(Microsoft Word - UNI_\212traus_Darko_1983_ docx)

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "(Microsoft Word - UNI_\212traus_Darko_1983_ docx)"

Transkripcija

1 Darko Štraus Razvojno testiranje RFID značke Diplomsko delo Maribor, avgust 2009

2

3 I Diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa elektrotehnika RAZVOJNO TESTIRANJE RFID ZNAČKE Študent: Študijski program: Smer: Mentor: Somentor: Darko Štraus Univerzitetni, Elektrotehnika Elektronika izr. prof.. dr. Anton PLETERŠEK doc. dr. Iztok KRAMBERGER Maribor, avgust 2009

4 II

5 III ZAHVALA Za pomoč in vodenje pri opravljanju diplomskega dela se zahvaljujem mentorju dr. Antonu Pleteršku, somentorju dr. Iztoku Krambergerju in osebju podjetja IDS d.o.o. Posebna zahvala velja staršem, ki so mi omogočili študij.

6 IV RAZVOJNO TESTIRANJE RFID ZNAČKE Ključne besede: izpraševalnik, značka, pametna nalepka, aktivna nalepka, pasivna nalepka, RFID, EPC-GEN2, parametrični test, funkcionalni test UDK: /.398(043.2) Povzetek V diplomski nalogi je predstavljeno razvojno testiranje integriranega vezja za RFID značko, ki ima dodatno funkcionalnost za zajemanje podatkov integriranih in zunanjih analognih senzorjev in jo imenujemo pametna nalepka SAL. Na kratko so opisane osnove delovanja RFID sistemov in njihove komponente. Predstavljena je priprava testnega sistema, ki ga sestavlja testno vezje in programska oprema za izvajanje meritev. Predstavljene so metode, ki so bile uporabljene za merjenje integriranega vezja in nekateri rezultati meritev. Zgradba merjenca, integriranega vezja SAL_UHF, je predstavljena z blokovnimi diagrami. V diplomski nalogi smo se omejili na testiranje nekaterih funkcij integriranega vezja, saj bi bilo testiranje vseh funkcij za diplomsko nalogo preobsežna dokumentacija. Namen diplomske naloge je temeljito in zanesljivo meriti parametre in funkcionalnost integriranega vezja.

7 V DEVELOPMENT TESTING OF AN RFID TAG Key words: reader, tag, smart label, active label, passive label, RFID, EPC-GEN2, parametric test, functional test UDK: /.398(043.2) Abstract This work describes development testing of integrated circuit for RFID tag, which is also capable of capturing data with integrated internal or external sensors. Such devices are called smart active label SAL. Basics of RFID system and its components are briefly described. Making of testing system, which is made of testing circuit and software, is described. Methods used and some measurement results are also presented. Structure of the measured object, integrated circuit SAL_UHF, is presented with block diagrams. Only testing of some functions of integrated circuit are described in this work, since testing all functions would produce too much data for this paper. The purpose of this work is to thoroughly and reliably measure parameters and functionality of integrated circuit.

8 VI VSEBINA 1. UVOD RADIOFREKVENČNA IDENTIFIKACIJA - RFID PAMETNA ZNAČKA SAL_UHF TESTNO VEZJE ZNAČKE ZAHTEVE VEZJA IZDELAVA VEZJA PROGRAMSKI ALGORITMI ZASNOVA PROGRAMSKIH ALGORITMOV MERITVE RFID DEKODER OSCILATOR F2X IN F PSEVDO NAKLJUČNI GENERATOR SKLEP LITERATURA PRILOGE SEZNAM SLIK SEZNAM PREGLEDNIC VEZJE FIRO VEZJE LFSR TESTNO VEZJE REZULTATI MERITEV DEKODERJA NASLOV ŠTUDENTA VSEBINA ZGOŠČENKE... 58

9 VII UPORABLJENE KRATICE RFID Radio Frequency Idnetification FIRO - Fibonacci Ring Oscillator LFSR Linear Feedback Shift Register EAGLE Easily Applicable Graphical Layout Editor PCB Tiskano vezje (ang. printed circuit board)

10

11 Razvojno testiranje RFID značke Stran 1 1. UVOD Slika 1.1: Pregled sistemov za avtomatsko identifikacijo V zadnjih letih so postali postopki za avtomatsko identifikacijo zelo razširjeni. Začetek vsega je vsem dobro znana črtna koda, ki se je na trgu pojavila že leta 1973, vendar zaradi vse večjih zahtev današnjega sveta počasi izgublja na konkurenčnosti, predvsem pri količini informacije, ki jo je mogoče zapisati ter dejstvo, da je zapis statičen (neprogramirljiv). Te omejitve so odpravljene v današnjih pametnih karticah, ki za shranjevanje informacij uporabljajo integrirana vezja (čip na silicijevem substratu), kar omogoča fleksibilnost uporabe in nudi možnost programiranja. Njihova slabost pa so mehanski kontakti, ki se lahko obrabijo, poškodujejo, odlomijo in podobno. To pomanjkljivost odpravlja brezkontaktna radijska identifikacija (RFID). Pri tej tehnologij se podatki med parom naprav (izpraševalnik, značka) prenašajo z magnetnim ali elektromagnetnim valovanjem, v nekaterih primerih se s pomočjo radijskih valov prenaša tudi energija potrebna za delovanje značke. Za boljši pregled nad postopki in metodami avtomatske identifikacije si oglejmo nekaj primerov sistemov za avtomatsko identifikacijo.

12 Razvojno testiranje RFID značke Stran 2 Črtna koda kot prvi takšen sistem je sestavljena iz vzporednih temnih in svetlih črt, ki predstavljajo binarne znake. Črte so razporejene po v naprej določenih vzorcih, ki predstavljajo posamezne znake, bodisi številke ali črke. Črtna koda se prebere s pomočjo optičnega čitalnika oz. laserja, ki preletava temna in svetla polja ter tako na podlagi odboja interpretira zapisane vrednosti. Poznamo več standardov za generiranje črtne kode, najbolj poznan standard je EAN (European Article Number), namenjen trgovini in vsebuje do trinajst cifer. Te cifre predstavljajo državo, podjetje, izdelek in redundantno cifro za preverjanje pravilnosti zapisa. Pomanjkljivost, ki jo pri črtni kodi takoj opazimo je ta, da so znaki za ljudi nerazpoznavni. Primer črtne kode je prikazan spodaj, zakodiran je naslov te diplomske naloge Razvojno testiranje RFID značke in sicer v standardu CODE128. Slika 1.2: Primer črtne kode narejen z generatorjem na spletni strani Optično razpoznavanje znakov je bilo razvito z namenom, da bi lahko podatke obravnavali strojno in ročno. V ta namen so razvili posebne znake, ki so bili prepoznavni tako ljudem kot napravam. Primer takšnega načina avtomatske identifikacije lahko srečamo pri nas v bankah oz. na položnicah, kjer so običajno zapisani podatki o plačniku, št. računa in podobno. Ta tehnologija se zaradi kompleksnih čitalnikov in visokih cen ni razširila v vsakdanjem življenju. Biometrija je proces, pri katerem izvajamo meritve oz. zajemamo podatke neposredno iz živih bitij. V procesu avtomatske identifikacije je to običajno postopek, pri katerem s pomočjo naprav pridobimo podatke posameznika, ki so izključno individualni, ter s tem potrdimo ali ovržemo pristnost posameznika. Podatke posameznika lahko pridobimo s skeniranjem prstnih odtisov, preverjanje njegovega glasu ali skeniranje roženice v očesu. Pri glasovni identifikaciji govorec pove v mikrofon neko v naprej definirano besedo ali stavek, računalnik ta govor posname in ga pretvori v digitalni signal. Ta signal je nato primerjan z referenco. Računalnik nato na podlagi

13 Razvojno testiranje RFID značke Stran 3 izgovorjenega stavka oz. karakteristik govorca odloči ali je govorec pravi ali ne, nato se izvrši ustrezen ukaz (npr. odklep vrat). Pri identifikaciji s prstnimi odtisi je cilj enak, potrditi ali zavrniti identificirano osebo, le da namesto glasu uporabimo prstni odtis. Pametna kartica je elektronski nosilec podatkov, ki s svojo periferijo omogoča zelo raznolike storitve. Kartica je običajno velikosti kreditne kartice (predplačniške telefonske kartice), lahko pa je tudi drugih dimenzij (SIM kartica za mobilne telefone). Kartice imajo več kontaktnih ploščic, preko katerih se prenaša energija potrebna za delovanje in podatki. Glede na interno strukturo in način delovanja ločimo dve vrsti pametnih kartic, spominske in kartice z mikroprocesorjem. Spominske imajo enostavnejšo zgradbo in so optimirane za določeno funkcijo, kar je hkrati slabost. Vendar so zaradi nizkih cen te kartice najbolj razširjene. Kartice z mikroprocesorjem, kot že pove samo ime, imajo v svoji zgradbi mikroprocesor, zaradi česar so zelo vsestranske. Te kartice je možno preprogramirati, tako je možno enostavno adaptirati na novo okolje oz. jim prirediti nove funkcije. Naslednja slika prikazuje tipični arhitekturi pametnih kartic. Slika 1.3: Tipični arhitekturi pametnih kartic. Spominska (Zgoraj), z mikroprocesorjem (Spodaj)

14 Razvojno testiranje RFID značke Stran 4 Sistemi RFID so zelo podobni pametnim karticam, le da se energija potrebna za delovanje in podatki prenašajo brezkontaktno. Več o samem delovanju RFID bomo predstavili v naslednjih poglavjih. Danes je na tržišču že nekaj proizvajalcev RFID čipov, med njimi so najbolj znani: -IDS -Infineon -NXP (Philips) -TI (Texas Instruments) -IMPINJ - UHF -Melexis - RF značka s temp. senzorjem -EM (Electronics Marin) V tej diplomski nalogi se bomo osredotočili na pripravo ter izdelavo testne plošče za integrirano vezje in na samo testiranje integriranega vezja za komunikacijo na EPC-GEN 2 protokolu. Pri načrtovanju testne plošče bomo upoštevali funkcije integriranega vezja in funkcijam primerno načrtali vezje. Pri testiranju integriranega vezja se bomo osredotočili na funkcije čipa, njihovo delovanje, robustnost in morebitne nepravilnosti. Namen diplomske naloge je temeljito in zanesljivo testirati integrirano vezje. V drugem poglavju bomo povzeli osnove delovanja RFID sistemov in nekoliko podrobneje predstavili testiranca. Načrtovanje in izdelava testne plošče bosta predstavljeni v tretjem poglavju. Četrto poglavje bo opisovalo programske algoritme potrebne za izvedbo testiranj. V petem poglavju bodo podrobneje opisane meritve, njihov namen in opis ter razlaga rezultatov. V šestem poglavju bodo predstavljeni sklepi na podlagi rezultatov.

15 Razvojno testiranje RFID značke Stran 5 2. RADIOFREKVENČNA IDENTIFIKACIJA - RFID Preden opišemo merjenec bi opisali osnovne komponente RFID sistema. RFID sistem je vedno sestavljen iz dveh komponent in sicer iz izpraševalca in značke. Značka je tista komponenta, ki vsebuje informacijo, ki jo želimo prebrati. Lahko ima lasten napajalni vir, (značka je aktivna), lahko pa vso energijo potrebno za delovanje dobi od izpraševalnika, takrat govorimo o pasivni znački. Izpraševalnik (ang. Reader) je komponenta, ki komunicira z značko v določenem standardu. Komunikacija med komponentama poteka brezžično in sicer preko električnih, magnetnih ali preko elektromagnetnih polj. Značke, ki bi za delovanje uporabljale električno polje (kapacitivni sklop) na trgu skoraj ni zaslediti, je pa razširjen kapacitivni prenos podatkov, ki zamenjuje izolacijski optični prenos. Pri magnetnih poljih gre za induktivno povezane zanke in so na tržišču prisotne v veliki večini. Elektromagnetno valovanje se uporablja predvsem pri ultra kratkih valovih (UHF). Glede na način delimo komunikacijo v tri skupine, full duplex, half duplex in pulzno. Full duplex pomeni, da lahko izpraševalnik in značka sočasno komunicirata drug z drugim, nasprotno kot pri half duplex-u, kjer lahko izpraševalnik in značka v danem trenutku komunicirata samo v eno smer, izpraševalnik značka ali značka izpraševalnik. Pulzni način je enak kot half duplex le da v času, ko značka odgovarja izpraševalnik izklopi tudi vir energije. Ta način je možen samo pri aktivnih značkah.

