Otroci v mestu.brosura

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Otroci v mestu.brosura"

Transkripcija

1 OD MLADIH NOG, Z GIBANJEM DO ZDRAVJA!

2 OD MLADIH NOG, Z GIBANJEM DO ZDRAVJA! Izdajatelj: Dru{tvo za zdravje srca in o`ilja Slovenije Dalmatinova 10, 1000 Ljubljana T.: 01/ , F.: 01/ E.: drustvo.zasrce@siol.net W.: Vsebina publikacije: zbrala in uredila mag. Nata{a Jan, univ.dipl.biol. Strokovni pregled: doc. dr. Stanislav Pinter, prof. {p. vzg. Ilustracije in oblikovanje: Imprimo, d.o.o. Tisk: Tiskarna Pov{e, d.o.o. januar 2017 Publikacija je nastala v okviru mednarodnega projekta OTROCI V MESTU (CHILDREN IN THE CITY v katerem je sodelovala tudi Slovenija, Dru{tvo za zdravje srca in o`ilja Slovenije, pod koordinacijo Svetovne zveze za srce (World Heart Federation, WHF) ter Zdru`enjem evropskih nogometnih zvez (Union of European Football Associations (UEFA). Dru{tvo za zdravje srca in o`ilja Slovenije je v okviru tega projekta izvedlo tudi raziskavo v izbranih 8 {olah - vzorec 674 u~encev starih od 7 10 let ter 299 u~encev starih od let (skupaj 973 u~encev) in njihovih star{ev (750), da bi ugotovilo stanje glede telesne dejavnosti in morebitne ovire za telesno dejavnost otrok, ki prebivajo v mestih oz. mestnih soseskah z ni`jim socialnim statusom. Rezultati so med drugim pokazali, da se le tretjina otrok, vklju~enih v raziskavo, ukvarja s telesno dejavnostjo v zadostnem obsegu, kot ga priporo~a Svetovna zveza za srce (60 minut ali ve~ na dan). Vsi rezultati raziskave so na spletni strani

3 KAJ PREDSTAVLJA TELESNO DEJAVNOST? Redna telesna dejavnost je med najpomembnej{imi dejavniki na poti do telesnega in du{evnega zdravja. Predstavlja vsako obliko gibanja, ki pospe{i sr~ni utrip in ne zgolj sistemati~no ukvarjanje s samostojno ali skupinsko vadbo v telovadnici. Vklju~uje {irok razpon organiziranih in neorganiziranih dejavnosti, kot so: vsakodnevne dejavnosti: na primer hoja, kolesarjenje v {olo, trgovine in po opravkih, gospodinjska opravila, vrtnarjenje ali opravljanje drugih del pri katerih se gibljemo, rekreativne dejavnosti: na primer rekreativno kolesarjenje ter hitra hoja, ples, smu~anje ali aktivna otro{ka igra na prostem, {port in fitnes: na primer {porti kot so nogomet, plavanje, gimnastika, judo, tenis ter razli~ne organizirane skupinske vadbe. Otroci in mladostniki v starosti med 5-17 let razvijejo vedenjske vzorce, ki imajo pomembne, ugodne kratkoro~ne in dolgoro~ne u~inke na njihovo zdravje in dobro po~utje.

4 KLJU»NA PRIPORO»ILA SVETOVNE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE (WHO) Otroci in mladostniki v starosti med 5 in 17 let bi se morali vsak dan najmanj 60 minut ukvarjati s srednje do visoko intenzivno telesno dejavnostjo. Ve~ kot 60-minutna tovrstna telesna dejavnost na dan, prina{a dodatne koristi za zdravje. Prevladujo~i del dnevne telesne dejavnosti bi moral biti aeroben. Najmanj trikrat na teden bi bilo treba vklju~iti visoko intenzivno vadbo, tudi za krepitev mi{ic in kosti.

5 ZAKAJ JE TELESNA DEJAVNOST TAKO POMEMBNA? GIBANJE JE ZDRAVILO ZA TELO IN DUHA! ^e bi si u~inke telesne dejavnosti na po~utje in zdravje lahko zagotovili v obliki predpisane tabletke, bi bil to najpogosteje predpisan farmacevtski izdelek na svetu. Dokazan je vpliv redne telesne dejavnosti otrok in mladostnikov na izbolj{anje njihove telesne zmogljivosti ter telesnega in du{evnega zdravja. Da bi razumeli mnoge koristi rednega ukvarjanja s telesno dejavnostjo, bi se morali star{i, vaditelji, otroci in mladostniki, seznaniti z naslednjimi dejstvi: Z najmanj 60-minutno telesno dejavnostjo dnevno lahko: zni`amo krvni tlak in raven holesterola v krvi ter zmanj{amo tveganje za bolezni srca in o`ilja, sladkorno bolezen tipa 2, ter nekatere vrste raka (najpogosteje raka na dojkah in ~revesju), okrepimo srce in o`ilje ter skeletne mi{ice, okrepimo kosti, s ~imer zmanj{amo tveganje za zlome kosti in osteoporozo (posebej pri `enskah), prepre~imo nabiranje odve~nih kilogramov in za~etek debelosti.

6 Pa tudi...: povi{amo raven energije in poskrbimo za zabavnej{i dan; izbolj{amo spanec in splo{no po~utje; zni`amo raven tesnobe in stresa; izbolj{amo osredoto~enost in uspe{nost v {oli; pove~amo samozavest in mo`nost spoznavanja novih prijateljev. Kaj nam krade prilo`nost za telesno dejavnost? namesto hoje ali kolesarjenja v {olo ali slu`bo izberemo `e za kratko pot avto, avtobus, namesto stopnic uporabljamo dvigala ali teko~e stopnice, vse ve~ ~asa pre`ivimo pred televizorjem ali za ra~unalnikom, star{i otrokom ne dovolijo igre na prostem, saj so zaskrbljeni zaradi nevarnosti prometa na cestah in morebitnih neznancev. Ovir za telesno dejavnost pa ne predstavljajo zgolj okolica in ~love{ke navade, temve~ je v~asih pomembno tudi prepri~anje ljudi: nekateri star{i telesno dejavnost otrok obravnavajo kot manj pomembno od drugih dejavnosti, mi{ljenje otrok, da niso dovolj dobri za ukvarjanje s telesno dejavnostjo, saj se le-ta v povezavi s {portom obravnava kot tekmovanje in ne kot razvedrilo, domnevno pomanjkanje ~asa za ukvarjanje s telesno dejavnostjo in v primeru star{ev - za igranje z otrokom.

7 Premagajmo razvade in prepri~anja, ki onemogo~ajo ve~ vsakodnevne telesne dejavnosti, zato izberimo: aktivno pot v {olo ali po opravkih (hoja ali kolesarjenje), gibalne igre na prostem v {oli ali parku, igranje v {olskih prostorih ali namenskih {portnih sredi{~ih, ob{olska {portna vzgoja - za zdrav `ivljenjski slog in skupinske vadbe v {oli, organizirano udejstvovanje v rekreativnih {portnih dru{tvih ali {portnih klubih v lokalnem okolju, rekreativno plavanje, ples ali kolesarjenje z drugimi dru`inskimi ~lani in prijatelji, gibalne dejavnosti na prostem in urbani {porti v okviru organiziranih klubov in prostovoljnih skupin, ukvarjanje s telesno dejavnostjo je kljub domnevni nedostopnosti primernih prostorov mogo~e izvajati kjer koli.

8 TELESNA DEJAVNOST IN NA E TELO Pri ukvarjanju s telesno dejavnostjo opazimo dolo~ene spremembe v in na svojem telesu, predvsem smo bolj zadihani, postaja nam vedno bolj toplo, potimo se. Pomembno je vedeti, da obstaja ve~ vrst telesne dejavnosti, vse pa so pomembne za ohranjanje zdravja, dobrega po~utja otrok in mladostnikov, manj stresa, depresije in tesnobe, bolj{i {olski uspeh. Mladi, ki so redno telesno dejavni imajo bolj{e mo`nosti za zdravje tudi v odrasli dobi. Otrokovo veselje do rednega gibanja vpliva na njegovo oblikovanje trajnih gibalnih navad, ki ga spremljajo skozi vse `ivljenje.

