ROMEO IN JULIJA 3.DOMAČE BRANJE ŠOLSKO LETO: 2012/2013

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "ROMEO IN JULIJA 3.DOMAČE BRANJE ŠOLSKO LETO: 2012/2013"

Transkripcija

1 ROMEO IN JULIJA 3.DOMAČE BRANJE ŠOLSKO LETO: 2012/2013

2 William Shakespeare ( ) -William Shakespeare je največji angleški dramatik, ki je bil še za časa svojega življenja priznan in cenjen književnik in gledališki igralec. -Rodil se je v Stratfordu ob reku Avon v bogati družini. -Pri 23-ih letih je odšel v London in tam postal profesionalen igralec. -Po 20-ih letih delovanja je odšel nazaj v rodni kraj, kjer je tudi umrl. -Ustvaril je dramski opus (37). -Pisal je: drame, komedije, tragedije, romantične zgodbe... -Za njega pa je značilno da prikazuje človekovo osebnost. -imel je tudi sedem bratov in sester -osnovno in srednjo šolo je opravil v rojstnem mestu (Stratford) -pri osemnajstih letih se je poročil z osemkrat starejšo Anne 3 NJEGOVA DELA: -ROMEO IN JULIJA tragedija -KOMEDIJA ZMEŠNJAV komedija -HENRIK V. - zgodovinska drama RENESANSA - evropski umetnostni slog v 15. in 16. st. - nanjo so vplivale ideje humanizma - posnema staro grško in rimsko umetnost - renesančne drame so nastale, ko je človeštvo odrinilo Boga in se začelo zavedati samega sebe - oder ne predstavlja več nebes in pekla, temveč zgodovinski, dosegljiv svet - bistvo drame je usoda kraljestev, dežel, družin in rodov - razvile so se številne umetnostne smeri (arhitektura, kiparstvo, slikarstvo, glasba ) - renesančni avtorji: Boccaccio, Cervantes, Shakespeare, Petrarca

3 GLAVNE OSEBE: - Monteg (vodja dveh razprtih rodbin) - Capulet (vodja dveh razprtih rodbin) - Julija (Capuletova hči) - Romeo (Montegov sin) - Mercutio (Romeov prijatelj, knezov sorodnik) - Paris (knezov sorodnik, mlad plemič) - Escalus (veronski knez) - Brat Lorenzo (frančiškan) - Tybalt (brat grofice Capuletove) - Grofica Capuletova (Capuletova žena) - Grofica Montegova (Montegova žena) ROMEO je bil mlad in družaben fant, ki je veliko prijateljeval s svojimi prijatelji in je bil zelo nadarjen za ljubezen. Bil je torej velik romantik in ljubljena oseba mu je pomenila vse. Nesreča, ki ju je z Julijo kasneje doletela, izvira le iz zunanjih okoliščin- nikakor za to ni kriva njegova mladost ali kaj podobnega. Za svoja leta se je namreč obnašal precej zrelo. JULIJA je predstavljala zelo odločen in pozitiven lik v knjigi. Znala je ljubiti in biti ljubljena. Vedela je kaj je dobro in kaj slabo, kar kaže na zrelost in odgovornost, kljub njenim štirinajstim letom. Nedolžno Julijo so uničile tuje spletke. LORENZO je bil dober, pameten, učen in odprt človek, ki je rad pomagal drugim. Rad je imel naravo in cenil je Romeovo prijateljstvo. Tudi on je ločil dobro od slabega in je imel določen odnos do sveta- predvsem do ljubezni. TRAGEDIJA Je gledališka igra, v kateri gl. junak v boju z nasprotnikom ali zaradi neobvladljive usode propade oz. izgubi življenje. Poimenujemo jo lahko tudi z izrazom žaloigra. Tragedija posnema neko dogajanje, zbuja sočutje, grozo in strah, ima enotno zgodbo (eno dejanje, dogajalni prostor in čas), snovno posega v kraljevsko okolje (jezik je vzvišen oz. privzdignjen) in vsebuje petstopenjsko zgradbo (uvod, zaplet, vrh, razplet, tragični konec).

4 OBNOVA 1 Romeo in Julija, glavna junaka, se na nekem družinskem plesu zaljubita. Doletela ju je ljubezen na prvi pogled A na poti do večne sreče sta naletela na oviro. Njuni družini sta se namreč med seboj sovražili. Spor rodbin Capuletov in Montegov izhaja iz medsebojne tekmovalnosti in prevzetnosti. Obe sta bili namreč premožni in obe sta se borili za oblast v Veroni. A Romeo in Julija sta sklenila, da se s pomočjo meniha Lorenza kljub vsemu poročita (naskrivaj sicer). Nekaj dni po poroki pa je Romeo ubil Julijinega bratranca Tybalta. Julija je razočarana sklenila, da bo svojega moža zapustila in se kaj kmalu omožila z drugim. Njen oče ji je, kolikor hitro se je le dalo, priskrbel postavnega in premožnega Parisa. Gospodična si je kmalu premislila in še naprej raje vztrajala pri Romeu. Z Lorenzom se je dogovorila, da ji priskrbi strup, ki jo bo omrtvil za 42 ur. Tako naj bi ušla poroki s Parisom, in takoj ko bi se zbudila, bi lahko zbežala z Romeom v drugo državo. Toda preden se je zvita Julija zbudila izpod vpliva t.i. strupa, je Romeo ob njenem grobu ubil Parisa, na koncu pa zastrupil še sebe. Mladi mož namreč ni vedel za Julijin in Lorenzov načrt. Po 42 urah se je princeska vendarle zbudila iz sladkih sanj, a kaj ko je bilo žal prepozno za obuditev moškega njenih sanj. Pretresena Julija se je v prevelikem obupu tudi sama ubila, z vbodom noža v srce. OBNOVA 2 Ta zgodba se začne na trgu v Veroni. Tam živita dve družini, ki sta sprti. V Montegovi družini imajo sina Romea, v Capuletovi pa hčer Julijo. Družina Capulet priredi zabavo, na kateri naj bi si Julija izbrala snubca. Romeo se odloči, da se bo udeležil plesa, pa čeprav nepovabljen. Nas plesu bo tudi Rozalina, v katero je bil Romeo zaljubljen. Pretihotapi se na zabavo in tam se srečata z Julijo. Zaljubita se in se odločita, da se bosta poročila naslednji dan. Drugi dan se Julija odpravi k spovedi. Tam jo čaka tudi Romeo in oče Lorenzo ju naskrivaj poroči. Ta je namreč tudi edini, ki jima stoji ob strani, poleg Julijine dojilje. Romeo se je stepel z Tybaltom in ga ubil, zato je bil izgnan. Romeo odide iz Verone. Med tem časom Julijin oče išče Juliji snubca, kajti ne ve, da je poročena z Romeom. Julija se zateče po pomoč k očetu Lorenzu, ki ji da uspavalo. Ko je zjutraj dojilja stopila v sobo, je tam našla mrtvo Julijo. Romeo je prišel k Juliji, ki je ležala v grobnici. Še zadnjič jo je poljubil, nato pa je spil strup. Nato pa se je Julija zbudila in videla mrtvega Romea. Poljubila je njegove zastrupljene ustnice, vendar je bilo na njih premalo strupa, da bi umrla.zato je vzela njegovo bodalo in se zabodla. Na koncu se obe družini spravita, saj sprevidita, da ta spor ne pelje nikamor.

