BiokemInfo - Pregled funkcij

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "BiokemInfo - Pregled funkcij"

Transkripcija

1 Navodila veljajo tako za Microsoft Excel (v slednjem so pripravljeni tudi prikazani primeri) kot tudi za OpenOffice Calc. Med obema programoma obstajajo malenkostne, a ne bistvene razlike.

2 Celice naslavljamo z njihovimi koordinatami, ki so sestavljene iz: (1) črkovne oznake stolpca, v katerem se celica nahaja (2) številčne oznake vrstice, v kateri se celica nahaja Med celicami se premikamo s kliki na levi gumb miške, lahko pa tudi s smernimi tipkami na tipkovnici. Podatke vpisujemo v celice tako, da: (1) izberemo celico (levi klik z miško) in začnemo pisati ALI (2) izberemo celico (levi klik z miško), nato pa kliknemo v polje z oznako fx neposredno nad tabelo in vanj vpišemo želeno vsebino POZOR Pri uporabi prvega načina prepišemo trenutno vsebino v celici Če torej želimo vsebino celice le spremeniti/popraviti in ne na novi napisati, uporabimo način št. 2 ali pa celico dvokliknemo in jo šele nato urejamo njeno vsebino. POZOR Ko v celico vpišemo neko vsebino je potrebno vnos potrditi, kar storimo s pritiskom na tipko ENTER. S tem se hkrati pomaknemo za eno celico navzol v istem stolpcu.

3 Dva osnovna tipa vsebine celic sta: (1) številka, pri čemer Excel prikaz vsebine takih celic avtomatsko poravna v desno (2) besedilo, pri čemer Excel prikaz vsebine takih celic avtomatsko poravna v levo Če je besedilo ali številka daljša kot je širina celice se prikaz avtomatsko razširi preko sosednjih celic, v primeru, da pa le-teniso prazne, pa je prikazan samo del vsebine (zgornji primer za besedilo Microsoft Excel ). Celotno vsebino celice, katere prikaz je tako skrajšan, vidimo tako, da kliknemo nanjo, pri čemer se nam vsebina prikaže v vrstici fx neposredno nad tabelo, ali pa tako celico dvokliknemo, pri čemer pridemo v način urejanja njene vsebine. Lahko tudi razširimo stoplec - z miško se pomaknemo na črto med oznakama stolpcev (vrtica z oznakami stolpcev tik pod poljem "fx"), kliknemo in držimo levi miškin gumb ter povlečemo. Ko vpisujemo formulo moramo vpisovanje začeti z enačajem (=), sicer Excel vpisano vsebino obravnava kot besedilo. V zgornjem primeru je vsebina celice B5 poravnana levo zato, ker smo še vedno v načinu urejanja vsebine (vpisana vsebina ni bila potrjena s pritiskom na ENTER).

4 Če želimo formulo v celici B5 urediti: (1) uporabimo vrstico fx neposredno nad tabelo ALI (2) dvokliknemo na celico B5 in urejanje opravimo neposredno v njej.

5 Oznake celic B3 in B4 lahko v formulo vpišemo na roko, kar je zamudneje, zraven tega pa se hitro lahko zmotimo. Enostavneje je, če začnemo v celico, kjer želimo imeti rezultat (v tem primeru celica B6), vpisovati formulo z enačajem (=), nato pa kliknemo na eno celico (B3), vnesemo znak +, za tem pa kliknemo še na drugo celico (B4). Na enak način lahko formulo za seštevanje razširimo tako, da le-ta sešteje vsebino poljubnega števila celic (npr. =B3+B4+C3+C4+C5+C6+C7+C8; rezultat je v tem primeru še vedno enak 3, saj so celice C3, C4, C5, C6, C7 in C8 prazne, pri čemer se to pri računskih operacijah seštevanja in odštevanja upošteva kot vrednost 0). Če se pri urejanju/popravljanju vsebine celice zmotimo, lahko urejanje prekličemo s pritiskom na tipko Esc (Escape). ZAKAJ V FORMULE KOT ARGUMENTE RAJE VPISUJEMO KOORDINATE CELIC IN NE DIREKTNO NJIHOVE VSEBINE? Zato, ker se rezultat funkcije samodejno posodobi, ko spremenimo vrednosti v celicah, ki so argumenti te funkcije. Na primer, če v zgornjem primeru spremenimo vrednost v celici B3 v 5, se bo v celici B6 avtomatsko izpisala vrednost 7. Funkcije začnemo kot vse formule vpisovati tako, da najprej napišemo enačaj (=). Če le-tega ne napišemo se vnešena funkcija obravnava kot besedilo. Imena funkcij lahko pišemo z malimi ali velikimi črkami (sum ali SUM), saj Excel avtomatsko spremeni črke v velike, ko potrdimo vnos v celico s pritiskom na tipko ENTER. Funkcija SUM lahko sprejme neomejeno število argumentov. (V nasprotju z nekaterimi drugimi funkcijami, ki sprejemajo samo določeno število argumentov, navedenih v točno določenem vrstnem redu). V primeru funkcije SUM lahko kombiniramo argumente, zapisane kot koordinate celic (pri čemer se prišteva vsebina le-teh), in argumente, zapisane kot običajne vrednosti. Primer take kombinacije: =SUM(B3;B4;1) (rezultat je v tem primeru 4). Koordinate celic lahko vpisujemo ročno ali pa jih v funkcijo vnašamo preko klikanja na ustrezne celice (glej prejšnjo sliko s primerom =B3+B4). Če kot argument funkcije SUM napišemo koordinato celice, ki vsebuje besedilo, javi funkcija napako. Podobno velja za vse ostale funkcije, če jim podajamo neprimerne argumente.

6 Podobno kot v prejšnjem primeru, le da tokrat vpišemo območje, ki vsebuje več celic. Območje je vedno pravokotne oblike in se zapiše tako, da koordinate dveh diametralno nasprotnih oglišč ločimo z dvopičjem. Na primer, območje celic A1, A2, A3, B1, B2, B3, C1, C2, C3 lahko zapišemo na naslednje ekvivalentne načine: A1:C3 ali A3:C1 ali C1:A3 ali C3:A1 S funkcijo SUM lahko seštejemo celice večih območij, pri čemer oznake območij ločimo s podpičjem (kot že povedano, podpičje ločuje posamezne argumente, oznaka območja pa je en argument). Primer: =SUM(B3:B4;D3:F5) (rezultat je še vedno 3, saj so vse celice v območju D3:F5 prazne).

7 Na podoben način lahko ustvarimo serijo 1, 3, 5, 7,... (v tem primeru v prvi celici vpišemo 1 in 3, Excel pa na osnovi tega sam izračuna razmike znotraj vrste (v tem primeru 2)). V celico C5 vpišemo funkcijo, ki sešteva vsebino celic B3 in B4.

8 Vsebino celice C5 podobno kot pri ustvarjanju serije številk (glej prejšnji primer) povlečemo navzdol za 4 polja. Namesto, da bi se v vsaki celici izpisala vrednost 3 se izpišejo vrednosti 2, 0, 0 in 0. Zakaj pride do tega lahko ugotovimo, če pogledamo, kaj celice z nepričakovanim rezultatom dejansko vsebujejo. Vidimo, da se je v celici C7 območje celic, ki je argument funkcije, spremenilo iz prvotnega B3:B4 v B5:B6. Drugače povedano, območje se je premaknilo za dve vrstici navzdol gledano relativno na prvotno polje. ZAKAJ? Zato, ker smo tudi funkcijo prekopirali za dve vrstici navzdol gledano na prvotno polje (iz C5 v C7). Analogno, v polju C9 je sedaj funkcija =SUM(B7:B8), saj gre za kopiranje za 4 vrstice navzdol.