9 AEROBNE DEJAVNOSTI: Aerobna dejavnost je vsaka dejavnost, ki pove~a intenzivnost delovanja srca in plju~. To potrjuje pove~anje sr~nega utripa. Da bi izbolj{ali svoje zdravje in po~utje, bi se morali otroci vsak dan v tednu najmanj 60 minut ukvarjati s srednje do visoko intenzivno telesno dejavnostjo, pri ~emer bi morale biti najmanj tri vadbe intenzivne. Primeri: hitra hoja (tudi na mestu), kolesarjenje, plavanje, ples, tek na smu~eh, dinami~ne elementarne igre (lovljenje), rolkanje, rekreativno igranje hokeja na rolerjih, nogometa in rokometa. DEJAVNOSTI ZA KREPITEV MI[IC: Ta vrsta dejavnosti bi morala biti del otrokove 60-minutne telesne vadbe najmanj trikrat tedensko. Primeri: krepilne gimnasti~ne vaje (sklece, zgibi, vaje z lahkimi ute`mi - npr. nadzorovano v telovadnici), vzpenjanje in spu{~anje po razli~nih plezalih ter vrveh, in plezanje po plezalni steni. DEJAVNOSTI ZA KREPITEV KOSTI: Ta vrsta dejavnosti bi morala biti del otrokove 60-minutne telesne vadbe najmanj trikrat tedensko. Primeri: poskakovanje in cepetanje, skakanje (s kolebnico), tek, krepilne gimnasti~ne vaje ter nekateri {porti, kot so tenis, badminton, odbojka in ko{arka.

10 MANJ SEDENJA, VE» GIBANJA Najpomembnej{o vzpodbudo mladim za dejavno {portno `ivljenje dajejo dru`insko okolje, {ola in {olska {portna vzgoja ter razli~ne {portne organizacije in dru{tva. Zelo pomemben pa je tudi vpliv bivalnega okolja ter vrstnikov, prijateljev. Vsi otroci in mladostniki bi se morali kar najbolj izogibati dolgotrajnemu sedenju. Otroci vse manj ~asa namenjajo telesni dejavnosti, hkrati pa se je v zadnjih letih mo~no podalj{al ~as, ki ga ~ez dan pre`ivijo v sede~em polo`aju. Raziskave potrjujejo, da je podalj{an ~as sedenja prav tako povezan s tveganji za zdravje, kot so pojav ~ezmerne telesne te`e in debelosti, te`ave s presnovo, te`ave zaradi neprimerne dr`e. Poiskati moramo na~in za pove~anje dnevne telesne dejavnosti, obenem pa poskrbeti tudi za skraj{anje dalj{ih obdobij sedenja. Izbira najustreznej{ega {porta, rekreacije Vaditelji in trenerji bi morali otrokom ponuditi {irok izbor telesnih dejavnosti in jim s tem pomagati pri izbiri ustreznega {porta. Otroci bodo prepoznali vrste dejavnosti in {porta, ki so jim najljub{e. Treba jim je pokazati, da obstaja ustrezna telesna dejavnost prav za vsakogar.

11 Skupinska igra Sodelovanje v gibalnih igrah ali ukvarjanje s {portom, skupaj s prijatelji in dru`ino je eden najbolj{ih na~inov medsebojnega spodbujanja k telesni dejavnosti. Telesna dejavnost kot del vsakdanjika otrok in mladostnikov Vsakodnevna vklju~itev telesne dejavnosti: hoja in kolesarjenje v {olo, v trgovine, v kraje, ki jih obiskujejo po {oli/ pouku. Namesto uporabe dvigal in teko~ih stopnic, so bolj{e stopnice. Ukvarjanje s telesno dejavnostjo je kljub domnevni nedostopnosti primernih prostorov mogo~e prakti~no kjer koli. Sezonske telesne dejavnosti Hladno vreme in kratki dnevi ote`ujejo telesno dejavnost, saj nas odvra~ajo od hoje, kolesarjenja in drugih aktivnosti na prostem. V zimskih mesecih bi morali otroci, star{i in mladostniki, preu~iti kak{ne so njihove mo`nosti za ukvarjanje s telesno dejavnostjo v notranjih objektih.

12 KAKO USTVARITI VARNO IN PRIJAZNO OKOLJE ZA UKVARJANJE S TELESNO DEJAVNOSTJO? [ole lahko spodbujajo telesno dejavnost: s sprejetjem pravil, s katerimi predvidijo dalj{i ~as za organizirano telesno dejavnost, {port in igro; s seznanjanjem star{ev o koristih telesne dejavnosti prek sporo~il, predavanj, na {olskih prireditvah; s spodbujanjem zaposlenih na {oli, dru`in in lokalnih skupin, naj se udele`ujejo {olskih dogodkov in prireditev, ki vklju~ujejo telesno dejavnost; z oblikovanjem splo{nega programa telesne dejavnosti, ki je namenjen vsem starostnim skupinam v {oli ter vklju~uje kakovostna navodila, prosto dostopne objekte in u~inkovit pristop k spodbujanju ukvarjanja s telesno dejavnostjo; lahko se pove`ejo z zanesljivimi prostovoljci, da ti ob dolo~enih urah varno pospremijo u~ence v {olo in iz {ole (pe{, s kolesom,...). Star{i in drugi dru`inski ~lani lahko spodbujajo telesno dejavnost: z vklju~itvijo telesne dejavnosti v dru`inski vsakdan skupaj se na primer odpravite na sprehod, kolesarjenje, skupaj se lotite gospodinjskih opravil ali vrtnarjenja;

13 z uporabo cenovno ugodnih ali brezpla~nih lokalnih objektov, kot so javni parki, nogometna ali druga igri{~a (v Sloveniji imamo na sre~o skoraj vse objekte za mlade javno dostopne brezpla~no!); z vklju~itvijo telesne dejavnosti med postanki na dalj{ih potovanjih z avtomobili, na po~itnicah ali obiskih sorodnikov in prijateljev ne pozabite pripomo~kov, kot so `oge, loparji ali frizbiji; s spodbujanjem otrok, da sedenje, npr. gledanje televizije in igranje ra~unalni{kih iger, zamenjajo s telesno dejavnostjo skupaj s prijatelji omogo~ite jim aktiven vsakdan; s spodbujanjem otrok, da se udejstvujejo na {portnih dogodkih, spremljajte jih do tja ali jim zagotovite varen prihod do objektov kjer so lahko telesno dejavni. ^lani skupnosti, vklju~no s {portnimi, mladinskimi klubi, dru{tvi in drugimi organizacijami, lahko spodbujajo telesno dejavnost: s spodbujanjem otrok in dru`in k telesni dejavnosti prek razli~nih sredstev obve{~anja, npr. v revijah, po radiu, na lokalni TV, na oglasnih deskah; s spodbujanjem k hoji in kolesarjenju do {ole po urejenih in varnih poteh; z omogo~anjem uporabe javnih telovadnic, igri{~ in {olskih objektov; s spodbujanjem k izvajanju programov brezpla~ne ali za vse cenovno dostopne rekreacije in {porta.

