Wiliam Shakespeare: HAMLET

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Wiliam Shakespeare: HAMLET"

Transkripcija

1 Wiliam Shakespeare: HAMLET Hamlet je središčno in najbolj znano Shakespearovo delo z izredno širokimi idejnimi in umetniškimi razsežnostmi. Osnovni motiv o Hamletu je že prastar. Hamlet ima poleg določenih družinsko- družbenih in zgodovinsko- političnih tudi bistvene eksistencialne elemente. DRAMSKA ZVRST: tragedija OBDOBJE IN STIL: elizabetansko gledališče z baročnimi potezami. NASLOV: se glasi po vodilnem liku- Hamletu. OBSEG BESEDILA: precej daljše besedilo v primerjavi z atiško tragedijo, saj obsega skoraj trikrat več besedila kot pri Sofoklu. OSEBE: so številne. Poleg glavnih (Klavdij, Hamlet, Horacij, Polonij, Laert, Rozenkranc, Gildenstern, Gertruda, Ofelija, duh Hamletovega očeta) je še mnogo stranskih. PROSTOR DOGAJANJA je danski dvor. Prizorišče se od prizora do prizora spreminja (vendar se vse dogaja znotraj gradu Elsinor ali na terasi pred njim, le enkrat je prizorišče na ravnici pred gradom). ČAS: ni enotnega časa, saj je le-ta nedoločljiv oz. težko določljiv- več tednov ali mesecev. DEJANJE: Shakespearu je premalo zgolj glavno in edino dejanje kakor pri grških klasikih, ampak osrednjega zaplete še nekaj drugih dejanj. TEHNIKA: je ODPRTA. Tragedija je nekaj malega analitična, sicer je sintetična. Značilna je za dramatiko nearistotelovske smeri, prežeto z epskimi elementi: več linij dogajanja, več dogodkov, številne osebe, kompozicija iz zaporedja enakih členov, menjava prizorišč.

2 SHAKESPEAROVI VIRI ZA HAMLETA: iz danske srednjeveške kronike. Predzgodbo o Hamletu je v Danski zgodovini napisal Saxo Grammaticus ( st) ZUNANJA ZGRADBA: 5 dejanj, 20 prizorov: DRAMSKI ZNAČAJI: Shakespearovi junaki niso postavljeni v brezizhodno tragično situacijo kot junaki atiške tragedije, ampak v veliki meri sami odločajo o svoji usodi. šele v elizabetanskem gledališču postane dramski karakter individuum in subjekt, ki sam odloča o sebi. Tako postane vzrok za njegov propad njegov značaj - sile znotraj tega, njegove prekomerne strasti, npr. slavohlepje, ljubosumje, ljubezenske strasti, neodločnost, strast umovanja, boj za oblast... TRAGIČNOST PRI SHAKESPEARU je torej pogojena z junakovim značajem. PROBLEMSKO JEDRO: eksistencialno (iskati smisel bivanja) etično (vzpostaviti moralni red v državi, maščevati se za zločin) socialno-politično (uravnavati svet v prid države, ki je v moralnem razsulu). NOTRANJA ZGRADBA: 1.DEJANJE I.PRIZOR: Na grajskem obzidju se prikaže duh pokojnega kralja Hamleta. Izvemo, da je straža tja postavljena zaradi nevarnosti pred norveškim osvajalcem Fortinbrasom. II.PRIZOR: Izvemo, kakšen je odnos med kraljem in nečakom. Klavdij hoče imeti Hamleta pod nadzorom, zato mu ne pusti v Wittemberg, sočasno pa to dovoli Laertu, Hamletovemu prijatelju. V tem prizoru izve Hamlet za očetovega duha in se odloči, da ga naslednjo noč počaka na obzidju Elsinorja. III.PRIZOR: Seznani nas s tem, kakšen je odnos med Hamletom in Ofelijo. Drug drugemu sta naklonjena, vendar Polonij svoji hčerki prepoveduje, da bi se njun odnos razvil v resnejšo zvezo. Tudi Laert svari sestro pred Hamletom, češ da jo bo ta le izkoristil. IV.PRIZOR: Hamlet je s stražniki in prijateljem Horacijem na obzidju, kjer čakajo duha. Ko se ta prikaže, mu Hamlet sledi, da bi se pogovorila.

3 V.PRIZOR: Duh Hamletu pove zgodbo o bratomoru. Za svojo smrt zahteva maščevanje, od Hamleta pa zahteva, da to uresniči. 2.DEJANJE I.PRIZOR: Laert je odšel v Francijo, zaskrbljeni oče pa pošilja za njim Rejnalda (Polonijev sluga), ki naj preveri, v kakšni družbi se giblje mladenič in kako živi v tujini. Pokaže se Polonijevo nezaupanje sinu. Polonij se pogovori tudi s hčerko Ofelijo, ki Hamleta opiše kar nekako zblaznelega. Starec pa to spremembo prinčevega obnašanja takoj pripiše neuslišani ljubezni s strani Ofelije. II.PRIZOR: Na dvor prispeta Rozenkranc in Gildenstern, bivša Hamletova sošolca, ki obljubita kralju in kraljici, da razvedrita Hamleta, hkrati pa tudi ugotovita, kaj je vzrok njegovemu slabemu razpoloženju in čudnemu obnašanju. Pride tudi Polonij s svojo razlago Hamletovega čudnega obnašanja, ki naj bi bila zaljubljenost v Ofelijo. Kralj in kraljica dvomita o njegovih besedah, saj sumita, da je vzrok nekaj povsem drugega. Hamlet se bivših sošolcev razveseli, vendar mu priznata, da je bilo po njiju poslano in da prihod ni bil prostovoljen. Kot vsako leto pridejo v mesto igralci, ki se jih Hamlet zelo razveseli. Najeda ga dvom o resničnosti besed, ki jih je izgovoril duh, zato prosi igralsko skupino za pomoč. Zaigrali naj bi prizor, v katerem brat ubije brata, sam pa bi opazoval izraz na obrazu kralja Klavdija. 3.DEJANJE I.PRIZOR: Rozenkranc in Gildenstren ne uspeta ničesar izvedeti o Hamletovi spremembi obnašanja. Upajo, da bo to morda uspelo Ofeliji, zato jo Polonij nastavi Hamletu in ji daje napotke, kako naj zaigra naključno srečanje in izve vzrok njegovi blaznosti. Vendar je Hamlet še naprej zatopljen v svoje misli, prepričani pa so, da ljubezen ni tista, ki je pustila tako trajne posledice. II.PRIZOR: Na oder pridejo igralci. Zaigrajo prizor smrti kralja Gonzaga, ki spominja na umor Hamletovega očeta. Igra, imenovana Mišnica, prikazuje, kako nekdo vlije kralju strup v uho. Klavdija prizor presune in takoj veli prekiniti igro. Hamlet torej z zvijačo potrdi svoj sum, vendar pa poleg kralja Hamlet razkrije tudi Rozenkranca in Gildensterna, ki postaneta v njegovih očeh ničvredna vohuna in dvoličneža. III.PRIZOR: Klavdij se Hamleta in njegovega odkritja ustraši. Da bi se zavaroval, se odloči, da ga bo poslal v Anglijo, v spremstvo pa mu bosta tudi nekdanja

4 prijatelja. Sam pa vendar ne ostane miren. Preganjati ga začne vest, tako zamišljenega pa ga zaloti tudi Hamlet, ki se že pripravlja, da bi ga ubil, vendar si le premisli in odide. IV.PRIZOR: Hamlet ima buren pogovor s svojo materjo. Očita ji, da se je takoj omožila, ko se njen mož še niti shladil ni v grobu. Med pogovorom se prikaže tudi duh, s katerim si Hamlet izmenja nekaj besed. Mati, ki duha ne vidi, meni, da je Hamlet popolnoma nor. Med pogovorom je bil navzoč tudi Polonij, ki je bil skrit za zaveso, da bi prisluškoval pogovoru. Hamlet je to ugotovil in ga, misleč, da je Klavdij, zabodel in ubil. 4.DEJANJE I.PRIZOR: Kraljica obvesti kralja o umoru. II.PRIZOR: Rozenkranc in Gildenstern skušata izvedeti, kam je Hamlet skril Polonijevo truplo. Hamlet jima očita dvoličnost, saj sta včasih na njegovi, včasih pa na kraljevi strani. III.PRIZOR: Ker Rozenkranc in Gildenstern nista uspela zvedeti, kar sta hotela, poskusi še kralj. Hamlet se mu spretno izmika z besednimi igrami, vendar končno le prizna, kam je skril mrtvega komornika. Ob koncu poglavja se Hamlet poslovi od matere, kajti pred njim je pot v Anglijo. Na samem koncu je še Klavdijev monolog, v katerem se razkrije vsebina pisma, namenjenega angleškemu kralju. V njem je namreč Hamlet obsojen na smrt. IV.PRIZOR: Hamlet sreča vojsko, namenjeno na poljsko bojišče. Zanj je to osvajanje popolnoma nepotrebno in nesmiselno, saj gre le za majhen del zemlje. V.PRIZOR: Ko je Ofelija slišala, da je njen oče umorjen, je zblaznela. Govori nerazumljive in nepovezane stavke. Po novici o očetovi smrti prispe tudi Laert. S seboj pripelje vojsko, ki naj bi maščevala očeta. Kralj se postavi na njegovo stran in mu obljubi pomoč. VI.PRIZOR: K Horaciju, edinemu zvestemu Hamletovem prijatelju, prideta dva mornarja in mu prineseta pismo, v katerem mu Hamlet sporoča, da jih je na plovbi v Anglijo ustavila piratska ladja. Sam se je rešil, zdaj pa Horcija naprošča, naj pride do mesta, kjer je Hamlet skrit. VII.PRIZOR: Mornarja sta tudi kralju prinesla pismo, v katerem ga Hamlet obvešča, da se je vrnil v deželo. Kralja in Laerta pismo preseneti, zato brž naredita

