Microsoft Word - Obvezni Izbirni predmeti

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Microsoft Word - Obvezni Izbirni predmeti"

Transkripcija

1 Obvezni izbirni predmeti so način prilagajanja osnovne šole individualnim razlikam in interesom učencev. So priložnost, da učenci ob lastni izbiri teh predmetov poudarijo in razvijajo svoje močne strani in sposobnosti ter se pri njih dokažejo. Učenci se lahko odločajo za določen izbirni predmet tudi z vidika nameravanega nadaljnjega šolanja. Obvezni izbirni predmeti so vključeni v predmetnik tretjega vzgojno-izobraževalnega obdobja, torej v 7., 8. in 9. razred. Šola mora ponuditi pouk najmanj treh izbirnih predmetov iz družboslovnohumanističnega sklopa in najmanj treh iz naravoslovno-tehničnega sklopa. Učenec izbere 2 uri izbirnih predmetov, lahko pa tudi 3, če s tem soglašajo njegovi starši. Učenec ima možnost naslednje izbire in kombinacije: v primeru, da se učenec odloči za dve uri tedensko, ima možnost, da izbere dva enourna predmeta ali enega, ki traja 2 uri (tuji jezik je edini izbirni predmet, ki traja dve uri tedensko); v primeru, da se v soglasju s starši odloči za tri ure tedensko, pa ima možnost izbire v naslednjih kombinacijah 3 predmete, če so enourni, oz. 2 predmeta, če je eden izmed predmetov dvourni in en enourni. Predmeti imajo svoj strokovno potrjen učni načrt. Vsakemu je namenjeno 35 ur letno (ena ura na teden), razen izbirnemu predmetu nemščina 70 ur letno (dve uri na teden). Naša šola lahko organizira 10 izbirnih predmetov. Če se k določenemu izbirnemu predmetu prijavi premalo učencev, se predmet zaradi premajhnega interesa ne bo izvajal. Učenec bo moral namesto letega izbrati enega od predmetov, ki bodo ponujeni v naslednjem, drugem krogu. Oprostitev sodelovanja pri izbirnih predmetih Učenec 7., 8. in 9. razreda, ki obiskuje glasbeno šolo z javno veljavnim programom, je na predlog staršev lahko oproščen sodelovanja pri izbirnih predmetih. O oprostitvi odloči ravnatelj. Starši posredujejo pisno vlogo, ki ji priložijo potrdilo o vpisu v glasbeno šolo. V vlogi se zapiše, ali želijo, da je učenec oproščen pouka izbirnih predmetov v celoti ali le v eni uri tedensko. V primeru naknadnega vpisa v glasbeno šolo starši posredujejo vlogo najkasneje do 31. avgusta.

2 Seznam izbirnih predmetov (IP) Naravoslovno tehnični predmeti: Predmet Obseg 1. Astronomija: Daljnogledi in planeti; Sonce, Luna in Zemlja; enoletni vsako leto en sklop Zvezde in vesolje 2. Biologija: Organizmi v naravi in umetnem okolju enoletni 3. Prehrana: Sodobna priprava hrane; Načini prehranjevanja enoletni 4. Računalništvo: Urejanje besedil; Multimedija; Računalniška enoletni omrežja 5. Okoljska vzgoja I, II, III enoletni 6. Šport: Izbrani šport; Šport za sprostitev; Šport za zdravje enoletni 7. Obdelava gradiv: Les; Umetne snovi; Kovine enoletni vsako leto en sklop 8. Matematična delavnica I, II, III enoletni vsako leto en sklop 9. Logika triletni, lahko tudi krajši 10. Kemija: Poskusi v kemiji 8. razred - enoletni Družboslovno humanistični predmeti: Predmet Obseg 1. Drugi tuj jezik: Nemščina I, II, III triletni, vsako leto en sklop 2. Slovenščina: Gledališki klub enoletni 3. Vzgoja za medije: Radio; Televizija; Tisk enoletni vsako leto en sklop 4. Glasba: Ansambelska igra enoletni 5. Turistična vzgoja enoletni 6. Geografija: Raziskovanje domačega kraja in varstvo 9. razred - enoletni njegovega okolja 7. Geografija: Življenje človeka na Zemlji 8. razred - enoletni 8. Ples: Ljudski plesi; Plesi; Starinski in družabni plesi enoletni - vsako leto en sklop 9. Verstva in etika I, II, III triletni, lahko tudi krajši, vsako leto en sklop 10. Likovno snovanje I, II, III enoletni vsako leto en sklop 11. Retorika 9. razred - enoletni

3 Opisi izbirnih predmetov: ANSAMBELSKA IGRA Omogoča jim ustvarjalnost in raziskovanje, kar spodbuja in navaja na trajno sodelovanje v glasbeni kulturi. Splošni cilji Učenci: ob glasbenih vrednotah uzaveščajo pomen uresničevanja višjih kulturnih potreb; se ob glasbi sproščajo, z njo se ukvarjajo tudi v prostem času; ob glasbenih in z glasbo povezanih dejavnostih razvijajo odgovornost za skupno sodelovanje ter vrednotijo dosežke. Učenci bodo pri predmetu spoznali Orffova glasbila, spoznali in igrali na ljudska, lastna, elektronska glasbila ter posamezna klasična glasbila. Učenci, ki se bodo odločili za predmet, se bodo po najbolj naravni poti seznanili tudi z glasbenimi zapisi. Le-te bodo spoznali neposredno ob izvajanju, saj je predmet naravnan praktično in ne teoretično. Predmet omogoča ustvarjalnost in raziskovanje, učenci sami izvajajo, učitelj je le zgolj mentor in koordinator dela. Učenci so vseskozi aktivni, vsak igra na določen instrument. Uspešni so tako učenci brez glasbenega predznanja kot učenci, ki obiskujejo glasbeno šolo. Kdor ima svoje glasbilo, ga lahko prinese tudi k predmetu.

4 TURISTIČNA VZGOJA Turistična vzgoja je enoletni izbirni predmet, namenjen učencem od 7. do 9. razreda. Temeljni namen predmeta je razviti pri učencih pozitivni odnos do turizma in turistov. Predmet povezuje in nadgrajuje znanje, ki ga učenci pridobivajo pri drugih predmetih in dejavnostih, zlasti pri geografiji, zgodovini, slovenščini in tujem jeziku. Turizem v Sloveniji ustvari 5% bruto družbenega proizvoda in nudi zaposlitev ljudem. S podaljševanjem prostega časa se v turizmu ponujajo nove možnosti zaposlovanja. Predmetu turistična vzgoja je namenjenih 35 ur letno, oziroma eno uro na teden. Pouk vključuje aktivne metode učenja tako v učilnici kot tudi na terenu. Učenci pripravijo razstavo, pregledujejo in uporabljajo literaturo, oblikujejo mapo, fotografirajo, kartirajo kulturne spomenike v domačem okolju, izdelajo poročilo in plakat, izdelajo turistični spominek, pripravijo pogrinjek, so aktivni v raziskovalni delavnici na ekskurziji, preizkusijo se v vodenju, pripravijo radijski oglas, prospekt in zloženko za domači kraj. Učenci v programu turistična vzgoja: razvijajo sposobnost kulturnega komuniciranja in javnega nastopanja, se pripravljajo za sodelovanje v turističnem društvu, spoznavajo, kako pridobiti in posredovati informacije, spoznavajo turistične poklice (o prednostih in pomanjkljivostih), spoznavajo in vrednotijo naravno in kulturno dediščino, seznanijo se z osnovami za razvoj turizma na Dolenjskem in v Sloveniji. Vsebine (poglavja): Turizem in njegov razvoj (osnovni pojmi, vrste turizma) Osnove za razvoj turizma v domačem kraju (naravne, družbene) Turizem kot gospodarska dejavnost (povezanost obrti, trgovine, ) Odnos do gostov (turistični bonton) Turistično oglaševanje in informiranje (vrste in oblike oglaševanja) Skrb za razvoj turizma (ljubiteljske, profesionalne oblike) Vodenje po domačem kraju (priprava, izvedba) Izbirni predmet se ocenjuje številčno, zanj veljajo ista pravila kot za obvezne. Končna ocena izbirnega predmeta se vpiše v spričevalo in vpliva na splošni učni uspeh. Pri turistični vzgoji ocenjujemo znanje učencev o turizmu in nekatere veščine. Pri ocenjevanju veščin (terensko delo, raziskovanje) ocenjujemo napredek. Ocenimo lahko tudi pisni izdelek (npr. poročilo, referat, seminarsko nalogo), nastop in delo v skupini.

5 RAZISKOVANJE DOMAČEGA KRAJA IN VARSTVO NJEGOVEGA OKOLJA Vsebine: 1. Naravnogeografske značilnosti domačega kraja (geološka zgradba, relief, prsti, rastlinstvo, vodovje) 2. Družbeno-geografske značilnosti domačega kraja (prebivalstvo, naselja, gospodarstvo, oskrba, promet) 3. Varstvo okolja in varstvo naravne ter kulturne dediščine v domačem kraju in njegovi okolici 4. Priprave na tekmovanje iz znanja geografije LIKOVNO SNOVANJE Likovno snovanje dopolnjuje vsebine iz rednega programa predmeta likovna umetnost. Poudarek predmeta je na spoznavanju, odkrivanju in razvijanju učenčeve ustvarjalnosti. Likovno snovanje vključuje vsebine risanja, slikanja in kiparstva. Svoje znanje bodo učenci poglabljali tudi tako, da bodo spoznavali likovna dela umetnikov in poklice, pri katerih je potrebno likovno znanje, ter si tako oblikovali merila likovnega vrednotenja za življenje. Predmet je namenjen vsem, ki radi ustvarjate, vam ročno narejeni izdelki veliko pomenijo, v njih vidite sprostitev, vas to razveseljuje in bogati.

6 Splošni cilji predmeta Učenci: razvijajo možnost opazovanja, predstavljivosti, likovnega mišljenja, likovnega spomina in domišljije, razvijajo interes za različne oblike likovne dejavnosti, bogatijo in ohranjajo zmožnost za likovno izražanje, usvajajo znanje likovne teorije in ostrijo čut za likovne vrednote, se seznanijo z likovnimi izrazili in se usposabljajo za njihovo samostojno uporabo, ob rokovanju z različnimi materiali in orodji razvijajo motorično spretnost in občutljivost, z oblikovanjem prostorov in kiparskih volumnov razvijajo kiparski odnos in občutenje likovnega prostora, se seznanijo z razlikami in povezavami med vizualnim in likovnim svetom, razvijajo likovnoizrazne zmožnosti in ustvarjalnost, ob likovno dejavnem delu bogatijo emocionalne, socialne in estetske osebnostne kvalitete, ob ozaveščanju čustev razvijajo čut za lepo, spoznavajo vlogo in pomen estetskih vizualnih komunikacij v ožjem in širšem okolju, razvijajo zmožnost doživljanja lepote v naravi in umetninah, razvijajo odnos do likovne stvaritve, do nacionalne in splošne človeške likovne kulturne dediščine, razvijajo zmožnost oblikovanja meril za kritično vrednotenje lastnih del, del vrstnikov ter stvaritev umetnikov, razvijajo zmožnosti razumevanja različnih medijev vizualne kulture in zmožnost vrednotenja uporabnih predmetov ter likovne problematike v okolju. Trajanje Je enoletni predmet, vezan na razred. 7. razred: LIKOVNO SNOVANJE 1 8. razred: LIKOVNO SNOVANJE 2 9. razred: LIKOVNO SNOVANJE 3 PLES Predmet je enoleten. Vsako leto se izvaja en sklop. PLESI Učenci se bodo naučili izvajati osnovne in sestavljene plesne korake, gibalno-plesne aerobike in džeza ter se seznanili tudi z elementi sodobnih plesov, npr. hip hopa, popa, latina. STARINSKI IN DRUŽABNI PLES Učenci se bodo naučili osnovnih elementov klasičnih korakov, ki so pomembni za izvajanje starinskih, ljudskih in družabnih plesov (položaji rok, nog...) in se seznanili z zgodovino plesne umetnosti (oblačenje, drža, stoja, hoja.) Naučili se bodo plesati polonezo in mazurko, četvorko, angleški valček, ča-ča-ča, tango.

