DNEVNI INFORMATIVNI BILTEN I. POMEMBNEJŠI DOGODKI S PODROČJA SISTEMA VARSTVA PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI DNE 2.

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "DNEVNI INFORMATIVNI BILTEN I. POMEMBNEJŠI DOGODKI S PODROČJA SISTEMA VARSTVA PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI DNE 2."

Transkripcija

1 REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA OBRAMBO UPRAVA REPUBLIKE SLOVENIJE ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE Vojkova cesta 61, 1000 Ljubljana T: F: E: DNEVNI INFORMATIVNI BILTEN I. POMEMBNEJŠI DOGODKI S PODROČJA SISTEMA VARSTVA PRED NARAVNIMI IN DRUGIMI NESREČAMI DNE 2. SEPTEMBRA 2011 Številka: 841-1/ DGZR Datum: NEURJA Izpostava Brežice Okoli je voda nanosila kamenje na cesto Sevnica Zavratec, Sevnica Gornje Brezovo in skalo na cesto Boštanj Tržišče v občini Sevnica. Dežurni CGP Sevnica so ceste počistili. Ob je neurje z točo in močnim vetrom zajelo Sevnico in poškodovalo streho stanovanjskega objekta v Florijanski ulici v izmeri 110 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Sevnica so streho prekrili z folijo. Ob so gasilci PGD Sevnica posredovali na Cesti na grad v Sevnici, kjer je meteorna voda zalivala dvorišče. Očistili so več odtočnih jaškov v smeri proti Drožanjski cesti, na katerih se je nabralo predvsem listje, kot posledica toče. Zaradi neurja je v večernih urah prišlo do težav v telekomunikacijskem omrežju na območju mesta Sevnica z okolico Ob je zaradi udara strele zagorelo gospodarsko poslopje v kraju Zavratec, občina Sevnica. Gasilci PGD Studenec, Boštanj ter domačini so manjši požar, ki je poškodoval manjšo površino strehe pogasili. Izpostava Celje Ob je zaradi udara strele zagorelo gospodarsko poslopje velikosti 9 x 20 metrov v Požnici, občina Laško. Ogenj, ki je zajel nakladalko za seno, puhalnik, elektromotor, rotacijsko kosilnico, obračalnik in drugo manjše kmetijsko orodje so pogasili gasilci PGD Laško, Rečica pri laškem, Vrh nad Laškim, Svetina in Štore. Gasilcem je pred ognjem uspelo rešiti šest glav živine. Materialna škoda še ni ocenjena, bo pa velika. Ob je zaradi zamašenih odtočnih jaškov na strehi tiskarne na Cesti v Trnovlje, občina Celje, meteorna voda zalila podstrešne pisarne. Gasilci PGD Trnovlje in Nova Cerkev so odmašili odtočne jaške na strehi, odklopili električno energijo ter posesali meteorno vodo. Voda je uničila nekaj računalnikov, parket, sekundarni strop, tiskarniški papir in elektro omaro. Identifikacijska št. za DDV: (SI) , MŠ: , TRR:

2 Ob je meteorna voda zalila dve hiši v Toledovi ulici in eno hišo v Ulici pohorskega bataljona v Pesju, občina Velenje. Gasilci PGD Pesje so meteorno vodo iz kleti izčrpali in pomagali pri čiščenju prostorov. Ob je stanovanjski hiši v Grižah, občina Žalec, meteorna voda grozila, da jo poplavi. Posredovali so gasilci PGD Griže, ki so meteorno vodo s prekopom preusmerili mimo stanovanjske hiše in tako preprečili poplavo. Ob je v podvozu na Krekovem trgu v Celju meteorna voda zalila podvoz, v katerem je obstal voznik z osebnim vozilom. Gasilci PGE Celje so poplavljeno osebno vozilo izvlekli iz podvoza. Ob je na Tovarniški cesti v Šempetru, občina Žalec, meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šempeter so meteorno vodo izčrpali iz kleti in počistili prostore. Ob je ob cesti v Zadobrovo, občina Celje, zaradi strele zagorel lesen električni drog. Ogenj, ki je ožgal električni drog so pogasili gasilci PGE Celje, dežurna elektro služba Celje pa ga je izključila iz omrežja. Ob je na območju občine Vojnik prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo. Brez oskrbe z električno energijo je bilo 951 gospodinjstev. Dežurni delavci Elektra Celje so napako odpravili ob Ob je na cesto med naseljem Predoslje in Bobovek, v občini Kranj, zaradi močnega vetra padlo drevo na cesto. Posredovali so gasilci JZ GRS Kranj, ki so drevo razžagali in odstranili. Izpostava Ljubljana Ob je v naselju Topole v občini Mengeš neurje odkrilo dele streh na petih objektih. Pri pokrivanju so sodelovali gasilci PGD Topole, ki so odstranili tudi podrto drevo. Ob je v Bevkovi ulici v Litiji zaradi neurja padlo drevo čez cesto. Posredovali so gasilci PGD Litija. Ob so gasilci PGD Kresnice zaradi neurja odmašili cevi hudournika ob cesti v Kresnicah v občini Litija. Ob je v naselju Vrhpolje pri Moravčah močan veter odkril več streh stanovanjskih hiš. Pri pokrivanju so pomagali gasilci PGD Vrhpolje. Izpostava Maribor Ob je zaradi udara strele zagorelo drevo v gozdu v Radečki grabi, občina Kungota. Drevo so podrli in pogasili gasilci PGD Zgornja in Spodnja Kungota, ter tako preprečili, da bi se požar razširil v gozd. Ob so posredovali poklicni gasilci JZZPR Maribor v Čufarjevi ulici v Mariboru, kjer je meteorna voda zalila prostore doma za ostarele. Gasilci so zajezili vodo in s tem omogočili delavcem doma, da so vodo pometli v odtočni jašek.

3 Ob je meteorna voda zalila podvoz na cesti Pragersko Ptuj v občini Slovenska Bistrica. Aktivirani so bili gasilci PGD Pragersko, ki so usmerjali promet in izčrpali vodo. Ob se je v naselju Drvanja, občina Benedikt, zaradi močnega vetra podrlo drevo in padlo na cestišče, zato je bila cesta neprevozna. Drevo so odstranili gasilci PGD Benedikt. Ob so v kraju Marjeta na Dravskem polju, občina Starše, gasilci PGD Trniče izčrpali meteorno vodo iz prostorov krajevne skupnosti in pošte. Ob so posredovali gasilci PGD Cerkvenjak na cesti Cogetinci Osek, kjer je padlo drevo na cestišče. Gasilci so padlo drevo odstranili in ponovno sprostili promet. Izpostava Murska Sobota Okrog je močan dež zalil cesto v zgornjem delu Tešanovcev, občina Moravske Toplice. Posredovali so domači gasilci, ki so sprostili odtoke cestišča in preprečili, da bi voda zalila bližnjo hišo. Izpostava Ptuj Ob je meteorna voda zalila več kleti v Iličevi ulici in na Selški cesti na Ptuju. Gasilci PGD Turnišče so iz kleti izčrpali vodo. Ob je meteorna voda zalila kletne prostore na Lovrenški cesti v Kidričevem. Gasilci PGD Talum so izčrpali vodo. Ob je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše v Dražencih, občina Hajdina. Gasilci PGD Draženci so izčrpali vodo. Ob je zaradi udara strele prišlo do požara na gospodarskem objektu v naselju Hajdoše, občina Hajdina. Gasilci PGD Hajdina, PGD Hajdoše, PGD Gerečja vas, PGD Slovenja vas, PGD Draženci in PGD Ptuj so iz objekta rešili živino in delovne stroje ter požar pogasili. Ob je močan veter podrl drevo, ki je padlo na cestišče v naselju Apače, občina Kidričevo. Gasilci PGD Apače so podrto drevo odstranili. Ob je močan veter podrl drevo, ki je padlo na cestišče v naselju Bišečki vrh, občina Trnovska vas. Gasilci PGD Biš so podrto drevo odstranili. Ob je meteorna voda zalila stanovanjski objekt v naselju Črmlja, občina Trnovska vas. Gasilci PGD Biš so iz stanovanja izsesali vodo. Izpostava Slovenj Gradec Ob je na magistralno cesto med Radljami ob Dravi in mejnim prehodom z Avstrijo zaradi dežja in vetra padlo več dreves. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so drevesa odstranili. Ob je zaradi udara strele na Suhem vrhu v občini Prevalje zagorel lesen objekt, ki so ga pogasili pred domačini prihodom gasilcev PGD Prevalje. Gasilci so opravili pregled objekta s termo kamero. Ob je meteorna voda zalila kletne prostore gostinskega objekta v naselju Srednji Dolič, občina Mislinja. Posredovali so gasilci PGD Dolič in vodo izčrpali.