16 Razvojno testiranje RFID značke Stran 6 Slika 2.1: Načini komunikacije glede na smer in sočasnost Komunikacija v smeri izpraševalnik značka se lahko izvede na več načinov in sicer z amplitudno modulacijo, frekvenčno modulacijo ali fazno modulacijo. Najpogosteje je uporabljena amplitudna modulacija, ker so postopki demodulacije najenostavnejši. Komunikacija v smeri značka izpraševalnik je lahko izvedena z bremensko modulacijo ali modulacijo radarskega preseka. Naš merjenec deluje v področju UHF (od 860 MHz do 960 MHz) in uporablja half duplex način komunikacije. Za komunikacijo z izpraševalnikom uporablja modulacijo radarskega preseka, za komunikacijo v smeri izpraševalnik značka pa je uporabljena 100% amplitudna modulacija. Na doseg oziroma razdaljo med izpraševalnikom in značko pri kateri je komunikacija še mogoča vpliva več dejavnikov. -Oblika antene -Usmerjenost antene -Hitrost premikanja značke (npr. tekoči trak v industriji) -Frekvenca

17 Razvojno testiranje RFID značke Stran 7 Doseg je lahko od nekaj mm do več kot 100 m, odvisno od moči izpraševalnika, torej namena oz. potrebe aplikacije. Za primer vzemimo avtobusno vozovnico. Pri takšnem namenu je zaželjen doseg približno 10 cm, večji doseg bi povzročal zmedo saj bi lahko bile v izpraševalnikovem dosegu vozovnice vseh potnikov. Tak primer je sicer tudi rešljiv, uporabljamo algoritme za reševanje trčenja (ang. Anticollision). Slika 2.2: Primer 100% (na sredini) in 50% (spodaj) moduliranega signala Slika 2.3: Simbolni prikaz komunikacije s spreminjanjem radarskega preseka

18 Razvojno testiranje RFID značke Stran Pametna značka SAL_UHF Naš merjenec, pametna značka SAL_UHF, v nadaljevanju ga bomo poimenovali SAL_UHF, je narejen tako, da ustreza EPC-GEN2 protokolu. Integrirano vezje SAL_UHF je RFID značka z integriranim temperaturnim senzorjem in internim spominom velikosti 9k bitov. Poleg internega temperaturnega senzorja je možno na čip priključiti še kapacitivne in uporovne senzorje. Vse merjene veličine je možno periodično shranjevati v pomnilnik, saj ima SAL_UHF uro realnega časa. Napajanje je možno z baterijo od 1.1 V do 3.6 V ali pa preko elektromagnetnih valov. Deluje v frekvenčnem območju od 860 MHz do 960 MHz. Temperaturno območje delovanja je od -40 C do +110 C. V naslednjih slikah bodo predstavljeni blok diagrami SAL_UHF-a. Slika 2.4: Osnovni blok diagram SAL_UHF SAL_UHF je zgrajen iz šestih osnovnih blokov. GEN2 AFE blok vsebuje modulator in demodulator, izločevalnik ure in smernik za napajanje preko RF signala, njegova funkcija je, da

19 Razvojno testiranje RFID značke Stran 9 pravilno izloči vse signale iz RF nosilnega signala. EPC-GEN2 Protocol je osrednji blok sistema in ustreza standardu ISO C. Vsebuje dekodirnike/kodirnike za tolmačenje ukazov, končni avtomat za identifikacijo stanj značke in drugo. EEPROM blok je spominski blok, vsebuje spomin in pa kontrolno vezje za upravljanje s spominom. Za stabilno napajanje skrbi blok SUPPLY. Funkcija tega bloka je, da avtomatično izbere ali se bo značka napajala baterijsko ali iz elektromagnetnega sevanja, poleg tega vsebuje še dvojilce napetosti, napetostne regulatorje, časovnik in glavni oscilator. V bloku MEASURE je integrirani termometer, analogno/digitalni pretvornik in kontrolni registri za kalibracijo meritev. SPI blok vsebuje vso potrebno vezje za komunikacijo čipa z zunanjim svetom preko SPI vodila. Na naslednji sliki je podrobneje predstavljen RFID del SAL_UHF-a. Slika 2.5: Blok diagram RFID dela SAL_UHF GEN2 AFE blok je razdeljen na 3 podbloke. Prvi podblok, gledano od zgoraj navzdol, skrbi za napajane iz RF signala. RF signal usmeri s pomočjo hitrih schottky diod in ga nato po potrebi

20 Razvojno testiranje RFID značke Stran 10 omeji. Če je usmerjen signal zadovoljive jakosti, generira signal POR (Power On Reset), ki resetira značko v začetno stanje in jo pripravi za nadaljnjo delovanje. Drugi podblok je demodulator in iz RF signala izločuje binarne signale, te signale pošlje bloku GEN2 Protocol, ki se nato ustrezno odzove. Tretji blok je modulator, njegova funkcija je obratna funkciji demodulatorja, signale prejete iz bloka GEN2 Protocol pretvori v takšno obliko, da so primerni za oddajo preko RF signala. Slika 2.6: Blok diagram bloka GEN2 Protocol Kot osrednji blok skrbi za usklajeno delovanje z ostalimi bloki. Prvi podblok je Dekoder. Ta blok iz demoduliranega signala izloči uro, serijske podatke oz. ukaze in kontrolne signale, ki jih posreduje naslednjemu bloku. Framer dobljene podatke raztolmači na posamezne ukaze in parametre ukazov. RX state machine izvaja osnovne ukaze oz. ukaze določene s protokolom EPC GEN2, določa v katerem izmed sedmih stanj je trenutno SAL_UHF in preprečuje možne trke z drugimi značkami v RF polju. SAL command decoder je blok, ki ima funkcijo dekodiranja SAL ukazov, ki niso del protokola EPC GEN2. RN16 generator je naključen generator, ki generira 16 bitno število, ki služi za namene določanja trenutne seje ali pa za zaščito podatkov med prenosom.

21 Razvojno testiranje RFID značke Stran 11 CLK delilnik je glavni vir ure v SAL_UHF, poleg glavne ure vsebuje tudi frekvenčni delilnik. Blok TX avtomat pripravi podatke za pošiljanje nazaj k izpraševalniku. Bloku Coder Framer poda uro, podatke in pa označi začetek, konec, in tip modulacije. Coder Framer nato te prejete signale pretvori v modulacijski signal.

22 Razvojno testiranje RFID značke Stran 12 Slika 2.7: Blok diagram blokov SUPPLY, MEASURE in SPI Prvi podblok predstavlja logiko za izbiro med baterijskim napajanjem ali napajanjem iz elektromagnetnega valovanja. Voltage doubler je dvojilec napetosti, vklopi se takrat, kadar je napajalna napetost prenizka za delovanje čipa. Voltage regulator skrbi za konstantno napajalno napetost. Bias generator nastavlja optimalno delavno točko tranzistorjev v bloku Main Oscillator. Main Oscillator je izvor glavne ure v SAL_UHF, frekvenca ure je 1.92 MHz. Timer je blok z nizko frekvenčnim oscilatorjem, števcem in komparatorjem. Njegova funkcija je periodično prožiti podblok Sequential start-up, ki nato v bloku MEASURE izvede meritev. Prvi podblok v bloku MEASURE je Control, ki vsebuje nastavitve merjenja. Blok A/D converter je analogno/digitalni pretvornik in pretvarja analogne signale iz termometra ali zunanjega senzorja v digitalni signal primeren za shranjevanje v SAL_UHF. V tem bloku je integriran tudi termometer ter vezje za priključitev zunanjih senzorjev.

23 Razvojno testiranje RFID značke Stran TESTNO VEZJE ZNAČKE Za potrebe testiranja je bilo potrebno načrtati in izdelati vezje, ki bo v povezavi z merilno opremo omogočalo izvedbo vseh potrebnih meritev Zahteve vezja Vezje je bilo potrebno izdelati tako, da bo vsebovalo čim več testnih točk oz. priključkov, ki bodo lahko dostopni z instrumenti potrebnimi za meritve. Hkrati pa vezje ne sme omejevati funkcionalnosti merjenca. Vezje vsebuje poleg merjenca še drugo periferijo, ki omogoča izvajanje meritev. Posebnost testerja je, da je isti merjenec inkapsuliran v treh različnih ohišjih z različnimi priključnimi shemami. Dejansko gre za enak čip, ki pa ima uporabljene le priključke, ki omogočajo izvajanje zaključene skupine funkcij Tako imamo na vezju 3 merjence.

24 Razvojno testiranje RFID značke Stran 14 SAL_UHF_TEST ima priključke povezane tako, da je na njem mogoče opravljati meritve vseh analognih signalov in oscilatorjev. SAL_UHF_AFE je povezan tako, da imamo možen dostop do bloka GEN2AFE in lahko merimo pravilnost moduliranja in demoduliranja signalov. Na komponenti SAL_UHF_DECODER lahko testiramo pravilnost delovanja dekoderjev. Namen mikroprocesorja je komunikacija z merjenci preko SPI vmesnika ter avtomatizacijo nekaterih meritev. FPGA vezje XILINX služi kot dodatno orodje za preverjanje nekaterih komponent merjencev ter morda za alternativno izvedbo komponente merjenca v primerih dodatnega testiranja. Stikala, tipke in LED diode nam služijo kot nastavitveni registri oziroma kot indikatorji stanja v vezju. LUCY2 je EEPROM, ki ima enako arhitekturo kot je uporabljena v SAL_UHF. Celotno vezje se lahko preko USB povezave priključi na osebni računalnik in tako omogoča še dodatni vpogled v meritev. Blok diagram testnega vezja je prikazan na naslednji sliki. Na plošči je za namene testiranja več reguliranih napetostnih izvorov in sicer 5V, 3,3 V in nastavljiv izvor od 1,25 V do 3.9 V. Predstavljeni testni sistem je namenjen evalvaciji testnega vezja. Rezultati evaluacije bodo osnova za morebitne korekcije in končno verzijo vezja SAL_UHF. Slika 3.1: Blok diagram vezja za testiranje SAL_UHF

25 Razvojno testiranje RFID značke Stran Izdelava vezja Za risanje vezja smo uporabili program EAGLE (Easily Applicable Graphical Layout Editor). Najprej je bilo potrebno načrtati shemo vezja. Pri shemi je bilo posebej paziti, da so komponente med seboj pravilno povezane, saj v nasprotnem primeru vezje ne bi delovalo kot je bilo zamišljeno. Shema je narisana na treh straneh, na prvi strani je napajalni del za napetost +5V, podnožje za XILINX FPGA, EEPROM in letvice s priključki za dostop do posameznih signalov. Na drugi strani sta napajalna dela za napetost +3,3 V, nastavljivi vir napetosti od +1,25 V do +3,9 V, komponente za komunikacijo preko USB vodila in merjenec, ki je, kot smo omenili, v treh ločenih ohišjih. Na tretji strani je komponenta mikroprocesorja s pripadajočimi stikali, tipkami in LED diodami za izvajanje meritev. Po končanem risanju sheme je potrebno narisati še fizični razpored komponent. Pri tem opravilu nam programsko orodje pomaga v tem smislu, da so povezave med komponentami že nakazane. Naša naloga je, da te komponente smiselno razporedimo po tiskanini in jim določimo smiselne fizične povezave (zmanjšanje motenj). Preden začnemo z razporejanjem komponent je potrebno določiti fizične omejitve in ostala pravila (minimalna razdalja med dvema linijama, minimalni premer luknje, število plasti, ipd. ). V prilogi je predstavljen končni izdelek.

