Endoskopska sr~na kirurgija

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Endoskopska sr~na kirurgija"

Transkripcija

1 MED RAZGL 2008; 47: PREGLEDNI ^LANEK Marta Cviji} 1, Borut Ger{ak 2 Endoskopska sr~na kirurgija Endoscopic Heart Surgery IZVLE^EK KLJU^NE BESEDE: sr~na kirurgija, kirurgija endoskopska Sr~na kirurgija je v zadnjem desetletju do`ivela velik napredek. Razvoj novih pristopov, kot sta port-access operacija in uvedba robotskih telemanipulatorjev, ni ostal le kot poskus v sr~ni kirurgiji, ampak danes oba pristopa predstavljata del sodobnega zdravljenja. Novej{i pristop, poznan kot endoskopska sr~na kirurgija, je dosegel `elene rezultate, vendar na manj invaziven na~in. Endoskopska kirurgija predstavlja varno alternativo klasi~ni sr~ni kirurgiji. Pristop je manj travmati~en, skraj{a le`alno dobo v bolni{nici, zmanj{a stro{ke bolni{ni~nega zdravljenja, ima bolj{i kozmeti~ni rezultat in omogo~a hitrej{o rehabilitacijo. Namen prispevka je predstaviti zadnja spoznanja o endoskopski sr~ni kirurgiji, osnovna na~ela endoskopske operacije, indikacije za operacijo ter prednosti in slabosti endoskopske kirurgije. ABSTRACT KEY WORDS: heart surgery, surgery endoscopic Over the past decade, the operative treatment of heart disease has made great progress. Developments like the port access surgery and robot telemanipulation system have not only revolutionized the field of cardiac surgery, but have also played a critical role in the development of modern day medicine. This innovation is an operation known as Endoscopic Heart Surgery, which achieves all the desired results, but with minimal harm to the patient. Endoscopic heart surgery is a reliable alternative to conventional surgery for the treatment of different cardiac diseases. It reduces trauma to the patient, shortens hospital stay, reduces the overall cost of operation, provides a better cosmetic result and also allows for a faster recovery. The aim of this article is to summarize the latest knowledge on the endoscopic heart surgery, from principles of the operation and indications for the operation to the advantages and disadvantages of the endoscopic surgery Marta Cviji}, {tud. med., Medicinska fakulteta, Univerza v Ljubljani, Vrazov trg 2, 1000 Ljubljana. 2 Prof. dr. Borut Ger{ak, dr. med., Univerzitetni klini~ni center Ljubljana, Klini~ni oddelek za kirurgijo srca in o`ilja, Zalo{ka 7, 1525 Ljubljana.

2 M. CVIJI], B. GER[AK ENDOSKOPSKA SR^NA KIRURGIJA MED RAZGL 2008; UVOD Endoskopska sr~na kirurgija se je v svetu za~ela uveljavljati v sredini devetdesetih let prej{njega stoletja. Prvi tak poseg je bila endoskopska operacija mitralne zaklopke, opravljena leta 1995 v ZDA; nekaj let kasneje, decembra 2002, pa je bila prva endoskopska operacija plastika mitralne zaklopke opravljena tudi v Sloveniji. Prva popolna endoskopska zamenjava aortne zaklopke s tehniko port-access na svetu je bila izvedena v Univerzitetnem klini~nem centru v Ljubljani leta 2003 (1). V Univerzitetnem klini~nem centru v Ljubljani je bilo od decembra 2002 do junija 2004 opravljenih 105 endoskopskih operacij na srcu (2). KAJ JE ENDOSKOPSKA SR^NA KIRURGIJA Endoskopska sr~na kirurgija je operacijski postopek, kjer operater s pomo~jo videonadzora (slika 1) ali z neposrednim opazovanjem operacijskega polja preko kirur{kega reza, ki je bistveno manj{i kot pri klasi~ni kirurgiji, s pomo~jo posebnih endoskopskih in{trumentov izvaja operacijo. Poudariti je treba, da endoskopska sr~na kirurgija ni isto kot minimalna invazivna sr~na kirurgija, saj se slednji izraz uporablja kot {ir{i pojem, ki zavzema naslednje kirur{ke postopke: neposredna operacija koronarnih arterij na delujo~em srcu preko sternotomije brez zunajtelesnega krvnega obtoka (angl. off-pump coronary artery bypass) (3), omejeni oziroma preoblikovani pristopi obi~ajnih tehnik in in{trumentov z zunajtelesnim krvnim obtokom ali z znotraj- `ilnim sr~no-plju~nim odvodom (3), minimalna invazivna neposredna premostitev koronarnih arterij na delujo~em srcu preko parasternalne torakotomije (angl. minimally invasive direct coronary artery bypass) (3), endoskopska sr~na kirurgija, znotraj katere so se izoblikovale {tiri endoskopske tehnike: 1. port-access operacija (angl. port-access surgery): kjer se operacija izvaja preko odprtine, ki je narejena s kirur{kim rezom, in skozi katero se uvedejo in{trumenti, potrebni za operacijo, 2. key-hole operacija (angl. key-hole surgery): je preoblikovanje zgornje tehnike, kjer je odprtina velika le toliko, da se lahko uvedejo endoskopski in{trumenti, 3. video asistirana operacija (angl. video- -assisted surgery): operacija se izvaja s pomo~jo kamere v prsnem ko{u in neposrednega opazovanja operacijskega polja, video-directed operacija (angl. video-directed surgery): sliko operacijskega polja dobi operater le preko kamere, Slika 1. Pogled na zamenjano mitralno zaklopko skozi endoskopsko kamero: kovinska lopatka dr`i streho levega preddvora. V levi preddvor je vstavljena cevka za odvod krvi, da je operacijsko polje pregledno.

3 MED RAZGL 2008; 47 Slika 2. 1,5 cm velik rez v desnih dimljah za napeljavo zunajtelesnega krvnega obtoka. 4. robotsko asistirana operacija (angl. robotic-assisted surgery): kjer operaterjeve roke popolnoma nadzirajo premikanje in delovanje endoskopskih mikroin- {trumentov, ki so name{~eni na roke robota (npr. angl. da Vinci robot telemanipulation system (4)). Kirurgi se pogosto poslu`ujejo so~asne uporabe ve~ endoskopskih tehnik, npr. robotsko asistirane kirurgije in port-access (4) ali port- -access in video asistirane kirurgije (5). KAKO POTEKA ENDOSKOPSKA SR^NA KIRURGIJA Po anesteziolo{ki pripravi in namestitvi bolnika v polo`aj za operacijo (npr. pri zamenjavi mitralne zaklopke se bolniku dvigne desno polovico prsnega ko{a za (2), podobno je pri zamenjavi aortne zaklopke (1)), sledi priprava za napeljavo zunajtelesnega krvnega obtoka, ki se jo izvede z majhnim kirur{kim rezom (pribli`no 1,5 cm) v desnem dimeljskem prostoru, in z vstavitvijo perifernih kanalov na desno stegensko arterijo in veno (slika 2). V medrebrni predel se naredi majhen torakalni rez, velik nekaj centimetrov, odmakne se mehka tkiva in se uporabi razpira~ (retraktor) za mehka tkiva. Skozi ta rez bo kirurg med operacijo dostopal z endoskopskimi in{trumenti (angl. working port). V katerem medrebrnem prostoru se napravi kirur{ki rez, je odvisno od oblike prsnega ko{a, vi{ine 163 Slika 3. Posnetek transezofagealnega ultrazvoka zgoraj levi preddvor, desno aorta in aortna zaklopka, balon, ki pretisne aorto od znotraj, je ozna~en z zvezdico (*).

4 M. CVIJI], B. GER[AK ENDOSKOPSKA SR^NA KIRURGIJA MED RAZGL 2008; 47 Slika 4. 2,5 cm velik rez na desni strani prsnega ko{a, mitralna zaklopka s {ivi tik pred tem, da jo kirurg potisne skozi odprtino v levi atrij. 164 prepone, telesnih zna~ilnosti bolnika, njegovega spola in vrste operacije (npr. za menjavo aortne in mitralne zaklopke je pristop ponavadi skozi 4. medrebrni prostor desno (1, 2)). V bli`ini se naredi {e dva 5 mm velika reza, skozi katera se uvedeta kamera (videoskop) in ~rpalka za srkanje krvi (vent). Za pritisk aorte (angl. aorta clamp) obstaja ve~ postopkov. Eden je uporaba znotrajaortnega balona (angl. endoclamp), ki se ga retrogradno iz stegenske arterije s pomo~jo transezofagealnega ehokardiograma (TEE) namesti v ascendentni aorti (2) (slika 3). Pred namestitvijo znotraj`ilnega pritiska aorte se s TEE pregleda aorta, ~e so prisotni ateromatozni plaki in trombi, ki bi z retrogradno perfuzijo lahko povzro~ili embolizme v centralnem `iv~evju (6). Drugi na~in je transtorakalni pritisk aorte, kjer se skozi 2. medrebrni prostor naredi majhen rez, skozi katerega se napravi pritisk aorte (1). Obe metodi sta za bolnike varni alternativi (7). Zaradi enostavnej{ega postopka in manj{ih stro{kov pa tehnika transtorakalnega pritiska aorte po~asi izpodriva endoclamp tehniko (8). Po vzpostavitvi pritiska aorte in ustavitvi srca se uvede kardioplegija. Sledi endoskopska izvedba na~rtovane operacije (slika 4, slika 5). Po kon~ani operaciji na srcu, odstranitvi pritiska aorte, zunajtelesnega krvnega obtoka in endoskopskih in{trumentov se torakalni dren vstavi skozi odprtino za vent. Na podoben na~in, kot je opisano zgoraj, poteka priprava za operacijo z robotskim telemanipulatorjem. Razlika je le v tem, da se skozi tri kirur{ke reze, ki se jih napravi na prsnem ko{u, skozi enega prav tako uvede kamera za spremljanje, skozi ostala dva pa se Slika 5. Od zaklopke 3 cm oddaljena endoskopska kamera prikazuje vstavljeno mitralno zaklopko. Vidijo se krpice, ki prepre~ujejo zatrganje tkiva.

