponavljajočima se skušnjavama:»prva je ta, da

Prikaži več

Brat in sestra na oltarju V letu velikega jubileja, 13. maja 2000, je trg pred baziliko rožnovenske Matere Božje v Fatimi napolnilo kar milijon in pol

Brat in sestra na oltarju V letu velikega jubileja, 13. maja 2000, je trg pred baziliko rožnovenske Matere Božje v Fatimi napolnilo kar milijon in pol Brat in sestra na oltarju V letu velikega jubileja, 13. maja 2000, je trg pred baziliko rožnovenske Matere Božje v Fatimi napolnilo kar milijon in pol romarjev. Vzrok za to je bil obisk papeža Janeza Pavla

Prikaži več

DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in pr

DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in pr DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in prilagajanje. Komplet sestavljajo: učbenik in delovni

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Opolnomočenje učencev z izboljšanjem bralne pismenosti in dostopa do znanja PREDSTAVITEV ZA STARŠE ŠOLSKO LETO 2011/12 Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo

Prikaži več

Razpis športne igre zaposlenih RP _docx

Razpis športne igre zaposlenih RP _docx ŠPORTNE IGRE ZAPOSLENIH 2017 RAZPIS IN OBRAZEC ZA PRIJAVO Spoštovani, Olimpijski komite Slovenije Združenje športnih zvez v sodelovanju z občinskimi športnimi zvezami organizira Športne igre zaposlenih

Prikaži več

Khamikaze - Astro - Vogel 2011.indd

Khamikaze - Astro - Vogel 2011.indd VESOLJE, KI ME PREVZEMA SREČANJE PRIJATELJEV RADIA OGNJIŠČE VOGEL 2011 utrinki Kje smo? Živimo v prostoru in času. Smo del narave (Stvarstva) in zato razmišljajmo o njej. Doma smo v galaksiji Rimska cesta

Prikaži več

DEVETDNEVNICA K SV. JOŽEFMARIJU ZA DELO Molitev k sv. Jožefmariju Bog, ki si po posredovanju presvete Device Marije podelil duhovniku svetemu Jožefmar

DEVETDNEVNICA K SV. JOŽEFMARIJU ZA DELO Molitev k sv. Jožefmariju Bog, ki si po posredovanju presvete Device Marije podelil duhovniku svetemu Jožefmar DEVETDNEVNICA K SV. JOŽEFMARIJU ZA DELO Molitev k sv. Jožefmariju Bog, ki si po posredovanju presvete Device Marije podelil duhovniku svetemu Jožefmariju neštete milosti in ga izbral kot zvesto orodje

Prikaži več

PDF generator

PDF generator Poročilo medijskih objav OVERNET D.O.O. Pripravljeno: Pojavnost: 11.09.2017 TISKANI 1 Ključne besede v poročilu: AKCIJA USTAVI.SE 1 USTAVI.SE 1 Press CLIPPING d.o.o., Tržaška cesta 65, 2000 Maribor, Slovenija,

Prikaži več

1 2 Planica je eden najbolj odmevnih in najbolje organiziranih zimsko-športnih dogodkov v Evropi in ponuja priložnost za sprostitev z družino, prijate

1 2 Planica je eden najbolj odmevnih in najbolje organiziranih zimsko-športnih dogodkov v Evropi in ponuja priložnost za sprostitev z družino, prijate 1 2 Planica je eden najbolj odmevnih in najbolje organiziranih zimsko-športnih dogodkov v Evropi in ponuja priložnost za sprostitev z družino, prijatelji, sodelavci. Dogodki v Planici omogočajo tudi edinstvene

Prikaži več

DELOVNI LIST ZA UČENCA

DELOVNI LIST ZA UČENCA ZRCALA - UVOD 1. polprepustno zrcalo 2. ploščice različnih barv ( risalni žebljički), svinčnik 3. ravnilo Na bel papir postavi polprepustno zrcalo in označi njegovo lego. Pred zrcalo postavi risalni žebljiček.

Prikaži več

Microsoft Word - polensek-1.doc

Microsoft Word - polensek-1.doc Spletna učilnica športne vzgoje res deluje? Janja Polenšek OŠ Dobje janja.polensek@gmail.com Povzetek S pospešenim uvajanjem informacijsko-komunikacijske tehnologije v proces izobraževanja na OŠ Slivnica

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 FOUND POETRY Found poetry se ustvarja, piše z uporabo besedišča iz nepoetičnih kontekstov, ki se uporabi v pesniškem besedilu. Kot temeljno besedilo se lahko uporabijo teksti iz različnih virov: časopisov,

Prikaži več

NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem pose

NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem pose NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem posevku Ta letak vam nudi informacije o dobrih kmetijskih

Prikaži več

MOLITVENA URA ZA DUHOVNIKE

MOLITVENA URA ZA DUHOVNIKE MOLITVENA URA ZA DUHOVNIKE Pesem: Mogočno se dvigni V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen. D: Gospod, združeni s tistim Božjim namenom, s katerim si ti sam na zemlji slavil nebeškega Očeta in ga

Prikaži več

NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite

NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite vzorčne strani iz DELOVNIH LISTOV 1 v štirih delih

Prikaži več

Claude-Oscar Mone Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu Umrl 6. decembra 1926 v Givernyju

Claude-Oscar Mone Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu Umrl 6. decembra 1926 v Givernyju Claude-Oscar Mone Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu Umrl 6. decembra 1926 v Givernyju ŽIVLJENJEPIS Claude - Oscar Monet se je rodil v Parizu, očetu Adolphu Monetu in materi Louise - Justine