26 Razvojno testiranje RFID značke Stran PROGRAMSKI ALGORITMI Za izvajanje meritev je bilo potrebno napisati program, ki bo omogočal komunikacijo med merjencem in nami. Do SAL_UHF smo dostopali preko SPI vmesnika, na drugi strani pa se s tesno ploščo povežemo preko USB vodila, ki se na osebnem računalniku predstavi kot običajno serijsko vodilo. Torej je osnovna naloga našega programa, da prevede ukaze iz enega vodila na drugo. Na naslednji sliki je predstavljena komunikacijska pot med uporabnikom in merjencem oz. drugimi komponentami testnega vezja. Slika 4.1: Komunikacijska pot 4.1. Zasnova programskih algoritmov Program je napisan v programskem jeziku C v programu MPLAB in preveden s prevajalnikom C30. Osnovni diagram poteka je prikazan na naslednji sliki. Zgradba ukazov je enostavna, kadar ni potrebno izvajati kompleksnih meritev. Uporabnik preko terminala na osebnem računalniku vtipka želen ukaz, nato program izvede proceduro, ki je potrebna in se vrne v stanje Čakaj ukaz. Kadar pa izvajamo kakšno večjo meritev oziroma meritev z veliko ponovitvami, pa program samodejno izvaja proceduro ukazov. Ukaz je sestavljen iz več delov. Vsak ukaz se mora začeti z znakoma 01, nato sledi dolžina ukaza v bajtih, za tem sledita

27 Razvojno testiranje RFID značke Stran 17 znaka za izbiro naprave in potem koda in parametri ukaza, če jih ukaz predvideva. Ukaz je zapisan v šestnajstiškem načinu, dva znaka torej predstavljata en bajt. Slika 4.2: Diagram poteka

28 Razvojno testiranje RFID značke Stran MERITVE 5.1. RFID Dekoder Pri tej meritvi smo opazovali pravilnost delovanja dekoderja. Preverjali smo, če dekoder iz vhodnega signala pravilno izloči podatke, jih pravilno interpretira in jih pravilno posreduje nadaljnjim komponentam v merjencu. Pri tej meritvi merjenec ni bil uporabljen testni čip SAL_UHF, ampak VHDL opis dekoderja, ki smo ga realizirali s pomočjo FPGA vezja. Dekoder realiziran v SAL_UHF smo sicer testirali vzporedno vendar so bili rezultati informativne narave in jih zato ne bomo komentirali. Tako smo se odločili, ker dekoder realiziran v testenem SAL_UHF še ni imel podprte razpoznave vseh ukazov. Za to meritev smo uporabili naslednjo opremo. -Testno ploščo za testiranje SAL_UHF -FPGA vezje: Zefant XS3 (Xilinx Spartan 3) -SAL_UHF_DECODER -Logični analizator: Link Instruments LA5540 -Osciloskop: Tektronics TDS 210 -RFID Izpraševalnik: IDS R900 -Osebni računalnik Komponente smo med sabo povezali kot je prikazano na sliki spodaj. Meritev je potekala tako, da smo preko osebnega računalnika krmilili izpraševalnik in generirali vhodni signal, zatem smo z logičnim analizatorjem posneli časovni potek izhodnih signalov in preverili njihovo pravilnost. Osciloskop je služil kot dodatno orodje za bolj podroben pogled kakšnega od signalov. Meritev za vsak ukaz smo ponovili deset krat. Opravili smo tudi meritev, kjer smo vhodni signal namerno spremenili oziroma poškodovali.

29 Razvojno testiranje RFID značke Stran 19 Slika 5.1: Vezalna shema meritve Interpretacija signala se začne s sprejetjem z EPC-GEN2 protokolom določenega ločnega simbola (ang. Delimiter), ki traja 12,5 µs. Za tem mu sledi simbol la 0; za njim pa simbol za kalibracijo. Ti trije simboli so prisotni v vsakem ukazu, ukaz Query ima še dodatni simbol za kalibracijo. Podrobni opisi simbolov in njihov pomen so opisani v EPC-GEN2 protokolu. Za temi simboli je poslana koda ukaza in parametri ukaza. Slika 5.2: Posnetek vhodnega signala Rezultati meritev so v prilogi. V celicah tabel so napisani rezultati meritev, poleg meritev so celice tudi barvno označene. Celice označene z rdečo pomenijo, da je rezultat meritev drugačen od pričakovanega in neustrezen. Celice označene z zeleno pomenijo, da je rezultat pričakovan in ustrezen.

30 Razvojno testiranje RFID značke Stran 20 Iz rezultatov je razvidno, da dekoder v večini primerov deluje kot je pričakovano. Občasno se pojavi kakšna nepravilnost, kar je v realnih razmerah tudi možno pričakovati Oscilator F2X in F800 Pri tej meritvi smo merili prevajalno razmerje in frekvenčno stabilnost v odvisnosti od napajalne napetosti in temperature dveh oscilatorjev. F2X je ime hitrega oscilatorja, nominalna frekvenca je 1.92 MHz, F800 je počasnejši oscilator nominalna frekvenca je 800 Hz. Nominalne frekvence se v merjencih nastavijo med proizvodnim procesom, ta korak je pri našem merjencu izpuščen, zato so nominalne vrednosti pri meritvah lahko drugačne od navedenih. Uporabili smo naslednjo opremo. -Testno ploščo za testiranje SAL_UHF -SAL_UHF_TEST -Mikrokontroler: PIC24FJ64GA006 -Osciloskop: Tektronics TDS 784C -Osebni računalnik -Za hlajenje je bil uporabljen sprej proizvajalca Kontakt Chemie, FREEZE 75 -Za segrevanje je bil uporabljen fen BOSCH GHG 660 LCD

31 Razvojno testiranje RFID značke Stran 21 Slika 5.3: Vezalna shema meritve Rezultati meritev so predstavljeni v naslednjih tabelah in grafih. Preglednica 5.1: Meritev ohlajenega merjenca U [V] I [ua] P [uw] F2X [MHz] F2x D.C.[%] F800 [Hz] F800 D.C. [%] 1, ,2 2, ,5 1, ,4 2,09 46, ,5 1, ,8 2,09 46, ,5 1, ,2 2,09 46, , ,09 46, ,5 2, ,2 2,09 47, ,5 2, ,09 49, ,5 2, ,2 2,09 51, ,5 2, ,8 2,09 54, , , ,7 3, ,09 58, ,7 3, ,09 59, ,7 3, ,09 61, ,7 Preglednica 5.2: Meritev merjenca pri sobni temperaturi U [V]I [ua]p [uw]f2x [MHz]F2x D.C.[%]F800 [Hz]F800 D.C. [%] 1, ,06 46, ,9 1, ,4 2,08 46, ,5 1, ,8 2,08 46, ,7 1, ,2 2,08 46, , ,08 46, ,5 2, ,6 2,08 48, ,5

32 Razvojno testiranje RFID značke Stran 22 2, ,08 50, ,5 2, ,8 2,08 53, ,5 2, ,08 55, , ,08 57, ,5 3, ,08 60, ,5 3, ,2 2,08 61, ,1 3, ,6 2,08 63, Preglednica 5.3: Meritev segretega merjenca U [V]I [ua]p [uw]f2x [MHz]F2x D.C.[%]F800 [Hz]F800 D.C. [%] 1, ,4 2,01 47, ,5 1, ,6 2,03 47, ,5 1, ,01 47, ,5 1, ,2 2, , ,04 48, ,7 2, ,2 2, ,7 2, ,4 2,05 54, ,7 2, ,02 58, ,7 2, ,06 57, , ,02 64, ,7 3, ,4 2,03 65, ,9 3, ,6 2,06 65, ,9 3, ,2 2,05 67, F2X f [MHz] Ohlajen Sobna temp. Segret U [V] Slika 5.4: Graf frekvence oscilatorja F2X v odvisnosti od napajalne napetosti in temperature Iz grafa na Slika 5.43 lahko vidimo, da je oscilator F2X skoraj povsem neodvisen od napajalne napetosti. Odvisnost frekvence od napetosti se kaže le pri nizkih napajalnih napetostih.

33 Razvojno testiranje RFID značke Stran 23 Opazili smo spremembo frekvence od temperature. Za relativno velika odstopanja pri merjenju frekvence pri segretem oscilatorju je verjetno krivo dejstvo, da samega oscilatorja med zajemanjem podatkov ni bilo mogoče ohranjati pri konstantni temperaturi. Privzemimo frekvenco pri sobni temperaturi in napajalni napetosti 2V za nominalno, potem so odstopanja frekvence največ ±3,4%. Graf prevajalnega razmerja (Slika 5.5) nam prikazuje odvisnost prevajalnega razmerja od napajalne napetosti in temperature. Opazili smo, da je vpliv temperature na prevajalno razmerje minimalen, bolj je odvisno od napajalne napetosti. Zaželeno je, da imajo oscilatorji prevajalno razmerje 50%, zato privzamemo to za nominalno vrednost. Največja odstopanja so ±17,2% F2X Duty Cycle [%] Ohlajen Sobna temp. Segret U[V] Slika 5.5: Graf prevajalnega razmerja oscilatorja F2X v odvisnosti od napajalne napetosti in temperatur Na Slika 5.6 smo opazili, da je frekvenca oscilatorja F800 pri mejnih napajalnih vrednostih odvisna od napajalne napetosti in temperature pri vseh napajalnih napetostih. Za razliko od oscilatorja F2X ima oscilator F800 nasprotni temperaturni koeficient kot oscilator F2X, z višjo temperaturo smo izmerili višjo frekvenco. Za nominalno frekvenco smo privzeli vrednost, izmerjeno pri sobni temperaturi in napajalni napetosti 2,6 V. Največje odstopanje od nominalne vrednosti je ±3,4%. Slika 5.7 nam prikazuje odvisnost prevajalnega razmerja oscilatorja F800 od napajalne napetosti in temperature. Opazili smo, da so spremembe prevajalnega razmerja zaradi sprememb

34 Razvojno testiranje RFID značke Stran 24 temperature ali napajalne napetosti relativno majhne, kar pomeni dobro stabilnost. Manj zadovoljiv je podatek, da so izmerjene vrednosti okoli 48% in ne 50% kot bi si želeli F800 f [Hz] U[V] Ohlajen Sobna temp. Segret Slika 5.6: Graf frekvence oscilatorja F800 v odvisnosti od napajalne napetosti in temperature F800 Duty Cycle [%] Ohlajen Sobna temp. Segret U[V] Slika 5.7: Graf prevajalnega razmerja oscilatorja F800 v odvisnosti od napajalne napetosti in temperature

35 Razvojno testiranje RFID značke Stran Psevdo naključni generator Pri tej meritvi je bilo potrebno izmeriti naključnost psevdo naključnega generatorja. SAL_UHF ima integriran psevdo naključni generator, ki generira šestnajst bitna naključna števila. Za primerjavo je bilo z FPGA vezjem izvedeno FIRO vezje (Fibonacci Ring Oscillator). Kot dodatno vezje za mešanje generiranih števil smo uporabili še vezje LFSR32. Vezji FIRO 15 in LFSR32 sta opisani v prilogi. Pogoji za uspešno opravljen test so določeni v standardu protokola EPC GEN2 (ISO C) in pravijo: 1. Verjetnost posamičnega generiranja šestnajst bitnega števila (RN16) mora biti omejena z mejami 0,8/216 < P (RN 16) < 1,25/ V populaciji značk je verjetnost, da dve ali več značk ob istem času generirata enako zaporedje šestnajst bitnih števil (RN16), manjše kot 0,1 %. 3. Verjetnost predikcije naslednjega šestnajst bitnega števila, 10 ms po vklopu značke, glede na predhodna števila generirana pri enakih pogojih ne sme biti višja od 0,025 %. V tej diplomski nalogi bomo preverjali zgolj prvi pogoj. Za drugi pogoj ni bilo na voljo dovolj merjencev. Tretji pogoj se bo preverjal po doseženem prvem pogoju in zato ne bo obravnavan v tej meritvi. Za meritev smo uporabili naslednjo opremo. -Testno ploščo za testiranje SAL_UHF -FPGA vezje: Zefant XS3 (Xilinx Spartan 3) -SAL_UHF_TEST -Mikrokontroler: PIC24FJ64GA006 -Osciloskop: Tektronics TDS 210 -Osebni računalnik Komponente smo povezali med sabo kot je prikazano na sliki spodaj. Preko osebnega računalnika smo v datoteko zajemali generirana števila, nato smo zajete podatke s programsko opremo obdelali, izrisali histograme in grafe posameznih frekvenc. Histogrami prikazujejo pogostost ponovitve posameznega števila, grafi frekvenc posameznih frekvenc pa, koliko izmed generiranih števil se je kolikokrat ponovilo.