5 načrt, kako se znebiti kraljeviča. Vse skupaj bo izgledalo kot nedolžno sabljaško tekmovanje, le da bo konica Laertovega meča pomočena v strup. Med pogovorom ju zmoti Gertruda, ki pove, da je Ofelija utonila v potoku. 5.DEJANJE I.PRIZOR: Horacij in Hamlet se znajdeta na pokopališču. Grobar koplje grob za mrtvo Ofelijo. Med kostmi, ki prihajajo iz jame, je tudi lobanja pokojnega dvornega norca Yoricka. Ob njej se Hamlet zamisli o svoji minljivosti. Na pokopališču prisvostvujeta pokopu Ofelije. Takrat tudi prvič pride do besednega dvoboja med Hamletom in Laertom, ki kraljeviča upravičeno sovraži. II.PRIZOR: V zadnjem prizoru Hamlet razloži, kako se je znebil Rozenkranca in Gildensterna. Odprl je namreč Klavdijevo pismo, spremenil vsebino in poslal mladeniča v smrt. Na koncu pride do dvoboja. Hamlet se mečuje spretno, vendar ga Laert le uspe raniti. Po izmenjavi mečev rani tudi Hamlet Laerta in s tem sta oba zapisana smrti. Poleg dogovora o zastrupljenem meču je kralj za Hamleta nastavil še zastrupljeni napitek, katerega pa je po nesrečnem naključju izpila Gertruda in bila s tem obsojena na smrt. V smrtnih ranah Laert vse razloži Hamletu, ta pa na koncu ubije še kralja. Konec prizora zaključi novi vladar Danske. Norvežan Fortinbras veli odnesti vsa trupla in s tem da vedeti, da bo zdaj vladal novi red. DRAMSKI TRKOTNIK: EKSPOZICIJA je celotno prvo dejanje. V njej spoznamo osebe in njihove probleme. Tu še ni prave igre in protiigre. SPROŽILNI ELEMENT je prvi konflikt, ki zadeva glavnega junaka in s tem povzroči zaplet- Hamletovo srečanje z duhom očeta in vedenje, da je Klavdij morilec. ZAPLET je dogajanje od sprožilnega momenta do vrha; nasprotja med igro in protiigro se stopnjujejo. Nadaljnja dramska napetost izvira iz Hamletove negotovosti, ali je duh govoril resnico. VRH je točka, kjer se nasprotje med igro in protiigro zaostri do največje možne mere. Problem drame je tu v celoti razgrnjen. Junak vztraja pri svojem, s čimer je enakovreden nasprotniku. Prav zaradi te vztrajnosti kasneje propade. To se zgodi ob sceni z mišnico, ko se Hamlet prepriča o Klavdijevi krivdi.

6 PERIPETIJA ALI PREOBRAT je točka, ki sledi vrhu in povzroči razplet. Predstavlja začetek reakcije v drami, s katerim se dejanje usodno obrne zoper junaka. To se zgodi po igri mišnici, ko začne Hamlet delati usodne napake. Že umor Polonija bi lahko smatrali za preobrat, ker se dejanje usodno obrne zoper njega. RAZPLET je dogajanje od peripetije navzdol in kaže Hamletovo padanje v nesrečo. ODLOČILNI ELEMENT je odrsko zelo opazen. Tu se odloči junakova (fizična) usoda. To predstavlja Laertov trenutni dvom, ali naj Hamleta zabode ali ne. RAZSNOVA je dogajanje od odločilnega elementa do zaključka drame. Prinese junakovo smrt oz. poraz njegovih stremljenj. Predstavi izravnavo nasprotij, zaradi katerih se je drama sploh začela. Prinese Hamletovo smrt in smrt njegovih najbližjih HAMLETOVI MONOLOGI: 1.m.: 1.dejanje, 2. Prizor: O, da bi to prečvrsto se meso... Prvi Hamletov monolog je izrazito pesimističen. Izrazi svojo prizadetost ob tako hitri poroki matere; njeno dejanje se mu zdi neznosno. Slabost, ime ti je ženska. - s tem označi mater kot značajsko nemočno osebo, šibko, plehko in čustveno prazno. Primerja jo z živaljo, ki bi dalj žalovala od nje. Hamlet je razočaran nad svetom, ki je plehek; v njem je pomemben le zunanji videz, v katerem ni nikakršne globine, ni notranjega; svet je pozunanjen, brezčuten, v njem ni ljubezni, odnosi med ljudmi pa so površni. Pomisli na samomor, saj meni, da nima na tem svetu nič, vendar mu to preprečuje krščansko verovanje. O svetu pravi, da je neizplet vrt, ki v seme gre. Očeta primerja s Klavdijem in pravi, da sta si čisto nasprotje (kot Feb proti satiru ). Hamleta vidimo kot človeka, ki trpi; je izredno občutljiv, močno prizadet zaradi očetove smrti in materine hitre poroke; je psihično napet; občuti, da je svet pozunanjen, hinavski. 2.m.: 2.dejanje, 2. prizor: Zdaj sem sam... Hamlet se zaveda, da je ostal sam, saj so se mu vsi njegovi najbližji izneverili in ga pustili samega. Hkrati pa se zaveda, da je obotavljiv. Očita si plahost, strahopetnost, neodločnost, obotavljivost, nedejavnost. Prizna si svojo pasivnost.

7 Vendar pa pravi, da potrebuje za maščevanje trdnejših dokazov, zato se odloči za past z mišnico. 3.m. : 3. dejanje, 1. Prizor: Biti, ne biti: to je tu vprašanje... Hamlet spregovori o osnovnih bivanjskih vprašanji (življenju in smrti, bivanju in nebivanju, aktivnosti in pasivnosti, družbenem zlu, rešitvi, ki jo ponuja religija). Sprašuje se, če je morda bolje, da človek trpi v svoji usodi, ali da se temu upre z orožjem. Ali naj bo aktiven ali pasiven. Razmišlja o smrti in samomoru. Boji se tistega, kar bo prišlo po smrti, zato tudi noče umreti, temveč se je pripravljen boriti z mukami in težavami tega sveta. Pokaže se tudi njegov pogled na svet in na življenje, ki ga razume kot zlo (morje zla). V življenju vladajo družbene krivice in družbeno zlo, ki ga more človek prenešati. Hamlet ugotavlja, da je človek majhen, oblast pa je v rokah birokratov. 4.M.: 4. dejanje, 4. prizor: Brž bom za vami... Hamlet ugotavlja, da plahost izhaja iz mišljenja in razmišljanja. Rad bi bil dejaven, a ne more- ujet je v paradoks: ve, da mora maščevati očetovo smrt in se nič več obotavljati, a dejanja ne zmore. Zopet si očita obotavljivost in nedejavnost, na koncu pa se le odloči za akcijo: Misel, o, poslej krvava bodi ali nič ne štej. HAMLETOVA OBOTAVLJIVOST se mi zdi upravičena. Prav je imel, ko se je hotel najprej prepričati o Klavdijevi krivdi. Njegova pasivnost doseže vrh v trenutku, ko Klavdij moli in ga Hamlet na zabode, čeprav ni nikogar v bližini, da bi mu to preprečil, razen njega samega. V tistem trenutku se zdi Hamlet krut in neusmiljen. Nasploh je ves čas tak v svojem maščevanju. Težko je razumeti, kako človek, ki si tako zelo želi maščevati očetovo smrt, ob taki priložnosti tega ne stori in misli na žrtvine še hujše muke. Če gledamo s krščanskega vidika, pa njegovo maščevanje sploh ni upravičeno, saj naj bi mu krščansko mišljenje to preprečevalo. S tega vidika je drama antitetična, saj na eni strani opazimo močne motive krščanstva (Klavdij se zaveda, da bo na oni strani njegov umor golo dejanje in bo moral zanj plačati), na drugi pa je Hamletovo (in tudi Laertovo, ter Fortinbrasovo) maščevanje v nasprotju s krščanstvom, ki uči, naj si odpuščamo.

