MIGRACIJE V ČASU PANDEMIJE COVID-19: MEJE MOBILNOSTI IN DRUŽBENE NEENAKOSTI** 1

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "MIGRACIJE V ČASU PANDEMIJE COVID-19: MEJE MOBILNOSTI IN DRUŽBENE NEENAKOSTI** 1"

Transkripcija

1 * MIGRACIJE V ČASU PANDEMIJE COVID-19: MEJE MOBILNOSTI IN DRUŽBENE NEENAKOSTI** 1 72 Povzetek. Članek obravnava povezavo med pandemijo covid-19, migracijami in izključenostjo iz varnega prostora bivanja. Temeljni premislek naslavlja kompleksnost novih okoliščin migracijskih in begunskih poti, ko so meje postale neprehodne za vse, ne le za begunce, hkrati pa se vprašanju mobilnosti preko meja pridruži še strašljiva dvojica kužnega drugega. S koronsko krizo je sedentarnost postala nov imperativ globalne mobilnosti. Najina teza je, da so meje pandemije postale meje mobilnosti, pri čemer imperativ #ostanidoma kot glavna točka protikoronskih politik spregleda družbene skupine in številne posameznike z družbenega roba, ki nimajo dostopa do varnega prostora izolacije, med njimi tudi migrante in begunce. Ključni pojmi: pandemija covid-19, migracije, begunci, javno zdravje, kužni drugi Uvod: pandemija in migracije Globalna pandemija virusa covid-19 in vpliv, ki ga ima na naša vsakodnevna življenja, jasno kažeta, da gre za tematiko, ki ne bo imela samo daljnosežnih javnozdravstvenih in epidemioloških posledic, temveč tudi družbene, kulturne in ekonomske. A vendarle so bile zlasti v začetku njenega trajanja v Sloveniji in Evropi okvirno od februarja 2020 naprej v ospredju njene zdravstvene implikacije, ki se nanašajo na preprečevanje in obvladovanje števila okužb in zmanjševanje števila smrtnih izidov. Priporočila globalnih akterjev na področju javnega zdravja, predvsem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), so bila, četudi so jih vlade v praksi interpretirale in udejanjale na različne načine, namreč usmerjena zlasti k zagotavljanju primernih higienskih razmer za zajezitev okužb, na primer z umivanjem rok * Dr. Simona Zavratnik, docentka, Fakulteta za družbene vede, Ljubljana, Slovenija; Dr. Sanja Cukut Krilić, znanstvena sodelavka, ZRC SAZU, Ljubljana, Slovenija. ** Izvirni znanstveni članek. DOI: /tip Članek je nastal v okviru projekta Politični in medijski populizem:»begunska kriza«v Sloveniji in Avstriji (J5-9445), raziskovalnega programa Sociološki vidiki trajnostnega družbenoprostorskega in kadrovskega razvoja Slovenije v Evropi (P5-0181), ki ju financira ARRS, Javna agencija za raziskovalno dejavnost in v okviru projekta Opismenjevanje o motnjah razpoloženja in osebnostnih motnjah (številka pogodbe C ).

2 in razkuževanjem, s pitjem primerne količine tekočine in z vzdrževanjem prostorske oziroma fizične razdalje. 2 V tem besedilu obravnavava povezavo med pandemijo covid-19 in migracijami, zlasti z vidika marginalizacije migrantov in beguncev kot ranljivih družbenih skupin in posledično procesov poglabljanja družbenih neenakosti. Temeljni premislek naslavlja kompleksnost novih okoliščin migracijskih in begunskih poti, ko so meje postale neprehodne za vse, ne le za begunke in begunce, in je sedentarnost postala nov imperativ globalne mobilnosti. Raziskovalno vprašanje se nanaša na tri temeljne relacije, na podlagi katerih analiziramo spremembe na področju migracijskih in azilnih politik ter nekatere nove oblike zaznav migrantov v povezavi z virusom in globalno mobilnostjo. V članku se osredotočava na naslednja raziskovalna vprašanja v odnosu med pandemijo virusa covid-19 in migracijami: 1. Kako javne politike na področju migracij in azila odgovarjajo na spremenjene okoliščine mednarodne mobilnosti, to je na zastoj mobilnosti? Pri tem izhajava iz predpostavke, da je zastoj mobilnosti povečal negotovosti in ranljivosti, ki jih izkušajo ljudje na poti, ter zaostril temeljno človekovo pravico dostopa do azila. 2. Kako se vprašanje nemobilnosti povezuje s konceptom kužnega drugega, kot se le-ta artikulira na presečnosti konceptov migracij, varnosti in javnega zdravja? Izhajava iz pozicije obstoječe sekuritizacije tako migracij kot tudi zdravja oziroma bolezni, v okviru katere javne politike begunca/ migranta pogosto prikazujejo kot kužnega drugega. 3. In nazadnje, kako se v obdobju pandemije virusa covid-19 poglabljajo obstoječi oziroma nastajajo novi rasizmi in nacionalizmi? Pri tem izhajava iz spoznanj najnovejših študij, ki globalne migracije postavljajo v kontekst prenosa virusa in posledično novih rasističnih delitev, npr. do prebivalcev Kitajske. Osrednja teza v članku je, da so meje pandemije postale meje mobilnosti, pri čemer imperativ #ostanidoma kot glavna točka protikoronskih politik spregleda družbene skupine in številne posameznike z družbenega roba, ki nimajo dostopa do varnega prostora (samo)izolacije. V času vseprisotnosti poziva #ostanidoma je trendovskemu geslu nujno treba dodati, da nimajo niti vsi posamezniki niti vse družbene skupine privilegija ostati v varnem okolju in izolirani pred pandemijo. Tem vprašanjem je v začetku aprila 2020 skupina raziskovalk in študentk namenila blog #Ostanidoma: migracije, begunci in covid-19 ( 3 platformo družboslovnih misli z družbenega obrobja, ki predvsem opozarja na ranljivosti ljudi, ki si ne morejo privoščiti #ostanidoma, ker te možnosti preprosto nimajo Podrobneje o ukrepih glej: 3 Kolektiv avtoric blogerk smo Simona Zavratnik (FDV), Špela Perner, Anja Zafošnik, Špela Vovk, Klara Andlovic (vse študentke magistrskega študija sociologije na FDV) in Sanja Cukut Krilić (ZRC SAZU).

3 Metodologija: virtualno zbrani podatki 74 V razmerah zaprtih nacionalnih in celo občinskih meja se je naše raziskovanje preselilo v virtualni svet, kjer so se vzpostavljale sodobne digitalne skupnosti beguncev, migrantov, aktivistov, raziskovalcev, lokalnih prebivalcev in drugih akterjev na področju podpore ljudem na poteh ali v izolacijah vzdolž prekinjenih migracijskih in begunskih poti. Digitalne tehnologije, tako osrednjega pomena za mobilnost, da sodobne begunce opisujemo kot digitalne begunce (Zavratnik in Cukut Krilić, 2020), so v času pandemije postale zares ključne in nepogrešljive tudi pri raziskovalnem delu. Aplikacije in spletna orodja so tako postala naše osrednje metodološko pomagalo za izvedbo intervjujev in spremljanje sprememb na terenu; služile so nam za zbiranje podatkov, za pogovore z eksperti in aktivisti na terenu vzdolž tako imenovane balkanske migracijske poti, od Grčije, prek Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije do Italije, a tudi v širšem globalnem prostoru kot tudi za sodelovanje na spletnih delavnicah (webinarjih). Podatke v tem članku smo zbirale z naslednjimi metodami: 1. Intervjuji z eksperti. Prek spleta je bilo izvedenih šest pogovorov s poznavalci stanja na terenu, in sicer z medicinsko delavko v begunskem centru v Grčiji, z novinarko v Grčiji ter štirimi aktivisti oziroma strokovnimi delavci, ki so v stiku z begunci na terenu ali neposredno zagotavljajo pomoč, in sicer v Italiji, Sloveniji, na Hrvaškem in na več lokacijah vzdolž t. i. balkanske poti. 4 Nekateri pogovori, ki jih uporabljamo za naše primarne vire, so delno ali v celoti objavljeni na blogu (z medicinsko delavko in aktivistom) (Perner, 2020; Zafošnik, 2020a), pri drugih uporabljamo zbrane podatke iz virtualnih pogovorov. Slednje je na blogu dokumentirano v obliki več avtorskih tekstov (npr. o pomenu NVO v Sloveniji in širšem prostoru, delovanju NVO v Italiji, o medijskem poročanju o beguncih v obdobju epidemije virusa covid-19 v Sloveniji in Grčiji itd.) (Lešnik, 2020; Lihtenvalner, 2020; Vezjak, 2020; Zafošnik, 2020b). 4 Intervjuji so bili izvedeni prek aplikacij Zoom, Viber, Messenger ali telefonsko. Intervjuja z aktivistko iz ZDA in aktivistom iz Španije sta objavljena v skrajšani obliki na blogu. Glej: ( ) in virusnimameja.com/2020/05/10/s-terena-delo-z-begunci-na-balkanu-v-casu-razmaha-covid-19/ ( ). Intervjuja s predstavnikom Slovenske filantropije ( ) in Karitasa ( ) o spopadanju nevladnih organizacij s covidom-19 sta bila izvedena telefonsko (dokumentacija: aktiv blogerk). Glej tudi besedilo: -pomembne-za-migrante-begunce-nas/ ( ). Več pogovorov z aktivistko in novinarko v Atenah je potekalo v obdobju od do prek aplikacij Viber in Messenger. Glej tudi tekst: ( ); nadalje smo se z aktivistko o situaciji v Italiji pogovarjali v živo, prek telefona in prek aplikacije Messenger (v obdobju od 20. aprila do 2. junija). Glej tudi besedilo: virusnimameja.com/2020/06/04/italija-in-begunci-v-mesta-ali-v-begunska-taborisca/ ( ).

