NOVALIS

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "NOVALIS"

Transkripcija

1 ŠVICARSKE HIBRIDNE IN SORTNE TM, TDM IN DTM

2 Slovenski trg oskrbujemo z: KWS hibridi semenske koruze, prezimno oljno ogrščico, krmni sirek, sončnicami OH Semenskimi TM, TDM in DTM

3 Predstavitev podjetja Začetki podjetja segajo v leto Od leta1839 Robert Hauenstein deluje na področju Rafza Švica. Vnuk Otto Hauenstein ( ) je bil najmlajši in je z ženo vodil 20 let semenarsko podjetje v Rafzu. Leta 1961 je Otto Hauenstein zaradi zdravstvenih razlogov, prisiljen reorganizirati podjetje, ki se specializira za travna semena in matične linije v travništvu, kar je osnova kakovosti in uspešnosti vse do danes. Poslovna strategija temelji na visoki kakovosti. Cilj ni biti najcenejši, vendar pa morajo pridelki in kakovost povrniti vložen denar kmetovalcu To nam uspeva in zato se profesionalni rejci, tudi v Sloveniji odločajo za Švicarska semena

4 Zakaj setev travnodeteljnih mešanic? V Sloveniji sejemo trave, metuljnice in njihove mešanice na ha zaradi potreb intenzivne živinoreje po kakovostni krmi zaradi širjenja koruznega hrošča zaradi izpolnjevanja zahtev navzkrižne skladnosti začasne travnike, ki so prišli v kategorijo njiv, je potrebno vključiti v kolobar in orati vsako peto leto. postopki siliranja omogočajo zelo zgodno košnjo, tako košena krma pa je dobro prebavljiva in jo živali rade zauživajo. TDM so pomembne tudi za ohranjanje rodovitnosti in strukture tal in so pomemben člen v njivskem kolobarju. Sejano travinje je v prvih letih rabe zaradi globjih korenin, pravilno izbranih vrst in sort rastlin, dokaj odporno proti suši - podnebne spremembe Zaradi večje vsebnosti hranljivih snovi, boljše prebavljivosti in večjega zauživanja krme, dosežemo s krmo s sejanega travinja boljše rezultate reje, kot s krmo s trajnega travinja.

5 Prednosti TM in TDM mešanic Novalis in OH: Sestava je sortna (Novalis mešanice) ali hibridna (OH mešanice). Hibridi v sestavi so diploidni (2n) in tetraploidni (4n). Podaljšana doba uporabe po posamezni travi ali detelji, saj vsebujejo rane in pozne oblike ene vrste (podaljšana košnja). Zaradi visokih kakovostnih standardov so praktično brez primesi in nezaželenih plevelov, zato jih uvrščamo v Rumex proste mešanice. Hitro se ukoreninjajo in razraščajo lažje konkurirajo plevelom. Prilagojene so našim podnebnim razmeram Prilagojene so na vrsto in kakovost tal Omogočajo različne načine rabe: košnja za zeleno krmljenje, siliranje, mrva, paša ali pašnokošna raba Različna doba uporabnosti: 1 do 2 leti, 3 do 4, več letno uporabo Sestava upošteva zahteve posameznih vrst trav in detelj, ki sestavljajo mešanico: konkurenčno sposobnost, tempo rasti, zgodnost, trpežnost. Dobro prezimljajo So ceplene z gomoljčnimi bakterijami in zato metuljnice zaneslivejše kalijo in rastejo (Rhizobium leguminusarum, Rh. Lupini, Nitrobacter )

6 Setev TDM mešanic ali čistih posevkov Kratkoročno največ pridelamo s čistimi posevki trav in detelj. V daljšem časovnem obdobju je taka setev tvegana, ko pridejo za določeno vrsto neugodne razmere suša, mraz. mešanice za večletno rabo, morajo vsebovati več različnih vrst trav in detelj. Botanična sestava mešanice se bo stalno spreminjala v korist vrste, ki ji v danem trenutku ustrezajo rastne razmere. V primerjavi s čistimi posevki mnogocvetne Ijuljke so posevki s črno deteljo kakovostnejši in zahtevajo manjše odmerke dušika manjše obremenitve z gnojili. mnogocvetna Ijuljka v drugem letu rabe pogosto hitro klasi in ustvari malo listne mase.

7

8 Hibridna TDM OH GRUNFIX Hitro rastoča enoletna TDM za velike donose. Za lažja in težja tla. Omogoča hitre in visoke donose krme. Aleksandrijska detelja zagotavlja večje donose beljakovin v krmi.

9 Hibridna TDM OH 210 A Dvoletna prezimna TDM za hitro razraščanje in pridobivanje krme. Lahko je tudi za enoletno prezimno rabo. Namenjena košnji in siliranju

10 Hibridna TDM OH 210 A Dvoletna prezimna TDM za hitro razraščanje in pridobivanje krme. Lahko je tudi za enoletno prezimno rabo. Namenjena košnji in siliranju

11 Hibridna OH - 46 FL Turbo HITRO RASTOČA TDM Idealna, večletna TDM namenjena za hitro obnovo popasenih in poležanih čredink ter pri intenzivni rotaciji živali na čredinkah. Mešanica omogoča hitro okrevanje in ozelenitev travne ruše po tlačenju, vsled paše. Sestava omogoča zraven paše, tudi siliranje. Za težja in lažja tla.

12 Obloženo seme OH Obloženo seme je seme, ki je obloženo s snovmi, ki pospešujejo rast in razvoj. Posebej je to pomembno kadar želimo dosajevati in morajo mlade rastlinice konkurirati odraslim iste vrste ali celo plevelom. Običajno je seme obloženo v takih primerih z N:P:K. Prav tako, so obloge z nitrobakterijami pomembne za metuljnice, ki bi brez njih počasneje vznikale, ali pa sploh ne, kot na primer pri izrazito nizkemu ph tal. OH mešanice imajo take obloge.

13 Hibridna OH Reno STAR, Obloženo seme Vrhunska obložena TDM namenjena samostojni setvi, obnovi ali dosejavanju obstoječih travnikov in pašnikov. OH Reno STAR je večletna TDM. Seme v mešanici je že obloženo s hranili tako, da je povečana energija kaljenja in vznik mladih rastlinic, ki lažje konkurirajo obstoječim rastlinam. Seme je obloženo s svetovno priznanim hranilom iseed Macronutrient.

14 Hibridna TDM OH 22 DORMAL Tudi v sušnih razmerah zelo donosna mešanica. Za vse tipe tal, posebej na prepustnih tleh s ph vrednostjo nad 6. Vsebuje veliko lucerne, ki je že cepljena z gomoljčnimi bakterijami, ki pospešujejo rast. Visoki donosi pri suši.

15 Hibridna TDM OH 30 TETRA Uravnotežena TDM sestava z odličnim donosom, univerzalno uporabna. Za težja in lažja tla. Vsebuje veliko angleške ljuljke, travniške bilnice in ima velik delež detelje. Zelo produktivna za vrhunske donose hranil na pridelovalno enoto.

16 Hibridna TDM OH 330 ML Vse stranska TDM, odporna proti suši. Za težja in lažja tla. Tudi v suhih letih daje zelo dober donos. Ima uravnoteženo sestavo z visoko vsebnostjo hranil. Lucerna je že cepljena z gomoljčnimi bakterijami, ki pospešujejo vznik.

17 Hibridna TDM OH 330 ML

18 Hibridna TDM OH 430 EXTRA Vrhunska TDM za krmo in z dolgo dobo izkoriščanja. Za suhe lege. Daje trajno (pašniško) sestavo. Odlična kakovost krme pri vseh načinih pridelovanja in visok donos. Dosega stabilne pridelke tudi v drugem letu rabe. Zaradi gostejše ruše je onesnaženje krme z zemljo manjše. Primerna je za vse načine kosne rabe.

19 Hibridna TDM OH 155 KOP Enoletna DTM, omogoča hiter vznik, količinsko visoke pridelke in kakovostno krmo z visoko količino proteinov in vlaknin. Primerna mešanica za KOP program.