7 LJUDSKI PLESI Učenci se bodo seznanili s plesi, značilnimi za določene slovenske pokrajine. Naučili se bodo nekaj osnovnih elementov slovenskih ljudskih plesov, za katere so značilni hoja, korakanje, tek, menjalni korak, poskoki, skoki. NEMŠČINA 1, NEMŠČINA 2, NEMŠČINA 3 V času vse intenzivnejšega svetovnega povezovanja ima tuji jezik čedalje večji pomen tudi v vzgoji in izobraževanju. Še posebej to velja za nemščino, jezik naših sosedov Avstrijcev in ne tako zelo oddaljenih Nemcev in Švicarjev. Zato ima v osnovni šoli nemščina kot tuji jezik splošno izobraževalni in posebni pomen. Kot splošno izobraževalni predmet je pomembna za intelektualno rast posameznika, za oblikovanje samopodobe in samozavesti ter za vključevanje v družbo. Ker pouk tujega jezika poteka ves čas v povezavi s kulturo in materinščino učencev, je pomemben tudi za krepitev odnosa do lastne identitete. Znanje in jezikovne sposobnosti, ki jih učenci usvajajo in razvijajo pri pouku tujega jezika, so najprej pomembne zaradi neposredne uporabnosti za učence, kasneje pa za njihovo poklicno in nenehno izobraževanje oz. za razvijanje širše medkulturne komunikacijske sposobnosti. Poleg že na prvi pogled očitnih uporabnih značilnosti pouk nemščine tako neposredno prispeva tudi k spoznavnemu razvoju učencev s širjenjem njihove vednosti o možnostih jezikovnega sporazumevanja, o jezikovnih sistemih in o njihovi kulturi določenosti s perspektive tujega jezika in tujih kultur. Prispeva pa tudi k humanističnemu razvoju, saj učencem omogoča neposreden stik z drugimi ljudmi in njihovimi kulturami. Kot most do drugih kultur in izziv za razumevanje njihove drugosti in drugačnosti pouk nemščine prispeva tudi k osebnostnemu razvoju, medtem ko hkrati s poudarjanjem te drugačnosti in primerjalnih razlik krepi učenčevo narodnostno identiteto. Z navajanjem k jezikovni interakciji pa razvija tudi njihove sposobnosti navezovanja osebnih, družbenih in medkulturnih stikov, ki so pomembni za življenje v skupnosti. Vsebine, ki jih učenci slušno, bralno in govorno ter pisno obdelajo pri nemščini 1, so: šola, prosti čas, družina in prijatelji, mesto in podeželje, datum, letni časi, prazniki, meseci in barve. Pri tem se naučijo nekoga pozdraviti, opravičiti se, predstaviti sebe in člane družine, opisati delo v šoli, napisati kratko pismo ipd. Pri nemščini 2 se obravnavajo naslednje vsebine: nakupovanje, hrana, govorica mladih, dogovori za sestanek ali zmenek, pisanje pisma prijatelju, babici, izpolnjevanje formularjev, predstaviti se in povedati nekaj o sebi vključno s prostim časom, žepnino, športi, deli telesa, izražanje počutja, spraševanje po počutju, oblačila, počitnice. Pri nemščini 3 se obravnavajo naslednje vsebine: orientacija v mestu, posebej v območju za pešce, prosti čas, poklici, načrti za prihodnost, izražati predvidevanja za prihodnost, jezikovne počitnice. Ponavljajo se ter utrjujejo časi, kot so sedanjik (Präsens), sestavljeni in nesestavljeni preteklik (Präteritum in Perfekt), obravnava se prihodnjik (Futur 1). Bolj podrobno se obravnavajo tudi odvisni stavki, stopnjevanje pridevnikov, predlogi. Učenci utrjujejo pisanje pisem, krajših in daljših vodenih spisov ter bogatijo besedišče in poznavanje ostalih slovničnih struktur.

8 S spoznavanjem podobnosti in razlik med slovenskim, nemškim in angleškim jezikovnim sistemom si razvijajo svojo zavest ter medkulturno vedenje. Učenje nemščine kot obveznega izbirnega predmeta v osnovni šoli lahko traja tri leta. Učenec lahko prvič izbere nemščino v 7. razredu in nadaljuje z učenjem v 8. in 9. razredu. Lahko pa jo izbere šele v 8. ali 9. razredu, vendar je takrat potrebno opraviti predhodno preverjanje znanja (snov 1. oz. 2. leta učenja, če želi nadaljevati s snovjo tekočega šolskega leta). V vsakem razredu imajo učenci 2 uri nemščine na teden. Na naši šoli v okviru izbirnega predmeta nemščine vsako leto organiziramo ekskurzijo v Avstrijo (Dunaj, Celovec, Salzburg, Gradec ). Aprila 2016 smo obiskali Gradec in Čokoladnico Zotter. RETORIKA Starši, koliko let že uporabljate iste argumente prepričevanja, ko želite spodbuditi vašega šolarja k sprotnemu učenju, rednemu pisanju domačih nalog, tedenskemu pospravljanju sobe? Odkar je začel obiskovati prvi razred? Potem obstaja možnost, da v naslednjem soočenju mnenj ne boste več uspešni, še več, najbrž vas bo otrok s tehtnimi protiargumenti prepričal, da boste njegovo sobo pospravili vi.

9 Prednosti retorike so ljudje odkrili že davno v zgodovini, v antiki je ta umetnost dosegla razcvet, vedno bolj popularna in nujna pa je tudi danes. Namen in cilj retorike je analiza ter pravilnejše in natančnejše oblikovanje argumentov in prepričevalnih tehnik na vseh področjih človekovega življenja: od vsakodnevnih razgovorov, prek medijev in vzgojno-izobraževalnega sistema do znanosti. Namen retorike kot obveznega izbirnega predmeta je učence seznaniti s pojmi prepričevanja in argumentiranja, s tehnikami prepričevanja, elementi prepričevalnega postopka, dejavniki uspešnega prepričevanja, oblikami prepričevanja, strukturacijo (prepričevalnega) govora, vsestranskim obvladovanjem govorne situacije, pa tudi z razliko med prepričevanjem in argumentiranjem, razlikovanjem med dobrimi in slabimi argumenti, elementi dobre argumentacije in nepravilnimi argumentativnimi postopki. Poučevanje retorike v devetem razredu tako ni samo sebi namen, temveč naj učence in učenke nauči predvsem samostojnega, koherentnega ter kritičnega oblikovanja in izražanja stališč pri drugih predmetih, v nadaljnjem izobraževanju, kakor tudi na vseh drugih področjih družbenega in zasebnega življenja. Izbirni predmet retorika se izvaja za učence 9. razreda, v obsegu 32 ur letno. VERSTVA IN ETIKA Izbirni predmet verstva in etika navaja in pripravlja učence, da zrelo premišljujejo ter se sproščeno in spoštljivo pogovarjajo o religiji ter osebnih in družbenih vprašanjih, ob katerih se pojavlja. Z vidika nadaljnjega izobraževanja se bo učencem tovrstno znanje obrestovalo pri družboslovnih predmetih, predvsem slovenskem jeziku in književnosti, zgodovini, geografiji, filozofiji, sociologiji, saj je tovrstna tematika povezana s snovjo pri družboslovnih študijih. Predmet je nekonfesionalen, kar pomeni, da ne gre za uvajanje v določeno religijo in vzgajanje zanjo. Ne pričakuje se pripadnost učencev in učiteljev neki veroizpovedi, niti se ne preverja verske opredeljenosti. Tako je predmet namenjen vsem učencem, ne glede na to, ali obiskujejo verouk ali ne, ali so pripadniki krščanske ali druge veroizpovedi. Predmet lahko učenci izberejo v 7., 8. in 9. razredu, predmet ni vezan na razred. Predmet je trileten (verstva in etika 1, 2, 3), a je možna izbira tudi samo eno ali dve leti. Pouk poteka eno uro tedensko. Snov pri pouku je razdeljena po sklopih oziroma temah, med katerimi so nekatere obvezne, nekatere pa izbirne (izbere jih učitelj ob upoštevanju interesov učencev). Verstva in etika 1: verstva sveta, krščanstvo, islam, budizem, vzori in vzorniki, enkratnost in različnost, azijska verstva, tradicionalne religije, nova religiozna gibanja, reševanje nasprotij, človek in narava Verstva in etika 2: ljudje in verstva religijska kultura, religije: skupnost, obredi, simboli, izkustvo, življenjska vodila religij, svoboda, vest, odgovornost, družina, prijateljstvo, ljubezen, spolnost, delo in poklic, religijske skupnosti družbene skupnosti, magija, okultizem, religija, egocentričnost in solidarnost v stiskah, sanje, želje, cilji, razočaranja Verstva in etika 3: Biblija, krščanstvo in zahodna civilizacija, religije in vprašanje smisla življenja, rast krščanstva in njegove delitve, razsvetljenstvo, krščanska inspiracija v delovanju pomembnih osebnosti slovenske zgodovine, verska (ne)strpnost, verske vojne, znanost in vera, ateizem in humanizem.

10 GLEDALIŠKI KLUB Gledališki klub je izbirni predmet, ki nagovarja igralca v vsakem od nas. Učenci in učenke, sodelujoči v gledališkem klubu, pridobijo globlji vpogled v dejavnosti, ki pripomorejo, da je ogled gledališke predstave doživetje, kot smo ga navajeni. Predmet je namenjen učencem 7., 8. in 9. razreda, traja eno uro tedensko in je enoleten. Učenci imajo možnost pokukati v zakulisje nastanka gledališča, spoznati različne vrste gledališča, se preizkusiti v različnih izrazih igre (mimika, pantomima, improvizacija ipd). Spoznajo delo dramaturga, režiserja, kostumografa, scenografa, scenskega delavca in delo drugih poklicev ter kako in v kolikšni meri vsak od njih prispeva k postavitvi dramskega dela na oder. Razumejo strokovne gledališke izraze (oder, parter, loža, bralna vaja, premiera, ponovitev, rekvizit, abonma, za izven ipd). Preizkusijo se v pisanju kratkih dramskih besedil ali v predelavi pesemskega ali proznega dela v dramsko. Preizkusijo se kot igralci. Naučijo se nastopati pred občinstvom, gibanja na odru, pravilnega in interpretacijskega govora. V gledališču si ogledajo dramsko vajo ali gledališko predstavo, jo razčlenijo in kritično ocenijo. VZGOJA ZA MEDIJE: Predmet je sestavni del družboslovnega izobraževanja v 7., 8. in 9. razredu. Vzgoja za medije bo omogočila učencem dostop do medijev, naučila jih bo analizirati, kritično ocenjevati in izdelovati različne komunikacijske oblike (časopis, radijske in televizijske oddaje, iskanje po internetu). Sestavljen je iz treh tematskih vsebin, vsaka se bo obravnavala kot enoletni sklop. Vsebine enoletnih sklopov se vsebinsko dopolnjujejo: učenci se lahko seznanijo samo z enim enoletnim sklopom, lahko pa katerega tudi preskočijo. TISK Nastanek in razvoj množičnih medijev (Stara Grčija, Gutenberg, razvoj slovenskega tiska ), značilnosti tiskanih medijev (obisk lokalnega časopisa) Delo novinarja pri časopisu (seznanitev iz literature, obisk časopisne hiše, izdelava časopisa ) Delitev tiska (analiza vsebine; velikost naslovov, fotografije v Delu in Slov. novicah )

