(Microsoft Word - \310LANEK doc)

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "(Microsoft Word - \310LANEK doc)"

Transkripcija

1 ENERGETSKO SVETOVANJE ENSVET OBJAVA STROKOVNEGA ČLANKA 1 / 7 En. svetovalna pisarna Energetski svetovalec Naziv: JESENICE Ime in priimek: AVRELIJ RAVNIK Podpis svetovalca: RA1 Objava članka Naslov: Ponovljena objava: DA / NE OBNOVLJIV VIR ENERGIJE LESNA BIOMASA ZA OGREVALNE NAPRAVE JE PRIJAZEN ENERGENT ZA OKOLJE Vir objave: GLASILO OBČINE KRANJSKA GORA»ZGORNJESAVC«IN SPLETNA STRAN OBČINE Datum objave: JUNIJ 2009 Šifra aktivnosti JES RA1 - OSČ Vsebina članka ( število znakov )

2 SPOŠTOVANE BRALKE BRALCI GLASILA OBČINE KRANJSKA GORA»ZGORNJESAVC«IN SPLETNE STRANI! Energetski svetovalec Vam je pripravil članek, ki zanima tudi bralce glasila»zgornjesavc«in SPLETNA STRAN, to je vse, ki ogrevajo z lesno biomaso, drvmi, sekanci, briketi in peleti. Naslov članka je; LESNA BIOMASA ZA OGREVALNE NAPRAVE JE PRIJAZEN ENERGENT ZA OKOLJE. UVOD OBČINA KRANJSKA GORA leži v alpskem pasu, ki je znan po ostrih in dolgih zimah. Pretekla je bila rekordna, tako po padavinah, kot po dolgotrajnem mrazu. Pa tudi sonce je zelo skopo obsevalo zemeljsko površino. Vsi ki mislijo, da bo sončna energija podpora ogrevalnemu sistemu so se to zimo prepričali, da to ni resen vir za ogrevanje. Saj je učinek v sončnem dnevu le do nekaj desetink KW na m2 površine sončnega sprejemnika. Pa naj si bo to ploščati ali cevni vakuumski. Kranjska Gora leži na nadmorski višini okrog 810 m. Ima temperaturni primanjkljaj TP 20 / 12 K / stopinj dnevi 4500 TP 20/12 KELVINA DNEVI in okoli 250 kurilnih dni na leto. Projektna temperatura za ta okoliš je 16 stopinj Celzija. To pomeni, da je treba kar dobro in dolgotrajno ogrevati bivalne prostore. Ker je občina bogata z lesno biomaso, ki je po celi občini enakomerno razporejena smo Vam pripravili poučni članek: LESNA BIOMASA OBNOVLJIV IN OKOLJU PRIJAZEN OGREVALNI VIR Zakaj je lesna biomasa cenen vir energije? Les predstavlja najpomembnejši obnovljivi vir energije»ove«v Sloveniji. Povečanje porabe lesa v Sloveniji je zelo pomembna, zato ker je to domači vir energije. Večja poraba prispeva, k zmanjšanju porabe tekočih goriv. Narodni energetski program predvideva povečanje rabe»ove«z 4 PJ penta joulov v primarnienergetski bilanci, od tega kar 3,1 PJ penta joulov iz lesne biomase. V praksi bi to pomenilo vsaj 1500 kotlov na les v gospodinjstvih. Petdeset večjih kurilnih naprava v industriji in javnem sektorju. Zgradili bi tudi 3 do 5 sistemov daljinskega ogrevanja na lesno biomaso. Ta cilj se lahko doseže le z različnimi aktivnostmi, kot so informiranje, energetski pregledi in priprava investicijskih programov. Domači energetski vir energije biomasa ne onesnažuje okolja s CO2, ker ga odda pri gorenju toliko, kot ga pri rasti porabi.

3 RAZLOGI ZA UPORABO LESNE BIOMASE SO : 3. Slovenijo več kot 57 % površine pokrivajo gozdovi, zato je les domači vir energije. Les je obnovljivi vir energije, prirastek v povprečju je 6,2 m2 na 1 hektar gozda. Poseka se le okoli 37 % prirastka. Les ne onesnažuje okolja s toplogrednimi plini CO2. Kolikor ga porabi za rast, toliko se ga sprosti pri zgorevanju. Sodobni pripomočki in stroji omogočajo lažjo pripravo lesne biomase in transport do uporabnika, težaškega dela je manj. LES JE CO2 NEVTRALEN V RAVNOTEŽJU Les je naravni material in okolju prijazen, za okolje neškodljiv ne vsebuje žvepla. Lastniki gozdov se oskrbujejo z lastnim gorivom za ogrevanje hiše in so energijsko neodvisni. Lesna biomasa je skoraj po celi državi Sloveniji, zato je možna lokalna preskrba, transport je enostaven in na krajših razdaljah. Les je ceneno gorivo, saj stane KWh na pragu porabe več kot polovico manj, kot tekoče gorivo kurilno olje. Sodobni kotli za zgorevanje lesa so že tako avtomatizirani, da je posluževanje udobno in enostavno. Lahko se primerja že z napravami na kurilno olje in plin. Priprava, predelava in raba lesne biomase zaposluje veliko več ljudi, kot pa priprava fosilnih goriv nafte in utekočinjenega naftnega plina. Les prispeva k razvoju podeželja, saj zaposluje domačo delavno silo pri pridobivanju, transportu in uporabi predelavi. LESNA BIOMASA GORIVO V RAZLIČNIH OBLIKAH Oblike lesnega goriva so zelo različne: POLENA So stara tradicionalna oblika lesnega goriva. To so razžagani in razcepljeni kosi lesa dolgi od centimetrov. Za to se uporablja najrazličnejše vrste lesa različne kvalitete. Cepanice so dolge 1 meter, ki se dobijo s cepljenjem okroglega lesa. Sekanci so kosi sesekanega lesa velikosti do 10 centimetrov. Običajno se sekance izdeluje iz drobnega lesa iz redčenja gozdov, veje, košnje in lesnih ostankov. Kakovost je odvisna od lesa in tehnologije drobljenja, ta mora biti prilagojena kurilni napravi. Peleti so stiskanci narejeni iz čistega lesa. Izdelava je industrijska, proizvajajo se s stiskanjem suhega lesnega prahu in žaganja. Oblike so valjaste premera 8 milimetrov in dolžine do 50 milimetrov. Tehnologija izdelave je z visokim tlakom in paro. Za izboljšanje trdnosti se doda še 1 3 % krompirjevega ali koruznega škroba. Lesna zmes se stiska v stiskalnicah pod velikim pritiskom in povečano temperaturo. S tem se poveča gostota, zaradi tega imajo višjo kurilno vrednost. Povprečna je 4,9 KWh/kg. Peleti so enostavni za pakiranje so sipki. Transportirajo se v vrečah in s cisterno in polnijo v pripravljene silose, ki so lahko kovinski ali plastični. Za male porabnike so pakirani v vrečah po 10 kilogramov ali 15 kilogramov, za večje porabnike pa so pakirani tudi v velikih vrečah od 1 1,5 m3 prostornine.

