Kako naj izgleda poročilo?

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "Kako naj izgleda poročilo?"

Transkripcija

1 NARAVOSLOVNI DAN Kraj: dom Datum: Naslov: TLAK V TEKOČINAH Cilji: - spoznajo, da tekočine povzročajo tlak zaradi svoje teže, - raziščejo, kako se prenaša povečanje tlaka v tekočini, ki je v zaprti posodi, - ugotovijo smer sil zaradi tlaka tekočine na ploskev telesa in na steno posode, - ugotovijo od česa je odvisen tlak v mirujoči tekočini, - razložijo, da teža zraka povzroča tlak, in vedo, kolikšen je normalni zračni tlak, - uporabijo merilnik tlaka, - uporabijo enačbo za računanje spremembe tlaka v tekočini, - spoznajo in razumejo enačbo za računanje spremembe tlaka v tekočini, - uporabijo enačbo za računanje tlaka v kapljevinah z upoštevanjem normalnega zračnega tlaka. Potek dela: preberi in predelaj zapisane diapozitive, opravi poskuse, poglej posnetke, zapisuj ugotovitve, izdelaj poročilo opravljenih nalog, poročilo pošlji na mail.

2 Kako naj izgleda poročilo? Na prvi strani mora biti naslov naravoslovnega dne, ime in priimek, razred in datum opravljene naloge. Sledi poročilo opravljenih nalog. Uporabljena literatura. Lahko je tudi v power pointu.

3 TLAK V TEKOČINAH

4 Agregatno stanje Je ena izmed fizikalnih lastnosti snovi. Ločimo trdno, kapljevinsko in plinasto agregatno stanje. Snovi se agregatno stanje lahko spreminja. H 2 O kot trdno agregatno stanje je LED, kot kapljevinsko agregatno stanje je VODA, ki jo pijemo, kot plinasto agregatno stanje je PARA.

5 Tekočine Kapljevine in pline skupaj imenujemo tekočine. Lastnost tekočin je, da pod vplivom razlike tlakov tečejo. Če odpremo pipo, voda teče iz pipe, ker je v cevi večji tlak. Če odpremo jeklenko s plinom, plin uhaja (teče) iz jeklenke, ker je v jeklenki večji tlak kot zunaj. Tekočine shranjujemo v posode, v katerih tekočine prevzamejo obliko posod. Pline običajno stisnemo v posodo. Pri tem se tlak v posodah poveča, kar lahko kasneje izkoriščamo npr. za gašenje, vpihovanje zraka v usta potapljača, pnevmatske tlačilke itd.

6 V različnih agregatnih stanjih se snov različno odziva, ko nanjo delujemo s silo Trdno agregatno stanje: Ko s kladivom udariš po žeblju, sila kladiva povzroči tlak, ki se prenese v smeri delovanja sile, zato žebelj zleze v desko. Poskusi tudi sam zabiti žebelj v les. Tekoče agregatno stanje: Napihnjen balon primeš v roko in ga stisneš, balon se napne, ker se sila zraka na stene balona poveča. S tem ko smo stisnili balon, je sila roke povečala tlak v balonu, ki se je po tekočini prenesel v vse smeri.

7 Lastnosti tlaka v tekočinah Kadar se tlak v tekočini spremeni, se spremenijo tudi sile, ki delujejo pravokotno na stene posode. Delovanje zunanje sile na steno posode s tekočino povzroči povečanje tlaka v tekočini, ki se prenese po vsej tekočini enakomerno. To lahko pokažemo z napihovanjem balona, saj opazimo enakomerno napenjanje v vseh smereh. Poskusi tudi sam. poskus opravi zunaj ali v kadi. Prozorno vrečko napolni z vodo in jo zaveži, da voda ne odteka. Vrečko preluknjaj z buciko. Z rokami stisni vrečko in opazuj, pod kakšnim kotom voda odteka iz vrečke. Sedaj si poglej naslednji posnetek. WHwlti2PPSLdA0T0PRPGEzAylh1&index=9

8 Tlak v kapljevinah izkoriščajo v hidravličnih in pnevmatskih napravah, ki so sestavljene iz dveh različno velikih batov. Bata sta povezana s cevjo, ki je napolnjena s tekočino. Na večjo ploskev deluje večja sila, Na manjšo ploskev pa manjša sila.

9 Tlak zaradi teže tekočine ali hidrostatični tlak Mogoče veš, kaj se dogaja z zračnim tlakom, če se odpravimo v hribe? To je tlak, ki ga povzroči teža tekočine. Primer hidrostatičnega tlaka je tlak v atmosferi. Nad nami je več kot 10 km debela plast tekočine, zraka, imenovana atmosfera. V stolpcu zraka preseka 1m 2 je masa zajetega zraka 10 ton. Teža tega zraka povzroči tlak v atmosferi. Imenujemo ga zračni tlak. Na nadmorski višini 0 m je zračni tlak Pa = 100 kpa = 1 bar. Podobno se dogaja pri potapljanju v vodo. To čutimo v obliki spremembe tlaka v ušesih že pri potopu na manjših globinah.

10 Opravi naslednji poskus V plastenke različnih oblik naredi enako velike luknjice na enakih višinah in luknjice zapri. Vanje natoči vodo do enake višine v vseh plastenkah. Hkrati odpri vse luknjice( dobro bi bilo, če bi imel pomočnika)in v prvem trenutku opazuj iztok vode iz njih( zaradi različnih globin v naslednjem trenutku pravilo ne velja). Opis poskusa s skico zapiši v zvezek.

11 Opravi naslednji poskus Plastenko preluknjaj na treh različnih višinah in luknjice zapri. Plastenko napolni z vodo. Hkrati odpri vse luknjice( dobro bi bilo, če bi imel pomočnika)in v prvem trenutku opazuj iztok vode iz njih( zaradi različnih globin v naslednjem trenutku pravilo ne velja). Opis poskusa s skico zapiši v zvezek. Po opravljenem poskusu si oglej naslednji posnetek:

12 Lastnosti hidrostatičnega tlaka

13 Hidrostatični tlak je odvisen od specifične teže tekočine Poglej naslednji posnetek in zapiši, katera lastnost tekočine vpliva na hidrostatični tlak. i2ppslda0t0prpgezaylh1&index=6

14 Računanje hidrostatičnega tlaka Odvisen je od specifične teže tekočine in globine. Tlak, ki ga povzroča posamezna plast tekočine, lahko zapišemo kot p = F. S Če je sila enaka teži tekočine, zapišemo: F = σ V. Če upoštevamo, da je volumen V = S h, lahko zapišemo tlak, ki ga povzroča plast tekočine, kot: p = F S = σ S h S = σ h

15 Pri določanju dejanskega tlaka v kapljevini pa je treba upoštevati še tlak nad kapljevino. V odprtih posodah je to normalni zračni tlak, ki ga označimo s p 0. Tlak v kapljevini je v tem primeru: p = p 0 + σ h. Izračunaj kolikšen tlak deluje na tvoje telo, ko se v jezeru potopiš 2 metra globoko. Izračunaj tlak, ki deluje na potopljeni Titanik. Podatke, ki jih potrebuješ za izračun poišči v literaturi.

16 Vezna posoda Dobimo jo, ko več različnih posod povežemo med seboj. Princip vezne posode lahko izkoriščamo za določanje enakega nivoja na daljših razdaljah, v naravi ali pri zidanju stavb. Nivo vode v tanki prozorni plastični cevi bo na izbranih mestih enak. Na tej osnovi deluje vodna tehtnica.

17 Primeri vsakdanjih veznih posod V vsakem domu najdemo kar nekaj veznih posod. Med njimi so sifoni odtočne cevi pri umivalniku, bideju, kadi, tušu... Sifoni s svojo obliko omogočajo zadrževanje vode v odtočnem sistemu, da smrad iz kanalizacije ne prodre skozi odtoke nazaj v hišo. Eden izmed modelov vezne posode je tudi vodovodni sistem v hiši z naravnim vodovodom.