20 Hibridna TDM OH 355 KOP Večletna DTM za večkratno košnjo in visoke, ter kakovostne pridelke z visoko vsebnostjo beljakovin. Primerna mešanica za KOP program.

21 Hibridna OH 32 TDM za sušne lege in sušna podnebja Večletna produktivna TDM za zelo sušne lege in pridelovanje travinja v sušnih pogojih. Edinstvena sestava lucern v kombinaciji z visokimi sočnimi listi rdeče bilnice, omogoča tudi do 5 kratno košnjo na leto in tudi svežo uporabo. Za namene baliranja delno sušene krme, kjer potrebujemo višje rastline, kosimo do 3 krat.

22 Hibridna OH DM - PRAHA Večletna mešanica visokorodnih metuljnic detelj, primerna za program zagotavljanja površin z ekološkim pomenom (beljakovinska komponenta) Vsebnost detelj zagotavlja samooskrbo z beljakovinami in vezavo zračnega dušika v tleh. Priporočamo uporabo na tleh, kjer je višji ph od 5

23 Hibridna okrasna TM OH SPECIAL Tvori gosti sestav travne ruše in je trpežno pohodna. Visoka vsebnost rdeče bilnice omogoča izjemno gostoto in lep videz. Ima visoko toleranco za nizke temperature in se hitro regenerira po košnji.ob poškodbah, vsled gaženja, se angleška ljulka in latovka hitro razrasteta v prazen prostor in preprečujeta močnejše razraščanje plevelov

24 Hibridna okrasna TM OH SPECIAL Tvori gosti sestav travne ruše in je trpežno pohodna. Visoka vsebnost rdeče bilnice omogoča izjemno gostoto in lep videz. Ima visoko toleranco za nizke temperature in se hitro regenerira po košnji.ob poškodbah, vsled gaženja, se angleška ljulka in latovka hitro razrasteta v prazen prostor in preprečujeta močnejše razraščanje plevelov.

25 Sortna TM - NOVALIS 1 TM za intenzivno košnjo, dosejevanje in siliranje. Primerna za srednje težka in težka tla.

26 Sortna TDM - NOVALIS 2 Univerzalna TDM za košnjo in pašno rabo ter siliranje. Primerna za vse tipe tal.

27 Sortna TM - NOVALIS 3 TM za intenzivno košnjo, dosejevanje in siliranje. Primerna za srednje težka in težka tla.

28 Sortna TDM - NOVALIS 4 Več letna TDM za košnjo in siliranje. Primerna za lažja in sušna tla.

29 Sortna TDM - NOVALIS 5 Več letna TDM za pašo, košnjo, ter siliranje. Primerna za lažja tla.

30 PRAKTIČNI NAPOTKI PRIDELOVANJA DETELJ IN TRAV SETEV: ČAS SETVE:: Čim prej, ko je mogoče, vendar sejati v dovolj segreta in suha tla. Poletna setev, je v primerjavi s spomladansko setvijo, zaradi neugodne preskrbe z vodo povezana z velikim tveganjem, zato je ne priporočamo za suhe lege. Pozne setve po silažni koruzi so smiselne le na lažjih do srednjetežkih tleh. PRIPRAVA SETVIŠČA naj bo srednje fino pripravljeno.to preverimo s tako imenovanim»testom za dva evra«: Na njivi, določimo parcelico velikosti 40 x 60 cm Na njej mora biti približno prisotnih 20 grudic v velikosti 2 evrskega kovanca. Takrat govorimo o dobro pripravljenem setvišču za travnodeteljne mešanice. Po žitih priporočamo, zaradi snežne plesni, oranje do<15 cm in površinsko obdelavo tal do globine 5 do 8 cm.

31 PRAKTIČNI NAPOTKI PRIDELOVANJA DETELJ IN TRAV METODA SETVE: K zmanjševanju tveganja generalno priporočamo strnjeno setev (drill setev). Globina in pritisk lemeža mora biti naravnan na minimum in mora lepo teči za orodjem, ne sme pa biti nastavljen pregloboko. Direktna setev je prav tako mogoča. Ostanek predhodnega pridelka, zlasti na voznih stezah, zna setvi škodovati, zato ga je potrebno odstraniti. GLOBINA SETVE: Upoštevamo odlagalno globino 1-2 cm. Pri sušnih razmerah in lahki tleh stremimo h globini 2 cm. Grudasta setev: spodbuja rast detelj, globlja setev pa trav. SETVENA KOLIČINA: Pri setveni količini vedno upoštevate dane pogoje. Izredni pogoji, kot so višja lega ali slabši pogoji, zlasti sušni, povišamo setveno količino za 25%. DOSAJEVANJE: Pri poletni setvi ne priporočamo aleksandrijske detelje.

32 PRAKTIČNI NAPOTKI PRIDELOVANJA DETELJ IN TRAV GNOJENJE: Vedeti moramo, da je za vznik intenzivnega in srednje intenzivnega travnika, koristno pognojiti s približno kg dušika na hektar (lahko je v obliki gnojevke pred setvijo). Priporočamo redčenje gnojevke z vodo (1:1 razredčena z vodo). Gnojevke ne uporabljati v vročini in sušnih razmerah. Potrebe travnika po gnojilih/ha: P 2 O 5 : kg/leto K 2 O: kg/leto MgO: 35 kg/leto DUŠIK: kg/mlad posevek (glede na zaželen delež detelj, večji je delež detelj manj N uporabimo) uporabimo lahko tudi mineralno obliko. Pridelek suhe snovi: 110 do 130 dt/ha/leto NEGA IN RABA: Optimalna višina rez košnje 7 cm.

33 PRAKTIČNI NAPOTKI PRIDELOVANJA DETELJ IN TRAV VPLIV NA SETAVO: Glede na višino odmerka dušika tem manjši delež detelj. Njivska setev spodbuja detelje. Z nizko rezjo (pod 7 cm), podpiramo razvoj bele detelje. Pogostost izkoriščanja povzroča več bele detelje. Cenjeno in priporočljivo je uravnoteženo razmerje detelj in trav in sicer od 30 do 50% detelj in 50 do 70% trav. Pašna raba povečuje delež trav zaradi zaželene dobre pohodnosti travnika. Pri znižanju deleža dobro hranljivih trav (Lolium spp., Poa pratensis, Dactylis glomerata, Festuca pratensis) pod 50%, je priporočljiva obnova travnika.

34 PRAKTIČNI NAPOTKI PRIDELOVANJA DETELJ IN TRAV KDAJ OBNOVA TRAVNIKA : Delež dobrih hranljivi trav v sestavi travnika 30-50% 15-30% < 15% Ukrepi Preveriti gnojenje. Paša spomladi. Zatiranje plevelov. Posejati proti koncu prve paše. Oskrba proti pokritosti s širokolistnimi pleveli. Po naslednjem odkosu:setev. Obnova s plugom-oranjem, totalnim herbicidom in novo setvijo.

35 Travinje v prehrani živali Kmetovalčeve odločitve morajo voditi v povečanje prihodka kmetije: 1. s povečanjem prireje mleka 2. z doseganjem večje kakovosti mlečnih oz. mesnih proizvodov = boljša cena proizvoda 3. z zmanjšanjem stroškov proizvodnje. V prireji mleka sta običajna dva načina prehrane krav molznic, ki vplivata na izbiro in način rabe travinja:

36 Travinje v prehrani živali

37 Travinje v prehrani živali 1. Način = Manjša odvisnost od kakovosti travne ruše Prehrana, ki temelji na močni krmi: 1.Osnovni obrok iz voluminozne krme daje le strukturo za stabilnost krmnega obroka. 2.Močna krma oskrbuje krave z energijo, beljakovinami in drugimi hranili. 3.Za ohranjanje ustrezne botanične sestave travne ruše ni posebnih potreb. Optimalna vsebnost hranil: 5,7-6,0 MJ NEL/kg suhe snovi za travno silažo, % surove vlaknine Prireja mleka ni omejena.