9 V tem primeru smo formulo v celici C5 zapisali tako, da smo PRED OZNAKE VRSTIC napisali še znak $. S tem znakom uvedemo t.i. absolutno naslavljanje celic. Ko tako zapisno funkcijo kopiramo v druge celice z vlečenjem navzdol se argument ohrani, t.j. se ne zamika relativno glede na prvotno zapisan argument (kot na prejšnji sliki). Analogno, če bi funkcijo v celici C5 kopirali horizontalno preko celic C4, C5,..., bi jo morali, če bi želeli kot argument ohraniti polje B3:B4, zapisati kot =SUM ($B3:$B4). Znak $ vpišemo torej pred tisto koordinato celic(e), za katero želimo, da se med kopiranjem funkcije ne spreminja relativno glede na izhodno celico. V obeh primerih bi lahko znak $ vpisali pred obe koordinati celic, t.j. $B$3:$B $4. Tako bi lahko funkcijo prekopirali z vlečenjem tako horizontalno kot vertikalno, pri čemer bi argument ostal zmeraj enak, to je območje celic B3:B4. Če želimo, da se nam vrednost neke celice izpiše v drugi celici, preprosto v celico napišemo enačaj in koordinate izvorne celice. Vsebina tako zapisane celice se bo avtomatsko spremenila, ko se bo spremenila vsebina izvorne celice. Na primer, če se vsebina celice C6 spremeni iz 3 v 5, se bo v celici E6 izpisalo 5 namesto 3.

10 Funkcija IF zahteva tri argumente, med seboj ločene s podpičjem: (1) logični test (primeri: A3>2 (vsebina celice A3 je večja kot 2), A3=C8 (vsebina celice je enaka vsebini celice C8), C5<=4 (sebina celice C5 je manjša ali enaka 4), A3= ha (vsebina celice A3 je enaka ha; v primeru, da navajamo besedilo, mora slednje biti v narekovaju) (2) vrednost, ki jo funkcija vrne, če logični test velja; lahko je beseda ali črka (v tem primeru jo moramo zapisati v narekovajih) ali pa tudi število (narekovajev ne uporabimo) (3) vrednost, ki jo funkcija vrne, če logični test ne velja; lahko je beseda ali črka (v tem primeru jo moramo zapisati v narekovajih) ali pa tudi število (narekovajev ne uporabimo) V logičnem testu lahko primerjamo števila ali besedila; v slednjem primeru seveda ne veljajo znaki večje oz. manjše (>, <) V zgornjem primeru želimo doseči, da se v celici izpiše beseda dva, če celica v sosednjem levem stolpcu vsebuje število 2, oz. se izpiše ni dva, če celica v sosednjem levem stoplcu vsebuje karkoli drugega ali pa je celo prazna. Funkcijo bomo izpisali samo v zgornji celici, nato pa jo bomo s potegom skopirali po stolpcu. POZOR - v tem primeru pred koordinatami celic ne pišemo znaka $, saj želimo, da se koordinate celice, ki jo v logičnem testu Celoten zapis funkcije (glej tudi besedilo pri prejšnji sliki).

11 Rezultat, ki ga dobimo, ko funkcijo skopiramo po stoplcu. Z dvoklikom na celico C7 se izpiše formula, ki jo vsebuje. Vidimo, da je s kopiranjem funkcije prišlo do enakega relativnega zamika koordinat celic, na katere se funkcija nanaša, saj pred koordinate nismo napisali znaka $.

12 S funkcijo COUNTIF lahko enostavno preštejemo vse celice v nekem območju celic, katerih vsebina zadostuje pogoju. Funkcija zahteva dva argumenta: (1) območje celic, ki ga analiziramo oz. območje, znotraj katerega preštevamo celice, ki zadostujejo pogoju (2) pogoj, katerega mora izpolnjevati vsebina celice Rezultat funkcije COUNTIF je tako vedno le celo število. Primer 1 (slika zgoraj): Preštejemo, koliko celic v območju B3:B8 vsebuje število 1. Če iščemo enakost ni potebno navajati enačaja, lahko pa ga (zgornji zapis formule je enakovreden zapisu =COUNTIF(B3:B8; =1 ). Pogoj, ki vsebuje enačaje/neenačaje, je potrebno napisati v narekovajih. Rezultat je v tem primeru 5. Primer 2 (slika zgoraj): Preštejemo, koliko celic v območju B3:B8 vsebuje število besedo abc. Če iščemo enakost ni potebno navajati enačaja, lahko pa ga (zgornji zapis formule je enakovreden zapisu =COUNTIF (B3:B8; = & abc ). Enačaj/neenačaj je vedno potrebno napisati v narekovajih, prav tako besedilo, a znotraj ločenih narekovajev. Med Enačajem/ neenačajem in besedilom mora biti znak &. Rezultat je v tem primeru 3.

13 Primer 3 (slika zgoraj): Preštejemo, koliko celic v območju B3:B8 vsebuje število število, manjše ali enako 2. Celoten pogoj je lahko napisan v enotnih narekovajih. Rezultat je v tem primeru 5. Primer 4 (slika zgoraj): Preštejemo, koliko celic v območju B3:B8 ne vsebuje besedila abc. Podite pozorni na formulacijo in na zapis znaka za neenakost. Rezultat je v tem primeru enak 3.

14 Funkcija UPPER pretvori zapis besedila v takšnega, da vsebuje zgolj velike tiskane črke (vse male črke se spremenijo v velike). Rezultat zgoraj zapisane formule je BIO. S funkcijo LEN preštejemo število znakov, ki jih vsebuje argument, vključno s presledki in ne-alfanumeričnimi znaki #, $, &,...). Argument je lahko zapisan direktno v formuli, lahko pa je v obliki reference na neko drugo celico (kot v zgornjem primeru). Rezultat zgoraj zapisane formule je 8. Formulo bi lahko zapisali tudi kot =LEN( Danes je ).

15 Funkcija MID nam da določeno število zaporedno si sledečih znakov znotraj daljšega zaporedja znakov, začenši z določenega mesta. Funkcija tako sprejme tri argumente: (1) zaporedje znakov, iz katerega želimo izpis le njegovega dela, (2) mesto v zaporedju, na katerem se nahaja prvi znak v delu zaporedja znakov, ki ga želimo izpisati in (3) koliko znakov naprej od pod točko (2) opisanega mesta želimo izpisati. Kot znak se štejejo tako presledki kot tudi ne-alfanumerični znaki. Primer zgoraj: V stolpcu se izpiše BIOKEMIJA tako, da je v eni celici zgolj po ena črka. Izvorno zaporedje je v celici B3 (pozor na znak $), začetno mesto je zapisano v stolpcu levo (tu ne uporabimo znaka $), na koncu pa je vrednost 1, saj želimo samo po eno črko v vsaki celici. Funkcija VLOOKUP vrne vrednost iz nekega območja kolon, pri čemer dano vrednost primerja z vrednostmi v levem stolpcu znotraj tega območja, vrednost pa vrne iz iste vrstice določenega stolpca istega območja. Funkcija sprejme 4 argumente: (1) vrednost, ki jo želimo najti, (2) tabelo (območje celic), znotraj katerega iščemo vrednost pod (1), pri čemer mora območje vsebovati tudi stolpec, iz katerega želimo rezultat, hkrati pa mora biti stolpec, po katerem iščemo, najbolj levi v območju, (3) zaporena oznaka stolpca, gledano relativno na pod (2) specificirano območje, iz katerega nam naj vrne vrednost, (4) (NEOBVEZEN ARGUMENT) je lahko FALSE (znotraj območja iščemo popolno ujemanje) ali TRUE (kot zadetek se lahko vzame približek izbrane vrednosti, če ne najde popolnega ujemanja ujemanja). Če bi v zgornjem primeru v celico B11 vpisali E, v celico B12 pa =VLOOKUP (B11;B3:C6;2;FALSE), bi dobili vrnjeno napako, saj črke E ni v tabeli, po kateri iščemo, v primeru =VLOOKUP(B11;B3:C6;2;TRUE) pa bi dobili vrednost 4, saj je črka E po abecedi najbližje črki D, pri kateri pa je v tabeli zapisana vrednos 4. FALSE in TRUE po enakem principu delujeta tudi v primeru iskanja števil.