5 MED RAZGL 2008; 47 uvedeta roki robota, na katerih so name{~eni mikroin{trumenti. Zunajtelesni krvni obtok se napravi na stegenskih `ilah, za pritisk aorte pa se ve~inoma uporabi znotrajaortni balon (9). Z nadaljnjim razvojem robotskega telemanipulatorja (uvedbo endoskopskega stabilizatorja srca skozi ~etrti rez na prsnem ko{u) pa je bila omogo~ena tehnika popolne endoskopske premostitve koronark brez zunajtelesnega krvnega obtoka na delujo~em srcu (4). UPORABA ENDOSKOPSKE SR^NE KIRURGIJE Razvoj in izpopolnitev tehnologije v endoskopski sr~ni kirurgiji ter predvsem sprejetje pristopa med kirurgi je pripomogel k temu, da endoskopski postopki zasedajo svoje mesto v ve~jih medicinskih centrih po svetu. Tako se je do danes endoskopska kirurgija uporabila pri naslednjih operacijah (1, 2, 5, 10 13): premostitev koronarnih arterij (angl. Coronary Artery Bypass Graft Surgery CABG), popravilo ali zamenjava mitralne zaklopke, popravilo ali zamenjava trikuspidalne zaklopke, sekundarne operacije na srcu, zamenjava aortne zaklopke, odstranitev sr~nih tumorjev, popravilo kongenitalnih sr~nih anomalij (atrijski septalni defekt ASD, ventrikularni septalni defekt VSD), radiofrekven~na ablacija, epikardna vsaditev elektrod za biventrikularni sr~ni spodbujevalec. Endoskopske operacije niso primerne za vsakega bolnika. Tako je port-access kirurgija z uporabo retrogradne arterijske perfuzije kontraindicirana pri bolnikih z ateromatoznimi plaki v descendentni aorti (2, 7), periferno aterosklerozo (7, 11), deformacijo ali raz{iritvijo aorte in perifernih arterij (2, 6). Je pa omenjena tehnika zelo priporo~ljiva pri visokorizi~nih bolnikih, kot so starej{i, ali tistih, ki potrebujejo ponovno operacijo (5, 11). Popolna endoskopska operacija premostitve koronark z robotskim manipulatorjem ni primerna za bolnike z zelo kalciniranimi `ilami (4). MED- IN POOPERACIJSKI ZAPLETI Vsak kirur{ki poseg je povezan z dolo~enim tveganjem. Na za~etku uvajanja endoskopske kirurgije v klini~no prakso sta bili obolevnost in smrtnost precej povezani z novo tehniko. Smrtnost je zna{ala 9,8 % (6). Kasnej{e {tudije navajajo veliko manj{o smrtnost, med 1,1 in 4,2 % (5, 10, 14 17). Pri tem velja omeniti, da je ta razpon smrtnosti odvisen od vrste operacije (npr. pri popravilu mitralne zaklopke je smrtnost manj{a kot pri zamenjavi mitralne zaklopke (7, 18)), spremljajo~ih bolezni, predhodnih sr~nih operacij in starosti bolnikov (14). Endoskopska sr~na kirurgija sedaj velja za varno tehniko (5, 7, 17, 19, 20) z nizko perioperacijsko obolevnostjo in smrtnostjo, kasnej{i izidi pa so primerljivi s klasi~nimi operacijami (14, 18). Najpogostej{i mo`ni zapleti so (2, 7, 14, 19 22): mo`ganska kap, infarkt sr~ne mi{ice, novonastalo migetanje preddvorov, ledvi~na odpoved, aortna disekcija, emboli~ni zapleti, revizija zaradi krvavitve, tamponade, plju~ne embolije, plevralnega izliva, ponovna operacija zaradi primarnega posega, ve~organska odpoved, limfati~na fistula v dimljah, prehodna hemipareza, ishemi~ni zapleti na nogah, po{kodbe stegenske arterije. PRIMERJAVA ENDOSKOPSKE SR^NE KIRURGIJE S KLASI^NO OPERACIJO Prednosti endoskopskih operacij: Ob~utno manj{a bole~ina po posegu (1, 18, 23 25). Glavni izvor pooperacijske bole~ine pri bolnikih s klasi~no operacijo izhaja iz popolne sternotomije. Ker se pri endoskopskih operacijah napravi le nekaj manj- {ih rezov v mehko tkivo prsnega ko{a, je zato bole~ina posledi~no manj{a. 165

6 M. CVIJI], B. GER[AK ENDOSKOPSKA SR^NA KIRURGIJA MED RAZGL 2008; 47 Slika 6. 3 cm velik rez nekaj mesecev po operaciji endoskopske zamenjave aortne zaklopke. Manj{i rezi so predeli, kjer so bile 5 mm velike luknjice za kamero, za aortno stiskalko in za drena`ne cevke po operaciji. 166 Kraj{a le`alna doba na intenzivnem oddelku in v bolni{nici (2, 18, 24, 25). Zaradi manj{e operacijske rane je tveganje za pooperacijsko krvavitev ni`je, celjenje je hitrej{e, kar pripomore h kraj{emu ~asu bivanja v bolni{nici. ^as okrevanja je hitrej{i (1, 8, 16, 25). Bolniki so se po endoskopskem posegu sposobni hitreje vrniti k normalnim aktivnostim, `e po {tirih tednih od operacije, pri klasi~ni operaciji je ~as dalj{i od devetih tednov (26). Bolj{i kozmeti~ni u~inek (1, 7, 8, 16, 18). Brazgotina po operaciji je minimalna, nekaj centimetrov, pri klasi~ni operaciji pa sega po celi dol`ini prsnice (slika 6). Manj{e je {tevilo pooperacijskih oku`b rane (15, 24). Koli~ina pooperacijske krvavitve je minimalna, potrebe po transfuziji skorajda ni (2, 24). ^as po odstranitvi tubusa iz dihalnih poti je kraj{i (2, 23). Endoskopska kirurgija je glede na celotne stro{ke bolni{ni~ne oskrbe za 20 % cenej- {a kot klasi~na operacija (2), ker pa je tudi ~as okrevanja kraj{i in se je bolnik sposoben hitreje vrniti na delo, so stro{ki zdravljenja {e dodatno ni`ji. Robotski telemanipulatorji omogo~ajo ve~jo natan~nost in nadzorovanost gibov ter imajo sistem, ki izni~i u~inek tremorja operaterjevih rok (9). Pomanjkljivosti endoskopskih operacij: ^as zunajtelesnega krvnega obtoka in pritiska aorte je dalj{i (2, 8, 10). Velika zahtevnost operacije, ki zahteva visoko specializiran in usklajen tim (4, 27). Ni primerna za vse bolnike (2, 4, 7). Nakup robotskega telemanipolatorja predstavlja velik za~etni stro{ek, ki pa je, ~e gledamo {e kraj{o in cenej{o pooperacijsko oskrbo in bolj{o kvaliteto `ivljenja bolnikov po endoskopskih operacijah, vreden nalo`be (28). ENDOSKOPSKA KIRURGIJA V PRIHODNOSTI Nadaljnji razvoj endoskopske sr~ne kirurgije je prav gotovo usmerjen v izbolj{anje robotskih telemanipulatorjev. Z vklju~evanjem bolj izpopolnjene in zmogljivej{e ra~unalni{ke tehnologije bi bili sposobni obdelovati natan~ne taktilne povratne informacije in bi hkrati z `e obstoje~o vizualno povratno informacijo omogo~ili kirurgu bolj{e zaznavanje in tako usklajenej{e delovanje.