4 2. Pogovori na spletnih seminarjih. Avtorice bloga smo sodelovale na treh specializiranih spletnih delavnicah, ki so obravnavale položaj migrantov in/ali beguncev v pandemiji virusa covid-19 v različnih državah, predvsem na balkanski poti, v EU ali globalno. 5 Glavni izsledki in poudarki so objavljeni na blogu v kratkih tekstih, poročilih in strokovnih mnenjih, ki obravnavajo vplive pandemije na begunce v globalnem, regionalnem ali lokalnem oziru. V naši analizi je poudarjena evropska razsežnost, vključujoč balkansko pot (Cukut Krilić, 2020a; Cukut Krilić in Zafošnik, 2020; Perner in Zafošnik, 2020). 3. Sekundarni podatki vključujejo znanstveno literaturo s področja pandemije virusa covid-19 v povezavi z migracijami (npr. recenzija dela Meje epidemije iz 2020, ki obravnava covid-19 in delavce migrante in migrantke v Indiji) 6 (Cukut Krilić, 2020b), poročila in ekspertize globalnih akterjev na področju begunstva in migracij, 7 zlasti UNHCR (The UN Refugee Agency) (npr. specializiran blog UNHCR, 2020), 8 ter relevantno širšo znanstveno literaturo s področja mobilnosti, migracij in javnega zdravja. Zbrano gradivo v obliki primarnih virov o položaju na terenu smo pridobile v obdobju dveh mesecev in pol, od sredine marca do konca maja Podatke smo v celotnem obsegu ali v skrajšanih verzijah v obliki poročil, strokovnih mnenj in komentarjev sproti objavljale na blogu. Empirično gradivo je bilo objavljeno v obdobju dveh mesecev, in sicer od 7. aprila 2020 do vključno 6. junija 2020; v tem času je nastalo in bilo objavljenih 23 prispevkov. 75 Teoretski okvir: migracije in javno zdravje Študije kažejo, da so migranti skupina prebivalstva, ki ima zaradi mnogoterih socialno-ekonomskih dejavnikov in različnih oblik diskriminacije pogosto slabši dostop do zdravstvene oskrbe ter je še dodatno ranljiva za neugodne zdravstvene izide (Bofulin in Bešter, 2010; Guadagno, 2020; Lipovec Čebron, 2010; Vignier in Bouchaud, 2018). Kljub temu dejstvu v govoru vladnih predstavnikov pogosto zaznamo, da so migranti nosilci in prenašalci določenih nalezljivih bolezni, pred katerimi je domnevno treba zaščititi domače prebivalstvo. Del takega govora v javnosti je tudi teza o slabših higienskih standardih nekaterih skupin migrantov, kar naj bi bila 5 Podrobneje glej v poročilih s spletnih seminarjev: webinar- kaj-pandemija-covid-19-pomeni-za-begunce-po-svetu/ ( ), com/2020/04/25/webinar-o-beguncih-na-balkanski-poti-v-casu-covid-19/ ( ), ( ). 6 Glej: -migrantski-delavci-in-delavke/. 7 Glej: 8 Glej: html.

5 76 posledica njihovih domnevnih»kulturnih posebnosti«. Pri tem je povsem spregledano dejansko stanje, namreč dejstvo, da ljudje na poti in v kolektivnih begunskih centrih pogosto nimajo osnovnih možnosti niti za vzdrževanje higienskega minimuma. Predstave o zdravju in kužnosti v povezavi z mobilnostjo prebivalstva so med seboj neločljivo povezane (Greenaway in Gushulak, 2017), zato ni presenetljivo, da so se skozi zgodovino uveljavile in do danes ohranile prakse preverjanja in zdravstvenega testiranja ljudi, ki so prihajali od zunaj. Zapise o povezavi med izbruhi nalezljivih bolezni in mobilnostjo prebivalstva najdemo že v antični Grčiji in Rimu, medtem ko se je karantena kot praksa za zajezitev okužb, ki so takrat od zunaj prihajale zlasti z ladij, uveljavila v 14. stoletju z izbruhom bubonske kuge. V tistem času je bila sicer odreditev karantene bolj vezana na potovanja zaradi trgovinske dejavnosti kot pa na migracije same (Greenaway in Gushulak, 2017). Četudi so bile bolezni pogosto prepoznane kot del mednarodnih potovanj in procesov kolonizacije in grajenja imperijev, pa so bile migracije v kasnejših obdobjih (na primer Ircev v ZDA v prvi polovici devetnajstega stoletja, ki naj bi v ZDA prinašali kolero) pomemben dejavnik utrjevanja praks karantene kot enega od načinov varovanja javnega zdravja prebivalstva (ibid.). V drugi polovici dvajsetega stoletja je prebivalstvo postajalo vedno bolj mobilno in povezano, k čemur sta pripomogla razmah letalskega prometa in mednarodna potovanja, slednja pa so bolj kot migracije same postala ključni označevalec in domnevni razlog za globalno širjenje epidemij različnih nalezljivih bolezni, na primer virusov SARS, zika itn. (ibid.). Nekatere države, na primer Nemčija, Francija in Združeno kraljestvo, še danes v duhu dediščine devetnajstega stoletja uporabljajo za oceno zdravstvenih tveganj pri mednarodnih migracijah ukrepe, kot je npr. presejanje migrantov za tuberkulozo, na podlagi katerega lahko zavrnejo vstop ali odredijo karanteno (Taylor v Dingwall et al., 2013); to v širšem kontekstu štejemo za del vladovanja in nadzora nad migracijami (Scott et al., 2014; Zavratnik in Cukut Krilić, 2018). Sociološko gledano so namreč bolezni in z njimi povezane epidemije vir negotovosti in nestabilnosti, celo družbenih kriz, pri čemer sociologijo kot družboslovno znanost zanima, kako družbe identificirajo bolezni, kako se nanje odzivajo in kakšne so njihove širše družbene implikacije (Dingwall et al., 2013). S tega vidika je raziskovanje položaja ljudi na obrobjih družbe (na primer migrantov in oseb z izkušnjo brezdomstva) nujno za boljše razumevanje na videz samoumevnih in neproblematičnih praks vsakodnevnega življenja, kot so skrb za osebno higieno, dostop do pitne vode ipd., skozi katere so se v pandemiji jasno izrisovale nove družbene neenakosti in ranljivosti. Na ta način jasno pokažemo, da sta vprašanji javnega zdravja in varnosti naroda (kot osrednja elementa državnih zdravstvenih politik) neločljivo povezani.

6 Nadzor nad gibanjem prebivalstva je bil že pred epidemijo ključna značilnost migracijskih politik večine držav, pri čemer so se države opirale na sofisticirane informacijske podatkovne baze, katerih arhivi so omogočali prebiranje med zaželenimi in nezaželenimi migranti, kar v temelju določa tudi različno raven pravic, ki jih določene skupine migrantov imajo (Scott et al., 2014; Zavratnik in Cukut Krilić, 2018). Kot poudarja Emily McDonnell (2020), so milijoni ljudi že pred epidemijo izkušali učinke globalnega režima nemobilnosti. Pri tem tudi»percepcije javnosti sledijo javnim politikam, ki migracije klasificirajo skozi ustaljene kategorije zaželenih vs. nezaželenih ter posledično legitimnih vs. nelegitimnih migrantov, s tem pa se v javnih politikah definirane dihotomije utrjujejo v percepcijah javnosti«(zavratnik et al., 2017). Na ta način so migracijski klasifikacijski mehanizmi postali operativni na mejah nacionalnih držav, država pa ima moč oblikovanja hierarhij posameznih skupin migrantov (Scott et al., 2014). Možnost dostopa do globalne mobilnostne infrastrukture je močno povezana s strategijami eksternalizacije vlad držav Evropske unije, ZDA in Avstralije, ki skušajo z različnimi praksami, kot so sistemi viz, sankcije za prevoznike, pridržanja in prestrezanja na morju in kopnem, preprečiti gibanje prosilcev za azil, beguncev in drugih migrantov na njihova ozemlja (McDonnell, 2020). Pri tem imajo v sodobnosti ključno vlogo sodobne tehnologije bionadzora, kot so droni in aplikacije za sledenje. Ta pomagala so bila že prej sestavni del upravljanja z migracijami, s pandemijo pa se je njihova vloga orodja ne le za sledenje gibanja ljudi, temveč tudi gibanja virusa, le še okrepila (McDonnell, 2020; Molnar, 2020), kar kaže na nadaljnjo sekuritizacijo ne samo migracij, temveč tudi zdravja in bolezni. Vloga klasifikacije v praksah discipliniranja, ki zadevajo migranta kot drugega, se na izrazit način kaže tudi v nadzoru migrantov kot možnega izvora okužb in bolezni, s čimer se temi migracij in javnega zdravja znova neločljivo povežeta. Napetosti in strahovi, vezani na prepustne meje, kot tudi prakse, ki naj bi zmanjševale tveganje njihovega prehoda, se namreč neposredno artikulirajo v strahovih pred mobilnimi telesi migrantov (Scott et al., 2014). Ti v situaciji pandemije niso ranljivi le zaradi statusa migranta, temveč njihovo ranljivost lociramo na presečišču razreda, rase, spola in družbenega statusa: srečujejo se s specifičnimi ovirami, zaradi katerih imajo slabši dostop do zdravstvene oskrbe, so spregledani v programih zagotavljanja blaginje, bojijo se stigmatizacije, nekateri tudi aretacij in deportacij (Guadagno, 2020). Pandemija je torej pokazala na dejstvo, da obstoječe zdravstvene in druge neenakosti pomembno povečujejo ranljivosti za bolezen in krepijo neenake družbene strukture (Pertek et al., 2020). 77

7 Empirični rezultati: zastoj mobilnosti, kužnost, rasizem Izhajajoč iz teoretičnih obravnav odnosa med pandemijo virusa covid-19 in migracijami, predvsem z vidika javnega zdravja in hkratne marginalizacije ranljivih družbenih skupin, v empiričnem delu podajava temeljne ugotovitve naše raziskave, pri čemer sledimo trem uvodoma zastavljenim vprašanjem. Politike in institucionalni odgovori 78 Najprej iščeva odgovor na vprašanje, kako javne politike na področju migracij in azila odgovarjajo na novo globalno realnost zastoja mobilnosti in kako se v tej situaciji spreminjajo režimi upravljanja migracij in azilni postopki. Naša empirična raziskava je pokazala dva temeljna problema: prvi je globalni zastoj mobilnosti, kar je za begunce in migrante na poteh pomenilo, da so (p)ostali ujeti v različnih nepredvidljivih situacijah, drugi pa je izjemno omejen dostop do azila. Podatki s terena kažejo, da se številni begunski centri po svetu spopadajo z ovirami, ki so prisotne še iz časov pred razmahom virusa, le da so te zdaj potencirane. Eksperti poudarjajo, da prenaseljenost taborišč vpliva na duševno zdravje prebivajočih, realnost ljudi, ujetih v šotore, pa na globalni ravni kliče k dvema strategijama: preselitvi ljudi z natrpanih lokacij v centre širom Evrope, ki imajo proste kapacitete (s čimer bi lahko omogočili boljše higienske in na splošno verjetno tudi življenjske razmere) in k urejanju njihovega pravnega statusa (Perner in Zafošnik, 2020). Dodaten problem je nasilje, ki je bilo v našem raziskovanju evidentirano na primer v centrih v Bosni in Hercegovini (Bihač) in Srbiji (Krnjača), begunci so dehumanizirani in objekt najrazličnejših nasilnih praks, medtem ko na primer upravitelj centrov v Bosni, Mednarodna organizacija za migracije (IOM), ne podaja odgovorov in se ne odziva ustrezno na tovrstne kršitve človekovih pravic (Cukut Krilić in Zafošnik, 2020). Predstavniki NVO in prostovoljci, ki delujejo na terenu, namreč poročajo, da so povzročitelji nasilja pogosto prav pripadniki javnih služb in institucij, zlasti zasebne varnostne službe v centrih ter policija na mejah in ulicah (ibid.). Zelo problematična je praksa nezakonitega vračanja beguncev na mejah (t. i. pushback), ki se še vedno izvaja vzdolž celotne balkanske poti vključno z Italijo, na Madžarskem pa je celo legalizirana (Cukut Krilić in Zafošnik, 2020). Po drugi strani so NVO paralizirane zaradi samih omejitev gibanja med epidemijo kot tudi zaradi omejitve dostopa do begunskih centrov, pomoč ljudem na poteh pa je v nekaterih državah kriminalizirana ali vsaj stigmatizirana (Cukut Krilić in Zafošnik, 2020; Cukut Krilić, 2020a). Neodvisno spremljanje dogajanja je oteženo, saj novinarjem in aktivistom pogosto ni dovoljen vstop v centre ali pa jih morajo spremljati varnostniki ali predstavniki IOM (Cukut Krilić, 2020a). Kot poudarja prostovoljec iz NVO No Name Kitchen