38 Travinje v prehrani živali 2.Način = Večja odvisnost od kakovosti travne ruše Prehrana, ki temelji na voluminozni krmi. 1.Voluminozna krma je glavni del krmnega obroka z maksimalno izkoriščenostjo osnovne krme. 2.Namen močne krme je le uravnoteženje krmnega obroka in pokritje potreb po hranilih. 3.Travno rušo sestavljajo večinoma združbe trav in detelj. Kosimo štiri do petkrat na leto. Optimalna vsebnost hranil: 6,0-6,5 MJ NEL/kg suhe snovi za travno silažo, % surovih vlaknin, % surovih beljakovin, izravnava obroka z mineralno vitaminskimi dodatki Prireja mleka po kravi je omejena na l.

39 Travinje in suša Suša dolgoročno prizadene rastline ruše veliko manj, kot pa napačno gospodarjenje v suši. Suša bo najmanj prizadela s hranili dobro in harmonično preskrbljeno rušo. Pri gnojenju travinja je treba posebno pozornost nameniti fosforju, ki ugodno vpliva na razvoj koreninskega sistema. Dobro razvite korenine so namreč eden od pogojev za uspevanje rastlin v sušnem okolju. Žal v Sloveniji ugotavljamo, da so tla na travinju večinoma premalo preskrbljena prav s fosforjem. Gnojenje v hudi suši ni smiselno, saj bodo gnojila, tako organska kot mineralna, večinoma ostala na površini tal ali celo na rastlinah. Predvsem dušik bo izhlapeval v ozračje, ostanki gnojil (tudi razredčene gnojevke) bodo ob zelo vročem vremenu negativno vplivali na rastline ( ožigi). Ruša na pašniku mora biti že pred pojavom suše v dobrem stanju. Zato moramo ob pravilnem gnojenju upoštevati optimalno obremenitev pašnika in optimalno višino ruše ob paši

40 Travinje in suša Pri pašni reji živali, je treba v suši zagotoviti zadostno število čredink oziroma dovolj površine pašnika, da v času zelo omejene rasti rastlin še lahko nakrmimo obstoječo čredo. Zadrževanje živali na pašniku, ko jim ta ne more več nuditi dovolj krme, negativno vpliva na regeneracijo ruše. V suši pa je negativen vpliv še povečan. Živali ne smejo ruše preveč popasti, saj je s tem tudi ob ugodnih rastnih razmerah ogroženo njeno obnavljanje, še posebej v suši. Za košnjo travnika v suši morajo biti rezila kosilnice zelo oštra, da bo rana na rastlini po košnji čim manjša. V ekstremni suši počakamo z košnjo do zanesljive napovedi padavin. Za daljša obdobja sušnega vremena je treba imeti na zalogi pridelano krmo. Zaradi pogostejšega pojavljanja suše v zadnjih letih so se mnoge naše kmetije že preusmerile v pridelovanje kakovostne krme na zalogo siliranje, baliranje...

41 TDM iz dežele mleka - ŠVICE Erich Walder, Zürich: Pridelovanje krme ni samo sebi namen: Šele v hlevu se pokaže, kako dobro je lastno pridelovanje krme.

Priloga II-Izhodišča-EKO

Priloga II-Izhodišča-EKO Hacquetova ulica 17, SI-1000 Ljubljana Slovenija/Slovenia T +386 (0)1 280 52 62 F +386 (0)1 280 52 55 E info@kis.si www.kis.si Izhodišča izdelave modelnih izračunov za določitev višine plačil za ukrep

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - Spletno orodje \(KOKRA\) za ra\350unanje obrokov za krave molznice [Samo za branje] [Zdru\236ljivostni na\350in])

(Microsoft PowerPoint - Spletno orodje \(KOKRA\) za ra\350unanje obrokov za krave molznice [Samo za branje] [Zdru\236ljivostni na\350in]) Spletno orodje (KOKRA) za računanje obrokov za krave molznice Drago BABNIK, Jože VERBIČ, Tomaž ŽNIDARŠIČ, Janez JERETINA, Janez JENKO, Tomaž PERPAR, Boris IVANOVIČ Interaktivni spletni program za načrtovanje

Prikaži več

Microsoft Word - KME-PMG_2005.doc

Microsoft Word - KME-PMG_2005.doc KME-PMG 1 1 5 3 2 4 Zakon o državni statistiki (Uradni list RS, št. 45/95 in 9/01) Letni program statističnih raziskovanj (Uradni list RS, št. 99/05) Posredovanje podatkov je za pravne osebe obvezno. VPRAŠALNIK

Prikaži več

Microsoft Word - KME-PMG 07.doc

Microsoft Word - KME-PMG 07.doc KME-PMG 1 1 5 3 2 4 Zakon o državni statistiki (Uradni list RS, št. 45/95 in 9/01) Letni program statističnih raziskovanj (Uradni list RS, št. 117/07) Posredovanje podatkov je za pravne osebe obvezno.

Prikaži več

Microsoft Word - ZAKLJUČNO POROČILO-OBRAZEC HRANA_ _MS.docx

Microsoft Word - ZAKLJUČNO POROČILO-OBRAZEC HRANA_ _MS.docx ZAKLJUČNO POROČILO O REZULTATIH OPRAVLJENEGA RAZISKOVALNEGA DELA NA PROJEKTU V OKVIRU CILJNEGA RAZISKOVALNEGA PROGRAMA (CRP)»ZAGOTOVIMO.SI HRANO ZA JUTRI«2011 2020«I. Predstavitev osnovnih podatkov raziskovalnega

Prikaži več

Pasa_konj

Pasa_konj Nadzorovana paša konj mag. Matej Vidrih Katedra za pridelovanje krme in pašništvo, Oddelek za agronomijo Kratka predstavitev: 1. Ureditev zemljišča za nadzorovano pašo konj 2. Značilnosti paše konj 3.

Prikaži več

Suša spomladanska - Tehnološka navodila

Suša spomladanska - Tehnološka navodila Gospodinjska ulica 6, 1000 Ljubljana tel.: (01) 513 66 00, faks: (01) 513 66 50 E-pošta: kgzs@kgzs.si www.kgzs.si TEHNOLOŠKA PRIPOROČILA ZA BLAŽENJE POSLEDIC SPOMLADANSKE SUŠE Pripravili: Dr. Dušica Majer,

Prikaži več

1

1 UČINKI PRESTRUKTURIRANJA SREDNJE VELIKE KMETIJE Tea Krajec tea.krajec@gmail.com POVZETEK V članku je predstavljen učinek prestrukturiranja srednje velike kmetije. Da se prestrukturiranje lahko predstavi,

Prikaži več

Milan Repič Učinki sprememb gnojenja z dušičnimi gnojili pri pridelavi-LD [Združljivostni način]

Milan Repič Učinki sprememb gnojenja z dušičnimi gnojili pri pridelavi-LD [Združljivostni način] Učinki sprememb gnojenja z dušičnimi gnojili pri pridelavi poljščin v praksi Milan Repič, ŽIPO Lenart Drago Majcen, Karsia Dutovlje d.o.o Draga Zadravec KGZS-Zavod Maribor Razlogi za spremembe Strokovno

Prikaži več

Predstavitev projekta

Predstavitev projekta Emisije toplogrednih plinov v kmetijstvu Emisije TGP v govedoreji Jože Verbič, Janez Jeretina, Tomaž Perpar Kmetijski inštitut Slovenije CRP V4-1816 Zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov in amonijaka

Prikaži več

Microsoft Word Okolju prijazno vrtnarstvo

Microsoft Word Okolju prijazno vrtnarstvo Naziv programske enote Okolju prijazno vrtnarstvo Program Vrtnarstvo Področje KMETIJSTVO SPLOŠNI DEL Utemeljenost Program usposabljanja za odrasle osebe s področja Vrtnarstva je zasnovan na podlagi povpraševanja

Prikaži več

Avstrija ekskurzija

Avstrija ekskurzija Šmihelska cesta 14, 8000 Novo mesto tel.: (07) 373-05-70, fax: (07) 373-05-90 E-pošta: kss.oddelek-nm@gov.si www.kmetijskizavod-nm.si Datum: 16.1. 2013 Poročilo o strokovni ekskurziji v Avstrijo V decembru