7 MED RAZGL 2008; 47 LITERATURA 1. Gersak B, Sostaric M, Kalisnik JM. Endoscopic aortic valve replacement. Heart Surg Forum 2003; 6 (6): E Gersak B, Sostaric M, Kalisnik JM, Blumauer R. The preferable use of port access surgical technique for right and left atrial procedures. Heart Surg Forum 2005; 8 (5): E Vanermen H. What is minimally invasive cardiac surgery? J Card Surg 1998; 13 (4): Dogan S, Aybek T, Mierdl S, Wimmer-Greinecker G. Totally endoscopic coronary artery bypass grafting on the arrested heart is a prerequisite for successful totally endoscopic beating heart coronary revascularisation. Interact Cardiovasc Thorac Surg 2002; 1 (1): Greco E, Barriuso C, Castro MA, Fita G, Pomar JL. Port-Access cardiac surgery: from a learning process to the standard. Heart Surg Forum 2002; 5 (2): Mohr FW, Falk V, Diegeler A, et al. Minimally invasive port-access mitral valve surgery. J Thorac Cardiovasc Surg 1998; 115 (3): Reichenspurner H, Detter C, Deuse T, et al. Video and robotic-assisted minimally invasive mitral valve surgery: a comparison of the Port-Access and transthoracic clamp techniques. Ann Thorac Surg 2005; 79 (2): Dogan S, Aybek T, Risteski PS, et al. Minimally invasive port access versus conventional mitral valve surgery: prospective randomized study. Ann Thorac Surg 2005; 79 (2): Mohr FW, Falk V, Diegeler A, et al. Computer-enhanced»robotic«cardiac surgery: experience in 148 patients. J Thorac Cardiovasc Surg 2001; 121 (5): Dogan S, Graubitz K, Aybek T, et al. How safe is the port access technique in minimally invasive coronary artery bypass grafting? Ann Thorac Surg 2002; 74 (5): Kudo M, Yozu R. Minimal invasive cardiac surgery using port-access method in elderly patient. Kyobu Geka 2005; 56 (8 Suppl): Mair H, Jansens JI, Lattouf OM, Reichart B, Dabritz S. Epicardial lead implantation techniques for biventricular pacing via left lateral mini-thoracotomy, video-assisted thoracoscopy and robotic approach. Heart Surg Forum 2003; 6 (5): Baird WC, Stamou CS, Skipper E, Watts L. Total endoscopic repair of a pediatric atrial septal defect using the da Vinci robot and hypothermic fibrillation. Interact CardioVasc Thorac Surg 2007; 6 (6): Grossi EA, Galloway AC, LaPietra A, et al. Minimally invasive mitral valve surgery: a 6-year experience with 714 patients. Ann Thorac Surg 2002; 74 (3): Glower DD, Siegel LC, Frischmeyer KJ, et al. Predictors of outcome in a multicenter port-access valve surgery. Ann Thorac Surg 2000; 70 (3): Schroeyers P, Wellens F, De Geest R, et al. Minimally invasive video-assisted mitral valve surgery: our lessons after a 4-year experience. Ann Thorac Surg 2001; 72 (3): S Kamler M, Wendt D, Szabó A, et al. Video-assisted cardiac valve surgery. Herz 2006; 31 (5): Galloway AC, Shemin RJ, Glower DD, et al. First report of the Port Access International Registry. Ann Thorac Surg 1999; 67 (1): Ribakove GH, Miller JS, Anderson RV, et al. Minimally invasive port-access coronary artery bypass grafting with early angiographic follow-up: initial clinical experience. J Thorac Cardiovasc Surg 1998; 115 (5): De Cannière D, Wimmer-Greinecker G, Cichon R, et al. Feasibility, safety, and efficacy of totally endoscopic coronary artery bypass grafting: multicenter European experience. J Thorac Cardiovasc Surg 2007; 134 (3): Farhat F, Vergnat M, Blanc P, Chiari P, Jegaden O. Which place for Port Access surgery in coronary artery bypass grafting? A mid-term follow up study. Interact Cardiovasc Thorac Surg 2006; 5 (1): Gates JD, Bichell DP, Rizzo RJ, Couper GS, Donaldson MC. Tight ischemia complicating femoral vessel cannulation for cardiopulmonary bypass. Ann Thorac Surg 1996; 61 (2): Sostaric M. Incisional administration of local anesthetic provides satisfactory analgesia following port access heart surgery. Heart Surg Forum 2005; 8 (6): E Grossi EA, Galloway AC, Ribakove GH, et al. Minimally invasive port access surgery reduces operative morbidity for valve replacement in the elderly. Heart Surg Forum 1999; 2 (3): Richardson L, Richardson M, Hunter S. Is a port-access mitral valve repair superior to the sternotomy approach in accelerating postoperative recovery? Interact Cardiovasc Thorac Surg 2008; [Epub ahead of print]. 26. Glower DD, Landolfo KP, Clements F, et al. Mitral valve operation via Port access versus median sternotomy. Eur J Cardiothorac Surg 1998; 14 (Suppl 8): S Kappert U, Tuqtekin SM, Cichon R, Braun M, Matschke K. Robotic totally endoscopic coronary artery bypass: a word of caution implicated by a five-year follow-up. J Thorac Cardiovasc Surg 2008; 135 (4): Morgan JA, Thornton BA, Peacock JC, et al. Does robotic technology make minimally invasive cardiac surgery too expensive? A hospital cost analyisis of robotic and conventional techniques. J Card Surg 2005; 20 (3): Prispelo

Microsoft PowerPoint - Bolezni srca

Microsoft PowerPoint - Bolezni srca Akademija za manualno terapijo INTERNA MEDICINA Anja Boc BOLEZNI SRCA ISHEMIČNA BOLEZEN SRCA ISHEMIJA: pomanjkanje krvi v delu organa ali organizma zaradi stisnjenja ali obstrukcije arterije zožene koronarne

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Antibiotična kirurška profilaksa Prof. dr. Bojana Beović, dr. med. Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana European Centre for Disease Prevention and Control. Point prevalence

Prikaži več

MED RAZGL 1999; 38: ; RAZISKOVALNI ^LANEK Potek in u~inki telesne vadbe med ambulantno rehabilitacijo pri razli~nih skupinah bolnikov po sr~nem

MED RAZGL 1999; 38: ; RAZISKOVALNI ^LANEK Potek in u~inki telesne vadbe med ambulantno rehabilitacijo pri razli~nih skupinah bolnikov po sr~nem MED RAZGL 1999; 38: 193 206; RAZISKOVALNI ^LANEK Potek in u~inki telesne vadbe med ambulantno rehabilitacijo pri razli~nih skupinah bolnikov po sr~nem infarktu* Course and effects of exercise training

Prikaži več

LASTNOSTI BOLNIKOV Z AKUTNIMI LEVKEMIJAMI, ZDRAVLJENIH NA ODDELKU ZA HEMATOLOGIJO UKC MARIBOR V OBDOBJU 2014 – 2015

LASTNOSTI BOLNIKOV Z AKUTNIMI LEVKEMIJAMI, ZDRAVLJENIH NA ODDELKU ZA HEMATOLOGIJO UKC MARIBOR V OBDOBJU 2014 – 2015 Jasmina Hauptman, Maja Majal UKC Maribor Laško,7.4. - 9.4.2016 AKUTNE LEVKEMIJE Heterogena skupina klonskih bolezni, ki so posledica pridobljene somatske mutacije in nato nenadzorovane rasti multipotentne

Prikaži več

Ljubljana, Hotel Union, Slovenia Saturday, 7 th December 2013 Slovenian Society of Cardiology is organizing Central European summit on Interventional

Ljubljana, Hotel Union, Slovenia Saturday, 7 th December 2013 Slovenian Society of Cardiology is organizing Central European summit on Interventional Ljubljana, Hotel Union, Slovenia Saturday, 7 th December 2013 Slovenian Society of Cardiology is organizing Central European summit on Interventional Cardiology Organisers: Slovenian Society of Cardiology,

Prikaži več

(Microsoft Word - KLINI\310NA POT ZA ODSTRANITEV OSTEOSINTETSKEGA MATERIALA.doc)

(Microsoft Word - KLINI\310NA POT ZA ODSTRANITEV OSTEOSINTETSKEGA MATERIALA.doc) Javni zdravstveni zavod SPLOŠNA BOLNIŠNICA BREŽICE Černelčeva cesta 15 8250 BREŽICE KLINIČNA POT ZA ODSTRANITEV OSTEOSINTETSKEGA MATERIALA ( OSM ) Prostor za nalepko SPREJEMNI ZDRAVNIK DATUM OPERACIJE

Prikaži več

DIALIZNI KATETRI KOT DOLGOTRAJNI ŽILNI PRISTOP IN PRI AKUTNI HD/MPF PRI

DIALIZNI KATETRI KOT DOLGOTRAJNI ŽILNI PRISTOP IN PRI AKUTNI HD/MPF PRI DIALIZNI KATETRI KOT DOLGOTRAJNI ŽILNI PRISTOP IN PRISTOP PRI AKUTNI HD/PF PRI OTROCIH Rina Rus Klinični oddelek za nefrologijo Pediatrična klinika KRANJSKA GORA, november 2013 Otroci, ki potrebujejo zaradi

