Microsoft Word - meritve-portal1.doc

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Microsoft Word - meritve-portal1.doc"

Transkripcija

1 MERITVE ONESNAŽENOSTI ZRAKA V KOPRU IN IZOLI OD JULIJA DO SEPTEMBRA 2002 Povzetek Avtomatska mobilna ekološka-meteorološka postaja je bila postavljena v Izoli in Kopru, na treh razlinih tipih lokacij od julija do septembra, z namenom, da bi ugotovili stopnjo onesnaženosti zraka z razlinimi polutanti, zlasti z ozonom, na obalnem podroju. Mobilna postaja ima enake merilne instrumente kot druge postaje sistema ANAS (analitino nadzorni alarmni sistem). Bila je obnovljena leta 2001 z novo opremo. Te poletne meritve so bile prve z novo mobilno postajo, zato je prišlo do nekaterih zaetnih težav pri merilnikih, tako da je bil obasno tudi veji izpad podatkov. Predhodniki ozona, kot so ogljikovodiki in dušikovi oksidi, ki sodelujejo ob prisotnosti sonnega sevanja pri nastajanju ozona s fotokeminimi reakcijami, sestavljajo skupaj z ozonom fotokemini smog. Ta je zato posebno aktualen v topli polovici leta ob sonnem in mirnem vremenu v velikih mestih, kjer je veliko industrije in prometa, saj je zlasti promet velik vir emisije predhodnikov ozona. Ob obali je sonno obsevanje zaradi geografskih danosti in klimatskih pogojev intenzivnejše kot v notranjosti Slovenije, zato je lahko to obmoje ob soasnih emisijah predhodnikov ozona zelo izpostavljeno fotokeminemu smogu. Kakšen je k temu prispevek zaradi transporta škodljivih snovi iz velikih mest severne Italije, zaenkrat še ni ugotovljeno. Mobilna postaja je bila v juliju postavljena na obmoju Splošne bolnišnice v Izoli. Lokacija je zunaj gostejšega naselja in prometa in tako ni izpostavljena vejim direktnim vplivom lokalnih emisij. V avgustu so mobilno postajo preselili na prostor Vina Koper, ki je obdan z bolj ali manj prometnimi cestami, tako da je gotovo treba raunati na emisije iz prometa. V septembru je stala mobilna postaja ob parkirišu na podroju koprske tržnice. Severno od lokacije se širi gosto naseljen stanovanjski del mesta Koper, ostala okolica pa ni gosto naseljena. V bližini je parkiriše in dokaj prometna cesta. Na merilnem mestu pri Splošni bolnišnici v Izoli so bile v juliju izmerjene zelo visoke koncentracije ozona, ki so presegale vse dovoljene meje. Bile so najvišje med vsemi kraji v Sloveniji razen Krvavca, kjer je bilo malo višje le meseno povpreje. Onesnaženost zraka z drugimi polutanti je bila pod dovoljenimi mejami. Opazen je urbani vpliv pri dnevnem hodu koncentracij vseh polutantov, ki kaže na precej višje koncentracije podnevi kot ponoi. Dnevni hod je zaradi lokacije, ki ni tipino urbana, najmanj izražen na merilnem mestu v Izoli. Opozoriti moramo, da gre za enkratne kratkotrajne meritve, katerih rezultate ne moremo posploševati za daljše obdobje, na rezultate meritev pa so vplivali tudi meteorološki parametri, predvsem vpliv padavin in vetra. Namre, monejši in pogostejši veter pomeni vejo disperzijo polutantov, padavine pa ugodno vplivajo na kakovost zraka, saj ga "umijejo".

2 IZOLA-BOLNICA, julij 2002 V neposredni bližini ni prometnih cest niti drugih vejih virov onesnaževanja zraka. Žveplov dioksid Koncentracije žveplovega dioksida so bile nizke. Najvišja urna kot tudi dnevna vrednost sta bili ve kot desetkrat nižji od dopustne urne in mejne dnevne vrednosti. Dnevni hod ni izrazit. Dušikovi oksidi Najvišje urne vrednosti so dosegle tretjino dopustne vrednosti. Dnevni hod je bolj izražen, opazen je zlasti jutranji maksimum. Ogljikov monoksid Dosežene vrednosti so bile desetkrat nižje od predpisanih. Inhalabilni delci Najvišja povprena dnevna koncentracija je dosegla 70 % mejne vrednosti.

3 Ozon Ozon je bil edini polutant, ki je presegal vse dovoljene meje-dnevno, 8-urno in urno. Celo povprena dnevna koncentracija je bila vsak dan višja od mejne vrednosti. Lahkohlapni ogljikovodiki Od lahkohlapnih ogljikovodikov, ki so zdravju zelo škodljivi, so meritve vkljuevale benzen, toluen in meta, para ksilen. Ker je njihov glavni vir promet, lokacija mobilne postaje pa ni bila blizu prometnih poti, je bilo tudi onesnaženje zraka s temi polutanti pod dovoljeno mejo. Meteorološki parametri Glavna znailnost, ki ugodno vpliva na kakovost zraka, je bila nadpovprena pogostost monejšega vetra v mesecu juliju. Monejši veter namre pomeni vejo disperzijo polutantov v zraku, ki so lokalnega izvora. Ker so podatki o padavinah z mobilne postaje nezanesljivi, so bili vzeti podatki z bližnje padavinske postaje v Strunjanu. V juliju je bilo 8 dni s padavinami, veinoma so bile to kratkotrajne plohe ali nevihte z malo dežja. Padavine v glavnem ugodno vplivajo na kakovost zraka, saj umijejo ozraje.

4 VINAKOPER, avgust 2002 Postaja je bila na prostoru, obkroženem s cestami, tako da na koncentracije polutantov gotovo vplivajo emisije iz prometa. Žveplov dioksid Najvišja urna kot tudi dnevna vrednost sta bili ve kot desetkrat nižji od dopustne urne mejne dnevne vrednosti. Dnevni hod ima izražen opoldanski maksimum. Dušikovi oksidi Izmerjene koncentracije so bile nizke, dosegle so tretjino dopustne urne vrednosti. Mesena povprena koncentracija N0 x že doseže letno mejno vrednost, veliko dnevnih jo tudi presega. Pri dnevnem hodu dušikovih oksidov opazimo, da so koncentracije podnevi opazno višje kot ponoi. Ogljikov monoksid Predpisana dopustna vrednost ni bila dosežena.

5 Inhalabilni delci Najvišja povprena dnevna koncentracija je dosegla 90% mejne vrednosti. Ozon Ozon je presegal dnevno in 8-urno dovoljeno mejo, urne pa ne ve. Popoldanski maksimum pri dnevnem hodu je izražen, kar je tipino za urbane predele. Lahkohlapni ogljikovodiki Od lahkohlapnih ogljikovodikov, ki so zdravju zelo škodljivi, so meritve vkljuevale benzen, toluen in meta, para ksilen. Kljub temu, da je njihov glavni vir promet, lokacija mobilne postaje pa je bila blizu prometnih poti, je bilo onesnaženje zraka s temi polutanti pod dovoljeno mejo. Iz dnevnega hoda je viden zlasti jutranji, manj pa veerni maksimum. Meteorološki parametri Veter, ki ugodno vpliva na kakovost zraka, je bil v glavnem šibkejši kot julija v Izoli. Podatki o padavinah so bili vzeti iz bližnje padavinske postaje v Dekanih. V avgustu je bilo kar 13 dni s padavinami. Padavine v glavnem ugodno vplivajo na kakovost zraka, saj oistijo ozraje.