16 Funkcija MATCH vrne relativen položaj celice z neko določeno vrednostjo v območju celic, po katerem iščemo. Trije argumenti: (1) vrednost, katere položaj oz. položaj ustrezne celice iščemo, (2) območje celic, po katerem iščemo, (3) tip ujemanja ima lahko tri vrednosti in sicer 1 (poišče največjo vrednost, ki je manjša ali enaka iskani vrednosti), -1 (poišče najmanjšo vrednost, ki je večja ali enaka iskani vrednosti) ali 0 (poišče vrednost, ki je identična iskani vrednosti); za 1 mora biti tabela sortiran naraščajoče, za -1 pa padajoče, za 0 pa je lahko nesortirana. V zgonjem primeru se kot rezultat v celici C9 izpiše vrednost 2, saj je črka B v drugi vrstici stolpca, po katerem iščemo. Funkcijo INDEX se lahko uporablja na dva načina in sicer za ARRAY ali za REFERENCE; v nadaljevanju je opisana uporaba za ARRAY (reference ne pride v poštev za kolokvij). Funkcija INDEX vrne vrednost iz določene vrstice ali stolpca določenega območja celic/tabele. V zgornjem primeru dobimo kot rezultat v celici C10 vrednost 2, saj se le-ta nahaja v drugi vrstici stolpca. Argumenti: (1) stolpec, iz katerega nam naj funkcija vrne neko vrednost in (2) vrstica tega stolpca (gledano relativno na vrh stolpca), iz katere nam naj funkcija vrne vrednost. V tem in prejšnjem primeru (funkcija MATCH) smo obe funkciji uporabili eno za drugo in dosegli efekt funkcije VLOOKUP.

17 Funkcijo SUMIF uporabljamo za pogojno vstoto - funkcija sešteje zgolj tiste vrednosti, ki ustrezajo pogoju. Pogoj pišemo v narekovajih. V zgornjem primeru seštejemo zgolj tiste vrednosti znotraj območj B3:B7, katerih vrednost je manjša od 5. Rezultat je 9,3. Funkcija UPPER pretvori zapis besedila v takšnega, da vsebuje zgolj velike tiskane črke (vse male črke se spremenijo v velike). Rezultat zgoraj zapisane formule je BIO.

18 Funkcija SUBSTITUTE v nekem zaporedju znakov zamenja določene znake z drugimi. V zgornjem primeru dobimo rezultat tio. Če bi formulo zapisali kot =SUBSTITUTE(B3; b ; ) bi dobili rezultat io (s tem smo dosegli izbris znaka b). Funkcija CONCATENATE združi znake ali vrste znakov v enotno vrsto (npr. združi posamezne črke v zaporedje črk, združi cifre v zaporedje cifer,...). Funkcija sprejme neomejeno število argumentov, med seboj ločenih s podpičjem. V prikazanem primeru (slika zgoraj) bi v polju C2 kot rezultat dobili ABCD. Enak rezultat bi dosegli, če bi zapisali =CONCATENATE( A ; B ; C ; D ). Če hočemo v zaporedje znakov vnesti presledek, ga moramo izrecno navesti kot argument (presledek med narekovajema). Funkcije CONCATENATE ni mogoče uporabljati tako, da kot argument navedemo območje celic (npr. =CONCATENATE(B2:B5) vrne napako).

19 Funkcija MAX vrne največjo vrednost znotraj nabora vrednosti. Sprejme samo take argumente v obliki števil. V zgornjem primeru je rezultat 5,7. Enako bi lahko dosegli z zapisom =MAX(1;5;3;5,7) ali =(MAX(B2;B3;B4;B5). Funkcija FIND poišče neko zaporedje znakov znotraj drugega zaporedja znakom (npr. določeno črko znotraj zaporedja črk). Funkcija sprejme 3 argumente: (1) znak ali zaporedje znakov, ki ga iščemo, (2) zaporedje znakov, znotraj katerega iščemo in (3) od katerega znaka v zaporedju pod točko (2) se naj iskanje izvrši. Ta argument ni nujen; če ga izrecno ne podamo, se uporabi njegova privzeta vrednost 1. Kot rezultat funkcije dobimo mesto znotraj zaporedja znakov, kjer se prvič pojavi iskano zaporedje znakov (gledano z leve proti desni). Rezultat v zgornjem primeru je 3 (zaporedje CD se začne na 3. mestu znotraj zaporedja ABCDEFGH. V primeru, da bi enako iskanje opravili v zaporedju A BCDEFGH (presledek), bi rezultat bil 4 (presledki se torej obravnavajo kot znak). Iskanje je občutljivo glede na velike oz. male črke. Če se iskano zaporedje v drugem zaporedju pojavi večkrat, dobimo kot rezultat vedno zgolj prvo pojavljanje v smeri desno od začetka iskanja.

20 Funkcija AVERAGE vrne povprečje (aritmetično sredino) števil, ki jih podamo kot argumente. kot argumente lahko vpišemo številke direktno (ločimo jih s podpičjem), lahko vpišemo celice, ki vsebujejo številke (oznake celic ločimo s podpičjem), lahko pa tudi eno ali več območij celic. V zgornjem primeru dobimo rezultat 5,4875 (=(5,5+5,8+5,35+5,4)/4). Funkcija FORECAST vrne vrednost y, ki jo napove za dano vrednost x. Ustrezno vrednost y funkcija izračuna na osnovi linearne regresijske analize danih podatkov (vrednosti x in pripradajoče vrednosti y). Argumenti, ki jih (zapisane v istem vrstnem redu) sprejme funkcija FORECAST: (1) vrednost x, kateri želimo izračunati ustrezno vrednost y, (2) znane vrednosti y in (3) znane vrednosti x. V zgornjem primeru imamo v celicah od A2 do A7 zapisane neke vrednosti x, v celicah B2 do B7 pa ustrezne vrednosti y. Če je npr. x 3, je y 7. Če želimo izračunati koliko je y če je x enak 5, napišemo funkcijo kot na sliki zgoraj; rezultat je 11.

RAM stroj Nataša Naglič 4. junij RAM RAM - random access machine Bralno pisalni, eno akumulatorski računalnik. Sestavljajo ga bralni in pisalni

RAM stroj Nataša Naglič 4. junij RAM RAM - random access machine Bralno pisalni, eno akumulatorski računalnik. Sestavljajo ga bralni in pisalni RAM stroj Nataša Naglič 4. junij 2009 1 RAM RAM - random access machine Bralno pisalni, eno akumulatorski računalnik. Sestavljajo ga bralni in pisalni trak, pomnilnik ter program. Bralni trak- zaporedje

Prikaži več

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša 12. 4. 2010 1 Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolov (običajno Σ 2) Σ n = {s 1 s 2... s n ; s i Σ, i =

Prikaži več

Spoznajmo PowerPoint 2013

Spoznajmo PowerPoint 2013 Spoznajmo PowerPoint 2013 13 Nova predstavitev Besedilo v predstavitvi Besedilo, ki se pojavlja v predstavitvah lahko premaknemo kamorkoli v diapozitivu. Kadar izdelamo diapozitiv z že ustvarjenimi okvirji

Prikaži več

Document ID / Revision : 0519/1.3 ID Issuer System (sistem izdajatelja identifikacijskih oznak) Navodila za registracijo gospodarskih subjektov

Document ID / Revision : 0519/1.3 ID Issuer System (sistem izdajatelja identifikacijskih oznak) Navodila za registracijo gospodarskih subjektov ID Issuer System (sistem izdajatelja identifikacijskih oznak) Navodila za registracijo gospodarskih subjektov Gospodarski subjekti Definicija: V skladu z 2. členom Izvedbene uredbe Komisije (EU) 2018/574

Prikaži več

NAVODILA ZA IZPOLNJEVANJE OBRAZCA

NAVODILA ZA IZPOLNJEVANJE OBRAZCA NAVODILO ZA UPORABO PRIPOMOČKA ZA PRIPRAVO STROŠKOVNEGA NAČRTA PROJEKTA»Piano finanziario Stroskovni nacrt«dokument»piano finanziario Stroskovni nacrt«v Microsoft Excel obliki lahko uporabite kot pripomoček