Prikaži več

Travinje1_06.indd

Travinje1_06.indd NAŠE REVIJA DRUŠTVA ZA GOSPODARJENJE NA TRAVINJU SLOVENIJE Letnik 2 Številka 1 November 2006 TRAVINJE avtorji prispevkov Doc. dr. Jure ČOP, Biotehniška fakulteta UL, Oddelek za agronomijo, Ljubljana Janko

Prikaži več

M A R T O N G E N E T I C S Kmetijsko gozdarska zadruga z.o.o. SEMENSKA ŽITA 2017/2018 V PONUDBI TUDI OLJNA OGRŠČICA

M A R T O N G E N E T I C S Kmetijsko gozdarska zadruga z.o.o. SEMENSKA ŽITA 2017/2018 V PONUDBI TUDI OLJNA OGRŠČICA M A R T O N G E N E T I C S Kmetijsko gozdarska zadruga z.o.o. SEMENSKA ŽITA 2017/2018 V PONUDBI TUDI OLJNA OGRŠČICA Kmetijsko gozdarska zadruga z.o.o. Spoštovani poljedelci! Žetev žit in oljne ogrščice

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Pašništvo Klavdija Kancler Jernej Kovačič KGZS Zavod NG EKOSISTEM Ekosistem predstavljajo vsi živi dejavniki oz. vse rastline in živali ter vsi neživi dejavniki nekega zaključenega območja. Najbolj značilno

Prikaži več

KME-DEC SEZNAM VPRAŠANJ IN NAVODILA, KI VAM BODO V POMOČ PRI TELEFONSKEM ANKETIRANJU ZA LETNO STATISTIČNO RAZISKOVANJE ŽIVINOREJE IN POSEJANIH POVRŠIN

KME-DEC SEZNAM VPRAŠANJ IN NAVODILA, KI VAM BODO V POMOČ PRI TELEFONSKEM ANKETIRANJU ZA LETNO STATISTIČNO RAZISKOVANJE ŽIVINOREJE IN POSEJANIH POVRŠIN KME-DEC SEZNAM VPRAŠANJ IN NAVODILA, KI VAM BODO V POMOČ PRI TELEFONSKEM ANKETIRANJU ZA LETNO STATISTIČNO RAZISKOVANJE ŽIVINOREJE IN POSEJANIH POVRŠIN V JESENSKI SETVI, DECEMBER 2013 Namen statističnega

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev »ŠTUDIJA O IZVEDLJIVOSTI PROJEKTA PRIDELAVE IN PREDELAVE SLADKORNE PESE«Državni svet. 14.11. 2013 Prof. dr. Črtomir Rozman Svetovna proizvodnja sladkorja 123 držav: 80% sladk. Trs, 20 % sladk. Pesa 43

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA AGRONOMIJO Katarina TURNŠEK AGRONOMSKA IN EKOLOŠKA VREDNOST TRAVINJA NA SREDNJE INTENZIVNI GOVED

UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA AGRONOMIJO Katarina TURNŠEK AGRONOMSKA IN EKOLOŠKA VREDNOST TRAVINJA NA SREDNJE INTENZIVNI GOVED UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA AGRONOMIJO Katarina TURNŠEK AGRONOMSKA IN EKOLOŠKA VREDNOST TRAVINJA NA SREDNJE INTENZIVNI GOVEDOREJSKI KMETIJI TURNŠEK DIPLOMSKO DELO Visokošolski

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Pridelava in poraba žita v Sloveniji, Svetu in EU Marjeta Bizjak Direktorat za kmetijstvo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ljubljana, 25. 11. 2015 Vsebina Splošni podatki o kmetijstvu

Prikaži več

Funkcionalni hlevi: vzreja in pitanje

Funkcionalni hlevi:      vzreja in pitanje Univerza v Ljubljani Biotehniška fakulteta Oddelek za zootehniko Funkcionalni hlevi: vzreja in pitanje Milena Kovač Projekt financirata MKO in ARRS Uspešnost vzreje in pitanja Povečanje prireje Boljši

Prikaži več

Anton Kukenberger, Gorenje Ponikve 20, 8210 Trebnje, je prejemnik finančnih sredstev iz naslova Podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodars

Anton Kukenberger, Gorenje Ponikve 20, 8210 Trebnje, je prejemnik finančnih sredstev iz naslova Podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodars Anton Kukenberger, Gorenje Ponikve 20, 8210 Trebnje, je prejemnik finančnih sredstev iz naslova Podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2016 iz Programa razvoja podeželja Republike

Prikaži več

Microsoft Word - MG-8 popis kmetijstva.doc

Microsoft Word - MG-8 popis kmetijstva.doc METODOLOŠKO GRADIVO ISBN 961-239-107-6 POPIS KMETIJSTVA 2010 NAVODILA ZA POPISOVALCE IN INŠTRUKTORJE Št. 8, Ljubljana, 2010 2 Metodološko gradivo, št. 8/2010 Pripravil: SURS, Oddelek za statistiko kmetijstva,

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI

UNIVERZA V LJUBLJANI UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA AGRONOMIJO Ana STARIHA KMETIJSTVO V BELI KRAJINI LETA 2020 DIPLOMSKI PROJEKT Univerzitetni študij - 1. stopnja Ljubljana, 2012 UNIVERZA V LJUBLJANI

Prikaži več

Stran 9628 / Št. 64 / Uradni list Republike Slovenije PRILOGA: OBRAZCI ZA SPOROČANJE V EVIDENCO ORGANIZACIJ PROIZVAJALCEV, ZDRUŽENJ ORGANI

Stran 9628 / Št. 64 / Uradni list Republike Slovenije PRILOGA: OBRAZCI ZA SPOROČANJE V EVIDENCO ORGANIZACIJ PROIZVAJALCEV, ZDRUŽENJ ORGANI Stran 9628 / Št. 64 / 28. 9. 2018 PRILOGA: OBRAZCI ZA SPOROČANJE V EVIDENCO ORGANIZACIJ PROIZVAJALCEV, ZDRUŽENJ ORGANIZACIJ PROIZVAJALCEV IN SKUPIN PROIZVAJALCEV ZA SKUPNO TRŽENJE I. ORGANIZACIJA PROIZVAJALCEV

Prikaži več

Porocilo I-1-2-5

Porocilo I-1-2-5 PROGRAM DELA INŠTITUTA ZA VODE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2007 Poročilo o delu za leto 2007 PROGRAMSKI SKLOP: NAČRT UPRAVLJANJA VODA NA VODNEM OBMOČJU DONAVE IN VODNEM OBMOČJU JADRANSKEGA MORJA PROJEKT:

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Ukrepi kmetijske politike v naslednjem programskem obdobju Mednarodni strokovni posvet»lombergarjevi dnevi«mag. Marjeta Bizjak REFORMA SKP po 2020 EN STRATEŠKI NAČRT ukrepov SKP za državo: neposredna plačila,

Prikaži več

Microsoft Word - bilten doc

Microsoft Word - bilten doc Dekadni bilten vodnobilančnega stanja kmetijskih tal v Sloveniji 11. 20. avgust 2010 OBVESTILO Drugo dekado avgusta so zaznamovali pogosti intenzivni nalivi. Skupno je v teh dneh padlo največ dežja v zahodni

Prikaži več

Poročilo projekta št. C4.1, Vol. 2, Zvezek 8 Podnebno ogledalo 2019 Ukrep v središču Emisije v govedoreji Končno poročilo LIFE ClimatePath2050 (LIFE16

Poročilo projekta št. C4.1, Vol. 2, Zvezek 8 Podnebno ogledalo 2019 Ukrep v središču Emisije v govedoreji Končno poročilo LIFE ClimatePath2050 (LIFE16 Poročilo projekta št. C4.1, Vol. 2, Zvezek 8 Podnebno ogledalo 2019 Ukrep v središču Emisije v govedoreji Končno poročilo LIFE ClimatePath2050 (LIFE16 GIC/SI/000043) Poročilo Ukrep v središču Emisije v

Prikaži več

14 VPLIV SUŠE 1992 NA PRIDELEK KMETIJSKIH RASTLIN (KORUZA) Iztok Matajc* UDK Pričujoče delo obravnava vpliv kmetijske suše na pridelek koruze

14 VPLIV SUŠE 1992 NA PRIDELEK KMETIJSKIH RASTLIN (KORUZA) Iztok Matajc* UDK Pričujoče delo obravnava vpliv kmetijske suše na pridelek koruze 14 VPLIV SUŠE 1992 NA PRIDELEK KMETIJSKIH RASTLIN (KORUZA) Iztok Matajc* UDK 62.112 Pričujoče delo obravnava vpliv kmetijske suše na pridelek koruze v dveh severovzhodnih predelih Slovenije leta 1992.