8 HAMLET JE PREMALO DEJAVEN. NJEGOVO PRAVO NASPROTJE PA STA FORTINBRAS IN LAERT, KI MORATA PRAV TAKO MAŠČEVATI OČETOVO SMRT. Fortinbras hoče dobiti nazaj izgubljeno ozemlje in se tako maščevati za očetovo smrt. Laert pa išče krivca za Polonijevo smrt in se tudi želi maščevati. Oba sta dejavna; ne odlašata in v tem sta nasprotna Hamletu. Če hočemo razčistiti, ali osebi Hamleta moralno presegata, ne smemo pozabiti na različna stališča dveh obdobij. Če gledamo Hamleta kot osebo iz srednjega veka, od koder sega predzgodba, lahko trdimo, da to ne drži, kajti Fortinbras in Laert ravnata v nasprotju s srednjeveškimi načeli, saj sta nepremišljena in se hočeta takoj maščevati. Z vidika renesanse pa sta ti dve osebi gotovo v prednosti in Hamleta moralno presegata, saj sta aktivna junaka. HAMLET SE ODLOČI ZA AKCIJO po sceni z mišnico, ko spozna, da je imel duh prav. Vendar po tem še vedno lahko opazimo njegovo pasivnost in obotavljanje. Res dokončno pa se odloči za akcijo v četrtem dejanju, ko sliši, kako pošilja Fortinbras svoje može v smrt zavoljo majhnega dela zemlje. To se mu zdi nesmiselno in ga spravi k razmišljanju. Zaveda se, da je preveč obotavljiv in se odloči za akcijo: Misel, o, poslej krvava bodi ali nič ne štej! HAMLETOV ODNOS DO MATERE: Hamlet je prizadet in razočaran zaradi materine hitre poroke. Njeno dejanje se mu zdi neznosno, saj mati pokaže, da je značajsko šibka oseba, plehka in čustveno prazna. Njena nezvestoba ga sili k brezumju. To svojo prizadetost ji pokaže v pogovoru, vendar ga ona ne razume. Opozarja jo pred Klavdijem,a ona je še vedno zaupljiva do moža.v pogovoru Hamlet pred njo ne hlini blaznosti; ko pa vidi, da mu mati ne verjame, se začne iz nje norčevati. Vidi jo kot brezčutno, topo žensko, ki se predaja strastem in jo poziva k čistejšemu življenju in spokori. HAMLETOV ODNOS DO OFELIJE: Hamlet jo je resnično ljubil, računal je na njeno pomoč, vendar pa je vedel, da ji ne sme zaupati, ker bi ona o vsem poročala očetu. Ve, da je Ofelija orodje v rokah očeta in Klavdija. Ofelija je Hamleta ljubila,a je bila preveč pod vplivom moških v svoji družini, ki ji uspejo dokazati, da jo hoče Hamlet le izkoristiti. Vendar njegovi nameni niso bili taki. Ofelijo je ljubil, morda je bil le preveč okupiran z drugimi stvarmi, da bi ji to pokazal ob pravem trenutku.

9 HAMLETOV ODNOS DO KLAVDIJA: Ne mara ga, saj vidi v njem človeka, ki je zasedel očetov prostor v vseh pogledih. Vidi, kako on manipulira z ljudmi okoli sebe in jih izkorišča. Verjame, da je Klavdij morilec njegovega očeta, vendar se želi pred maščevanjem prepričati. Označi ga z besedami: lopov smehljajoči. Ve, da je zahrbten. Že od začetka mu ne zaupa in ne verjame njegovi (lažni) očetovski skrbi. HAMLETOV ODNOS DO POLONIJA: Posmehuje se mu, ker ve, da je neizmerno uslužen kralju in tudi njemu. Vidi, kako se pusti manipulirati in v pogovoru z njim se igra. Vidi, da je spletkarski in da povsod vtika svoj nos; vse bi naredil, da bi ustregel svojim nadrejenim, celo žrtvoval svojo hčer. Zato ga Hamlet ne ceni. Hamlet se zaveda, kakšen je resnični Polonijev jaz. Ve, da je Polonij pretkan, hinavski, potuhnjen, nezaupljiv do svojega sina in izkoriščevalski do hčerke Ofelije. Prvi minister v državi ves čas nastavlja zanke in pasti drugih, vse to pa dela le za uslužnost kralju in s tem oblasti. HAMLET SE SOOČI S SMRTJO OB YORICKOVI LOBANJI: Zamisli se, ko grobar lahkotno prepeva ob kopanju groba. Premišljuje o minljivosti, o človekovi ničosti. Ob Yorickovi lobanji se zaveda, da smrt vzame vsem vse. Nihče ji ne uide; nihče ne uide trohnenju. Hamletov monolog z Yorickovo lobanjo je misel o človeški minljivosti. Tu gre gotovo za grotesken izraz. Ob pogledu na lobanjo se mu dviga želodec, saj je lobanja zdaj le smrdljiva kost. Tudi sebe vidi kot nekaj minljivega; ko je bil Yorick še živ, je bil sam še otrok, zdaj pa stoji na njegovem grobu. HAMLET DAJE IGRALCEM NASVETE: Pred igro Hamlet pove, kakšno igro od njih pričakuje. Njegovi nasveti so dramaturški in režiserski. Naroči jim, najbodo zmerni v strasteh, naravni in ne preglasni. Vidi se Hamletovo (in s tem Shakespearovo) poznavanje gledališča. HAMLET: Je občutljiv; zunanjost mu ni pomembna; ljubi svojega očeta in je močno prizadet ob njegovi smrti. Materi zameri poroko s stricem. Zave se, da je svet pozunanjen, odnosi med ljudmi površni, zaigrani. Nadalje se zaveda, da vlada na dvoru hinavstvo; ni prave ljubezni, zvestobe, niti iskrenega žalovanja. Razočaran je nad svetom in materjo. Le očeta ceni in spoštuje. Zanj meni, da je plemenit človek; v

10 svojih opisih ga celo idealizira. Zaradi razočaranosti nad svetom in zaradi hinavstva, ki v njem vlada, hlini blaznost. Sicer je pa v maščevanju pasiven in si očita strahopetnost, neodločnost, obotavljivost in brezčutnost. Je zelo kompliciran in težko določljiv lik. Enkrat govori razumno, drugič sarkastično in nepovezano. Kljub hlinjenju blaznosti in psihični napetosti ima nadzor nad sabo. Videti je, da nadzor nekoliko izgubi v pogovoru z materjo, a ga duh opozori. Nagnjen je k razmišljanju; izredno tankočutno spremlja svet okoli sebe. Je duhovit, derigenten, tudi samokritičen (v pogovoru z Ofelijo pravi, da je ohol, maščevalen, častilakomen, poln grehov). Njegova duhovitost mnogokrat prehaja v ironijo in sarkazem. Kljub dokazu še vedno odlaša maščevanje, a se izkaže tudi kot človek dejanja (zabode Polonija, v smrt pošlje Rozenkranca in Gildensterna). Ofeliji ne prizanaša z nespodobnom vedenjem in grobostjo, materi ne z očitki (slika njeno gnusno zvezo s kraljem). Hamlet je tudi človek nasprotij. Cinično govorjenje o Polonijevem truplu ga razkriva kot brezbožneža, ki verjame v ničnost po smrti; na drugih mestih se izkaže, kot da verjame v življenje po smrti. Ujet je v strast umovanja in se zaveda, da ga ravno to dela plahega. Rad bi bil dejaven, a ne more; ujet je v paradoks ( Okruten moram biti, da bom dober. ); le z besedami bi bil pripravljen ubijati. Zdi se mi, da mu vzdevek plemeniti danski kraljevič po eni strani ustreza, po drugi pa ne. Plemenit je v tem pogledu, da se je maščeval za očetovo smrt, kar je bilo po plemiškem kodeksu verjetno nekaj plemenitega. Vendar pa se mi njegovo dejanje ne zdi plemenito, saj je za dosego svojega cilja šel tudi preko nedolžnih trupel (Polonij, Rozenkranc in Gildenstern, posredno tudi Ofelija, ki naj bi jo ljubil) in se ni ravnal v skladu z krščanskimi zapovedmi. Hamlet je tragičen, ker je ujet v lastno strast - strast umovanja in ker se zaveda, da je svet slab, on pa nima moči, da bi ga uravnal. Tragičen je tudi, ker v prizadevanju za dobro dela napake, ter povzroča smrt (Poloni, Rozenkranc, Gildenstern, ter posredno tudi Ofelija) in trpljenje drugim. OFELIJA :