11 RADIO Nastanek in značilnosti radia (obisk radijske postaje, analiza programske vsebine...) Delitev radijskih postaj (poslušanje različnih radijskih postaj in primerjava vsebine ), oglaševanje in propaganda (oblikovanje oglasa ) Novinarsko delo (radijski novinar predstavi učencem svoje delo, učenci posnamejo svoje časopisne prispevke, ustvarjanje radijske oddaje ) Mediji in nasilje TELEVIZIJA Nastanek televizije in značilnosti televizije (obisk televizijske postaje in analiza programske vsebine, delitev televizijskih postaj, ogled vsebine različnih televizijskih postaj in primerjava vsebine...) Novinarsko delo pri televizijskem mediju (televizijski novinar predstavi učencem svoje delo, ustvarjanje televizijske oddaje ) Internet (iskanje informacij) Učinki množičnih medijev (po ogledu priljubljene nadaljevanke se učenci pogovorijo o konfliktih, igralcih, vsebini ) Mediji in idoli (kdo je bil in kdo je idol ) ŽIVLJENJE ČLOVEKA NA ZEMLJI Življenje človeka na Zemlji je izbirni predmet s področja geografije. Poučuje se v 8. razredu in obsega 35 ur v enem šolskem letu. V 9. razredu lahko učenci svoja znanja poglabljajo pri predmetu raziskovanje domačega kraja in varstvo njegovega okolja. Učenci v 8. razredu pri rednih urah geografije spoznajo značilnosti svetovnih kontinentov. Pri izbirnem predmetu lahko to znanje še poglobijo, nadgradijo in predvsem dopolnijo z zanimivostmi iz posameznih delov Sveta, ki jih pri predmetu geografija zaradi časovne stiske ne utegnejo obdelati. Pri izbirnem predmetu življenje človeka na Zemlji je poudarek na odnosu med človekom in naravo ter odvisnosti človeka od nje. Učenci podrobneje spoznavajo življenje človeka v različnih območjih na Zemlji, kjer so pogoji za življenje drugačni kot pri nas. Predmet ni zamišljen kot učenje o Zemlji in človeku na njej, ampak kot spoznavanje Sveta in ljudi okrog nas, zato bomo na različne načine spoznavali življenje ljudi, njihovo prilagajanje na različne klimatske in druge naravne razmere v različnih naravnih okoljih: v tropskem deževnem gozdu, v puščavskem in polpuščavskem svetu, na polarnih območjih, na potresnih območjih,

12 na vulkanskih območjih, v gorskem svetu, ob morju, v velemestu... Učenci pri predmetu razširjajo osnovno znanje o naravnogeografskih in družbenogeografskih pojavih ter procesih v svetu. Pri tem se učijo poiskati vzroke za posamezne pojave, oblikovati lastno stališče ter skušajo najti rešitve. Oblikujejo si prostorsko predstavo o svetu. Spoznavajo način življenja ljudi na različnih koncih našega planeta in prilagoditve na razmere, ki tam vladajo. Veliko časa namenjamo tudi ekološkim vsebinam. Učenci spoznavajo negativne primere izkoriščanja naravnih dobrin, spoznajo in kritično ocenijo načine onesnaževanja okolja. Delo pri pouku bo usmerjeno v aktivno delo učencev (skupinsko in individualno), pri čemer se bomo seznanili in uporabljali sodobne metode dela, ki so značilne za geografijo, in sicer uporaba: zemljevidov, strokovne literature, terenske raziskovalne metode, računalnik, internet, pouk bo popestren s slikovnim materialom in videoposnetki. Spremljali bomo aktualne dogodke po svetu. Znanje in ugotovitve bodo učenci ustno, grafično in pisno predstavili s seminarskimi in projektnimi nalogami ter na plakatih. ASTRONOMIJA: Izbirni predmet astronomija bo zagotovo pravi za učence, ki: jih zanima položaj Zemlje v vesolju, so dovolj potrpežljivi in vztrajni pri opazovanju pojavov, so sposobni samostojno načrtovati opazovanja, so pripravljeni samostojno izvajati nočna opazovanja in jih dokumentirati, so dovolj kritični pri analizi in razlagi opazovanega, se radi samostojno izobražujejo s pomočjo revij, enciklopedij, leksikonov, elektronskih virov. SONCE, LUNA IN ZEMLJA Učenci bodo: načrtovali in izvajali preprosta opazovanja, spoznavali vrste objektov v vesolju, njihove oddaljenosti in velikosti, spremljali vzhajanje in zahajanje zvezd, navidezno gibanje Sonca in teles v Sončevem sistemu, primerjali nebesna telesa z Zemljo, razvijali sposobnost logičnega mišljenja.

13 DALJNOGLEDI IN PLANETI Učenci bodo: načrtovali in izvajali preprosta opazovanja, spoznavali lastnosti svetlobe in preslikave z lečami, spoznali zgradbo daljnogleda in teleskopa, opazovali nebesne objekte s pomočjo daljnogleda in teleskopa, spoznavali razmere na planetih in jih primerjali z razmerami na Zemlji, razvijali sposobnost logičnega mišljenja. ZVEZDE IN VESOLJE Učenci bodo: z daljnogledom in teleskopom opazovali zvezde in gruče zvezd pridobili si predstavo o sestavi in razsežnosti vesolja seznanili se z metodo paralakse MATEMATIČNA DELAVNICA: Pri predmetu matematična delavnica se učenci ukvarjajo z dejavnostmi, povezanimi z matematiko ter izmenjujejo svoje ideje in razumevanje s sovrstniki in z učiteljem. Splošni cilji predmeta: Učencem na zanimiv način skušamo prikazati uporabo znanj, obravnavanih pri rednem pouku. Vključujemo tudi izkustveno učenje vsebin, s katerimi se učenci srečajo kasneje pri rednem pouku. Matematične vsebine navezujemo na doživljanje učencev. Matematična znanja poglabljamo v smereh, ki niso neposredno povezane z delom pri pouku matematike. Učijo se celovitega načrtovanja in izvajanja matematičnih dejavnosti ter sodelovanja z drugimi. Spoznajo matematiko kot delo več generacij in narodov. MATEMATIČNA DELAVNICA 7 Vsebina: logika, štetje, nenavadna aritmetika, tlakovanja Matematična delavnica 7 obsega 35 ur v šolskem letu in je namenjena vsem učencem 7. razreda, tudi tistim, ki pri matematiki niso najbolj uspešni. MATEMATIČNA DELAVNICA 8 Vsebina: zgodovina matematike, drugačna geometrija, miselne igre in zanimivi miselni postopki, geometrija s prepogibanjem papirja Matematična delavnica 8 obsega 35 ur v šolskem letu in je namenjena vsem učencem 8. razreda, tudi tistim, ki pri matematiki niso najbolj uspešni. MATEMATIČNA DELAVNICA 9 Vsebina: vseh vrst enačbe in aritmetične uganke, telesa in prostor, matematika šifriranja, fraktali Matematična delavnica 9 obsega 32 ur v šolskem letu in je namenjena vsem učencem 9. razreda, tudi tistim, ki pri matematiki niso najbolj uspešni.

14 LOGIKA Z vsebinami, obravnavanimi pri logiki, učenci pridobite osnovne logične pojme, razvijate sposobnost logičnega mišljenja in natančnega izražanja ter medsebojnega komuniciranja. Naučite se odkrivati dvoumnosti, spoznajte in uporabljajte pravila sklepanja, pridobite samozavest pri samostojnem odločanju in zagovarjanju svojih stališč, se navajajte na jasno in utemeljeno izražanje svojih misli. In predvsem: učenci začnete uporabljati logiko v vsakdanjem življenju. Navezujemo se tudi na naloge, ki so povezane s tekmovalnimi nalogami Logična pošast ali pa Logika. OKOLJSKA VZGOJA Izbirni predmet temelji na spodbujanju okoljske pismenosti, ki naj bi jo glede na naraščajoče okoljske probleme našega planeta pridobili vsi državljani. Gre za usposabljanje učencev, da bodo globlje razumeli okoljske pojave in probleme, njihove vzroke in načine reševanja, vključno s tveganji in konflikti, ki nastajajo ob izkoriščanju omejenih naravnih virov. Pri obravnavi okoljskih problemov iz posameznih tem bomo smiselno upoštevali vrstni red: okoljski problemi domačega kraja, okoljski problemi v Sloveniji, svetovni okoljski problemi. Na razpolago imamo 8 vsebinskih sklopov. Vsebinski sklopi: Voda, Zrak, Energija, Tla in Biotska raznovrstnost predstavljajo prvo raven; Okolje kot povezan sistem,

15 Okolje včeraj, danes, jutri ter Okolje in način življenja pa drugo raven. Osrednjega pomena je ustvarjanje okoljsko pomembnih izkušenj v lastnem okolju in skupinsko (sodelovalno) učenje. Pouk bo temeljil na: vodenih razpravah, diskusijah, debatah o okoljskih problemih in pogledih nanje, o možnih rešitvah, argumentih itd.; problemskem pouku, ki obsega reševanje ne le učbeniških, ampak tudi resničnih okoljskih problemov, odprtih in zaprtih, z danimi podatki in takih, pri katerih morajo učenci podatke šele poiskati; projektnem učnem delu, ki obsega dalj časa trajajočo medpredmetno obravnavo kakega okoljskega problema, vse od zasnove do predstavitve rezultatov šoli, staršem, krajevni javnosti; simulaciji izbranih, okoljsko pomembnih kompleksnih sistemov; didaktičnih igrah (npr. uganke, križanke, dopolnjevanke); opazovanju in eksperimentih; igrah vlog kot realistični dialog predstavnikov različnih okoljskih interesov pri reševanju določenega problema (npr. odpadkov), dramatizacije; okoljsko pomembnih akcijah v krajevnem okolju; organiziranih izkušnjah v naravnem in grajenem okolju (npr. gozdne učne poti, tabori, ekskurzije, terensko delo). OBDELAVA GRADIV: LES Obdelava gradiv je enoletni izbirni predmet. Učenci spoznavajo gradivo les ob oblikovanju in izdelavi uporabnih predmetov. Na ta način spoznavajo principe oblikovanja, načrtovanja, obdelovalne postopke, ugotavljajo lastnosti posameznih vrst lesa, izbirajo ustrezna orodja in stroje. Učenci: si ob načrtovanju krepijo ustvarjalno samozavest, prostorske predstave, zbirajo in uporabljajo pridobljena znanja z različnih področij, se ob izdelavi navajajo na delo v skupini (sodelovanje, razdeljevanje vlog, odgovornosti, nudenje pomoči in prednosti, uveljavljanje svoje zamisli...), si pridobijo izkušnje iz resničnega sveta, urijo motoriko rok in telesa, se učijo svoje izdelke tudi vrednotiti po funkcionalni, estetski in ekonomski plati, z uspešnim delom in končanim izdelkom oblikujejo pozitivno samopodobo.

16 UMETNE MASE Ta predmet ima enoletni program in obsega 35 ur v enem šolskem letu (ena ura na teden). Vsebinsko je vezan na predmet tehnika in tehnologija. Osnovno gradivo za izdelavo izdelkov je umetna masa, ki ga kombiniramo z drugimi gradivi. Pouk poteka v šolskih delavnicah. Prevladuje individualno praktično delo in delo v majhnih skupinah. Cilji Učenci: načrtujejo predmete iz umetnih mas in drugih gradiv, izdelajo in uporabijo tehnično in tehnološko dokumentacijo, ugotavljajo osnovne tehnološke lastnosti gradiv, spoznavajo orodja in izvajajo osnovne delovne operacije z ročnimi orodji, spoznavajo nevarnosti pri delu, varnostna sredstva in upoštevajo ukrepe za varno delo, spoznavajo poklice v industriji in obrti.

