Equation Chapter 1 Section 24Trifazni sistemi

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Equation Chapter 1 Section 24Trifazni sistemi"

Transkripcija

1 zmenicni_signali_triazni_sistemi(4b).doc / 8.5.7/ Triazni sistemi (4) Spoznali smo že primer dvoaznega sistema pri vrtilnem magnetnem polju, ki sta ga ustvarjala dva para prečno postavljenih tuljav s azno zamaknjenim tokom za ¼ periode. gotovili smo, da bi tako ustvarjeno vrtilno magnetno polje ustvarjalo navor na kratko sklenjeno vrtljivo tuljavico in njeno vrtenje (laboratorijske vaje). Vrtenje tuljavice bi dosegli tudi, če bi vrtljivo tuljavo napajali s konstantnim tokom. V prvem primeru dobimo asinhrono vrtenje (tuljava se vrti z manjšo rekvenco kot je rekvenca vzbujanja), v drugem pa sinhrono (rekvenca vrtenja je enaka rekvenci vzbujanja). Možen pa je tudi obraten postopek: da se vrti magnet ali vrtljiva tuljava napajana z enosmernim tokom, v stranskih tuljavah pa se inducirajo napetosti, ki so azno zamaknjene v skladu z lego tuljav. V že obravnavanem primeru bi dobili inducirane napetosti na tuljavah, ki bi bile azno zamaknjene za četrtino periode. Z ustrezno priključitvijo dobimo dvoazni sistem napetosti. Na podoben način, le z uporabo treh parov navitij na iksnem delu (statorju) okoli vrtečega dela (rotorja) z (elektro)magnetom, dobimo triazni sistem napetosti. Za vrtenje rotorja uporabimo recimo vodno energijo (hidroelektrarne). Že Nikola Tesla je ugotovil, da ima triazni sistem kar nekaj prednosti pred enosmernim, ki ga je v začetnem obdobju elektriikacije promoviral Edison. Glavna prednost triaznega sistema je bila lažji prenos energije na večje oddaljenosti, ki je bil v primeru Edisonovega enosmernega zaradi Ohmskih izgub na»omrežju«praktično onemogočen in omejen le na krajše razdalje. Poleg tega večazni simetrični sistemi omogočajo dodatno zmanjšanje materiala, saj lahko en vodnik uporabimo skupno (povratni ali ničelni vodnik). V primeru, da je na simetrični triazni sistem generatorjev priključeno simetrično triazno breme, je vsota vseh aznih tokov v skupno spojišče enaka nič, kar pomeni, da v ničelnem vodniku ni toka. V takem primeru bi lahko ta vodnik»izpustili«, lahko pa ga obržimo za primer, ko breme ni popolnoma simetrično. V takem primeru bo tok v ničelnem vodniku različen od nič, vendar običajno še vedno manjši od tokov v aznih vodnikih. Premer ničelnega vodnika je v takih primerih lahko manjši od aznih vodnikov.

2 zmenicni_signali_triazni_sistemi(4b).doc / 8.5.7/ Sistem triaznih napetosti. V poglavju o vrtilnem polju smo spoznali, da je le-ta posledica krmiljenja sistema zasukanih tuljav s azno zamaknjenim tokom. gotovili smo, da to polje omogoča vrtenje trajnega magneta ali kratkostične tuljavice, kar je osnova za razumevanje delovanja motorjev. Režim motorja lahko tudi obrnemo. Če namesto vzbujanja tuljav s tokom vrtimo rotor, se bo v tuljavah inducirala napetost. Če so tuljave zamanjene za določen kot, bomo dobili več virov napetosti s aznim zamikom določenim z kotom zamika tuljav. Če imamo sistem treh tuljav zavrtenih za kot, dobimo na izhodu tuljav napetosti, ki so azno zamaknjene za kot. Slika: Postavitev tuljav in generacija aznih napetosti. Glej še: Zapis aznih napetosti. V primeru triaznega sistema bomo na sponkah parov tuljav, ki zajemajo šestine oboda statorja, dobili napetosti: u = cos( ωt+ α), m π u = m cos ωt+ α, π u = m cos ωt+ α +. Triazni sistem s takim zaporedjem az imenujemo pozitiven, saj se kompleksorji napetosti izmenjujejo v smeri urinega kazalca. V nasprotnem primeru imamo opravka z negtivnim triaznim sistemom. Mi bomo obravnavali na strani generatorjev le

3 zmenicni_signali_triazni_sistemi(4b).doc / 8.5.7/ simetrične triazne sisteme, to so taki, katerih je amplituda vseh treh virov enaka, aze pa so zamaknjene za π. SLKA: Triazni sistem prikažemo kot tri generatorje z enako amplitudo in aznim zamikom za / periode π. Prikazana je vezava v»zvezdo«, pri kateri vežemo negativne sponke v skupno točko, ki jo ozemljimo. Eektivne vrednosti in prikaz s kazalci. Običajno si pri analizi vezij s triaznimi sistemi pomagamo s kazalčnimi diagrami (kompleksorji), kjer običajno namesto amplitud napetosti in tokov uporabljamo eektivne vrednosti. Razlog je preprosto v tem, da sta v energetiki prenos in poraba moči izredno pomembni, ti pa sta direktno povezani z eektivnimi vrednostmi signalov. Za kompleksor napetosti v poljubni azi bo torej eektivna vrednost napetosti enaka = = /. e m Za kot α si lahko izberemo poljubno vrednost, saj gre v principu za časovno vrtenje treh azno zamaknjenih kazalcev. Mi si bomo izbrali kot π, lahko pa bi si izbrali tudi drugega (pogosto je v uporabi tudi α = ). V primeru vezave v zvezdo je med ničelnim vodnikom in aznim vodnikom t.i. azna napetost, torej bi lahko pisali tudi =. Nam vsem sta znani azna napetost V in medazna napetost 4 V, ki jo dobimo iz domače vtičnice. Kompleksorji napetosti bodo torej π j j9 = e = e (4.)

4 zmenicni_signali_triazni_sistemi(4b).doc 4/ 8.5.7/ j j 6 j = e = e = e (4.) π π j + j5 = e = e (4.) Najlepše to prikažemo na sliki, kjer so kazalci zarotirani za π /(za ). SLKA: Kazalčni diagram aznih napetosti simetričnega pozitivnega triaznega sistema. Pogosto potrebujemo tudi zapise napetosti v obliki realnega in imaginarnega dela. Tedaj pišemo Medazne napetosti. = j = j = j (4.4) Pogosto se triazne vire priključuje na breme tudi tako, da se uporabi medazne napetosti. Te dobimo tako, da priključimo breme med sponke aznih napetosti. Matematičo jih dobimo z odštevanjem kompleksorjev, kot na primer = = j j = j = j (4.5) = = j j = = = j j = j (4.6) (4.7)

5 zmenicni_signali_triazni_sistemi(4b).doc 5/ 8.5.7/ Prikažimo medazne napetosti še v kompleksni ravnini. Tu dobimo kompleksor medazne napetosti preprosto s seštevanjem kazalcev dveh aznih napetosti pri čemer enemu obrnemo smer. SLKA: Prikaz aznih in medaznih napetosti v kompleksni ravnini. Tako iz matematičnega zapisa medaznih napetosti, kot iz prikaza v kompleksni ravnini, lahko ugotovimo, da so medazne napetosti za večje od aznih ( = m ), kar lahko v določenih primerih (povečanje moči na bremenu) s pridom izkoriščamo (v drugih primerih pa lahko s tako vezavo uničimo napravo, ki je namenjena priključitvi na azne napetosti). Vezava bremen. Najpogosteje se uporabljata dva načina vezave bremen na triazni sistem. Poimenujemo ju vezava v trikot in vezava v zvezdo. V prvem primeru ločimo še vezavo v zvezdo z ničelnim vodnikom in brez ničelnega vodnika. Pri vezavi v trikot uporabimo za priklop bremena medazne napetosti in ničelnega vodnika ne potrebujemo. Vezava bremena v zvezdo z ničelnim vodnikom. Ta vezava je morda najbolj enostavna za obravnavo, saj je vsako od bremen priključeno na eno od aznih napetosti. Fazni toki so zato

