PREHODNOST. scenarij za kratki film. Petra Pavšič

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "PREHODNOST. scenarij za kratki film. Petra Pavšič"

Transkripcija

1 PREHODNOST scenarij za kratki film By Petra Pavšič (C) Petra Pavšič,

2 1 EXT. SPALNICA, DAN Skozi režo med žaluzijami na oknu spalnice se prikaže del zatemnjene sobe. Vidno polje se širi; okolica reže se pomika na obrobje vidnega polja. 2 INT. SPALNICA, DAN DEKLE (20) leži na postelji, spi, pokrita je z belo odejo. Budilka na mobilnem telefonu začne zvoniti. Glasba je najprej tiha, spevna. Nekaj trenutkov po začetku melodije dekle odpre oči, ostane mirna. Glasba postane glasnejša, dekle zakoplje glavo pod rjuho ter si čeznjo da še vzglavnik. Ko začnejo igrati izrazitejši basi budilke, si blazino z rokama pritisne k ušesoma. Budilka naenkrat neha, ona pa si počasi zbrca rjuho s sebe in potisne vzglavnik v kot. 3 INT. KOPALNICA, DAN V veliki in urejeni kopalnici se dekle gleda v ogledalu. Nasmehne se svoji podobi; pri tem se ji ne naredijo gubice okoli oči. Nato se zresni. Lase ima počesane, spete v čop, oblečena je v rdečo majico. DEKLE (zapoje) And I have waited all my life for you. Gre proti vratom kopalnice in jih odpre. DEKLE (NADALJ.) Mmm-hh-mm. 4 EXT. DEL ULICE, OBDAN S HIŠAMI, DAN Dekle hodi po pločniku z dolgimi urnimi koraki, pogleda na uro. Dekle pogleda levo, kjer se pri hiši zaloputnejo vrata in MOŠKI (50), oblečen v črno, steče od njih za hišo; pri tem ne pogleda dekleta. Čez par korakov se dekle ozre čez desno ramo na dvorišče, kjer vžiga siv avto. Dekle se rahlo namršči in še enkrat pogleda na uro. Dekle začne teči. Ptičja perspektiva razkrije celotno ulico. Pes priteče na ulico z enega od stranskih dvorišč ter začne lajati.

3 2. 5 EXT. PRVA AVTOBUSNA POSTAJA, DAN Dekle pride v hitri hoji na avtobusno, kjer stoji še ŽENSKA (40) v rdeči športni majici. Ženska strmi skoznjo. Pride avtobus, na katerega gre samo dekle. Avtobus odpelje z glasnim zvokom vžiganja. 6 EXT. DRUGA AVTOBUSNA POSTAJA, DAN Bus pripelje na postajo, kjer stojijo 3 ljudje v sivih majicah. Dekle izstopi in začne v zmernem tempu hoditi po ulici, ki je prbl. pod kotom 60 stopinj glede na traso avtobusa. Prehodi cca. 100m. Posnetek se začne vrteti nazaj v enakem tempu; torej: dekle hodi ritensko do točke, kjer je izstopila. Začne spet hoditi naprej, gre na drugo stran ceste in na avtobus, ki pripelje. Poleg začne tiho igrati glasba What is this thing called love. 7 EXT. PRVA AVTOBUSNA POSTAJA - NASPROTNA STRAN, DAN Dekle izstopi. Na cesti se giblje veliko avtomobilov z zbledelimi barvami. PRVI VOZNIKI (30-70) v teh avtomobilih so s telesom nagnjeni, pol v levo stran in pol v desno. Majica dekleta je zdaj zbledela. Ni semaforja, je pa prehod za pešce. Steče čez cesto, ko se ta za hip izprazni. Glasba postaja čedalje bolj zamolkla. Avtomobili občasno zatrobijo, sliši se hrup ceste. 8 EXT. PRVA AVTOBUSNA POSTAJA - NASPROTNA STRAN, DAN Dekle izstopi na postaji, kjer je rdečelična MAMA (30) z rumenim vozičkom. Mama z ostrimi gibi voziček vozi naprej in nazaj, pri tem pa stoji povsem pri miru. Mama gleda nekam v daljavo v smeri vozička. Pri tem slišimo zvok delovanja mehanizmov: enakomerno škrtanje, pokanje ipd.