6 KOPER-TRŽNICA, september 2002 Postaja je bila postavljena ob robu parkirnega prostora pri tržnici. Prostor bi lahko uvrstili med mestne tipe lokacij z vplivom prometa. Glavna vira emisije škodljivih snovi v poletnem asu sta industrija in promet. Koncentracije polutantov, ki izvirajo predvsem iz prometa, so bile precej višje kot na merilnem mestu Vinakoper, vendar razen N0 x še pod dovoljenimi mejami. Pri vseh sta v dnevnem hodu mono izražena jutranji in veerni maksimum. Vremenske razmere niso bile bistveno drugane kot v avgustu. Manj ozona je posledica še šibkejšega sonnega sevanja kot v avgustu, saj se pot sonca še naprej niža. 22.september je bil evropski dan brez avtomobila. Koncentracije vseh polutantov so bile res nižje kot druge dni, vendar je na to vplivalo tudi spremenljivo vreme s plohami in malo sonca. Žveplov dioksid Najvišja urna kot tudi dnevna vrednost so bile zelo nizke.

7 Dušikovi oksidi Izmerjene koncentracije NO 2 so bile višje kot na obeh prejšnjih lokacijah, dosegle so polovico dopustne urne vrednosti. Mesena povprena koncentracija N0 x presega letno mejno vrednost za 70%. Nad to mejo so bile vse povprene dnevne vrednosti. Ogljikov monoksid Predpisana dopustna vrednost ni bila dosežena, vendar so bile izmerjene vrednosti višje kot na obeh prejšnjih merilnih mestih. Inhalabilni delci Onesnaženje zraka je bilo pod dovoljeno mejo. Najvišja povprena dnevna koncentracija je znašala 90% mejne vrednosti. Ozon Ozon je presegal dnevno in 8-urno dovoljeno mejo, urne pa skoraj ne ve. Koncentracije so bile za okrog 15% nižje kot na merilnem mestu v Izoli. Lahkohlapni ogljikovodiki Od lahkohlapnih ogljikovodikov, ki so zdravju zelo škodljivi, so meritve vkljuevale benzen, toluen in meta, para ksilen. Onesnaženje zraka s temi polutanti je bilo veje kot na prejšnjih dveh lokacijah, vendar pod dovoljeno mejo. Meteorološki parametri V septembru je prišlo do vejega izpada meteoroloških podatkov. Veter, ki ugodno vpliva na kakovost zraka, je bil po oceni v glavnem podobne jakosti kot avgusta. Podatki o padavinah so bili vzeti iz bližnje padavinske postaje v Dekanih. V septembru je bilo kar 10 dni s padavinami. Padavine v glavnem ugodno vplivajo na kakovost zraka, saj oistijo ozraje.

8 ZANIMIVOSTI-OZON Lastnosti Ozon je zelo reaktiven plin. V naravi ga je najve v plasti med 19 in 23 km nad zemeljskim površjem. Ta ozon nas šiti pred nevarnim ultravijolinim sevanjem, ki prihaja s sonca. Spomladi in poleti je precej ozona tudi pri tleh. Prevelika koncentracija ozona pri tleh je škodljiva za ljudi, živali in rastline. Intenzivno kratkovalovno sevanje je škodljivo življenju na zemlji Povzroa lahko okvaro dedne zasnove živih organizmov, pri raziskavah kulturnih rastlin so ugotovili, da se zniža intenzivnost fotosinteze in zmanjša prirastek, pri ljudeh lahko nastopijo poškodbe oi in kože. Poveuje se nevarnost sonnih opeklin in z njimi poveanega tveganja nastanka kožnega raka. Kako nastane poletni ozon v prizemni plasti zraka? Ozon nastaja ob toplih sonnih dnevih pri fotokemijskih reakcijah dušikovih oksidov in ogljikovodikov iz naravnih in antropogenih virov. Veina teh snovi nastaja zaradi lovekovih dejavnosti in sicer pri gorenju fosilnih goriv ter pri industrijskih procesih, pri katerih kot odpadni plin izhajajo ogljikovodiki. Najvišje koncentraciji ozona so namerili v bližini vejih mest. Koncentracije ozona imajo izrazit letni hod. Najvišje so v asu od aprila do septembra, najnižje pa pozimi. V naseljih so v povpreju dvakrat nižje od koncentracij, ki jih merimo izven naselij v višje ležeih krajih. V poletnih mesecih narastejo visoke koncentracije tudi v mestih. Poleti so najvišje kratkotrajne (urne) koncentracije v naseljih in na deželi primerljive in znašajo od 200 do 230µg/m 3. Koncentracije ozona v poletnih mesecih pogosto presežejo mejno vrednost (urna 150µg/m 3, 8-urna 100µg/m 3 ) na deželi in v mestih, kritine vrednosti (dvojna mejna vrednost) pa niso bile nikoli dosežene. Za zašito vegetacije je predpisana dnevna mejna vrednost 65µg/m 3, za celotno vegetacijsko obdobje pa 60µg/m 3. Vpliv ozona na zdravje ljudi in na rastline Ozon prodre zelo globoko v pljua ter draži sluznico in pljuno tkivo, tako da ovira dihanje. Pri višjih koncentracijah pride do bolein pri globljem dihanju in do draženja na kašelj. Do 10% prebivalcev je obutljivejših na ozon. Uinek je odvisen od koncentracije ozona, trajanja izpostavljenosti visokim koncentracijam in od stopnje telesne obremenjenosti. Pri ljudeh, obutljivih na ozon, lahko nastanejo resne težave z dihanjem, e so ve kot eno uro izpostavljeni koncentracijam, ki so višje od 200µg/m 3. Svetovna zdravstvena organizacija priporoa kot neškodljive koncentracije ozona, e 1-urne vrednosti ne presegajo 150µg/m 3 in e 8-urno povpreje ne presega 110µg/m 3. Prebivalce pa je potrebno obvestiti v primeru, ko je presežena 3 urna koncentracija ozona 200µg/m 3. Tudi za rastline je ozon škodljiv, ker poškoduje celine stene iglic in listov ter njihovo zašitno plast (kutikulo). Nekatere rastline, npr. iglavci in tobak, so zelo obutljive na visoke koncentracije ozona, zato je za zašito rastlin predpisana strožja mejna vrednost kot za zašito ljudi. Vir: 1. Meritve onesnaženosti zraka v Izoli in Kopru od julija do septembra 2002, RS, Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, ARSO, Ljubljana, 2002.

9 2.

