POROČILO MESEČNIH DEJAVNOSTI V NOVEMBRU 2015 NA EŠNM VSŠ. Projekt Globalno razumevanje

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "POROČILO MESEČNIH DEJAVNOSTI V NOVEMBRU 2015 NA EŠNM VSŠ. Projekt Globalno razumevanje"

Transkripcija

1 POROČILO MESEČNIH DEJAVNOSTI V NOVEMBRU 2015 NA EŠNM VSŠ Projekt Globalno razumevanje Študenti medijske produkcije so novembra sodelovali v projektu Globalno razumevanje, ki ga je organizirala ameriška univerza East Carolina University iz Greenvilla v Severni Karolini. V okviru projekta so se dvakrat tedensko na video konferencah in v klepetalnicah srečevali s študenti ameriške univerze. Namen projekta je bil spoznavanje drugih kultur. Za vsako srečanje je bila predvidena drugačna tema za pogovor: študentsko življenje, družinsko življenje in kulturna tradicija, vera in pomen življenja ter stereotipi in predsodki. Študenti so se na srečanja in teme pripravili vnaprej, tako da so v različnih virih iskali podatke o sogovornikovi kulturi in pripravili nabor vprašanj, o katerih so se potem pogovarjali. Razen tedenskih srečanj so bili študenti vsaj trikrat tedensko v stiku tudi po elektronski pošti ali katerem od socialnih omrežij. Za zadnje srečanje sta sogovornika skupaj izdelala Power Point predstavitev na temo, ki sta jo skupaj določila in predstavila na video konferenci. Vse predstavitve so bile zelo zanimive vsakdo je predstavil svoje videnje teme, ob koncu predstavitve pa so potegnili še vzporednice kje smo si podobni in kje se razlikujemo. Ob zaključku projekta je ameriška univerza vsem študentom podelila tudi certifikat o sodelovanju. Študenti so v projektu aktivno sodelovali. Sodelovanje z ameriškimi študenti je bilo zanje pozitivna izkušnja, saj so navezali nova poznanstva in pridno utrjevali svoje znanje angleščine. Študenti ameriške univerze video konferenca

2 Vsakdo je prišel do mikrofona, da je povedal svoje mnenje V klepetalnicah so se odvijale živahne debate Podelitev certifikata o sodelovanju

3 FINANCIRANJE IDEJE (projekt Podjetniško razmišljanje) V projekt Podjetniško razmišljanje smo že kar resno zakorakali, zato so nam usmeritve Simona Jeraja z Razvojnega centra Novo mesto prišle še kako prav je našim študentom 1. letnika predstavil možne vire financiranja podjetniških idej s poudarkom na sodobnejših možnostih, ki jih ponujajo spletne platforme, Kickstarter, Indiegogo in YouTube.

4 7 korakov do urejenih osebnih financ V sredo, , smo na šoli v okviru našega projekta OFN gostili finančno svetovalko Simono Krevs in njeno sodelavko Mojco Besednjak. Prijetnega druženja s strokovnjakinjo s področja financ smo se udeležili predavatelji: Marija Lekše, Sonja Kukman, Blažena Košmerl in Katarina Adžaga s študenti prvega in drugega letnika programa ekonomist. Na predstavitvi svetovalke o osebnih financah, Simone KREVS, smo se lahko prepričali, da koraki, ki nas pripeljejo do urejenih osebnih financ, niso tako zelo težki. Samo ozavestiti jih moramo in že smo na prvi stopnički, kjer se odločimo, da BOMO res VARČEVALI. In tudi PRIVARČEVALI. Smo si zapomnili vseh 7 korakov, kako do urejenih osebnih financ? No, pa ponovimo. Glejte barvne kroge v prilogi.

5 Spoznali delo medijskih kolegov ob begunski krizi Pri predmetu uvod v medije smo se v sklopu seminarskih vaj v četrtek, 5. novembra 2015, odpravili v Dobovo in Rigonce, kjer smo ob spremljanju begunskega vala spoznavali delo medijskih ekip na terenu. V času, ko smo se mudili na železniški postaji v Dobovi, sta tja pripeljala dva vlaka z begunci, ki so jih naše oblasti popisale, nato pa napotile z vlakom naprej proti Avstriji. Z opremo fotoaparati, kamerama, mikrofoni, diktafoni smo posneli material, na podlagi katerega bomo v naslednjih urah vaj pripravljali časopisne in televizijske prispevke. Na teren v Dobovo smo se kljub ne najbolj varnim razmeram odpravili tudi zato, da bi od blizu spoznali delček zgodovinskega dogajanja, ki v teh dneh pretresa Evropo.

6 PREDAVANJE FOTOGRAFA MILANA SIMČIČA IZ LJUBLJANE je potekalo triurno predavanje fotografa Milana Simčiča o komunikaciji z naročnikom in produktu fotografiji. Gospod Simčič je študentom predaval o profesionalnem odnosu, povezovanju z drugimi fotografi, pozicioniranju glede na konkurenco, novi potencialni stranki, kako do novih poslov in o fotografiranju izdelkov.