Prikaži več

Zadeva: Ponudba

Zadeva: Ponudba Navodila za urejanje Spletne strani CTEK.si 1. Dodajanje novega polnilnika Za dodajanje novega polnilnika nikoli ne prepisujte že objavljenih vsebin, ampak sledite tem navodilom. Ta so zagotovilo, da bodo

Prikaži več

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefonih. Obstaja precej različic, sam pa sem sestavil meni

Prikaži več

INFORMATOR BIROKRAT 1/2011

INFORMATOR BIROKRAT 1/2011 ta Veleprodaja Maloprodaja Storitve Računovodstvo Proizvodnja Gostinstvo Turizem Hotelirstvo Ticketing CRM Internetna trgovina Izdelava internetnih strani Grafično oblikovanje NOVOSTI IN NASVETI ZA DELO

Prikaži več

4.Racionalna števila Ulomek je zapis oblike. Sestavljen je iz števila a (a ), ki ga imenujemo števec, in iz števila b (b, b 0), ki ga imenujemo imenov

4.Racionalna števila Ulomek je zapis oblike. Sestavljen je iz števila a (a ), ki ga imenujemo števec, in iz števila b (b, b 0), ki ga imenujemo imenov 4.Racionalna števila Ulomek je zapis oblike. Sestavljen je iz števila a (a ), ki ga imenujemo števec, in iz števila b (b, b 0), ki ga imenujemo imenovalec, ter iz ulomkove črte. Racionalna števila so števila,

Prikaži več

Navodila Trgovina iCenter

Navodila Trgovina iCenter Napredovanja v plačne razrede javnih uslužbencev 2019 S pomočjo SAOP programa Kadrovska evidenca lahko ob dokupljeni kodi vodimo napredovanja javnih uslužbencev. Za napredovanja v letu 2019 je potrebno

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev INTRANET - DETEKTIV Detektivska zbornica Republike Slovenije Pozdravljeni, v kratki predstaviti in navodilih za delo z intranet sistemom Detektiv. Intranet članom Detektivske zbornice RS omogoča, da: -

Prikaži več

Kazalo 1 DVOMESTNE RELACIJE Operacije z dvomestnimi relacijami Predstavitev relacij

Kazalo 1 DVOMESTNE RELACIJE Operacije z dvomestnimi relacijami Predstavitev relacij Kazalo 1 DVOMESTNE RELACIJE 1 1.1 Operacije z dvomestnimi relacijami...................... 2 1.2 Predstavitev relacij............................... 3 1.3 Lastnosti relacij na dani množici (R X X)................

Prikaži več

Strojna oprema

Strojna oprema Asistenta: Mira Trebar, Miha Moškon UIKTNT 2 Uvod v programiranje Začeti moramo razmišljati algoritmično sestaviti recept = napisati algoritem Algoritem za uporabo poljubnega okenskega programa. UIKTNT

Prikaži več

Microsoft Word - Seštevamo stotice.doc

Microsoft Word - Seštevamo stotice.doc UČNA PRIPRAVA: MATEMATIKA UČNI SKLOP: Računske operacije UČNA TEMA: Seštevamo in odštevamo stotice Seštevamo stotice UČNE METODE: razlaga, prikazovanje, demonstracija, grafično in pisno delo UČNE OBLIKE:

Prikaži več

MATLAB programiranje MATLAB... programski jezik in programersko okolje Zakaj Matlab? tipičen proceduralni jezik enostaven za uporabo hitro učenje prir

MATLAB programiranje MATLAB... programski jezik in programersko okolje Zakaj Matlab? tipičen proceduralni jezik enostaven za uporabo hitro učenje prir MATLAB programiranje MATLAB... programski jezik in programersko okolje Zakaj Matlab? tipičen proceduralni jezik enostaven za uporabo hitro učenje priročno programsko okolje tolmač interpreter (ne prevajalnik)

Prikaži več

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Stanje:

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Stanje: Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Stanje: 17.07.2013 Ver. 2.9.1.2 Spletni portal članov uporabniška navodila

Prikaži več

Urejevalna razdalja Avtorji: Nino Cajnkar, Gregor Kikelj Mentorica: Anja Petković 1 Motivacija Tajnica v posadki MARS - a je pridna delavka, ampak se

Urejevalna razdalja Avtorji: Nino Cajnkar, Gregor Kikelj Mentorica: Anja Petković 1 Motivacija Tajnica v posadki MARS - a je pridna delavka, ampak se Urejevalna razdalja Avtorji: Nino Cajnkar, Gregor Kikelj Mentorica: Anja Petković 1 Motivacija Tajnica v posadki MARS - a je pridna delavka, ampak se velikokrat zmoti. Na srečo piše v programu Microsoft

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M16140111* Osnovna raven MATEMATIKA Izpitna pola 1 SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Sobota, 4. junij 016 / 10 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat

Prikaži več

NEVTRIN d.o.o. Podjetje za razvoj elektronike, Podgorje 42a, 1241 Kamnik, Slovenia Telefon: Faks.: in

NEVTRIN d.o.o. Podjetje za razvoj elektronike, Podgorje 42a, 1241 Kamnik, Slovenia Telefon: Faks.: in NEVTRIN d.o.o. Podjetje za razvoj elektronike, Podgorje 42a, 1241 Kamnik, Slovenia Telefon: +386 1 729 6 460 Faks.: +386 1 729 6 466 www.nevtrin.si info@elektrina.si USB RFID READER Navodila za uporabo?

Prikaži več

INFORMATOR BIROKRAT 1/2011

INFORMATOR BIROKRAT 1/2011 ta Veleprodaja Maloprodaja Storitve Računovodstvo Proizvodnja Gostinstvo Turizem Hotelirstvo Ticketing CRM Internetna trgovina Izdelava internetnih strani Grafično oblikovanje NOVOSTI IN NASVETI ZA DELO

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Š i f r a k a n d i d a t a : ržavni izpitni center *M15178112* SPOMLNSKI IZPITNI ROK Izpitna pola 2 Četrtek, 4. junij 2015 / 90 minut ovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero ali

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M17178111* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Izpitna pola 1 Četrtek, 1. junij 2017 / 90 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Pogojni stavek Pogojni (if) stavek Tip bool Primerjanje Uranič Srečo If stavek Vsi dosedanji programi so se izvajali zaporedoma, ni bilo nobenih vejitev Program razvejimo na osnovi odločitev pogojnega

Prikaži več

Excel 2016

Excel 2016 PRIDOBIVANJE TEMELJN IH IN POKLICNIH KOMPETENC OD 2019 DO 2022 HIPERPOVEZAVA Gradivo za interno uporabo AVTOR: Belinda Lovrenčič Gradivo ni lektorirano V Maj 2019 Operacijo sofinancira Evropska unija,

Prikaži več

NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite

NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite vzorčne strani iz DELOVNIH LISTOV 1 v štirih delih

Prikaži več

Priloga 1: Pravila za oblikovanje in uporabo standardiziranih referenc pri opravljanju plačilnih storitev Stran 4012 / Št. 34 / Uradni lis

Priloga 1: Pravila za oblikovanje in uporabo standardiziranih referenc pri opravljanju plačilnih storitev Stran 4012 / Št. 34 / Uradni lis Priloga 1: Pravila za oblikovanje in uporabo standardiziranih referenc pri opravljanju plačilnih storitev Stran 4012 / Št. 34 / 24. 5. 2019 Uradni list Republike Slovenije PRILOGA 1 PRAVILA ZA OBLIKOVANJE

Prikaži več

Uporaba preglednic za obdelavo podatkov B. Golli, PeF 15. november 2010 Kazalo 1 Uvod 1 2 Zgled iz kinematike Izračun hitrosti

Uporaba preglednic za obdelavo podatkov B. Golli, PeF 15. november 2010 Kazalo 1 Uvod 1 2 Zgled iz kinematike Izračun hitrosti Uporaba preglednic za obdelavo podatkov B. Golli, PeF 15. november 2010 Kazalo 1 Uvod 1 2 Zgled iz kinematike 1 2.1 Izračun hitrosti................................... 2 2.2 Izračun povprečja in napake............................

