JABOLKA kakovosti 2019

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "JABOLKA kakovosti 2019"

Transkripcija

1 JABOLKA kakovosti 2019

2 Jabolka kakovosti 2019 Današnjo družbo zaznamujejo novi svetovni trendi gospodarske, kulturne, tehnološke in okolijske spremembe. Vedno večja soodvisnost današnjega časa zahteva generacije posameznikov, ki se lahko ukvarjajo z učinkovitim globalnim reševanjem težav in hkrati sodelujejo v lokalnem, nacionalnem in državljanskem življenju. Kulturna raznolikost je ena temeljnih značilnosti Evrope in je ključ do spodbujanju dialoga, strpnosti ter pospeševanja trajnostnega razvoja in rasti. Evropske družbe in institucije so rezultat stoletij izmenjave idej, vrednot, tradicij in spominov. Naši mednarodni projekti so ena od oblik in načinov, kako to na preprost način razvijati in spodbujati z neposrednim stikom z vrstniki, sodelavci iz tujine ter opolnomočiti tudi tiste, ki neposredno nikoli ne izkusijo tujine. Vse (nas) je treba opolnomočiti z medkulturnimi kompetencami, jih sistematično graditi in razvijati, opredeliti in zapisati v kurikulum ter jih v sklopu učnega procesa osmisliti. Mednarodno povezovanje in sodelovanje dviguje motiviranost učencev, dijakov in študentov za učenje ter osmišlja učne vsebine. Učencem omogoča aktivno sodelovanje, spodbuja nekognitivne vidike učenja, kot sta motivacija za učenje in samozavest pri uporabi znanja. Prek projektnega sodelovalnega dela se krepijo medkulturne, socialne, državljanske kompetence, digitalna pismenost ter sporazumevanje v maternem in tujem jeziku. Spodbuja se dialog, deljenje znanja, sodelovanje med učitelji in vzgojitelji; projekti soustvarjajo pozitivno šolsko in razredno klimo, motivirajo učitelje za uvajanje sprememb in novosti v poučevanje, razvijajo organizacijske in vodstvene veščine učiteljev in drugega pedagoškega in nepedagoškega osebja. Vse to so prepoznani merljivi učinki tako za učence, dijake, študente kot tudi izobraževalno osebje, vzgojitelje, vodstva in institucije. Pravijo, da mirno morje še nikoli ni naredilo dobrega mornarja. Zato se proaktivno lotimo izzivov, ki so pred nami. Pred nami je odgovornost, da pripravimo mlade na različnost in kompleksnost. Zato se moramo tudi sami naučiti in priučiti upravljanja s kompleksnostjo spodbujati povezovanje, učinkovito komunikacijo, prepoznavanje in spoštovanje razlik in iskati priložnosti v različnosti.»življenje je izzivalna pustolovščina. Če se znamo soočiti s spremembami in se svobodnega duha spopadamo z usodo, smo nepremagljivi«. (Helen Keller) Iskrene čestitke vsem dobitnikom priznanj 2019! dr. Alenka Flander, direktorica CMEPIUS-a

3 Zakaj nagrade kakovosti? CMEPIUS letos že petnajstič nagrajuje zgodbe o uspehu, primere dobrih praks mednarodnega sodelovanja, ki izvirajo iz programov in pobud, za katere skrbimo. Jabolka kakovosti simbolizirajo odkrivanje novega sveta in védenja. Nekoč greh, danes simbol napredka, svobodne volje in odkrivanja neznanega, kar odlično predstavljajo tudi nagrajenci. Pri najboljših iščemo kakovost, odličnost, učinek na profesionalni razvoj izobraževalcev in vpliv na institucijo, ki izvaja mednarodne projekte. Nekateri izkazujejo tudi učinek na sistem. Prav vsi pa izstopajo v svojih mednarodno pisanih zgodbah. Letos poleg jabolk kakovosti nagrajujemo tudi projekte mednarodnega spletnega sodelovanja in tudi ta priznanja (zlati kabli) so postala že dolgoletna tradicija. Projekti etwinning pletejo pomembne zgodbe, ki spreminjajo učilnice, motivirajo učence in izboljšujejo sistem izobraževanja ter dostikrat vodijo v večje mednarodne projekte programa Erasmus+. Večjezičnost, vključujoče šole in podpora učiteljem ter vodstvenim delavcem pri sprejemanju raznolikosti pa so vsebine, ki jih naslavljajo evropska in nacionalna jezikovna priznanja. Podeljujemo jih vsakih nekaj let in s tem obeležujemo dosežke, ki na edinstven način krepijo pomembne družbene vrednote. Letos smo nagradili šole, ki so naredile pomembne korake pri vključevanju in zmanjšale jezikovne ovire pri dinamičnosti v obmejnih regijah. Jabolka kakovosti, zlati kabli in jezikovna priznanja prav vsi predstavljajo posebne dosežke mednarodnega sodelovanja, mobilnosti in projektov. Odražajo vrednote, ki so nam vsem skupne, in si prizadevajo spreminjati svet na bolje. Nagrajencem pomenijo tako čast kot odgovornost, da s svojo lastno zgodbo o uspehu sooblikujejo prihodnost in predstavljajo veliko motivacijo vsem, ki se na pot mednarodnega sodelovanja šele podajajo. V želji, da bi njihove zgodbe o uspehu predstavili širši javnosti, smo jim namenili tudi mesto v pričujoči publikaciji.

4 JABOLKA KAKOVOSTI 2019 JABOLKA KAKOVOSTI 2019 Zgodba o uspehu v programu Erasmus+ Področje poklicnega in strokovnega izobraževanja Področje šolskega izobraževanja Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna se še kako dobro zaveda, da je izobraževanje o gozdarstvu zelo pomemben temelj za ohranjanje enega največjih slovenskih naravnih zakladov. Gozd je namreč v Sloveniji simbol prepoznavnosti države, saj pokriva 58,2 odstotka njene površine. S stalno skrbjo za profesionalni razvoj učiteljev vplivajo na strokovno usposobljenost prihodnjih generacij. Tekom mobilnosti v tujini so učitelji Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna nadgradili svoje znanje in kompetence s področja spravila lesa. Nova znanja in spretnosti so prenesli neposredno v svojo redno prakso, saj so v okvir odprtega kurikula uvedli nov modul žičničarstvo, poleg tega pa so prenovili postopek priznavanja NPK žičničar. V tujini pridobljeno znanje so s tem integrirali v lastno delovno prakso z namenom usposobiti dijake in odrasle za relativno specifičen poklic gozdarski žičničar. S tem so aktivnosti programa Erasmus+ doprinesle k dvigu kakovosti sistema poklicnega in strokovnega usposabljanja, pogodbenik oz. udeleženci pa so zagotovili trajnost rezultatov projekta Erasmus + in premaknili kamen v mozaiku ohranjanja in skrbi za gozdove. Gimnazija Celje Center Gimnazija Celje Center je s projektom mobilnosti dosegla odmeven rezultat vzpostavili so regijsko izobraževalno središče. Za projekt so prejeli zgolj sredstva za mobilnost zaposlenih, vendar so jih znali na šoli smotrno umestiti in preplesti z ostalimi aktivnostmi, kar je pripeljalo do rezultata, ki visoko presega pričakovanja akcije. Gimnazija sicer kontinuirano sodeluje v različnih nacionalnih in mednarodnih projektih, s katerimi sledi želenemu razvoju. Z aktivnostmi Erasmus+ skrbijo za neposreden profesionalni razvoj kolektiva, hkrati pa tudi strokovnih delavcev v regionalnem okolju. Odlikuje ga odlično zastavljen in izveden prenos uporabnih znanj in metod dela med strokovnimi delavci tako na ravni organizacije, predvsem pa v regionalnem okolju, ki mu je izobraževalno središče tudi namenjeno. Vodstvo šole ima jasno vizijo glede umeščanja mednarodnih aktivnosti v delovanje šole. Mednarodno sodelovanje prepoznavajo kot nujo za sodobno šolo in predvsem kot orodje, s katerim sledijo doseganju ciljev, ki so si jih na šoli zadali. Rezultati in opisana praksa pričujočega projekta so vredni pohvale in prenosa.