11 Je zelo navezana na brata, spoštuje njegove nasvete in pravi: V spomin mi je zaklenjeno in sam imej do njega shranjen ključ.. Deluje bistro, odrezavo (ko je Laert svari pred strastmi- zaveda se, da je brat bolj radoživ). Tudi ona je orodje v rokah očeta in kralja. Je zvesta hči in sledi očetovim ukazom. Ne razume Hamleta in mu ne nudi moralne podpore v trenutku, ko jo ta najbolj potrebuje. V resnici ima verjetno Hamleta rada, a nič ne stori. Je ženska brez lastne volje, krhka, žrtev avtoritativnega očeta, vzgojena v polsušnost moškemu. Tudi do Hamleta ima odnos podrejene dvorjanke. Z njim se pogovarja kot z vladarjem in je do njega ustrežljiva. Vse to jo zlomi, preveč trpi in proti koncu zblazni. POLONIJ : Je dvorni svetnik. Ima očetovske poteze (sinu našteva pravila, po katerih naj se ravna, Ofelijo svari pred Hamletom). Izkaže se kot človek, ki vse ve oz. ima na vse odgovor in ravno v tem je omejen. Je stvaren človek, ki s čustvi noče imeti opravka in tudi Ofelije ni pripravljen razumeti. Njena čustva do Hamleta spregleda, zanj niso pomembna. On pozna le življenjska pravila. Je pretkan, hinavski, potuhnjen, sumničav do vseh, nezaupljiv celo do lastnega sina, vdan kralju, spleta zanke drugim (in se končno tudi sam vanjo ujame), vohlja in veliko besediči. Večkrat dobimo občutek, da je senilen. Shakespeare mu je dal humoren značaj - vse ve, vse mu je jasno (zakaj in kako je Hamlet zblaznel) in ima veliko komičnih potez (dolgovezno besedičenje). Videti pa je, da je bil v mladosti drugačen (blazen od ljubezni, zanimalo ga je gledališče). LAERT : Zelo skrben do sestre, svari jo pred Hamletom, opozarja na stanovsko razliko - nastopi kot pokroviteljski, bolj izkušen brat. Po očetovi smrti ga razjedata žalost in srd ter ga delata nepremišljenega in maščevalnega. Pusti se manipulirati Klavdiju, ki mu pomaga pri maščevanju. Je brez morale, vendar pa je človek dejanj.

12 KLAVDIJ : Je spreten govornik. Vedno daje vtis, da je preudaren, vendar je pretkan in zna tudi laskati; daje vtis, da mu je država prva skrb. Svojim podrejenim je naklonjen in jim rad ustreže. O vsem se hoče sam prepričati in na besedo nič ne verjame. Do Hamleta je pokroviteljski in očetovski, navsezadnje pa se mu tudi prilizuje. Spretno zna igrati in zavajati (kraljico), Hamlet pa ga prepozna kot smehljajočega lopova. Njegov značaj je globoko sovražen: pred dvorjani igra ljubezen do nečaka (odvrniti želi sum, da je morilec njegovega očeta in tudi želi pridobiti priljubljenost, ki je sedaj namenjena Hamletu), čuti se mogočnega (bučno proslavljanje, ljubi zunanji blišč). Duh ga označi kot prešuštno, krvosramno zver s čarljivim umom in izdajalskim darom - je razumski človek. Kljub vsemu pa ga muči vest. Tolažbo išče v veri, a njegova molitev je prazna. Ko pride Laert, da bi se maščeval, obžaluje, da ni že prej ukrepal. Pot, da se Hamleta znebi, mu olajša prav on, ki je poln maščevalnosti. Ob Ofejini blaznosti je videti resnično prizadet. Pred Gertudo hlini ljubezen do Hamleta in je na videz razumevajoč, v resnici pa ga pošilja v smrt. Njegova podlost se pokaže, ko z Laertom načrtuje Hamletov umor. Z njim spretno manipulira. Nasploh zna on stvari obrniti sebi v prid, a njegov položaj v državi ni trden. Laert skoraj vzdigne upor in ljudstvo kliče k novim volitvam za kralja. Klavdij se tega seveda boji. GERTRUDA : Ob moževi smrti ni preveč prizadeta in Hamleta odvrača od žalovanja. Je brez lastne volje, pasivna, podrejena Klavdiju in čustveno plitka. K Hamletu pristopa z materinsko skrbjo. Je problematična, ker ne vemo točno, kaj misli. Duh jo razkrinka in, češ da je na oko krepostna.... Odnos do obeh mož priča o njeni površnosti v človeških odnosih. Njena vloga pri umoru ni razjasnjena. Tudi v zadnjem prizoru s Hamletom se ne opredeli popolnoma. Resnico verjetno spozna šele tik pred svojo smrtjo.

13 VLOGA BLAZNOSTI V TRAGEDIJI HAMLET IN SMOLETOVI ANTIGONI: Hamlet hlini blaznost, ker se hoče zavarovati pred krutim in hinavskim zunanjim svetom. Ve, da vsi nekaj hlinijo in prav tako tudi on, saj hoče odkriti resnico, ki jo prikriva Klavdij. Blaznost hlini pred vsemi, z izjemo Horatia, na začetku tudi matere, ter Rozenkranca in Gildensterna. V Smoletovi Antigoni pa Antigonina razglasitev za blazno zavaruje celo državo, medtem ko je pri Shakespearu to veljalo le za Klavdija Hamletova blaznost mu je namreč dala razlog, da ga lahko pošlje v Anglijo, saj bi se ljudstvo brez tega razloga odločitvi uprla, ker je bil Hamlet zelo priljubljena osebnost. Razglasitev za blazno Antigone je predstavljala neko vrsto kazni in hkrati obrambo države pred disidentom. Hamleta pa je blaznost rešila nepotrebnih razlag njegovega čudnega vedenja in ga s tem obvarovala pred družbo. HAMLETOVO RAZOČARANJE NAD SVETOM IN ČLOVEKOM je pogojeno s spoznanjem, da je resnica, iskanju katere namenja vse svoje moči, ali nedosegljiva (resnica o smislu človekovega bivanja) ali skrita pod krinko videza. O človeku pravi: Kakšna mojstrovina je človek! Kako plemenit po svoji pameti! Kako neomajen po zmožnostih! Po podobi in kretanju tako čudovit! V dejanju kako podoben angelu! Lepota sveta! Vzor vsemu živemu! Toda ta himna človeku je le slavospev njegovemu videzu. V resnici je človek, kot se kaže Hamletu, le kvintesenca prahu (kvintesenca pomeni jedro, bisrvo, vsebina). Sploh bi tragedijo Hamlet lahko označili kot igro o videzu in resnici. To lahko vidimo na več mestih. Hamlet sprevidi lažno žalovanje matere in očima. To ga prizadane, saj je on človek, ki je sposoben globokih čustev. Klavdij se očitno tudi spreneveda, ko pošilja Hamleta v Anglijo, saj pravi, da ga želi le zavarovati. V bisvu je za vse razen Hamleta, Marcela, Horatia in Klavdija resnica nedosegljiva. Nihče drug ne sluti, da je Klavdij morilec. Kot opazimo, se najbolj prikriva Klavdij. Tudi, ko se dogovarja z Laertom o maščevanju, mu ne pove svojih pravih razlogov, zakaj mu pomaga. Prijateljsko pomoč le hlini, za njo pa se, kot že poprej, skriva lastno korist. FORTINBRAS IN KONEC TRAGEDIJE:

14 Menim, da Fortinbras pomeni ozdravitev. On namreč ni nasilno zasedel Danske, temveč je spoštoval stričev ukaz, dogovor o nenapadanju. Prišel je v miru in celo dejal, da bi bil Hamlet pravi kralj, če ne bi umrl. Kljub svoji poprejšni nemoralnosti na koncu spoštljivo ravna s trupli in celo obžaluje nesrečno situacijo.