10

Microsoft Word - Ozon_clanek_2012.doc

Microsoft Word - Ozon_clanek_2012.doc OZON NAŠ ZAŠČITNIK IN SOVRAŽNIK Kaj je ozon Ozon (O 3 ) je plin, katerega molekula je sestavljena iz treh atomov kisika. Pri standardnih pogojih (temperatura 0 C, tlak 1013 hpa) je bledo modre barve. Ozon

Prikaži več

Microsoft Word - PR18-HoceZrak-letno2018.docx

Microsoft Word - PR18-HoceZrak-letno2018.docx DAT: DANTE/NL/COZ/MB/212A/PR18-HoceZrak-letno2018.docx POROČILO O MERITVAH DELCEV PM10 V OBČINI HOČE-SLIVNICA V LETU 2018 Maribor, marec 2019 Naslov: Izvajalec: Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje

Prikaži več

60-77.qxd

60-77.qxd Tehnolo{ki napredek v naj{ir{em pomenu je pogosto povezan z razli~nimi oblikami nevarnosti in tveganj tako nami{ljenih kot dejanskih. Industrijska, komercialna in doma~a uporaba izdelkov, ki povzro~ajo

Prikaži več

1

1 1 KAZALO Kazalo 2 Ogled Toplarne Moste 3 Zgodovina 3 Splošno 4 O tovarni 5 Okolje 6 2 Ogled Toplarne Moste V ponedeljek ob 9.20 uri smo se dijaki in profesorji zbrali pred šolo ter se nato odpeljali do

Prikaži več

(Microsoft Word - Kisovec meritve PM10 in te\236kih kovin-februar 13.doc)

(Microsoft Word - Kisovec meritve PM10 in te\236kih kovin-februar 13.doc) REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO IN OKOLJE AGENCIJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OKOLJE KISOVEC-MERITVE DELCEV PM 10 IN TEŽKIH KOVIN Kisovecmeritve delcev PM 10 in težkih kovin AGENCIJA REPUBLIKE

Prikaži več

MB_Studenci

MB_Studenci RAZISKOVALNI PROJEKT TRAJNE MERITVE ELEKTROMAGNETNIH SEVANJ V SLOVENSKIH OBČINAH Mestna občina Maribor (Mestna četrt Studenci) 13.12. - 15.12. 2009 MERILNA KAMPANJA OBČINA MARIBOR (MČ STUDENCI) stran 2

Prikaži več

Microsoft Word - zelo-milo-vreme_dec-jan2014.doc

Microsoft Word - zelo-milo-vreme_dec-jan2014.doc ARSO Državna meteorološka služba Ljubljana,. 1. 1 Zelo milo vreme od. decembra 13 do 3. januarja 1 Splošna vremenska slika Od konca decembra do sredine januarja je nad našimi kraji prevladoval južni do

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 PRIROČNIK O VARČNI PORABI GORIVA IN EMISIJAH CO 2 ZA VOZILA HONDA Nasveti voznikom Pravilna uporaba vozila, redno vzdrževanje in način vožnje (izogibanje agresivni vožnji, vožnja pri nižjih hitrostih,

Prikaži več

Mesečno poročilo TEŠ

Mesečno poročilo TEŠ Št. poročila: EKO 466 REZULTATI MERITEV MONITORINGA KAKOVOSTI ZUNANJEGA ZRAKA TE ŠOŠTANJ STROKOVNO POROČILO Ljubljana, avgust 29 Št. poročila: EKO 466 REZULTATI MERITEV MONITORINGA KAKOVOSTI ZUNANJEGA

Prikaži več

Microsoft Word - koncna oblika diplome_poprava.doc

Microsoft Word - koncna oblika diplome_poprava.doc UNIVERZA V NOVI GORICI FAKULTETA ZA ZNANOSTI O OKOLJU Urška KUGONI VPLIV VREMENSKIH RAZMER NA POVIŠANE KONCENTRACIJE PRIZEMNEGA OZONA V NOVI GORICI DIPLOMSKO DELO Mentor: doc. dr. Klemen BERGANT Nova Gorica,

Prikaži več

Mesečno poročilo TEŠ

Mesečno poročilo TEŠ Št. poročila: EKO 392 REZULTATI MERITEV MONITORINGA KAKOVOSTI ZUNANJEGA ZRAKA TE ŠOŠTANJ STROKOVNO POROČILO Ljubljana, marec 29 Št. poročila: EKO 392 REZULTATI MERITEV MONITORINGA KAKOVOSTI ZUNANJEGA

Prikaži več

Ministrstvo za okolje in prostor, ARSO Priročnik - PRILOGA 2 Stran 1 od 7 Seznam modelov novih osebnih avtomobilov s podatki o varčnosti porabe goriva

Ministrstvo za okolje in prostor, ARSO Priročnik - PRILOGA 2 Stran 1 od 7 Seznam modelov novih osebnih avtomobilov s podatki o varčnosti porabe goriva Ministrstvo za okolje in prostor, ARSO Priročnik - PRILOGA 2 Stran 1 od 7 Seznam modelov novih osebnih avtomobilov s podatki o varčnosti porabe goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka,

Prikaži več

Microsoft Word - agrobilten_ doc

Microsoft Word - agrobilten_ doc Dekadni bilten vodnobilančnega stanja v Sloveniji 1. april 3. april 9 OBVESTILO Ob prehodu v drugo polovico aprila so se tla že zelo izsušila. A visoke temperature zraka so popustile in po večini Slovenije

Prikaži več

Mesečno poročilo TEŠ

Mesečno poročilo TEŠ Št. poročila: EKO 3937 REZULTATI MERITEV MONITORINGA KAKOVOSTI ZUNANJEGA ZRAKA TE ŠOŠTANJ STROKOVNO POROČILO Ljubljana, april 29 Št. poročila: EKO 3937 REZULTATI MERITEV MONITORINGA KAKOVOSTI ZUNANJEGA

Prikaži več

Mesečno poročilo TEŠ

Mesečno poročilo TEŠ Št. poročila: EKO 4244 REZULTATI MERITEV MONITORINGA KAKOVOSTI ZUNANJEGA ZRAKA TE ŠOŠTANJ STROKOVNO POROČILO Ljubljana, januar 2 Št. poročila: EKO 4244 REZULTATI MERITEV MONITORINGA KAKOVOSTI ZUNANJEGA

Prikaži več

Microsoft Word - PR17-PtujZrak-letno_vmesno.docx

Microsoft Word - PR17-PtujZrak-letno_vmesno.docx DAT: DANTE/NL/COZ/MB/212A/PR17-PtujZrak-letno_vmesno.docx POROČILO O MERITVAH DELCEV PM10 TER BENZO(A)PIRENA V DELCIH PM10 V OBČINI PTUJ V LETU 2017 Maribor, februar 2018 Naslov: Poročilo o meritvah delcev

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Toplotni pasovi in podnebni tipi Toplotni pasovi: so območja, ki se v obliki pasov raztezajo okrog zemeljske oble. Ločimo: Tropski pas Subtropski pas Zmerno topli pas Subpolarni pas Polarni pas Znotraj

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 PRIROČNIK O VARČNI PORABI GORIVA IN EMISIJAH CO 2 ZA VOZILA MITSUBSIHI Nasveti voznikom Pravilna uporaba vozila, redno vzdrževanje in način vožnje (izogibanje agresivni vožnji, vožnja pri nižjih hitrostih,

Prikaži več

Microsoft Word - PR18-PtujZrak-letno2018.docx

Microsoft Word - PR18-PtujZrak-letno2018.docx DAT: DANTE/NL/COZ/MB/212A/PR18-PtujZrak-letno2018.docx POROČILO O MERITVAH DELCEV PM10 TER BENZO(A)PIRENA V DELCIH PM10 V MESTNI OBČINI PTUJ V LETU 2018 Maribor, marec 2019 Naslov: Poročilo o meritvah

Prikaži več

Poročilo

Poročilo Močan veter od 16. do 19. januarja 17 Splošna vremenska slika Že v petek, 13. januarja, je hladen in vlažen polarni zrak iznad severnega Atlantika preplavil zahodno Evropo, hladna fronta pa je popoldne