5 OBNOVA 3 Gre za nesrečno zgodbo dveh zaljubljencev, ki ju je ljubezen povedla v smrt. Vsa glavna tema te tragedije se je začela na Julijinem rojstnem dnevu. Montegi in Capuleti so bili sprti, zato Montegi na to zabavo niso bili povabljeni. Kljub temu se je Romeo udeležil. Ko sta si, globoko gledajoče v oči, Julija in Romeo segla v roko, se je razvila ljubezen "na prvi pogled". Vedela sta, da jima starši nikoli ne bi dovolili poroke, zato sta se naskrivaj sestajala in tudi skrivaj poročila. Duhovnik, ki ju je poročil, je vedel, da se starši ne strinjajo, vendar je dal čustvom prednost. Ko je bila Julija že poročena, jo je čakala še ena poroka s Parisom, saj starši niso vedeli za Romea. Duhovnik ji je pri tem pomagal in ji dal napoj, ki deluje le nekaj ur. Za druge ljudi bo izgledala mrtva. Po tem pa bi se naj zbudila in iz grobnice z Romeom zbežala v drugo deželo. In res so opravili pogreb, brez da bi vedeli, kaj se v resnici dogaja. Tudi Romeo je prepozno dobil telegram in mislil, da je Julija mrtva. Stekel je v grobnico in se zraven nje ubil. Nekaj trenutkov za tem pa je Julijin napoj izpustil svoje moči in prenehal delovati. Ona se je zbudila a ko je zagledala ob sebi mrtvega ležečega moža se je še ona z nožem zabodla in skupaj sta odšla v smrt. Prvo dejanje: Med uglednima plemiškima družinama v Veroni vlada spor. Za nekaj časa odnehata. Ko se družini še tretjič spopadeta na javnem kraju jim knez zagrozi, da bo usmrtil tistega, ki ponovno prične. Stari Capulet pa mu z dobro voljo ponudi svojo Julijo, da se poroči z njegovim sorodnikom Parisom. Da bi se Paris in Julija spoznala bi priredil ples. Vabilo na ples v maskah po naklučju pride od Capuletov v Romeove roke. Premišljeval je če se je varno udeležiti plesa, a se na prigovarjanje najboljšega prijatelja Benvolia udeleži. Tam pa je tudi njegova ljubezen Rozalina, za katero je trdil, da ni najlepša. Na plesu pa ni bilo Parisa, udeležil pa se ga je nečak grofice Capuletove Tybalt, ki prepozna Romea in ga hoče napasti, a ga stari Capulet ustavi. Romeo preoblečen v romarja in Julija se srečata in v hipu zaljubita. To je bilo njegovo največje čustvo in ljubezen, torej Julija. Prvič se poljubita, potem pa zvesta, da oba pripadata sprtima družinama in da bo lahko hudo. Drugo dejanje: Isto noč se Romeo pretihotapi v Capuletov vrt in govori z Julijo ( okenski ali balkonski prizor ). Dogovorita se, da se naslednje jutro poročita pri bratu Lorenzu (brat kot duhovnik in ne sorodnik), ko se odpravi k spovedi. Lorenzo in dojilja pa bosta priči. Romeo pove Lorenzu za Julijo in ga prosi, da ju poroči. Julija in Romeo pa se v največji tajnosti poročita.

6 Tretje dejanje: Takoj po poroki se na cesti srečajo Benvolio, Romeo in Mercutio s Tybaltom.V dvoboju Tybalt ubije Mercutia, kriv zato pa je tudi Romeo, ko neumno poseže vmes. Poln maščevanja nato Romeo ubije še Tyibalta. Ko za to izve knez se odloči Romea izgnati iz Verone. Ko za dogodek izve Julija, se prestraši, saj misli, da je v spopadu umrl Romeo. Dojilja ji pove, da je mrtev Tybalt, Romeo, ki se skriva pri Lorenzu pa izgnan. Ko je Romeo zvedel vest o knezovi odločitvi poskuša v trenutku napraviti samomor, Lorenzo pa ga pomiri in mu svetuje naj naslednji dan odide v Mantovo, sam pa bo ob pravem času seznanil o poroki z Julijo kneza in obe družini. Julijini starši se odločijo, da bodo hčer poročili s Parisom, tako da bo laže prebolela bratrančevo smrt. Menijo namreč, da Julija žaluje zaradi tega. Pride prizor poročne noči, ko se Romeo prikrade v Julijino spalnico. Tam užijeta slast telesne ljubezni. Njune slutnje pa segajo od srečnih koncev do najslabših. Takoj po tem mati obvesti Julijo, da bo poroka med Parisom v četrtek, Julija pa ta načrt zavrne. Ko za to zve oče pobesni in vztraja pri svojem, Juliji pa v tem težkem trenutku obrne hrbet tudi dojilja. Tako ostane v svoji bolečini sama. Četrto dejanje: Paris prvič spregovori z Julij, ampak ji ne spremeni čustev. Lorenzo pri spovedi svetuje Juliji, naj navidezno privoli v poroko, nato pa naj spije uspavalo, ki ji ga bo dal in jo bo za dva naredilo, kot mrtvo. Med tem bo poklical Romea, da jo pride iskat v družinsko grobnico in jo odpelje s seboj. Ko Julija pove, da je pripravljena na poroko s Parisom, oče iz navdušenja preloži poroko na sredo. Juliji to ne pride prav, saj mora vzeti uspavalo že dan prej, v stiski pa je tudi Lorenzo, ki ima manj časa za svoj načrt. Zvečer Julija spije uspavalo in zjutraj jo najde dojka ležati v postelji, kot mrtvo. Temu vsi žalujejo. Peto dejanje: Romeu njegov sluga Baltazar v Mantovo novico o tem, da je Julija mrtva. Ob tem sporočilu se Romeo odloči, da bo umrl ob svoji dragi. Kupi si strup in nemudoma odide v Verono. Brat Janez, ki ga je hotel obvestiti o prevari s pismom ga ni mogel obvestiti zaradi zaprtih dohodov, ker je razhajala epidemija. Lorenzo sluti nesrečo in se takoj odpravi v družinsko grobnico Capuletov. Med tem tja že prispe Romeo s svojim slugo. Hkrati se tja pride poslovit tudi Paris. Ko zagleda Romea, ga kot Tybaltovega morilca in krivca za Julijino smrt ter skrunitelja grba napade. V dvoboju ga Romeo ubije in s tem zapečati svojo tragično usodo z Julijo. S tem pa za njega ni bilo več upanja v srečno življenje. Ob pogledu na Julijo vzame strup in upa, da bosta skupaj v drugem življenju. Nato se Julija prebudi iz omame. Ko Lorenzo vidi, da je Romeo mrtev, pove Juliji, da ji priskrbi samostan. Ko je Julija opazila, da je Romeo mrtev, ga zadnjič poljubi, vzame njegovo bodalo in se zabode. Končno pridejo na kraj še knez, Julijini starši in Romeov oče ( mati je med tem že umrla od žalosti, ker so ji izgnali sina ). Lorenzo na kratko povzame zgodbo. Montegi in Capuleti se zavedo, da so zaradi svoje zaslepljenosti in ozkosrčnosti izgubili edina otroka in da se s tem njihovi rodni veji končujeta. Knez vztraja, da končajo med seboj nesmiselni spor in da v mestu spet zavlada red. Monteg in Capulet pristaneta na to.