Prikaži več

MED RAZGL 1997; 36: Operativno zdravljenje raztrganja Ahilove kite* Surgical treatment of Achilles tendon rupture* Jurij Bon**, Martin Mikek**

MED RAZGL 1997; 36: Operativno zdravljenje raztrganja Ahilove kite* Surgical treatment of Achilles tendon rupture* Jurij Bon**, Martin Mikek** MED RAZGL 1997; 36: 289 296 Operativno zdravljenje raztrganja Ahilove kite* Surgical treatment of Achilles tendon rupture* Jurij Bon**, Martin Mikek*** Klju~ne besede Ahilova tetiva po{kodbe ruptura kirurgija

Prikaži več

OCENJEVANJE IZIDA REHABILITACIJE PRI OSEBAH S KRONIČNO RAZŠIRJENO BOLEČINO

OCENJEVANJE IZIDA REHABILITACIJE PRI OSEBAH S KRONIČNO RAZŠIRJENO BOLEČINO TELESNA VADBA/ŠORT ZA LJUDI PO PREBOLELI MOŽGANSKI KAPI Doc.dr.Nika Goljar, dr.med. 13. KONGRES ŠPORTA ZA VSE ŠPORTNA REKREACIJA INVALIDOV Ljubljana, 30.11.2018 Uvod 15 milj. ljudi doživi MK / leto, t.j.

Prikaži več

Pomen zgodnje vključitve bolnika na čakalni seznam za presaditev ledvice Miha Arnol Ljubljana, 28. marec 2019

Pomen zgodnje vključitve bolnika na čakalni seznam za presaditev ledvice Miha Arnol Ljubljana, 28. marec 2019 Pomen zgodnje vključitve bolnika na čakalni seznam za presaditev ledvice Miha Arnol Ljubljana, 28. marec 2019 Presaditev ledvice je najboljši način nadomestnega zdravljenja KOL... ...za bolnike, ki so

Prikaži več

O Č E S N I C E N T E R ODPRAVA DIOPTRIJE ŽIVLJENJE BREZ OČAL IN KONTAKTNIH LEČ

O Č E S N I C E N T E R ODPRAVA DIOPTRIJE ŽIVLJENJE BREZ OČAL IN KONTAKTNIH LEČ O Č E S N I C E N T E R ODPRAVA DIOPTRIJE ŽIVLJENJE BREZ OČAL IN KONTAKTNIH LEČ LASERSKA ODPRAVA DIOPTRIJE Kaj je laserska korekcija dioptrije? Laserska operacija oči je postopek, s katerim se trajno odpravi

Prikaži več

PREVENTIVA in PRESEJANJE - Mateja Bulc

PREVENTIVA in PRESEJANJE - Mateja Bulc PREVENTIVA in PRESEJANJE v RADM MATEJA BULC Vrste preventive Priložnost ali breme? Benefits Mortality 2018 Men die younger, but life expectancy is rising quicker men: death at 74 (average) +10 y in 30

Prikaži več

Protokol preiskav za presaditev ledvice Manca Oblak Klinični oddelek za nefrologijo Center za transplantacijo ledvic Ljubljana,

Protokol preiskav za presaditev ledvice Manca Oblak Klinični oddelek za nefrologijo Center za transplantacijo ledvic Ljubljana, Protokol preiskav za presaditev ledvice Manca Oblak Klinični oddelek za nefrologijo Center za transplantacijo ledvic Ljubljana, 28.03.2019 Uvod Načini izboljšanja izbire bolnikov za zdravljenje s presaditvijo

Prikaži več

CENIK SAMOPLAČNIŠKIH STORITEV MAGNETNA RESONANCA DVOREC LANOVŽ MAGNETNA RESONANCA (MR) Cena MR GLAVE IN VRATU MR glave 230,00 MR glave + TOF angiograf

CENIK SAMOPLAČNIŠKIH STORITEV MAGNETNA RESONANCA DVOREC LANOVŽ MAGNETNA RESONANCA (MR) Cena MR GLAVE IN VRATU MR glave 230,00 MR glave + TOF angiograf MAGNETNA RESONANCA DVOREC LANOVŽ MAGNETNA RESONANCA (MR) MR GLAVE IN VRATU MR glave 230,00 MR glave + TOF angiografija možganskih žil 270,00 MR glave multipla skleroza 250,00 Kontrola za multiplo sklerozo

Prikaži več

Otroci v mestu.brosura

Otroci v mestu.brosura OD MLADIH NOG, Z GIBANJEM DO ZDRAVJA! OD MLADIH NOG, Z GIBANJEM DO ZDRAVJA! Izdajatelj: Dru{tvo za zdravje srca in o`ilja Slovenije Dalmatinova 10, 1000 Ljubljana T.: 01/234 75 50, F.: 01/234 75 54 E.:

Prikaži več

National mozobil expirirence

National mozobil expirirence Zdravljenje z azacitidinom - naše izkušnje Matjaž Sever, dr. med. KO za hematologijo Univerzitetni klinični center Ljubljana Uvod Mielodisplastični sindromi so heterogena skupina klonskih bolezni. Značilna

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev MOŽNOSTI ZDRAVLJEN HEMODIALIZA Razumeti ledvično bolezen, njen potek in vedeti za možnosti zdravljenja KAJ DELAJO LEDVICE čistijo kri in odstranjujejo odvečno vodo iz telesa odstranjujejo presnovke vzdržujejo

Prikaži več

EVROPSKE REFERENČNE MREŽE POMOČ PACIENTOM Z REDKIMI ALI KOMPLEKSNIMI BOLEZNIMI Share. Care. Cure. zdravje

EVROPSKE REFERENČNE MREŽE POMOČ PACIENTOM Z REDKIMI ALI KOMPLEKSNIMI BOLEZNIMI Share. Care. Cure. zdravje EVROPSKE REFERENČNE MREŽE POMOČ PACIENTOM Z REDKIMI ALI KOMPLEKSNIMI BOLEZNIMI Share. Care. Cure. zdravje KAJ SO EVROPSKE REFERENČNE MREŽE? Evropske referenčne mreže združujejo zdravnike in raziskovalce

Prikaži več

O Č E S N I C E N T E R STAROSTNA DALJNOVIDNOST PRESBYOND IN MENJAVA OČESNE LEČE

O Č E S N I C E N T E R STAROSTNA DALJNOVIDNOST PRESBYOND IN MENJAVA OČESNE LEČE O Č E S N I C E N T E R STAROSTNA DALJNOVIDNOST PRESBYOND IN MENJAVA OČESNE LEČE LASERSKA ODSTRANITEV DIOPTRIJE PRESBYOND Kaj pomeni»starostna daljnovidnost«? Starostna daljnovidnost ali t.i. presbiopija

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Slovensko združenje paliativne in hospic oskrbe, NA STIČIŠČU: PALIATIVNA OSKRBA IN ONKOLOGIJA 9.10.2018, Onkološki inštitut Ljubljana Vloga Internistične prve pomoči pri oskrbi bolnikov z rakom v paliativni

Prikaži več

MED RAZGL 2008; 47: 3 12 RAZISKOVALNI ^LANEK Janez Dolen{ek 1 Simulacije dihanja I Simulation of Pulmonary Ventilation I IZVLE^EK KLJU^NE BESEDE: plju

MED RAZGL 2008; 47: 3 12 RAZISKOVALNI ^LANEK Janez Dolen{ek 1 Simulacije dihanja I Simulation of Pulmonary Ventilation I IZVLE^EK KLJU^NE BESEDE: plju MED RAZGL 2008; 47: 3 12 RAZISKOVALNI ^LANEK Janez Dolen{ek 1 Simulacije dihanja I Simulation of Pulmonary Ventilation I IZVLE^EK KLJU^NE BESEDE: plju~na ventilacija, bronhokonstrikcija, modeli anatomski

Prikaži več

60-77.qxd

60-77.qxd Tehnolo{ki napredek v naj{ir{em pomenu je pogosto povezan z razli~nimi oblikami nevarnosti in tveganj tako nami{ljenih kot dejanskih. Industrijska, komercialna in doma~a uporaba izdelkov, ki povzro~ajo

Prikaži več

Workhealth II

Workhealth II SEMINAR Development of a European Work-Related Health Report and Establishment of Mechanisms for Dissemination and Co- Operation in the New Member States and Candidate Countries - WORKHEALTH II The European

Prikaži več

Ortopedski dnevi 2005.pmd

Ortopedski dnevi 2005.pmd OMEJENA GIBLJIVOST IN BOLE^INA V RAMENSKEM SKLEPU PRI DOJEN^KU Nata{a BERDEN, Karin SCHARA Uvod Najpogostej{i vzrok za omejeno in bole~o gibljivost v ramenskem sklepu pri dojen~ku so obporodne po{kodbe,

Prikaži več

Navodila za uporabo Mini snemalnik

Navodila za uporabo Mini snemalnik Navodila za uporabo Mini snemalnik www.spyshop.eu Pred vami so navodila za pravilno uporabo mini snemalnika in opis funkcionalnosti. Lastnosti snemalnika: Naziv Mere Teža Kapaciteta spomina Snemanje Format

Prikaži več

PRESENT SIMPLE TENSE The sun gives us light. The sun does not give us light. Does It give us light? Raba: Za splošno znane resnice. I watch TV sometim

PRESENT SIMPLE TENSE The sun gives us light. The sun does not give us light. Does It give us light? Raba: Za splošno znane resnice. I watch TV sometim PRESENT SIMPLE TENSE The sun gives us light. The sun does not give us light. Does It give us light? Za splošno znane resnice. I watch TV sometimes. I do not watch TV somtimes. Do I watch TV sometimes?

