SEM, KER SVA SLOVENTA, STROKOVNO SREČANJE TRANSAKCIJSKIH ANALITIKOV, FEBRUAR 2015 BARBARA REPINC ZUPANČIČ, PTSTA (P)

Velikost: px
Začni prikazovanje s strani:

Download "SEM, KER SVA SLOVENTA, STROKOVNO SREČANJE TRANSAKCIJSKIH ANALITIKOV, FEBRUAR 2015 BARBARA REPINC ZUPANČIČ, PTSTA (P)"

Transkripcija

1 SEM, KER SVA SLOVENTA, STROKOVNO SREČANJE TRANSAKCIJSKIH ANALITIKOV, FEBRUAR 2015 BARBARA REPINC ZUPANČIČ, PTSTA (P)

2 Vaja: Vabim vas, da za minuto, dve zaprete oči, seveda lahko vajo delate tudi z odprtimi očmi, kot vam je lažje, se sprostite na vaših sedežih, kot se pač sprostiti da, zaprete oči in vsak zase naj pomisli kako mu je bilo pred to delavnico. Kakšna pričakovanja je imel, določena ali neka splošna? Kakšna so bila vaša pričakovanja glede samega prihoda v ta hotel, glede ljudi, ki so tukaj, glede prostora v katerem se sedaj nahajamo, glede mene tisti, ki me že poznate, katere misli o meni in delavnici ste imeli in jih imate, in tiste, ki me vidite prvič za kakšna so se vaša pričakovanja zaenkrat izkazala? Samo zavedajte se svojih misli, občutkov, telesa, ne vrednotite, ne kritizirajte tega, kar dobite. Vse je ok tako kot je. Vidimo torej, da v vsak odnos, vnašamo tudi del sebe, naše izkušnje iz preteklosti nehote vplivajo na naše sprejemanje sedanjosti in vplivajo na odločitve za naprej. Glede na študije, ki kažejo, da pri izidu terapije ni tako zelo pomembna modaliteta terapevta, kot sam odnos klient-terapevt, se mi zdi pomembno, da se kot terapevti zavedamo kaj mi sami prinašamo v polje, kjer se ustvarja nova zgodba s klientom. Katere vsebine vnašamo, katerih ne, in seveda tudi kakšen učinek imajo klienti na nas? Kako se naša zgodba spreminja, ker smo vsakodnevno v kontaktu z ljudmi, ki so travmatizirani, imajo težave v odnosih, se bojujejo z življenjem v tem svetu na katere naše gumbe pritiskajo, kateri naši spomini pridejo ob njih na plan, kako njihov uspeh ali neuspeh vpliva na našo samopodobo in občutek, da smo ok kot terapevti in ljudje? Kako pa smo pravzaprav razvili občutek sebe občutek kdo smo mi in kdo drugi?

3 OBLIKOVANJE OBČUTKA SEBE Berne lakota po dražljajih, prepoznanju, strukturi doživljanje sebe in drugih se izgrajuje v procesu medosebne izmenjave; kaj je bilo prej življenjske pozicije ali prepričanja? HARGADEN H. IN C. SILLS (TA RELATIONAL PERSPECTIVE, 2010) IZHAJATA IZ SPOZNANJ DANIELA STERNA IN HEINZA KOHUTA (teorija objektnih odnosov, Sternova teorija o oblikovanju občutka sebe in odnosnosti, teorija navezanosti)

4 Primarni diadni odnos otroka s skrbnikom Ključen za preživetje Ključen pomen za mentalni in fiziološki razvoj Porajajo se zametki identitete, razvijajo se temeljni modeli o sebi in drugem, o sebi-z-drugim.

5 C0 - P0 C0 - EMERGENT SELF PORAJAJOČI OBČUTEK SEBE 0-2 MESECA DOJENČEK SPREJEMA SVET PREKO SENZORNIH IZKUŠENJ (VONJ, OKUS, SLUH, DOTIK, VID) ČUSTVENI SVET JE TESNO POVEZAN Z VITALNIMI PROCESI LAHKO GOVORIMO O VITALNOSTNIH OBČUTKIH OBČUTEK POVEZANOSTI Z OKOLJEM SE ODRAŽA NA TELESNEM NIVOJU (mama, ki pride, poskrbi zanj, ga potolaži, zaziblje) nastaja P0

6 A0 A0- KOHERENTNI OBČUTEK SEBE PRESEK TELESNIH DOŽIVLJANJ, PORAJAJOČEGA OBČUTKA SEBE IN ODZIVANJA SKRBNIKOV NA OTROKOVE POTREBE ZELO PRIMARNI PROCESI, DO KATERIH NE MOREMO DOSTOPATI PREKO SPOMINSKIH PODOB, MISLI TELO NOSI SPOMIN OTROKOVA IZKUŠNJA S SKRBNIKOM, KI SKRBI ZA NJEGOVO POČUTJE (SELF-REGULATING OTHER) POSTANE OSNOVNI DEL OTROKOVEGA OK OBČUTJA SEBE

7 A0 GOOD ENOUGH MOTHER DOJENČEK LAHKO INTEGRIRA SVOJE PRIMARNE OBČUTKE IN NJEGOV OBČUTEK SEBE SE RAZVIJA KADAR PA JE S STRANI POMEMBNE DRUGE OSEBE ZAPOSTAVLJEN, ZLORABLJEN, IGNORIRAN, NJEGOVO NOTRANJE DOŽIVLJANJE LAHKO POSTANE NEVZDRŽNO OTROKOV A0 TAKO OSTANE NEPOPOLEN, NEINTEGRIRAN IN PREKO TE IZKUŠNJE SE OBLIKUJE A1 IN P1 (RAZCEP)

8 C0 : C1 PORAJAJOČI OBČUTEK SEBE (EMERGENT SELF - C0) TAKO SLUŽI SKOZI CELOTNO OTROŠTVO (IN SKOZI ŽIVLJENJE) KOT BAZA OTROKOVE ZMOŽNOSTI ZA UČENJE IN KREIRANJE C0 JE TUDI BAZA RELACIJSKIH POTREB - ZADOVOLJENE ALI NE, TVORIJO C1 JEDRNI OBČUTEK SEBE (CORE SELF C1) - KAKO SEM JAZ Z DRUGIMI IN KAKŠEN SEM JAZ V NASPROTJU Z DRUGIMI?

9 NE SAMO POMEMBNI DRUGI * TUDI ŽIVLJENJSKE RAZMERE, SITUACIJE VPLIVAJO NA OBLIKOVANJE SELFA * TUDI OTROK SAM IMA VPLIV SVOJ SELF (njegova lastna moč, njegove posebnosti)

10 ZAVEDANJE SEBE SAMO PREKO ODNOSA Kjer ni TI, ni tudi JAZ. JAZ in TI pa se porajata iz tistega, kar je VMES-NOST. To je prostor, kjer se lahko JAZ in TI ustvarjata.

11 O PRINCU, KI JE MISLIL, DA JE PURAN (iz zgodb Rabina Nachmana, iz Ukrajine, 18. stoletje, priredil Gedaliah Fleer, prevod Barbara Repinc Zupančič) Nekoč, pred davnimi časi, v kraljestvu za sedmimi vodami in sedmimi gorami, je živel mogočni kralj, ki je imel vse, kar si kralj lahko poželi. Med njegovimi najbolj dragocenimi stvarmi, je bil njegov sin, mladi princ. Skupaj z ženo sta poskrbela, da je njun sin imel vse kar si je zaželel, najlepša oblačila, najboljše jedi, najboljšo izobrazbo. Nekega dne pa sta kralj in kraljica doživela svojo najhujšo grozo princ je zbolel. Odločil se je, da je puran. Slekel je vsa svoja oblačila in se zatekel pod kraljevo mizo. Odklonil je kraljevo hrano in pričel pikati ostanke pod mizo, kosti in drobtine, ki so padle od obedovalcev. Prhutal je s svojimi papirnatimi krili in se tako glasno puranje oglašal, da so gostje morali nositi ščitnike za ušesa. Kralj je za svoje goste pripravil tudi posebne ščitnike za stopala, da so se zaščitili pred njegovim kljuvanjem. Kralj je bil čisto iz sebe, ni vedel kaj naj stori. Poslal je sporočilo med vse največje zdravnike in psihologe v deželi. Vendar nihče ni vedel kako naj pomaga mlademu princu. Kralj je bil, navkljub vsemu denarju in moči, ki jo je imel, brez moči.