6 zmenicni_signali_triazni_sistemi(4b).doc 6/ 8.5.7/ = = Y Z = = Y Z = = Y Z (4.8) Vsota teh tokov je tok v ničelnem vodniku = + + (4.9) Moč bremena je enaka vsoti moči posameznih bremen S = S+ S + S, (4.) kjer posamezno moč lahko določimo z že znanimi zvezami. Npr, moč v azi je S Z Y (4.) = = = SLKA: Vezava bremena na triazni sistem v obliki trikot. Primer: Triazno breme, ki ga sestavljajo impedance ( ) Z = Ω, Z = 5 + j5 Ω, Z = j Ω priključimo na triazni sistem /4 V v vezavi v zvezdo z ničelnim vodnikom. Določimo delovno moč bremena. zračun: Delovno moč lahko izračunamo na enak način, kot smo že spoznali pri enoaznih sistemih. Zopet imamo na razpolago dva načina. Pri prvem uporabimo zvezo P cos( ϕ) = pri drugem pa P Re{ S} Re{ Y } = =. V azi imamo le upor, moč na njem je (V) P = = 59W. Za moč na bremenu v azi zapišemo Ω Pri zapisu enačb za moč smo upoštevali (kot je v navadi pri obravnavi triaznih sistemov) eektivne vrednosti tokov in napetosti. V primeru obravnave z maksimalnimi vrednostmi je potrebno izraze pomnožiti z,5.

7 zmenicni_signali_triazni_sistemi(4b).doc 7/ 8.5.7/ 4 impedanco Z 5 e j π π = Ω in j 4 Y = e S = j S Realni del ( V) konjugirane admittance je zopet / Ω, torej bo moč P = = 59 W. Ω Delovna moč v azi tri je enaka nič (je le jalova moč), vsota vseh delovnih moči pa je 58 W. Dodatno: Določimo navidezno moč na bemenu: (V) S = = 59 VA Ω S S (V) = = 59( + j) VA 5 j Ω 45 e = (V) j59 VA j Ω = S = 58VA Primer: Za podatke iz prejšnjega primera določimo tok v ničelnem vodniku. zračun: Tok v ničelnem vodniku je enak vsoti posameznih aznih tokov = + +. zračunati moramo torej vsak azni tok posebej in jih sešteti: jv = = = Z Ω j,a j e V 75 45,5 j = = = e j A (,84 - j,4) A Z 5 e Ω j5 e V 6 9, j = = = e j A (,5 - j ) A Z e Ω = + + ( j,8)a Vezava bremena v zvezdo brez ničelnega vodnika. z prejšnjega primera ugotovimo, da tok v ničelnem vodniku ni enak nič. Zakaj ni enak nič oziroma kakšna bremena bi morali imeti priključena, da bi bil enak nič? Odgovori si sam! Kaj pa, če ničelnega vodnika ni, ali pa recimo izpade? Kakšne bodo razmere v tem primeru? Ali bo delovna moč še vedno enako velika?

8 zmenicni_signali_triazni_sistemi(4b).doc 8/ 8.5.7/ Potencial zvezdišča. Razmere na bremenu vezanem v trikot brez ničelnega vodnika lahko analiziramo s poljubno metodo analize vezij. Najpreprosteje kar z metodo spojiščnih potencialov. En potencial ozemljimo, običajno tistega na strani spojišča generatorjev, potencial drugega pa določimo iz pogoja, da mora biti vsota vseh aznih tokov enaka nič: + + = (4.) Slika: Vezava v trikot brez ničelnega vodnika. Te toke izrazimo s tokovi skozi posamezne impedance bremena S preureditvijo dobimo od koder je ( ) ( ) ( ) V Y V Y V Y = (4.) ( ) V Y + Y + Y = Y + Y + Y, (4.4) V Y + Y + Y = Y + Y + Y. (4.5) Temu potencialu rečemo potencial zvezdišča. Če imamo priključen ničelni vodnik, potem je seveda ta potencial enak nič in predstavlja točko v središču kompleksne ravnine. V nasprotnem primeru pa se ta točka premakne v neko drugo točko, napetosti na elementih pa so razlike med aznimi napetostmi in potencialom zvezdišča: Z = V (4.6) Z = V (4.7) Z = V (4.8)

9 zmenicni_signali_triazni_sistemi(4b).doc 9/ 8.5.7/ Ko izračunamo napetosti na impedancah bremena, je pot do izračuna tokov ali moči na elementih preprosta. Primer: Določimo potencial zvezdišča in moči na elementih bremena iz primera vezanih v zvezdo, če v tem primeru nimamo ničelnega vodnika (je odklopljen). zračun: Poiščemo potencial zvezdišča: V V j j5 jv e V e V + + j+ e + e Y + Y + Y j45 j9 Ω = = 5 e Ω e Ω = V Y+ Y + Y j e + j j45 j9 Ω 5 e Ω e Ω = ( j,6) V j75 j6 Moči na posameznih bremenih so torej Matlab: S=abs((sqrt()/-.5j)-(--.6j))^/(5-5j) S = V Y = j ( j, 6) =,9 VA Ω S = V Y = j ( j,6) V 485,( j) VA = + (5 j5) Ω S = V Y = j ( j,6) V = j7,65 VA jω gotovimo lahko, da so se moči na elementih bremena spremenile. Navidezna moč je sedaj S (79 + j67,7) VA, torej je delovna moč enaka 79 W, kar za 6,5 % več kot pri priključitvni z ničelnim vodnikom. Komentar: gotovimo lahko, da se napetosti na posameznih elementih bremena lahko precej spremenijo ob izklopu ničelnega vodnika. To lahko predstavlja tudi problem v primeru, da napetost na elementu (ali pa moč) preseže dovoljeno vrednost. SLKA: Narišimo še potencial zvezdišča in kompleksorje napetosti na elementih bremena.

10 zmenicni_signali_triazni_sistemi(4b).doc / 8.5.7/ Vezava bremena v trikot. Pri tej vezavi so elementi bremena priključeni na medazne napetosti. V tej vezavi torej nimamo možnosti uporabe ničelnega vodnika. Napetosti na posameznih elementih bremena so za večji od aznih napetosti: =. Toki skozi posamezne impedance so torej določeni z medaznimi napetostmi, npr: =, =, =. Z Z Z Fazni toki pa so razlike teh tokov, npr: =, itd. m Slika: Vezava bremena v trikot. Desno: Prikaz medaznih napetosti s kompleksorji. Primer: Zopet vzemimo elemente bremena iz primera : ( ) Z = Ω, Z = 5 + j5 Ω, Z = jω in ga v vezavi trikot priključimo na triazni sistem /4 V. Določimo navidezno moč bremena. zračun: Zopet vzemimo ormulo Y S =, pri čemer so sedaj elementi bremena na medazni napetosti, ki je za večji od aznih, razlika v izračunu navidezne moči v prvem primeru in tem primeru so le v večji medazni napetosti. Ker je za moč pomemben kvadrat napetosti, bo moč v vezavi trikot za x večja od tiste pri vezavi v zvezdo z ničelnim vodnikom. S = S S ϒ. ( V) ( V) = = = 587 VA, itd.. Ω Ω S = 58VA

11 zmenicni_signali_triazni_sistemi(4b).doc / 8.5.7/ Simetrično breme. Simetrično breme je posebno primerno tedaj, ko nimamo na razpolago ničelnega vodnika, saj ga v primeru simetričnega bremena niti ne potrebujemo (tok v ničelnem vodniku je enak nič). V primeru simetričnega bremena (vse impedance v posameznih azah (ali medazah) so enake) bodo bremenski toki zaostajali ali prehitevali azne ali medazne napetosti za isti azni kot. To lahko prikažemo v kompleksni ravnini. SLKA: Prikaz napetosti in tokov v kompleksni ravnini pri simetričnem triaznem bremenu. Trenutne moči na posameznih elementih bremena so: p () t = cos( ωt) cos( ωt+ β) π π p() t = cos( ωt ) cos( ωt+ β ) π π p() t = cos( ωt+ ) cos( ωt+ β + ) Vsoto vseh teh moči lahko vidimo na sliki. Za simetrično breme ugotovimo, da je trenutna moč konstantna in enaka pt () = cos( β ). Torej precej različna od enoaznega sistema, ko trenutna moč niha z dvojno rekvenco vira....