18 Pretakanje tekočin Kaj misliš, če odpremo ventil, bo voda pritekla skozi vse pipe? Mogoče veš, kako rešiti težavo?

19 Opravi naslednji poskus Potrebuješ dve posodi, vodo in gumijasto cev. Eno posodi napolni z vodo. S pomočjo gumijaste cevi pretoči vodo v drugo posodo. Kako ti bo to uspelo? Opis poskusa in skico si zapiši v zvezek. Mogoče veš, kako imenujemo tak način pretakanja tekočin?

20 Natega Natega je postopek, pri katerem s cevjo prečrpavamo tekočino iz višje ležeče posode v nižjo ležečo posodo. Deluje na osnovi tega, da je v cevi neprekinjen stolpec tekočine, ki sega od ene posode do druge, skupaj pa ga držijo sile med delci tekočine. Tekočino v smeri nižje posode požene teža, ni potrebno nobeno dodatno poganjanje. Nujno pa je, da je izstopna odprtina cevi nižje od gladine vode v prvotnem zbiralniku. Delovanje natege je zelo zanimivo, saj voda teče po cevki najprej navzgor in šele nato v nižje ležečo posodo. To je možno, ker je tlak vode v delu cevke, kjer se voda dviga, manjši od zunanjega zračnega tlaka, ki potisne vodo po cevki navzgor. Zapiši primer uporabe natege v vsakdanjem življenju.

21 Zračni tlak To je hidrostatični tlak, ki ga povzroča teža zraka v atmosferi. Mi smo potopljeni na dnu zračnega bazena. Nad nami je več kot 10 km debela plast zraka, imenovana atmosfera.

22 Zračni tlak se spreminja Na nadmorski višini 0 m je zračni tlak Pa = 100 kpa = 1 bar. Meteorologi pravijo 1000 milibarov. Z višino se zračni tlak zmanjšuje.

23 Opravi naslednji poskus V plastenko natoči vročo vodo. Odlij vročo sodo iz plastenke in plastenko zapri z zamaškom. Zaprto plastenko postavi na mizo. Opazuj plastenko nekaj časa. Opiši ali nariši ali neredi posnetek dogajanje. Pojasni dogajanje.

24 Kako spraviti jajce v steklenico? Potrebuješ: steklenico s širšim ustjem, olupljeno kuhano jajce, vodo iz pipe. Skuhaj jajce, ga olupi in počakaj, da se ohladi. Steklenico močno segrej od zunaj z vročo vodo ( lahko uporabiš tudi fen). Steklenico postavi po konci, hitro malo naolji ustje, za boljše drsenje. Jajce položi na ustje in opazuj. V zvezku razloži dogajanje. Sedaj pa razmisli, zapiši kako boš jajce spravil iz steklenice in seveda spravi ga iz steklenice.

25 Merjenje tlaka Naprava za merjenje tlaka se imenuje barometer. Zračni tlak merimo s kovinskim barometrom, ki ga imenujemo aneroid. Običajno nas v tekočinah zanimajo razlike tlakov, kar izmerimo z manometri. Preprost manometer je kapljevinski, to je cevka v obliki črke U, napolnjena z vodo.

26 Še sam izdelaj preprost merilec tlaka Potrebuješ: kozarec, slamico, tanko folijo, gumico in majhno ravnilo. V kozarcu bo zaprt zrak, nad katerim bo tanka opna (folija) s pritrjeno slamico. Ob premiku opne, spremembi zunanjega zračnega tlaka nanjo, se bo premaknila tudi slamica. Njen premik boš odčital na navpično postavljenem ravnilu ob kozarcu. Fotografijo svojega merilca zalepi v zvezek.

27 Atmosferski pojavi in vreme Ali veš, kateri plini v večini sestavljajo zrak, ki ga dihamo? V katerem agregatnem stanju lahko najdeš vodo v zraku? Katere fizikalne lastnosti ima zrak? Kaj ima za posledico spreminjanje fizikalnih lastnosti zraka? Katere vremenske pojave poznaš? Kako imenujemo strokovnjake, ki spremljajo in napovedujejo vremensko dogajanje? Zakaj se razmere v atmosferi spreminjajo?

28 Literatura Moja prva fizika, učbenik za 8.razred osnovne šole/ Branko Beznec /1.izdaja, 2.natis Ljubljana: Modrijan, 2012 Fizika 8, samostojni delovni zvezek s poskusi za fiziko v 8.razredu osnovne šole/ Sašo Žigon, Matjaž Pintarič/ 2.ponatis, 1.dotis. Ljubljana: Mladinska knjiga, %8Dini?ch= tini-tlak/3 akdg&list=plhclgawhwlti2ppslda0t0prpgez Aylh1&index=6 xkzg&list=plhclgawhwlti2ppslda0t0prpgez Aylh1&index=9 F4giiQ

TLAK PLOŠČINA 1. Zapiši oznako in enoto za ploščino. 2. Zapiši pretvornik pri ploščini in po velikosti zapiši enote od mm 2 do km Nariši skico z

TLAK PLOŠČINA 1. Zapiši oznako in enoto za ploščino. 2. Zapiši pretvornik pri ploščini in po velikosti zapiši enote od mm 2 do km Nariši skico z TLAK PLOŠČINA 1. Zapiši oznako in enoto za ploščino. 2. Zapiši pretvornik pri ploščini in po velikosti zapiši enote od mm 2 do km 2. 3. Nariši skico za kvadrat in zapiši, kako bi izračunal ploščino kvadrata.

Prikaži več

Poročilo o opravljenem delu pri praktičnem pouku fizike: MERJENJE S KLJUNASTIM MERILOM Ime in priimek: Mitja Kočevar Razred: 1. f Učitelj: Otmar Uranj

Poročilo o opravljenem delu pri praktičnem pouku fizike: MERJENJE S KLJUNASTIM MERILOM Ime in priimek: Mitja Kočevar Razred: 1. f Učitelj: Otmar Uranj Poročilo o opravljenem delu pri praktičnem pouku fizike: MERJENJE S KLJUNASTIM MERILOM Ime in priimek: Mitja Kočevar Razred: 1. f Učitelj: Otmar Uranjek, prof. fizike Datum izvedbe vaje: 11. 11. 2005 Uvod

Prikaži več

DELOVNI LIST ZA UČENCA

DELOVNI LIST ZA UČENCA ZRCALA - UVOD 1. polprepustno zrcalo 2. ploščice različnih barv ( risalni žebljički), svinčnik 3. ravnilo Na bel papir postavi polprepustno zrcalo in označi njegovo lego. Pred zrcalo postavi risalni žebljiček.

Prikaži več

VAJE

VAJE UČNI LIST Geometrijska telesa Opomba: pri nalogah, kjer računaš maso jeklenih teles, upoštevaj gostoto jekla 7,86 g / cm ; gostote morebitnih ostalih materialov pa so navedene pri samih nalogah! Fe 1)

Prikaži več

LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE

LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE UVOD LABORATORIJSKE VAJE IZ FIZIKE V tem šolskem letu ste se odločili za fiziko kot izbirni predmet. Laboratorijske vaje boste opravljali med poukom od začetka oktobra do konca aprila. Zunanji kandidati

Prikaži več

1 Merjenje sil in snovnih lastnosti 1.1 Merjenje sil z računalnikom Umeritev senzorja Senzor za merjenje sile pretvarja silo v električno napetost. Si

1 Merjenje sil in snovnih lastnosti 1.1 Merjenje sil z računalnikom Umeritev senzorja Senzor za merjenje sile pretvarja silo v električno napetost. Si 1 Merjenje sil in snovnih lastnosti 11 Merjenje sil z računalnikom Umeritev senzorja Senzor za merjenje sile pretvarja silo v električno napetost Signal vodimo do računalnika, ki prikaže časovno odvisnost