36 Razvojno testiranje RFID značke Stran 26 Slika 5.8: Vezalna shema meritve Opravili smo več meritev z različnimi nastavitvami Meritev oscilatorja KAOS CLK Meritev kaotičnega oscilatorja imenovanega KAOS_CLK v SAL_UHF_TEST je potekala tako, da smo za vsak vzorec posebej pognali kaotični oscilator, prebrali šestnajst bitno generirano število in ugasnili oscilator. Generirali smo števil, v idealnih razmerah bi se vsako število pojavilo 15,26 krat. Za zadostitev kriterijev EPC_GEN2 protokola se lahko število pojavi največkrat krat in najmanjkrat krat. Slika 5.9: Spektralna gostota kod kodni spekter

37 Razvojno testiranje RFID značke Stran 27 Na histogramu (kodnem spektru) predstavlja abscisna os vsa možna generirana števila, ordinatna os pa število pojavov posamične številke. Iz slike je opaziti simetrično razporeditev okoli sredine abscisne osi, kar nakazuje na predvidljiv vzorec generiranja števil. Opazili smo tudi, da je večji del histograma nad teoretično frekvenco 15,26. Največjo frekvenco (389) ima število 35157, najmanjša frekvenca v grafu je 0, takšno frekvenco ima več števil. Za pregled, koliko števil ima kakšno frekvenco, smo izrisali naslednji graf. Slika 5.10: Porazdelitev gostote kod z enakim številom ponovitev Največ števil se je ponovilo nič krat oz. se niso generirala, teh števil je Pomeni, da skoraj 2/3 izmed možnih števil se generiralo števil se je generiralo enkrat, 280 števil se je generiralo 15 krat in 260 števil 16 krat.

38 Razvojno testiranje RFID značke Stran 28 Ta generator ne izkazuje naključnosti in kot tak ni primeren za generiranje naključnih števil. Prav tako generator ne dosega kriterijev EPC_GEN2 protokola Meritev oscilatorja KAOS CLK z dodatnim vezjem LFSR32 Meritev kaotičnega oscilatorja v SAL_UHF_TEST z dodatnim LFSR32 vezjem realiziranim v FPGA je potekala enako kot prejšnja meritev, le da smo generirana števila še dodatno premešali z LFSR32 vezjem. Generirali smo števil, v idealnih razmerah bi se vsako število pojavilo 15,26 krat. Za zadostitev kriterijev EPC_GEN2 protokola se lahko število pojavi največkrat krat in najmanjkrat krat. Slika 5.11: Spektralna gostota kod kodni spekter Z dodatnim vezjem za mešanje števil je histogram bistveno bolj enakomeren kot pri prejšnjem primeru. Maksimalna ponovitev števil je 29 in sicer število 44030, minimalno ponovitev števil je 0 in sicer število Iz naslednjega grafa lahko vidimo, da je razporeditev števil

39 Razvojno testiranje RFID značke Stran 29 dosti bolj enakomerna kot v prvem primeru, kar pomeni, da so verjetnosti za generiranje posamičnih števil med seboj dokaj enake števil se je ponovilo trinajst krat, 4933 števil 15 krat in 3742 števil 16 krat. Z LFSR32 vezjem izkazuje tak generator bistveno boljše lastnosti naključnega generatorja, vendar še vedno ni v mejah, ki bi ustrezale kriterijem EPC_GEN2 protokolu. Slika 5.12: Porazdelitev gostote kod z enakim številom ponovitev Meritev oscilatorja FIRO 15 Meritev oscilatorja FIRO15 s karakterističnim polinomom x15 + x14 + x7 + x6 + x5 + x4 + x2 + 1 je potekala tako, da smo v FPGA vezju realizirali vezje, ga pognali in v enakih intervalih vzorčili šestnajst bitov. Generirali smo števil, v idealnih razmerah bi se vsako število pojavilo 10 krat. Za zadostitev kriterijev EPC_GEN2 protokola se lahko število pojavi največkrat 12.5 krat in najmanjkrat 8 krat.

40 Razvojno testiranje RFID značke Stran 30 Slika 5.13: Spektralna gostota kod kodni spekter Pri tem histogramu smo opazili neenakomerno porazdelitev ponavljanja števil, opazili smo tudi vzorec, kar nam kot v prvem primeru pove, da verjetnosti generiranja posamičnih števil med seboj niso enake. Največkrat se je ponovilo število 0 in sicer 91 krat, 571 števil se med izvajanjem testa ni generiralo. Največ števil se je ponovilo 6 krat in sicer 5117, 3627 števil se je ponovilo 10 krat. Generator je v primerjavi s prvim generatorjem sicer boljši, ampak prav tako ne izkazuje lastnosti naključnega generatorja. Prav tako ne zadosti kriterijem EPC_GEN2 protokola.

41 Razvojno testiranje RFID značke Stran 31 Slika 5.14: Porazdelitev gostote kod z enakim številom ponovitev Meritev oscilatorja FIRO 15 s periodičnim zagonom iz začetnega stanja Meritev oscilatorja FIRO15 s karakterističnim polinomom x15 + x14 + x7 + x6 + x5 + x4 + x2 + 1 je potekala kot prejšnja meritev, le da smo po vsakih vzorčenih šestnajstih bitih oscilator resetirali na začetno stanje in ga ponovno zagnali pred naslednjim vzorčenjem. Generirali smo števil, v idealnih razmerah bi se vsako število pojavilo 10 krat. Za zadostitev kriterijev EPC_GEN2 protokola se lahko število pojavi največkrat 12.5 krat in najmanjkrat 8 krat.

42 Razvojno testiranje RFID značke Stran 32 Slika 5.15: Spektralna gostota kod kodni spekter Histogram se na prvi pogled od prejšnjega ne razlikuje dosti. Tudi tukaj smo opazili ponavljajoč vzorec in neenakomerno porazdelitev. Najvišjo frekvenco ima število 1 z 220 ponovitvami, najmanjša frekvenca je 0. Največ števil se je ponovilo 5 krat in sicer 5377, 2016 števil se ni generiralo, 2647 števil se je generiralo 10 krat. Generator ne dosega kriterijev EPC_GEN2 protokola.

43 Razvojno testiranje RFID značke Stran 33 Slika 5.16: Porazdelitev gostote kod z enakim številom ponovitev Meritev oscilatorja FIRO 15 z dodatnim vezjem LFRS32 Meritev oscilatorja FIRO15 s karakterističnim polinomom x15 + x14 + x7 + x6 + x5 + x4 + x2 + 1 je potekala enako kot meritev FIRO 15, le da so vzorčeni biti dodatno premešani z LFSR32 vezjem. Generirali smo števil, v idealnih razmerah bi se vsako število pojavilo 10 krat. Za zadostitev kriterijev EPC_GEN2 protokola se lahko število pojavi največkrat 12.5 krat in najmanjkrat 8 krat.

44 Razvojno testiranje RFID značke Stran 34 Slika 5.17: Spektralna gostota kod kodni spekter Histogram pri tej meritvi je enakomerneje porazdeljen kot pri prejšnjih meritvah. Maksimalno število ponovitev je 25 in sicer števil 19696, in Število, ki se ni generiralo, je Največ, 8281 števil, se je pojavilo 10 krat, kar sovpada z idealnimi razmerami. Izmed vseh testiranih generatorjev in njihovih variant ta izkazuje še največ lastnosti naključnega generatorja, vendar kljub temu ni zadovoljil kriterijev EPC_GEN2 protokola.

45 Razvojno testiranje RFID značke Stran 35 Med testiranimi generatorji ni bil nobeden, ki bi ustrezal kriterijem protokola EPC_GEN2. Slika 5.18: Porazdelitev gostote kod z enakim številom ponovitev

46 Razvojno testiranje RFID značke Stran SKLEP Cilj diplomske naloge je bil načrtati in izdelati vezje za testiranje RFID značke SAL_UHF in s tem vezjem testirati posamezne funkcije SAL_UHF. Načrtati je bilo potrebno vezje, ki bi bilo čim bolj vsestransko uporabno in prilagodljivo za potrebe merjenja in testiranja. Vezje je bilo načrtano s programskim orodjem za risanje tiskanih vezij EAGLE. Tiskanino je izdelalo podjetje Lingva d.o.o., končno sestavo (spajkanje elementov na tiskanino) smo opravili v prostorih podjetja IDS d.o.o.. Da je vezje postalo funkcionalno, je bilo potrebno napisati program za komunikacijo in krmiljenje komponent. Pri pisanju programa smo stremeli k čim bolj enostavni uporabi in prilagoditvi potrebam. Končni izdelek je zadostil potrebam merjenja in testiranja za to diplomsko nalogo in ostalih meritev in testov, ki v tej diplomski nalogi niso omenjeni. Pri testiranju dekoderja smo preverjali pravilnost delovanja digitalnega vezja. Preverjali smo pravilnost tolmačenja vhodih signalov ter signalov in odpornost vezja na napačne in motene vhodne signale. Dekoder je v večini primerov deloval pravilno. Zelo pomembno je, da se dekoder po opravljeni operaciji dekodiranja, bodisi pravilnega ali nepravilnega ukaza ni obstal v določenem stanju, kar bi posledično pomenilo ustavitev delovanja celotnega čipa SAL_UHF. Testiranje oziroma merjenje oscilatorjev F2X in F800 je bilo pomembno pomembno za stabilno delovanje SAL_UHF. Oba oscilatorja imata stabilno frekvenco čez vso temperaturno območje, prav tako ne kažeta velike odvisnosti od napajalne napetosti. Prevajalno razmerje oscilatorja F2X je izkazovalo predvsem odvisnost od napajalne napetosti, oscilator F800 je imel prevajalno praktično neodvisno od temperature in napajalne napetosti, vendar je vrednost prevajalnega razmerja nekoliko pod 50%. Neprimerno prevajalno razmerje je lahko vzrok za nepravilno delovanje čipa. Omeniti velja tudi dejstvo, da se nobeden od oscilatorjev ni ustavil, kar bi posledično pomenilo nedelovanje celotnega čipa SAL_UHF.

47 Razvojno testiranje RFID značke Stran 37 Meritev naključnosti generatorja naključnih števil je predstavljala eno izmed bolj zanimivih meritev v tej diplomski nalogi. V SAL_UHF je pomembno,da je naključno generirano število res naključno v primerih, kadar je v polju izpraševalnika prisotnih več značk hkrati ali kadar se med izpraševalnikom in značko pošiljajo kodirana sporočila, na primer geslo za ukaz Kill, ki značko trajno in nepovratno ugasne. Meritve generatorjev števil so pokazale, da je generatorje naključnih števil težko realizirati. V naših primerih so vsi oscilatorji izkazovali bolj lastnosti psevdonaključnih kot naključnih generatorjev. Boljše rezultate smo dosegli z dodatnim vezjem, ki je generirana števila še dodatno premešalo.

48 Razvojno testiranje RFID značke Stran LITERATURA [1] Pleteršek Anton, Načrtovanje analognih integriranih vezij v tehnologijah CMOS in BiCMOS, založba FE in FRI, Ljubljana, 2006 [2] Knaus Finkenzeller, RFID handbook Fundamentals and Applications in Contactless Smart Card and Identification, Second Edition, Wiley, West Sussex, 2003 [3] EPCglobal, EPCTM RadioFrequency Identity Protocols, Class1 Generation2 UHF RFID Protocol for Communications at 860 MHz 960 MHz, Version [4] Understanding the Gen 2 Smart Label Supply Chain: What Retail Supply Chain Professionals Need to Know, Sheri Phillips, IBM Supply Chain Consulting Peter Bloch, NCR Corporation Systemedia Division Tammy Stewart, Texas Instruments, [5] Tips for RFID Smart Label Printing/Encoding, Best practices for improving performance, uptime, and encoding success with RFID smart labels, Â 2007 ZIH Corp. mp/wp13865l_tips4rfidsmartlabel.pdf [6] [7] M. Dichtl, J. D, Golić, High-Speed True Random Number Generation with Logic Gates Only, [8] Texas Instruments, What's An LFSR, 1996, Texas Instruments Incorporated