7 Novo iz ZdravKO ta! V petek, , smo se malce posladkali, seveda vse v okvirih zdravega življenja, saj je bil»štrudel«narejen iz pirine moke. Tudi tokrat je bil naš sponzor Center biotehnike in turizma Grm Novo mesto. Več pa povedo slike. STROKOVNA EKSKURZIJA ŠTUDENTOV V LJUBLJANO V torek, , so se študenti programov ekonomist in medijska produkcija udeležili strokovne ekskurzije v prestolnici, in sicer v okviru različnih predmetov: poslovno komuniciranje, ekonomija, medijska umetnost in vizualna komunikacija ter finančno računovodstvo. V predsedniški palači smo se najprej seznanili z delom zaposlenih v protokolu. Nato smo prisostvovali protokolarnemu dogodku: novoimenovani izredni in pooblaščeni japonski

8 veleposlanik Keiji Fukuda je predsedniku Republike Slovenije, Borutu Pahorju, predal poverilno pismo. Po končanem protokolu sta nas prišla pozdravit in veleposlanik Japonske nam je namenil nekaj spodbudnih, navdihujočih besed. Sledilo je rokovanje z nekaterimi študenti.

9 Ekonomisti so nato odšli na predstavitev zelo uspešne oglaševalske agencije Pristop. Na zanimiv način so predstavili delo v agenciji, nekaj najbolj uspešnih oglaševalskih projektov ter nenazadnje tudi možnosti zaposlovanja. Delo v agenciji zahteva veliko mero kreativnosti, talenta, želje po delu v oglaševanju, fleksibilnosti, vztrajnosti, sposobnosti opravljanja več del naenkrat itd. Pri njih šteje nova ideja, drugačen pristop, razmišljanje»out of the box«.

10 Študenti medijske produkcije so odšli na 31. grafični bienale z naslovom NAD TABO TI. Prva razstava, ki so si ogledali, je bila osrednja razstava v MGLC in Moderni galeriji, ki prikazuje dela več kot 40 umetnikov. Na Plečnikovi promenadi v parku Tivoli so lahko študenti napisali svoja sporočila na plakate umetnika Willa Benedicta. Tudi v avli NLB so si ogledali ljubljanski grafični bienale skozi plakat. Nazadnje so šli še na razstavo Gilesa Rounda v Galerijo Jakopič.

11 Drugi letnik ekonomist, računovodja Odpravili smo se v ljubljanski BTC. V podjetju Hella Saturnus so nas že čakali na vhodu, kjer smo bili seznanjeni z navodili za ogled tovarne avtomobilskih žarometov. Po ogledu proizvodnje nam je bolj jasno, zakaj so žarometi na trgu tako dragi. Dopoldanski del smo nadaljevali z obiskom najračunovodskega servisa leta 2012, to je Registrator d.o.o., ki je družinsko podjetje s 26 letno tradicijo, 12 zaposlenimi in izvirno strategijo razvoja svojevrstnih dejavnosti na računovodskem področju. Na kratko bi temu lahko rekli zgodba o uspehu.

12 Za zaključek dopoldanskega dela smo si privoščili kavico in lep razgled na Ljubljano z 20. nadstropja Kristalne palače v BTC ju. V popoldanskem delu smo se pridružili ostali skupini študentov naše šole. V MGL smo si ogledali predstavo Menjava straže. MVP in KANVAS POSLOVNI MODELI (projekt Podjetniško razmišljanje) Projekt Podjetniško razmišljanje je v polnem razmahu in za študenti je že kar nekaj opravljenih obveznosti v fazi razvijanja poslovne ideje. Pravzaprav že toliko, da je prišla zelo prav supervizija Simona Jeraja z Razvojnega centra Novo mesto in Mihe Fabjana z Start up združenja Novo mesto. Študenti 1. letnika medijske produkcije so jima predstavili svoje dosedanje delo in prejeli usmeritve za naprej. Kot se za medijce spodobi, so bili pri predstavitvi svojih idej zelo kreativni. Zdaj pa jih čaka naslednja faza v projektu, to je testiranje ideje.

13

14 DAVČNE BLAGAJNE Gospa Renata Škedelj iz računovodskega servisa DOKSIA d.o.o. nam je v eni prikazala dogajanja v zvezi z uvajanjem davčnih blagajn. Zanimiv je bil predvsem del, ko je govorila o vplivu teh blagajn na študentsko delo preko napotnice Študentskega servisa. Povabila je vse študente, naj razmislijo o možnosti zaposlitve (tudi delne) in zaslužku na področju medgeneracijskega sodelovanja, ko gre za uvedbo davčnih blagajn. Predavanje je bilo obvezno za študente 2. letnika ekonomist, smer računovodja.

15