Prikaži več

Microsoft Word - CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.doc

Microsoft Word - CelotniPraktikum_2011_verZaTisk.doc Elektrotehniški praktikum Sila v elektrostatičnem polju Namen vaje Našli bomo podobnost med poljem mirujočih nabojev in poljem mas, ter kakšen vpliv ima relativna vlažnost zraka na hitrost razelektritve

Prikaži več

Priloga I RAZVRSTITEV OPREME POD TLAKOM GLEDE NA STOPNJO NEVARNOSTI Oprema pod tlakom z visoko stopnjo nevarnosti je, glede na vrsto fluida, pogoje ob

Priloga I RAZVRSTITEV OPREME POD TLAKOM GLEDE NA STOPNJO NEVARNOSTI Oprema pod tlakom z visoko stopnjo nevarnosti je, glede na vrsto fluida, pogoje ob Priloga I RAZVRSTITEV OPREME POD TLAKOM GLEDE NA STOPNJO NEVARNOSTI Oprema pod tlakom z visoko stopnjo nevarnosti je, glede na vrsto fluida, pogoje obratovanja in vrsto opreme, razvrš ena v dvanajst skupin

Prikaži več

Kakovost vode KAJ POMENI KAKOVOSTNA PITNA VODA? SO TO MORDA SAMO NJEN VONJ, BARVA IN OKUS? VONJ V resnici gre za njene biološke, fizikalne in kemične

Kakovost vode KAJ POMENI KAKOVOSTNA PITNA VODA? SO TO MORDA SAMO NJEN VONJ, BARVA IN OKUS? VONJ V resnici gre za njene biološke, fizikalne in kemične Kakovost vode KAJ POMENI KAKOVOSTNA PITNA VODA? SO TO MORDA SAMO NJEN VONJ, BARVA IN OKUS? VONJ V resnici gre za njene biološke, fizikalne in kemične značilnosti. Pomembno je, da voda, ki jo pijemo iz

Prikaži več

Poskusi s kondenzatorji

Poskusi s kondenzatorji Poskusi s kondenzatorji Samo Lasič, Fakulteta za Matematiko in Fiziko, Oddelek za fiziko, Ljubljana Povzetek Opisani so nekateri poskusi s kondenzatorji, ki smo jih izvedli z merilnim vmesnikom LabPro.

Prikaži več

Layout 1

Layout 1 Utekočinjeni naftni plin Vsebina in lastnosti UNP v jeklenki je mešanica utekočinjenih naftnih plinov (BUTAN C 4 H 10 PROPAN C 3 H 8 ). Mešanica je nestrupen, gorljiv plin, težji od zraka, ki pa je v določenem

Prikaži več

Microsoft Word - ge-v01-osnove

Microsoft Word - ge-v01-osnove .. Hidroelektrarna Gladina akumulacijskega jezera hidroelektrarne je 4 m nad gladino umirjevalnega bazena za elektrarno. Skozi turbino teče 45 kg/s vode. Temperatura okolice in vode je 0 C, zračni tlak

Prikaži več

NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite

NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite NAJRAJE SE DRUŽIM S SVIČNIKOM, SAJ LAHKO VADIM ČRTE IN KRIVULJE, PA VELIKE TISKANE ČRKE IN ŠTEVILKE DO 20. Preizkusite znanje vaših otrok in natisnite vzorčne strani iz DELOVNIH LISTOV 1 v štirih delih

Prikaži več

FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA

FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA FIZIKA IN ARHITEKTURA SKOZI NAŠA UŠESA SE SPOMNITE SREDNJEŠOLSKE FIZIKE IN BIOLOGIJE? Saša Galonja univ. dipl. inž. arh. ZAPS marec, april 2012 Vsebina Kaj je zvok? Kako slišimo? Arhitekturna akustika

Prikaži več

AQUAoil LOVILCI OLJ IN MAŠČOB SI

AQUAoil LOVILCI OLJ IN MAŠČOB SI OVICI OJ IN MAŠČOB SI Zaščitimo podtalnico ulovimo onesnaževalce ovilce olj uporabljamo pri ločevanju padavinskih voda od lahkih tekočin v obliki goriv in olj (< od 0,95 kg/l), ki predstavljajo nevarnost

Prikaži več

Tehnična dokumentacija

Tehnična dokumentacija PROSIGMA PLUS d.o.o. Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: 02-421-32-00 Fax: 02-421-32-09 info@prosigmaplus.si, www.prosigmaplus.si DŠ: SI19873662 Tehnična dokumentacija Podzemni univerzalni zbiralnik BlueLine

Prikaži več

PRIPRAVA NA 1. Š. N.: KVADRATNA FUNKCIJA IN KVADRATNA ENAČBA 1. Izračunaj presečišča parabole y=5 x x 8 s koordinatnima osema. R: 2 0, 8, 4,0,,0

PRIPRAVA NA 1. Š. N.: KVADRATNA FUNKCIJA IN KVADRATNA ENAČBA 1. Izračunaj presečišča parabole y=5 x x 8 s koordinatnima osema. R: 2 0, 8, 4,0,,0 PRIPRAVA NA 1. Š. N.: KVADRATNA FUNKCIJA IN KVADRATNA ENAČBA 1. Izračunaj presečišča parabole y=5 x +18 x 8 s koordinatnima osema. R: 0, 8, 4,0,,0 5. Zapiši enačbo kvadratne funkcije f (x )=3 x +1 x+8

Prikaži več

1 Naloge iz Matematične fizike II /14 1. Enakomerno segreto kocko vržemo v hladnejšo vodo stalne temperature. Kako se spreminja s časom temperat

1 Naloge iz Matematične fizike II /14 1. Enakomerno segreto kocko vržemo v hladnejšo vodo stalne temperature. Kako se spreminja s časom temperat 1 Naloge iz Matematične fizike II - 2013/14 1. Enakomerno segreto kocko vržemo v hladnejšo vodo stalne temperature. Kako se spreminja s časom temperatura v kocki? Kakšna je časovna odvisnost toplotnega

Prikaži več

UPORABA GASILNIKOV.pdf - created by pdfMachine from Broadgun Software, a great PDF writer utility!

UPORABA GASILNIKOV.pdf - created by pdfMachine from Broadgun Software,   a great PDF writer utility! Gasilniki Gasilniki so naprave za gašenje zaèetnih in majhnih požarov Razlikujejo se po vrsti in kolièini ini gasilnega sredstva Glede na vrsto gasilnega sredstva poznamo naslednje vrste gasilnikov: gasilnik

Prikaži več

MATEMATIKA Zbirka nalog za nacionalno preverjanje znanja Jana Draksler in Marjana Robič 9+ znam za več

MATEMATIKA Zbirka nalog za nacionalno preverjanje znanja Jana Draksler in Marjana Robič 9+ znam za več MATEMATIKA Zbirka nalog za nacionalno preverjanje znanja Jana Draksler in Marjana Robič 9+ znam za več ZBIRKA ZNAM ZA VEČ imatematika 9+ Zbirka nalog za nacionalno preverjanje znanja Avtorici: Jana Draksler

Prikaži več

Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T

Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T Dinamika požara v prostoru 21. predavanje Vsebina gorenje v prostoru in na prostem dinamika gorenja v prostoru faze, splošno kvantitativno T pred požarnim preskokom Q FO za požarni preskok polnorazviti

Prikaži več

Overview

Overview SMETARSKA VOZILA ROS ROCA Olympus nadgradnja na dvoosnem vozilu Olympus nadgradnja na triosnem vozilu Olympus Nova zasnova smetarskega vozila od Januarja 2010 Opravljen trpežnosti test je ekvivalenten

Prikaži več

Jerneja Čučnik Merjenje in uporaba kondenzatorja Gimnazija Celje Center LABORATORIJSKA VAJA Merjenje in uporaba kondenzatorja Ime in priimek:

Jerneja Čučnik Merjenje in uporaba kondenzatorja Gimnazija Celje Center LABORATORIJSKA VAJA Merjenje in uporaba kondenzatorja Ime in priimek: 1. LABOATOJSKA VAJA Merjenje in uporaba me in priimek: azred: 4. b Šola: Gimnazija elje ener Menor: Boru Namesnik, prof. Daum izvedbe vaje: 17.12.29 1 VOD in POTEK DELA 1.a Polnjenje Kondenzaor priključimo

Prikaži več

Osnove matematicne analize 2018/19

Osnove matematicne analize  2018/19 Osnove matematične analize 2018/19 Neža Mramor Kosta Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerza v Ljubljani Funkcija je predpis, ki vsakemu elementu x iz definicijskega območja D f R priredi natanko

Prikaži več

INVESTITOR: OBČINA ČRNOMELJ, TRG SVOBODE ČRNOMELJ OBJEKT: REKONSTRUKCIJA SANITARIJ, OŠ MILKE ŠOBAR- NATAŠE SPREMEMBA PRIPRAVE SANITARNE VODE, T

INVESTITOR: OBČINA ČRNOMELJ, TRG SVOBODE ČRNOMELJ OBJEKT: REKONSTRUKCIJA SANITARIJ, OŠ MILKE ŠOBAR- NATAŠE SPREMEMBA PRIPRAVE SANITARNE VODE, T INVESTITOR: OBČINA ČRNOMELJ, TRG SVOBODE 3 8340 ČRNOMELJ OBJEKT: REKONSTRUKCIJA SANITARIJ, OŠ MILKE ŠOBAR- NATAŠE SPREMEMBA PRIPRAVE SANITARNE VODE, TOPLOTNA ČRPALKA NAČRT: 5.5. VODOVOD in KANALIZACIJA

Prikaži več

Navodila za vgradnjo in montažo Podzemni univerzalni zbiralnik BlueLine II Firma in sedež prodajalca in pooblaščenega serviserja: PROSIGMA PLUS d.o.o.

Navodila za vgradnjo in montažo Podzemni univerzalni zbiralnik BlueLine II Firma in sedež prodajalca in pooblaščenega serviserja: PROSIGMA PLUS d.o.o. Navodila za vgradnjo in montažo Podzemni univerzalni zbiralnik BlueLine II Firma in sedež prodajalca in pooblaščenega serviserja: PROSIGMA PLUS d.o.o., Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: 02-421-32-00 Fax: 02-421-32-09

Prikaži več

Matematika Diferencialne enačbe prvega reda (1) Reši diferencialne enačbe z ločljivimi spremenljivkami: (a) y = 2xy, (b) y tg x = y, (c) y = 2x(1 + y

Matematika Diferencialne enačbe prvega reda (1) Reši diferencialne enačbe z ločljivimi spremenljivkami: (a) y = 2xy, (b) y tg x = y, (c) y = 2x(1 + y Matematika Diferencialne enačbe prvega reda (1) Reši diferencialne enačbe z ločljivimi spremenljivkami: (a) y = 2xy, (b) y tg x = y, (c) y = 2x(1 + y 2 ). Rešitev: Diferencialna enačba ima ločljive spremenljivke,

Prikaži več

PROSIGMA PLUS d.o.o., Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: Fax: DŠ: SI Tehnična do

PROSIGMA PLUS d.o.o., Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: Fax: DŠ: SI Tehnična do PROSIGMA PLUS d.o.o., Limbuška 2, 2341 Limbuš Tel: 02-421-32-00 Fax: 02-421-32-09 info@prosigmaplus.si, www.prosigmaplus.si DŠ: SI19873662 Tehnična dokumentacija Podzemni univerzalni zbiralnik Aqua King

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Lasersko obarvanje kovin Motivacija: Z laserskim obsevanjem je možno spremeniti tudi barvo kovinskih površin, kar odpira povsem nove možnosti označevanja in dekoracije najrazličnejših sestavnih delov in

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - DPN_II__05__Zanesljivost.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - DPN_II__05__Zanesljivost.ppt [Compatibility Mode] Univerza v Ljubljani - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo KATEDRA ZA TEHNIŠKO VARNOST Delovne naprave in priprave II Boris Jerman Prioriteta pri izboru načinov varovanja: a) vgrajena varnost;

Prikaži več

NAVODILA AVTORJEM PRISPEVKOV

NAVODILA AVTORJEM PRISPEVKOV Predmetna komisija za nižji izobrazbeni standard matematika Opisi dosežkov učencev 6. razreda na nacionalnem preverjanju znanja Slika: Porazdelitev točk pri matematiki (NIS), 6. razred 1 ZELENO OBMOČJE

Prikaži več

Osnovna šola Kungota, podružnica SVEČINA 2. RAZRED naziv NOVO M. Kramarič, M. Kern, et al.: LILI IN BINE 2, KOMPLET C - samostojni delovni zvezki za s

Osnovna šola Kungota, podružnica SVEČINA 2. RAZRED naziv NOVO M. Kramarič, M. Kern, et al.: LILI IN BINE 2, KOMPLET C - samostojni delovni zvezki za s 2. RAZRED NOVO M. Kramarič, M. Kern, et al.: LILI IN BINE 2, KOMPLET C - samostojni delovni zvezki za slovenščino in matematiko s prilogo za angleščino + koda LILBI, NOVO 2018, založba ROKUS-KLETT, EAN:

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - MK 3 tehnicni sistemi.ppt

Microsoft PowerPoint - MK 3 tehnicni sistemi.ppt Opredelitev tehničnega sistema Proces prenosa naravnih sistemov v tehnični sisteme, kot posledica človekovega ustvarjanja 1 Uvod - kaj predstavlja tehnični sistem, splošni primeri Predstavitev primera

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - MK 3 tehnicni sistemi.ppt

Microsoft PowerPoint - MK 3 tehnicni sistemi.ppt Opredelitev tehničnega sistema Proces prenosa naravnih sistemov v tehnični sisteme, kot posledica človekovega ustvarjanja 1 Uvod - kaj predstavlja tehnični sistem, splošni primeri Predstavitev primera

Prikaži več

Univerza v Novi Gorici Fakulteta za aplikativno naravoslovje Fizika (I. stopnja) Mehanika 2014/2015 VAJE Gravitacija - ohranitveni zakoni

Univerza v Novi Gorici Fakulteta za aplikativno naravoslovje Fizika (I. stopnja) Mehanika 2014/2015 VAJE Gravitacija - ohranitveni zakoni Univerza v Novi Gorici Fakulteta za aplikativno naravoslovje Fizika (I. stopnja) Mehanika 2014/2015 VAJE 12. 11. 2014 Gravitacija - ohranitveni zakoni 1. Telo z maso M je sestavljeno iz dveh delov z masama

Prikaži več

SEZNAM DELOVNIH ZVEZKOV IN POTREBŠČIN ZA ŠOLSKO LETO 2019/2020 MATIČNA ŠOLA 1. RAZRED naziv predmet cena ZVEZEK ABC 1, 11 mm črtovje, količina: 3 ZVEZ

SEZNAM DELOVNIH ZVEZKOV IN POTREBŠČIN ZA ŠOLSKO LETO 2019/2020 MATIČNA ŠOLA 1. RAZRED naziv predmet cena ZVEZEK ABC 1, 11 mm črtovje, količina: 3 ZVEZ 1. RAZRED ZVEZEK ABC 1, 11 mm črtovje, količina: 3 ZVEZEK veliki A4, TAKO LAHKO, 1 cm karo, količina: 2 ZVEZEK LILI IN BINE, veliki A4, veliki karo 123 s številkami, količina: 1, EAN: 3831075929074 SVINČNIK,

Prikaži več

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 1. UVOD Enačbo leče dobimo navadno s pomočjo geometrijskih konstrukcij. V našem primeru bomo do te enačbe prišli eksperimentalno, z merjenjem razdalj a in b. 2. NALOGA Izračunaj

Prikaži več

VIESMANN VITOMAX 200-HW Visokotlačni vročevodni kotel za dop. temperature iztoka do 150 C Nazivna toplotna moč 2,3 do 6,0 MW Podatkovni list Naroč. št