7 OBNOVA 4 Zgodba ser začne v Veroni, kjer sta živeli dve plemiški družini, ki sta v sporu. To so Capuleti in Montegi. Ko sta se družini spopadli na trgu jim je knez zagrozil, da bo naslednjič usmrtil tistega, ki bo spet to ponovil. Takrat pa mu Capulet ponudi Julijo, da bi se poročila z Parisom. Da bi se spoznala, pa na Capuletovem dvorcu priredijo ples. Vabilo na ples v maskah pa po naklučju dobi tudi Romeo. Na plesu pa je Romea prepoznal Tybalt, ki ga hoče ubiti, a ga Capulet ustavi. Takrat pa se srečata Romeo in Julija, ter se v istem trenutku zaljubita ne vedoč, da sta si iz nasprotnih družin A vseeno se še isto noč dobita na vrtu. Odločita se, da se bosta poročila pri bratu Lorenzu, vendar tega ne bosta povedala nikomur. Kmalu za tem v dvoboju Tybalt ubije Mercutia, v maščevanju pa Romeo ubije Tybalta. Knez ga zato ne ubije, vendar ga izžene iz Verone. Ko je Julija izvedela novico je bila želo žalostna, zato sta se Capuleta odločila, da jo še isti četrtek poročita z Parisem. Tisto noč je prišel k njej Romeo, da sta se še zadnjič ljubila preden odide iz Verone. Po tej noči pa ji starši povedo za poroko, čemur nasprotuje, a je oče ne posluša. Pri spovedi ji brat Lorenzo, da stekleničko z uspavalom, da bi jo naredil mrtvo. Romea pa bo poslal v družinsko grobnico, da jo odpelje s seboj. Ko Julija očetu pove, da privoli v poroko, jo oče od veselja prestavi na sredo. Zato Julija spije že isti večer strup. Naslednje jutro jo dojka najde mrtvo. Romeu njegov sluga Baltazar v Mantovo prinese novico o tem, da je Julija mrtva. Takrat pa je sklenil, da bo umrl ob svoji dragi, zato vzame strup in odide v Verono. Brat Janez, ki bi ga mogel obvestiti o tem, da ni mrtva, pa ga ni mogel. V grobnici se srečata Romeo in Paris. Spopadeta se in Romeo ga ubije. Ko zagleda Julijo popije strup in umre. Takrat pa se prebudi Julija in vidi, da je Romeo mrtev, ga poljubi in se zabode. Ko pridejo obe družini v grobnico jim brat Lorenzo pove kaj se je zgodilo. Po tej tragediji pa se družini pobotata. Kraj in čas dogajanja: - Kraj dogajanja ni enoten, v prvih štirih dejanjih je to Verona, v petem dejanju pa tragedija poteka v Mantovi in nato ponovno v Veroni. - Čas dogajanja je 15. stoletje, Shakespeare dogajanje zgosti v štiri dni in noči, zgodba naj bi trajala od nedelje do četrtka zjutraj (sredi julija).

Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin

Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin OBDOBJE ROMANTIKA Romantika je umetnostna smer v Evropi iz prve polovice 19. stoletja. Razvila se je iz predromantike konec 18.stol. Izražanje čustev Osrednja

Prikaži več

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte Glejte, zdaj je tisti milostni čas! Glejte, zdaj je dan rešitve! Nosíte bremena drug drugemu... in tako boste izpolnili Kristusovo postavo. Tistemu, ki te udari po enem licu,... nastavi še drugo. Kar koli

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 PRAVLJICE UČENCEV 4. c RAZREDA NAROBE PRAVLJICE SREČANJE S PEPELKO NAROBE PRAVLJICA Nekoč, pred davnimi časi, je živel kraljevič. Imel je dve sestri, Pepelko in Trnuljčico. Prirejal je zabavo za dvajseti

Prikaži več

Joseph Haydn Kazalo Uvod...2 Življenjepis...2,3 Zaključek...4 Joseph Haydn

Joseph Haydn Kazalo Uvod...2 Življenjepis...2,3 Zaključek...4 Joseph Haydn Kazalo Uvod...2 Življenjepis...2,3 Zaključek...4 Uvod V tem referatu vam bom predstavil, avstrijskega skladatelja Joseph-a Haydn-a. O njem boste izvedeli, kako in kje je živel, v katerem obdobju je deloval,

Prikaži več

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx Statistika leta 217 in napovednik leta 218 Za nami je leto 217, ki je bilo v veliko stvareh prelomno in je zaznamovalo našo župnijo. Večino dogodkov ste lahko ovrednotili in se jih spomnili z zapisom v

Prikaži več

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo 1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyonu v obubožani plemiški družini in je zgodaj izgubil

Prikaži več

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANES SE V ŽIVLJENJU NAŠEM NEKAJ NOVEGA GODI, KO SMO PRVIČ

Prikaži več

Claude-Oscar Mone Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu Umrl 6. decembra 1926 v Givernyju

Claude-Oscar Mone Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu Umrl 6. decembra 1926 v Givernyju Claude-Oscar Mone Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu Umrl 6. decembra 1926 v Givernyju ŽIVLJENJEPIS Claude - Oscar Monet se je rodil v Parizu, očetu Adolphu Monetu in materi Louise - Justine

Prikaži več

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc Mojca Gubanc I. poglavje Požar se je že tri dni razplamteval po gozdu nad vasjo. Zdelo se je, da bo ogenj dosegel naselje pod hribom. Gasilci iz vasi in okolice

Prikaži več

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v

Prikaži več

ANTIČNA KNJIŽEVNOST

ANTIČNA KNJIŽEVNOST 1. Literarne zvrsti in vrste... 3 2. Pregled svetovne književnosti po obdobjih... 3 1. ORIENTALSKE KNJIŽEVNOSTI... 3 2. ANTIČNA KNJIŽEVNOST... 3 3. SREDNJEVEŠKA KNJIŽEVNOST (476 1492)... 4 4. RENESANSA

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 49. Predmet: SPO Ura: 30. Datum: Učna enota: NAŠ MALI PROJEKT: Sestavimo druţino Prepoznajo oblike druţinskih skupnosti in razvijajo strpen odnos do njih. Uporabljajo poimenovanja za druţinske

Prikaži več

SLOVENŠČINA WILLIAM SHAKESPEARE (REFERAT)