49 Razvojno testiranje RFID značke Stran PRILOGE 8.1. Seznam slik Slika 1.1: Pregled sistemov za avtomatsko identifikacijo... 1 Slika 1.2: Primer črtne kode narejen z generatorjem na spletni strani 2 Slika 1.3: Tipični arhitekturi pametnih kartic. Spominska (Zgoraj), z mikroprocesorjem (Spodaj)... 3 Slika 2.1: Načini komunikacije glede na smer in sočasnost... 6 Slika 2.2: Primer 100% (na sredini) in 50% (spodaj) moduliranega signala... 7 Slika 2.3: Simbolni prikaz komunikacije s spreminjanjem radarskega preseka... 7 Slika 2.4: Osnovni blok diagram SAL_UHF... 8 Slika 2.5: Blok diagram RFID dela SAL_UHF... 9 Slika 2.6: Blok diagram bloka GEN2 Protocol Slika 2.7: Blok diagram blokov SUPPLY, MEASURE in SPI Slika 3.1: Blok diagram vezja za testiranje SAL_UHF Slika 4.1: Komunikacijska pot Slika 4.2: Diagram poteka Slika 5.1: Vezalna shema meritve Slika 5.2: Posnetek vhodnega signala Slika 5.3: Vezalna shema meritve Slika 5.4: Graf frekvence oscilatorja F2X v odvisnosti od napajalne napetosti in temperature Slika 5.5: Graf prevajalnega razmerja oscilatorja F2X v odvisnosti od napajalne napetosti in temperatur... 23

50 Razvojno testiranje RFID značke Stran 40 Slika 5.6: Graf frekvence oscilatorja F800 v odvisnosti od napajalne napetosti in temperature Slika 5.7: Graf prevajalnega razmerja oscilatorja F800 v odvisnosti od napajalne napetosti in temperature Slika 5.8: Vezalna shema meritve Slika 5.9: Spektralna gostota kod kodni spekter Slika 5.10: Porazdelitev gostote kod z enakim številom ponovitev Slika 5.11: Spektralna gostota kod kodni spekter Slika 5.12: Porazdelitev gostote kod z enakim številom ponovitev Slika 5.13: Spektralna gostota kod kodni spekter Slika 5.14: Porazdelitev gostote kod z enakim številom ponovitev Slika 5.15: Spektralna gostota kod kodni spekter Slika 5.16: Porazdelitev gostote kod z enakim številom ponovitev Slika 5.17: Spektralna gostota kod kodni spekter Slika 5.18: Porazdelitev gostote kod z enakim številom ponovitev Slika 8.1: Shema oscilatorja FIRO15, realiziranega s FPGA vezjem Slika 8.2: Shema vezja LFSR32, realiziranega s FPGA vezjem Slika 8.3: Shema testne plošče, stran Slika 8.4: Shema testne plošče, stran Slika 8.5: Shema testne plošče, stran Slika 8.6: Končni načrt vezja, zgornja stran Slika 8.7: Končni načrt vezja, spodnja stran Seznam preglednic Preglednica 5.1: Meritev ohlajenega merjenca Preglednica 5.2: Meritev merjenca pri sobni temperaturi Preglednica 5.3: Meritev segretega merjenca... 22

51 Razvojno testiranje RFID značke Stran 41 Preglednica 8.1: Queryrep Preglednica 8.2: Ack Preglednica 8.3: Query Preglednica 8.4: Queryadjust Preglednica 8.5: Select Preglednica 8.6: Nak Preglednica 8.7: Req_rn Preglednica 8.8: Read Preglednica 8.9: Write Preglednica 8.10: Kill Preglednica 8.11: Lock Preglednica 8.12: Access Preglednica 8.13: Blockwrite Preglednica 8.14: Blockerase : Dodan bajt podatkov za CRC : Poslan je ukaz z napačnim CRC : Nepravilna dolžina ukaza : Neobstoječi ukaz... 57

52 Razvojno testiranje RFID značke Stran Vezje FIRO Slika 8.1: Shema oscilatorja FIRO15, realiziranega s FPGA vezjem

53 Razvojno testiranje RFID značke Stran Vezje LFSR 32 Slika 8.2: Shema vezja LFSR32, realiziranega s FPGA vezjem

54 Razvojno testiranje RFID značke Stran Testno vezje Slika 8.3: Shema testne plošče, stran 1

55 Razvojno testiranje RFID značke Stran 45 Slika 8.4: Shema testne plošče, stran 2

56 Razvojno testiranje RFID značke Stran 46 Slika 8.5: Shema testne plošče, stran 3

57 Razvojno testiranje RFID značke Stran 47 Slika 8.6: Končni načrt vezja, zgornja stran

58 Razvojno testiranje RFID značke Stran 48 Slika 8.7: Končni načrt vezja, spodnja stran

59 Razvojno testiranje RFID značke Stran Rezultati meritev dekoderja V preglednicah so zapisani rezultati testiranja dekoderja. V tej diplomski nalogi so opisani samo ukai, ki so v standardu EPC-GEN2. Ostali ukazi v tej diplomski nalogi niso obravnavani. Preglednica 8.1: Queryrep Xilinx Chip # RxstartRES RX_flag d_ser bcl cmd_ok cmd_nok EPC_cmd(x) RX_flag d_ser bcl cmd_ok cmd_nok 1 Yes Yes Yes Yes Yes No 0 Yes Yes Yes Yes No 2 Yes Yes Yes Yes Yes No 0 Yes Yes Yes Yes No 3 Yes Yes Yes Yes Yes No 0 Yes Yes Yes Yes No 4 Yes Yes Yes Yes Yes No 0 Yes Yes Yes Yes No 5 Yes Yes Yes Yes Yes No 0 Yes Yes Yes Yes No 6 Yes Yes Yes Yes Yes No 0 Yes Yes Yes Yes No 7 Yes Yes Yes Yes Yes No 0 Yes Yes Yes Yes No 8 Yes Yes Yes Yes Yes No 0 Yes Yes Yes Yes No 9 Yes Yes Yes Yes Yes No 0 Yes Yes Yes Yes No 10 Yes Yes Yes Yes Yes No 0 Yes Yes Yes Yes No

60 Razvojno testiranje RFID značke Stran 50 Preglednica 8.2: Ack Xilinx Chip # RxstartRES RX_flag d_ser bcl cmd_ok cmd_nok EPC_cmd(x) RX_flag d_ser bcl cmd_ok cmd_nok 1 Yes Yes Yes Yes Yes No 1 Yes Yes Yes Yes No 2 Yes Yes Yes Yes Yes No 1 Yes Yes Yes Yes No 3 Yes Yes Yes Yes Yes No 1 Yes Yes Yes Yes No 4 Yes Yes Yes Yes Yes No 1 Yes Yes Yes Yes No 5 Yes Yes Yes Yes Yes No 1 Yes Yes Yes Yes No 6 Yes Yes Yes Yes Yes No 1 Yes Yes Yes Yes No 7 Yes Yes Yes Yes Yes No 1 Yes Yes Yes Yes No 8 Yes Yes Yes Yes Yes No 1 Yes Yes Yes Yes No 9 Yes Yes Yes Yes Yes No 1 Yes Yes Yes Yes No 10 Yes Yes Yes Yes Yes No 1 Yes Yes Yes Yes No Preglednica 8.3: Query Xilinx Chip # RxstartRES RX_flag d_ser bcl cmd_ok cmd_nok cl_cod EPC_cmd(x) RX_flag d_ser bcl cmd_ok cmd_nok 1 Yes Yes Yes Yes Yes No Irregular 2 Yes Yes Yes Yes No 2 Yes Yes Yes Yes Yes No Irregular 2 Yes Yes Yes Yes No 3 Yes Yes Yes Yes Yes No Irregular 2 Yes Yes Yes Yes No 4 Yes Yes Yes Yes Yes No Irregular 2 Yes Yes Yes Yes No 5 Yes Yes Yes Yes Yes No Irregular 2 Yes Yes Yes Yes No 6 Yes Yes Yes Yes Yes No Irregular 2 Yes Yes Yes Yes No 7 Yes Yes Yes Yes Yes No Irregular 2 Yes Yes Yes Yes No 8 Yes Yes Yes Yes Yes No Irregular 2 Yes Yes Yes Yes No 9 Yes Yes Yes Yes Yes No Irregular 2 Yes Yes Yes Yes No 10 Yes Yes Yes Yes Yes No Irregular 2 Yes Yes Yes Yes No

61 Razvojno testiranje RFID značke Stran 51 Preglednica 8.4: Queryadjust Xilinx Chip # RxstartRES RX_flag d_ser bcl cmd_ok cmd_nok EPC_cmd(x) RX_flag d_ser bcl cmd_ok cmd_nok 1 Yes Yes Yes Yes Yes No 3 Yes Yes Yes Yes No 2 Yes Yes Yes Yes Yes No 3 Yes Yes Yes Yes No 3 Yes Yes Yes Yes Yes No 3 Yes Yes Yes Yes No 4 Yes Yes Yes Yes Yes No 3 Yes Yes Yes Yes No 5 Yes Yes Yes Yes Yes No 3 Yes Yes Yes Yes No 6 Yes Yes Yes Yes Yes No 3 Yes Yes Yes Yes No 7 Yes Yes Yes Yes Yes No 3 Yes Yes Yes Yes No 8 Yes Yes Yes Yes Yes No 3 Yes Yes Yes Yes No 9 Yes Yes Yes Yes Yes No 3 Yes Yes Yes Yes No 10 Yes Yes Yes Yes Yes No 3 Yes Yes Yes Yes No Preglednica 8.5: Select Xilinx Chip # RxstartRES RX_flag d_ser bcl cmd_ok cmd_nok EPC_cmd(x) RX_flag d_ser bcl cmd_ok cmd_nok 1 Yes Yes Yes Yes Yes No 4 Yes Yes Yes Yes No 2 Yes Yes Yes Yes Yes No 4 Yes Yes Yes Yes No 3 Yes Yes Yes Yes Yes No 4 Yes Yes Yes Yes No 4 Yes Yes Yes Yes Yes No 4 Yes Yes Yes Yes No 5 Yes Yes Yes Yes Yes No 4 Yes Yes Yes Yes No 6 Yes Yes Yes Yes Yes No 4 Yes Yes Yes Yes No 7 Yes Yes Yes Yes Yes No 4 Yes Yes Yes Yes No 8 Yes Yes Yes Yes Yes No 4 Yes Yes Yes Yes No 9 Yes Yes Yes Yes Yes No 4 Yes Yes Yes Yes No 10 Yes Yes Yes Yes Yes No 4 Yes Yes Yes Yes No

Delavnica Načrtovanje digitalnih vezij

Delavnica Načrtovanje digitalnih vezij Laboratorij za načrtovanje integriranih vezij Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Digitalni Elektronski Sistemi Osnove jezika VHDL Strukturno načrtovanje in testiranje Struktura vezja s komponentami

Prikaži več

DES

DES Laboratorij za načrtovanje integriranih vezij Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Digitalni Elektronski Sistemi Digitalni sistemi Vgrajeni digitalni sistemi Digitalni sistem: osebni računalnik

Prikaži več

untitled

untitled UDK621.3:(53+54+621+66), ISSN0352-9045 Informacije MIDEM 40(2010)1, Ljubljana NAPAJALNI SISTEM BATERIJSKO PODPRTE RFID ZNAČKE 1 Kosta Kovačič, 2 Anton Pleteršek 1 IDS d.o.o. Ljubljana, Slovenia 2 University

Prikaži več

Microsoft Word - CNC obdelava kazalo vsebine.doc

Microsoft Word - CNC obdelava kazalo vsebine.doc ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO VIŠJA STROKOVNA ŠOLA STROJNIŠTVO DIPLOMSKA NALOGA Novo mesto, april 2008 Ime in priimek študenta ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO VIŠJA STROKOVNA ŠOLA STROJNIŠTVO DIPLOMSKA NALOGA Novo

Prikaži več

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_ junij 2013_pola1 in 2

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_ junij 2013_pola1 in 2 Šifra kandidata: Srednja elektro šola in tehniška gimnazija ELEKTROTEHNIKA PISNA IZPITNA POLA 1 12. junij 2013 Čas pisanja 40 minut Dovoljeno dodatno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero

Prikaži več

innbox_f60_navodila.indd

innbox_f60_navodila.indd Osnovna navodila Komunikacijski prehod Innbox F60 SFP AC Varnostna opozorila Pri uporabi opreme upoštevajte naslednja opozorila in varnostne ukrepe. Da bi v največji meri izkoristili najnovejšo tehnologijo

Prikaži več

Področje uporabe

Področje uporabe Regulator Področja uporabe Regulator DIALOG EQ je namenjen predvsem vodenju in nadziranju sistemov ogrevanja in hlajenja, lahko pa se uporabi tudi na različnih področjih avtomatizacije in inteligentnih

Prikaži več

DES11_realno

DES11_realno Laboratorij za načrtovanje integriranih vezij Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Digitalni Elektronski Sistemi Delovanje realnega vezja Omejitve modela vezja 1 Model v VHDLu je poenostavljeno

Prikaži več

10. Meritev šumnega števila ojačevalnika Vsako radijsko zvezo načrtujemo za zahtevano razmerje signal/šum. Šum ima vsaj dva izvora: naravni šum T A, k

10. Meritev šumnega števila ojačevalnika Vsako radijsko zvezo načrtujemo za zahtevano razmerje signal/šum. Šum ima vsaj dva izvora: naravni šum T A, k 10. Meritev šumnega števila ojačevalnika Vsako radijsko zvezo načrtujemo za zahtevano razmerje signal/šum. Šum ima vsaj dva izvora: naravni šum T A, ki ga sprejme antena in dodatni šum T S radijskega sprejemnika.