Prikaži več

NACIONALNO SPREMLJANJE ČAKALNIH DOB Mesečno poročilo za stanje na dan Ljubljana september 2014

NACIONALNO SPREMLJANJE ČAKALNIH DOB Mesečno poročilo za stanje na dan Ljubljana september 2014 NACIONALNO SPREMLJANJE ČAKALNIH DOB Mesečno poročilo za stanje na dan 1.9.2014 Ljubljana september 2014 NACIONALNO SPREMLJANJE ČAKALNIH DOB Mesečno poročilo za stanje na dan 1.9.2014 Pripravil: David Breznikar

Prikaži več

Zdravstveno zavarovanje Best Doctors

Zdravstveno zavarovanje Best Doctors Zdravstveno zavarovanje Best Doctors Best Doctors Zdravljenje pri najboljših zdravnikih Zdravje vam prinaša največje obresti. Zato ne oklevajte in se odločite za zavarovanje Best Doctors. Kaj je zavarovanje

Prikaži več

Oddelek za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin UKC Maribor Katedra za anesteziologijo in reanimatologijo Center za medicinsko teh

Oddelek za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin UKC Maribor Katedra za anesteziologijo in reanimatologijo Center za medicinsko teh Oddelek za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin UKC Maribor Katedra za anesteziologijo in reanimatologijo Center za medicinsko tehnologijo Medicinska fakulteta Maribor, MF Univerze

Prikaži več

(Microsoft Word - Dr\236avno tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni za SREDNJ\205)

(Microsoft Word - Dr\236avno tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni za SREDNJ\205) Državno tekmovanje iz znanja o sladkorni bolezni za SREDNJO ŠOLO 22.11.2008 možne toke Osvojene toke 1) Medicinski izraz za»prenizek sladkor v krvi«je: a) diabetes insipidus; 1 b) diabetes melius; c) hiperglikemija;

Prikaži več

Bilten 03.p65

Bilten 03.p65 BILTEN julij 2007, letnik 23, {tevilka 3 105 PRETOK IN UPORABA INFORMACIJ V REGISTRU RAKA NAJSTAREJ[EM ZDRAVSTVENEM REGISTRU V SLOVENIJI Tina @agar 1, Maja Primic @akelj 1, Vesna Zadnik 1 POVZETEK Register

Prikaži več

PREVENTIVA in PRESEJANJE - Mateja Bulc

PREVENTIVA in PRESEJANJE - Mateja Bulc PREVENTIVA in PRESEJANJE v RADM MATEJA BULC Vrste preventive Priložnost ali breme? 2002 Vzrok smrti SKUPAJ Neoplazme Bolezni obtočil Bolezni dihal Bolezni prebavil Poškodbe, zastrupitve Spol - SKUPAJ 18.701

Prikaži več

MED RAZGL 2001; 40: RAZISKOVALNI ^LANEK Jerneja Vide~nik 1, Peter Zorman 2 Klini~ne in epidemiolo{ke zna~ilnosti bolnikov z erythema migrans 3

MED RAZGL 2001; 40: RAZISKOVALNI ^LANEK Jerneja Vide~nik 1, Peter Zorman 2 Klini~ne in epidemiolo{ke zna~ilnosti bolnikov z erythema migrans 3 MED RAZGL 2001; 40: 383 400 RAZISKOVALNI ^LANEK Jerneja Vide~nik 1, Peter Zorman 2 Klini~ne in epidemiolo{ke zna~ilnosti bolnikov z erythema migrans 3 Clinical and Epidemiological Characteristics of Patients

Prikaži več

Spremembe v patologiji kolorektuma v slovenskih bolnišnicah 5 let po uvedbi programa SVIT

Spremembe v patologiji kolorektuma v slovenskih bolnišnicah 5 let po uvedbi programa SVIT Spremembe v patologiji raka debelega črevesa in danke v slovenskih bolnišnicah 5 let po uvedbi programa SVIT (kirurski aspekt) S. Potrč, F. Jelenc*, U. Marolt Oddelek za abdominalno in splosno kirurgijo,

Prikaži več

zdravljenje s trombocitnimi koncentrati

zdravljenje s trombocitnimi koncentrati KO za hematologijo, UKCL zdravljenje s trombocitnimi koncentrati Barbara Skopec poraba KT na KOH 2012 2013 2014 Trombo afereza 2159 2048 1712 trombo zlitje 1551 1822 1781 skupaj 3710 3870 3493 indikacije

Prikaži več

ZDRAVSTVENOVZGOJNI NASTOP

ZDRAVSTVENOVZGOJNI NASTOP Strokovno srečanje Programa Svit SVITOV DAN 2016 Ocenjevanje bolečine pri kolonoskopiji 13. december 2016 Austria Trend Hotel Ljubljana Avtorji: Viki Kotar dipl.zn., Maja Košele dipl. ms., Zoran Georgiev

Prikaži več

Layout 1

Layout 1 ZDRUŽENJE KARDIOLOGOV SLOVENIJE - SLOVENSKA HIŠA SRCA SLOVENIAN SOCIETY OF CARDIOLOGY SLOVENIAN HEART HOUSE KARDIOLOŠKA AKADEMIJA / CARDIOLOGY ACADEMY 27. RADENSKI DNEVI Redno letno znanstveno-strokovno

Prikaži več

ARITMIJE / PACING 2009

ARITMIJE / PACING 2009 Klinični oddelek za kardiologijo Univerzitetni klinični center Ljubljana Društvo za napredek kardiologije ARITMIJE / PACING 2013 ARRHYTHMIAS / PACING 2013 4. znanstveno-strokovno srečanje o elektrostimulaciji

Prikaži več

MED RAZGL 1994; 33: Oku`be, ki `ivljenjsko ogro`ajo otroka Life-threatening infections in childhood Milan ^i`man*, Maja Arne`** Deskriptorji i

MED RAZGL 1994; 33: Oku`be, ki `ivljenjsko ogro`ajo otroka Life-threatening infections in childhood Milan ^i`man*, Maja Arne`** Deskriptorji i MED RAZGL 1994; 33: 191 213 Oku`be, ki `ivljenjsko ogro`ajo otroka Life-threatening infections in childhood Milan ^i`man*, Maja Arne`** Deskriptorji infekcija nujna stanja `ivljenjsko nevarna bolezen Izvle~ek.

Prikaži več

ovitek FIT-1

ovitek FIT-1 Funkcionalna inzulinska terapija Dnevnik vodenja FIT 1 Vaš diabetes v novi luči Sistem za merjenje glukoze v krvi 12:24 Moje vrednosti SRE TOR PET Danes, petek, 21. oktober 5.2 mmol L 12:23 Moj teden (Zadnjih

Prikaži več

NACIONALNO SPREMLJANJE ČAKALNIH DOB Mesečno poročilo za stanje na dan Ljubljana februar 2014

NACIONALNO SPREMLJANJE ČAKALNIH DOB Mesečno poročilo za stanje na dan Ljubljana februar 2014 NACIONALNO SPREMLJANJE ČAKALNIH DOB Mesečno poročilo za stanje na dan 1.2.2014 Ljubljana februar 2014 NACIONALNO SPREMLJANJE ČAKALNIH DOB Mesečno poročilo za stanje na dan 1.2.2014 Pripravil: David Breznikar

Prikaži več

MED RAZGL 2008; 47: PREGLEDNI ^LANEK Mitja Letonja 1 Alkohol in obolenja srca Alcohol and Heart Disease IZVLE^EK KLJU^NE BESEDE: alkohol pitje

MED RAZGL 2008; 47: PREGLEDNI ^LANEK Mitja Letonja 1 Alkohol in obolenja srca Alcohol and Heart Disease IZVLE^EK KLJU^NE BESEDE: alkohol pitje MED RAZGL 2008; 47: 239 244 PREGLEDNI ^LANEK Mitja Letonja 1 Alkohol in obolenja srca Alcohol and Heart Disease IZVLE^EK KLJU^NE BESEDE: alkohol pitje, alkoholizem, kardiomiopatija alkoholna Majhne koli~ine