Prikaži več

COBISS3/Medknjižnična izposoja

COBISS3/Medknjižnična izposoja 3/Medknjižnična izposoja 2.2 KATALOG Katalog nam omogoča: iskanje gradiva prikaz izbranih bibliografskih zapisov ali pripadajočih podatkov o zalogi iz lokalne baze podatkov v formatu COMARC vpogled v stanje

Prikaži več

Zavezanec za davek: Davčna številka:. Priloga 8 PODATKI V ZVEZI Z OLAJŠAVO ZA ZAPOSLOVANJE po 55.b, 56. in 57. členu ZDDPO-2 Za obdobje od do PODATKI

Zavezanec za davek: Davčna številka:. Priloga 8 PODATKI V ZVEZI Z OLAJŠAVO ZA ZAPOSLOVANJE po 55.b, 56. in 57. členu ZDDPO-2 Za obdobje od do PODATKI Zavezanec za davek: Davčna številka:. Priloga 8 PODATKI V ZVEZI Z OLAJŠAVO ZA ZAPOSLOVANJE po.b, 6. in 7. členu ZDDPO- Za obdobje od do PODATKI POD ZAP. ŠT..0,. IN.8 OBRAČUNA PREGLEDNICA A: Podatki v zvezi

Prikaži več

VIDEOANALIZA GIBANJ Za kratke projektne naloge lahko dijaki z domačimi digitalnimi fotoaparati posnamejo nekaj sekundne videofilme poljubnih gibanj. U

VIDEOANALIZA GIBANJ Za kratke projektne naloge lahko dijaki z domačimi digitalnimi fotoaparati posnamejo nekaj sekundne videofilme poljubnih gibanj. U VIDEOANALIZA GIBANJ Za kratke projektne naloge lahko dijaki z domačimi digitalnimi fotoaparati posnamejo nekaj sekundne videofilme poljubnih gibanj. Uporabni so skoraj vsi domači digitalni fotoaparati.

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Java_spremenljivke

Microsoft PowerPoint - Java_spremenljivke Java Spremenljivke, prireditveni stavek Spremenljivke Prostor, kjer hranimo vrednosti Ime Znak, števka, _ Presledkov v imenu ne sme biti! Tip spremenljivke int (cela števila) Vse spremenljivke napovemo

Prikaži več

Navodila za izpolnjevanje elektronske vloge-obrazcev za prijavo programa ZŽS Zbirni obrazec Zbirni obrazec vam posreduje oz. pove število do

Navodila za izpolnjevanje elektronske vloge-obrazcev za prijavo programa ZŽS Zbirni obrazec Zbirni obrazec vam posreduje oz. pove število do Navodila za izpolnjevanje elektronske vloge-obrazcev za prijavo programa ZŽS 2014-2015 Zbirni obrazec Zbirni obrazec vam posreduje oz. pove število doseženih točk pri vrednotenju vaše vloge. Pogoj za vrednotenje

Prikaži več

Orodje za izvoz podatkov

Orodje za izvoz podatkov Pomoč uporabnikom -NA-SI-200, V6.13-00 IZUM, 2018 COBISS, COMARC, COBIB, COLIB, IZUM so zaščitene znamke v lasti javnega zavoda IZUM. KAZALO VSEBINE 1 Uvod... 1 2 Predstavitev orodja za izvoz podatkov...

Prikaži več

Microsoft Word - IPIN slovenska navodila za pridobitev

Microsoft Word - IPIN slovenska navodila za pridobitev IPIN MEDNARODNA IDENTIFIKACIJSKA ŠTEVILKA IGRALCA Spoštovani igralec tenisa! Vsak, ki želi igrati na tekmovanjih pod okriljem mednarodne teniške zveze (ITF), mora pridobiti mednarodno identifikacijsko

Prikaži več

COMARC/H Format

COMARC/H Format PODATKI O STANJU ZALOGE SEZNAM POLJ 996 Podatki o stanju zaloge monografskih publikacij 997 Podatki o stanju zaloge serijskih publikacij 998 Zbirni podatki o stanju zaloge Polja 996, 997 in 998 so ponovljiva.

Prikaži več

Microsoft Word - UP_Lekcija04_2014.docx

Microsoft Word - UP_Lekcija04_2014.docx 4. Zanka while Zanke pri programiranju uporabljamo, kadar moramo stavek ali skupino stavkov izvršiti večkrat zaporedoma. Namesto, da iste (ali podobne) stavke pišemo n-krat, jih napišemo samo enkrat in

Prikaži več

POMOČ PREDSTAVITEV EKOSKLADOVNICE UPORABLJENA TERMINOLOGIJA REGISTRACIJA V EKOSKLADOVNICO PRIJAVA V EKOSKLADOVNICO OBJAVA PRISPEVKA ISKANJE PRISPEVKOV

POMOČ PREDSTAVITEV EKOSKLADOVNICE UPORABLJENA TERMINOLOGIJA REGISTRACIJA V EKOSKLADOVNICO PRIJAVA V EKOSKLADOVNICO OBJAVA PRISPEVKA ISKANJE PRISPEVKOV POMOČ PREDSTAVITEV EKOSKLADOVNICE UPORABLJENA TERMINOLOGIJA REGISTRACIJA V EKOSKLADOVNICO PRIJAVA V EKOSKLADOVNICO OBJAVA PRISPEVKA ISKANJE PRISPEVKOV OCENJEVANJE PRISPEVKOV KOMENTIRANJE PRISPEVKOV KONTAKT

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M15245112* JESENSKI IZPITNI ROK Izpitna pola 2 / 90 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero ali kemični svinčnik in računalo.

Prikaži več

Svajper_prezentacija

Svajper_prezentacija SVAJPER Svajpaj, stari. Za vse, kar sledi. UVOD Mladi danes živijo v trenutku. Svoj pogled pa namesto v prihodnost raje usmerjajo kar v pametni telefon. So družba individualistov, ki čustveno potešitev

Prikaži več

Osnove statistike v fizični geografiji 2

Osnove statistike v fizični geografiji 2 Osnove statistike v geografiji - Metodologija geografskega raziskovanja - dr. Gregor Kovačič, doc. Bivariantna analiza Lastnosti so med sabo odvisne (vzročnoposledično povezane), kadar ena lastnost (spremenljivka

Prikaži več

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_ junij 2013_pola1 in 2

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_ junij 2013_pola1 in 2 Šifra kandidata: Srednja elektro šola in tehniška gimnazija ELEKTROTEHNIKA PISNA IZPITNA POLA 1 12. junij 2013 Čas pisanja 40 minut Dovoljeno dodatno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero

Prikaži več

COBISS COBISS3/Katalogizacija 7.3 VNOS PODATKOV Podatke vnašamo ali spreminjamo z vpisom v vnosno polje, z izbiro iz šifranta ali spustnega seznama. 7

COBISS COBISS3/Katalogizacija 7.3 VNOS PODATKOV Podatke vnašamo ali spreminjamo z vpisom v vnosno polje, z izbiro iz šifranta ali spustnega seznama. 7 3/Katalogizacija 7.3 VNOS PODATKOV Podatke vnašamo ali spreminjamo z vpisom v vnosno polje, z izbiro iz šifranta ali spustnega seznama. 7.3.1 Vnos vsebine podpolja Vsebino podpolj vnašamo v vnosna polja.