Prikaži več

Microsoft Word - agrobilten_ doc

Microsoft Word - agrobilten_ doc Dekadni bilten vodnobilančnega stanja v Sloveniji 1. april 3. april 9 OBVESTILO Ob prehodu v drugo polovico aprila so se tla že zelo izsušila. A visoke temperature zraka so popustile in po večini Slovenije

Prikaži več

TN 3 _2019

TN  3 _2019 KGZS Zavod Novo mesto KGZS Zavod Ljubljana Tehnološko navodilo 3/2019 - jagode Za nami je vremensko pestro obdobje. Zelo toplemu vremenu so sledili mrzli dnevi, marsikje so jutranji mrazovi poškodovali

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, C(2018) 6828 final IZVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) / z dne o spremembi Uredbe (ES) št. 889/2008 o dolo

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, C(2018) 6828 final IZVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) / z dne o spremembi Uredbe (ES) št. 889/2008 o dolo EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 22.10.2018 C(2018) 6828 final IZVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) / z dne 22.10.2018 o spremembi Uredbe (ES) št. 889/2008 o določitvi podrobnih pravil za izvajanje Uredbe Sveta (ES)

Prikaži več

Uradni list RS - 031/2019, Uredbeni del

Uradni list RS - 031/2019, Uredbeni del Digitally signed by Matjaz Peterka DN: c=si, o=state-institutions, ou=web-certificates, ou=government, serialnumber=1236795114014, cn=matjaz Peterka Reason: Direktor Uradnega lista Republike Slovenije

Prikaži več

1 UVOD

1 UVOD UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA KMETIJSTVO IN BIOSISTEMSKE VEDE Zdravko KREGULJ KAKOVOST SILAŢE ZDRUŢENE SETVE KORUZE IN NATIŠKEGA FIŢOLA DIPLOMSKO DELO Maribor, 2011 UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA

Prikaži več

Pasma:

Pasma: Biotehniška fakulteta Oddelek za zootehniko Groblje 3 SI-1230 DOMŽALE Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano Dunajska 22 SI-1000 LJUBLJANA Rodica, 30.1.2019 Spremljanje izvajanja potrjenega rejskega

Prikaži več

Microsoft Word - Obrazec - objava zagovora mag_delo MSc (3).doc

Microsoft Word - Obrazec - objava zagovora mag_delo MSc (3).doc Z A G O V O R A M A G I ST R S K E G A Rok Turniški absolvent študijskega programa: Magistrski študijski program druge stopnje AGRONOMIJA bo v četrtek, 29. 9. 2016 ob 08:00 v prostoru 'A2 - oddelek za

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI

UNIVERZA V LJUBLJANI UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO Jože TURK ANALIZA NAČINOV REJE KRAV DOJILJ DIPLOMSKO DELO Visokošolski strokovni študij - 1. stopnja Ljubljana, 2018 UNIVERZA V LJUBLJANI

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 USPOSABLJANJE KMETOV ZA UKREP DOBROBIT ŽIVALI IZ PRP 2014-2020 NA PODROČJU GOVEDOREJE ZA LETO 2017 Izpolnjevanje zahtev in pogojev pri izvajanju Ukrepa DŽ-govedo Alberta Zorko KGZS, Anja Mežan KGZS KGZ-NM

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Državni izpitni center *M1180314* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Izpitna pola Modul gradbeništvo NAVODILA ZA OCENJEVANJE Četrtek, 14. junij 01 SPLOŠNA MATURA RIC 01 M11-803-1-4 IZPITNA POLA Modul gradbeništvo

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Toplotni pasovi in podnebni tipi Toplotni pasovi: so območja, ki se v obliki pasov raztezajo okrog zemeljske oble. Ločimo: Tropski pas Subtropski pas Zmerno topli pas Subpolarni pas Polarni pas Znotraj

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI

UNIVERZA V LJUBLJANI UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA AGRONOMIJO Borut BUKOVEC MORFOLOŠKE LASTNOSTI IN PRIDELEK DESETIH SORT SOJE (Glycine max (L.) Merrill) IZ INTRODUKCIJE DIPLOMSKO DELO Visokošolski

Prikaži več

Prilagajanje kmetijstva na podnebne spremembe – pomoč AGROMETEOROLOGIJE pri izboljšanju upravljanja z vodo

Prilagajanje kmetijstva na podnebne  spremembe – pomoč AGROMETEOROLOGIJE pri  izboljšanju upravljanja z vodo MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR AGENCIJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OKOLJE REPUBLIKA SLOVENIJA Vojkova 1b, 1000 Ljubljana p.p. 2608, tel.: +386(0)1 478 40 00 fax.: +386(0)1 478 40 52 Prilagajanje kmetijstva

Prikaži več

Dognojevanje žit na osnovi nitratnih testov

Dognojevanje žit na osnovi nitratnih testov http://www.kgzs-ms.si Dognojevanje žit na podlagi nitratnih testov Zita FLISAR NOVAK, univ.dipl.ing.agr. Kmetijsko gozdarski zavod Murska Sobota V okviru obvezne zahteve POZ_NMIN se najpozneje do 30. junija

Prikaži več

Na podlagi 10. in 12. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12 in 90/12 ZdZPVHVVR, 26/14 in 32/15) izdaja Vlada Republike Slovenije

Na podlagi 10. in 12. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12 in 90/12 ZdZPVHVVR, 26/14 in 32/15) izdaja Vlada Republike Slovenije Na podlagi 10. in 12. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12 in 90/12 ZdZPVHVVR, 26/14 in 32/15) izdaja Vlada Republike Slovenije U R E D B O o ukrepu dobrobit živali iz Programa razvoja

Prikaži več

1

1 www.agrosaat.si 1 2 UVODNIK / KAZALO 3 Koruza stran 5 novosti 2017 Krompir stran 23 Predstavljamo vam našo novo osrednjo publikacijo Gospodarjev priročnik. Tako kot vsako leto poskušamo v njem predstaviti

Prikaži več

KEMAMIX G

KEMAMIX G KEMAMIX G Grobi apnenocementni omet in malta za zidanje Dober oprijem na podlago Pravilna in kontrolirana sestava Ustreza skupini ometov GP CS IV po SIST EN 988-1:2017 Malta za zidanje po SIST EN 988-2:2017

Prikaži več

Zasnova diplomske naloge

Zasnova diplomske naloge UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA ZOOTEHNIKO Blaž ŠTRANCAR ANALIZA KMETOVANJA IN TRŽENJA NA EKOLOŠKI KMETIJI DIPLOMSKO DELO Univerzitetni študij Ljubljana, 2010 UNIVERZA V LJUBLJANI

Prikaži več

Priloga 5 SEZNAM KMETIJSKIH PRIDELKOV, NA KATERIH SE OCENJUJE ŠKODA Šifra Skupine in vrste kmetijskih pridelkov (tt/ha, kom/ha) POGLAVJE 1 ŽIVE ŽIVALI

Priloga 5 SEZNAM KMETIJSKIH PRIDELKOV, NA KATERIH SE OCENJUJE ŠKODA Šifra Skupine in vrste kmetijskih pridelkov (tt/ha, kom/ha) POGLAVJE 1 ŽIVE ŽIVALI Priloga 5 SEZNAM KMETIJSKIH PRIDELKOV, NA KATERIH SE OCENJUJE ŠKODA Šifra Skupine in vrste kmetijskih pridelkov (tt/ha, kom/ha) POGLAVJE 1 ŽIVE ŽIVALI ZA ZAKOL 41010 TELETA DO 6 MESECEV 41021 TELICE DO

