Microsoft Word - mlecnost_koze_2018_final.doc

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Microsoft Word - mlecnost_koze_2018_final.doc"

Transkripcija

1 Oddelek za zootehniko Jamnikarjeva 101, 1000 Ljubljana Slovenija telefon: fax: Druga priznana organizacija pri reji drobnice MLEČNOST KOZ V KONTROLIRANIH TROPIH V SLOVENIJI V LETU 2018 Pripravili: Polonca ZAJC, dipl. inž. zoot. viš. pred. dr. Angela CIVIDINI doc. dr. Mojca SIMČIČ - vodja programa Domžale, januar 2019

2 2 Pri pripravi poročila so sodelovali tudi: UL, BF, Oddelek za zootehniko, Groblje 3, 1230 Domžale Dušan Birtič, inž. kmet. Domen Drašler, dipl. inž. zoot. Neda Vujasinović, mag. inž. zoot.

3 3 1 KONTROLA MLEČNOSTI 1.1 ZBIRANJE PODATKOV Na osnovi zbranih podatkov pri posameznih kontrolah mlečnosti v tropih, ki so vključeni v kontrolo porekla in proizvodnje (rejski program), se računa mlečnost koz v laktaciji v Sloveniji. Kontrola mlečnosti se opravlja po ICAR-jevi metodi AT4. Metoda določa, da se kontrola mlečnosti izvaja pri vseh kozah v tropu. Prvo kontrolo mlečnosti opravi kontrolor čimprej po odstavitvi kozličev, vendar najkasneje 52. dan. Kontrola mlečnosti se ne opravlja, če mladič še sesa. Datum začetka molže zapiše kontrolor ob prvi kontroli (za cel trop ali za posamezno kozo). V kolikor datum ni znan, se za datum začetka molže določi 5 dni pred prvo kontrolo mlečnosti. Kontrola mlečnosti se opravlja enkrat mesečno v intervalu od 28 do 34 dni in traja do konca laktacije. Pri metodi AT4 je potrebno živali kontrolirati izmenično, enkrat pri jutranji, naslednjič pri večerni molži ali obratno. Kontrolor namolzeno količino mleka izmeri (na 40 g oziroma ml natančno) in vzame vzorce mleka od vsake koze posebej. Pri kozah se opravi najmanj pet zaporednih mlečnih kontrol (pri tem se ne sme izpustiti nobene kontrole mlečnosti). V primeru odsotnosti ali bolezni se lahko izpusti ena kontrola mlečnosti za cel trop, vendar interval med dvema zaporednima kontrolama ne sme presegati 70 dni. Ena kontrola se lahko izpusti tudi za posamezno žival, vendar je potrebno navesti vzrok (bolezen, poškodba). Dovoljeno je, da enkrat manjkajo rezultati analize mleka. Pri vsaki kontroli kontrolor izpolni»zapisnik o odvzemu in analizah mleka«in zapiše naslednje podatke: podatki o rejcu, datum in uro kontrole, vrsto živali (ovca ali koza), rodovniško številko živali in ime živali, količino mleka zjutraj oz. zvečer v mililitrih, pogostost molže na dan (enkrat ali dvakrat) ter kraj molže oziroma KMG-MID, če se le-ta opravlja na planini. Na dan kontrole ali najkasneje naslednji dan kontrolor pošlje vzorce mleka s priloženim Zapisnikom o odvzemu in analizah vzorcev mleka v Laboratorij za mleko pri KGZ Nova Gorica. Kontrolor pred pošiljanjem poskrbi, da so vzorci mleka primerno označeni s črtno kodo in primerno pripravljeni za transport (dodatek konzervansa, skladiščenje pri temperaturi od 0 C do 6 C). Po prevzemu vzorcev mleka v Laboratoriju za mleko pri KGZ Nova Gorica so vzorci analizirani najkasneje v 12 urah, razen v primeru izjemnih okoliščin. Po opravljenih analizah vzorcev mleka v laboratoriju za mleko, se rezultati vsebnosti v mleku vsebnost mlečne maščobe (v %), vsebnost mlečnih beljakovin (v %) in vsebnost laktoze (v %) priložijo k Zapisniku o odvzemu in analizah vzorcev mleka in so arhivirani v Laboratoriju za mleko Nova Gorica. V kolikor je bilo v vzorcu mleka določeno tudi: število somatskih celic (*1000) vsebnost sečnine (uree) v mleku (mg/100ml)

4 4 se rezultate le-teh priloži zraven. Preslikan originalni obrazec»zapisnik o odvzemu in analizah mleka«s podatki o kontroli mlečnosti in rezultati analiz vzorcev mleka ovc prihajajo na Biotehniško fakulteto, Oddelek za zootehniko, izključno preko elektronske pošte, neposredno iz Laboratorija za mleko, KGZ Nova Gorica. Ob presušitvi oziroma ob koncu molže kontrolor sporoči datum konca molže za posamezno kozo ali cel trop. V kolikor točen datum ni poznan, se datumu zadnje kontrole prišteje 14 dni in se ta dan upošteva kot dan konca molže. Vsaka koza mora imeti opravljene vsaj tri kontrole mlečnosti, da lahko izračunamo količino mleka v laktaciji.

5 5 1.2 IZRAČUN KOLIČINE MLEKA V LAKTACIJI V analizo mlečnosti za leto 2018 so bile vključene vse koze, ki so v času med in zaključile z laktacijo, ne glede na to ali je bila jaritev pred Dolžina laktacije je število dni med datumom jaritve in datumom konca molže (presušitve). V primeru sesanja je dolžina laktacije sestavljena iz obdobja sesanja in molže. Jaritev Odstavitev Presušitev Sesanje Molža Količina posesanega mleka Za izračun količine mleka v laktaciji se upošteva količina namolzenega mleka in količina mleka, ki ga posesajo mladiči. Za oceno količine posesanega mleka, potrebujemo: rojstno maso in telesno maso mladičev ob odstavitvi. Pri tem je ocena količine posesanega mleka enaka: količina posesanega mleka = (masa ob odstavitvi rojstna masa) * 10 V primeru, da rojstna masa mladičev ni znana, jo ocenimo na podlagi števila rojenih mladičev v gnezdu, kot je prikazano v spodnji preglednici. Če ni poznana telesna masa ob odstavitvi mladičev, se za količino posesanega mleka predpostavi 100 kilogramov na gnezdo. Število rojenih mladičev Ocenjena rojstna masa (kg) ,5 3 2, Količina namolzenega mleka Količina namolzenega mleka se izračuna iz podatkov pridobljenih pri posameznih kontrolah mlečnosti. Ker se pri metodi AT4 kontrola mlečnosti opravlja le enkrat na dan kontrole, in sicer izmenično pri jutranji oziroma večerni molži tekom laktacije, se izmerjena količina mleka pri posamezni živali pomnoži z 2, razen v primerih, kadar gre za molžo samo 1x dnevno. Količino namolzenega mleka izračunamo po Fleischmannovi interpolacijski metodi, ki jo predpisuje ICAR: količina namolzenega mleka = (I0 * M1 + I1 * (M1 + M2) / In * Mn) / 1000, kjer je: I 0 interval od začetka molže do 1. kontrole, M 1, M 2,, M n količina mleka ob n.-ti zaporedni kontroli, I 1, I 2,, I n interval med dvema zaporednima kontrolama in interval med zadnjo kontrolo in koncem molže. I n

6 6 Vsebnosti in količina maščobe, beljakovin in laktoze Vsebnosti maščobe, beljakovin in laktoze se določijo v laboratoriju z analizo vzorcev mleka. Količina maščobe, beljakovin in laktoze se izračuna na podlagi laboratorijsko določenih vsebnosti v mleku in količine namolzenega mleka na dan kontrole mlečnosti. Količino maščobe, beljakovin in laktoze v laktaciji izračunamo po Fleischmannovi interpolacijski metodi, podobno kot za količino namolzenega mleka. Vsebnost suhe snovi Vsebnost suhe snovi je seštevek vsebnosti maščobe, beljakovin in laktoze, kadar imamo znane vse tri vrednosti. Če ena od naštetih vrednosti manjka, vsebnosti suhe snovi ne izračunamo. 1.3 ŽIVALI, KI SO VKLJUČENE V IZRAČUN POVPREČNE MLEČNOSTI IN POVPREČNIH VSEBNOSTI PO ZAVODIH, PASMAH IN SKUPAJ Na laktacijskih zaključkih po posameznih živalih v določenem tropu so izpisane vse živali v tropu in njihova mlečnost v preteklem letu. Z znaki!,* ali - so označene živali, katerih laktacije imenujemo neveljavne. Živali z neveljavnimi laktacijami niso vključene v izračun povprečne mlečnosti obravnavane skupine. Merila za vključitev v izračun povprečij so naslednja: - žival mora imeti najmanj tri kontrole mlečnosti v laktaciji; tiste, ki imajo manj kot tri kontrole, so označene s klicajem (!), - interval od odstavitve oz. začetka molže do prve kontrole ne sme biti daljši od 52 dni; živali z daljšim intervalom so označene z zvezdico (*), - presledek med dvema zaporednima kontrolama ne sme biti daljši od 70 dni (2x35 dni); živali, ki imajo presledke daljše od navedenih, so prav tako označene z zvezdico (*), - manjkajo rezultati analiz mleka (maščobe, beljakovine, laktoza); te živali imajo na mestih za maščobe, beljakovine, laktozo in suho snov izpisane ničle in minus (0,0,-,-).

