CROSSING BORDERS Projectdiscription SLOWENIAN VERSION.rtf

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "CROSSING BORDERS Projectdiscription SLOWENIAN VERSION.rtf"

Transkripcija

1 Ob meji projekt za izobraževanje in druženje mladine v Avstriji in Sloveniji 2006 Ana Frank zgodba za sedanjost Ob meji med Avstrijo in Slovenijo Uvod: Empirične vrednosti: Šolski projekt v Avstriji Od januarja 2002 do konca junija 2005 je ustanova Anne Frank Stichting s sedežem v Amsterdamu na več kot štiridesetih šolah na Vzhodnem Tirolskem, Koroškem, Tirolskem, Gradiščanskem, v Gornji Avstriji in v Voralbergu, kot tudi v Salzburgu in na Dunaju, organizirala nadvse uspešen in odmeven šolski projekt, imenovan Ana Frank zgodba za sedanjost. Šolam, ki so sodelovale pri izvedbi tega projekta, je ustanova iz Amsterdama za dva do tri tedne brezplačno posodila gradivo potujoče razstave Ana Frank zgodba za sedanjost. Projekt je s pomočjo javnih subvencij financirala Hiša Ane Frank. Nadalje je Hiša Ane Frank šolam ponudila tudi pedagoški material. Glej: HYPERLINK " Pri projektu za izobraževanje in druženje mladine iz Avstrije in Slovenije, imenovanem Ob meji, želimo nadgraditi dosedanje izkušnje. Naloga šole je, da nudi možnosti za obisk razstave in v času le te pri pouku različnih predmetov obravnava teme kot so nacionalni socializem, človekove pravice, rasizem in strpnost. Koncept, imenovan Peer Education želi, da učenci in učenke samostojno predlagajo in izdelajo okvirni program tem, ki jih želijo obravnavati, vodijo sošolce in sošolke skozi razstavo in sploh pri projektu čimbolj aktivno sodelujejo. Naša poglavitna želja je, spodbuditi h kritičnemu opazovanju, ter nuditi možnost kritičnega izražanja misli in mnenj učencev in učenk o njihovem lastnem socialnem okolju.

2 Ob meji: Cilji projekta Cilji projekta so srečevanje, izobraževanje, osveščanje in motiviranje mladine iz obmejnega območja Avstrije in Slovenije. Razumevanje drugih narodnostnih skupin, njihovih interesov, njihove zgodovine in njihove vizije prihodnosti je izjemnega pomena. Povezovanje šol z učenci in učenkami, ki izvirajo iz različnih kulturnih in jezikovnih krogov in reprezentirajo različne poglede na zgodovino njihove regije, igra bistveno vlogo. Pri skupnem delu na projektih, pri okroglih mizah in pogovorih je mogoče spregovoriti o predsodkih ter skozi aktivno medsebojno druženje spoznati do sedaj nepoznane kulturne kroge in različne socialne plasti. Udeleženci projekta se lahko soočijo z duhovnim svetom in s pogledi drugih, spoznajo njihove izkušnje o diskriminaciji in brez predsodkov z njimi vzpostavijo osebne stike. Učencem in učenkam z obeh strani meje naj bo vsaj za leto dni omogočeno medsebojno srečevanje, skupno učenje, pogovori in izmenjava izkušenj. Vidiki projekta Potujoča razstava Ana Frank zgodba za sedanjost bo ponujena v slovenščini in nemščini. Razstavne plošče omogočajo mladostnikom, da razstavo samostojno poglobijo in razširijo z dokumenti iz njihove regije za časa nacionalnega socializma, kot tudi z dokumenti iz sedanjosti. Hiša Ane Frank, avstrijsko združenje Ane Frank in drugi partnerji bodo na mestu razstave pripravili vrsto seminarjev in študijskih delavnic. Nekaterim učencem in učenkam bo omogočeno, da se naučijo voditi po razstavi z lastnimi besedami. Številne prekrite vsebine tako oživijo in postanejo dojemljive vrstnikom. Hiša Ane Frank je oblikovala študijske delavnice z naslovom Ob meji, ki mladino spodbujajo k razmišljanju o pomembnosti človekovih pravic v ekstremnih situacijah. Katera človekova pravica je v danem primeru pomembnejša: pravica do svobode govora in lastnega mnenja ali pravica do zaščite pred diskriminacijo? Skupaj z učitelji, zgodovinarji in lokalnimi organizacijami naj se organizira obisk spominskega mesta. Udeležence je potrebno motivirati, da se soočijo z dogodki med vojno (in po njej) v njihovi regiji in spoznajo, kateri zgodovinski dogodki so skupni in kateri različni na obeh straneh meje. Razstavo Ane Frank bo na njenem potovanju skozi šole dodatno spremljala tudi (krajša) dvojezična razstava na šestih razstavnih tablah, ki jo bodo pripravili domači zgodovinarji. V njej

3 naj bi predstavili zgodovino slovensko in nemško govorečega ter tudi mešanega prebivalstva v regiji od 1918 do danes. Sklop dejavnosti želimo ponuditi v več obmejnih mestih. V dveh sklopih (en sklop traja prebližno en šolski semester) bomo seznanili učence in učenke iz osem različnih šol. Okoliščina, da se projekta udeležujeta po dve šoli iz avstrijske Koroške, dve iz avstrijske Štajerske in dve iz Slovenije, je prav idealna. V obeh sklopih bomo povezali med sabo štiri šole. Učenci in učenke teh šol se bodo srečali pri pripravljenih aktivnostih in na t.i. Feedback srečanju ob koncu sklopa (ob koncu semestra). Nekateri učenci in učenke bodo igrali pomembno vlogo v drugem sklopu (zimski semester 2006), v katerem bomo ponovno združili po štiri šole. Skupaj z nami se bodo ti učenci in učenke naučili vodstva po razstavi. Zaključna slovesnost Za slovesen zaključek šolskega projekta Ob meji načrtujemo praznovanje ljudskih skupin. Učenci in učenke, ki so sodelovali pri razstavi, se ponovno srečajo in povabijo prijatelje in znance. Tudi za širšo javnost so odprta vrata. Na slovesnosti se bodo lahko predstavile skupine s tradicionalno ljudsko glasbo in plesom, kot tudi skupine s sodobnimi interpretacijami regionalno-nacionalne ljudske glasbe. Slovesnost bomo zaokrožili s skupno pripravljenim nastopom vseh umetnikov iz Avstrije in Slovenije. 3. Koncept: Učenci za učence Bistvenega pomena je, da so učenci in učenke vključeni v priprave od vsega začetka dalje, npr. v komiteju učencev in učenk, kjer lahko soodločajo, kdo bo sodeloval pri postavljanju razstave, kdo bo vodil skozi razstavo, kdo bo sodeloval pri transportu ipd. Naše mneje je, da se učenci in učenke največ in najbolje naučijo, če so že zgodaj vključeni v priprave projekta in svoje znanje praktično uporabijo (kod voditelji razstave, kot sodelavci okvirnega programa) in se s prijatelji in prijateljicami pogovarjajo ter razpravljajo o svoji motivaciji in pogledih. Učenci in učenke, ki od vsega začetka aktivno sodelujejo pri pripravah, kažejo veliko več pripravljenosti in motivacije, v delo vključijo znance, prijatelje in starše in jih pripeljejo na razstavo in k spremljevalnim aktivnostim. Skušamo sprožiti skupinsko dinamični proces, ki ne bi bil mogoč, ce bi se osredotočali zgolj na prezentacijo razstave na šolah. Obiskovalci in obiskovalke razstave se učijo od vrstnikov in vrstnic, kar pomeni, da so bolj motivirani, da se soočijo z navedenimi temami.