SLOVENŠČINA WILLIAM SHAKESPEARE (REFERAT) SLOVENŠČINA WILLIAM SHAKESPEARE (REFERAT) 1. ŽIVLJENJE IN DELO WILLIAMA SHAKESPEARA William Shakespeare se je rodil 23. aprila 1564 v Stratfordu ob reki Avoni v dokaj premožni družini. Njegovi predniki

Prikaži več

Album OBHAJILO notranjost.indd

Album OBHAJILO notranjost.indd V spomin na prvo sveto obhajilo Pridi, ljubi Jezus, pridi mi v srce, težko te že čakam, veselim se že! Tukaj nalepi svojo najljubšo fotografi jo z dne, ko si prvič prejel/a sveto obhajilo. Moje ime in

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 KAKO SE RIMSKA KURIJA PREKO ZAPOVEDANE MOLITVE NORČUJE IZ LASTNIH VERNIKOV IN IZ VSEH NAS, SAJ NAM JE VZELA ORODJE LASTNEGA DOZOREVANJA MOLITEV. JAVNO ZNANIH MOLITVENIH ALTERNATIV V ZAHODNI CIVILIZACIJI

Prikaži več

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji 26. 11. 30. 11. 2018 1. dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob 15 čez 6 zjutraj, v Kavalo pa smo prispele ob 18.00

Prikaži več

Hirohito Predstavitev za zgodovino

Hirohito Predstavitev za zgodovino Hirohito Predstavitev za zgodovino Splošno Rodil se je 29. aprila 1901 v Tokiu Umrl je 7. januarja 1989 prav tako v Tokiu 25. decembra 1926 je postal 124. japonski cesar Nasledil je duševno bolnega očeta

Prikaži več

ZIMSKA PRAVLJICA UGODNOSTI Kot jo piše kartica MasterCard

ZIMSKA PRAVLJICA UGODNOSTI Kot jo piše kartica MasterCard ZIMSKA PRAVLJICA UGODNOSTI Kot jo piše kartica MasterCard December je čas veselja in obdarovanja. To je tisti mesec, ki kljub nizkim temperaturam prinaša na lica tople nasmehe. K čimer seveda pripomorejo

Prikaži več

Opis poti

Opis poti Operni festival Arena di Verona S Padovo, Montagnano in Petrarcinim mestom Arquà Petrarca Poletni operni festival Arena di Verona vsako leto privabi veliko število opernih ljubiteljev, ki se vedno znova

Prikaži več

Robert Hooke

Robert Hooke Robert Hooke Robert Hooke se je 18. julija leta 1635 rodil na otoku Wight v Freshwaterju v Angliji. Njegov oče je bil duhovnik, John Hooke, ki je deloval v cerkvi Vseh svetih. Pri Robertovih 10 letih je

Prikaži več

Prijetno dopoldan v vrtcu

Prijetno dopoldan v vrtcu DOPOLDANSKO DRUŽENJE TREH GENERACIJ V VRTCU (BRALNA DELAVNICA Z USTVARJANJEM) VRTEC PRI OŠ MILANA MAJCNA ŠENTJANŽ DIPL. VZG. VLADKA ŽAJBER PREDNOSTNO PODROČJE VRTCA V 2018/19 GOVORNO JEZIKOVNO Opažamo,

Prikaži več

Microsoft Word - A AM MSWORD

Microsoft Word - A AM MSWORD 3.9.2015 A8-0230/15 15 Uvodna izjava F F. ker je za to, da se bolje zavarujejo demokracija, pravna država in temeljne pravice, potrebna revizija Pogodb EU; F. ker je za to, da se bolje zavarujeta nacionalna

Prikaži več

Opis poti

Opis poti Operni festival Arena di Verona S Padovo, Montagnano in Petrarcinim mestom Arquà Petrarca S Padovo, Montagnano in Petrarcinim mestom Arquà Petrarca Poletni operni festival Arena di Verona vsako leto privabi

Prikaži več

Ponudba za oglaševanje na TV Slovenija junij ČETRTEK, PETEK, SOBOTA, NEDELJA, :00 Tedenski izbor Tedenski izbor Ted

Ponudba za oglaševanje na TV Slovenija junij ČETRTEK, PETEK, SOBOTA, NEDELJA, :00 Tedenski izbor Tedenski izbor Ted 1. - 4. junij ČETRTEK, 1. 6. PETEK, 2. 6. SOBOTA, 3. 6. NEDELJA, 4. 6. 6:00 Tedenski izbor Tedenski izbor Tedenski izbor Tedenski izbor 11.00 Vina sveta Na obisku redni blok 12:20 (6,0 EUR) redni blok

Prikaži več

LEONARDO DA VINCI

LEONARDO DA VINCI LEONARDO DA VINCI ŽIVLJENJE Italijanski renesančni arhitekt,izumitelj,inženir,kipar in slikar. Rojen* 15. april 1452 Vinci, Toskana, Italija Umrl 2. maj 1519 Cloux, Francija Starši oče- Ser Piero da Vinci,

Prikaži več

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE –

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE – PRAŠALNIK BRALNE MOTIACIJE ZA STAREJŠE UČENCE BM-st Pred teboj je vprašalnik o branju. Prosimo te, da nanj odgovoriš tako, kot velja zate. vprašalniku ni pravilnih oz. napačnih odgovorov. Na posamezne

Prikaži več

PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Ra

PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Ra PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Razdeljena je na več manjših zgodbic. KAZALO Solzice

Prikaži več

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja  Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program Predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-knjižnica Vsebinski sklop: Uradno komuniciranje preko elektronske pošte

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M17154111* PSIHOLOGIJA Izpitna pola 1 SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Strukturirane naloge Torek, 30. maj 2017 / 90 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki:

Prikaži več

Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre

Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre Age of Empires, je tudi drugi del realnočasovna strategija.

Prikaži več

Cenik POP september_ xlsx

Cenik POP september_ xlsx VELJA OD 1.9.2016 DO 4.9.2016 ČAS ČETRTEK PETEK SOBOTA NEDELJA ČAS teden 1.9.2016 2.9.2016 3.9.2016 4.9.2016 vikend 6:00 24UR 24UR 6:30 ponovitev 200 ponovitev 200 24UR 24UR 6:00 7:00 Veseli avtobuski

Prikaži več

17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsa

17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsa 17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsak doume, čeprav jezika morda ne razume. Beseda sama

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 IGRE NA SREČO IN NEVARNOSTI ZASVOJENOSTI Pripravile: FKPV - Komerciala I IGRALNIŠTVO Seminarska naloga Marec 2012 HAZARDERSTVO: RAZVADA, BOLEZEN, POSEL? Iskanje tveganja in tveganje prekletstva Magična

Prikaži več

1. Ki je za nas krvavi pot potil Molite za nezvestega kardinala, nezveste škofe in duhovnike, ki sejejo razdor, povzročajo pohujšanje in nez

1. Ki je za nas krvavi pot potil Molite za nezvestega kardinala, nezveste škofe in duhovnike, ki sejejo razdor, povzročajo pohujšanje in nez 1. Ki je za nas krvavi pot potil 7.12.1991 nezvestega kardinala, nezveste škofe in duhovnike, ki sejejo razdor, povzročajo pohujšanje in nezvestobo sv. očetu, Cerkvi in Bogu. 5.8.1994 Ponovno vas vabim,