7 7 2 REZULTATI MLEČNOSTI KOZ V LETU 2018 V letu 2018 je bila v kontroli porekla in proizvodnje (rejskem programu) med mlečnimi pasmami koz najbolj zastopana slovenska srnasta koza (46,67 %), sledila ji je slovenska sanska koza (35,79%) ter drežniška koza (15,61 %), ki jo redijo v mlečnih rejah 15,61 %, kar je prikazano na sliki 1. Slika 1: Pasemska sestava koz vključenih v kontrolo porekla in proizvodnje v letu 2018 V letu 2018 je bilo v kontroli porekla in proizvodnje 124 tropov (rejcev) koz. Število tropov in število živali glede na usmeritev (mlečna ali mesna) po posameznih kmetijsko gozdarskih zavodih sta prikazani v preglednici 1. Preglednica 1: Število tropov in število koz v kontroli porekla in proizvodnje po zavodih in usmeritvi v letu 2018 ŠTEVILO REJCEV ŠTEVILO ŽIVALI ZAVOD Mlečna Mesna Mlečna Mesna usmeritev usmeritev usmeritev usmeritev Murska Sobota Ptuj Celje Kranj Ljubljana Nova Gorica Novo mesto Skupaj Skupaj *stalež kadarkoli/tekoče leto/z izločenimi rejci - zajete tudi mlečne in mesne križanke V letu 2018 je bilo v kontrolo porekla in proizvodnje vključenih 40 tropov za prirejo mleka, v katerih so redili 2389 koz (Preglednica 1). V tem času je bilo obračunanih in veljavnih 850 laktacijskih zaključkov za koze (Preglednica 2).

8 8 Preglednica 2: Število koz z veljavnimi laktacijskimi zaključki v letu 2017 in v letu 2018 Pasma Število veljavnih laktacijskih zaključkov Leto Slovenska srnasta koza Slovenska sanska koza Drežniška koza mlečne reje Mlečne križanke Skupaj Koze, ki so imele opravljene najmanj 3 zaporedne kontrole v laktaciji in med zaporednimi kontrolami niso imele presledkov daljših od 70 dni oziroma interval od odstavitve ali začetka molže do prve kontrole ni bil daljši od 52 dni, so bile zajete v izračun veljavnih laktacijskih zaključkov. Koze z veljavnimi laktacijskimi zaključki so bile vključene v izračun povprečne mlečnosti v laktaciji in vsebnosti mleka v tropu in po pasmah za vse kontrolirane trope v Sloveniji. V letu 2018 je bilo največ laktacijskih zaključkov izračunanih pri slovenski srnasti kozi (Preglednica 2), ki je v kontroli porekla in proizvodnje zastopana v največjem številu izmed mlečnih pasem koz. V Preglednici 3 prikazujemo povprečne rezultate mlečnosti koz v laktaciji, ki so v letu 2018 zaključile laktacijo glede na pasmo koz. V povprečju je bilo največ kontrol mlečnosti opravljenih pri slovenski srnasti kozi, ki je imela tudi najdaljšo laktacijo (243 dni). Največjo skupno količino mleka v laktaciji (posesano + namolzeno mleko) je imela slovenska sanska koza (503 kg), sledili sta ji slovenska srnasta koza (458 kg) in drežniška koza (362 kg). Tudi namolzena količina mleka je bila največja pri slovenski sanski kozi. Najvišjo vsebnost maščobe in beljakovin v mleku je imela avtohtona drežniška koza, kar je pričakovano, saj je bila količina mleka v laktaciji pri tej pasmi najmanjša. Preglednica 3: Povprečna količina mleka v laktaciji in vsebnosti v mleku po pasmah koz v letu 2018 Pasma Št. koz Zap. jaritev Št. kontrol Količina mleka v laktaciji (kg) Maščoba Beljakovine Laktoza Suha snov Dolžina laktacije Skupaj Posesano Namolzeno kg % kg % % % dni Slovenska sanska koza Slovenska srnasta koza 179 3,4 5, ,4 3,3 14,6 2,9 4,3 10, ,3 6, ,4 3,1 14,2 3,1 4,4 10,6 243 Drežniška koza 144 3,9 5, ,0 4,2 12,3 3,4 4,4 12,0 207 Skupaj/Povprečje 830 3,5 5, ,3 3,5 13,7 4,4 4,4 11,0 224

9 9 2.1 PRIMERJAVA MED TROPI Rezultati mlečnosti v laktaciji koz pri posameznih rejcih so prikazani na slikah od 2 do 7. Za lažjo primerjavo so prikazani rezultati za zadnjih pet let. Na spodnjih slikah smo se osredotočili na količino namolzenega mleka. V letu 2018 se je kontrola mlečnosti opravljala v 33 tropih; v 5 tropih se kontrola mlečnosti zaradi različnih vzrokov ni opravljala. Štirje tropi imajo izredno mlečno vztrajnost tako, da laktacija do konca leta 2018 še ni bila zaključena. Pri slovenski srnasti kozi je bilo izračunanih 507 veljavnih laktacijskih zaključkov, pri slovenski sanski kozi 179 in 144 pri mlečnem tipu drežniške koze Primerjava povprečne količine namolzenega mleka med tropi koz Na slikah od 2 do 7 smo trope razvrstili glede na pasmo koz. Če rejec redi več različnih pasem koz, so rezultati mlečnosti koz prikazani na več slikah, glede na posamezno pasmo, ki jo redi. Za boljšo primerjavo so prikazani podatki za zadnjih pet let. Največ mleka je tudi to leto pri kozah slovenske sanske pasme v povprečju namolzel rejec (slika 2), in sicer 844 kg s 3,1 % maščobe, 3,1 % beljakovin in 4,5 % laktoze. Slika 2: Primerjava količine namolzenega mleka med tropi slovenske sanske koze v zadnjih petih letih Med rejci, ki redijo drežniško kozo v mlečnem tipu je največ mleka namolzel rejec (slika 3); 815 kg mleka s 3,8 % maščob, 3,7 % beljakovin in 4,6 % laktoze.

10 10 Slika 3: Primerjava količine namolzenega mleka med tropi drežniške koze v zadnjih petih letih Izmed rejcev slovenske srnaste koze, je največ mleka v letu 2018 namolzel rejec (slika 4), in sicer 563 kg mleka. Mleko je v povprečju vsebovalo 2,6 % maščobe, 2,8 % beljakovin in 4,3 % laktoze. Slika 4: Primerjava količine namolzenega mleka med tropi slovenske srnaste koze v zadnjih petih letih

11 Primerjava povprečne vsebnosti maščobe v mleku med tropi koz Za rejce, ki predelujejo mleko v različne mlečne izdelke, je vsebnost maščobe v mleku zelo pomembna. Na vsebnosti v mleku vplivajo poleg genetskih in fizioloških tudi okoljski dejavniki (prehrana, klimatske razmere, letni čas). Laktacijsko obdobje samo tudi vpliva na sestavo mleka, zato rejci prilagajajo tehnologijo predelave mleka razlikam v sestavi mleka na začetku, v sredini in na koncu laktacije. Na slikah 5, 6 in 7 je prikazana vsebnost maščobe v mleku koz v zadnjih petih letih v posameznih tropih glede na pasmo koz. Rejci, ki redijo različne pasme koz, imajo rezultate na več slikah. Med rejci slovenske sanske koze je rejec v tem letu dosegel največjo povprečno vsebnost maščobe v mleku (3,7 %), kar je razvidno iz slike 5. Slika 5: Primerjava vsebnosti maščobe v mleku med tropi slovenske sanske koze v zadnjih petih letih Med rejci, ki redijo drežniško kozo v mlečnem tipu, je največjo povprečno vsebnost maščobe v mleku dosegel rejec (4,9 %), kar je prikazano na sliki 6. Za drežniško kozo je značilno, da ima višjo vsebnost maščobe v mleku.