Prikaži več

1. izbirni test za MMO 2018 Ljubljana, 16. december Naj bo n naravno število. Na mizi imamo n 2 okraskov n različnih barv in ni nujno, da imam

1. izbirni test za MMO 2018 Ljubljana, 16. december Naj bo n naravno število. Na mizi imamo n 2 okraskov n različnih barv in ni nujno, da imam 1. izbirni test za MMO 018 Ljubljana, 16. december 017 1. Naj bo n naravno število. Na mizi imamo n okraskov n različnih barv in ni nujno, da imamo enako število okraskov vsake barve. Dokaži, da se okraske

Prikaži več

Računalniški praktikum Projektna naloga - Izdelava spletne strani Avtor: Matej Tekavčič Skupina: Matej Tekavčič - koordinator Simon Vrhovnik Tine Kavč

Računalniški praktikum Projektna naloga - Izdelava spletne strani Avtor: Matej Tekavčič Skupina: Matej Tekavčič - koordinator Simon Vrhovnik Tine Kavč Računalniški praktikum Projektna naloga - Izdelava spletne strani Avtor: Matej Tekavčič Skupina: Matej Tekavčič - koordinator Simon Vrhovnik Tine Kavčič Matjaž Jerman 8. februar 2006 Kazalo 1 Uvod 2 2

Prikaži več

Univerza v Ljubljani FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Tržaška c. 25, 1000 Ljubljana Realizacija n-bitnega polnega seštevalnika z uporabo kvan

Univerza v Ljubljani FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Tržaška c. 25, 1000 Ljubljana Realizacija n-bitnega polnega seštevalnika z uporabo kvan Univerza v Ljubljani FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Tržaška c. 25, 1000 Ljubljana Realizacija n-bitnega polnega seštevalnika z uporabo kvantnih celičnih avtomatov SEMINARSKA NALOGA Univerzitetna

Prikaži več

N

N Državni izpitni center *N15164132* 9. razred TEHNIKA IN TEHNOLOGIJA Ponedeljek, 11. maj 2015 NAVODILA ZA VREDNOTENJE NACIONALNO PREVERJANJE ZNANJA 9. razred RIC 2015 2 N151-641-3-2 SPLOŠNA NAVODILA Prosimo,

Prikaži več

1 MMK - Spletne tehnologije Vaja 5: Spletni obrazci Vaja 5 : Spletni obrazci 1. Element form Spletni obrazci so namenjeni zbiranju uporabniških podatk

1 MMK - Spletne tehnologije Vaja 5: Spletni obrazci Vaja 5 : Spletni obrazci 1. Element form Spletni obrazci so namenjeni zbiranju uporabniških podatk 1 MMK - Spletne tehnologije Vaja 5: Spletni obrazci Vaja 5 : Spletni obrazci 1. Element form Spletni obrazci so namenjeni zbiranju uporabniških podatkov in njihov prenos med spletnimi mesti. Obrazec v

Prikaži več

rm.dvi

rm.dvi 1 2 3 4 5 6 7 Ime, priimek Razred 14. DRŽAVNO TEKMOVANJE V RAZVEDRILNI MATEMATIKI NALOGE ZA PETI IN ŠESTI RAZRED OSNOVNE ŠOLE Čas reševanja nalog: 90 minut Točkovanje 1., 2., in 7. naloge je opisano v

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 9. Funkcije 1 9. 1. F U N K C I J A m a i n () 9.2. D E F I N I C I J A F U N K C I J E 9.3. S T A V E K r e t u r n 9.4. K L I C F U N K C I J E I N P R E N O S P A R A M E T R O V 9.5. P R E K R I V

Prikaži več

Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Javni razpis za izbor operacij se izvaja v okviru Operativnega pro

Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Javni razpis za izbor operacij se izvaja v okviru Operativnega pro Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada. Javni razpis za izbor operacij se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju

Prikaži več

Navodila za programsko opremo FeriX Namestitev na trdi disk Avtor navodil: Martin Terbuc Datum: December 2007 Center odprte kode Slovenije Spletna str

Navodila za programsko opremo FeriX Namestitev na trdi disk Avtor navodil: Martin Terbuc Datum: December 2007 Center odprte kode Slovenije Spletna str Navodila za programsko opremo FeriX Namestitev na trdi disk Avtor navodil: Martin Terbuc Datum: December 2007 Center odprte kode Slovenije Spletna stran: http://www.coks.si/ Elektronski naslov: podpora@coks.si

Prikaži več

Navodila Trgovina iCenter

Navodila Trgovina iCenter Knjiženje izdanih računov iz modula Fakturiranje glede na način plačila V navodilih, ki sledijo obravnavamo tematiko priprave temeljnice izdanih računov, ki smo jih fakturirali v modulu Fakturiranje. Glede

Prikaži več

Navodilo za urejanje zavarovanj po šifri podlage za zavarovanje 033 prek portala e-vem Ljubljana, oktober 2015

Navodilo za urejanje zavarovanj po šifri podlage za zavarovanje 033 prek portala e-vem Ljubljana, oktober 2015 Navodilo za urejanje zavarovanj po šifri podlage za zavarovanje 033 prek portala e-vem Ljubljana, oktober 2015 Kazalo vsebine 1. Pooblastilo za izvajanje postopkov prek portala e-vem... 4 2. Prijava v

Prikaži več

Microsoft Word - CN-BTU4 Quick Guide_SI

Microsoft Word - CN-BTU4 Quick Guide_SI Bluetooth Dongle Artikel: CN-BTU4 NAVODILA v1.0 Sistemske zahteve Zahteve za PC: - Proc.: Intel Pentium III 500MHz or above. - Ram: 256MB ali več. - Disk: vsaj 50MB. - OS: Windows 98SE/Me/2000/XP - Prost

Prikaži več

Uradni list RS - 12(71)/2005, Mednarodne pogodbe

Uradni list RS - 12(71)/2005, Mednarodne pogodbe PRILOGA 3 Osnovne značilnosti, ki se sporočajo za usklajevanje 1. Zgradba podatkovne zbirke Podatkovno zbirko sestavljajo zapisi, ločeni po znakovnih parih "pomik na začetek vrstice pomik v novo vrstico"

Prikaži več

Zavod sv. Stanislava Škofijska klasična gimnazija Programiranje v Pythonu Program za računanje Maturitetna seminarska naloga iz informatike Kandidat:

Zavod sv. Stanislava Škofijska klasična gimnazija Programiranje v Pythonu Program za računanje Maturitetna seminarska naloga iz informatike Kandidat: Zavod sv. Stanislava Škofijska klasična gimnazija Program za računanje Maturitetna seminarska naloga iz informatike Kandidat: Tinkara Čadež Mentor: Helena Starc Grlj Ljubljana Šentvid, april 2019 POVZETEK

Prikaži več

N

N Državni izpitni center *N13164132* REDNI ROK 3. obdobje TEHNIKA IN TEHNOLOGIJA Torek, 14. maj 2013 NAVODILA ZA VREDNOTENJE NAIONALNO PREVERJANJE ZNANJA ob koncu 3. obdobja RI 2013 2 N131-641-3-2 SPLOŠNA

Prikaži več

STAVKI _5_

STAVKI _5_ 5. Stavki (Teoremi) Vsebina: Stavek superpozicije, stavek Thévenina in Nortona, maksimalna moč na bremenu (drugič), stavek Tellegena. 1. Stavek superpozicije Ta stavek določa, da lahko poljubno vezje sestavljeno

Prikaži več

Nove različice programske opreme GE Podjetje GE Digital, vodilni svetovni proizvajalec programske opreme za področje avtomatike, je izdalo kar nekaj n

Nove različice programske opreme GE Podjetje GE Digital, vodilni svetovni proizvajalec programske opreme za področje avtomatike, je izdalo kar nekaj n Nove različice programske opreme GE Podjetje GE Digital, vodilni svetovni proizvajalec programske opreme za področje avtomatike, je izdalo kar nekaj novosti na področju SCADA sistemov (ifix Productivity

Prikaži več

Microsoft Word - N Moderirana navodila.docx

Microsoft Word - N Moderirana navodila.docx Državni izpitni center *N12157132* REDNI ROK 3. obdobje GLASBENA VZGOJA Četrtek, 10. maj 2012 NAVODILA ZA VREDNOTENJE NACIONALNO PREVERJANJE ZNANJA ob koncu 3. obdobja RIC 2012 2 N121-571-3-2 Navodila

Prikaži več

Microsoft Word - vaje2_ora.doc

Microsoft Word - vaje2_ora.doc II UKAZI 1. Napišite zaporedje ukazov, ki vrednost enobajtne spremenljivke STEV1 prepiše v enobajtno spremenljivko STEV2. Nalogo rešite z neposrednim naslavljanjem (zaporedje lahko vsebuje le 2 ukaza v