Prikaži več

Microsoft Word - veter&nalivi_11maj2014.doc

Microsoft Word - veter&nalivi_11maj2014.doc ARSO Državna meteorološka služba Ljubljana, 3. 6. 1 Močan veter in nalivi med prehodom hladne fronte 11. maja 1 Splošna vremenska slika Dne 11. maja se je nad severozahodnim in deloma osrednjim, severnim

Prikaži več

Mesečno poročilo TEŠ

Mesečno poročilo TEŠ Št. poročila: EKO 3928 REZULTATI MERITEV MONITORINGA KAKOVOSTI ZUNANJEGA ZRAKA IN OBRATOVALNEGA MONITORINGA EMISIJ SNOVI V ZRAK TE TRBOVLJE MAREC 29 STROKOVNO POROČILO Ljubljana, april 29 Št. poročila:

Prikaži več

Microsoft Word - padavine med1506in i.doc

Microsoft Word - padavine med1506in i.doc Ljubljana, 10. oktober 2014 Padavine med 15. junijem in 15. septembrom 2014 Poletje 2014 je izstopalo po nadpovprečni višini padavin, še posebej po 15. juniju; pogoste in občasno tudi zelo obilne padavine

Prikaži več

SEAT Tarraco.

SEAT Tarraco. SEAT Tarraco. Tehnični podatki. Motor 1.5 EcoTSI 150 KM (110 kw) MQ-6 Start/Stop Valji/ventili (skupaj) 4/16 4/16 Gibna prostornina (cm 3 ) 1.498 1.984 Premer in hod bata (mm) 74,5/85,9 82,5/92,8 Kompresijsko

Prikaži več

Microsoft Word - Spremljanje u.inkov troposferskega ozona s plaze.o deteljo.

Microsoft Word - Spremljanje u.inkov troposferskega ozona s plaze.o deteljo. UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA AGRONOMIJO Petra LESAR SPREMLJANJE UČINKOV TROPOSFERSKEGA OZONA S PLAZEČO DETELJO Trifolium repens 'Regal' DIPLOMSKO DELO Univerzitetni študij Ljubljana,

Prikaži več

Microsoft Word - DIPLOMSKO DELO - MATEJA MAGAJNA - e-oblika.doc

Microsoft Word - DIPLOMSKO DELO - MATEJA MAGAJNA - e-oblika.doc UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA AGRONOMIJO Mateja MAGAJNA BIOINDIKACIJA TROPOSFERSKEGA OZONA S PLAZEČO DETELJO (Trifolium repens L.) SORTE Regal KLONOV NC-S IN NC-R V LJUBLJANI V

Prikaži več

Priročnik o varčnosti porabe goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka osebnih vozil smart

Priročnik o varčnosti porabe goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka osebnih vozil smart Priročnik o varčnosti porabe goriva, emisijah CO 2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka osebnih vozil smart. Izdaja: oktober 2018 www.smart.com smart znamka Daimlerja Poraba goriva, emisije CO 2 in

Prikaži več

Microsoft Word - podnebne razmere slovenije71_00_internet.doc

Microsoft Word - podnebne razmere slovenije71_00_internet.doc PODNEBNE RAZMERE V SLOVENIJI (OBDOBJE -2) 2 1 21 3 2 1 - -1 Ljubljana, november 26 1 PODNEBJE SLOVENIJE Podnebje v Sloveniji določajo številni dejavniki, najpomembnejši so njena geografska lega, razgiban

Prikaži več

Microsoft Word - OBILNE_PADAVINE_20-22_avgust.doc

Microsoft Word - OBILNE_PADAVINE_20-22_avgust.doc REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR Vojkova 1b, 1001 Ljubljana p.p. 2608 tel.: 01 478 40 00 faks.: 01 478 40 52 OBILNE PADAVINE MED 20. IN 22. AVGUSTOM 2005 Ob Sredozemskem ciklonu običajno

Prikaži več

Model IEUBK za napoved vsebnosti svinca v krvi otrok in njegova uporaba na primeru Zgornje Mežiške doline

Model IEUBK za napoved vsebnosti svinca v krvi otrok in njegova uporaba na primeru Zgornje Mežiške doline MODEL IEUBK ZA NAPOVED VSEBNOSTI SVINCA V KRVI OTROK IN NJEGOVA UPORABA NA PRIMERU ZGORNJE MEŢIŠKE DOLINE ZZV Ravne na Koroškem mag. Matej Ivartnik Portorož 25.11.2011 IEUBK model Računalniško orodje,

Prikaži več

Večna pot 2, SI-1000 Ljubljana VABILO Otrokov svet je svež, nov in lep, poln vznemirjenj, čudenja in presenečenj in prav tak je slovenski gozd! Gozdar

Večna pot 2, SI-1000 Ljubljana VABILO Otrokov svet je svež, nov in lep, poln vznemirjenj, čudenja in presenečenj in prav tak je slovenski gozd! Gozdar VABILO Otrokov svet je svež, nov in lep, poln vznemirjenj, čudenja in presenečenj in prav tak je slovenski gozd! je v zadnjih letih pridobil številne izkušnje in znanja za podporo privlačnejšemu vzgojnoizobraževalnemu

Prikaži več

SEAT Ateca.

SEAT Ateca. SEAT Ateca. Tehnični podatki. Motor 1.0 EcoTSI 115 KM (85 kw) MQ-6 Start/Stop 1.5 EcoTSI 150 KM (110 kw) ACT MQ-6 Start/Stop ACT DSG-7 Start/Stop Valji/ventili (skupaj) 3/12 4/16 4/16 Gibna prostornina

Prikaži več

Št. poročila: EKO 1923 REZULTATI MERITEV IMISIJSKEGA OBRATOVALNEGA MONITORINGA TE-TO LJUBLJANA FEBRUAR 2005 STROKOVNO POROČILO Ljubljana, 2005 Dokumen

Št. poročila: EKO 1923 REZULTATI MERITEV IMISIJSKEGA OBRATOVALNEGA MONITORINGA TE-TO LJUBLJANA FEBRUAR 2005 STROKOVNO POROČILO Ljubljana, 2005 Dokumen Št. poročila: EKO 1923 REZULTATI MERITEV IMISIJSKEGA OBRATOVALNEGA MONITORINGA TE-TO LJUBLJANA FEBRUAR 25 STROKOVNO POROČILO Ljubljana, 25 Št. poročila: EKO 1923 REZULTATI MERITEV IMISIJSKEGA OBRATOVALNEGA

Prikaži več

Training

Training Svetovalna pisarna Drago Dretnik 2016 Namen Svetovalne pisarne je nuditi strokovno pomoč planinskim društvom na naslednjih področjih: sistemi za ravnanje z odpadno vodo vodooskrbni sistemi energetski sistemi

Prikaži več

PRILOGA II Obrazec II-A Vloga za pridobitev statusa kvalificiranega proizvajalca elektri ne energije iz obnovljivih virov energije 1.0 Splošni podatki

PRILOGA II Obrazec II-A Vloga za pridobitev statusa kvalificiranega proizvajalca elektri ne energije iz obnovljivih virov energije 1.0 Splošni podatki PRILOGA II Obrazec II-A Vloga za pridobitev statusa kvalificiranega proizvajalca elektri ne energije iz obnovljivih virov energije 1.0 Splošni podatki o prosilcu 1.1 Identifikacijska številka v registru