4 3. 9 EXT. PRVA AVTOBUSNA POSTAJA - NASPROTNA STRAN, DAN Oblačno vreme. Dekle, enaka kot v prejšnji sceni, izstopi na postaji, kjer je MAMA z OTROKOM (3) v rumeni majici. Na cesti je en počasen siv avto. DRUGI VOZNIK (60) zgrbljeno sedi za volanom z odprtimi usti in gleda na cesto. 10 EXT. ULICA Z VRSTNIMI HIŠAMI, DAN Oblačno vreme. Dekle hodi po pločniku, srečuje ljudi z rdečimi dežniki, ki gledajo skoznjo, ona pa v tla. Na tla začnejo padati debele dežne kaplje, slika se začne temniti, zvok dežje se ojača kot pri običaji plohi. 11 EXT. VHODNA VRATA, DAN Dekle vtika ključ v ključavnico, z obraza ji tečejo kaplje. Globoko diha, je zadihana. Enkrat odklene, za tem zaklene in pokljuka. Ključ vzame ven in ga spet potisne v ključavnico. Spet odklene in zaklene in še enkrat odklene. Odpre vrata na stežaj. Močan zvok dežja. 12 EXT. NEBO, DAN Jata ptic na nebu. PRELIV 13 INT. SPALNICA, DAN Žaluzije so spuščene. Dekle spi na postelji, pokrita je s sivo odejo. Budilka začne zvoniti. Glasba je bolj glasna kot v prvi sceni. Nekaj trenutkov po začetku melodije dekle odpre oči, ostane mirna, Glasba postane glasnejša in dekle zakoplje glavo pod rjuho ter si čeznjo da še vzglavnik. Blazino z rokama pritisne k ušesoma. Budilka naenkrat neha, ona pa si počasi zbrca rjuho s sebe, vzglavnik potisne v kot.

5 4. 14 INT. KOPALNICA, DAN Dekle stoji pred ogledalom, lase ima spete v figo, majico ima mornarsko modro. Z rokama se dotakne kotičkov ust in jih privzdigne navzgor. Zorni kot iz ogledala še enkrat razkrije privzdigovanje kotičkov ust, a tokrat hitreje spusti roki ob telo. 15 EXT. DEL ULICE, OBDAN S HIŠAMI, DAN Hodi po pločniku z dolgimji hitrimi koraki, pogleda na uro, dekle je bolj oddaljeno kot prvi dan. 16 EXT. PRVA AVTOBUSNA POSTAJA, DAN Pride na busno, prestopa se in pogleda na uro. 17 EXT. TRG, DAN Zibajoča hoja goloba. DEKLE (zapeto, po originalni melodiji, malo hripavo): It s a wonderful world. 18 EXT. PRVA AVTOBUSNA POSTAJA, DAN Dekle se prestopa. Do nje pristopi PRODAJALEC (23) rož, ki ji z nasmehom ponudi temno moder šopek rož. Dekle zmaje z glavo in zmajuje dokler prodajalec ne odide. Pride avtobus. Dekle vstopi. Bus odpelje. Bus pripelje, dekle izstopi. Prodajalec rož ji ponuudi isti šopek, ona skomigne in gre naprej. 19 EXT. ULICA Z VRSTNIMI HIŠAMI, DAN Slišimo tiho klavirsko glasbo, ki ni bogata z akordi. Senca dekleta se pomika po cesti. Dekle hodi mimo žive meje. Ulica je prazna. Dekle hodi po pločniku nekaj metrov naprej od tam, kjer je prej zaključila. (CONTINUED)

6 CONTINUED: 5. Dekle je oddaljeno in hodi po ulici. Steče. Dekle iz hoje steče nekaj metrov pred točko, kjer je prej stekla. Še enkrat ponovitev zadnjega odstavka. Teče naprej. Avto zamolklo hupa. Dekle izgine za vogalom. 20 EXT. NEZNANA ULICA, DAN Ptica (kos) zleti proti nebu s tal. DEKLE (V.O.): (rahlo tresoč glas, miren, nizek, izgovori počasi) Pravijo,...da moraš...leteti. ZATEMNITEV