17 KOVINE Obdelava gradiv kovine je enoletni izbirni predmet. Učenci spoznavajo gradiva kovine ob oblikovanju in izdelavi uporabnih predmetov. Na ta način spoznavajo principe oblikovanja, načrtovanja, obdelovalne postopke (rezanje, vrtanje, kovičenje, lotanje, tepanje), ugotavljajo lastnosti posameznih kovin jekla, bakra, kositra, cinka, svinca, aluminija... Podobno kot pri ostalih predmetih s področja obdelave gradiv si učenci ob načrtovanju krepijo ustvarjalno samozavest, prostorske predstave, zbirajo in uporabljajo pridobljena znanja z različnih področij, navajajo se na delo v skupini (sodelovanje, razdeljevanje vlog, odgovornost, nudenje pomoči in prednosti, uveljavljanje svoje zamisli...), urijo motoriko, učijo se vrednotiti svoje izdelke in z uspešnim delom in končanim izdelkom si oblikujejo pozitivno samopodobo. ORGANIZMI V NARAVNEM IN UMETNEM OKOLJU Pri izbirnem predmetu bodo učenci spoznavali življenjske potrebe živali. Učili se bodo odgovornega ravnanja z živalmi. Opazovali jih bodo v učilnici in v naravi. Predstavili bodo lahko svoje domače hišne ljubljenčke. Je enoletni izbirni predmet za učence 7., 8. in 9. razreda in poteka eno uro tedensko. Tematski sklopi so naslednji: naravno in umetno okolje, živali v naravnem in umetnem okolju, živali v domačem okolju. Metode dela: terensko delo, laboratorijsko delo, delo s slikovnimi ključi, gojenje živali

18 POSKUSI V KEMIJI Splošni cilji predmeta Učenci utrdijo in poglobijo znanje kemije in naravoslovja. Razvijajo spretnosti in veščine za varno in učinkovito delo. Spoznajo osnovne laboratorijske tehnike dela. Razvijajo sposobnost načrtovanja, izvajanja, opazovanja, zbiranja, beleženja, analize, postavljajo zaključke in ocenijo smiselnost rezultatov. Kaj bomo delali? Samostojno izvajanje eksperimentov. Izdelovanje plakatov znanih kemikov in kemijskih elementov. Izdelovanje modelov. Koga bomo obiskali? Inštitut Jožef Štefan v Ljubljani Srednjo zdravstveno in kemijsko šolo Novo mesto Kako bomo ocenjevali? Eksperimentalne spretnosti in veščine Predstavitve plakatov na določeno temo PREHRANA: SODOBNA PRIPRAVA HRANE Pri izbirnem predmetu SPH nekaj ur posvetimo raziskovanju hranilnih snovi (beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, vitaminov, mineralov) in potrebam organizma. Spregovorimo tudi o boleznih, ki so posledica nepravilnega prehranjevanja. Večino ur namenimo pripravi hrane na zdrav način (soparjenje, dušenje, pečenje v lastnem soku, v foliji ) s čim manj maščob in uporabo različnih zelišč namesto soli. Ob tem urimo izdelavo običajnih in svečanih pogrinjkov ter oblikujemo zdrave prehranjevalne navade. Jedilnike pregledujemo skupaj z učenci in ugotavljamo, kako zdravi so in na kakšen način bi jih lahko izboljšali. Izbirni predmet načini prehranjevanja je namenjen učencem 7. in 8. razreda in traja eno leto. Letno število ur: 35 Splošni cilji predmeta: razvijanje preudarnega odločanja o lastni prehrani (v smislu varovanja zdravja) nadgradnja vsebin rednega predmeta gospodinjstvo poglabljanje znanja za nadaljnje šolanje (na agroživilskih, gostinsko-turističnih in zdravstvenih šolah) razvijanje lastne ustvarjalnosti NAČINI PREHRANJEVANJA Pri izbirnem predmetu načini prehranjevanja učence poučujemo o prehrani z vidika zagotavljanja in varovanja zdravja. Učijo se o pomembnosti zdrave prehrane, obravnavajo načine prehranjevanja in prehrano v različnih starostnih obdobjih življenja in v posebnih razmerah. Predmet priporočam vsem učencem, ki radi kuhajo in ustvarjajo v kuhinji. Priporočam ga tudi tistim, ki se nameravajo šolati na agroživilskih, gostinski, turističnih in zdravstvenih šolah. Izbirni predmet načini prehranjevanja je namenjen učencem 9. razreda in traja eno leto.

19 Splošni cilji predmeta Učenci: razvijajo sposobnost uporabe, povezovanja in tvornega mišljenja za preudarno odločanje o lastni prehrani predvsem v smislu zagotavljanja zdravja; nadgrajujejo vsebine, ki so jih pridobili pri rednem predmetu gospodinjstva; poglabljajo znanja predvsem v smislu usmerjanja v nadaljnje šolanje na agroživilskih, gostinsko-turističnih in zdravstvenih šolah; razvijajo individualno ustvarjalnost. RAČUNALNIŠTVO: UREJANJE BESEDIL Računalništvo - Urejanje besedil je naravoslovno-tehnični izbirni predmet, pri katerem učenci pridobijo tista temeljna znanja računalniško-informacijske pismenosti, ki so potrebna v življenju in pri nadaljnjem izobraževanju. Učenec se bo naučil in spoznal pri tem izbirnem predmetu: računalnik in razvoj računalništva, vhodne enote računalnika (miška, tipkovnica, dig. fotoaparat, mikrofon), pomnilne enote (RAM, ROM, disk, SSD, pomnil. USB, CD, DVD, Blu-ray), centralno procesno enoto (mikroprocesor, matična plošča), izhodne enote (prikazovalnik, tiskalnik, zvočniki), programsko opremo računalnika (sistemska programska oprema - operacijski sistemi, uporabniška programska oprema), osnove dela v okolju Windows, delo z datotekami in mapami (ustvarjanje, preimenovanje, prenos in brisanje datotek ter map, odpiranje, shranjevanje in tiskanje datotek), kaj so programski virusi in zaščita pred njimi, delo z urejevalnikom besedil (Microsoft Word 2016, Microsoft Office 365), temeljna pravila oblikovanja besedil, zahtevnejše urejanje besedila, z risarskim programom izdelati točkovno sliko in jo vriniti v besedilo, izdelati tabelo in pripraviti kazalo literature, slik in vsebine ter stvarno kazalo, vstaviti glavo in nogo dokumenta, sprotne opombe, iskati podatke na internetu, poslati sporočilo po elektronski pošti in na prejeto sporočilo odgovoriti. Predmet je prilagojen predznanju učencev in je namenjen tako začetnikom kot tudi učencem, ki že imajo nekaj znanja pri delu z računalnikom, saj svoje znanje nadgrajujejo z zahtevnejšimi vsebinami. Znanje pridobljeno pri tem predmetu lahko učenci uporabijo pri pisanju referatov, seminarskih in raziskovalnih nalog pri drugih predmetih. Vsak učenec dela za svojim računalnikom ter na koncu samostojno izdela projektno nalogo, pri kateri si temo izbere sam. Računalnik doma ni potreben.

20 MULTIMEDIJA Računalništvo - Multimedija je naravoslovno-tehnični izbirni predmet, pri katerem učenci spiralno nadgradijo, poglobijo in razširijo znanja pridobljena pri izbirnem predmetu Računalništvo - Urejanje besedil. Namen predmeta je seznaniti in naučiti učence uporabe računalnika kot multimedijske naprave za obdelavo besedila, slik, zvoka in animacije. Učenec se bo naučil in spoznal pri tem izbirnem predmetu: kaj je multimedija, iskanje informacij po različnih medijih (internet, Cobiss...), delo z digitalnim fotoaparatom in mikrofonom, medij slike (število barv, model prikazovanja barv, tiskanje slik, točkovno in predmetno obravnavanje slike, slike in slikarski programi na internetu), obdelave fotografij s slikarskimi programi (Paint.NET, Photofiltre...), medij zvok (zapisi zvoka - midi, mp3, flac, zvočne datoteke na internetu), zakaj je multimedijsko predavanje bolj kakovostno od monomedijskega, delo s programom za izdelavo računalniških predstavitev Microdoft PowerPoint 2016 (strani, učinki in animacije na predmetih, prehodi med stranmi, zvočni učinki in posnetki, videoposnetki, hiperpovezave, oblikovne predloge, barvne sheme...), elemente računalniške predstavitve (ključna in vodilna stran, stran z vsebino), pravila dobrega oblikovanja računalniških predstavitev (oblikovanje besedila, slik in animacij), uporabljati grafikone, diagrame in različne oblike strani, pripraviti slikovne iz zvočne podatke in jih učinkovito združiti z besedilom v računalniško predstavitev, pripraviti računalniško predstavitev. Predmet je prilagojen učencem, ki že imajo nekaj znanja pri delu z računalnikom. Znanje pridobljeno pri tem predmetu lahko učenci uporabijo pri izdelavi računalniških predstavitev pri drugih predmetih ter predstavitvah najrazličnejših projektov, ki jih na šoli ne manjka. Vsak učenec si izbere temo iz področja, ki jih zanima in izdela računalniško predstavitev, ki jo na koncu predstavijo pred razredom. Vsak učenec dela za svojim računalnikom, računalnik doma ni potreben. Učenci svoje znanje v celoti pridobijo v šoli. RAČUNALNIŠKA OMREŽJA Računalništvo - Računalniška omrežja je naravoslovno-tehnični izbirni predmet, pri katerem učenci nadgradijo, poglobijo in razširijo znanja pridobljena pri prejšnjih dveh izbirnih predmetih iz sklopa Računalništvo. Sodobni človek potrebuje internet. V njem so podatki, ki jih potrebuje za spoznavanje in razumevanje realnosti. Vendar podatki tja niso prišli sami po sebi. Nekdo jih je vanj vpletel. Znanje, kako to storiti čim bolj učinkovito in estetsko, postaja vedno pomembnejše. Učenec se bo naučil in spoznal pri tem izbirnem predmetu: računalniško omrežje (krajevno in globalno), vmesnik, usmerjevalnik, požarna pregrada, optično omrežje, kaj je internet, kaj lahko počneš v njem in naslove v internetu, storitve interneta (elektronska pošta, svetovni splet - WWW), prednosti in slabosti temeljnih storitev omrežja internet,

21 elektronska pošta (ARNES, Gmail...), računalništvo v oblaku (Google Drive in Docs, Dropbox, Microsoft One Drive...), storitve v ARNES AAI, spletne naslove, protokol HTTP, spletni sestavek in jezik HTML5 z najpogosteje uporabljenimi oznakami, stilne predloge na spletni strani, v kateri je zapisana oblika spletne strani (CSS), urejevalnike HTML (Dreamweaver, ARNES Splet...), spletno stran, brskalnike (Chrome, Firefox, Safari, IE, Edge, Opera...) in iskalnike, slike v svetovnem spletu (jpg, gif, animirani gif, png), pripraviti sliko v grafičnem programu (Photofiltre, Paint.NET) za umestitev na spletno stran, omejitve svetovnega spleta pri izdelavi spletnih sestavkov, urediti spletni sestavek in ga objaviti v svetovnem spletu. Poudarek predmeta je na izdelavi spletnega sestavka iz področja, ki učenca najbolj zanima. Spletni sestavek se bo na koncu objavil na spletni strani. Znanje pridobljeno pri tem predmetu lahko učenci uporabijo pri izdelavi najrazličnejših spletnih strani. Pri predmetu se zahteva predhodno znanje dela z računalnikom. Vsak učenec dela za svojim računalnikom, računalnik doma ni potreben. Učenci svoje znanje v celoti pridobijo v šoli. ŠPORT ŠPORT ZA SPROSTITEV Namen enoletnega predmeta Šport za sprostitev je spoznavanje novih športov, ki jih v obveznem šolskem programu ni mogoče izvajati, so pa z vidika športno-rekreativnih učinkov pomembni za kakovostno preživljanje prostega časa v vseh življenjskih obdobjih. Cilji izbirnega predmeta šport za sprostitev: razvijati gibalne (moč, hitrost, koordinacija gibanja, gibljivost, ravnotežje, natančnost) in funkcionalne sposobnosti (aerobna in anaerobna vzdržljivost) z individualnimi programi, z izbranimi nalogami oblikovati skladno postavo, opravljati dalj časa trajajoče gibalne naloge aerobnega značaja v naravi, kjer je poudarjena vztrajnost, seznaniti se z novimi športi, ki so pomemben del sodobne športno-rekreativne ponudbe, razumeti odzivanje organizma na aerobno ali anaerobno obremenitev, telesno ali psihično preutrujenost in druge stresne dejavnike, spoznati različne tehnike sproščanja, razumeti pomen redne spremljave telesne teže in ravni gibalne ter funkcionalne učinkovitosti, doživljati sprostitveni vpliv športne vadbe, oblikovati odgovoren odnos do lastnega zdravja (redno ukvarjanje s športom v šoli in prostem času, ravnovesje med delom in počitkom, telesna nega, zdrava prehrana), izoblikovati posameznikovo samopodobo na področju doživljanja in dojemanja svojega telesa, spodbujati medsebojno sodelovanje in spoštovanje različnosti, razviti kulturen odnos do narave in okolja. Pri programu šport za sprostitev ponudimo sodobne športno-rekreativne vsebine glede na možnosti okolja in različnost v zmožnostih in interesih učencev. Namen programa je približati šport učenčevim