12 Nekega dne pa je prišel do kralja star modrec, ki je slišal za kraljevo težavo, in rekel»dovoli mi, da živim v tvojem domu in se mogoče spoprijateljim s tvojim sinom. Bodi potrpežljiv in pomagal mu bom, da mu bo bolje.«razložil mu je, da se mu bo njegova metoda zdela mogoče malo čudna, vendar se mora izvesti tako kot on želi. Kralj je privolil ter tudi svoje služabnike podučil naj sledijo zahtevam starca, pa četudi bodo čudne. Modrec je tako slekel svoja oblačila, se zavlekel pod kraljevo mizo in sedel poleg princa.»kdo si ti in kaj si?«ga je vprašal kraljevi sin.»tvoj prijatelj sem, puran, tako kot ti«, je rekel modri starec.»imel sem občutek, da si mogoče osamljen in sem se odločil, da pridem k tebi in živim skupaj s teboj nekaj časa«. Minilo je nekaj tednov.»purana«sta se privadila drug na drugega in postala dobra prijatelja. Jedla sta drobtine, pila iz plitkih krožnikov in razglabljala o prednostih, ki jih prinaša bivanje domače ptice v nasprotju z bivanjem ljudi. Neke noči, ko je imela kraljeva družina skupno večerjo, je modrec na skrivaj signaliziral kralju naj služabnika prineseta dve svileni halji in jih spustita pod mizo. Modrec je eno haljo hitro pograbil in si jo odel, in še preden je princ lahko odprl usta, je modrec rekel:»svilena halja ne more ogroziti moje identitete purana«. Princ je malo pomislil, pokimal in se še sam oblekel v svileno haljo.

13 Nekega dne je modrec signaliziral služabnikom naj mu vržejo dve srajci. Princu je dejal:»zakaj misliš, da puran ne more nositi srajce? Lahko nosiva srajco in sva še vedno purana.«in tako sta si oblekla še srajci. Čez nekaj časa pa na enak način še hlače. Nekaj dni kasneje je modrec ponovno signaliziral kralju. Kuhana govedina, pečen krompir in sveža zelenjava so bili postavljeni na tla, blizu modreca. Zelo zadovoljen, je modrec zagrizel v hrano in vzkliknil»kako okusno! Krasno je biti dovolj sofisticiran puran, da lahko uživam človeško hrano!«. Princ se je strinjal in lačno pojedel svojo porcijo hrane. Kasneje je modrec zaprosil za srebrni pribor in rekel princu:» Navsezadnje, zakaj ne bi inteligentni purani želeli najboljše za sebe?«nazadnje, po nekaj mesecih, se je modrec usedel za kraljevo mizo. Medtem, ko je jedel in pil s kraljevo družino, je nagovoril princa pod mizo:»pridi, pridruži se mi. Hrana je enaka, vendar stoli prinesejo občutno razliko. Poleg tega, mi purani, lahko veliko ponudimo. Zakaj bi sami sebe omejevali in ostajali ravnodušni do sveta? Sigurno naše ideje lahko doprinesejo marsikaj dobrega človeštvu.«kraljevi sin je sedel za mizo. Bilo je samo še od časa odvisno, da je ozdravel.

14 Empatična transakcija

15 Empatija? Točno vem, kako se sedaj počutiš!

16 Hargaden&Sills Empatija ne pomeni, da se strinjamo s klientom, ali da ga suportiramo ali z njim simpatiziramo. Ne pomeni, da se izogibamo konfrontaciji z namenom, da ostanemo prijazni. Empatija je lahko težka, šokantna in konfrontativna.

17 Carl Rogers : Biti z nekom na empatičen način, pomeni da za ta čas poleg sebe odložiš poglede in vrednote, ki jih imaš, zato da lahko stopiš v svet nekoga drugega brez nekih predpostavk. Na nek način tako svoj self postaviš na stran, to pa lahko stori samo nekdo, ki se počuti dovolj varnega znotraj sebe in ve, da se ne bo izgubil v svetu drugega, ki je lahko tudi čuden in bizaren, in da se bo lahko udobno vrnil v svoj svet, ko bo to želel. Verjetno ta opis pove, da biti empatičen pomeni kompleksen, zahteven, močen, a hkrati subtilen in nežen način bivanja.

18 I-THOU (Martin Buber) Ko sem kot terapevt prisoten in vključen v odnosu, ko dajem klientu občutek, da je pomemben in je komunikacija med nama odprta, rečemo, da ponujamo klientu I-Thou odnos. Ob tem smo pripravljeni srečati klienta kot enovito osebo, brez analiziranja in poskusa oblikovanja. Če pa enak odziv dobimo še z nasprotne strani = najvišja oblika dialoga (I-Thou trenutek).

19 I-It Kot terapevti ne moremo biti ves čas v I-Thou obliki odnosa, saj se potrebujemo pogovoriti tudi o dogovoru, planih, potrebujemo paziti na čas, se pogovoriti o odsotnostih, reflektirati kaj se dogaja med nama, razmišljati in čutiti kakšen odziv ima klient na nas in kakšnega mi na njega. I-It odnos sloni na naših preteklih izkušnjah, ljudi in stvari vidimo na podlagi tega kar že vemo.

20 SO MOŽNE SPREMEMBE V ODRASLI DOBI? Oblikovanje identitete se nadaljuje - npr. adolescenca, pa tudi kasneje v življenju, v pomembnih odnosih z drugimi. Raziskave na področju nevroznanosti kažejo na plastičnost možganov, ki se lahko spreminjajo tudi v odrasli dobi nove, drugačne izkušnje. Če imamo v mislih travmo, tako iz otroštva kot v odrasli dobi, tako tiste enkratne kot kumulativne ter kako se zapišejo v telo, je pomembno, da razumemo vsebine otroškega ego stanja.

21 Terapevtovo lastno otroško ego stanje Tudi, če večino časa delujemo na način I-it, in se zavedamo, da so trenutki I-Thou tisti, ki bodo imeli največji vpliv na našega klienta (zlasti na njegovo Otroško ego stanje, za katerega niso dovolj samo besede) je nujno, da poznamo vsebine svojega Otroškega ego stanja, da se zavedamo tudi svojih lastnih relacijskih potreb in primanjkljajev. Tako bomo lahko za klienta dovolj močni, mirni, zaščitniški, empatični in sprejemajoči, ter da mu bomo sporočali, da je on, njegovi občutki, potrebe, hrepenenja, občutki, zahteve več kot dovolj zame.

22 Poslušam jo, povprašujem kako ji je, kaj načrtuje, opazujem tudi sebe in v meni se sprva oglasi strah, zatem pa velika praznina. Klientke ne čutim več, kot da bi bila med nama steklena stena. Kot, da ne smem do nje. Del strahu je verjetno njen. Preverim pri sebi del mene je tudi malo prestrašen, negotov, tudi mene v bližnji prihodnosti čaka ginekološki pregled. Kaj, če tudi pri meni kaj odkrijejo? Kaj pa je s praznino? To ni moje, tega ne poznam. Želim biti z njo, ne želim stene. Je pa moja tema, da želim priti do drugih. Kaj mi govori moje lastno telo, občutki o klientu? Primer iz prakse: Klientka govori o ponovnih pregledih, ki jo čakajo pred nekaj leti je bila operirana zaradi raka na maternici.

23 Terapevtka: Sonja, nekaj bi rada preverila s teboj. Sedaj, ko sem te poslušala, sem sprva začutila strah, in vem, da je povezan ne le s teboj, ampak tudi z menoj, saj sem tudi jaz ženska, ki hodi na ginekološke preglede in vem, da nikoli ni prijetno. Sploh ta občutek, ko čakaš na izvide. A poleg tega sem dobila občutek, kot da se je med naju naselila steklena stena lahko te vidim, ne morem te pa več čutiti. Želim do tebe, a ne gre. Ti je to kaj znano? Poznaš to? Pozorni moramo biti pri deljenju sebe - selfdisclousure! Za to klientko je bilo ok, da sem delila moj strah s tem nisem znižala pomena njenih občutkov, kar bi se lahko zgodilo pri katerem od drugih kleintov! Uporaba metakomunikacije ubesedimo kaj se dogaja med klientom in terapevtom tukaj in zdaj.