14 ZMANJ EVANJE TVEGANJ Ni veliko razlogov, zaradi katerih bi lahko telesna dejavnost pomenila nevarnost za otroke. V splo{nem koristi za zdravje mo~no odtehtajo morebitna manj{a tveganja. Vendar lahko pri izvajanju telesne dejavnosti pride do te`av, ki jih ne smemo spregledati. Po{kodbe so mogo~e, {e posebej pri organiziranem {portu. Nekatere vrste telesne dejavnosti spremljajo tveganja zvinov, odrgnin ali resnej{ih po{kodb. V zelo redkih primerih lahko med izvajanjem dolo~ene telesne dejavnosti pride do nenadne smrti. Vendar gre tu v ve~ini primerov za te`ave, povezane s srcem, ki morda pred tem {e niso bile ugotovljene. Poudariti je treba, da redna telesna vadba varuje zdravje. Kako zmanj{ati tveganja za po{kodbe? Varnost postaviti na prvo mesto in ob izvajanju telesnih dejavnosti upo{tevati naslednje: vaditelji, trenerji in star{i (kadar ste sami z otroki) - preverite opremo in objekte, ki so v uporabi za izvajanje telesnih dejavnosti, glede varnosti in ocenite morebitna tveganja, udobna, oziroma za{~itna obla~ila in obutev, primerna telesni dejavnosti, ne prenaglite se pri za~etku z novo telesno dejavnostjo pove~ujte intenzivnost vadbe v skladu s sposobnostmi otroka, otroci naj imajo s seboj vodo, oziroma dostop do ~iste vode nasveti za hidracijo so navedeni v nadaljevanju,

15 poskrbite, da otroci v poletnih mesecih nosijo {portne kape in so za{~iteni s son~no kremo, pri {portnih dejavnostih poskrbite za najmanj 10-minutno ogrevanje pred za~etkom vsake telesne vadbe in najmanj 10-minutno ohlajanje po kon~ani vadbi, vaditelji, trenerji in star{i (kadar ste sami z otroki) bi morali obvladati postopke prve pomo~i in temeljne postopke o`ivljanja. PITJE VODE Pomembno je, da otroci pijejo vodo pred aktivnostjo, med aktivnostjo manj (odvisno od narave gibalne dejavnosti in vremenskih razmer) in pa pijejo vodo ali regeneracijski napitek po koncu vadbe. S tem prepre~ijo dehidracijo ter posledi~no zmanj{anje mo~i in energije. Treba je opozoriti, da je regulacija telesne temperature z znojenjem, pri otrocih oslabljena, zato predvsem pri njih svetujemo napore le z vmesnimi po~itki. Otroci se med igro, ki je nepogre{ljiva za razvoj ustvarjalnosti, neumorno gibljejo, vendar naj vmes tudi po~ivajo. Tudi blaga dehidracija lahko kratkoro~no vpliva na zdravje, zato bi morali tako pred telesno vadbo kot tudi po njej skrbeti za ustrezno ni pravi pokazatelj hidracije. Izogibajte se pitju energijskih napitkov ali pija~ z dodanim sladkorjem. Voda je dale~ najbolj{a izbira za hidracijo pri otrocih.

16 v naucimo se uzivati zivljenje in ziveti zdravo! v v v

ŠPORTNA VZGOJA V PRVEM TRILETJU OSNOVNE ŠOLE

ŠPORTNA VZGOJA V PRVEM TRILETJU OSNOVNE ŠOLE UČNI NAČRT ZA ŠPORTNO VZGOJO - OSNOVNA ŠOLA DR. MARJETA KOVAČ DR. JANKO STREL SPLOŠNI PODATKI Sprejet na 21. seji Strokovnega sveta za splošno izobraževanje dne 12. 11. 1998. Kupite ga lahko v založni

Prikaži več

Povratne informacije pri 74 bolnikih

Povratne informacije pri  74 bolnikih Primarij Tatjana Erjavec, dr.med., specialistka interne medicine Telesna vadba po možganski kapi v bivalnem okolju V projekt smo vključili vse v letu 2006 obstoječe klube v Sloveniji. Odzvalo se jih je

Prikaži več

OCENJEVANJE IZIDA REHABILITACIJE PRI OSEBAH S KRONIČNO RAZŠIRJENO BOLEČINO

OCENJEVANJE IZIDA REHABILITACIJE PRI OSEBAH S KRONIČNO RAZŠIRJENO BOLEČINO TELESNA VADBA/ŠORT ZA LJUDI PO PREBOLELI MOŽGANSKI KAPI Doc.dr.Nika Goljar, dr.med. 13. KONGRES ŠPORTA ZA VSE ŠPORTNA REKREACIJA INVALIDOV Ljubljana, 30.11.2018 Uvod 15 milj. ljudi doživi MK / leto, t.j.

Prikaži več

IZBIRNI PREDMETI šolsko leto 2019/2020 neobvezni izbirni predmeti v 4., 5. in 6. razredu

IZBIRNI PREDMETI šolsko leto 2019/2020 neobvezni izbirni predmeti v 4., 5. in 6. razredu IZBIRNI PREDMETI šolsko leto 2019/2020 neobvezni izbirni predmeti v 4., 5. in 6. razredu Spoštovani! Osnovna šola poleg obveznih predmetov in obveznih izbirnih predmetov izvaja v šolskem letu 2017/2018

Prikaži več

KAJ JE VZDRŽLJIVOST

KAJ JE VZDRŽLJIVOST 10. 12. 2011 VZDRŽLJIVOST S TEKOM Seminarska naloga KAZALO 1. UVOD... 3 2. KAJ JE VZDRŽLJIVOST... 4 3. METODE ZA RAZVOJ VZDRŽLJIVOSTI... 4 4. TEHNIKA DOLGOTRAJNEGA TEKA... 5 5. GIBALNE (MOTORIČNE) SPOSOBNOSTI...

Prikaži več

VRTEC POBREŽJE MARIBOR Cesta XIV. div. 14 a, Maribor, Tel: Fax:

VRTEC POBREŽJE MARIBOR Cesta XIV. div. 14 a, Maribor, Tel: Fax: VRTEC POBREŽJE MARIBOR Cesta XIV. div. 14 a, Maribor, Tel: 330-48-53 Fax: 330-48-52 mail:info.vrtec.pobrezje@siol.net,vrtec.pobrezje@siol.net http://www.vrtecpobrezje.si 1. FIT VADBENA URA CILJI 1. Otrokom

Prikaži več

Microsoft Word - program_studenti_PP.doc

Microsoft Word - program_studenti_PP.doc I. PREDMET: ŠPORTNA VZGOJA (prilagojene športne aktivnosti) Letnik: 1. in 2. Obseg: 120 ur Sestavljalka programa: mag. Tjaša Filipčič, asistentka I. OSNOVNA IZHODIŠČA PRILAGOJENE ŠPORTNE VZGOJE (v nadaljevanju

Prikaži več

Urnik Treningov 3K Velenje_2017_2018

Urnik Treningov 3K Velenje_2017_2018 Triatlon klub Velenje +386 41334028 info@trivelenje.com Gubčeva cesta 20, 3320 Velenje, Slovenija 17. september 2017 SODELOVANJE TRIATLON KLUBA VELENJE s PLAVALNIM KLUBOM VELENJE (PK) ter ŠRK VELENJE in

Prikaži več

Zlozenka A6 Promocija zdravja na delovnem mestu.indd

Zlozenka A6 Promocija zdravja na delovnem mestu.indd PROMOCIJA ZDRAVJA NA DELOVNEM MESTU V Zdravstvenem domu Ljubljana izvajamo program Promocija zdravja na delovnem mestu, ki je namenjen ozaveščanju delavcev in delodajalcev o zdravem življenjskem slogu

Prikaži več

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Učenec, ki si izbere neobvezni izbirni predmet, ga mora obiskovati

Prikaži več

Promotion of Health at the Workplace

Promotion of Health at the Workplace SIMPOZIJ VARNO IN ZDRAVO DELO PRIMER DOBRE PRAKSE ZDRAVA DELOVNA MESTA ZA VSE GENERACIJE PROMOCIJA DUŠEVNEGA IN TELESNEGA ZDRAVJA NA DELOVNEM MESTU V POLICIJI VEDENIK LEON Ministrstvo za notranje zadeve

Prikaži več

BOLEZNI KOSTI

BOLEZNI KOSTI BOLEZNI KOSTI Glavni vzroki za osteoporozo so: družinska nagnjenost k osteoporozi, pomanjkanje kalcija v prehrani, pomanjkanje gibanja, kajenje, pretirano pitje alkohola in zgodnja menopavza. Zdravljenje:

Prikaži več

Delitev na področju D3 za leto programi interesne športne vzgoje otrok in

Delitev na področju D3 za leto programi interesne športne vzgoje otrok in Delitev na področju športa za vse za leto 2019 NAZIV IZVAJALCA NAZIV PROGRAMA VIŠINA DODELJENIH SREDSTEV (v eur) Cheerleading zveza Slovenije cheerleading delavnice 3.400 Cheerleading zveza Slovenije cheerleading

Prikaži več

Osnovna šola Benedikt PONUDBA IN PREDSTAVITEV NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV učencem 3., 4. in 5. razreda Osnovne šole Benedikt za šolsko leto 2019/202

Osnovna šola Benedikt PONUDBA IN PREDSTAVITEV NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV učencem 3., 4. in 5. razreda Osnovne šole Benedikt za šolsko leto 2019/202 Osnovna šola Benedikt PONUDBA IN PREDSTAVITEV NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV učencem 3., 4. in 5. razreda Osnovne šole Benedikt za šolsko leto 2019/2020 April 2019-1 - Spoštovani starši in učenci. Poleg

Prikaži več

NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V 2. triadi 2018/19 V šolskem letu 2018/2019 se bodo v skladu z določbo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni

NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V 2. triadi 2018/19 V šolskem letu 2018/2019 se bodo v skladu z določbo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V 2. triadi 2018/19 V šolskem letu 2018/2019 se bodo v skladu z določbo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli (Uradni list RS, št 63/13), ki določa tudi izvajanje

Prikaži več

Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje assessment tool Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje Spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mre

Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje assessment tool Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje Spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mre Spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mreže 1 Kolofon Naslov : spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mreže Avtorji Erin Safarjan, magistra javnega zdravja Goof Buijs,

Prikaži več

Zdrav način življenja

Zdrav način življenja o o o o Zdrav način življenja vodi k boljšemu počutju in ohranjanju dobrega zdravja, Biti zdrav ni le naša pravica, temveč tudi dolžnost, Človeški organizem za nemoteno delovanje potrebuje ravnovesje,

Prikaži več

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015 Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015 Drage učenke in učenci bodočih 4. in 5. razredov, spoštovani starši! Leto je naokoli, pred

Prikaži več

Knjiga 1 crna.qxd

Knjiga 1 crna.qxd Mednarodna klasifikacija funkcioniranja, zmanj{ane zmo`nosti, invalidnosti in zdravja SZO, @eneva IVZ RS in IRSR, Ljubljana Naslov: Mednarodna klasifikacija funkcioniranja, zmanj{ane zmo`nosti, invalidnosti

Prikaži več

MESTNA OBČINA MARIBOR

MESTNA OBČINA MARIBOR Na podlagi. odstavka 16. člena Zakon o športu (ZŠpo-1, Uradni list RS, št. 29/17 in 21/18 ZNOrg) in 1. odstavka 2. člena Statuta Mestne občine Maribor (MUV št. 10/2011, 8/2014) je Mestni svet Mestne občine

Prikaži več

Voda za zdravje in ivljenje 1. POGLAVJE ZMOTA SODOBNE MEDICINE Najve~ja tragedija sodobne medicine je po mojem mnenju predpostavka, da naj bi bila suh

Voda za zdravje in ivljenje 1. POGLAVJE ZMOTA SODOBNE MEDICINE Najve~ja tragedija sodobne medicine je po mojem mnenju predpostavka, da naj bi bila suh 1. POGLAVJE ZMOTA SODOBNE MEDICINE Najve~ja tragedija sodobne medicine je po mojem mnenju predpostavka, da naj bi bila suha usta edini znak, da telo potrebuje vodo. Slone~ na tej predpostavki, je sodobna

Prikaži več

60-77.qxd

60-77.qxd Tehnolo{ki napredek v naj{ir{em pomenu je pogosto povezan z razli~nimi oblikami nevarnosti in tveganj tako nami{ljenih kot dejanskih. Industrijska, komercialna in doma~a uporaba izdelkov, ki povzro~ajo

Prikaži več

ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020

ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020 ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020 ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA OTROKE IN MLADINO Srednješolsko obdobje je obdobje velikih sprememb, tako na telesnem kot duševnem področju. Istočasno pa

Prikaži več

asist. Dr. Urška Bukovnik Program: Terapije Hotel PLESNIK 4-DNEVNI TERAPEVTSKI PROGRAM Lokacija: butični Hotel Plesnik KRATEK OPIS: Terapevtski progra

asist. Dr. Urška Bukovnik Program: Terapije Hotel PLESNIK 4-DNEVNI TERAPEVTSKI PROGRAM Lokacija: butični Hotel Plesnik KRATEK OPIS: Terapevtski progra 4-DNEVNI TERAPEVTSKI PROGRAM Lokacija: butični Hotel Plesnik KRATEK OPIS: Terapevtski program je osnovan na individualni obravnavi posameznika in namenjen vsem ki se spopadajo z izgorelostjo, vsem ki bi

Prikaži več

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 5. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 5. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 5. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 V 5. razredu si učenci lahko izberejo največ dve uri pouka

Prikaži več

Sinopsis

Sinopsis Socialno integracijski vidiki vkljuevanja otrok s posebnimi potrebami v šolo in vrtec Avtorji: Lebari Nada, Grum Kobal Darja, Kolenc Janez V izhodišu smo si zastavili naslednja raziskovalna vprašanja:

Prikaži več

Datum: 21

Datum: 21 Datum: 20.2.2019 ČLANOM OBČINSKEGA SVETA OBČINE BOROVNICA ZADEVA: LETNI PROGRAM ŠPORTA V OBČINI BOROVNICA ZA LETO 2019 PRAVNA PODLAGA: Zakon o športu ((ZŠpo-1, Ur. l. RS, št. 29/17) Resolucija o Nacionalnem

Prikaži več

MOTNJE HRANJENJA

MOTNJE HRANJENJA SKRB ZA ZDRAVJE V ROMSKI SKUPNOSTI ORGANIZIRANA TELESNA VADBA V ROMSKEM NASELJU PUŠČA Sandra Gaber Flegar in Mitja Dišič Strokovno srečanje / Strunjan, 16. 6. 2017 Začetek sodelovanja z romsko skupnostjo

Prikaži več

OSNOVNA ŠOLA KARLA DESTOVNIKA - KAJUHA ŠOŠTANJ Koroška cesta 7, 3325 Šoštanj MLADI RAZISKOVALCI ZA RAZVOJ ŠALEŠKE DOLINE RAZISKOVALNA NALOGA ALI JE NA

OSNOVNA ŠOLA KARLA DESTOVNIKA - KAJUHA ŠOŠTANJ Koroška cesta 7, 3325 Šoštanj MLADI RAZISKOVALCI ZA RAZVOJ ŠALEŠKE DOLINE RAZISKOVALNA NALOGA ALI JE NA OSNOVNA ŠOLA KARLA DESTOVNIKA - KAJUHA ŠOŠTANJ Koroška cesta 7, 3325 Šoštanj MLADI RAZISKOVALCI ZA RAZVOJ ŠALEŠKE DOLINE RAZISKOVALNA NALOGA ALI JE NAZIV ŠPORTNA ŠOLA VEČ KOT LE BESEDA? Tematsko področje:

Prikaži več

INFORMACIJE

INFORMACIJE INFORMACIJE O 10. MLADINSKI POLETNI ŠOLI SLOVENŠČINE Prihod in namestitev Prihod: Dijake, ki boste stanovali v Dijaškem domu Bežigrad, pričakujemo v Ljubljani v nedeljo, 28. junija, od 15.00 naprej. Informativni

Prikaži več

II

II ŽUPAN OBČINA LOGATEC www.logatec.si e: obcina.logatec@logatec.si Tržaška cesta 50 A, 1370 Logatec t: 01 759 06 00, f: 01 759 06 20 Številka: 671-1/2015-2 Datum: 12.01.2015 OBČINSKI SVET OBČINE LOGATEC

Prikaži več

Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica Glavni trg 19, 8290 Sevnica Matična številka: , ID: SI , št. TRR:

Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica Glavni trg 19, 8290 Sevnica Matična številka: , ID: SI , št. TRR: Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica Glavni trg 19, 8290 Sevnica Matična številka: 2171724, ID: SI59571098, št. TRR: 01310-6000000209 tel. 07 81 61 070; fax. 07 81 61

Prikaži več

Praznovanja.qxd

Praznovanja.qxd MIRJAM GRILC PRAZNI^NE MIZE POGRINJKI IN JEDI ZALO@BA KME^KI GL AS MIRJAM GRILC PRAZNI^NE MIZE POGRINJKI IN JEDI ZALO@BA KME^KI GLAS VSEBINA ^E PRAZNIKE ZAPUSTI[, 5 PRAZNIKI ZAPUSTIJO TEBE KAKO PRIPRAVIMO

Prikaži več

Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost

Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost strokovnih delavcev v VIZ mag. Andrej Sotošek Andragoški Center Slovenije Struktura predstavitve Viri in strokovne podlage Namen in ključni cilji projektne

Prikaži več

Rokomet20021n.qxp

Rokomet20021n.qxp ZDRU@ENJE ROKOMETNIH TRENERJEV SLOVENIJE 1/2002 TRENER R O K O M E T N A Z V E Z A S L O V E N I J E ROKOMET LETNIK 9 TRENER ROKOMET / letnik 9, {tevilka 1, leto 2002, ISSN 1318-7333 Izdaja: Zdru`enje

Prikaži več

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc Mojca Gubanc I. poglavje Požar se je že tri dni razplamteval po gozdu nad vasjo. Zdelo se je, da bo ogenj dosegel naselje pod hribom. Gasilci iz vasi in okolice

Prikaži več

Poznate svoje številke? Skrb za zdravje zaposlenih se vedno obrestuje Spoštovana direktorica/direktor, Ali poznate svoje številke? Dve tretjini odrasl

Poznate svoje številke? Skrb za zdravje zaposlenih se vedno obrestuje Spoštovana direktorica/direktor, Ali poznate svoje številke? Dve tretjini odrasl Poznate svoje številke? Skrb za zdravje zaposlenih se vedno obrestuje Spoštovana direktorica/direktor, Ali poznate svoje številke? Dve tretjini odraslih Slovencev ima povišan holesterol, ki velja za enega

Prikaži več

Microsoft Word - polensek-1.doc

Microsoft Word - polensek-1.doc Spletna učilnica športne vzgoje res deluje? Janja Polenšek OŠ Dobje janja.polensek@gmail.com Povzetek S pospešenim uvajanjem informacijsko-komunikacijske tehnologije v proces izobraževanja na OŠ Slivnica

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT Kineziologija UČINKI VODENE VADBE Z VIDEOAPLIKACIJO NA NEKATERE KAZALCE TELESNEGA ZDRAVJA MAGISTRSKO DELO Avto

UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT Kineziologija UČINKI VODENE VADBE Z VIDEOAPLIKACIJO NA NEKATERE KAZALCE TELESNEGA ZDRAVJA MAGISTRSKO DELO Avto UNIVERZA V LJUBLJANI FAKULTETA ZA ŠPORT Kineziologija UČINKI VODENE VADBE Z VIDEOAPLIKACIJO NA NEKATERE KAZALCE TELESNEGA ZDRAVJA MAGISTRSKO DELO Avtor dela DOMEN ZUPAN Ljubljana, 2018 UNIVERZA V LJUBLJANI

Prikaži več

OSNOVNA ŠOLA FRANA KOCBEKA GORNJI GRAD VODNIK PO NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETIH V ŠOLSKEM LETU 2016/17

OSNOVNA ŠOLA FRANA KOCBEKA GORNJI GRAD VODNIK PO NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETIH V ŠOLSKEM LETU 2016/17 OSNOVNA ŠOLA FRANA KOCBEKA GORNJI GRAD VODNIK PO NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETIH V ŠOLSKEM LETU 2016/17 NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI 4., 5. in 6. razred V skladu z 20. a členom ZOsn (Uradni list RS, št. 63-2519/2013

Prikaži več

Objavljeno v Našem časopisu št. 408 z dne Na podlagi 7. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98, 27/02, 110/02 in 15/03), v sklad

Objavljeno v Našem časopisu št. 408 z dne Na podlagi 7. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98, 27/02, 110/02 in 15/03), v sklad Objavljeno v Našem časopisu št. 408 z dne 30. 9. 2013 Na podlagi 7. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98, 27/02, 110/02 in 15/03), v skladu z Nacionalnim programom športa v Republiki Sloveniji

Prikaži več

zdr04.doc

zdr04.doc Raziskava o navadah ljudi pri uporabi zdravil Q0) anketar oznaci ali odgovarja... 1 skrbnik 2 ostali Q1) ZA ZACETEK BI VAM ZASTAVIL(A) NEKAJ VPRAŠANJ O VAŠEM ZDRAVJU IN ZDRAVSTVENIH NAVADAH. KAJ BI REKLI,

Prikaži več

MESTNA OBČINA LJUBLJANA

MESTNA OBČINA LJUBLJANA Na podlagi 9. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98, 97/01 - ZSDP, 110/02 - ZGO-1, 15/03 - ZOPA), Nacionalnega programa športa v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 24/00 in 31/00 popr.),

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ŠPORTNE IGRE ZAPOSLENIH NOVA GORICA 14. maj 2016 HIT Šport center Šempeter pri Gorici PROJEKT SMO IZVEDLI Olimpijski Komite Slovenije ZŠZ Regijska pisarna OKS Nova Gorica Športna zveza Nova Gorica Teniški

Prikaži več

2

2 Društvo v javnem interesu: DJI-253/2007 PROGRAM DELA ŠPORTNE ZVEZE LJUTOMER za leto 2015 Ljutomer, marec 2015 Branko Žnidarič, dipl. ekon. (UN), sekretar ŠZ Ljutomer 1/5 PROGRAM DELA ŠPORTNE ZVEZE LJUTOMER

Prikaži več

MIKS Športna prireditev štirih vrtcev in medgeneracijsko sodelovanje

MIKS Športna prireditev štirih vrtcev in medgeneracijsko sodelovanje MIKS Športna prireditev štirih vrtcev in medgeneracijsko sodelovanje Ivanjkovci; 12. 3. 2019 Milena Školiber, dipl. vzg. ZAKAJ MIKS? Miks so začetnice vseh štirih sodelujočih vrtcev na tej prireditvi.

Prikaži več

Osnovna šola Braslovče Rakovlje 15b, 3314 Braslovče, OE VRTEC BRASLOVČE PREDNOSTNE NALOGE Z načrtovanjem prednostnih nal

Osnovna šola Braslovče Rakovlje 15b, 3314 Braslovče, OE VRTEC BRASLOVČE PREDNOSTNE NALOGE Z načrtovanjem prednostnih nal OE VRTEC BRASLOVČE PREDNOSTNE NALOGE Z načrtovanjem prednostnih nalog, z izbiro različnih metod dela, skrbimo za kakovostnejše doživljanje izkušenj, v okviru vseh dejavnosti otrok v vrtcu, vključno s pripravo

Prikaži več

moski-zenske-2007-za 3-korekturo.pmd

moski-zenske-2007-za 3-korekturo.pmd DEJSTVA O @ENSKAH IN MOŠKIH V SLOVENIJI 1 Uvodna beseda V bro{uri `elimo poudariti le nekatere opaznej{e razlike in podobnosti med podatki, ki se nana{ajo na `enske, in podatki, ki se nana{ajo na mo{ke.