12 zmenicni_signali_triazni_sistemi(4b).doc / 8.5.7/ SLKA: Na triazni sistem je priključeno simetrično breme z vezavo v zvezdo z ničelnim 6 vodnikom. a) Breme je ohmsko, b) breme je induktivnega značaja: Z = Ze, c) breme je čisto induktivno in d) breme je nesimetrično.trenutna moč na posameznem elementu bremena niha z dvojno rekvenco vira (prikazana s črtkanimi črtami), celotna trenutna moč bremena je vsota trenutnih moči na posameznih elementih (polna črta). V primerih a in b je trenutna moč bremena konstantna (največja je v primeru čisto ohmskega bremena), v primeru c je delovna moč enaka nič, v primeru d breme ni simetrično zato trenutna moč niha z dvojno rekvenco osnovnega signala (toka ali napetosti). π j

13 zmenicni_signali_triazni_sistemi(4b).doc / 8.5.7/ Vprašanja za obnovo: ) Kako dobimo sistem dvoaznih ali triaznih napetosti? ) Zapišite časovni potek napetosti triaznih generatorjev. ) Pozitiven in negativen triazni sistem. 4) Prikaz triaznih napetosti s kazalci: azne in medazne napetosti. 5) Vezava bremen: a. Zvezda z ničelnim vodnikom b. Zvezda brez ničelnega vodnika c. Trikot 6) Napetost na bremenih, azni tok in tok skozi breme, moč na bremenu pri posamezni vezavi. 7) Napetost zvezdišča. 8) Simetrično breme. Trenutna moč. Kolokvijske in izpitne naloge:. kolokvij.4. izpit, 9. januar 6 izpit,. junij 5 kolokvij, 6. junij 4 izpit, 4. junij 4 zpit,. marec 6 zpit,. 6. zpit zpit izpit, 4. ebruar 5 zpit, 8. avgust 6 zpit, 5. september 6 zpit, 5. september 6 izpit, 6. aprila izpit. junija 6 zpit zpit,..

STAVKI _5_

STAVKI _5_ 5. Stavki (Teoremi) Vsebina: Stavek superpozicije, stavek Thévenina in Nortona, maksimalna moč na bremenu (drugič), stavek Tellegena. 1. Stavek superpozicije Ta stavek določa, da lahko poljubno vezje sestavljeno

Prikaži več

VPRAŠANJA ZA USTNI IZPIT PRI PREDMETU OSNOVE ELEKTROTEHNIKE II PREDAVATELJ PROF. DR. DEJAN KRIŽAJ Vprašanja so v osnovi sestavljena iz naslovov poglav

VPRAŠANJA ZA USTNI IZPIT PRI PREDMETU OSNOVE ELEKTROTEHNIKE II PREDAVATELJ PROF. DR. DEJAN KRIŽAJ Vprašanja so v osnovi sestavljena iz naslovov poglav VPRAŠANJA ZA USTNI IZPIT PRI PREDMETU OSNOVE ELEKTROTEHNIKE II PREDAVATELJ PROF. DR. DEJAN KRIŽAJ Vprašanja so v osnovi sestavljena iz naslovov poglavij v učbeniku Magnetika in skripti Izmenični signali.

Prikaži več

Microsoft Word - M

Microsoft Word - M Državni izpitni center *M773* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK NAVODILA ZA OCENJEVANJE Četrtek, 4. junij SPLOŠNA MATRA RIC M-77--3 IZPITNA POLA ' ' Q Q ( Q Q)/ Zapisan izraz za naboja ' ' 6 6 6 Q Q (6 4 ) / C

Prikaži več

ELEKTRIČNI NIHAJNI KROG TEORIJA Električni nihajni krog je električno vezje, ki služi za generacijo visokofrekvenče izmenične napetosti. V osnovi je "

ELEKTRIČNI NIHAJNI KROG TEORIJA Električni nihajni krog je električno vezje, ki služi za generacijo visokofrekvenče izmenične napetosti. V osnovi je ELEKTRIČNI NIHAJNI KROG TEORIJA Električni nihajni krog je električno vezje, ki služi za generacijo visokofrekvenče izmenične napetosti. V osnovi je "električno" nihalo, sestavljeno iz vzporedne vezave

Prikaži več

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_11. junij 2104

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_11. junij 2104 Šifra kandidata: Srednja elektro šola in tehniška gimnazija ELEKTROTEHNIKA PISNA IZPITNA POLA 1 11. junij 2014 Čas pisanja 40 minut Dovoljeno dodatno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero

Prikaži več

Inducirana_napetost(11)

Inducirana_napetost(11) Inducirana napetost Equatio n Section 11 Vsebina poglavja: Inducirana napetost izražena s časovno spremembo magnetnega pretoka (sklepa) skozi zanko (tuljavo), inducirana napetost izražena z lastno ali

Prikaži več

Izmenicni_signali_metode_resevanja(23)

Izmenicni_signali_metode_resevanja(23) zmenični sinali metode reševanja vezij Vsebina polavja: Metode za analizo vezij z izmeničnimi sinali (metoda Kirchoffovih zakonov, metoda zančnih tokov, metoda spojiščnih potencialov), stavki (superpozicije,

Prikaži več

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_ junij 2013_pola1 in 2

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_ junij 2013_pola1 in 2 Šifra kandidata: Srednja elektro šola in tehniška gimnazija ELEKTROTEHNIKA PISNA IZPITNA POLA 1 12. junij 2013 Čas pisanja 40 minut Dovoljeno dodatno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero

Prikaži več

Naloge 1. Dva električna grelnika z ohmskima upornostma 60 Ω in 30 Ω vežemo vzporedno in priključimo na idealni enosmerni tokovni vir s tokom 10 A. Tr

Naloge 1. Dva električna grelnika z ohmskima upornostma 60 Ω in 30 Ω vežemo vzporedno in priključimo na idealni enosmerni tokovni vir s tokom 10 A. Tr Naloge 1. Dva električna grelnika z ohmskima upornostma 60 Ω in 30 Ω vežemo vzporedno in priključimo na idealni enosmerni tokovni vir s tokom 10 A. Trditev: idealni enosmerni tokovni vir obratuje z močjo

Prikaži več

VIN Lab 1

VIN Lab 1 Vhodno izhodne naprave Laboratorijska vaja 1 - AV 1 Signali, OE, Linije VIN - LV 1 Rozman,Škraba, FRI Laboratorijske vaje VIN Ocena iz vaj je sestavljena iz ocene dveh kolokvijev (50% ocene) in iz poročil

Prikaži več

Izmenični signali – metode reševanja vezij

Izmenični signali – metode reševanja vezij Izmenicni sinali_metode_resevanja (1d).doc 1/10 8/05/007 Izmenični sinali metode reševanja vezij (1) Načine analize enosmernih vezij smo že spoznali. Pri vezjih z izmeničnimi sinali lahko uotovimo, da

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Državni izpitni center *M77* SPOMLADANSK ZPTN OK NAVODLA ZA OCENJEVANJE Petek, 7. junij 0 SPLOŠNA MATA C 0 M-77-- ZPTNA POLA ' ' QQ QQ ' ' Q QQ Q 0 5 0 5 C Zapisan izraz za naboj... točka zračunan naboj...