24 Sonja: (tiho, razmišlja) Ja, to sem jaz. Jaz sem tista, ki postavim steno. Da me ne vidijo, da ne čutijo mojega strahu, moje negotovosti, zlasti mami, ker potem naredi paniko in je ona še bolj v stiski kot jaz.

25 Terapevtka: Kako ti je v tem trenutku, sedaj, z menoj? Sonja: (tiho, razmišlja) Veš, zate mi pravzaprav ni treba skrbet. Ko sem danes prihajala sem, je bil tako dober občutek da bom lahko na nekoga malo preložila in bo to zdržal. Terapevtka: Mhhm. Sonja: (vdihne). Paše. (se nasmehne)

26 KOKREACIJA: MOJA IN NJENA IGRA, MOJA IN NJENA SKRIPTNA PREPRIČANJA (kako na nekem subtilnem nivoju sokreiramo odnos, kako se ujamemo v kokreacijo naših iger, naših skriptnih sistemov kako je klientka moj osebni strah zelo dobro začutila in se odzvala nanj na način kot ga je bila vajena v odnosu z drugimi, zlasti z mamo verjetno je že kot mala morala poskrbeti za druge, sebe pa odrezala stran; kako sem opazila pri sebi, da bi jo najprej rada rešila, stopila do nje ker temu nisem sledila, je bilo mogoče stopiti iz igre). UPORABA METAKOMUNIKACIJE NOVA IZKUŠNJA DELITEV SEBE KDAJ, V KAKŠNI MERI?

27 VAJA POSLUŠANJE PESMI NAMEN VAJE: PREPOZNAVATI SVOJE VSEBINE, POVEZANE Z ODNOSI V TERAPEVTSKEM PROCESU DELO V PARU: IZBERITE OSEBO, KI JE NE POZNATE IN JO POVABITE V PAR NE PREDSTAVLJAJTE SE, NE GOVORITE O SEBI DOLOČITE KDO BO KLIENT, KDO TERAPEVT V VAJI SLEDITE NAVODILOM, OB TEM PA SVOJE MISLI, ČUSTVA, TELESNE ODZIVE SAMO SPREJEMAJTE TAKE KOT SO, NI PRAVIH IN NEPRAVIH ODGOVOROV, VSE JE OK, TAKO KOT JE.

28 pesem KLIENT POSLUŠAJTE PESEM, KOT DA JO VI POJETE, VI IZRAŽATE KAKO VAM JE. KAKŠNO JE VAŠE ŽIVLJENJE, KAJ SE DOGAJA ZNOTRAJ VAS, KAKŠNE SO VAŠE MISLI, ŽELJE, HREPENENJA, KAKO SE POČUTI VAŠE TELO? KAKO SE BOSTE VEDLI V TERAPIJI? KAJ POTREBUJETE, KAJ PRIČAKUJETE OD SVOJEGA TERAPEVTA? TERAPEVT POSLUŠAJTE PESEM, KOT DA VAM JO POJE VAŠ KLIENT, KI JE PRIŠEL K VAM PO POMOČ TO JE PESEM O NJEM. KAKO VAM JO JE SLIŠATI? KAJ SE DOGAJA ZNOTRAJ VAS? KAKO BI VAM BILO S TAKIM KLIENTOM? KATERE MISLI IN OBČUTKI BI PRIŠLI? KAKO BI SE ODZVALO VAŠE TELO? KATERA VEDENJA BI IZBRALI?

29 ZAPIŠITE NEKAJ VAŠIH OBČUTKOV, MISLI, KI STE JIH DOBILI V ENI ALI DRUGI VLOGI, KAKO STE SE ZNAŠLI V TAKI VLOGI VAM JE BILA DOMAČA, TUJA V PARU PODELITE KAJ STE OPAZILI V SVOJI VLOGI V PARU RAZMISLITE KAKŠNA BI BILA LAHKO VAJINA SKUPNA POT KJE BI SE UJELA, KJE BI BILE PREPREKE, NEVARNOSTI, DA ODNOS NE BI STEKEL

30 VAJA SKUPNI IZDELEK SKUPNI IZDELEK NASTANE NA NAČIN, DA DVA UDELEŽENCA BREZ BESED USTVARITA NEKAJ NOVEGA, SKUPNEGA NAMEN: PREPOZNAVANJE SVOJEGA NOTRANJEGA DOŽIVLJANJA IN DOŽIVLJANJA NASPROTNE OSEBE NA NEVERBALNEM NIVOJU PRI TEM OBA V PARU OPAZUJETA SVOJE NOTRANJE DOŽIVLJANJE KAKO MI JE BILO V VLOGI, KI SEM JO IMEL, KAKO SODELUJEM SEM JAZ TISTI, KI VODIM ALI SE PUSTIM VODITI, KAKO ODREAGIRAM NA AKTIVNOST NASPROTNEGA ČLOVEKA, KOLIKO SVOJEGA LAHKO VNESEM V IZDELEK, KOLIKO SE LAHKO PRILAGODIM, DAJEM NOVE POBUDE?...KAJ TO GOVORI O MENI, DRUGEMU?

31 DELO V PARU: ZAMENJAJTE VLOGI KLIENT IZBERE MATERIAL ZA USTVARJANJE PRIČNETA USTVARJATI SKUPNI IZDELEK, VSE DELATA BREZ BESED TERAPEVT PAZI NA ČAS 8 MINUT ALI PREJ, ČE STA OBA ŽE ZADOVOLJNA ZATEM PODELITA KAR STA ZAZNALA O SEBI, DRUGEMU, KAKO JIMA JE BILO V ODNOSU, KAKO Z IZDELKOM NA KONCU SE DOGOVORITA KAJ SE BO ZGODILO Z IZDELKOM NA VOLJO: MATERIAL ZA SLIKO, MATERIAL ZA TRGANKO, MATERIAL ZA IZDELEK IZ PLASTELINA

32 You are, therefore, I am, and we are! Vsak odnos - hkrati del širšega konteksta (socialnega, naravnega okolja). Ne bomo našli rešitve glede nasilja v svetu in proti svetu, dokler ne najdemo rešitve znotraj sebe, dokler ne bomo resnično videli in čutili drugega.

33 HVALA ZA SOUSTVARJANJE

34 PRIPOROČLJIVO BRANJE *Buber, M. (1923, 1996), I and Thou.New York: Touchstones. *Clark, B. D. (1991). Empathic Transactions in the Deconfusion of Child Ego States. Transactional Analysis Journal, Vol. 21, No. 2, *Evans, K. (2007). Living in the 21st Century: A Gestalt Therapist s: Search for a New Paradigm. Gestalt Review, Vol. 11, No. 3 *Fonagy, P. (2001). Attachment theory and psychoanalysis. New York: Other Press. Frettingham, S. (2010). The Case of the Sparkly Cloud: EMDR and TA. ITA News. Number 43, *Hargaden, H. and Sills, C. (2003).»Who Am I for You?«The Child Ego State and Transferential Domains. In Sills, C. and Hargaden, H. (Ed.). Ego States. Key Concepts in Transactional Analysis. Contemporary Views. London: Worth Publishing. *Stern, D.N. (1985). The Interpersonal World of the Infant. New York: Basic Books. *Probst, B. (2006). TA and Trauma. Transactions The Journal of the Institute of Transactional Analysis, No. 4. *Rotschild, B. (2000). The Body Remembers. The Psychophysilogy of Trauma and Trauma Treatment. New York, London: W.W. Norton&Company. *Stark, M. (2000). Modes of Therapeutic Action. Nothvale, New Yersey, London: Jason Aaronson. *Summers, G. and Tudor, K. (2000). Cocreative Transactional Analysis. Transactional Analysis Journal, Vol. 30, No. 1, *Gerhardt, S. (2004). Why love matters: how affection shapes a baby`s brain. London: Routledge. *Siegel, J.D. (2014). Vihar v najstniških možganih. Ljubljana: Pogled. *Erskine, R.G.& Moursund, J.P. & Trautmann, L.R. (1999) Beyond empathy: A Therapy of Contact-in-Relationship. New York, London: Routledge. *Erskine, R.G.(2009) Life Scripts and Attachment Patterns: Theoretical Integration and Therapeutic Involvement. Transactional Analysis Journal Vol. 39, No. 3 *Levine, A.P. (1997). Waking the Tiger Healing Trauma. Berkeley, California: North Atlantic Books. *Hargaden H. & Stills C. (2002). Transactional Analysis, A Relational Perspective. London:Routledge.