4 4. DVA KILOGRAMA PELETOV JE EKVIVALENTNO ENERGIJSKI VREDNOSTI 1 LITRA KURILNEGA OLJA. 1 LITER KURILNEGA OLJA IMA KURILNOST 10 KWh. To pomeni, da bomo za vsakih 1000 litrov kurilnega olja porabili 2000 kilogramov peletov. BRIKETI So večji stiskanci, ki so narejeni s stiskanjem lubja, suhega lesnega prahu, žaganja oblancev ter drugih čistih lesnih odpadkov. Izdelujejo se z visokim tlakom in s pomočjo pare. Uporabljajo se za kurjenje v lokalnih pečeh, kot so kamini, lončene peči, štedilniki lahko pa tudi v toplovodnih kotlih na trdna goriva. KATERE SO IN SLABOSTI LESNIH GORIV RAZLIČNIH OBLIK. POLENA - najstarejši način uporabe - žaganje cepljenje - samooskrba - ročni način kurjenja - veliko fizičnega dela - skladiščenje in sušenje SEKANCI - avtomatizirano zgorevanje - udobno ogrevanja - nižji strošek ogrevanja - uporabni povsod transport - velika investicija za kurilno napravo - za izdelavo je treba imeti sekalnik - velik skladiščni prostor izven kurilnice PELETI - velika kakovost goriva - večja kurilnost na enoto - enostaven transport - udobno ogrevanje avtomatizirano - manjši skladiščni prostor - velika investicija - ne more se uporabljati lasten les - občutljivost na vlago - so higroskopični absorbirajo vlago - višja cena

5 5. BRIKETI - enostavna izdelava - večja kurilna vrednost - za izdelavo samo visok tlak para - kurjenje ni avtomatizirano - gorivo predvsem za kamine in lokalna kurišča ter kotle na trdno gorivo - višja cena MERSKE ENOTE ZA PRODAJO LESNE BIOMASE V UPORABI V SLOVENIJI SO: LES OKROGLI SE MERI V m3 kubičnih metrih m3 je prostornina lesa brez vmesnih praznih prostorov kocka s stranicama 1 meter. PROSTORNINSKI METER pm Je skladovnica velikosti 1 m x 1 m x višina 1 m. V njem so zloženi kosi lesa vključno z zračnimi vmesnimi prostori. Uporablja se za polena, cepanice in okrogli les. NASUTI METER nm3 Je velikosti 1 m x 1 m x višina 1 m v njem so nasuti manjši kosi lesa, sekanci, žagovina itd. lahko je to zaboj 1 m3. KLAFTRA Stara mera za prodajo drv, pomeni skladovnico drv cepanic, ki so dolge 1 m višine 1 m in dolžine 4 m. KLAFTRA JE 4 pm DRV. KAJ DOBIMO IZ 1 m3 LESA POVPREČNO? 1,4 pm cepanic ali 3 nasute metre sekancev. Iz 1 prostorninskega metra dobimo povprečno 1,75 nasutega metra sekancev. 1 m3 okroglega lesa je premera fi 56 cm in dolžine 4 m iz njega dobimo: 1,4 prostorninskega metra polen zloženih v kocko s stranico 1 m ali 2 nasuta prostorninska metra polen dolžine 30 cm ali 3 nasute m3 lesnih sekancev. KURILNOST LESNE BIOMASE Kurilnost KWh/pm KWh/kg polena zračno suha 4,0 smrekov les 4, bukov les 4, smrečje 3,4 750 jelša 3,4 850.

6 6. Če zamenjamo gorivo EL kurilno olje z lesno biomaso lahko upoštevamo, da bomo namesto 1000 litrov kurilnega olja porabili 4 5 m3 zračno suhega lesa listavcev, ali 6 7 m3 zračno suhega lesa iglavcev. Količine so odvisne od izkoristka kotla in od priprave lesne biomase. Sodobni kotli na lesno biomaso imajo visok izkoristek goriva od %. VPLIV VLAGE NA KURILNOST V KWh/kg Suh les dve leti star bukov ima kurilnost cca 4 KWh/kg. Moker les posekan v jeseni pa le 1 KWh/kg. Zato je treba uporabljati za kurjenje suh les, ki ima do 20 % odstotkov vlage. Vsebnost vode oziroma vlage v lesu vpliva na kurilnost lesa. V procesu zgorevanja vlage izpareva in pri tem porablja energijo. Za izhlapevanje 1 kilograma vode potrebujemo 0,68 KWh energije. Bolj ko je les vlažen manj energije odda pri zgorevanju. Les ločimo po vsebnosti vlage: sveže posekan les vsebuje nad 40 % vlage, zato je zelo težak. Gozdno suh les je les, ki je pol leta po poseku, če je zimska sečnja in 4 mesece v poletni sečnji in ima vlažnost 20 do 40 %. Zračno suh les je tisti, ki se suši vsaj šest mesecev v zračnih pokritih skladiščih in ima vlažnost do 20 %. Tehnično suh les je umetno sušen les, ki ima vlažnost od 6 15 %. Zato je zelo važno kdaj je les posekan in pripravljen za kurjenje. Pravilna priprava je: Sekanje takrat, ko je v njem malo vode: jesen, zima, zgodnja pomlad, staro ljudsko izročilo priporoča posek med šmarnoma. Posekan les se razžaga na 1 m in se razcepi. Metrske cepanice se zloži na zračno sončno mesto. Skladovnico se pokrije, da se zaščiti pred dežjem, snegom. Les sušimo najmanj šest mesecev. ZAKLJUČEK NASVETI: - LES MORA VSEBOVATI ČIM MANJ VLAGE, ZATO GA JE TREBA PRAVILNO SKLADIŠČITI. - ZAGOTOVITI MORAMO DOVOLJ ZGOREVNEGA ZRAKA KISIKA ZA ZGOREVANJE. - TEMPERATURA V KURIŠČU MORA BITI MED 700 STOPINJ CELZIJA IN 1000 STOPINJ CELZIJA, DA SE DOSEŽE POPOLN RAZPAD LESA. - PLINI, KI NASTANEJO PRI TERMIČNEM RAZPADU LESA, SE MORAJO DOBRO PREMEŠATI Z ZGOREVNIM ZRAKOM.

7 7. - KURIŠČE MORA BITI PRAVILNO DIMENZIONIRANO cca 4 LITRE VOLUMNA NA 1 KW TOPLOTNE MOČI KURILNE NAPRAVE. - GORLJIVI DIMNI PLINI MORAJO OSTATI V VROČEM OBMOČJU NAJMANJ 2 SEKUNDI. - FIN PEPEL BELE BARVE JE POKAZATELJ DOBREGA ZGOREVANJA. - DIM MORA BITI NA IZSTOPU IZ DIMNIKA SKORAJ NEVIDEN IN POSTANE VIDEN NEKAJ CENTIMETROV OD IZSTOPA JE POSLEDICA VLAGE V GORIVO LESU. Brezplačne informacije in nasvete dobite v Energetsko svetovalni pisarni Jesenice, Titova c. 7. Uradne ure so v torek in četrtek od h. Ob vsakem času deluje avtomatski telefonski odzivnik telefonska številka 04 / Energetski svetovalec AVRELIJ RAVNIK

Potenciali lesne biomase v Sloveniji ter pomen kakovosti lesnih goriv

Potenciali lesne biomase v Sloveniji ter pomen kakovosti lesnih goriv Dr. Nike KRAJNC Potenciali lesne biomase v Sloveniji ter pomen kakovosti lesnih goriv Dejanski tržni potenciali lesa slabše kakovosti Podatki na nivoju občin so dostopni na: http://wcm.gozdis.si/ocene-potencialov-okroglega-lesa