Prikaži več

Univerza v Ljubljani

Univerza v Ljubljani Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Mario Trifković Programljivi 6 Timer Seminarska naloga pri predmetu Elektronska vezja V Ljubljani, junij 2009 Mario Trifković Programljivi 6 Timer 2 1.

Prikaži več

No Slide Title

No Slide Title Glavne napake-pomoč KRONOS 1 Diagnostika in dostop do sistema PEČICA NAPAKA NAPAKA PRIKAZANA Z KODO NAPAKE NAPAKA BREZ INDIKACIJE KODE NAPAKE 2 Diagnostika in dostop do sistema Prikaz kode napake Informacije

Prikaži več

Poskusi s kondenzatorji

Poskusi s kondenzatorji Poskusi s kondenzatorji Samo Lasič, Fakulteta za Matematiko in Fiziko, Oddelek za fiziko, Ljubljana Povzetek Opisani so nekateri poskusi s kondenzatorji, ki smo jih izvedli z merilnim vmesnikom LabPro.

Prikaži več

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_11. junij 2104

Microsoft Word - ELEKTROTEHNIKA2_11. junij 2104 Šifra kandidata: Srednja elektro šola in tehniška gimnazija ELEKTROTEHNIKA PISNA IZPITNA POLA 1 11. junij 2014 Čas pisanja 40 minut Dovoljeno dodatno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero

Prikaži več

Analiza vpliva materiala, maziva in aktuatorja na dinamiko pnevmatičnega ventila

Analiza vpliva materiala, maziva in aktuatorja na dinamiko pnevmatičnega ventila Programsko orodje LabVIEW za kreiranje, zajem in obdelavo signalov (statične in dinamične karakteristike hidravličnih proporcionalnih ventilov) Marko Šimic Telefon: +386 1 4771 727 e-mail: marko.simic@fs.uni-lj.si

Prikaži več

Microsoft Word - Avditorne.docx

Microsoft Word - Avditorne.docx 1. Naloga Delovanje oscilatorja je odvisno od kapacitivnosti kondenzatorja C. Dopustno območje izhodnih frekvenc je podano z dopustnim območjem kapacitivnosti C od 1,35 do 1,61 nf. Uporabljen je kondenzator

Prikaži več

DES

DES Laboratorij za načrtovanje integriranih vezij Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Digitalni Elektronski Sistemi Model vezja Računalniški model in realno vezje Model logičnega negatorja Načini

Prikaži več

VHF1-VHF2

VHF1-VHF2 VHF BREZŽIČNI MIKROFONSKI KOMPLET VHF1: 1 CHANNEL VHF2: 2 CHANNELS NAVODILA ZA UPORABO SLO Hvala, ker ste izbrali naš BREZŽIČNI MIKROFONSKI KOMPLET IBIZA SOUND. Za vašo lastno varnost, preberite ta navodila

Prikaži več

5 Programirljiva vezja 5.1 Kompleksna programirljiva vezja - CPLD Sodobna programirljiva vezja delimo v dve veliki skupini: CPLD in FPGA. Vezja CPLD (

5 Programirljiva vezja 5.1 Kompleksna programirljiva vezja - CPLD Sodobna programirljiva vezja delimo v dve veliki skupini: CPLD in FPGA. Vezja CPLD ( 5 Programirljiva vezja 5.1 Kompleksna programirljiva vezja - CPLD Sodobna programirljiva vezja delimo v dve veliki skupini: CPLD in FPGA. Vezja CPLD (angl. Complex Programmable Logic Device) so manjša

Prikaži več

Delavnica Načrtovanje digitalnih vezij

Delavnica Načrtovanje digitalnih vezij Laboratorij za načrtovanje integriranih vezij Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Programirljivi Digitalni Sistemi Digitalni sistem Digitalni sistemi na integriranem vezju Digitalni sistem

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Vhodno izhodne naprave Laboratorijska vaja 4 - AV 4 Linije LTSpice, simulacija elektronskih vezij VIN - LV 1 Rozman,Škraba, FRI LTSpice LTSpice: http://www.linear.com/designtools/software/ https://www.analog.com/en/design-center/design-tools-andcalculators/ltspice-simulator.html

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Vhodno izhodne naprave Laboratorijska vaja 5 - LV 1 Meritve dolžine in karakteristične impedance linije VIN - LV 1 Rozman,Škraba, FRI Model linije Rs Z 0, Vs u i u l R L V S - Napetost izvora [V] R S -

Prikaži več

CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.pdf

CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.pdf Elektrotehniški praktikum Osnove digitalnih vezij Namen vaje Videti, kako delujejo osnovna dvovhodna logi na vezja v obliki integriranih vezij oziroma, kako opravljajo logi ne funkcije Boolove algebre.

Prikaži več

seminarska_naloga_za_ev

seminarska_naloga_za_ev Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Matevž Seliger 8-kanalni Lightshow Seminarska naloga pri predmetu: V Horjulu, junij 2008 Kazalo: 1 Uvod... 3 1.1 Namen in uporaba izdelka... 3 2 Delovanje...

Prikaži več

Univerza v Ljubljani FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Tržaška c. 25, 1000 Ljubljana Realizacija n-bitnega polnega seštevalnika z uporabo kvan

Univerza v Ljubljani FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Tržaška c. 25, 1000 Ljubljana Realizacija n-bitnega polnega seštevalnika z uporabo kvan Univerza v Ljubljani FAKULTETA ZA RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO Tržaška c. 25, 1000 Ljubljana Realizacija n-bitnega polnega seštevalnika z uporabo kvantnih celičnih avtomatov SEMINARSKA NALOGA Univerzitetna

Prikaži več

1. Električne lastnosti varikap diode Vsaka polprevodniška dioda ima zaporno plast, debelina katere narašča z zaporno napetostjo. Dioda se v zaporni s

1. Električne lastnosti varikap diode Vsaka polprevodniška dioda ima zaporno plast, debelina katere narašča z zaporno napetostjo. Dioda se v zaporni s 1. Električne lastnosti varikap diode Vsaka polprevodniška dioda ima zaporno plast, debelina katere narašča z zaporno napetostjo. Dioda se v zaporni smeri obnaša kot nelinearen kondenzator, ki mu z višanjem

Prikaži več

RAM stroj Nataša Naglič 4. junij RAM RAM - random access machine Bralno pisalni, eno akumulatorski računalnik. Sestavljajo ga bralni in pisalni

RAM stroj Nataša Naglič 4. junij RAM RAM - random access machine Bralno pisalni, eno akumulatorski računalnik. Sestavljajo ga bralni in pisalni RAM stroj Nataša Naglič 4. junij 2009 1 RAM RAM - random access machine Bralno pisalni, eno akumulatorski računalnik. Sestavljajo ga bralni in pisalni trak, pomnilnik ter program. Bralni trak- zaporedje

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Laserliner tester napetosti AC tive Finder Kataloška št.: 12 3

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Laserliner tester napetosti AC tive Finder Kataloška št.: 12 3 SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 12 33 32 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Laserliner tester napetosti AC tive Finder Kataloška št.: 12 33 32 KAZALO 1. FUNKCIJE / UPORABA... 3 2. VARNOSTNI

Prikaži več

NEVTRIN d.o.o. Podjetje za razvoj elektronike, Podgorje 42a, 1241 Kamnik, Slovenia Telefon: Faks.: in

NEVTRIN d.o.o. Podjetje za razvoj elektronike, Podgorje 42a, 1241 Kamnik, Slovenia Telefon: Faks.: in NEVTRIN d.o.o. Podjetje za razvoj elektronike, Podgorje 42a, 1241 Kamnik, Slovenia Telefon: +386 1 729 6 460 Faks.: +386 1 729 6 466 www.nevtrin.si info@elektrina.si USB RFID READER Navodila za uporabo?

Prikaži več

KRMILNA OMARICA KO-0

KRMILNA OMARICA KO-0 KOTLOVSKA REGULACIJA Z ENIM OGREVALNIM KROGOM Siop Elektronika d.o.o., Dobro Polje 11b, 4243 Brezje, tel.: +386 4 53 09 150, fax: +386 4 53 09 151, gsm:+386 41 630 089 e-mail: info@siopelektronika.si,

Prikaži več

LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE

LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE UVOD LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE V tem šolskem letu ste se odločili za fiziko kot izbirni predmet. Laboratorijske vaje boste opravljali med poukom od začetka oktobra do konca aprila. Zunanji kandidati

Prikaži več

DIGITALNE STRUKTURE Zapiski predavanj Branko Šter, Ljubo Pipan 2 Razdeljevalniki Razdeljevalnik (demultipleksor) opravlja funkcijo, ki je obratna funk

DIGITALNE STRUKTURE Zapiski predavanj Branko Šter, Ljubo Pipan 2 Razdeljevalniki Razdeljevalnik (demultipleksor) opravlja funkcijo, ki je obratna funk DIGITALNE STRUKTURE Zapiski predavanj Branko Šter, Ljubo Pipan 2 Razdeljevalniki Razdeljevalnik (demultipleksor) opravlja funkcijo, ki je obratna funkciji izbiralnika. Tisti od 2 n izhodov y 0,.., y 2

Prikaži več

ŠOLA: SŠTS Šiška

ŠOLA: SŠTS Šiška Naslov vaje: MEHKO SPAJKANJE Ime in priimek: 1 1.) WW tehnika (Wire-Wrap) Nekoč, v prvih dneh radio-tehnike se spajkanje elementov ni izvajalo s spajkanjem, ampak z navijanjem žic in sponami. Takšni spoji

Prikaži več

an-01-Stikalo_za_luc_za_na_stopnisce_Zamel_ASP-01.docx

an-01-Stikalo_za_luc_za_na_stopnisce_Zamel_ASP-01.docx SLO - NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 146 29 41 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Časovno stikalo za luč za na stopnišče Zamel ASP-01 Kataloška št.: 146 29 41 KAZALO OPIS NAPRAVE... 3 LASTNOSTI...