12 12 Slika 6: Primerjava vsebnosti maščobe v mleku v tropih drežniške koze v zadnjih petih letih Največjo povprečno vsebnost maščobe v mleku koz med rejci, ki redijo slovensko srnasto kozo, je dosegel rejec (4,4 %), kar je prikazano na sliki 7. Slika 7: Primerjava vsebnosti maščobe v mleku v tropih slovenske srnaste koze v zadnjih petih letih 2.2 POVPREČNA MLEČNOST KOZ PO LETIH IN PO PASMAH Za izračun povprečne količine mleka v laktaciji in vsebnosti v njem, smo vključili podatke o kontroli mlečnosti vseh koz, ki so v zadnjih desetih letih imele veljavne laktacijske zaključke. Povprečno količino mleka v laktaciji za vse pasme skupaj v zadnjih desetih letih prikazujemo na sliki 8. Povprečno količino mleka v laktaciji po pasmah in povprečno vsebnost maščobe v mleku v letu 2018 prikazujemo na sliki 9. Slika 10 prikazuje povprečne vsebnosti maščobe in beljakovin v kozjem mleku v zadnjih desetih letih. V letu 2018 se je v primerjavi z letom 2017 povprečna prirejena količina mleka v laktaciji nekoliko zmanjšala in v povprečju dosegla 452 kg (slika 8). Na razlike v količini mleka vpliva več dejavnikov. Velik vpliv lahko pripišemo okoljskim dejavnikom, kot so vpliv sezone, vpliv rejca oziroma tehnologije reje in prehrane ter zdravstvenega stanja živali. Prav tako

13 13 moramo upoštevati, da imajo nekatere koze zelo dolgo mlečno vztrajnost in laktacije v letu 2018 še niso zaključile. Slika 8: Povprečna skupna količina mleka in povprečna vsebnost maščobe v mleku koz v zadnjih desetih letih V letu 2018 je bila povprečna količina mleka v laktaciji pri slovenski srnasti kozi za 45 kg večja v primerjavi s slovensko sansko kozo (slika 9) in za 142 kg večja v primerjavi z drežniško kozo (mlečne reje). Največjo povprečno vsebnost maščobe v mleku je dosegla drežniška koza (4,2 %), kar prikazuje slika 9. Slika 9: Povprečna skupna količina mleka in povprečna vsebnost maščobe v mleku po pasmah koz v letu 2018

14 14 Slika 10: Povprečna vsebnost maščobe in beljakovin v kozjem mleku v zadnjih desetih letih Na sliki 10 vidimo, da je povprečna vsebnost maščobe od leta 2013 do 2017 ostala na enaki ravni, v letu 2018 pa se je povečala za 0,1 % in dosegla enako raven kot pred letom Od leta 2012 do 2016 je vsebnost beljakovin stagnirala, vendar se je v zadnjih dveh letih povečala (za 0,1 %). 3 ZAKLJUČEK Vsi rejci, ki so v letu 2018 s svojim tropom sodelovali v rejskem programu in v okviru le-tega v kontroli porekla in proizvodnje, so prejeli podatke o mlečnosti koz v tropu. Za lažjo primerjavo so prejeli tudi podatek o povprečni mlečnosti vseh koz v laktaciji in o povprečnih vsebnostih v mleku po posameznih pasmah koz v Sloveniji.

Pasma:

Pasma: Biotehniška fakulteta Oddelek za zootehniko Groblje 3 SI-1230 DOMŽALE Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano Dunajska 22 SI-1000 LJUBLJANA Rodica, 30.1.2019 Spremljanje izvajanja potrjenega rejskega

Prikaži več

Microsoft Word - ZAKLJUČNO POROČILO-OBRAZEC HRANA_ _MS.docx

Microsoft Word - ZAKLJUČNO POROČILO-OBRAZEC HRANA_ _MS.docx ZAKLJUČNO POROČILO O REZULTATIH OPRAVLJENEGA RAZISKOVALNEGA DELA NA PROJEKTU V OKVIRU CILJNEGA RAZISKOVALNEGA PROGRAMA (CRP)»ZAGOTOVIMO.SI HRANO ZA JUTRI«2011 2020«I. Predstavitev osnovnih podatkov raziskovalnega

Prikaži več

Primer dobre prakse Milan Kalčič Društvo rejcev drobnice Zgornje Posočje

Primer dobre prakse   Milan Kalčič  Društvo rejcev drobnice Zgornje Posočje Primer dobre prakse Milan Kalčič Društvo rejcev drobnice Zgornje Posočje Vir: arhiv DRDZP Foto: Klavdija Kancler Društvo rejcev drobnice Zgornjega Posočja (DRDZP) ustanovljeno 1998. Namen: Združevanje

Prikaži več

Predstavitev projekta

Predstavitev projekta Emisije toplogrednih plinov v kmetijstvu Emisije TGP v govedoreji Jože Verbič, Janez Jeretina, Tomaž Perpar Kmetijski inštitut Slovenije CRP V4-1816 Zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov in amonijaka

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - Spletno orodje \(KOKRA\) za ra\350unanje obrokov za krave molznice [Samo za branje] [Zdru\236ljivostni na\350in])

(Microsoft PowerPoint - Spletno orodje \(KOKRA\) za ra\350unanje obrokov za krave molznice [Samo za branje] [Zdru\236ljivostni na\350in]) Spletno orodje (KOKRA) za računanje obrokov za krave molznice Drago BABNIK, Jože VERBIČ, Tomaž ŽNIDARŠIČ, Janez JERETINA, Janez JENKO, Tomaž PERPAR, Boris IVANOVIČ Interaktivni spletni program za načrtovanje

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 USPOSABLJANJE KMETOV ZA UKREP DOBROBIT ŽIVALI IZ PRP 2014-2020 NA PODROČJU GOVEDOREJE ZA LETO 2017 Izpolnjevanje zahtev in pogojev pri izvajanju Ukrepa DŽ-govedo Alberta Zorko KGZS, Anja Mežan KGZS KGZ-NM

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 USPOSABLJANJE KMETOV ZA UKREP DOBROBIT ŽIVALI IZ PRP 2014-2020 NA PODROČJU DROBNICE ZA LETO 2018 Izpolnjevanje zahtev in pogojev pri izvajanju Ukrepa DŽ-DROBNICA Mag. Marjeta Ženko KGZS KGZ CE Splošni

Prikaži več

POVEZOVANJE REJCEV DROBNICE NA OBMOČJU LAS POVEZOVANJE REJCEV DROBNICE NA OBMOČJU LAS Meso drobnice priložnost in izziv 1

POVEZOVANJE REJCEV DROBNICE NA OBMOČJU LAS POVEZOVANJE REJCEV DROBNICE NA OBMOČJU LAS Meso drobnice priložnost in izziv 1 POVEZOVANJE REJCEV DROBNICE NA OBMOČJU LAS POVEZOVANJE REJCEV DROBNICE NA OBMOČJU LAS 1 Dokument Povezovanje rejcev drobnice na območju LAS je nastal v okviru LEADER projekta Ugotovitev stanja rejcev drobnice

Prikaži več

Stran 9628 / Št. 64 / Uradni list Republike Slovenije PRILOGA: OBRAZCI ZA SPOROČANJE V EVIDENCO ORGANIZACIJ PROIZVAJALCEV, ZDRUŽENJ ORGANI

Stran 9628 / Št. 64 / Uradni list Republike Slovenije PRILOGA: OBRAZCI ZA SPOROČANJE V EVIDENCO ORGANIZACIJ PROIZVAJALCEV, ZDRUŽENJ ORGANI Stran 9628 / Št. 64 / 28. 9. 2018 PRILOGA: OBRAZCI ZA SPOROČANJE V EVIDENCO ORGANIZACIJ PROIZVAJALCEV, ZDRUŽENJ ORGANIZACIJ PROIZVAJALCEV IN SKUPIN PROIZVAJALCEV ZA SKUPNO TRŽENJE I. ORGANIZACIJA PROIZVAJALCEV

Prikaži več

Na podlagi 10. in 12. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12 in 90/12 ZdZPVHVVR, 26/14 in 32/15) izdaja Vlada Republike Slovenije

Na podlagi 10. in 12. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12 in 90/12 ZdZPVHVVR, 26/14 in 32/15) izdaja Vlada Republike Slovenije Na podlagi 10. in 12. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12 in 90/12 ZdZPVHVVR, 26/14 in 32/15) izdaja Vlada Republike Slovenije U R E D B O o ukrepu dobrobit živali iz Programa razvoja