VIESMANN VITOMAX 200-HW Visokotlačni vročevodni kotel za dop. temperature iztoka do 150 C Nazivna toplotna moč 2,3 do 6,0 MW Podatkovni list Naroč. št VIESMANN VITOMAX 200-HW Visokotlačni vročevodni kotel za dop. temperature iztoka do 150 C Nazivna toplotna moč 2,3 do 6,0 MW Podatkovni list Naroč. št. in cene na zahtevo VITOMAX 200-HW Tip M72A Visokotlačni

Prikaži več

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJ Elektrotehnika Močnostna elektrotehnika PO

UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJ Elektrotehnika Močnostna elektrotehnika PO UNIVERZA V MARIBORU FAKULTETA ZA ELEKTROTEHNIKO, RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKO VISOKOŠOLSKI STROKOVNI ŠTUDIJ Elektrotehnika Močnostna elektrotehnika POROČILO PRAKTIČNEGA IZOBRAŽEVANJA v TERMOSOLAR d.o.o.,

Prikaži več

Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad PRIPRAVE NA PISNI DEL IZPITA IZ MATEMATIKE 2. letnik nižjega pok

Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad PRIPRAVE NA PISNI DEL IZPITA IZ MATEMATIKE 2. letnik nižjega pok Strokovni izobraževalni center Ljubljana, Srednja poklicna in strokovna šola Bežigrad PRIPRAVE NA PISNI DEL IZPITA IZ MATEMATIKE 2. letnik nižjega poklicnega izobraževanja NAVODILA: Izpit iz matematike

Prikaži več

Microsoft PowerPoint - ep-vaja-02-web.pptx

Microsoft PowerPoint - ep-vaja-02-web.pptx Goriva, zrak, dimni plini gorivo trdno, kapljevito: C, H, S, O, N, H 2 O, pepel plinasto: H 2, C x H y, CO 2, N 2,... + zrak N 2, O 2, (H 2 O, CO 2, Ar,...) dimni plini N 2, O 2, H 2 O, CO 2, SO 2 + toplota

Prikaži več

Microsoft Word - Seštevamo stotice.doc

Microsoft Word - Seštevamo stotice.doc UČNA PRIPRAVA: MATEMATIKA UČNI SKLOP: Računske operacije UČNA TEMA: Seštevamo in odštevamo stotice Seštevamo stotice UČNE METODE: razlaga, prikazovanje, demonstracija, grafično in pisno delo UČNE OBLIKE:

Prikaži več

Uradni list Republike Slovenije Št. 44 / / Stran 6325 PRILOGA II Del A NAJVEČJE MERE IN MASE VOZIL 1 NAJVEČJE DOVOLJENE MERE 1.1 Največja

Uradni list Republike Slovenije Št. 44 / / Stran 6325 PRILOGA II Del A NAJVEČJE MERE IN MASE VOZIL 1 NAJVEČJE DOVOLJENE MERE 1.1 Največja Uradni list Republike Slovenije Št. 44 / 18. 8. 2017 / Stran 6325 PRILOGA II Del A NAJVEČJE MERE IN MASE VOZIL 1 NAJVEČJE DOVOLJENE MERE 1.1 Največja dolžina: - motorno vozilo razen avtobusa 12,00 m -

Prikaži več

Opisi območij rezultatov NPZ

Opisi območij rezultatov NPZ Predmetna komisija za fiziko Opisi dosežkov učencev 9. razreda pri NPZ-ju Slika: Porazdelitev točk pri fiziki, 9. razred Uvodni komentar Pri sestavljanju nalog je PK za fiziko upoštevala, da pomeni znanje

Prikaži več

Opisi območij rezultatov NPZ

Opisi območij rezultatov NPZ Predmetna komisija za fiziko Opisi dosežkov učencev 9. razreda na nacionalnem preverjanju znanja Slika: Porazdelitev točk pri fiziki, 9. razred Uvodni komentar Pri sestavljanju nalog je PK za fiziko upoštevala,

Prikaži več

50020_00022_GF_030618_SL.indb

50020_00022_GF_030618_SL.indb Filter za plin Navodila za uporabo Navodila za vgradnjo Naj bodo vedno v vozilu! Stran 2 Stran 7 Filter za plin Obsah Uporabljeni simboli... 2 Navodila za uporabo Namen uporabe... 3 Menjava filtrskega

Prikaži več

SLOVENIJA

SLOVENIJA KONDENZATORJI VRSTE in UPORABA Anja Pomeni besed: Kondenzator je naprava za shranjevanje električnega naboja Kapaciteta kondenzatorja pove, koliko naboja lahko hrani pri napetosti enega volta. Kapaciteta

Prikaži več

11-01

11-01 Keramični prah za vlivanje Reliefco 250 in visoko kakovosten keramični prah za vlivanje Reliefco 300 Keramični prah za vlivanje Reliefco 250 je preprost za uporabo. Odlitek ima gladko belo površino. Mešalno

Prikaži več

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo

Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefo Poročilo za 1. del seminarske naloge- igrica Kača Opis igrice Kača (Snake) je klasična igrica, pogosto prednaložena na malce starejših mobilnih telefonih. Obstaja precej različic, sam pa sem sestavil meni

Prikaži več

Izobraževalna delavnica v okviru razpisane TEME GEOPARKA KARAVANKE MINERALI IN KRISTALI Mežica, 16. oktober 2018

Izobraževalna delavnica v okviru razpisane TEME GEOPARKA KARAVANKE MINERALI IN KRISTALI Mežica, 16. oktober 2018 Izobraževalna delavnica v okviru razpisane TEME GEOPARKA KARAVANKE MINERALI IN KRISTALI Mežica, 16. oktober 2018 VZGOJIMO KRISTALE! Trden mineral raste v procesu kristalizacije iz taline ali raztopine,

Prikaži več

OSNOVNA ŠOLA VUZENICA Mladinska ulica 3, 2367 Vuzenica Telefon: Vuzenica, junij 2019 ŠOLSKO LETO 2019/ razred Za prihajajoče šolsko

OSNOVNA ŠOLA VUZENICA Mladinska ulica 3, 2367 Vuzenica Telefon: Vuzenica, junij 2019 ŠOLSKO LETO 2019/ razred Za prihajajoče šolsko 1. razred Za prihajajoče šolsko leto učencem 1. in 2. razredov Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport zagotovi ustrezna finančna sredstva za vse učbenike in delovne zvezke, ki jih učenci lahko

Prikaži več

Navodila za uporabo Mini prenosna HD kamera s snemalnikom

Navodila za uporabo Mini prenosna HD kamera s snemalnikom Navodila za uporabo Mini prenosna HD kamera s snemalnikom www.spyshop.eu Izdelku so priložena navodila v angleščini, ki poleg teksta prikazujejo tudi slikovni prikaz sestave in delovanja izdelka. Lastnosti

Prikaži več

SKF Technical Bulletin

SKF Technical Bulletin SKF Tehnični bilten Rešitve za zamenjavo in popravilo vodnih črpalk VKMC 01278, / VKMC 01278-1, Motorji VAG: 1.6 TDI, 2.0 TDI (EA288 motor) SKF Rešitve za zamenjavo in popravilo z navodili za vgradnjo

Prikaži več

Večna pot 2, SI-1000 Ljubljana VABILO Otrokov svet je svež, nov in lep, poln vznemirjenj, čudenja in presenečenj in prav tak je slovenski gozd! Gozdar

Večna pot 2, SI-1000 Ljubljana VABILO Otrokov svet je svež, nov in lep, poln vznemirjenj, čudenja in presenečenj in prav tak je slovenski gozd! Gozdar VABILO Otrokov svet je svež, nov in lep, poln vznemirjenj, čudenja in presenečenj in prav tak je slovenski gozd! je v zadnjih letih pridobil številne izkušnje in znanja za podporo privlačnejšemu vzgojnoizobraževalnemu