Prikaži več

Microsoft Word - 3.športni dan, maj OKROŽNICA.docx

Microsoft Word - 3.športni dan, maj OKROŽNICA.docx 3. ŠPORTNI DAN ponedeljek, 21. 05. 2018 1. WOOP TRAMPOLIN PARK (Leskoškova cesta 2 BTC za Tuš centrom ) VSI RAZREDI ZBOR: ob 8.45 pred recepcijo TRAJANJE: 9.00 12.00 SPREMSTVO: prof. BABIČ-VREČAR (vodja),

Prikaži več

Učni načrt Gimnazija ŠPORTNA VZGOJA v športnih oddelkih gimnazije

Učni načrt Gimnazija ŠPORTNA VZGOJA v športnih oddelkih gimnazije Učni načrt Gimnazija ŠPORTNA VZGOJA v športnih oddelkih gimnazije Učni načrt GIMNAZIJA ŠPORTNA VZGOJA v športnih oddelkih gimnazije Splošna gimnazija Obvezni predmet (735 840 ur) 1. 3. letnik (po 210 ur,

Prikaži več

Sistem za merjenje glukoze v krvi Predstavljamo vam pametni merilnik CONTOUR NEXT ONE, s katerim vstopamo v novo dobo vodenja sladkorne bolezni. Meril

Sistem za merjenje glukoze v krvi Predstavljamo vam pametni merilnik CONTOUR NEXT ONE, s katerim vstopamo v novo dobo vodenja sladkorne bolezni. Meril Sistem za merjenje glukoze v krvi Predstavljamo vam pametni merilnik CONTOUR NEXT ONE, s katerim vstopamo v novo dobo vodenja sladkorne bolezni. Merilnik omogoča izredno točne meritve glukoze v krvi. Edinstvena

Prikaži več

naslov 73_1.qxd

naslov 73_1.qxd Geografski vestnik 73-1, 2001, 73 87 Metode METODE METODA IZDELAVE RAZVOJNEGA PROGRAMA AVTOR Lojze Gosar Naziv: dr., univerzitetni diplomirani geograf Naslov: Pod gradom 21, Lukovica pri Brezovici, SI

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Januar 2014 O PODJETJU V pretežnem delu svoje dejavnosti se podjetje IGRAS IGRALA d.o.o. ukvarja z najatraktivnejšimi orodji za varno igro, zabavo, šport in prosti čas. Smo podjetje, ki lahko s sodelovanjem

Prikaži več

Microsoft Word - Vtisi.docx

Microsoft Word - Vtisi.docx Univerza / fakulteta gostiteljica: University of Oulu Obdobje izmenjave: 1/2014 /2014 Študijski program na PeF V sklopu katerega programa ste opravili izmenjavo? V času opravljanja izmenjave ste bili vpisani

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation V pomurski regiji bliže k izboljšanju razumevanja motenj razpoloženja Novinarska konferenca, 14. maj 2019 Partnerja programa: Sofinancer programa: Novinarsko konferenco so organizirali: Znanstvenoraziskovalni

Prikaži več

Osnovna šola dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec Črešnjevec 47, 2310 Slovenska Bistrica Tel: (02) Fax: (02) w

Osnovna šola dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec Črešnjevec 47, 2310 Slovenska Bistrica Tel: (02) Fax: (02) w Osnovna šola dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec Črešnjevec 47, 2310 Slovenska Bistrica Tel: (02) 8055150 Fax: (02) 8055158 o-cresnjevec.mb@guest.arnes.si www.cresnjevec.si projekt ZDRAVJE V VRTCU POROČILO O

Prikaži več

elektro novice FEB 2004

elektro novice FEB 2004 Beseda urednice Zdru`evanje znanja in energije V okviru sistema vodenja kakovosti potekajo zaklju~ne aktivnosti na projektu sistema ravnanja z okoljem ISO 14001 pred pridobitvijo certifikata predvidoma

Prikaži več

Organizacija, letnik 39 Razprava {tevilka 5, maj 2006 Vpeljava mentorstva v proces prodaje storitev: primer zavarovalnice Boštjan Štempelj Šubi~eva ul

Organizacija, letnik 39 Razprava {tevilka 5, maj 2006 Vpeljava mentorstva v proces prodaje storitev: primer zavarovalnice Boštjan Štempelj Šubi~eva ul Vpeljava mentorstva v proces prodaje storitev: primer zavarovalnice Boštjan Štempelj Šubi~eva ulica 9, 1234 Mengeš,Slovenija, bostjan.stempelj@moj.net V zavarovalnici do sedaj ni bilo sistema za sledenje

Prikaži več

ZIMSKA PRAVLJICA UGODNOSTI Kot jo piše kartica MasterCard

ZIMSKA PRAVLJICA UGODNOSTI Kot jo piše kartica MasterCard ZIMSKA PRAVLJICA UGODNOSTI Kot jo piše kartica MasterCard December je čas veselja in obdarovanja. To je tisti mesec, ki kljub nizkim temperaturam prinaša na lica tople nasmehe. K čimer seveda pripomorejo

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Ponudba storitev in izhodišča delovanja Askit.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Ponudba storitev in izhodišča delovanja Askit.ppt [Compatibility Mode] Izhodia delovanja podjetja Askit d.o.o. Dvig uspenosti poslovanja naih strank. Dodana vrednost za stranko je osnova prepoznavanja koristnosti naega angamaja. Omogoamo vam zunanji neodvisen in strokoven

Prikaži več

vestnik 77_1.qxd

vestnik 77_1.qxd Geografski vestnik 77-1, 2005, 79 88 Razgledi RAZGLEDI SPREMINJANJE PODNEBJA TER ^LOVEKOVO ZDRAVJE IN PO^UTJE AVTORICA Naziv: mag., univerzitetna diplomirana meteorologinja Naslov: Oddelek za klimatologijo,

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 PREDSTAVITEV PROJEKTA mobile2020 29.03.2013 Klemen Gostič, Prometni institut Ljubljana d.o.o. Povod za projekt mobile2020 Medtem ko je v Skandinaviji in severni Evropi urbano kolesarstvo vsestransko podprt

Prikaži več

UČNA PRIPRAVA - ŠPORTNA VZGOJA Kandidatki: L. P., D. V. Didaktik: mag. Č.M. Učitelj: prof. B. V. Datum: Šola: OŠ Franca Rozmana Staneta Ra

UČNA PRIPRAVA - ŠPORTNA VZGOJA Kandidatki: L. P., D. V. Didaktik: mag. Č.M. Učitelj: prof. B. V. Datum: Šola: OŠ Franca Rozmana Staneta Ra UČNA PRIPRAVA - ŠPORTNA VZGOJA Kandidatki: L. P., D. V. Didaktik: mag. Č.M. Učitelj: prof. B. V. Datum: 19. 4. 2013 Šola: OŠ Franca Rozmana Staneta Razred: 2. a Zap. Št. ure: Predmet: Športna vzgoja Tematski

Prikaži več

DRUŽINSKO BRANJE

DRUŽINSKO BRANJE DRUŽINSKO BRANJE: BRALNI PROJEKT MESTNE KNJIŽNICE KRANJ Jure Bohinec Ponedeljek, 10. 9. 2018 Bralno društvo Slovenije Nacionalni strokovni posvet BEREMO SKUPAJ, Cankarjev dom v Ljubljani Dejavnosti za

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 PREDSTAVITEV PROJEKTA mobile2020 11.12.2013 Andrej Klemenc, Regionalni center za okolje Pisarna Ljubljana Klemen Gostič, Prometni institut Ljubljana d.o.o. Povod za projekt mobile2020 Medtem ko je v Skandinaviji

Prikaži več

ODBOR “PLANINSTVO ZA INVALIDE/OPP”

ODBOR “PLANINSTVO ZA INVALIDE/OPP” Odbor Planinstvo za invalide/opp Marjeta, Jurček, Maja, Miloš, Daša; Kongres športa za vse, 30. november 2018 1 VZPOD- BUDA GIBANJE GIBALO POČUTJA INKLUZIJA BESEDA Kongres športa za vse, 30. november 2018

Prikaži več

Vrste počitniških dejavnosti

Vrste počitniških dejavnosti Program poletnih aktivnosti Zavoda za šport Jesenice in Mladinskega centra Jesenice Koncert»POZDRAV POLETJU«petek, 19. junij 2009, Trg na Stari Savi ob 17. uri: ZABAVNI PROGRAM Nastopajo mladi iz OŠ Koroška