Prikaži več

Lastnik fotografije Učenec, ki je fotografijo prinesel v šolo za razstavo Kdo je na sliki Leto nastanka fotografije 1949 Franc Černigoj z Ustij Jure B

Lastnik fotografije Učenec, ki je fotografijo prinesel v šolo za razstavo Kdo je na sliki Leto nastanka fotografije 1949 Franc Černigoj z Ustij Jure B Lastnik fotografije Učenec, ki je fotografijo Leto nastanka fotografije 1949 Franc Černigoj z Ustij Jure Bajc, 8. r. Juretova pra stara mama in pra stari tata pri poroki; slikano na mostu čez reko Vipavo

Prikaži več

VOZI ME VLAK V DALJAVE

VOZI ME VLAK V DALJAVE VOZI ME VLAK V DALJAVE P R O J E K T D R U Ž I N S K E P I S M E N O S T I M O D E R A T O R K A M A G. H E L E N A K R A M P L N I K A Č N A K L O, M A J 2 0 1 8 VOZI ME VLAK V DALJAVE VOZI ME VLAK V

Prikaži več

ITALIJANSKA RENESANSA

ITALIJANSKA RENESANSA ITALIJANSKA RENESANSA UVOD Renesansa (francosko renaissance, prerojenje), 15. 16. stoletje (1527), Italija že v 14. stoletju, razmah umetnosti in književnosti, prehod med srednjim in novim vekom, iz Italije

Prikaži več

Postojna, 2017

Postojna, 2017 Postojna, 2017 Zgodbo napisala: Anuša Gaši Zgodba je povzeta po ljudski legendi o pastirčku Jakobu Oblikoval: Ertunč Sali Založil: Zveza društev Mladinski center Postojna Idejna zasnova: Društvo prijateljev

Prikaži več

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša 12. 4. 2010 1 Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolov (običajno Σ 2) Σ n = {s 1 s 2... s n ; s i Σ, i =

Prikaži več

PROGRAMSKA SHEMA IN CENIK OGLAŠEVANJA NA KANALU A - velja od do URA TOREK SREDA ČETRTEK PETEK SOBOTA NEDELJA URA 01/12/ /12/

PROGRAMSKA SHEMA IN CENIK OGLAŠEVANJA NA KANALU A - velja od do URA TOREK SREDA ČETRTEK PETEK SOBOTA NEDELJA URA 01/12/ /12/ PROGRAMSKA SHEMA IN CENIK OGLAŠEVANJA NA KANALU A - velja od 1.12.2009 do 6.12.2009 URA TOREK SREDA ČETRTEK PETEK SOBOTA NEDELJA URA 01/12/2009 02/12/2009 03/12/2009 04/12/2009 05/12/2009 06/12/2009 06:50

Prikaži več

Microsoft Word - P053-A doc

Microsoft Word - P053-A doc [ifra kandidata: Dr`avni izpitni center *P053A30112* ZIMSKI ROK SLOVEN[^INA KOT DRUGI JEZIK Izpitna pola 2 Pisanje besedila na knji`evno temo Torek, 14. februar 2006 / 60 minut Dovoljeno dodatno gradivo

Prikaži več

HINDUIZE M

HINDUIZE M HINDUIZE M Hinduizem splošno velja za najstarejšo glavno svetovno religijo, ki jo še vedno izpolnjujejo. Gre za širok razpon verovanj in šol s številnimi učitelji, spisi in čaščenjem različnih oblik Boga.

Prikaži več

3

3 3. VELIKONOČNA NEDELJA Prvo berilo: Apostoli in Sveti Duh pričujejo o Jezusovem vstajenju Apd 5,27-32.40-41 Berilo iz Apostolskih del. Tiste dni je véliki duhovnik zasliševal apostole:»ali vam nismo zabičali,

Prikaži več

Bernarda Jurgec Klemen Gorenčič Nina Jurgec Nuša Borko Samanta Gašparič Nina Žvegla Tjaša Koletnik Kidrič Valentina Mesarec Patricija Korpar Dobrodošl

Bernarda Jurgec Klemen Gorenčič Nina Jurgec Nuša Borko Samanta Gašparič Nina Žvegla Tjaša Koletnik Kidrič Valentina Mesarec Patricija Korpar Dobrodošl Bernarda Jurgec Klemen Gorenčič Nina Jurgec Nuša Borko Samanta Gašparič Nina Žvegla Tjaša Koletnik Kidrič Valentina Mesarec Patricija Korpar Dobrodošli med nami, dobrodošli med Rimljani. Urška Kojc, Samanta

Prikaži več

1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospo

1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospo 1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospod, usmili se (Gospod, zdaj sem tukaj pred teboj); Vsi,

Prikaži več

KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. Krst je novo rojst

KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. Krst je novo rojst KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Krst je novo rojstvo, novo življenje. Brez krsta bi zapadli zakonu izvirnega greha. Ko se spominjamo dejanja Pilatove obsodbe, vemo, da je to

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Š i f r a k a n d i d a t a : ržavni izpitni center *M09254121* PSIHOLOGIJ Izpitna pola 1 JESENSKI IZPITNI ROK Petek, 28. avgust 2009 / 20 minut ovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno

Prikaži več

Ivan Tavčar Visoška kronika

Ivan Tavčar Visoška kronika Rodil se je l. 1851 v Poljanah. Obiskoval je ljubljansko gimnazijo, kasneje pa se vpisal na študij prava na Dunaju. Po končanem študiju se je zaposlil v Ljubljani kot pripravnik. Kasneje odpre lastno odvetniško

Prikaži več

In 95/2003 (pristop: I 866/2006) ODREDBA O PRODAJI Okrajno sodišče v Črnomlju po okrožni sodnici Tatjani Plut, v izvršilni zadevi In 95/2003 upnika: N

In 95/2003 (pristop: I 866/2006) ODREDBA O PRODAJI Okrajno sodišče v Črnomlju po okrožni sodnici Tatjani Plut, v izvršilni zadevi In 95/2003 upnika: N In 95/2003 (pristop: I 866/2006) ODREDBA O PRODAJI Okrajno sodišče v Črnomlju po okrožni sodnici Tatjani Plut, v izvršilni zadevi In 95/2003 upnika: NOVA LJUBLJANSKA BANKA D.D. LJUBLJANA, Trg republike

Prikaži več

INFORMACIJE

INFORMACIJE INFORMACIJE O 10. MLADINSKI POLETNI ŠOLI SLOVENŠČINE Prihod in namestitev Prihod: Dijake, ki boste stanovali v Dijaškem domu Bežigrad, pričakujemo v Ljubljani v nedeljo, 28. junija, od 15.00 naprej. Informativni

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 KAKO JE NAPOLEON USTVARIL EVROPSKI IMPERIJ učb.75-76 Učenec: > opiše, kako je Napoleon prišel na oblast, > opiše spremembe, ki jih je uvedel Napoleon in jih vrednoti, > pozna glavne vzroke in posledice