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo

Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo Raziskava o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v Sloveniji Ob svetovnem dnevu otrok sta UNICEF Slovenija in Mediana predstavila raziskavo o zadovoljstvu otrok z življenjem in odraščanjem v

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 PRAVLJICE UČENCEV 4. c RAZREDA NAROBE PRAVLJICE SREČANJE S PEPELKO NAROBE PRAVLJICA Nekoč, pred davnimi časi, je živel kraljevič. Imel je dve sestri, Pepelko in Trnuljčico. Prirejal je zabavo za dvajseti

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 59. Predmet: SLJ Ura: 71. Datum: Učitelj/vzgojitelj: Sklop: MOJA DRUŽINA Učna enota: Pesem: JAKEC - BRAT RIŠEM ČRTE predopismenjevalne vaje Cilji: Doživljajo interpretativno prebrano pesem.

Prikaži več

Zadovoljstvo dijakov s šolsko prehrano

Zadovoljstvo dijakov s šolsko prehrano ZADOVOLJSTVO DIJAKOV S ŠOLSKO PREHRANO Primerjava šolskih let 2015/16, 2016/17, 2017/18 Vzorec Poklicni program (SPI) Strokovni program (SSI) Gimnazija (GIM) Skupaj 2015/16 0 190 40 230 2016/17 50 115

Prikaži več

Razred: 1

Razred: 1 Razred: 1. Dan: 49. Predmet: SPO Ura: 30. Datum: Učna enota: NAŠ MALI PROJEKT: Sestavimo druţino Prepoznajo oblike druţinskih skupnosti in razvijajo strpen odnos do njih. Uporabljajo poimenovanja za druţinske

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 IGRE NA SREČO IN NEVARNOSTI ZASVOJENOSTI Pripravile: FKPV - Komerciala I IGRALNIŠTVO Seminarska naloga Marec 2012 HAZARDERSTVO: RAZVADA, BOLEZEN, POSEL? Iskanje tveganja in tveganje prekletstva Magična

Prikaži več

639ff5bf-47b8-4fee-9e32-77a53d6482db.pdf

639ff5bf-47b8-4fee-9e32-77a53d6482db.pdf SEPTEMBER Vrata našega oddelka na Osnovni šoli Alojza Hohkrauta so se odprla 03.09.2018 in že prvi dan smo pričeli s skupnim sodelovanjem z OŠ. V dopoldanskemu času smo skupaj z učenci in učiteljicami

Prikaži več

PEDAGOŠKO VODENJE, kot ena od nalog

PEDAGOŠKO  VODENJE, kot ena od nalog Osebni pogled, refleksija in ključne ugotovitve ob koncu leta 2014/2015 Maja Koretič, pomočnica ravnatelja in pedagoška vodja MOJA VLOGA V ENOTI VRTCA Dela in naloge pomočnice ravnatelja za vrtec glede

Prikaži več

Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS Psihoterapevtski pristopi Psychotherapeutic approaches Študijski program in stopnja Study

Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS Psihoterapevtski pristopi Psychotherapeutic approaches Študijski program in stopnja Study Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS Psihoterapevtski pristopi Psychotherapeutic approaches Študijski program in stopnja Study programme and level Uporabne družbene študije Socialni

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Vrtec pri OŠ Polhov Gradec Z ROKO V ROKI OTROCI IN ODRASLI JERICA KREFT, NATAŠA PELJHAN POBUDA Na enem od srečanj ravnateljev in koordinatorjev v okviru Mreže vrtcev/šol Korak za korakom, ki ga organizira

Prikaži več

Microsoft Word - za spletno stran.docx

Microsoft Word - za spletno stran.docx GIBALNO OVIRAN OTROK V RAZREDU Tatjana Čigon, prof. def. Irena Kranjc, spec. ped. Sonja Vidmar, spec. ped. GIBANJE ČUTNO-GIBALNE IZKUŠNJE Moten gibalni razvoj ima za posledico upočasnjen oziroma moten

Prikaži več

Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS Razvoj psihoterapevtskih pristopov Humanistični pristopi The development of psychotherape

Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS Razvoj psihoterapevtskih pristopov Humanistični pristopi The development of psychotherape Predmet: Course title: UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS Razvoj psihoterapevtskih pristopov Humanistični pristopi The development of psychotherapeutic approaches - Humanistic approaches Študijski program

Prikaži več

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte

Dopolni stavek iz Svetega pisma: Glejte, zdaj je tisti milostni čas! *********** Glejte, zdaj je dan rešitve! Dopolni stavek iz Svetega pisma: Nosíte Glejte, zdaj je tisti milostni čas! Glejte, zdaj je dan rešitve! Nosíte bremena drug drugemu... in tako boste izpolnili Kristusovo postavo. Tistemu, ki te udari po enem licu,... nastavi še drugo. Kar koli

Prikaži več

VOZI ME VLAK V DALJAVE

VOZI ME VLAK V DALJAVE VOZI ME VLAK V DALJAVE P R O J E K T D R U Ž I N S K E P I S M E N O S T I M O D E R A T O R K A M A G. H E L E N A K R A M P L N I K A Č N A K L O, M A J 2 0 1 8 VOZI ME VLAK V DALJAVE VOZI ME VLAK V

Prikaži več

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T

Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. T Nebo je zgoraj, zemlja je spodaj, kar biva zgoraj, biva tudi spodaj, kakor je znotraj, je tudi zunaj. To je skrivnost nad skrivnostmi, Vrh nad vrhi. Tako pravi Trismigistus, Mag nad magi. (Hermes Trismigistus

Prikaži več

Zlozenka A6 Promocija zdravja na delovnem mestu.indd

Zlozenka A6 Promocija zdravja na delovnem mestu.indd PROMOCIJA ZDRAVJA NA DELOVNEM MESTU V Zdravstvenem domu Ljubljana izvajamo program Promocija zdravja na delovnem mestu, ki je namenjen ozaveščanju delavcev in delodajalcev o zdravem življenjskem slogu

Prikaži več

ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020

ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020 ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA SREDNJEŠOLCE Šolsko leto 2019/2020 ZDRAVSTVENA VZGOJA ZA OTROKE IN MLADINO Srednješolsko obdobje je obdobje velikih sprememb, tako na telesnem kot duševnem področju. Istočasno pa

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation V pomurski regiji bliže k izboljšanju razumevanja motenj razpoloženja Novinarska konferenca, 14. maj 2019 Partnerja programa: Sofinancer programa: Novinarsko konferenco so organizirali: Znanstvenoraziskovalni

Prikaži več

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE

SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANE SLOVESNOST PRVEGA SVETEGA OBHAJILA - besedila DRAGI JEZUS, NAŠ PRIJATELJ, K TEBI DANES PRIŠLI SMO, DA TE V SVOJA SRCA MALA PRVIČ VREDNO PREJMEMO. DANES SE V ŽIVLJENJU NAŠEM NEKAJ NOVEGA GODI, KO SMO PRVIČ

Prikaži več

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx

Microsoft Word - 10-Selekcijski intervju _4.del_.docx številka 10,27.avg. 2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! V prejšnji številki mesečnika smo si ogledali, katera področja moramo vsebinsko obdelati v sklopu delovne zgodovine. V današnji

Prikaži več

Zdrav način življenja

Zdrav način življenja o o o o Zdrav način življenja vodi k boljšemu počutju in ohranjanju dobrega zdravja, Biti zdrav ni le naša pravica, temveč tudi dolžnost, Človeški organizem za nemoteno delovanje potrebuje ravnovesje,