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte Glejte, zdaj je tisti milostni čas! Glejte, zdaj je dan rešitve! Nosíte bremena drug drugemu... in tako boste izpolnili Kristusovo postavo. Tistemu, ki te udari po enem licu,... nastavi še drugo. Kar koli

Prikaži več

Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin

Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin Aleksander Sergejevič Puškin: Jevgenij Onjegin OBDOBJE ROMANTIKA Romantika je umetnostna smer v Evropi iz prve polovice 19. stoletja. Razvila se je iz predromantike konec 18.stol. Izražanje čustev Osrednja

Prikaži več

Slovenian Group Reading Cards

Slovenian Group Reading Cards Kaj je program Narcotics Anonymous? NA (Narcotics Anonymous) smo nepridobitna skupnost moških in žensk, katerih glavni problem so droge. Smo odvisniki, ki okrevamo. Redno se srečujemo, da drug drugemu

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 IGRE NA SREČO IN NEVARNOSTI ZASVOJENOSTI Pripravile: FKPV - Komerciala I IGRALNIŠTVO Seminarska naloga Marec 2012 HAZARDERSTVO: RAZVADA, BOLEZEN, POSEL? Iskanje tveganja in tveganje prekletstva Magična

Prikaži več

Kodeks ravnanja javnih uslužbencev

Kodeks ravnanja javnih uslužbencev Kodeks ravnanja javnih uslužbencev 1. Vlada Republike Slovenije sprejema kodeks ravnanja javnih uslužbencev, ki ga je sprejel Svet Evrope kot priporočilo vsem članicam Sveta Evrope. 2. Vlada Republike

Prikaži več

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx Statistika leta 217 in napovednik leta 218 Za nami je leto 217, ki je bilo v veliko stvareh prelomno in je zaznamovalo našo župnijo. Večino dogodkov ste lahko ovrednotili in se jih spomnili z zapisom v

Prikaži več

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANES SE V ŽIVLJENJU NAŠEM NEKAJ NOVEGA GODI, KO SMO PRVIČ

Prikaži več

Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenj

Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenj Dojenček Ne odteguj se dolžnosti do otroka Ne odteguj se svoji dolžnosti, da kot mati hraniš svojega otroka z lastnim mlekom. Dojenje ni samo hranjenje. Dojenje je nadaljevanje tesne povezave, ki sta jo

Prikaži več

Microsoft Word - A AM MSWORD

Microsoft Word - A AM MSWORD 3.9.2015 A8-0230/15 15 Uvodna izjava F F. ker je za to, da se bolje zavarujejo demokracija, pravna država in temeljne pravice, potrebna revizija Pogodb EU; F. ker je za to, da se bolje zavarujeta nacionalna

Prikaži več

Ivan Tavčar Visoška kronika

Ivan Tavčar Visoška kronika Rodil se je l. 1851 v Poljanah. Obiskoval je ljubljansko gimnazijo, kasneje pa se vpisal na študij prava na Dunaju. Po končanem študiju se je zaposlil v Ljubljani kot pripravnik. Kasneje odpre lastno odvetniško

Prikaži več

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v

Prikaži več

SPOLNA USMERJENOST

SPOLNA USMERJENOST SPOLNA USMERJENOST Spolna usmerjenost ali spolna orientacija je pojem, ki se nanaša na posameznikov spolni nagon oz. na preferiran spol intimnih partnerjev. Spolnost je normalen del človekovega življenja.

Prikaži več

Album OBHAJILO notranjost.indd

Album OBHAJILO notranjost.indd V spomin na prvo sveto obhajilo Pridi, ljubi Jezus, pridi mi v srce, težko te že čakam, veselim se že! Tukaj nalepi svojo najljubšo fotografi jo z dne, ko si prvič prejel/a sveto obhajilo. Moje ime in

Prikaži več

KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. Krst je novo rojst

KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. Krst je novo rojst KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Krst je novo rojstvo, novo življenje. Brez krsta bi zapadli zakonu izvirnega greha. Ko se spominjamo dejanja Pilatove obsodbe, vemo, da je to

Prikaži več

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx številka 10,27.avg. 2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! V prejšnji številki mesečnika smo si ogledali, katera področja moramo vsebinsko obdelati v sklopu delovne zgodovine. V današnji

Prikaži več

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. Tako pravi Trismigistus, Mag nad magi. (Hermes Trismigistus

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M18153112* SPOMLADANSKI IZPITNI ROK FILOZOFIJA Izpitna pola 2 Esej Sreda, 30. maj 2018 / 120 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese

Prikaži več

Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v k

Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v k Space Invaders Opis igre: Originalna igra: Space Invaders je arkadna igra, ki so jo ustvarili leta 1978. Bila je ena izmed prvih streljaških iger, v kateri je igralec vodil laserski top ali vesoljsko ladjo,

Prikaži več

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc Mojca Gubanc I. poglavje Požar se je že tri dni razplamteval po gozdu nad vasjo. Zdelo se je, da bo ogenj dosegel naselje pod hribom. Gasilci iz vasi in okolice

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 KAKO JE NAPOLEON USTVARIL EVROPSKI IMPERIJ učb.75-76 Učenec: > opiše, kako je Napoleon prišel na oblast, > opiše spremembe, ki jih je uvedel Napoleon in jih vrednoti, > pozna glavne vzroke in posledice

Prikaži več

Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre

Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre Ker so pri Microsoftu z igro Age of Empires (in dodatkom Rise of Rome) poželi tolikšen uspeh, so izdali tudi nadaljevanje te igre. Kakor prvi del igre Age of Empires, je tudi drugi del realnočasovna strategija.

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M17154111* PSIHOLOGIJA Izpitna pola 1 SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Strukturirane naloge Torek, 30. maj 2017 / 90 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki:

Prikaži več

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površe, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno igro najdemo tudi v knjigi Scratch (Lajovic, 2011), vendar

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 49. Predmet: SPO Ura: 30. Datum: Učna enota: NAŠ MALI PROJEKT: Sestavimo druţino Prepoznajo oblike druţinskih skupnosti in razvijajo strpen odnos do njih. Uporabljajo poimenovanja za druţinske

Prikaži več

Claude-Oscar Mone Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu Umrl 6. decembra 1926 v Givernyju

Claude-Oscar Mone Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu Umrl 6. decembra 1926 v Givernyju Claude-Oscar Mone Francoski slikar Rodil 14. novembra 1840 v Parizu Umrl 6. decembra 1926 v Givernyju ŽIVLJENJEPIS Claude - Oscar Monet se je rodil v Parizu, očetu Adolphu Monetu in materi Louise - Justine

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev SKLOP 1: EKONOMIKA KMETIJSKEGA GOSPODARSTVA Upravljanje kmetijskih gospodarstev Tomaž Cör, KGZS Zavod KR Vsem značilnostim kmetijstva mora biti prilagojeno tudi upravljanje kmetij. Ker gre pri tem za gospodarsko

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Samoevalvacija: POČUTJE UČENCEV V ŠOLI IN OCENA RAZLIČNIH ŠOLSKIH DEJAVNOSTI TER POGOJEV ZA DELO Šolsko leto 2018/19 PREDSTAVITEV REZULTATOV ANKETNEGA VPRAŠALNIKA ZA UČENCE OD 4. DO 9. RAZREDA IN UGOTOVITVE

Prikaži več

Nasilje v družini: "Koliko časa že čakam, da me boste vprašali to"

Nasilje v družini: Koliko časa že čakam, da me boste vprašali to Vir 1 / 5 POMOČ OBSTAJA, SPREGOVORITE! 0 komentarjev Nasilje v družini: "Koliko časa že čakam, da me boste vprašali to" Zdravstveni delavci se pogosto znajdejo na prvi "bojni črti pri srečevanju s primeri

Prikaži več

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL DRAGI TAJNI AGENTI, SOOČITE SE S 50+1 JEZIKOVNIM IZZIVOM IN POSTANITE NAJBOLJŠI MED TAJNIMI AGENTI kot mednarodni tajni agenti boste obiskali veliko novih

Prikaži več

GHOSTBUSTERS navodila za učitelje O PROJEKTU S tem projektom se učenci sami naučijo izdelati igro. Ustvariti morajo več ikon (duhcov ali kaj drugega)

GHOSTBUSTERS navodila za učitelje O PROJEKTU S tem projektom se učenci sami naučijo izdelati igro. Ustvariti morajo več ikon (duhcov ali kaj drugega) GHOSTBUSTERS navodila za učitelje O PROJEKTU S tem projektom se učenci sami naučijo izdelati igro. Ustvariti morajo več ikon (duhcov ali kaj drugega) in za vsako napisati svojo kodo. Dve ikoni imata isto

Prikaži več

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja  Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program Predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-knjižnica Vsebinski sklop: Uradno komuniciranje preko elektronske pošte

Prikaži več

Generating report ....