Prikaži več

Na podlagi tretjega odstavka 34. člena in 41. člena Družinskega zakonika (Uradni list RS, št. 15/17) ministrica za delo, družino, socialne zadeve in e

Na podlagi tretjega odstavka 34. člena in 41. člena Družinskega zakonika (Uradni list RS, št. 15/17) ministrica za delo, družino, socialne zadeve in e Na podlagi tretjega odstavka 34. člena in 41. člena Družinskega zakonika (Uradni list RS, št. 15/17) ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, v soglasju z ministrom za javno upravo,

Prikaži več

D3GO brosura julij_mail

D3GO brosura julij_mail BREZPLAČNO Julij 2013 Televizija na prenosniku, tablici ali pametnem telefonu. Ob kavi v najljubšem baru si oglejte tekmo kar prek tablice. Seznam barov s povezavo WiFi Telemach najdete na www.d3go.si

Prikaži več

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL DRAGI TAJNI AGENTI, SOOČITE SE S 50+1 JEZIKOVNIM IZZIVOM IN POSTANITE NAJBOLJŠI MED TAJNIMI AGENTI kot mednarodni tajni agenti boste obiskali veliko novih

Prikaži več

v v studio VTV STUDIO, d.o.o. Žarova cesta 10, 3320 Velenje ID: SI , MŠ: TRR: tel.: (03) , /fax: (03)

v v studio VTV STUDIO, d.o.o. Žarova cesta 10, 3320 Velenje ID: SI , MŠ: TRR: tel.: (03) , /fax: (03) v v studio VTV STUDIO, d.o.o. Žarova cesta 10, 3320 Velenje ID: SI 57097259, MŠ: 5495016 TRR: 24302-9003866089 tel.: (03) 898 60 00, /fax: (03) 898 60 20 E-mail: vtv.studio@siol.net, http://www.vtvstudio.com

Prikaži več

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, 11. 11. 2017 1. in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE 1. 20 2. 17 3. 20 4. 20 Skupaj 77 Opombe: pri 1. nalogi se tabela

Prikaži več

POD MILIM NEBOM D E S A M U C K

POD MILIM NEBOM D E S A M U C K POD MILIM NEBOM D E S A M U C K STRANSKE OSEBE Jack- bogataš, mama, oče, Poli, Sonja-sošolke, sošolci, Tiger, Metuljček, Piksna - hudobni klošarji, kmet, Mara, pedagoginja, Rudi, Marjanljubezni, trgovka,

Prikaži več

Razpis športne igre zaposlenih RP _docx

Razpis športne igre zaposlenih RP _docx ŠPORTNE IGRE ZAPOSLENIH 2017 RAZPIS IN OBRAZEC ZA PRIJAVO Spoštovani, Olimpijski komite Slovenije Združenje športnih zvez v sodelovanju z občinskimi športnimi zvezami organizira Športne igre zaposlenih

Prikaži več

Je pred nami nov dan

Je pred nami nov dan NAŠE OBČESTVO Ljubljana Sv. Trojica Leto XXXV 9/2017 Biti Cerkev pomeni biti občestvo V homiliji na letošnje binkošti je papež Frančišek posvaril pred dvema ponavljajočima se skušnjavama:»prva je ta, da

Prikaži več

Navodila in pravila za sodelovanje v nagradni igri "Marcus & Martinus" 1. člen (splošne določbe) Ta pravila določajo način izvedbe nagradne igre»marcu

Navodila in pravila za sodelovanje v nagradni igri Marcus & Martinus 1. člen (splošne določbe) Ta pravila določajo način izvedbe nagradne igre»marcu Navodila in pravila za sodelovanje v nagradni igri "Marcus & Martinus" 1. člen (splošne določbe) Ta pravila določajo način izvedbe nagradne igre»marcus & Martinus«(v nadaljevanju: nagradna igra). Organizator

Prikaži več

Pred nami

Pred nami Leto II., št. 106, 20. nedelja med letom; 16.8.2015 Naša oznanila Cerkev čistijo iz Štrihovca, Bog povrni! Z današnjo nedeljo 16.8.2015 se spet vrača običajni nedeljski razpored sv. maš, torej ob 07.30

Prikaži več

zdr04.doc

zdr04.doc Raziskava o navadah ljudi pri uporabi zdravil Q0) anketar oznaci ali odgovarja... 1 skrbnik 2 ostali Q1) ZA ZACETEK BI VAM ZASTAVIL(A) NEKAJ VPRAŠANJ O VAŠEM ZDRAVJU IN ZDRAVSTVENIH NAVADAH. KAJ BI REKLI,

Prikaži več

SPOLNA USMERJENOST

SPOLNA USMERJENOST SPOLNA USMERJENOST Spolna usmerjenost ali spolna orientacija je pojem, ki se nanaša na posameznikov spolni nagon oz. na preferiran spol intimnih partnerjev. Spolnost je normalen del človekovega življenja.

Prikaži več

Ponudba za oglaševanje na TV Slovenija 1 1. oktober NEDELJA, :00 Tedenski izbor Živ žav blok po oddaji (7,2 EUR) Džamila in Ala

Ponudba za oglaševanje na TV Slovenija 1 1. oktober NEDELJA, :00 Tedenski izbor Živ žav blok po oddaji (7,2 EUR) Džamila in Ala 1. oktober NEDELJA, 1. 10 6:00 Tedenski izbor Na obisku 12.00 redni blok 12:50 (7,2 EUR) 13:00 Prvi dnevnik blok pred šport 13:20 blok pred vreme 13:25 14:00 Ptuj 2017 3. del Zabava redni blok 16:55 (9,6

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Vzgoja za internet kako skupaj varno in odgovorno soustvarjati internet Zala Bricelj Spletna etika Varnost - Zasebnost - Novi izzivi Tehnologija del našega življenja Pametni telefoni so sodobni, zmogljivi

Prikaži več

Sporočila Device Marije v Međugorju od 1. Marca 1984 do 25. Decembra 2016 po vidkinji Mariji Pavlovič - Lunetti 1. marca "Dragi otroci! To župni

Sporočila Device Marije v Međugorju od 1. Marca 1984 do 25. Decembra 2016 po vidkinji Mariji Pavlovič - Lunetti 1. marca Dragi otroci! To župni Sporočila Device Marije v Međugorju od 1. Marca 1984 do 25. Decembra 2016 po vidkinji Mariji Pavlovič - Lunetti 1. marca 1984. "Dragi otroci! To župnijo sem posebej izbrala in jo želim voditi. V ljubezni

Prikaži več

Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenj

Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenj Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenje. Dojenje je nadaljevanje tesne povezave, ki sta jo

Prikaži več

Slovenian Group Reading Cards

Slovenian Group Reading Cards Kaj je program Narcotics Anonymous? NA (Narcotics Anonymous) smo nepridobitna skupnost moških in žensk, katerih glavni problem so droge. Smo odvisniki, ki okrevamo. Redno se srečujemo, da drug drugemu

