DNEVNI INFORMATIVNI BILTEN I. POMEMBNEJŠI DOGODKI S PODROČJA SISTEMA VARSTVA PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI DNE 24.

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "DNEVNI INFORMATIVNI BILTEN I. POMEMBNEJŠI DOGODKI S PODROČJA SISTEMA VARSTVA PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI DNE 24."

Transkripcija

1 REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA OBRAMBO CENTER ZA OBVEŠČANJE Vojkova cesta 61, 1000 Ljubljana T: F: E: DNEVNI INFORMATIVNI BILTEN I. POMEMBNEJŠI DOGODKI S PODROČJA SISTEMA VARSTVA PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI DNE 24. JULIJA 2015 Številka: 841-1/ DGZR Datum: NEURJA Izpostava Brežice Ob je zajelo neurje z močnim vetrom in dežjem območje Brežic z okolico. Močan veter je podrl več dreves v krajih Bušeča vas, Cerklje ob Krki, Veliko Mraševo, Bukošek, Dobrava, Bizeljsko, Mostec, Dobova, Jereslavec, Kapele, Rakovec, Bizeljsko, Župelevec, Gabrje, Gazice, Sela pri Dobovi in Mali Obrež. Posredovali so gasilci PGD Župelevec, Rakovec, Mali Obrež in dežurni pri CGP Brežice, ki so odstranili podrta drevesa in počistili cestišča. Ob so gasilci PGD Brežice na Tovarniški cesti v Intermarketu v Brežicah, prečrpali meteorne vode, ki so zalivale poslovni prostor. Ob so delavci CGP Krško in komunalnega podjetja Kostak Krško, na cestah v Brestanici in Gradnjah, občina Krško, odstranili podrta drevesa. Ob se je na cesti Doropolje Planina pri Sevnici, občina Šentjur, pri Kamenški kapeli podrlo drevo na cestišče. Gasilci PGD Planina so s pomočjo domačinov podrto drevo odstranili s cestišča. Ob so delavci cestnega podjetja VOC Celje na cesti Jurklošter Rimske Toplice, občina Laško, s cestišča odstranili podrto drevo. Ob se je v Leskovcu, občina Celje, zaradi vetra nagnil električni drog in je ogrožal stanovanjski objekt. Gasilci PGD Ljubečna so z podporniki podprli električni drog. Obveščene so bile pristojne službe. Izpostava Novo mesto Ob je prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo v občini Črnomelj v krajih Preloka, Zilje, Zapudje, Dragatuš in še nekaterih drugih krajih na tem območju. Napako so odpravili delavci Elaktra Ljubljana. Identifikacijska št. za DDV: (SI) , MŠ: , TRR:

2 Ob je prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo na transformatorski postaji Štefan v občini Trebnje. Brez elektrike so bili kraji, ki se oskrbujejo s te postaje. Napako so dokončno odpravili delavci Elaktra Ljubljana. NESREČE V GORAH Dne ob sta se v Severni triglavski steni v Skalaški smeri zaplezala poljska planinca. Ujela ju je noč, sama nista znala sestopiti. Posredovali so gorski reševalci postaje GRS Mojstrana. Ker nista bila poškodovana, sta v steni bivakirala. Dne je poletel helikopter LPE z dežurno ekipo GRS na Brniku. Planinca so z vitlom dvignili v helikopter in ju prepeljali v dolino. Ob so nad dolino Male Pišnice, občina Kranjska Gora, zaradi slabega vremena oziroma dežja in spolzkega terena zašle planinke in niso našle poti v dolino. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so jih našli in varno pospremili v dolino. NESREČE PRI ŠPORTNIH, REKREATIVNIH IN DRUGIH AKTIVNOSTIH Ob si je pri slapu Kozjak, občina Kobarid, madžarski državljan zlomil nogo. Reševalci Postaje GRS Tolmin so ponesrečenca prenesli do mesta, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Tolmin in ga odpeljali v šempetersko bolnišnico. Izpostava Ptuj Ob 7.28 je v Sovičah, občina Videm, padel kolesar. Poškodovanega kolesarja so oskrbeli reševalci NMP Ptuj, ki so ga z reševalnim vozilom prepeljali v SB dr. Jožeta Potrča na Ptuju. Kolesar je ob padcu utrpel težje poškodbe. DELOVNE IN RUDNIŠKE NESREČE Ob se je na Doliški cesti v Vitanju zgodila delovna nesreča. Posredovali so gasilci PGD Vitanje, ki so pomagali reševalcem NMP Slovenske Konjice pri oskrbi poškodovanega ter zavarovali kraj pristanka helikopterja Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP, kateri so poškodovanega prepeljala v UKC Ljubljana. Ob 9.28 se je v naselju Štrukljeva vas, občina Cerknica, voznik traktorja prevrnil in si poškodoval nogo. Posredovali so gasilci PGD Cerknica, ki so na kraju nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica, odklopili akumulator na delovnem stroju ter ga stabilizirali. Z vpojnim sredstvom so posuli razlite tekočine. Poškodovan oseba je bila odpeljana v UKC Ljubljana.