Prikaži več

X. PREDAVANJE 6. Termodinamika Termodinamika obravnava pojave v snovi, ki so v povezavi z neurejenim gibanjem molekul in sil med njimi. Snov sestavlja

X. PREDAVANJE 6. Termodinamika Termodinamika obravnava pojave v snovi, ki so v povezavi z neurejenim gibanjem molekul in sil med njimi. Snov sestavlja X. PREDAVANJE 6. Termodinamika Termodinamika obravnava pojave v snovi, ki so v povezavi z neurejenim gibanjem molekul in sil med njimi. Snov sestavlja izredno veliko molekul (atomov), med katerimi delujejo

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Recenzija: prof.dr. Rajko Bernik Prevod in priredba: Renata Fras Peterlin Picture source: Syngenta 1 začetek Preverjanje delovanja pršilnika Merjenje traktorske hitrosti Merjenje pretoka Pri umerjanju

Prikaži več

DN080038_plonk plus fizika SS.indd

DN080038_plonk plus fizika SS.indd razlage I formule I rešeni primeri I namigi I opozorila I tabele Srednješolski Plonk+ Fizika razlage formule rešeni primeri namigi opozorila tabele Avtor: Vasja Kožuh Strokovni pregled: dr. Gorazd Planinšič

Prikaži več

Jupiter Seminarska naloga Šola: O.Š.Antona Martina Slomška Vrhnika Predmet: Fizika Copyright by: Doman Blagojević

Jupiter Seminarska naloga Šola: O.Š.Antona Martina Slomška Vrhnika Predmet: Fizika Copyright by: Doman Blagojević Jupiter Seminarska naloga Šola: O.Š.Antona Martina Slomška Vrhnika Predmet: Fizika Copyright by: Doman Blagojević www.cd-copy.tk Jupiter je peti planet od Sonca in daleč največji. Jupitrova masa je več

Prikaži več

Univerza v Mariboru Fakulteta za naravoslovje in matematiko Oddelek za matematiko in računalništvo Enopredmetna matematika IZPIT IZ VERJETNOSTI IN STA

Univerza v Mariboru Fakulteta za naravoslovje in matematiko Oddelek za matematiko in računalništvo Enopredmetna matematika IZPIT IZ VERJETNOSTI IN STA Enopredmetna matematika IN STATISTIKE Maribor, 31. 01. 2012 1. Na voljo imamo kovanca tipa K 1 in K 2, katerih verjetnost, da pade grb, je p 1 in p 2. (a) Istočasno vržemo oba kovanca. Verjetnost, da je

Prikaži več

A B 1 SCF875 C D E F G Z H Y I X J K W V U T L M N S Specifications are subject to change without notice 2018 Koninklijke Philips N.V. All rights rese

A B 1 SCF875 C D E F G Z H Y I X J K W V U T L M N S Specifications are subject to change without notice 2018 Koninklijke Philips N.V. All rights rese A B 1 SCF875 C D E F G Z H Y I X J K W V U T L M N S Specifications are subject to change without notice 2018 Koninklijke Philips N.V. All rights reserved. 4241 354 03312 100% recycled paper Uporabniški

Prikaži več

NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem pose

NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem pose NAJBOLJŠE PRAKSE ZA VARNO IN UČINKOVITO NANAŠANJE FITOFARMACEVTSKIH SREDSTEV Zmanjšajte zanašanje in obdržite fitofarmacevtska sredstva na svojem posevku Ta letak vam nudi informacije o dobrih kmetijskih

Prikaži več

Osnovna šola Sečovlje SEČOVLJE SEČOVLJE IZBOR POTREBŠČIN, KI JIH ZA ŠOLSKO LETO 2016/2017 PREDLAGA STROKOVNI AKTIV 1.a RAZRED naziv predmet ZV

Osnovna šola Sečovlje SEČOVLJE SEČOVLJE IZBOR POTREBŠČIN, KI JIH ZA ŠOLSKO LETO 2016/2017 PREDLAGA STROKOVNI AKTIV 1.a RAZRED naziv predmet ZV Osnovna šola Sečovlje SEČOVLJE 78 6333 SEČOVLJE IZBOR POTREBŠČIN, KI JIH ZA ŠOLSKO LETO 2016/2017 PREDLAGA STROKOVNI AKTIV 1.a RAZRED ZVEZEK veliki A4, TAKO LAHKO, 11 mm črta, količina: 1 ZVEZEK veliki

Prikaži več

Moj poskus formativnega spremljanja

Moj poskus formativnega spremljanja Moj poskus formativnega spremljanja Nada Žonta Kropivšek, marec 2019 10 let OŠ Vič, 17 let Gimnazija Poljane, splošna gimnazija Okoli 10 let pripravljam za maturo iz fizike Od moje klasike do drugačnih

Prikaži več

Šolske potrebščine

Šolske potrebščine Seznam šolskih potrebščin za šol. leto 2019/20 1. RAZRED 2 velika brezčrtna zvezka, velik zvezek (veliki karo), mali zvezek s črtami (široke črte - 11mm), suhe barvice, svinčnik, radirka, šilček, malo

Prikaži več

Osnovna šola Cirila Kosmača Piran OLJČNA POT PIRAN Potrebščine za šolsko leto 2017/ RAZRED ZVEZKI: ZVEZEK, veliki A4, črtast, 11 mm črt

Osnovna šola Cirila Kosmača Piran OLJČNA POT PIRAN Potrebščine za šolsko leto 2017/ RAZRED ZVEZKI: ZVEZEK, veliki A4, črtast, 11 mm črt 1. RAZRED ZVEZKI: ZVEZEK, veliki A4, črtast, 11 mm črta, količina: 1 ZVEZEK, veliki A4, brezčrtni, količina: 3 ZVEZEK, veliki A4, 1 cm karo, količina: 1 ZVEZEK, mali, črtasti količina: 1 PERESNICA: SUHE

Prikaži več

DOK-Projekt_System_DWP 10_SLV_DWP_10_Papier-A5_30_05_ _59_38.pdf

DOK-Projekt_System_DWP 10_SLV_DWP_10_Papier-A5_30_05_ _59_38.pdf DWP 10 Slovenščina 1 Informacije o dokumentaciji 1.1 O tej dokumentaciji Pred začetkom uporabe preberite to dokumentacijo. To je pogoj za varno delo in nemoteno uporabo. Upoštevajte varnostna navodila

Prikaži več

Microsoft Word - Tehnicno_porocilo_PZI-strojne

Microsoft Word - Tehnicno_porocilo_PZI-strojne TERMOTEH d.o.o., Cesta v Zgornji Log 49, 1000 Ljubljana 1 1.1 NASLOVNA STRAN Z OSNOVNIMI PODATKI O NAČRTU Načrt in številčna oznaka načrta: Investitor: Objekt: Vrsta projektne dokumentacije in njena številka:

Prikaži več

Microsoft Word - NOVA DELOVNA OBLEKA - KAPA_KONCNI-3.doc

Microsoft Word - NOVA DELOVNA OBLEKA - KAPA_KONCNI-3.doc GASILSKA ZVEZA SLOVENIJE GASILSKA DELOVNA OBLEKA KAPA Standard kakovosti :GZS-DO-K-2013-1A Datum:24.09. 2013 1. PREDMET STANDARDA Ta standard se nanaša na kapo, ki je sestavni del gasilske delovne obleke.