8 (v Cukut Krilić, 2020a), ki skuša beguncem v Srbiji in Bosni in Hercegovini zagotavljati hrano, druge potrebščine ter zatočišče na poti, so te osebe v času covida-19 še bolj izolirane, še manj vidne in posledično pozabljene od politikov in medijev. Brez podpore pa niso ostali le ljudje na balkanski poti. Na grških otokih je po besedah medicinske delavke iz NVO In-Sight (v Perner, 2020), ki je delovala v centru na otoku Hios, velika težava pomanjkanje osebja, morebitni prostovoljci pa v situaciji izolacije ne morejo priti na najbolj pomoči potrebne lokacije na terenu. Drugi ključni problem na nivoju javnih politik je dostop do azila. Protimigrantski diskurz je bil v javnosti in v vladnih politikah večine držav na balkanski poti pogost že pred izbruhom virusa, z razglasitvijo izrednih razmer so se te prakse še izdatno okrepile. V Srbiji, denimo, z razglasitvijo izrednega stanja ni bilo več mogoče začeti azilnega postopka in/ali regularizirati bivanja, na ulicah, mejah in okoli begunskih centrov pa je bila vojska (Cukut Krilić, 2020a). Večkrat navajan primer dobre prakse portugalske vlade, ki je v času zdravstvene krize odredila, da so migranti pri dostopu do storitev socialnega in zdravstvenega varstva izenačeni z državljani, je model, ki omogoča, da ranljive skupine ne izpadejo iz sistema, predvsem da imajo dostop do javnega zdravstva. Slednje pa je ključni element boja proti pandemiji (Cukut Krilić, 2020a). Ključni globalni akterji, zlasti UNHCR in IOM, tudi v sodelovanju z WHO, so se na zdravstveno krizo odzvali dokaj ažurno in v skladu z deklariranimi politikami skrbi, ki naj ne bi pozabile na nikogar (Vovk in Andlovic, 2020). Poudarek je na univerzalnem dostopu do zdravstvenih storitev, ki zajemajo preventivo, testiranje in zdravljenje beguncev, pri čemer je pomembno dejstvo, da so tri četrtine beguncev in migrantov po svetu ostale na območjih, kjer so zdravstveni sistemi že tako preobremenjeni in se posledično ne zmorejo uspešno soočiti s krizo (ibid.). Globalni akterji na področju podpore migrantom pa so v pandemiji imeli omejen domet, saj je bil navkljub poudarjanju zdravstvene preventive v begunskih namestitvah, skrbi za begunske otroke ipd. njihov mandat delovanja omejen že prostorsko, z njihovo prisotnostjo oziroma neprisotnostjo. Na izoliranih področjih, denimo na grških otokih, ki so pribežališče številnim beguncem, pa tudi na drugih globalnih žariščih, se jasno kaže, da je zdravstvena kriza tudi kriza mobilnosti, ki prinaša spremenjene vzorce preseljevanja, letalskih povezav, odnosov do tujcev ter režimov upravljanja meja in migracij (Vovk in Andlovic, 2020). 79 Begunec kot kužni drugi Nadalje naju je zanimalo, kako se obstoječa sekuritizacija migracij navezuje in povezuje s sekuritizacijo zdravja, ki jo praviloma izvajajo nacionalne države, pri tem pa igra pomembno vlogo zgodovinsko trdno zasidrana

9 80 ločnica do tujca kot morebitnega prinašalca bolezni. Tezo, da je begunec pogosto identificiran kot tisti, ki ogroža javno zdravje domače skupnosti, v naši raziskavi zelo jasno pokaže primer v turističnem kraju v Grčiji, ko je po novici o večjem številu okuženih nenadoma morala v karanteno celotna lokalna skupnost, politika pa je v begunski center napotila večje število zdravstvenih delavcev. Izkazalo se je, da je panika pred okužbo z virusom covid-19 v lokalni skupnosti povezana s prostitucijo domačinov, ki so uporabljali spolne usluge begunk v lokalnem centru (Lihtenvalner, 2020). Tovrstna homogenizacija skupnosti nasproti mladim ženskam, begunkam, je jasno pokazala meje zamišljene skupnosti, a tudi presečišča neenakosti glede na spol in raso, ki sta poleg družbenega razreda pomembna dejavnika družbenih razmejitev. Lokalna epidemija ksenofobije in rasizma se je zlila s seksizmom in za nastalo situacijo okrivila prebivalke begunskega centra jim pripisala vlogo kužnega drugega; pri tem pa so izdatno pomagali številni mediji, ki so krivdo za razširitev okužb pavšalno pripisali migrantkam. Solidarnost do mladih žensk in kritiko moških iz lokalne skupnosti pa so izražali zgolj glasovi feminističnih skupin in redkih politikov (Lihtenvalner, 2020). Poudariti je treba razliko v skrbi za javno zdravje v tem primeru, ko je šlo za množična testiranja begunk in prisotnost zdravstvenih delavcev, in vseh drugih primerih, ko je za nekaj sto tisoč beguncev v Grčiji (predvsem na otokih Lezbos, Hios in Samos) skrb za njihovo javno zdravje popolnoma marginalizirana družbena tema. Podobni situaciji smo priča v Italiji, zlasti ob njeni severni meji s Slovenijo, kjer oblasti predvsem»negujejo«retoriko varovanja meje pred begunci (Lešnik, 2020). Kaj se dogaja v množičnih zaprtih begunskih centrih v Italiji in vzdolž celotne balkanske migracijske poti, pa je v času pandemije virusa covid-19 prej nejasno kot jasno. Četudi je Italija v globalnem oziru veljala za eno največjih žarišč novega korona virusa, pa ta zaznamovanost očitno ne spreminja dosedanjih politik do migrantov (ibid.). Nadalje, v Sloveniji je bilo le vprašanje časa, kdaj bo v retoriki vladajoče stranke prišlo do prekrivanja vprašanj javnega zdravja zaradi virusa covid-19 ter kontinuirane politike zavračanja beguncev. Pričakovano se je zgodilo hitro. Kot pokaže Vezjak (2020), gre za od t. i. begunske krize leta 2015 trajajoč proces psihopolitike zastraševanja pred begunci, pri čemer ima v tej propagandi osrednje mesto reprezentacija begunca kot kužnega. Če je kdo kužen, pravzaprav to mora biti begunec, v kontekstu covida-19 pa se je politični kužnosti pridružila»otipljiva«, biološka in zdravstvena kužnost (Vezjak, 2020), s čimer se dodatno legitimizira mitologija o beguncih kot prenašalcih bolezni, tistih torej, ki imajo tifus, garje, zdaj pa prenašajo covid-19. A ne gre le za ideologijo ali politično propagando določene politične struje, imun poenostavljenim sklepanjem ni ostal niti resen politični tisk. Osrednji dnevnik na primer objavi naslov»ali migranti povečujejo tveganja za prenos virusa«, s čimer s

10 tezo o kužnosti neposredno podpira namero vlade po krepitvi vloge vojske na meji (Vezjak, 2020), medtem ko so provladni mediji tezo o beguncih kot prenašalcih virusa ves čas zdravstvene krize odkrito zagovarjali. A kužni drugi so v času epidemije covida-19 lahko postali številni posamezniki in posameznice, ki niso ustrezali prevladujočemu modelu bivanja in družbeno pričakovanim ravnanjem, tudi npr. brezdomci širom evropskih mest, delavci, ki so se vračali z gradbišč in s kmetijskih delovišč severne Italije proti Romuniji in Bolgariji, delavci iz Srbije, ki so ostali ujeti na poti in so pred ambasado v Ljubljani zahtevali, da jih matična država sprejme itd. (Zavratnik, 2020a; 2020b). Globalna pandemija covida-19 je begunce in migrante postavila v dodatno ranljiv položaj, ker so bile prekinjene običajne poti in je zastoj mobilnosti še povečal negotovost glede nadaljevanja le-teh. A se je pokazala tudi zanimiva v resnici pa že dalj časa prisotna ambivalentnost v odnosu do mobilnosti migrantov: nekateri so bili prisiljeni ostati (npr. begunci v centrih), medtem ko drugi, v tem času zelo iskani sezonski delavci iz vzhodne Evrope in Balkana, niso mogli priti (Cukut Krilić, 2020c; Zavratnik in Perner, 2020). Jasno je, da so migranti in migrantke kot delavci izjemno pomembni za delovanje sodobnih družb. To dejstvo ni nič novega, a bi pandemija in spremljajoča družbena kriza morali biti priložnost za resen premislek o (pre)vrednotenju dela, vključno z delom migrantov in migrantk (Cukut Krilić, 2020c; Zavratnik 2020b). 81 Novi rasizmi in nove izključenosti V tretjem sklopu raziskave naju je zanimalo, kako je pandemija covida-19 posegla v obstoječe neenakosti in obenem producirala nova razlikovanja v polju rasizma in nacionalizma. Z novimi rasizmi v tem kontekstu mislimo na vznik in utrjevanje tistih novih rasizmov in izključevanj, ki koreninijo v pandemiji in v njenih nosilcih kužnih drugih, pri čemer slednje ne pomeni, da so zato npr. črnska telesa migrantov kaj manj podvržena že obstoječim rasizmom. Na mestu je vprašanje, kako se bodo nova izključevanja ohranila v družbenem kolektivnem spominu onkraj globalne zdravstvene krize. In nadalje, ali se bodo posledično spremenile interakcije med ljudmi, se bomo denimo za vsak primer izogibali vseh Azijcev, ker ne prepoznamo zanesljivo Kitajcev, ali pa se bodo rasizmi okrepili kar do vseh prebivalcev Daljnega vzhoda (Vovk et al., 2020)? Ali pa se bo morda razvila nova oblika paranoidnega rasizma, ko se bomo, v strahu pred virusom covid-19, distancirali vsi od vseh? Bomo priča novi praksi, ki rasistično obravnava tiste, za katere se je doslej zdelo, da ne morejo biti njegovi naslovniki, npr. Italijani? Zdi se, da se neke vrste»rasistični obrat«pravzaprav že dogaja. Ne le da je»sumljivi drugi«italijan v evropskem prostoru, je tudi Afričan na Kitajskem (Vovk et al., 2020).