Prikaži več

PREVERJANJE: 2. OB ZGODOVINA 7. RAZRED VSEBINE Stara Grčija (DZ za 7. razred, 1. del, str ) Rimski imperij (DZ za 7. razred, 2. del, str. 4-51)

PREVERJANJE: 2. OB ZGODOVINA 7. RAZRED VSEBINE Stara Grčija (DZ za 7. razred, 1. del, str ) Rimski imperij (DZ za 7. razred, 2. del, str. 4-51) PREVERJANJE: 2. OB ZGODOVINA 7. RAZRED VSEBINE Stara Grčija (DZ za 7. razred, 1. del, str. 68-107) Rimski imperij (DZ za 7. razred, 2. del, str. 4-51) Glej še učni list, ki si ga dobil ob obisku Narodnega

Prikaži več

UČENCI oš Cirkovce smo posvojili folkloro v Cirkovcah

UČENCI oš Cirkovce  smo posvojili folkloro v Cirkovcah POSVOJENI SPOMENIK FOLKLORA Spoznavanje naravne in kulturne dediščine domačega kraja je eden od sestavnih delov vzgojno-izobraževalnega procesa. Z učenci smo se zato odločili, da v projektu Mladi posvojijo

Prikaži več

Microsoft Word - NAVODILA ZA IMENOVANJE RAVNATELJA

Microsoft Word - NAVODILA ZA IMENOVANJE RAVNATELJA NAVODILA ZA IMENOVANJA RAVNATELJA Svet zavoda imenuje ravnatelja, vršilca dolžnosti ravnatelja, pomočnika ravnatelja na podlagi določb Zakona o zavodih (Uradni list RS, št. 12/91, 17/91, 55/92, 66/93,

Prikaži več

Ponudba za oglaševanje na TV Slovenija november TOREK, SREDA, ČETRTEK, PETEK, SOBOTA, NEDELJA, :0

Ponudba za oglaševanje na TV Slovenija november TOREK, SREDA, ČETRTEK, PETEK, SOBOTA, NEDELJA, :0 1. - 6. november TOREK, 1. 11. SREDA, 2. 11. ČETRTEK, 3. 11. PETEK, 4. 11. SOBOTA, 5. 11. NEDELJA, 6. 11. 6:00 Tedenski izbor Tedenski izbor Tedenski izbor Tedenski izbor Tedenski izbor Tedenski izbor

Prikaži več

RIM, POMPEJI, VEZUV za 1 maj dan četrtek km Vožnja po avtocesti mimo Benetk,proti Firencam. Pozno ponoči parki

RIM, POMPEJI, VEZUV za 1 maj dan četrtek km Vožnja po avtocesti mimo Benetk,proti Firencam. Pozno ponoči parki RIM, POMPEJI, VEZUV za 1 maj 2018 26.4.2018-2.05.2018 1 dan četrtek 26.4.18 81908km Vožnja po avtocesti mimo Benetk,proti Firencam. Pozno ponoči parkiramo malo naprej od Bologne na PZA Marinina, kjer pred

Prikaži več

Microsoft Word - Pastoralni koledar doc

Microsoft Word - Pastoralni koledar doc PASTORALNI KOLEDAR ŽUPNIJE ŠMARJETA za pastoralno leto 2013/2014 Legenda Državni praznik (dela prosti dnevi) Nedelja Župnijska romanja Dejavnosti za člane ŽPS Dejavnosti mladinske in študentske pastorale

Prikaži več

MIKS Športna prireditev štirih vrtcev in medgeneracijsko sodelovanje

MIKS Športna prireditev štirih vrtcev in medgeneracijsko sodelovanje MIKS Športna prireditev štirih vrtcev in medgeneracijsko sodelovanje Ivanjkovci; 12. 3. 2019 Milena Školiber, dipl. vzg. ZAKAJ MIKS? Miks so začetnice vseh štirih sodelujočih vrtcev na tej prireditvi.

Prikaži več

Microsoft Word - IPIN slovenska navodila za pridobitev

Microsoft Word - IPIN slovenska navodila za pridobitev IPIN MEDNARODNA IDENTIFIKACIJSKA ŠTEVILKA IGRALCA Spoštovani igralec tenisa! Vsak, ki želi igrati na tekmovanjih pod okriljem mednarodne teniške zveze (ITF), mora pridobiti mednarodno identifikacijsko

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 FOUND POETRY Found poetry se ustvarja, piše z uporabo besedišča iz nepoetičnih kontekstov, ki se uporabi v pesniškem besedilu. Kot temeljno besedilo se lahko uporabijo teksti iz različnih virov: časopisov,

Prikaži več

Grad Podsreda

Grad Podsreda Grad Podsreda Grad Podsreda leži na severnem pobočju Orlice na nadmorski višini 475 m. Na razgledni točki na severni strani gradu se obiskovalcu razprostre pogled na srednjeveški trg Podsreda, dolini Bistrice

Prikaži več

Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Nazaj Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima

Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Nazaj Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima ženske, kar zelo skriva pred svojo Branko, ki jo ljubkovalno

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Opolnomočenje učencev z izboljšanjem bralne pismenosti in dostopa do znanja Refleksije učiteljev na projekt skozi intervjuje s šolskimi fokusnimi skupinami Marjeta Doupona, Pedagoški inštitut Operacijo

Prikaži več

OSNOVE KOMUNIKOLOŠKEGA RAZISKOVANJA 2010/2011 ANALIZA BESEDIL NOVINARSTVO 1. SKUPINA E. B. M. G. N. G. A. K. G. P. T. V.

OSNOVE KOMUNIKOLOŠKEGA RAZISKOVANJA 2010/2011 ANALIZA BESEDIL NOVINARSTVO 1. SKUPINA E. B. M. G. N. G. A. K. G. P. T. V. OSNOVE KOMUNIKOLOŠKEG RZISKOVNJ 00/0 NLIZ ESEDIL NOVINRSTVO. SKUPIN E.. M. G. N. G.. K. G. P. T. V. Ljubljana, 7. maj 0 Za analizo smo izbrali tri komedije, v katerih smo analizirali uporabo različnih

Prikaži več

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ slovenscina 2018.docx

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ slovenscina 2018.docx OSNOVNA ŠOLA SOSTRO POROČILO O ANALIZI DOSEŽKOV NACIONALNEGA PREVERJANJA ZNANJA IZ SLOVENŠČINE leta 2018 Pripravile učiteljice slovenščine: Renata More, Martina Golob, Petra Aškerc, Katarina Leban Škoda

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ANALIZA SPREMEMB PRI UPORABNIŠKEM ZAVEDANJU O ZASEBNOSTI OB UPORABI DRUŽBENIH OMREŽIJ Lili Nemec Zlatolas DSI, 16.4.2019 Družbeno omrežje Facebook Dnevno uporablja omrežje 1, milijarde ljudi na svetu Slovenija

Prikaži več

Microsoft Word - Delovni list.doc

Microsoft Word - Delovni list.doc SVETOVNE RELIGIJE Spoznal boš: krščanstvo - nastanek, širjenje, duhovna in socialna sporočila, vpliv na kulturo islam: nastanek, širjenje, duhovna in socialna sporočila, vpliv na kulturo stik med religijama