Generating report .... Poročilo medijskih objav LIONS KLUB 09.08.2010 Objave v poročilu vsebujejo naslednja gesla: LIONS KLUB 10 1 Press CLIPPING d.o.o., Kraljeviča Marka ulica 5, 2000 Maribor, Slovenija, tel.: +386 2 25 040

Prikaži več

SLOVENŠČINA WILLIAM SHAKESPEARE (REFERAT)

SLOVENŠČINA WILLIAM SHAKESPEARE (REFERAT) SLOVENŠČINA WILLIAM SHAKESPEARE (REFERAT) 1. ŽIVLJENJE IN DELO WILLIAMA SHAKESPEARA William Shakespeare se je rodil 23. aprila 1564 v Stratfordu ob reki Avoni v dokaj premožni družini. Njegovi predniki

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Svet

Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Svet Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Sveta delegacije Št. predh. dok.: 8946/16, 9455/16 FREMP

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 KAKO SE RIMSKA KURIJA PREKO ZAPOVEDANE MOLITVE NORČUJE IZ LASTNIH VERNIKOV IN IZ VSEH NAS, SAJ NAM JE VZELA ORODJE LASTNEGA DOZOREVANJA MOLITEV. JAVNO ZNANIH MOLITVENIH ALTERNATIV V ZAHODNI CIVILIZACIJI

Prikaži več

Microsoft Word - Delovni list.doc

Microsoft Word - Delovni list.doc SVETOVNE RELIGIJE Spoznal boš: krščanstvo - nastanek, širjenje, duhovna in socialna sporočila, vpliv na kulturo islam: nastanek, širjenje, duhovna in socialna sporočila, vpliv na kulturo stik med religijama

Prikaži več

Microsoft Word - D9_Prijateljstvo_9-11let_Priročnik za učitelje

Microsoft Word - D9_Prijateljstvo_9-11let_Priročnik za učitelje Priročnik za učitelje Prijateljstvo Tema: Prijateljstvo Starostna skupina: 9 do 11 let S podporo programa Vseživljenjsko učenje Evropske unije. Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije.

Prikaži več

Univerza v Mariboru

Univerza v Mariboru Univerza v Mariboru Pedagoška fakulteta VLOGA UČITELJA Avtor: M. Š. Datum: 23.11.2010 Smer: razredni pouk POVZETEK Učitelj je strokovnjak na svojem področju, didaktično usposobljen, ima psihološka znanja

Prikaži več

Microsoft Word - SEP, koncnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Microsoft Word - SEP, koncnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Osnovna šola bratov Letonja telefon/fax: (03) 8965300, 8965304 Šmartno ob Paki 117 e-pošta: os-bl-smartno@guest.arnes.si 3327 Šmartno ob Paki spl. stran: www.ossmartno.si SAMOEVALVACIJSKO POROČILO SODELOVANJE

Prikaži več

SLOVENŠČINA TVORJENKE: So besede, ki jih tvorimo iz drugih besed. Levo obrazilo/predpona: Za pis Desno obrazilo/pripona: pis atelj Podstava/koren: pis

SLOVENŠČINA TVORJENKE: So besede, ki jih tvorimo iz drugih besed. Levo obrazilo/predpona: Za pis Desno obrazilo/pripona: pis atelj Podstava/koren: pis SLOVENŠČINA TVORJENKE: So besede, ki jih tvorimo iz drugih besed. Levo obrazilo/predpona: Za pis Desno obrazilo/pripona: pis atelj Podstava/koren: pis mo Vmesno obrazilo/medpona: pot o pis BESEDOTVORNI

Prikaži več

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo 1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyonu v obubožani plemiški družini in je zgodaj izgubil

Prikaži več

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 24.4.2017 A8-0153/50 50 Odstavek 35 a (novo) 35a. je seznanjen z odgovorom generalnega sekretarja o preiskavi akreditiranega pomočnika nekdanjega predsednika Parlamenta, ki je osumljen, da ni izpolnil

Prikaži več

Zdrav način življenja

Zdrav način življenja o o o o Zdrav način življenja vodi k boljšemu počutju in ohranjanju dobrega zdravja, Biti zdrav ni le naša pravica, temveč tudi dolžnost, Človeški organizem za nemoteno delovanje potrebuje ravnovesje,

Prikaži več

UČENCI oš Cirkovce smo posvojili folkloro v Cirkovcah

UČENCI oš Cirkovce  smo posvojili folkloro v Cirkovcah POSVOJENI SPOMENIK FOLKLORA Spoznavanje naravne in kulturne dediščine domačega kraja je eden od sestavnih delov vzgojno-izobraževalnega procesa. Z učenci smo se zato odločili, da v projektu Mladi posvojijo

Prikaži več

Razpis športne igre zaposlenih RP _docx

Razpis športne igre zaposlenih RP _docx ŠPORTNE IGRE ZAPOSLENIH 2017 RAZPIS IN OBRAZEC ZA PRIJAVO Spoštovani, Olimpijski komite Slovenije Združenje športnih zvez v sodelovanju z občinskimi športnimi zvezami organizira Športne igre zaposlenih

Prikaži več

Kadar nas je strah, da bi si kdo lahko vzel življenje

Kadar nas je strah, da bi si kdo lahko vzel življenje Kadar nas je strah, da bi si kdo lahko vzel življenje Večina ljudi, ki naredijo samomor, pred tem opozarjajo na svoj namen. Samomor prijatelja, znanca ali bližnjega lahko mnogokrat preprečimo, če prepoznamo,

Prikaži več

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji 26. 11. 30. 11. 2018 1. dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob 15 čez 6 zjutraj, v Kavalo pa smo prispele ob 18.00

Prikaži več

1. Ki je za nas krvavi pot potil Molite za nezvestega kardinala, nezveste škofe in duhovnike, ki sejejo razdor, povzročajo pohujšanje in nez

1. Ki je za nas krvavi pot potil Molite za nezvestega kardinala, nezveste škofe in duhovnike, ki sejejo razdor, povzročajo pohujšanje in nez 1. Ki je za nas krvavi pot potil 7.12.1991 nezvestega kardinala, nezveste škofe in duhovnike, ki sejejo razdor, povzročajo pohujšanje in nezvestobo sv. očetu, Cerkvi in Bogu. 5.8.1994 Ponovno vas vabim,

Prikaži več

PDF generator

PDF generator Poročilo medijskih objav ZBORNICA ZA POSLOVANJE Z NEPREMIČNINAMI Pripravljeno: Pojavnost: 19.02.2016 TISKANI 1 Ključne besede v poročilu: NAJEMNIK 1 Press CLIPPING d.o.o., Kraljeviča Marka ulica 5, 2000

Prikaži več

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 1. UVOD Enačbo leče dobimo navadno s pomočjo geometrijskih konstrukcij. V našem primeru bomo do te enačbe prišli eksperimentalno, z merjenjem razdalj a in b. 2. NALOGA Izračunaj

Prikaži več

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE –

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE – PRAŠALNIK BRALNE MOTIACIJE ZA STAREJŠE UČENCE BM-st Pred teboj je vprašalnik o branju. Prosimo te, da nanj odgovoriš tako, kot velja zate. vprašalniku ni pravilnih oz. napačnih odgovorov. Na posamezne

Prikaži več

HINDUIZE M

HINDUIZE M HINDUIZE M Hinduizem splošno velja za najstarejšo glavno svetovno religijo, ki jo še vedno izpolnjujejo. Gre za širok razpon verovanj in šol s številnimi učitelji, spisi in čaščenjem različnih oblik Boga.