Prikaži več

Microsoft Word - AGRA_2018_zaključno porocilo_ avtohtone_pasme.docx

Microsoft Word - AGRA_2018_zaključno porocilo_ avtohtone_pasme.docx Ozaveščanje javnosti o slovenskih avtohtonih pasmah domačih živali in njihovi uporabi ter izdelkih prispeva k trajnejšemu ohranjanju pasem Na 56. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni

Prikaži več

Avstrija ekskurzija

Avstrija ekskurzija Šmihelska cesta 14, 8000 Novo mesto tel.: (07) 373-05-70, fax: (07) 373-05-90 E-pošta: kss.oddelek-nm@gov.si www.kmetijskizavod-nm.si Datum: 16.1. 2013 Poročilo o strokovni ekskurziji v Avstrijo V decembru

Prikaži več

Številka:

Številka: apple REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana T: 01 478 90 00 F: 01 478 90 21 E: gp.mkgp@gov.si www.mkgp.gov.si Številka: 007-16/2016 Ljubljana,

Prikaži več

Microsoft Word - AGRA_2017_zaključno porocilo_ avtohtone_pasme.docx

Microsoft Word - AGRA_2017_zaključno porocilo_ avtohtone_pasme.docx Ozaveščanje javnosti o slovenskih avtohtonih pasmah domačih živali in njihovi uporabni vrednosti prispeva k njihovemu ohranjanju Na 55. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu v Gornji Radgoni AGRA 2017,

Prikaži več

SIQHA Slovensko Združenje Quarter Konja, PRAVILNIK ZA IZVEDBO REJSKEGA OCENJEVANJA POD OKRILJEM SIQHA IN AQHA 1. Člen Uvod

SIQHA Slovensko Združenje Quarter Konja,   PRAVILNIK ZA IZVEDBO REJSKEGA OCENJEVANJA POD OKRILJEM SIQHA IN AQHA 1. Člen Uvod PRAVILNIK ZA IZVEDBO REJSKEGA OCENJEVANJA POD OKRILJEM SIQHA IN AQHA 1. Člen Uvodne določbe Za zagotavljanje rejskega napredka se izvajajo ukrepi iz rejskih programov za pasme ameriški quarter konj, ameriški

Prikaži več

Predlog stališča Republike Slovenije

Predlog stališča Republike Slovenije Program cepljenja proti bolezni modrikastega jezika (BTV 4) v letu 2017 Sestanek VA in OU, Ljubljana, 15. november 2016 Vsebina Situacija glede BT v Sloveniji in EU Program cepljenja Tehnična podpora izvedbi

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI

UNIVERZA V LJUBLJANI UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO Ervin LEBAR VPLIV LASTNOSTI NOG NA GOSPODARNOST PRIREJE MLEKA PRI LISASTI PASMI GOVED DIPLOMSKO DELO Visokošolski strokovni študij EFFECT

Prikaži več

Številka:

Številka: OSNUTEK 5. 11. 2015 Na podlagi 10. in 12. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12 in 90/12 ZdZPVHVVR, 26/14 in 32/15) izdaja Vlada Republike Slovenije U R E D B O o ukrepu Dobrobit

Prikaži več

KME-DEC SEZNAM VPRAŠANJ IN NAVODILA, KI VAM BODO V POMOČ PRI TELEFONSKEM ANKETIRANJU ZA LETNO STATISTIČNO RAZISKOVANJE ŽIVINOREJE IN POSEJANIH POVRŠIN

KME-DEC SEZNAM VPRAŠANJ IN NAVODILA, KI VAM BODO V POMOČ PRI TELEFONSKEM ANKETIRANJU ZA LETNO STATISTIČNO RAZISKOVANJE ŽIVINOREJE IN POSEJANIH POVRŠIN KME-DEC SEZNAM VPRAŠANJ IN NAVODILA, KI VAM BODO V POMOČ PRI TELEFONSKEM ANKETIRANJU ZA LETNO STATISTIČNO RAZISKOVANJE ŽIVINOREJE IN POSEJANIH POVRŠIN V JESENSKI SETVI, DECEMBER 2013 Namen statističnega

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI

UNIVERZA V LJUBLJANI UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO Miha ŠTULAR VPLIV TELESNE KONDICIJE KRAV MOLZNIC PO TELITVI NA MLEČNOST, ZDRAVSTVENO STANJE IN TRAJANJE POPORODNEGA PREMORA DIPLOMSKO DELO

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO Sašo KOSTRIC POSTAVITEV ARK KMETIJ V SLOVENIJI MAGISTRSKO DELO Magistrski študij 2. s

UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO Sašo KOSTRIC POSTAVITEV ARK KMETIJ V SLOVENIJI MAGISTRSKO DELO Magistrski študij 2. s UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO Sašo KOSTRIC POSTAVITEV ARK KMETIJ V SLOVENIJI MAGISTRSKO DELO Magistrski študij 2. stopnja Ljubljana, 2015 UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA

Prikaži več

REZULTATI KONTROLE PRIREJE MLEKA IN MESA Slovenija 2017 Results of Dairy and Beef Recording Slovenia 2017 KMETIJSKI INŠTITUT SLOVENIJE Druga priznana

REZULTATI KONTROLE PRIREJE MLEKA IN MESA Slovenija 2017 Results of Dairy and Beef Recording Slovenia 2017 KMETIJSKI INŠTITUT SLOVENIJE Druga priznana REZULTATI KONTROLE PRIREJE MLEKA IN MESA Slovenija 2017 Results of Dairy and Beef Recording Slovenia 2017 KMETIJSKI INŠTITUT SLOVENIJE Druga priznana organizacija v govedoreji Hacquetova ulica 17, Ljubljana

Prikaži več

Številka:

Številka: REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA OBRAMBO Vojkova cesta 55, 1000 Ljubljana T: 01 471 22 11 Številka: 430-65/2018-60 Datum: 24. 04. 2018 F: 01 471 29 78 E: glavna.pisarna@mors.si www.mors.si Na podlagi

Prikaži več

LaTeX slides

LaTeX slides Statistični modeli - interakcija - Milena Kovač 23. november 2007 Biometrija 2007/08 1 Število živorojenih pujskov Biometrija 2007/08 2 Sestavimo model! Vplivi: leto, farma Odvisna spremenljivka: število

Prikaži več

Naslov

Naslov Kriminaliteta v mestnih občinah v Republiki Sloveniji KATJA EMAN ROK HACIN 1 Uvod Meško (2016) kriminaliteto zločinstvenost ali hudodelstvo opredeli kot skupek ravnanj, ki napadajo ali ogrožajo tako temeljne

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI

UNIVERZA V LJUBLJANI UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO Anja HORVAT ANALIZA REZULTATOV MLEČNO PROFILNEGA TESTA NA OSNOVI TEDENSKO ODVZETIH BAZENSKIH VZORCEV MLEKA DIPLOMSKO DELO Univerzitetni

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI

UNIVERZA V LJUBLJANI UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO Bojana POROČNIK TRENDI V GOVEDOREJI NA OBMOČJU UPRAVNE ENOTE RADLJE OB DRAVI DIPLOMSKO DELO Univerzitetni študij TRENDS IN CATTLE PRODUCTION

Prikaži več

Pravilnost podatkov, navedenih v vlogi, bo

Pravilnost podatkov, navedenih v vlogi, bo Pravilnost podatkov, navedenih v vlogi, bo Šolsko leto: 2019/2020 preverila komisija za sprejem otrok v vrtec pri upravljavcih zbirk osebnih podatkov, ki Datum oddaje vloge: / jih vodijo v skladu z zakonom.