Prikaži več

OŠ Komandanta Staneta Dragatuš 48 Dragatuš 8343 Dragatuš ASTMA (seminarska naloga) Biologija 0

OŠ Komandanta Staneta Dragatuš 48 Dragatuš 8343 Dragatuš ASTMA (seminarska naloga) Biologija 0 OŠ Komandanta Staneta Dragatuš 48 Dragatuš 8343 Dragatuš ASTMA (seminarska naloga) Biologija 0 Kazalo poglavij 1. Uvod...2 2. Osnovno o astmi...3 Slika 1: Sapnica zdrave osebe in osebe, ki boleha za astmo...3

Prikaži več

Poved in stavek

Poved in stavek Poved in stavek POVED je najmanjša enota besedila. POVED (nekaj pove) je zaokrožena skupina pomensko in oblikovno povezanih besed. Je srcu laže mi pri postalo. Pri srcu mi je postalo laže. Logično povezane

Prikaži več

Navodila in pravila za sodelovanje v nagradni igri "NOVI CHIO ČIPS" 1. člen (splošne določbe) Ta pravila določajo način izvedbe nagradne igre»novi Chi

Navodila in pravila za sodelovanje v nagradni igri NOVI CHIO ČIPS 1. člen (splošne določbe) Ta pravila določajo način izvedbe nagradne igre»novi Chi Navodila in pravila za sodelovanje v nagradni igri "NOVI CHIO ČIPS" 1. člen (splošne določbe) Ta pravila določajo način izvedbe nagradne igre»novi Chio čips«(v nadaljevanju: nagradna igra). Organizator

Prikaži več

Generating report ....

Generating report .... Poročilo medijskih objav LIONS KLUB 09.08.2010 Objave v poročilu vsebujejo naslednja gesla: LIONS KLUB 10 1 Press CLIPPING d.o.o., Kraljeviča Marka ulica 5, 2000 Maribor, Slovenija, tel.: +386 2 25 040

Prikaži več

1 2 Planica je eden najbolj odmevnih in najbolje organiziranih zimsko-športnih dogodkov v Evropi in ponuja priložnost za sprostitev z družino, prijate

1 2 Planica je eden najbolj odmevnih in najbolje organiziranih zimsko-športnih dogodkov v Evropi in ponuja priložnost za sprostitev z družino, prijate 1 2 Planica je eden najbolj odmevnih in najbolje organiziranih zimsko-športnih dogodkov v Evropi in ponuja priložnost za sprostitev z družino, prijatelji, sodelavci. Dogodki v Planici omogočajo tudi edinstvene

Prikaži več

Microsoft Word - D9_Prijateljstvo_9-11let_Priročnik za učitelje

Microsoft Word - D9_Prijateljstvo_9-11let_Priročnik za učitelje Priročnik za učitelje Prijateljstvo Tema: Prijateljstvo Starostna skupina: 9 do 11 let S podporo programa Vseživljenjsko učenje Evropske unije. Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije.

Prikaži več

OS Podgora

OS Podgora Vzgoja sadik paradižnika, feferonov, paprike, jajčevcev, zelene S kmetijskim krožkom smo začeli že januarja 2010. Ker pozimi ni dela na vrtu, smo vzgajali sadike (135 kom) na okenskih policah šole. Nekaj

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Veterinarska fakulteta 5_Navodil MIŠVF Pferdeklinik am Kottenforst http://www.pferdeklinikkottenforst.de/ Nemčija, zvezna dežela Severno PorenjeVestfalija, Blizu krajev Köln in Bonn ter meje z Belgijo.

Prikaži več

Strategic Planning Survival Kit

Strategic Planning Survival Kit GLEDAM BEGUNCA -VIDIM ČLOVEKA BEGUNCI V SVETU IN SLOVENIJI VSI IMAMO PRAVICO DO AZILA GettyImages Države so se po strahotah druge svetovne vojne, ki je ustvarila 60 milijonov beguncev, same dogovorile,

Prikaži več

21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na: Kontakt: Referat Pedagoške fakultete

21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na:   Kontakt: Referat Pedagoške fakultete 21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na: www.pef.uni-lj.si Kontakt: Referat Pedagoške fakultete (referat@pef.uni-lj.si, tel.: +386(0)15892343, +386(0)15892201)

Prikaži več

Individualni podaljški za potovanje Indijski kalejdoskop 11 dni (skupaj 15 dni) Individualni podaljški so možnosti, ki si jih lahko privoščite kot pod

Individualni podaljški za potovanje Indijski kalejdoskop 11 dni (skupaj 15 dni) Individualni podaljški so možnosti, ki si jih lahko privoščite kot pod Individualni podaljški za potovanje Indijski kalejdoskop 11 dni (skupaj 15 dni) Individualni podaljški so možnosti, ki si jih lahko privoščite kot podaljške po potovanju Indijski kalejdoskop 11 dni. Podaljški

Prikaži več

Nika

Nika šč š š č š č š š č č č šč ž č š ž š ž š š č š č č ž š š č ž š ž č š š č č č č šč č š č ž š ž šč č š č šč ž š č č č č šč č š č šč žč č č ž č š Š Š Č č č š š š š č š č š Š Ž Ž Č š š š ž č č Ž Ž Č Š Ž Č Č

Prikaži več

Koncept prenove informacijskega sistema DP ZORA reševanje strokovnih dilem na področju ginekologije OCENA IZOBRAŽEVANJA Pripravili sodelavci presejaln

Koncept prenove informacijskega sistema DP ZORA reševanje strokovnih dilem na področju ginekologije OCENA IZOBRAŽEVANJA Pripravili sodelavci presejaln Koncept prenove informacijskega sistema DP ZORA reševanje strokovnih dilem na področju ginekologije OCENA IZOBRAŽEVANJA Pripravili sodelavci presejalnega programa in registra ZORA Onkološki inštitut Ljubljana

Prikaži več

PDF generator

PDF generator Poročilo medijskih objav OVERNET D.O.O. Pripravljeno: Pojavnost: 11.09.2017 TISKANI 1 Ključne besede v poročilu: AKCIJA USTAVI.SE 1 USTAVI.SE 1 Press CLIPPING d.o.o., Tržaška cesta 65, 2000 Maribor, Slovenija,

Prikaži več

PESMI O POMLADI * * * *»Kaj je pomlad?«se sprašujemo vsi. To so trije meseci topli in svetli. Marec, april, maj so ti najlepši, vsaj posebej je zapisa

PESMI O POMLADI * * * *»Kaj je pomlad?«se sprašujemo vsi. To so trije meseci topli in svetli. Marec, april, maj so ti najlepši, vsaj posebej je zapisa PESMI O POMLADI»Kaj je pomlad?«se sprašujemo vsi. To so trije meseci topli in svetli. Marec, april, maj so ti najlepši, vsaj posebej je zapisan in v koledarju s posebno sličico narisan. Ko pomlad se prebudi,

Prikaži več