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Samoevalvacija: POČUTJE UČENCEV V ŠOLI IN OCENA RAZLIČNIH ŠOLSKIH DEJAVNOSTI TER POGOJEV ZA DELO Šolsko leto 2018/19 PREDSTAVITEV REZULTATOV ANKETNEGA VPRAŠALNIKA ZA UČENCE OD 4. DO 9. RAZREDA IN UGOTOVITVE

Prikaži več

ТА 101

ТА 101 Dr. Nadezhda Zuykova zdravnica, PTSTA-P, EAP certificirana psihoterapevtka, EAC certificirana psihologinja, narkologinja, psihosomatologinja, vodja oddelka za psihiatrijo, psihoterapijo in psihosomatsko

Prikaži več

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo

1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyo 1. Kdo je knjigo napisal, ilustriral prevedel in založil? Napisal: Antoine De Saint Exupery Rodil se je v začetku preteklega stoletja leta 1900, v Lyonu v obubožani plemiški družini in je zgodaj izgubil

Prikaži več

Poved in stavek

Poved in stavek Poved in stavek POVED je najmanjša enota besedila. POVED (nekaj pove) je zaokrožena skupina pomensko in oblikovno povezanih besed. Je srcu laže mi pri postalo. Pri srcu mi je postalo laže. Logično povezane

Prikaži več

M

M Š i f r a k a n d i d a t a : Državni izpitni center *M17154111* PSIHOLOGIJA Izpitna pola 1 SPOMLADANSKI IZPITNI ROK Strukturirane naloge Torek, 30. maj 2017 / 90 minut Dovoljeno gradivo in pripomočki:

Prikaži več

Slovenian Group Reading Cards

Slovenian Group Reading Cards Kaj je program Narcotics Anonymous? NA (Narcotics Anonymous) smo nepridobitna skupnost moških in žensk, katerih glavni problem so droge. Smo odvisniki, ki okrevamo. Redno se srečujemo, da drug drugemu

Prikaži več

LiveActive

LiveActive Oblikujte svoje roke s temi 5 vajami brez obiska fitnesa! Dvig noge in nasprotne roke na veliki žogi 1 Vaja Y na telovadni žogi 2 z 8-12 ponovitvami na vsaki strani s 15-20 ponovitvami Dotik roke in nasprotne

Prikaži več

OBJAVLJA 15

OBJAVLJA 15 OBJAVLJA 16. IZVEDBO 1. STOPNJE USPOSABLJANJA IZ VEDENJSKIH IN KOGNITIVNIH TERAPIJ PRAKTIKUM 1 v času od januarja do aprila 2015 Vedenjske in kognitivne terapije Vedenjske in kognitivne terapije (VKT)

Prikaži več

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx

Microsoft Word - Novo leto 2018 statistika.docx Statistika leta 217 in napovednik leta 218 Za nami je leto 217, ki je bilo v veliko stvareh prelomno in je zaznamovalo našo župnijo. Večino dogodkov ste lahko ovrednotili in se jih spomnili z zapisom v

Prikaži več

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob

Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob Erasmus+ : Izmenjava v mestu Kavala v Grčiji 26. 11. 30. 11. 2018 1. dan je bil zelo naporen, saj smo cel dan potovale. Potovanje smo namreč začele ob 15 čez 6 zjutraj, v Kavalo pa smo prispele ob 18.00

Prikaži več

Kako dolgo čakati na dolžnika, preden ga damo v izterjavo 14.06.2016 22:30 Finance 114/2016 0 Intervju: Leon Zalar, direktor družbe za izterjavo Pro Kolekt Vedno se trudimo prevaliti strošek izterjave

Prikaži več

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica

Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program predšolska vzgoja  Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-Knjižnica Šolski center Rudolfa Maistra, Srednja ekonomska šola, program Predšolska vzgoja Medpredmetna povezava Informatika-Igre za otroke-knjižnica Vsebinski sklop: Uradno komuniciranje preko elektronske pošte

Prikaži več

Osnove verjetnosti in statistika

Osnove verjetnosti in statistika Osnove verjetnosti in statistika Gašper Fijavž Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerza v Ljubljani Ljubljana, 26. februar 2010 Poskus in dogodek Kaj je poskus? Vržemo kovanec. Petkrat vržemo

Prikaži več

17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsa

17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsa 17 HVALA Beseda mala. Vsemu, kar si, kar želiš biti, krono ti hvala bo dala. Kdor življenje lepo ljubi, v besedo hvala se zaljubi. Sporočilo njeno vsak doume, čeprav jezika morda ne razume. Beseda sama

Prikaži več



 STATIČNE RAZTEZNE VAJE (»STREČING«) NEKAJ PRAVIL O RAZTEZANJU PRED RAZTEZANJEM SE VEDNO OGREJ, NAJBOLJE, DA NAREDIŠ VAJE PO TUŠIRANJU, KO SI ŠE OGRET OD TRENINGA PREDEN ZAČNEŠ, SPIJ KOZAREC ALI DVA VODE

Prikaži več

PORAJAJOČA SE PISMENOST

PORAJAJOČA SE PISMENOST PORAJAJOČA SE PISMENOST v sklopu Šole za starše, dne 22. oktobra 2003 v Marjetici, predavateljica: dr. Branka Jurišić Predavanje se je začelo s komentarjem predavateljice, da nekateri starši forsirajo

Prikaži več

ANKETA O ŠOLSKI PREHRANI ZA STARŠE: Zbirnik besednih odgovorov (Opomba: Številčni prikaz z grafi je v drugi priponki.) Zbirnik besednih odgovorov po v

ANKETA O ŠOLSKI PREHRANI ZA STARŠE: Zbirnik besednih odgovorov (Opomba: Številčni prikaz z grafi je v drugi priponki.) Zbirnik besednih odgovorov po v ANKETA O ŠOLSKI PREHRANI ZA STARŠE: Zbirnik besednih odgovorov (Opomba: Številčni prikaz z grafi je v drugi priponki.) Zbirnik besednih odgovorov po vrstnem redu vprašanj 3. Ali je vašemu otroku všeč šolska

Prikaži več

PROJECT OVERVIEW page 1

PROJECT OVERVIEW page 1 N A Č R T P R O J E K T A : P R E G L E D stran 1 Ime projekta: Ustvarjanje s stripom Predmet/i: Slovenščina Avtorja/i projekta: Jasmina Hatič, Rosana Šenk Učitelj/i: Učitelji razrednega pouka Trajanje:

Prikaži več

1

1 1. razred Minimalni učni smotri Razumevanje in izvajanje ustno danih navodil Poimenovanje in prepoznavanje barv, števil, družinskih članov, stanovanjskih prostorov, šolskih potrebščin Predstavitev samega

Prikaži več

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx

Microsoft Word - 13-Selekcijski intervju.docx številka 13, 15. dec.2004, ISSN 1581-6451, urednik:radovan Kragelj Pozdravljeni! Danes nadaljujemo z vprašanji, s katerimi vrednotite konkretne lastnosti in sposobnosti posameznega kandidata. V prejšnjih

Prikaži več

Da bo komunikacija z gluho osebo hitreje stekla

Da bo komunikacija z gluho osebo hitreje stekla Da bo komunikacija z gluho osebo hitreje stekla Komu je knjižica namenjena? Pričujoča knjižica je namenjena javnim uslužbencem, zdravstvenemu osebju, ki pri svojem delu stopa v stik z gluho osebo, in tudi

Prikaži več

zdr04.doc

zdr04.doc Raziskava o navadah ljudi pri uporabi zdravil Q0) anketar oznaci ali odgovarja... 1 skrbnik 2 ostali Q1) ZA ZACETEK BI VAM ZASTAVIL(A) NEKAJ VPRAŠANJ O VAŠEM ZDRAVJU IN ZDRAVSTVENIH NAVADAH. KAJ BI REKLI,

Prikaži več

Koncept prenove informacijskega sistema DP ZORA reševanje strokovnih dilem na področju ginekologije OCENA IZOBRAŽEVANJA Pripravili sodelavci presejaln

Koncept prenove informacijskega sistema DP ZORA reševanje strokovnih dilem na področju ginekologije OCENA IZOBRAŽEVANJA Pripravili sodelavci presejaln Koncept prenove informacijskega sistema DP ZORA reševanje strokovnih dilem na področju ginekologije OCENA IZOBRAŽEVANJA Pripravili sodelavci presejalnega programa in registra ZORA Onkološki inštitut Ljubljana