4 Izpostava Trbovlje Ob je zaradi obilnih padavin in zamašenih odtočnih jaškov voda zalila parkirišče v Zagorju ob Savi. Gasilci PGD Zagorje mesto očistili odtočne jaške. Ob je prišlo do udara strele na daljnovodu Zagorje Tirna v občini Zagorje ob Savi. Obveščen je bil dežurni Elektra Zagorje. NESREČE V GORAH Ob se je na Mali Mojstrovki v občini Kranjska gora poškodoval planinec. Dežurna ekipa GRS na Brniku je s helikopterjem slovenske vojske odšla po ponesrečenca in ga prepeljala v bolnico Jesenice. Kasneje so s helikopterjem v dolino prepeljali še planinko, ki je bila priča nesreči. V intervenciji so sodelovali tudi gorski reševalci GRS Kranjska Gora, ki so planinko prepeljali na Vršič do njenega vozila. NESREČE PRI ŠPORTNIH, REKREATIVNIH IN DRUGIH AKTIVNOSTIH Izpostava Nova Gorica Ob je na območju Lijaka, občina Nova Gorica, strmoglavil jadralni padalec iz Irana. Pri padcu je obvisel na drevesu in ostal nepoškodovan. Člani GRS Tolmin so mu pomagali sestopiti z drevesa in ga pospremili v dolino. DELOVNE IN RUDNIŠKE NESREČE Ob se je pri navijalnem stroju v podjetju Sava Tires v Kranju poškodoval delavec. Gasilci JZ GRS Kranj so pomagali pri transportu poškodovanega delavca. Izpostava Nova Gorica Ob 8.19 se je v kraju Straža, občina Cerkno, pri košnji trave huje poškodoval moški. Na kraju so ga oskrbeli reševalci NMP Idrija in ga z reševalnim vozilom odpeljali do Godoviča, od koder ga je v Klinični center v Ljubljani prepeljal policijski helikopter z dežurno ekipo HENMP. NESREČE V CESTNEM PROMETU Izpostava Brežice Ob sta v kraju Drnovo, občina Krško trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci PGE Krško so požarno zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem pri prenosu osebe do reševalnega vozila, ter posuli cestišče z vpojnimi sredstvi. Reševalci NMP ZD Krško so poškodovanega motorista prepeljali v SB Brežice.