Prikaži več

Tabela_javni sektor

Tabela_javni sektor VLADNI PROTIKRIZNI I, NAMENJENI JAVNEMU SEKTORJU UINEK; REZULTAT A Sprememba normativne ureditve na podroju pla: Aneks št. 1 h KPJS (Dogovor o ukrepih s podroja pla v javnem sektorju zaradi spremenjenih

Prikaži več

Microsoft Word - a doc

Microsoft Word - a doc NAVODILO ZA UPORABO Olynth HA 0,5 mg/ml pršilo za nos, raztopina Olynth HA 1 mg/ml pršilo za nos, raztopina (ksilometazolinijev klorid) Pred uporabo natanno preberite navodilo, ker vsebuje za vas pomembne

Prikaži več

VLOGA ANESTEZIJSKE MEDICINSKE SESTRE PRI PRIPRAVI BOLNIKA NA OPERATIVNI POSEG

VLOGA ANESTEZIJSKE MEDICINSKE SESTRE PRI PRIPRAVI BOLNIKA NA OPERATIVNI POSEG 332D VLOGA MEDICINSKE SESTRE PRI ANESTEZIJI PRI PRIPRAVI BOLNIKA NA OPERATIVNI POSEG THE NURSE ANAESTHETIST S ROLE IN PATIENT S PREPARATION TO THE OPERATIVE PROCEDURE Mateja Repinc dipl.m.s., Sandi Novak,

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Seznam predoperativnih preiskav in testov za pripravo pacienta na poseg v osnovnem zdravstvu Zahtevnost posega MALI SREDNJE VELIKI VELIKI ASA razred ASA 1 ASA 2 ASA 3 ASA 4 ASA 1 ASA 2 ASA 3 ASA 4 ASA

Prikaži več

Knjiga 1 crna.qxd

Knjiga 1 crna.qxd Mednarodna klasifikacija funkcioniranja, zmanj{ane zmo`nosti, invalidnosti in zdravja SZO, @eneva IVZ RS in IRSR, Ljubljana Naslov: Mednarodna klasifikacija funkcioniranja, zmanj{ane zmo`nosti, invalidnosti

Prikaži več

ARITMIJE / PACING 2009

ARITMIJE / PACING 2009 Aritmije / Pacing 2013 Klinični oddelek za kardiologijo Univerzitetni klinični center Ljubljana Društvo za napredek kardiologije ARITMIJE / PACING 2015 ARRHYTHMIAS / PACING 2015 5. znanstveno-strokovno

Prikaži več

Microsoft Word - ABB Robotski sistem za varjene osnove kontejnerja ASM-13.doc

Microsoft Word - ABB Robotski sistem za varjene osnove kontejnerja ASM-13.doc Posvet AVTOMATIZACIJA STREGE IN MONTAŽE 2013 Ljubljana, 4.december 2013 ABB ROBOTSKI SISTEM ZA VARJENJE OSNOVE KONTEJNERJA, Robert LOGAR POVZETEK Robotski sistemi se pogosteje uporabljajo za izdelavo izdelkov

Prikaži več

MEDICINSKI MESE~NIK LETNIK 1 [T. 2 FEBRUAR 2005 Kazalo 2 Pogovor z dekanom Medicinske fakultete Maribor, prof. dr. Ivanom Krajncem 7 Ascendentne `iv~n

MEDICINSKI MESE~NIK LETNIK 1 [T. 2 FEBRUAR 2005 Kazalo 2 Pogovor z dekanom Medicinske fakultete Maribor, prof. dr. Ivanom Krajncem 7 Ascendentne `iv~n MEDICINSKI MESE~NIK LETNIK 1 [T. 2 FEBRUAR 2005 Kazalo 2 Pogovor z dekanom Medicinske fakultete Maribor, prof. dr. Ivanom Krajncem 7 Ascendentne `iv~ne proge 15 Znotrajžilno zdravljenje intrakranialnih

Prikaži več

Bolnišnični register tumorjev prsnega koša klinike golnik

Bolnišnični register tumorjev prsnega koša klinike golnik POROČILO BOLNIŠNIČNEGA REGISTRA TUMORJEV PRSNEGA KOŠA KLINIKE GOLNIK 2010 2017 Razlaga uporabljenih kratic KG OP RT KT + RT ST KT BSC RP N Me Univerzitetna klinika Golnik Operacija, kirurško zdravljenje

Prikaži več

- DRŽAVNI PREVENTIVNI MEHANIZEM - poročilo o opravljenem obisku na lokaciji POLICIJSKA POSTAJA LENDAVA Pojasnilo: Varuh človekovih pravic Republike Sl

- DRŽAVNI PREVENTIVNI MEHANIZEM - poročilo o opravljenem obisku na lokaciji POLICIJSKA POSTAJA LENDAVA Pojasnilo: Varuh človekovih pravic Republike Sl - DRŽAVNI PREVENTIVNI MEHANIZEM - poročilo o opravljenem obisku na lokaciji POLICIJSKA POSTAJA LENDAVA Pojasnilo: Varuh človekovih pravic Republike Slovenije (v nadaljevanju: Varuh) v okviru izvajanja

Prikaži več

BeoLab 12 BeoLab 12 2 BeoLab 12 3

BeoLab 12 BeoLab 12 2 BeoLab 12 3 BeoLab 12 BeoLab 12 2 BeoLab 12 3 Pridržujemo si pravico do sprememb tehničnih podatkov, podatkov o lastnostih izdelkov in njihovi uporabi, ki jih navaja ta priročnik, brez predhodnega obvestila. Različica

Prikaži več

Voda za zdravje in ivljenje 1. POGLAVJE ZMOTA SODOBNE MEDICINE Najve~ja tragedija sodobne medicine je po mojem mnenju predpostavka, da naj bi bila suh

Voda za zdravje in ivljenje 1. POGLAVJE ZMOTA SODOBNE MEDICINE Najve~ja tragedija sodobne medicine je po mojem mnenju predpostavka, da naj bi bila suh 1. POGLAVJE ZMOTA SODOBNE MEDICINE Najve~ja tragedija sodobne medicine je po mojem mnenju predpostavka, da naj bi bila suha usta edini znak, da telo potrebuje vodo. Slone~ na tej predpostavki, je sodobna

Prikaži več

Vloga Onkološkega inštituta Ljubljana v projektu skupnega ukrepa ipaac Urška Ivanuš OBVLADOVANJE RAKA V EU KAKO NAPREJ ipaac Local

Vloga Onkološkega inštituta Ljubljana v projektu skupnega ukrepa ipaac Urška Ivanuš OBVLADOVANJE RAKA V EU KAKO NAPREJ ipaac Local Vloga Onkološkega inštituta Ljubljana v projektu skupnega ukrepa ipaac Urška Ivanuš () OBVLADOVANJE RAKA V EU KAKO NAPREJ ipaac Local Stakeholder Meeting NIJZ, 31. maj 2019 ZARADI KATERIH BOLEZNI UMIRAMO

Prikaži več

Microsoft Word - SI_vaja1.doc

Microsoft Word - SI_vaja1.doc Univerza v Ljubljani, Zdravstvena fakulteta Sanitarno inženirstvo Statistika Inštitut za biostatistiko in medicinsko informatiko Š.l. 2011/2012, 3. letnik (1. stopnja), Vaja 1 Naloge 1. del: Opisna statistika

Prikaži več

MB_Studenci

MB_Studenci RAZISKOVALNI PROJEKT TRAJNE MERITVE ELEKTROMAGNETNIH SEVANJ V SLOVENSKIH OBČINAH Mestna občina Maribor (Mestna četrt Studenci) 13.12. - 15.12. 2009 MERILNA KAMPANJA OBČINA MARIBOR (MČ STUDENCI) stran 2

Prikaži več

Microsoft Word - KAZALNIK ZADOVOLJSTVA S PREHRANO 2017

Microsoft Word - KAZALNIK ZADOVOLJSTVA S PREHRANO 2017 Neobvezni kazalnik kakovosti KAZALNIK ZADOVOLJSTVO S PREHRANO V PSIHIATRIČNI BOLNIŠNICI IDRIJA ZA LETO 2017 Kazalnik pripravila Andreja Gruden, dipl. m. s., Hvala Nataša, dipl. m. s. 1. POIMENOVANJE KAZALNIKA

Prikaži več

AKCIJSKI NAČRT VILJEM JULIJAN za izboljšanje stanja na področju redkih bolezni v Sloveniji Ob priložnosti svetovnega dneva redkih bolezni 28. februarj

AKCIJSKI NAČRT VILJEM JULIJAN za izboljšanje stanja na področju redkih bolezni v Sloveniji Ob priložnosti svetovnega dneva redkih bolezni 28. februarj AKCIJSKI NAČRT VILJEM JULIJAN za izboljšanje stanja na področju redkih bolezni v Sloveniji Ob priložnosti svetovnega dneva redkih bolezni 28. februarja 2019 v Skladu Viljem Julijan podajamo pobudo za izboljšanje