5 JABOLKA KAKOVOSTI 2019 JABOLKA KAKOVOSTI 2019 Zgodba o uspehu v programu Erasmus+ Področje visokošolskega izobraževanja Področje izobraževanja odraslih DOBA Fakulteta DOBA Fakulteta se je prilagodila potrebam študentov enaindvajsetega stoletja na inovativen in aktualen način z uporabo internetne tehnologije tako pri pedagoškem delu kot na področju mobilnosti. S ciljem omogočiti mednarodno izkušnjo tudi zaposlenim študentom, ki se zaradi finančnih, socialnih ali službenih razlogov ne morejo fizično vključiti v mobilnost, so razvili programe virtualne mobilnosti in s tem omogočajo izkušnjo internacionalizacije vsem študentom. V zadnjih enajstih letih organizirajo virtualno poletno šolo Creative Cross Cultural Communication, katere cilj je krepitev medkulturnih kompetenc in v katero so bili vključeni tudi izbrani udeleženci mobilnosti, tako zaposleni kot študenti. Učinek sinergij različnih aktivnosti na nacionalni in mednarodni ravni se kaže tudi v večji prepoznavnosti in kredibilnosti na področju študija na daljavo v mednarodnem okolju, kar pa je pomembno za njihova bodoča sodelovanja. Še posebej v okviru programa Erasmus+, v katerem bo v novem programskem obdobju precej pozornosti namenjene prav virtualnim mobilnostim. Ljudska univerza Ormož Ljudska univerza Ormož je organizacija, ki v malem kraju povezuje prebivalce skozi raznolike aktivnosti. Pod njihovim okriljem delujejo grajski center za družine, Univerza za tretje življenjsko obdobje, Center medgeneracijskega učenja, Mladinski center in Središče za samostojno učenje. S svojimi aktivnostmi so že več let močno vpeti v lokalno okolje, v širši regionalni prostor in tudi v mednarodno okolje. Še pred časom je njihovo mednarodno udejstvovanje v večji meri naslavljalo področje mladine, od leta 2017 dalje pa so na razpisih Erasmus+ uspešni tudi na področju splošnega nepoklicnega izobraževanja odraslih. Že prvi Erasmus+ projekt (Tradicionalna ročna dela nas zbližujejo) je bil prepoznan kot primer dobre prakse in v tem duhu svoje delo nadaljujejo. Rezultati projektov so med drugim novi študijski krožki, ki jih ponujajo lokalnemu prebivalstvu, s čimer so uspeli povečati interes za neformalno izobraževanje odraslih, prav tako pa so prejeli več pobud za sodelovanje s strani drugih lokalnih organizacij. Zaradi visokokakovostnih aktivnosti postajajo prepoznan partner tudi v mednarodnem okolju niso več le pošiljajoča organizacija, temveč k njim po nova znanja prihajajo tudi izobraževalci odraslih iz tujine.

6 ZLATI KABEL 2019 ZLATI KABEL 2019 Zlati kabel 2019 Starostna kategorija 0 6 let Starostna kategorija 7 11 let Vrtec Jelka PROJEKT ZGODOVINA SKOZI UMETNOST Osnovna šola Gradec PROJEKT MATH IN MOTION Projekt Zgodovina skozi umetnost, ki se je izvajal v Vrtcu Jelka in katerega namen je bil približevanje zgodovine človeštva in prvih pomembnih odkritij otrokom, ima jasno zastavljene cilje, vsebuje inovativne didaktične pristope ter otroke navdušuje nad raziskovanjem in spoznavanjem, v tem primeru zgodovine. Otroci so prek različnih, njim prilagojenih pristopov spoznavali način oblačenja, hranjenja, umetnosti in življenja skozi zgodovinska obdobja. Omeniti moramo tudi, da je bila ena izmed aktivnosti, v katero so bili vključeni otroci iz različnih držav, spoznavanje prek video konferenc, kjer so dodatno krepili IKT-kompetence in dojemanje različnosti kultur. Izvajanje projektnih aktivnosti je v prvi vrsti pozitivno vplivalo na celosten razvoj otrok. Projekt zato ocenjujemo kot primer dobre prakse sodelovanja vrtcev v projektih etwinning in Vrtcu Jelka podeljujemo nagrado zlati kabel v starostni skupini od 0 do 6 let. Koordinatorica projekta: Monika Brodarić V projektu Math in motion so sodelovale štiri šole s skupnim ciljem spodbuditi učenje matematike prek gibanja in spoznavanja tujih držav. Na Osnovni šoli Gradec so bili v aktivnosti vključeni učenci prvega razreda, ki jih je mentorica s pomočjo različnih pedagoških metod v vsaki stopnji projekta spodbujala k aktivni participaciji. S smotrno uporabo izbrane informacijsko-komunikacijske tehnologije so podpirali izvedbo projekta in doseganje njegovih ciljev. Nabor uporabljene informacijsko-komunikacijske tehnologije je primeren za izbrano starostno skupino, še zlasti je pohvalno, da so uporabljali tudi takšne, ki niso del običajne rabe (npr. Prezi, Emaze, Issue). Projekt predstavlja inovativno prakso medpredmetnega povezovanja in učenja, z vključevanjem pravega sodelovalnega dela. Učenci so sodelovalno izdelali kartice za učenje številk do 10, kartice z geometrijskimi liki ter igro za ponovitev znanja. Poleg naštetega projekt odlikujeta še izvedena evalvacija in diseminacija projekta na lokalnem nivoju. Osnovni šoli Gradec zato podeljujemo nagrado zlati kabel v starostni skupini od 7 do 11 let. Koordinatorica projekta: Maja Bregar

7 ZLATI KABEL 2019 ZLATI KABEL 2019 Zlati kabel 2019 Starostna kategorija let Starostna kategorija let Osnovna šola Antona Ingoliča Spodnja Polskava PROJEKT FAMOUS PEOPLE IN EUROPE Gimnazija Ravne na Koroškem PROJEKT YO-PERSONA Projekt Famous people in Europe, ki so ga izvajali na Osnovni šoli Antona Ingoliča Spodnja Polskava z namenom približati znane evropske osebnosti učencem 9. razreda, ima jasno zastavljene cilje, vsebuje inovativne didaktične pristope ter učence spodbuja k razvijanju in krepitvi jezikovne, medkulturne in digitalne kompetence. Projektne aktivnosti so bile načrtovane tako, da so učenci uporabljali svoja močna področja in bili vključeni v sodelovalno delo. Rezultati sodelovanja so e-knjiga o znanih zgodovinskih osebnostih ter skupne igre. Projekt odlikuje zelo dobro strukturirana spletna učilnica. Iz nje je razvidno, da so bili učenci aktivno vključeni v samo izvedbo projekta, prav tako pa je razvidna zelo dobra in organizirana komunikacija med projektnimi partnerji tako na nivoju učencev kot učiteljev. Uporabljena IKT-orodja so ustrezno izbrana in smotrno uporabljena za skupino vključenih učencev. Posebna skrb in pozornost sta bili namenjeni ozaveščanju o vedenju in varni rabi spleta. Aktivnosti tako izpolnjujejo cilje projektov etwinning, zato Osnovna šola Antona Ingoliča za omenjeni projekt prejme nagrado zlati kabel v starostni skupini od 12 do 15 let. Projekt Yo-Persona se je odvijal na Gimnaziji Ravne na Koroškem z namenom nadgrajevanja in utrjevanja znanja španskega jezika. Sledil je jasno zastavljenim ciljem in prek inovativnih didaktičnih pristopov dijake spodbujal k preučevanju vsebin s področja psihologije (čustva, motivacija, osebnostna rast v zasebnem življenju in na poklicni poti) vse to v španskem jeziku. Projekt predstavlja primer dobre prakse, saj temelji na pravem sodelovalnem delu dijakov, ki so bili povezani v mednarodno mešane ekipe. Rezultat projekta je e-knjiga, kjer je zbrano projektno delo vseh sodelujočih ekip. Projekt odlikuje bogata spletna učilnica, ki dokazuje zelo dobro načrtovanje in komunikacijo med projektnimi partnerji na vseh nivojih. Posebna skrb in pozornost sta bili namenjeni izbiri in uporabi IKT-orodij, ki so primerna starostni skupini. Projekt odlikujejo tudi dobro izvedene diseminacijske in evalvacijske aktivnosti. Rezultati in opisana praksa pričujočega projekta so vredni pohvale in posnemanja, zato si Gimnazija Ravne na Koroškem brez vsakršnega dvoma zasluži nagrado zlati kabel v starostni kategoriji od 16 do 19 let. Koordinatorica projekta: Vida Bombek Koordinatorica projekta: Petra Podstenšek