11 82 Analiza Martine Bofulin (2020) kaže, da je biti Kitajec v času virusa covid- 19 večdimenzionalna in kompleksna realnost, pri čemer je zelo pomembno analizirati mobilnost kitajskih državljanov v mednarodnem prostoru, a tudi gibanje povratnikov, torej tistih, ki se iz tujine vračajo v domače skupnosti. Izključevanja namreč gredo v vse smeri; prav tako kot Kitajci v tujini jih doživljajo povratniki s strani svojih sodržavljanov, enako pa velja tudi znotraj diaspor. O podobnih praksah izključevanja poročajo tudi raziskovalci v Indiji, ko gre za vračanje delavcev migrantov v domače kraje, kjer so jih pogosto pričakale grožnje, ustrahovanje in sporne prakse (npr. škropljenje z insekticidi, belilom ipd.), s katerimi naj bi domače prebivalstvo zaščitili pred virusom (Cukut Krilić, 2020b), preden so sploh lahko vstopili na domače območje. Poročajo tudi o fizičnih napadih na migrante, saj naj bi bili ti kontaminirani z virusom od zunaj (ibid.). Pri obravnavi rasizma ni toliko ključno, kdo je nov ali star naslovnik oziroma koga na individualni ravni prepoznamo kot (nov) objekt rasistične zaznave. Gre predvsem za sistemsko raven, v tem primeru predvsem za zasidranost rasizma v zdravstvenih praksah, pri čemer se rasistični učinki kažejo v slabši zdravstveni oskrbi in dostopu do zdravstvenih storitev različnih družbenih manjšin. Podatki kažejo, da so prav te manjšine, ki v največji meri izkušajo institucionalni rasizem, v večji meri žrtve novega korona virusa, kar je povezano z njihovim slabšim socialnim in ekonomskim položajem, revščino delavskega razreda in dostopom do institucij javnega zdravstva (Ploštajner, 2020). Zato je treba odločno zavreči mit o tem, da smo v pandemiji covida-19 vsi v istem čolnu. Nasprotno, pandemija je družbene neenakosti potencirala in hkrati še bolj očitno razgalila kopičenje neenakosti skozi presečišča družbenega razreda, rase ali etničnosti in dostopa do zdravstvenega sistema. Razredna delitev je tako rekoč vpisana v človeška telesa in se odraža v krajši življenjski dobi in slabšem zdravstvenem stanju revnejših, revni in manj zdravi pa so bolj podvrženi zapletom pri okužbi z virusom covid-19. Kot ugotavlja Ploštajner (2020), podatki iz ZDA potrjujejo, da se razredna in rasna razmerja močno prekrivajo. Podobno ugotavljajo tudi raziskovalci iz Indije, ki uvodoma v zborniku Meje epidemije (v Cukut Krilić, 2020c) poudarijo, da epidemija, ukrepi za nadzorovanje širjenja virusa in geopolitika še nikoli niso bili tako zelo povezani, hkrati pa je pandemija razkrila desetletja slabih politik na področju zdravstva (ibid.). Sklep V članku analizirava odnos med pandemijo virusa covid-19, migracijami in izključenostjo iz varnega prostora bivanja. Izhajava iz predpostavke, da so meje pandemije postale tudi meje mobilnosti oziroma da je s korona krizo sedentarnost postala nov imperativ globalne mobilnosti. Do nedavnega

12 nepredstavljiv zastoj mobilnosti, ki se je zgodil na globalni ravni, je skozi geslo #ostanidoma kot temeljnim odzivom na obvladovanje pandemije prinesel zaprtje v meje nacionalnih držav ali še manjših enot (regij, okrajev, občin, sosesk, ponekod celo ulic ali bivanjskih objektov), pri čemer je prišlo do povsem novega tipa družbenega dogovora o režimu mobilnosti. V besedilu se ukvarjava z ožjim vidikom restrukturirane mobilnosti, to je z mednarodnimi migracijami in begunskimi potmi v času, ko so meje postale neprehodne za vse, ne le za begunce, hkrati pa se vprašanju prehajanja meja pridruži še strašljiva dvojica kužnega drugega. V analizi naju zanimajo tri vprašanja v odnosu med pandemijo in (mednarodnimi) migracijami: 1. odzivi javnih politik na spremenjene režime prehajanja nacionalnih meja, 2. nocija begunca kot kužnega drugega (tj. potencialnega prenašalca virusa) ter 3. novi rasizmi in izključevanja, ki jih poraja pandemija. Skozi to prizmo zagovarjava tezo, da imperativ #ostanidoma kot ključni pristop delovanja protikoronskih politik v veliki meri spregleda oziroma ne poskrbi za ranljive družbene skupine in številne posameznike na družbenem robu; slednje velja tudi za migrante in begunce, kar pokaževa predvsem na primeru ljudi na tako imenovani balkanski poti. Analiza odzivov javnih politik na pandemijo covid-19 je pokazala, da se je negotov položaj beguncev in migrantov še povečal, ker so bile prekinjene običajne prostorske poti in je zastoj mobilnosti še povečeval negotovosti nadaljevanja poti ali morebitne odreditve karantene. Običajnim tveganjem na poteh (npr. nedokumentirano prehajanje meja, izpostavljenost fizičnemu ali psihičnemu nasilju, rasistične obravnave ipd.) se je pridružilo še povečano zdravstveno tveganje, saj je bil tudi dostop do zdravstvenih storitev omejen ali povsem onemogočen. Nadalje se je pokazalo, da je bil ljudem na poti v veliki meri omejen dostop do azilnega postopka ter da niso imeli celovitih informacij o pandemiji in o svojih pravicah v tem kontekstu. Redke države, vzorčni primer je Portugalska, so podelile pravice do zdravstvene in socialne oskrbe vsem migrantom in migrantkam na njihovih ozemljih, ne glede na klasificiranje različnih politično zamišljenih kategorij migrantov, kar je nedvomno zmanjšalo njihovo ranljivost. Naslednja analizirana relacija se nanaša na meje, ki so v kontekstu pandemije postale neprehodne za vse, ne le za ljudi na poti. Slednji, migranti in begunci, so postali del zaznamovanega telesa kužnega drugega. Retorike nacionalističnih politik v globalnem oziru in»vaške straže«na lokalnih nivojih so jih jasno opredelile kot tveganje javnemu zdravju. Pri tovrstni prezrtosti določenih družbenih skupin in njihovi stigmatizaciji so se kot pomembna pokazala presečišča družbenega razreda, rase in etničnosti in dostopa do sistema javnega zdravstva. Migranti so se torej znašli v situaciji dvojne izključitve: pogosto niso vključeni v ukrepe/mehanizme zagotavljanja varne izolacije v primeru okuženosti, hkrati pa so percipirani kot del telesa kužnega 83

13 84 drugega in kot taki seveda niso dobrodošli. Dvojna izključenost migrantov v primerjavi z domačim prebivalstvom še dodatno potencira njihov ranljiv položaj in povečuje tveganja. Tretje raziskovalno vprašanje zadeva nove rasizme in izključevanja, ki jih je pandemija še zaostrila, saj so tarča novih diskriminacij postale tudi skupine prebivalstva oziroma poklicne skupine (npr. zdravstveni delavci), ki so bile prepoznane kot nosilci virusa covid-19. Med pandemijo so podobne oblike diskriminacije in kriminalizacije kot migranti izkusile tudi druge skupine državljanov, na primer tisti, ki so bili solidarni z begunci, ali tisti, ki so bili po videzu (na primer barvi kože) percipirani kot nosilci virusa, kar je povečevalo ranljivosti različnih skupin prebivalstva, tudi državljanov. Spomniti velja, da je Bridget Anderson (2019) že pred pandemijo pisala o nujnosti»migrantizacije«državljana, kar nam pomaga uvideti povezave in podobnosti med formalnimi izključevanji nedržavljanov in pogostimi oblikami neformalnih izključevanj državljanov. Če so omejitve gibanja postale nova normalnost za (skorajda) vse, saj je regularnih poti za mobilnost še manj kot pred pandemijo (Yayboke, 2020) kako torej misliti položaj ljudi na poti, ki jim»režimi mobilnosti«(glick Schiller in Salazar, 2013) postavljajo nove in nove ovire za gibanje in jasno začrtujejo meje med privilegirano in stigmatizirano (ne)mobilnostjo (ibid.)? Spregled ranljivih skupin tako v pandemiji kot onkraj oziroma pred njo pa vedno jasno kaže širšo tendenco: torej, da če so, kot pravi Bridget Anderson (2019), določene rešitve slabe za migrante, je zelo verjetno tudi, da so slabe za državljane. LITERATURA Anderson, Bridget (2019): New directions in migration studies: towards methodological de-nationalism. Comparative Migration Studies 7 (36). Dostopno prek ( ). Bofulin, Martina in Romana Bešter (2010): Enako zdravstvo za vse? Imigranti v slovenskem zdravstvenem sistemu. V: Mojca Medvešek in Romana Bešter (ur.), Državljani tretjih držav ali tretjerazredni državljani?: integracija državljanov tretjih držav v Sloveniji, Ljubljana: Inštitut za narodnostna vprašanja. Bofulin, Martina (2020): Kitajski migranti in covid-19 mobilnost in izključevanje med pandemijo. Dve domovini/two Homelands 52: Dingwall, Robert, Lily M. Hoffman in Karen Staniland (2013): Introduction: Why a Sociology of Pandemics? Sociology of Health and Illness 35 (2): Glick Schiller, Nina in Noel B. Salazar (2013): Regimes of mobility across the global. Journal of Ethnic and Migration Studies 39 (2): Greenaway, Christina in Brian D. Gushulak (2017): Pandemics, migration and global health security. V: Philippe Bourbeau (ur.), Handbook on Migration and Security, Cheltenham: Edward Elgar Publishing.

14 Guadagno, Lorenzo (2020): Migrants and the COVID-19 epidemic: an initial analysis. IOM. Dostopno prek pdf ( ). Lipovec Čebron, Uršula (2010): The construction of a health uninsurant: People without medical citizenship as seen by some Slovene health workers. Studia Ethnologica Croatica 22: McDonnell, Emily (2020): Will COVID-19 finally force us to reconsider the Global (Im)mobility regime. Dostopno prek will-covid-19-finally-force-us-to-reconsider-the-global-immobility-regime/ ( ). Molnar, Petra (2020): Technology, migration and illness in the times of COVID-19. Dostopno prek ( ). Pertek, Sandra, Jenny Phillimore in Pip McKnight (2020): Forced migration, SGBV and COVID-19 Understanding the impact of COVID-19 on forced migrant survivors of SGBV, Refugee Women Connect, University of Birmingham, Institute for Research into Superdiversity. Dostopno prek Documents/college-social-sciences/social-policy/iris/2020/sgbv-Covid-19.pdf ( ). Scott, Penelope, Dennis Odukoya in Hella von Unger (2014): The Classification of»migrants«as a Discursive Practice in Public Health. A Sociology of Knowledge Approach. Discussion Paper. Wissenscaftszentrum Berlin für Sozialforschung. Dostopno prek ( ). Vignier, Nicolas in Olivier Bouchaud (2018): Travel, migration and emerging infectious diseases. The Journal of the International Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine 29 (3): Yayboke, Erol (2020): Five Ways COVID-19 Is Changing Global Migration. Dostopno prek ( ). Zavratnik, Simona, Rebeka Falle Zorman, Živa Broder (2017): Javno mnenje in migracije: mehanizmi klasifikacij in»begunska kriza«. Teorija in praksa 54 (5): Zavratnik, Simona in Sanja Cukut Krilić (2018): Addressing Intersectional Vulnera bilities in Contemporary Refugee Movements in Europe. Družboslovne razprave 87: Zavratnik, Simona in Sanja Cukut Krilić (2020): Digitalni begunci. Transformacije migracijskih poti ali ko pametni telefon nadomesti kovček. Ljubljana: Založba FDV in Založba ZRC. 85 VIRI Cukut Krilić, Sanja (2020a): Webinar: VPLIV COVID-19 NA BALKANSKI POTI. Dostopno prek 19-na-balkanski-poti/ ( ).