Prikaži več

Številka:

Številka: REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR Dunajska cesta 47, 1000 Ljubljana T: 01 478 74 00 F: 01 478 74 25 E: gp.mop@gov.si www.mop.gov.si Avtor: Jože Kaplar Koordinacija: mag. Jože Jurša PRAVILNO

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Podnebni in energetski občine Simona Pestotnik Predstavitev za javnost: Koliko nas stane ogrevanje z Zemljino toploto? Kakšne so perspektive za občino Cerkno? Cilji občine in razumevanje aktivnosti na

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Slovenija znižuje CO 2 : dobre prakse INTEGRACIJA SPREJEMNIKOV SONČNE ENERGIJE V SISTEM DOLB VRANSKO Marko Krajnc Energetika Vransko d.o.o. Vransko, 12.4.2012 Projekt»Slovenija znižuje CO 2 : dobre prakse«izvaja

Prikaži več

1

1 1 KAZALO Kazalo 2 Ogled Toplarne Moste 3 Zgodovina 3 Splošno 4 O tovarni 5 Okolje 6 2 Ogled Toplarne Moste V ponedeljek ob 9.20 uri smo se dijaki in profesorji zbrali pred šolo ter se nato odpeljali do

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Tehnološki vidik pridobivanja lesa v varovalnih gozdovih pod Ljubeljem As. Matevž Mihelič Prof. Boštjan Košir 2012 Izhodišča Varovalni gozdovi, kjer razmišljamo o posegih, morajo zadovoljevati več pogojem.

Prikaži več

Poročilo stanja Študija in analiza stanja potencialov, proizvodnje lesne biomase ter politik povezanih s proizvodnjo in rabo lesne biomase v Sloveniji

Poročilo stanja Študija in analiza stanja potencialov, proizvodnje lesne biomase ter politik povezanih s proizvodnjo in rabo lesne biomase v Sloveniji Poročilo stanja Študija in analiza stanja potencialov, proizvodnje lesne biomase ter politik povezanih s proizvodnjo in rabo lesne biomase v Sloveniji Avtorji dokumenta: Tina Jemec, Darja Kocjan, dr. Nike

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 VRANSKO URE IN OVE Franc Sušnik Piran, oktober 2012 Lokacija Občina Vransko Prebivalcev 2.614 Površina 53,3 km 2 Zelo aktivni pri osveščanju varovanja okolja, Osnovna šola Vransko vključena v sistem Eko

Prikaži več

Gozd

Gozd PROJEKTNA NALOGA PRIPRAVA IN PREDELAVA LESNE BIOMASE NARAVOVARSTVENI TEHNIK Mentor: Simon Gračner, univ. dipl. inž. kmet. Izdelala: Klemen Krčovnik Urh Hohnjec Maribor, april 2012 KAZALO VSEBINE KAZALO

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Državni izpitni center *M1180314* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Izpitna pola Modul gradbeništvo NAVODILA ZA OCENJEVANJE Četrtek, 14. junij 01 SPLOŠNA MATURA RIC 01 M11-803-1-4 IZPITNA POLA Modul gradbeništvo

Prikaži več

ATT

ATT PODATKI O HIŠI V LESCAH NA GORENJSKEM 1. Lokacija: Lesce na Gorenjskem, nadmorska višina 500 m 2. ogrevana površina: 200 m2 3. neogrevana klet, pritličje, nadstropje in del mansarde 4. okna: dvoslojna

Prikaži več

da

da SODELAVCI PRI RAZISKAVI REUS 2013 Pri načrtovanju in izvedbi raziskave REUS 2013 so sodelovali: Arhea Center za energetsko učinkovitost IJS Gradbeni inštitut ZRMK Informa Echo SURS Valicon Člani strokovnega

Prikaži več

OGREVANJE VAŠEGA DOMA Z OBNOVLJIVIMI VIRI ENERGIJE

OGREVANJE VAŠEGA DOMA Z OBNOVLJIVIMI VIRI ENERGIJE OGREVANJE VAŠEGA DOMA Z OBNOVLJIVIMI VIRI ENERGIJE e OGREVANJE VAŠEGA DOMA Z OBNOVLJIVIMI VIRI ENERGIJE Predgovor Med obnovljive vire energije sodijo sončno sevanje, veter, dež, plima in geotermalna energija.

Prikaži več

AKCIJA - lesna biomasa

AKCIJA - lesna biomasa PAKETI BIOMASA 209 Ogrevajte se z lesno biomaso! Cenik velja od 0.0.209 Uplinjevalni kotli na polena ETA SH Imejte popolni nadzor nad kotlom in varčno porabo energenta Kotel z najsodobnejšo tehnologijo

Prikaži več

Microsoft Word - SOLARGE_goodpractice_si_innpribostjanu_SI.doc

Microsoft Word - SOLARGE_goodpractice_si_innpribostjanu_SI.doc Stavba Tip stavbe Hotel Število uporabnikov 20,000 Na leto Leto Izgradnje 1991 Celotna ogrevana površina 620 m 2 Poraba tople sanitarne vode 480 m 3 /a, Izračunan Poraba energije za ogrevanje načrtovana

Prikaži več

AKCIJA - lesna biomasa

AKCIJA - lesna biomasa PAKETI BIOMASA 209 Ogrevajte se z lesno biomaso! Cenik velja od 0.0.209 Uplinjevalni kotli na polena ETA SH Imejte popolni nadzor nad kotlom in varčno porabo energenta Kotel z najsodobnejšo tehnologijo

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - ep-vaja-02-web.pptx

Microsoft PowerPoint - ep-vaja-02-web.pptx Goriva, zrak, dimni plini gorivo trdno, kapljevito: C, H, S, O, N, H 2 O, pepel plinasto: H 2, C x H y, CO 2, N 2,... + zrak N 2, O 2, (H 2 O, CO 2, Ar,...) dimni plini N 2, O 2, H 2 O, CO 2, SO 2 + toplota

Prikaži več

Microsoft Word - SOLARGE_building_assessment_report_sezana-elderly-house_slo.doc

Microsoft Word - SOLARGE_building_assessment_report_sezana-elderly-house_slo.doc Študija izvedljivosti solarnega sistema Doma upokojencev Sežana Univerza v Ljubljani Fakulteta za strojništvo Aškerčeva 6, Ljubljana T: 01/4771234 F: 01/2518567 E: ciril.arkar@fs.uni-lj.si November 2007

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Tehnološki izzivi proizvodnja biometana in njegovo injiciranje v plinovodno omrežje prof. dr. Iztok Golobič Predstojnik Katedre za toplotno in procesno tehniko Vodja Laboratorija za toplotno tehniko Fakulteta

Prikaži več

Microsoft Word - KME-PMG_2005.doc

Microsoft Word - KME-PMG_2005.doc KME-PMG 1 1 5 3 2 4 Zakon o državni statistiki (Uradni list RS, št. 45/95 in 9/01) Letni program statističnih raziskovanj (Uradni list RS, št. 99/05) Posredovanje podatkov je za pravne osebe obvezno. VPRAŠALNIK