Prikaži več

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Neuradno prečiščeno besedilo Uredbe o emisiji

Prikaži več

Št. poročila: EKO 2110 REZULTATI MERITEV IMISIJSKEGA OBRATOVALNEGA MONITORINGA TE-TO LJUBLJANA AVGUST 2005 STROKOVNO POROČILO Ljubljana, september 200

Št. poročila: EKO 2110 REZULTATI MERITEV IMISIJSKEGA OBRATOVALNEGA MONITORINGA TE-TO LJUBLJANA AVGUST 2005 STROKOVNO POROČILO Ljubljana, september 200 Št. poročila: EKO 211 REZULTATI MERITEV IMISIJSKEGA OBRATOVALNEGA MONITORINGA TE-TO LJUBLJANA AVGUST 25 STROKOVNO POROČILO Ljubljana, september 25 Št. poročila: EKO 211 REZULTATI MERITEV IMISIJSKEGA OBRATOVALNEGA

Prikaži več

Priročnik o varčnosti porabe goriva, emisijah CO in emisijah onesnaževal 2 zunanjega zraka s podatki za vse modele novih osebnih avtomobilov

Priročnik o varčnosti porabe goriva, emisijah CO in emisijah onesnaževal 2 zunanjega zraka s podatki za vse modele novih osebnih avtomobilov Priročnik o varčnosti porabe goriva, emisijah CO in emisijah onesnaževal 2 zunanjega zraka s podatki za vse modele novih osebnih avtomobilov Seznam novih modelov Suzuki v Sloveniji Nasveti voznikom za

Prikaži več

SEAT Arona.

SEAT Arona. SEAT Arona. Tehnični podatki. Motor 1.0 EcoTSI 95 KM (70 kw) Start/Stop 1.0 EcoTSI 115 KM (85 kw) Start/Stop DSG Valji/ventili (skupaj) 3/12 3/12 4/16 Gibna prostornina (cm 3 ) 999 999 1.498 Premer in

Prikaži več

Št. poročila: EKO 3845 REZULTATI MERITEV OKOLJSKEGA MERILNEGA SISTEMA MESTNE OBČINE LJUBLJANA LETO 2008 STROKOVNO POROČILO Ljubljana, 2009 Dokument pr

Št. poročila: EKO 3845 REZULTATI MERITEV OKOLJSKEGA MERILNEGA SISTEMA MESTNE OBČINE LJUBLJANA LETO 2008 STROKOVNO POROČILO Ljubljana, 2009 Dokument pr Št. poročila: EKO 3845 REZULTATI MERITEV OKOLJSKEGA MERILNEGA SISTEMA MESTNE OBČINE LJUBLJANA LETO 28 STROKOVNO POROČILO Ljubljana, 29 Št. poročila: EKO 3845 REZULTATI MERITEV OKOLJSKEGA MERILNEGA SISTEMA

Prikaži več

Soil remediation

Soil remediation TLA PONOR IN IZVOR POTENCIALNO NEVARNIH SNOVI V OKOLJU prof. dr. Helena Grčman Okoljski dan gospodarstva 1.junij 2017 KAJ SO TLA? DEGRADACIJE TAL Thematic Strategy for Soil Protection (COM(2006) 231)

Prikaži več

REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR AGENCIJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OKOLJE SPREMLJANJE HIDROLOŠKIH RAZMER Pot do hidroloških opozoril

REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR AGENCIJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OKOLJE SPREMLJANJE HIDROLOŠKIH RAZMER Pot do hidroloških opozoril SPREMLJANJE HIDROLOŠKIH RAZMER Pot do hidroloških opozoril ARSO Oddelek za hidrološke prognoze Dravograd, 3. december 2015 Vsebina Kako lahko sami spremljate meteorološke in hidrološke razmere ter kako

Prikaži več

Microsoft Word - bilten doc

Microsoft Word - bilten doc Dekadni bilten stanja vodne bilance kmetijskih tal v Sloveniji 11. do 20. avgusta 2011 OBVESTILO Spet je nastopila vročina. Vremenske razmere so idealne za dozorevanje zgodnjih sort hrušk in jablan, ki

Prikaži več

Zavod sv. Stanislava Škofijska klasična gimnazija VPLIV KISLEGA DEŽJA NA RASTLINE poskus pri predmetu biologija

Zavod sv. Stanislava Škofijska klasična gimnazija VPLIV KISLEGA DEŽJA NA RASTLINE poskus pri predmetu biologija Zavod sv. Stanislava Škofijska klasična gimnazija VPLIV KISLEGA DEŽJA NA RASTLINE poskus pri predmetu biologija KAZALO: 1 UVOD...3 2 MATERIAL...4 POSTOPEK...4 3 SKICA NASTAVITVE POSKUSA...5 4 REZULTATI...6

Prikaži več

VARSTVO PRI DELU 1.Kaj pomeni antropometrično oblikovanje delovnih mest? Antropometrija je merjenje dimenzij človeškega telesa. Pri analizi delovnega

VARSTVO PRI DELU 1.Kaj pomeni antropometrično oblikovanje delovnih mest? Antropometrija je merjenje dimenzij človeškega telesa. Pri analizi delovnega VARSTVO PRI DELU 1.Kaj pomeni antropometrično oblikovanje delovnih mest? Antropometrija je merjenje dimenzij človeškega telesa. Pri analizi delovnega mesta ugotavljamo izmere pri delavcih, ki jih izberemo

Prikaži več

Microsoft Word - neurja_22okt2014.doc

Microsoft Word - neurja_22okt2014.doc ARSO Državna meteorološka služba Ljubljana, 24.. 14 Neurja v noči z 21. na 22. oktober 14 Splošna vremenska slika V dneh med 9. in 21. oktobrom 14 smo v Sloveniji beležili eno najtoplejših obdobij za sredino

Prikaži več

KLIMATSKE ZNAČILNOSTI LETA 1993 Aleška Bernot-lvančič* Leto 1993 je bilo glede na podatke 30-letnega klimatološkega niza nadpovprečno toplo, s

KLIMATSKE ZNAČILNOSTI LETA 1993 Aleška Bernot-lvančič* Leto 1993 je bilo glede na podatke 30-letnega klimatološkega niza nadpovprečno toplo, s KLIMATSKE ZNAČILNOSTI LETA 1993 Aleška Bernot-lvančič* Leto 1993 je bilo glede na podatke 30-letnega klimatološkega niza 1961-90 nadpovprečno toplo, sončno in suho. Po vremenu bi ga lahko razdelili na

Prikaži več

NACIONALNI LABORATORIJ ZA ZDRAVJE, OKOLJE IN HRANO CENTER ZA OKOLJE IN ZDRAVJE DAT: DANTE/NL/COZ/MB/212a/PR18-PTUJzrak-december.doc MESEČNO POROČILO O

NACIONALNI LABORATORIJ ZA ZDRAVJE, OKOLJE IN HRANO CENTER ZA OKOLJE IN ZDRAVJE DAT: DANTE/NL/COZ/MB/212a/PR18-PTUJzrak-december.doc MESEČNO POROČILO O NACIONALNI LABORATORIJ ZA ZDRAVJ, OKOLJ IN HRANO CNTR ZA OKOLJ IN ZDRAVJ DAT: DANTNLCOZMB22aPR8-PTUJzrak-december.doc MSČNO POROČILO O MRITVAH DLCV PM0 NA PTUJU DCMBR 208 Maribor, februar 209 Oddelek za