15 86 Cukut Krilić, Sanja (2020b): Recenzija zbornika: Meje epidemije: Covid-19 in migrantski delavci in delavke. Dostopno prek: / 05/21/recenzija-zbornika-meje-epidemije-Covid-19-in-migrantski-delavciin-delavke/ ( ). Cukut Krilić, Sanja (2020c): Trije D-ji oskrbe s hrano. Dostopno prek ( ). Cukut Krilić, Sanja in Anja Zafošnik (2020): Webinar o beguncih na balkanski poti v času COVID-19. Dostopno prek ( ). Lešnik, Pia (2020): Italija in begunci: v mesta ali v begunska taborišča?. Dostopno prek ( ). Lihtenvalner, Katja (2020): Grška epidemija ksenofobije in rasizma. Dostopno prek ( ). Perner, Špela (2020): S terena: Pogovor s prostovoljko v grških begunskih centrih. Dostopno prek ( ). Perner, Špela in Anja Zafošnik (2020): Webinar: Kaj pandemija COVID-19 pomeni za begunce po svetu. Dostopno prek webinar-kaj-pandemija-covid-19-pomeni-za-begunce-po-svetu/ ( ). Ploštajner, Klemen (2020): #Ostanidoma: ali mit o istem čolnu. Dostopno prek ( ). UNHCR (The UN Refugee Agency) (2020): Live blog: Refugees in the Covid-19 crisis. Dostopno prek live-blog-refugees-covid-19-crisis.html ( ). Vezjak, Boris (2020): Begunci, koronavirus in propaganda. Dostopno prek virusnimameja.com/2020/05/28/begunci-koronavirus-in-propaganda/ ( ). Vovk, Špela in Klara Andlovic (2020): Begunci v COVID-19 krizi: odziv globalnih akterjev. Dostopno prek Covid-19-krizi-odziv-globalnih-akterjev/ ( ). Vovk, Špela, Klara Andlovic in Simona Zavratnik (2020): COVID-19 sovraštvo: kaj pa vprašanje rasizma v zdravstvu?. Dostopno prek com/2020/05/14/covid-19-sovrastvo-kaj-pa-vprasanje-rasizma-v-zdravstvu/ ( ). Zafošnik, Anja (2020a): S terena: delo z begunci na Balkanu v času razmaha Covid- 19. Dostopno prek na-balkanu-v-casu-razmaha-covid-19/ ( ). Zafošnik, Anja (2020b): Nevladne organizacije in COVID-19. Zakaj so (lahko) pomembne za migrante, begunce, nas?. Dostopno prek com/2020/04/08/nevladne-organizacije-in-covid-19-zakaj-so-lahko-pomembneza-migrante-begunce-nas/ ( ).

16 Zavratnik, Simona (2020a): #StayHome. A privilege not afforded to refugees and migrants on the routes. Dostopno prek stayhome-a-privilege-not-afforded-to-refugees-and-migrants-on-the-routes/ ( ). Zavratnik, Simona (2020b): Drugi, kužni: ljudje z družbenega obrobja v času Covid- 19. Dostopno prek ( ). Zavratnik, Simona in Špela Perner (2020): Sezonsko delo: Pivo, solata in natakar, ki ju prinese na mizo. Dostopno prek sezonsko-delo-pivo-solata-in-natakar-ki-ju-prinese-na-mizo/ ( ). 87

Microsoft Word - A AM MSWORD

Microsoft Word - A AM MSWORD 3.9.2015 A8-0230/15 15 Uvodna izjava F F. ker je za to, da se bolje zavarujejo demokracija, pravna država in temeljne pravice, potrebna revizija Pogodb EU; F. ker je za to, da se bolje zavarujeta nacionalna

Prikaži več

Strategic Planning Survival Kit

Strategic Planning Survival Kit GLEDAM BEGUNCA -VIDIM ČLOVEKA BEGUNCI V SVETU IN SLOVENIJI VSI IMAMO PRAVICO DO AZILA GettyImages Države so se po strahotah druge svetovne vojne, ki je ustvarila 60 milijonov beguncev, same dogovorile,

Prikaži več

Junij2018

Junij2018 ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 30. junija 2018 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 3.427 ilegalnih prehodov državne meje. Lani so obravnavali

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 CILJI IN USMERITVE NA PODROČJU SOCIALNEGA VKLJUČEVANJA IN BOJA PROTI REVŠČINI V KONTEKSTU PAKETA SOCIALNIH NALOŽB Davor Dominkuš, generalni direktor MDDSZ Socialna situacija Socialne posledice krize: povečevanje

Prikaži več

Kršitve mednarodnega prava in prava EU ob uporabi ukrepov iz predlaganih členov 10a in 10b Zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o tujcih, sprejeteg

Kršitve mednarodnega prava in prava EU ob uporabi ukrepov iz predlaganih členov 10a in 10b Zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o tujcih, sprejeteg Kršitve mednarodnega prava in prava EU ob uporabi ukrepov iz predlaganih členov 10a in 10b Zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o tujcih, sprejetega 26. 01. 2017 januar 2017 Z ukrepi, ki jih omogočajo

Prikaži več

Porevizijsko poročilo: Popravljalni ukrep Ministrstva za notranje zadeve pri izvajanju ukrepov za integracijo humanitarnih migrantov

Porevizijsko poročilo: Popravljalni ukrep Ministrstva za notranje zadeve pri izvajanju ukrepov za integracijo humanitarnih migrantov Porevizijsko poročilo Popravljalni ukrep Ministrstva za notranje zadeve pri izvajanju ukrepov za integracijo humanitarnih migrantov POSLANSTVO Računsko sodišče pravočasno in objektivno obvešča javnosti

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 17. julij 2017 (OR. en) 11334/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 17. julij 2017 Prejemnik: Št. predh. dok.: general

Svet Evropske unije Bruselj, 17. julij 2017 (OR. en) 11334/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 17. julij 2017 Prejemnik: Št. predh. dok.: general Svet Evropske unije Bruselj, 17. julij 2017 (OR. en) 11334/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 17. julij 2017 Prejemnik: Št. predh. dok.: generalni sekretariat Sveta delegacije COHAFA 59 DEVGEN 176

Prikaži več

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 30. aprila 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 30. aprila 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 3. aprila 219 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 3.43 (1.35) ilegalnih prehodov državne meje. Število

Prikaži več

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 31. maja 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 4.

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 31. maja 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 4. ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 31. maja 219 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 4.313 (2.59) ilegalnih prehodov državne meje. Število

Prikaži več

PROGRAM nacionalnega usposabljanja»le z drugimi smo«ljubljana 24. in 25. april 2017 ZRC SAZU, Novi trg 2, 1000 Ljubljana Prijave: Katis, MIZŠ Infotočk

PROGRAM nacionalnega usposabljanja»le z drugimi smo«ljubljana 24. in 25. april 2017 ZRC SAZU, Novi trg 2, 1000 Ljubljana Prijave: Katis, MIZŠ Infotočk PROGRAM nacionalnega usposabljanja»le z drugimi smo«ljubljana 24. in 25. april 2017 ZRC SAZU, Novi trg 2, 1000 Ljubljana Prijave: Katis, MIZŠ Infotočka: info@lezdrugimismo.si Vključevanje, slovenščina,

Prikaži več

Nacionalna mreža NVO s področja javnega zdravja 25X25 I. srečanje članic mreže in ostalih NVO s področja javnega zdravja 8. april 2013, dvorana Krke,

Nacionalna mreža NVO s področja javnega zdravja 25X25 I. srečanje članic mreže in ostalih NVO s področja javnega zdravja 8. april 2013, dvorana Krke, Nacionalna mreža NVO s področja javnega zdravja 25X25 I. srečanje članic mreže in ostalih NVO s področja javnega zdravja 8. april 2013, dvorana Krke, d. d., Dunajska cesta 65, Ljubljana vodja projekta:

Prikaži več

AM_Ple_NonLegReport

AM_Ple_NonLegReport 8.3.2018 A8-0048/7 7 Marco Zanni, Stanisław Żółtek, André Elissen Uvodna izjava B B. ker se je hitro izkazalo, da večletni finančni okvir za obdobje 2014 2020 ni primeren za izpolnjevanje dejanskih potreb

Prikaži več

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 28. februarja 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnava

ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 28. februarja 2019 so policisti na območju Republike Slovenije obravnava ILEGALNE MIGRACIJE NA OBMOČJU REPUBLIKE SLOVENIJE V obdobju od 1. januarja do 28. februarja 19 so policisti na območju Republike Slovenije obravnavali 611 (453) ilegalnih prehodov državne meje. Število

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, C(2018) 6665 final IZVEDBENI SKLEP KOMISIJE (EU).../ z dne o določitvi ukrepov za pripravo seznama os

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, C(2018) 6665 final IZVEDBENI SKLEP KOMISIJE (EU).../ z dne o določitvi ukrepov za pripravo seznama os EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 15.10.2018 C(2018) 6665 final IZVEDBENI SKLEP KOMISIJE (EU).../ z dne 15.10.2018 o določitvi ukrepov za pripravo seznama oseb, ki so v sistemu vstopa/izstopa (SVI) identificirane

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 P

Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 P Svet Evropske unije Bruselj, 12. december 2017 (OR. en) 15648/17 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: generalni sekretariat Sveta Datum: 11. december 2017 Prejemnik: delegacije Št. predh. dok.: 14755/17 Zadeva:

Prikaži več

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje

erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje erasmus +: mladi v akciji Erasmus+: Mladi v akciji je del programa EU Erasmus+ na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2014 2020. Namenjen je krepitvi kompetenc in zaposljivosti

Prikaži več

Microsoft Word - INFORMACIJE NOVEMBER doc

Microsoft Word - INFORMACIJE NOVEMBER doc INFORMACIJE NOVEMBER 2014 Spoštovani! Pošiljamo Vam informacije za november. Vlada pripravlja kup dokaj neugodnih ukrepov za podjetnike (povišan davek na bančne storitve, povišan davek na zavarovalniške

Prikaži več

Promotion of Health at the Workplace

Promotion of Health at the Workplace SIMPOZIJ VARNO IN ZDRAVO DELO PRIMER DOBRE PRAKSE ZDRAVA DELOVNA MESTA ZA VSE GENERACIJE PROMOCIJA DUŠEVNEGA IN TELESNEGA ZDRAVJA NA DELOVNEM MESTU V POLICIJI VEDENIK LEON Ministrstvo za notranje zadeve

Prikaži več

Svet Evropske unije EVROPSKI SVET

Svet Evropske unije EVROPSKI SVET Svet Evropske unije EVROPSKI SVET STRATEŠKI ORGAN EU Evropski svet je institucija EU, ki določa splošne usmeritve in prednostne cilje Evropske unije. Sestavljajo ga voditelji držav ali vlad držav članic

