ORIENTACIJA pomeni, da znamo določiti mesto, kjer se tisti trenutek nahajamo in kam gremo.

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "ORIENTACIJA pomeni, da znamo določiti mesto, kjer se tisti trenutek nahajamo in kam gremo."

Transkripcija

1 ORIENTACIJA pomeni, da znamo določiti mesto, kjer se tisti trenutek nahajamo in kam gremo.

2 PONOVIMO Kaj je orientacija? Orientacija je določanje našega položaja glede na strani neba. Kaj moramo poznati, če se želimo orientirati? Če se želimo orientirati, moramo poznati STRANI NEBA.

3 V današnjem času se največkrat orientiramo z GPS napravo, ki jo imamo naloženo na telefonu ali v avtomobilih. V te naprave vpišemo CILJ (kam smo namenjeni). Naprava naredi vse namesto nas. ALI VEŠ? GPS je angleška kratica. Po slovensko to pomeni: sistem globalnega določanja položaja. Uporablja se za natančno orientacijo.

4 PONOVIMO Kako so se orientirali nekoč? V pomoč so ti fotografije: Dobro so znali opazovati okolje. Pri orientiranju so si pomagali z opazovanjem narave in vesoljskih teles. Ta način orientiranja NI DOVOLJ NATANČEN. Ta način orientiranja je NATANČEN.

5 Kaj pa, če je slabo vreme: deževno, megleno, nevihtno? Takrat oblaki zastirajo sonce in pogled na zvezde. Takrat težko določimo strani neba. Takrat si pomagamo s kompasom. Kompas ima magnetno iglo, ki vedno kaže proti SEVERU. Z njim se lahko orientiramo podnevi in ponoči. Tudi v slabem vremenu.

6 KOMPAS je najbolj zanesljiva naprava za določanje strani neba

7 Kompas ima: - OHIŠJE - VETROVNICO, ki je vrtljiva. Na njej so označene strani neba. - MAGNETNO IGLO, ki vedno kaže proti severu.

8 KAKO UPORABLJAMO KOMPAS? Kompas pri orientaciji vedno držimo vodoravno ali ga položimo na tla. Pazimo, da v bližini ni železnih predmetov ali električnih aparatov, ker mu ti lahko škodujejo. Kompas obračamo toliko časa, da se vrh igle in oznaka na vetrovnici, ki označuje sever, pokrijeta. Takrat kompas kaže proti SEVERU. Ko enkrat vemo, kje je sever, z lahkoto določimo tudi preostale strani neba.

9 Zakaj kaže magnetna igla na kompasu zmeraj proti SEVERU? Magnet vedno privlači kovino, tudi drugi magnet. Igla v kompasu je iz kovine, je magnetna. Igla se obrača na SEVER, ker je Zemlja en velik magnet. KAKO DELUJE KOMPAS?

10 KOMPAS in ZEMLJEVID Zemljevid je vedno narisan tako, da je na vrhu SEVER, zato ga moramo vedno orientirati (usmeriti proti severu). Zemljevidi so vedno narisani tako, da je: - SEVER na vrhu zemljevida - JUG je na dnu zemljevida - VZHOD je na desni strani - ZAHOD je na levi strani zemljevida NE POZABI: ORIENTACIJO NAM OLAJŠAJO PRIPOMOČKI: NAVIGACIJSKA NAPRAVA, MOBILNI TELEFON, KOMPAS, NAČRTI, SKICE IN ZEMLJEVIDI.

11 USTNO odgovori na vprašanja: 1. Pravimo, da se orientiramo v prostoru. Kaj to sploh pomeni? 2. Zakaj je pomembno, da se znamo orientirati? 3. Naštej glavne in stranske strani neba. 4. Kaj je vetrovnica? 5. Kakšne so mednarodne oznake za strani neba? 6. S pomočjo česa se lahko orientiramo v naravi? 7. Razloži, kako se lahko orientiramo podnevi, kadar je lepo vreme? 8. S čim bi si pomagal, kadar ni sonca? 9. Razloži, kako lahko s pomočjo Sonca in sence določiš strani neba. 10. Kje je Sonce opoldne? Kam kaže senca? 11. Kdaj je senca najkrajša in kdaj je najdaljša? 12. Katero smer neba lahko določimo z ročno uro? Razloži. 13. Noč je in želiš v naravi poiskati strani neba. S čim si boš pomagal? 14. Kako najdemo zvezdo Severnico? 15. S čim najbolj točno določimo strani neba? 16. Poimenuj sestavne dele kompasa. 17. Kako se kompas pravilno uporablja? 18. Kaj lahko zmoti pravilno delovanje kompasa? 19. Če poznamo eno smer neba, ali lahko določimo ostale?

12 Orientacija s kompasom Kompas je najbolj zanesljiva naprava za določanje strani neba. Z njim se lahko orientiramo podnevi in ponoči. Tudi v slabem vremenu. 2. Kompas ima: - OHIŠJE - VETROVNICO, ki jo premikamo. Na njej so označene strani neba. - MAGNETNO IGLO, ki vedno kaže proti SEVERU. 3. Pri uporabi kompasa moramo paziti, da je postavljen vodoravno. Danes se kompas najbolj uporablja v letalskem in pomorskem prometu, uporabljajo ga vojaki in planinci. 4. Zaklad je skrit (Dokončaj stavek. Navodila so na naslednji strani). Pošlji mi fotografijo tega zapisa.

13 Poišči zaklad tako, da slediš navodilom. V zvezek zapiši, v katerem kvadratku je skriti zaklad.

14 ZA RADOVEDNE: KAJ JE ORIENTACIJSKI TEK Firbcologi: orientacijski tek Največja večdnevna orientacijska tekma poteka vsako leto na Švedskem Udeleži se je tekmovalcev.

15 DODATNO DELO: MLADI RAZISKOVALCI Spoznaj, kako deluje kompas in naredi svojega.