Prikaži več

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Univerzalni zračni kompresor Bruder Mannesmann 097 T Kataloška

SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: NAVODILA ZA UPORABO Univerzalni zračni kompresor Bruder Mannesmann 097 T Kataloška SLO NAVODILA ZA UPORABO IN MONTAŽO Kat. št.: 48 29 72 www.conrad.si NAVODILA ZA UPORABO Univerzalni zračni kompresor Bruder Mannesmann 097 T Kataloška št.: 48 29 72 KAZALO SESTAVNI DELI NAPRAVE...3 NAMEN

Prikaži več

Prevodnik_v_polju_14_

Prevodnik_v_polju_14_ 14. Prevodnik v električnem polju Vsebina poglavja: prevodnik v zunanjem električnem polju, površina prevodnika je ekvipotencialna ploskev, elektrostatična indukcija (influenca), polje znotraj votline

Prikaži več

50020_00426_E_DuoControl CS_010419_SL.indb

50020_00426_E_DuoControl CS_010419_SL.indb DuoControl CS SL Navodila za vgradnjo Stran 2 DuoControl CS Kazalo Uporabljeni simboli... 2 Navodila za vgradnjo Obseg dobave... 3 Varnostna navodila... 3 Zaščita pred umazanijo / naoljenjem... 3 Mere

Prikaži več

Gospodarjenje z energijo

Gospodarjenje z energijo 1 Alternativne delovne snovi A Uvod Vir toplote za delovne krožne procese je običajno zgorevanje fosilnih goriv ali jedrska reakcija, pri katerih so na razpolago relativno visoke temperature, s tem pa

Prikaži več

SEZNAM UČBENIKOV IN DELOVNIH ZVEZKOV ZA 1

SEZNAM UČBENIKOV IN DELOVNIH ZVEZKOV  ZA 1 SEZNAM UČBENIKOV IN DELOVNIH ZVEZKOV ZA 6. RAZRED M. Žveglič et al.: NOVI SVET IZ BESED 6, berilo za 6. razred osnovne šole, ROKUS T. Končar,J. Draksler, M. Robič: SKRIVNOSTI ŠTEVIL IN OBLIK 6, učbenik

Prikaži več

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, XXX [ ](2013) XXX draft DIREKTIVA KOMISIJE.../ /EU z dne XXX o spremembi prilog I, II in III k Direktivi 2000/25/ES Evropsk

EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, XXX [ ](2013) XXX draft DIREKTIVA KOMISIJE.../ /EU z dne XXX o spremembi prilog I, II in III k Direktivi 2000/25/ES Evropsk EVROPSKA KOMISIJA Bruselj, XXX [ ](2013) XXX draft DIREKTIVA KOMISIJE.../ /EU z dne XXX o spremembi prilog I, II in III k Direktivi 2000/25/ES Evropskega parlamenta in Sveta o ukrepih, ki jih je treba

Prikaži več

Mizarsko ročno orodje

Mizarsko ročno orodje 1 OSNOVE LESARSTVA Mizarsko ročno orodje Učno gradivo za praktični pouk 2 OSNOVE LESARSTVA MIZARSKO ROČNO ORODJE, PRIPOMOČKI ZA ZARISOVANJE IN VPENJANJE CILJI ENOTE Dijak: se seznani z mizarskim ročnim

Prikaži več

Schöck Isokorb tip W Schöck Isokorb tip W W Schöck Isokorb tip W Primeren je za konzolne stenske plošče. Prenaša negativne momente in pozitivne prečne

Schöck Isokorb tip W Schöck Isokorb tip W W Schöck Isokorb tip W Primeren je za konzolne stenske plošče. Prenaša negativne momente in pozitivne prečne Primeren je za konzolne stenske plošče. Prenaša negativne momente in pozitivne prečne sile. Poleg tega prenaša tudi izmenične vodoravne sile. 111 Razvrstitev elementov Prerez pri vgrajevanju zunaj znotraj

Prikaži več

PGD-Trboje _ -1. Story

PGD-Trboje _ -1. Story 11,85 50 1,35 40 2,70 40 3,10 40 2,50 50 10 30 10 1,35 10 20 10 2,70 10 20 10 3,10 10 20 10 2,50 10 30 10 6,80 30 1,20 30 2,20 30 2,20 30 5,30 30 2,20 30 2,20 30 ET, Ø150, l=1,00m, 2% 7,50 50 3,95 50 2,05

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Integral rešujemo nalogo: Dana je funkcija f. Najdimo funkcijo F, katere odvod je enak f. Če je F ()=f() pravimo, da je F() primitivna funkcija za funkcijo f(). Primeri: f ( ) = cos f ( ) = sin f () =

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Laboratorij za termoenergetiko Jedrska elektrarna 1 Zanimivosti, dejstva l. 1954 prvo postrojenje (Obninsk, Rusija): to postrojenje obratovalo še ob prelomu stoletja; ob koncu 2001 so jedrske elektrarne

Prikaži več

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo

Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolo Turingov stroj in programiranje Barbara Strniša 12. 4. 2010 1 Opis in definicija Definirajmo nekaj oznak: Σ abeceda... končna neprazna množica simbolov (običajno Σ 2) Σ n = {s 1 s 2... s n ; s i Σ, i =

Prikaži več

Oblikovanje: Luca Trazzi Navodila za uporabo kavnega aparata PODALJŠAN ESPRESSO ESPRESSO KRATEK ESPRESSO (RISTRETTO)

Oblikovanje: Luca Trazzi Navodila za uporabo kavnega aparata PODALJŠAN ESPRESSO ESPRESSO KRATEK ESPRESSO (RISTRETTO) Oblikovanje: Luca Trazzi Navodila za uporabo kavnega aparata PODALJŠAN ESPRESSO ESPRESSO KRATEK ESPRESSO (RISTRETTO) 2 1 2 3 4 5 6 7 8 3 9 10A 10B 10C 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 4 KAZALO

Prikaži več

BM2

BM2 MOBILNI PROSTORSKI PLINSKI GRELNIK Z DIREKTNIM Za gradbišča, manjše delavnice, plastenjake, steklenjake Direktno zgorevanje, ne potrebuje dimnika. Zelo hitra montaža ker priklopimo samo plinsko jeklenko

Prikaži več

1. RAZRED 1 x A4 črtan zvezek 11 mm razmik med vrsticami (tip: tako lahko) - SLJ 1 x A4 brezčrtni zvezek (tip: tako lahko) - SPO 1 x A5 brezčrtni zvez

1. RAZRED 1 x A4 črtan zvezek 11 mm razmik med vrsticami (tip: tako lahko) - SLJ 1 x A4 brezčrtni zvezek (tip: tako lahko) - SPO 1 x A5 brezčrtni zvez 1. RAZRED 1 x A4 črtan zvezek 11 mm razmik med vrsticami (tip: tako lahko) - SLJ 1 x A4 brezčrtni zvezek (tip: tako lahko) - SPO 1 x A5 brezčrtni zvezek (tip: tako lahko) GUM (glasbena umetnost) 1 x A5

Prikaži več

Direktiva Komisije 2014/44/EU z dne 18. marca 2014 o spremembi prilog I, II in III k Direktivi Evropskega parlamenta in Sveta 2003/37/ES o homologacij

Direktiva Komisije 2014/44/EU z dne 18. marca 2014 o spremembi prilog I, II in III k Direktivi Evropskega parlamenta in Sveta 2003/37/ES o homologacij L 82/20 Uradni list Evropske unije 20.3.2014 DIREKTIVA KOMISIJE 2014/44/EU z dne 18. marca 2014 o spremembi prilog I, II in III k Direktivi Evropskega parlamenta in Sveta 2003/37/ES o homologaciji kmetijskih

Prikaži več

Osnovna šola Bakovci Poljska ulica Murska Sobota IZBOR POTREBŠČIN, KI JIH ZA ŠOLSKO LETO 2018/2019 PREDLAGA STROKOVNI AKTIV 1. RAZRED naziv ZVE

Osnovna šola Bakovci Poljska ulica Murska Sobota IZBOR POTREBŠČIN, KI JIH ZA ŠOLSKO LETO 2018/2019 PREDLAGA STROKOVNI AKTIV 1. RAZRED naziv ZVE Osnovna šola Bakovci Poljska ulica 2 9000 Murska Sobota IZBOR POTREBŠČIN, KI JIH ZA ŠOLSKO LETO 2018/2019 PREDLAGA STROKOVNI AKTIV 1. RAZRED ZVEZEK, veliki A4, 40-listni, črtast z vmesno črto na obeh straneh,