Prikaži več

LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE

LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE UVOD LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE V tem šolskem letu ste se odločili za fiziko kot izbirni predmet. Laboratorijske vaje boste opravljali med poukom od začetka oktobra do konca aprila. Zunanji kandidati

Prikaži več

Univerza v Ljubljani Fakulteta za strojništvo Marjan Jenko Dopolnilno gradivo za Elektrotehnika in elektronika 3004, računske naloge z rešitvami Ljubl

Univerza v Ljubljani Fakulteta za strojništvo Marjan Jenko Dopolnilno gradivo za Elektrotehnika in elektronika 3004, računske naloge z rešitvami Ljubl Univerza v Ljubljani Fakulteta za strojništvo Marjan Jenko Dopolnilno gradivo za Elektrotehnika in elektronika 3004, računske naloge z rešitvami Ljubljana, 2014 2 Kazalo 1. Ohmov zakon... 6 1.1. Enačba

Prikaži več

RAČUNALNIŠKA ORODJA V MATEMATIKI

RAČUNALNIŠKA ORODJA V MATEMATIKI DEFINICIJA V PARAVOKOTNEM TRIKOTNIKU DEFINICIJA NA ENOTSKI KROŢNICI GRAFI IN LASTNOSTI SINUSA IN KOSINUSA POMEMBNEJŠE FORMULE Oznake: sinus kota x označujemo z oznako sin x, kosinus kota x označujemo z

Prikaži več

Izmenicni_signali-diferencialne enacbe _18e_

Izmenicni_signali-diferencialne enacbe _18e_ Od diferencialnih enačb do kopleksnega računa Vsebina: prehod od zapisa z diferencialnii enačbai do kopleksnega računa, osnove kopleksnega računa (prikaz v kopleksni ravnini, konjugirano število, Eulerjev

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Vhodno izhodne naprave Laboratorijska vaja 5 - LV 1 Meritve dolžine in karakteristične impedance linije VIN - LV 1 Rozman,Škraba, FRI Model linije Rs Z 0, Vs u i u l R L V S - Napetost izvora [V] R S -

Prikaži več

Krmiljenje elektromotorj ev

Krmiljenje elektromotorj ev Krmiljenje elektromotorj ev Če enosmerni elektromotor priključimo na vir enosmerne napetosti, se gred motorja vrti ves čas v isto smer. Zamenjamo priključka (pola) baterije. Gred elektromotorja se vrti

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Državni izpitni center *M7773* SPOMLDNSKI IZPITNI ROK NVODIL Z OCENJEVNJE Četrtek,. junij 07 SPLOŠN MTUR Državni izpitni center Vse pravice pridržane. M7-77--3 IZPITN POL W kwh 000 W 3600 s 43, MJ Pretvorbena

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - vorsic ET 9.2 OES matri\350ne metode 2011.ppt [Compatibility Mode])

(Microsoft PowerPoint - vorsic ET 9.2 OES matri\350ne metode 2011.ppt [Compatibility Mode]) 8.2 OBRATOVANJE ELEKTROENERGETSKEGA SISTEMA o Matrične metode v razreševanju el. omrežij Matrične enačbe električnih vezij Numerične metode za reševanje linearnih in nelinearnih enačb Sistem algebraičnih

Prikaži več

LINEARNA ELEKTRONIKA

LINEARNA ELEKTRONIKA Linearna elektronika - Laboratorijske vaje 1 LINERN ELEKTRONIK LBORTORIJSKE VJE Priimek in ime : Skpina : Datm : 1. vaja : LSTNOSTI DVOVHODNEG VEZJ Naloga : Za podano ojačevalno stopnjo izmerite h parametre,

Prikaži več

Osnovne informacije o harmonikih Fenomen, ki se je pojavil v zadnih nekaj desetletjih, to je harmonski tokovi v električnih inštalacijah, postaja vedn

Osnovne informacije o harmonikih Fenomen, ki se je pojavil v zadnih nekaj desetletjih, to je harmonski tokovi v električnih inštalacijah, postaja vedn Osnovne informacije o harmonikih Fenomen, ki se je pojavil v zadnih nekaj desetletjih, to je harmonski tokovi v električnih inštalacijah, postaja vedno večji problem. Kot družba se moramo prilagoditi prisotnosti

Prikaži več

Microsoft Word - Diplomska naloga UNI-internet.doc

Microsoft Word - Diplomska naloga UNI-internet.doc UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO IZBIRA VEZAVE NAVITJA ASINHRONSKEGA MOTORJA ZA ŠIROKO PODROČJE SPREMEMBE VRTLJAJEV Maribor, avgust 2010 2 I univerzitetnega

Prikaži več

Microsoft Word - Avditorne.docx

Microsoft Word - Avditorne.docx 1. Naloga Delovanje oscilatorja je odvisno od kapacitivnosti kondenzatorja C. Dopustno območje izhodnih frekvenc je podano z dopustnim območjem kapacitivnosti C od 1,35 do 1,61 nf. Uporabljen je kondenzator

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Vsak vektor na premici skozi izhodišče lahko zapišemo kot kjer je v smerni vektor premice in a poljubno število. r a v Vsak vektor na ravnini skozi izhodišče lahko zapišemo kot kjer sta v, v vektorja na

Prikaži več

Osnovni pojmi(17)

Osnovni pojmi(17) Osnovni poji pri obravnavi periodičnih signalov Equation Section 6 Vsebina: Opis periodičnih signalov s periodo, frekvenco in krožno frekvenco. Razlaga pojov aplituda, faza, haronični signal. Določanje

Prikaži več

10. Meritev šumnega števila ojačevalnika Vsako radijsko zvezo načrtujemo za zahtevano razmerje signal/šum. Šum ima vsaj dva izvora: naravni šum T A, k

10. Meritev šumnega števila ojačevalnika Vsako radijsko zvezo načrtujemo za zahtevano razmerje signal/šum. Šum ima vsaj dva izvora: naravni šum T A, k 10. Meritev šumnega števila ojačevalnika Vsako radijsko zvezo načrtujemo za zahtevano razmerje signal/šum. Šum ima vsaj dva izvora: naravni šum T A, ki ga sprejme antena in dodatni šum T S radijskega sprejemnika.

Prikaži več

Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Mitja Smešnik Kompenzacija harmonikov v omrežju industrijskega porabnika s pomočjo aktivnega filtra M

Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Mitja Smešnik Kompenzacija harmonikov v omrežju industrijskega porabnika s pomočjo aktivnega filtra M Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Mitja Smešnik Kompenzacija harmonikov v omrežju industrijskega porabnika s pomočjo aktivnega filtra Magistrsko delo Mentor: izr. prof. dr. Boštjan Blažič,

Prikaži več

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 1. UVOD Enačbo leče dobimo navadno s pomočjo geometrijskih konstrukcij. V našem primeru bomo do te enačbe prišli eksperimentalno, z merjenjem razdalj a in b. 2. NALOGA Izračunaj

Prikaži več

DOMACA NALOGA - LABORATORIJSKE VAJE NALOGA 1 Dani sta kompleksni stevili z in z Kompleksno stevilo je definirano kot : z = a + b, a p

DOMACA NALOGA - LABORATORIJSKE VAJE NALOGA 1 Dani sta kompleksni stevili z in z Kompleksno stevilo je definirano kot : z = a + b, a p DOMACA NALOGA - LABORATORIJSKE VAJE NALOGA 1 Dani sta kompleksni stevili z 1 5 2 3 in z 2 3 8 5. Kompleksno stevilo je definirano kot : z = a + b, a predstavlja realno, b pa imaginarno komponento. z 1

Prikaži več

1. Električne lastnosti varikap diode Vsaka polprevodniška dioda ima zaporno plast, debelina katere narašča z zaporno napetostjo. Dioda se v zaporni s

1. Električne lastnosti varikap diode Vsaka polprevodniška dioda ima zaporno plast, debelina katere narašča z zaporno napetostjo. Dioda se v zaporni s 1. Električne lastnosti varikap diode Vsaka polprevodniška dioda ima zaporno plast, debelina katere narašča z zaporno napetostjo. Dioda se v zaporni smeri obnaša kot nelinearen kondenzator, ki mu z višanjem

Prikaži več

ANALITIČNA GEOMETRIJA V RAVNINI

ANALITIČNA GEOMETRIJA V RAVNINI 3. Analitična geometrija v ravnini Osnovna ideja analitične geometrije je v tem, da vaskemu geometrijskemu objektu (točki, premici,...) pridružimo števila oz koordinate, ki ta objekt popolnoma popisujejo.