Prikaži več

Urbanistično-planerska delavnica Sevnica 2011/12

Urbanistično-planerska delavnica Sevnica 2011/12 Energetska sanacija večstanovanjskih stavb - PRIMERI DOBRIH PRAKS - Roman Perčič, Občina Sevnica En.občina 016 12. oktober 2016 Sevnica v 80. letih Foto: Ljubo Motore Sevnica v 80. letih Foto: Ljubo Motore

Prikaži več

PRILOGA II Obrazec II-A Vloga za pridobitev statusa kvalificiranega proizvajalca elektri ne energije iz obnovljivih virov energije 1.0 Splošni podatki

PRILOGA II Obrazec II-A Vloga za pridobitev statusa kvalificiranega proizvajalca elektri ne energije iz obnovljivih virov energije 1.0 Splošni podatki PRILOGA II Obrazec II-A Vloga za pridobitev statusa kvalificiranega proizvajalca elektri ne energije iz obnovljivih virov energije 1.0 Splošni podatki o prosilcu 1.1 Identifikacijska številka v registru

Prikaži več

Ogrevanje na sekance, trske in pelete KAPACITETE 15 DO 200 kw

Ogrevanje na sekance, trske in pelete KAPACITETE 15 DO 200 kw Ogrevanje na sekance, trske in pelete KAPACITETE 15 DO 200 kw V sozvočju z naravo Lesni sekanci in trske CO 2 Sežig Les Fotosinteza Gozd Kuriti z lesom - takojšnje pridobivanje energije n Uporaba lesa

Prikaži več

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke Prihranek energije pri posobitvi ogrevanja in energetski obnovi ovoja stavbe V primeru posobitve ogrevalnega sistema stanovanjske zgradbe je potrebno ugotoviti letno porabo toplotne energije. Približno

Prikaži več

Dia 1

Dia 1 SPTE z uplinjanjem lesne biomase Eko vas Kempele, Finska Radoslav Irgl COGENERA, Artim d.o.o. rado.irgl@artim.si Kaj je uplinjanje lesne biomase? Termalna razgradnja biomase Termalna reakcija Delež kisika

Prikaži več

Družba Butan plin Družba Butan plin na slovenskem trgu nastopa kot eden vodilnih ponudnikov energije, strateško pa smo povezani tudi z največjim distr

Družba Butan plin Družba Butan plin na slovenskem trgu nastopa kot eden vodilnih ponudnikov energije, strateško pa smo povezani tudi z največjim distr Družba Butan plin Družba Butan plin na slovenskem trgu nastopa kot eden vodilnih ponudnikov energije, strateško pa smo povezani tudi z največjim distributerjem utekočinjenega naftnega plina, koncernom

Prikaži več

Microsoft Word - KME-PMG 07.doc

Microsoft Word - KME-PMG 07.doc KME-PMG 1 1 5 3 2 4 Zakon o državni statistiki (Uradni list RS, št. 45/95 in 9/01) Letni program statističnih raziskovanj (Uradni list RS, št. 117/07) Posredovanje podatkov je za pravne osebe obvezno.

Prikaži več

Microsoft Word - Habjan_Uros_mag_2015

Microsoft Word - Habjan_Uros_mag_2015 UROŠ HABJAN MAGISTRSKA NALOGA 2015 UNIVERZA NA PRIMORSKEM FAKULTETA ZA MANAGEMENT MAGISTRSKA NALOGA UROŠ HABJAN KOPER, 2015 UNIVERZA NA PRIMORSKEM FAKULTETA ZA MANAGEMENT Magistrska naloga ANALIZA UPORABE

Prikaži več

VAJE

VAJE UČNI LIST Geometrijska telesa Opomba: pri nalogah, kjer računaš maso jeklenih teles, upoštevaj gostoto jekla 7,86 g / cm ; gostote morebitnih ostalih materialov pa so navedene pri samih nalogah! Fe 1)

Prikaži več

Petrol

Petrol PETROLOV Program za zagotavljanje prihrankov energije pri končnih odjemalcih 2 Zakonski okvir Sredstva iz Petrolovega programa se podeljujejo v skladu s pravili za podeljevanje Državne pomoči (javni pozivi)

Prikaži več

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJ Elektrotehnika Močnostna elektrotehnika PO

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJ Elektrotehnika Močnostna elektrotehnika PO UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJ Elektrotehnika Močnostna elektrotehnika POROČILO PRAKTIČNEGA IZOBRAŽEVANJA v TERMOSOLAR d.o.o.,

Prikaži več

Layout 1

Layout 1 SVETTOPLOTE.si Ogrevanje 1 Kotel TKAN- Ena peč za pelete in drva do 60% prihranka napram ogrevanju s kurilnim oljem Kotel BIOMAX- Nadgrajena peč za pelete in drva SUBVENCIJA EKOSKLADA dobi se v višini

Prikaži več

Priklopite se na zemeljski plin in prihranite! ZEMELJSKI PLIN VAS ČAKA PRED VRATI AKCIJSKA PONUDBA VELJA DO 31. DECEMBRA 2017 Da bo vaša odločitev za

Priklopite se na zemeljski plin in prihranite! ZEMELJSKI PLIN VAS ČAKA PRED VRATI AKCIJSKA PONUDBA VELJA DO 31. DECEMBRA 2017 Da bo vaša odločitev za Priklopite se na zemeljski plin in prihranite! ZEMELJSKI PLIN VAS ČAKA PRED VRATI AKCIJSKA PONUDBA VELJA DO 31. DECEMBRA 2017 Da bo vaša odločitev za zemeljski plin lažja, vam ponujamo: ¾¾celovito energetsko

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Toplotni pasovi in podnebni tipi Toplotni pasovi: so območja, ki se v obliki pasov raztezajo okrog zemeljske oble. Ločimo: Tropski pas Subtropski pas Zmerno topli pas Subpolarni pas Polarni pas Znotraj

Prikaži več

Evidenca_prejetih_vlog

Evidenca_prejetih_vlog Evidenca prejetih vlog za projekte prijavljene na Javni poziv objavljen dne 12. 12. 2018 Agencija za energijo v skladu s prvim odstavkom 373. člena Energetskega zakona (Uradni list RS, št. 17/14 in 81/15)

Prikaži več

Razvoj energetsko samooskrbnega kraja Dole pri Litiji, Slovenija

Razvoj energetsko samooskrbnega kraja Dole pri Litiji, Slovenija Bruselj, 28. november 2018 This project has received funding from the European Union s Horizon 2020 research and innovation programme under Grant Agreement N 691661 Razvoj energetsko samooskrbnega kraja

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Nizkoogljične tehnologije tudi v industriji Marko KOVAČ Institut Jožef Stefan Center za energetsko učinkovitost Portorož, Slovenija 16. april 2019 Večjega znižanja emisij v industriji ne bo mogoče doseči

Prikaži več

Male vetrne elektrarne

Male vetrne elektrarne Možnosti izgradnje malih vetrnih elektrarn ENERGO MAKS, energija d.o.o. dr. Ksenija Golob Predstavitev Ksenija Golob Naziv, ime in priimek: dr. Ksenija Golob, univ. dipl. gosp. inž. Delovna področja: 1.