Prikaži več

ROMEO IN JULIJA 3.DOMAČE BRANJE ŠOLSKO LETO: 2012/2013

ROMEO IN JULIJA 3.DOMAČE BRANJE ŠOLSKO LETO: 2012/2013 ROMEO IN JULIJA 3.DOMAČE BRANJE ŠOLSKO LETO: 2012/2013 William Shakespeare (1564-1616) -William Shakespeare je največji angleški dramatik, ki je bil še za časa svojega življenja priznan in cenjen književnik

Prikaži več

Na podlagi 270. člena zakona o zračni plovbi (Uradni list SFRJ, št. 45/86), v zvezi s 4. členom ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o

Na podlagi 270. člena zakona o zračni plovbi (Uradni list SFRJ, št. 45/86), v zvezi s 4. členom ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o Na podlagi 270. člena zakona o zračni plovbi (Uradni list SFRJ, št. 45/86), v zvezi s 4. členom ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije

Prikaži več

Zbor vodnikov Planinske zveze Slovenije, je na podlagi 12

Zbor vodnikov Planinske zveze Slovenije, je na podlagi 12 Zbor vodnikov Planinske zveze Slovenije, je na podlagi 12. člena Pravilnika o organiziranosti vodnikov Planinske zveze Slovenije, dne 29. 11. 2003 sprejel in 21. 11. 2008 potrdil spremembe ter Zbor predstavnikov

Prikaži več

Zlato, Vaša zaščita pred inflacijo! Pred inflacijo ni varna nobena valuta! Z inflacijo se srečujemo na vsakem koraku: pri peku, v trgovini ali na kino

Zlato, Vaša zaščita pred inflacijo! Pred inflacijo ni varna nobena valuta! Z inflacijo se srečujemo na vsakem koraku: pri peku, v trgovini ali na kino Zlato, Vaša zaščita pred inflacijo! Pred inflacijo ni varna nobena valuta! Z inflacijo se srečujemo na vsakem koraku: pri peku, v trgovini ali na kino blagajni. Cene blaga in storitev se stalno višajo.

Prikaži več

DEDOVANJE BARVNE SLEPOTE

DEDOVANJE BARVNE SLEPOTE DEDOVANJE BARVNE SLEPOTE 1. UVOD: Vsak človek ima 23 parov kromosomov, od tega 22 parov avtosomih kromosomov in en par spolnih kromosomov. Ta ne določata samo spola, temveč vsebujeta tudi gene za nekatere

Prikaži več

St George Day Presentation By…

St George Day  Presentation By… Promocija St. George ST. GEORGE ali SV. JURIJ ST. GEORGE ali SV. JURIJ Saint George (ali sveti Jurij) je bil po legendi rimski vojak sirskega porekla in častnik na straži rimskega cesarja Dioklecijana,

Prikaži več

Ali je varno kupovati ponarejeno blago?

Ali je varno kupovati ponarejeno blago? Ali je varno kupovati ponarejeno blago? Nakup ponarejenega blaga predstavlja tveganja za vašo varnost, zdravje in denarnico. Zato tega raje ne storite! Ste v dvomih? Vprašajte se naslednje: Ali ponaredek

Prikaži več

Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Nazaj Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima

Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Nazaj Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima Benjamin Sagadin Beno Gorazd Žilavec Beno je lovec tu in tam večinoma pa oskrbnik lovske hiše. Zato mora včasih ob čudnih urah od doma. Rad ima ženske, kar zelo skriva pred svojo Branko, ki jo ljubkovalno

Prikaži več

NOVINARSKO CASTNO RAZSODIŠCE

NOVINARSKO CASTNO RAZSODIŠCE Novinarsko častno razsodišče SNS in DNS Statistika dela NČR za leto 5 Opozarjamo, da podatki niso povsem primerljivi, ker je za pretekla obdobja statistika narejena za celo leto, v letu 5 pa do septembra..

Prikaži več

Poročilo 2015

Poročilo 2015 ZDRUŽENJE PROTI SPOLNEMU ZLORABLJANJU, MASARYKOVA 23,00 LJUBLJANA Poročilo 2015 o delu UVOD ZDRUŽENJE PROTI SPOLNEMU ZLORABLJANJU je nepridobitna, prostovoljna, nevladna organizacija s statusom humanitarne

Prikaži več

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx številka 13, 15. dec.2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! Danes nadaljujemo z vprašanji, s katerimi vrednotite konkretne lastnosti in sposobnosti posameznega kandidata. V prejšnjih

Prikaži več

Na podlagi petega odstavka 92. člena, drugega odstavka 94. člena in 96. člena Zakona o duševnem zdravju (Uradni list RS, št. 77/08) izdaja minister za

Na podlagi petega odstavka 92. člena, drugega odstavka 94. člena in 96. člena Zakona o duševnem zdravju (Uradni list RS, št. 77/08) izdaja minister za Na podlagi petega odstavka 92. člena, drugega odstavka 94. člena in 96. člena Zakona o duševnem zdravju (Uradni list RS, št. 77/08) izdaja minister za delo, družino in socialne zadeve v soglasju z ministrom

Prikaži več

zdr04.doc

zdr04.doc Raziskava o navadah ljudi pri uporabi zdravil Q0) anketar oznaci ali odgovarja... 1 skrbnik 2 ostali Q1) ZA ZACETEK BI VAM ZASTAVIL(A) NEKAJ VPRAŠANJ O VAŠEM ZDRAVJU IN ZDRAVSTVENIH NAVADAH. KAJ BI REKLI,

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - Priprava na obisk in\232pektorja za delo - GZS - kon\350na.pptx)

(Microsoft PowerPoint - Priprava na obisk in\232pektorja za delo - GZS - kon\350na.pptx) 1 PRIPRAVA NA OBISK INŠPEKTORJA ZA DELO Nadzori na področju delovnih razmerij Nataša Trček Glavna inšpektorica RS za delo 2 Uvodoma: - Organizacija Inšpektorata RS za delo - Spremembe zakonodaje - Akcije

Prikaži več

1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospo

1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospo 1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospod, usmili se (Gospod, zdaj sem tukaj pred teboj); Vsi,

Prikaži več

Microsoft Word - M docx

Microsoft Word - M docx Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M15245112* JESENSKI IZPITNI ROK Izpitna pola 2 / 90 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno pero ali kemični svinčnik in računalo.

Prikaži več

Robert Hooke

Robert Hooke Robert Hooke Robert Hooke se je 18. julija leta 1635 rodil na otoku Wight v Freshwaterju v Angliji. Njegov oče je bil duhovnik, John Hooke, ki je deloval v cerkvi Vseh svetih. Pri Robertovih 10 letih je

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 59. Predmet: SLJ Ura: 71. Datum: Učitelj/vzgojitelj: Sklop: MOJA DRUŽINA Učna enota: Pesem: JAKEC - BRAT RIŠEM ČRTE predopismenjevalne vaje Cilji: Doživljajo interpretativno prebrano pesem.

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 PRAVLJICE UČENCEV 4. c RAZREDA NAROBE PRAVLJICE SREČANJE S PEPELKO NAROBE PRAVLJICA Nekoč, pred davnimi časi, je živel kraljevič. Imel je dve sestri, Pepelko in Trnuljčico. Prirejal je zabavo za dvajseti

Prikaži več

Kako dolgo čakati na dolžnika, preden ga damo v izterjavo 14.06.2016 22:30 Finance 114/2016 0 Intervju: Leon Zalar, direktor družbe za izterjavo Pro Kolekt Vedno se trudimo prevaliti strošek izterjave

Prikaži več

PROJECT OVERVIEW page 1

PROJECT OVERVIEW page 1 N A Č R T P R O J E K T A : P R E G L E D stran 1 Ime projekta: Ustvarjanje s stripom Predmet/i: Slovenščina Avtorja/i projekta: Jasmina Hatič, Rosana Šenk Učitelj/i: Učitelji razrednega pouka Trajanje:

Prikaži več

RASTAFARIJANSTVO

RASTAFARIJANSTVO RASTAFARIJANSTVO UVOD Ko večina ljudi sliši besedo rastafarijanstvo pomisli na drede na glavi, reagge in uživanje marihuane. Vendar je rastafarijanstvo vse več kot to. To je način življenja in filozofija,

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 9. Funkcije 1 9. 1. F U N K C I J A m a i n () 9.2. D E F I N I C I J A F U N K C I J E 9.3. S T A V E K r e t u r n 9.4. K L I C F U N K C I J E I N P R E N O S P A R A M E T R O V 9.5. P R E K R I V

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Obravnava kotov za učence s posebnimi potrebami Reading of angles for pupils with special needs Petra Premrl OŠ Danila Lokarja Ajdovščina OSNOVNA ŠOLA ENAKOVREDNI IZOBRAZBENI STANDARD NIŽJI IZOBRAZBENI

Prikaži več

KODEKS RAVNANJA SKUPINE DOMEL Železniki, 16. oktober 2017

KODEKS RAVNANJA SKUPINE DOMEL Železniki, 16. oktober 2017 KODEKS RAVNANJA SKUPINE DOMEL Železniki, 16. oktober 2017 NAGOVOR POSLOVODSTVA S sprejetjem KODEKSA RAVNANJA skupine DOMEL smo sklenili zavezo, da se bomo po njegovih načelih ravnali povsod, kjer smo,

Prikaži več

NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem pose

NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem pose NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem posevku Ta letak vam nudi informacije o dobrih kmetijskih