8 ZLATI KABEL 2019 Zlati kabel 2019 Posebna kategorija: nacionalni projekt Mavrica Brežice PROJEKT GIB NA KUBIK Projekt Gib na kubik v izvedbi Vrtca Mavrica Brežice, Vrtca Kolezija in Vrtca Viški gaj je bil osnovan na seminarju etwinning od A do Ž leta 2018 na Ptuju in se je izvajal na nacionalni ravni pod okriljem vzgojiteljic Tinkare Urek, Aleksandre Sofrić, Helene Sprager in Renate Miljanović. Namen projekta je bil spodbujanje gibalnega razvoja predšolskih otrok in medgeneracijsko sodelovanje. V projektne aktivnosti, ki so ustrezno dokumentirane v obliki fotografije, so bili vključeni otroci različnih starosti. Iz spletne učilnice je razvidna dobra komunikacija med projektnimi partnerji na nivoju vzgojiteljev in otrok in enakomerna porazdeljenost dela med partnerji. K uspešnemu razvoju aktivnosti prispeva tudi organizacija zaključnega srečanja sodelujočih otrok v enem izmed vrtcev. Na ta način se je zagotovil drugačen zaključek projekta, kar predstavlja dodano vrednost izvedenemu projektu. Sodelovanje med vrtci pozitivno vpliva tudi na vzgojiteljice, saj so imele možnost spoznavati in izmenjati izkušnje ter krepiti lasten profesionalni razvoj. Poleg tega projekt odlikujeta diseminacija na nacionalni ravni ter podrobna samoevalvacija ob zaključku. Izvajanje nacionalnega projekta vrtcev je vredno pohvale in posnemanja in si zasluži nagrado zlati kabel v posebni kategoriji nacionalni projekt.

9 EVROPSKO JEZIKOVNO PRIZNANJE 2019 EVROPSKO JEZIKOVNO PRIZNANJE 2019 Evropsko jezikovno priznanje 2019 Evropsko jezikovno priznanje 2019 Osnovna šola in vrtec Apače Prometna šola Maribor, Srednja prometna šola OŠ in vrtec Apače deluje na obmejnem področju. Dolgoletna strategija šole in vrtca je ponuditi otrokom in učencem pestre aktivnosti s ciljem dviga sporazumevalne zmožnosti v nemškem jeziku in poznavanja kulturnega in socialnega okolja v sosednji Avstriji. Sodelujejo v mnogih nacionalnih in mednarodnih projektih, kot na primer Dva bregova ene reke ali Jeziki štejejo, v šolo pa so vpeljane tudi aktivnosti učenja jezika v avtentičnem jezikovnem okolju in z naravnimi govorci. Na Prometni šoli Maribor, Srednji prometni šoli so v zadnjih treh letih v okviru obeležitve evropskega dneva jezikov izvedli vrsto aktivnosti: v različnih jezikih, ki jih govorijo na šoli, so predstavili praznike in praznovanja ter ob tem spoznavali slovensko in evropsko kulturno dediščino, opravili intervjuje z osebami, katerih materni jezik ni slovenščina, ter razmišljali o pomenu učenja tujih jezikov pod naslovom Stiki med jeziki na Prometni. Na šoli in v vrtcu skrbijo tudi za profesionalni razvoj strokovnih delavcev, ki jih ves čas spodbujajo k iskanju inovativnih in ustvarjalnih didaktičnih pristopov ter jim omogočajo učinkovito medpredmetno povezovanje. Rezultati teh prizadevanj so vidni in merljivi: nadpovprečni so tako na NPZ kot tudi v evropski raziskavi jezikovnih kompetenc (iz leta 2012), njihovi učenci postanejo uspešni dijaki v čezmejnih srednjih šolah, se uvrščajo med zlate maturante in se izkažejo kot odlični študenti. Aktivnosti, s katerimi vzdržujejo radovednost in motivacijo za učenje jezikov od vrtca do konca osnovne šole, so zastavljene celostno, vanje so vključeni tako učenci kot starši, lokalne skupnosti in društva. Rezultati in opisana praksa so vredni pohvale in posnemanja, v celoti naslavljajo drugo evropsko prioriteto, zato si OŠ in vrtec Apače brez vsakršnega dvoma zasluži evropsko jezikovno priznanje. V aktivnosti so bili vključeni vsi dijaki šole, to je okvirno tristo dijakov, ki se izobražujejo v programih logistični tehnik in tehnik varovanja. Posebna skrb in pozornost sta bili namenjeni vključevanju dijakov priseljencev, ki so na šoli predstavili svoje materne jezike in kulturna okolja, iz katerih prihajajo, ter izzive, s katerimi se soočajo. Dijaki so se tako med seboj bolje spoznali, gradili pozitivno samopodobo in razvijali zavedanje o medkulturnosti ter spoštovanju drugačnosti. Tovrstne aktivnosti zagotavljajo tudi motivacijo in interes za učenje jezikov, hkrati pa spodbujajo izvirnost in ustvarjalnost mladih, kar je razvidno skozi vrsto dosežkov in rezultatov: kratki filmi, animacije, intervjuji. Aktivnosti Srednje prometne šole Maribor jasno naslavljajo prvo evropsko prioriteto v okviru razpisa za evropsko jezikovno priznanje in predstavljajo lep primer sprejemanja in spoštovanja jezikovne in kulturne raznolikosti. Ob tem sta pohvalna tudi zavzetost in posluh učiteljev tujih jezikov za enakovredno vključevanje in boljše razumevanje dijakov priseljencev na šoli. Srednji prometni šoli Maribor zato podeljujemo evropsko jezikovno priznanje.