Prikaži več

Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Svet

Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Svet Svet Evropske unije Bruselj, 9. junij 2016 (OR. en) 10005/16 IZID POSVETOVANJA Pošiljatelj: Datum: 9. junij 2016 Prejemnik: generalni sekretariat Sveta delegacije Št. predh. dok.: 8946/16, 9455/16 FREMP

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation IV. Mednarodna znanstvena konferenca: ZA ČLOVEKA GRE: DRUŽBA IN ZNANOST V CELOSTNI SKRBI ZA ČLOVEKA Alma Mater Europaea - ECM Maribor, 11-12. marec 2016 ODZIVANJE ZDRAVSTVENEGA OSEBJA V PRIMERIH NASILJA

Prikaži več

EVRO.dvi

EVRO.dvi Management tehnologije dr. Cene Bavec Management tehnologije postaja v gospodarsko in tehnološko razvitih državah eno temeljnih managerskih znanj. V Sloveniji nimamo visokošolskih in univerzitetnih programov

Prikaži več

zlozenka_policija.qxd

zlozenka_policija.qxd LEZBIJKE SVETUJEMO Ustavimo homofobno nasilje! polic ja in homofobni zlocini v POLICIJA IN HOMOFOBNI ZLOČINI Sodobna družba je večkulturna družba v spreminjanju, ki se sooča z vse večjimi izzivi rasne,

Prikaži več

POSLOVNO OKOLJE PODJETJA

POSLOVNO OKOLJE PODJETJA POSLOVNO OKOLJE PODJETJA VSI SMO NA ISTEM ČOLNU. ACTIVE LEARNING CREDO (adapted from Confucius) When I hear it, I forget. When I hear and see it, I remember a little. When I hear, see and ask questions

Prikaži več

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation ENERGETSKO POGODBENIŠTVO (EPC) V JAVNIH STAVBAH Podpora pri izvajanju energetske prenove stavb na lokalni ravni z mehanizmom energetskega pogodbeništva 12.10.2016, LJUBLJANA NIKO NATEK, KSSENA Projekt

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 PREDSTAVITEV PROJEKTA mobile2020 11.12.2013 Andrej Klemenc, Regionalni center za okolje Pisarna Ljubljana Klemen Gostič, Prometni institut Ljubljana d.o.o. Povod za projekt mobile2020 Medtem ko je v Skandinaviji

Prikaži več

Folie 1

Folie 1 PREDSTAVITEV PROJEKTA mobile2020 29.03.2013 Klemen Gostič, Prometni institut Ljubljana d.o.o. Povod za projekt mobile2020 Medtem ko je v Skandinaviji in severni Evropi urbano kolesarstvo vsestransko podprt

Prikaži več

Poročilo 2015

Poročilo 2015 ZDRUŽENJE PROTI SPOLNEMU ZLORABLJANJU, MASARYKOVA 23,00 LJUBLJANA Poročilo 2015 o delu UVOD ZDRUŽENJE PROTI SPOLNEMU ZLORABLJANJU je nepridobitna, prostovoljna, nevladna organizacija s statusom humanitarne

Prikaži več

(Microsoft PowerPoint - Priprava na obisk in\232pektorja za delo - GZS - kon\350na.pptx)

(Microsoft PowerPoint - Priprava na obisk in\232pektorja za delo - GZS - kon\350na.pptx) 1 PRIPRAVA NA OBISK INŠPEKTORJA ZA DELO Nadzori na področju delovnih razmerij Nataša Trček Glavna inšpektorica RS za delo 2 Uvodoma: - Organizacija Inšpektorata RS za delo - Spremembe zakonodaje - Akcije

Prikaži več

give yourself a digital makeover

give  yourself  a digital  makeover Prenos znanja v praksi in projekti pametne vasi prof. dr. Janez Bešter 33. Posvet Javne službe kmetijskega svetovanja, 26.11.2018, Thermana, Laško Načrti in primeri AKIS Od načrtov v izvedbo in praktično

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation V pomurski regiji bliže k izboljšanju razumevanja motenj razpoloženja Novinarska konferenca, 14. maj 2019 Partnerja programa: Sofinancer programa: Novinarsko konferenco so organizirali: Znanstvenoraziskovalni

Prikaži več

Predmetnik programa Družboslovna informatika, smer Digitalne tehnologije in družba (DI-DTID) 1. letnik Zimski semester Poletni semester # Naziv predme

Predmetnik programa Družboslovna informatika, smer Digitalne tehnologije in družba (DI-DTID) 1. letnik Zimski semester Poletni semester # Naziv predme Predmetnik programa Družboslovna informatika, smer Digitalne tehnologije in družba (DI-DTID) 1. letnik 1 Statistika 60 6 6 Uvod v metode družboslovnega raziskovanja 60 6 2 Uvod v družboslovno informatiko

Prikaži več

Microsoft Word - vprasalnik_AZU2007.doc

Microsoft Word - vprasalnik_AZU2007.doc REPUBLIKA SLOVENIJA Anketa o zadovoljstvu uporabnikov statističnih podatkov in informacij Statističnega urada RS 1. Kako pogosto ste v zadnjem letu uporabljali statistične podatke in informacije SURS-a?

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Čezmejno sodelovanje Mestne občine Nova Gorica na področju trajnostne mobilnosti Vanda Mezgec, Aleksandra Torbica Mestna občina Nova Gorica Ljubljana, 2.6.2016 NOVA GORICA GORICA GORICA Kolesarska steza

Prikaži več

AKCIJSKI NAČRT VILJEM JULIJAN za izboljšanje stanja na področju redkih bolezni v Sloveniji Ob priložnosti svetovnega dneva redkih bolezni 28. februarj

AKCIJSKI NAČRT VILJEM JULIJAN za izboljšanje stanja na področju redkih bolezni v Sloveniji Ob priložnosti svetovnega dneva redkih bolezni 28. februarj AKCIJSKI NAČRT VILJEM JULIJAN za izboljšanje stanja na področju redkih bolezni v Sloveniji Ob priložnosti svetovnega dneva redkih bolezni 28. februarja 2019 v Skladu Viljem Julijan podajamo pobudo za izboljšanje

Prikaži več

Partnerska mesta projekta NewPilgrimAge se nahajajo ob evropski kulturni poti sv. Martina -»Via Sancti Martini«. Zdaj združujejo moči za oživitev kult

Partnerska mesta projekta NewPilgrimAge se nahajajo ob evropski kulturni poti sv. Martina -»Via Sancti Martini«. Zdaj združujejo moči za oživitev kult Partnerska mesta projekta NewPilgrimAge se nahajajo ob evropski kulturni poti sv. Martina -»Via Sancti Martini«. Zdaj združujejo moči za oživitev kulturne dediščine in spodbujanje skupnih evropskih vrednot

Prikaži več

untitled

untitled NAPOVED 369 4 Od revščine in socialne izključenosti k enakosti, socialni pravičnosti in solidarnosti Kongres organizirata Fakulteta za socialno delo ter Društvo socialnih delavk in delavcev Slovenije.

Prikaži več

Povracila-stroskov-julij-2011

Povracila-stroskov-julij-2011 POVRAČILA STROŠKOV V ZVEZI Z DELOM IN DRUGI PREJEMKI Povračila stroškov in druge prejemke v dejavnosti trgovine urejajo: Kolektivna pogodba dejavnosti trgovine Slovenije in Tarifna priloga h Kolektivni

Prikaži več

Sezana_porocilo okt2013

Sezana_porocilo okt2013 Občani Sežane o aktualnih vprašanjih telefonska raziskava Izvajalec: Ninamedia d.o.o. Ljubljana, oktober 2013 1. POVZETEK Zaposlitvene možnosti so trenutno največji problem, ki ga zaznavajo anketiranci.

Prikaži več

INFORMACIJE MAREC 2017

INFORMACIJE MAREC 2017 INFORMACIJE MAREC 2017 NOVICE Zakon o pokojninsko invalidskem zavarovanju STATISTIČNI PODATKI Spoštovani! V februarju 2017 ni bilo veliko novosti na področju davkov, financ in računovodstva, na nekaj sprememb

Prikaži več

Culture Programme (2007 – 2013)

Culture Programme (2007 – 2013) USTVARJALNA EVROPA (2014 2020) Podprogram Kultura Razpis za zbiranje predlogov: Razpis za zbiranje predlogov EACEA 34/2018: podpora za projekte evropskega sodelovanja 2019 OPOZORILO: Izvajanje tega razpisa

Prikaži več

210X297

210X297 Health at a Glance: Europe 2010 Summary in Slovenian HEALTH AT GLANCE: EUROPE 2010 ISBN 978-92-64-090309 OECD 2010 1 Povzetek Evropske države so v zadnjih desetletjih dosegle velik napredek na področju

Prikaži več

kodeks_besedilo.indd

kodeks_besedilo.indd Samoregulacijski kodeks ravnanja operaterjev mobilnih javnih elektronskih komunikacijskih storitev o varnejši rabi mobilnih telefonov s strani otrok in mladostnikov do 18. leta Izdal in založil Gospodarska

Prikaži več

ENV2:

ENV2: . Kazalo. KAZALO.... UVOD... 3. ANALIZA POPULACIJE DRŽAV EU...5 4. VSEBINSKE UGOTOVITVE...8 5. LITERATURA... . Uvod Vir podatkov za izdelavo statistične naloge je Eurostat ali Statistični urad Evropske

Prikaži več

GARJE V USTANOVI

GARJE V USTANOVI IZBRUH GARIJ V USTANOVI (domovi za ostarele, bolnišnice) Dokument je v elektronski obliki objavljen na spletni strani www.nijz.si Ljubljana, november 2017 1/11 November 2017 UVOD Zgodnja zaznava, zdravljenje

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev ZADEVE IN ENAKE MOŽNOSTI NACIONALNI INŠTITUT ZA JAVNO ZDRAVJE Preventivna konferenca na področju drog Skupaj zmoremo več Preventivni pristopi v sistemu socialnega varstva PORTOROŽ, 20. 10. 2016 Marjeta

Prikaži več

SI057 OK KAPITAL Period SI057 NOVA LJUBLJANSKA BANKA D.D. (NLB d.d.) Kapitalska pozicija upoštevaje pravila CRD 3 A) Navadni lastnišk

SI057 OK KAPITAL Period SI057 NOVA LJUBLJANSKA BANKA D.D. (NLB d.d.) Kapitalska pozicija upoštevaje pravila CRD 3 A) Navadni lastnišk SI57 OK 1. KAPITAL Period SI57 Kapitalska pozicija upoštevaje pravila CRD 3 A) Navadni lastniški kapital pred odbitnimi postavkami (Temeljni kapital brez hibridnih instrumentov in državnih ukrepov pomoči,

Prikaži več

Impact assessment Clean 0808

Impact assessment  Clean 0808 EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 13.9.2017 SWD(2017) 501 final DELOVNI DOKUMENT SLUŽB KOMISIJE POVZETEK OCENE UČINKA Spremni dokument k predlogu uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o Agenciji EU za kibernetsko

Prikaži več

Microsoft Word - Visoko_citirane_3.doc

Microsoft Word - Visoko_citirane_3.doc Visoko citirane objave (1%) v obdobju 23-213 glede na predhodno obdobje Visoko citirane objave so znanstvene objave, ki se po številu citatov uvrščajo v zgornji odstotek najbolj citiranih objav. Gibanje

Prikaži več

PowerPoint slovenska predloga

PowerPoint slovenska predloga NSP/2019/010 Predstavitev predloga koncepta analize trga plačil Tina Vehovar Smole, Banka Slovenije 14. seja Nacionalnega sveta za plačila 4. julij 2019 Izhodišča za pripravo analize Aktivnost priprave

Prikaži več

ARRS-TURAZ-JR-Prijava/2010 Stran 1 od 7 Oznaka prijave: Javni razpis za (so)financiranje uveljavljenih raziskovalcev iz tujine v letu 2011 (Uradni lis

ARRS-TURAZ-JR-Prijava/2010 Stran 1 od 7 Oznaka prijave: Javni razpis za (so)financiranje uveljavljenih raziskovalcev iz tujine v letu 2011 (Uradni lis Stran 1 od 7 Oznaka prijave: Javni razpis za (so)financiranje uveljavljenih raziskovalcev iz tujine v letu 2011 (Uradni list RS, št. 40/2010, z dne 21.5.2010) PRIJAVNA VLOGA A. PODATKI O PRIJAVITELJU 1.