Prikaži več

Namesto (x,y)R uporabljamo xRy

Namesto (x,y)R uporabljamo xRy RELACIJE Namesto (x,y) R uporabljamo xry Def.: Naj bo R AxA D R = { x; y A: xry } je domena ali definicijsko obmocje relacije R Z R = { y; x A: xry } je zaloga vrednosti relacije R Za zgled od zadnjič:

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Mocnik.pptx

Microsoft PowerPoint - Mocnik.pptx MATEMATIČNA PISMENOST IN MATEMATIČNI PROBLEMI Metoda Močnik in Alenka Podbrežnik KAJ NAS JE ZANIMALO? ugotoviti, v kolikšni meri so učenci uspešni pri samostojnem, nevodenemreševanju matematičnih besedilnih,

Prikaži več

17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsa

17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsa 17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsak doume, čeprav jezika morda ne razume. Beseda sama

Prikaži več

Hirohito Predstavitev za zgodovino

Hirohito Predstavitev za zgodovino Hirohito Predstavitev za zgodovino Splošno Rodil se je 29. aprila 1901 v Tokiu Umrl je 7. januarja 1989 prav tako v Tokiu 25. decembra 1926 je postal 124. japonski cesar Nasledil je duševno bolnega očeta

Prikaži več

ITALIJANSKA RENESANSA

ITALIJANSKA RENESANSA ITALIJANSKA RENESANSA UVOD Renesansa (francosko renaissance, prerojenje), 15. 16. stoletje (1527), Italija že v 14. stoletju, razmah umetnosti in književnosti, prehod med srednjim in novim vekom, iz Italije

Prikaži več

Poved in stavek

Poved in stavek Poved in stavek POVED je najmanjša enota besedila. POVED (nekaj pove) je zaokrožena skupina pomensko in oblikovno povezanih besed. Je srcu laže mi pri postalo. Pri srcu mi je postalo laže. Logično povezane

Prikaži več

Zadeva T-317/02 Fédération des industries condimentaires de France (FICF) in drugi proti Komisiji Evropskih skupnosti Skupna trgovinska politika - Sve

Zadeva T-317/02 Fédération des industries condimentaires de France (FICF) in drugi proti Komisiji Evropskih skupnosti Skupna trgovinska politika - Sve Zadeva T-317/02 Fédération des industries condimentaires de France (FICF) in drugi proti Komisiji Evropskih skupnosti Skupna trgovinska politika - Svetovna trgovinska organizacija (STO) - Uredba (ES) št.

Prikaži več

Postojna, 2017

Postojna, 2017 Postojna, 2017 Zgodbo napisala: Anuša Gaši Zgodba je povzeta po ljudski legendi o pastirčku Jakobu Oblikoval: Ertunč Sali Založil: Zveza društev Mladinski center Postojna Idejna zasnova: Društvo prijateljev

Prikaži več

Svet Evropske unije POLITIČNI CIKEL EU ZA BOJ PROTI HUDIM OBLIKAM ORGANIZIRANEGA MEDNARODNEGA KRIMINALA

Svet Evropske unije POLITIČNI CIKEL EU ZA BOJ PROTI HUDIM OBLIKAM ORGANIZIRANEGA MEDNARODNEGA KRIMINALA Svet Evropske unije POLITIČNI CIKEL EU ZA BOJ PROTI HUDIM OBLIKAM ORGANIZIRANEGA MEDNARODNEGA KRIMINALA POLITIČNI CIKEL EU ZA BOJ PROTI HUDIM OBLIKAM ORGANIZIRANEGA MEDNARODNEGA KRIMINALA Politični cikel

Prikaži več

AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna

AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna AKCIJSKO RAZISKOVANJE INOVACIJSKI PROJEKT ZA ZNANJE IN SPOŠTOVANJE Udeleženci: Učenci 2. c Razredničarka: Irena Železnik, prof. Učni predmet: MAT Učna vsebina: Ustno seštevanje in odštevanje do 20 sprehodom

Prikaži več

MARIE SKŁODOWSKA CURIE ( )

MARIE SKŁODOWSKA CURIE ( ) MARIE SKŁODOWSKA CURIE (1867-1934) OTROŠTVO Rodila se je v Varšavi 7. 11. 1867 kot Marya Salomee Skłodowska, kot peti otrok v družini učiteljev Imela je neverjeten spomin, pri petih letih je znala brati

Prikaži več

Sporočila Device Marije v Međugorju od 1. Marca 1984 do 25. Decembra 2016 po vidkinji Mariji Pavlovič - Lunetti 1. marca "Dragi otroci! To župni

Sporočila Device Marije v Međugorju od 1. Marca 1984 do 25. Decembra 2016 po vidkinji Mariji Pavlovič - Lunetti 1. marca Dragi otroci! To župni Sporočila Device Marije v Međugorju od 1. Marca 1984 do 25. Decembra 2016 po vidkinji Mariji Pavlovič - Lunetti 1. marca 1984. "Dragi otroci! To župnijo sem posebej izbrala in jo želim voditi. V ljubezni

Prikaži več

%

% OSNOVNA ŠOLA NARODNEGA HEROJA RAJKA HRASTNIK PODRUŽNIČNA ŠOLA DOL PRI HRASTNIKU PODRUŽNICA LOG AKTIV TJA IN NI KRITERIJ OCENJEVANJA 2018/2019 0-44 % nzd (1) 45-64 % zd (2) 65-79 % db (3) 80-89 % pdb (4)

Prikaži več

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE

KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE KOMISIJA ZA LOGIKO 32. TEKMOVANJE IZ ZNANJA LOGIKE DRŽAVNO TEKMOVANJE, 11. 11. 2017 1. in 2. letnik Šifra: NALOGA MOŽNE TOČKE DOSEŽENE TOČKE 1. 20 2. 17 3. 20 4. 20 Skupaj 77 Opombe: pri 1. nalogi se tabela

Prikaži več

ZDRAVSTVENOVZGOJNI NASTOP

ZDRAVSTVENOVZGOJNI NASTOP Strokovno srečanje Programa Svit SVITOV DAN 2016 Ocenjevanje bolečine pri kolonoskopiji 13. december 2016 Austria Trend Hotel Ljubljana Avtorji: Viki Kotar dipl.zn., Maja Košele dipl. ms., Zoran Georgiev

Prikaži več

PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Ra

PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Ra PREŽIHOV VORANC: SOLZICE Prežihov Voranc je bil znan slovenski pisatelj. Pisal je zgodbe za otroke in odrasle.ena med njimi je tudi knjiga Solzice. Razdeljena je na več manjših zgodbic. KAZALO Solzice

Prikaži več

Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI

Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI KODEKS EVROPSKE PRAVNE FAKULTETE PREAMBULA Ta kodeks

Prikaži več

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru

6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru 6.1 Uvod 6 Igra Chomp Marko Repše, 30.03.2009 Chomp je nepristranska igra dveh igralcev s popolno informacijo na dvo (ali vec) dimenzionalnem prostoru in na končni ali neskončni čokoladi. Igralca si izmenjujeta

Prikaži več

Microsoft Word - NAVODILA ZA IMENOVANJE RAVNATELJA

Microsoft Word - NAVODILA ZA IMENOVANJE RAVNATELJA NAVODILA ZA IMENOVANJA RAVNATELJA Svet zavoda imenuje ravnatelja, vršilca dolžnosti ravnatelja, pomočnika ravnatelja na podlagi določb Zakona o zavodih (Uradni list RS, št. 12/91, 17/91, 55/92, 66/93,

Prikaži več

Microsoft Word - P053-A doc

Microsoft Word - P053-A doc [ifra kandidata: Dr`avni izpitni center *P053A30112* ZIMSKI ROK SLOVEN[^INA KOT DRUGI JEZIK Izpitna pola 2 Pisanje besedila na knji`evno temo Torek, 14. februar 2006 / 60 minut Dovoljeno dodatno gradivo

Prikaži več

Joseph Haydn Kazalo Uvod...2 Življenjepis...2,3 Zaključek...4 Joseph Haydn

Joseph Haydn Kazalo Uvod...2 Življenjepis...2,3 Zaključek...4 Joseph Haydn Kazalo Uvod...2 Življenjepis...2,3 Zaključek...4 Uvod V tem referatu vam bom predstavil, avstrijskega skladatelja Joseph-a Haydn-a. O njem boste izvedeli, kako in kje je živel, v katerem obdobju je deloval,

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation V pomurski regiji bliže k izboljšanju razumevanja motenj razpoloženja Novinarska konferenca, 14. maj 2019 Partnerja programa: Sofinancer programa: Novinarsko konferenco so organizirali: Znanstvenoraziskovalni

Prikaži več