Dognojevanje žit na osnovi nitratnih testov

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Dognojevanje žit na osnovi nitratnih testov"

Transkripcija

1 Dognojevanje žit na podlagi nitratnih testov Zita FLISAR NOVAK, univ.dipl.ing.agr. Kmetijsko gozdarski zavod Murska Sobota

2 V okviru obvezne zahteve POZ_NMIN se najpozneje do 30. junija tekočega leta izdelajo hitri talni testi oziroma hitri rastlinski testi na vsebnost nitratnega dušika NO 3 -N za glavni posevek za kmetijske rastline navedene v prilogi 6 KOPOP uredbe (Ur.l.RS 16/16). POZ_NMIN

3 površina v ha do 3 hektarje število NO3 analiz 1 3, , nad 20 do 100 ha površin: za vsakih nadaljnjih deset ha površin ena dodatna analiza; 20, , , , , , , , nad 100 do vključno 150 ha površin: za vsakih nadaljnjih 25 ha površin ena dodatna analiza; 100, , nad 150 ha površin: za vsakih nadaljnjih 50 ha ena dodatna analiza. 150, , , , , , nad 450 ha na vsakih dodatnih 50 ha Minimalno število nitratnih testov (NO3-N analiz), ki jih je treba izdelati pri izvajanju obvezne zahteve POZ_NMIN Obvezno število vzorcev lahko zadosti s: hitrimi rastlinskimi ali talnimi testi ali kombinacijo obeh.

4 Nmin Nmin je laboratorijska metoda Določa se vsebnost nitratnega NO3-N in amonijskega NH4-N Analizira se 2 ali 3 sloje tal (0-30, 30-60, cm) Za Nmin je treba poznati ciljno vrednost (Sollwert) Ciljno vrednost je za vsako pridelovalno območje treba določiti. Nmin metode za naše razmere ne moremo priporočiti: majhne parcele, drage laboratorijske analize, plitva tla (oglejena, na produ ) Alternative: Talni nitratni test Rastlinski nitratni test N pomeni dušik, min pomeni mineralni

5 Ciljna vrednost + - glede na: Rastišče Gnojenje z organskimi gnojili Predposevek

6 Gnojenje z N po potrebi Dušik je v tleh zelo mobilen. To še posebej velja za nitratno obliko dušika (NO3 ), ki se v primeru, da je rastlina ne porabi, lahko izpira skozi talni profil. Zaradi tega je potrebno rastline z dušikom gnojiti v skladu z njihovimi potrebami v posameznih fazah rasti. S hitrimi talnimi in rastlinskimi testi se preprečuje prekomerno uporabo dušikovih gnojil in s tem zmanjšuje nevarnost za izpiranje in onesnaževanje podzemne vode z nitrati. Na podlagi rezultatov analize se svetuje optimalni odmerek dušika glede na dejansko stanje nitratnega dušika v tleh ali rastlinah ter glede na potrebe rastline v določeni fazi razvoja. SMERNICE za strokovno utemeljeno gnojenje/ Rok Mihelič et.al./mkgp 2010

7 Talni nitratni test Nitratni dušik je dober pokazatelj preskrbe z dušikom, ko so tla topla (maja in junija) in sta mineralizacija ter nitrifikacija intenzivni. Za dovolj velik pridelek je v fazi intenzivne rasti potrebna dovolj velika koncentracija nitrata v tleh: mg NO 3 -N/kg suhih tal kar pomeni, kg dušika v obliki nitrata (NO 3 -N) v globini ornice. Napotek za gnojenje.: za vsak mg NO 3 -N /kg pod ciljno vrednostjo damo 8 kg N/ha. Če pričakujemo velik pridelek in če so tla plitva, se odločamo za večjo ciljno vrednost. Če gospodarimo na vodovarstvenem območju ali če imamo globoka in splošno rodovitna tla, lahko gospodarimo pri nižji ciljni vrednosti.

8 Talni nitratni test - vzorčenje Vzorce zemlje za talni nitratni test vzamemo dva do tri dni pred dognojevanjem. Vzorce zemlje jemljemo s pomočjo sonde do globine 30 cm ali do globine ornice. Vzorčimo enakomerno po globini (sonda naj bo enakomerno polna)in enakomerno po površini parcele (gor dol ali diagonalno ali prečno po parceli). Iz ene parcele odvzamemo 15 do 20 vzorčkov, katere dajemo (z izvijačem ali s palico zemljo spravimo iz sonde) v čisto vedro. Vzorčke dobro premešamo in odvzamemo povprečen vzorec 0,5 kg. Vzorec zemlje zapakiramo v PVC vrečko in zavežemo. Vzorce shranimo (pri nižji temperaturi do 4 0 C) v hladilniku ali v hladilni torbi in jih čimprej odnesemo na analizo. Na nalepko napišemo podatke (ime parcele, številka GERK_PID iz katerega je odvzet vzorec in kulturo).

9 Koliko štartnega - N za pšenico? S prvim dognojevanjem vplivamo na rast korenin in na tvorbo rastlinskega hormona citokinina v koreninah. Citokinin vpliva na boljše razraščanje in na zasnovo klasov tudi na novih stranskih poganjkih. Hladno in vlažno vreme spodbuja razraščanje in zasnovo klasov na novih stranskih poganjkih, suho in toplo pa zmanjšuje. Višina odmerka dušika za gnojenje ozimne pšenice je odvisna od: Gostote posevka, Vrste in lastnosti tal Gnojenja z organskimi gnojili ter od Predposevka.

10 Dobro razrasli posevki pšenice Koliko štartnega - N za pšenico? z z močnimi poganjki na m 2 : tu ima posamezna rastlina dobro razvitih 3 do 5 poganjkov in vsak ima v povprečju 3 liste in ima nastavek za tvorbo 2 do 6 stranskih poganjkov z 1 do 2 lista. Takih posevkov ni potrebno dognojiti in v času razraščanje se ne priporoča uporaba gnojil, ki imajo dušik v nitratni obliki (KAN). Razraščanje ne sme biti prebujno, ker imata možnost, da razvijeta normalno velik klas le največ dva stranska poganjka. Pregosti in bujni posevki niso zaželeni, ker je v tem primeru večja možnost širjenja nožnih in listnih bolezni žit ter zmanjšana odpornost proti poleganju. Z dognojevanjem počakamo do stadija dveh obročkov (pred začetkom kolenčenja). Pri visoki vsebnosti dušika v tleh (nad 40 kg N min na globini ornice) se štartno gnojenje lahko opusti. Potem opravimo spomladansko dognojevanje v stadiju prvega kolenca (EC 31). Za dognojevanje je v tem primeru najboljša uporaba počasi sproščujočih dušičnih gnojil ( stabilizirane uree).

11 Srednje razrasli posevki pšenice z 500 do 700 z močnimi poganjki na m2 : Posamezne rastline imajo 2 dobra poganjka in 2 do 3 slabši poganjki se še razvijajo. V takem primeru lahko zgodnje spomladansko dognojevanje izpustimo in damo poudarek na 2. dognojevanje v začetku kolenčenja (EC 31), kjer so odmerki dušika lahko nekoliko večji. Možno je tudi 2. in 3. dognojevanje združiti. Vrsta gnojila ima pri tem štartnem gnojenju precej manjšo vlogo. V fazi kolenčenja se v enem odmerku priporoča ne več kot 30 kg NO3-N/ha (nitratnega dušika) na lahkih peščenih tleh in ne več kot 50 kg NO3-N/ha na težjih glinastih tleh. Koliko štartnega - N za pšenico?