Prikaži več

USPOSABLJANJE KMETOV ZA UKREP EKOLOŠKO KMETOVANJE (EK) IZ PROGRAMA RAZVOJA PODEŽELJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OBDOBJE V LETU 2016 OSNOVNO USPO

USPOSABLJANJE KMETOV ZA UKREP EKOLOŠKO KMETOVANJE (EK) IZ PROGRAMA RAZVOJA PODEŽELJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OBDOBJE V LETU 2016 OSNOVNO USPO USPOSABLJANJE KMETOV ZA UKREP EKOLOŠKO KMETOVANJE (EK) IZ PROGRAMA RAZVOJA PODEŽELJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OBDOBJE 2014-2020 V LETU 2016 OSNOVNO USPOSABLJANJE 1. Izpolnjevanje zahtev pri izvajanju ukrepa

Prikaži več

NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem pose

NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem pose NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem posevku Ta letak vam nudi informacije o dobrih kmetijskih

Prikaži več

UNIVERZA V MARIBORU

UNIVERZA V MARIBORU UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA KMETIJSTVO IN BIOSISTEMSKE VEDE Andrej JEZERNIK OCENA INVESTICIJE V IZGRADNJO HLEVA ZA KRAVE MOLZNICE ŠTUDIJA PRIMERA DIPLOMSKO DELO Maribor, 2012 UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA

Prikaži več

Jedilnik : Dan Zajtrk Dopoldanska malica Kosilo Popoldanska malica Ponedeljek PRAZNIK, POUKA PROST DAN Torek Cor

Jedilnik : Dan Zajtrk Dopoldanska malica Kosilo Popoldanska malica Ponedeljek PRAZNIK, POUKA PROST DAN Torek Cor Zajtrk Cornflakes ali čokolino ali čokoladne kroglice / gluten sledi oreščkov Mleko Sadje * Mleko Piščančji ražnjiči / gorčično seme Dušen riž z zelenjavo **Jabolčnik Miš Sadni kefir / mleko Koruzna žemljica

Prikaži več

Microsoft Word - Diplomska naloga - urejena.doc

Microsoft Word - Diplomska naloga - urejena.doc UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA AGRONOMIJO Gašper ŠEGA PREZIMOVANJE PLEMENSKIH TELIC NA PAŠNIKU V GOTENICI DIPLOMSKO DELO Visokošolski strokovni študij Ljubljana, 2008 UNIVERZA V

Prikaži več

USPOSABLJANJA ZA POTREBE IZVAJANJA UKREPA EKOLOŠKO KMETOVANJE IZ PROGRAMA RAZVOJA PODEŽELJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OBDOBJE 2014–2020, ZA LETO 2017

USPOSABLJANJA ZA POTREBE IZVAJANJA UKREPA EKOLOŠKO KMETOVANJE IZ PROGRAMA RAZVOJA PODEŽELJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OBDOBJE 2014–2020, ZA LETO 2017 USPOSABLJANJA ZA POTREBE IZVAJANJA UKREPA EKOLOŠKO KMETOVANJE IZ PROGRAMA RAZVOJA PODEŽELJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OBDOBJE 2014 2020, ZA LETO 2017 Igor Škerbot, univ.dipl.inž.agr. KGZS-Zavod CE Varstvo

Prikaži več

Agro novice poletje06 okTISK.indd

Agro novice poletje06 okTISK.indd novice O varstvu rastlin je dobro misliti dovolj zgodaj! Poskusno polje 2006 Izbiranje najboljše fotografije iz polja, sadovnjaka ali vinograda... Ne spreglejte kuponček! Spoštovani kmetovalci, naši svetovalci

Prikaži več

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Neuradno prečiščeno besedilo Uredbe o izvajanju

Prikaži več

Primer dobre prakse Milan Kalčič Društvo rejcev drobnice Zgornje Posočje

Primer dobre prakse   Milan Kalčič  Društvo rejcev drobnice Zgornje Posočje Primer dobre prakse Milan Kalčič Društvo rejcev drobnice Zgornje Posočje Vir: arhiv DRDZP Foto: Klavdija Kancler Društvo rejcev drobnice Zgornjega Posočja (DRDZP) ustanovljeno 1998. Namen: Združevanje

Prikaži več

1 SMERNICE PRIDELAVE za uporabo DEMETER, BIODINAMIKA in sorodne zaščitene znamke januar 2016 Članice naj bi jih uresničile 1. julij 2016 Demeter Inter

1 SMERNICE PRIDELAVE za uporabo DEMETER, BIODINAMIKA in sorodne zaščitene znamke januar 2016 Članice naj bi jih uresničile 1. julij 2016 Demeter Inter 1 SMERNICE PRIDELAVE za uporabo DEMETER, BIODINAMIKA in sorodne zaščitene znamke januar 2016 Članice naj bi jih uresničile 1. julij 2016 Demeter International e.v. 2 1. OSNOVE... 4 2. KMETIJSKI ORGANIZEM

Prikaži več

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Neuradno prečiščeno besedilo Pravilnika

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 »ŠTUDIJA O IZVEDLJIVOSTI PROJEKTA PRIDELAVE IN PREDELAVE SLADKORNE PESE«dr. Črtomir Rozman, dr. Karmen Pažek, dr. Janez Petek Namen pričujoče študije je: Deskriptivna analiza trga s sladkorjem in implikacije

Prikaži več

KAV A

KAV A KAV A SPLOŠNO Kava je napitek iz prevretih zmletih zrn rastline kavovca. Je tradicionalno poživilo. V Evropo so kavo prvi prinesli beneški trgovci v 17. stoletju Uspeva v Afriki, Ameriki, Indoneziji in

Prikaži več

Varstvo žit 2018 Priaxor NOVO Retengo NOVO

Varstvo žit 2018 Priaxor NOVO Retengo NOVO Varstvo žit 2018 Priaxor NOVO Retengo NOVO Okvirni načrt varstva žit zatiranje škodljivcev zatiranje bolezni Caramba se uporablja samo za zaščito klasa pšenice! zatiranje širokolistnih plevelov Biathlon

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Challenges in agriculture prof. dr. Luka Juvančič (University of Ljubljana) LIFE International networking conference 9 th May 2018, Brdo pri Kranju Mednarodna LIFE konferenca za mreženje: LIFE kmetovanje

Prikaži več

SANTE/10865/2017-EN

SANTE/10865/2017-EN EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 10.11.2017 C(2017) 7431 final IZVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) / z dne 10.11.2017 o spremembi Izvedbene uredbe (EU) 2016/6 o uvedbi posebnih pogojev za uvoz krme in živil, ki izvirajo

Prikaži več

G01

G01 visoka življenjska proizvodnja visoka vitalnost boljša plodnost mineralne krmne mešanice za uspešno prirejo mleka S specialnimi priporočili za različne sisteme krmljenja Stanje Vaše živine v dobrih rokah

Prikaži več

USPOSABLJANJE KMETOV ZA UKREP EKOLOŠKO KMETOVANJE (EK) IZ PROGRAMA RAZVOJA PODEŽELJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OBDOBJE V LETU 2018 OSNOVNO USPO

USPOSABLJANJE KMETOV ZA UKREP EKOLOŠKO KMETOVANJE (EK) IZ PROGRAMA RAZVOJA PODEŽELJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OBDOBJE V LETU 2018 OSNOVNO USPO USPOSABLJANJE KMETOV ZA UKREP EKOLOŠKO KMETOVANJE (EK) IZ PROGRAMA RAZVOJA PODEŽELJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OBDOBJE 2014-2020 V LETU 2018 OSNOVNO USPOSABLJANJE Avtorji: Marinka Korošec, Tamara Korošec,

Prikaži več

Title slide heading 32pt Arial bold, with 48pt line spacing

Title slide heading 32pt Arial bold, with 48pt line spacing Z nadgradnjo programa do novih kupcev, novih trgov Globalne izkušnje Knauf Insulation Jure Šumi Business Development Director O čem bo tekla beseda 1. Korporacija in segmenti/izdelki 2. S spremembami v