Prikaži več

Microsoft Word - Osnovni podatki FACOST november 2018.docx

Microsoft Word - Osnovni podatki FACOST november 2018.docx OSNOVNI VHODNI PODATKI ZA PROGRAM OPCOST, NIVO CEN NOVEMBER 2018 Osnove za izračun: Navodila za izdelavo študij upravičenosti cest (DORSCH consult, 1974) Guide to Cost benefit Analysis of Investment Projects,

Prikaži več

N A S L O V I Teksti, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla

N A S L O V I Teksti, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla N A S L O V I Teksti, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla,

Prikaži več

1 ORO , januar 2019 / Izdelal: V. Črtalič, A. Smuk / Odobril: E. Uljančič

1 ORO , januar 2019 / Izdelal: V. Črtalič, A. Smuk / Odobril: E. Uljančič 1 2 Kot vsako podjetje se tudi pri nas ukvarjamo z varovanjem okolja, s čimer se držimo zahtev iz standarda za okolje ISO 14001. Zavedamo se tudi naših okolijskih vidikov s katerimi vplivamo na okolje

Prikaži več

(Microsoft Word - Dr\236avno tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni za SREDNJ\205)

(Microsoft Word - Dr\236avno tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni za SREDNJ\205) Državno tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni za SREDNJO ŠOLO 22.11.2008 možne toke Osvojene toke 1) Medicinski izraz za»prenizek sladkor v krvi«je: a) diabetes insipidus; 1 b) diabetes melius; c) hiperglikemija;

Prikaži več

Naslov

Naslov Kriminaliteta v mestnih občinah v Republiki Sloveniji KATJA EMAN ROK HACIN 1 Uvod Meško (2016) kriminaliteto zločinstvenost ali hudodelstvo opredeli kot skupek ravnanj, ki napadajo ali ogrožajo tako temeljne

Prikaži več

Močan veter od 2. do 4. januarja

Močan veter od 2. do 4. januarja Močan veter od 2. do 4. januarja 2019 1 Splošna vremenska slika Nad severovzhodno Evropo je bilo 2. januarja globoko ciklonsko območje, nad zahodno Evropo pa je vztrajalo obsežno območje visokega zračnega

Prikaži več

PS v luci NUV_Mohorko_GZS_

PS v luci NUV_Mohorko_GZS_ Prednostne snovi v luči Načrta upravljanja voda 2009 do 2015 Dr. Tanja Mohorko, uni. dipl. inž. kem. inž. Ljubljana, 03.07.2012 Pregled predstavitve Evropska zakonodaja za področje prednostnih snovi Metodologija

Prikaži več

Kbwžćkbđwo

Kbwžćkbđwo Številka: 353-04-0001/2018-806 Datum: marec 2019 KAKOVOST ZRAKA V MESTNI OBČINI VELENJE, OBČINI ŠOŠTANJ, OBČINI ŠMARTNO OB PAKI POROČILO O REZULTATIH MERITEV ONESNAŽEVAL V ZRAKU IN OBVEŠČANJU JAVNOSTI

Prikaži več

REZULTATI ANALIZ MIVKE IN SOLATE PO POŽARU V PODJETJU FRAGMAT Na NIJZ smo v petek, 21. junija 2019, prejeli Poročilo o preiskavah mivke, odvzete v Vrt

REZULTATI ANALIZ MIVKE IN SOLATE PO POŽARU V PODJETJU FRAGMAT Na NIJZ smo v petek, 21. junija 2019, prejeli Poročilo o preiskavah mivke, odvzete v Vrt REZULTATI ANALIZ MIVKE IN SOLATE PO POŽARU V PODJETJU FRAGMAT Na NIJZ smo v petek, 21. junija 2019, prejeli Poročilo o preiskavah mivke, odvzete v Vrtcu Martina Krpana v Cerknici ter danes, v sredo 26.

Prikaži več

AQUAoil LOVILCI OLJ IN MAŠČOB SI

AQUAoil LOVILCI OLJ IN MAŠČOB SI OVICI OJ IN MAŠČOB SI Zaščitimo podtalnico ulovimo onesnaževalce ovilce olj uporabljamo pri ločevanju padavinskih voda od lahkih tekočin v obliki goriv in olj (< od 0,95 kg/l), ki predstavljajo nevarnost

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Nizkoogljične tehnologije tudi v industriji Marko KOVAČ Institut Jožef Stefan Center za energetsko učinkovitost Portorož, Slovenija 16. april 2019 Večjega znižanja emisij v industriji ne bo mogoče doseči

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Podnebni in energetski občine Simona Pestotnik Predstavitev za javnost: Koliko nas stane ogrevanje z Zemljino toploto? Kakšne so perspektive za občino Cerkno? Cilji občine in razumevanje aktivnosti na

Prikaži več

Microsoft Word - Meteoroloıka postaja Kobarid3.doc

Microsoft Word - Meteoroloıka postaja Kobarid3.doc Naše okolje, avgust 28 METEOROLOŠKA POSTAJA KOBARID Meteorological station Kobarid Mateja Nadbath V zahodni polovici Slovenije je ena izmed meteoroloških padavinskih postaj v Kobaridu. To je kraj v Srednji

Prikaži več

BC Naklo Strahinj Strahinj POROČILO PRI PREDMETU GEOGRAFIJA OPAZOVANJE VREMENA

BC Naklo Strahinj Strahinj POROČILO PRI PREDMETU GEOGRAFIJA OPAZOVANJE VREMENA BC Naklo Strahinj 99 4292 Strahinj POROČILO PRI PREDMETU GEOGRAFIJA OPAZOVANJE VREMENA Datum meritve Lokacija meritve Merjenje temperatur 19.2.2014 20.2.2014 21.2.2014 22.2.2014 23.2.2014 46.292418 SGŠ

Prikaži več

Peltonova turbina ima srednji premer 120 cm, vrti pa se s 750 vrtljaji na minuto

Peltonova turbina ima srednji premer 120 cm, vrti pa se s 750 vrtljaji na minuto V reki 1 s pretokom 46 m 3 /s je koncentracija onesnažila A 66,5 g/l in onesnažila B 360 g/l. V reko 1 se izliva zelo onesnažena reka 2 s pretokom 2400 l/s in koncentracijo onesnažila A 0,32 mg/l in onesnažila

Prikaži več

Na podlagi 7.a člena Uredbe o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah (Uradni list RS, št. 46/04, 109/04, 84/05, 115/07, 32/08 odl. US, 96/08, 36/

Na podlagi 7.a člena Uredbe o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah (Uradni list RS, št. 46/04, 109/04, 84/05, 115/07, 32/08 odl. US, 96/08, 36/ Na podlagi 7.a člena Uredbe o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah (Uradni list RS, št. 46/04, 109/04, 84/05, 115/07, 32/08 odl. US, 96/08, 36/09, 102/11, 15/14 in 64/16) izdaja Vlada Republike

Prikaži več

Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T

Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T pred požarnim preskokom Q FO za požarni preskok polnorazviti

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, COM(2018) 330 final SPOROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU, SVETU, EVROPSKEMU EKONOMSKO-SOCIALNEMU ODBORU IN OD