3 REŠEVANJA OBOLELIH OSEB Ob so v Gregorčičevi ulici v Ajdovščini gasilci GRC Ajdovščina odprli vrata stanovanja in nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina pri oskrbi obolele osebe. Ob so reševalci NMP Ajdovščina zaprosili za pomoč gasilce GRC Ajdovščina pri prenosu obolele osebe iz drugega nadstropja stanovanjske hiše v Budanjah, občina Ajdovščina. NESREČE NA VODI IN V VODI Izpostava Koper Ob so na plaži v Izoli kopalci iz morja potegnili utopljenca. Kljub oživljanju s strani kopalcev in zdravstvenega osebja prehospitalne enote Obala je oseba umrla. POGREŠANE OSEBE, ŽIVALI IN STVARI Ob se je pod vodstvom policije pričela iskalna akcija za pogrešanim voznikom tovornega vozila v okolici Ivanjega Sela, občina Cerknica. V iskanje so bile vključene enote z vodniki reševalnih psov ZRPS Notranjske, Posavja, Ljubljana in Kinološke zveze Slovenije KZS skupina 2 in KZS skupina 3. Enote, ki so z iskanjem zaključile ob 2.00, pogrešanega voznika niso našle. NESREČE V CESTNEM PROMETU Ob 6.22 je v Trnavi, občina Braslovče, prišlo do naleta treh osebnih vozil. Posredovali so gasilci PGE Celje, PGD Braslovče in Trnava, ki so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje na vozilih ter nudili prvo pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev. Reševalci NMP Celje so nato poškodovanega prepeljali v SB Celje. Ob sta v Velenju pri jezeru trčila kolesarja. Posredovali so reševalci NMP Velenje, ki so poškodovanega kolesarja oskrbeli in odpeljali v SB Celje. Ob je na cesti Prebold Marija Reka, občina Prebold, prišlo do trčenja motorista in osebnega vozila. V nesreči se je motorist lažje poškodoval, na kraju nesreče ga je oskrbel zdravnik ZD Žalec. Ob sta v Aškerčevi ulic v Celju trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so odklopili akumulatorja na vozilih. Poškodovanih oseb ni bilo. Ob so posredovali gasilci JZ GRS Kranj v naselju Lahovče, občina Cerklje na Gorenjskem, kjer se je zgodila prometna nesreča. Gasilci so zavarovali kraj dogodka. Do