Prikaži več

ikt-gosp-2007-korektura.pmd

ikt-gosp-2007-korektura.pmd IKT - GOS Zakon o dr`avni statistiki (Uradni list RS {t. 45/95 in {t. 9/01) Letni program statisti~nih raziskovanj (Uradni list RS {t. 130/06) Anketa o uporabi informacijsko-komunikacijske tehnologije

Prikaži več

OBČINA ŠKOFLJICA OBČINSKI SVET GRADIVO ZA OBRAVNAVO NA SEJI OBČINSKEGA SVETA 15. redna seja 2012 DNE: 28. junij 2012 TOČKA: 6. NASLOV: Vsebina: CENA N

OBČINA ŠKOFLJICA OBČINSKI SVET GRADIVO ZA OBRAVNAVO NA SEJI OBČINSKEGA SVETA 15. redna seja 2012 DNE: 28. junij 2012 TOČKA: 6. NASLOV: Vsebina: CENA N OBČINA ŠKOFLJICA OBČINSKI SVET GRADIVO ZA OBRAVNAVO NA SEJI OBČINSKEGA SVETA 15. redna seja 2012 DNE: 28. junij 2012 TOČKA: 6. NASLOV: Vsebina: CENA NAJEMA OZ. UPORABE ŠPORTNIH OBJEKTOV IN OGLASNIH MEST

Prikaži več

Pomen gibanja v predšolskem obdobju Bernarda Osojnik Povzetek predavanja iz Šole za starše z dne Gibanje (šport) je primarna potreba otroka

Pomen gibanja v predšolskem obdobju Bernarda Osojnik Povzetek predavanja iz Šole za starše z dne Gibanje (šport) je primarna potreba otroka Pomen gibanja v predšolskem obdobju Bernarda Osojnik Povzetek predavanja iz Šole za starše z dne 25.11.2015 Gibanje (šport) je primarna potreba otroka. Gibanje je zapisano v naše možgane - hoje se ne naučimo

Prikaži več

Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek

Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek Tekaški program za tek na 10 km (1. 7. - 7. 7.) Intervalni trening 5 x 400 m (200 m hoje med ovitvami) Tekaški program za tek na 10 km (8. 7. 14. 7.) Fartlek

Prikaži več

Projekt: Kako potekajo krogotoki razvoja v nogometu pri mladih ( uporaba RSA metode dela ) Vaje za spodbujanje gibanja v nogometu- Ime vaje: slalom 1:

Projekt: Kako potekajo krogotoki razvoja v nogometu pri mladih ( uporaba RSA metode dela ) Vaje za spodbujanje gibanja v nogometu- Ime vaje: slalom 1: Vaje za spodbujanje gibanja v nogometu- Ime vaje: slalom 1:0 z žogo ; Skice za trening vaje predvsem za mlajše kategorije; Opis vaje: 1. slalom a) navpično, b) počez in sicer z nogami; rokami; kombinirano

Prikaži več

Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teleteks

Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teleteks Zbirka medijskih objav OBČINA ŽIROVNICA, 01. 07. 2014 Število objav: 3 Tiskani mediji: 0 Splet: 1 Radijske postaje: 2 Televizijske postaje: 0 Teletekst: 0 Spremljane teme: Leopold Pogačar Občina Žirovnica

Prikaži več

JAVNI RAZPIS-SLAČILNICE-TŠC Trate 2016-RAZPISNA DOKUMENTACIJA

JAVNI RAZPIS-SLAČILNICE-TŠC Trate 2016-RAZPISNA DOKUMENTACIJA OBČINA GORNJA RADGONA Partizanska c. 13, 9250 Gornja Radgona Tel: 02/564-38-38, Fax: 02/564-38-14 http://www.gor-radgona.si e-pošta: tajnistvo.zupana@gor-radgona.si RAZPISNA DOKUMENTACIJA za prijavo na

Prikaži več

geologija 265 do konca.indd

geologija 265 do konca.indd GEOLOGIJA 51/2, 270-274, Ljubljana 2008 doi:10.5474/geologija.2008.027 Ocenjevanje znanstveno raziskovalnega dela na podro~ju geologije v Sloveniji Mihael BREN^I^ Katedra za geologija krasa in hidrogeologijo,

Prikaži več

kodeks_besedilo.indd

kodeks_besedilo.indd Samoregulacijski kodeks ravnanja operaterjev mobilnih javnih elektronskih komunikacijskih storitev o varnejši rabi mobilnih telefonov s strani otrok in mladostnikov do 18. leta Izdal in založil Gospodarska

Prikaži več

AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna

AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna vsebina: Ustno seštevanje in odštevanje do 20 sprehodom

Prikaži več

Društvo gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota

Društvo gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota Društvo gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota Gluhota in naglušnost nimata dramatičnega zunanjega videza, zato pa imata dramatične posledice. Nevidna invalidnost Pri invalidih sluha in govora gre za

Prikaži več

Izvozna in uvozna funkcija slovenskega gospodarstva

Izvozna in uvozna funkcija slovenskega gospodarstva UNIVERZA V LJUBLJANI EKONOMSKA FAKULTETA DIPLOMSKO DELO IZVOZNA IN UVOZNA FUNKCIJA SLOVENSKEGA GOSPODARSTVA Ljubljana, junij 005 PRIMOŽ ZAPLOTNIK IZJAVA Študent Primož Zaplotnik izjavljam, da sem avtor

Prikaži več

Mladje_5.p65

Mladje_5.p65 mladje TISKOVINA 5 Po{tnina pla~ana pri po{ti 1128 Ljubljana tel.: 01/426 5269 fax.: 01/426 8558 e-mail: program.mladina@mladina.movit.si Nacionalna agencija programa MLADINA MOVIT Trg Mladinskih delovnih

Prikaži več

Vloga Onkološkega inštituta Ljubljana v projektu skupnega ukrepa ipaac Urška Ivanuš OBVLADOVANJE RAKA V EU KAKO NAPREJ ipaac Local

Vloga Onkološkega inštituta Ljubljana v projektu skupnega ukrepa ipaac Urška Ivanuš OBVLADOVANJE RAKA V EU KAKO NAPREJ ipaac Local Vloga Onkološkega inštituta Ljubljana v projektu skupnega ukrepa ipaac Urška Ivanuš () OBVLADOVANJE RAKA V EU KAKO NAPREJ ipaac Local Stakeholder Meeting NIJZ, 31. maj 2019 ZARADI KATERIH BOLEZNI UMIRAMO

Prikaži več

Celovška cesta Ljubljana T: F: E: CENIK UPORABE IN OSTALIH STORITEV Z

Celovška cesta Ljubljana T: F: E:   CENIK UPORABE IN OSTALIH STORITEV Z CENIK UPORABE IN OSTALIH STORITEV ZA PRIREDITVE Dvorane, stadioni in ostale površine za prireditve DVORANA / STADION Velika dvorana Mala dvorana Stadion uporaba in ostale storitve 1 dan vsi nivoji / vse

Prikaži več

OBČINA KAMNIK ŽUPAN Glavni trg Kamnik Številka: /07 Datum: OBČINSKI SVET OBČINE KAMNIK ZADEVA: PREDLOG ODLOKA O SPREMEMBAH

OBČINA KAMNIK ŽUPAN Glavni trg Kamnik Številka: /07 Datum: OBČINSKI SVET OBČINE KAMNIK ZADEVA: PREDLOG ODLOKA O SPREMEMBAH OBČINA KAMNIK ŽUPAN Glavni trg 24 1240 Kamnik Številka: 007-23/07 Datum: 18. 11. 2014 OBČINSKI SVET OBČINE KAMNIK ZADEVA: PREDLOG ODLOKA O SPREMEMBAH ODLOKA O USTANOVITVI JAVNEGA VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNEGA

Prikaži več

Kadrovski načrt in plan dela 2017

Kadrovski načrt in plan dela 2017 KADROVSKI NAČRT in PLAN DELA za 2017 mag. Tilka Jakob, OŠ Vitanje REDNI ODDELKI ODDELEK 2016/17 ODDELEK 2017/2018 1. razred 1. a 25 1.a 26 2. razred 2. a 18 2.a 25 3. razred 3. a, b 30 3.a 18 4. razred