12 Posevki pšenice, kjer se razraščanje šele začenja ( vzniklih rastlin na m2): tu ima glavni poganjek formirane 3 do 4 liste. Zasnove stranjskih poganjkov so vidne in se iz brstov na osnovi glavnega poganjka razvijejo stranski poganjki. Ti posevki se bodo do začetka dolgega dne (sredina aprila) še lahko dobro razrasli. Tu se priporoča zgodnje dognojevanje z dušikom, vendar ne z velikimi odmerki, če je vreme suho in toplo. Na takih posevkih se 1. in 2. dognojevanje pravtako lahko združi. Za dognojevanje so primerna stabilizirana dušična gnojila. V fazi kolenčenja se priporoča dati gnojila, ki imajo kg NO3-N/ha (dušika v nitratni obliki) npr. Entec. To še posebej velja, če je v ornici maj kot 10 kg Nmin/ha na lahkih in manj kot 20 kg Nmin/ha na težkih tleh. Druga možnost je dognojevanje s kg/ha dušika iz KANa ali kg/ha N iz AAS ali NPK (z nitratnim dušikom). Za kakovost pšenice bo potrebno opraviti še pozno dognojevanje. Koliko štartnega - N za pšenico?

13 Posevki pšenice, ki se še ne razraščajo (so v fazi vznika) imajo formirane 2 3 liste na rastlino: Na takih posevkih opravimo eno dognojevanje s povišanim štartnim odmerkom dušika za spodbujanje razraščanja in kolenčenje. Potem se lahko opravi zgodnje 2. dognojevanje v fazi, ko imajo glavni poganjki 6 listov (EC 25). V primeru, ko v marcu nastopi pomladanska suša lahko 1. in 2. dognojevanje kombiniramo Koruznica zahteva dodatnih kg N/ha pri štartnem gnojenju. Na lahkih tleh se ne priporoča več kot 70 kg N/ha pri štartnem gnojenju. Koliko štartnega - N za pšenico?

14 Dognojevanje ozimnih žit ob kolenčenu in bilčenju Po začetku kolenčenja preide posevek v fazo bilčenja, to je čas najbujnejše rasti stebel, listov in klasov. Preskrba posevka z zadostno količino hranil omogoča, da se ob hitri rasti klasov razvijejo v klaskih cvetne zasnove. Nezadostna preskrba s hranili, zlasti z dušikom v fazi bilčenja povzroči, da se razvije v klaskih manjše število svetnih zasnov. Zaradi bujne rasti je med vsemi organi rastline ostra konkurenca za hranila in asimilate. Če teh ni dovolj začno tudi že oblikovane cvetne zasnove krneti in to zlasti v spodnji in zgornji tretjini klasov. Zato od začetka oblikovanja zasnov klaskov še pred kolenčenjem pa do zaključka oblikovanja cvetnih zasnov tik pred klasenjem mora biti posevek dobro prehranjen.

15 BBCH skala razvojnih faz gojenih rastlin Odvzem vzorcev Žita (Witzenberger et al., 1989; Lancashire et al., 1991) za rastlinski nitratni test 3 Rast stebla /Kolenčenje 30 Začetek kolenčenja: primarni in stranski poganjki pokončni, začetek podaljševanja prvega internodija, vrh zasnove klasa natipamo vsaj 1cm nad mestom razraščanja 31 Prvo kolence vsaj 1 cm nad mestom razraščanja 32 Drugo kolence vsaj 2 cm nad 1. kolencem 33 Tretje kolence vsaj 2 cm nad 2. kolencem Rastlinski nitratni test za 34 Četrto kolence vsaj 2 cm nad 3. kolencem 2. dognojevanje z N 35 Peto kolence vsaj 2 cm nad 4. kolencem 36 Šesto kolence vsaj 2 cm nad 5. kolencem 37 Viden zgornji list (zastavičar), vendar je še zvit 39 Stopnja zastavičarja: ploskev zgornjega lista zravnana, viden jeziček (ligula) 4 Nabrekanje listne nožnice 2-3. dognojevanje z N 41 Zgodnja faza nabrekanja: listna nožnica se širi 43 Srednja faza nabrekanja: listna nožnica komaj vidno nabrekla 45 Pozna faza nabrekanja: listna nožnica vidno nabrekla 47 Vidne prve rese (samo pri vrstah in sortah z resami) 49 Vidne rese (samo pri vrstah in sortah z resami) 5 Klasenje Rastlinski nitratni test za 51 Začetek klasenja: vrh klasa gleda iz listne nožnice, komaj viden prvi klasek 3. dognojevanje z N 52 20% klasa zunaj 53 30% klasa zunaj 54 40% klasa zunaj 55 Sredina klasenja: polovica klasa že zunaj 56 60% klasa zunaj 57 70% klasa zunaj 58 80% klasa zunaj 59 Konec klasenja: klas popolnoma zunaj Foliarno gnojenje skozi list

16 Rastlinski nitratni test Preverjanje vsebnosti nitatnega dušika v rastlinskem soku od začetka kolenčenja do začetka klasenja omogoča optimalno dognojevanje z dušikom in s tem tudi primerno bujno rast ter želeno višino in kakovost pridelka pšenice. Dobra oskrba z dušikom pospešuje tvorbo številnejših zasnov klaskov in cvetnih zasnov v klaskih ter njihov razvoj do klasenja.

17 Kdaj vzamemo vzorce rastlin za rastlinski nitratni test? Vzorce žit za določanje vsebnosti nitrata v rastlinskem soku lahko vzamemo najprej v fazi kolenčenja, ko sta razviti že dve kolenci in najpozneje v fazi klasenja, vse do konca klasenja. Hitri rastlinski nitratni test je dobra osnova za določanje potreb po dušiku za drugo dognojevaje ozimnih žit ob kolenčenju in za tretje dognojevanje ozimnih žit ob klasenju. Optimalni čas za odvzem vzorcev rastlin za rastlinski nitratni test pri žitih Kmetijska rastlina april 2. dekada april 3. dekada maj 1. dekada maj 2. dekada maj 3. dekada OZIMNA ŽITA od 2. kolenca do začetka klasenja JARA ŽITA od 2. kolenca do začetka klasenja

18 Kako vzamemo vzorce za rastlinski nitratni test? Vzorce rastlin jemljemo v povprečno suhem in ob stabilnem vremenu, vzorčimo zjutraj ali zgodaj dopoldan. ne vzorčimo po deževju, ne v vetrovnem, ne v vročem vremenu, ne pozno popoldan ali zvečer. izpulimo povprečnih šopov in iz njih odberemo vse normalno razvite bili (15 20 bili). S škarjami odrežemo korenine pod prvim kolencem (v višini cca. 1 cm nad koreninami), vzorce odrezanih bilk damo v PVC vrečko, da se ne izsušijo ter damo na hladno ( v hladilnik ali v hladilno torbo) in čimprej odnesemo na merjenje vsebnosti nitrata.

19 Rastlinski nitratni test - ponovitve Bolj kot za določanje odmerka za drugo dognojevanje ima nitratni test pomen za določanje pravega časa dognojevanja. Če ugotovimo ob začetku kolenčenja visoko vsebnost nitrata (> 400 mg/l NO 3 ), potem vemo, da v tem času dognojevanje z dušikom še ni potrebno, oziroma bi bilo celo škodljivo, ker bi povečalo nevarnost poleganja posevka. V takem primeru lahko rastlinski test čez 10 dni ponovimo in če se bo vsebnost nitrata v rastlinskem soku znatno zmanjšala, bo dognojevanje z dušikom že potrebno. Če pa bo vsebnost nitrata še zmeraj večja od 400 mg /l NO3, pomeni, da z dognojevanjem lahko še počakamo.