Prikaži več

Rejski program za prašiče Milena Kovač

Rejski program za prašiče Milena Kovač Rejski program za prašiče Milena Kovač Selekcijski program Opis sistema proizvodnje Postavitev selekcijskih ciljev Izbira pasem in selekcijske piramide ( w ) Izračun parametrov populacije in ekonomskih

Prikaži več

Porocilo I-1-2-5

Porocilo I-1-2-5 PROGRAM DELA INŠTITUTA ZA VODE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2007 Poročilo o delu za leto 2007 PROGRAMSKI SKLOP: NAČRT UPRAVLJANJA VODA NA VODNEM OBMOČJU DONAVE IN VODNEM OBMOČJU JADRANSKEGA MORJA PROJEKT:

Prikaži več

NAPOVEDOVANJE MLEČNOSTI MOLZNIC NA PODLAGI PRVIH MLEČNIH KONTROL

NAPOVEDOVANJE MLEČNOSTI MOLZNIC NA PODLAGI PRVIH MLEČNIH KONTROL NAPOVEDOVANJE MLEČNOSTI MOLZNIC NA PODLAGI PRVIH MLEČNIH KONTROL Janez JERETINA 1, UVOD Zaradi genetskega napredka, pa tudi zaradi izboljšanja rejskih razmer, se je povprečna mlečnost vseh krav v Sloveniji

Prikaži več

Številka: 58541/2018 Cenik storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja v Občini Šentrupert Cene so oblikovane v skladu z Ured

Številka: 58541/2018 Cenik storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja v Občini Šentrupert Cene so oblikovane v skladu z Ured Cenik storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja v Občini Šentrupert Cene so oblikovane v skladu z Uredbo o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih

Prikaži več

Potenciali lesne biomase v Sloveniji ter pomen kakovosti lesnih goriv

Potenciali lesne biomase v Sloveniji ter pomen kakovosti lesnih goriv Dr. Nike KRAJNC Potenciali lesne biomase v Sloveniji ter pomen kakovosti lesnih goriv Dejanski tržni potenciali lesa slabše kakovosti Podatki na nivoju občin so dostopni na: http://wcm.gozdis.si/ocene-potencialov-okroglega-lesa

Prikaži več

PZerak

PZerak UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO Polona ŽERAK VPLIV UVEDBE MOLŽE Z ROBOTOM NA KOLIČINO IN KAKOVOST MLEKA DIPLOMSKO DELO Univerzitetni študij Ljubljana, 2016 UNIVERZA V LJUBLJANI

Prikaži več

Zbornik predavanj in referatov 13. Slovenskega posvetovanje o varstvu rastlin z mednarodno udeležbo Rimske Toplice, marec 2017 VPLIV MEHANIČNEGA

Zbornik predavanj in referatov 13. Slovenskega posvetovanje o varstvu rastlin z mednarodno udeležbo Rimske Toplice, marec 2017 VPLIV MEHANIČNEGA VPLIV MEHANIČNEGA ODSTRANJEVANJA LISTJA NA ZMANJŠANJE INFEKCIJSKEGA POTENCIALA JABLANOVEGA ŠKRLUPA (Venturia inaequalis) Jože MIKLAVC 1, Boštjan MATKO 2, Miro MEŠL 3, Marjeta MIKLAVC 4, Biserka DONIK PURGAJ

Prikaži več

Poročilo o izvedeni nalogi Spremljanje kakovosti kopalne vode v Soboškem jezeru Evidenčna oznaka: 2141a-18/ / Naročnik: MESTNA

Poročilo o izvedeni nalogi Spremljanje kakovosti kopalne vode v Soboškem jezeru Evidenčna oznaka: 2141a-18/ / Naročnik: MESTNA Poročilo o izvedeni nalogi Evidenčna oznaka: 2141a-18/49640-19/93398 20.02.7774 MESTNA OBČINA MURSKA SOBOTA KARDOŠEVA ULICA 2 9000 Murska Sobota Izvajalci: Vodja naloge: Oddelek za okolje in zdravje Maribor

Prikaži več

Kondicija in prehrana plemenskih svinj Darja PREVALNIK 1, Peter PRIBOŽIČ 1, Janja URANKAR 2, Špela MALOVRH 2 Uvod Prašičereja kljub večletnemu upadanj

Kondicija in prehrana plemenskih svinj Darja PREVALNIK 1, Peter PRIBOŽIČ 1, Janja URANKAR 2, Špela MALOVRH 2 Uvod Prašičereja kljub večletnemu upadanj Kondicija in prehrana plemenskih svinj Darja PREVALNIK 1, Peter PRIBOŽIČ 1, Janja URANKAR 2, Špela MALOVRH 2 Uvod Prašičereja kljub večletnemu upadanju proizvodnje še vedno predstavlja drugo najpomembnejšo

Prikaži več

C(2017)4565/F1 - SL

C(2017)4565/F1 - SL EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 13.7.2017 C(2017) 4565 final DELEGIRANA UREDBA KOMISIJE (EU) / z dne 13.7.2017 o dopolnitvi Uredbe (EU) 2016/1012 Evropskega parlamenta in Sveta v zvezi z vsebino in obliko zootehniških

Prikaži več

Poročilo projekta št. C4.1, Vol. 2, Zvezek 8 Podnebno ogledalo 2019 Ukrep v središču Emisije v govedoreji Končno poročilo LIFE ClimatePath2050 (LIFE16

Poročilo projekta št. C4.1, Vol. 2, Zvezek 8 Podnebno ogledalo 2019 Ukrep v središču Emisije v govedoreji Končno poročilo LIFE ClimatePath2050 (LIFE16 Poročilo projekta št. C4.1, Vol. 2, Zvezek 8 Podnebno ogledalo 2019 Ukrep v središču Emisije v govedoreji Končno poročilo LIFE ClimatePath2050 (LIFE16 GIC/SI/000043) Poročilo Ukrep v središču Emisije v

Prikaži več

3. Preizkušanje domnev

3. Preizkušanje domnev 3. Preizkušanje domnev doc. dr. Miroslav Verbič miroslav.verbic@ef.uni-lj.si www.miroslav-verbic.si Ljubljana, februar 2014 3.1 Izračunavanje intervala zaupanja za vrednosti regresijskih koeficientov Motivacija

Prikaži več

Na podlagi 7.a člena Uredbe o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah (Uradni list RS, št. 46/04, 109/04, 84/05, 115/07, 32/08 odl. US, 96/08, 36/

Na podlagi 7.a člena Uredbe o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah (Uradni list RS, št. 46/04, 109/04, 84/05, 115/07, 32/08 odl. US, 96/08, 36/ Na podlagi 7.a člena Uredbe o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah (Uradni list RS, št. 46/04, 109/04, 84/05, 115/07, 32/08 odl. US, 96/08, 36/09, 102/11, 15/14 in 64/16) izdaja Vlada Republike

Prikaži več

Uradni list RS - 113/2009, Uredbeni del

Uradni list RS - 113/2009, Uredbeni del Digitally signed by Spela Munih Stanic DN: c=si, o=state-institutions, ou=web-certificates, ou=government, serialnumber=1235444814013, cn=spela Munih Stanic Reason: Direktorica Uradnega lista Republike

Prikaži več

(Microsoft Word - A-4_Tehni\350na podpora)

(Microsoft Word - A-4_Tehni\350na podpora) VLOGA NA JAVNI RAZPIS ZA OHRANJANJE IN RAZVOJ KMETIJSTVA IN PODEŽELJA V OBČINI MIREN-KOSTANJEVICA V LETU 2014 A-4. ZAGOTAVLJANJE TEHNIČNE PODPORE V KMETIJSKEM SEKTORJU UPRAVIČENEC Naziv Naslov Priimek

Prikaži več

PODATKI O DAVČNEM ZAVEZANCU PRILOGA 2 (ime in priimek) (davčna številka) (podatki o prebivališču: naselje, ulica, hišna številka) (elektronski naslov)

PODATKI O DAVČNEM ZAVEZANCU PRILOGA 2 (ime in priimek) (davčna številka) (podatki o prebivališču: naselje, ulica, hišna številka) (elektronski naslov) PODATKI O DAVČNEM ZAVEZANCU PRILOGA 2 (ime in priimek) (davčna številka) (podatki o prebivališču: naselje, ulica, hišna številka) (elektronski naslov) (poštna številka, ime pošte) (telefonska številka)

Prikaži več

Microsoft Word - padavine med1506in i.doc

Microsoft Word - padavine med1506in i.doc Ljubljana, 10. oktober 2014 Padavine med 15. junijem in 15. septembrom 2014 Poletje 2014 je izstopalo po nadpovprečni višini padavin, še posebej po 15. juniju; pogoste in občasno tudi zelo obilne padavine

Prikaži več

Microsoft Word - veter&nalivi_11maj2014.doc

Microsoft Word - veter&nalivi_11maj2014.doc ARSO Državna meteorološka služba Ljubljana, 3. 6. 1 Močan veter in nalivi med prehodom hladne fronte 11. maja 1 Splošna vremenska slika Dne 11. maja se je nad severozahodnim in deloma osrednjim, severnim

Prikaži več

Funkcionalni hlevi: vzreja in pitanje

Funkcionalni hlevi:      vzreja in pitanje Univerza v Ljubljani Biotehniška fakulteta Oddelek za zootehniko Funkcionalni hlevi: vzreja in pitanje Milena Kovač Projekt financirata MKO in ARRS Uspešnost vzreje in pitanja Povečanje prireje Boljši