Prikaži več

OPERATIVNI PROGRAM RAVNANJA S KOMUNALNIMI ODPADKI s poudarkom na doseganju okoljskih ciljev iz Direktive 2008/98/ES, Direktive 94/62/ES in Direktive 1

OPERATIVNI PROGRAM RAVNANJA S KOMUNALNIMI ODPADKI s poudarkom na doseganju okoljskih ciljev iz Direktive 2008/98/ES, Direktive 94/62/ES in Direktive 1 OPERATIVNI PROGRAM RAVNANJA S KOMUNALNIMI ODPADKI s poudarkom na doseganju okoljskih ciljev iz Direktive 2008/98/ES, Direktive 94/62/ES in Direktive 1999/31/ES (Marec 2013) Operativni načrt v skladu z

Prikaži več

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke FOTOVOLTAIČNI SISTEMI VGRAJENI V TOPLO ZRAČNE SPREJEMNIKE SONČNE ENERGIJE Pri snovanju ogrevalnih sistemov za nizkoenergijske hiše (NEH) v veliko primerih koristimo toplo zračne sprejemnike sončne energije

Prikaži več

Uporaba OVE v stavbah

Uporaba OVE v stavbah Sončna energija in stavbe Ogrevanje in hlajenje stavb s soncem Dr. Sašo Medved, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo Vrste SOS pasivni sistemi ; integrirani v stavbe aktivni sistemi ; ogrevalni

Prikaži več

Microsoft Word - 25_LPK_E_PE_L2011.doc

Microsoft Word - 25_LPK_E_PE_L2011.doc REPUBLIKA SLOVENIJA LETNO POROČILO O KAKOVOSTI ZA RAZISKOVANJE LETNO STATISTIČNO RAZISKOVANJE O PORABI ENERGIJE, GORIV IN IZBRANIH NAFTNIH PROIZVODOV E-PE/L ZA LETO 2011 Poročilo pripravil: Jože Zalar,

Prikaži več

Institut Jožef Stefan CENTER ZA ENERGETSKO UČINKOVITOST TRAJNOSTNA ENERGETIKA DO LETA 2050 Andreja Urbančič, CENTER ZA ENERGETSKO UČINKOVITOST Program

Institut Jožef Stefan CENTER ZA ENERGETSKO UČINKOVITOST TRAJNOSTNA ENERGETIKA DO LETA 2050 Andreja Urbančič, CENTER ZA ENERGETSKO UČINKOVITOST Program TRAJNOSTNA ENERGETIKA DO LETA 2050 Andreja Urbančič, Program strokovnih izobraževanj»kakovostna energetska obnova zgradb«mednarodni OBRTNI SEJEM, Celje 17.09.2012 VSEBINA PREDSTAVITVE Vizija trajnostne

Prikaži več

Microsoft Word - 55-referat-Nemc-Papler-Z

Microsoft Word - 55-referat-Nemc-Papler-Z 3. konferenca z mednarodno udeležbo Konferenca VIVUS s področja kmetijstva, naravovarstva, hortikulture in floristike ter živilstva in prehrane»prenos inovacij, znanja in izkušenj v vsakdanjo rabo«14.

Prikaži več

18.SMK Tomaž Berločnik - za objavo

18.SMK Tomaž Berločnik - za objavo 18. Slovenska marketinška konferenca Energija za prihodnost PETROL Mag. Tomaž Berločnik Portorož, 21.5.2013 1. POSLOVANJE SKUPINE PETROL Predstavitev skupine Petrol Vodilna slovenska energetska družba

Prikaži več

OGREVANJE HIŠE S PELETI IN ODPADNIM OLJEM diplomsko delo Študent: Študijski program: Mentor: Lektoriral: Rok Pudgar visokošolski strokovni študijski p

OGREVANJE HIŠE S PELETI IN ODPADNIM OLJEM diplomsko delo Študent: Študijski program: Mentor: Lektoriral: Rok Pudgar visokošolski strokovni študijski p OGREVANJE HIŠE S PELETI IN ODPADNIM OLJEM diplomsko delo Študent: Študijski program: Mentor: Lektoriral: Rok Pudgar visokošolski strokovni študijski program 1. stopnje Energetika red. prof. dr. Jurij Avsec

Prikaži več

Diapositiva 1

Diapositiva 1 Različni pogledi na proizvodnjo in rabo energije v prometu, stavbah in v industriji Andrej Kitanovski, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo EPC - Energy Policy Consideration, GZS, Ljubljana 2019

Prikaži več

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke VGRADNJA KOMPAKTNEGA KOLEKTORJA ZA OGREVANJE NIZKENERGIJSKE HIŠE S TOPLOTNO ČRPALKO ZEMLJA/VODA Vgradnja kompaktnega zemeljskega kolektorja v obliki košare prihrani 75 % površino zemlje v primerjavi z

Prikaži več

Avtor: Nace Rabič Por, 1L Biotehniški center Naklo UČINKOVITA RABA ENERGIJE V GOSPODINJSTVU Avtor: Nace RABIČ POR Program: Strokovna gimnazija Mentori

Avtor: Nace Rabič Por, 1L Biotehniški center Naklo UČINKOVITA RABA ENERGIJE V GOSPODINJSTVU Avtor: Nace RABIČ POR Program: Strokovna gimnazija Mentori Biotehniški center Naklo UČINKOVITA RABA ENERGIJE V GOSPODINJSTVU Avtor: Nace RABIČ POR Mentorica: Bernarda BOŽNAR, prof. geo. in soc. Dovje, december 2017 1 1. UVOD Energetska učinkovitost je svetovno

Prikaži več

RAČUNSKO PREVERJANJE DOSEGANJA MERIL snes VSEBINA 1. Faktorji pretvorbe in energijska performančnost (EP P ) 2. Primer poslovne stavbe s plinskim kotl

RAČUNSKO PREVERJANJE DOSEGANJA MERIL snes VSEBINA 1. Faktorji pretvorbe in energijska performančnost (EP P ) 2. Primer poslovne stavbe s plinskim kotl RAČUNSKO PREVERJANJE DOSEGANJA MERIL snes VSEBINA 1. Faktorji pretvorbe in energijska performančnost (EP P ) 2. Primer poslovne stavbe s plinskim kotlom - z energijo drugih naprav 3. Primer poslovne stavbe

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation SISTEMI PODPOR ZA GRADNJO MALIH ENERGETSKIH PROIZVODNIH NAPRAV Vinarska 14, 2000 Maribor Tel.: +386 2 228 49 16 E-mail: veronika.valentar@kmetijski-zavod.si www.interreg-med.eu/compose FINANCIRANJE UKREPOV

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Novosti Javnega poziva 74SUB-OB19 Predstavitev novosti izvajalcem pri dodeljevanju spodbud za občane Ljubljana in Maribor 10., 19. in 20. junij 2019 Javni poziv 74 SUB-OB19 Nepovratne finančne spodbude

Prikaži več

el_izobrazevalna-brosura_v11_NV.indd

el_izobrazevalna-brosura_v11_NV.indd POZDRAVLJENI DOMA! Dom ni le osrednja točka našega življenja, ni samo prostor, v katerem se z najbližjimi počutimo varne. Dom je tudi način našega bivanja. V resnici se vse življenje trudimo, da bi si

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Praznik - URE dobra praksa - Bistra 2.PPT