4 4. Natančen opis projekta 4.1. Načrtovane aktivnosti Prezentacija razstave Ana Frank zgodba za sedanjost na osmih šolah Postavitev razstave skupaj z učenci in učenkami Seminar za voditelje in voditeljice razstave Spremljevalni program (šolske aktivnosti) Pedagoško gradivo za voditelje in voditeljice razstave Pedagoško gradivo za učitelje in učiteljice Delavnica Ob meji (ponuja organizator) Delavnica Naša regija (naslov dela; obisk spominskega kraja, ki ga pripravijo lokalne organizacije, zgodovinarji in učiteljski zbor) Izdelava, priprava in predstavitev razširjenega dela razstave HYPERLINK " spletna stran vsebuje informacije, napotke in predloge za učence in učitelje za oblikovanje delavnic in okvirnega programa Spletni forum Newsgroup za sodelujoče učence in učenke, ki služi izmenjavi izkušenj in idej Feedback srečanje in zaključna slovesnost Nadaljno delo mladih sodelavcev prvega sklopa v seminarju drugega sklopa 4.2. Razstava Ana Frank zgodba za sedanjost V središču projekta stoji razstava Ana Frank zgodba za sedanjst in se navezuje na življensko zgodbo Ane Frank in njen slavni dnevnik. Izkušnje Ane Frank in njene zgodbe uvajajo k dejanskim informacijam o zgodovinskih in družbenim dogodkom medvojnega časa. Osebna pričevanja posameznikov oživljajo zgodovino, saj se mladi obiskovalci in voditelji razstave lahko identificirajo z Ano Frank. Z razstavo želimo vzbuditi pozornost obiskovalcev in obiskovalk. Tematiki se vsakdo lahko približa na zelo različne načine: citati iz Dnevnika Ane Frank, fotografije, spremljevalna besedila in izvlečki iz dokumentov ter osebna pričevanja preživelih vodijo obiskovalca skozi razstavo. Ne samo z Ano Frank, temveč tudi z njenimi pomočniki ter drugimi preživelimi, z njeno prijateljico iz mladosti Hannah Goslar in njenim očetom Ottom Frankom je mogoče podoživeti čas in njihove izkušnje. Za mlade obiskovalce in obiskovalke, ki se lahko vživijo v usode drugih ljudi in v njihove izkušnje, postanejo zgodovinska dejstva in pretekli dogodki živa in lažje predstavljiva.

5 Želimo, da razstave ne bi bila doživeta pasivno. Na raznovrstne načine hočemo vzbodbuditi soočanje s temami kot so tolerantnost, človekove pravice, demokracija in položajem (preganjanih in osovraženih) manjšin. Razstava hoče sensibilizrati in ne poučevati. To hotenje izvira iz mnogoplastnega pedagoškega koncepta, ki ga je razvila Hiša Ane Frank v Amsterdamu in je bil sprejet že v več deželah. Dodatne razstavne table za razširitev razstave Prazne dodatne razstavne table omogočajo učencem in učenkam, da razstavo samostojno poglobijo s fotografijami in besedili, ki jih pripravijo sami ali pa jih poiščejo v knjižnicah oziroma na internetu. To nalogo naj opravi skupina voditeljev in voditeljic razstave, izbran razred ali izbrana skupina učencev in učenk. Dokumenti naj se po možnosti laminirajo in smiselno vključijo v razstavo. Fotografije in besedila naj se pritrdijo na prazne razstavne table. Tako je mogoče določene teme, ki učence in učenke posebej zanimajo, obširneje obravnavati in vklučiti tudi relevantne aktualne dogodke in bližnje okolice Postavitev razstave Ob začetku predstavitve razstave bomo z učenci in učenkami šole skupaj postavili razstavo. Prostovoljno delo omogoča učencem in učenkam močan osebni stik s tematiko, zato razstave v dvorani ali avli ne sme pripraviti vodstvo šole ali ljudje od zunaj. Na ta način je število aktivno sodelujočih učencev in učenk večje in tako bodo ti prav gotovo tudi motivirali krog prijateljev in družinskih članov, da obiščejo razstavo Seminar za voditelje in voditeljice razstave V dvodnevnem seminarju se bodo voditelji in voditeljice razstave pripravili na svojo nalogo. Seminar bosta vodila dva sodelavca Hiše Ane Frank, ki bosta spregovorila o zgodovinskem ozadju, predstavila razstavo in z udeleženci vadila občevanje s skupinami. Ta seminar bodo vodili sodelavci Hiše Ane Frank in Združenja Ane Frank vsakič ob začetku sklopov. Ker je število aktivnih sodelavcev omejeno, je udeležba mogoča za sedem učencev in učenk iz vsake šole (skupno torej 28). Naše izkušnje z mladostniki, ki se prostovoljno odločijo voditi skupine mladih skozi razstavo, so že vrsto let izjemno pozitivne. Pred obiskovalci torej ne stoji strokovnjak

6 in razlika v letih je pogosto majhna. Moto projekta učenci za učence ter dialog postaneta tako centralni del vodenja skozi razstavo in omogočata obem stranem izmenjavo znanja in izkušenj. Razstava ponuja pri tem vsebinsko ozadje in pušča prostor za soočanje s predmetom pogovora. Za voditelje in voditeljice razstave je odgovornost pri njihovem delu pogosto zelo globoka izkušnja. Spremljanje skozi razstavo pa se ne omejuje zgolj na vodenje s pogovori. Integrativni del te naloge je tudi predvajanje videofilma in pogovor o vtisih s skupino Spremljevalni program (šolske aktivnosti) Učenci in učenke bodo v skupnem delu z učitelji in učiteljicami dodatno k razstavi pripravili tudi spremljevalni program. Obseg tega programa je odvisen predvsem od pripravljenosti posameznih učencev in učenk ter tudi učiteljev in učiteljic. Možnosti so številne: Gledališke predstave (sorodne teme) Pogovori s pričami časa (preživeli taborišč, morda iz domače regije) Povabilo nekdanjih učencev in učenk, ki so med 2. svetovno vojno obiskovali isto šolo Učenci in učenke pripravijo čitalniški večer (pesmi) na temo strpnost in nestrpnost Okrogle mize Organizacija filmskega festivala Študijske ekskurzije Raziskovanje in dokumentacija zgodovinskih sledi v kraju in vklučitev teh informacij v razstavo Organizacija okroglih miz na teme razstave Skupina učencev in učenk naj bo odgovorna za obveščanje javnosti, medijev in komunikacijo Internetna skupina, ki brska po spletnih straneh in išče informacije o holokavstu, človekovih pravicah, strpnosti, itd. ter pripravi spletno platformo Glasbeni program za odtvoritev in/ali za spremljanje razstave Povabilo socialnega delavca ali socialne delavke in podobno Število v okvirni program vklučenih učencev in učenk ter razredov je neomejeno. Koliko učencev in učenk ter razredov aktivno sodeluje, odloči vsaka šola samostojno Pedagoško gradivo za voditelje in voditeljice razstave Vsak voditelj in vsaka voditeljica razstave bo še pred začetkom seminarja prejel/a

7 paket z gradivom za pripravo: 1 katalog k razstavi Ana Frank zgodba za sedanjost (v slovenščini ali nemščini) 1 priročnik za voditelje razstave (mapa) Gradivo vsebuje vse potrebne informacije in napotke za vodenje Pedagoško gradivo za učitelje in učiteljice Učiteljem in učiteljicam bomo spremljevalno gradivo poslali pred začetkom projekta: Katalogi za obravnavanje tem pred in po projektu pri pouku Časopisi o Ani Frank za obravnavanje pri pouku. Teme: strpnost, fašizem, svoboda govora, neonacizem, diskriminacija itd. Video dokumentacija Hiše Ane Frank: Kratko življenje Ane Frank ter Priče CD-ROM Hiša Ane Frank muzej z zgodovino je virtualen sprehod skozi hišo Ane Frank v Amsterdamu, ki vsebuje številne informacije v besedi in sliki DVD Ob meji filmi za istoimensko delavnico Spletna stran Teaching to Make a Difference ( HYPERLINK Hiše Ane Frank in drugih partnerjev iz sedmih dežel. Tu je mogoče najti predvsem tematske sklope za pouk, ki služijo kot razširitev in poglobitev razstave Ana Frank zgodba za sedanjost 4.8. Delavnica Ob meji V delavnici Ob meji, ki traja okoli dve uri, se učenci in učenke soočijo s vprašanjem dveh človekovih pravic, ki sta aktualni v vsakodnevnem življenju: pravica do izražanja osebnega mneja in pravica do varovanja pred diskriminacijo. Priporočamo, da se ta delavnica na vsaki izmed sodelujočih šol pripravi vsaj enkrat. V treh primerih, ki jih učenci in učenke spremljajo na televizijskem ekranu, bodo prikazane tri skrajnosti: mnenja, ki diskriminirajo ter mnenja ljudi, ki so diskriminirani. Argumenti obeh strani pridejo menjaje do izraza. Ob koncu vsakega kratkega filma bo postavljeno vprašanje: Kaj je po tvojem mnenju pomembnejše: pravica do izražanja osebnega mnenja ali pravica do varovanja pred diskriminacijo? Mladi udeleženci delavnice se morajo torej odločiti, ali bi bilo potrebno v konkretnem primeru prepovedati diskriminajoče mnenje, oziroma ali je diskriminacija v tem primeru opravičena, ker je svobodno mnenje pomembnejše.