4 prihoda reševalcev NMP so eni poškodovani osebi nudili prvo pomoč. Na osebnih vozilih so odklopili akumulatorje. Ob je na dolenjski avtocesti v predoru Mali vrh, smer proti Grosuplju, občina Grosuplje, voznik z osebnim vozilom zadel robnik. Po drsenju po robniku je vozilo odbilo, oplazilo je drugo vozilo in pristalo na boku. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Grosuplje, ki so kraj proti naletno in protipožarno zavarovali, odklopili akumulator na vozilu ter razlite motorne tekočine posuli z vpojnimi sredstvi. Ob so gasilci JZZPR Maribor posredovali na avtocesti iz smeri Pesnice proti Mariboru, v občini Maribor, kjer se je zgodila prometna nesreča. Gasilci so kraj nesreče zavarovali, na vozilu odklopili akumulator, posipali iztekle tekočine ter pomagali reševalcem NMP Maribor. Eno osebo so reševalci odpeljali v UKC Maribor. Ob je na stranski cesti med Bovcem in Klužami padel mladoleten kolesar in si poškodoval prst na roki. Še pred prihodom gasilcev so očividci z osebnim vozilom lažje poškodovanega kolesarja odpeljali v tolminski zdravstveni dom. Ob sta pred Knežakom iz smeri Šembije, občina Ilirska Bistrica, trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica, ki so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator, razsvetljevali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP ter pomagali pri obračanju in nalaganju prevrnjenega vozila. Poškodovani sta bili dve osebi, ki sta bili odpeljane v UKC Ljubljana. Izpostava Slovenj Gradec Ob 8.25 sta v kraju Mislinjska Dobrava, občina Slovenj Gradec, trčila osebno in tovorno vozilo s cisterno. Pri tem se je cisterna, ki je prevažala kg utekočinjenega naftnega plina prevrnila na bok. Posredovali so gasilci PGD Slovenj Gradec in Golavabuka, ki so zaradi nevarnosti eksplozije zavarovali območje v oddaljenosti 300 metrov, zaprli cesto za ves promet, do prihoda reševalcev ZRCK Ravne na Koroškem nudili pomoč poškodovanim osebam, na vozilih odklopili akumulatorja in vozilo izvlekli na cesto ter očistili cestišče. Tri poškodovane osebe so bile prepeljane v SB Slovenj Gradec. Zaradi daljše popolne zapore ceste, so čakajoče v koloni oskrbeli s pitno vodo predstavniki OZRK Slovenj Gradec, ki so razdelili 150 plastenk vode. NESREČE V ŽELEZNIŠKEM PROMETU Ob je tovorni vlak na progi Kranj Škofja Loka v Kranju zbil krajana, ki je trk preživel, oskrbeli pa so ga reševalci NMP Kranj.

5 POŽARI V OBJEKTIH Izpostava Brežice Ob je v počitniškem kampu Terme Čatež, občina Brežice, udarila strela v elektro omarico. Posredovali so gasilci PGD Brežice in Cerina, ki so omarico pogasili, opravili pregled terena in odstranili podrti drevesi. Ob je v Trubarjevi ulici v Mengšu gorelo v garaži ob stanovanjskem objektu. Gasilci PGD Mengeš, Topole in Loka pri Mengšu so požar pogasili, očistili požarišče, ostale prostore prezračili in jih preventivno pregledali s termo kamero, poškodovani del ostrešja pa zaščitili z ponjavo. POŽARI NA PROMETNIH SREDSTVIH Ob je v gorelo osebno vozilo Zgornjem Gradišču v občini Šentilj. Posredovali so gasilci PGD Velka in PGD Paloma Sladki vrh in ogenj, ki je vozilo uničil, pogasili. Gmotna škoda še ni ocenjena. Izpostava Slovenj Gradec Ob je v koloni pri kraju Šmartno pri Slovenj Gradcu na vlečnem vozilu prišlo do vžiga pnevmatike. Požar so pogasili gasilci PGD Slovenj Gradec in Golavabuka, ki so bili prisotni na kraju dogodka. POŽARI V NARAVI OZIROMA NA PROSTEM Izpostava Koper Ob je zagorela trava na Oljčni Poti v Kopru. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in travniški požar pogasili na površini okoli 150 kvadratnih metrov. Ob so gasilcei GARS Jesenice v gozdu nad Razgledno potjo na Jesenicah pogasili manjši ogenj brez nadzora. Ob je gorelo na dveh lokacijah ob Novomeški cesti v Kočevju. Posredovali so gasilci PGD Kočevje, ki so pogasili kup pnevmatik na enem ter tri drevesa na drugem požarišču. Ob je bil opažem dim na travniku na planini Prodi nad Knežkimi Ravnami, občina Tolmin. Gasilci PGD Kneža so pogasili travniški požar v katerem je pogorelo pol hektara trave in podrastja. Zaradi noči so opazovanje požarišča opustili tako da bodo v teku današnjega dne opravili preventivni ogled. Vzrok požara navajajo bi bil lahko udar strele.