Prikaži več

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana Izhodišč

Letni posvet o izobraževanju odraslih november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana   Izhodišč 20. november 2013, Austria Trend Hotel Ljubljana Izhodišča za novo finančno perspektivo 2014-2020 na področju izobraževanja odraslih Mag. Katja Dovžak Partnerski sporazum med Slovenijo in Evropsko komisijo

Prikaži več

NOVINARSKO CASTNO RAZSODIŠCE

NOVINARSKO CASTNO RAZSODIŠCE Novinarsko častno razsodišče SNS in DNS Statistika dela NČR za leto 5 Opozarjamo, da podatki niso povsem primerljivi, ker je za pretekla obdobja statistika narejena za celo leto, v letu 5 pa do septembra..

Prikaži več

PREPREČUJMO ŠIRJENJE NALEZLJIVIH BOLEZNI V VRTCU Navodila za zdravje (2018/19)

PREPREČUJMO ŠIRJENJE NALEZLJIVIH BOLEZNI V VRTCU Navodila za zdravje (2018/19) PREPREČUJMO ŠIRJENJE NALEZLJIVIH BOLEZNI V VRTCU Navodila za zdravje (2018/19) Želja nas vseh, tako staršev kot tistih, ki delamo z otroki v vrtcu je, da bi bili otroci zdravi in bi se v vrtcu dobro počutili.

Prikaži več

Kodeks EFPIA o javni objavi Javne objave 2016 Shire Pharmaceuticals (vključno z družbo Baxalta US Inc.) 1

Kodeks EFPIA o javni objavi Javne objave 2016 Shire Pharmaceuticals (vključno z družbo Baxalta US Inc.) 1 Kodeks EFPIA o javni objavi Javne objave 2016 Shire Pharmaceuticals (vključno z družbo Baxalta US Inc.) 1 Razdelek 1: Pristop poročanja za podatke iz leta 2016 Družba Shire je 3. junija 2016 prevzela družbo

Prikaži več

PKP projekt SMART WaterNet_Opis

PKP projekt SMART WaterNet_Opis PKP projekt SMART WaterNet Po kreativni poti do znanja (PKP) opis programa Program Po kreativni poti do znanja omogoča povezovanje visokošolskih zavodov s trgom dela in tako daje možnost študentom za pridobitev

Prikaži več

program-ivz

program-ivz Konferenca Skupaj za zdravje! Obeležitev 10. obletnice Nacionalnega programa primarne preventive srčno-žilnih bolezni 2013 in izzivi prihodnosti 7. in 8. oktober 2013, Brdo pri Kranju, Slovenija Ponedeljek,

Prikaži več

20. andragoški kolokvij

20. andragoški kolokvij 21. andragoški kolokvij in sklepni dogodek projekta EPUO Neformalno izobraževanje odraslih kot strategija odzivanja na spremembe 3. in 4. oktober 2017 Stavba Vertikala (Pipistrel Vertical Solutions), Vipavska

Prikaži več

Kratek pregled vsebine Delovne skupne za izobraževanje odraslih Ema Perme, članica delovne skupine za izobraževanje odraslih pri Evropski komisiji (20

Kratek pregled vsebine Delovne skupne za izobraževanje odraslih Ema Perme, članica delovne skupine za izobraževanje odraslih pri Evropski komisiji (20 Kratek pregled vsebine Delovne skupne za izobraževanje Ema Perme, članica delovne skupine za izobraževanje pri Evropski komisiji (2014-2015) Ljubljana, 3. december 2014, Strokovni seminar PIAAC Podlage

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - lj_obroc_predstavitev_tiskovna_mar_2019_02AM.pptx

Microsoft PowerPoint - lj_obroc_predstavitev_tiskovna_mar_2019_02AM.pptx IZHODIŠČA UREJANJA LJUBLJANSKEGA AVTOCESTNEGA OBROČA IN VPADNIH AVTOCEST Predstavitev pobude za državno prostorsko načrtovanje za ureditev ljubljanskega avtocestnega obroča in vpadnih cest ter predloga

Prikaži več

untitled

untitled EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, 16.12.2014 C(2014) 9982 final IZVEDBENI SKLEP KOMISIJE z dne 16.12.2014 o odobritvi nekaterih elementov Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju

Prikaži več

RE_QO

RE_QO Evropski parlament 2014-2019 Dokument zasedanja B8-0514/2018 5.11.2018 PREDLOG RESOLUCIJE k vprašanju za ustni odgovor B8-0417/2018 v skladu s členom 128(5) Poslovnika o lymski boreliozi (2018/2774(RSP))

Prikaži več

Microsoft Word - ARRS-TURAZ doc

Microsoft Word - ARRS-TURAZ doc JAVNI RAZPIS ZA IZBOR IN (SO)FINANCIRANJE UVELJAVLJENIH RAZISKOVALCEV IZ TUJINE V LETU 2007 (Uradni list RS, št 37/2007) PRIJAVNA VLOGA ZA IZBOR IN (SO)FINANCIRANJE UVELJAVLJENIH RAZISKOVALCEV IZ TUJINE

Prikaži več

Kako dolgo čakati na dolžnika, preden ga damo v izterjavo 14.06.2016 22:30 Finance 114/2016 0 Intervju: Leon Zalar, direktor družbe za izterjavo Pro Kolekt Vedno se trudimo prevaliti strošek izterjave

Prikaži več

ŠOLA Gr. SHOLAE = brezdelje, prosti čas JE DRUŽBENA INSTITUCIJA V KATERI POTEKA EDUKACIJA. TO JE: - NAČRTNO IN SISTEMATIČNO IZOBRAŽEVANJE - NAČRTNAIN

ŠOLA Gr. SHOLAE = brezdelje, prosti čas JE DRUŽBENA INSTITUCIJA V KATERI POTEKA EDUKACIJA. TO JE: - NAČRTNO IN SISTEMATIČNO IZOBRAŽEVANJE - NAČRTNAIN ŠOLA Gr. SHOLAE = brezdelje, prosti čas JE DRUŽBENA INSTITUCIJA V KATERI POTEKA EDUKACIJA. TO JE: - NAČRTNO IN SISTEMATIČNO IZOBRAŽEVANJE - NAČRTNAIN SISTEMATIČNA VZGOJA. Na ta način družba posreduje vnaprej

Prikaži več

Regionalni razvoj: včeraj danes jutri dr. Damjan Kavaš, Inštitut za ekonomska raziskovanja, Ljubljana

Regionalni razvoj: včeraj danes jutri dr. Damjan Kavaš, Inštitut za ekonomska raziskovanja, Ljubljana Regionalni razvoj: včeraj danes jutri dr. Damjan Kavaš, Inštitut za ekonomska raziskovanja, Ljubljana Ali je zemlja ploščata? Vir: http://www.publishwall.si/stoychi./post/149158/planet-zemlja-ni-to-kar-so-nas-ucili-v-soli.

Prikaži več

EVROPSKE REFERENČNE MREŽE POMOČ PACIENTOM Z REDKIMI ALI KOMPLEKSNIMI BOLEZNIMI Share. Care. Cure. zdravje

EVROPSKE REFERENČNE MREŽE POMOČ PACIENTOM Z REDKIMI ALI KOMPLEKSNIMI BOLEZNIMI Share. Care. Cure. zdravje EVROPSKE REFERENČNE MREŽE POMOČ PACIENTOM Z REDKIMI ALI KOMPLEKSNIMI BOLEZNIMI Share. Care. Cure. zdravje KAJ SO EVROPSKE REFERENČNE MREŽE? Evropske referenčne mreže združujejo zdravnike in raziskovalce

Prikaži več

Svet Evropske unije POLITIČNI CIKEL EU ZA BOJ PROTI HUDIM OBLIKAM ORGANIZIRANEGA MEDNARODNEGA KRIMINALA

Svet Evropske unije POLITIČNI CIKEL EU ZA BOJ PROTI HUDIM OBLIKAM ORGANIZIRANEGA MEDNARODNEGA KRIMINALA Svet Evropske unije POLITIČNI CIKEL EU ZA BOJ PROTI HUDIM OBLIKAM ORGANIZIRANEGA MEDNARODNEGA KRIMINALA POLITIČNI CIKEL EU ZA BOJ PROTI HUDIM OBLIKAM ORGANIZIRANEGA MEDNARODNEGA KRIMINALA Politični cikel

Prikaži več

Letni posvet o IO 2018 in letna konferenca projekta EUPO

Letni posvet o IO 2018 in letna konferenca projekta EUPO 23. in 24. oktober, Kongresni center Habakuk, Maribor RAZVOJNI KORAKI DO LETA 2020 IN NAPREJ VIDIK ANDRAGOŠKEGA CENTRA SLOVENIJE Andrej Sotošek, Andragoški center Slovenije Vsebina predstavitve Ključni

Prikaži več

Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost

Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost Predupokojitvene aktivnosti za zdravo starost strokovnih delavcev v VIZ mag. Andrej Sotošek Andragoški Center Slovenije Struktura predstavitve Viri in strokovne podlage Namen in ključni cilji projektne

Prikaži več

ENV _factsheet_bio_SL.indd

ENV _factsheet_bio_SL.indd NARAVA IN BIOTSKA RAZNOVRSTNOST Kaj to pomeni za vas? Biotska raznovrstnost pomeni raznolikost življenja na našem planetu. Je temelj naše blaginje in gospodarstva. Pri preskrbi s hrano in vodo, pa tudi

Prikaži več

Microsoft Word - B MSWORD

Microsoft Word - B MSWORD EVROPSKI PARLAMENT 2014-2019 Dokument zasedanja 4.3.2015 B8-0222/2015 PREDLOG RESOLUCIJE ob zaključku razprave o izjavi podpredsednice Komisije/visoke predstavnice Unije za zunanje zadeve in varnostno

Prikaži več

Verjetnost in vzorčenje: teoretske porazdelitve standardne napake ocenjevanje parametrov as. dr. Nino RODE prof. dr. Blaž MESEC