10

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana Izhodišč

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana   Izhodišč 20. november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana Izhodišča za novo finančno perspektivo 2014-2020 na področju izobraževanja odraslih Mag. Katja Dovžak Partnerski sporazum med Slovenijo in Evropsko komisijo

Prikaži več

PEDAGOŠKO VODENJE, kot ena od nalog

PEDAGOŠKO  VODENJE, kot ena od nalog Osebni pogled, refleksija in ključne ugotovitve ob koncu leta 2014/2015 Maja Koretič, pomočnica ravnatelja in pedagoška vodja MOJA VLOGA V ENOTI VRTCA Dela in naloge pomočnice ravnatelja za vrtec glede

Prikaži več

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2014 2020. Namenjen je krepitvi kompetenc in zaposljivosti

Prikaži več

Erasmus+ mag. Robert Marinšek

Erasmus+ mag. Robert Marinšek Erasmus+ mag. Robert Marinšek Program Erasmus+ Uredba št. 1288/2013 (11. dec. 2013) Področje izobraţevanja, usposabljanja, športa in mladine trajanje: 2014 2020 proračun: 14,7 G Pričakovanja: >4 M mobilnosti

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 SMERNICE ZA VKLJUČEVANJE OTROK PRISELJENCEV V VRTCE IN ŠOLE Mag. Katica Pevec Semec katica.pevec@zrss.si Kaj so Smernice? So okviren dokument, ki lahko s splošnimi usmeritvami za delo z otroki priseljenci

Prikaži več

Arial 26 pt, bold

Arial 26 pt, bold 3 G MATEMATIKA Milan Černel Osnovna šola Brežice POUČEVANJE MATEMATIKE temeljni in zahtevnejši šolski predmet, pomembna pri razvoju celovite osebnosti učenca, prilagajanje oblik in metod poučevanja učencem

Prikaži več

20. andragoški kolokvij

20. andragoški kolokvij 21. andragoški kolokvij in sklepni dogodek projekta EPUO Neformalno izobraževanje odraslih kot strategija odzivanja na spremembe 3. in 4. oktober 2017 Stavba Vertikala (Pipistrel Vertical Solutions), Vipavska

Prikaži več

Univerza v Mariboru

Univerza v Mariboru Univerza v Mariboru Pedagoška fakulteta VLOGA UČITELJA Avtor: M. Š. Datum: 23.11.2010 Smer: razredni pouk POVZETEK Učitelj je strokovnjak na svojem področju, didaktično usposobljen, ima psihološka znanja

Prikaži več

1. Medkulturnost kot pedagoško- didak:čno načelo 7. Sodelovanje šole z lokalno skupnostjo 2. Sistemska podpora pri vključevanju otrok priseljencev 6.

1. Medkulturnost kot pedagoško- didak:čno načelo 7. Sodelovanje šole z lokalno skupnostjo 2. Sistemska podpora pri vključevanju otrok priseljencev 6. 1. Medkulturnost kot pedagoško- didak:čno načelo 7. Sodelovanje šole z lokalno skupnostjo 2. Sistemska podpora pri vključevanju otrok priseljencev 6. Sodelovanje šole s (starši) priseljenci Medkulturna

Prikaži več

Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto STRATEGIJA Stran:1/9 STRATEGIJA FAKULTETE ZA INDUSTRIJSKI INŽENIRING NOVO MESTO No

Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto STRATEGIJA Stran:1/9 STRATEGIJA FAKULTETE ZA INDUSTRIJSKI INŽENIRING NOVO MESTO No inženiring Novo mesto STRATEGIJA 2011-2015 Stran:1/9 STRATEGIJA FAKULTETE ZA INDUSTRIJSKI INŽENIRING NOVO MESTO 2011-2015 Novo mesto, februar 2011 inženiring Novo mesto STRATEGIJA 2011-2015 Stran:2/9 1

Prikaži več

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 4. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Učenec, ki si izbere neobvezni izbirni predmet, ga mora obiskovati

Prikaži več

Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost

Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost strokovnih delavcev v VIZ mag. Andrej Sotošek Andragoški Center Slovenije Struktura predstavitve Viri in strokovne podlage Namen in ključni cilji projektne

Prikaži več

ŠPORTNA VZGOJA V PRVEM TRILETJU OSNOVNE ŠOLE

ŠPORTNA VZGOJA V PRVEM TRILETJU OSNOVNE ŠOLE UČNI NAČRT ZA ŠPORTNO VZGOJO - OSNOVNA ŠOLA DR. MARJETA KOVAČ DR. JANKO STREL SPLOŠNI PODATKI Sprejet na 21. seji Strokovnega sveta za splošno izobraževanje dne 12. 11. 1998. Kupite ga lahko v založni

Prikaži več

Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Pr

Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Pr Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Prešerna, Kranj (ponovitev izvedbe 23. oktobra na OE

Prikaži več

Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI

Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI Na podlagi 19. člena Statuta (čistopis z dne 21. decembra 2011) je Upravni odbor Evropske pravne fakulteta dne 30. maja 2014 sprejel naslednji ETIČNI KODEKS EVROPSKE PRAVNE FAKULTETE PREAMBULA Ta kodeks

Prikaži več

Letni posvet o IO 2018 in letna konferenca projekta EUPO

Letni posvet o IO 2018 in letna konferenca projekta EUPO 23. in 24. oktober, Kongresni center Habakuk, Maribor RAZVOJNI KORAKI DO LETA 2020 IN NAPREJ VIDIK ANDRAGOŠKEGA CENTRA SLOVENIJE Andrej Sotošek, Andragoški center Slovenije Vsebina predstavitve Ključni

Prikaži več

Pregled programa Erasmus

Pregled programa Erasmus Pregled programa 10. Srečanje koordinatorjev 6.11.2012, Ajdovščina Maja Godejša, CMEPIUS Današnje srečanje Kratka zgodovina programa Izvajanje a v Sloveniji Rezultati analiz učinkov mobilnosti evš spletni

Prikaži več

21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na: Kontakt: Referat Pedagoške fakultete

21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na:   Kontakt: Referat Pedagoške fakultete 21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na: www.pef.uni-lj.si Kontakt: Referat Pedagoške fakultete (referat@pef.uni-lj.si, tel.: +386(0)15892343, +386(0)15892201)

Prikaži več

KA2_2014_15-apr

KA2_2014_15-apr ERASMUS+ Strateška partnerstva KA 2 Delavnica za prijavitelje 15. april 2014 PREDSTAVITEV NI DEL RAZPISNE DOKUMENTACIJE! Ni pravno zavezujoča, je zgolj informativni material. Cilji politike Evropa 2020

Prikaži več

Culture Programme (2007 – 2013)

Culture Programme (2007 – 2013) USTVARJALNA EVROPA (2014 2020) Podprogram Kultura Razpis za zbiranje predlogov: Razpis za zbiranje predlogov EACEA 34/2018: podpora za projekte evropskega sodelovanja 2019 OPOZORILO: Izvajanje tega razpisa

Prikaži več

NASLOV PRISPEVKA

NASLOV  PRISPEVKA 26. november 2014, Grand hotel Union Ljubljana MJU NEVLADNE ORGANIZACIJE ReNPIO Erika Lenčič Stojanovič, Ministrstvo za javno upravo Operativni program razvoja človeških virov 2007-2013 Prednostna usmeritev

Prikaži več

1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnost

1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnost 1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis 16052016 2. IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnostni razvoj (drugo) 0909 Novi Klasius P bo 0922 Skrb

Prikaži več

Subprogramme

Subprogramme Vodnik programa VŽU 2013 Del IIa Podprogrami in akcije 1 KAZALO PODPROGRAMOV IN AKCIJ SEKTORSKI PODPROGRAMI... 3 Kakšni so cilji?... 3 COMENIUS... 4 Kakšni so cilji?... 4 Kdo lahko sodeluje?... 4 Katere

Prikaži več

Subprogramme

Subprogramme PROGRAM VŽU VODNIK 2012 DEL IIA Vodnik programa VŽU 2012 Del IIa: Podprogrami in akcije http://ec.europa.eu/llp 1 PROGRAM VŽU VODNIK 2012 DEL IIA KAZALO PODPROGRAMOV IN AKCIJ SEKTORSKI PODPROGRAMI... 3

Prikaži več

ZELENA DOLINA

ZELENA DOLINA REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA DELO, DRUŽINO IN SOCIALNE ZADEVE ZELENA DOLINA Evalvacija programa dr. Janez Drobnič Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa razvoja človeških virov za obdobje

Prikaži več

Microsoft Word - Nacionalne smernice za kulturno-umetnostno vzgojo -SLO.doc

Microsoft Word - Nacionalne smernice za kulturno-umetnostno vzgojo -SLO.doc Številka: 350-8/2009-1 Datum: 14. 4. 2009 DRŽAVNE SMERNICE ZA KULTURNO- UMETNOSTNO VZGOJO V VZGOJI IN IZOBRAŽEVANJU Ljubljana, april 2009 Nacionalne smernice za kulturno-umetnostno vzgojo so pripravili