5 Izpostava Celje Ob se je v kraju Zgornje Negonje, občina Rogaška Slatina, v prometni nesreči poškodoval motorist. Posredovali so gasilci PGD Steklarna Rogaška, ki so zavarovali kraj nesreče, nudili prvo pomoč poškodovancu ter z vpojnim sredstvom očistili cestišče. Reševalci NMP Šmarje pri Jelšah so poškodovanega prepeljali v nadaljnjo oskrbo v celjsko bolnišnico. Ob se je na cesti proti vrhu Mežakle v občini Gorje osebno vozilo prevrnilo na streho. V njem je bila ukleščena oseba. Gasilci PGD Bled izvlekli vozilo nazaj na cesto, poškodovano osebo pa so prevzeli reševalci NMP Bled. Ob so v predoru Karavanke, občina Jesenice, posredovali gasilci GARS Jesenice, ker je osebnemu vozilu odpadel rezervoar za plin. Gasilci so plinsko jeklenko na mestu začepili in jo odpeljali iz predora. Prav tako so izmerili vsebnost plina v predoru, kjer ni bilo zaznati prisotnosti plina. Poškodovano vozilo so odstranili iz predora. Ob sta na križišču Stari dvor v občini Škofja Loka trčili osebni vozili. V nesreči se je ena oseba poškodovala. Posredovali so reševalci NMP Škofja Loka, ki so osebo na kraju oskrbeli, gasilci PGD Škofja Loka so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, odstranili vozili s ceste in počistili cestišče. Izpostava Ljubljana Ob je na avtocesti Domžale Ljubljana pri razcepu Zadobrova prišlo do naleta treh osebnih vozil. Poškodovanih v nesreči ni bilo. Gasilci GB Ljubljana so z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine po cestišču in odklopili akumulatorje na vozilih. Ob se je na avtocesti pri Malencah smer Grosuplje v občini Ljubljana voznik osebnega vozila pri vključevanju na AC zaletel v tovorno vozilo. V nesreči se je ena oseba poškodovala. Gasilci GB Ljubljana so odklopili akumulator, zavarovali kraj dogodka in pomagali reševalcem. Izpostava Trbovlje Ob se je v naselju Gabrsko, občina Trbovlje, v prometni nesreči poškodoval motorist. Gasilci Gasilskega zavoda Trbovlje so nudili pomoč ekipi NMP Trbovlje pri prenosu poškodovanega motorista in zavarovali kraj nesreče. POŽARI V OBJEKTIH Izpostava Ljubljana Ob 5.37 so v Rutarjevi ulici v Ljubljani v stanovanjski hiši zaznali vonj po dimu. Gasilci GB Ljubljana so na kraju ugotovili, da je zaradi kratkega stika tlela izolacija na električnem grelcu vode, zato so izklopili grelec in preprečili nastanek požara. Nastala je manjša materialna škoda. Izpostava Murska Sobota Ob je prišlo do požara v Lukavcih, občina Križevci, ki je uničil notranjost mehanične delavnice velikosti 8 x 6 metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Lukavci, Boreci, Vučja vas, Iljaševci, Ljutomer, Kokoriči in Cezanjevci.

6 POŽARI V NARAVI OZIROMA NA PROSTEM Izpostava Celje Ob je ob lokalni cesti Zavrh pri Galiciji Hramše, občina Žalec, iz neznanega vzroka zagorela suha trava in podrast. Gasilci PGD Zavrh pri Galiciji so ogenj, ki je ožgal manjšo površino suhe trave in grmičevja pogasili. Materialna škoda ni nastala. Izpostava Koper Ob je zagorelo na šestih mestih ob železniški progi med Podpečjo in Dolom v občini Koper. Požare na težko dostopnem terenu so pogasili gasilci JZ GB Koper, Dol, Pobegi-Čežarji, Osp, Movraž in Gradin, skupaj 43 gasilcev. Zgorela je trava in grmičast gozd na skupni površini približno 6,5 hektarja. Izpostava Maribor Ob so posredovali gasilci PGD Slovenska Bistrica na regionalni cesti Slovenska Bistrica Spodnja nova vas v občini Slovenska Bistrica, kjer je občan kuril ob cesti suho travo in podrast. Gasilci so pogasili tlečo travo. Izpostava Ptuj Ob je zagorelo na strnišču v naselju Jurovci v občini Videm pri Ptuju. Gasilci PGD Tržec so pogasili ogenj, ki je zajel približno dva hektarja pšeničnega strnišča. Izpostava Trbovlje Ob so gasilci PGD Hrastnik mesto in PIGD Steklarna Hrastnik na Grajski poti v občini Hrastnik pogasili požar podrasti, ki se je širil proti gozdu. POŽARI V KOMUNALNIH IN DRUGIH ZABOJNIKIH Izpostava Ljubljana Ob je na Trgu republike v Ljubljani zagorela vsebina smetnjaka. Požar so pogasili ljubljanski poklicni Gasilci. NESREČE Z NEVARNIMI SNOVMI Izpostava Celje Ob je v Dobrnežu, občina Slovenske Konjice, prišlo do onesnaženja potoka Bezena. Posredovali so gasilci PGD Slovenske Konjice, ki so ugotovili, da gre za onesnaženje z neznano organsko snovjo, na potok postavili lovilna črevesa in pregledali potok ter širšo okolico. Do pogina rib ali drugih vodnih organizmov po prvih podatkih ni prišlo, kraj onesnaženja si je ogledala policija, o dogodku pa so bile obveščene tudi pristojne inšpekcijske službe in ribiška družina Slovenska Bistrica. Izpostava Maribor