Prikaži več

Prevodnik_v_polju_14_

Prevodnik_v_polju_14_ 14. Prevodnik v električnem polju Vsebina poglavja: prevodnik v zunanjem električnem polju, površina prevodnika je ekvipotencialna ploskev, elektrostatična indukcija (influenca), polje znotraj votline

Prikaži več

TrLin Praktikum II Lastnosti transmisijske linije Uvod Visokofrekvenčne signale in energijo večkrat vodimo po kablih imenovanih transmisijske linije.

TrLin Praktikum II Lastnosti transmisijske linije Uvod Visokofrekvenčne signale in energijo večkrat vodimo po kablih imenovanih transmisijske linije. Lastnosti transmisijske lije Uvod Visokofrekvenčne signale energijo večkrat vodimo po kablih imenovanih transmisijske lije. V fiziki pogosto prenašamo signale v obliki kratkih napetostnih ali tokovnih

Prikaži več

Ime in priimek

Ime in priimek Polje v osi tokovne zanke Seminar pri predmetu Osnove Elektrotehnike II, VSŠ (Uporaba programskih orodij v elektrotehniki) Ime Priimek, vpisna številka, skupina Ljubljana,.. Kratka navodila: Seminar mora

Prikaži več

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO Dejan PEJČIĆ PRVI ZAGON FREKVENČNO VODENEGA ELEKTROMOTORNEGA POGONA Diplomsko delo visokošolskega strokov

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO Dejan PEJČIĆ PRVI ZAGON FREKVENČNO VODENEGA ELEKTROMOTORNEGA POGONA Diplomsko delo visokošolskega strokov UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO Dejan PEJČIĆ PRVI ZAGON FREKVENČNO VODENEGA ELEKTROMOTORNEGA POGONA visokošolskega strokovnega študijskega programa Strojništvo Maribor, avgust 2016 PRVI ZAGON

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Vhodno izhodne naprave Laboratorijska vaja 4 - AV 4 Linije LTSpice, simulacija elektronskih vezij VIN - LV 1 Rozman,Škraba, FRI LTSpice LTSpice: http://www.linear.com/designtools/software/ https://www.analog.com/en/design-center/design-tools-andcalculators/ltspice-simulator.html

Prikaži več

Microsoft Word - CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.doc

Microsoft Word - CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.doc Elektrotehniški praktikum Sila v elektrostatičnem polju Namen vaje Našli bomo podobnost med poljem mirujočih nabojev in poljem mas, ter kakšen vpliv ima relativna vlažnost zraka na hitrost razelektritve

Prikaži več

NAVODILA AVTORJEM PRISPEVKOV

NAVODILA AVTORJEM PRISPEVKOV Predmetna komisija za nižji izobrazbeni standard matematika Opisi dosežkov učencev 6. razreda na nacionalnem preverjanju znanja Slika: Porazdelitev točk pri matematiki (NIS), 6. razred 1 ZELENO OBMOČJE

Prikaži več

17. Karakteristična impedanca LC sita Eden osnovnih gradnikov visokofrekvenčnih vezij so frekvenčna sita: nizko-prepustna, visoko-prepustna, pasovno-p

17. Karakteristična impedanca LC sita Eden osnovnih gradnikov visokofrekvenčnih vezij so frekvenčna sita: nizko-prepustna, visoko-prepustna, pasovno-p 17. Karakteristična impedanca LC sita Eden osnovnih gradnikov visokofrekvenčnih vezij so frekvenčna sita: nizko-prepustna, visoko-prepustna, pasovno-prepustna in pasovno-zaporna. Frekvenčna sita gradimo

Prikaži več

4.Racionalna števila Ulomek je zapis oblike. Sestavljen je iz števila a (a ), ki ga imenujemo števec, in iz števila b (b, b 0), ki ga imenujemo imenov

4.Racionalna števila Ulomek je zapis oblike. Sestavljen je iz števila a (a ), ki ga imenujemo števec, in iz števila b (b, b 0), ki ga imenujemo imenov 4.Racionalna števila Ulomek je zapis oblike. Sestavljen je iz števila a (a ), ki ga imenujemo števec, in iz števila b (b, b 0), ki ga imenujemo imenovalec, ter iz ulomkove črte. Racionalna števila so števila,

Prikaži več

Vrste

Vrste Matematika 1 17. - 24. november 2009 Funkcija, ki ni algebraična, se imenuje transcendentna funkcija. Podrobneje si bomo ogledali naslednje transcendentne funkcije: eksponentno, logaritemsko, kotne, ciklometrične,

Prikaži več

Poslovilno predavanje

Poslovilno predavanje Poslovilno predavanje Matematične teme z didaktiko Marko Razpet, Pedagoška fakulteta Ljubljana, 20. november 2014 1 / 32 Naše skupne ure Matematične tehnologije 2011/12 Funkcije več spremenljivk 2011/12

Prikaži več

NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite

NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite vzorčne strani iz DELOVNIH LISTOV 1 v štirih delih

Prikaži več

Generator

Generator Jure Jazbinšek ANALIZA ELEKTROMAGNETNIH PREHODNIH POJAVOV V ELEKTROENERGETSKEM SISTEMU SLOVENIJE Z UPORABO PROGRAMSKEGA PAKETA MATLAB/SIMULINK Diplomsko delo Maribor, marec 011 I Diplomsko delo univerzitetnega

Prikaži več

Osnove matematicne analize 2018/19

Osnove matematicne analize  2018/19 Osnove matematične analize 2018/19 Neža Mramor Kosta Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerza v Ljubljani Funkcija je predpis, ki vsakemu elementu x iz definicijskega območja D f R priredi natanko

Prikaži več

Univerza v Novi Gorici Fakulteta za aplikativno naravoslovje Fizika (I. stopnja) Mehanika 2014/2015 VAJE Gravitacija - ohranitveni zakoni

Univerza v Novi Gorici Fakulteta za aplikativno naravoslovje Fizika (I. stopnja) Mehanika 2014/2015 VAJE Gravitacija - ohranitveni zakoni Univerza v Novi Gorici Fakulteta za aplikativno naravoslovje Fizika (I. stopnja) Mehanika 2014/2015 VAJE 12. 11. 2014 Gravitacija - ohranitveni zakoni 1. Telo z maso M je sestavljeno iz dveh delov z masama

Prikaži več

Slovenska predloga za KE

Slovenska predloga za KE 23. posvetovanje "KOMUNALNA ENERGETIKA / POWER ENGINEERING", Maribor, 2014 1 ANALIZA VPLIVA PRETOKA ENERGIJE PREKO RAZLIČNIH NIZKONAPETOSTNIH VODOV NA NAPETOSTNI PROFIL OMREŽJA Ernest BELIČ, Klemen DEŽELAK,

Prikaži več

NMRPUL.pdf

NMRPUL.pdf Poglavje 13 Sunkovna jedrska magnetna resonanca NALOGA: 1. Za vzorec vode s primešanimi paramagnetnimi ioni poišči signal proste precesije po sunku π/2 ter signal spinskega odmeva po zaporedju sunkov π/2

Prikaži več

Fizika2_stari_testi.DVI

Fizika2_stari_testi.DVI Stari pisni izpiti in kolokviji iz Fizike 2 na Fakulteti za elektrotehniko 6. november 2003 Tako, kot pri zbirki za Fiziko 1, so izpiti in kolokviji zbrani po študijskih letih (2002/2003, 2001/2002, 2000/2001).