Prikaži več

PowerPoint Presentation-master

PowerPoint Presentation-master POTAPLJANJE Z NITROXOM Nedjan Kastelic, Nitrox Inštruktor 24.3.07 Slovenska potapljaška zveza 1 Potapljanje z Nitoxom Kaj je Nitrox? Nitrox je binarna mešanica, v kateri večino vseh plinov sestavljata

Prikaži več

SEZNAM ZA ŠOLSKO LETO Osnovna šola Orehek Kranj 2015 Evropsko jezikovno priznanje 2005 (le prix européen des langues 2005) Priznanje Blaža K

SEZNAM ZA ŠOLSKO LETO Osnovna šola Orehek Kranj 2015 Evropsko jezikovno priznanje 2005 (le prix européen des langues 2005) Priznanje Blaža K 1. RAZRED NASLOV UČBENIKA oz. DELOVNEGA ZVEZKA V. Medved Udovič: S slikanico na rami 2. del zvezek za opismenjevanje (velike tiskane črke), MKZ EAN 9789610106050 V. Uran: En dva tri odkrij jo ti 2. del-

Prikaži več

Vaje: Matrike 1. Ugani rezultat, nato pa dokaži z indukcijo: (a) (b) [ ] n 1 1 ; n N 0 1 n ; n N Pokaži, da je množica x 0 y 0 x

Vaje: Matrike 1. Ugani rezultat, nato pa dokaži z indukcijo: (a) (b) [ ] n 1 1 ; n N 0 1 n ; n N Pokaži, da je množica x 0 y 0 x Vaje: Matrike 1 Ugani rezultat, nato pa dokaži z indukcijo: (a) (b) [ ] n 1 1 ; n N n 1 1 0 1 ; n N 0 2 Pokaži, da je množica x 0 y 0 x y x + z ; x, y, z R y x z x vektorski podprostor v prostoru matrik

Prikaži več

Novo mesto, Loke 4, 8351 Straža, tel.: , fax.: VODOVODNI PRIKLJUČEK 5.4 TEHNIČNO POROČILO Mansarda se bo za potrebe osk

Novo mesto, Loke 4, 8351 Straža, tel.: , fax.: VODOVODNI PRIKLJUČEK 5.4 TEHNIČNO POROČILO Mansarda se bo za potrebe osk 5.4.1 VODOVODNI PRIKLJUČEK 5.4 TEHNIČNO POROČILO Mansarda se bo za potrebe oskrbe s sanitarno vodo napajala preko obstoječega obračunskega vodomernega jaška, kateri je že navezan na javni vodovod mansarda

Prikaži več

VIESMANN VITOMAX 300-LW Toplotna moč 8,0 do 20,0 MW Podatkovni list VITOMAX 300-LW Tip M84A Nizkotlačni toplovodni kotel V izvedbi Low-NO x Certificir

VIESMANN VITOMAX 300-LW Toplotna moč 8,0 do 20,0 MW Podatkovni list VITOMAX 300-LW Tip M84A Nizkotlačni toplovodni kotel V izvedbi Low-NO x Certificir VIESMANN VITOMAX 300-LW Toplotna moč 8,0 do 20,0 MW Podatkovni list VITOMAX 300-LW Tip M84A Nizkotlačni toplovodni kotel V izvedbi Low-NO x Certificiranje po Direktivi o plinskih napravah, za dopustne

Prikaži več

Kovinska protipoplavna KD vrata Življenje je kot reka, včasih mirna, drugič deroča a vedno polna presenečenj. Če vas v življenju p

Kovinska protipoplavna KD vrata Življenje je kot reka, včasih mirna, drugič deroča a vedno polna presenečenj. Če vas v življenju p Kovinska protipoplavna KD vrata Življenje je kot reka, včasih mirna, drugič deroča a vedno polna presenečenj. Če vas v življenju ponese deroča voda, se lahko zaščitite, dokler se voda ne umiri. JUNIJ 2015

Prikaži več

Gibanje MLADI RAZISKOVALCI KOROŠKE (Področje: Interdisciplinarno) ZAKRILCA IN LET PLASTENKE Avtor: Nace Apat Mentor: Dušan Klemenčič Šola: Druga osnov

Gibanje MLADI RAZISKOVALCI KOROŠKE (Področje: Interdisciplinarno) ZAKRILCA IN LET PLASTENKE Avtor: Nace Apat Mentor: Dušan Klemenčič Šola: Druga osnov Gibanje MLADI RAZISKOVALCI KOROŠKE (Področje: Interdisciplinarno) ZAKRILCA IN LET PLASTENKE Avtor: Nace Apat Mentor: Dušan Klemenčič Šola: Druga osnovna šola Slovenj Gradec Leto izdelave: 2018 Slovenj

Prikaži več

Rešitve za muzeje jekleni del vašega podjetja

Rešitve za muzeje jekleni del vašega podjetja Kovinski regali za muzeje Sistem TERRA Izvlečne mreže za varno in pregledno shranjevanje muzejskih predmetov Najpomembnejše pri zasnovi depojskega prostora je zaščita muzejskih predmetov. Še več, predmeti

Prikaži več

Pravilnik št. 58 Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo (UN/ ECE) – Enotni predpisi za homologacijo:

Pravilnik  št. 58  Ekonomske  komisije  Združenih  narodov  za  Evropo  (UN/  ECE)  –  Enotni  predpisi  za  homologacijo: 20.2.2019 L 49/1 II (Nezakonodajni akti) AKTI, KI JIH SPREJMEJO ORGANI, USTANOVLJENI Z MEDNARODNIMI SPORAZUMI Samo izvirna besedila UN/ECE so pravno veljavna v skladu z mednarodnim javnim pravom. Status

Prikaži več

1. RAZRED DELOVNI ZVEZKI Š.L. 2019/ RAČUNANJE JE IGRA 1, delovni zvezek S.Osterman; ANTUS EAN: ,95 LILI IN BINE 1, obogateni med

1. RAZRED DELOVNI ZVEZKI Š.L. 2019/ RAČUNANJE JE IGRA 1, delovni zvezek S.Osterman; ANTUS EAN: ,95 LILI IN BINE 1, obogateni med 1. RAZRED 1. RAČUNANJE JE IGRA 1, delovni zvezek S.Osterman; ANTUS EAN: 3830017145411 7,95 LILI IN BINE 1, obogateni medpredmetni 3. komplet s samostojnimi delovnimi zvezki za 1. M.Kramarič, M.Kern, ROKUS-KLETT

Prikaži več

SUPERCIS CISTERNE ZA GNOJEVKO POLYCIS CISTERNE ZA GNOJEVKO Član skupine

SUPERCIS CISTERNE ZA GNOJEVKO POLYCIS CISTERNE ZA GNOJEVKO Član skupine SUPERCIS CISTERNE ZA GNOJEVKO POLYCIS CISTERNE ZA GNOJEVKO Član skupine SUPERCIS PREDNOSTI, DETAJLI V celoti pocinkan sod, debelina stene soda 5 mm Samostoječe, pocinkano ogrodje soda Optimalno nastavljiv

Prikaži več

Filter za plin SL Navodila za vgradnjo Stran 2

Filter za plin SL Navodila za vgradnjo Stran 2 Filter za plin SL Navodila za vgradnjo Stran 2 Filter za plin Kazalo Uporabljeni simboli... 2 Varnostna navodila... 2 Namen uporabe... 3 Navodila za vgradnjo Vgradnja filtra za plin... 5 Vgradnja brez

Prikaži več

OBČINSKEMU SVETU

OBČINSKEMU SVETU OBČINSKEMU SVETU OBČINE KRIŽEVCI ZADEVA: Predlog sprememb»spremembe tehničnega pravilnika o zbiranju komunalnih odpadkov ter prevozu komunalnih odpadkov na območju občine Križevci«PRAVNA PODLAGA: - Zakon

Prikaži več