Prikaži več

Microsoft Word - Zakon o Slovenski izvozni in razvojni banki doc

Microsoft Word - Zakon o Slovenski izvozni in razvojni banki doc Zakon o Slovenski izvozni in razvojni banki (ZSIRB) Podatki o predpisu: Uradni list RS, št. 56-2342/2008, stran 6015 Datum objave: 6.6.2008 Veljavnost: od 21.6.2008 Podatki o tej verziji istopisa: Zadnja

Prikaži več

Zapisnik 5 seje strokovnega sveta za sport

Zapisnik 5 seje strokovnega sveta za sport STROKOVNI SVET ZA ŠPORT PRI JZR Železniki, 6.12.2011 Zapisnik 5. redne seje Strokovnega sveta za šport Javnega zavoda Ratitovec, ki je potekala v pisarni direktorja JZR, v torek 6.12.2011, s pričetkom

Prikaži več

CENIK UPORABE IN OSTALIH STORITEV ZA PRIREDITVE Dvorane, stadioni in ostale površine za prireditve DVORANA / STADION Velika dvorana 1/2 dvorane Dvoran

CENIK UPORABE IN OSTALIH STORITEV ZA PRIREDITVE Dvorane, stadioni in ostale površine za prireditve DVORANA / STADION Velika dvorana 1/2 dvorane Dvoran CENIK UPORABE IN OSTALIH STORITEV ZA PRIREDITVE Dvorane, stadioni in ostale površine za prireditve DVORANA / STADION Velika dvorana 1/2 dvorane Dvorana Črnuče uporaba in ostale storitve 1 dan - vsi nivoji

Prikaži več

N E O B V E Z N I I Z B I R N I P R E D M E T I O s n o v n a š o l a P o l z e l a P o l z e l a, a p r i l

N E O B V E Z N I I Z B I R N I P R E D M E T I O s n o v n a š o l a P o l z e l a P o l z e l a, a p r i l N E O B V E Z N I I Z B I R N I P R E D M E T I O s n o v n a š o l a P o l z e l a P o l z e l a, a p r i l 2 0 1 7 Dragi učenci, spoštovani starši! V šolskem letu 2017/18 bomo učencem 4., 5. in 6. razredov

Prikaži več

OBČINA KAMNIK ŽUPAN Glavni trg Kamnik Številka: /07 Datum: OBČINSKI SVET OBČINE KAMNIK ZADEVA: PREDLOG ODLOKA O SPREMEMBAH

OBČINA KAMNIK ŽUPAN Glavni trg Kamnik Številka: /07 Datum: OBČINSKI SVET OBČINE KAMNIK ZADEVA: PREDLOG ODLOKA O SPREMEMBAH OBČINA KAMNIK ŽUPAN Glavni trg 24 1240 Kamnik Številka: 007-23/07 Datum: 18. 11. 2014 OBČINSKI SVET OBČINE KAMNIK ZADEVA: PREDLOG ODLOKA O SPREMEMBAH ODLOKA O USTANOVITVI JAVNEGA VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNEGA

Prikaži več

Pred nočno izmeno grem spat v trajanju:

Pred nočno izmeno grem spat v trajanju: Vpliv nočnega dela na počutje in zdravje zaposlenih v DARS in v policiji Helena Pleslič Srečanje promotorjev zdravja Slovenije 9. december 2016 Cirkadiani ritem pri človeku 00.00 (polnoč) 2.00 najgloblji

Prikaži več

Seznam objektov za dodelitev pravice domicila in uporabe prostora za LPŠ 2013 DOMICIL ŠL CENTER STOŽICE / uprava / DOMICIL ŠL CENTRALNO STRELIŠČE / up

Seznam objektov za dodelitev pravice domicila in uporabe prostora za LPŠ 2013 DOMICIL ŠL CENTER STOŽICE / uprava / DOMICIL ŠL CENTRALNO STRELIŠČE / up Seznam objektov za dodelitev pravice domicila in uporabe prostora za LPŠ 2013 DOMICIL ŠL CENTER STOŽICE / uprava / DOMICIL ŠL CENTRALNO STRELIŠČE / uprava / DOMICIL ŠL DRSALIŠČE ZALOG / uprava / DOMICIL

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Opolnomočenje učencev z izboljšanjem bralne pismenosti in dostopa do znanja PREDSTAVITEV ZA STARŠE ŠOLSKO LETO 2011/12 Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo

Prikaži več

Microsoft Word _Futsal_Priloga 2_pravilnik_ doc

Microsoft Word _Futsal_Priloga 2_pravilnik_ doc Pravilnik NZS za futsal V1.0; Na podlagi 27. in 33. člena Statuta Nogometne zveze Slovenije je Odbor za nujne zadeve na seji dne 29.08.2011 sprejel 2 PRAVILNIK NOGOMETNE ZVEZE SLOVENIJE ZA FUTSAL I. SPLOŠNE

Prikaži več

Layout 1

Layout 1 Zdru`enje zdravnikov dru`inske medicine Zavod za razvoj dru`inske medicine v sodelovanju s Katedro za dru`insko medicino 22. SCHROTTOVI DNEVI Ljubljana, 15. in 16. marec 2019 Cankarjev dom Linhartova dvorana

Prikaži več

11. REGIJSKE IGRE MATP GORENJSKE REGIJE R A Z P I S PRIREDITELJ: Specialna olimpiada Slovenije ORGANIZATOR: OŠ Helene Puhar Kranj KRAJ: OŠ Helene Puha

11. REGIJSKE IGRE MATP GORENJSKE REGIJE R A Z P I S PRIREDITELJ: Specialna olimpiada Slovenije ORGANIZATOR: OŠ Helene Puhar Kranj KRAJ: OŠ Helene Puha 11. REGIJSKE IGRE MATP GORENJSKE REGIJE R A Z P I S PRIREDITELJ: Specialna olimpiada Slovenije ORGANIZATOR: OŠ Helene Puhar Kranj KRAJ: OŠ Helene Puhar Kranj, Kidričeva 51, 4000 Kranj DATUM: 15. 4. 2014

Prikaži več

-,.%'/,012)301#0)43(/15641.,/1'3##)0/15/!!!"#$%&%#'"()*+!,&()*, 78881',0%,'19*50/1:;?@AB:7C8C?DAB:7C8C E8AB:7C8C F@AB:7C8C ECAB:7D8C G5H)4%&5 Vsebina 1 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 Za!etek uporabe 3 Predstavitev

Prikaži več

Nacionalna mreža NVO s področja javnega zdravja 25X25 I. srečanje članic mreže in ostalih NVO s področja javnega zdravja 8. april 2013, dvorana Krke,

Nacionalna mreža NVO s področja javnega zdravja 25X25 I. srečanje članic mreže in ostalih NVO s področja javnega zdravja 8. april 2013, dvorana Krke, Nacionalna mreža NVO s področja javnega zdravja 25X25 I. srečanje članic mreže in ostalih NVO s področja javnega zdravja 8. april 2013, dvorana Krke, d. d., Dunajska cesta 65, Ljubljana vodja projekta:

Prikaži več

639ff5bf-47b8-4fee-9e32-77a53d6482db.pdf

639ff5bf-47b8-4fee-9e32-77a53d6482db.pdf SEPTEMBER Vrata našega oddelka na Osnovni šoli Alojza Hohkrauta so se odprla 03.09.2018 in že prvi dan smo pričeli s skupnim sodelovanjem z OŠ. V dopoldanskemu času smo skupaj z učenci in učiteljicami

Prikaži več

Razpis športne igre zaposlenih RP _docx

Razpis športne igre zaposlenih RP _docx ŠPORTNE IGRE ZAPOSLENIH 2017 RAZPIS IN OBRAZEC ZA PRIJAVO Spoštovani, Olimpijski komite Slovenije Združenje športnih zvez v sodelovanju z občinskimi športnimi zvezami organizira Športne igre zaposlenih

Prikaži več