Prikaži več

STAVKI _5_

STAVKI _5_ 5. Stavki (Teoremi) Vsebina: Stavek superpozicije, stavek Thévenina in Nortona, maksimalna moč na bremenu (drugič), stavek Tellegena. 1. Stavek superpozicije Ta stavek določa, da lahko poljubno vezje sestavljeno

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Tehnike programiranja PREDAVANJE 10 Uvod v binarni svet in računalništvo (nadaljevanje) Logične operacije Ponovitev in ilustracija Logične operacije Negacija (eniški komplement) Negiramo vse bite v besedi

Prikaži več

Microsoft Word - avd_vaje_ars1_1.doc

Microsoft Word - avd_vaje_ars1_1.doc ARS I Avditorne vaje Pri nekem programu je potrebno izvršiti N=1620 ukazov. Pogostost in trajanje posameznih vrst ukazov računalnika sta naslednja: Vrsta ukaza Štev. urinih period Pogostost Prenosi podatkov

Prikaži več

Delavnica Načrtovanje digitalnih vezij

Delavnica Načrtovanje digitalnih vezij Laboratorij za načrtovanje integriranih vezij Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Digitalni Elektronski Sistemi Zaporedni vmesniki Zaporedni (serijski) vmesniki Zaporedni (serijski) vmesniki

Prikaži več

MB_Studenci

MB_Studenci RAZISKOVALNI PROJEKT TRAJNE MERITVE ELEKTROMAGNETNIH SEVANJ V SLOVENSKIH OBČINAH Mestna občina Maribor (Mestna četrt Studenci) 13.12. - 15.12. 2009 MERILNA KAMPANJA OBČINA MARIBOR (MČ STUDENCI) stran 2

Prikaži več

M-Tel

M-Tel Poročilo o meritvah / Test report Št. / No. 16-159-M-Tel Datum / Date 16.03.2016 Zadeva / Subject Pooblastilo / Authorization Meritve visokofrekvenčnih elektromagnetnih sevanj (EMS) Ministrstvo za okolje

Prikaži več

Microsoft Word - NAVODILA ZA UPORABO.docx

Microsoft Word - NAVODILA ZA UPORABO.docx NAVODILA ZA UPORABO VODILO CCM-18A/N-E (K02-MODBUS) Hvala ker ste se odločili za nakup našega izdelka. Pred uporabo enote skrbno preberite ta Navodila za uporabo in jih shranite za prihodnjo rabo. Vsebina

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Tonski generator IDEAL Electrical PRO Kataloška št.:

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Tonski generator IDEAL Electrical PRO Kataloška št.: SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 61 90 90 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Tonski generator IDEAL Electrical PRO Kataloška št.: 61 90 90 KAZALO LASTNOSTI NAPRAVE...3 SESTAVNI DELI NAPRAVE...3

Prikaži več

NAVODILA ZA UPORABO K01-WIFI Hvala, ker ste se odločili za nakup našega izdelka. Pred uporabo enote skrbno preberite ta Navodila za uporabo in jih shr

NAVODILA ZA UPORABO K01-WIFI Hvala, ker ste se odločili za nakup našega izdelka. Pred uporabo enote skrbno preberite ta Navodila za uporabo in jih shr NAVODILA ZA UPORABO Hvala, ker ste se odločili za nakup našega izdelka. Pred uporabo enote skrbno preberite ta in jih shranite za prihodnjo rabo Vsebina 1. Pregled 2. Sistem 3. Prednosti 4. Upravljanje

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - IPPU-V2.ppt

Microsoft PowerPoint - IPPU-V2.ppt Informatizacija poslovnih procesov v upravi VAJA 2 Procesni pogled Diagram aktivnosti IPPU vaja 2; stran: 1 Fakulteta za upravo, 2006/07 Procesni pogled Je osnova za razvoj programov Prikazuje algoritme

Prikaži več

Naloge 1. Dva električna grelnika z ohmskima upornostma 60 Ω in 30 Ω vežemo vzporedno in priključimo na idealni enosmerni tokovni vir s tokom 10 A. Tr

Naloge 1. Dva električna grelnika z ohmskima upornostma 60 Ω in 30 Ω vežemo vzporedno in priključimo na idealni enosmerni tokovni vir s tokom 10 A. Tr Naloge 1. Dva električna grelnika z ohmskima upornostma 60 Ω in 30 Ω vežemo vzporedno in priključimo na idealni enosmerni tokovni vir s tokom 10 A. Trditev: idealni enosmerni tokovni vir obratuje z močjo

Prikaži več

Poročilo projekta : Učinkovita raba energije Primerjava klasične sončne elektrarne z sončno elektrarno ki sledi soncu. Cilj projekta: Cilj našega proj

Poročilo projekta : Učinkovita raba energije Primerjava klasične sončne elektrarne z sončno elektrarno ki sledi soncu. Cilj projekta: Cilj našega proj Poročilo projekta : Učinkovita raba energije Primerjava klasične sončne elektrarne z sončno elektrarno ki sledi soncu. Cilj projekta: Cilj našega projekta je bil izdelati učilo napravo za prikaz delovanja

Prikaži več

ELEKTRONIKA ŠTUDIJ ELEKTRONIKE

ELEKTRONIKA ŠTUDIJ ELEKTRONIKE ELEKTRONIKA ŠTUDIJ ELEKTRONIKE Umetni nos, Laboratorij za mikroelektroniko, FE Odprtokodni instrument, Red Pitaya, Ljubljana Senzorji krvnega tlaka, Hyb, Šentjernej Elaphe, elektronika omogoča električno

Prikaži več

Prekinitveni način delovanja PLK Glavni program (OB1; MAIN) se izvaja ciklično Prekinitev začasno ustavi izvajanje glavnega programa in zažene izvajan

Prekinitveni način delovanja PLK Glavni program (OB1; MAIN) se izvaja ciklično Prekinitev začasno ustavi izvajanje glavnega programa in zažene izvajan Prekinitveni način delovanja PLK Glavni program (OB1; MAIN) se izvaja ciklično Prekinitev začasno ustavi izvajanje glavnega programa in zažene izvajanje prekinitvene rutine Dogodek GLAVNI PROGRAM (MAIN-OB1)

Prikaži več

Navodila za uporabo Mini prenosna HD kamera s snemalnikom

Navodila za uporabo Mini prenosna HD kamera s snemalnikom Navodila za uporabo Mini prenosna HD kamera s snemalnikom www.spyshop.eu Izdelku so priložena navodila v angleščini, ki poleg teksta prikazujejo tudi slikovni prikaz sestave in delovanja izdelka. Lastnosti

Prikaži več

Besedilo naloge:

Besedilo naloge: naliza elektronskih komponent 4. Vaja: Preverjanje delovanja polprevodniških komponent Polprevodniške komponente v močnostnih stopnjah so pogosto vzrok odpovedi, zato je poznavanje metod hitrega preverjanja

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Vhodno-izhodne naprave naprave 1 Uvod VIN - 1 2018, Igor Škraba, FRI Vsebina 1 Uvod Signal električni signal Zvezni signal Diskretni signal Digitalni signal Lastnosti prenosnih medijev Slabljenje Pasovna

Prikaži več

IR termometer testo 830 testo 830 hiter, za brezkontaktno merjenje površinske temperature Merjenje z laserskim pointerjem za natančno merjenje tudi na

IR termometer testo 830 testo 830 hiter, za brezkontaktno merjenje površinske temperature Merjenje z laserskim pointerjem za natančno merjenje tudi na IR termometer testo 830 testo 830 hiter, za brezkontaktno merjenje površinske temperature Merjenje z laserskim pointerjem za natančno merjenje tudi na večjih razdaljah Hitro shranjevanje odčitkov (2 odčitka

Prikaži več

Osnove statistike v fizični geografiji 2

Osnove statistike v fizični geografiji 2 Osnove statistike v geografiji - Metodologija geografskega raziskovanja - dr. Gregor Kovačič, doc. Bivariantna analiza Lastnosti so med sabo odvisne (vzročnoposledično povezane), kadar ena lastnost (spremenljivka

Prikaži več

Installation manual

Installation manual EKRTR EKRTETS 1 2 1 2 3 60 87 170 161 ±1.5 m >0.2 m 3 5 4 34 125 4 5 28 50 EKRTR EKRTETS Vsebina Pred zagonom naprave pozorno preberite ta priročnik. Ne zavrzite ga. Spravite ga na varno mesto, ker ga

Prikaži več

(Microsoft Word - 3. Pogre\232ki in negotovost-c.doc)

(Microsoft Word - 3. Pogre\232ki in negotovost-c.doc) 3.4 Merilna negotovost Merilna negotovost je parameter, ki pripada merilnem rezltat. Označje razpršenost vrednosti, ki jih je mogoče z določeno verjetnostjo pripisati merjeni veličini. Navaja kakovost

Prikaži več

Microsoft Word - Navodila_NSB2_SLO.doc

Microsoft Word - Navodila_NSB2_SLO.doc Borovniško naselje 7 1412 Kisovec Slovenija Tel.: +386(0) 356 72 050 Fax.: +368(0)356 71 119 www.tevel.si Lastno varni napajalnik Tip NSB2/xx (NAVODILA ZA UPORABO) Navodila_NSB2_SLO.doc2/xx Stran 1 od

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Š i f r a k a n d i d a t a : ržavni izpitni center *M15178112* SPOMLNSKI IZPITNI ROK Izpitna pola 2 Četrtek, 4. junij 2015 / 90 minut ovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero ali

Prikaži več

DES11_vmesniki

DES11_vmesniki Laboratorij za načrtovanje integriranih vezij Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Digitalni Elektronski Sistemi Vmesniki in sekvenčna vezja Zaporedna in vzporedna vodila 1 Vmesniki in vodila

Prikaži več

%

% OSNOVNA ŠOLA NARODNEGA HEROJA RAJKA HRASTNIK PODRUŽNIČNA ŠOLA DOL PRI HRASTNIKU PODRUŽNICA LOG AKTIV TJA IN NI KRITERIJ OCENJEVANJA 2018/2019 0-44 % nzd (1) 45-64 % zd (2) 65-79 % db (3) 80-89 % pdb (4)

Prikaži več

Microsoft Word - A-3-Dezelak-SLO.doc

Microsoft Word - A-3-Dezelak-SLO.doc 20. posvetovanje "KOMUNALNA ENERGETIKA / POWER ENGINEERING", Maribor, 2011 1 ANALIZA OBRATOVANJA HIDROELEKTRARNE S ŠKOLJČNIM DIAGRAMOM Klemen DEŽELAK POVZETEK V prispevku je predstavljena možnost izvedbe

Prikaži več

VARIMOT® in pribor

VARIMOT® in pribor Pogonska tehnika \ Avtomatizacija pogonov \ Sistemska integracija \ Storitve *2593728_0119* Popravki Variatorska gonila s protieksplozijsko zaščito VARIMOT in pribor Izdaja 01/2019 2593728/SL SEW-EURODRIVE

Prikaži več

Logični modul LOGO!

Logični modul LOGO! Logični modul LOGO! LOGO! Siemensov univerzalni logični modul LOGO! vsebuje: Krmilno enoto Enoto za prikaz in tipkovnico Napajalno vezje Vmesnik za spominski modul in PC kabel Funkcije, pripravljene za

Prikaži več

Microsoft Word - CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.doc

Microsoft Word - CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.doc Elektrotehniški praktikum Sila v elektrostatičnem polju Namen vaje Našli bomo podobnost med poljem mirujočih nabojev in poljem mas, ter kakšen vpliv ima relativna vlažnost zraka na hitrost razelektritve

Prikaži več

101353_-an-01-sl-_vbodni_termometer

101353_-an-01-sl-_vbodni_termometer SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : 101353 www.conrad.si TFA LT-102 VBODNI TERMOMETER Št. izdelka: 101353 1 KAZALO 1 LASTNOSTI...3 2 LCD ZASLON...3 3 ZAČETEK OBRATOVANJA...3 4 UPRAVLJANJE...4

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Načrtujemo, razvijamo in izdelamo elektroniko po meri naročnika Svetujemo pri izbiri komponent, optimiziramo stroškovnike in proizvodni proces. Ključne kompetence Razvoj elektronike (hardware) Vgrajeni

Prikaži več

VIN Lab 1

VIN Lab 1 Vhodno izhodne naprave Laboratorijska vaja 1 - AV 1 Signali, OE, Linije VIN - LV 1 Rozman,Škraba, FRI Laboratorijske vaje VIN Ocena iz vaj je sestavljena iz ocene dveh kolokvijev (50% ocene) in iz poročil

Prikaži več

Priloga 1: Pravila za oblikovanje in uporabo standardiziranih referenc pri opravljanju plačilnih storitev Stran 4012 / Št. 34 / Uradni lis

Priloga 1: Pravila za oblikovanje in uporabo standardiziranih referenc pri opravljanju plačilnih storitev Stran 4012 / Št. 34 / Uradni lis Priloga 1: Pravila za oblikovanje in uporabo standardiziranih referenc pri opravljanju plačilnih storitev Stran 4012 / Št. 34 / 24. 5. 2019 Uradni list Republike Slovenije PRILOGA 1 PRAVILA ZA OBLIKOVANJE

Prikaži več

Protokoli v računalniškem komuniciranju TCP, IP, nivojski model, paket informacij.

Protokoli v računalniškem komuniciranju TCP, IP, nivojski model, paket informacij. Protokoli v računalniškem komuniciranju TCP, IP, nivojski model, paket informacij. Protokoli - uvod Protokol je pravilo ali zbirka pravil, ki določajo načine transporta sporočil po računalniškem omrežju

Prikaži več

REŠITVE Inteligentna ventilska tehnologija na enem mestu SMART IN FLOW CONTROL.