Prikaži več

HERBICIDI V ŽITIH 2016

HERBICIDI V ŽITIH 2016 REGISTRIRANI HERBICIDI ZA UPORABO V ŽITIH 2019 9. 4. 2019 PRIPRAVEK ALLIANCE ARRAT AKTIVNA SNOV Diflufenikan 60% metsulfuronmetil 6% Dikamba 50% tritosulfuron 25% ODMERE ČAS UPORABE K 100 g/ha Jeseni:

Prikaži več

KEMASAN 590 F

KEMASAN 590 F KEMASAN 590 F Fini sanirni omet na osnovi Romanskega apna Za stalno razvlaževanje zelo vlažnih zidov Difuzijska odprtost Za ročni nanos Ustreza zahtevam za omet R po EN 998-1:2004 Odpornost na vlago, soli

Prikaži več

Stran / Št. 97 / Uradni list Republike Slovenije PRILOGA 1: PRAVILA O NAVZKRIŽNI SKLADNOSTI Izrazi, uporabljeni v prilogi: PZR pred

Stran / Št. 97 / Uradni list Republike Slovenije PRILOGA 1: PRAVILA O NAVZKRIŽNI SKLADNOSTI Izrazi, uporabljeni v prilogi: PZR pred Stran 2084 / Št. 97 /. 2. 205 Uradni list Republike Slovenije PRILOGA : PRAVILA O NAVZKRIŽNI SKLADNOSTI Izrazi, uporabljeni v prilogi: PZR predpisane zahteve ravnanja DKOS dobro kmetijsko in okoljsko stanje

Prikaži več

ZDRAVA RESNICA MEDENEGA ZAJTRKA Intervju z Boštjanom Vrežetom, pridelovalcem in predelovalcem domačega mleka Domače mleko je popolnoma naravno Boštjan

ZDRAVA RESNICA MEDENEGA ZAJTRKA Intervju z Boštjanom Vrežetom, pridelovalcem in predelovalcem domačega mleka Domače mleko je popolnoma naravno Boštjan ZDRAVA RESNICA MEDENEGA ZAJTRKA Intervju z Boštjanom Vrežetom, pridelovalcem in predelovalcem domačega mleka Domače mleko je popolnoma naravno Boštjan Vreže iz Vodenovega nadaljuje dolgoletno tradicijo

Prikaži več

PRESTOR-1_Analiza obremenitev

PRESTOR-1_Analiza obremenitev Analiza obremenitev in vplivov iz točkovnih in razpršenih virov onesnaževanja mag. Joerg Prestor, univ.dipl.inž.geol. GeoZS, Oddelek za hidrogeologijo Ljubljana, 6. oktober 2009 Kdo je najbolj odgovoren

Prikaži več

Microsoft Word - HINF_17_07 (3)

Microsoft Word - HINF_17_07 (3) hmeljarske informacije Izdaja Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Cesta žalskega tabora 2, 3310 Žalec Urednik: Gregor Leskošek, e-pošta uredništva: gregor.leskosek@ihps.si Uredniški odbor:

Prikaži več

PRILOGA II OSNOVNA SESTAVA NADALJEVALNIH FORMUL ZA DOJENČKE IN MAJHNE OTROKE, PRIPRAVLJENIH PO NAVODILIH PROIZVAJALCA Vrednosti, določene v Prilogi, s

PRILOGA II OSNOVNA SESTAVA NADALJEVALNIH FORMUL ZA DOJENČKE IN MAJHNE OTROKE, PRIPRAVLJENIH PO NAVODILIH PROIZVAJALCA Vrednosti, določene v Prilogi, s PRILOGA II OSNOVNA SESTAVA NADALJEVALNIH FORMUL ZA DOJENČKE IN MAJHNE OTROKE, PRIPRAVLJENIH PO NAVODILIH PROIZVAJALCA Vrednosti, določene v Prilogi, se nanašajo na končno pripravljeni obrok, ki se kot

Prikaži več

PRILOGA I OSNOVNA SESTAVA ZAČETNIH FORMUL ZA DOJENČKE, PRIPRAVLJENIH PO NAVODILIH PROIZVAJALCA Vrednosti določene v tej prilogi se nanašajo na končno

PRILOGA I OSNOVNA SESTAVA ZAČETNIH FORMUL ZA DOJENČKE, PRIPRAVLJENIH PO NAVODILIH PROIZVAJALCA Vrednosti določene v tej prilogi se nanašajo na končno PRILOGA I OSNOVNA SESTAVA ZAČETNIH FORMUL ZA DOJENČKE, PRIPRAVLJENIH PO NAVODILIH PROIZVAJALCA Vrednosti določene v tej prilogi se nanašajo na končno pripravljeni obrok, ki se kot tak daje v promet ali

Prikaži več

KEMAGLET G

KEMAGLET G KEMAGLET G Bela cementna izravnalna masa Odličen oprijem na podlago Paropropustnost Odpornost na vlago in vodo Primerno za zunanjo in notranjo uporabo Lahka obdelovalnost Ne poka, se ne krči in ne nabreka

Prikaži več

Kondicija in prehrana plemenskih svinj Darja PREVALNIK 1, Peter PRIBOŽIČ 1, Janja URANKAR 2, Špela MALOVRH 2 Uvod Prašičereja kljub večletnemu upadanj

Kondicija in prehrana plemenskih svinj Darja PREVALNIK 1, Peter PRIBOŽIČ 1, Janja URANKAR 2, Špela MALOVRH 2 Uvod Prašičereja kljub večletnemu upadanj Kondicija in prehrana plemenskih svinj Darja PREVALNIK 1, Peter PRIBOŽIČ 1, Janja URANKAR 2, Špela MALOVRH 2 Uvod Prašičereja kljub večletnemu upadanju proizvodnje še vedno predstavlja drugo najpomembnejšo

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 ZAHTEVE TENIŠKE IGRE V tej predstavitvi bomo... Analizirali teniško igro z vidika fizioloških procesov Predstavili energijske procese, ki potekajo pri športni aktivnosti Kako nam poznavanje energijskih

Prikaži več

7

7 7.LABORATORIJSKA VAJA PRI BIOLOGIJI Kolonije bakterij POROČILO Januar 2006 Cilj eksperimenta Cilj je bil, da spoznamo v kakšnih pogojih se najbolje razmnožujejo bakterije in kje se sploh nahajajo. Spoznali

Prikaži več

ecoterm toplotna črpalka PREPROSTA. UČINKOVITA. ZANESLJIVA

ecoterm toplotna črpalka PREPROSTA. UČINKOVITA. ZANESLJIVA ecoterm toplotna črpalka PREPROSTA. UČINKOVITA. ZANESLJIVA 2 ECOTERM Inovativen pristop ter uporaba edinstvene tehnologije v svetu toplotnih črpalk omogočata vrsto uporabnih prednosti, ki jih nudi toplotna

Prikaži več

Vinarska ulica 14, 2000 Maribor tel.: (02) , fax: (02) E- ZATIRANJE P

Vinarska ulica 14, 2000 Maribor tel.: (02) , fax: (02) E-   ZATIRANJE P ZATIRANJE PLEVELOV V ŽITIH SPOMLADI Jesenski posevki žit so v fazi razraščanja (BBCH 21-23), pleveli se tudi razvijajo. Če niste v jeseni uporabili herbicidov, bo kmalu čas za spomladansko zatiranje plevelov.