Prikaži več

Microsoft Word - A AM MSWORD

Microsoft Word - A AM MSWORD 3.9.2015 A8-0230/15 15 Uvodna izjava F F. ker je za to, da se bolje zavarujejo demokracija, pravna država in temeljne pravice, potrebna revizija Pogodb EU; F. ker je za to, da se bolje zavarujeta nacionalna

Prikaži več

D3 V2 brosura net

D3 V2 brosura net Oktober 2012 Najboljša televizija v visoki ločljivosti. Na pogled POPOLNA. Na dotik ENOSTAVNA. Občutno PRIJAZNA. Najboljša izkušnja pred televizorjem. Zavedamo se, da dobra televizijska vsebina običajno

Prikaži več

Projekt: Kako potekajo krogotoki razvoja v nogometu pri mladih ( uporaba RSA metode dela ) Vaje za spodbujanje gibanja v nogometu- Ime vaje: slalom 1:

Projekt: Kako potekajo krogotoki razvoja v nogometu pri mladih ( uporaba RSA metode dela ) Vaje za spodbujanje gibanja v nogometu- Ime vaje: slalom 1: Vaje za spodbujanje gibanja v nogometu- Ime vaje: slalom 1:0 z žogo ; Skice za trening vaje predvsem za mlajše kategorije; Opis vaje: 1. slalom a) navpično, b) počez in sicer z nogami; rokami; kombinirano

Prikaži več

KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. Krst je novo rojst

KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Molimo te, Kristus, in te hvalimo. Ker si s svojim križem svet odrešil. Krst je novo rojst KRIŽEV POT»V krstu prerojeni«1. Pilat obsodi Jezusa na smrt Krst je novo rojstvo, novo življenje. Brez krsta bi zapadli zakonu izvirnega greha. Ko se spominjamo dejanja Pilatove obsodbe, vemo, da je to

Prikaži več

Album OBHAJILO notranjost.indd

Album OBHAJILO notranjost.indd V spomin na prvo sveto obhajilo Pridi, ljubi Jezus, pridi mi v srce, težko te že čakam, veselim se že! Tukaj nalepi svojo najljubšo fotografi jo z dne, ko si prvič prejel/a sveto obhajilo. Moje ime in

Prikaži več

Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Pr

Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Pr Termin in lokacija izvedbe Naslov delavnice Ciljna skupina Cilji in/ali kratek opis Izvajalec Kontaktni e-naslov 6. oktober 2018 Gimnazija Franceta Prešerna, Kranj (ponovitev izvedbe 23. oktobra na OE

Prikaži več

1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnost

1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnost 1. IME IN KODA POKLICNEGA STANDARDA MLADINSKI DELAVEC/MLADINSKA DELAVKA POKLICNI STANDARD čistopis 16052016 2. IME IN KODA POKLICA Klasius-P: Osebnostni razvoj (drugo) 0909 Novi Klasius P bo 0922 Skrb

Prikaži več

AKCIJSKI NAČRT VILJEM JULIJAN za izboljšanje stanja na področju redkih bolezni v Sloveniji Ob priložnosti svetovnega dneva redkih bolezni 28. februarj

AKCIJSKI NAČRT VILJEM JULIJAN za izboljšanje stanja na področju redkih bolezni v Sloveniji Ob priložnosti svetovnega dneva redkih bolezni 28. februarj AKCIJSKI NAČRT VILJEM JULIJAN za izboljšanje stanja na področju redkih bolezni v Sloveniji Ob priložnosti svetovnega dneva redkih bolezni 28. februarja 2019 v Skladu Viljem Julijan podajamo pobudo za izboljšanje

Prikaži več

ANALIZA ANKETNEGA VPRAŠALNIKA UČENCI Šolsko leto 2014/15 OSNOVNI PODATKI ŠTEVILO UČENCEV, ki so rešili vprašalnik: 93 (število vseh učencev 4. 9. razreda je 114), torej 81,6 % učencev in učenk je rešilo

Prikaži več

- podpora ženskam v času materinstva

- podpora ženskam v času materinstva TEORETIČNI MODEL ZN HILDEGARD E. PEPLAV Hildegard E. Peplau, rojena 1.9.1909 v Pensilvaniji. Najpomembnejše delo»international RELATIONS IN NURSING«leta1952: Življenjsko delo posvečeno oblikovanju medosebnega

Prikaži več

dr. Tamara Trobentar, predsednica Programskega odbora SKZP, integrativna psihoterapevtka (SDP, EDP) MNOGOTERI OBRAZI TRAVME IN VZPOSTAVLJANJA RAVNOVES

dr. Tamara Trobentar, predsednica Programskega odbora SKZP, integrativna psihoterapevtka (SDP, EDP) MNOGOTERI OBRAZI TRAVME IN VZPOSTAVLJANJA RAVNOVES dr. Tamara Trobentar, predsednica Programskega odbora SKZP, integrativna psihoterapevtka (SDP, EDP) MNOGOTERI OBRAZI TRAVME IN VZPOSTAVLJANJA RAVNOVESJA V zadnjih nekaj mesecih so številni posamezniki,

Prikaži več

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ANALIZA SPREMEMB PRI UPORABNIŠKEM ZAVEDANJU O ZASEBNOSTI OB UPORABI DRUŽBENIH OMREŽIJ Lili Nemec Zlatolas DSI, 16.4.2019 Družbeno omrežje Facebook Dnevno uporablja omrežje 1, milijarde ljudi na svetu Slovenija

Prikaži več

Svajper_prezentacija

Svajper_prezentacija SVAJPER Svajpaj, stari. Za vse, kar sledi. UVOD Mladi danes živijo v trenutku. Svoj pogled pa namesto v prihodnost raje usmerjajo kar v pametni telefon. So družba individualistov, ki čustveno potešitev

Prikaži več

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig

BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površine, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno ig BYOB Žogica v vesolju Besedilo naloge Glavna ideja igre je paziti, da žoga ne pade na tla igralne površe, pri tem pa zbrati čim več točk. Podobno igro najdemo tudi v knjigi Scratch (Lajovic, 2011), vendar

Prikaži več

DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in pr

DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in pr DZS, d. d. Spoštovani, pred vami je vzorčno poglavje dnevnih priprav. Priprave so uporabnikom na voljo v celoti in v obliki, ki omogoča urejanje in prilagajanje. Komplet sestavljajo: učbenik in delovni

Prikaži več

ZDRAVSTVENOVZGOJNI NASTOP

ZDRAVSTVENOVZGOJNI NASTOP Strokovno srečanje Programa Svit SVITOV DAN 2016 Ocenjevanje bolečine pri kolonoskopiji 13. december 2016 Austria Trend Hotel Ljubljana Avtorji: Viki Kotar dipl.zn., Maja Košele dipl. ms., Zoran Georgiev

Prikaži več

DEDOVANJE BARVNE SLEPOTE

DEDOVANJE BARVNE SLEPOTE DEDOVANJE BARVNE SLEPOTE 1. UVOD: Vsak človek ima 23 parov kromosomov, od tega 22 parov avtosomih kromosomov in en par spolnih kromosomov. Ta ne določata samo spola, temveč vsebujeta tudi gene za nekatere

Prikaži več

Sistemi Daljinskega Vodenja Vaja 3 Matej Kristan Laboratorij za Strojni Vid Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubl

Sistemi Daljinskega Vodenja Vaja 3 Matej Kristan Laboratorij za Strojni Vid Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubl Sistemi Daljinskega Vodenja Vaja 3 Matej Kristan Laboratorij za Strojni Vid Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani matej.kristan@fe.uni-lj.si Česa smo se naučili

Prikaži več

Projekt: Opolnomočenje učencev z izboljšanjem bralne pismenosti in dostopa do znanja Naslov delavnice: SPREMLJANJE IN SPODBUJANJE RAZVOJA BRALNE PISME