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 ERASMUS+ MOBILNOSTI Štud. leto 2019/2020 http://www.erasmusplus.si/ Erasmus koda: SI LJUBLJA01 27 DRŽAV ERASMUS+ PRAKTIČNO USPOSABLJANJE MOBILNOST IZVEDENA V OBDOBJU OD 1. JUNIJA 2019 DO 30. SEPTEMBRA

Prikaži več

Na podlagi 24. in 25. člena Zakona o varstvu osebnih podatkov (Ur. list RS, št. 94/07), sprejema ravnatelj javnega zavoda Dijaški dom Nova Gorica nasl

Na podlagi 24. in 25. člena Zakona o varstvu osebnih podatkov (Ur. list RS, št. 94/07), sprejema ravnatelj javnega zavoda Dijaški dom Nova Gorica nasl Na podlagi 24. in 25. člena Zakona o varstvu osebnih podatkov (Ur. list RS, št. 94/07), sprejema ravnatelj javnega zavoda Dijaški dom Nova Gorica naslednji P RAVILNIK o izvajanju videonadzora I. SPLOŠNE

Prikaži več

Layout 1

Layout 1 Zdru`enje zdravnikov dru`inske medicine Zavod za razvoj dru`inske medicine v sodelovanju s Katedro za dru`insko medicino 22. SCHROTTOVI DNEVI Ljubljana, 15. in 16. marec 2019 Cankarjev dom Linhartova dvorana

Prikaži več

Povratne informacije pri 74 bolnikih

Povratne informacije pri  74 bolnikih Primarij Tatjana Erjavec, dr.med., specialistka interne medicine Telesna vadba po možganski kapi v bivalnem okolju V projekt smo vključili vse v letu 2006 obstoječe klube v Sloveniji. Odzvalo se jih je

Prikaži več

NOVOSTI NA PODROČJU HARMONIZIRANIH STANDARDOV V OKVIRU DIREKTIV NOVEGA PRISTOPA Pripravila: Enisa Šmrković, mag., Kontaktna točka SIST V 6. členu Zako

NOVOSTI NA PODROČJU HARMONIZIRANIH STANDARDOV V OKVIRU DIREKTIV NOVEGA PRISTOPA Pripravila: Enisa Šmrković, mag., Kontaktna točka SIST V 6. členu Zako NOVOSTI NA PODROČJU HARMONIZIRANIH STANDARDOV V OKVIRU DIREKTIV NOVEGA PRISTOPA Pripravila: Enisa Šmrković, mag., Kontaktna točka SIST V 6. členu Zakona o tehničnih zahtevah za proizvode in o ugotavljanju

Prikaži več

NEVTRIN d.o.o. Podjetje za razvoj elektronike, Podgorje 42a, 1241 Kamnik, Slovenia Telefon: Faks.: in

NEVTRIN d.o.o. Podjetje za razvoj elektronike, Podgorje 42a, 1241 Kamnik, Slovenia Telefon: Faks.: in NEVTRIN d.o.o. Podjetje za razvoj elektronike, Podgorje 42a, 1241 Kamnik, Slovenia Telefon: +386 1 729 6 460 Faks.: +386 1 729 6 466 www.nevtrin.si info@elektrina.si USB RFID READER Navodila za uporabo?

Prikaži več

Zdravljenje raka debelega črevesa in danke Pomen napovednih bioloških označevalcev RAS slovenija

Zdravljenje raka debelega črevesa in danke Pomen napovednih bioloških označevalcev RAS slovenija Zdravljenje raka debelega črevesa in danke Pomen napovednih bioloških označevalcev RAS slovenija Izdalo: Združenje Europacolon Slovenija Strokovni pregled vsebine: doc. dr. Janja Ocvirk dr. med. Pozdravljeni,

Prikaži več

2017 Seven CORPORATE_IZVOZNI FOCUS_slo

2017 Seven CORPORATE_IZVOZNI FOCUS_slo Izvozni focus 2017 Seven Refractories je podjetje, ki proizvaja materijale za ognjeodporno keramiko. Ustanovljeno je bilo maja 31.maja 2010. Izgraditev hale in postavitev dveh proizvodnih linij smo zaključili

Prikaži več

Microsoft Word - CNC obdelava kazalo vsebine.doc

Microsoft Word - CNC obdelava kazalo vsebine.doc ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO VIŠJA STROKOVNA ŠOLA STROJNIŠTVO DIPLOMSKA NALOGA Novo mesto, april 2008 Ime in priimek študenta ŠOLSKI CENTER NOVO MESTO VIŠJA STROKOVNA ŠOLA STROJNIŠTVO DIPLOMSKA NALOGA Novo

Prikaži več

Microsoft Word - Navodila za prijavo raziskav na OIL doc

Microsoft Word - Navodila za prijavo raziskav na OIL doc Navodila za prijavo raziskav na Onkološkem inštitutu Ljubljana (OI) Definicije raziskav Na OI izvajamo več oblik raziskovalnega dela v vseh organizacijskih enotah. Raziskovalno delo delimo na tri kategorije:

Prikaži več

Urednika: Matija Kozak, Aleš Blinc Oblikovanje in DTP: Tomaž Mrevlje Lektorirala: Vida Ana Politakis Založil: Združenje za žilne bolezni, Slovensko zd

Urednika: Matija Kozak, Aleš Blinc Oblikovanje in DTP: Tomaž Mrevlje Lektorirala: Vida Ana Politakis Založil: Združenje za žilne bolezni, Slovensko zd Urednika: Matija Kozak, Aleš Blinc Oblikovanje in DTP: Tomaž Mrevlje Lektorirala: Vida Ana Politakis Založil: Združenje za žilne bolezni, Slovensko zdravniško društvo Naklada: 100 izvodov Tisk: Tiskarna

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 ERASMUS+ MOBILNOSTI Štud. leto 2018/2019 http://www.erasmusplus.si/ Erasmus koda: SI LJUBLJA01 26 DRŽAV EU + LIBANON http://www.ectsma.eu/ectsma.html MEDICINSKA FAKULTETA je od leta 2008 polnopravna članica

Prikaži več

Microsoft Word - Varnostna navodila - ucilo2.doc

Microsoft Word - Varnostna navodila - ucilo2.doc www.ps-log.si PS, d.o.o., Logatec Kalce 38b 1370 Logatec Asinhronski motor s frekvennim regulatorjem SKLOP: Elektromotorni pogoni, regulatorji, merilniki Navodila za varno delo Logatec, november 2007 KAZALO

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - ads

Microsoft PowerPoint - ads Novosti pri analogni video-nadzorni opremi Junij 2012 1. Dnevno/nočna kamera ADS-CAM-K2DNC 2. Snemalniki ADS-LIGHT: ADS-0404DH ADS-0804DH ADS-1604DH ADS-0404HED ADS-CAM-K2DNC Dnevno / nočna kamera z IR

Prikaži več

SBP and DBP reduction vs. atenolol Bisoprolol provides greater SBP and DBP reduction vs. atenolol, during the last 4 hours dosing interval.1

SBP and DBP reduction vs. atenolol Bisoprolol provides greater SBP and DBP reduction vs. atenolol, during the last 4 hours dosing interval.1 Povprečna sprememba diastolnega KT (mmhg) Znižanje sistolnega in diastolnega KT v prim. z atenololom bolj zniža SKT in DKT kot atenolol v zadnjih 4 urah odmernega intervala. 1 bolj zniža SKT (p

Prikaži več

Informacijska družba IS 2008 / Information Society IS mednarodna multi-konferenca / 11 th Intermational Multi-Conference Vzgoja in izobraževa

Informacijska družba IS 2008 / Information Society IS mednarodna multi-konferenca / 11 th Intermational Multi-Conference Vzgoja in izobraževa Informacijska družba IS 2008 / Information Society IS 2008 11. mednarodna multi-konferenca / 11 th Intermational Multi-Conference Vzgoja in izobraževanje v informacijski družbi / Education in Information

Prikaži več

Microsoft Word - Trust-CDsize-12052_12579_14070-al-cp_v5.0.doc

Microsoft Word - Trust-CDsize-12052_12579_14070-al-cp_v5.0.doc PRIROČNIK ZA UPORABO manual Version 5.0 SI TABLET TB-1100 / TB2100 TABLET TB-3100 / TB-4200 1 A B TABLET TB-2100-3100-4200 2 3 4 5 A 6 7 B 8 9 10 11 B A C D 12 A B 13 14 C 15 16 17 18 PRIROČNIK ZA UPORABO

Prikaži več

Sistem za merjenje glukoze v krvi Predstavljamo vam pametni merilnik CONTOUR NEXT ONE, s katerim vstopamo v novo dobo vodenja sladkorne bolezni. Meril