Verjetnost in vzorčenje: teoretske porazdelitve standardne napake ocenjevanje parametrov as. dr. Nino RODE prof. dr. Blaž MESEC Verjetnost in vzorčenje: teoretske porazdelitve standardne napake ocenjevanje parametrov as. dr. Nino RODE prof. dr. Blaž MESEC VERJETNOST osnovni pojmi Poskus: dejanje pri katerem je izid negotov met

Prikaži več

IZZIVI MEDIJSKE PISMENOSTI IN NOVINARSKE ETIKE Ilinka Todorovski XXI. strokovni posvet pomočnikov ravnateljev 6. marec 2019

IZZIVI MEDIJSKE PISMENOSTI IN NOVINARSKE ETIKE Ilinka Todorovski XXI. strokovni posvet pomočnikov ravnateljev 6. marec 2019 IZZIVI MEDIJSKE PISMENOSTI IN NOVINARSKE ETIKE Ilinka Todorovski XXI. strokovni posvet pomočnikov ravnateljev 6. marec 2019 Ilinka Todorovski RTV Slovenija od 1985: dežurna v desku informativnih oddaj

Prikaži več

Erasmus+ mag. Robert Marinšek

Erasmus+ mag. Robert Marinšek Erasmus+ mag. Robert Marinšek Program Erasmus+ Uredba št. 1288/2013 (11. dec. 2013) Področje izobraţevanja, usposabljanja, športa in mladine trajanje: 2014 2020 proračun: 14,7 G Pričakovanja: >4 M mobilnosti

Prikaži več

Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa

Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa Na podlagi določil Zakona o visokem šolstvu (Uradni list RS št. 67/1993 in naslednji), Sklepa o določitvi strokovne komisije za opravljanje preizkusa znanja slovenskega jezika (Ur. l. RS št. 47/1994),

Prikaži več

Microsoft Word - bibliografske-zbirke-medicina.doc

Microsoft Word - bibliografske-zbirke-medicina.doc Univerza v Ljubljani Filozofska fakulteta Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo Sistemi za poizvedovanje Bibliografske zbirke področje medicine Mentor: doc.dr. Jure Dimec Avtorja:

Prikaži več

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak

Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kak Opozorilo: Neuradno prečiščeno besedilo predpisa predstavlja zgolj informativni delovni pripomoček, glede katerega organ ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Neuradno prečiščeno besedilo Pravilnika

Prikaži več

Kazalnik dostopa do pitne vode dobre mikrobiološke kakovosti v Sloveniji - pojasnilo: Kazalnik dostopa do pitne vode dobre mikrobiološke kakovosti v S

Kazalnik dostopa do pitne vode dobre mikrobiološke kakovosti v Sloveniji - pojasnilo: Kazalnik dostopa do pitne vode dobre mikrobiološke kakovosti v S Kazalnik dostopa do pitne vode dobre mikrobiološke kakovosti v Sloveniji - pojasnilo: Kazalnik dostopa do pitne vode dobre mikrobiološke kakovosti v Sloveniji temelji na rezultatih monitoringa pitne vode,

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 VSEŽIVLJENJSKO UČENJE ZAPOSLENIH, KOMPETENČNI CENTRI N KAKO DO NOVIH DELOVNIH MEST DAMJANA KOŠIR Generalna direktorica direktorata za trg dela in zaposlovanje MINISTRSTVO ZA DELO, DRUŽINO IN SOCIALNE ZADEVE

Prikaži več

Microsoft Word - SEP, koncnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Microsoft Word - SEP, koncnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Osnovna šola bratov Letonja telefon/fax: (03) 8965300, 8965304 Šmartno ob Paki 117 e-pošta: os-bl-smartno@guest.arnes.si 3327 Šmartno ob Paki spl. stran: www.ossmartno.si SAMOEVALVACIJSKO POROČILO SODELOVANJE

Prikaži več

Naslov

Naslov Kriminaliteta v mestnih občinah v Republiki Sloveniji KATJA EMAN ROK HACIN 1 Uvod Meško (2016) kriminaliteto zločinstvenost ali hudodelstvo opredeli kot skupek ravnanj, ki napadajo ali ogrožajo tako temeljne

Prikaži več

EY Slovenija Davčne novice – 10. julij 2019

EY Slovenija Davčne novice – 10. julij 2019 10. julij 2019 EY Slovenija Davčne novice Davčne novice julij V julijski številki Davčnih novic vam pošiljamo pregled zadnjih predlogov za spremembo davčne zakonodaje in predstavljamo predlog uvedbe davka

Prikaži več

(Microsoft Word - 39_Vklju\350enost odraslihv formalno izobra\236evanje)

(Microsoft Word - 39_Vklju\350enost odraslihv formalno izobra\236evanje) Andragoški center Slovenije 39. Statistični podatki: Vključenost odraslih v formalno izobraževanje Opomba: Informacijo o vključenosti odraslih v formalno izobraževanje (glej informacijo številka 38) nadgrajujemo

Prikaži več

Microsoft Word Updated FAQ-EN_SL.docx

Microsoft Word Updated FAQ-EN_SL.docx TVOJA PRVA ZAPOSLITEV EURES Pogosta vprašanja Splošno Kje najdem informacije o programu Tvoja prva zaposlitev Eures? Informacije lahko prenesete z Euresovega portala na naslovu http://eures.europa.eu ali

Prikaži več

Microsoft Word - Strokovno srečanje ob svetovnem dnevu zdravja_mediji.docx

Microsoft Word - Strokovno srečanje ob svetovnem dnevu zdravja_mediji.docx SPOROČILO ZA JAVNOST Novo mesto, 16. aprila 2018 Strokovno srečanje ob Svetovnem dnevu zdravja NEENAKOST V ZDRAVJU V LUČI DOLGOŽIVE DRUŽBE Novo mesto, 16. aprila 2018 - Na Fakulteti za zdravstvene vede

Prikaži več

NASLOV PRISPEVKA

NASLOV  PRISPEVKA 26. november 2014, Grand hotel Union Ljubljana MJU NEVLADNE ORGANIZACIJE ReNPIO Erika Lenčič Stojanovič, Ministrstvo za javno upravo Operativni program razvoja človeških virov 2007-2013 Prednostna usmeritev

Prikaži več

%

% OSNOVNA ŠOLA NARODNEGA HEROJA RAJKA HRASTNIK PODRUŽNIČNA ŠOLA DOL PRI HRASTNIKU PODRUŽNICA LOG AKTIV TJA IN NI KRITERIJ OCENJEVANJA 2018/2019 0-44 % nzd (1) 45-64 % zd (2) 65-79 % db (3) 80-89 % pdb (4)

Prikaži več

NASLOV PREDAVANJA IME IN PRIIMEK PREDAVATELJA

NASLOV PREDAVANJA IME IN PRIIMEK PREDAVATELJA PODATKI VLADNIH INFORMACIJSKIH SISTEMOV MED ZAHTEVAMI PO JAVNI DOSTOPNOSTI IN VAROVANJEM V ZAPRTIH SISTEMIH mag. Samo Maček, mag. Franci Mulec, mag. Franc Močilar UVOD Razvrščanje dokumentov: odprta družba,

Prikaži več

Brexit_Delakorda_UMAR

Brexit_Delakorda_UMAR MAKROEKONOMSKI IZGLEDI ZA EU IN SLOVENIJO KAKŠNA JE / BO VLOGA BREXITA? Aleš Delakorda, UMAR C F A S l o v e n i j a, 1 7. 1 0. 2 0 1 6 M A K R O E K O N O M S K I P O L O Ž A J I N I Z G L E D I Z A E

Prikaži več

Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD

Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD Načela družbene odgovornosti skupine ALDI SÜD Uvod Poslovna skupina ALDI SÜD, katere del je (skupina) Hofer, posluje po načelih odgovornega upravljanja podjetja. V tem dokumentu predstavljamo, kaj to pomeni

Prikaži več

1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnost

1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnost 1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis 16052016 2. IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnostni razvoj (drugo) 0909 Novi Klasius P bo 0922 Skrb

Prikaži več

Kodeks EFPIA o javni objavi Javne objave 2017 Shire Pharmaceuticals (vključno z družbo Baxalta US Inc.) 1

Kodeks EFPIA o javni objavi Javne objave 2017 Shire Pharmaceuticals (vključno z družbo Baxalta US Inc.) 1 Kodeks EFPIA o javni objavi Javne objave 2017 Shire Pharmaceuticals (vključno z družbo Baxalta US Inc.) 1 Razdelek 1: Pristop za poročanje o podatkih iz leta 2017 Družba Shire je 3. junija 2016 prevzela

Prikaži več

Présentation PowerPoint

Présentation PowerPoint Evropski projekt Achieve Dejavnosti za izboljšanje energetske učinkovitosti v gospodinjstvih z nizkimi prihodki skozi obiske in energetsko svetovanje 21/04/2011-21/04/2014 Ljubljana, 14.5.2013 Tomislav

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Naslov prispevka STORITVE SOC ŠT.3 ter SOC ŠT.4 Peter Šprajc, Ministrstvo za javno upravo Andrej Skamen, S&T Slovenija d.d.. 10.12.2018 AGENDA pravna podlaga za izvajanja storitev opis SOC storitve 3 opis

Prikaži več

BIO tehnologija S-ALFA Uporaba osnovne metode G-ALFA 1,2,3,4 za čiščenje telesa, psihe, hrane, pijače in zdravil samo za otroke, da postanejo BIO akti

BIO tehnologija S-ALFA Uporaba osnovne metode G-ALFA 1,2,3,4 za čiščenje telesa, psihe, hrane, pijače in zdravil samo za otroke, da postanejo BIO akti Uporaba osnovne metode G-ALFA 1,2,3,4 za čiščenje telesa, psihe, hrane, pijače in zdravil samo za otroke, da postanejo BIO aktivna. To pomeni da S- ALFA vpiše dodatke v zdravila, ki omogočajo uporabo proti

Prikaži več

Mnenje Evropskega nadzornika za varstvo podatkov o predlogu uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o državljanski pobudi

Mnenje Evropskega nadzornika za varstvo podatkov o predlogu uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o državljanski pobudi 30.11.2010 Uradni list Evropske unije C 323/1 I (Resolucije, priporočila in mnenja) MNENJA EVROPSKI NADZORNIK ZA VARSTVO PODATKOV Mnenje Evropskega nadzornika za varstvo podatkov o predlogu uredbe Evropskega

Prikaži več

Okužba s HIV v Sloveniji Podatki o prijavljenih primerih do vključno 22. novembra

Okužba s HIV v Sloveniji Podatki o prijavljenih primerih do vključno 22. novembra Okužba s HIV v Sloveniji Podatki o prijavljenih primerih do vključno 22. novembra 2017 1 Pregled vsebine Ključni poudarki 3 Priporočila 3 1 Nove diagnoze okužb s HIV 4 2 Pozne diagnoze 6 3 Aids in smrt

Prikaži več

Številka:

Številka: REPUBLIKA SLOVENIJA MINISTRSTVO ZA JAVNO UPRAVO Tržaška cesta 21, 1000 Ljubljana T: 01 478 83 30 F: 01 478 83 31 E: gp.mju@gov.si www.mju.gov.si Številka: 093-10/2017 Datum: 5. 1. 2018 Odbor Republike

Prikaži več