Microsoft PowerPoint - Praznik - URE dobra praksa - Bistra 2.PPT Zmanjševanje porabe energije v ah Dobra gradbena praksa mag. Miha Praznik, univ.dipl.inž.str. Gradbeni inštitut ZRMK d.o.o. Bistra, maj 6 Vsebina prispevka Dobra praksa na področju zagotavljanja URE v

Prikaži več

LETNI NAČRT IZVAJANJA AKTIVNOSTI AKCIJSKEGA NAČRTA LOKALNEGA ENERGETSKEGA KONCEPTA MO NOVA GORICA ZA LETO 2009

LETNI NAČRT IZVAJANJA AKTIVNOSTI AKCIJSKEGA NAČRTA LOKALNEGA ENERGETSKEGA KONCEPTA MO NOVA GORICA ZA LETO 2009 PLAN AKTIVNOSTI PO AKCIJSKEM NAČRTU LEK MONG ZA LETO 2010 Vrtojba, marec 2010 Pripravila: Ivana Kacafura in Boštjan Mljač Odgovoren: direktor Rajko Leban TRR št. : 04750 0001242330 Nova KBM, 10100 0039511005

Prikaži več

firestar Slowenien

firestar Slowenien Ogrevanje s poleni De Luxe 18 De Luxe 20-40 Lambda 20-40 Strokovnost je naš uspeh... HERZ DEJSTVA: 22 podjetij Centrala koncerna v Avstriji Raziskave & razvoj v Avstriji Avstrijsko lastništvo koncerna

Prikaži več

Microsoft Word - SPK_APEGG_2010.doc

Microsoft Word - SPK_APEGG_2010.doc REPUBLIKA SLOVENIJA STANDARDNO POROČILO O KAKOVOSTI ZA RAZISKOVANJE ANKETA O PORABI ENERGIJE IN GORIV V GOSPODINJSTVIH ZA LETO 2010 Poročilo pripravila: Teja Rutar Datum: april 2012 1/18 Kazalo 0 Metodološka

Prikaži več

Microsoft Word - Diploma_Mitja_koncna verzija.doc

Microsoft Word - Diploma_Mitja_koncna verzija.doc ANALIZA EKONOMSKE UPRAVIČENOSTI OGREVANJA Z LESNO BIOMASO OB SOPROIZVODNJI TOPLOTE IN ELEKTRIČNE ENERGIJE Študent(ka): Študijski program: Smer: Mitja KOŠIR Visokošolski strokovni; Strojništvo Energetika

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI

UNIVERZA V LJUBLJANI UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA AGRONOMIJO Matej POTOKAR UPORABA MANJ VREDNEGA LESA PRI OGREVANJU KMEČKE HIŠE Z LESNIMI SEKANCI DIPLOMSKO DELO Univerzitetni študij Ljubljana, 2016

Prikaži več

Microsoft Word - LEK Beltinci.doc

Microsoft Word - LEK Beltinci.doc LOKALNI ENERGETSKI KONCEPT OBČINE BELTINCI November 2013 1 PROJEKT Naslov projekta: LOKALNI ENERGETSKI KONCEPT OBČINE BELTINCI Številka pogodbe: 360-1/2012 Naročnik in financer: OBČINA BELTINCI Izvajalec:

Prikaži več

BM2

BM2 MOBILNI PROSTORSKI PLINSKI GRELNIK Z DIREKTNIM Za gradbišča, manjše delavnice, plastenjake, steklenjake Direktno zgorevanje, ne potrebuje dimnika. Zelo hitra montaža ker priklopimo samo plinsko jeklenko

Prikaži več

Pravilno podiranje drevesa. Ogromne količine lesa. (sliki iz: Spravilo lesa s pomočjo velikega tovornjaka. Veliki

Pravilno podiranje drevesa. Ogromne količine lesa. (sliki iz:   Spravilo lesa s pomočjo velikega tovornjaka. Veliki Pravilno podiranje drevesa. Ogromne količine lesa. (sliki iz: http://www.ggsg.si/gozdarstvo.aspx) Spravilo lesa s pomočjo velikega tovornjaka. Veliki kompleksi gozda. Kaj je gozdarstvo... Gozdarstvo je

Prikaži več

Največji proizvajalec stiskalnic za briketiranje na svetu Za lesno biomaso in kmetijske odpadke

Največji proizvajalec stiskalnic za briketiranje na svetu Za lesno biomaso in kmetijske odpadke Največji proizvajalec stiskalnic za briketiranje na svetu Za lesno biomaso in kmetijske odpadke MARIBOR SLOVENIJA LUKA KOPER DISTRIBUCIJA luka Koper 6000 Koper Slovenija gps: N 45 32 59.676 e 13 44 22.679

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 REPUBLIKA SLOVENIJA Ministrstvo za zdravje Štefanova 5, 1000 Ljubljana ZMANJŠANJE PORABE ENERGIJE V SPLOŠNI BOLNIŠNICI NOVO MESTO Dolenjske Toplice, 5.4.2012 Božidar Podobnik, univ.dipl.inž. Vodja projekta

Prikaži več

NOVI PROIZVODI 2016 OKOLJU PRIJAZNO OGREVANJE Z MODERNO TEHNOLOGIJO!

NOVI PROIZVODI 2016 OKOLJU PRIJAZNO OGREVANJE Z MODERNO TEHNOLOGIJO! NOVI PROIZVODI 2016 OKOLJU PRIJAZNO OGREVANJE Z MODERNO TEHNOLOGIJO! HERZ - od 1896 HERZ DEJSTVA: 22 podjetij Centrala koncerna v avstriji Raziskave & razvoj v Avstriji Avstrijsko lastništvo koncerna 2.400

Prikaži več

Gorivna celica

Gorivna celica Laboratorij za termoenergetiko Delovanje gorivnih celic Najbolj uveljavljeni tipi gorivnih celic Obstaja veliko različnih vrst gorivnih celic, najpogosteje se jih razvršča glede na vrsto elektrolita Obratovalna

Prikaži več

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA LOGISTIKO Franc Judež UMESTITEV BIOMASNEGA LOGISTIČNEGA CENTRA V DEGRADIRANO OBMOČJE VOJAŠNICE PUŠČAVA magistrsko del

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA LOGISTIKO Franc Judež UMESTITEV BIOMASNEGA LOGISTIČNEGA CENTRA V DEGRADIRANO OBMOČJE VOJAŠNICE PUŠČAVA magistrsko del UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA LOGISTIKO Franc Judež UMESTITEV BIOMASNEGA LOGISTIČNEGA CENTRA V DEGRADIRANO OBMOČJE VOJAŠNICE PUŠČAVA magistrsko delo Celje, marec 2014 UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA

Prikaži več

Slika izdelka / product picture BENCINSKE KOSILNICE BENZINSKE KOSILICE GASOLINE LAWNMOWERS Opis / description SI MALOPRODAJNAN CENA Z DDV BENCINSKE KO

Slika izdelka / product picture BENCINSKE KOSILNICE BENZINSKE KOSILICE GASOLINE LAWNMOWERS Opis / description SI MALOPRODAJNAN CENA Z DDV BENCINSKE KO / / Naziv BENCINSKA KOSILNICA BN46SMH-S 8433115900 EAN koda 3830042567936 Ugodna cena NEW Moč: 2,5 kw Prostornina posode za gorivo: 1,2 L Prostornina posode za olje: 0,6 L Nastavljiva višina reza: 25-75

Prikaži več

Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T

Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T pred požarnim preskokom Q FO za požarni preskok polnorazviti

Prikaži več

Zbirni center

Zbirni center OGREVANJE IN HLAJENJE Z ZEMELJSKIMI SONDAMI IN TOPLOTNO ČRPALKO Željko HORVAT GEOTERMALNA ENERGIJA Geotermalna energija je toplota notranjosti Zemlje. V globini je temperatura stalna in z globino narašča.