Prikaži več

ISOFT , računalniški inženiring

ISOFT , računalniški inženiring ISOFT, računalniški inženiring Marko Kastelic s.p. Sad 2, 1296 Šentvid pri stični Spletna stran podjetja:http://www.isoft.si podjetja ISOFT Spletna stran sistema sledenja vozil track.si: http://www.track.si

Prikaži več

NAVODILA AVTORJEM PRISPEVKOV

NAVODILA AVTORJEM PRISPEVKOV Predmetna komisija za nižji izobrazbeni standard matematika Opisi dosežkov učencev 6. razreda na nacionalnem preverjanju znanja Slika: Porazdelitev točk pri matematiki (NIS), 6. razred 1 ZELENO OBMOČJE

Prikaži več

N

N Državni izpitni center *N19141132* 9. razred FIZIKA Ponedeljek, 13. maj 2019 NAVODILA ZA VREDNOTENJE NACIONALNO PREVERJANJE ZNANJA v 9. razredu Državni izpitni center Vse pravice pridržane. 2 N191-411-3-2

Prikaži več

SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : MIDI-KONTROLER AKAI MPKmini Št. izdelka:

SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : MIDI-KONTROLER AKAI MPKmini Št. izdelka: SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : 305284 www.conrad.si MIDI-KONTROLER AKAI MPKmini Št. izdelka: 305284 1 VSEBINA PAKETA MPK mini Mini USB-kabel CD s programsko opremo Navodila in garancija

Prikaži več

resitve.dvi

resitve.dvi FAKULTETA ZA STROJNISTVO Matematika 2. kolokvij. december 2 Ime in priimek: Vpisna st: Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite resevanja. Veljale bodo samo resitve na papirju, kjer

Prikaži več

DN5(Kor).dvi

DN5(Kor).dvi Koreni Število x, ki reši enačbo x n = a, imenujemo n-ti koren števila a in to označimo z n a. Pri tem je n naravno število, a pa poljubno realno število. x = n a x n = a. ( n a ) n = a. ( n a ) m = n

Prikaži več

Vaja 3 Kopiranje VM in namestitev aplikacij - strežnik SQL 2000 SP3a A. Lokalni strežnik Vmware ESX Dodajanje uporabnikov vajexx v skupino Vaje

Vaja 3 Kopiranje VM in namestitev aplikacij - strežnik SQL 2000 SP3a A. Lokalni strežnik Vmware ESX Dodajanje uporabnikov vajexx v skupino Vaje Vaja 3 Kopiranje VM in namestitev aplikacij - strežnik SQL 2000 SP3a A. Lokalni strežnik Vmware ESX 3.5 1. Dodajanje uporabnikov vajexx v skupino Vaje 2. Kopiranje Win2003 strežnika in registracija na

Prikaži več

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površe, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno igro najdemo tudi v knjigi Scratch (Lajovic, 2011), vendar

Prikaži več

Navodilo Telemach

Navodilo Telemach Nastavitve za: MOJ TELEMACH Registracija: Na spletni strani Moj Telemach (http://moj.telemach.si) se pomaknite na spodnji del strani in pritisnite gumb REGISTRIRAJ SE. 1. korak Odpre se novo okence, kamor

Prikaži več

Delavnica Načrtovanje digitalnih vezij

Delavnica Načrtovanje digitalnih vezij Laboratorij za načrtovanje integriranih vezij Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Digitalni Elektronski Sistemi Osnove jezika VHDL Strukturno načrtovanje in testiranje Struktura vezja s komponentami

Prikaži več

PowerApps

PowerApps ko tehnologija postane brezmejna strast Microsoft PowerApps Uporabniška navodila Avtorji Brina Gomboc, Lucija Kos, Damjana Krampač Mentorici dr. Simona Sternad Zabukovšek Sara Cokan, mag. ekon. in posl.

Prikaži več

EKVITABILNE PARTICIJE IN TOEPLITZOVE MATRIKE Aleksandar Jurišić Politehnika Nova Gorica in IMFM Vipavska 13, p.p. 301, Nova Gorica Slovenija Štefko Mi

EKVITABILNE PARTICIJE IN TOEPLITZOVE MATRIKE Aleksandar Jurišić Politehnika Nova Gorica in IMFM Vipavska 13, p.p. 301, Nova Gorica Slovenija Štefko Mi EKVITABILNE PARTICIJE IN TOEPLITZOVE MATRIKE Aleksandar Jurišić Politehnika Nova Gorica in IMFM Vipavska 13, p.p. 301, Nova Gorica Slovenija Štefko Miklavič 30. okt. 2003 Math. Subj. Class. (2000): 05E{20,

Prikaži več

Microsoft Word - Trust-CDsize-12052_12579_14070-al-cp_v5.0.doc

Microsoft Word - Trust-CDsize-12052_12579_14070-al-cp_v5.0.doc PRIROČNIK ZA UPORABO manual Version 5.0 SI TABLET TB-1100 / TB2100 TABLET TB-3100 / TB-4200 1 A B TABLET TB-2100-3100-4200 2 3 4 5 A 6 7 B 8 9 10 11 B A C D 12 A B 13 14 C 15 16 17 18 PRIROČNIK ZA UPORABO

Prikaži več

2.1 Osnovni pojmi 2 Nim Ga²per Ko²mrlj, Denicija 2.1 P-poloºaj je poloºaj, ki je izgubljen za igralca na potezi. N- poloºaj je poloºaj, ki

2.1 Osnovni pojmi 2 Nim Ga²per Ko²mrlj, Denicija 2.1 P-poloºaj je poloºaj, ki je izgubljen za igralca na potezi. N- poloºaj je poloºaj, ki 2.1 Osnovni pojmi 2 Nim Ga²per Ko²mrlj, 2. 3. 2009 Denicija 2.1 P-poloºaj je poloºaj, ki je izgubljen za igralca na potezi. N- poloºaj je poloºaj, ki je dobljen za igralca na potezi. Poloºaj je kon en,

Prikaži več

Matematika II (UN) 1. kolokvij (13. april 2012) RE ITVE Naloga 1 (25 to k) Dana je linearna preslikava s predpisom τ( x) = A x A 1 x, kjer je A

Matematika II (UN) 1. kolokvij (13. april 2012) RE ITVE Naloga 1 (25 to k) Dana je linearna preslikava s predpisom τ( x) = A x A 1 x, kjer je A Matematika II (UN) 1 kolokvij (13 april 01) RE ITVE Naloga 1 (5 to k) Dana je linearna preslikava s predpisom τ( x) = A x A 1 x, kjer je 0 1 1 A = 1, 1 A 1 pa je inverzna matrika matrike A a) Poi² ite

Prikaži več

Microsoft Word - avd_vaje_ars1_1.doc

Microsoft Word - avd_vaje_ars1_1.doc ARS I Avditorne vaje Pri nekem programu je potrebno izvršiti N=1620 ukazov. Pogostost in trajanje posameznih vrst ukazov računalnika sta naslednja: Vrsta ukaza Štev. urinih period Pogostost Prenosi podatkov

Prikaži več

resitve.dvi

resitve.dvi FAKULTETA ZA STROJNISTVO Matematika Pisni izpit. junij 22 Ime in priimek Vpisna st Navodila Pazljivo preberite besedilo naloge, preden se lotite resevanja. Veljale bodo samo resitve na papirju, kjer so

Prikaži več

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, 11. 11. 2017 1. in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE 1. 20 2. 17 3. 20 4. 20 Skupaj 77 Opombe: pri 1. nalogi se tabela

Prikaži več

CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.pdf

CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.pdf Elektrotehniški praktikum Osnove digitalnih vezij Namen vaje Videti, kako delujejo osnovna dvovhodna logi na vezja v obliki integriranih vezij oziroma, kako opravljajo logi ne funkcije Boolove algebre.