20 Slovenska priporočila za dognojevanje pšenice na osnovi rezultatov hitrega rastlinskega nitratnega testa Preglednica 3: Odmerjanje obrokov dušika za 6-8 t/ha pridelka pšeničnega zrnja (v kg N/ha) barva ustreza neobarvano svetlo vijoličasto vijoličasto temno vijoličasto mg NO 3 /l >250 Drugo dognojevanje ob kolenčenju ( kg N/ha) Sklop: normalen gost redek Tretje dognojevanje ob klasenju (kg N/ha) < 500 produktivnih bili/m produktivnih bili/m > 700 produktivnih bili/m SMERNICE za strokovno utemeljeno gnojenje/ Rok Mihelič et.al./mkgp 2010

21 Merkblatt zur Anwendung des Nitrat-Schnelltests bei Wintergetreide und zum Einsatz von stabilisierten N-Düngern im Rahmen des Agrarumweltprogramms Umweltgerechte Landwirtschaft im Freistaat Sachsen (UL) Nemška priporočila za 2. in 3. dognojevanje oz. žit na podlagi hitrega rastlinskega nitratnega testa Sächsische Landesanstalt für Landwirtschaft August-Böckstiegel-Straße 1, Dresden Internet:

22 Ministerium für Landwirtschaft, Umwelt und Verbraucherschutz, Fachberatung Wasserrahmenrichtlinie und Landwirtschaft Optimierung der N-Düngung Nitrat-Schnelltest

23 Dognojevanje ozimnih žit ob klasenju Za dobre pridelke žit je potrebna zadostna prehrana predvsem z dušikom in kalijem tudi v času klasenja, kajti po klasenju, cvetenju in oploditvi se začne faza polnjenja zrnja. Dušik vpliva na vzdrževanje primerne bujnosti posevka in na tvorbo beljakovin, kalij pa omogoča tvorbo endosperma v zrnju in hiter pretok asimilatov iz listov in plev v zrnje. Zadostna prehrana z N in K vpliva na podaljšanje faze polnjenja zrnja in na povečano količino in kakovost pridelka.

24

Milan Repič Učinki sprememb gnojenja z dušičnimi gnojili pri pridelavi-LD [Združljivostni način]

Milan Repič Učinki sprememb gnojenja z dušičnimi gnojili pri pridelavi-LD [Združljivostni način] Učinki sprememb gnojenja z dušičnimi gnojili pri pridelavi poljščin v praksi Milan Repič, ŽIPO Lenart Drago Majcen, Karsia Dutovlje d.o.o Draga Zadravec KGZS-Zavod Maribor Razlogi za spremembe Strokovno

Prikaži več

Microsoft Word - KME-PMG 07.doc

Microsoft Word - KME-PMG 07.doc KME-PMG 1 1 5 3 2 4 Zakon o državni statistiki (Uradni list RS, št. 45/95 in 9/01) Letni program statističnih raziskovanj (Uradni list RS, št. 117/07) Posredovanje podatkov je za pravne osebe obvezno.

Prikaži več

Microsoft Word - KME-PMG_2005.doc

Microsoft Word - KME-PMG_2005.doc KME-PMG 1 1 5 3 2 4 Zakon o državni statistiki (Uradni list RS, št. 45/95 in 9/01) Letni program statističnih raziskovanj (Uradni list RS, št. 99/05) Posredovanje podatkov je za pravne osebe obvezno. VPRAŠALNIK

Prikaži več

TN 3 _2019

TN  3 _2019 KGZS Zavod Novo mesto KGZS Zavod Ljubljana Tehnološko navodilo 3/2019 - jagode Za nami je vremensko pestro obdobje. Zelo toplemu vremenu so sledili mrzli dnevi, marsikje so jutranji mrazovi poškodovali

Prikaži več

Microsoft Word - HINF_17_07 (3)

Microsoft Word - HINF_17_07 (3) hmeljarske informacije Izdaja Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Cesta žalskega tabora 2, 3310 Žalec Urednik: Gregor Leskošek, e-pošta uredništva: gregor.leskosek@ihps.si Uredniški odbor:

Prikaži več

Microsoft Word - agrobilten_ doc

Microsoft Word - agrobilten_ doc Dekadni bilten vodnobilančnega stanja v Sloveniji 1. april 3. april 9 OBVESTILO Ob prehodu v drugo polovico aprila so se tla že zelo izsušila. A visoke temperature zraka so popustile in po večini Slovenije

Prikaži več

Varstvo žit 2018 Priaxor NOVO Retengo NOVO

Varstvo žit 2018 Priaxor NOVO Retengo NOVO Varstvo žit 2018 Priaxor NOVO Retengo NOVO Okvirni načrt varstva žit zatiranje škodljivcev zatiranje bolezni Caramba se uporablja samo za zaščito klasa pšenice! zatiranje širokolistnih plevelov Biathlon

Prikaži več

M A R T O N G E N E T I C S Kmetijsko gozdarska zadruga z.o.o. SEMENSKA ŽITA 2017/2018 V PONUDBI TUDI OLJNA OGRŠČICA

M A R T O N G E N E T I C S Kmetijsko gozdarska zadruga z.o.o. SEMENSKA ŽITA 2017/2018 V PONUDBI TUDI OLJNA OGRŠČICA M A R T O N G E N E T I C S Kmetijsko gozdarska zadruga z.o.o. SEMENSKA ŽITA 2017/2018 V PONUDBI TUDI OLJNA OGRŠČICA Kmetijsko gozdarska zadruga z.o.o. Spoštovani poljedelci! Žetev žit in oljne ogrščice

Prikaži več

Porocilo I-1-2-5

Porocilo I-1-2-5 PROGRAM DELA INŠTITUTA ZA VODE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2007 Poročilo o delu za leto 2007 PROGRAMSKI SKLOP: NAČRT UPRAVLJANJA VODA NA VODNEM OBMOČJU DONAVE IN VODNEM OBMOČJU JADRANSKEGA MORJA PROJEKT:

Prikaži več

NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem pose

NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem pose NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem posevku Ta letak vam nudi informacije o dobrih kmetijskih

Prikaži več

Suša spomladanska - Tehnološka navodila

Suša spomladanska - Tehnološka navodila Gospodinjska ulica 6, 1000 Ljubljana tel.: (01) 513 66 00, faks: (01) 513 66 50 E-pošta: kgzs@kgzs.si www.kgzs.si TEHNOLOŠKA PRIPOROČILA ZA BLAŽENJE POSLEDIC SPOMLADANSKE SUŠE Pripravili: Dr. Dušica Majer,

Prikaži več

14 VPLIV SUŠE 1992 NA PRIDELEK KMETIJSKIH RASTLIN (KORUZA) Iztok Matajc* UDK Pričujoče delo obravnava vpliv kmetijske suše na pridelek koruze

14 VPLIV SUŠE 1992 NA PRIDELEK KMETIJSKIH RASTLIN (KORUZA) Iztok Matajc* UDK Pričujoče delo obravnava vpliv kmetijske suše na pridelek koruze 14 VPLIV SUŠE 1992 NA PRIDELEK KMETIJSKIH RASTLIN (KORUZA) Iztok Matajc* UDK 62.112 Pričujoče delo obravnava vpliv kmetijske suše na pridelek koruze v dveh severovzhodnih predelih Slovenije leta 1992.

Prikaži več

Zbornik predavanj in referatov 13. Slovenskega posvetovanje o varstvu rastlin z mednarodno udeležbo Rimske Toplice, marec 2017 VPLIV MEHANIČNEGA

Zbornik predavanj in referatov 13. Slovenskega posvetovanje o varstvu rastlin z mednarodno udeležbo Rimske Toplice, marec 2017 VPLIV MEHANIČNEGA VPLIV MEHANIČNEGA ODSTRANJEVANJA LISTJA NA ZMANJŠANJE INFEKCIJSKEGA POTENCIALA JABLANOVEGA ŠKRLUPA (Venturia inaequalis) Jože MIKLAVC 1, Boštjan MATKO 2, Miro MEŠL 3, Marjeta MIKLAVC 4, Biserka DONIK PURGAJ

Prikaži več

PRESTOR-1_Analiza obremenitev

PRESTOR-1_Analiza obremenitev Analiza obremenitev in vplivov iz točkovnih in razpršenih virov onesnaževanja mag. Joerg Prestor, univ.dipl.inž.geol. GeoZS, Oddelek za hidrogeologijo Ljubljana, 6. oktober 2009 Kdo je najbolj odgovoren

Prikaži več

2. delavnica INCOME Kmetovanje in vodovarstveni prostor – kako premostiti navzkrižje interesov?