8 Teme, ki so prikazane v filmih, so različne ostrine in bodo vodile k različnim interpretacijam. Filmi obravnavajo naslednje teme: -repovski pevec Eminem in njegova homofobična besedila -prost dostop do neonacistov na spletnih straneh -desničarsko ekstremna nemška stranka NPD (nacionalno demokratična nemška stranka) Učenci in učenke bodo najprej samostojno razmišljali o odgovorih na postavljena vprašanja in nato razpravljali v manjših skupinah. Nobeno izmed izraženih mnenj naj ne ostane brez odziva. Rešitve vprašanj je mogoče izoblikovati in predstaviti tudi s kreativnimi procesi, npr. z igranjem vlog, s plakati ali kratkimi pisnimi upodobitvami. Ti kratki filmi so v angleščini, zato je mogoče, da celotna delavnica poteka v tem jeziku. Tako je mogoče tematiko vpeljati tudi v pouk tujih jezikov, kar vzpodbuja širino s katero je šola vključena v projekt. Mogoče je, da bodo filmi na različnih šolah sprožili različne rakcije. Na zaključnem Feedback srečanju bodo predstavniki iz različnih šol lahko spregovorili tudi o teh različnih razultatih. Delavnico Ob meji bomo pripravili enkrat na vsaki šoli za največ 25 učencev in učenk. Ni nujno, da so udeleženci in udeleženke aktivno dejavni tudi pri drugih projektih Ekskurzija v okviru delavnice Naša regija To delavnico, ki zaenkrat nosi zgolj delovni naslov, bomo načrtovali in izvedli skupaj s strokovnjaki (zgodovinarji, učitelji itd.). Učenci in učenke se na tej ekskurziji naj ne bi samo učili. Njihove lastne izkušnje in pogledi na medvojni čas v regiji naj bodo prav tako vpleteni v potek tega projekta. Posebno pomembno vprašanje, ki si ga morajo učenci in učenke zastaviti, je: Kolikšen je moj državljanski pogum, kadar gre za vprašanja diskriminacije? Kakšne so moje lastne moralne predstave in moja dejanja v primerjavi z drugimi? Soočanje s temi vprašanji doseže višek ob obisku regionalnega spominskega kraja ali spomenika. Ekskurzija naj bo izvedena v času razstave ali kmalu po njej, po možnosti

9 skupaj z razredom iz šole z druge strani meje, ki se prav tako udeležuje projekta Dodatna razstava o skupni zgodovini nemško, slovensko in mešano govorečega prebivalstva v regiji, od 1918 do danes. Ta dodatna razstava bo razstavo Ana Frank zgodba za sedanjost poglobila in dopolnila, saj se le ta konkretno ne navezuje na zgodovino regije. S šestimi dodatnimi razstavnimi tablami bo torej obe temi mogoče združeno upodobiti v eni razstavi Spletni strani: HYPERLINK in HYPERLINK Učencem in učenkam, učiteljem in učiteljicam, prav tako pa tudi staršem in drugim so na teh spletnih straneh dosegljivi podatki o projektu in informacije o idejah projekta. Tudi napotki za oblikovanje okvirnega programa ali za delavnice je mogoče najti na teh straneh ter hkrati dopisati lastne predloge, izkušnje in poročila. Dodati je mogoče tudi fotografije in drugo dokumentacijo o aktivnostih. Na spletnih straneh je mogoče najti tudi povezave k drugim zanimivim stranem ter kontaktne naslove Hiše Ane Frank Spletni forum Newsgroup V času projekta bomo pripravili t.i. Newsgroup, kjer bodo učenci in učenke lahko izmenjavali svoje izkušenje, koncepte in ideje. Učenci in učenke, ki še niso bili voditelji razstave, se bodo lahko učili od izkušenj svojih vrstnikov iz drugih šol. Posvetovali se bodo lahko o pripravi okvirnega programa in dobili praktične napotke. Forum Newsgroup pa služi tudi vsebinski diskusiji. Tudi sodelavci Hiše Ane Frank in Združenja Ane Frank bodo člani tega foruma in bodo po tej poti tudi po zaključenem seminarju in pripravah ostali v intenzivnem stiku z učenci in učenkami Feedback srečanje in zaključna slovesnost ljudskih skupin Ob koncu vsakega sklopa projekta (torej po enem šolskem semestru, v katerega so bile vključene in povezane štiri šole) bo organizirano t.i. Feedback srečanje. Feedback srečanje za voditelje in voditeljice razstave Okoli 28 voditeljev in voditeljic se bo zopet sešlo na tem srečanju, kjer bo omogočena

10 izmenjava in primerjava mnenj ter izkušenj. Posebej zanimiv je pogovor o diskusijah, ki so se odvijale med obiskovalci in obiskovalkami razstave, ter vprašanje, katere teme razstave so bile posebno odmevne. Voditelji in voditeljice lahko podajo morebitne predloge za izboljšanja v drugem sklopu projekta in se odločijo, ali bodo pri tem še naprej aktivno sodelovali. Zaključna slovesnost Na zaključno slovesnost ljudskih skupin bodo povabljeni vsi učenci in učenke ter učitelji in učiteljice, ki so aktivno sodelovali pri izvedbi projekta. Pomen tega zaključnega, prekomejnega srečanja ni zgolj izmenjava mnenj in izkušenj, temveč spoznavanje kulturnih navad in glasbe. Šolske gledališke skupine in glasbene skupine, ki tradicionalno ljudsko izročilo interpetirajo na sodoben in dojemljiv način naj stojijo v ospredju. Morda je mogoče k tej zaključni prireditvi pritegniti tudi regionalno uveljavljene umetnike. Z izmenjavo skupnega in različnega kulturnega izročila se bo zaključil enoletni šolski projekt Nadaljno delo mladine Najmanj trem izbranim učencem in učenkam, ki so v prvem sklopu projekta pokazali posebno zanimanje in dokazali posebne sposobnosti pri podajanju znanja in mnenj in imajo poleg tega tudi poseben dar za vodenje pogovorov, bo dodeljena pomembna vloga v drugem sklopu projekta (v zimskem semestru 2006), v katerem bo projekt potekal na štirih novih šolah. Izbrani učenci in učenke bodo lahko aktivno sodelovali v seminarjih in delavnicah in bodo tako dopolnili in podprli delo organizatorjev projekta. Organizator / stik: Anne Frank Haus Verein Anne Frank Internationale Abteilung Projekt- & Konzeptwerkstatt Taufrisch P.O. Box 730 Siebensterngasse 19/ AS Amsterdam 1070 Wien Niederlande Österreich Mag. Norbert Hinterleitner projekte@annefrank.at n.hinterleitner@annefrank.nl spletna stran: Mag. Peter Hörburger info@annefrank.at spletna stran:

Microsoft Word - polensek-1.doc

Microsoft Word - polensek-1.doc Spletna učilnica športne vzgoje res deluje? Janja Polenšek OŠ Dobje janja.polensek@gmail.com Povzetek S pospešenim uvajanjem informacijsko-komunikacijske tehnologije v proces izobraževanja na OŠ Slivnica

Prikaži več

OSNOVNA ŠOLA FRANA KOCBEKA GORNJI GRAD VODNIK PO NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETIH V ŠOLSKEM LETU 2016/17

OSNOVNA ŠOLA FRANA KOCBEKA GORNJI GRAD VODNIK PO NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETIH V ŠOLSKEM LETU 2016/17 OSNOVNA ŠOLA FRANA KOCBEKA GORNJI GRAD VODNIK PO NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETIH V ŠOLSKEM LETU 2016/17 NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI 4., 5. in 6. razred V skladu z 20. a členom ZOsn (Uradni list RS, št. 63-2519/2013

Prikaži več

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji 26. 11. 30. 11. 2018 1. dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob 15 čez 6 zjutraj, v Kavalo pa smo prispele ob 18.00

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Pedstavitev igre Prometna kača [Združljivostni način]

Microsoft PowerPoint - Pedstavitev igre Prometna kača [Združljivostni način] Predstavitev igre PROMETNA KAČA Okolju prijazno in varno v šolo Sebastian Toplak Ljubljana 29.2.2012 Vsebina Mreža Prometna kača Predstavitev mreže Izvedba igre (kampanje) Priprava na igro Izračun šolskega

Prikaži več

Microsoft Word - Financni nacrt SSUL 2009 BREZOVAR.doc

Microsoft Word - Financni nacrt SSUL 2009 BREZOVAR.doc 1 FINANČNI NAČRT ŠTUDENTSKEGA SVETA UNIVERZE V LJUBLJANI ZA LETO 2009, ki ga je Študentski svet Univerze v Ljubljani sprejel na seji dne 14. 1. 2009 in ga pošilja Upravnemu odboru Univerze v Ljubljani

Prikaži več

1. Medkulturnost kot pedagoško- didak:čno načelo 7. Sodelovanje šole z lokalno skupnostjo 2. Sistemska podpora pri vključevanju otrok priseljencev 6.

1. Medkulturnost kot pedagoško- didak:čno načelo 7. Sodelovanje šole z lokalno skupnostjo 2. Sistemska podpora pri vključevanju otrok priseljencev 6. 1. Medkulturnost kot pedagoško- didak:čno načelo 7. Sodelovanje šole z lokalno skupnostjo 2. Sistemska podpora pri vključevanju otrok priseljencev 6. Sodelovanje šole s (starši) priseljenci Medkulturna

Prikaži več

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2014 2020. Namenjen je krepitvi kompetenc in zaposljivosti

Prikaži več

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015 Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015 Drage učenke in učenci bodočih 4. in 5. razredov, spoštovani starši! Leto je naokoli, pred

Prikaži več

Univerza v Mariboru

Univerza v Mariboru Univerza v Mariboru Pedagoška fakulteta VLOGA UČITELJA Avtor: M. Š. Datum: 23.11.2010 Smer: razredni pouk POVZETEK Učitelj je strokovnjak na svojem področju, didaktično usposobljen, ima psihološka znanja

Prikaži več

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Učenec, ki si izbere neobvezni izbirni predmet, ga mora obiskovati

Prikaži več

NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V 2. triadi 2018/19 V šolskem letu 2018/2019 se bodo v skladu z določbo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni

NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V 2. triadi 2018/19 V šolskem letu 2018/2019 se bodo v skladu z določbo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V 2. triadi 2018/19 V šolskem letu 2018/2019 se bodo v skladu z določbo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli (Uradni list RS, št 63/13), ki določa tudi izvajanje

Prikaži več

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE –

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE – PRAŠALNIK BRALNE MOTIACIJE ZA STAREJŠE UČENCE BM-st Pred teboj je vprašalnik o branju. Prosimo te, da nanj odgovoriš tako, kot velja zate. vprašalniku ni pravilnih oz. napačnih odgovorov. Na posamezne

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP 2018

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP 2018 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Po 20. a člen ZOoš šola ponuja za učence 1.razreda, 4. 9. razreda neobvezne izbirne predmete. Šola bo za učence 1. razreda izvajala pouk prvega tujega jezika

Prikaži več

AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna

AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna vsebina: Ustno seštevanje in odštevanje do 20 sprehodom

Prikaži več

Microsoft Word - SEP, koncnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Microsoft Word - SEP, koncnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Osnovna šola bratov Letonja telefon/fax: (03) 8965300, 8965304 Šmartno ob Paki 117 e-pošta: os-bl-smartno@guest.arnes.si 3327 Šmartno ob Paki spl. stran: www.ossmartno.si SAMOEVALVACIJSKO POROČILO SODELOVANJE

Prikaži več

PONUDBA NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV 4., 5. IN 6. RAZRED ŠOLSKO LETO 2018/19

PONUDBA NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV 4., 5. IN 6. RAZRED ŠOLSKO LETO 2018/19 PONUDBA NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV 4., 5. IN 6. RAZRED ŠOLSKO LETO 2018/19 UVOD V šolskem letu 2014/15 so se začele uporabljati določbe Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli (Uradni

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 59. Predmet: SLJ Ura: 71. Datum: Učitelj/vzgojitelj: Sklop: MOJA DRUŽINA Učna enota: Pesem: JAKEC - BRAT RIŠEM ČRTE predopismenjevalne vaje Cilji: Doživljajo interpretativno prebrano pesem.

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 49. Predmet: SPO Ura: 30. Datum: Učna enota: NAŠ MALI PROJEKT: Sestavimo druţino Prepoznajo oblike druţinskih skupnosti in razvijajo strpen odnos do njih. Uporabljajo poimenovanja za druţinske

Prikaži več

Projekt: Opolnomočenje učencev z izboljšanjem bralne pismenosti in dostopa do znanja Naslov delavnice: SPREMLJANJE IN SPODBUJANJE RAZVOJA BRALNE PISME

Projekt: Opolnomočenje učencev z izboljšanjem bralne pismenosti in dostopa do znanja Naslov delavnice: SPREMLJANJE IN SPODBUJANJE RAZVOJA BRALNE PISME Naslov delavnice: SPREMLJANJE IN SPODBUJANJE RAZVOJA BRALNE PISMENOSTI V uvodu delavnice bodo udeleženci osvežili pojmovanja o bralni pismenosti in se seznanili z opredelitvijo, ki ji sledimo v projektu

Prikaži več

IZBIRNI PREDMETI šolsko leto 2019/2020 neobvezni izbirni predmeti v 4., 5. in 6. razredu

IZBIRNI PREDMETI šolsko leto 2019/2020 neobvezni izbirni predmeti v 4., 5. in 6. razredu IZBIRNI PREDMETI šolsko leto 2019/2020 neobvezni izbirni predmeti v 4., 5. in 6. razredu Spoštovani! Osnovna šola poleg obveznih predmetov in obveznih izbirnih predmetov izvaja v šolskem letu 2017/2018

Prikaži več

PROJECT OVERVIEW page 1

PROJECT OVERVIEW page 1 N A Č R T P R O J E K T A : P R E G L E D stran 1 Ime projekta: Ustvarjanje s stripom Predmet/i: Slovenščina Avtorja/i projekta: Jasmina Hatič, Rosana Šenk Učitelj/i: Učitelji razrednega pouka Trajanje:

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Nacionalno preverjanje znanja v osnovni šoli 2018/2019 Zakonske podlage NPZ Čemu nacionalno preverjanje znanja, kaj želimo z njim doseči CILJ: pridobiti dodatno informacijo o znanju učencev, ki je namenjena

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Svet

Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Svet Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Sveta delegacije Št. predh. dok.: 8946/16, 9455/16 FREMP

Prikaži več

Poročilo o delu šolske knjižnice za šolsko leto 2018/19 Poročilo o delu šolske knjižnice za šolsko leto 2018/2019 Poročevalsko obdobje je od