Prikaži več

MESTNA OBČINA MARIBOR MEDOBČINSKI URAD ZA VARSTVO OKOLJA IN OHRANJANJE NARAVE POROČILO SVETOVNI DAN VODA 2017»ODPADNA VODA«Aktivnosti v Mariboru med 1

MESTNA OBČINA MARIBOR MEDOBČINSKI URAD ZA VARSTVO OKOLJA IN OHRANJANJE NARAVE POROČILO SVETOVNI DAN VODA 2017»ODPADNA VODA«Aktivnosti v Mariboru med 1 MESTNA OBČINA MARIBOR MEDOBČINSKI URAD ZA VARSTVO OKOLJA IN OHRANJANJE NARAVE POROČILO SVETOVNI DAN VODA 2017»ODPADNA VODA«Aktivnosti v Mariboru med 15. - 24. marcem 2017 Dogodek koordinira Medobčinski

Prikaži več

Akcije jesen september-december Restorativa Preventiva Endodontija Kerr restorativa Odkrijte našo ponudbo najnovejših restorativnih materi

Akcije jesen september-december Restorativa Preventiva Endodontija Kerr restorativa Odkrijte našo ponudbo najnovejših restorativnih materi Akcije jesen 2018. september-december 2018. Restorativa Preventiva Endodontija Kerr restorativa Odkrijte našo ponudbo najnovejših restorativnih materialov. Kerr Endodontija Na zamudite aparata za strojno

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - 14 IntrerspecifiOna razmerja .ppt

Microsoft PowerPoint - 14 IntrerspecifiOna razmerja .ppt IV. POPULACIJSKA EKOLOGIJA 14. Interspecifična razmerja Št.l.: 2006/2007 1 1. INTERSPECIFIČNA RAZMERJA Osebki ene vrste so v odnosih z osebki drugih vrst, pri čemer so lahko ti odnosi: nevtralni (0), pozitivni

Prikaži več

Microsoft Word - mlecnost_koze_2018_final.doc

Microsoft Word - mlecnost_koze_2018_final.doc Oddelek za zootehniko Jamnikarjeva 101, 1000 Ljubljana Slovenija telefon: 01 320 38 47 fax: 01 724 10 05 www.bf.uni-lj.si Druga priznana organizacija pri reji drobnice MLEČNOST KOZ V KONTROLIRANIH TROPIH

Prikaži več

Številka:

Številka: OSNUTEK 5. 11. 2015 Na podlagi 10. in 12. člena Zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 45/08, 57/12 in 90/12 ZdZPVHVVR, 26/14 in 32/15) izdaja Vlada Republike Slovenije U R E D B O o ukrepu Dobrobit

Prikaži več

Rast in delovanje rastlin pri povečanih koncentracijah ogljikovega dioksida ob naravnih virih CO2

Rast in delovanje rastlin pri povečanih koncentracijah ogljikovega dioksida ob naravnih virih CO2 VPLIV TEMPERATURE NA RAST IN RAZVOJ Univerza v Ljubljani Biotehniška fakulteta Oddelek za agronomijo Agronomija - UNI 2005/06 Temperatura rastline je odraz različnih dejavnikov, ki vplivajo na to, koliko

Prikaži več

ENV _factsheet_bio_SL.indd

ENV _factsheet_bio_SL.indd NARAVA IN BIOTSKA RAZNOVRSTNOST Kaj to pomeni za vas? Biotska raznovrstnost pomeni raznolikost življenja na našem planetu. Je temelj naše blaginje in gospodarstva. Pri preskrbi s hrano in vodo, pa tudi

Prikaži več

Uživajte in delajte to, kar vas veseli! GARDENA robotske kosilnice gardena.si 1

Uživajte in delajte to, kar vas veseli! GARDENA robotske kosilnice gardena.si 1 Uživajte in delajte to, kar vas veseli! GARDENA robotske kosilnice gardena.si 1 Zakaj je SILENO najboljša izbira? ZANESLJIVE 20 LET ˇ ZE VEC KOT ˇ NE BO MOTILA DELA TIHO VASIH SOSEDOV ˇ 2 3 Pustite, da

Prikaži več

Zlato, Vaša zaščita pred inflacijo! Pred inflacijo ni varna nobena valuta! Z inflacijo se srečujemo na vsakem koraku: pri peku, v trgovini ali na kino

Zlato, Vaša zaščita pred inflacijo! Pred inflacijo ni varna nobena valuta! Z inflacijo se srečujemo na vsakem koraku: pri peku, v trgovini ali na kino Zlato, Vaša zaščita pred inflacijo! Pred inflacijo ni varna nobena valuta! Z inflacijo se srečujemo na vsakem koraku: pri peku, v trgovini ali na kino blagajni. Cene blaga in storitev se stalno višajo.

Prikaži več

Ponudba rokovnikov Univerze v Ljubljani

Ponudba rokovnikov Univerze v Ljubljani Izzivi pri namakanju jagod prof. dr. Marina PINTAR Univerza v Ljubljani, Biotehniška Fakulteta, Ljubljana, Slovenija marina.pintar@bf.uni-lj.si 17. posvet o jagodi Ljubljana, 28. nov. 2018 ??? Cca 20 m2

Prikaži več

POVEZOVANJE REJCEV DROBNICE NA OBMOČJU LAS POVEZOVANJE REJCEV DROBNICE NA OBMOČJU LAS Meso drobnice priložnost in izziv 1

POVEZOVANJE REJCEV DROBNICE NA OBMOČJU LAS POVEZOVANJE REJCEV DROBNICE NA OBMOČJU LAS Meso drobnice priložnost in izziv 1 POVEZOVANJE REJCEV DROBNICE NA OBMOČJU LAS POVEZOVANJE REJCEV DROBNICE NA OBMOČJU LAS 1 Dokument Povezovanje rejcev drobnice na območju LAS je nastal v okviru LEADER projekta Ugotovitev stanja rejcev drobnice

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 USPOSABLJANJA ZA POTREBE IZVAJANJA UKREPA EKOLOŠKO KMETOVANJE IZ PROGRAMA RAZVOJA PODEŽELJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OBDOBJE 2014 2020, ZA LETO 2018 Ekološko semenarjenje Ana Ogorelec, Martina Gomzi, Miša

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 USPOSABLJANJA ZA POTREBE IZVAJANJA UKREPA EKOLOŠKO KMETOVANJE IZ PROGRAMA RAZVOJA PODEŽELJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OBDOBJE 2014 2020, ZA LETO 2016 Vsebina nadaljevalnega usposabljanja 1. Izpolnjevanje

Prikaži več

ISSN Glasilo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije številka 120 / 2014

ISSN Glasilo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije številka 120 / 2014 ISSN 1581-9027 Glasilo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije številka 120 / 2014 iz vsebine»»cvetko Zupančič predsednik KGZS Pogovor Zbornica je dober servis kmetijam aktualno Pripravljeni na oddajo zbirne

Prikaži več

Microsoft Word - bilten doc

Microsoft Word - bilten doc Dekadni bilten stanja vodne bilance kmetijskih tal v Sloveniji 11. do 20. avgusta 2011 OBVESTILO Spet je nastopila vročina. Vremenske razmere so idealne za dozorevanje zgodnjih sort hrušk in jablan, ki

Prikaži več

Microsoft Word - REVIZIJE_2019_metodolosko_pojasnilo.doc

Microsoft Word - REVIZIJE_2019_metodolosko_pojasnilo.doc REVIDIRANJE STATISTIČNIH PODATKOV METODOLOŠKA POJASNILA REVIDIRANJE STATISTIČNIH PODATKOV LJUBLJANA, januar 2019 VSEBINA NAMEN REVIDIRANJA STATISTIČNIH PODATKOV... 3 DEFINICIJE IN POJASNILA... 3 STATISTIČNA

Prikaži več

training farmers for sustainable succession processes Študije primerov Mariaoliva Lombardi

training farmers for sustainable succession processes Študije primerov Mariaoliva Lombardi training farmers for sustainable succession processes Študije primerov Mariaoliva Lombardi 1. Uvod Kmetija je bila majhna do srednje velika za pridelavo bivoljega mleka, upravljal jo je oče. Mariaoliva

Prikaži več

Uradni list RS - 113/2009, Uredbeni del

Uradni list RS - 113/2009, Uredbeni del Digitally signed by Spela Munih Stanic DN: c=si, o=state-institutions, ou=web-certificates, ou=government, serialnumber=1235444814013, cn=spela Munih Stanic Reason: Direktorica Uradnega lista Republike

Prikaži več

Številka:

Številka: apple REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO Dunajska cesta 22, 1000 Ljubljana T: 01 478 90 00 F: 01 478 90 21 E: gp.mkgp@gov.si www.mkgp.gov.si Številka: 007-16/2016 Ljubljana,

Prikaži več