2. delavnica INCOME Kmetovanje in vodovarstveni prostor – kako premostiti navzkrižje interesov? Model obremenitev in vplivov na podzemne vode Joerg Prestor Geološki zavod Slovenije 6. INCOME delavnica, 26. januar 2012 Obremenitve in vplivi na podzemne vode OBREMENITVE VPLIVI VPLIVI GUIDANCE ON PREVENTING

Prikaži več

Ponudba rokovnikov Univerze v Ljubljani

Ponudba rokovnikov Univerze v Ljubljani Izzivi pri namakanju jagod prof. dr. Marina PINTAR Univerza v Ljubljani, Biotehniška Fakulteta, Ljubljana, Slovenija marina.pintar@bf.uni-lj.si 17. posvet o jagodi Ljubljana, 28. nov. 2018 ??? Cca 20 m2

Prikaži več

Microsoft Word Okolju prijazno vrtnarstvo

Microsoft Word Okolju prijazno vrtnarstvo Naziv programske enote Okolju prijazno vrtnarstvo Program Vrtnarstvo Področje KMETIJSTVO SPLOŠNI DEL Utemeljenost Program usposabljanja za odrasle osebe s področja Vrtnarstva je zasnovan na podlagi povpraševanja

Prikaži več

WP 2 -

WP 2 - SKUPNO TRAJNOSTNO UPRAVLJANJE SISTEMA JAVNE OSKRBE S PITNO VODO NA ČEZ MEJNEM OBMOČJU MURSKE DOLINE / GEMEINSCHAFTLICHES NACHHALTIGES MANAGEMENT VON TRINKWASSERVERSORGUNGSSYSTEMEN IM GRENZÜBERSCHREITENDEN

Prikaži več

Microsoft Word - 2-referat-Podgorsek-pop-zadnje-Z

Microsoft Word - 2-referat-Podgorsek-pop-zadnje-Z 3. konferenca z mednarodno udeležbo Konferenca VIVUS s področja kmetijstva, naravovarstva, hortikulture in floristike ter živilstva in prehrane»prenos inovacij, znanja in izkušenj v vsakdanjo rabo«14.

Prikaži več

Zbirni center

Zbirni center OGREVANJE IN HLAJENJE Z ZEMELJSKIMI SONDAMI IN TOPLOTNO ČRPALKO Željko HORVAT GEOTERMALNA ENERGIJA Geotermalna energija je toplota notranjosti Zemlje. V globini je temperatura stalna in z globino narašča.

Prikaži več

Priloga II-Izhodišča-EKO

Priloga II-Izhodišča-EKO Hacquetova ulica 17, SI-1000 Ljubljana Slovenija/Slovenia T +386 (0)1 280 52 62 F +386 (0)1 280 52 55 E info@kis.si www.kis.si Izhodišča izdelave modelnih izračunov za določitev višine plačil za ukrep

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - 14 IntrerspecifiOna razmerja .ppt

Microsoft PowerPoint - 14 IntrerspecifiOna razmerja .ppt IV. POPULACIJSKA EKOLOGIJA 14. Interspecifična razmerja Št.l.: 2006/2007 1 1. INTERSPECIFIČNA RAZMERJA Osebki ene vrste so v odnosih z osebki drugih vrst, pri čemer so lahko ti odnosi: nevtralni (0), pozitivni

Prikaži več

Oddelek za kmetijsko svetovanje Trnoveljska cesta 1, 3000 Celje tel Celje, 17. marec 2017 ZATIRANJE PLEVELOV V POSEVKIH ŽIT (registriran

Oddelek za kmetijsko svetovanje Trnoveljska cesta 1, 3000 Celje tel Celje, 17. marec 2017 ZATIRANJE PLEVELOV V POSEVKIH ŽIT (registriran Oddelek za kmetijko vetovanje Trnoveljka ceta 1, 3000 Celje tel. 03 710 17 88 Celje, 17. marec 2017 ZATIRANJE PLEVELOV V POSEVKIH ŽIT (regitrirani herbicidi v RS) ENOLETNI ŠIROKOLISTNI in OZKOLISTNI PLEVELI

Prikaži več

(Microsoft Word - fungicidi in insekticidi v \236itih 2018)

(Microsoft Word - fungicidi in insekticidi v \236itih 2018) Preglednica: Registrirana sredstva v Republiki Sloveniji za uporabo v žitih fungicidi(na dan 21. 3. 2018) pripravila Metka Barbarič, KGZS-zavod MS PRIPRAVEK ODMER EK /ha ACANO 1 l Listna pegavost pšenice,

Prikaži več

Rast in delovanje rastlin pri povečanih koncentracijah ogljikovega dioksida ob naravnih virih CO2

Rast in delovanje rastlin pri povečanih koncentracijah ogljikovega dioksida ob naravnih virih CO2 VPLIV TEMPERATURE NA RAST IN RAZVOJ Univerza v Ljubljani Biotehniška fakulteta Oddelek za agronomijo Agronomija - UNI 2005/06 Temperatura rastline je odraz različnih dejavnikov, ki vplivajo na to, koliko

Prikaži več

Microsoft Word - bilten doc

Microsoft Word - bilten doc Dekadni bilten vodnobilančnega stanja kmetijskih tal v Sloveniji 11. 20. avgust 2010 OBVESTILO Drugo dekado avgusta so zaznamovali pogosti intenzivni nalivi. Skupno je v teh dneh padlo največ dežja v zahodni

Prikaži več

Microsoft Word - TEHNOLOSKA NAVODILA - 3.doc

Microsoft Word - TEHNOLOSKA NAVODILA - 3.doc Kmetijski inštitut Slovenije KGZS Zavod Novo mesto KGZS Zavod Ljubljana KGZS - Zavod MB, Sadjarski center Maribor Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Maribor TEHNOLOŠKA NAVODILA ZA EKOLOŠKO PRIDELAVO

Prikaži več

Microsoft Word - bilten doc

Microsoft Word - bilten doc Dekadni bilten stanja vodne bilance kmetijskih tal v Sloveniji 11. do 20. avgusta 2011 OBVESTILO Spet je nastopila vročina. Vremenske razmere so idealne za dozorevanje zgodnjih sort hrušk in jablan, ki

Prikaži več

HERBICIDI V ŽITIH 2016

HERBICIDI V ŽITIH 2016 REGISTRIRANI HERBICIDI ZA UPORABO V ŽITIH 2019 9. 4. 2019 PRIPRAVEK ALLIANCE ARRAT AKTIVNA SNOV Diflufenikan 60% metsulfuronmetil 6% Dikamba 50% tritosulfuron 25% ODMERE ČAS UPORABE K 100 g/ha Jeseni:

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Slide 1 OBDELAVA ODPADNE VODE Slide 2 KAKO POVRNITI PORUŠENI EKOSITEM V PRVOTNO STANJE? KAKO POVRNITI PORUŠENI EKOSITEM V PRVOTNO STANJE?! uravnavanje ph, alkalnosti! odstranjevanje ali dodajanje elementov!

Prikaži več

Vinarska ulica 14, 2000 Maribor tel.: (02) , fax: (02) E- ZATIRANJE P

Vinarska ulica 14, 2000 Maribor tel.: (02) , fax: (02) E-   ZATIRANJE P ZATIRANJE PLEVELOV V ŽITIH SPOMLADI Jesenski posevki žit so v fazi razraščanja (BBCH 21-23), pleveli se tudi razvijajo. Če niste v jeseni uporabili herbicidov, bo kmalu čas za spomladansko zatiranje plevelov.