22 potrebam, interesom in željam, omogočiti spoznavanje novih športov in poudariti razvedrilni in sprostilni značaj športa. Program lahko vsebuje športne zvrsti iz osnovnega programa (ples, aerobika, tek, plavanje, pohodništvo, športne igre), lahko pa tudi druge športe, ki jih ponudi šola (kolesarjenje, namizni tenis, badminton, tenis, hokej, lokostrelstvo rolkanje...). ŠPORT ZA ZDRAVJE Namen enoletnega predmeta Šport za zdravje je spoznavanje novih športov, ki jih v obveznem šolskem programu ni mogoče izvajati, so pa z vidika športno-rekreativnih učinkov pomembni za kakovostno preživljanje prostega časa v vseh življenjskih obdobjih. Cilji izbirnega predmeta šport za zdravje: razvijati gibalne (predvsem moč, hitrost, koordinacija gibanja, gibljivost) in funkcionalne sposobnosti (aerobna in anaerobna vzdržljivost) z individualnimi programi, z izbranimi nalogami ohranjati pravilno telesno držo in oblikovati skladno postavo, opravljati dalj časa trajajoče gibalne naloge aerobnega značaja v naravi, kjer je poudarjena vztrajnost, izpopolnjevati športna znanja tistih športov rednega učnega načrta športne vzgoje, ki nudijo možnost kasnejše prostočasne dejavnosti (atletika, ples, aerobika, odbojka, košarka, nogomet, plavanje, pohodništvo), spoznati pomen redne športne vadbe in primerne prehrane za zdravje in dobro počutje, spoznati primerno prehrano ob določenih športnih dejavnostih, pomenom nadomeščanja izgubljene tekočine in škodljivostjo dopinga, razumeti odzivanje organizma na napor, oblikovati odgovoren odnos do lastnega zdravja (redno ukvarjanje s športom v šoli in prostem času, telesna nega, zdrava prehrana, nadomeščanje izgubljene tekočine), spodbujati medsebojno sodelovanje, zdravo tekmovalnost, spoštovati pravila športnega obnašanja, doživljati sprostitveni vpliv športne vadbe. Program šport za zdravje je namenjen nadgradnji tistih vsebin redne športne vzgoje, s katerimi lahko vplivamo na zdravje in dobro počutje (splošna kondicijska pripravljenost, atletika, ples, športne igre, plavanje, pohodništvo, kolesarjenje). Vsebine in izpeljava izbirnega predmeta omogočajo spoznavanje različnih vplivov gibalnih dejavnosti na zdravje, razumevanje pomena telesne in duševne sprostitve, ter pridobivanje znanj, ki učencem omogočajo, da si v prostem času izberejo sebi primerne športne vsebine in obremenitve. IZBRANI ŠPORT Namen enoletnega predmeta Izbrani šport je poglabljanje vsebin določenega športa. Namenjen je vsem učencem, ne le tistim, ki se z izbranim športom ukvarjajo že pri interesnih dejavnostih v šoli ali zunaj nje. Šola ponudi enega od športov osnovnega programa: atletiko, gimnastiko z ritmično izraznostjo, ples, košarko, odbojko, rokomet, nogomet ali plavanje. Cilji izbirnega predmeta šport za sprostitev: z izbranim športom razvijati nekatere gibalne in funkcionalne sposobnosti, opravljati dalj časa trajajoče gibalne naloge aerobnega značaja, nadgraditi tehnična in taktična znanja v izbrani športni panogi, spoznati pomen redne športne vadbe izbranega športa, poznati določena pravila izbranega športa,

23 razumeti vpliv izbranega športa na organizem, povezovati različna znanja drugih predmetov (fizika, biologija, etika in družba...) z izbranim športom, spodbujati medsebojno sodelovanje in zdravo tekmovalnost v izbranem športu, spoštovati pravila športnega obnašanja, doživljati vpliv športne vadbe v izbranem športu na dobro počutje. Pri programu izbrani šport (poimenovanje je odvisno od športa, učitelj pa izbira med atletiko, gimnastiko z ritmično izraznostjo, plesom, košarko, odbojko, rokometom, nogometom in plavanjem) učenci poglabljajo znanja enega športa.

PONUJENI IZBIRNI PREDMETI ZA 8. RAZRED Etnologija srečanje s kulturami in načini življenja (Albina Kukovec) 35 ur Glasbena dela (Aleš Pevec) 35 ur Lik

PONUJENI IZBIRNI PREDMETI ZA 8. RAZRED Etnologija srečanje s kulturami in načini življenja (Albina Kukovec) 35 ur Glasbena dela (Aleš Pevec) 35 ur Lik PONUJENI IZBIRNI PREDMETI ZA 8. RAZRED Etnologija srečanje s kulturami in načini življenja (Albina Kukovec) 35 ur Glasbena dela (Aleš Pevec) 35 ur Likovno snovanje 2 (Boštjan Rihtar) 35 ur Obdelava gradiv

Prikaži več

Vir IZBIRNI PREDMETI V ŠOLSKEM LETU 2019/2020

Vir IZBIRNI PREDMETI V ŠOLSKEM LETU 2019/2020 Vir IZBIRNI PREDMETI V ŠOLSKEM LETU 2019/2020 Spoštovani starši, dragi učenci! Izbirni predmeti omogočajo učencem, da poglobijo in razširijo znanje predmetnih področij, ki jih posebej zanimajo. Učenci

Prikaži več

IZBIRNI PREDMETI šolsko leto 2019/2020 neobvezni izbirni predmeti v 4., 5. in 6. razredu

IZBIRNI PREDMETI šolsko leto 2019/2020 neobvezni izbirni predmeti v 4., 5. in 6. razredu IZBIRNI PREDMETI šolsko leto 2019/2020 neobvezni izbirni predmeti v 4., 5. in 6. razredu Spoštovani! Osnovna šola poleg obveznih predmetov in obveznih izbirnih predmetov izvaja v šolskem letu 2017/2018

Prikaži več

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Učenec, ki si izbere neobvezni izbirni predmet, ga mora obiskovati

Prikaži več

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015 Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015 Drage učenke in učenci bodočih 4. in 5. razredov, spoštovani starši! Leto je naokoli, pred

Prikaži več

ŠPORTNA VZGOJA V PRVEM TRILETJU OSNOVNE ŠOLE

ŠPORTNA VZGOJA V PRVEM TRILETJU OSNOVNE ŠOLE UČNI NAČRT ZA ŠPORTNO VZGOJO - OSNOVNA ŠOLA DR. MARJETA KOVAČ DR. JANKO STREL SPLOŠNI PODATKI Sprejet na 21. seji Strokovnega sveta za splošno izobraževanje dne 12. 11. 1998. Kupite ga lahko v založni

Prikaži več

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 5. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 5. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 5. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 V 5. razredu si učenci lahko izberejo največ dve uri pouka

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP Osnovna šola dr. Aleš Bebler - Primož Hrvatini NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V ŠOLSKEM LETU 2017/18 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Neobvezni izbirni predmeti so novost, ki se postopoma uvršča

Prikaži več

NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V 2. triadi 2018/19 V šolskem letu 2018/2019 se bodo v skladu z določbo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni

NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V 2. triadi 2018/19 V šolskem letu 2018/2019 se bodo v skladu z določbo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V 2. triadi 2018/19 V šolskem letu 2018/2019 se bodo v skladu z določbo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli (Uradni list RS, št 63/13), ki določa tudi izvajanje

Prikaži več

Osnovna šola Benedikt PONUDBA IN PREDSTAVITEV NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV učencem 3., 4. in 5. razreda Osnovne šole Benedikt za šolsko leto 2019/202

Osnovna šola Benedikt PONUDBA IN PREDSTAVITEV NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV učencem 3., 4. in 5. razreda Osnovne šole Benedikt za šolsko leto 2019/202 Osnovna šola Benedikt PONUDBA IN PREDSTAVITEV NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV učencem 3., 4. in 5. razreda Osnovne šole Benedikt za šolsko leto 2019/2020 April 2019-1 - Spoštovani starši in učenci. Poleg

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP 2018

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP 2018 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Po 20. a člen ZOoš šola ponuja za učence 1.razreda, 4. 9. razreda neobvezne izbirne predmete. Šola bo za učence 1. razreda izvajala pouk prvega tujega jezika

Prikaži več

ŠOLSKO LETO 2016/ razred Maj, 2016

ŠOLSKO LETO 2016/ razred Maj, 2016 ŠOLSKO LETO 2016/2017 8. razred Maj, 2016 Vsebina Verstva in etika II... 4 Turistična vzgoja... 5 Filozofija za otroke - Kritično mišljenje... 5 Literarni klub... 7 Vzgoja za medije - Radio... 8 Računalništvo

Prikaži več

NEMŠČINA 1

NEMŠČINA 1 OSNOVNA ŠOLA PREDOSLJE KRANJ Predoslje 17A, 4000 KRANJ Izbirni predmeti in vsebinska predstavitev za 8. razred devetletke Šolsko leto 2012/2013 Predoslje, maj 2012 IZBIRNI PREDMETI ZA 8.R. v š.l. 2012/13

Prikaži več

N E O B V E Z N I I Z B I R N I P R E D M E T I O s n o v n a š o l a P o l z e l a P o l z e l a, a p r i l

N E O B V E Z N I I Z B I R N I P R E D M E T I O s n o v n a š o l a P o l z e l a P o l z e l a, a p r i l N E O B V E Z N I I Z B I R N I P R E D M E T I O s n o v n a š o l a P o l z e l a P o l z e l a, a p r i l 2 0 1 7 Dragi učenci, spoštovani starši! V šolskem letu 2017/18 bomo učencem 4., 5. in 6. razredov

Prikaži več

OSNOVNA ŠOLA FRANA KOCBEKA GORNJI GRAD VODNIK PO NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETIH V ŠOLSKEM LETU 2016/17

OSNOVNA ŠOLA FRANA KOCBEKA GORNJI GRAD VODNIK PO NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETIH V ŠOLSKEM LETU 2016/17 OSNOVNA ŠOLA FRANA KOCBEKA GORNJI GRAD VODNIK PO NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETIH V ŠOLSKEM LETU 2016/17 NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI 4., 5. in 6. razred V skladu z 20. a členom ZOsn (Uradni list RS, št. 63-2519/2013

Prikaži več

Microsoft Word - polensek-1.doc

Microsoft Word - polensek-1.doc Spletna učilnica športne vzgoje res deluje? Janja Polenšek OŠ Dobje janja.polensek@gmail.com Povzetek S pospešenim uvajanjem informacijsko-komunikacijske tehnologije v proces izobraževanja na OŠ Slivnica

Prikaži več

OBVEZNI IZBIRNI PREDMETI Ob predpisanih obveznih predmetih se učenci 7., 8. in 9. razreda odločijo tudi za dve uri izbirnih predmetov tedensko. V sogl

OBVEZNI IZBIRNI PREDMETI Ob predpisanih obveznih predmetih se učenci 7., 8. in 9. razreda odločijo tudi za dve uri izbirnih predmetov tedensko. V sogl OBVEZNI IZBIRNI PREDMETI Ob predpisanih obveznih predmetih se učenci 7., 8. in 9. razreda odločijo tudi za dve uri izbirnih predmetov tedensko. V soglasju s starši lahko učenec izbere tudi tri ure. K obveznemu

Prikaži več

OBVEZNI IZBIRNI PREDMETI za učence 7., 8. in 9. razreda šol. leto 2015/16 Pripravili: Učitelji OIP Ravnateljica: Mira Kovač, prof. maj 2015 [Vnesite b