Poročilo o delu šolske knjižnice za šolsko leto 2018/19 Poročilo o delu šolske knjižnice za šolsko leto 2018/2019 Poročevalsko obdobje je od Poročilo o delu šolske knjižnice za šolsko leto 2018/2019 Poročevalsko obdobje je od 1. 9. 2018 do 31. 8. 2019, razen kjer je navedeno drugače. Narodna in univerzitetna knjižnica/center za razvoj knjižnic

Prikaži več

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 5. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 5. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 5. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 V 5. razredu si učenci lahko izberejo največ dve uri pouka

Prikaži več

POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo u

POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo u POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo učbenik in delovni zvezek, ki sta obvezna učna pripomočka

Prikaži več

Microsoft Word - Brosura neobvezni IP

Microsoft Word - Brosura  neobvezni IP Osnovna šola dr. Aleš Bebler - Primož Hrvatini NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V ŠOLSKEM LETU 2017/18 Drage učenke in učenci, spoštovani starši! Neobvezni izbirni predmeti so novost, ki se postopoma uvršča

Prikaži več

Društvo gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota

Društvo gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota Društvo gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota Gluhota in naglušnost nimata dramatičnega zunanjega videza, zato pa imata dramatične posledice. Nevidna invalidnost Pri invalidih sluha in govora gre za

Prikaži več

N E O B V E Z N I I Z B I R N I P R E D M E T I O s n o v n a š o l a P o l z e l a P o l z e l a, a p r i l

N E O B V E Z N I I Z B I R N I P R E D M E T I O s n o v n a š o l a P o l z e l a P o l z e l a, a p r i l N E O B V E Z N I I Z B I R N I P R E D M E T I O s n o v n a š o l a P o l z e l a P o l z e l a, a p r i l 2 0 1 7 Dragi učenci, spoštovani starši! V šolskem letu 2017/18 bomo učencem 4., 5. in 6. razredov

Prikaži več

PONUJENI IZBIRNI PREDMETI ZA 8. RAZRED Etnologija srečanje s kulturami in načini življenja (Albina Kukovec) 35 ur Glasbena dela (Aleš Pevec) 35 ur Lik

PONUJENI IZBIRNI PREDMETI ZA 8. RAZRED Etnologija srečanje s kulturami in načini življenja (Albina Kukovec) 35 ur Glasbena dela (Aleš Pevec) 35 ur Lik PONUJENI IZBIRNI PREDMETI ZA 8. RAZRED Etnologija srečanje s kulturami in načini življenja (Albina Kukovec) 35 ur Glasbena dela (Aleš Pevec) 35 ur Likovno snovanje 2 (Boštjan Rihtar) 35 ur Obdelava gradiv

Prikaži več

Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Pr

Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Pr Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Prešerna, Kranj (ponovitev izvedbe 23. oktobra na OE

Prikaži več

OBUDIMO KULTURNO ŽIVLJENJE V LOKAVCU

OBUDIMO KULTURNO ŽIVLJENJE V LOKAVCU Predstavitev študijskega krožka Obudimo kulturno življenje na vasi Mentorica Alenka Furlan Obudimo kulturno življenje v Lokavcu Lokavec - vas pod Čavnom LOKAVEC razpotegnjena vas 13 zaselkov ljudje se

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Opolnomočenje učencev z izboljšanjem bralne pismenosti in dostopa do znanja PREDSTAVITEV ZA STARŠE ŠOLSKO LETO 2011/12 Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo

Prikaži več

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA

OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA OŠ VODMAT, POTRČEVA 1, 1000 LJUBLJANA UČNA PRIPRAVA ZA URO VZOJE (1. razred) MALI POTEPUH Skladatelj: W. A. Mozart Besedilo: Jože Humer MENTOR: Mateja Petrič PRIPRAVNICA: Urška Zevnik Ljubljana, 24. 1.

Prikaži več

Microsoft Word - pravilnik o podeljevanju pohval.doc

Microsoft Word - pravilnik o podeljevanju pohval.doc PRAVILNIK O PODELJEVANJU POHVAL, PRIZNANJ IN NAGRAD UČENCEM NA OŠ III MURSKA SOBOTA Dopolnjen dne: 10. 06. 2011 Ravnateljica: Dominika Sraka Na podlagi 58. člena Zakona o osnovni šoli (Ur. l. RS št. 12/96,

Prikaži več

Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa

Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa znanja slovenskega jezika (Ur. l. RS št. 47/1994),

Prikaži več

POROČILO O IZVAJANJU KNJIŽNIČNE DEJAVNOSTI ZA OBČINO ŠENTJERNEJ ZA LETO

POROČILO O IZVAJANJU KNJIŽNIČNE DEJAVNOSTI ZA OBČINO ŠENTJERNEJ ZA LETO POROČILO O IZVAJANJU KNJIŽNIČNE DEJAVNOSTI ZA OBČINO ŠENTJERNEJ ZA LETO 2018 2 1. POROČILO O IZVAJANJU KNJIŽNIČNE DEJAVNOSTI ZA OBČINO ŠENTJERNEJ ZA LETO 2018 POTUJOČA KNJIŽNICA Novi in aktivni člani V

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Samoevalvacija: POČUTJE UČENCEV V ŠOLI IN OCENA RAZLIČNIH ŠOLSKIH DEJAVNOSTI TER POGOJEV ZA DELO Šolsko leto 2018/19 PREDSTAVITEV REZULTATOV ANKETNEGA VPRAŠALNIKA ZA UČENCE OD 4. DO 9. RAZREDA IN UGOTOVITVE

Prikaži več

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ slovenscina 2018.docx

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ slovenscina 2018.docx OSNOVNA ŠOLA SOSTRO POROČILO O ANALIZI DOSEŽKOV NACIONALNEGA PREVERJANJA ZNANJA IZ SLOVENŠČINE leta 2018 Pripravile učiteljice slovenščine: Renata More, Martina Golob, Petra Aškerc, Katarina Leban Škoda

Prikaži več

eko projet in ostali za spletno stran

eko projet in ostali za spletno stran VODA KOT ŽIVLJENJSKA VREDNOTA N Rozina Kramar Daniela Huber Tkalec, Gizela Vidak Cilji: -razumevanje pomena vode za živa bitja, -spodbujati otroke k razmišljanju o pomenu vode, -iskati izvirne ideje za

Prikaži več

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v

Prikaži več

UČENCI oš Cirkovce smo posvojili folkloro v Cirkovcah

UČENCI oš Cirkovce  smo posvojili folkloro v Cirkovcah POSVOJENI SPOMENIK FOLKLORA Spoznavanje naravne in kulturne dediščine domačega kraja je eden od sestavnih delov vzgojno-izobraževalnega procesa. Z učenci smo se zato odločili, da v projektu Mladi posvojijo

Prikaži več

Funšterc, festival zasavske kulinarike 2013 Predstavitev projekta Organizator:

Funšterc, festival zasavske kulinarike 2013 Predstavitev projekta Organizator: Funšterc, festival zasavske kulinarike 2013 Predstavitev projekta Organizator: O projektu Funšterc, festival zasavske kulinarike 2013, je nadaljevanje uspešne zgodbe, ki smo jo pričeli graditi v letu 2011.