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - OVT_4_IzolacijskiMat_v1.pptx

Microsoft PowerPoint - OVT_4_IzolacijskiMat_v1.pptx Osnove visokonapetostne tehnike Izolacijski materiali Boštjan Blažič bostjan.blazic@fe.uni lj.si leon.fe.uni lj.si 01 4768 414 013/14 Izolacijski materiali Delitev: plinasti, tekoči, trdni Plinasti dielektriki

Prikaži več

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc SLO - NAVODILO ZA MONTAŽO IN UPORABO : št. art. : 90 79 14 www.conrad.si Zvočniki Hercules XPS 2,1 20 Gloss Št. izdelka: 90 79 14 Navodila za uporabo so sestavni del izdelka. Vsebujejo pomembne napotke

Prikaži več

Microsoft Word - Vprašanja-tekmovanje-elektrikar-2009vse

Microsoft Word - Vprašanja-tekmovanje-elektrikar-2009vse NALOGE za TEORETIČNI DEL 17. državnega tekmovanja in srečanja ELEKTRIKARJEV ENERGETIKOV elektro šol Slovenije Ptuj, april 2009 NAVODILA ZA TEORETIČNI DEL: Teoretični del se rešuje v elektronski obliki,

Prikaži več

Univerza v Ljubljani FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Tržaška c. 25, 1000 Ljubljana Realizacija n-bitnega polnega seštevalnika z uporabo kvan

Univerza v Ljubljani FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Tržaška c. 25, 1000 Ljubljana Realizacija n-bitnega polnega seštevalnika z uporabo kvan Univerza v Ljubljani FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Tržaška c. 25, 1000 Ljubljana Realizacija n-bitnega polnega seštevalnika z uporabo kvantnih celičnih avtomatov SEMINARSKA NALOGA Univerzitetna

Prikaži več

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru 6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, 30.03.2009 Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru in na končni ali neskončni čokoladi. Igralca si izmenjujeta

Prikaži več

CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.pdf

CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.pdf Elektrotehniški praktikum Osnove digitalnih vezij Namen vaje Videti, kako delujejo osnovna dvovhodna logi na vezja v obliki integriranih vezij oziroma, kako opravljajo logi ne funkcije Boolove algebre.

Prikaži več

7. tekmovanje v znanju astronomije 8. razred OŠ Državno tekmovanje, 9. januar 2016 REŠITVE NALOG IN TOČKOVNIK SKLOP A V sklopu A je pravilen odgovor o

7. tekmovanje v znanju astronomije 8. razred OŠ Državno tekmovanje, 9. januar 2016 REŠITVE NALOG IN TOČKOVNIK SKLOP A V sklopu A je pravilen odgovor o 7. tekmovanje v znanju astronomije 8. razred OŠ Državno tekmovanje, 9. januar 2016 REŠITVE NALOG IN TOČKOVNIK SKLOP A V sklopu A je pravilen odgovor ovrednoten z 2 točkama; če ni obkrožen noben odgovor

Prikaži več

Komisija za študijske zadeve UL Medicinske fakultete Vrazov trg 2 SI-1000 Ljubljana E: T: Režim študija Predmet: Uvod

Komisija za študijske zadeve UL Medicinske fakultete Vrazov trg 2 SI-1000 Ljubljana E: T: Režim študija Predmet: Uvod Komisija za študijske zadeve UL Medicinske fakultete Vrazov trg 2 SI-1000 Ljubljana E: ksz@mf.uni-lj.si T: +386 1 543 7700 Režim študija Predmet: Uvod v medicino, modul Informatika Študijski program: EMŠ

Prikaži več

FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO Matematika 2 Pisni izpit 9. junij 2005 Ime in priimek: Vpisna št: Zaporedna številka izpita: Navodila Pazljivo preberite bese

FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO Matematika 2 Pisni izpit 9. junij 2005 Ime in priimek: Vpisna št: Zaporedna številka izpita: Navodila Pazljivo preberite bese FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO Matematika Pisni izpit 9. junij 005 Ime in priimek: Vpisna št: Zaporedna številka izpita: Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite reševanja. Veljale bodo

Prikaži več

resitve.dvi

resitve.dvi FAKULTETA ZA STROJNISTVO Matematika Pisni izpit. junij 22 Ime in priimek Vpisna st Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite resevanja. Veljale bodo samo resitve na papirju, kjer so

Prikaži več

C:/Users/Matevž Èrepnjak/Dropbox/FKKT/TESTI-IZPITI-REZULTATI/ /Izpiti/FKKT-avgust-17.dvi

C:/Users/Matevž Èrepnjak/Dropbox/FKKT/TESTI-IZPITI-REZULTATI/ /Izpiti/FKKT-avgust-17.dvi Vpisna številka Priimek, ime Smer: K KT WA Izpit pri predmetu MATEMATIKA I Računski del Ugasni in odstrani mobilni telefon. Uporaba knjig in zapiskov ni dovoljena. Dovoljeni pripomočki so: kemični svinčnik,

Prikaži več

Posebne funkcije

Posebne funkcije 10 Posebne funkcije Posebne funkcije Geometrijska vrsta Binomska vrsta Eksponentna funkcija Logaritemska funkcija Kotne funkcije Kotne tabele Grafi kotnih funkcij Obratne kotne funkcije 10.1 Posebne funkcije

Prikaži več

Uvodno predavanje

Uvodno predavanje RAČUNALNIŠKA ORODJA Simulacije elektronskih vezij M. Jankovec Pomagala za hitrejšo/boljšo konvergenco Modifikacija vezja s prevodnostimi Med vsa vozlišča in maso se dodajo upori Velikost uporov določa

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Tonski generator IDEAL Electrical PRO Kataloška št.:

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Tonski generator IDEAL Electrical PRO Kataloška št.: SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 61 90 90 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Tonski generator IDEAL Electrical PRO Kataloška št.: 61 90 90 KAZALO LASTNOSTI NAPRAVE...3 SESTAVNI DELI NAPRAVE...3

Prikaži več

Mladi za napredek Maribora srečanje DOLŽINA»SPIRALE«Matematika Raziskovalna naloga Februar 2015

Mladi za napredek Maribora srečanje DOLŽINA»SPIRALE«Matematika Raziskovalna naloga Februar 2015 Mladi za napredek Maribora 015 3. srečanje DOLŽINA»SPIRALE«Matematika Raziskovalna naloga Februar 015 Kazalo 1. Povzetek...3. Uvod...4 3. Spirala 1...5 4. Spirala...6 5. Spirala 3...8 6. Pitagorejsko drevo...10

Prikaži več

VETRNO KOLO

VETRNO KOLO VETRNO KOLO KAZALO: Zgodovina Razvoj vetrnic Vrste vetrnic Značilnosti Uporaba Sestavni deli Delovanje Animacije Prednosti in slabosti Viri in literatura ZGODOVINA: Ljudje izkoriščamo energijo vetra že

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Zaščina ehnika in avomaizacija Diskreni Fourierev ransform Digialna zaščia Razvoj numeričnih meod Upoševanje višjih harmonskih komponen, šuma, frekvence odbiih valov, Za pravilno obdelavo signalov je ključna

Prikaži več

UPS naprave Socomec Netys PL (Plug in) UPS naprava Socomec Netys PL moč: 600VA/360W; tehnologija: off-line delovanje; vhod: 1-fazni šuko 230VAC; izhod