Prikaži več

give yourself a digital makeover

give  yourself  a digital  makeover Prenos znanja v praksi in projekti pametne vasi prof. dr. Janez Bešter 33. Posvet Javne službe kmetijskega svetovanja, 26.11.2018, Thermana, Laško Načrti in primeri AKIS Od načrtov v izvedbo in praktično

Prikaži več

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Neuradno prečiščeno besedilo Pravilnika

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Oddelek za pedagogiko in andragogiko FF UL Pedagoško-andragoški dnevi 2018 25. januar 2018 SVETOVANJE NA PODROČJU VZGOJE IN IZOBRAŽEVANJA: VLOGA PEDAGOGA IN ANDRAGOGA V VZGOJNO-IZOBRAŽEVALNIH INSTITUCIJAH

Prikaži več

Komisija za Čopove diplome in priznanja pri ZBDS je na svoji seji dne 5

Komisija za Čopove diplome in priznanja pri ZBDS je na svoji seji dne 5 Na podlagi določil 33., 98. in 120. člena Statuta Zveze bibliotekarskih društev Slovenije (v nadaljevanju Zveza) je Občni zbor Zveze na svoji redni seji dne 10. 5. 2011 sprejel PRAVILNIK O PODELJEVANJU

Prikaži več

EVROPSKI TEDEN DENARJA, marec 2019 Združenje bank Slovenije je tudi letos aktivno vključeno v projekt Evropski teden denarja, ki se odvija pod

EVROPSKI TEDEN DENARJA, marec 2019 Združenje bank Slovenije je tudi letos aktivno vključeno v projekt Evropski teden denarja, ki se odvija pod EVROPSKI TEDEN DENARJA, 25. 29. marec 2019 Združenje bank Slovenije je tudi letos aktivno vključeno v projekt Evropski teden denarja, ki se odvija pod okriljem Evropske bančne federacije (EBF). V času

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 Opolnomočenje učencev z izboljšanjem bralne pismenosti in dostopa do znanja PREDSTAVITEV ZA STARŠE ŠOLSKO LETO 2011/12 Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo

Prikaži več

PONUDBA NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV 4., 5. IN 6. RAZRED ŠOLSKO LETO 2018/19

PONUDBA NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV 4., 5. IN 6. RAZRED ŠOLSKO LETO 2018/19 PONUDBA NEOBVEZNIH IZBIRNIH PREDMETOV 4., 5. IN 6. RAZRED ŠOLSKO LETO 2018/19 UVOD V šolskem letu 2014/15 so se začele uporabljati določbe Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli (Uradni

Prikaži več

predstavitev fakultete za matematiko 2017 A

predstavitev fakultete za matematiko 2017 A ZAKAJ ŠTUDIJ MATEMATIKE? Ker vam je všeč in vam gre dobro od rok! lepa, eksaktna veda, ki ne zastara matematičnoanalitično sklepanje je uporabno povsod matematiki so zaposljivi ZAKAJ V LJUBLJANI? najdaljša

Prikaži več

21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na: Kontakt: Referat Pedagoške fakultete

21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na:   Kontakt: Referat Pedagoške fakultete 21. PEDAGOŠKA FAKULTETA Kardeljeva ploščad 16, 1000 Ljubljana, Več informacij na: www.pef.uni-lj.si Kontakt: Referat Pedagoške fakultete (referat@pef.uni-lj.si, tel.: +386(0)15892343, +386(0)15892201)

Prikaži več

IZBIRNI PREDMETI šolsko leto 2019/2020 neobvezni izbirni predmeti v 4., 5. in 6. razredu

IZBIRNI PREDMETI šolsko leto 2019/2020 neobvezni izbirni predmeti v 4., 5. in 6. razredu IZBIRNI PREDMETI šolsko leto 2019/2020 neobvezni izbirni predmeti v 4., 5. in 6. razredu Spoštovani! Osnovna šola poleg obveznih predmetov in obveznih izbirnih predmetov izvaja v šolskem letu 2017/2018

Prikaži več

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Neuradno prečiščeno besedilo Pravilnika

Prikaži več

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2014, Grand hotel Union Ljubljana Letni posv

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2014, Grand hotel Union Ljubljana   Letni posv 26. november 2014, Grand hotel Union Ljubljana KLJUČNI RAZVOJNI DOSEŽKI IN IZZIVI ANDRAGOŠKEGA CENTRA SLOVENIJE Mag. Andrej Sotošek Raziskave in razvoj 1. Raziskava PIAAC (OECD): rezultati: glavna raziskava

Prikaži več

LASTNIKI GOZDOV IN NACIONALNI GOZDNI PROGRAM

LASTNIKI GOZDOV IN NACIONALNI GOZDNI PROGRAM LASTNIKI GOZDOV IN NACIONALNI GOZDNI PROGRAM Jože Prah, prah.joze@volja.net 041 657 560 Glavne smeri razvoja generirajo Turizem Gozd, les in voda Hrana Nacionalni gozdni program je osnovni strateški dokument

Prikaži več

Ko je izbira ovira v napredovanju Silva Novljan

Ko je izbira ovira v napredovanju Silva Novljan Ko je izbira ovira v napredovanju Silva Novljan Bralna pismenost v Sloveniji in Evropi Nacionalna konferenca, Brdo pri Kranju, 25. in 26. oktober 2011 Izhodišče razmišljanja Rezultati raziskav o povezanosti

Prikaži več

DRUŽINSKO BRANJE

DRUŽINSKO BRANJE DRUŽINSKO BRANJE: BRALNI PROJEKT MESTNE KNJIŽNICE KRANJ Jure Bohinec Ponedeljek, 10. 9. 2018 Bralno društvo Slovenije Nacionalni strokovni posvet BEREMO SKUPAJ, Cankarjev dom v Ljubljani Dejavnosti za

Prikaži več

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 5. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018

Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 5. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 Osnovna šola Hinka Smrekarja Gorazdova 16, Ljubljana NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI ZA UČENCE 5. RAZREDA ŠOL. LETO 2018/2019 Ljubljana, april 2018 V 5. razredu si učenci lahko izberejo največ dve uri pouka

Prikaži več

Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS DIDAKTIČNA IGRA PRI POUKU SLOVENŠČINE Študijski program in stopnja Study programme and le

Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS DIDAKTIČNA IGRA PRI POUKU SLOVENŠČINE Študijski program in stopnja Study programme and le Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS DIDAKTIČNA IGRA PRI POUKU SLOVENŠČINE Študijski program in stopnja Study programme and level Študijska smer Study field Letnik Academic year

Prikaži več

EPAS_1_usposabljanje_program_razlaga

EPAS_1_usposabljanje_program_razlaga Šola ambasadorka Anton Kokalj Ljubljana, 19. 10. 2017 Navdih Naslednji dan (9. maja 1950)je francoski vladni kabinet zaključeval z dnevnim redom sestanka. Schuman je ves čas srečanja o svojem predlogu

Prikaži več

Univerza v Mariboru

Univerza v Mariboru VISOKOŠOLSKI STROKOVNI PROGRAM PREDŠOLSKA VZGOJA Prerazporeditev ur med semestri štud. programa Predšolska vzgoja je bila potrjena na 9. izredni seji Senata PEF dne 14. 9. 2007 in na 1. korespondenčni

Prikaži več

Microsoft Word - polensek-1.doc

Microsoft Word - polensek-1.doc Spletna učilnica športne vzgoje res deluje? Janja Polenšek OŠ Dobje janja.polensek@gmail.com Povzetek S pospešenim uvajanjem informacijsko-komunikacijske tehnologije v proces izobraževanja na OŠ Slivnica