Prikaži več

KJER SE RAZVIJA NAJBOLJŠA PODPORA MENEDŽMENTU KONGRES ADMA maj 2019, GH Bernardin, Portorož

KJER SE RAZVIJA NAJBOLJŠA PODPORA MENEDŽMENTU KONGRES ADMA maj 2019, GH Bernardin, Portorož KJER SE RAZVIJA NAJBOLJŠA PODPORA MENEDŽMENTU KONGRES ADMA 2019 16. 18. maj 2019, GH Bernardin, Portorož www.adma.si/kongres 2 ADMA KONGRES www.adma.si/kongres Kongres ADMA bo od 16. do 18. maja 2019 v

Prikaži več

Nacionalna mreža NVO s področja javnega zdravja 25X25 I. srečanje članic mreže in ostalih NVO s področja javnega zdravja 8. april 2013, dvorana Krke,

Nacionalna mreža NVO s področja javnega zdravja 25X25 I. srečanje članic mreže in ostalih NVO s področja javnega zdravja 8. april 2013, dvorana Krke, Nacionalna mreža NVO s področja javnega zdravja 25X25 I. srečanje članic mreže in ostalih NVO s področja javnega zdravja 8. april 2013, dvorana Krke, d. d., Dunajska cesta 65, Ljubljana vodja projekta:

Prikaži več

Prijetno dopoldan v vrtcu

Prijetno dopoldan v vrtcu DOPOLDANSKO DRUŽENJE TREH GENERACIJ V VRTCU (BRALNA DELAVNICA Z USTVARJANJEM) VRTEC PRI OŠ MILANA MAJCNA ŠENTJANŽ DIPL. VZG. VLADKA ŽAJBER PREDNOSTNO PODROČJE VRTCA V 2018/19 GOVORNO JEZIKOVNO Opažamo,

Prikaži več

OSNOVNI PODATKI

OSNOVNI PODATKI OSNOVNI PODATKI Naslov: Osnovna šola Tišina knjiţnica Tišina 4b, 9251 Tišina Telefon: 02 539 16 16 E-pošta: Delovni čas: valerija.trajber@guest.arnes.si vsak delovnik po šolskem koledarju Izposoja: od

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Glasbena pismenost in vloga knjižnice izzivi za prihodnost Joško Senčar Storitve za ciljne skupine prebivalcev Glasba in njen pomen Glasba in zvok Vpliv glasbe na ljudi odziv celotnega organizma različno

Prikaži več

– Aktualna problematika beguncev v luči prava Evropske unije Reševanje investicijskih sporov v trgovinskih in investicijskih sporazumih Evropske Unije s tretjimi državami: ustanovitev Mednarodnega investicijskega

Prikaži več

POROČILO O DELU KOMISIJE ZA KAKOVOST NA ŠCV

POROČILO O DELU KOMISIJE ZA KAKOVOST NA ŠCV POROČILO O DELU KOMISIJE ZA KAKOVOST NA ŠCV, RUDARSKI ŠOLI V ŠOLSKEM LETU 2011/2012 1. Predstavitev šole V šolskem letu 2011/2012 so bili na Rudarsko šolo vpisani 204 dijaki. Razporejeni so bili v 6 oddelkov

Prikaži več

Microsoft Word - Vsebinska_izhodisca_nakupa_knjiznicnega_gradiva.doc

Microsoft Word - Vsebinska_izhodisca_nakupa_knjiznicnega_gradiva.doc VSEBINSKA IZHODIŠČA NAKUPA KNJIŽNIČNEGA GRADIVA Knjižnica v letu 2010 načrtuje 74.993 enot prirasta z nakupom oziroma 6.330 naslovov. V okolju s 325.312 prebivalci je to 231 enot na 1000 prebivalcev. Načrtujemo

Prikaži več

Gosposvetska cesta Maribor tel.: , fax.: VODNIK OBOGATITVEN

Gosposvetska cesta Maribor tel.: , fax.: VODNIK OBOGATITVEN VODNIK OBOGATITVENIH DEJAVNOSTI ZA NADARJENE UČENCE IN ZAINTERESIRANE UČENCE ŠOLSKO LETO 2017/2018 Učenci in starši Delo z nadarjenimi učenci, ki na naši šoli poteka tako v okviru pouka kot drugih načrtovanih

Prikaži več

PDF generator

PDF generator Poročilo medijskih objav OVERNET D.O.O. Pripravljeno: Pojavnost: 11.09.2017 TISKANI 1 Ključne besede v poročilu: AKCIJA USTAVI.SE 1 USTAVI.SE 1 Press CLIPPING d.o.o., Tržaška cesta 65, 2000 Maribor, Slovenija,

Prikaži več

PREDLOG SPREMEMB STATUTA UNIVERZE V LJUBLJANI

PREDLOG SPREMEMB STATUTA UNIVERZE V LJUBLJANI Senat Univerze v Ljubljani je na podlagi šeste točke 47. in 238.a člena Statuta Univerze v Ljubljani (Uradni list RS, št. 8/05, 118/05, 72/06 (76/06-popr.), 59/07 (82/07-popr.), 81/07, 5/08, 42/08, 62/08,

Prikaži več

EPAS_1_usposabljanje_program_razlaga

EPAS_1_usposabljanje_program_razlaga Šola ambasadorka Anton Kokalj Ljubljana, 19. 10. 2017 Navdih Naslednji dan (9. maja 1950)je francoski vladni kabinet zaključeval z dnevnim redom sestanka. Schuman je ves čas srečanja o svojem predlogu

Prikaži več

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL DRAGI TAJNI AGENTI, SOOČITE SE S 50+1 JEZIKOVNIM IZZIVOM IN POSTANITE NAJBOLJŠI MED TAJNIMI AGENTI kot mednarodni tajni agenti boste obiskali veliko novih

Prikaži več

Microsoft Word - D9_Prijateljstvo_9-11let_Priročnik za učitelje

Microsoft Word - D9_Prijateljstvo_9-11let_Priročnik za učitelje Priročnik za učitelje Prijateljstvo Tema: Prijateljstvo Starostna skupina: 9 do 11 let S podporo programa Vseživljenjsko učenje Evropske unije. Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije.

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 IGRE NA SREČO IN NEVARNOSTI ZASVOJENOSTI Pripravile: FKPV - Komerciala I IGRALNIŠTVO Seminarska naloga Marec 2012 HAZARDERSTVO: RAZVADA, BOLEZEN, POSEL? Iskanje tveganja in tveganje prekletstva Magična

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - petek_16_30_B_Zabret [Read-Only] [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - petek_16_30_B_Zabret [Read-Only] [Compatibility Mode] RAZVOJ IKT KOMPETENC ali Z RAZVOJEM IKT KOMPETENC do E-POUČEVANJA Jožica Senica Zabret OŠ Marije Vere Kamnik Kranjska gora, 17. 4.2009 Razvoj IKT kompetenc? IKT veščine niso nadstandard, temveč baza za

Prikaži več

Priloga k pravilniku o ocenjevanju za predmet LIKOVNA UMETNOST. Ocenjujemo v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja v srednjih šolah

Priloga k pravilniku o ocenjevanju za predmet LIKOVNA UMETNOST. Ocenjujemo v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja v srednjih šolah Priloga k pravilniku o ocenjevanju za predmet LIKOVNA UMETNOST. Ocenjujemo v skladu s Pravilnikom o preverjanju in ocenjevanju znanja v srednjih šolah in Pravili ocenjevanja Gimnazije Novo mesto, veljavnim

Prikaži več

(Microsoft Word - 39_Vklju\350enost odraslihv formalno izobra\236evanje)

(Microsoft Word - 39_Vklju\350enost odraslihv formalno izobra\236evanje) Andragoški center Slovenije 39. Statistični podatki: Vključenost odraslih v formalno izobraževanje Opomba: Informacijo o vključenosti odraslih v formalno izobraževanje (glej informacijo številka 38) nadgrajujemo

Prikaži več

1. stran od 8 Subscribe Share Past Issues Tra E-časopis Številka 3, februar 2015 Pripravljeni na start! Čez nekaj tednov bo v Sloveniji 33 šol igralo Prometno kačo. Cilj prometne kače je spodbuditi otroke

Prikaži več

PRAVILNIK O TUTORSKEM SISTEMU NA FILOZOFSKI FAKULTETI

PRAVILNIK O TUTORSKEM SISTEMU NA FILOZOFSKI FAKULTETI PRAVILNIK O TUTORSKEM SISTEMU NA FILOZOFSKI FAKULTETI 1. SPLOŠNE DOLOČBE 1. člen S tem pravilnikom je urejeno organiziranje in delovanje tutorskega sistema na Filozofski fakulteti v Ljubljani (v nadaljevanju:

Prikaži več

Za Uk Net - Marec 2009.indd

Za Uk Net - Marec 2009.indd za in UK UM Informativni list Posoškega razvojnega centra. L. 3, št. 3 / marec 2009 Želi tudi vaša šola imeti svoj solarni avto? Show dr. Klime Točka vseživljenjskega učenja Jezikovna in računalniška znanja

Prikaži več

PEDAGOŠKO VODENJE, kot ena od nalog

PEDAGOŠKO  VODENJE, kot ena od nalog Osebni pogled, refleksija in ključne ugotovitve ob koncu leta 2014/2015 Maja Koretič, pomočnica ravnatelja in pedagoška vodja MOJA VLOGA V ENOTI VRTCA Dela in naloge pomočnice ravnatelja za vrtec glede

Prikaži več

Vir IZBIRNI PREDMETI V ŠOLSKEM LETU 2019/2020

Vir IZBIRNI PREDMETI V ŠOLSKEM LETU 2019/2020 Vir IZBIRNI PREDMETI V ŠOLSKEM LETU 2019/2020 Spoštovani starši, dragi učenci! Izbirni predmeti omogočajo učencem, da poglobijo in razširijo znanje predmetnih področij, ki jih posebej zanimajo. Učenci

Prikaži več

Partnerska mesta projekta NewPilgrimAge se nahajajo ob evropski kulturni poti sv. Martina -»Via Sancti Martini«. Zdaj združujejo moči za oživitev kult

Partnerska mesta projekta NewPilgrimAge se nahajajo ob evropski kulturni poti sv. Martina -»Via Sancti Martini«. Zdaj združujejo moči za oživitev kult Partnerska mesta projekta NewPilgrimAge se nahajajo ob evropski kulturni poti sv. Martina -»Via Sancti Martini«. Zdaj združujejo moči za oživitev kulturne dediščine in spodbujanje skupnih evropskih vrednot

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 SMERNICE ZA VKLJUČEVANJE OTROK PRISELJENCEV V VRTCE IN ŠOLE Mag. Katica Pevec Semec katica.pevec@zrss.si Kaj so Smernice? So okviren dokument, ki lahko s splošnimi usmeritvami za delo z otroki priseljenci

Prikaži več

predstavitev fakultete za matematiko 2017 A

predstavitev fakultete za matematiko 2017 A ZAKAJ ŠTUDIJ MATEMATIKE? Ker vam je všeč in vam gre dobro od rok! lepa, eksaktna veda, ki ne zastara matematičnoanalitično sklepanje je uporabno povsod matematiki so zaposljivi ZAKAJ V LJUBLJANI? najdaljša

Prikaži več

Untitled-1

Untitled-1 -$-... 1 100 95 75 25 5 0...... -$- -$web slo prospekt KOLOFON 9. december 2016 18:29:46 Narodna galerija Narodna galerija v Ljubljani, s stoletno tradicijo, utrjuje položaj najodličnejše slovenske kulturne

Prikaži več

3

3 NAČRT OCENJEVANJA ZNANJA SSI-PREDŠOLSKA VZGOJA Šolsko leto 2017/2018 Letnik/oddelek: 2. a Razredničarka: Karmen Plavec 1 PRIPRAVA NAČRTA OCENJEVANJA ZNANJA Predlog Načrta ocenjevanja znanja (v nadaljevanju

Prikaži več

Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI

Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI KODEKS EVROPSKE PRAVNE FAKULTETE PREAMBULA Ta kodeks

Prikaži več

KULTURNI DNEVNIK

KULTURNI DNEVNIK KULTURNI DNEVNIK ŠOLSKO LETO 2016/2017 Že deveto leto izvedbe! Zakaj je zaživel KULTURNI DNEVNIK, kulturno izobraževalni abonma za učence OŠ? Ideja in nastanek: - leto 2007, - priprava elaborata za EPK

Prikaži več

Microsoft Word - A AM MSWORD

Microsoft Word - A AM MSWORD 3.9.2015 A8-0230/15 15 Uvodna izjava F F. ker je za to, da se bolje zavarujejo demokracija, pravna država in temeljne pravice, potrebna revizija Pogodb EU; F. ker je za to, da se bolje zavarujeta nacionalna

Prikaži več

D3GO brosura julij_mail

D3GO brosura julij_mail BREZPLAČNO Julij 2013 Televizija na prenosniku, tablici ali pametnem telefonu. Ob kavi v najljubšem baru si oglejte tekmo kar prek tablice. Seznam barov s povezavo WiFi Telemach najdete na www.d3go.si

Prikaži več

Območne izpostave JSKD SLOVENJ GRADEC JSKD skrbi za razvoj in uresničevanje nacionalnega potenciala ljubiteljskih kulturnih dejavnosti. Skrbi tudi za

Območne izpostave JSKD SLOVENJ GRADEC JSKD skrbi za razvoj in uresničevanje nacionalnega potenciala ljubiteljskih kulturnih dejavnosti. Skrbi tudi za Območne izpostave JSKD SLOVENJ GRADEC JSKD skrbi za razvoj in uresničevanje nacionalnega potenciala ljubiteljskih kulturnih dejavnosti. Skrbi tudi za aktivno ustvarjalnost, razvoj ustvarjalnih kapacitet

Prikaži več

DRUŽINSKO BRANJE

DRUŽINSKO BRANJE DRUŽINSKO BRANJE: BRALNI PROJEKT MESTNE KNJIŽNICE KRANJ Jure Bohinec Ponedeljek, 10. 9. 2018 Bralno društvo Slovenije Nacionalni strokovni posvet BEREMO SKUPAJ, Cankarjev dom v Ljubljani Dejavnosti za

Prikaži več

INFORMACIJE

INFORMACIJE INFORMACIJE O 10. MLADINSKI POLETNI ŠOLI SLOVENŠČINE Prihod in namestitev Prihod: Dijake, ki boste stanovali v Dijaškem domu Bežigrad, pričakujemo v Ljubljani v nedeljo, 28. junija, od 15.00 naprej. Informativni

Prikaži več

PONUDBA NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV ZA ŠOLSKO LETO 2018/2019

PONUDBA NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV ZA ŠOLSKO LETO 2018/2019 PONUDBA NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV ZA ŠOLSKO LETO 2018/2019 Izbirni predmeti 2018/2019 OŠ OLGE MEGLIČ Prešernova ulica 31, 2250 Ptuj Tel.:02/749 20 10 http://www.olgica.si/ E-pošta: group1.osmbom@guest.arnes.si

Prikaži več

Microsoft Word - Analiza evalvacije.doc

Microsoft Word - Analiza evalvacije.doc Analiza evalvacije Konference Ogljični odtis kot merilo uspešnosti Z analizo evalvacijskih vprašalnikov smo ugotavljali zadovoljnost udeležencev z izvedeno konferenco glede na različne vidike in kateri

Prikaži več

Slovenian Group Reading Cards

Slovenian Group Reading Cards Kaj je program Narcotics Anonymous? NA (Narcotics Anonymous) smo nepridobitna skupnost moških in žensk, katerih glavni problem so droge. Smo odvisniki, ki okrevamo. Redno se srečujemo, da drug drugemu

Prikaži več

Zapisnik 1

Zapisnik 1 Letno poročilo o študentski anketi UP FHŠ za študijsko leto 2014/15 Letno poročilo o rezultatih anketiranja se pripravi skladno s Pravilnikom o izvajanju študentske ankete Univerze na Primorskem in vsebuje:

Prikaži več

Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS DIDAKTIČNA IGRA PRI POUKU SLOVENŠČINE Študijski program in stopnja Study programme and le

Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS DIDAKTIČNA IGRA PRI POUKU SLOVENŠČINE Študijski program in stopnja Study programme and le Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS DIDAKTIČNA IGRA PRI POUKU SLOVENŠČINE Študijski program in stopnja Study programme and level Študijska smer Study field Letnik Academic year

Prikaži več

Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost

Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost strokovnih delavcev v VIZ mag. Andrej Sotošek Andragoški Center Slovenije Struktura predstavitve Viri in strokovne podlage Namen in ključni cilji projektne