Projekt: Opolnomočenje učencev z izboljšanjem bralne pismenosti in dostopa do znanja Naslov delavnice: SPREMLJANJE IN SPODBUJANJE RAZVOJA BRALNE PISME Naslov delavnice: SPREMLJANJE IN SPODBUJANJE RAZVOJA BRALNE PISMENOSTI V uvodu delavnice bodo udeleženci osvežili pojmovanja o bralni pismenosti in se seznanili z opredelitvijo, ki ji sledimo v projektu

Prikaži več

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL

PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL PRIROČNIK JEZIKOVNIH IZZIVOV ZA TAJNE AGENTE SL DRAGI TAJNI AGENTI, SOOČITE SE S 50+1 JEZIKOVNIM IZZIVOM IN POSTANITE NAJBOLJŠI MED TAJNIMI AGENTI kot mednarodni tajni agenti boste obiskali veliko novih

Prikaži več

1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospo

1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospo 1. IKONA»Zasmilili so se mu in jih je začel učiti mnogo stvari.«izpostavljena VREDNOTA usmiljenje Predlogi za pesmi: Ovca zapustila je pastirja; Gospod, usmili se (Gospod, zdaj sem tukaj pred teboj); Vsi,

Prikaži več

FOR SMARTER PEOPLE TAKO SE VLOMI PREPREČUJEJO DANES REHAU Smart Guard System plus preventivna protivlomna zaščita WINDOWS. REINVENTED FOR MODERN LIFE.

FOR SMARTER PEOPLE TAKO SE VLOMI PREPREČUJEJO DANES REHAU Smart Guard System plus preventivna protivlomna zaščita WINDOWS. REINVENTED FOR MODERN LIFE. FOR SMARTER PEOPLE TAKO SE VLOMI PREPREČUJEJO DANES REHAU Smart Guard System plus preventivna protivlomna zaščita WINDOWS. REINVENTED FOR MODERN LIFE. NA NOVO ZASNOVANA OKNA Za današnje življenje Naše

Prikaži več

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE

7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 7. VAJA A. ENAČBA ZBIRALNE LEČE 1. UVOD Enačbo leče dobimo navadno s pomočjo geometrijskih konstrukcij. V našem primeru bomo do te enačbe prišli eksperimentalno, z merjenjem razdalj a in b. 2. NALOGA Izračunaj

Prikaži več

ENOTA 1 Izvor hrane Klasifikacija in funkcija hrane Kako se bomo učili? Page Izvor hrane. 2 Skupine hrane... 5 Funkcija hrane 7 KAJ SE BOMO NAUČILI? -

ENOTA 1 Izvor hrane Klasifikacija in funkcija hrane Kako se bomo učili? Page Izvor hrane. 2 Skupine hrane... 5 Funkcija hrane 7 KAJ SE BOMO NAUČILI? - ENOTA 1 Izvor hrane Klasifikacija in funkcija hrane Kako se bomo učili? Page Izvor hrane. 2 Skupine hrane... 5 Funkcija hrane 7 KAJ SE BOMO NAUČILI? - Kakšnega izvora je hrana ki jo jemo: živalskega, rastlinskega

Prikaži več

Pasa_konj

Pasa_konj Nadzorovana paša konj mag. Matej Vidrih Katedra za pridelovanje krme in pašništvo, Oddelek za agronomijo Kratka predstavitev: 1. Ureditev zemljišča za nadzorovano pašo konj 2. Značilnosti paše konj 3.

Prikaži več

Ustanova - Fundacija za pomoč otrokom

Ustanova - Fundacija za pomoč otrokom UTRINKI IZ AKCIJ http://www.fzpo.org/sl/star_papir.php?id=55 (1 of 5)17.11.2005 11:10:02 http://www.fzpo.org/sl/star_papir.php?id=55 (2 of 5)17.11.2005 11:10:02 Osnovna šola Ljudski vrt Ptuj Župan i eva

Prikaži več

Aleš Štempihar Agile in IIBA poslovni analitiki dodana vrednost za organizacijo in njene kupce Povzetek: Kaj je pravzaprav Agile? Je to metodologija z

Aleš Štempihar Agile in IIBA poslovni analitiki dodana vrednost za organizacijo in njene kupce Povzetek: Kaj je pravzaprav Agile? Je to metodologija z Aleš Štempihar Agile in IIBA poslovni analitiki dodana vrednost za organizacijo in njene kupce Povzetek: Kaj je pravzaprav Agile? Je to metodologija za izvajanje projektov, je to tehnika in orodje za razvoj

Prikaži več

STORYLINE PROJEKT – OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - KrašnjA)

STORYLINE PROJEKT – OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - KrašnjA) STORYLINE PROJEKT OPB (Podružnična šola OS JANKA KERSNIKA BRDO - Krašnja) ULICA S TRGOVINAMI Tekst: Marta Per, vodja projekta, učenci v OPB Krašnja, gospa Brigita Rožič Foto: Helena Urbanija, Katarina

Prikaži več

Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek

Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek Tekaški program in vaje za prijeten 10 km tek Tekaški program za tek na 10 km (1. 7. - 7. 7.) Intervalni trening 5 x 400 m (200 m hoje med ovitvami) Tekaški program za tek na 10 km (8. 7. 14. 7.) Fartlek

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev Vzgoja za internet kako skupaj varno in odgovorno soustvarjati internet Zala Bricelj Spletna etika Varnost - Zasebnost - Novi izzivi Tehnologija del našega življenja Pametni telefoni so sodobni, zmogljivi

Prikaži več

PROJEKT SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU Velenje, april 2015 ANALIZA ANKET Splošno o projektu Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem pro

PROJEKT SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU Velenje, april 2015 ANALIZA ANKET Splošno o projektu Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem pro ANALIZA ANKET Splošno o projektu Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu se od meseca marca 2015 postopoma izvaja po celotni Sloveniji, z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših

Prikaži več

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS Predmet: Podatkovne baze 1 Course title: Data bases 1 Študijski program in stopnja Study programme and level Vis

UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS Predmet: Podatkovne baze 1 Course title: Data bases 1 Študijski program in stopnja Study programme and level Vis UČNI NAČRT PREDMETA / COURSE SYLLABUS Predmet: Podatkovne baze 1 Course title: Data bases 1 Študijski program in stopnja Study programme and level Visokošolski strokovni študijski program Praktična matematika

Prikaži več

Nasilje v družini: "Koliko časa že čakam, da me boste vprašali to"

Nasilje v družini: Koliko časa že čakam, da me boste vprašali to Vir 1 / 5 POMOČ OBSTAJA, SPREGOVORITE! 0 komentarjev Nasilje v družini: "Koliko časa že čakam, da me boste vprašali to" Zdravstveni delavci se pogosto znajdejo na prvi "bojni črti pri srečevanju s primeri

Prikaži več

(Microsoft Word - ANALIZA ANKET_So\236itje_Kr\232ko)

(Microsoft Word - ANALIZA ANKET_So\236itje_Kr\232ko) Splošno o projektu ANALIZA ANKET Projekt Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu se od meseca marca 201 postopoma izvaja po celotni Sloveniji, z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših

Prikaži več

PROGRAM ZDRAVJE V VRTCU

PROGRAM ZDRAVJE V VRTCU PROGRAM ZDRAVJE V VRTCU POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH ZA KREPITEV ZDRAVJA V ŠOLSKEM LETU Navodilo: Izpolni vsak tim izvajalk (vzgojiteljica in pomočnica vzgojiteljice) - ter posreduje koordinatorici

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 FOUND POETRY Found poetry se ustvarja, piše z uporabo besedišča iz nepoetičnih kontekstov, ki se uporabi v pesniškem besedilu. Kot temeljno besedilo se lahko uporabijo teksti iz različnih virov: časopisov,

Prikaži več

Kadar nas je strah, da bi si kdo lahko vzel življenje

Kadar nas je strah, da bi si kdo lahko vzel življenje Kadar nas je strah, da bi si kdo lahko vzel življenje Večina ljudi, ki naredijo samomor, pred tem opozarjajo na svoj namen. Samomor prijatelja, znanca ali bližnjega lahko mnogokrat preprečimo, če prepoznamo,

Prikaži več

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE –

VPRAŠALNIK BRALNE MOTIVACIJE ZA MLAJŠE UČENCE – PRAŠALNIK BRALNE MOTIACIJE ZA STAREJŠE UČENCE BM-st Pred teboj je vprašalnik o branju. Prosimo te, da nanj odgovoriš tako, kot velja zate. vprašalniku ni pravilnih oz. napačnih odgovorov. Na posamezne