Prikaži več

Št. Naslov DVD 1 Samorastniki 2 Tistega lepega dne 3 Na svoji zemlji 4 Vesna 5 Otroštvo malega drevesa 6 Enemy at the gates (Sovražnik je pred vrati)

Št. Naslov DVD 1 Samorastniki 2 Tistega lepega dne 3 Na svoji zemlji 4 Vesna 5 Otroštvo malega drevesa 6 Enemy at the gates (Sovražnik je pred vrati) Št. Naslov DVD 1 Samorastniki 2 Tistega lepega dne 3 Na svoji zemlji 4 Vesna 5 Otroštvo malega drevesa 6 Enemy at the gates (Sovražnik je pred vrati) 7 Himalaja- poglavarjevo otroštvo 8 Točno opoldne 9

Prikaži več

DANSKA, AALBORG julij 2018 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Špela Stražišar, 5. Letnik Čas izmenjave: od 1.

DANSKA, AALBORG julij 2018 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Špela Stražišar, 5. Letnik Čas izmenjave: od 1. DANSKA, AALBORG julij 2018 POROČILO ENOMESEČNE IFMSA RAZISKOVALNE IZMENJAVE Špela Stražišar, 5. Letnik strazisar.spela@gmail.com Čas izmenjave: od 1. 7. do 28. 7. 2018 SPLOŠNO: Država in kraj izmenjave

Prikaži več

Microsoft Word - P053-A doc

Microsoft Word - P053-A doc [ifra kandidata: Dr`avni izpitni center *P053A30112* ZIMSKI ROK SLOVEN[^INA KOT DRUGI JEZIK Izpitna pola 2 Pisanje besedila na knji`evno temo Torek, 14. februar 2006 / 60 minut Dovoljeno dodatno gradivo

Prikaži več

PLANINSKO DRUŠTVO KAMNIK M L A D I N S K I O D S E K VABI NA POLETNI TABOR ZA OTROKE V esele Gorice od 4. do 8. avgust 2014 na Jezerskem infor

PLANINSKO DRUŠTVO KAMNIK M L A D I N S K I O D S E K VABI NA POLETNI TABOR ZA OTROKE V esele Gorice od 4. do 8. avgust 2014 na Jezerskem infor 1 8 9 3 PLANINSKO DRUŠTVO KAMNIK M L A D I N S K I O D S E K VABI NA POLETNI TABOR ZA OTROKE V esele Gorice od 4. do 8. avgust 2014 na Jezerskem informacije in prijave na: 041 874 887 (Marko) pdkamnik@siol.net

Prikaži več

Letak_Maxi_catering_210x148mm_2015_09.indd

Letak_Maxi_catering_210x148mm_2015_09.indd Za gurmanske užitke Maxi catering, Trg republike 1, 1000 Ljubljana Tel: +386 (0)51 285 336, www.maxi.si/catering Maxi catering V življenju so priložnosti, ob katerih želimo svojim najbližjim, prijateljem,

Prikaži več

Microsoft Word - IZ ÈRK V BESEDO.doc

Microsoft Word - IZ ÈRK V BESEDO.doc IZ ČRK V BESEDO, IZ BESEDE V RIME ZBIRKA PESMIC UČENCEV 3.a Šol. leto 2002/2003 DRAGI PREŠEREN Dragi Prešeren, dragi pesnik le kako naj te pozabimo? Otrokom si fige delil in se z njimi spoprijateljil.

Prikaži več

Microsoft Word - cinque_terre_volterra_in_pisa.doc

Microsoft Word - cinque_terre_volterra_in_pisa.doc Pripeljali smo se v Volterro. Pomembna naselbina je bila že v neolitski dobi in kasneje etruščansko središče s svojstveno civilizacijo. Volterra je postala v 5 stol. škofova rezidenca. Svojo moč si je

Prikaži več

PREVERJANJE: 2. OB ZGODOVINA 7. RAZRED VSEBINE Stara Grčija (DZ za 7. razred, 1. del, str ) Rimski imperij (DZ za 7. razred, 2. del, str. 4-51)

PREVERJANJE: 2. OB ZGODOVINA 7. RAZRED VSEBINE Stara Grčija (DZ za 7. razred, 1. del, str ) Rimski imperij (DZ za 7. razred, 2. del, str. 4-51) PREVERJANJE: 2. OB ZGODOVINA 7. RAZRED VSEBINE Stara Grčija (DZ za 7. razred, 1. del, str. 68-107) Rimski imperij (DZ za 7. razred, 2. del, str. 4-51) Glej še učni list, ki si ga dobil ob obisku Narodnega

Prikaži več

RASTAFARIJANSTVO

RASTAFARIJANSTVO RASTAFARIJANSTVO UVOD Ko večina ljudi sliši besedo rastafarijanstvo pomisli na drede na glavi, reagge in uživanje marihuane. Vendar je rastafarijanstvo vse več kot to. To je način življenja in filozofija,

Prikaži več

KAKO VELIKA SO ŠTEVILA

KAKO VELIKA SO ŠTEVILA KAKO VELIKA SO ŠTEVILA V teh vajah i bomo ogledali nekaj primerov, ko v vakdanjem življenju naletimo na zelo velika števila. Uporabili bomo zmožnot programa DERIVE, da zna računati poljubno velikimi celimi

Prikaži več

Strategic Planning Survival Kit

Strategic Planning Survival Kit GLEDAM BEGUNCA -VIDIM ČLOVEKA BEGUNCI V SVETU IN SLOVENIJI VSI IMAMO PRAVICO DO AZILA GettyImages Države so se po strahotah druge svetovne vojne, ki je ustvarila 60 milijonov beguncev, same dogovorile,

Prikaži več