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 24. maj 2017 (OR. en) 9639/17 SPORT 41 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 24. maj 2017 Prejemnik: generalni sekretaria

Svet Evropske unije Bruselj, 24. maj 2017 (OR. en) 9639/17 SPORT 41 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 24. maj 2017 Prejemnik: generalni sekretaria Svet Evropske unije Bruselj, 24. maj 2017 (OR. en) 9639/17 SPORT 41 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 24. maj 2017 Prejemnik: generalni sekretariat Sveta delegacije Št. predh. dok.: 8938/17 SPORT 33

Prikaži več

Primer obetavne prakse za dejavnost-i z uporabo IKT 1 Učitelj: MARIJA VOK LIPOVŠEK Šola: OŠ Hruševec-Šentjur Predmet: Biologija 8 Razred: 8.b Št. ur:

Primer obetavne prakse za dejavnost-i z uporabo IKT 1 Učitelj: MARIJA VOK LIPOVŠEK Šola: OŠ Hruševec-Šentjur Predmet: Biologija 8 Razred: 8.b Št. ur: Primer obetavne prakse za dejavnost-i z uporabo IKT 1 Učitelj: MARIJA VOK LIPOVŠEK Šola: OŠ Hruševec-Šentjur Predmet: Biologija 8 Razred: 8.b Št. ur: 1 Vsebinski sklop: OGRODJE Tema: VRSTE IN NALOGE KOSTI

Prikaži več

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015

Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015 Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI v šolskem letu 2015/16 april 2015 Drage učenke in učenci bodočih 4. in 5. razredov, spoštovani starši! Leto je naokoli, pred

Prikaži več

Microsoft Word - Financni nacrt SSUL 2009 BREZOVAR.doc

Microsoft Word - Financni nacrt SSUL 2009 BREZOVAR.doc 1 FINANČNI NAČRT ŠTUDENTSKEGA SVETA UNIVERZE V LJUBLJANI ZA LETO 2009, ki ga je Študentski svet Univerze v Ljubljani sprejel na seji dne 14. 1. 2009 in ga pošilja Upravnemu odboru Univerze v Ljubljani

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Osnovnošolsko izobraževanje Dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica Osnovnošolsko izobraževanje 2017/2018 Vzgojno izobraževalni zavodi Osnovne šole Osnovne šole s prilagojenim programom Glasbene šole Zavodi

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 OŠ Cirila Kosmača Piran Piran, 4. julij 2011 1. steber: Učiti se, da bi znali živeti skupaj Učiti se, da bi vedeli 4 steber: Učiti se biti ŠTIRJE DELORSOVI STEBRI IZOBR. 2. steber: Učiti se, da bi znali

Prikaži več

Subprogramme

Subprogramme Vodnik programa VŢU 2010 IIa. del: Podprogrami in akcije http://ec.europa.eu/llp 1 KAZALO PODPROGRAMOV IN AKCIJ PODROČNI PODPROGRAMI... 4 Kakšni so cilji?... 4 COMENIUS... 5 Kakšni so cilji?... 5 Kdo lahko

Prikaži več

Samoevalvacijsko porocilo

Samoevalvacijsko porocilo POROČILO KOMISIJE ZA KAKOVOST ZA ŠOLSKO LETO 2015/ 2016 NA ŠOLSKEM CENTRU SLOVENSKE KONJICE-ZREČE Svet zavoda sprejel na svoji redni seji dne, 26. 9. 2016 Pripravila: Maja Dragan, univ. dipl. prev. 1 1.

Prikaži več

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ slovenscina 2018.docx

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ slovenscina 2018.docx OSNOVNA ŠOLA SOSTRO POROČILO O ANALIZI DOSEŽKOV NACIONALNEGA PREVERJANJA ZNANJA IZ SLOVENŠČINE leta 2018 Pripravile učiteljice slovenščine: Renata More, Martina Golob, Petra Aškerc, Katarina Leban Škoda

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev PREDSTAVITEV MOBILNOSTI NA PODROČJU POKLICNEGA IZOBRAŽEVANJA IN USPOSABLJANJA Špela Langus, koordinatorica projektov PROJEKTNA PISARNA ERASMUS+ KA1-VET-14/16 Ime projekta: Let's cross borders school for

Prikaži več

(Microsoft Word - Izvedbeni kurikul za SSI PRT november 2010-PRIMER DOBRE PRAKSE PATRICIJA PAVLI\310)

(Microsoft Word - Izvedbeni kurikul za SSI PRT november 2010-PRIMER DOBRE PRAKSE PATRICIJA PAVLI\310) IZVEDBENI NAČRT ZA IZOBRAŽEVALNI PROGRAM Srednjega strokovnega izobraževanja PREDŠOLSKA VZGOJA Šolsko leto 2010/2011 IZOBRAŽEVALNA ORGANIZACIJA: 1. PODLAGE IN VIRI ZA OBLIKOVANJE: 2. Šolska pravila ocenjevanja

Prikaži več

Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje assessment tool Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje Spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mre

Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje assessment tool Orodje SHE mreže za hitro ocenjevanje Spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mre Spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mreže 1 Kolofon Naslov : spremljevalni dokument za spletni šolski priročnik SHE mreže Avtorji Erin Safarjan, magistra javnega zdravja Goof Buijs,

Prikaži več

POROČILO O DELU KOMISIJE ZA KAKOVOST NA ŠCV

POROČILO O DELU KOMISIJE ZA KAKOVOST NA ŠCV POROČILO O DELU KOMISIJE ZA KAKOVOST NA ŠCV, RUDARSKI ŠOLI V ŠOLSKEM LETU 2011/2012 1. Predstavitev šole V šolskem letu 2011/2012 so bili na Rudarsko šolo vpisani 204 dijaki. Razporejeni so bili v 6 oddelkov

Prikaži več

ODPRT RAZPIS ERASMUS ZA 2009/2010

ODPRT RAZPIS ERASMUS ZA 2009/2010 RAZPIS ZA MOBILNOST ŠTUDENTOV Z NAMENOM PRAKTIČNEGA USPOSABLJANJA V OKVIRU PROGRAMA ERASMUS+ v študijskem letu 2018/19 Rok za prijavo: 05.03.2018 Razpisna dokumentacija: Razpis Prijavni obrazec Naslov

Prikaži več

PROGRAM nacionalnega usposabljanja»le z drugimi smo«ljubljana 24. in 25. april 2017 ZRC SAZU, Novi trg 2, 1000 Ljubljana Prijave: Katis, MIZŠ Infotočk

PROGRAM nacionalnega usposabljanja»le z drugimi smo«ljubljana 24. in 25. april 2017 ZRC SAZU, Novi trg 2, 1000 Ljubljana Prijave: Katis, MIZŠ Infotočk PROGRAM nacionalnega usposabljanja»le z drugimi smo«ljubljana 24. in 25. april 2017 ZRC SAZU, Novi trg 2, 1000 Ljubljana Prijave: Katis, MIZŠ Infotočka: info@lezdrugimismo.si Vključevanje, slovenščina,

Prikaži več

Microsoft Word - 126

Microsoft Word - 126 ŠOLA IN MEDNARODNO OKOLJE Dolores Keš dolores.kes@gmail.com Po nekaj letih zaposlitve v vzgoji in izobraževanju, sem prišla do spoznanja, da je edina in zvesta stalnica šolstva sprememba. Spremembe bi

Prikaži več

Aktualni izzivi informacijske družbe

Aktualni izzivi informacijske družbe REPUBLIKA SLOVENIJA www.mvzt.gov.si, e: gp.mvzt@gov.si Kotnikova 38, 1000 Ljubljana t: 01 478 4600, f: 01 478 4719 Aktualni izzivi informacijske družbe Dr. Davorka Šel 29.5.2009 1 Vloga Direktorata za