OBVEZNI IZBIRNI PREDMETI za učence 7., 8. in 9. razreda šol. leto 2015/16 Pripravili: Učitelji OIP Ravnateljica: Mira Kovač, prof. maj 2015 [Vnesite b OBVEZNI IZBIRNI PREDMETI za učence 7., 8. in 9. razreda šol. leto 2015/16 Pripravili: Učitelji OIP Ravnateljica: Mira Kovač, prof. maj 2015 [Vnesite besedilo] Stran 1 PREDSTAVITEV OBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV

Prikaži več

PONUDBA NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV 4., 5. IN 6. RAZRED ŠOLSKO LETO 2018/19

PONUDBA NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV 4., 5. IN 6. RAZRED ŠOLSKO LETO 2018/19 PONUDBA NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV 4., 5. IN 6. RAZRED ŠOLSKO LETO 2018/19 UVOD V šolskem letu 2014/15 so se začele uporabljati določbe Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli (Uradni

Prikaži več

Osnovna šola Nove Fužine

Osnovna šola Nove Fužine Osnovna šola Nove Fužine šolsko leto 2017/18 KAZALO SPOŠTOVANI STARŠI!....3 ENOLETNI PREDMETI...4 ASTRONOMIJA... 5 RAČUNALNIŠTVO UREJANJE BESEDIL.. 6 MATEMATIČNA DELAVNICA...7 OBDELAVA GRADIV- LES... 8

Prikaži več

Ponudba izbirnih predmetov za šolsko leto 2019/20 Matična šola Brezno RETORIKA ALI GOVORNIŠTVO 9. r (35 ur) Je nauk o umetniško oblikovanem govoru, nj

Ponudba izbirnih predmetov za šolsko leto 2019/20 Matična šola Brezno RETORIKA ALI GOVORNIŠTVO 9. r (35 ur) Je nauk o umetniško oblikovanem govoru, nj Ponudba izbirnih predmetov za šolsko leto 2019/20 Matična šola Brezno RETORIKA ALI GOVORNIŠTVO 9. r (35 ur) Je nauk o umetniško oblikovanem govoru, njegovih pravilih, strukturi, izraznih sredstvih in izraznih

Prikaži več

Microsoft Word - LIKOVNI_3.doc

Microsoft Word - LIKOVNI_3.doc likovna vzgoja SPLOŠNI razvijajo opazovanje, predstavljivost, likovno mišljenje, likovni spomin in domišljijo razvijajo interes za različne oblike likovne dejavnosti bogate in ohranjajo zmožnost za likovno

Prikaži več

(Microsoft Word - Bro\232ura-izbirni_15-16.doc)

(Microsoft Word - Bro\232ura-izbirni_15-16.doc) Osnovna šola Cerkvenjak Vitomarci IZBIRNI PREDMETI 2015 / 2016 1 NAVODILA Učenec izbere dve uri pouka izbirnih predmetov tedensko, lahko pa tudi tri ure, če s tem soglašajo njegovi starši. Če učenec izbere

Prikaži več

IZBIRNI PREDMETI 7. razred šolsko leto 2017/2018

IZBIRNI PREDMETI 7. razred šolsko leto 2017/2018 IZBIRNI PREDMETI 7. razred šolsko leto 2017/2018 Izbirni predmeti 2017/2018 Spoštovani učenci in starši! V zadnji triadi devetletne osnovne šole mora učenec poleg rednih predmetov obiskovati tudi dve

Prikaži več

PONUJENI IZBIRNI PREDMETI ZA ŠOLSKO LETO 2008/2009

PONUJENI IZBIRNI PREDMETI ZA ŠOLSKO LETO 2008/2009 OŠ GRIŽE Griže 1a 3302 Griže IZBIRNI PREDMETI za šolsko leto 2017/2018 Maj, 2017 Dragi učenec, učenka, spoštovani starši! V predmetnik devetletne šole so vključeni tudi izbirni predmeti. Le ti so namenjeni

Prikaži več

OSNOVNA ŠOLA SELNICA OB DRAVI PREDSTAVITEV OBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV v šol. l. 2019/20 za 7. razred 1. Glasbena dela 2. Filmska vzgoja 3. Filozofija

OSNOVNA ŠOLA SELNICA OB DRAVI PREDSTAVITEV OBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV v šol. l. 2019/20 za 7. razred 1. Glasbena dela 2. Filmska vzgoja 3. Filozofija OSNOVNA ŠOLA SELNICA OB DRAVI PREDSTAVITEV OBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV v šol. l. 2019/20 za 7. razred 1. Glasbena dela 2. Filmska vzgoja 3. Filozofija za otroke 4. Kaj nam govorijo umetnine 5. Klekljanje

Prikaži več

POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo u

POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo u POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo učbenik in delovni zvezek, ki sta obvezna učna pripomočka

Prikaži več

OŠ Oplotnica

OŠ Oplotnica IZBIRNI PREDMETI za šolsko leto 2016/2017 Podružnična osnovna šola Kebelj Izbirni predmeti za šolsko leto 2015/2016 VERSTVA IN ETIKA... 3 VEZENJE... 4 LITERARNI KLUB... 5 ŠOLSKO NOVINARSTVO... 5 RETORIKA...

Prikaži več

IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2019/20

IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2019/20 IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2019/20 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Izbirni predmeti so eden izmed načinov prilagajanja predmetnika individualnim potrebam in željam učencev tretjega triletja

Prikaži več

Osnovna šola Nove Fužine ŠOLSKO LETO 2019/20 1

Osnovna šola Nove Fužine ŠOLSKO LETO 2019/20 1 Osnovna šola Nove Fužine ŠOLSKO LETO 2019/20 1 KAZALO SPOŠTOVANI STARŠI!... 3 ENOLETNI PREDMETI. 4 ASTRONOMIJA... 5 RAČUNALNIŠTVO MULTIMEDIJA... 6 ČEBELARSTVO... 7 OKOLJSKA VZGOJA 7 SODOBNA PRIPRAVA HRANE.

Prikaži več

MAJ, 2019

MAJ, 2019 MAJ, 2019 OPOMBA V brošuri je ponujenih 23 obveznih izbirnih predmetov in 6 neobveznih izbirnih predmetov. V šolskem letu 2019/2020 jih bomo izvajali največ 10 obveznih in 4 neobvezne izbirne predmete.

Prikaži več

Arial 26 pt, bold

Arial 26 pt, bold 3 G MATEMATIKA Milan Černel Osnovna šola Brežice POUČEVANJE MATEMATIKE temeljni in zahtevnejši šolski predmet, pomembna pri razvoju celovite osebnosti učenca, prilagajanje oblik in metod poučevanja učencem

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Standardi znanja in kriteriji ocenjevanja 2 r.ppt [Samo za branje] [Združljivostni način]

Microsoft PowerPoint - Standardi znanja in kriteriji ocenjevanja 2  r.ppt [Samo za branje] [Združljivostni način] STANDARDI ZNANJA PO PREDMETIH IN KRITERIJI OCENJEVANJA 2. razred SLOVENŠČINA 1 KRITERIJI OCENJEVANJA PRI SLOVENŠČINI POSLUŠANJE -Poslušanje umetnostnega besedilo, določanja dogajalnega prostora in časa,

Prikaži več

Osnovna šola Cerkvenjak Vitomarci IZBIRNI PREDMETI 2019 /

Osnovna šola Cerkvenjak Vitomarci IZBIRNI PREDMETI 2019 / Osnovna šola Cerkvenjak Vitomarci IZBIRNI PREDMETI 2019 / 2020 1 NAVODILA Učenec izbere dve uri pouka izbirnih predmetov tedensko, lahko pa tudi tri ure, če s tem soglašajo njegovi starši. Če učenec izbere

Prikaži več

Booklet

Booklet OŠ Rudolfa Ukoviča-Podgrad,Podgrad 99b,6244 Podgrad Tel:+386(5) 78 35 014,E mail:projekt1.oskprup@guest.arnes.si INFORMACIJE O IZBIRNIH PREDMETIH za šolsko leto 2019/2020 Spoštovani starši in učenci! OBVEZNI

Prikaži več

Brezplačno učenje zaposlenim in brezposelnim od 2018 do 2022 omogočata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz Evropskega

Brezplačno učenje zaposlenim in brezposelnim od 2018 do 2022 omogočata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz Evropskega ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada Računalniška pismenost za odrasle 60 ur. - Seznaniti vas z osnovnimi komponentami računalnika in osnovnimi pojmi informacijske tehnologije. - Naučiti

Prikaži več

NEMŠČINA kot izbirni predmet

NEMŠČINA kot izbirni predmet IZBIRNI PREDMETI ZA ŠOLSKO LETO 2016/2017 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Pred vami so predstavitve izbirnih predmetov, ki jih ponujamo na izbiro za šolsko leto 2016/2017. Izbirni predmeti so

Prikaži več

IZBIRNI PREDMETI V ŠOLSKEM LETU 2017/ razred IZBIRNI PREDMET UČITELJ/ICA (predvidoma) 1. NEMŠČINA 2 Mateja Janše 2. LITERARNI KLUB Urša Kos 3.

IZBIRNI PREDMETI V ŠOLSKEM LETU 2017/ razred IZBIRNI PREDMET UČITELJ/ICA (predvidoma) 1. NEMŠČINA 2 Mateja Janše 2. LITERARNI KLUB Urša Kos 3. IZBIRNI PREDMETI V ŠOLSKEM LETU 2017/2018 8. razred IZBIRNI PREDMET UČITELJ/ICA (predvidoma) 1. NEMŠČINA 2 Mateja Janše 2. LITERARNI KLUB Urša Kos 3. 4. Filozofija za otroke: ETIČNA RAZISKOVANJA Likovno

Prikaži več

IZBIRNI PREDMETI ZA 9

IZBIRNI PREDMETI ZA 9 Osnovna šola Notranjski odred Cerknica IZBIRNI PREDMETI za 9. razred 2019/2020 1. TURISTIČNA VZGOJA 2. RETORIKA 3. RAČUNALNIŠKA OMREŽJA 4. NEMŠČINA 3 5. VERSTVA IN ETIKA 3 6. OBDELAVA GRADIV - KOVINE 7.

Prikaži več

21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na: Kontakt: Referat Pedagoške fakultete

21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na:   Kontakt: Referat Pedagoške fakultete 21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na: www.pef.uni-lj.si Kontakt: Referat Pedagoške fakultete (referat@pef.uni-lj.si, tel.: +386(0)15892343, +386(0)15892201)

Prikaži več

Kadrovski načrt in plan dela 2017

Kadrovski načrt in plan dela 2017 KADROVSKI NAČRT in PLAN DELA za 2017 mag. Tilka Jakob, OŠ Vitanje REDNI ODDELKI ODDELEK 2016/17 ODDELEK 2017/2018 1. razred 1. a 25 1.a 26 2. razred 2. a 18 2.a 25 3. razred 3. a, b 30 3.a 18 4. razred

Prikaži več

PROJECT OVERVIEW page 1

PROJECT OVERVIEW page 1 N A Č R T P R O J E K T A : P R E G L E D stran 1 Ime projekta: Ustvarjanje s stripom Predmet/i: Slovenščina Avtorja/i projekta: Jasmina Hatič, Rosana Šenk Učitelj/i: Učitelji razrednega pouka Trajanje:

Prikaži več

ŠOLSKO LETO 2019/20

ŠOLSKO LETO 2019/20 ŠOLSKO LETO 2019/20 Spoštovani starši in učenci! V začetku aprila se bodo učenci 6., 7. in 8. razreda odločili za obvezne izbirne predmete (OIP), ki jih bodo obiskovali naslednje šolsko leto. OIP pomenijo

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 SMERNICE ZA VKLJUČEVANJE OTROK PRISELJENCEV V VRTCE IN ŠOLE Mag. Katica Pevec Semec katica.pevec@zrss.si Kaj so Smernice? So okviren dokument, ki lahko s splošnimi usmeritvami za delo z otroki priseljenci

Prikaži več

AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna

AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna vsebina: Ustno seštevanje in odštevanje do 20 sprehodom