Prikaži več

POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo u

POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo u POTEK POUKA TUJIH JEZIKOV - dolžnost učencev je, da redno in točno obiskujejo pouk, - pri pouku sodelujejo, pišejo zapiske - k pouku redno prinašajo učbenik in delovni zvezek, ki sta obvezna učna pripomočka

Prikaži več

Diapozitiv 1

Diapozitiv 1 Ključne kompetence za uspešno delo knjižničarja Kako jih razvijati? Dr. Vlasta Zabukovec Oddelek za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo FF, UL Kompetence Študij, vseživljenjsko učenje

Prikaži več

Strategic Planning Survival Kit

Strategic Planning Survival Kit GLEDAM BEGUNCA -VIDIM ČLOVEKA BEGUNCI V SVETU IN SLOVENIJI VSI IMAMO PRAVICO DO AZILA GettyImages Države so se po strahotah druge svetovne vojne, ki je ustvarila 60 milijonov beguncev, same dogovorile,

Prikaži več

OTOK NESKONČNE DOMIŠLJIJE Nekoč je v središču Zemlje stal kraj, ki ga človeško oko ni videlo. Čakalo je, da ga bo nekdo odkril. Ta usoda je bila v rok

OTOK NESKONČNE DOMIŠLJIJE Nekoč je v središču Zemlje stal kraj, ki ga človeško oko ni videlo. Čakalo je, da ga bo nekdo odkril. Ta usoda je bila v rok OTOK NESKONČNE DOMIŠLJIJE Nekoč je v središču Zemlje stal kraj, ki ga človeško oko ni videlo. Čakalo je, da ga bo nekdo odkril. Ta usoda je bila v rokah dečka z imenom Ethen Parker. Ta fant je bil poln

Prikaži več

PDF generator

PDF generator Poročilo medijskih objav OVERNET D.O.O. Pripravljeno: Pojavnost: 11.09.2017 TISKANI 1 Ključne besede v poročilu: AKCIJA USTAVI.SE 1 USTAVI.SE 1 Press CLIPPING d.o.o., Tržaška cesta 65, 2000 Maribor, Slovenija,

Prikaži več

Partnerska mesta projekta NewPilgrimAge se nahajajo ob evropski kulturni poti sv. Martina -»Via Sancti Martini«. Zdaj združujejo moči za oživitev kult

Partnerska mesta projekta NewPilgrimAge se nahajajo ob evropski kulturni poti sv. Martina -»Via Sancti Martini«. Zdaj združujejo moči za oživitev kult Partnerska mesta projekta NewPilgrimAge se nahajajo ob evropski kulturni poti sv. Martina -»Via Sancti Martini«. Zdaj združujejo moči za oživitev kulturne dediščine in spodbujanje skupnih evropskih vrednot

Prikaži več

SPOLNA USMERJENOST

SPOLNA USMERJENOST SPOLNA USMERJENOST Spolna usmerjenost ali spolna orientacija je pojem, ki se nanaša na posameznikov spolni nagon oz. na preferiran spol intimnih partnerjev. Spolnost je normalen del človekovega življenja.

Prikaži več

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ slovenscina 2018.docx

Microsoft Word - Analiza rezultatov NPZ slovenscina 2018.docx OSNOVNA ŠOLA SOSTRO POROČILO O ANALIZI DOSEŽKOV NACIONALNEGA PREVERJANJA ZNANJA IZ SLOVENŠČINE leta 2018 Pripravile učiteljice slovenščine: Renata More, Martina Golob, Petra Aškerc, Katarina Leban Škoda

Prikaži več

Univerza v Mariboru

Univerza v Mariboru Univerza v Mariboru Pedagoška fakulteta VLOGA UČITELJA Avtor: M. Š. Datum: 23.11.2010 Smer: razredni pouk POVZETEK Učitelj je strokovnjak na svojem področju, didaktično usposobljen, ima psihološka znanja

Prikaži več

TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njih

TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njih TELEFON, TABLICA,TELEVIZIJA ALI IGRA V NARAVI? ZAKAJ IZ OTROŠKIH ŽIVLJENJ IZGINJA PROSTA IGRA? Velikokrat v pogovoru s starši slišimo primerjanje njihovega otroštva z otroštvom v sedanjem času. Vsi ugotavljamo,

Prikaži več

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc

NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc NOGOMETNO SRCE Mojca Gubanc Mojca Gubanc Mojca Gubanc I. poglavje Požar se je že tri dni razplamteval po gozdu nad vasjo. Zdelo se je, da bo ogenj dosegel naselje pod hribom. Gasilci iz vasi in okolice

Prikaži več

PROGRAM ZDRAVJE V VRTCU POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH ZA KREPITEV ZDRAVJA V ŠOLSKEM LETU 2017/2018 Navodilo: Izpolni vsak tim izvajalk (vzgojitelji

PROGRAM ZDRAVJE V VRTCU POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH ZA KREPITEV ZDRAVJA V ŠOLSKEM LETU 2017/2018 Navodilo: Izpolni vsak tim izvajalk (vzgojitelji PROGRAM ZDRAVJE V VRTCU POROČILO O IZVEDENIH AKTIVNOSTIH ZA KREPITEV ZDRAVJA V ŠOLSKEM LETU 20172018 Navodilo: Izpolni vsak tim izvajalk (vzgojiteljica in pomočnica vzgojiteljice) - ter posreduje koordinatorici

Prikaži več

EVRO.dvi

EVRO.dvi Management tehnologije dr. Cene Bavec Management tehnologije postaja v gospodarsko in tehnološko razvitih državah eno temeljnih managerskih znanj. V Sloveniji nimamo visokošolskih in univerzitetnih programov

Prikaži več

PowerPointova predstavitev

PowerPointova predstavitev MOŽNOSTI ZDRAVLJEN DIETA PRI LEDVIČNI BOLEZNI Razumeti ledvično bolezen, njen potek in vedeti za možnosti zdravljenja KAJ DELAJO LEDVICE čistijo kri in odstranjujejo odvečno vodo iz telesa odstranjujejo

Prikaži več

Prijetno dopoldan v vrtcu

Prijetno dopoldan v vrtcu DOPOLDANSKO DRUŽENJE TREH GENERACIJ V VRTCU (BRALNA DELAVNICA Z USTVARJANJEM) VRTEC PRI OŠ MILANA MAJCNA ŠENTJANŽ DIPL. VZG. VLADKA ŽAJBER PREDNOSTNO PODROČJE VRTCA V 2018/19 GOVORNO JEZIKOVNO Opažamo,

Prikaži več

ORFFOV JESENSKI SEMINAR 2015 Plesna delavnica Tadeja Mraz Novak 1. Ritmično ogrevanje Prostor: večji odprti prostor Pripomočki: Ročni boben ali drug t

ORFFOV JESENSKI SEMINAR 2015 Plesna delavnica Tadeja Mraz Novak 1. Ritmično ogrevanje Prostor: večji odprti prostor Pripomočki: Ročni boben ali drug t 1. Ritmično ogrevanje Pripomočki: Ročni boben ali drug tolkalni inštrument za podporo ritma Hodimo prosto po prostoru na vsako 8. dobo = PLOSK Hodimo, na 4. dobo = TLESK + na vsako 8. dobo = PLOSK Preštejemo

Prikaži več

Microsoft Word - M doc

Microsoft Word - M doc Š i f r a k a n d i d a t a : ržavni izpitni center *M09254121* PSIHOLOGIJ Izpitna pola 1 JESENSKI IZPITNI ROK Petek, 28. avgust 2009 / 20 minut ovoljeno gradivo in pripomočki: Kandidat prinese nalivno

Prikaži več

Nika

Nika šč š š č š č š š č č č šč ž č š ž š ž š š č š č č ž š š č ž š ž č š š č č č č šč č š č ž š ž šč č š č šč ž š č č č č šč č š č šč žč č č ž č š Š Š Č č č š š š š č š č š Š Ž Ž Č š š š ž č č Ž Ž Č Š Ž Č Č

Prikaži več