Prikaži več

Večna pot 2, SI-1000 Ljubljana VABILO Otrokov svet je svež, nov in lep, poln vznemirjenj, čudenja in presenečenj in prav tak je slovenski gozd! Gozdar

Večna pot 2, SI-1000 Ljubljana VABILO Otrokov svet je svež, nov in lep, poln vznemirjenj, čudenja in presenečenj in prav tak je slovenski gozd! Gozdar VABILO Otrokov svet je svež, nov in lep, poln vznemirjenj, čudenja in presenečenj in prav tak je slovenski gozd! je v zadnjih letih pridobil številne izkušnje in znanja za podporo privlačnejšemu vzgojnoizobraževalnemu

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Vinarska ulica 14, 2000 Maribor tel.: (02) 228 49 00, fax: (02) 251 94 82 E-pošta: info@kmetijski-zavod.si, http://www.kmetijski-zavod.si/ Domače izkušnje z listno prehrano jablanovih nasadov 12. LOMBERGARJEV

Prikaži več

GRADING d.o.o.

GRADING d.o.o. Glavni trg 17/b, 2000 Maribor, tel.: 02/2295371, e-mail: ISB@isb.si POROČILO O IZVEDENIH TERENSKIH PREISKAVAH Za stabilizacijo ceste JP 111 111-Stojnšek Obdelal: Metod Krajnc Datum: Avgust 2016 Arh. štev.:

Prikaži več

Microsoft Word - Pr08VOKA_Celje_Klanc.doc

Microsoft Word - Pr08VOKA_Celje_Klanc.doc ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO VARSTVO MARIBOR Prvomajska ulica 1, 2000 Maribor http://www.zzv-mb. INŠTITUT ZA VARSTVO OKOLJA (02) 4500170 (02) 4500227 ivo@zzv-mb. Telefon: Telefaks: E-pošta: ID za DDV: SI30447046

Prikaži več

Poročilo o izvedeni nalogi Spremljanje kakovosti kopalne vode v Soboškem jezeru Evidenčna oznaka: 2141a-18/ / Naročnik: MESTNA

Poročilo o izvedeni nalogi Spremljanje kakovosti kopalne vode v Soboškem jezeru Evidenčna oznaka: 2141a-18/ / Naročnik: MESTNA Poročilo o izvedeni nalogi Evidenčna oznaka: 2141a-18/49640-19/93398 20.02.7774 MESTNA OBČINA MURSKA SOBOTA KARDOŠEVA ULICA 2 9000 Murska Sobota Izvajalci: Vodja naloge: Oddelek za okolje in zdravje Maribor

Prikaži več

RE_QO

RE_QO Evropski parlament 2014-2019 Dokument zasedanja B8-0514/2018 5.11.2018 PREDLOG RESOLUCIJE k vprašanju za ustni odgovor B8-0417/2018 v skladu s členom 128(5) Poslovnika o lymski boreliozi (2018/2774(RSP))

Prikaži več

Pripravki granulocitov iz polne krvi (buffy coat)

Pripravki granulocitov iz polne krvi (buffy coat) Pripravki granulocitov iz polne krvi (buffy coat) - KLZ Podčetrtek, 8. 1 0. 2 0 16 AV TO R I C A : A n d r e j a H r a š o v e c - L a m p r e t, d r. m e d., s p e c. t r a n s f. m e d. S O AV TO R :

Prikaži več

Ravne,dne 23

Ravne,dne 23 ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO VARSTVO RAVNE Ob Suhi 5 b 2390 Ravne na Koroškem Tel.št.: 02 8705 612, tajn. 02 8705 600, faks 02 8705 625 POROČILO O KAKOVOSTI PITNE VODE IN VARNOSTI OSKRBE S PITNO VODO ZA JAVNE

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev »ŠTUDIJA O IZVEDLJIVOSTI PROJEKTA PRIDELAVE IN PREDELAVE SLADKORNE PESE«Državni svet. 14.11. 2013 Prof. dr. Črtomir Rozman Svetovna proizvodnja sladkorja 123 držav: 80% sladk. Trs, 20 % sladk. Pesa 43

Prikaži več

1 EKSPERIMENTALNI DEL 1.1 Tkanina Pri pranju smo uporabili pet tkanin, od katerih je bila ena bela bombažna tkanina (B), preostale tkanine (E101, E111

1 EKSPERIMENTALNI DEL 1.1 Tkanina Pri pranju smo uporabili pet tkanin, od katerih je bila ena bela bombažna tkanina (B), preostale tkanine (E101, E111 1 EKSPERIMENTALNI DEL 1.1 Tkanina Pri pranju smo uporabili pet tkanin, od katerih je bila ena bela bombažna tkanina (B), preostale (E101, E111, E114 in E160) pa so bile zamazane z različnimi umazanijami

Prikaži več

KOVA d

KOVA d INFORMACIJA ZA JAVNOST O VARNOSTNIH UKREPIH na podlagi 19. člena Uredbe o preprečevanju večjih nesreč in zmanjšanju njihovih posledic (Ur. list RS, št. 22/2016) AGRORUŠE d.o.o. Tovarniška cesta 27, 2342

Prikaži več

Stran / Št. 97 / Uradni list Republike Slovenije PRILOGA 1: PRAVILA O NAVZKRIŽNI SKLADNOSTI Izrazi, uporabljeni v prilogi: PZR pred

Stran / Št. 97 / Uradni list Republike Slovenije PRILOGA 1: PRAVILA O NAVZKRIŽNI SKLADNOSTI Izrazi, uporabljeni v prilogi: PZR pred Stran 2084 / Št. 97 /. 2. 205 Uradni list Republike Slovenije PRILOGA : PRAVILA O NAVZKRIŽNI SKLADNOSTI Izrazi, uporabljeni v prilogi: PZR predpisane zahteve ravnanja DKOS dobro kmetijsko in okoljsko stanje

Prikaži več

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke VGRADNJA KOMPAKTNEGA KOLEKTORJA ZA OGREVANJE NIZKENERGIJSKE HIŠE S TOPLOTNO ČRPALKO ZEMLJA/VODA Vgradnja kompaktnega zemeljskega kolektorja v obliki košare prihrani 75 % površino zemlje v primerjavi z

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, XXX [ ](2013) XXX draft DIREKTIVA KOMISIJE.../ /EU z dne XXX o spremembi prilog I, II in III k Direktivi 2000/25/ES Evropsk

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, XXX [ ](2013) XXX draft DIREKTIVA KOMISIJE.../ /EU z dne XXX o spremembi prilog I, II in III k Direktivi 2000/25/ES Evropsk EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, XXX [ ](2013) XXX draft DIREKTIVA KOMISIJE.../ /EU z dne XXX o spremembi prilog I, II in III k Direktivi 2000/25/ES Evropskega parlamenta in Sveta o ukrepih, ki jih je treba

Prikaži več

Direktiva Komisije 2014/44/EU z dne 18. marca 2014 o spremembi prilog I, II in III k Direktivi Evropskega parlamenta in Sveta 2003/37/ES o homologacij

Direktiva Komisije 2014/44/EU z dne 18. marca 2014 o spremembi prilog I, II in III k Direktivi Evropskega parlamenta in Sveta 2003/37/ES o homologacij L 82/20 Uradni list Evropske unije 20.3.2014 DIREKTIVA KOMISIJE 2014/44/EU z dne 18. marca 2014 o spremembi prilog I, II in III k Direktivi Evropskega parlamenta in Sveta 2003/37/ES o homologaciji kmetijskih

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Pridelava in poraba žita v Sloveniji, Svetu in EU Marjeta Bizjak Direktorat za kmetijstvo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ljubljana, 25. 11. 2015 Vsebina Splošni podatki o kmetijstvu

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev PODLAGE ZA ČEŠNJO DOSEDANJE IZKUŠNJE IN NEKATERA PRIPOROČILA dr.nikita Fajt Ljubljana, 2. februar, 2017 PODLAGA JE SKRITI DEL DREVESA, KI GA PREHRANJUJE V OSNOVI IN OBČUTI VSE RAZMERE TAL, V KATERIH SE