Prikaži več

DOLB

DOLB KONČNO POROČILO Občina Log Dragomer Dragomer, Na Grivi 5 1358 Log pri Brezovici Slovenija ŠIFRA DOKUMENTA: POR/10-002 Ljubljana, januar 2010 KONČNO POROČILO Študija izvedljivosti alternativnih sistemov

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Laboratorij za termoenergetiko Jedrska elektrarna 1 Zanimivosti, dejstva l. 1954 prvo postrojenje (Obninsk, Rusija): to postrojenje obratovalo še ob prelomu stoletja; ob koncu 2001 so jedrske elektrarne

Prikaži več

VIESMANN VITOMAX 200-HW Visokotlačni vročevodni kotel za dop. temperature iztoka do 150 C Nazivna toplotna moč 2,3 do 6,0 MW Podatkovni list Naroč. št

VIESMANN VITOMAX 200-HW Visokotlačni vročevodni kotel za dop. temperature iztoka do 150 C Nazivna toplotna moč 2,3 do 6,0 MW Podatkovni list Naroč. št VIESMANN VITOMAX 200-HW Visokotlačni vročevodni kotel za dop. temperature iztoka do 150 C Nazivna toplotna moč 2,3 do 6,0 MW Podatkovni list Naroč. št. in cene na zahtevo VITOMAX 200-HW Tip M72A Visokotlačni

Prikaži več

SVETOVANJE Kaj je prezračevanje?»pravila«naravnega prezračevanja Prezračevanje je dovajanje zunanjega zraka v stanovanje ob hkratnem odvajanju notranj

SVETOVANJE Kaj je prezračevanje?»pravila«naravnega prezračevanja Prezračevanje je dovajanje zunanjega zraka v stanovanje ob hkratnem odvajanju notranj Kaj je prezračevanje?»pravila«naravnega prezračevanja Prezračevanje je dovajanje zunanjega zraka v stanovanje ob hkratnem odvajanju notranjega zraka v zunanjost. S tem zamenjamo iztrošeni, nečisti in vlažni

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 1 ENERGETSKA UČINKOVITOST PLANINSKIH KOČ EKONOMIKA ENERGENTOV in ENOSTAVNI ENERGETSKI UKREPI Patricjo Božič Energetski svetovalec mreže ENSVET Vsebina Zakaj toliko pozornosti namenjamo energiji? Energenti,

Prikaži več

Kakovost peletov 2018

Kakovost peletov 2018 Sistem zagotavljanja kakovosti lesnih pelet Oddelek za gozdno tehniko in ekonomiko Večna pot 2 1000 Ljubljana www.s4q.si in www.gozdis.si KAKOVOST PELETOV na slovenskem trgu 2018 Avtorji: Darja Kocjan,

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Predstavitev učinkovitega upravljanja z energijo in primeri dobrih praks v javnih stavbah Nova Gorica, 23.1.2019 Projekt CitiEnGov Tomaž Lozej, GOLEA Nova Gorica Energetski manager Agencija GOLEA opravlja

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Matjaž Česen Fouad Al Mansour Koliko je Slovenija do sedaj izboljšala energetsko učinkovitost in kam jo to uvršča v EU? Seminar:»Ali je Slovenija uspešna pri izvajanju ukrepov energetske učinkovitosti?«rcp-ijs,

Prikaži več

CT_JumpyVU_0417.indd

CT_JumpyVU_0417.indd CITROËN JUMPY TEHNIČNI PODATKI CITROËN JUMPY TEHNIČNI PODATKI April 2017 IZVEDENKE BlueHDi 95 BVM BlueHDi 95 S&S ETG6 BlueHDi 115 S&S BVM6 BlueHDi 120 S&S BVM6 BlueHDi 150 S&S BVM6 BlueHDi 180 S&S EAT6

Prikaži več

Microsoft Word - WP5 D15b infopackage supplement public buildings Slovenia.doc

Microsoft Word - WP5 D15b infopackage supplement public buildings Slovenia.doc ENERGETSKA IZKAZNICA KAKO SE NANJO PRIPRAVIMO Izkaznica na podlagi izmerjene rabe energije Energetske izkaznice za javne stavbe bodo predvidoma temeljile na izmerjeni rabi energije za delovanje stavbe.

Prikaži več

Tehnologija poročena z obliko. Grelnik je končno postal oblikovalski predmet in postaja junak novega domačega okolja. SELECTION 2016

Tehnologija poročena z obliko. Grelnik je končno postal oblikovalski predmet in postaja junak novega domačega okolja. SELECTION 2016 Tehnologija poročena z obliko. Grelnik je končno postal oblikovalski predmet in postaja junak novega domačega okolja. SELECTION 2016 Osa S vsebuje vse v 18 centimetrih. barva vašega stila Sprednje plošče

Prikaži več

Layout 1

Layout 1 Utekočinjeni naftni plin Vsebina in lastnosti UNP v jeklenki je mešanica utekočinjenih naftnih plinov (BUTAN C 4 H 10 PROPAN C 3 H 8 ). Mešanica je nestrupen, gorljiv plin, težji od zraka, ki pa je v določenem

Prikaži več

PelletsUnit ETA PU 7 do 15 kw Kotel na pelete za prijetno toplino enodružinske hiše Popolnost je naša strast.

PelletsUnit ETA PU 7 do 15 kw Kotel na pelete za prijetno toplino enodružinske hiše Popolnost je naša strast. PelletsUnit ETA PU 7 do 15 kw Kotel na pelete za prijetno toplino enodružinske hiše Popolnost je naša strast. www.eta.co.at OBMOČJA UPORABE Večdružinske hiše 15 kw 7 in 11 kw Enodružinske hiše ETA PelletsUnit

Prikaži več

Uredba o pravilih za pripravo napovedi položaja proizvodnih naprav na obnovljive vire energije in s soproizvodnjo toplote in električne energije z vis

Uredba o pravilih za pripravo napovedi položaja proizvodnih naprav na obnovljive vire energije in s soproizvodnjo toplote in električne energije z vis Predlog za javno obravnavo 22.1.2019 PREDLOG (EVA 2014-2430-0044) Na podlagi šestnajstega odstavka 372. člena Energetskega zakona (Uradni list RS, št. 17/14 in 81/15) izdaja Vlada Republike Slovenije U

Prikaži več

EKS - Priloga 1

EKS - Priloga 1 Langusova ulica 4, 1535 Ljubljana T: 01 478 80 00 F: 01 478 81 39 E: gp.mzi@gov.si www.mzi.gov.si PROJEKCIJA DOLGOROČNE ENERGETSKE BILANCE Povzetek strokovnih podlag za projekcijo dolgoročnih energetskih