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Povezani gradimo skupnost Rimske Terme, 6. in 7. junij 2017 SVETOVANJE ZA ZNANJE, ZNANJE ZA RAST VSEH V SKUPNOSTI mag. Tanja Vilič Klenovšek, Andragoški center Slovenije tanja.vilic.klenovsek@acs.si Vsebina

Prikaži več

Promotion of Health at the Workplace

Promotion of Health at the Workplace SIMPOZIJ VARNO IN ZDRAVO DELO PRIMER DOBRE PRAKSE ZDRAVA DELOVNA MESTA ZA VSE GENERACIJE PROMOCIJA DUŠEVNEGA IN TELESNEGA ZDRAVJA NA DELOVNEM MESTU V POLICIJI VEDENIK LEON Ministrstvo za notranje zadeve

Prikaži več

Za Uk Net - Marec 2009.indd

Za Uk Net - Marec 2009.indd za in UK UM Informativni list Posoškega razvojnega centra. L. 3, št. 3 / marec 2009 Želi tudi vaša šola imeti svoj solarni avto? Show dr. Klime Točka vseživljenjskega učenja Jezikovna in računalniška znanja

Prikaži več

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx številka 10,27.avg. 2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! V prejšnji številki mesečnika smo si ogledali, katera področja moramo vsebinsko obdelati v sklopu delovne zgodovine. V današnji

Prikaži več

Društvo gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota

Društvo gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota Društvo gluhih in naglušnih Pomurja Murska Sobota Gluhota in naglušnost nimata dramatičnega zunanjega videza, zato pa imata dramatične posledice. Nevidna invalidnost Pri invalidih sluha in govora gre za

Prikaži več

PRAVILNIK O TUTORSKEM SISTEMU NA FILOZOFSKI FAKULTETI

PRAVILNIK O TUTORSKEM SISTEMU NA FILOZOFSKI FAKULTETI PRAVILNIK O TUTORSKEM SISTEMU NA FILOZOFSKI FAKULTETI 1. SPLOŠNE DOLOČBE 1. člen S tem pravilnikom je urejeno organiziranje in delovanje tutorskega sistema na Filozofski fakulteti v Ljubljani (v nadaljevanju:

Prikaži več

Osnovna šola dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec Črešnjevec 47, 2310 Slovenska Bistrica Tel: (02) Fax: (02) w

Osnovna šola dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec Črešnjevec 47, 2310 Slovenska Bistrica Tel: (02) Fax: (02) w Osnovna šola dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec Črešnjevec 47, 2310 Slovenska Bistrica Tel: (02) 8055150 Fax: (02) 8055158 o-cresnjevec.mb@guest.arnes.si www.cresnjevec.si projekt ZDRAVJE V VRTCU POROČILO O

Prikaži več

08_03

08_03 OBVESTILO O RAZPISU ZA OBLIKOVANJE REZERVNEGA SEZNAMA Naziv delovnega mesta Funkcionalna skupina/razred AD 6 Vrsta pogodbe Sklic Rok za prijavo Kraj zaposlitve Veljavnost rezervnega seznama do Število

Prikaži več

Na podlagi 35. člena Statuta Univerze v Ljubljani (Ur. l. RS, št. 4/2017) in ob soglasju Senata UL, pridobljenega na 39. seji senata UL z dne

Na podlagi 35. člena Statuta Univerze v Ljubljani (Ur. l. RS, št. 4/2017) in ob soglasju Senata UL, pridobljenega na 39. seji senata UL z dne Na podlagi 35. člena Statuta Univerze v Ljubljani (Ur. l. RS, št. 4/2017) in ob soglasju Senata UL, pridobljenega na 39. seji senata UL z dne 27.6.2017, rektor Univerze v Ljubljani sprejema naslednja PRAVILA

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Svet

Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Svet Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Sveta delegacije Št. predh. dok.: 8946/16, 9455/16 FREMP

Prikaži več

Microsoft Word - Intervju_Lebar_SID_banka

Microsoft Word - Intervju_Lebar_SID_banka INTERVJU: Leon Lebar, direktor oddelka za zavarovanje kreditov in investicij SID banke, d.d. G. Leon Lebar je bil kot gost iz prakse letos povabljen k predmetu Mednarodno poslovanje. Študentom je na primerih

Prikaži več

NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V 2. triadi 2018/19 V šolskem letu 2018/2019 se bodo v skladu z določbo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni

NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V 2. triadi 2018/19 V šolskem letu 2018/2019 se bodo v skladu z določbo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni NEOBVEZNI IZBIRNI PREDMETI V 2. triadi 2018/19 V šolskem letu 2018/2019 se bodo v skladu z določbo Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o osnovni šoli (Uradni list RS, št 63/13), ki določa tudi izvajanje

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - Zlati kamen 2013-finalisti [Zdru\236ljivostni na\350in])

(Microsoft PowerPoint - Zlati kamen 2013-finalisti [Zdru\236ljivostni na\350in]) 6. mesto OBČINA RAZKRIŽJE Razkrižje Razkrižje: uvrstitve Kvalitativna analiza: 33 točk (11. mesto) UČINKOVITOST Investicije 28 Rast odhodkov za javno upravo 8 Prihodki iz EU 9 Rast priha 1 GOSPODARSTVO

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Nacionalno preverjanje znanja v osnovni šoli 2018/2019 Zakonske podlage NPZ Čemu nacionalno preverjanje znanja, kaj želimo z njim doseči CILJ: pridobiti dodatno informacijo o znanju učencev, ki je namenjena

Prikaži več

OGROŽENI JEZIKI IN JEZIKOVNA RAZNOLIKOST V EVROPSKI UNIJI

OGROŽENI JEZIKI IN JEZIKOVNA RAZNOLIKOST V EVROPSKI UNIJI GENERALNI DIREKTORAT ZA NOTRANJO POLITIKO TEMATSKI SEKTOR B: STRUKTURNA IN KOHEZIJSKA POLITIKA KULTURA IN IZOBRAŽEVANJE OGROŽENI JEZIKI IN JEZIKOVNA RAZNOLIKOST V EVROPSKI UNIJI OBVESTILO POVZETEK Izvleček

Prikaži več

RAZPIS ZA VPIS IN IZVEDBA VPISA v izobraževalne programe za odrasle v šolskem letu 2017/2018 Trg zbora odposlancev 30, 1330 Kočevje ID št.za DDV: SI57

RAZPIS ZA VPIS IN IZVEDBA VPISA v izobraževalne programe za odrasle v šolskem letu 2017/2018 Trg zbora odposlancev 30, 1330 Kočevje ID št.za DDV: SI57 RAZPIS ZA VPIS IN IZVEDBA VPISA v izobraževalne programe za odrasle v šolskem letu 2017/2018 Trg zbora odposlancev 30, 1330 Kočevje ID št.za DDV: SI57553718 Matična št.: 5052513000 Registrski organ: Okrožno

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - Kokolj

Microsoft PowerPoint - Kokolj REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO Sektor za strukturno politiko in podeželje RAZVOJ PODEŽELJA ELJA Ljubljana, 13.2. 2006 Janja Kokolj Prošek I. NAČRTOVANJE II. RAZVOJNI

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Komunikacijske veščine Mag. Edita Krajnović, Mediade Vsebina 1. Kako naj bolj učinkovito komuniciram? 2. Na kaj se ljudje odzovejo? 3. Usta govorijo, telo pove. 4. Zakaj nekateri znajo z ljudmi in drugi

Prikaži več

Reducing disparities Strengthening relations

Reducing disparities Strengthening relations Priprava, akreditacija in izvedba skupnega študijskega programa Dr. Alenka Braček Lalić, IEDC-Poslovna šola Bled, Fakulteta za podiplomski študij managementa, CEEMAN Združenje Univerza v Mariboru, 7. 6.

Prikaži več

BODI KULTUREN – BODI MEDKULTUREN!