Prikaži več

(Regijsko_poročilo_SVIT)

(Regijsko_poročilo_SVIT) ODZIVNOST V PROGRAM SVIT V ZDRAVSTVENI REGIJI NOVO MESTO V LETU 2016 Rak na debelem črevesu in danki je zelo resen zdravstveni problem, ker je v Sloveniji to druga najpogosteje odkrita oblika raka. Pomembno

Prikaži več

NAPOVEDOVANJE MLEČNOSTI MOLZNIC NA PODLAGI PRVIH MLEČNIH KONTROL

NAPOVEDOVANJE MLEČNOSTI MOLZNIC NA PODLAGI PRVIH MLEČNIH KONTROL NAPOVEDOVANJE MLEČNOSTI MOLZNIC NA PODLAGI PRVIH MLEČNIH KONTROL Janez JERETINA 1, Dejan ŠKORJANC 2 IZVLEČEK Na potek laktacijske krivulje molznic in posledično količino prirejenega mleka, vpliva mnogo

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ŽIVILSTVO Eva MRAVLJAK KAKOVOST KOZJEGA SIRA IZ MLEKA EKOLOŠKE IN KONVENCIONALNE REJE MAGISTRSKO

UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ŽIVILSTVO Eva MRAVLJAK KAKOVOST KOZJEGA SIRA IZ MLEKA EKOLOŠKE IN KONVENCIONALNE REJE MAGISTRSKO UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ŽIVILSTVO Eva MRAVLJAK KAKOVOST KOZJEGA SIRA IZ MLEKA EKOLOŠKE IN KONVENCIONALNE REJE MAGISTRSKO DELO Magistrski študij - 2. stopnja Živilstvo Ljubljana,

Prikaži več

PRILOGA II OSNOVNA SESTAVA NADALJEVALNIH FORMUL ZA DOJENČKE IN MAJHNE OTROKE, PRIPRAVLJENIH PO NAVODILIH PROIZVAJALCA Vrednosti, določene v Prilogi, s

PRILOGA II OSNOVNA SESTAVA NADALJEVALNIH FORMUL ZA DOJENČKE IN MAJHNE OTROKE, PRIPRAVLJENIH PO NAVODILIH PROIZVAJALCA Vrednosti, določene v Prilogi, s PRILOGA II OSNOVNA SESTAVA NADALJEVALNIH FORMUL ZA DOJENČKE IN MAJHNE OTROKE, PRIPRAVLJENIH PO NAVODILIH PROIZVAJALCA Vrednosti, določene v Prilogi, se nanašajo na končno pripravljeni obrok, ki se kot

Prikaži več

1 EKSPERIMENTALNI DEL 1.1 Tkanina Pri pranju smo uporabili pet tkanin, od katerih je bila ena bela bombažna tkanina (B), preostale tkanine (E101, E111

1 EKSPERIMENTALNI DEL 1.1 Tkanina Pri pranju smo uporabili pet tkanin, od katerih je bila ena bela bombažna tkanina (B), preostale tkanine (E101, E111 1 EKSPERIMENTALNI DEL 1.1 Tkanina Pri pranju smo uporabili pet tkanin, od katerih je bila ena bela bombažna tkanina (B), preostale (E101, E111, E114 in E160) pa so bile zamazane z različnimi umazanijami

Prikaži več

Microsoft Word - PR18-HoceZrak-letno2018.docx

Microsoft Word - PR18-HoceZrak-letno2018.docx DAT: DANTE/NL/COZ/MB/212A/PR18-HoceZrak-letno2018.docx POROČILO O MERITVAH DELCEV PM10 V OBČINI HOČE-SLIVNICA V LETU 2018 Maribor, marec 2019 Naslov: Izvajalec: Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, C(2017) 2411 final DELEGIRANA UREDBA KOMISIJE (EU) / z dne o dopolnitvi Uredbe (EU) št. 1308/2013 Evrop

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, C(2017) 2411 final DELEGIRANA UREDBA KOMISIJE (EU) / z dne o dopolnitvi Uredbe (EU) št. 1308/2013 Evrop EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 20.4.2017 C(2017) 2411 final DELEGIRANA UREDBA KOMISIJE (EU) / z dne 20.4.2017 o dopolnitvi Uredbe (EU) št. 1308/2013 Evropskega parlamenta in Sveta v zvezi z lestvicami Unije

Prikaži več

PRIJAVNI OBRAZEC 1

PRIJAVNI OBRAZEC 1 OBČINA LOGATEC OBČINSKA UPRAVA www.logatec.si e: obcina.logatec@logatec.si Tržaška cesta 50 A, 1370 Logatec t: 01 759 06 00, f: 01 759 06 20 VLOGA - UKREP 3 VRSTA POMOČI: UKREP 3: Pomoč za izobraževanje

Prikaži več

LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE

LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE UVOD LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE V tem šolskem letu ste se odločili za fiziko kot izbirni predmet. Laboratorijske vaje boste opravljali med poukom od začetka oktobra do konca aprila. Zunanji kandidati

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI

UNIVERZA V LJUBLJANI UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO Janja ZALOŽNIK VPLIV KOBILJEGA MLEKA NA ŽIVOST CELIC Caco-2 MAGISTRSKO DELO Magistrski študij - 2. stopnja Ljubljana, 2018 UNIVERZA V LJUBLJANI

Prikaži več

Pravilnost podatkov, navedenih v vlogi, bo

Pravilnost podatkov, navedenih v vlogi, bo Pravilnost podatkov, navedenih v vlogi, bo Šolsko leto: / preverila komisija za sprejem otrok v vrtec pri upravljavcih zbirk osebnih podatkov, ki Datum oddaje vloge: / jih vodijo v skladu z zakonom. Šifra

Prikaži več

Kmetijski inštitut Slovenije Druga priznana organizacija v govedoreji Hacquetova 17, SI-1000 Ljubljana DELOVNI KATALOG BIKOV črno-bele pasme za leto 2

Kmetijski inštitut Slovenije Druga priznana organizacija v govedoreji Hacquetova 17, SI-1000 Ljubljana DELOVNI KATALOG BIKOV črno-bele pasme za leto 2 Kmetijski inštitut Slovenije Drua priznana oranizacija v ovedoreji Hacquetova 1, -1000 Ljubljana DELOVNI KATALOG BIKOV črno-bele pasme za leto 201 Ljubljana, junij 201 Delovni katalo smo pripravili: ma.

Prikaži več

7. tekmovanje v znanju astronomije 8. razred OŠ Državno tekmovanje, 9. januar 2016 REŠITVE NALOG IN TOČKOVNIK SKLOP A V sklopu A je pravilen odgovor o

7. tekmovanje v znanju astronomije 8. razred OŠ Državno tekmovanje, 9. januar 2016 REŠITVE NALOG IN TOČKOVNIK SKLOP A V sklopu A je pravilen odgovor o 7. tekmovanje v znanju astronomije 8. razred OŠ Državno tekmovanje, 9. januar 2016 REŠITVE NALOG IN TOČKOVNIK SKLOP A V sklopu A je pravilen odgovor ovrednoten z 2 točkama; če ni obkrožen noben odgovor

Prikaži več

PRILOGA I OSNOVNA SESTAVA ZAČETNIH FORMUL ZA DOJENČKE, PRIPRAVLJENIH PO NAVODILIH PROIZVAJALCA Vrednosti določene v tej prilogi se nanašajo na končno

PRILOGA I OSNOVNA SESTAVA ZAČETNIH FORMUL ZA DOJENČKE, PRIPRAVLJENIH PO NAVODILIH PROIZVAJALCA Vrednosti določene v tej prilogi se nanašajo na končno PRILOGA I OSNOVNA SESTAVA ZAČETNIH FORMUL ZA DOJENČKE, PRIPRAVLJENIH PO NAVODILIH PROIZVAJALCA Vrednosti določene v tej prilogi se nanašajo na končno pripravljeni obrok, ki se kot tak daje v promet ali

Prikaži več

Microsoft Word - PR17-PtujZrak-letno_vmesno.docx

Microsoft Word - PR17-PtujZrak-letno_vmesno.docx DAT: DANTE/NL/COZ/MB/212A/PR17-PtujZrak-letno_vmesno.docx POROČILO O MERITVAH DELCEV PM10 TER BENZO(A)PIRENA V DELCIH PM10 V OBČINI PTUJ V LETU 2017 Maribor, februar 2018 Naslov: Poročilo o meritvah delcev