Sistem za merjenje glukoze v krvi Predstavljamo vam pametni merilnik CONTOUR NEXT ONE, s katerim vstopamo v novo dobo vodenja sladkorne bolezni. Meril Sistem za merjenje glukoze v krvi Predstavljamo vam pametni merilnik CONTOUR NEXT ONE, s katerim vstopamo v novo dobo vodenja sladkorne bolezni. Merilnik omogoča izredno točne meritve glukoze v krvi. Edinstvena

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev EU aktivnosti za čezmejno izmenjavo podatkov pacientov Registri bolnikov Skupna Aktivnost PARENT doc. dr. Matic Meglič, MBA Čezmejno ZV v EU, Ljubljana 18/10/2012 Zdravnik, doktorat s področja ezdravja,

Prikaži več

A ti iotič a kirurška profilaksa Prof. dr. Bojana Beović, dr. med. Kli ika za i fek ijske olez i i vroči ska stanja UKC Ljubljana Podiplo ski

A ti iotič a kirurška profilaksa Prof. dr. Bojana Beović, dr. med. Kli ika za i fek ijske olez i i vroči ska stanja UKC Ljubljana Podiplo ski A ti iotič a kirurška profilaksa Prof. dr. Bojana Beović, dr. med. Kli ika za i fek ijske olez i i vroči ska stanja UKC Ljubljana European Centre for Disease Prevention and Control. Point prevalence survey

Prikaži več

Poročanje o domnevnih neželenih učinkih zdravil za uporabo v humani medicini v letu Številka: /2014 Datum: Poročanje o domnevn

Poročanje o domnevnih neželenih učinkih zdravil za uporabo v humani medicini v letu Številka: /2014 Datum: Poročanje o domnevn 1 Številka: 1382-18/2014 Datum: 31.7.2014 Poročanje o domnevnih neželenih učinkih zdravil za uporabo v humani medicini v letu 2013 V poročilu želimo na kratko predstaviti poročanje o domnevnih neželenih

Prikaži več

SKF Technical Bulletin

SKF Technical Bulletin SKF Tehnični bilten Rešitve za zamenjavo in popravilo vodnih črpalk VKMC 01278, / VKMC 01278-1, Motorji VAG: 1.6 TDI, 2.0 TDI (EA288 motor) SKF Rešitve za zamenjavo in popravilo z navodili za vgradnjo

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 ERASMUS+ MOBILNOSTI Štud. leto 2019/2020 http://www.erasmusplus.si/ Erasmus koda: SI LJUBLJA01 26 DRŽAV EU http://www.ectsma.eu/ectsma.html MEDICINSKA FAKULTETA je od leta 2008 polnopravna članica ECTS-MA

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev MOŽNOSTI ZDRAVLJEN DIETA PRI LEDVIČNI BOLEZNI Razumeti ledvično bolezen, njen potek in vedeti za možnosti zdravljenja KAJ DELAJO LEDVICE čistijo kri in odstranjujejo odvečno vodo iz telesa odstranjujejo

Prikaži več

Slide 1

Slide 1 MODEL ODLIČNOSTI REFERENČNE AMBULANTE Darinka Klančar NAMEN PREDSTAVITVE European Practice Assessment EPA Evropski model poslovne odličnosti EFQM Samoocena ambulante/odličnost ambulante EPA European Practice

Prikaži več

OBJ_BUCH book

OBJ_BUCH book Microlife BP A150 AFIB 1 Gumb ON/OFF (vklop/izklop) 2 Gumb M (spomin) 3 Zaslon 4 Vtičnica za manšeto 5 Gumb za prikazovanje časa 6 Manšeta 7 Vtič manšete 8 Vtičnica za adapter za polnjenje 9 Prostor za

Prikaži več

RAS-acting agents

RAS-acting agents Priloga IV Znanstveni zaključki, podlaga za spremembo pogojev dovoljenj za promet z zdravilom ter podrobna obrazložitev znanstvenih razlogov za odstopanja od priporočila odbora PRAC 1 Znanstveni zaključki

Prikaži več

VABILO na tradicionalno jesensko strokovno in stanovsko srečanje Združenja kardiologov Slovenije z rednim letnim občnim zborom, ki bo potekalo v petek

VABILO na tradicionalno jesensko strokovno in stanovsko srečanje Združenja kardiologov Slovenije z rednim letnim občnim zborom, ki bo potekalo v petek VABILO na tradicionalno jesensko strokovno in stanovsko srečanje Združenja kardiologov Slovenije z rednim letnim občnim zborom, ki bo potekalo v petek, 24. novembra 2017 s pričetkom ob 16. uri, v Šport

Prikaži več

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Neuradno prečiščeno besedilo Programa pripravništva

Prikaži več

Poznate svoje številke? Skrb za zdravje zaposlenih se vedno obrestuje Spoštovana direktorica/direktor, Ali poznate svoje številke? Dve tretjini odrasl

Poznate svoje številke? Skrb za zdravje zaposlenih se vedno obrestuje Spoštovana direktorica/direktor, Ali poznate svoje številke? Dve tretjini odrasl Poznate svoje številke? Skrb za zdravje zaposlenih se vedno obrestuje Spoštovana direktorica/direktor, Ali poznate svoje številke? Dve tretjini odraslih Slovencev ima povišan holesterol, ki velja za enega

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 REPUBLIKA SLOVENIJA Ministrstvo za zdravje Štefanova 5, 1000 Ljubljana ZMANJŠANJE PORABE ENERGIJE V SPLOŠNI BOLNIŠNICI NOVO MESTO Dolenjske Toplice, 5.4.2012 Božidar Podobnik, univ.dipl.inž. Vodja projekta

Prikaži več

(Microsoft Word - Kon\350na verzija-novinarsko poro\350ilo za leto 2010_ )

(Microsoft Word - Kon\350na verzija-novinarsko poro\350ilo za leto 2010_ ) KAZALO VSEBINE 1. GOSPODARNO RAVNANJE Z ODPADKI 2. KJE ZBIRAMO ODPADKE? 3. POSLANSTVO, VIZIJA IN VREDNOTE PODJETJA SAUBERMACHER-KOMUNALA 4. DRUŽBENA ODGOVORNOST 5. ODPADKI, ZBRANI V LETU 2010 6. ANALIZA

Prikaži več

NAVODILO ZA UPORABO

NAVODILO ZA UPORABO NAVODILO ZA UPORABO DICYNONE 125 mg/ml raztopina za injiciranje etamsilat Pred začetkom uporabe natančno preberite navodilo! - Navodilo shranite. Morda ga boste želeli ponovno prebrati. - Če imate dodatna

Prikaži več

Navodila za uporabo Mini prenosna HD kamera s snemalnikom

Navodila za uporabo Mini prenosna HD kamera s snemalnikom Navodila za uporabo Mini prenosna HD kamera s snemalnikom www.spyshop.eu Izdelku so priložena navodila v angleščini, ki poleg teksta prikazujejo tudi slikovni prikaz sestave in delovanja izdelka. Lastnosti

Prikaži več

SLO - NAVODILO ZA UPORABO IN MONTAŽO Št

SLO - NAVODILO ZA UPORABO IN MONTAŽO Št SLO - NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 97 37 62 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Kartica ExpressCard z 2 vrati USB 3.0 Kataloška št.: 97 37 62 Kazalo Predvidena uporaba... 2 Vsebina paketa...

Prikaži več

VISOKA ZDRAVSTVENA ŠOLA V CELJU DIPLOMSKO DELO PREPREČEVANJE ZAPLETOV PRI PACIENTIH Z VSTAVLJENIM URINSKIM KATETROM PREVENTION OF COMPLICATIONS AT THE

VISOKA ZDRAVSTVENA ŠOLA V CELJU DIPLOMSKO DELO PREPREČEVANJE ZAPLETOV PRI PACIENTIH Z VSTAVLJENIM URINSKIM KATETROM PREVENTION OF COMPLICATIONS AT THE VISOKA ZDRAVSTVENA ŠOLA V CELJU DIPLOMSKO DELO PREPREČEVANJE ZAPLETOV PRI PACIENTIH Z VSTAVLJENIM URINSKIM KATETROM PREVENTION OF COMPLICATIONS AT THE PATIENTS WITH INSERTED URINARY CATHETER Študent: POLONA

Prikaži več

Model IEUBK za napoved vsebnosti svinca v krvi otrok in njegova uporaba na primeru Zgornje Mežiške doline

Model IEUBK za napoved vsebnosti svinca v krvi otrok in njegova uporaba na primeru Zgornje Mežiške doline MODEL IEUBK ZA NAPOVED VSEBNOSTI SVINCA V KRVI OTROK IN NJEGOVA UPORABA NA PRIMERU ZGORNJE MEŢIŠKE DOLINE ZZV Ravne na Koroškem mag. Matej Ivartnik Portorož 25.11.2011 IEUBK model Računalniško orodje,

Prikaži več