Prikaži več

AZ_sredstva_katalog_140306

AZ_sredstva_katalog_140306 Sredstva za zaščito vseh vrst ogrevalnih Najboljša zmogljivost v ogrevalnih sistemih in zagotovitev popolne varnosti za uporabnika in okolje Praktični napotki za uporabo AZ sredstev Ogrevalni sistemi radiatorji

Prikaži več

Vsebina Energija pri gorenju notranja energija, entalpija, termokemijski račun, specifična toplota zgorevanja specifična požarna obremenitev

Vsebina Energija pri gorenju notranja energija, entalpija, termokemijski račun, specifična toplota zgorevanja specifična požarna obremenitev Vsebina Energija pri gorenju notranja energija, entalpija, termokemijski račun, specifična toplota zgorevanja specifična požarna obremenitev P i entropija, prosta entalpija spontani procesi, gorenje pri

Prikaži več

Delavnica_3_6_2015 [Združljivostni način]

Delavnica_3_6_2015 [Združljivostni način] KI Energija 2015 Škofja loka 3. junij 2015 Prof. dr. Sašo Medved vodja LOTZ vodja usposabljanja za pridobitev licence neodvisnega strokovnjaka za izdelavo EI LOTZ Laboratorij za okoljske tehnologije v

Prikaži več

Koristne informacije o podjetju Elektro Gorenjska, d. d.

Koristne informacije o podjetju Elektro Gorenjska, d. d. Koristne informacije o podjetju Elektro Gorenjska, d. d. Predstavitev podjetja Elektro Gorenjska, d. d., je podjetje za distribucijo električne energije, ki uporabnikom distribucijskega omrežja dnevno

Prikaži več

Spodbude za omilitev podnebnih sprememb

Spodbude za omilitev podnebnih sprememb mag. Karin Žvokelj Služba za razvojna sredstva Kohezijska sredstva in omilitev podnebnih sprememb cca. 160 mio EUR (cca 85 mio nepovratnih sredstev) prednostna naložba 1.2: 53,3 mio EUR (nepovratna sredstva:

Prikaži več

Peltonova turbina ima srednji premer 120 cm, vrti pa se s 750 vrtljaji na minuto

Peltonova turbina ima srednji premer 120 cm, vrti pa se s 750 vrtljaji na minuto V reki 1 s pretokom 46 m 3 /s je koncentracija onesnažila A 66,5 g/l in onesnažila B 360 g/l. V reko 1 se izliva zelo onesnažena reka 2 s pretokom 2400 l/s in koncentracijo onesnažila A 0,32 mg/l in onesnažila

Prikaži več

ecoterm toplotna črpalka PREPROSTA. UČINKOVITA. ZANESLJIVA

ecoterm toplotna črpalka PREPROSTA. UČINKOVITA. ZANESLJIVA ecoterm toplotna črpalka PREPROSTA. UČINKOVITA. ZANESLJIVA 2 ECOTERM Inovativen pristop ter uporaba edinstvene tehnologije v svetu toplotnih črpalk omogočata vrsto uporabnih prednosti, ki jih nudi toplotna

Prikaži več

TLAK PLOŠČINA 1. Zapiši oznako in enoto za ploščino. 2. Zapiši pretvornik pri ploščini in po velikosti zapiši enote od mm 2 do km Nariši skico z

TLAK PLOŠČINA 1. Zapiši oznako in enoto za ploščino. 2. Zapiši pretvornik pri ploščini in po velikosti zapiši enote od mm 2 do km Nariši skico z TLAK PLOŠČINA 1. Zapiši oznako in enoto za ploščino. 2. Zapiši pretvornik pri ploščini in po velikosti zapiši enote od mm 2 do km 2. 3. Nariši skico za kvadrat in zapiši, kako bi izračunal ploščino kvadrata.

Prikaži več

PelletsCompact ETA PC 20 do 105 kw Majhen a močan kotel na pelete za večje stavbe Popolnost je naša strast.

PelletsCompact ETA PC 20 do 105 kw Majhen a močan kotel na pelete za večje stavbe Popolnost je naša strast. PelletsCompact ETA PC 20 do 105 kw Majhen a močan kotel na pelete za večje stavbe Popolnost je naša strast. www.eta.co.at OBMOČJA UPORABE Večdružinske hiše Velike enodružinske hiše 20/25 kw 25/32 kw Majhen

Prikaži več

Gospodarjenje z energijo

Gospodarjenje z energijo 1 Alternativne delovne snovi A Uvod Vir toplote za delovne krožne procese je običajno zgorevanje fosilnih goriv ali jedrska reakcija, pri katerih so na razpolago relativno visoke temperature, s tem pa

Prikaži več

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke SOLARNI SISTEMI ZA OGREVANJE IN PRIPRAVO TOPLE VODE V NEH IN PH Pri nizkoenergijskih hišah (NEH) in pasivnih hišah (PH) so sistemi za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode (PTV) nadgrajeni s solarnimi

Prikaži več

Microsoft Word - en zasnova MOK koncno porocilo1.doc

Microsoft Word - en zasnova MOK koncno porocilo1.doc Pot na Lisice 7, 4260 Bled, Slovenija marketing@el-tec-mulej.si Tel.: +386 (0) 4 575 30 00 Fax.: +386 (0) 4 575 30 00 www.el-tec-mulej.si LOKALNI ENERGETSKI KONCEPT MESTNE OBČINE KRANJ KONČNO POROČILO

Prikaži več

Analiza OVE Gorenjska

Analiza OVE Gorenjska Analiza stanja, potreb, želja lokalnega prebivalstva na področju obnovljivih virov energije in učinkovite rabe energije v gorenjski regiji Operacija: Low Carbon Economy Region - LoCaRe Podprojekt: Local

Prikaži več

Predlagatelj: MARJAN POLJŠAK ŽUPAN OBČINE AJDOVŠČINA Datum: OBČINSKI SVET OBČINE AJDOVŠČINA ZADEVA: NAMERA ZA OBLIKOVANJE IN IZGRADNJO SIST

Predlagatelj: MARJAN POLJŠAK ŽUPAN OBČINE AJDOVŠČINA Datum: OBČINSKI SVET OBČINE AJDOVŠČINA ZADEVA: NAMERA ZA OBLIKOVANJE IN IZGRADNJO SIST Predlagatelj: MARJAN POLJŠAK ŽUPAN OBČINE AJDOVŠČINA Datum: 05.07.2012 OBČINSKI SVET OBČINE AJDOVŠČINA ZADEVA: NAMERA ZA OBLIKOVANJE IN IZGRADNJO SISTEMA DALJINSKEGA OGREVANJA GRADIVO PRIPRAVIL: Uprava

Prikaži več

VIESMANN VITOMAX 300-LW Toplotna moč 8,0 do 20,0 MW Podatkovni list VITOMAX 300-LW Tip M84A Nizkotlačni toplovodni kotel V izvedbi Low-NO x Certificir

VIESMANN VITOMAX 300-LW Toplotna moč 8,0 do 20,0 MW Podatkovni list VITOMAX 300-LW Tip M84A Nizkotlačni toplovodni kotel V izvedbi Low-NO x Certificir VIESMANN VITOMAX 300-LW Toplotna moč 8,0 do 20,0 MW Podatkovni list VITOMAX 300-LW Tip M84A Nizkotlačni toplovodni kotel V izvedbi Low-NO x Certificiranje po Direktivi o plinskih napravah, za dopustne

Prikaži več