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, C(2018) 6828 final IZVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) / z dne o spremembi Uredbe (ES) št. 889/2008 o dolo

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, C(2018) 6828 final IZVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) / z dne o spremembi Uredbe (ES) št. 889/2008 o dolo EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 22.10.2018 C(2018) 6828 final IZVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) / z dne 22.10.2018 o spremembi Uredbe (ES) št. 889/2008 o določitvi podrobnih pravil za izvajanje Uredbe Sveta (ES)

Prikaži več

Številka: 62-4/2014

Številka: 62-4/2014 OE NOVO MESTO Muzejska 5 SI-8000 Novo mesto t +386 7 39 34 195 f +386 7 39 34 101 www.nijz.si info@nijz.si ID DDV: SI 44724535 TRR: 011006000043188 ODZIVNOST V PROGRAM SVIT V ZDRAVSTVENI REGIJI NOVO MESTO

Prikaži več

Poročilo

Poročilo Močan veter od 16. do 19. januarja 17 Splošna vremenska slika Že v petek, 13. januarja, je hladen in vlažen polarni zrak iznad severnega Atlantika preplavil zahodno Evropo, hladna fronta pa je popoldne

Prikaži več

Microsoft Word - Vloga za vpis doc

Microsoft Word - Vloga za vpis doc Maistrova ulica 2/a, 2380 Slovenj Gradec, tel.:+386 2 62 09 550, faks +386 2 88 42 085; Šifra otroka: /2016 Evidenčna št.: 6021-3/2016- - Datum prejema vpisnice: Datum vključitve v vrtec: (izpolni vrtec)

Prikaži več

Microsoft Word - SI_vaja5.doc

Microsoft Word - SI_vaja5.doc Univerza v Ljubljani, Zdravstvena fakulteta Sanitarno inženirstvo Statistika Inštitut za biostatistiko in medicinsko informatiko Š.l. 2011/2012, 3. letnik (1. stopnja), Vaja 5 Naloge 1. del: t test za

Prikaži več

Navodilo Struktura cene izdelka Št. dokumenta : Izdaja: 01 Datum spremembe: Stran: 1/5 NAVODILO STRUKTURA CENE IZDELKA 1. POVZETEK

Navodilo Struktura cene izdelka Št. dokumenta : Izdaja: 01 Datum spremembe: Stran: 1/5 NAVODILO STRUKTURA CENE IZDELKA 1. POVZETEK Stran: 1/5 NAVODILO STRUKTURA CENE IZDELKA 1. POVZETEK Splošne informacije Naročnik E-mail Telefonska številka Datum Dobavitelj Dobaviteljeva št. Projekt Referenca Naziv Indeks Verzija Varianta Odgovorna

Prikaži več

biki_2008a.p65

biki_2008a.p65 PRIZNANI REJSKI ORGANIZACIJI V GOVEDOREJI DRUGE PRIZNANE ORGANIZACIJE V GOVEDOREJI ODOBRENE ORGANIZACIJE V GOVEDOREJI KATALOG BIKOV RJAVE, LISASTE, ^RNO-BELE, CIKASTE IN MESNIH PASEM ZA OSEMENJEVANJE V

Prikaži več

PRILOGA 2 Minimalni standardi kakovosti oskrbe za izbrane dimenzije kakovosti oskrbe in raven opazovanja posameznih parametrov kakovosti oskrbe 1. NEP

PRILOGA 2 Minimalni standardi kakovosti oskrbe za izbrane dimenzije kakovosti oskrbe in raven opazovanja posameznih parametrov kakovosti oskrbe 1. NEP PRILOGA 2 Minimalni standardi kakovosti oskrbe za izbrane dimenzije kakovosti oskrbe in raven opazovanja posameznih parametrov kakovosti oskrbe 1. NEPREKINJENOST NAPAJANJA 1.1. Ciljna raven neprekinjenosti

Prikaži več

Uredba Komisije (EU) št. 1179/2012 z dne 10. decembra 2012 o merilih za določitev, kdaj odpadno steklo preneha biti odpadek na podlagi Direktive 2008/

Uredba Komisije (EU) št. 1179/2012 z dne 10. decembra 2012 o merilih za določitev, kdaj odpadno steklo preneha biti odpadek na podlagi Direktive 2008/ 11.12.2012 Uradni list Evropske unije L 337/31 UREDBA KOMISIJE (EU) št. 1179/2012 z dne 10. decembra 2012 o merilih za določitev, kdaj odpadno steklo preneha biti odpadek na podlagi Direktive 2008/98/ES

Prikaži več

Uradni list RS - 27/2000, Uradne objave

Uradni list RS - 27/2000, Uradne objave Uradni list Republike Slovenije Internet: http://www.uradni-list.si e-pošta: info@uradni-list.si Št. 27 Ljubljana, torek 28. 3. 2000 Cena 1400 SIT ISSN 1318-0576 Leto X PREDSEDNIK REPUBLIKE 1247. Ukaz

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev »ŠTUDIJA O IZVEDLJIVOSTI PROJEKTA PRIDELAVE IN PREDELAVE SLADKORNE PESE«Državni svet. 14.11. 2013 Prof. dr. Črtomir Rozman Svetovna proizvodnja sladkorja 123 držav: 80% sladk. Trs, 20 % sladk. Pesa 43

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI

UNIVERZA V LJUBLJANI UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO Jože TURK ANALIZA NAČINOV REJE KRAV DOJILJ DIPLOMSKO DELO Visokošolski strokovni študij - 1. stopnja Ljubljana, 2018 UNIVERZA V LJUBLJANI

Prikaži več

Microsoft Word - zelo-milo-vreme_dec-jan2014.doc

Microsoft Word - zelo-milo-vreme_dec-jan2014.doc ARSO Državna meteorološka služba Ljubljana,. 1. 1 Zelo milo vreme od. decembra 13 do 3. januarja 1 Splošna vremenska slika Od konca decembra do sredine januarja je nad našimi kraji prevladoval južni do

Prikaži več

Elaborat zaščite pred hrupom Stavba: Rekonstrukcija mansarde OŠ Podčetrtek Številka elaborata: 8067/14/PGD Številka projekta: 8067/14/PGD Investitor:

Elaborat zaščite pred hrupom Stavba: Rekonstrukcija mansarde OŠ Podčetrtek Številka elaborata: 8067/14/PGD Številka projekta: 8067/14/PGD Investitor: Elaborat zaščite pred hrupom Stavba: Rekonstrukcija mansarde OŠ Podčetrtek Številka elaborata: 806714PGD Številka projekta: 806714PGD Investitor: OBČINA PODČETRTEK Ulica in hišna številka: Trška cesta

Prikaži več

Microsoft Word - IRI UL-Energetsko knjigovodstvo UL-2018_

Microsoft Word - IRI UL-Energetsko knjigovodstvo UL-2018_ Energetsko knjigovodstvo UL Poročilo o izvedbi za obdobje januar december 2018 in ključni kazalniki rabe energije April 2019 Nosilki poročila: Andreja Burkeljca 1 Povzetek Poročilo za obdobje januar december

Prikaži več

(Microsoft Word - Pravilnik o osnovah in merilih za dolocanje visine narocnine clanom GS1 Slovenija - \310istopis )

(Microsoft Word - Pravilnik o osnovah in merilih za dolocanje visine narocnine clanom GS1 Slovenija - \310istopis ) Prečiščeno besedilo vsebuje Pravilnik o osnovah in merilih za določanje višine naročnine, ki jo kolektivni člani letno plačujejo za uporabo dodeljenih številk GS1, ki ga na podlagi določil 19., 54. in

Prikaži več

Logar, A. in sod. Plodnost in mlečnost krav v čredah na območju Bohinja. Zb. Biotehniške fak. Univ. v Ljubljani. Kmetijstvo. Zootehnika, 76(2000)2 htt

Logar, A. in sod. Plodnost in mlečnost krav v čredah na območju Bohinja. Zb. Biotehniške fak. Univ. v Ljubljani. Kmetijstvo. Zootehnika, 76(2000)2 htt http://www.bfro.uni-lj.si/zoo/publikacije/zbornik 119 Strokovni prispevek Professional paper PLODNOST IN MLEČNOST KRAV V ČREDAH NA OBMČJUO BOHINJA * Alojz LOGAR a), Andrej OREŠNIK b) in Milena KOVAČ c)

Prikaži več

Anton Kukenberger, Gorenje Ponikve 20, 8210 Trebnje, je prejemnik finančnih sredstev iz naslova Podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodars

Anton Kukenberger, Gorenje Ponikve 20, 8210 Trebnje, je prejemnik finančnih sredstev iz naslova Podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodars Anton Kukenberger, Gorenje Ponikve 20, 8210 Trebnje, je prejemnik finančnih sredstev iz naslova Podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2016 iz Programa razvoja podeželja Republike

Prikaži več

ŠTEVCI PROMETA IN NJIHOVA UPORABA ZA NAMENE STATISTIK ČRT GRAHONJA

ŠTEVCI PROMETA IN NJIHOVA UPORABA ZA NAMENE STATISTIK ČRT GRAHONJA ŠTEVCI PROMETA IN NJIHOVA UPORABA ZA NAMENE STATISTIK ČRT GRAHONJA Navdih Poizvedovanje po BD podatkovnih virih, ki imajo časovno dimenzijo in so dostopni. Večji promet pomeni večje število dobrin in močnejšo

Prikaži več

C(2015)383/F1 - SL

C(2015)383/F1 - SL EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 30.1.2015 C(2015) 383 final DELEGIRANA DIREKTIVA KOMISIJE.../ /EU z dne 30.1.2015 o spremembi Priloge III k Direktivi 2011/65/EU Evropskega parlamenta in Sveta glede izjem pri

Prikaži več

BONITETNO POROCILO Izdano dne Izdano za: Bisnode d.o.o. Član skupine BISNODE, Stockholm, Švedska BONITETNO POROČILO, vse pravice pridržane

BONITETNO POROCILO Izdano dne Izdano za: Bisnode d.o.o. Član skupine BISNODE, Stockholm, Švedska BONITETNO POROČILO, vse pravice pridržane BONITETNO POROCILO Izdano za: Bisnode d.o.o. Član skupine BISNODE, Stockholm, Švedska Bonitetno poročilo PROFIL PODJETJA Poglavje 1 Podjetje: Naslov: Dejavnost: J 58.190 DRUGO ZALOŽNIŠTVO Matična številka:

Prikaži več

Številka: 4/14-3 Datum: Na podlagi prvega odstavka 35.člena Zakona o sodiščih (Uradni list RS, št. 19/94 s spremembami in dopolnitvami) je

Številka: 4/14-3 Datum: Na podlagi prvega odstavka 35.člena Zakona o sodiščih (Uradni list RS, št. 19/94 s spremembami in dopolnitvami) je Številka: 4/14-3 Datum: 24. 4. 2014 Na podlagi prvega odstavka 35.člena Zakona o sodiščih (Uradni list RS, št. 19/94 s spremembami in dopolnitvami) je Sodni svet Republike Slovenije na 34. seji dne 24.

Prikaži več

SZGG_2012_Dolsak_Sraj

SZGG_2012_Dolsak_Sraj Izdelava Huffovih krivulj in njihova analiza za izbrane padavinske postaje v Sloveniji Domen Dolšak, Mojca Šraj * Povzetek Prispevek predstavlja izdelavo, rezultate in analizo Huffovih krivulj za izbrane

Prikaži več

SL Uradni list Evropske unije L 163/17 II (Akti, sprejeti v skladu s Pogodbo ES/Pogodbo Euratom, katerih objava ni obvezna) ODLOČBE/SKLEPI S

SL Uradni list Evropske unije L 163/17 II (Akti, sprejeti v skladu s Pogodbo ES/Pogodbo Euratom, katerih objava ni obvezna) ODLOČBE/SKLEPI S 23.6.2007 Uradni list Evropske unije L 163/17 II (Akti, sprejeti v skladu s Pogodbo ES/Pogodbo Euratom, katerih objava ni obvezna) ODLOČBE/SKLEPI SVET SKLEP SVETA z dne 7. junija 2007 o sistemu virov lastnih

Prikaži več

(Microsoft Word - Razvoj konkuren\350nega gospodarstva in internacionalizacija.docx)

(Microsoft Word - Razvoj konkuren\350nega gospodarstva in internacionalizacija.docx) Razvoj konkurenčnega gospodarstva in internacionalizacija Posredno financiranje NAZIV PRODUKTA: Razvoj konkurenčnega gospodarstva in internacionalizacija NAČIN FINANCIRANJA posredno financiranje preko

Prikaži več

MERJENJE GORIŠČNE RAZDALJE LEČE

MERJENJE GORIŠČNE RAZDALJE LEČE MERJENJE GORIŠČNE RAZDALJE LEČE 1. UVOD: V tej vaji je bilo potrebno narediti pet nalog, povezanih z lečami. 2. NALOGA: -Na priloženih listih POTREBŠČINE: -Na priloženih listih A. Enačba zbiralne leče

Prikaži več

IZVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2018/ z dne 16. julija o spremembi Izvedbene uredbe (EU) 2017/ za razjasnitev in

IZVEDBENA  UREDBA  KOMISIJE  (EU)  2018/ z dne  16. julija o spremembi  Izvedbene  uredbe  (EU)  2017/ za  razjasnitev  in L 180/10 17.7.2018 IZVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2018/1002 z dne 16. julija 2018 o spremembi Izvedbene uredbe (EU) 2017/1153 za razjasnitev in poenostavitev postopka korelacije ter njegovo prilagoditev

Prikaži več

1

1 UČINKI PRESTRUKTURIRANJA SREDNJE VELIKE KMETIJE Tea Krajec tea.krajec@gmail.com POVZETEK V članku je predstavljen učinek prestrukturiranja srednje velike kmetije. Da se prestrukturiranje lahko predstavi,

Prikaži več

Zapisnik 1

Zapisnik 1 Letno poročilo o študentski anketi UP FHŠ za študijsko leto 2014/15 Letno poročilo o rezultatih anketiranja se pripravi skladno s Pravilnikom o izvajanju študentske ankete Univerze na Primorskem in vsebuje:

Prikaži več

Zasnova diplomske naloge

Zasnova diplomske naloge UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO Blaž ŠTRANCAR ANALIZA KMETOVANJA IN TRŽENJA NA EKOLOŠKI KMETIJI DIPLOMSKO DELO Univerzitetni študij Ljubljana, 2010 UNIVERZA V LJUBLJANI

Prikaži več

Uradni list RS - 031/2019, Uredbeni del

Uradni list RS - 031/2019, Uredbeni del Digitally signed by Matjaz Peterka DN: c=si, o=state-institutions, ou=web-certificates, ou=government, serialnumber=1236795114014, cn=matjaz Peterka Reason: Direktor Uradnega lista Republike Slovenije

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Pašništvo Klavdija Kancler Jernej Kovačič KGZS Zavod NG EKOSISTEM Ekosistem predstavljajo vsi živi dejavniki oz. vse rastline in živali ter vsi neživi dejavniki nekega zaključenega območja. Najbolj značilno

Prikaži več

KEMAMIX G

KEMAMIX G KEMAMIX G Grobi apnenocementni omet in malta za zidanje Dober oprijem na podlago Pravilna in kontrolirana sestava Ustreza skupini ometov GP CS IV po SIST EN 988-1:2017 Malta za zidanje po SIST EN 988-2:2017

Prikaži več

Tehnološka kakovost prašičjega mesa za predelavo v izdelke višje kakovosti

Tehnološka kakovost prašičjega mesa za predelavo v izdelke višje kakovosti CRP V4-1417 Delavnica s predavanji:»pitanje prašičev na višje teže in predelava v izdelke višje kakovosti«ekološka prašičereja Slika: M. ŠKRLEP Dejan ŠKORJANC, Maja PREVOLNIK POVŠE in Maksimiljan BRUS

Prikaži več

SANTE/10281/2018-EN Rev, 2

SANTE/10281/2018-EN Rev, 2 EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 8.4.2019 C(2019) 12 final IZVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) / z dne 8.4.2019 o vzorcih uradnih spričeval za nekatere živali in blago ter o spremembi Uredbe (ES) št. 2074/2005 in

Prikaži več

LaTeX slides

LaTeX slides Model v matri ni obliki ena ba modela Milena Kova 13 november 2012 Biometrija 2012/13 1 Nomenklatura Skalarji: tako kot doslej, male tiskane, neodebeljene Vektorji: male tiskane, odebeljene rke (y) ali

Prikaži več

Ponudba/predračun - osnova, v.1

Ponudba/predračun - osnova, v.1 Poročilo o izvedeni nalogi Spremljanje zdravstvene ustreznosti pitne vode - Pomurski vodovod sistem A Evidenčna oznaka: 2141a-14/8024-19/48541 18.03.37635 EKO-PARK D.O.O. LENDAVA, JAVNO PODJETJE OKO-PARK

Prikaži več