UPS naprave Socomec Netys PL (Plug in) UPS naprava Socomec Netys PL moč: 600VA/360W; tehnologija: off-line delovanje; vhod: 1-fazni šuko 230VAC; izhod UPS naprave Socomec Netys PL (Plug in) UPS naprava Socomec Netys PL moč: 600VA/360W; tehnologija: off-line delovanje; vhod: 1-fazni šuko 230VAC; izhod: 1-fazni 230VAC; 4 šuko vtičnica preko UPS-a; 2 šuko

Prikaži več

Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Žiga Prajndl Leteči zagon brezsenzorskega BLDC stroja Magistrsko delo Mentor: doc. dr. Mitja Nemec Lj

Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Žiga Prajndl Leteči zagon brezsenzorskega BLDC stroja Magistrsko delo Mentor: doc. dr. Mitja Nemec Lj Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Žiga Prajndl Leteči zagon brezsenzorskega BLDC stroja Magistrsko delo Mentor: doc. dr. Mitja Nemec Ljubljana, 2017 Zahvala Za strokovno podporo pri izdelavi

Prikaži več

Diplomsko delo Cugelj Anton

Diplomsko delo Cugelj Anton UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Anton Cugelj ANALIZA NAPETOSTNIH RAZMER IN IZGUB V RAZDELJEVALNEM OMREŽJU Z RAZPRŠENO PROIZVODNJO Maribor, december 2014 ANALIZA

Prikaži več

Priprava prispevka za Elektrotehniški vestnik

Priprava prispevka za Elektrotehniški vestnik ELEKTOTEHNIŠKI VESTNIK 79(3): 8-86, 22 EXISTING SEPAATE ENGLISH EDITION egulacija napetosti v distribucijskih omrežjih s pomočjo razpršenih virov Blaž ljanić, Tomaž Pfajfar 2, Igor Papič, Boštjan Blažič

Prikaži več

NAVADNA (BIVARIATNA) LINEARNA REGRESIJA O regresijski analizi govorimo, kadar želimo opisati povezanost dveh numeričnih spremenljivk. Opravka imamo to

NAVADNA (BIVARIATNA) LINEARNA REGRESIJA O regresijski analizi govorimo, kadar želimo opisati povezanost dveh numeričnih spremenljivk. Opravka imamo to NAVADNA (BIVARIATNA) LINEARNA REGRESIJA O regresijski analizi govorimo, kadar želimo opisati povezanost dveh numeričnih spremenljivk. Opravka imamo torej s pari podatkov (x i,y i ), kjer so x i vrednosti

Prikaži več

untitled

untitled BREMENSKE JEKLENE VRVI kakovostnega razreda 5, izdelani po EN 131 v izvedbi z 1, 2, 3 ali stremeni NAVODILO ZA UPORABO Ta navodila naj pazljivo preberejo vsi uporabniki. Olajšala vam bodo delo s stroji

Prikaži več

KOLESA Z ELEKTRIČNIM MOTORJEM Kolesarjenje je dobro za telo in dušo. Med kolesarjenjem imate bistveno boljši razgled, kot če se odpravite na pot z avt

KOLESA Z ELEKTRIČNIM MOTORJEM Kolesarjenje je dobro za telo in dušo. Med kolesarjenjem imate bistveno boljši razgled, kot če se odpravite na pot z avt KOLESA Z ELEKTRIČNIM MOTORJEM Kolesarjenje je dobro za telo in dušo. Med kolesarjenjem imate bistveno boljši razgled, kot če se odpravite na pot z avtom. Razen tega boste privarčevali tudi nekaj energije

Prikaži več

Vaje: Matrike 1. Ugani rezultat, nato pa dokaži z indukcijo: (a) (b) [ ] n 1 1 ; n N 0 1 n ; n N Pokaži, da je množica x 0 y 0 x

Vaje: Matrike 1. Ugani rezultat, nato pa dokaži z indukcijo: (a) (b) [ ] n 1 1 ; n N 0 1 n ; n N Pokaži, da je množica x 0 y 0 x Vaje: Matrike 1 Ugani rezultat, nato pa dokaži z indukcijo: (a) (b) [ ] n 1 1 ; n N n 1 1 0 1 ; n N 0 2 Pokaži, da je množica x 0 y 0 x y x + z ; x, y, z R y x z x vektorski podprostor v prostoru matrik

Prikaži več

Matematika II (UN) 2. kolokvij (7. junij 2013) RE ITVE Naloga 1 (25 to k) ƒasovna funkcija f je denirana za t [0, 2] in podana s spodnjim grafom. f t

Matematika II (UN) 2. kolokvij (7. junij 2013) RE ITVE Naloga 1 (25 to k) ƒasovna funkcija f je denirana za t [0, 2] in podana s spodnjim grafom. f t Matematika II (UN) 2. kolokvij (7. junij 2013) RE ITVE Naloga 1 (25 to k) ƒasovna funkcija f je denirana za t [0, 2] in podana s spodnjim grafom. f t 0.5 1.5 2.0 t a.) Nari²ite tri grafe: graf (klasi ne)

Prikaži več

N

N Državni izpitni center *N15164132* 9. razred TEHNIKA IN TEHNOLOGIJA Ponedeljek, 11. maj 2015 NAVODILA ZA VREDNOTENJE NACIONALNO PREVERJANJE ZNANJA 9. razred RIC 2015 2 N151-641-3-2 SPLOŠNA NAVODILA Prosimo,

Prikaži več

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Jan Šlamberger UPORABA PREČNEGA TRANSFORMATORJA V ELEKTROENERGETSKEM OMR

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Jan Šlamberger UPORABA PREČNEGA TRANSFORMATORJA V ELEKTROENERGETSKEM OMR UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Jan Šlamberger UPORABA PREČNEGA TRANSFORMATORJA V ELEKTROENERGETSKEM OMREŽJU Diplomsko delo Maribor, julij 2010 I Diplomsko

Prikaži več

CpE & ME 519

CpE & ME 519 2D Transformacije Zakaj potrebujemo transformacije? Animacija Več instanc istega predmeta, variacije istega objekta na sceni Tvorba kompliciranih predmetov iz bolj preprostih Transformacije gledanja Kaj

Prikaži več

Aleš Rožman ZAMENJAVA POGONA NA SREDNJI PROGI V VALJARNI Diplomsko delo Maribor, november 2012

Aleš Rožman ZAMENJAVA POGONA NA SREDNJI PROGI V VALJARNI Diplomsko delo Maribor, november 2012 Aleš Rožman ZAMEJAVA POGOA A SREDJI PROGI V VALJARI Diplomsko delo Maribor, november 2012 Diplomsko delo visokošolskega študijskega programa ZAMEJAVA POGOA A SREDJI PROGI V VALJARI Študent: Študijski program:

Prikaži več

(Microsoft Word - FLIS_Diploma brezkrta\350ni motorji)

(Microsoft Word - FLIS_Diploma brezkrta\350ni motorji) BREZKRTAČNI MOTORJI ZA ELEKTRIČNA KOLESA diplomsko delo Študent: Študijski program: Mentor: Somentor: Lektorica: Marko Flis Visokošolski strokovni študijski program 1. stopnje Energetika izr. prof. dr.