Prikaži več

Podatki o tleh Parametri izpostavljenosti Enote glina (privzeto) min max reference glinasta ilovica (privzeto) min max reference ilovica (privzeto) ef

Podatki o tleh Parametri izpostavljenosti Enote glina (privzeto) min max reference glinasta ilovica (privzeto) min max reference ilovica (privzeto) ef Podatki o tleh Enote glina glinasta (privzeto) cm3/cm3 0,06 0,001 RESRAD Data Collection Doc. (citirano po McWhorter and 1 Sunada 1977) 0,1 0,001 strokovna ocena, nekoliko višje 1 kot pri glini 0,2 cm3/cm3

Prikaži več

Zavod sv. Stanislava Škofijska klasična gimnazija VPLIV KISLEGA DEŽJA NA RASTLINE poskus pri predmetu biologija

Zavod sv. Stanislava Škofijska klasična gimnazija VPLIV KISLEGA DEŽJA NA RASTLINE poskus pri predmetu biologija Zavod sv. Stanislava Škofijska klasična gimnazija VPLIV KISLEGA DEŽJA NA RASTLINE poskus pri predmetu biologija KAZALO: 1 UVOD...3 2 MATERIAL...4 POSTOPEK...4 3 SKICA NASTAVITVE POSKUSA...5 4 REZULTATI...6

Prikaži več

Microsoft Word - zelo-milo-vreme_dec-jan2014.doc

Microsoft Word - zelo-milo-vreme_dec-jan2014.doc ARSO Državna meteorološka služba Ljubljana,. 1. 1 Zelo milo vreme od. decembra 13 do 3. januarja 1 Splošna vremenska slika Od konca decembra do sredine januarja je nad našimi kraji prevladoval južni do

Prikaži več

REZULTATI ANALIZ MIVKE IN SOLATE PO POŽARU V PODJETJU FRAGMAT Na NIJZ smo v petek, 21. junija 2019, prejeli Poročilo o preiskavah mivke, odvzete v Vrt

REZULTATI ANALIZ MIVKE IN SOLATE PO POŽARU V PODJETJU FRAGMAT Na NIJZ smo v petek, 21. junija 2019, prejeli Poročilo o preiskavah mivke, odvzete v Vrt REZULTATI ANALIZ MIVKE IN SOLATE PO POŽARU V PODJETJU FRAGMAT Na NIJZ smo v petek, 21. junija 2019, prejeli Poročilo o preiskavah mivke, odvzete v Vrtcu Martina Krpana v Cerknici ter danes, v sredo 26.

Prikaži več

PRILOGA I PARAMETRI IN MEJNE VREDNOSTI PARAMETROV Splošne zahteve za pitno vodo DEL A Mikrobiološki parametri Parameter Mejna vrednost parametra (štev

PRILOGA I PARAMETRI IN MEJNE VREDNOSTI PARAMETROV Splošne zahteve za pitno vodo DEL A Mikrobiološki parametri Parameter Mejna vrednost parametra (štev PRILOGA I PARAMETRI IN MEJNE VREDNOSTI PARAMETROV Splošne zahteve za pitno vodo DEL A Mikrobiološki parametri (število/100 ml) Escherichia coli (E. coli) 0 Enterokoki 0 Zahteve za vodo, namenjeno za pakiranje:

Prikaži več

KLIMATSKE ZNAČILNOSTI LETA 1993 Aleška Bernot-lvančič* Leto 1993 je bilo glede na podatke 30-letnega klimatološkega niza nadpovprečno toplo, s

KLIMATSKE ZNAČILNOSTI LETA 1993 Aleška Bernot-lvančič* Leto 1993 je bilo glede na podatke 30-letnega klimatološkega niza nadpovprečno toplo, s KLIMATSKE ZNAČILNOSTI LETA 1993 Aleška Bernot-lvančič* Leto 1993 je bilo glede na podatke 30-letnega klimatološkega niza 1961-90 nadpovprečno toplo, sončno in suho. Po vremenu bi ga lahko razdelili na

Prikaži več

Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T

Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T pred požarnim preskokom Q FO za požarni preskok polnorazviti

Prikaži več

NAVODILO ZA UPORABO Canesten3 200 mg vaginalne tablete klotrimazol Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Zdravilo je na voljo brez recepta. Kljub temu ga morate

Prikaži več

Training

Training Svetovalna pisarna Drago Dretnik 2016 Namen Svetovalne pisarne je nuditi strokovno pomoč planinskim društvom na naslednjih področjih: sistemi za ravnanje z odpadno vodo vodooskrbni sistemi energetski sistemi

Prikaži več

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ matematika 2018.docx

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ matematika 2018.docx Analiza dosežkov pri predmetu matematika za NPZ 28 6. razred NPZ matematika 28 Dosežek šole Povprečno število točk v % Državno povprečje Povprečno število točk v % Odstopanje v % 49,55 52,52 2,97 Povprečni

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Državni izpitni center *M1180314* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Izpitna pola Modul gradbeništvo NAVODILA ZA OCENJEVANJE Četrtek, 14. junij 01 SPLOŠNA MATURA RIC 01 M11-803-1-4 IZPITNA POLA Modul gradbeništvo

Prikaži več

MESTNA OBČINA MARIBOR MEDOBČINSKI URAD ZA VARSTVO OKOLJA IN OHRANJANJE NARAVE POROČILO SVETOVNI DAN VODA 2017»ODPADNA VODA«Aktivnosti v Mariboru med 1

MESTNA OBČINA MARIBOR MEDOBČINSKI URAD ZA VARSTVO OKOLJA IN OHRANJANJE NARAVE POROČILO SVETOVNI DAN VODA 2017»ODPADNA VODA«Aktivnosti v Mariboru med 1 MESTNA OBČINA MARIBOR MEDOBČINSKI URAD ZA VARSTVO OKOLJA IN OHRANJANJE NARAVE POROČILO SVETOVNI DAN VODA 2017»ODPADNA VODA«Aktivnosti v Mariboru med 15. - 24. marcem 2017 Dogodek koordinira Medobčinski

Prikaži več

Stran 9628 / Št. 64 / Uradni list Republike Slovenije PRILOGA: OBRAZCI ZA SPOROČANJE V EVIDENCO ORGANIZACIJ PROIZVAJALCEV, ZDRUŽENJ ORGANI

Stran 9628 / Št. 64 / Uradni list Republike Slovenije PRILOGA: OBRAZCI ZA SPOROČANJE V EVIDENCO ORGANIZACIJ PROIZVAJALCEV, ZDRUŽENJ ORGANI Stran 9628 / Št. 64 / 28. 9. 2018 PRILOGA: OBRAZCI ZA SPOROČANJE V EVIDENCO ORGANIZACIJ PROIZVAJALCEV, ZDRUŽENJ ORGANIZACIJ PROIZVAJALCEV IN SKUPIN PROIZVAJALCEV ZA SKUPNO TRŽENJE I. ORGANIZACIJA PROIZVAJALCEV

Prikaži več

Uradni list RS 022/2015, Uredbeni del

Uradni list RS 022/2015, Uredbeni del Digitally signed by Matjaz Peterka DN: c=si, o=state-institutions, ou=web-certificates, ou=government, serialnumber=1236795114014, cn=matjaz Peterka Reason: Direktor Uradnega lista Republike Slovenije

Prikaži več

Navodila za uporabo PROSTOSTOJEČE GARDEROBNO STOJALO IZDELANO V NEMČIJI myhansecontrol.com myhansecontrol.com Uporabniku prijazna navodila ID: #05000

Navodila za uporabo PROSTOSTOJEČE GARDEROBNO STOJALO IZDELANO V NEMČIJI myhansecontrol.com myhansecontrol.com Uporabniku prijazna navodila ID: #05000 Navodila za uporabo PROSTOSTOJEČE GARDEROBNO STOJALO IZDELANO V NEMČIJI myhansecontrol.com myhansecontrol.com Uporabniku prijazna navodila ID: #05000 Hitro in preprosto do cilja s kodami QR Ne glede na