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, COM(2018) 330 final SPOROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU, SVETU, EVROPSKEMU EKONOMSKO-SOCIALNEMU ODBORU IN OD EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 17.5.2018 COM(2018) 330 final SPOROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU, SVETU, EVROPSKEMU EKONOMSKO-SOCIALNEMU ODBORU IN ODBORU REGIJ Evropa, ki varuje: čist zrak za vse SL SL

Prikaži več

VARSTVO PRI DELU,EKOLOGIJA (LOGISTIČNI TEHNIK) 1.Kaj pomeni,antropometično oblikovanje mest? ANTROPOMETRIJA je merjenje dimenzij človeškega teleza.pri

VARSTVO PRI DELU,EKOLOGIJA (LOGISTIČNI TEHNIK) 1.Kaj pomeni,antropometično oblikovanje mest? ANTROPOMETRIJA je merjenje dimenzij človeškega teleza.pri VARSTVO PRI DELU,EKOLOGIJA (LOGISTIČNI TEHNIK) 1.Kaj pomeni,antropometično oblikovanje mest? ANTROPOMETRIJA je merjenje dimenzij človeškega teleza.pri analizi delovnega mesta ugotavljamo izmere pri delavcih,ki

Prikaži več

1

1 Stran 1 od 5 1. IDENTIFIKACIJA SNOVI ALI PRIPRAVKA IN PODATKI O DOBAVITELJU Identifikacija snovi ali pripravka: Uporaba snovi ali pripravka: Dodatek za injekcijsko maso. INJEKTIN F3 Proizvajalec: TKK Proizvodnja

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Čezmejno sodelovanje Mestne občine Nova Gorica na področju trajnostne mobilnosti Vanda Mezgec, Aleksandra Torbica Mestna občina Nova Gorica Ljubljana, 2.6.2016 NOVA GORICA GORICA GORICA Kolesarska steza

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M07250122* JESENSKI ROK GEOGRAFIJA Izpitna pola 2 Petek, 31. avgust 2007 / 80 minut Dovoljeno dodatno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese s seboj

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Državni izpitni center *M1180314* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Izpitna pola Modul gradbeništvo NAVODILA ZA OCENJEVANJE Četrtek, 14. junij 01 SPLOŠNA MATURA RIC 01 M11-803-1-4 IZPITNA POLA Modul gradbeništvo

Prikaži več

Natasa_Vrcon_diploma_2006

Natasa_Vrcon_diploma_2006 Univerza v Ljubljani Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Jamova 2 1000 Ljubljana, Slovenija telefon (01) 47 68 500 faks (01) 42 50 681 fgg@fgg.uni-lj.si Visokošolski program Gradbeništvo, Prometnotehnična

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 1»Projekcije prometnega dela«uporaba projekcij prometnega dela v analizi scenarijev za Dolgoročno strategijo za nizke emisije Matjaž Česen, IJS-CEU Reaktorski center Podgorica, Ljubljana, 21.11.2018 2

Prikaži več

Neuradno prečiščeno besedilo Odloka o avtotaksi prevozih, ki obsega: - Odlok o avtotaksi prevozih (Uradni list RS, št. 33/08 z dne ), - Odlo

Neuradno prečiščeno besedilo Odloka o avtotaksi prevozih, ki obsega: - Odlok o avtotaksi prevozih (Uradni list RS, št. 33/08 z dne ), - Odlo Neuradno prečiščeno besedilo Odloka o avtotaksi prevozih, ki obsega: - Odlok o avtotaksi prevozih (Uradni list RS, št. 33/08 z dne 4. 4. 2008), - Odlok o spremembi in dopolnitvi Odloka o avtotaksi prevozih

Prikaži več

UNIVERZA V LJUBLJANI

UNIVERZA V LJUBLJANI UNIVERZA V LJUBLJANI BIOTEHNIŠKA FAKULTETA ODDELEK ZA AGRONOMIJO Katja JANŠA SPREMLJANJE UČINKOV TROPOSFERSKEGA OZONA S PLAZEČO DETELJO (Trifolium repens 'Regal') KLONOV NC-S IN NC-R NA KRVAVCU V LETU

Prikaži več

Microsoft Word - Fen 16. februarja 2012.doc

Microsoft Word - Fen 16. februarja 2012.doc ARSO Državna meteorološka služba Ljubljana, 20. 2. 2012 Močan karavanški fen 16. februarja 2012 Uvod Po prehodu vremenske fronte 15. februarja zvečer je naslednje jutro ponekod na Gorenjskem zapihal močan

Prikaži več

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 30. aprila 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 30. aprila 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 3. aprila 219 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 3.43 (1.35) ilegalnih prehodov državne meje. Število

Prikaži več

PRILOGA I PARAMETRI IN MEJNE VREDNOSTI PARAMETROV Splošne zahteve za pitno vodo DEL A Mikrobiološki parametri Parameter Mejna vrednost parametra (štev

PRILOGA I PARAMETRI IN MEJNE VREDNOSTI PARAMETROV Splošne zahteve za pitno vodo DEL A Mikrobiološki parametri Parameter Mejna vrednost parametra (štev PRILOGA I PARAMETRI IN MEJNE VREDNOSTI PARAMETROV Splošne zahteve za pitno vodo DEL A Mikrobiološki parametri (število/100 ml) Escherichia coli (E. coli) 0 Enterokoki 0 Zahteve za vodo, namenjeno za pakiranje:

Prikaži več

Microsoft Word - WP5 D15b infopackage supplement public buildings Slovenia.doc

Microsoft Word - WP5 D15b infopackage supplement public buildings Slovenia.doc ENERGETSKA IZKAZNICA KAKO SE NANJO PRIPRAVIMO Izkaznica na podlagi izmerjene rabe energije Energetske izkaznice za javne stavbe bodo predvidoma temeljile na izmerjeni rabi energije za delovanje stavbe.

Prikaži več

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke Prihranek energije pri posobitvi ogrevanja in energetski obnovi ovoja stavbe V primeru posobitve ogrevalnega sistema stanovanjske zgradbe je potrebno ugotoviti letno porabo toplotne energije. Približno

Prikaži več

1. VELIKA NAGRADA IZOLE BUTAN PLINA Nedelja 23. februar 2014 TEHNIČNA NAVODILA 1. člen ORGANIZACIJA Organizator 1. Velike nagrade Izole Butan plina je

1. VELIKA NAGRADA IZOLE BUTAN PLINA Nedelja 23. februar 2014 TEHNIČNA NAVODILA 1. člen ORGANIZACIJA Organizator 1. Velike nagrade Izole Butan plina je 1. VELIKA NAGRADA IZOLE BUTAN PLINA Nedelja 23. februar 2014 TEHNIČNA NAVODILA 1. člen ORGANIZACIJA Organizator 1. Velike nagrade Izole Butan plina je: Kolesarska zveza Slovenije, Celovška cesta 25, 1000

Prikaži več

Močan veter in obilne padavine nov. 2013

Močan veter in obilne padavine nov. 2013 Obilne padavine in močan veter od 5. do 7. novembra 216 Splošna vremenska slika V petek, 4. novembra, je iznad Britanskega otočja začela vdirati višinska dolina s hladnim zrakom proti Pirenejskemu polotoku