Prikaži več

dr. Andreja Šarlah Teorijska fizika II (FMF, Pedagoška fizika, 2010/11) kolokviji in izpiti Vsebina Kvantna mehanika 2 1. kolokvij 2 2. kolokvij 4 1.

dr. Andreja Šarlah Teorijska fizika II (FMF, Pedagoška fizika, 2010/11) kolokviji in izpiti Vsebina Kvantna mehanika 2 1. kolokvij 2 2. kolokvij 4 1. dr. Andreja Šarlah Teorijska fizika II (FMF, Pedagoška fizika, 2010/11) kolokviji in izpiti Vsebina Kvantna mehanika 2 1. kolokvij 2 2. kolokvij 4 1. izpit 5 2. izpit 6 3. izpit (2014) 7 Termodinamika

Prikaži več

SESTAVA VSEBINE MATEMATIKE V 6

SESTAVA VSEBINE MATEMATIKE V 6 SESTAVA VSEBINE MATEMATIKE V 6. RAZREDU DEVETLETKE 1. KONFERENCA Št. ure Učne enote CILJI UVOD (1 ura) 1 Uvodna ura spoznati vsebine učnega načrta, način dela, učne pripomočke za pouk matematike v 6. razredu

Prikaži več

Ime in priimek: Vpisna št: FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Verjetnost Pisni izpit 5. februar 2018 Navodila Pazljivo preberite

Ime in priimek: Vpisna št: FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Verjetnost Pisni izpit 5. februar 2018 Navodila Pazljivo preberite Ime in priimek: Vpisna št: FAKULTETA ZA MATEMATIKO IN FIZIKO Oddelek za matematiko Verjetnost Pisni izpit 5 februar 018 Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite reševanja Nalog je

Prikaži več

predstavitev fakultete za matematiko 2017 A

predstavitev fakultete za matematiko 2017 A ZAKAJ ŠTUDIJ MATEMATIKE? Ker vam je všeč in vam gre dobro od rok! lepa, eksaktna veda, ki ne zastara matematičnoanalitično sklepanje je uporabno povsod matematiki so zaposljivi ZAKAJ V LJUBLJANI? najdaljša

Prikaži več

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Miha GABRIJELČIČ RAZVOJ PERIFERNIH VMESNIKOV ZA

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Miha GABRIJELČIČ RAZVOJ PERIFERNIH VMESNIKOV ZA UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA STROJNIŠTVO FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Miha GABRIJELČIČ RAZVOJ PERIFERNIH VMESNIKOV ZA MOBILNEGA ROBOTA univerzitetnega študijskega programa

Prikaži več

1. K O~O~V~J Skupina: A Ce v racunskih nazogah ni pripadajocega poteka, ne dobite nobene toeke! Upoiitevani bodo samo 8teviZski rezultati v o kvireki

1. K O~O~V~J Skupina: A Ce v racunskih nazogah ni pripadajocega poteka, ne dobite nobene toeke! Upoiitevani bodo samo 8teviZski rezultati v o kvireki 1. K O~O~V~J Skupina: A Ce v racunskih nazogah ni pripadajocega poteka, ne dobite nobene toeke! Upoiitevani bodo samo 8teviZski rezultati v o kvireki h! 1. V vzporedno vezavo treh uporov (vsak 10Q) teee

Prikaži več

Microsoft Word - Seštevamo stotice.doc

Microsoft Word - Seštevamo stotice.doc UČNA PRIPRAVA: MATEMATIKA UČNI SKLOP: Računske operacije UČNA TEMA: Seštevamo in odštevamo stotice Seštevamo stotice UČNE METODE: razlaga, prikazovanje, demonstracija, grafično in pisno delo UČNE OBLIKE:

Prikaži več

Microsoft Word - avd_vaje_ars1_1.doc

Microsoft Word - avd_vaje_ars1_1.doc ARS I Avditorne vaje Pri nekem programu je potrebno izvršiti N=1620 ukazov. Pogostost in trajanje posameznih vrst ukazov računalnika sta naslednja: Vrsta ukaza Štev. urinih period Pogostost Prenosi podatkov

Prikaži več

Osnove statistike v fizični geografiji 2

Osnove statistike v fizični geografiji 2 Osnove statistike v geografiji - Metodologija geografskega raziskovanja - dr. Gregor Kovačič, doc. Bivariantna analiza Lastnosti so med sabo odvisne (vzročnoposledično povezane), kadar ena lastnost (spremenljivka

Prikaži več

Poročilo projekta : Učinkovita raba energije Primerjava klasične sončne elektrarne z sončno elektrarno ki sledi soncu. Cilj projekta: Cilj našega proj

Poročilo projekta : Učinkovita raba energije Primerjava klasične sončne elektrarne z sončno elektrarno ki sledi soncu. Cilj projekta: Cilj našega proj Poročilo projekta : Učinkovita raba energije Primerjava klasične sončne elektrarne z sončno elektrarno ki sledi soncu. Cilj projekta: Cilj našega projekta je bil izdelati učilo napravo za prikaz delovanja

Prikaži več

Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Matej Čadež Optimizacija vodenja pogonskega sklopa ventilatorskega sistema Magistrsko delo Mentor: iz

Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Matej Čadež Optimizacija vodenja pogonskega sklopa ventilatorskega sistema Magistrsko delo Mentor: iz Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Matej Čadež Optimizacija vodenja pogonskega sklopa ventilatorskega sistema Magistrsko delo Mentor: izr. prof. dr. Rastko Fišer Ljubljana, 2018 Zahvala

Prikaži več

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša 12. 4. 2010 1 Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolov (običajno Σ 2) Σ n = {s 1 s 2... s n ; s i Σ, i =

Prikaži več

Geometrija v nacionalnih preverjanjih znanja

Geometrija v nacionalnih preverjanjih znanja Geometrija v nacionalnih preverjanjih znanja Aleš Kotnik, OŠ Rada Robiča Limbuš Boštjan Repovž, OŠ Krmelj Struktura NPZ za 6. razred Struktura NPZ za 9. razred Taksonomska stopnja (raven) po Gagneju I

Prikaži več

Osnove elektrotehnike 1, VSŠ

Osnove elektrotehnike 1, VSŠ akrižajosnove elektrotehnike 1, VSŠ Osnovna izpitna vprašanja za ustni izpit ENOSMERNA VEZJA 1. Kirchoffova zakona: enačbi, katere lastnosti polja opisujeta, razlaga, uporaba. 1.Khz Vsota vseh tokov v

Prikaži več

C:/Users/Matevž Èrepnjak/Dropbox/FKKT/testi in izpiti/ /IZPITI/FKKT-februar-14.dvi

C:/Users/Matevž Èrepnjak/Dropbox/FKKT/testi in izpiti/ /IZPITI/FKKT-februar-14.dvi Kemijska tehnologija, Kemija Bolonjski univerzitetni program Smer: KT K WolframA: DA NE Računski del izpita pri predmetu MATEMATIKA I 6. 2. 2014 Čas reševanja je 75 minut. Navodila: Pripravi osebni dokument.

Prikaži več

MERJENJE GORIŠČNE RAZDALJE LEČE

MERJENJE GORIŠČNE RAZDALJE LEČE MERJENJE GORIŠČNE RAZDALJE LEČE 1. UVOD: V tej vaji je bilo potrebno narediti pet nalog, povezanih z lečami. 2. NALOGA: -Na priloženih listih POTREBŠČINE: -Na priloženih listih A. Enačba zbiralne leče

Prikaži več

VAU 7.5-3_Kurz_SL_ indd

VAU 7.5-3_Kurz_SL_ indd Navodilo za upravljanje KRATKO NAVODILO Frekvenčni pretvornik VAU 7.5/3 28100241401 11/12 1 Varnostni napotki Opozorilo na udar električnega toka! Smrtna nevarnost! Udar električnega toka utegne povzročiti

Prikaži več

PREDMETNI KURIKULUM ZA RAZVOJ METEMATIČNIH KOMPETENC

PREDMETNI KURIKULUM ZA RAZVOJ METEMATIČNIH KOMPETENC MATEMATIKA 1.razred OSNOVE PREDMETA POKAZATELJI ZNANJA SPRETNOSTI KOMPETENCE Naravna števila -pozna štiri osnovne računske operacije in njihove lastnosti, -izračuna številske izraze z uporabo štirih računskih

Prikaži več

Matematika 2

Matematika 2 Matematika 2 Gregor Dolinar Fakulteta za elektrotehniko Univerza v Ljubljani 23. april 2014 Soda in liha Fourierjeva vrsta Opomba Pri razvoju sode periodične funkcije f v Fourierjevo vrsto v razvoju nastopajo

Prikaži več