BODI KULTUREN – BODI MEDKULTUREN! MEDKULTURNE KOMPETENCE Maruša Bajt, CMEPIUS Thermana Laško 29. september 2018 DANAŠNJA VSEBINA Kaj je kultura? Kaj so kompetence? Kaj so medkulturne kompetence? Praktični primeri Vaje NEKAJ BESED O...

Prikaži več

Partnerska mesta projekta NewPilgrimAge se nahajajo ob evropski kulturni poti sv. Martina -»Via Sancti Martini«. Zdaj združujejo moči za oživitev kult

Partnerska mesta projekta NewPilgrimAge se nahajajo ob evropski kulturni poti sv. Martina -»Via Sancti Martini«. Zdaj združujejo moči za oživitev kult Partnerska mesta projekta NewPilgrimAge se nahajajo ob evropski kulturni poti sv. Martina -»Via Sancti Martini«. Zdaj združujejo moči za oživitev kulturne dediščine in spodbujanje skupnih evropskih vrednot

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Vrtec pri OŠ Polhov Gradec Z ROKO V ROKI OTROCI IN ODRASLI JERICA KREFT, NATAŠA PELJHAN POBUDA Na enem od srečanj ravnateljev in koordinatorjev v okviru Mreže vrtcev/šol Korak za korakom, ki ga organizira

Prikaži več

POROČILO O IZVAJANJU PROGRAMA IZBOLJŠEVANJE DUŠEVNEGA ZDRAVJA V ŠOLI Regijske in šolske izvedbe v šolskem letu 2014/15 V Ljubljani, september

POROČILO O IZVAJANJU PROGRAMA IZBOLJŠEVANJE DUŠEVNEGA ZDRAVJA V ŠOLI Regijske in šolske izvedbe v šolskem letu 2014/15 V Ljubljani, september POROČILO O IZVAJANJU PROGRAMA IZBOLJŠEVANJE DUŠEVNEGA ZDRAVJA V ŠOLI Regijske in šolske izvedbe v šolskem letu 14/15 V Ljubljani, september 15 1 Kazalo vsebine 1. Uvod... 3 2. Povzetek... 4 3. Analiza

Prikaži več

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation ENERGETSKO POGODBENIŠTVO (EPC) V JAVNIH STAVBAH Podpora pri izvajanju energetske prenove stavb na lokalni ravni z mehanizmom energetskega pogodbeništva 12.10.2016, LJUBLJANA NIKO NATEK, KSSENA Projekt

Prikaži več

3

3 NAČRT OCENJEVANJA ZNANJA SSI-PREDŠOLSKA VZGOJA Šolsko leto 2017/2018 Letnik/oddelek: 2. a Razredničarka: Karmen Plavec 1 PRIPRAVA NAČRTA OCENJEVANJA ZNANJA Predlog Načrta ocenjevanja znanja (v nadaljevanju

Prikaži več

Novo, certificirano izobraževanje "Fit for Export" Strateško in ciljno vstopiti na nemško govoreče trge regije DACH! Nič ni bolj razburljivo, kot spoz

Novo, certificirano izobraževanje Fit for Export Strateško in ciljno vstopiti na nemško govoreče trge regije DACH! Nič ni bolj razburljivo, kot spoz Novo, certificirano izobraževanje "Fit for Export" Strateško in ciljno vstopiti na nemško govoreče trge regije DACH! Nič ni bolj razburljivo, kot spoznavanje sebe: na začetku izobraževanja boste najprej

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev U K 20 P K U P M 2 0 1 2 12 M OBLIKOVANJE POJMA ŠTEVILO PRI OTROKU V 1. RAZREDU Sonja Flere, Mladen Kopasid Konferenca o učenju in poučevanju matematike, M a r i b o r, 2 3. i n 2 4. avgusta 2 0 1 2 Oblikovanje

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 PREDSTAVITEV PROJEKTA mobile2020 11.12.2013 Andrej Klemenc, Regionalni center za okolje Pisarna Ljubljana Klemen Gostič, Prometni institut Ljubljana d.o.o. Povod za projekt mobile2020 Medtem ko je v Skandinaviji

Prikaži več

Uredili / Edited by: Katarina Aškerc Slavko Cvetek Viktorija Florjančič Manja Klemenčič Barica Marentič Požarnik Sonja Rutar Internacionalizacija izbr

Uredili / Edited by: Katarina Aškerc Slavko Cvetek Viktorija Florjančič Manja Klemenčič Barica Marentič Požarnik Sonja Rutar Internacionalizacija izbr Uredili / Edited by: Katarina Aškerc Slavko Cvetek Viktorija Florjančič Manja Klemenčič Barica Marentič Požarnik Sonja Rutar Internacionalizacija izbraževanja CIP - Kataložni zapis o publikaciji Narodna

Prikaži več

Osnovni podatki Ime programa Lastnosti programa PODATKI ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA PREDŠOLSKA VZGOJA Predšolska vzgoja pedagoški Vrsta Stopnja KLASIUS-SRV m

Osnovni podatki Ime programa Lastnosti programa PODATKI ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA PREDŠOLSKA VZGOJA Predšolska vzgoja pedagoški Vrsta Stopnja KLASIUS-SRV m Osnovni podatki Ime programa Lastnosti programa PODATKI ŠTUDIJSKEGA PROGRAMA PREDŠOLSKA VZGOJA Predšolska vzgoja pedagoški Vrsta Stopnja KLASIUS-SRV magistrski druga stopnja Magistrsko izobraževanje (druga

Prikaži več

POZIV

POZIV Kaj je projekt 2 (2 stopinji)? Projekt 2 naslavlja ključne okoljske izzive sodobnih mest, med katerimi so pregrevanje mestnih središč, onesnažen zrak, velike količine padavinskih voda in vse manjša biotska

Prikaži več

Microsoft Word Okolju prijazno vrtnarstvo

Microsoft Word Okolju prijazno vrtnarstvo Naziv programske enote Okolju prijazno vrtnarstvo Program Vrtnarstvo Področje KMETIJSTVO SPLOŠNI DEL Utemeljenost Program usposabljanja za odrasle osebe s področja Vrtnarstva je zasnovan na podlagi povpraševanja

Prikaži več

NOVA UČNA GRADIVA ZALOŽBE DZS Za drugo triletje osnovne šole

NOVA UČNA GRADIVA ZALOŽBE DZS Za drugo triletje osnovne šole NOVA UČNA GRADIVA ZALOŽBE DZS Za drugo triletje osnovne šole PRENAVLJAMO ZA VAS! SPOŠTOVANE UČITELJICE IN UČITELJI, v letošnje šolsko leto smo vstopili s prenovljenimi učnimi načrti, ki prinašajo marsikatero

Prikaži več

Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa

Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa znanja slovenskega jezika (Ur. l. RS št. 47/1994),

Prikaži več

Objavljeno v Našem časopisu št. 408 z dne Na podlagi 7. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98, 27/02, 110/02 in 15/03), v sklad

Objavljeno v Našem časopisu št. 408 z dne Na podlagi 7. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98, 27/02, 110/02 in 15/03), v sklad Objavljeno v Našem časopisu št. 408 z dne 30. 9. 2013 Na podlagi 7. člena Zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98, 27/02, 110/02 in 15/03), v skladu z Nacionalnim programom športa v Republiki Sloveniji

Prikaži več

POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo u

POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo u POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo učbenik in delovni zvezek, ki sta obvezna učna pripomočka

Prikaži več

(Microsoft Word - Obogateno u\350enje tujih jezikov_O projektu.docx)

(Microsoft Word - Obogateno u\350enje tujih jezikov_O projektu.docx) Datum: 1. 9. 2010 Projekt OBOGATENO UČENJE TUJIH JEZIKOV PREDSTAVITEV PROJEKTA 1 Umestitev projekta v razvojni program Operacijo delno financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter delno

Prikaži več