Prikaži več

KAV A

KAV A KAV A SPLOŠNO Kava je napitek iz prevretih zmletih zrn rastline kavovca. Je tradicionalno poživilo. V Evropo so kavo prvi prinesli beneški trgovci v 17. stoletju Uspeva v Afriki, Ameriki, Indoneziji in

Prikaži več

ovitek FIT-1

ovitek FIT-1 Funkcionalna inzulinska terapija Dnevnik vodenja FIT 1 Vaš diabetes v novi luči Sistem za merjenje glukoze v krvi 12:24 Moje vrednosti SRE TOR PET Danes, petek, 21. oktober 5.2 mmol L 12:23 Moj teden (Zadnjih

Prikaži več

Povratne informacije pri 74 bolnikih

Povratne informacije pri  74 bolnikih Primarij Tatjana Erjavec, dr.med., specialistka interne medicine Telesna vadba po možganski kapi v bivalnem okolju V projekt smo vključili vse v letu 2006 obstoječe klube v Sloveniji. Odzvalo se jih je

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI

UNIVERZA V LJUBLJANI UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA AGRONOMIJO Borut BUKOVEC MORFOLOŠKE LASTNOSTI IN PRIDELEK DESETIH SORT SOJE (Glycine max (L.) Merrill) IZ INTRODUKCIJE DIPLOMSKO DELO Visokošolski

Prikaži več

Rešitve za muzeje jekleni del vašega podjetja

Rešitve za muzeje jekleni del vašega podjetja Kovinski regali za muzeje Sistem TERRA Izvlečne mreže za varno in pregledno shranjevanje muzejskih predmetov Najpomembnejše pri zasnovi depojskega prostora je zaščita muzejskih predmetov. Še več, predmeti

Prikaži več

Model IEUBK za napoved vsebnosti svinca v krvi otrok in njegova uporaba na primeru Zgornje Mežiške doline

Model IEUBK za napoved vsebnosti svinca v krvi otrok in njegova uporaba na primeru Zgornje Mežiške doline MODEL IEUBK ZA NAPOVED VSEBNOSTI SVINCA V KRVI OTROK IN NJEGOVA UPORABA NA PRIMERU ZGORNJE MEŢIŠKE DOLINE ZZV Ravne na Koroškem mag. Matej Ivartnik Portorož 25.11.2011 IEUBK model Računalniško orodje,

Prikaži več

Učinkovitost nadzora nad varnostjo živil

Učinkovitost nadzora nad varnostjo živil Revizijsko poročilo Učinkovitost nadzora nad varnostjo živil 19. junij 2013 Računsko sodišče Republike Slovenije http://www.rs-rs.si 1 Predstavitev revizije Revidiranec: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje

Prikaži več

ATLETSKI POKAL SLOVENIJE ZA STAREJŠE MLADINCE in STAREJŠE MLADINKE 249. Kraj in prireditelj: Slovenj Gradec, AK Slovenj Gradec 250. Datum tekmovanja:

ATLETSKI POKAL SLOVENIJE ZA STAREJŠE MLADINCE in STAREJŠE MLADINKE 249. Kraj in prireditelj: Slovenj Gradec, AK Slovenj Gradec 250. Datum tekmovanja: ATLETSKI POKAL SLOVENIJE ZA STAREJŠE MLADINCE in STAREJŠE MLADINKE 249. Kraj in prireditelj: Slovenj Gradec, AK Slovenj Gradec 250. Datum tekmovanja: sobota, 7. september 2019 ob 15.30 uri, nedelja, 8.

Prikaži več

_ _BDA_CapitalSports_CS-Timer.indd

_ _BDA_CapitalSports_CS-Timer.indd 10028194 10029391 CS Timer 6 Spoštovani kupci, Čestitamo Vam za nakup. Prosimo, da skrbno preberete navodilo in da skrbite za nasvete o namestitvi in uporabi, da bi ste izognili tehničnim poškodbam. Za

Prikaži več

Predstavitev projekta

Predstavitev projekta Emisije toplogrednih plinov v kmetijstvu Emisije TGP v govedoreji Jože Verbič, Janez Jeretina, Tomaž Perpar Kmetijski inštitut Slovenije CRP V4-1816 Zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov in amonijaka

Prikaži več

Microsoft Word - Pr08VOKA_Celje_Dobrna.doc

Microsoft Word - Pr08VOKA_Celje_Dobrna.doc ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO VARSTVO MARIBOR Prvomajska ulica 1, 2000 Maribor http://www.zzv-mb. INŠTITUT ZA VARSTVO OKOLJA (02) 4500170 (02) 4500227 ivo@zzv-mb. Telefon: Telefaks: E-pošta: ID za DDV: SI30447046

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Toplotni pasovi in podnebni tipi Toplotni pasovi: so območja, ki se v obliki pasov raztezajo okrog zemeljske oble. Ločimo: Tropski pas Subtropski pas Zmerno topli pas Subpolarni pas Polarni pas Znotraj

Prikaži več

Poročilo z dne 14. maj 2019 Referenčno območje: slovenski in italijanski Kras VREME: Graf 1: Beležene in predvidene padavine in temperature (na desni

Poročilo z dne 14. maj 2019 Referenčno območje: slovenski in italijanski Kras VREME: Graf 1: Beležene in predvidene padavine in temperature (na desni Referenčno območje: slovenski in italijanski Kras VREME: Graf 1: Beležene in predvidene padavine in temperature (na desni strani osi) na italijanskem Krasu. Temperatura( C) - Temperatura (v o C); Pioggia(mm)

Prikaži več

Einsatzgrenzendiagramm

Einsatzgrenzendiagramm Tehnični podatki LA 6ASR Informacije o napravi LA 6ASR Izvedba - Izvor toplote Zunanji zrak - Različica - Reguliranje - Mesto postavitve Zunanje - Stopnje moči Meje uporabe - Min. temperatura vode / Maks.

Prikaži več

Model

Model PRVA STRAN IZVEDBENEGA NAČRTA Mizendol - Podčelo, LC 226112, km 0,8+25 do 2,4+50 (L = 1.625,00 m) polni naziv objekta s številko ceste/cestnega odseka, kilometerski položaj začetka, konca ali sredine objekta

Prikaži več

PESMI O POMLADI * * * *»Kaj je pomlad?«se sprašujemo vsi. To so trije meseci topli in svetli. Marec, april, maj so ti najlepši, vsaj posebej je zapisa

PESMI O POMLADI * * * *»Kaj je pomlad?«se sprašujemo vsi. To so trije meseci topli in svetli. Marec, april, maj so ti najlepši, vsaj posebej je zapisa PESMI O POMLADI»Kaj je pomlad?«se sprašujemo vsi. To so trije meseci topli in svetli. Marec, april, maj so ti najlepši, vsaj posebej je zapisan in v koledarju s posebno sličico narisan. Ko pomlad se prebudi,

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 »ŠTUDIJA O IZVEDLJIVOSTI PROJEKTA PRIDELAVE IN PREDELAVE SLADKORNE PESE«dr. Črtomir Rozman, dr. Karmen Pažek, dr. Janez Petek Namen pričujoče študije je: Deskriptivna analiza trga s sladkorjem in implikacije

Prikaži več

Tabela spisek dovoljenih herbicidov v žitih 2018 Pripravek Registracija HRAC Akt. snov (%) SHARPEN 33 EC SHARPEN 40 SC STOMP AQUA TOLUREX 50 SC KYLEO

Tabela spisek dovoljenih herbicidov v žitih 2018 Pripravek Registracija HRAC Akt. snov (%) SHARPEN 33 EC SHARPEN 40 SC STOMP AQUA TOLUREX 50 SC KYLEO Tabela spisek dovoljenih herbicidov v žitih 2018 Pripravek Registracija HRAC Akt. snov (%) SHARPEN 33 EC SHARPEN 40 SC STOMP AQUA TOLUREX 50 SC KYLEO ACTIVUS 40 WG ALISTER GRANDE OP K1 pendimetalin 33