7 Ob 9.35 je v bližini Slovenske Bistrice na avtocesti Celje Maribor iz poškodovanega kontejnerja tovornjaka iztekala neznana tekočina. Poklicni gasilci iz Maribora in gasilci PGD Slovenska Bistrica so na počivališču Polskava, kjer se je voznik ustavil ugotovili, da gre za gosto snov, ki se dodaja k cementu. S pomočjo nadomestne cisterne so prečrpali približno litrov tekočine, z asfaltne površine na parkirišču pa so odstranili še približno 1200 litrov omenjene tekočine. Ostanek, ki se je razlil po asfaltu, bodo počistili delavci DARS-a. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe. Ob so poklicni gasilci JZZPR Maribor posredovali na Jadranski cesti v Mariboru, kjer je iz parkiranega tovornega vozila izteklo približno 10 litrov hidravlične tekočine. Gasilci so zavarovali kraj nesreče, izteklo snov posuli z vpojnimi sredstvi in počistili cestišče. Izpostava Slovenj Gradec Ob je na Gačnikovi poti v Ravnah Na Koroškem iz osebnega vozila izteklo motorno olje. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem so madež posili z vpojnim sredstvom in očistili cestišče. NAJDBE NEEKSPLODIRANIH UBOJNIH SREDSTEV Ob so v Stari Fužini v občini Bohinj našli ročno bombo iz obdobja 2. svetovne vojne. Nevarno najdbo bodo v jutranjih urah odstranili pripadniki Enote za odkrivanje, zavarovanje in identifikacijo NUS. Izpostava Nova Gorica Ob 9.40 sta v Vrtojbi, občina Šempeter - Vrtojba, pripadnika Enote za odkrivanje, zavarovanje in identifikacijo NUS odstranila na varno topovsko granato 75 mm, teže 8 kg, avstrijske izdelave, topovski vžigalnik 100 mm, teže 2 kg, avstrijske izdelave in topovski vžigalnik italijanske izdelave, teže 0,5 kg, vse iz časa 1. svetovne vojne. TEHNIČNA IN DRUGA POMOČ Izpostava Nova Gorica Ob so gasilci PGD Rut-Grant v kraju Rut, občina Tolmin, odstranili drevo katero se je podrlo na žice telefonske napeljave. II. NAPOVED ZA NASLEDNJE DNI V soboto bo precej jasno. Zjutraj bo ponekod po kotlinah kratkotrajna megla. V nedeljo bo povečini sončno. Popoldne se bo na zahodu pooblačilo, zvečer se bodo tam začele pojavljati krajevne plohe ali nevihte. Pihal bo jugozahodni veter. V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami. Obdobja sončnega vremena bodo predvsem v vzhodni Sloveniji. Pihal bo jugozahodni veter. V torek bo dopoldne še oblačno, občasno bo ponekod še rahlo deževalo. Popoldne se bo delno razjasnilo. Na Primorskem bo pihala burja.

8 III: OPOZORILA Zaradi suše je predvsem v južni polovici države, zlasti pa na Primorskem, še vedno povečana požarna ogroženost naravnega okolja. Uporabo odprtega ognja na prostem do prvega obilnejšega dežja odsvetujemo oziroma priporočamo veliko pazljivost.