Prikaži več

Osnovna šola Simona Gregorčiča Kobarid PONUDBA OBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV v 7., 8. in 9.razredu za šolsko leto 2019/2020 Informativna brošura za učen

Osnovna šola Simona Gregorčiča Kobarid PONUDBA OBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV v 7., 8. in 9.razredu za šolsko leto 2019/2020 Informativna brošura za učen Osnovna šola Simona Gregorčiča Kobarid PONUDBA OBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV v 7., 8. in 9.razredu za šolsko leto 2019/2020 Informativna brošura za učence in starše OBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V DEVETLETNI

Prikaži več

PEDAGOŠKO VODENJE, kot ena od nalog

PEDAGOŠKO  VODENJE, kot ena od nalog Osebni pogled, refleksija in ključne ugotovitve ob koncu leta 2014/2015 Maja Koretič, pomočnica ravnatelja in pedagoška vodja MOJA VLOGA V ENOTI VRTCA Dela in naloge pomočnice ravnatelja za vrtec glede

Prikaži več

IZBIRNI PREDMET- OBDELAVA LESA Število ur: 35 ( 1 ura na teden) Predmet je razpisan za učence 7. razreda. Učiteljica: Darja Červ Pri izbirnem predmetu

IZBIRNI PREDMET- OBDELAVA LESA Število ur: 35 ( 1 ura na teden) Predmet je razpisan za učence 7. razreda. Učiteljica: Darja Červ Pri izbirnem predmetu IZBIRNI PREDMET- OBDELAVA LESA Število ur: 35 ( 1 ura na teden) Predmet je razpisan za učence 7. razreda. Učiteljica: Darja Červ Pri izbirnem predmetu obdelava gradiv - les učenci napravijo sintezo znanj

Prikaži več

PONUDBA NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV ZA ŠOLSKO LETO 2018/2019

PONUDBA NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV ZA ŠOLSKO LETO 2018/2019 PONUDBA NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV ZA ŠOLSKO LETO 2018/2019 Izbirni predmeti 2018/2019 OŠ OLGE MEGLIČ Prešernova ulica 31, 2250 Ptuj Tel.:02/749 20 10 http://www.olgica.si/ E-pošta: group1.osmbom@guest.arnes.si

Prikaži več

Univerza v Mariboru

Univerza v Mariboru Univerza v Mariboru Pedagoška fakulteta VLOGA UČITELJA Avtor: M. Š. Datum: 23.11.2010 Smer: razredni pouk POVZETEK Učitelj je strokovnjak na svojem področju, didaktično usposobljen, ima psihološka znanja

Prikaži več

eko projet in ostali za spletno stran

eko projet in ostali za spletno stran VODA KOT ŽIVLJENJSKA VREDNOTA N Rozina Kramar Daniela Huber Tkalec, Gizela Vidak Cilji: -razumevanje pomena vode za živa bitja, -spodbujati otroke k razmišljanju o pomenu vode, -iskati izvirne ideje za

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 59. Predmet: SLJ Ura: 71. Datum: Učitelj/vzgojitelj: Sklop: MOJA DRUŽINA Učna enota: Pesem: JAKEC - BRAT RIŠEM ČRTE predopismenjevalne vaje Cilji: Doživljajo interpretativno prebrano pesem.

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Opolnomočenje učencev z izboljšanjem bralne pismenosti in dostopa do znanja PREDSTAVITEV ZA STARŠE ŠOLSKO LETO 2011/12 Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo

Prikaži več

IZBIRNI PREDMETI šolsko leto 2019/ obvezni izbirni predmeti v 7., 8. in 9. razredu - neobvezni izbirni predmeti v 4., 5., 6., 7., 8. in 9. razre

IZBIRNI PREDMETI šolsko leto 2019/ obvezni izbirni predmeti v 7., 8. in 9. razredu - neobvezni izbirni predmeti v 4., 5., 6., 7., 8. in 9. razre IZBIRNI PREDMETI šolsko leto 2019/2020 - obvezni izbirni predmeti v 7., 8. in 9. razredu - neobvezni izbirni predmeti v 4., 5., 6., 7., 8. in 9. razredu Spoštovani! Osnovna šola poleg obveznih predmetov

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Samoevalvacija: POČUTJE UČENCEV V ŠOLI IN OCENA RAZLIČNIH ŠOLSKIH DEJAVNOSTI TER POGOJEV ZA DELO Šolsko leto 2018/19 PREDSTAVITEV REZULTATOV ANKETNEGA VPRAŠALNIKA ZA UČENCE OD 4. DO 9. RAZREDA IN UGOTOVITVE

Prikaži več

PROGRAM ZDRAVJE V VRTCU

PROGRAM ZDRAVJE V VRTCU PROGRAM ZDRAVJE V VRTCU POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH ZA KREPITEV ZDRAVJA V ŠOLSKEM LETU Navodilo: Izpolni vsak tim izvajalk (vzgojiteljica in pomočnica vzgojiteljice) - ter posreduje koordinatorici

Prikaži več

Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost

Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost strokovnih delavcev v VIZ mag. Andrej Sotošek Andragoški Center Slovenije Struktura predstavitve Viri in strokovne podlage Namen in ključni cilji projektne

Prikaži več

IZBIRNI PREDMETI DEVETLETKE

IZBIRNI PREDMETI DEVETLETKE OŠ A. T. LINHARTA RADOVLJICA Marec 2019 Spoštovani starši! V tej brošuri vas želimo na kratko informirati o izvedbi diferenciacije v zadnji triadi in o ponudbi izbirnih predmetov za šolsko leto 2019/2020.

Prikaži več

Microsoft Word - Nacionalne smernice za kulturno-umetnostno vzgojo -SLO.doc

Microsoft Word - Nacionalne smernice za kulturno-umetnostno vzgojo -SLO.doc Številka: 350-8/2009-1 Datum: 14. 4. 2009 DRŽAVNE SMERNICE ZA KULTURNO- UMETNOSTNO VZGOJO V VZGOJI IN IZOBRAŽEVANJU Ljubljana, april 2009 Nacionalne smernice za kulturno-umetnostno vzgojo so pripravili

Prikaži več

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ slovenscina 2018.docx

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ slovenscina 2018.docx OSNOVNA ŠOLA SOSTRO POROČILO O ANALIZI DOSEŽKOV NACIONALNEGA PREVERJANJA ZNANJA IZ SLOVENŠČINE leta 2018 Pripravile učiteljice slovenščine: Renata More, Martina Golob, Petra Aškerc, Katarina Leban Škoda

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 49. Predmet: SPO Ura: 30. Datum: Učna enota: NAŠ MALI PROJEKT: Sestavimo druţino Prepoznajo oblike druţinskih skupnosti in razvijajo strpen odnos do njih. Uporabljajo poimenovanja za druţinske

Prikaži več

PUBLIKACIJA IZBIRNIH PREDMETOV ŠOLSKO LETO 2017/18 Zabreznica, marec 2017

PUBLIKACIJA IZBIRNIH PREDMETOV ŠOLSKO LETO 2017/18 Zabreznica, marec 2017 PUBLIKACIJA IZBIRNIH PREDMETOV ŠOLSKO LETO 2017/18 Zabreznica, marec 2017 Spoštovani učenke, učenci in starši! V 7., 8. in 9. razredu v osnovni šoli poteka tudi pouk izbirnih predmetov. Učenci si del predmetnika

Prikaži več

INFORMACIJA ZA STARŠE IN UČENCE 9. RAZRED IZBIRNI PREDMETI za šolsko leto 2019/2020 ~ 1 ~

INFORMACIJA ZA STARŠE IN UČENCE 9. RAZRED IZBIRNI PREDMETI za šolsko leto 2019/2020 ~ 1 ~ INFORMACIJA ZA STARŠE IN UČENCE 9. RAZRED IZBIRNI PREDMETI za šolsko leto 2019/2020 ~ 1 ~ ZAKAJ IZBIRNI PREDMETI? Izbirni predmeti so način prilagajanja osnovne šole individualnim razlikam in interesom

Prikaži več

Na podlagi 65. člena Akta o ustanovitvi zasebnega vzgojno izobraževalnega zavoda»waldorfska šola Ljubljana«z dne je po predhodni obravnavi

Na podlagi 65. člena Akta o ustanovitvi zasebnega vzgojno izobraževalnega zavoda»waldorfska šola Ljubljana«z dne je po predhodni obravnavi Na podlagi 65. člena Akta o ustanovitvi zasebnega vzgojno izobraževalnega zavoda»waldorfska šola Ljubljana«z dne 13. 7. 2015 je po predhodni obravnavi in potrditvi besedila na pedagoški konferenci zavoda

Prikaži več

Priloga k pravilniku o ocenjevanju za predmet LIKOVNA UMETNOST. Ocenjujemo v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja v srednjih šolah

Priloga k pravilniku o ocenjevanju za predmet LIKOVNA UMETNOST. Ocenjujemo v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja v srednjih šolah Priloga k pravilniku o ocenjevanju za predmet LIKOVNA UMETNOST. Ocenjujemo v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja v srednjih šolah in Pravili ocenjevanja Gimnazije Novo mesto, veljavnim

Prikaži več

Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje assessment tool Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje Spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mre

Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje assessment tool Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje Spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mre Spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mreže 1 Kolofon Naslov : spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mreže Avtorji Erin Safarjan, magistra javnega zdravja Goof Buijs,

Prikaži več

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx številka 10,27.avg. 2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! V prejšnji številki mesečnika smo si ogledali, katera področja moramo vsebinsko obdelati v sklopu delovne zgodovine. V današnji

Prikaži več

DRUŽINSKO BRANJE

DRUŽINSKO BRANJE DRUŽINSKO BRANJE: BRALNI PROJEKT MESTNE KNJIŽNICE KRANJ Jure Bohinec Ponedeljek, 10. 9. 2018 Bralno društvo Slovenije Nacionalni strokovni posvet BEREMO SKUPAJ, Cankarjev dom v Ljubljani Dejavnosti za

Prikaži več

Romantika (

Romantika ( ANSAMBELSKA IGRA OSNOVNA ŠOLA MIROSLAVA VILHARJA POSTOJNA FILOZOFIJA ZA OTROKE/ KRITIČNO MIŠLJENJE GLEDALIŠKI KLUB ITALIJANŠČINA II LIKOVNO SNOVANJE II PREDSTAVITEV OBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV 8. RAZRED

Prikaži več

Univerza v Mariboru

Univerza v Mariboru VISOKOŠOLSKI STROKOVNI PROGRAM PREDŠOLSKA VZGOJA Prerazporeditev ur med semestri štud. programa Predšolska vzgoja je bila potrjena na 9. izredni seji Senata PEF dne 14. 9. 2007 in na 1. korespondenčni

Prikaži več

VRTEC POBREŽJE MARIBOR Cesta XIV. div. 14 a, Maribor, Tel: Fax:

VRTEC POBREŽJE MARIBOR Cesta XIV. div. 14 a, Maribor, Tel: Fax: VRTEC POBREŽJE MARIBOR Cesta XIV. div. 14 a, Maribor, Tel: 330-48-53 Fax: 330-48-52 mail:info.vrtec.pobrezje@siol.net,vrtec.pobrezje@siol.net http://www.vrtecpobrezje.si 1. FIT VADBENA URA CILJI 1. Otrokom

Prikaži več

3

3 NAČRT OCENJEVANJA ZNANJA SSI-PREDŠOLSKA VZGOJA Šolsko leto 2017/2018 Letnik/oddelek: 2. a Razredničarka: Karmen Plavec 1 PRIPRAVA NAČRTA OCENJEVANJA ZNANJA Predlog Načrta ocenjevanja znanja (v nadaljevanju

Prikaži več

Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Pr

Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Pr Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Prešerna, Kranj (ponovitev izvedbe 23. oktobra na OE

Prikaži več

Brezno 78, 2363 Podvelka, tel.: 02/ , fax.: 02/ Davčna št.: NEOBVEZNI IZBIRNI PREDM

Brezno 78, 2363 Podvelka, tel.: 02/ , fax.: 02/ Davčna št.: NEOBVEZNI IZBIRNI PREDM NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI 2015/2016 V naslednjem šolskem letu lahko učenci, poleg obveznih predmetov, izberejo tudi pouk pri NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETIH. Šola lahko oblikuje skupine in ponuja neobvezne

Prikaži več

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA UČNA PRIPRAVA ZA URO VZOJE (1. razred) MALI POTEPUH Skladatelj: W. A. Mozart Besedilo: Jože Humer MENTOR: Mateja Petrič PRIPRAVNICA: Urška Zevnik Ljubljana, 24. 1.