Prikaži več

Album OBHAJILO notranjost.indd

Album OBHAJILO notranjost.indd V spomin na prvo sveto obhajilo Pridi, ljubi Jezus, pridi mi v srce, težko te že čakam, veselim se že! Tukaj nalepi svojo najljubšo fotografi jo z dne, ko si prvič prejel/a sveto obhajilo. Moje ime in

Prikaži več

ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020

ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020 ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020 ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA OTROKE IN MLADINO Srednješolsko obdobje je obdobje velikih sprememb, tako na telesnem kot duševnem področju. Istočasno pa

Prikaži več

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation ENERGETSKO POGODBENIŠTVO (EPC) V JAVNIH STAVBAH Podpora pri izvajanju energetske prenove stavb na lokalni ravni z mehanizmom energetskega pogodbeništva 12.10.2016, LJUBLJANA NIKO NATEK, KSSENA Projekt

Prikaži več

Novo, certificirano izobraževanje "Fit for Export" Strateško in ciljno vstopiti na nemško govoreče trge regije DACH! Nič ni bolj razburljivo, kot spoz

Novo, certificirano izobraževanje Fit for Export Strateško in ciljno vstopiti na nemško govoreče trge regije DACH! Nič ni bolj razburljivo, kot spoz Novo, certificirano izobraževanje "Fit for Export" Strateško in ciljno vstopiti na nemško govoreče trge regije DACH! Nič ni bolj razburljivo, kot spoznavanje sebe: na začetku izobraževanja boste najprej

Prikaži več

INFORMACIJSKA DRUŽBA IS oktober 2009 VZGOJA IN IZOBRAŽEVANJE V INFORMACIJSKI DRUŽBI Ali pridobivati znanje s pomočjo uporabe IKT ali s klasič

INFORMACIJSKA DRUŽBA IS oktober 2009 VZGOJA IN IZOBRAŽEVANJE V INFORMACIJSKI DRUŽBI Ali pridobivati znanje s pomočjo uporabe IKT ali s klasič INFORMIJSK DRUŽ IS 29 6. oktober 29 VZGOJ IN IZORŽEVNJE V INFORMIJSKI DRUŽI li pridobivati znanje s pomočjo uporabe IKT ali s klasičnimi pedagoškimi metodami in oblikami dela? How to cquire the Knowledge?

Prikaži več

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja  Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program Predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-knjižnica Vsebinski sklop: Uradno komuniciranje preko elektronske pošte

Prikaži več

Microsoft Word _KOŀARKA_Oŀ_mlajši

Microsoft Word _KOÅ€ARKA_OÅ€_mlajÅ¡i Košarka za učence in učenke, letnik 2005 in mlajši Datum in kraj tekmovanja Šolska tekmovanja: od oktobra 2017 do maja 2018. Občinska tekmovanja: od decembra 2017 do februarja 2018. Področna tekmovanja:

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Lapajne&Randl2015.pptx

Microsoft PowerPoint - Lapajne&Randl2015.pptx RAZISKAVA OB PREDVIDENI SELITVI KNJIŽNIC OHK Raziskava je potekala v okviru predmetov Raziskovalne metode in Uporabniki informacijskih virov in storitev pod mentorstvom treh profesorjev (dr. Pisanski,

Prikaži več

POROČILO O IZVAJANJU KNJIŽNIČNE DEJAVNOSTI ZA OBČINO STRAŽA ZA LETO

POROČILO O IZVAJANJU KNJIŽNIČNE DEJAVNOSTI ZA OBČINO STRAŽA ZA LETO POROČILO O IZVAJANJU KNJIŽNIČNE DEJAVNOSTI ZA OBČINO STRAŽA ZA LETO 2018 2 1. POROČILO O IZVAJANJU KNJIŽNIČNE DEJAVNOSTI ZA OBČINO STRAŽA ZA LETO 2018 POTUJOČA KNJIŽNICA Novi in aktivni člani V letu 2018

Prikaži več

Poročilo 2015

Poročilo 2015 ZDRUŽENJE PROTI SPOLNEMU ZLORABLJANJU, MASARYKOVA 23,00 LJUBLJANA Poročilo 2015 o delu UVOD ZDRUŽENJE PROTI SPOLNEMU ZLORABLJANJU je nepridobitna, prostovoljna, nevladna organizacija s statusom humanitarne

Prikaži več

Obrazec B: KULTURNI PROJEKT PRIJAVA NA JAVNI RAZPIS ZA DODELITEV PRORAČUNSKIH SREDSTEV IZVAJALCEM PROJEKTOV NA PODROČJU KULTURE V OBČINI KAMNIK ZA LET

Obrazec B: KULTURNI PROJEKT PRIJAVA NA JAVNI RAZPIS ZA DODELITEV PRORAČUNSKIH SREDSTEV IZVAJALCEM PROJEKTOV NA PODROČJU KULTURE V OBČINI KAMNIK ZA LET Obrazec B: KULTURNI PROJEKT PRIJAVA NA JAVNI RAZPIS ZA DODELITEV PRORAČUNSKIH SREDSTEV IZVAJALCEM PROJEKTOV NA PODROČJU KULTURE V OBČINI KAMNIK ZA LETO 2018 I. PODATKI O PRIJAVITELJU: 1. Ime oziroma naziv

Prikaži več

MEDNARODNO KL AVIRSKO TEKMOVANJE BÉLA BARTÓK NOVEMBRA 2019 GRADEC, AVSTRIJA V PROSTORIH

MEDNARODNO KL AVIRSKO TEKMOVANJE BÉLA BARTÓK NOVEMBRA 2019 GRADEC, AVSTRIJA V PROSTORIH www.konservatorium.steiermark.at www.belabartok.at 6. MEDNARODNO KL AVIRSKO TEKMOVANJE BÉLA BARTÓK 11. 17. NOVEMBRA 2019 GRADEC, AVSTRIJA V PROSTORIH KONSERVATORIJA JOHANNA JOSEPHA FUXA DEŽELE ŠTAJERSKE

Prikaži več

Identifikacija TIMSS 2011 Vprašalnik za učiteljice in učitelje Matematika 8. razred Pedagoški inštitut Center za uporabno epistemologijo Gerbičeva 62

Identifikacija TIMSS 2011 Vprašalnik za učiteljice in učitelje Matematika 8. razred Pedagoški inštitut Center za uporabno epistemologijo Gerbičeva 62 Identifikacija TIMSS 2011 Vprašalnik za učiteljice in učitelje Matematika 8. razred Pedagoški inštitut Center za uporabno epistemologijo Gerbičeva 62 1000 Ljubljana IEA, 2011 Vprašalnik za učiteljice in

Prikaži več

Poročilo medijskih objav LIONS KLUB Objave v poročilu vsebujejo naslednja gesla: LEO KLUB LIONS KLUB Press CLIPPING d.o.o., Kraljevič

Poročilo medijskih objav LIONS KLUB Objave v poročilu vsebujejo naslednja gesla: LEO KLUB LIONS KLUB Press CLIPPING d.o.o., Kraljevič Poročilo medijskih objav LIONS KLUB 27.08.2012 Objave v poročilu vsebujejo naslednja gesla: LEO KLUB LIONS KLUB 2 3 1 Press CLIPPING d.o.o., Kraljeviča Marka ulica 5, 2000 Maribor, Slovenija, tel.: +386

Prikaži več

Pregled programa Erasmus

Pregled programa Erasmus Pregled programa 10. Srečanje koordinatorjev 6.11.2012, Ajdovščina Maja Godejša, CMEPIUS Današnje srečanje Kratka zgodovina programa Izvajanje a v Sloveniji Rezultati analiz učinkov mobilnosti evš spletni

Prikaži več

FAMICO_NEWSLETTER_1st_Final_SI

FAMICO_NEWSLETTER_1st_Final_SI FAMICO Glasilo I V tej izdaji: - Dobrodošlica - Namen projekta - Pričakovani rezultati - Novice - Partnerstvo - Uvodna konferenca februar 2014 Dobrodošli! Dobrodošli v prvi izdaji glasila projekta FAMICO.

Prikaži več