REŠITVE Inteligentna ventilska tehnologija na enem mestu SMART IN FLOW CONTROL. REŠITVE Inteligentna ventilska tehnologija na enem mestu SMART IN FLOW CONTROL. SAMSON razvija in izdeluje regulacijske ventile praktično za vse zahteve in procese od kovanega krogelnega ventila do obvodnega

Prikaži več

MATLAB programiranje MATLAB... programski jezik in programersko okolje Zakaj Matlab? tipičen proceduralni jezik enostaven za uporabo hitro učenje prir

MATLAB programiranje MATLAB... programski jezik in programersko okolje Zakaj Matlab? tipičen proceduralni jezik enostaven za uporabo hitro učenje prir MATLAB programiranje MATLAB... programski jezik in programersko okolje Zakaj Matlab? tipičen proceduralni jezik enostaven za uporabo hitro učenje priročno programsko okolje tolmač interpreter (ne prevajalnik)

Prikaži več

Navodila za uporabo Mini snemalnik

Navodila za uporabo Mini snemalnik Navodila za uporabo Mini snemalnik www.spyshop.eu Pred vami so navodila za pravilno uporabo mini snemalnika in opis funkcionalnosti. Lastnosti snemalnika: Naziv Mere Teža Kapaciteta spomina Snemanje Format

Prikaži več

Univerza v Ljubljani

Univerza v Ljubljani Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Jernej Plankar IR vmesnik za prenos zvoka Seminarska naloga pri predmetu Elektronska vezja V Ljubljani, avgust 2011 Jernej Plankar IR prenos zvoka 2 1 UVOD

Prikaži več

Delavnica Načrtovanje digitalnih vezij

Delavnica Načrtovanje digitalnih vezij Laboratorij za načrtovanje integriranih vezij Univerza v Ljubljani Fakulteta za elektrotehniko Digitalni Elektronski Sistemi Vmesniki Vodila, vzporedni (paralelni) vmesniki Vmesniki in vodila naprava 1

Prikaži več

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc SLO - NAVODILO ZA MONTAŽO IN UPORABO : št. art. : 90 79 14 www.conrad.si Zvočniki Hercules XPS 2,1 20 Gloss Št. izdelka: 90 79 14 Navodila za uporabo so sestavni del izdelka. Vsebujejo pomembne napotke

Prikaži več

Datum in kraj

Datum in kraj Ljubljana, 5. 4. 2017 Katalog znanj in vzorci nalog za izbirni izpit za vpis na magistrski študij Pedagoško računalništvo in informatika 2017/2018 0 KATALOG ZNANJ ZA IZBIRNI IZPIT ZA VPIS NA MAGISTRSKI

Prikaži več

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc SLO - NAVODILO ZA NAMESTITEV IN UPORABO Št. izd. : 122383 www.conrad.si ROČNI OSCILOSKOP VELLEMAN HPS140 Št. izdelka: 122383 1 KAZALO 1 MED UPORABO... 3 2 LASTNOSTI IN TEHNIČNI PODATKI... 3 3 OPIS SPREDNJE

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - CAD sistemi - pletenje za pdf

Microsoft PowerPoint - CAD sistemi - pletenje za pdf ELEKTRONIKA V PLETILSTVU slabosti mehanskega nadzora pletilskih procesov dragi mehanski nadzorni sistemi počasnost in okornost delovanja težavna regulacija počasen odziv obraba, staranje (trenje, rjavenje,...)

Prikaži več

Document ID / Revision : 0519/1.3 ID Issuer System (sistem izdajatelja identifikacijskih oznak) Navodila za registracijo gospodarskih subjektov

Document ID / Revision : 0519/1.3 ID Issuer System (sistem izdajatelja identifikacijskih oznak) Navodila za registracijo gospodarskih subjektov ID Issuer System (sistem izdajatelja identifikacijskih oznak) Navodila za registracijo gospodarskih subjektov Gospodarski subjekti Definicija: V skladu z 2. členom Izvedbene uredbe Komisije (EU) 2018/574

Prikaži več

Base NET.cdr

Base NET.cdr Rešitev fiksnega radijskega odčitavanja Delovanje BaseNet je način odčitavanja porabe vode, toplote, elektrike, plina in delilnikov toplote v fiksnem radijskem omrežju. Merilnike v Sensus Base sistemu

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - CIGER - SK 3-15 Izkusnje nadzora distribucijskih transformatorjev s pomo... [Read-Only]

Microsoft PowerPoint - CIGER - SK 3-15 Izkusnje nadzora distribucijskih transformatorjev s pomo... [Read-Only] CIRED ŠK 3-15 IZKUŠNJE NADZORA DISTRIBUCIJSKIH TRANSFORMATORJEV S POMOČJO ŠTEVCEV ELEKTRIČNE ENERGIJE ŽIGA HRIBAR 1, BOŠTJAN FABJAN 2, TIM GRADNIK 3, BOŠTJAN PODHRAŠKI 4 1 Elektro novi sistemi. d.o.o.,

Prikaži več

an-01-USB_digitalni_zvocniki_Logitech_S-150.docx

an-01-USB_digitalni_zvocniki_Logitech_S-150.docx SLO - NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 91 60 80 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO USB digitalni zvočniki Logitech S-150 Kataloška št.: 91 60 80 KAZALO 1. VARNOSTNI NAPOTKI... 3 2. NASTAVITEV VAŠIH

Prikaži več

Univerza v Mariboru Fakulteta za naravoslovje in matematiko Oddelek za matematiko in računalništvo Enopredmetna matematika IZPIT IZ VERJETNOSTI IN STA

Univerza v Mariboru Fakulteta za naravoslovje in matematiko Oddelek za matematiko in računalništvo Enopredmetna matematika IZPIT IZ VERJETNOSTI IN STA Enopredmetna matematika IN STATISTIKE Maribor, 31. 01. 2012 1. Na voljo imamo kovanca tipa K 1 in K 2, katerih verjetnost, da pade grb, je p 1 in p 2. (a) Istočasno vržemo oba kovanca. Verjetnost, da je

Prikaži več

Vostro 430 Informacijski tehnični list o namestitvi in funkcijah

Vostro 430 Informacijski tehnični list o namestitvi in funkcijah O opozorilih OPOZORILO: OPOZORILO označuje možnost poškodb lastnine, telesnih poškodb ali smrti. Dell Vostro 430 List s tehničnimi informacijami o nastavitvi in funkcijah Pogled s sprednje in zadnje strani

Prikaži več

glava.dvi

glava.dvi Lastnosti verjetnosti 1. Za dogodka A in B velja: P(A B) = P(A) + P(B) P(A B) 2. Za dogodke A, B in C velja: P(A B C) = P(A) + P(B) + P(C) P(A B) P(A C) P(B C) + P(A B C) Kako lahko to pravilo posplošimo

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - OVT_4_IzolacijskiMat_v1.pptx

Microsoft PowerPoint - OVT_4_IzolacijskiMat_v1.pptx Osnove visokonapetostne tehnike Izolacijski materiali Boštjan Blažič bostjan.blazic@fe.uni lj.si leon.fe.uni lj.si 01 4768 414 013/14 Izolacijski materiali Delitev: plinasti, tekoči, trdni Plinasti dielektriki

Prikaži več

an-01-sl-Temperaturni_zapisovalnik_podatkov_Tempmate.-S1.docx

an-01-sl-Temperaturni_zapisovalnik_podatkov_Tempmate.-S1.docx SLO - NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 14 24 835 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Temperaturni zapisovalnik podatkov Tempmate. S1 Kataloška št.: 14 24 835 KAZALO 1. OPIS PROGRAMSKE OPREME ZA NAPRAVO...

Prikaži več

Microsoft Word - DIPLOMA.doc

Microsoft Word - DIPLOMA.doc Diplomsko delo: Uvod I UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO 2000 Maribor, Smetanova ul. 17 Diplomska naloga univerzitetnega študijskega programa Preverjanje pristnosti

Prikaži več

SLO - NAVODILO ZA UPORABO IN MONTAŽO Št

SLO - NAVODILO ZA UPORABO IN MONTAŽO Št SLO - NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 58 86 58 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Spajkalna postaja digitalna 80 W Ersa i- CON pico +150 do +450 C Kataloška št.: 58 86 58 Kazalo 1. Dodatki. 2 2.

Prikaži več

Člen 11(1): Frekvenčna območja Frekvenčna območja Časovna perioda obratovanja 47,0 Hz-47,5 Hz Najmanj 60 sekund 47,5 Hz-48,5 Hz Neomejeno 48,5 Hz-49,0

Člen 11(1): Frekvenčna območja Frekvenčna območja Časovna perioda obratovanja 47,0 Hz-47,5 Hz Najmanj 60 sekund 47,5 Hz-48,5 Hz Neomejeno 48,5 Hz-49,0 Člen 11(1): Frekvenčna območja Frekvenčna območja Časovna perioda obratovanja 47,0 Hz-47,5 Hz Najmanj 60 sekund 47,5 Hz-48,5 Hz Neomejeno 48,5 Hz-49,0 Hz Neomejeno 49,0 Hz-51,0 Hz Neomejeno 51,0 Hz-51,5

Prikaži več

Microsoft Word - EV,N_Poglavje o modulacijah.doc

Microsoft Word - EV,N_Poglavje o  modulacijah.doc E,VN- Elektronska vezja, naprave 8 MODULACIJSKE TEHNIKE Modulacijske tehnike 8.1 SPLOŠNO O MODULACIJAH Modulacija je postopek, ki omogoča zapis koristnega signala na nosilni signal. Za nosilni signal je

Prikaži več

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 1. UVOD Enačbo leče dobimo navadno s pomočjo geometrijskih konstrukcij. V našem primeru bomo do te enačbe prišli eksperimentalno, z merjenjem razdalj a in b. 2. NALOGA Izračunaj

Prikaži več

BeoLab 12 BeoLab 12 2 BeoLab 12 3

BeoLab 12 BeoLab 12 2 BeoLab 12 3 BeoLab 12 BeoLab 12 2 BeoLab 12 3 Pridržujemo si pravico do sprememb tehničnih podatkov, podatkov o lastnostih izdelkov in njihovi uporabi, ki jih navaja ta priročnik, brez predhodnega obvestila. Različica

Prikaži več

PKP projekt SMART WaterNet_Opis

PKP projekt SMART WaterNet_Opis PKP projekt SMART WaterNet Po kreativni poti do znanja (PKP) opis programa Program Po kreativni poti do znanja omogoča povezovanje visokošolskih zavodov s trgom dela in tako daje možnost študentom za pridobitev

Prikaži več

Strojna oprema

Strojna oprema Asistenta: Mira Trebar, Miha Moškon UIKTNT 2 Uvod v programiranje Začeti moramo razmišljati algoritmično sestaviti recept = napisati algoritem Algoritem za uporabo poljubnega okenskega programa. UIKTNT

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Državni izpitni center *M77* SPOMLADANSK ZPTN OK NAVODLA ZA OCENJEVANJE Petek, 7. junij 0 SPLOŠNA MATA C 0 M-77-- ZPTNA POLA ' ' QQ QQ ' ' Q QQ Q 0 5 0 5 C Zapisan izraz za naboj... točka zračunan naboj...

Prikaži več

Modem in krajevno omrežje Uporabniški priročnik

Modem in krajevno omrežje Uporabniški priročnik Modem in krajevno omrežje Uporabniški priročnik Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Informacije v tem priročniku se lahko spremenijo brez prejšnjega obvestila. Edine garancije za HP-jeve

Prikaži več

BDV-N890W/BDV-N790W

BDV-N890W/BDV-N790W Sistem za domači kino s predvajalnikom Blu-ray Disc /DVD BDV-N890W BDV-N790W SI Začnite tukaj Kratka navodila za postavitev in uporabo BDV-N790W BDV-N890W 1 Vsebina embalaže/nastavitev zvočnikov BDV-N890W

Prikaži več

Kratka navodila za uporabo razširjevalnika dosega WiFi AC750 model EX3800

Kratka navodila za uporabo razširjevalnika dosega WiFi AC750 model EX3800 Hiter začetek Razširjevalnik dosega WiFi AC750 Model EX3800 Začetek uporabe Razširjevalnik dosega WiFi NETGEAR doseg omrežja WiFi poveča tako, da okrepi obstoječi signal WiFi in izboljša splošno kakovost

Prikaži več

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefonih. Obstaja precej različic, sam pa sem sestavil meni

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev INFORMATIKA Tečaj za višjega gasilca OGZ PTUJ 2017 PRIPRAVIL: ANTON KUHAR BOMBEK, GČ VSEBINA TEORETIČNA PREDAVANJA INFORMACIJSKI SISTEMI SISTEM OSEBNIH GESEL IN HIERARHIJA PRISTOJNOSTI PRAKTIČNE VAJE ISKANJE

Prikaži več