6 Ob je pri naselju Gornja Košana, občina Pivka, ob železniški progi gorela trava na dveh lokacijah. Požara na skupni površini okoli 200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Košana in Pivka. Ob je pri Divači ob železniški progi gorela trava. Gasilci PGD Senožeče, Divača in ZGRS Sežana so požar na površini okoli 2000 kvadratnih metrov pogasili. Izpostava Ptuj Ob je v naselju Prvenci,občina Markovci, zagorelo strnišče. Ogenj, na površini okoli pol hektarja, so pogasili gasilci PGD Prvenci-Strelci. POŽARI V KOMUNALNIH IN DRUGIH ZABOJNIKIH Ob je na Rusjanovem trgu v Ljubljani gorelo v zabojniku za smeti. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili z vodo in očistili požarišče ter preventivno pregledali okolico. NESREČE Z NEVARNIMI SNOVMI Ob 6.12 je zaradi pokvarjenega ventila iztekala solna kislina v lovilno posodo v podjetju Košaki na Oreškem nabrežju v Mariboru. Posredovali so gasilci JZZPR Maribor in pristojne službe podjetja Kemis, ki so solno kislino prečrpali v cisterne in odpeljali na varno. Ob je v Jaskovi ulici v Mariboru iz osebnega vozila iztekalo gorivo. Gasilci JZZPR Maribor so počistili iztekajoče gorivo in posipali madež z vpojnim sredstvom. Ob so pred nakupovalnim centrom Mercator v Bovcu posredovali gasilci PGD Bovec in nevtralizirali oljni madež na parkirišču. NAJDBE NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTEV Ob je krajan v okolici Mirna, občina Miren - Kostanjevica, naletel na topovski granati, kalibra 75mm, mase 7kg, italijanske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije in nevarni najdbi odstranila in shranila na varno.

7 TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ Izpostava Brežice Ob so posredovali gasilci PGD Šentjanž v Kalu pri Krmelju v občini Sevnica, kjer so na stanovanjski hiši zaščitili 100 kvadratnih metrov poškodovane strehe. Ob so v Kidričevi ulici v Žalcu gasilci s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala mrtva oseba. Ob so posredovali gasilci JZ GRS Kranj v Kranju v Ulici Janka Puclja, kjer so iz zaustavljenega dvigala rešili eno osebo. Ob 7.39 so gasilci JZZPR Maribor posredovali v Dogoški ulici v Mariboru, kjer so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje v IV. nadstropju večstanovanjskega bloka in zaprli vodovodni ventil, ker je zaradi okvare na vodovodni napeljavi, iztekala voda. Počistili so izteklo vodo v stanovanju in v stanovanju pod njim. Gmotna škoda še ni ocenjena. II. NAPOVED ZA NASLEDNJE DNI V soboto bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte, pogostejše bodo popoldne. Pihal bo jugozahodni veter. Zvečer in ponoči bodo padavine in nevihte zajele vso Slovenijo. Ob nevihtah bo prehodno zapihal okrepljen severni veter, na obali sredi noči tramontana nato pa zmerna burja. V nedeljo zjutraj bodo padavine ponehale, najpozneje v južni Sloveniji. Čez dan bo na Primorskem precej jasno, burja bo slabela. Drugod bo pretežno oblačno, popoldne se bo delno zjasnilo. V ponedeljek in torek bo spremenljivo oblačno, občasno bodo krajevne padavine, deloma plohe in posamezne nevihte. III. OPOZORILO Zaradi vročega in večinoma suhega vremena je povečana požarna ogroženost naravnega okolja v večjem delu Slovenije, zlasti pa v submediteranskem delu države. Takšno stanje bo predvidoma trajalo še nekaj dni, nato pa se bo zaradi predvidenih ohladitev in dežja požarna ogroženost naravnega okolja nekoliko znižala. Zaradi tega svetujemo veliko previdnost pri uporabi ognja ter predmetov, naprav in izvajanju aktivnosti, ki v naravnem okolju lahko povzročijo požar.