Prikaži več

Canesten 3 - navodilo za uporabo - lekarnanaklik.si

Canesten 3  - navodilo za uporabo - lekarnanaklik.si NAVODILO ZA UPORABO Canesten3 200 mg vaginalne tablete klotrimazol Pred uporabo natančno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne podatke! Zdravilo je na voljo brez recepta. Kljub temu ga morate

Prikaži več

Številka: 58541/2018 Cenik storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja v Občini Šentrupert Cene so oblikovane v skladu z Ured

Številka: 58541/2018 Cenik storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja v Občini Šentrupert Cene so oblikovane v skladu z Ured Cenik storitev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb varstva okolja v Občini Šentrupert Cene so oblikovane v skladu z Uredbo o metodologiji za oblikovanje cen storitev obveznih občinskih gospodarskih

Prikaži več

Microsoft Word - PR17-PtujZrak-letno_vmesno.docx

Microsoft Word - PR17-PtujZrak-letno_vmesno.docx DAT: DANTE/NL/COZ/MB/212A/PR17-PtujZrak-letno_vmesno.docx POROČILO O MERITVAH DELCEV PM10 TER BENZO(A)PIRENA V DELCIH PM10 V OBČINI PTUJ V LETU 2017 Maribor, februar 2018 Naslov: Poročilo o meritvah delcev

Prikaži več

AZ_sredstva_katalog_140306

AZ_sredstva_katalog_140306 Sredstva za zaščito vseh vrst ogrevalnih Najboljša zmogljivost v ogrevalnih sistemih in zagotovitev popolne varnosti za uporabnika in okolje Praktični napotki za uporabo AZ sredstev Ogrevalni sistemi radiatorji

Prikaži več

TORBA, ALI SI PRETEŽKA?

TORBA, ALI SI PRETEŽKA? TORBA, ALI SI PRETEŽKA? RAZISKOVALNA NALOGA PODROČJE: BIOLOGIJA AVTORJI: ŽIVA BRGLEZ, KLEMEN KAČIČ, NINA-LANA VIDMAR MENTORICI: LJUDMILA GORNIK, JASMINA ŠTOLFA HRASTNIK, 2016 NAVDIH Delavnica Torba, da

Prikaži več

PROSIGMA PLUS d.o.o., Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: Fax: DŠ: SI Tehnična do

PROSIGMA PLUS d.o.o., Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: Fax: DŠ: SI Tehnična do PROSIGMA PLUS d.o.o., Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: 02-421-32-00 Fax: 02-421-32-09 info@prosigmaplus.si, www.prosigmaplus.si DŠ: SI19873662 Tehnična dokumentacija Podzemni univerzalni zbiralnik Aqua King

Prikaži več

Predlog stališča Republike Slovenije

Predlog stališča Republike Slovenije Program cepljenja proti bolezni modrikastega jezika (BTV 4) v letu 2017 Sestanek VA in OU, Ljubljana, 15. november 2016 Vsebina Situacija glede BT v Sloveniji in EU Program cepljenja Tehnična podpora izvedbi

Prikaži več

1

1 1 KAZALO Kazalo 2 Ogled Toplarne Moste 3 Zgodovina 3 Splošno 4 O tovarni 5 Okolje 6 2 Ogled Toplarne Moste V ponedeljek ob 9.20 uri smo se dijaki in profesorji zbrali pred šolo ter se nato odpeljali do

Prikaži več

Bioremediation of waste wood, overview of advantages and disadvantages

Bioremediation of waste wood, overview of advantages and disadvantages »PRAVILNA IZBIRA, OBDELAVA IN ZAŠČITA LESA«Miha Humar Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo Društvo Rigelj Ljubljana, 12. marec 2015 Vsebina Zaščita lesa Kateri les izbrati

Prikaži več

(Microsoft Word - fungicidi in insekticidi v \236itih dovoljeni na nuv)

(Microsoft Word - fungicidi in insekticidi v \236itih dovoljeni na nuv) Pregednica: Registrirana sredstva v Repubiki Soveniji za uporabo v žitih fungicidi (na dan 21. 3. 2018) DOVOLJENI NA NUV pripravia Metka Barbarič, KGZS-zavod MS PRIPRAVEK ODMER EK /ha ACANO 1 Listna pegavost

Prikaži več

Version 1

Version 1 NAVODILO ZA UPORABO SmPCPIL128255_2 18.03.2019 Updated: 22.05.2019 Page 1 of 6 Navodilo za uporabo Noctiben Mea 15 mg filmsko obložene tablete doksilaminijev hidrogensukcinat Pred začetkom jemanja zdravila

Prikaži več

Microsoft Word - PR18-HoceZrak-letno2018.docx

Microsoft Word - PR18-HoceZrak-letno2018.docx DAT: DANTE/NL/COZ/MB/212A/PR18-HoceZrak-letno2018.docx POROČILO O MERITVAH DELCEV PM10 V OBČINI HOČE-SLIVNICA V LETU 2018 Maribor, marec 2019 Naslov: Izvajalec: Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje

Prikaži več

Tehnični list 9900 M9 Surfacer, Univerzalno HS polnilo primer Ver.: Opis Univerzalno HS akrilno primer polnilo primerno za manjša popravila ali

Tehnični list 9900 M9 Surfacer, Univerzalno HS polnilo primer Ver.: Opis Univerzalno HS akrilno primer polnilo primerno za manjša popravila ali Opis Univerzalno HS akrilno primer polnilo primerno za manjša popravila ali za večje površine. Možno je izbrati med dvema različnima trdilcema za doseganje hitrega ali normalnega sušenja Lastnosti izdelka

Prikaži več

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc SLO - NAVODILO ZA MONTAŽO IN UPORABO Št. art. : 512375 www.conrad.si DC-AC RAZSMERNIK PI 75-12 Št. artikla: 512375 1 KAZALO VSEBINE 1 NAMEN UPORABE... 3 2 RAZLAGA SIMBOLOV... 3 3 VARNOSTNA OPOZORILA...

Prikaži več

Interno narocilo, ver.4

Interno narocilo, ver.4 Poročilo o izvedeni nalogi Monitoring površinske kopalne vode na Vogrščku MONG Evidenčna oznaka: 2106-17/35569-18/63482 27.05.43138 Naročnik: MESTNA OBČINA NOVA GORICA TRG EDVARDA KARDELJA 1 5000 Nova

Prikaži več

Microsoft Word - NOVA DELOVNA OBLEKA - KAPA_KONCNI-3.doc

Microsoft Word - NOVA DELOVNA OBLEKA - KAPA_KONCNI-3.doc GASILSKA ZVEZA SLOVENIJE GASILSKA DELOVNA OBLEKA KAPA Standard kakovosti :GZS-DO-K-2013-1A Datum:24.09. 2013 1. PREDMET STANDARDA Ta standard se nanaša na kapo, ki je sestavni del gasilske delovne obleke.

Prikaži več

1

1 UČINKI PRESTRUKTURIRANJA SREDNJE VELIKE KMETIJE Tea Krajec tea.krajec@gmail.com POVZETEK V članku je predstavljen učinek prestrukturiranja srednje velike kmetije. Da se prestrukturiranje lahko predstavi,

Prikaži več

Datum objave: :54 VPRAŠANJE Spoštovani, prosimo za informacijo - sklop 1, Laboratorijska oprema, digestorij, ali je potrebno ponuditi tud

Datum objave: :54 VPRAŠANJE Spoštovani, prosimo za informacijo - sklop 1, Laboratorijska oprema, digestorij, ali je potrebno ponuditi tud Datum objave: 25.09.2017 10:54 prosimo za informacijo - sklop 1, Laboratorijska oprema, digestorij, ali je potrebno ponuditi tudi poddigestorijske omarice in kakšne, za kakšen namen shranjevanja? Hvala,

Prikaži več