Prikaži več

Ko je izbira ovira v napredovanju Silva Novljan

Ko je izbira ovira v napredovanju Silva Novljan Ko je izbira ovira v napredovanju Silva Novljan Bralna pismenost v Sloveniji in Evropi Nacionalna konferenca, Brdo pri Kranju, 25. in 26. oktober 2011 Izhodišče razmišljanja Rezultati raziskav o povezanosti

Prikaži več

Andreja Hazabent Učiteljica angleščine in nemščine OŠ Danile Kumar, Ljubljana Recenzija učbeniškega kompleta za nemščino kot obvezni izbirni predmet z

Andreja Hazabent Učiteljica angleščine in nemščine OŠ Danile Kumar, Ljubljana Recenzija učbeniškega kompleta za nemščino kot obvezni izbirni predmet z Andreja Hazabent Učiteljica angleščine in nemščine OŠ Danile Kumar, Ljubljana Recenzija učbeniškega kompleta za nemščino kot obvezni izbirni predmet za 8. razred (nadaljevalna stopnja) osnovne šole BESTE

Prikaži več

Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI

Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI KODEKS EVROPSKE PRAVNE FAKULTETE PREAMBULA Ta kodeks

Prikaži več

Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teleteks

Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teleteks Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, 01. 07. 2014 Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teletekst: 0 Spremljane teme: Leopold Pogačar Občina Žirovnica

Prikaži več

GROBI KURIKUL ZA 3. letnik program administrator TEMELJI GOSPODARSTVA KOMUNICIRANJE MODUL: KOMUNICIRANJE UČITELJ: SKLOP Predvideni časovni okvir CILJI

GROBI KURIKUL ZA 3. letnik program administrator TEMELJI GOSPODARSTVA KOMUNICIRANJE MODUL: KOMUNICIRANJE UČITELJ: SKLOP Predvideni časovni okvir CILJI GROBI KURIKUL ZA 3. letnik program administrator TEMELJI GOSPODARSTVA KOMUNICIRANJE MODUL: KOMUNICIRANJE UČITELJ: SKLOP Predvideni časovni okvir CILJI Samostojno izdelovanje predstavitev s programom za

Prikaži več

ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO Šegova ulica 112, 8000 Novo mesto Višja strokovna šola Datum: Razpis za imenovanje predavateljev Zadeva: Razpis za

ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO Šegova ulica 112, 8000 Novo mesto Višja strokovna šola Datum: Razpis za imenovanje predavateljev Zadeva: Razpis za ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO Šegova ulica 112, 8000 Novo mesto Višja strokovna šola Datum: 7. 7. 2015 Razpis za imenovanje predavateljev Zadeva: Razpis za imenovanje predavateljev Višje strokovne šole Šolskega

Prikaži več

OBVEZNI IN NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI za šolsko leto 2019/20 April 2019 Publikacija za starše in učence 1., 3., 4., 5., 6., 7. in 8. razredov 1

OBVEZNI IN NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI za šolsko leto 2019/20 April 2019 Publikacija za starše in učence 1., 3., 4., 5., 6., 7. in 8. razredov 1 OBVEZNI IN NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI za šolsko leto 2019/20 April 2019 Publikacija za starše in učence 1., 3., 4., 5., 6., 7. in 8. razredov 1 Spoštovani starši! Tudi letos vas seznanjamo z naborom izbirnih

Prikaži več

IZBIRNI PREDMETI V SEDMEM RAZREDU OBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V SEDMEM RAZREDU OŠ GRM NOVO MESTO ŠOLSKO LETO 2019/2020 OŠ GRM 7. RAZRED 2019/2020

IZBIRNI PREDMETI V SEDMEM RAZREDU OBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V SEDMEM RAZREDU OŠ GRM NOVO MESTO ŠOLSKO LETO 2019/2020 OŠ GRM 7. RAZRED 2019/2020 OBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V SEDMEM RAZREDU OŠ GRM NOVO MESTO ŠOLSKO LETO 2019/2020 OŠ GRM 7. RAZRED 2019/2020 Seznam predmetov Nemščina 1 Španščina 1 Likovno snovanje 1 Urejanje besedil (računalništvo)

Prikaži več

Microsoft Word - katalog informacij javnega znaēaja TRŽIŀĄE 2019

Microsoft Word - katalog informacij javnega znaÄ“aja TRŽIŀĄE 2019 KATALOG INFORMACIJ JAVNEGA ZNAČAJA 1. Osnovni podatki o katalogu: naziv organa, ki je izdal katalog: Osnovna šola Tržišče odgovorna uradna oseba, ki je katalog sprejela: Zvonka Mrgole, prof., ravnateljica

Prikaži več

eAsistent izpis

eAsistent izpis Datum in?as: 12. 1. 217 7:55:48 4.A 9. 11. 217 2. 11. 217 1. 12. 217 24. 11. 217 4.A Matematika (MAT) 4. ura 4.A Slovenščina (SLJ) 1. ura 15. 12. 217 4.A Angleščina (TJA). ura 2. 12. 217 13. 12. 217 11.

Prikaži več

PRAVLJIČNI KROŽEK: Učenci se srečajo s knjigo, si privzgojijo odnos do nje, znajo zanjo skrbeti in si s pestrimi vsebinami (pravljice, zgodbe) bogatij

PRAVLJIČNI KROŽEK: Učenci se srečajo s knjigo, si privzgojijo odnos do nje, znajo zanjo skrbeti in si s pestrimi vsebinami (pravljice, zgodbe) bogatij PRAVLJIČNI KROŽEK: Učenci se srečajo s knjigo, si privzgojijo odnos do nje, znajo zanjo skrbeti in si s pestrimi vsebinami (pravljice, zgodbe) bogatijo besedni zaklad. NEMŠČINA: Učenci se skozi igro, pesmi,

Prikaži več

Andreja Hazabent Učiteljica angleščine in nemščine OŠ Danile Kumar, Ljubljana Recenzija učbeniškega kompleta za nemščino kot obvezni izbirni predmet z

Andreja Hazabent Učiteljica angleščine in nemščine OŠ Danile Kumar, Ljubljana Recenzija učbeniškega kompleta za nemščino kot obvezni izbirni predmet z Andreja Hazabent Učiteljica angleščine in nemščine OŠ Danile Kumar, Ljubljana Recenzija učbeniškega kompleta za nemščino kot obvezni izbirni predmet za 9. razred (nadaljevalna stopnja) osnovne šole BESTE

Prikaži več

OŠ ŠMARTNO POD ŠMARNO GORO IZBIRNI PREDMETI Nisem še izbral/a izbirnega predmeta. Malo bom prebral/a in izbral/a pravega zase. Vir:

OŠ ŠMARTNO POD ŠMARNO GORO IZBIRNI PREDMETI Nisem še izbral/a izbirnega predmeta. Malo bom prebral/a in izbral/a pravega zase. Vir: OŠ ŠMARTNO POD ŠMARNO GORO IZBIRNI PREDMETI Nisem še izbral/a izbirnega predmeta. Malo bom prebral/a in izbral/a pravega zase. Vir: http://www.nikoukaa.estranky.cz/fotoalbum/me-to-you/me-to-you/me-to-you-stranky--9-.jpg.html

Prikaži več

3

3 NAČRT OCENJEVANJA ZNANJA SSI-PREDŠOLSKA VZGOJA Šolsko leto 2016/2017 Letnik/oddelek: 2. a Razredničarka: Tanja Galun Založnik 1 PRIPRAVA NAČRTA OCENJEVANJA ZNANJA Predlog Načrta ocenjevanja znanja (v nadaljevanju

Prikaži več

Microsoft Word - pravilnik o podeljevanju pohval.doc

Microsoft Word - pravilnik o podeljevanju pohval.doc PRAVILNIK O PODELJEVANJU POHVAL, PRIZNANJ IN NAGRAD UČENCEM NA OŠ III MURSKA SOBOTA Dopolnjen dne: 10. 06. 2011 Ravnateljica: Dominika Sraka Na podlagi 58. člena Zakona o osnovni šoli (Ur. l. RS št. 12/96,

Prikaži več

Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS DIDAKTIČNA IGRA PRI POUKU SLOVENŠČINE Študijski program in stopnja Study programme and le

Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS DIDAKTIČNA IGRA PRI POUKU SLOVENŠČINE Študijski program in stopnja Study programme and le Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS DIDAKTIČNA IGRA PRI POUKU SLOVENŠČINE Študijski program in stopnja Study programme and level Študijska smer Study field Letnik Academic year

Prikaži več

OSNOVNA ŠOLA XIV. DIVIZIJE SENOVO Trg xiv. divizije 3, 8281 Senovo IZBIRNI PREDMETI 9. RAZRED ŠOLSKO LETO 2019/20

OSNOVNA ŠOLA XIV. DIVIZIJE SENOVO Trg xiv. divizije 3, 8281 Senovo IZBIRNI PREDMETI 9. RAZRED ŠOLSKO LETO 2019/20 OSNOVNA ŠOLA XIV. DIVIZIJE SENOVO Trg xiv. divizije 3, 8281 Senovo IZBIRNI PREDMETI 9. RAZRED ŠOLSKO LETO 2019/20 NEMŠČINA 3 Razred: 9. Tedensko število ur: 2 Učiteljica: Jasmina Kene Znanje tujega jezika

Prikaži več

%

% OSNOVNA ŠOLA NARODNEGA HEROJA RAJKA HRASTNIK PODRUŽNIČNA ŠOLA DOL PRI HRASTNIKU PODRUŽNICA LOG AKTIV TJA IN NI KRITERIJ OCENJEVANJA 2018/2019 0-44 % nzd (1) 45-64 % zd (2) 65-79 % db (3) 80-89 % pdb (4)

Prikaži več

Primer obetavne prakse za dejavnost-i z uporabo IKT 1 Učitelj: MARIJA VOK LIPOVŠEK Šola: OŠ Hruševec-Šentjur Predmet: Biologija 8 Razred: 8.b Št. ur:

Primer obetavne prakse za dejavnost-i z uporabo IKT 1 Učitelj: MARIJA VOK LIPOVŠEK Šola: OŠ Hruševec-Šentjur Predmet: Biologija 8 Razred: 8.b Št. ur: Primer obetavne prakse za dejavnost-i z uporabo IKT 1 Učitelj: MARIJA VOK LIPOVŠEK Šola: OŠ Hruševec-Šentjur Predmet: Biologija 8 Razred: 8.b Št. ur: 1 Vsebinski sklop: OGRODJE Tema: VRSTE IN NALOGE KOSTI

Prikaži več

Za Uk Net - Marec 2009.indd

Za Uk Net - Marec 2009.indd za in UK UM Informativni list Posoškega razvojnega centra. L. 3, št. 3 / marec 2009 Želi tudi vaša šola imeti svoj solarni avto? Show dr. Klime Točka vseživljenjskega učenja Jezikovna in računalniška znanja

Prikaži več

Računalniški praktikum Projektna naloga - Izdelava spletne strani Avtor: Matej Tekavčič Skupina: Matej Tekavčič - koordinator Simon Vrhovnik Tine Kavč

Računalniški praktikum Projektna naloga - Izdelava spletne strani Avtor: Matej Tekavčič Skupina: Matej Tekavčič - koordinator Simon Vrhovnik Tine Kavč Računalniški praktikum Projektna naloga - Izdelava spletne strani Avtor: Matej Tekavčič Skupina: Matej Tekavčič - koordinator Simon Vrhovnik Tine Kavčič Matjaž Jerman 8. februar 2006 Kazalo 1 Uvod 2 2

Prikaži več

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2014 2020. Namenjen je krepitvi kompetenc in zaposljivosti

Prikaži več