Prikaži več

VAJE RID 1 (4), program PTI, šol

VAJE RID 1 (4), program PTI, šol VAJE INFORMATIKA, program PTI šol. leto 08/09 Za vsako vajo izdelajte kratka navodila oz. katere ukaze ste uporabili za izdelavo dokumenta. Vsak dokument stiskajte in ga vsatvite v delovno mapo. Pred izpitom

Prikaži več

_ _BDA_CapitalSports_CS-Timer.indd

_ _BDA_CapitalSports_CS-Timer.indd 10028194 10029391 CS Timer 6 Spoštovani kupci, Čestitamo Vam za nakup. Prosimo, da skrbno preberete navodilo in da skrbite za nasvete o namestitvi in uporabi, da bi ste izognili tehničnim poškodbam. Za

Prikaži več

SQL doc. dr. Evelin Krmac RELACIJSKE PODATKOVNE BAZE Relacijski model organizacije podatkov podatki predstavljeni preko relacij 2D tabel operacije se

SQL doc. dr. Evelin Krmac RELACIJSKE PODATKOVNE BAZE Relacijski model organizacije podatkov podatki predstavljeni preko relacij 2D tabel operacije se SQL RELACIJSKE PODATKOVNE BAZE Relacijski model organizacije podatkov podatki predstavljeni preko relacij 2D tabel operacije se izvajajo preko enega jezika (npr. SQL) omogoča izvajanje osnovnih relacijskih

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev TIK terminal nima povezave s strežnikom Ob vpisu v TIK Admin se pojavi napis ni povezave s strežnikom Na terminalu je ikona 1. preverimo ali je pravilno nastavljen IP strežnika 1. Preverimo datoteko TIKSAdmin.INI

Prikaži več

IJS EDS IJS Elektronski Dokumentni Sistem Osnovna uporaba sistema uporabniška navodila Institut "Jožef Stefan" Ljubljana

IJS EDS IJS Elektronski Dokumentni Sistem Osnovna uporaba sistema uporabniška navodila Institut Jožef Stefan Ljubljana IJS Elektronski Dokumentni Sistem Osnovna uporaba sistema uporabniška navodila Institut "Jožef Stefan" Ljubljana Projekt: (RD JN19 16) Naročnik projekta: Institut "Jožef Stefan" Izvajalec projekta: BuyITC

Prikaži več

Microsoft Word - eDenar - navodila za uporabo osebnega portala clana doc

Microsoft Word - eDenar - navodila za uporabo osebnega portala clana doc Navodila za uporabo osebnega portala člana 13.11.08 Pozor: Ta navodila so le v pomoč uporabnikom. V kolikor so navodila v nasprotju s splošnimi pogoji poslovanja kluba, veljajo splošni pogoji poslovanja

Prikaži več

Uredba Komisije (ES) št. 414/2009 z dne 30. aprila 2009 o spremembi Uredbe (EGS) št. 2454/93 o določbah za izvajanje Uredbe Sveta (EGS) št. 2913/92 o

Uredba Komisije (ES) št. 414/2009 z dne 30. aprila 2009 o spremembi Uredbe (EGS) št. 2454/93 o določbah za izvajanje Uredbe Sveta (EGS) št. 2913/92 o SL L 125/6 Uradni list Evropske unije 21.5.2009 UREDBA KOMISIJE (ES) št. 414/2009 z dne 30. aprila 2009 o spremembi Uredbe (EGS) št. 2454/93 o določbah za izvajanje Uredbe Sveta (EGS) št. 2913/92 o carinskem

Prikaži več

4. tema pri predmetu Računalniška orodja v fiziki Ljubljana, Grafi II Jure Senčar

4. tema pri predmetu Računalniška orodja v fiziki Ljubljana, Grafi II Jure Senčar 4. tema pri predmetu Računalniška orodja v fiziki Ljubljana, 6.4.29 Grafi II Jure Senčar Relativna sila krčenja - F/Fmax [%]. Naloga Nalogo sem delal v Excelu. Ta ima vgrajeno funkcijo, ki nam vrne logaritemsko

Prikaži več

CpE & ME 519

CpE & ME 519 2D Transformacije Zakaj potrebujemo transformacije? Animacija Več instanc istega predmeta, variacije istega objekta na sceni Tvorba kompliciranih predmetov iz bolj preprostih Transformacije gledanja Kaj

Prikaži več

Excel 2016

Excel 2016 ko tehnologija postane brezmejna strast Microsoft Excel 2016 Uporabniška navodila za napredno uporabo Avtorji Melisa Benkovič; Jan Sedlanič; Saša Slekovec; Maša Sušec Mentorji dr. Simona Sternad Zabukovšek

Prikaži več

Sledilna ploščica in tipkovnica Uporabniški priročnik

Sledilna ploščica in tipkovnica Uporabniški priročnik Sledilna ploščica in tipkovnica Uporabniški priročnik Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je zaščitena blagovna znamka družbe Microsoft Corporation v ZDA. Informacije v tem

Prikaži več

Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v k

Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v k Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta 1978. Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v kateri je igralec vodil laserski top ali vesoljsko ladjo,

Prikaži več

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru 6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, 30.03.2009 Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru in na končni ali neskončni čokoladi. Igralca si izmenjujeta

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev RAZISKOVANJE PRI MATEMATIKI V 1. VZGOJNOIZOBRAŽEVALNEM OBDOBJU Barbara Oder Leonida Novak Izhodišče1: - Kako učinkovito utrjevati osnovne postopke /računske operacije?? Izhodišče 2 Pouk matematike bi moral

Prikaži več

ANALITIČNA GEOMETRIJA V RAVNINI

ANALITIČNA GEOMETRIJA V RAVNINI 3. Analitična geometrija v ravnini Osnovna ideja analitične geometrije je v tem, da vaskemu geometrijskemu objektu (točki, premici,...) pridružimo števila oz koordinate, ki ta objekt popolnoma popisujejo.

Prikaži več

Iskanje ničel funkcij z metodo bisekcije Imejmo podano funkcijo f(x), ki ji želimo poiskati ničle, to je presečišča z x-osjo, kjer je vrednost f(x)=0.

Iskanje ničel funkcij z metodo bisekcije Imejmo podano funkcijo f(x), ki ji želimo poiskati ničle, to je presečišča z x-osjo, kjer je vrednost f(x)=0. Iskanje ničel funkcij z metodo bisekcije Imejmo podano funkcijo f(x), ki ji želimo poiskati ničle, to je presečišča z x-osjo, kjer je vrednost f(x)=0. Včasih lahko ničle določimo analitično, pogosto pa

Prikaži več

Microsoft Word - CNR-BTU3_Bluetooth_vmesnik

Microsoft Word - CNR-BTU3_Bluetooth_vmesnik CNR-BTU3 Bluetooth vmesnik A. Vsebina pakiranja Bluetooth USB Adapter Bluetooth programska oprema in CD z gonilniki Navodila za uporabo in CD 1. Namestitev Bluetooth programske opreme za Windowse 1. Vstavite

Prikaži več

Univerza v Mariboru Fakulteta za naravoslovje in matematiko Oddelek za matematiko in računalništvo Enopredmetna matematika IZPIT IZ VERJETNOSTI IN STA

Univerza v Mariboru Fakulteta za naravoslovje in matematiko Oddelek za matematiko in računalništvo Enopredmetna matematika IZPIT IZ VERJETNOSTI IN STA Enopredmetna matematika IN STATISTIKE Maribor, 31. 01. 2012 1. Na voljo imamo kovanca tipa K 1 in K 2, katerih verjetnost, da pade grb, je p 1 in p 2. (a) Istočasno vržemo oba kovanca. Verjetnost, da je

Prikaži več

NAVODILA ZA PISANJE PROJEKTNIH DIPLOMSKIH DEL 1 KAJ JE PROJEKT? Projekt je enkraten glede na način izvedbe, vsebuje nove in neznane naloge, ima svoj z

NAVODILA ZA PISANJE PROJEKTNIH DIPLOMSKIH DEL 1 KAJ JE PROJEKT? Projekt je enkraten glede na način izvedbe, vsebuje nove in neznane naloge, ima svoj z NAVODILA ZA PISANJE PROJEKTNIH DIPLOMSKIH DEL 1 KAJ JE PROJEKT? Projekt je enkraten glede na način izvedbe, vsebuje nove in neznane naloge, ima svoj začetek in konec, privede do sprememb v dnevnem delu

Prikaži več