Prikaži več

Microsoft Word - SOLARGE_building_assessment_report_sezana-elderly-house_slo.doc

Microsoft Word - SOLARGE_building_assessment_report_sezana-elderly-house_slo.doc Študija izvedljivosti solarnega sistema Doma upokojencev Sežana Univerza v Ljubljani Fakulteta za strojništvo Aškerčeva 6, Ljubljana T: 01/4771234 F: 01/2518567 E: ciril.arkar@fs.uni-lj.si November 2007

Prikaži več

Na podlagi sedmega odstavka 35. člena, petega odstavka 37. člena, prvega odstavka 64. člena in 160. člena Zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji

Na podlagi sedmega odstavka 35. člena, petega odstavka 37. člena, prvega odstavka 64. člena in 160. člena Zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji Na podlagi sedmega odstavka 35. člena, petega odstavka 37. člena, prvega odstavka 64. člena in 160. člena Zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti (Uradni list RS, št. 76/17) izdaja

Prikaži več

Porocilo I-1-2-5

Porocilo I-1-2-5 PROGRAM DELA INŠTITUTA ZA VODE REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETO 2007 Poročilo o delu za leto 2007 PROGRAMSKI SKLOP: NAČRT UPRAVLJANJA VODA NA VODNEM OBMOČJU DONAVE IN VODNEM OBMOČJU JADRANSKEGA MORJA PROJEKT:

Prikaži več

PODNEBNE SPREMEMBE

PODNEBNE SPREMEMBE PODNEBNE SPREMEMBE UVOD Človekov vpliv na spreminjanje podnebja je danes znanstveno dokazan. neposredno se ta vpliv kaže v naraščanju povprečne globalne temperature, ki je v največji meri posledica človekovih

Prikaži več

AUSTRALIAN OPEN PONUDBA

AUSTRALIAN OPEN PONUDBA AUSTRALIAN OPEN PONUDBA Motor Oprema Koda Menjalnik Redna MPC z DDV EOM 0% popust EOM 0% CENA Gotovinski popust Gotovinska cena Bencin 1.25 MPI 62 kw (84 KM) 1.0 T-GDI 73,6 kw (100 KM) 1.4 MPI 73,3 kw

Prikaži več

EKOKVIZ 2013/14 KAKŠNO BO VREME JUTRI? GRadivo za tekmovanje iz ekoznanja za SREDNJE šole

EKOKVIZ 2013/14 KAKŠNO BO VREME JUTRI? GRadivo za tekmovanje iz ekoznanja za SREDNJE šole EKOKVIZ 2013/14 KAKŠNO BO VREME JUTRI? GRadivo za tekmovanje iz ekoznanja za SREDNJE šole E-publikacija Ekokviz 2013/14 gradivo za tekmovanje iz ekoznanja za srednje šole KAKŠNO BO VREME JUTRI? Izdajatelj:

Prikaži več

Microsoft Word - a doc

Microsoft Word - a doc NAVODILO ZA UPORABO Olynth HA 0,5 mg/ml pršilo za nos, raztopina Olynth HA 1 mg/ml pršilo za nos, raztopina (ksilometazolinijev klorid) Pred uporabo natanno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne

Prikaži več

Uradni list RS - 094/2014, Uredbeni del

Uradni list RS - 094/2014, Uredbeni del Digitally signed by Petra Skodlar DN: c=si, o=state-institutions, ou=web-certificates, ou=government, cn=petra Skodlar, serialnumber=1236780514024 Reason: Odgovorna urednica Uradnega lista Republike Slovenije

Prikaži več

Neurja 11. junija

Neurja 11. junija Neurja 11. junija 2019 1 Splošna vremenska slika Enajstega junija je na sprednji strani odcepljene višinske doline z vremensko fronto, ki je vztrajala nad zahodno Evropo, v višinah k nam iznad Sredozemlja

Prikaži več

1

1 2 PRIKAZ STANJA PROSTORA 2.1 OPIS OBSTOJEČEGA STANJA 2.1.1 MAKROLOKACIJA Območje OPPN PSC Mačkovec-2 v velikosti cca 4,5 ha je del gospodarske cone GC Mačkovec in se nahaja na skrajnem SV delu Novega mesta

Prikaži več

Microsoft Word - Met_postaja_Jelendol1.doc

Microsoft Word - Met_postaja_Jelendol1.doc Naše okolje, junij 212 METEOROLOŠKA POSTAJA JELENDOL Meteorological station Jelendol Mateja Nadbath V Jelendolu je padavinska meteorološka postaja; Agencija RS za okolje ima v občini Tržič še padavinsko

Prikaži več

NAVODILA IN UKREPI VARSTVA PRED POŽAROM Občina je ob razglašeni veliki ali zelo veliki požarni ogroženosti na svojem območju dolžna organizirati opazo

NAVODILA IN UKREPI VARSTVA PRED POŽAROM Občina je ob razglašeni veliki ali zelo veliki požarni ogroženosti na svojem območju dolžna organizirati opazo Občina je ob razglašeni veliki ali zelo veliki požarni ogroženosti na svojem območju dolžna organizirati opazovanje in obveščanje o nevarnosti požarov, ter izvajati druge ukrepe za varstvo pred požarom

Prikaži več

Microsoft Word - VL_SpotOnDogs-dopolnjena verzija 2.docx

Microsoft Word - VL_SpotOnDogs-dopolnjena verzija 2.docx VARNOSTNI LIST 1. IDENTIFIKACIJA SNOVI/PRIPRAVKA IN PODATKI O DOBAVITELJU 1.1 Identifikator izdelka: Ime izdelka: 1.2 Pomembne identificirane uporabe snovi ali zmesi in odsvetovane uporabe: Repelent v

Prikaži več

Prilagajanje kmetijstva na podnebne spremembe – pomoč AGROMETEOROLOGIJE pri izboljšanju upravljanja z vodo

Prilagajanje kmetijstva na podnebne  spremembe – pomoč AGROMETEOROLOGIJE pri  izboljšanju upravljanja z vodo MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR AGENCIJA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OKOLJE REPUBLIKA SLOVENIJA Vojkova 1b, 1000 Ljubljana p.p. 2608, tel.: +386(0)1 478 40 00 fax.: +386(0)1 478 40 52 Prilagajanje kmetijstva

Prikaži več

(Microsoft Word - Hidrolo\232ko porocilo.docx)

(Microsoft Word - Hidrolo\232ko porocilo.docx) Ljubljana, 23. 10. 2015 Hidrološko poročilo o visokih vodah v dneh med 11. in 18. oktobrom 2015 Predhodna velika vodnatost rek, nasičenost tal z vodo in pogoste padavine od 10. do 15. oktobra so povzročile

Prikaži več

Diapositiva 1

Diapositiva 1 Različni pogledi na proizvodnjo in rabo energije v prometu, stavbah in v industriji Andrej Kitanovski, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo EPC - Energy Policy Consideration, GZS, Ljubljana 2019

Prikaži več

Angiotensin-II- receptor antagonists (sartans) containing a tetrazole group EMEA/H/A-31/1471

Angiotensin-II- receptor antagonists (sartans) containing a tetrazole group EMEA/H/A-31/1471 Priloga IV Znanstveni zaključki 1 Znanstveni zaključki Zdravila, ki vsebujejo sartan, so pomembna možnost za zdravljenje resnih in morebitno resnih stanj, kot so hipertenzija in določene bolezni srca ali

Prikaži več

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 31. maja 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 4.

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 31. maja 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 4. ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 31. maja 219 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 4.313 (2.59) ilegalnih prehodov državne meje. Število

Prikaži več